Keresés

Részletes keresés

nereusz1 Creative Commons License 2011.07.01 0 0 21928

ÁR.....

Árán...

Áron alul...

Ára felett....


Az agyacskával tényleg gondolkozni kell... Mit is jelent valakinek a megvásárlása? Veszek 80 kg. emberi húst, némi karrierben pácolva....? Vagy ez pusztán hatáskeltés? Netán üres stilisztika? Szívesen társalognék arról, hogy Hamvasnál ez a nagy és gyakran nyilatkozó  hatás-fóbia minek az elrejtésére szolgál...?

Előzmény: Mária1962 (21926)
Mária1962 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 21926

A magam részéről az olyan embernek nemcsak ép értelmében,

hanem tisztességében is kételkednék, aki kétségbe vonná, hogy ezt a világot

mi csináltuk és folyamatosan mi csináljuk. Arra vonatkozólag, hogy a világ

olyan, amilyen, senki részéről semmiféle panaszt nem vagyok hajlandó

elfogadni. Nem kellett volna olyan készséggel hozzájárulni ahhoz, hogy így

legyen, és nem kell olyan készséggel hozzájárulni ahhoz, hogy így is

maradjon.”

 

Emmanuel mounier a tett geográfiáját négy ponttal jelöli meg. E négy pont

szerint minden tett:

1. a külső valóság átalakítása,

2. az emberi személy formálója,

3. az embert emberhez közelebb hozza,

4. az értékek világát növeli.

 

Ezekkel a szélességi és hosszúsági fokokkal mérve a behódolás:

1. a külső világot nem pozitív, hanem negatív irányban alakítja át, vagyis nem

tisztultabbá, hanem feldúltabbá teszi,

2. a behódolás az emberi személyt demoralizálja,

3. a behódolás az embert az embertől eltávolítja,

4. a behódolás nem az értékeket növeli, hanem azt, ami elvetendő.”

 

A jog minderről semmit sem tud. A büntetőtörvénykönyv lesújt a dúvadakra,

és a baktériumokat nem veszi észre. (…) de mindenesetre az egyszerű orgyilkos

lemérhetetlenül tisztább, mint például a politikai, a gazdasági karrierista, az

irodalmiról nem is szólva, vagy a közéleti funkcionárius, különösen, ha valaki

arra gondol, hogy az ilyen gyilkos milyen esetlenül, milyen becsületesen és

meghatóan együgyű ahhoz képest, aki karrierjéért önmagában kénytelen

minden emberit apró darabokra zúzni és megdarálni és összetömi, és nincsen

sejtje, amely ne lenne megrugdalva és leköpdösve, és semmi sem maradt

benne, ami ne lenne, esetleg jóval áron alul, megvásárolható.”

 

Hamvas Béla: DIREKT MORÁL ÉS ROSSZ LELKIISMERET

 

Előzmény: Mária1962 (21923)
gábornok Creative Commons License 2011.06.29 0 0 21925

Táncikálni kell a kurzorral, vagy graffitizni.. ;-)

 

Előzmény: Mária1962 (21924)
Mária1962 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 21924

Óriási lehetőségek nylnak a munkahelyi terror előtt.Mindenkiről tudni fogják hogy milyen  állapotban van, és ha sokáig szomorú vagy indeges lapátra teszik. De a munkahelyi mobbing is új távlatokat kap ezáltal.

 

A targettálásnál a szavakra történőt  is határesetnek tekiniti a személyiségi jogok tekintetében. Akkor mi van azzal,  ha majd ahogy használod az egeret, az idegállapotodat is ismerni fogja egy rohadék, és ennek megfelelő reklámot fog nyomatni neked.Ésm icsoda üzlet ez. És lehet reklámozni az interneten és senki nem kapja fel a fejét hogy itt egy falak nélküli koncentrációs tábor épül.

 

 

Mária1962 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 21923

http://www.algernon.hu/index.htm

 

http://www.algernon.hu/04.htm

Az Algernon csoport elõzetes vizsgálatai igazolták, hogy az egérkezelés finommozgásos vizsgálata alkalmas lehet arra, hogy akár a felhasználó személyiségjegyeinek teljes körû felismerését, akár pillanatnyi lelkiállapotát a rendszer felmérje. A további kutatásaink azt a célt tûzik ki, hogy minél pontosabban lehetõvé váljon az egeret használó ember stresszes állapotának, fáradtságának mérése, estleges közelgõ összeomlásának elõrejelzése. Gyakorlati alkalmazásban ezekkel a módszerekkel kiválaszthatók egy adott feladat, munka elvégzésre általában alkalmas személyek, illetve kiszûrhetõk a munka pillanatnyi elvégzésére alkalmatlanok is.

http://www.algernon.hu/03.htm

Az egérmozgás vizsgálata során számos különbözõ alkalmazási lehetõség merült fel. Az egérmozgás matematikai és informatikai eszközökkel történt elemzése új irányokat nyitott meg, melyek közül az egyik legtöbbet ígérõ az online targetálás, célzás pontosításának lehetõsége. Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a kézíráselemzés alkalmas lehet különbözõ targetálási szempontból érdekes csoport-hovatartozások, személyiségjegyek, pszichológiai jellemzõk, sõt a pillanatnyi pszichés állapot megállapítására is. Felmerül a kérdés, hogy vajon az egér mozgatásának vizsgálata is alkalmas lehet-e erre.

A csoport-hovatartozás szoftveres meghatározásával hatékonyabbá válhat az on-line hirdetés, hisz a rendszer a felhasználó célcsoportjának megfelelõ reklámot tud szolgáltatni. Ennél még nagyobb távlatokat nyit a pillanatnyi pszichikai jellemzõk – fáradtság, stressz, kémiai befolyásoltság – érzékelése, amely segítségével a célzás még tovább finomítható. A dinamikus pszichikai jellemzõk – öröm, izgatottság, idegesség – detektálásával a megjelenített reklám hatása is azonnal felmérhetõ, így a hirdetõ még pontosabban testre szabhatja a felhasználónak szánt további reklámokat.

Előzmény: Nautilus_ (21894)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.06.15 0 0 21922

Nem emlékszem ilyen esetre, de miért ne fordulhatott volna elô?!? Kivételesen...;-)

Előzmény: IZÉ07 (21921)
IZÉ07 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 21921

Én azt szeretném megkérdezni, hogy volt-e már olyan, hogy valaki egyszer csak fogta magát és hazament erről a népfőiskoláról, mert neki ez nem tetszett?

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21918)
nereusz1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 21920

Húr...tónosz......

Előzmény: nereusz1 (21919)
nereusz1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 21919

Most éppen a nagy fönti zongorát próbálgatja....

Húr... sz

 

 

 

 

 

 

Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.06.13 0 0 21918

Hajjaj... ott voltam-unk egy 'népfôiskolás' csoporttal 'battán az alábbi elôadáson:  http://hamvasklub.parknet.dk/BeavNepfoiskMeghiv.html

 

Hiányozni fog... de abban biztos vagyok, hogy 'jó helyen' van!!!

 

Előzmény: spiroslyra (21916)
nereusz1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 21917

Igen, Spyros... És továbbköltözött... B-A-C-H

spiroslyra Creative Commons License 2011.06.12 0 0 21916

SZABADOS GYÖRGY 
Hamvas Béla és a zene 
(Előadás Százhalombattán)

 

(Eljátszik a zongorán egy rövid improvizatív darabot.)

 

 

Új Forrás – 2004. 10. szám

 

http://epa.oszk.hu/00000/00016/00100/041019.htm

 

Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.06.12 0 0 21915

Bevallom, hogy már réges-régóta nem igazán érdekel a 'tömeggel', egyáltalán a 'másokkal' kapcsolatos kritika, vagy mi...

Talán datálható ez Hamvas Világválság címû kis dolgozatának megismeréséhez is, úgy 1980 körül. Röviden: a válság 'vallásos', vagyis csak 'személyesen, egyenként és kivétel nélkül' (Öt géniusz), a metafizikai alapállás tisztázása révén javulhat a helyzet, az egymáshoz való viszonyainkat illetôen is. Alaptétel: 'Senki senki helyett nem tehet egyetlen lényeges mozdulatot sem' (Tôlemtül;-)

Magam vállalta munkámat is eszerint végeztem, egy magyari népfôiskola gyökérmodell kidolgozásával, aholis egy-mást beavatva konzultáltunk... stb. A hálón megtalálható meddig jutottunk;-)

 

Egyetlen érvényes kérdés van: Ki hol tart, személyesen... Egyetlen érvényes válasz: 'aki nem a megszabaduláson dolgozik az antikrisztust idézi' (szabadon Hamvas nyomán;-)

Előzmény: nem ellenség (21914)
nem ellenség Creative Commons License 2011.06.12 0 0 21914

Már fáradt voltam, mikor a válaszodat megnéztem, és ahogy megláttam a Dawkins nevet, már csak siklott a szemem a sorokon. Mikor erőt vettem magamon, akkor fogtam föl, hogy mizu. Hát igen. Ezeket kellene kiszűrni... Morozovot láttam már a HardTalk-ban, akkor keltette föl az érdeklődésem. Eltekintve ettől a nevetséges baromságtól, a kritikájával tudok azonosulni - mint ahogy azzal is, ahogy Te a lehetőségeket méltatod. Nem hiszem, hogy különösebben eltérnének a nézeteink a témával kapcsolatban.

 

Sajnos a kommunikáció új technológiai eszközei nagyon ellentmondásos képet mutatnak. Kicsit foglalkoztam a témával - de sikerült megsunnyognom, így csak egy tételsort adó vázlatig és jegyzetekig jutottam, de nem volt számomra egészen haszontalan... [  http://paradoomer.blogspot.com/2010/10/media-es-reklam-nehany.html]

 

Nem erőltetem a dolgot, mert nem hiszem, hogy lehetséges érdemi együttműködés... (Nem is hittem benne, de így legalább tiszta a lelkiismeretem: a témát bedobtam, mosom kezeimet.)

 

A blog statisztikájából (annak a keresőszavakra vonatkozó részéből) kiderül, hogy néhány általam digitalizált dokumentum felkeltette egyesek érdeklődését, és témájuk valamiképpen közszájon forog. Nem tudom, hogy ezek a magok hova hullnak, és mit kezdenek velük, de valahova hullnak...

 

Lehetőséget kaptam, hogy Hamvas Bélától is közöljek részleteket. Én mostanság őt sem olvasom - és mást sem. Nem végzek érdemi szellemi munkát. Ezért ha valami kincsre bukkantok, legalább anyit megtehetnétek, hogy felhívjátok rá a figyelmem, mert az én könyvtáramat már csak a moly rágja és a por lepi... mert úgy tűnik, vannak akik örülnének neki.

 

 

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21913)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.06.11 0 0 21913

"Dawkins óta tudjuk, hogy génjeink melléktermékeiként működünk, gondolataink pedig a mémek túlélőgépezeteként jelennek meg." Hát nem?!?:D

 

Ennyit az internetet 'leleplezô' cikkecskérôl... Jómagam a mostani helyzetben az egyetlen reményt keltô dolognak tartom a szabad globális kommunikáció lehetôségét, dacára minden sz@rnak, ami a hálóban fennakad-hat... khm.

 

Ez a mostani emberiség az írott tört-én-elme szerint soha nem volt ennyi romboló csábításnak kitéve, de soha nem volt ennyire nyílt és hozzáférhetô minden ami valóban fontos, a korábban legtitkosabb tanításokat/beavatásokat is beleértve. Lásd pld. a dzogcsent, ami még néhány évtizede is csak egy igen kis kör tudása volt!

 

 

Látnivalóan a sötét erôk dominálnak, és alighanem világégés lesz a 'befektetôk és részvényesek' (grrrrr) profitjáért berendezett 'szép új világ' vége, de azé'... hm?!;-)

 

 

Előzmény: nem ellenség (21899)
nereusz1 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 21912

Amit anyagról, szellemről, lélekről megtudtunk, az írás és egyéb konzerválási trükkök révén adattá merevült.... A kultúra ilyen tagolatlan adatrakás... Előveszed a poharat és iszol evés után. Aztán elmosod és visszarakod a helyére. Lehet nejlonzacskóból is forrásvizet lefetyelni, de akkor még a kutyánk is nagyot nézne.... Szóval a helyére. A helyén.

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 21911

Gondolható, hogy a tudás mennyisége és minősége egyetlen személy számára nem változik... Sőt, hülyébbek, faagyúbbak vagyunk, mint Kon Fu-ce kortársai... Meg kell állni és visszamenni addig a pontig, ahol még valami az eszünkbe juthatott, de elfelejtkeztünkróla... Régi trükk... :)

nem ellenség Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21910

Te mit gondolsz? És mit érzel? Nem lenne érdemes megosztani néha egy-egy rövid és megvilágosító erejű fejezetet olyan gondolkodóktól, akiket értékelsz? Nem kellene másokat is segíteni abban, hogy megismerhessenek ilyen-olyan szellemi kincseket - hogy jobban tájékozódhassanak ebben az igen zavarossá vált világban?

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21909

„Amióta az élőbeszédet és  az eleven szertartás őskorát fölváltotta az írás, az agyagtáblák, a papírusztekercsek és a könyvek, vagyis a rögzített Ige, lépésről lépésre jobban elszakadunk a valóságtól. Az emberi nem spiritualizálásában reménykedünk, ehelyett azonban egyre jobban absztrahálódunk. Igazat mond Hamvas,amikor megállapítja, hogy legnagyobb szellemi mestereink:  sem Buddha, sem Kon-fu- cse, sem Szókratész, sem Jézus, sem Mohamed nem írásban tanított.” (I. m.: 114. p.)

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21908

Azt hiszem a legkevesebb az, hogy a műveltségtartalmakat elkülönítjük az igazságtartalmaktól. Az elvilágiasodott, "államilag diplomával garantált" és diplomájából (átunatkozott iskolai szemeszterekből) élő értelmiséginek az igazságkereső szenvedélye a nullával egyenlő... Nem csak itt, szerte a világon.... Nyugdíjazsásáig turkál "szecska és arany" között, nem érdeke az egyértelmű szétválasztás....

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21907

„Szekularizált értelmiségi elit? Tévedésünk (Németh Lászlóé is) az volt, hogy hittünk a szekularizált értelmiségi elit lehetőségében. Hamvasnak volt igaza: csak brahmin jellegű szellemi elit vezetheti a társadalmat”

 

(Tornai József: Az emberiség görbe fája. Bp. 2002, Püski K. 150. p.)

nem ellenség Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21906

Kedves Néreusz!

 

Figyelem, hogyan keresed a választ a kérdésre. Én csak anyit tudok, hogy antropológiai tény, hogy közösségben kell gondolkodnunk: mindenkinek azzal kell hozzájárulni ennek életéhez, amivel tud. Ha neked megadatott, hogy jelentékeny műveltségtartalmakkal ismerkedhettél meg, gondolom ezt mint értéket kell szemlélnünk.

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21905

Továbbá tisztázni kellene, hogy betűvető írástudókról, vagy hagyományos, (ószövetségi) értelemben vett törvénytudókról van szó... Nem mindegy, Uraim, nem mindegy... :).

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21904

Továbbá tisztázni kellene, hogy betűvető írástudókrókról, vagy hagyományos, (ószevétségi) értelemben vett törvénytudókról... Nem mindegy, Uraim, nem mindegy... :).

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21903

Baudelaire

nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21902

Nem látom különösebb felelősségüket....

Mert Julien Benda valamit hozzá akart tenni, amit Baudler úgy fogalmazott, hoggy az "Ember imádó állat..."...?

Ez a francia úr, és írástudó elvtársai, megtapsolta, amikor Rajk Lászlót felakasztották Magyarországon...

(És akkor még Babits le is ereszkedett ehhez a vitához...)

Előzmény: nem ellenség (21901)
nem ellenség Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21901

Ha Te nem tudod, akkor bizonyára én sem...

Előzmény: nereusz1 (21900)
nereusz1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21900

MERT miért felelősek az írástudók...?

Előzmény: nem ellenség (21897)
nem ellenség Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21899

Face': igazad van. Ennyi. De megkérdezném: csak én vagyok olyan szerencsétlen helyzetben, hogy az ismerőseim  kizárólag gyermekded kreténségekkel vannak elfoglalva? Mert ha igen, akkor meg vagyok nyugodva. De ha ez általános jelenség, akkor bajban vagyunk. (?) [De azért bombázom őket - több-kevesebb tapintattal...]

 

 

 

A mi civilizációnk így használja az internetet - Morozov szerint:

Jevgenyij Morozov: Beteljesítette az internet Orwell félelmét?


Egy másik pedig így: 

 Wadah Khanfar: Történelmi pillanat az arab világban

 

És másodszor is igazad van: reménytelen erőlködés az egész. Nem vagyok naiv, ábrándos forradalmár: sem értelem, sem hit, sem remény nem hajt, hanem csupán valamiféle "csakazértis" dolog ez az egész nálam. Nem vagyok képes jó lelkiismerettel leállni, de az önkéntes feladatommal boldogulni sem bírok. Nyomorultul nevetséges vagyok az erőlködéseimmel, de csak azért nem haragszom magamban, mert számomra nyilvánvaló, hogy nem alacsony szándékok vezérelnek, és ebben a reménytelen küzdelemben azért van némi heroizmus...

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21898)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.06.10 0 0 21898

Valahogy így mûködik a face'. Amikor találunk valami fontosat, jót vagy legalább tréfásat megosztjuk az ismerôsökkel, barátokkal; hm?!

 

A Schuon idézetgyûjtemény elég figyelemfelkeltô ahhoz, hogy valaki esetleg olvasni kezdje ôt... de a másik 'kívánságlista' bizony elég reménytelennek néz ki. Ne legyen igazam, de egy, úgytûnik elkerülhetetlen 'világégés' túlélôi talán rákényszerülnek komolyabb együttmûködésre egyszer... Hajjj!

 

Előzmény: nem ellenség (21897)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!