Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.18 0 0 119
idézet a fuji egyik fő-al-menedzserétől - mellesleg agfa!!! berendezésekkel dógoznak : “Without these high-volume printers, we would have difficulty getting through the season”, said Bernd Kraus, Managing Director of Fujicolor Central Europe. “Last year, we produced 100 million prints from digital sources, almost entirely on our Fujifilm Frontier minilabs. This year, we anticipate at least 250 million digital prints and that would be im-possible to do economically without wholesale lab technology.” nasszóval elkezdték már visszahordani ( á, nem a végrehajtók..) a fuji frontier digitális minilaborokat mo-on is, most 4-5-ről tudok (10%). a kodak bezárja osztrák laborjait, a már eladott német kodak-laborokat most zárják be eccerre. recesszió van kőkeményen - az ezévi mínusz 25%, hoppá -, a dotcom lufit a marketingesek próbálják szép jövőként - nem mellesleg leendő profitként - még mindig eladni. balek meg mindig akad, ahogyan éhes díler is... szóval nem elég találnod egy jót, jövőre is meg kéne' találnod. a már vázolt technológiai trend azonban mit mutat? kerek már? (egyetem után én is az ámításteknikában dógoztam. kibírtam egészen 3/4 évig a nagyvállalatot, bár akkor még szocilizmus és eszr vót. :) asztán inkább már a foto... egyik jó után a másik...)
Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 118
Egyébként van benne valami: olyan labort találni ahonnan a várt eredményt kapom... lassan már tényleg művészet. :-(
Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 117

Pardon? :-o

No ezt inkább magyarul, ha szabadna kérnem... nem egészen értem, mire célozgacc itt nem túl finoman. ;-)

Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 116
eccóval kő egy-két régimódi, fejlődésképtelen teknolodzsi is: a filmes fotózás+nagyítás. hehe :))) jóllehet, ez ma már művészet...
Előzmény: Törölt nick (115)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 115

Nekem úgy tűnik, egyre inkább produktum... :-(

(és most nem a "fotóimról" beszéltem :-P )

Mondjuk én is elmehetnék újkori nyelvújítónak: az archivumot átkereszteltem arhivumra és csökönyösen ragaszkodtam hozzá, hogy így magyar. 'sztán a képembe nyomtak valami szótárfélét... :-))))))))

Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 114
oké, a válasz acceptázva. :) az ájtíban a mag ugye, ami köré felépülnek a szatellájtok, az maga a pc? merhogy' errefele tendál minden hájteknolodzsi... az ájtí talán kiforrott, hibátlan vas+szoft massza? nos, akkó nem lehetne már hová fejlődni... a fotóban sem, ami konvergál belefele keményen a zájtíba...(lássad: image-sharing, archiv... a kodak már évek óta info-imagingnak híjja a digitet...) nasszóval, a saját portádon söpörsz! he :)))))) úllácik a folytonos szemét termelés a fejlődés velejárója. vagy az maga a produktuma? :)
Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 113

Amióta a főnökeimen kitört az anglománia ;-)

Régebben számítástechnika vótt, de rájöttek, hogy

1. Az ájtít könnyebb kimondani

2. Azért manapság picit többről szól a dolog mint számítógépekről. Ők már csak sokadik helyen állnak. Munkaeszközzé váltak. Nincs rá jó és rövid magyar kifejezés.

Előzmény: Törölt nick (112)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 112
tuttam. :) csak mijóta ferdítik az ámítástechnikát it-nek? :))) a fotóban dettó ugyanaz: kép(ezés) --> i(maging)... most min is csudákozódsz? :))))))
Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 111

De, szakmabeli vagyok - csak nem fotós, hanem IT :-)

Mit láttam? Katasztrofális minőségű nagyításokat, pixeles képet negatívról, FF-ről kékes-zöldes árnyalatú képeket, stb.

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.17 0 0 110
mér'? mit láttál? ( ahogyan kollégázol: tán' nem szakmánybeli vagy? :) )
Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.16 0 0 109

Hát izé... én a bécsi utca innenső, budapesti végében gondolkodom. Itt, Budapesten kellene egy valóban megbízható cég aki az utcáról betérő idegennel is foglalkozik.

Sajnos az, amit egy kollégámnál láttam... erősen elkeserített.

Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 108
ha a bécsi utca külső végére gondolsz, a faktor még mindig f<1. :))) egyébként sokan tévedésben élnek: nem tudják, hogy mi a különbség a tömegkidolgozás és az un. profi laborálás között. tömegkidolgozás árán várnak profit. több minilabor is profinak aposztrofálja magát, gondolod azt is produkálnak? hehe. te például tudod, mi az a "profi"? esetleg mi az, amitől profi egy labor "terméke"? he? :)
Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 107
Ez a kérdés hányszoros árat takar az "utcai" árakhoz képest? ;-)
Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 106
" Mondj nekem valóban megbízható labort. " hogyé állsz pénz dolgában? :)))
Előzmény: Törölt nick (99)
farkzoli Creative Commons License 2004.07.13 0 0 105
Listát sajna nem tudok, az 50e így működik, ezt tapasztalhatom.
De ez normál irányba is fűzi a filmet, mint a Zenit.
Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 104

EOS-ból melyik az amelyik tudja?

Úgy emléxem, a 30/33-asban már van ilyen. Mintha a 300-as kategóriából még kispórolták volna...

Előzmény: farkzoli (103)
farkzoli Creative Commons License 2004.07.13 0 0 103
"+oldható, de igen macerás. Főleg, hogy amikor megint visszateszed ne exponálj össze, vagy ne maradjon kihasználatlan filmfelület. Diginél azért 1 kicsit 1xűbb :)"
Ez jó téma :-))
Zenittel talán gázos, Prakticánál is rámegy 1 kocka, viszont pl. az eos a perforációt számolja és ugyanoda teszi vissza a filmet.
Diginél valóban egyszerűbb.
Előzmény: apca (101)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 102
Szerintem nézz meg egy komolyabb SLR-t mielőtt ilyet állítasz! ;-)
Előzmény: apca (101)
apca Creative Commons License 2004.07.13 0 0 101
Ez így szó szerint nem valós, én pl. nap mint nap veszem ki a félig ellőtt tekercset és rakok be más érzékenységű filmet, diát, negatívot. Aztán visszatekerem a helyére

+oldható, de igen macerás. Főleg, hogy amikor megint visszateszed ne exponálj össze, vagy ne maradjon kihasználatlan filmfelület. Diginél azért 1 kicsit 1xűbb :)
Előzmény: farkzoli (100)
farkzoli Creative Commons License 2004.07.13 0 0 100
"Analóg gép aránylag olcsó... nem tudod felvételenként váltogatni a nyersanyagokat, +kell várnod, míg kifogy a film."

Ez így szó szerint nem valós, én pl. nap mint nap veszem ki a félig ellőtt tekercset és rakok be más érzékenységű filmet, diát, negatívot. Aztán visszatekerem a helyére.
Előzmény: apca (93)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 99

- Mondj nekem valóban megbízható labort. Az eddig legmegbízhatóbbnak kikiáltott digit.labor (mivel nincs filmem) gyönyörűen agyonvágta a képeimet.

- Talán olvass bele kis undorodó... talán rájössz, hogy a másik fele méginkább az...

Előzmény: apca (96)
apca Creative Commons License 2004.07.13 0 0 98
szia, akkor hol vagy jelen?
Pl. itt. :)))
Olvasgatok, olvasgatok több topikban is, és ha van valami, amihez érdemben hozzá tudok szólni, tudok valakinek segíteni, akkor +teszem.
Néha találkozom Mil-el is, :) ott van az adataim között.
Előzmény: szimbol (97)
szimbol Creative Commons License 2004.07.13 0 0 97
szia, akkor hol vagy jelen?
Előzmény: apca (96)
apca Creative Commons License 2004.07.13 0 0 96
Akinek a minőség fontos, nem "legtöbb helyen", hanem megbízható laboratóriumban dolgoztatja ki a képeit, vagy önmaga laborálja. Mondjuk nem a leg 1xűbb, és takarékosabb +oldás, dehát ez van.

Kizárólag szakmai kérdésekről vagyok hajlandó Lmondani - legjobb tudásom szerint - a véleményem. Remélem, hogy tudok néhány érdeklődőnek segíteni.
Fotozz.hu =re nem az a fórum, ahol jelenvagyok. Undorító a társaság 1 része.
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 95

apca!

Csak két apróság:

1. Tudod hogy készül manapság a "nagyítás" a legtöbb helyen? Az előhívott negatívot/diát scannelik és fotonyomtatóval kinyomtatják. Volt a kezemben negatívról készített papírkép, amin tisztán látszott a pixelesedés. (azért egy 100-as filmnek még nincs ekkora szemcsézettsége - és ha van, az is másképp néz ki)

Ettől kezdve szerintem igényes amatőrnek marad a dia. Azt még nem lehet "eldigitalizálni" :-(

Az már csak apróság, hogy FF negatívról készített "nagyítás" gyönyörűséges sárgás-zöldes fátyoltól tündökölt. Kék még itt-ott előfordult, de feketének és fehérnek nyoma sem volt a papíron. :-(((

2. A fotozz.hu topic-ban vár rád is egy egyáltalán nem költői kérdés.

Előzmény: apca (93)
Rebelx Creative Commons License 2004.07.13 0 0 94
Ize... Nem vigyorogva irtam, hanem mosolyogva.
Előzmény: Törölt nick (64)
apca Creative Commons License 2004.07.12 0 0 93
A franc ebbe a "Nem telt le a várakozási idő"-be:(.
Szóval az előbb Lfelejtettem válaszolni a többi kérdésedre:
Érdekelne, továbbá az is, hogy érdemes-e diascannert vásárolni tükörreflexes géphez?

Vagy előbb-utóbb gondolkozzak digitálisban?

Azt ugye +beszéltük, hogy nem tükörreflexes <-> digi, hanem analóg <-> digi a kérdés.
Döntened neked kell, én Lmondok néhány szempontot, amit figyelembevehetsz:
Analóg gép aránylag olcsó, film, nyersanyag drága, nem azonnal látod viszont a képet, hanem csak előhívás után, nem tudod felvételenként váltogatni a nyersanyagokat, +kell várnod, míg kifogy a film.
A minősége jobb, mint a digi, (nem véletlen, hogy a legtöbb természetfotós, márkás, jóminőségű kiadványok fotósai analóg gépeket használnak, mert ott nagyon fontos a felbontás, részletgazdagság). Ha nem tudsz nagyon jó minőségben scannel-ni, az is megoldás lehet, hogy egy gyengébb scanner-el nagyítást digitalizálsz. Úgy olcsóbban +úszod, és ha nem nagyon fontos a kitűnő minőség, akkor jó eredménnyel számolhatsz. Ugyanakkor, ha ez a megélhetésed, és a mnőség nagyon fontos, nem úszod meg a jó digitalizálás költségeit.
Digitális A gép sokkal drágább, mint a hasonló tudású analóg, ugyanakkor a minősége nem közelíti meg annak a minőségét. Viszont átlagos felhasználásra ez is +felelő, ha jó minőségű, valóban márkás géped van, még újság, kiadvány-minőséget is el tudsz érni vele. Nem véletlen, hogy a legtöbb lap riportere digigépekkel dolgozik. Másik előny, hogy azonnl láthatod a végeredményt (na jó, kicsiben, de azért mégis), valamint hogy egyik képről a másikra tudod váltogatni az érzékenységet, ff, színes képet stb.
Nagyjából ennyi, de döntened - mint már mondtam - neked kell...
Előzmény: szikla_1 (84)
apca Creative Commons License 2004.07.12 0 0 92
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Digiben is, + analogban is van tükörreflexes, és nem tükörreflexes (általában kompakt) gép.
Ha arra gondolsz, hogy a digitális képek nem érik L az analógok minőségét, akkor igazad van. Az előbb már beszéltem a bedigitalizált filmek minőségéről, de ott még mindig a scanner volt a "leggyengébb láncszem". Maga film ennél jobb felbontást tud produkálni. Egy átlagos film felbontása kb 100-120 vonal/mm. Ehhez ugye 2Xfelbontás-1 pixelre volna szükség. Az azt jelnti, hogy egy 24x36mm-es kisfilmnek kb 4799x7199 px. felelne meg, ha a gyengébb, 100vonal/mm-es felbontással számolok. De van 180-200 vonal/mm-es felbontású film is. És akkor még nem beszéltünk a középformátumokról (4,5x6, 6x6, 6x9cm). Hogy a síkfilmeket már ne is Mlegessem (9x12, 13x18cm-es film)De Lvetemült minőségmániásoknak van 18x24cm-es is :))) (ez mondjuk elég ritka ...)
Előzmény: szikla_1 (89)
apca Creative Commons License 2004.07.12 0 0 91
Scanner kérdése a dolog. Jó diascannerel sokkal jobb, mint egy digi képe. Ha +gondolod, 4-5000 dpi-vel scannelve egy kisfilm 5kx7-8kpixel, ami testvérek között is 35-40 Mpixel. Hol van ilyen digigép szerinted?
Az más kérdés, hogy ezeknek a scannereknek az ára 6jegyű. :(
Előzmény: szikla_1 (84)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.12 0 0 90

Ha jól tudom, egy dia elméleti felbontása úgy 36Mpixel (v. csak 24?) körül van. A mai átlag digit gép 6-8Mpixel...

A sötét képek... hát passz... elvileg akár a hibás fénymérés is okozhatja, de nem tudom. Majdcsak betéved valaki, aki ért is hozzá.

Előzmény: szikla_1 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!