Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 2024.02.07 0 0 91792

Számlát? Majd ha levonták és fizettek. Egyelőre kaptam egy nyilatkozatot. Töltsem ki, küldjem el és majd utálnak. :-(

Pontosabban utalnak a megadott számlaszámra. :-)

De hogy mit és hogyan, milyen módszerrel mérik, számítják?

Előzmény: kiggyo (91781)
trebront Creative Commons License 2024.02.06 0 0 91791

FET? az már túl profi nekem :))

ln csak két különböző fűtőszálra gondoltam ON/OFF módban. az is már 3 szint.

Előzmény: kiggyo (91790)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 0 0 91790

A vezérlés FET-es de van egy biztonsági mágneskapcsoló is vész esetére.

Még alakulóban a vezérlés, egyelőre nagyon basic a szint.

Ezután fogok majd ráfeküdni jobban, szigetelési ellenállást mérni, stb....

Előzmény: trebront (91789)
trebront Creative Commons License 2024.02.06 0 0 91789

kösz. az inverter-bojler között milyen megszakításod van? szilárdtest, vagy 3-as, vagy..?

Előzmény: kiggyo (91786)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91788

Írtam párszor hogy lehet egyszerűen megmérni, nem nagy kaland ha kíváncsi vagy rá. 

Ha fázinsonkénti (szinte tuti) akkor nem vagy előrébb a 3f inverterrel, sőt...

Előzmény: MZ/Y (91787)
MZ/Y Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91787

Igazad van, csak feltételezés, a megjelen(ítet)t számok mögött akárhogy is számolhat.

Előzmény: kiggyo (91784)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.05 0 1 91786

Nekem az inverteren belül van egy sor szolár biztosíték, külön a párhuzamos stringeknek, ezek egy gyűjtősínre mennek.

Oda beraktam egy megfelelő kis biztit és kiálltam a szolár kábellel a HMV tároló felé.

így a napelem mező és az inverter közötti védelmek védik ezt is.

Az inverter meglepően jól tartja a feszkót pár 10 volt az ingadozás csak, én csak pluszban párhuzamosan terhelek rá rezisztív terheléssel a vágási teljesítmény felett. 

Előzmény: trebront (91785)
trebront Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91785

"direktben a DC-ről bojlerbe tolva"

ezt még az inverter előtt veszed le, vagy az inverterből buheráltál kivezetést?

3-as megszakítóval vagy komolyabb védelemmel?

Előzmény: kiggyo (91762)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91784

" én a 3f inverteremmel szummában vagyok, Kigyo az 1f-fel nem. Ugyanúgy használjuk a hálózatot, egyformán kellene fizetnünk."

Ezt hogy érted, kimérted hogy nem fázisonként összegez a villanyórád?

Előzmény: MZ/Y (91782)
tarejos Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91783

A magam részéről ez úgy volt, hogy kis túltermeléssel - az esetleges későbbiekre tekintettel - lett tervezve az 5 kW-os rendszer.
5 kW egyfázisú inverter (eleve csak egy fázisom van), 4,7 kWp panellel. (10 db 470 kWp Hyunday panel).
Aztán hamarosan kiderült, hogy a meglévő akkor még 18 éves kond. kazánunk cserére szorulna úgy, hogy a kéményrendszerét is cserélni kellene.

Osztottam-szoroztam és az jött ki, hogy a kazáncseréhez képest bő 1/3 költséggel többe kerülne a hőszivattyú és ha a számolt értékkel bővítjük a napelem rendszert,

akkor nullás számlára jövünk ki a szaldóval.
(A nagyobb inverter - mi lett volna a régi egyfézisúval ? - már csak a 3 fázis egyidejű bevezetésével együtt jöhetett volna szóba.)
A számítások helytállóak voltak, az első teljes év nagyon minimális túltermeléssel jött, a jelenlegi is hasonlóan néz ki.
Még cca. 7 évem van szaldóban, ezalatt rendbeteszem a nem igazán optimális szigetelést, ill. én is agyalgok a minél optimálisabb

helybenfogyasztás kialakításán. (Sem az informatika, sem az elektronika, sem a villany nem idegen terület.)
Igaz, akkor már majdnem 70 leszek ha megélem, de tervezni akkor is kell.

Mellékesen aztán a kazán maradt úgy ahogy volt - persze tisztítva,....-, a régi rendszerre - padló + radiátor fűtés - "párhuzamosan kötve".
A hőszivattyú egy általam beállított hőmérsékletnél bekapcsolja maga mellé a kazánt, ami így megkímélve még eldolgozgat.
Ebben a szezonban kb. 10 napot dolgozott, de akkor sem egyedül vitte a házat, hanem csak kiegészítőként dolgozgatott.

Szóval nálam így és ezért alakultak így a dolgok.
Persze gondolhattam volna előbb is a kazánra és akkor eleve nagyobb rendszert csinálok, de akkor már mindenképpen kellett volna a 3 fázis a nagyobb inverter miatt,....

De mindig van valami ismeretlen a rendszerben.

Előzmény: peterch (91768)
MZ/Y Creative Commons License 2024.02.05 0 0 91782

Ha így marad, akkor igen.

De az alap felvetés, hogy ez így törvénytelen: én a 3f inverteremmel szummában vagyok, Kigyo az 1f-fel nem. Ugyanúgy használjuk a hálózatot, egyformán kellene fizetnünk.

Írom úgy, hogy én vagyok a jó helyzetben, és az egységesítésben az is benne van, hogy megyek én is a rossz oldalra. De én már csak ilyen hülye maradok, másért is szólok, nem csak ha nekem fáj.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (91777)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 -1 0 91781

Nem kell túlaggódni mer' hát be van lengetve a direktíva az összesített energiamérlegre :-)

Tényleg, mikor kapsz számlát?

Előzmény: erbe (91778)
Atis57 Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91780

Szia!

Sajna túl nagy az a járulékos veszteség --2/3 ? min3,6kW--az 1,8 kW ellenében...

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (91779)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91779

utolsó sor.

Előzmény: erbe (91778)
erbe Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91778

Próbáld meg ezt elszórakozni egy 5,5 kW-os aprítógéppel, ami a 3x16 A-rel is éppen a határon van! :-(

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (91777)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91777

Aki bruttóban van annak megérné egy fázisra áttérni és oda termeltetni.

Ha minden egy fázison van, akkor könnyebb a termelést azonnal elfogyasztani.

Ha van 3 fázisú fogyasztója, akkor az hagyja a hálózaton, járulékos veszteség. 

Előzmény: MZ/Y (91766)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91776

Folyamatosan változik minden, most indul be az elektromos autózás. Ami nem csak az otthontöltésről szól, hanem a globális villamosenergia igény ugrásszerű növekedéséről, így ki tudja mennyi lesz a villany. 

A másik oldalról a szaldó megszűnése miatt ha a megtérülés a tét akkor a kisebb rendszerek nyerők, termeljenek annyit ami tuti elfogy, 5Ft-ért értelmetlen beruházni. Na ez épp az ellenkezője a szaldónak :-)

Nincs tuti út, tudtam én ezt eddig is. A napelem elvileg sokáig nem megy tönkre, energiát termel, aztán majd valamire elhasználjuk mindig....

Előzmény: erbe (91773)
erbe Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91775

"De amúgy is luxus (és pazarlás, és nem környezettudatos) egy működőt kidobni."

A szomszéd se úgy tervezte. El akarta adni az első, 1f 3 kW-os invertert. A körülmények változása, 1f 2,5 kW, a nyakán maradt. :-(

MZ/Y Creative Commons License 2024.02.04 -1 0 91774

Ha a világ egyik - ha nem a - legjobb gazdasági szakembere (VM) pár hónap alatt téved néhány száz milliárdot, akkor végképp semmi szégyellnivalód nincs, hogy 10 évre nem jól terveztél. ;) 

Előzmény: kiggyo (91769)
erbe Creative Commons License 2024.02.04 -1 0 91773

Egyik utcabelinél 3290 Wp napelemmel, 3 kW inverterrel telepítettünk. 3 viszonylag kicsi gyerek mellé. Közben felnőttek a gyerekek. A legnagyobb elköltözött, de időnként hozza az unokát. Ez még nem tétel. A második esztergályosnak tanult, de mellette csinál mindenféle vasmunkát. Vett marógépet, 1.5 m ágyhosszú esztergát, 2 db CO12 hegesztőt (most már 3). Kompresszor, kéziszerszámok, állványos köszörű (7,5 kW), stb. Persze egyszerre egyet használ, de az apja se nézi tétlenül. Apjának szalagfűrész, fekvőgatter. Harmadik gyerek informatikus. Egy darabig otthon bűvölte a gépeket. Lépten-nyomon Wifi routerek. Most már Hollandiában dolgozik.

Néhány éve 5 kW 3f inverter, össz 6090 Wp-re bővítettük. No meg 3x16-ról 3x25A-re.

Ennyit az előlátó pontos fogyasztásra méretezésről. :-)

peterch Creative Commons License 2024.02.04 -1 0 91772

Durván 1290 kWh az 1 kWp-re .      Igen , jó a tájolása a rendszernek . Az inverter a legkisebb feszültségű fázisra dolgozik , valamint a plusz hűtőventilátornak köszönhetően a belső hőmérséklete az inverternek 42,2 °C fölé nagyon ritkán és kis időre emelkedik .

Előzmény: kiggyo (91770)
peterch Creative Commons License 2024.02.04 -1 0 91771

Igen , igazad van ! 

Tíz éve még mások voltak a kiindulási alapok . Annak idején még úttörők voltunk a hőszigetelés , napkollektor , hőcserélős szellőztetés  , hőszivattyú , klímával fűtés  témában . Ma azért már elég jól meg lehet határozni , hogy mekkora lesz a ház energiaigénye . 

Előzmény: kiggyo (91769)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91770

akkor neked 1320kWh/kWp az éves napelem termelésed? 

Kicsit sokallom, nagyon ideális tájolás lehet.

Az elején kicsit degradálódnak is majd, de ez akkor is kiugróan jó érték.

Előzmény: peterch (91767)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91769

Hát, én nem ítélkeznék ilyen könnyen.

Az egy dolog hogy nyugdíj felé nézelődve nagyjából lehet becsülni hogy mit fogsz fogyasztani, de mi 2500kWh éves fogyasztás mellé lőttük be a 3kVA invertert, mondván az mindenre is elég lesz. 2 dolgozó fiatal, 1 gyerek.

Aztán most 3 gyerekes nagycsalád, asszony folyamatosan otthon, üzemel egy kutyakozmetika, 2 E-autó van és nincs bent gáz.

Elég sokat változott az élethelyzetünk 10 év alatt :-)

Olyan 4500kWh az alapfogyasztásunk az exták (klíma, fűtés, HMV, stb).

Csak a ház, a főzés-sütés-mosás-szárítás és ami kell.

peterch Creative Commons License 2024.02.04 -1 1 91768

Badarság , ha valaki telepítéskor nincs tisztában , hogy mekkora a ház fogyasztása és csak hasracsapva bevállal egy invertert , aztán " túlpanelezés " címen igyekszik a saját hibáját korrigálni ?   :-(

kiggyo esete más , mivel egy kisérletezni hajlandó szakember , aki tudja mit csinál . :-)

peterch Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91767

Helyesbítenem kell a lenti értékeket !

Elnézést kérek !

A napok száma nem helyesen volt megadva a számolásnál , én 522 nappal számoltam . Közben a termelés indítása és az éves elszámolás között 3,5 hónap van , tehát helyesen 632 nap alatt termelte meg a 6870 kWh-t a rendszer .

" Szárazon csak számokban :  Napi átlagtermelés :  nálad 20,99 kWh         nálam 13,16 kWh                       

ez 1 kWp-re napi  :            2,74 kWh                    4,38 kWh  "                         

Újra számolva  :      nálam 10,87 kWh

3,62 kWh

Előzmény: kiggyo (91765)
MZ/Y Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91766

Badarságot írt a kolléga:

Legfőképpen a szaldó miatt badarság lenne invertert cserélni, inkább némi veszteség. Neked mondjuk már nem sokáig érv, másnál meg még sok évig.

De amúgy is luxus (és pazarlás, és nem környezettudatos) egy működőt kidobni. Olyan ez, mint a hőszivattyú: ha új építés, versenyképes (lehet), mert meg lehet spórolni a gáz bevezetését. Ha betojik egy nem kondenzációs gázkazán, versenyképes lehet a hőszivattyú, ha mindenféle járulékos gázszerelés is kell. De amíg működik a régi gázkazán, addig azt érdemes használni. Ugyanígy jó a kis inverter is, amíg megy. (nyilván nem 5 kWp helyett 20-as kellene, mert ott már muszáj cserélni)

Előzmény: kiggyo (91765)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 0 1 91765

pontosan ezért szimuláltam le egy évet mert ez a napi maximum kérdés nagyon félrevisz. 

Ha minden nap fullos lenne akkor valóban annyit számítana mint írod, de éves szinten sokkal kevésbé jelentős. 

A rossz napokon amúgy sem menne teljes gázzal az inverter.

Az éves kWh/kWp a lényeg, úgyis ezért telepítjük a rendszert.

Az pedig túlnapelemezés előtt 1100 környéke volt (egyik évben 1146, a másikban 1042), köszönhetően a kissé lapos tájolásnak.

Ugyanezen panelek egy kicsit jobb dőlésszögű tetőn 1150-et hoztak, 10 éve ilyen hatásfokúak voltak az inverterek, ez van.

A 4960Wp (azaz 65% plusz) esetén 1074 volt (gyakorlatilag mérési hiba), és a 6060Wp-nél durvultak el a dolgok, ott már 930-ra esett ez a mutató, sok volt a vágás.

Ez ment le egészen 858kWh/kWp értékre a 7660Wp bővítéssel, erre számítottam is persze, hiszen kimodelleztem.

A DC oldalról leszedett HMV melegítéssel most 1000kWh/kWp a rendszerben hasznosult érték, és van még tartalék benne, csak ki kell aknázni.

Nyilván ha kidöglik az inverter (ami lehet még 10-20 év is) akkor ez a probléma meg is oldódik, de addig nincs értelme bármit is lépni.

Az sem kizárt hogy leválasztom a táblák egy részét, meghagyok az inverteren 3-4kWp-et, a többi meg megy egy akksis sziget rendszerre, majd kiderül.

Előzmény: peterch (91764)
peterch Creative Commons License 2024.02.04 0 0 91764

Köszönöm szépen ! 

Számolgatom a Te értékeidet napi termelésre , kWp-re és összehasonlítottam az enyéimmel . Nálam a telepítéstől számolva termelt a rendszer 6870 kWh-t ( 2022 május 13 déli 12 óra  , 522 nap ) .  Nálad reggel 7-től délután 3-ig vág az inverter a szeptemberi ábra szerint , tehát csúcsra jár .  Én ezt nem szerettem volna , ezért is a tervezett 10 panelből csak 8-at engedtem felrakni . Így is a rendszer termelt annyi energiát , hogy csak 72 kWh-t kellett vételeznem pluszban a hálózatról . Nálunk a plusz termelést nem fizetik ki , hanem ingyen kapja a szolgáltató , ez a szerőzdésbe van belefoglalva.

Szárazon csak számokban :  Napi átlagtermelés :  nálad 20,99 kWh        nálam 13,16 kWh

ez 1 kWp-re napi  :            2,74 kWh                  4,38 kWh

A lényeg szerintem , hogy a telepítés előtt a tulaj jól mérje fel , hogy mekkora termelést szeretne az adott helyen és annak tudatában tervezze meg a rendszer méretét a helyi adottságok figyelembevételével .  

kiggyo Creative Commons License 2024.02.04 0 1 91763

a modellezés számítógéppel készült, a 15 perces adatok alapján. Felszoroztam a mért értéket a túlnapelemezési %-al, és ha 3133W vágási teljesítmény felé esik akkor a felette lévő részt eldobtam. 

A táblázatan a vágott éves órák száma is látszik.

Most a vágás feletti részt buta módon, egy 1.8kW teljesítményű fűtőbetéttel végzem, azaz kb 4.8kW napelem termelés környékén bekapcsol. Azaz a 3 és 4.8kW közötti felfutási rész elveszik.

Ezt majd később több lépcsőben kimaxolom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!