Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ezen a vidéken, amiről néhai0 kolléga is beszél, nem szoktak a népek különbséget tenni a bronzos, ízletes és vörösbarna között. Vörösbarna amúgy is nagyon ritka jelenség errefelé.
Ezeket mind összefoglalóan "őszi gomba" néven emlegetik, szemben a nyárival. A nagyon feketéket esetleg hívják fekete cepének, de igazából ami nem nyári, az mind őszi. Tehát a falusiakra nem nagyon lehet hagyatkozni.
közben leesett, hogy nem itt húztál be 12+ kilót, hanem a mátrában, 300-400 m közötti vegyes tölgyesben, amit asszem... ismerek :)
egyébként a vh is jó most. sőt, nagyon jó. úgyhogy ennek örömére holnap elutazunk, hagyok egy kicsit a lustáknak is! nem írom meg, hogy mit és mennyit, legyen meglepi.
Nincs sajnos, ízletest sem szedtünk még de a képeken az ízletes kalapja nagyon ráncos, ez sima felületű volt a szára bedig alul nagy bumszlis vaskos, sajnos menekültünk a vihar elől és a gombákat sem hoztuk haza, így nézett ki csak kicsit sötétebb volt.
Minket az zavart le a hegyről, bezzeg nálatok meg sütött a nap a fene vinné el, aztán félóra múlva Derecskén meg megint dörgött és jöttek a fellegek a hegyről lefelé, nem tudom lett-e belőle valami, fenn a hegyen gyorsan sötét lett (Gyöngyös felől jött) megélénkült a szél és elkezdett cseperegni az eső, negyedórás erőltetett hegymenet a kocsihoz. Annak ellenére, hogy hiába mentünk korán, mindenfelé autók álltak sikerült két kosarat megszedni, most találtunk először vörösesbarna vargányát gyönyörű egészséges példányokat (ekkor még nem tudtam, hogy az), kalapjuk kicsit rücskös és sötét gesztenye színű volt még nem láttunk ilyen gombát, lenn a faluban megerősítették, hogy ez fekete vargánya későn ősszel terem arrafelé.
Hát, anno 2x fordultam 2.5-3 km-ről. Aztán harmadikra átálltam az erdő túloldalára. Úgy 500 m volt - légvonalban. A problémát egy kb. 50-70 m mély, meredek falú völgy jelentette. Félholtan estem be a kocsiba. Ja és nyilván fel is kellett szedni előtte azt a 20.5 kilót. Kánikulában, ha jól emlékszem, 1.5 l vízzel, ami az utolsó kör vége előtt elfogyott.
Lőjetek le, ha beteszem a lábam abba az erdőbe. Nyúlfülem van és két 6-6 kg vargányával megrakott kosarat cipelek, na meg rajtam van még egy megpúpozott vessző háti kas is.
Én a legnagyobbat, meg ami tőle balra van. Legalábbis kép alapján. Amúgy még sosem figyeltem meg ilyen márványosodást a kalaphúsban vargányánál, még az ilyen penészeseknél sem, bár valószínűleg azokkal eleve nem foglalkoztam túl sokat. Hasonlít a pereszkék mintázatára, de ott az normális. Olyat már láttam, hogy a kalaphús elszíneződik a tráma egy kicsit, ez az idősebb példányoknál szokott előfordulni általában, de azoknál sem mindig. Emlékeim szerint akkor jelentkezik, ha a tráma valamilyen oknál fogva "idősebb" a kalaphúsnál, legalábbis állapotra. Pl. megázik és felgyorsul a bomlás.
Ezt nem mondhatnám, különösen e receptek láttan; mindegyik egy-egy életmü. A találás a folyamat legörömtelibb része. De ezt mindig követi a földolgozás:-(