A PC Zeitwaage nevű programhoz hasonlót esetleg tudsz ajánlani? Nekem az ingyenes verzió van meg, de semmi weblapja nincs, nem tudok előfizetni a PRO verzióra.
Akkor meg használd egészséggel. Az óra pontosságát könnyen tudod a hajszálrugókulccsal simogatni, ekkora esési hiba meg szerintem simán a gyári elvárásokon belül van (nem 100%-ban tökéletes a középhelyzet, de ez olyan kicsi eltérés, hogy az óra ezzel még szerintem simán öninduló, ha elkezded húzni, elindul - ameddig ez teljesül, addig legfeljebb egy kronométernél van értelme tovább foglalkozni a kérdéssel).
Köszönöm válaszod. Elfelejtettem írni, hogy a szerkezetet teljesen szétszedtem, kitisztítottam, majd újraolajoztam. Tisztítás előtt a billegő bágyadtan lengett, akkor nem néztem mekkora az esési hibája és az óra pontossága.
Ez az óra új korában sem tudott ennél jobbat, ez de facto tökéletes. Hozzá ne nyúlj. :)))
Egyébként ki lehet küszöbölni beállítással még ezt a minimális esési hibát is, de nincs értelme erőlködni - fix tőkés a szerkezet, így macerás szerelgetéssel jár, és ilyen kicsi esési hibának gyakorlatilag nincs hatása a pontosságra. Tekintve, hogy szervizelve is alighanem százezer éve volt az óra, ez a járáskép pompásnak mondható.
Viszont, ha ezt mondjuk asztali óraként ténylegesen használni szeretnéd folyamatosan - hát, erősen egészséges volna leszervizeltetni, vagy pár év alatt már komolyan károsodni fog. Csak sajnos ennél a kategóriánál a szerviz ugyebár gazdasági totálkár, az óra piaci értékét elérő-meghaladó összegért fognak hozzányúlni.
Tiszta sor, pontosan ezért tartok én is GM számlálót. Bár általában nem vagyok túl nagy bizalommal a régi számlapok-mutatók világító festései irányában - azok porát akkor sem túl jó belélegezni, ha egyébként nem rádiumosak, ilyenkor maszkot húzok, és gondoskodom a por összegyűjtéséről.
De pont a mért adatokból látom, hogy túllihegni ezt nem érdemes, kis odafigyeléssel nem lesz veszélyes.
Igazàbol egy ora esetén nem azt szeretnénk tudni hogy veszélyes e vagy sem a sugàrzàs...tudjuk hogy nem. Csak a festék ràdioaktiv e vagy sem...mégha veszélytelenul alacsony is a festék sugàrzàsa ezeket a szàmokat mutatokat szàrazon lekaparni hogy ujra fessuk az màr nem veszélytelen a keletkezo por miatt a levegoben.
"Igazándiból az a szintű sugárzás, ami már a műanyag burkolatán is elakad ennek a GM-számlálónak - az már nem is nagyon izgat."
Mikor nagyon gyenge a sugàrzàs és ha nem észleljuk még a béta sugàrzàst sem, akkor azt hihetjuk hogy a tàrgy nem tartalmaz ràdioaktiv anyagot. Màrpedig szerintem ezt fontos tudni akkor is ha gyenge és veszélytelen a nivo, példàul ha urànium uveget keresek a hasznàltcikkek piacàn vagy egy ora szàmlapjàt akarom ellenorizni. Képzeld hogy dolgozol egy ora szàmlappal abban a hitben hogy nem ràdioaktiv pedig igen, csak gyenge a sugàrzàs és nem észlelted a bétàt a vastag burkolat miatt...
Igazándiból az a szintű sugárzás, ami már a műanyag burkolatán is elakad ennek a GM-számlálónak - az már nem is nagyon izgat. Azért tartottam mindig is GM számlálót, hogy a tényleg potenciálisan már "izgalmas" sugárforrásokat ki tudjam szűrni, szóval ezt olyan nagyon nem ambicionálom. A valóságban a te urán-üvegeid sem jelentenek semmiféle valós egészségügyi kockázatot, akár üveggolyóként egész nap szopogathatsz is egy ilyet :)), attól sem lesz soha semmi bajod, egy perccel sem lesz rövidebb az életed, ez még az amúgy természetesen is jelentősen ingadozó-helyfüggő normál háttérsugárzás kategóriájába tartozik.
Én ezt simán csak azért vettem, mert a korábbi, még orosz gyártmányú GM számlálóm kimúlt.
Aliexpress...de ha lehet vedd a gyàrto cégtol (fnrsi) mivel àllitolag léteznek hamisitvànyok is...
Ja és kérd az eladotol a hosszabb csoves verziot, ami joval érzékenyebb és nincs belul fémréteggel leàrnyékolva mint a kicsi kevésbé érzékeny csoves verzio. A youtubon vannak videok errol a készulékrol hozzàérto személyek àltal készitve.
Nagyon jo...mostmàr csak surun lukakat kell furnod a cso melletti oldalon a plasztik burkolatban hogy joval érzékenyebb legyen a béta sugàrzàsra a készuléked. Mivel a cso uvegbol van az alfàt nem érzékeli ugysem a gamma meg àtmegy a burkolaton is.Tehetsz ragasztoszallagot belulrol a lukakra ha a port meg akarod akadàlyozni behatolni. Sokan csinàltàk.
Én a Banggoodon, most is kapható, de az Ebayon, Aliexpressen is van, nem is drágán. Csak arra kell figyelni, hogy a teszterek zöme nem GM számláló, hanem valamilyen elektroszmog-elektromágneses-detektor, hiába dobja fel a GM-nukleáris keresőszavakra is mindegyik, nem az...
Nekem van egy ilyen geiger szàmlàlo is. Attol fuggoen hogy milyen uvegcso van benne, jelentos mértékben gyengébb tud lenni az érzékenysége...ha kevesebb mint egy éve vetted ez konnyen lehetséges.
Egy idoben a gyàrto, kicsi, olcso kevésbé érzékeny csovet épitett bele de utàna a hozzàérto vevok morogtak és mostmàr megint jo cso van benne normàlis esetben. Az enyémben szerencsére a jo csovet talàltam mert még tobb mint egy éve vettem. Erdemes megnézni a cso poziciojàt és kis lukakat furni a vastag plasztikba hogy érezzen egy kis béta sugàrzàst is. Màsképpen az urànium uvegeket nem is érzékeli ha a gyenge érzékenységu cso van benne.
Péter, Csabi, az volt az elképesztőbb, hogy poziciónként a "szórás" nem haladta meg a 4-5-másodperc különbséget!-a Bambino2-esem, amit épp most egy éve kaptam ajándékba a nyugdíjba vonulásomkor nem képes ilyet produkálni.