https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163865904&t=9005529
Táblaíróság Creative Commons License 1 napja törlés -8 0 604171
1. A feltételezésen alapuló vajOn típusú hozzászólás innentől:hsz törlés, 1, nap, 1 hét stb
2. Az önbíráskodásra felhívás most még csak törlés, a következőnél topiktiltás.
3.Moderációval kizárólag az illetékes topikban lehet foglalkozni
4.. Ez nem vitaindító volt.
Köszönöm
lehet, hogy jonjoh azt hiszi, hogy amit leirtam az kevés, vagy a feketemunkás cigányért kapkodnak, nem tudom. Nem egy miniszterelnöki fizetés az biztos. :)
Vannak közöttük is olyanok szép számmal, akik ki akarnak törni, vagy ki is törnek, és ugyanazokkal a problémákkal kerülnek szembe, mint amikről itt beszélgetünk.
Az én szülőfalumban, a nyirségi Piricsén az Antall kormány alatt földet osztottak a cigányoknak is. Bemutatta az "a HÉT" . és csak az a két család művelte meg, akik tiszteletnek örvendtek a faluban, jártak napszámba, és szerették a földet.
Aztán ősszel bemutatta a műsor (akkor még vót), hogy valakik tőlük is lopták a termést. :-((
Óvatosan az örökbe fgadással, mert annak is meg vannak a veszélyei.
Tisztességes keresztény család csecemő korában magához vett egy etnikumi gyermeket, aki tzen nehány évesen már atestét árulta az utcán.
Jöttek a gondok, olyannyira, hogy a tisztességes békés keresztény család nem is tudta megoldani, sőt életükbe költözött a nevelt gyermekük által genezált feszültség mely házasságukat is szétrombolta.
"jelzem: most kell elövenni azt a panelt, hogy be voltak-e jelentve, mertha nem akkor Te is ...."
:) Lassan már olyan társasjátékot is játszhatnánk, hogy pl. te hozod a hírt vagy esetet, én meg nyomom rá a jogvédő dumát. Utána meg szerepet cserélünk. Szerintem jól szórakoznánk. :), vagy inkább :(
Ma voltam Szabadegyháza faluban. Tudjátok, ott Szfvár és Dújváros között. Kérdeztem az asszonyokat, merre az iskola. Azt mondja az egyik: Nézd már, rovásirásos felirat van az autóján. Válaszom: igen , és tanitom a Műegyetemen is. Aztán meséltem az igazgatónak. Válasz: Miért van úgy meglepődve? az egyik tablónkon mindenkinek a neve igy van felírva.
És ugye ellenőrizné, ha megkérem. (hogy miért irtam ide? mert nekünk kultúránk van , a cigányságnak meg hagyomá
bocs, gyerekek, de már a topik cimét sem értem, Magyarországon mindenki magyar állampolgár. Még máraszöllősön is, ahol hirtelen mindenki roma lett. (akkor mér nem tartanak iskolát meg tanárokat. valaki fogaggya mán örökbe őket)
Mai hír hogy a TV2 kirúgta Havas Henriket. Hogy miért, mindenki tudja (hivatalos verzió miatt mert az utóbbi időben megnyilvánulásai nem tükrözik a TV2 irányultságát). Valaki ki merte mondani hogy a király meztelen, a hold pedig nem nap. (ha Shakespeare ezt megérhette volna...) Finoman csinálják, időben kicsit eltolva, valódi okot nem említenek. Én már röhögök az egészen.
Valahol igazad van. Talán jobb lenne legalább ilyenkor kiírni. Állítólag van róla mobiltelefonos fénykép, és közzé teszik, vagy talán már tették is. Ugye, ismered az olaszliszkai mondatot, hogy: "Meghalt egy magyar, nem tudom sajnálni." Lennének, akik azt mondanák, hogy: "Eltűnt egy cigány, nem tudom sajnálni." Bár, szerintem a többség nem ilyen. Egy kétéves gyermekről van szó, aki elveszett. Ilyenkor azért nem azon van a hangsúly, hogy cigány, vagy sem...
Igen, egy fecske nem csinál nyarat, de még 10 sem. Nem is a meggyőzésen van itt a hangsúly, hanem azon, hogy talán akadnak közös pontok. Talán csak egy-kettő, amit mindkét fél úgy lát. Kiindulópontnak talán jó lesz.
És versenyképes volt az ajánlatotok a segély + feketemunka (+ néhányuknál kisebb lopások) kombinációval? Mert ha nem, akkor hiába a magasröptű erkölcsi okfejtés, ők is pénzből élnek.
Aha. Most olvasom vissza, hogy ezek hogyan fogják érteni. :)
Szar ügy. Ma volt itt egy fegyőr aki ismerős. Kicsit beleolvasott a topicba. Azt mondja hülye vagy, meg én is, meg a többi hülye is hülye: a kérdése egyszerű, de kicsit moderáltam: minek csináljátok? Nincs értelme az egésznek. Meg nem gyözitek Life-t, mert cigány, a fajvédőknek meg beszélhetsz, csak mondják a magukét.
"Mert az ő kultúrájuk alapvetően passzo la megélhetséhez. Pl a kínaik szorlagmasak és ez nem épp hátrány egy kapitalista társadalomban."
Beletalál a közepébe. A cigányok meg egyáltalán nem szorgalmasak, végül is nem tehetnek róla, ezért a megélhetésüket mások biztosítják. Végre valaki megmondta a frankót a másik oldalról.
Kedves felem(?), a felelet benne van abban amit leírtál: mindezt szigorúan kellene venni, a cigány(vagy fehér) ha felrúgja a társadalmi normát biztos legyen hogy nem ússza meg büntetés nélkül. És azokat jutalmazni akik le is tesznek az asztalra valamit, nemcsak nagy szájjal falnak mellette.
Ha itt mindig üldözték őket, akkor miért van az európai romák fele (3,5millió) a Kárpát-medencében? Én nem megyek oda, ahol utálnak, nem?"
Miért, üldözték őket?
"
A magyarok hogy másztak ki a tatárdúlásból, a török, az osztrák elnyomásból. A székelyek hogyan élték/élik túl a román elnyomást, terrort? Nekik ki segít????"
Nincs értelme összehasonlítani egy kultrális konfliktust egy katonai vagy politikai konfliktussal.
Nekem kb egy éve volt szerencsém eszmét cserélni egy aktivistával. A végén olyan érzésem volt hogy a hamasz öngyilkos terroristája az illető, csak "civilben". Az agymosás az agymosás, bármilyen politikai-vallási-pénzügyi vonalon folyik is. (egy hittérítő ugyanaz mint egy biztosítási ügynök, csak a főneveket kell cserélni a mondanivalójában) A hit végül is rendben van. A tartalmat kéne megvizsgálni...
"A médiák urai, akiknek közismerten a kisebbségekért dobog meleg szívük, míg a többség, azaz a nemzet ellen hol erős, hol még erősebb utálatot éreznek, örömmel adtak teret a szenvedő tücsök panaszainak. túrost: A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV f bemutatta, amint télen Párizsban koncertező tücsök átadja a temetőben a sírnál átadja La Fontaine-nek a hangya üzenetét.
"Tóth Zoltán néhány alkalommal megvárta a kisfiú apukáját, hogy közölje: amíg nem vezetik be a rendszeres tisztálkodást, Zsoltika számára reggeli fürdéssel kezdődik a tanítás. Ez végül hatott."
'szt megis , hogy gondolja ez a tokkelutott aktivista?
(reszletek a cikkbol)
"Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány Miskolcon tartózkodó aktivistája ezekben a napokban a József Attila tagiskola bezárása mellett gyűjt aláírásokat, szerinte ugyanis a különbségek akkor tűnnének el, ha a 2004-es intézményi integráció után a két iskola tanulói állományát is összevonnák.
A második osztályt tanító Tóth Zoltán egy olyan kisfiút mutat, aki úgy lett iskolás, hogy hatéves koráig nem tanult meg beszélni, csak tagolatlan hangokat adott ki magából. Másodikban már felismerhető töredékszavakat is mond."
Hanyadik osztalyba teszik az ilyen kisfiukat a kettannyelvuben?Vagy csak magyarul nem tud , angolul igen?
Tizenhétezer. És egyszerre. De páran mindennap bemennek és páran kijönnek. Ezek nem ugyanazok.
Nem is hiszem el, hogy nem érted meg miről beszélek. Egyszerűen hülyének tetteted magad, mert rávezettek (tiszta matamatikai alapon, amit annyira szeretsz), arra, hogy nem volt igazad.
Ez akár ma is szükségessé válhat - tételezzük fel, hgoy az általatok eszményinek tartott integrált osztályban ott ül két büdös, piszkos, mosdatlan gyerek a szépen fésült, tisztán öltözködött gyerekek között. Még csak ne is piszkálják őket, még cska ne is hangoskodjanak. (bár ezt elég nehéz elképzelni :-)) ). Mit csináljon a tanár? Küldje őket haza mosakodni? Tuti nem fognak visszajönni. No meg esetleg visszakérdeznek, hogy "minek?". Tehát szerinted szenvedjen 28 tiszta kisiskolás a bűztől, csak hogy a védenceid integrálva tanulhassanak?
A szocializáció a kultúra része. Elválaszthatatlanok. Egy adott kultúra nem csak folklórból, népviseletből és gasztronómiából áll, de áll emberi relációkból, a konfliktusok, problémák, feladatok kezelésének módjából is. Bizony, a danajozás, az ürgesütés, a megélhetési bűnözés és a gyengébbel, vagy annak vélttel szembeni gátlástalanul erőszakos fellépés mind a cigány kultúra része.
Vagy még ennél is egyszerűbben, rövidebben megfogalmazva:
Ahhoz, hogy az előítéleteinket elfelejtsük, ahhoz olyanná kellene válnotok, amilyenné szerintetek azért nem tudtok válni, mert ebben a mi előítéleteink megakadályoznak.
Klasszikus 22-es csapdája, feltörhetetlen, nincs megoldás. Vagy képesek lesztek a hendikep ellenére is megfelelni, vagy így maradtok. Ennyi.
Nem, nem és nem. Felejtsd már el ezt! A cigányok nem önszántukból kerültek ebbe a helyzetbe, hanem így hozta a történelem.
Ilyen nincs.. Mindenkinek (a sajat korlatain belul) van lehetosege sajat sorsanak alakitasara. Aki a minimumot sem teszi meg, a hibas a sorsaban.
Mert az ő kultúrájuk alapvetően passzo la megélhetséhez. Pl a kínaik szorlagmasak és ez nem épp hátrány egy kapitalista társadalomban.
Ez azt jelenti, hogy van olyan kultura ami eletkepes es van ami nem. A magyarok meddig maradtak volna meg Europaban, ha folytatjak tovabb a portyazos, rablos eletmodjukat?
"Nem, nem és nem. Felejtsd már el ezt! A cigányok nem önszántukból kerültek ebbe a helyzetbe, hanem így hozta a történelem. A kialakult problémákért senki nem felelős. Így alakult."
Más népek is ugyanugy elvesztették a tradícionális munkáikat, más vándorló népek is letelepedésre kényszerültek, mégis talpra áltak valahogy....
"A cigányság egyedül sosem fog tudni kimászni jelenlegi helyzetéből. Gyakorlatilag senki nem tudja ezt megcsinálni. Te se tudnál kimászni. Ha azt hiszed, az csak azért van, mert te jelenleg a többségi emberek gondolkodásmódjával rendelkezel és ezzel a szemlélettel képzeled magadat az ő helyzetükbe."
márpedig kénytelen lessz, mert a jelenleginél nagyobb segítséget soha a büdös életben nem fognak kapni, ingyen iskolák, a többségüknek ingyen étkezés az iskolában, segély hadak stb. stb. ennél több segítséget nem fognak kapni, mert ennél többet nem tud nyujtani az állam.... ha így nem tudnak talpraálni akkor sehogy.... mond mit szeretnétek még? mert a másik oldalról én eddig csak azt hallottam, hogy jaj de rossz szegény cigányoknak, de még egyikőtöktől sem hallottam semmit ami esetleg megoldás lehetne....
"Mert az ő kultúrájuk alapvetően passzo la megélhetséhez. Pl a kínaik szorlagmasak és ez nem épp hátrány egy kapitalista társadalomban."
Ha akultúrájuk képtelen integrálódni, akkor meg kell változnia a kultúrájuknak, alkalmaszkodni kell a másikhoz, és azthiszem egyértelmü, hogy nem a 9 millio fog az 1 milliohoz.......
LIFE, ez így Sakk-Matt. Azt mondod, torát üli a diszkrimináció. És lehet, hogy ebben igazad is van. De a másik oldalon lassan elmondható, hogy a cigányterror, az élősködés, a megélhetési bűnözés is történelmi csúcsokat döntöget.
És ez utóbbi generálja az előbbit. A cigányokkal szembeni előítéletek azért ilyen mélyek, mert alapvetően tényleges negatív tapasztalatokra épülnek. Minden állat ösztönösen fél a tűztől (az ember a másságtól), de nem viszi túlzásba. A macskáim ott ülnek a tűztől húsz centire szalonnasütésnél. De amelyik már egyszer megégette magát.... Hát az a kert túlvégébe megy, ha tüzet lát.
Azt mondod, ne diszkrimináljunk. Nos, nekem van három gyerekem, iskoláskorúak mind. Azt mondod, elvárható tőlem, hogy ha beiratnak két cigánygyereket az osztályba (egyikkel megtörtént), akkor azt én tudomásul vegyem (megtörtént). Ám ha az első két hétben kiderül, hogy a két cigánygyerek gyakorlatilag gajra vágta az oktatást, képtelenség mellettük tanítani, szünetben meg meglopják-terrorizálják a náluk kisebb (visszabukott mind) gyerekeket, akkor mit vársz tőlem? A gyerekemnek egyetlen élete van, egy ilyen közegben elvégzett általános iskola az egészet tönkreteheti. Ilyen közegben képtelenség jól tanulni, jó eredményt elérni, továbbtanulni. Tehát két dolgot tehetek: a harmadik héten elviszem más iskolába a gyereket, vagy maguk a szülők kényszerítik ki, hogy vigyék el a cigányokat (ez történt). Mit vársz ilyen esetben tőlem? Békésen mosolyogva tűrjem el az életünk tönkretételét, egy homályos, távoli cél érdekében?
A másik: a gyereknek ez az első és eddig egyetlen személyes élménye a cigányokkal kapcsolatban. És általában a hazai lakosság ilyen cipőben jár. És bizony a gyerekkori élmények a személyiség meghatározó részei. A negatívok is!
Szerinted mi az öreganyám térde kalácsától legyen jó véleménye, toleráns hozzáállása? Amikor az összes élménye a cigányokról annyi, hogy a Rézműves meg az Orsós egész órán köpködött és kiabált, a tanárt lekurvaanyázta, majd szünetben ellopta a tolltartóját és elvette a tízóraiját. Boruljon a nyakába?
MONDD, TE HÜLYE VAGY, VAGY MINKET NÉZEL HÜLYÉNEK?
LIFE, ez a vonat elment. A társadalom, minden emberi közösség úgy működik, hogy a saját belső normáit súlyosan és tendenciózusan megsértőket kirekeszti. Kirekeszti a hajléktalan nem romákat is, akik többsége amúgy szintén mélységesen antiszociális, semmilyen kötöttséget nem vállaló, többségében dolgozni szintén nem akaró, általában alkoholista primitív személyiség - viszont ez a réteg nem nevel gyereket. Ez a mi társadalmi selejtünk, gyökértelenül élnek és magtalanul halnak, mindig van-lesz egy ilyen minoritás, elkerülhetetlen, de nem elviselhetetlen, mert nem eszkalálódik. Nincsenek hajléktalan dinasztiák, ezek nem szaporodnak. Ellentétben veletek, ahol az antiszociális kultúra bővítve termeli újra önmagát. És a társadalom nem tudja ezt nem kirekeszteni, mert nem tudja megemészteni. Egyszerűen nem lehet úgy emberi életet élni, hogy a gyerekeim nem tudnak tanulni a Rézműves meg az Orsós miatt, nem lehet úgy élni, hogy a szomszédom mindennapos danajozása miatt nem tudok aludni, mindent ellop a kertemből, és megver, ha szóvá merem tenni. Én meg retteghetek. Így egész egyszerűen nem lehet élni, ez nem élet, legalábbis egy kultúrember számára nem. Akkor azt mondja, hogy akkor inkább a halál, de ne az enyém, hanem azoké a latroké.
Akár tetszik neked, akár nem, ez az ügy már nem kezelhető. A számotok akkora, hogy a hazai társasdalom tranziens jelleggel sem tud befogadni és nagy türelemmel, elnézően kezelni több százezer ordítozó, kertbe szaró, mindent ellopó primitív analfabéta félállatot, akit semmiféle érdemi munkára nem lehet használni, mert semmihez nem ért, de hajlandóság sincsen benne. Nem tudunk veletek mit kezdeni. Egész egyszerűen a társadalomnak-gazdaságnak a jelenlegi szinten nincs rátok szüksége, elviselni meg nem tudunk a közelünkben benneteket. Ez a szomorú igazság, A cigány kultúra egyszerűen inkompatíbilis a világ összes letelepedett, államalkotó, technikai civilizációt építő kultúrájával. Tovább megyek: bármilyen más kultúrával, mert alapvetése a másik erőforrásain élősködés és a másik igényeinek semmibe vétele. Ez egyszerűen a kultúrátok alapeleme, ahogy a piócát sem érdekli, fáj-e annak, akit megcsípett, leszarja, csak szívja a vért.
Ez ezen a ponton kezelhetetlen, teljesen hiába vársz tőlünk még több engedményt. Nem fogjuk megadni. Elég volt! Ha tetszi, ha nem, innen kitörni már kizárólag Ti tudtok, mi legfeljebb segíthetünk, de helyettetek meg nem tehetjük! A dolog ott kezdődik, hogy cigánygyerek tisztelje a tanárt, maradjon csöndben órán, és ne bántsa a többieket. Olyan segg lehet, amilyen csak akar - de ne húzza vissza a többit már a viselkedésével is. A buszon-utcán is csak ennyi kell - ne üvöltözzön, kötekedjen. Vagy automatikusan meg szeggregált osztályba. Szükségszerűen, ne is csodálkozzon. Olaszliszka után ha valaki véletlenül elüt egy cigányt, akkor a teljesen természetes, szerintem akár egy bíróság előtt is megvédhető (hiszen nem egy, hanem sok precedenssel alátámasztható) reakció az, ha padlógázzal elhajtok az első rendőrőrsig, és mobilon hívok mentőket, de én ugyan oda nem megyek. De gondolom erre is majd azt fogod mondani, hogy azért előfordul olyan is, hogy az elütött cigány családja nem lincselt meg valakit. Igen, előfordult. Csak az ellenkezője is, nem is ritkán. Ellenben más etnikummal ilyen történetet nem tudunk mesélni.
Teljesen felesleges már bármilyen intézkedéstől a helyzet megoldását várni. Tökéletesen. A legdrágább, legösszetettebb programok is maximum minimális, esetleg nem is érzékelhető mértékben enyhíteni tudnának a problémán, megoldani soha. A probléma oka maga a cigány kultúra léte. Amíg ez van, a probléma is meglesz. Amíg ez nem változik olyanra, hogy képes legyen súrlódásmentesen együttélni más kultúrákkal, és kiinduló alapértéke ne az legyen, hogy a munkát el kell kerülni, inkább a többin kell élősködni, a többség igényei, normái, kérései meg teljesen érdektelenek, élből negligálandóak - addig a dolog kilátástalan. És ezt a lépést nektek, kizárólag nektek van módotok megtenni.
Mi maximum annyit tehetünk, hogy amíg az általatok okozott problématömeg nem nő az anyagilag-emberileg tényleg általánosan elviselhetetlen mérték fölé, addig elviseljük, utána meg válogatás nélkül bezárunk benneteket egy nagy rezervátumba, tízméteres kerítéssel, és se ki, se be. És ez még a jobbik eset.
Ha itt mindig üldözték őket, akkor miért van az európai romák fele (3,5millió) a Kárpát-medencében? Én nem megyek oda, ahol utálnak, nem?
Senkinek nem sikerült?
A magyarok hogy másztak ki a tatárdúlásból, a török, az osztrák elnyomásból. A székelyek hogyan élték/élik túl a román elnyomást, terrort? Nekik ki segít????
"Nekem ciganykent ketfele kotodesem van; a tobbsegnek elkotelezve vagyok magyar es cigany; aggodom az orszagert, s e Hazaban nemzetisegem sorsaert. Es bar szamomra ezek a celkituzesek rokonszenvesek, melysegesen aggaszt az a kerdes: vajon akad-e hely az en nepem szamara is ebben a remelt uj demokraciaban, liberalizmusban, nemzeti kozmegegyezesben? Akad-e szovetseges gondjaink megoldasaban? Kiszolgaltatottjai vagy egyenrangu partnerei leszunk-e a megoldast keresoknek" (Daróczi Agnes, 1989 januar) Gondolom Daroczi is tudja mar a feleletet a kerdesere.
Feleim ti forditva ultok a lovon. Ti egy csomo dolgot felhanytorgattok a ciganyoknak es toluk keritek szamon, holott az az allamnak kutya-kotelessege lenne, hogy ne engedje/toleralja az altalatok szamonkert jelensegek megletet. Nekem ugy tunik, hogy az allam alibizik:
- elturi/elnezi a katasztrofalis higenias viszonyokat. Gyerekkoromban, ha a porta nem volt felsoporve szombat este, jott a rendor birsagolni. - a rendorseg megall a cigany gettok kapujanal es es hagyja, hogy a bunozo reteg fogsagaban tartsa ezt a kisebbseget. - gyamugy mar meg se razkodik, ha egy 12-13 kislany szul iskola helyett - nem megy a purde az iskolaba, holott tankoteles. Na es? kerdezi az allam - 18 even alul szeszes italt nem lehet kiszolgalni, na es kerdi a korcsmaros - regen MEH-telepen, ha eladtal valamit igazolni kellett az anyag szarmazasat. Ja, ez csak egy vasuti biztosito kabel mondja a felvasarlo: Ez csak ennyi - Holnap is lesz ennyi kerdezi a szilvat elado ciganytol a felvasarlo, holott tudja, hogy annak egy szilvafaja sincs - alibizik az allam, mert segelyez es nem ker erte ellenszolgaltatast es meg qrva sok mindent fel lehetne sorolni. Azzal is tisztaban kell lenni szvsz hogy a ciganysag sajat magat a'la Munchausen nem fogja tudni kihuzni a mocsarbol, de azt is boritekolom, hogy a jelenlegi szisztemaval se. Akkor marad az Ujanov VI.-i kerdes: sto gyelaty? Mi a teendo?
Nem, nem és nem. Felejtsd már el ezt! A cigányok nem önszántukból kerültek ebbe a helyzetbe, hanem így hozta a történelem. A kialakult problémákért senki nem felelős. Így alakult.
"és most sír a szátok,hogy senki nem segít kimászni, ahelyett hogy fognátok magatokat és segítenétek saját magatokon...."
A cigányság egyedül sosem fog tudni kimászni jelenlegi helyzetéből. Gyakorlatilag senki nem tudja ezt megcsinálni. Te se tudnál kimászni. Ha azt hiszed, az csak azért van, mert te jelenleg a többségi emberek gondolkodásmódjával rendelkezel és ezzel a szemlélettel képzeled magadat az ő helyzetükbe.
"a többi kissebbségnek sem segített soha senki mégse tartanak ott mint a cigányok......."
Mert az ő kultúrájuk alapvetően passzo la megélhetséhez. Pl a kínaik szorlagmasak és ez nem épp hátrány egy kapitalista társadalomban.
Én is kiemeltem belőle néhány szösszenetet. Elég jól lejön belőle a lényeg. De a másik oldalról mindig csak azt halljuk, hogy hajuknál fogja rángatják a tanárok a cigány gyerekeket, stb. (L.I.F.E majd biztos hoz rá ezer példát.) Biztos, hogy előfordul ilyesmi is, de nem ez a jellemző. Lehet maszatolni, de azon nem lehet segíteni, aki nem is akarja.
Mi, Magyarország összes cigányszervezete és roma önkormányzata a következőt kérjük és jelentjük ki:
- Mivel a cigány családok többségében a szülők kulturáltsági-szocializációs foka olyan alacsony, hogy képtelenek a későbbi közösségi beilleszkedéshez szükséges normákat gyermekeiknek átadni (lévén, maguk sem ismerik és gyakorolják ezeket), így mi cigányok kérjük, hogy legkésőbb 2 éves kortól felzárkóztató-szocializáló napközi-otthonos óvódai-bölcsődei foglalkoztatást tegyenek kötelezővé minden olyan család számára az országban, ahol legalább az egyik szülő nem érettségizett és/vagy legalább az egyiküknek nincs állandó munkahelye-jövedelme.
Emellett kérjük, hogy az iskolát tendenciózusan nem látogató gyermekeket szüleiktől a gyámhatóság mérlegelési lehetőség nélkül vegye el véglegesen állami gondozásba, a szülők ellen pedig indítsanak kiskorú veszélyeztetése vádjával büntetőeljárást, minimálisan egy év kiszabandó és letöltendő szabadságvesztés büntetésével.
- Mivel a cigányság esetében sajnos a segélyek kontraproduktívnak bizonyultak, a következő generáció felzárkózásának és az új munkahely keresésének elősegítése helyett a leszakadást és semmittevést konzerválják kizárólag, így kérjük, hogy a kormányzat szüntessen meg rövid átmeneti alkalmazkodási időszakkal mindennémű ellenszolgáltatás nélküli pénzbeli segélyt. A családi pótlék helyett kérjük, hogy a tanulók a jövőben inkább valóban ingyenes tankönyvet és napi háromszori iskolai étkezést kapjanak, ingyenes közlekedési lehetőséget lakóhelyük és az iskola között, a szociálisan rászorultak részére pedig az étkezést hétvégéken és iskolai szünetekben is biztosítsák, amellett kapjanak évi két rend el nem idegeníthető ruhát, nyáron foglalkozási lehetőséget (napköziotthon), és nyaralási-kulturálódási lehetőségeket.
- A munkanélküli segélyek és jövedelempótló és egyéb támogatások alanyi jogon folyósítása helyett pedig kérnénk, hogy a jövőben kizárólag az állam által kötelezően biztosítandó közmunka és átképzési programokat szervezzenek, az eddig folyósított segélyeknek megfelelő vagy azt meghaladó jövedelmezőséggel, segítendő a képzettséggel és morállal nem rendelkező cigányság és nem cigány underclass visszavezetését a munka világába. Az ezt elutasítók minden szociális ellátástól és egészségügyi biztosítástól elesnek, az adóhivatal pedig feltételezi hogy jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkeznek, tehát a minimálbér járulékait rajtuk behajtják.
Nevelés kérdése. De mit várhatunk olyan szülőktől, akik a máónikasón vihognak. Az én gyerekem nem fog ilyet nézni. Vagy azért mert addigra nem lesz olyan csatorna, ami megmutat ilyen semmirekellő kirakatcigányt, vagy azért, mert eszében sem lesz ennyire lealacsonyodni.
"a legjobb apa sem tud semmit tenni, ha a lányát így befűzik"
A legjobb apa lányát nem lehet így befüzni. Ugyanis a szerelem kb két évig tart, utána jön a józan ész. Ha meg addig olyan erős érzelni kapcsolat alakult ki, akkor az azt jelenti, hogy a családban nem volt normális érzelmi élet, és oda menekült a lány. Erre utal az is, hogy az apa családja szétment, holot normális családnak, jó nagy adag szenvedés után, de túl kellet volna élnie.
Hát én nem tudom, egyeseknek ennyi eszük van, hogy összeállnak cigányokkal, meg is érdemlik a sorsukat. Én még akkor sem állnék össze cigánnyal, ha normális lenne, mert ott van még ugyebár a rokonság, ami jelentős problémák forrása lehet a későbbiekben..
elöször is elismerésem, hogy tanitod a cigány gyerekeket. bár nem is a tanitás a lényeg, hanem hogy jó mintát mutasz feléjük
kicsit sajnállak is néhe, mert rád zúdul itt minden, ami a cigánysággal kapcsolatban felgyülemlik, holott semmi közöd hozzájuk
a cigányság jelenlegi nehéz helyzetében sok minden szerepet játszik. mivel sokféle cigány van ezért a helyzetért is különféle dolgok dominálhatnak. elég nyilvánvaló, hogy az egyik ok a cigányok kultúrája. nem rosszabb, mint másoké. csak egyszerüen nem lehet vele beilleszkedni. ha a többséghez való alkalmazkodás igénye hiányzik, vagy más a magántulajdonról alkotott képe egy cigányközösségnek, akkor nem fog beilleszkedni. régebben ez nem volt gond, mert megtaláltál a maguk helyét a társadalomban, de ez manapság nem elég. változniuk kell. néha úgy tünik ezt még nem ismerted fel. műrmint hogy kultúrális okai is vannak a dolognak. amig ezt nem teszed meg csak saját magadat csapod be. tévútra viszi a gondolataidat. és ettöl még nem kell alsóbrendüséget gondolni vagy nem kell rászólni vkire, ha minden büneset mögött, amit cigány követ el, a kultúrát okolni. csak reálisnak kell lenni. ami nehéz. amúgy nem csak neked, hanem a topik sok lakójának is.
Akkor meg pláne. Boldogok a lelki szegények. Jól érzi magát, különben menekülne.
Azon gondolkodtam, lehet mi csináljuk rosszul: "csinálok" még 10 gyereket, nem dolgozom, és rábízom magam az állam jóindulatára. Lehet több pénzem lenne, mint így...
még ha nem is veszik fel norma suliba, akkor is ott vannak az esti iskolák...... ha a szülei szegények akkor fogja magát és elmegy kubikolni, este meg suliba amit a kubikkal keres abból tudja fizetni az iskoláját, ewnnyire egyszerü... aki akar az talál megoldást.....
Most majd jön azzal, hogy nem veszik fel őket a középiskolákba. Bár nekem volt cigány középiskolai osztálytársam. Igaz egyet bukott, de leérettségizett és most országos tisztet tölt be. Ő miért tudott kiemelkedni? Talán akart?
Ezt én értem, de ezekről tudott a lány a szüleitől. Én személy szerint hagytam volna, had menjen, ha ennyi esze van. Persze, ha futva jön vissza, befogadtam volna újra.
"Ráadásul a saját példájuk is ott van, hogy hiába "végezték" el a 8 osztályt, semmire sem mennek vele. Örögi kör, amiből segítség nélkül nem lehet kitörni."
a 8 általánossal a magyar ember is kitörölheti a mai világban valóban semmire nem elég, épp ezért kellene tanulniuk, a lehetőségek adottak.... de ha azt várjátok, hogy az emberek nagyrésze elfelejtse az irántatok érzett megvetését, akkor nagyon rossz irányba mentek, mert ez magátol soha a büdös életbe nem fog megtörténni, tessék tanulni éretségizni, diplomázni, tisztességesen dolgozni, és akkor lehet arról beszélni, hogy talán csökken az irányotokba tanusított megvetés......
Való igaz, hogy ha a cigányság ki akar lábalni a mostani helyzetéből bizony keményen megkell dolgoznia érte, de ez sem véletlen, maguknak ástátok a gödröt és most sír a szátok,hogy senki nem segít kimászni, ahelyett hogy fognátok magatokat és segítenétek saját magatokon.... a többi kissebbségnek sem segített soha senki mégse tartanak ott mint a cigányok.......
En is tudok egyet , bar annak van mar vagy negyven eve, volt kollegam falujaban tortent:
A nagyon szep ciganylanyba beleszeretett egy jomodu gazda fia.Addig addig , hogy a lany felesegul ment hozza , a fiu szulei nagy nehezen beletorodtek hogy a fiuk ciganylanyt vesz felesegul , vettek nekik szep hazat , kis gazdasagot rendeztek be , ment is minden egy-ket evig, egyszer csak a lany hazakoltozott a ciganysorra.A ferje visszavitte , megeismetlodott a dolog meg egy parszor , kozben a no osszeszurte a levet egy ciganyemberrel , veglegesen elkoltozott hozza.
MIkor a kollegam beszelt a lany apjaval , megkerdezte tole hogy hogy tehetett ilyet , otthagyni a szep , rendezett eletet , szereto ferjet , es odakoltozni egy semmirekello
Emlékszem az óvodában volt egy magyar fiú, aki bekakilt. Az óvónő, mint a vágóhídon, berángatta a gyereket a msodóba és mindenki szeme láttára lefürdette. Ez nem csak cigánnyal történt meg.
Tehát azt mondod, (tudom már unalmas) a 70 éves néninek hagyni kellett volna magát, mi hagyjuk, hogy a mi kukánkba dobálják a szemetüket, hagyjuk, hogy a kocsinkon ugráljanak, mert ha nem, akkor én leszek az integrációjuk megakadályozásáért?
Számtalan vizsgálat folyt azon kérdések ügyében, amit kérdezel.
Nézd, azt pontosan tudod, hogyan kerültek a szocialista "teljes foglalkoztatottság" fikciós fogalmából tényleges munkanélkülivé. Te is pontosan tudod, mennyire aluliskolázott képzetlen tömegről van szó. Pontosan tudod, hogy bármennyire is tagadják, torát üli a diszkrimináció.
A földbevájt putri ideje óta egyetlen nemzedék nőtt fel, nagyobbik része cigánytelepeken. Mindennapi kapcsolataikkat a többséggel átjárta és átjárja a nyílt megvetés...stb.
A rroma.hu oldalon (is) olvashatsz a cigányiskolákról (legalábbis volt valamikor fennt ezzel kapcsolatban is cikk). Ezekben az iskolákban a tanári brutalitás volt az egyetlen dolog, amit kaptak a gyerekek. A dorozsmai cigányiskola (ma már felnőtt) volt tanulói egybehangzó történeteket mondanak el. A cigánylányok szexuális zaklatásán át, a nyilvános fürdetésekig sok negatív emlék rakódott le az iskolákkal kapcsolatban. És ezt a negatív élményt kivetítik a jelenlegi iskolarendszerre is. A szegregált iskolákban folyó dolgok csak megerősítették és megerősítik bennük azt, hogy az iskola bántja a gyereket. És még csak nem is tudatos ez a félelem az iskolától. Összekapcsolódik a gyerekkori rossz emlék az iskolával. Ez lehet az oka annak is, hogy nem érzik szükségességét az iskolának. Ráadásul a saját példájuk is ott van, hogy hiába "végezték" el a 8 osztályt, semmire sem mennek vele. Örögi kör, amiből segítség nélkül nem lehet kitörni.
"A probléma lényege, hogy adott egy antiszociális szubkultúra, amelyik nem akar intergálódni."
Adott igen, amelynek integrációs törekvéseit csírájában igyekeznel eltaposni. Akkor hova integrálódjunk?
Nézd. Én nem érzek empátiát olyan ember iránt, aki önszántából összeáll egy cigánnyal. Szerintem hallhatta elégszer, hogy nem lesz jó vége. Nem érdekelte? Így járt.
Ez mondjuk a lány saját hibája. Hogy az apa ennyire a szívére vette...Hmm. Ha a lánya így érezte jól magát, hát engedte volna. Szomorú, de itt azért nem a cigány a főbűnös.
Ugyanmár, egy jó kis számlaláncolatos ÁFA-csaláshoz semmiféle érdemi tevékenység nem kell. Sajnos még sok ész sem. A Győzike-klán sem SZJA-val tartozik, ÁFA csalással és cégfantomizálással foglalkoztak....
LIFE, én nem lovagolok konkrét eseteken, éppen azért nem, mert azt simán félre tudod magyarázni. Általában tettem fel kérdéseket az oktatással, a viselkedéssel, a kultúrával, a munkával kapcsolatosan. Nem is egyet.
Jól láthatóan behúzott füllel fordítasz hátat, és lelkesen foglalkozol azokkal a cigányfikázó hozzászólásokkal, amelyeket ha akarnék én is simán ízekre tudnék szedni, mert sok esetben valóban felületesek. De Te csak ezekre koncentrálsz, miközben a lényeg az elsikkad. Miért szöknek el a romák a közmunka elől, miért nem jelentkeznek akkor sem, ha van munka, miért nem járatják a gyerekeiket iskolába - ha van akkor sem, miért nem tartják rendben a közvetlen környezetüket, akkor sem, ha ez csak egy szerény erőfeszítést, minimális igényességet követelne meg? De ezeket a kérdéseket kerülöd, mint a tüzet. Kerülöd, pedig a probléma lényege itt van.
A probléma lényege, hogy adott egy antiszociális szubkultúra, amelyik nem akar intergálódni. Egyszerűen nem akar, nem akarja elfogadni a többség normáit és szabályait. Viszont dolgozni sem akar, a többség erőforrásaiból akar megélni. És ezt akarja, nem akar rajta változtatni.
Erre Te mint a papagáj ismételgeted, hogy adjunk nekik több segítséget és lehetőséget. Szerintem már mindent a világon megkaptak. Folyamatában feltétlenül. Töredék ennyi lehetőséget-segítséget nem kaptak a kisebbségben élő egyéb népcsoportok szerte a világban, mégis megoldották a problémáikat.
Mit tegyünk valakivel, aki nem akarja, hogy őt intergálják, elvárja, hogy eltartsák, cserébe folyamatosan súlyosan sérti a többiek normáit (érdekeit, jogait), de ugyanakkor állandóan szűköl a diszkrimináció miatt? Mi a rossebet lehet tenni egy ilyen csoporttal? Rezervátumba záráson kívül?
na azt azért meg kell hagyni, hogy az adócsalás valóban nem igazán cigány müfaj ahoz ugyanis dolgozni kéne, és mint egy L-I-F-E által belinkelt oldalról kiderült a cigányoknál a munkanélküliség országos szinten 60-70% körűl van, de észak kelet magyarországon van ahol 100%-os......
Szegedi-life szerint a cigányok soha nem csalnak adót. Ma mondták nekem erkiek, hogy Erkről 3 név szerepel a 10 mio fölötti adósok listáján az apekk honlapján. Mind a 3 cigány. Ennyit arról, hogya cigányok nem csalnak adót. (A helyiek szerint egyébként kisüzemi számlagyárak az érintettek.)
Én egy dolgot nem értek a parishiltonokban. Ha nekem 10 ember azt mondja külön-külön, hogy a testvérem egy suttyó, kötekszik, lop, stb, akkor nem vitatkozom azzal a 10 emberrel, hanem odamegyek a bátyámhoz és elbeszélgetek vele, hogy nem lesz jó vége, ha folytatja, mindent megteszek, hogy jobb belátásra térítsem.
Amugy arról nem tudsz szerezni valami adatot, hogy a sittesek mellett mennyi a felfüggesztett stb stb. büntetés? azokkal a számokkal már inkább lehetne számolni, mert ha csak a sitteseket nézzük azzal nem megyünk semmire, ma MO-n elég keményen meg kell dolgozni ahoz, hogy sittre kerülj.........
mondjuk ebből a táblázatból már ki lehet számolgatni, hogy nagyjából mennyi büneset történik igaz csak 2005-ig.......
LIFE, ez zsákutca. A hivatalos statisztikákból az sem derül ki, hogy ki cigány, ki nem. A hivatalos statisztikák alapján a cigánytelep lakosságának 60%-a magyar.
Én tevékenykedtem eleget igazságügyi műszaki szakértőként ahhoz, hogy nyugodtan le merjem írni: a hivatalos statisztikákban az apróbb vagyon és személyiség elleni bűncselekmények mintegy 90%-a !!!!! meg sem jelenik. Nem jelentik be, ha ellopnak egy biciklit, csak akkor, ha biztosítva volt. Nem jelentik be sehova, ha az iskolában a cigánygyerek eleveszi a többiek holmiját, az uzsonnájukat. Nem jelentik be, ha megint ellopták a tyúkokat, lelopták a termést. Nem jelentik be, mert minek. A tettesekkel úgysem tesz semmit a rendőrség. A permanens terrorizálás végképp nem jelenik meg sehol.
Süsd meg a statisztikáidat, dugd bele nyugodtan vállig a fejedet a homokba, és mondogasd nyugodtan, hogy a probléma nem is létezik. Mint a politikusok az elefántcsonttoronyba.
Csak aztán ne csodálkozz, ha egyszer kitör a népharag, akkor nem lesz szempont, hogy ki volt derék és szorgos roma, és ki a lumpen. Csak az, hogy cigány az Istenadta, csak az.
De akkor egy szót se szólj, ha lehet. Valójában karöltve a mi liberális politikusainkkal a Ti felelősségetek lesz mindaz, ami történni fog. És fog, várd csak ki a végét. A szociális ellátórendszereink jó, ha még egy évtizedig, legfeljebb másfélig húzzák. Utána a ballaszt repül a léghajóról, jön majd az "aki nem dolgozik ne is egyék" rendszere.
Te tényleg ennyire hülye vagy vagy fizetnek neked ezért.
Ki gyújtotta fel a kislányt és eröszakolta meg, ki ver agyon/lincsel meg/ ártatlan embereket,ki rabol ki védtelen kisnyugdíjasokat,ki lopja a szinesfémet a legelképzehetetlenebb helyekről is, és még sorolhatnám reggelig.
Ha csak egy kicsit is belegondolsz ha tudsz mivel akkor nem iroganál ennyi hülyeséget.
Nem kell,hogy bemondják a hírekbe ,hogy az elkövető cigány származású a körülményekböl,a tettekböl kiderül.
Az a baj,hogy ennek nem veszik elejét és ez csak rosszabb lesz mert senki nem mer fellépni velük szemben.
De álljon már meg a menet a barátnöm a 8.kerületböl kénytelen minden nap hazabuszozni ahol mindennapos az utcán a cigányok által elkövetett zaklatás,lopás,késelés. A buszon,villamoson a kis iskolás gyereket az idősebb de szintén egy osztályba járó cigány késsel fenyegeti.
És ezek tények ehez nem kell statisztika nem kell számadat.
Pedig egyszerű matematika. Semmi trükk, semmi csalás - egyszerű és tényszerű számok eredménye. Persze, ha úgy érzed, hogy a matematika (is) áltudomány, akkor passz.
Jártam pár roma családnál, de 6-nál kevesebb emberrel még nem találkoztam. Vagy ezek mindig látogatóban vannak. De a hsz-emben ez a legkisebb súlyú dolog. A többire miért nem reflektálsz? Nem tudsz, vagy ellested a ballibtől, hogy kell terelni?
hát már ne haragudj, de amíg unokaöcsém aki most itt lakik nálam egy darabig, ugy jön haza a sulibol, hogy a Bogdánék ma hogy megcsapkodták XY-t mert nem adott cigit nekik, addig ott igenis probléma van és nem belémsulykolják. Az egy dolog, hogy mi van benne a hírekben ill a statisztikákban..... nem tudom merre laksz de itt pécsen mást se lehet hallani az utcán, minthogy ez a banda ezt az a banda azt verte össze stb. stb. és ezekközül egyetlen esetben sincs feljelentés, azaz a statisztikákban nem jelenik meg.........
A pajtásaid ha jól tudom, nem engednek külön statisztikát vezetni a cigánybűnözésről, így nem várhatsz statisztikát. Ahogy a népszavazáskor sem mondja mind cigánynak magát, mit vársz a számoktól?
figy itt az emberek többsége nem rendelkezik statisztikákkal, mert se ideje se energiája keresgélni őket, az emberek többsége a saját tapasztalataibol indul ki.
egyébként meg ugye sittre csak valóban sullyos dolog miatt kerülhetsz, épp tegnap mesélte unokaöcsém, hogy a cigány évfolyamtársa(17 éves) épp most uszott meg 3 rendbeli sullyos testi sértést, és két rendbeli lopást 1 év 6 hónap felfüggesztettel..... na amíg így müködnek a dolgok szerintem tök nyolc, hogy hányan vannak sitten.........
Egyszerűen attól érzed már a fenyegetettséget, mert ezt súlykolják a blitz-elők. Ennyi. És ha logikusan számolsz, akkor kiderül, hogy a cigányokat akarják azokkal a bűncselekményeket is vádolni, amihez egyetlen romának sincs köze.
Csupasz számadatokról van szó, tehát xáfolható lenne, ha nem így lenne. Láttál egyetlen érdemi cáfolatot?
Ez demagógia? Tehát minden cigány el van keseredve, mert nem talál munkát, csak és kizárólag gyerekszeretből van átlag 5 családonként, be tudnának illeszkedni a társadalomban, csak mi nem engedjük?? Azonnal rohantak haza gödröt ásni a budinak Nyírmihálydiban, h ne terjedjen a járvány?? Hol élsz TE?
Bár lassan a saját országomban kissebségnek érzem magam.
Lehet,hogy nekem is lopni,csalni hazudnom kéne. Segélyért kuncsorogni és csinálni vagy 10 gyereket és szotyihéjjal a pofám körül obégatni,hogy de szar nekem.
Én azt szeretném, ha a Te és mások és rokonai nyugodtan végigmehessenek az utcán, ne kelljen éjjel felriadnom a hőbörgésre, ne kelljen 8 zárat felszerelni az ajtóra, ne kelljen attól félnem, hogy én és gyerekem hiába fürdik, ha attól mégis elkap mindent, aki nem hajlandó gödröt ásni a matériáinak.
Azt állítottad, hogy három százaléka bűnöző a cigányoknak. Ezt kéne bizonyítanod. Börtönen összesen tizenhétezren vannak egy időben (esetleg háromnegyedük cigány), de ez nem azt jelenti, hogy ennyi bűnöző van.
Ráadásul a kigyerekeket, meg a nagyon időseket levonod, akkor az aktív korúak onincsenek többen három-négyszázezernél. Ennek a kb. huszonkétezer is öt-hat százaléka. Ráadásul ugye van aki bűnöző, de kint van éppen. Nyugodtan beszorozhatod a számot hárommal, ha elfogadod, hogy aktív életük egyharmadát töltik a bűnözők rácsok mögött. (Ez a kisebb bűncselekményeket elkövetőknél nem nagyon lehet több.) Máris tizenöt-tizennyolc százaléknál tartunk.
Akkor egy dologra válasszolj! ha 3% a cigányok bünöző része, akkor annak a 3%-nak szárnya is van? mert az országban mindenhol megtalálhatóak ha a te adataiddal számolok ugye szerinted 650.000 cigány van, akkor a három százalák =19500 azaz ennyi bünöző roma van. de a cigánybünözés az országban MINDENHOL probléma, hogy lehet ez? egy ember hétfőn Pécsett, kedden Debrecenben rabol, vagy mi?
Nincsenek adataim. Tapasztalatom és szemem van. Az hogy épp most mennyi van benn, nem tükrözi, hogy mennyi volt eddig bent.
A másik: az általam leírt dolog, mivel a rendőrök semmirekellők, be sem kerül a statisztikába. Egy másik ügyben apám telkéről 72e ft értékben vittek el dolgokat, másokérol még kb 1,5 millió értékben, lefosztották a Pápa-Csorna vasútvonalat, beismerte az egyik (kolompár) a másik nem, ezért lezárták a nyomozást. Majdnem lefordúlta a székről, mikor olvastam a határozatot. Ők sem gyarapítják a börtönlakók számát, mégis ott lenne a helyük.
Nem ott laknak, csak ide horják a szemetet, az udvarra járnak füvet szívni, balhézni. Egy család?? Szerintem még olyan ember nem született, aki meg tudja mondani, ki melyik családba tartozik. Ez két komplett szomszédos utca mocska.
Te ezt el is hiszed, hogy bármelyiket kilakoltatják?????????
Ha neked más ADATAID vannak a börtönökben ülők számáról, oszd meg velünk. Ha pedig elfogadod azt az adatot, ami botsinkai-tól származik, akkor mit vitatsz ebben?
Ha valóban rendszeresen zavar egy család egy egész tömbházat, aláírásokat szoktak gyűjteni és benyújtják az önkormányzatnak. Érdemes lenne azért bizonyítékot is mellékelni. Amennyibe bizonyítható a dolog, kilakoltatják az ilyen családot, akár cigány - akár magyar.
Te viszont olvasni sem tudsz, akkor mit akarsz a szemeddel?
Én nem arányokól írtam, hanem azt mondtam, hogy nincs egy magyar sem börtönben és a jelenlegi börtönlakók számát felszoroztam kettővel, majd felkerekítettem 25000 főre! Nincs benne egy magyar sem, hisz azok nem bűnöznek. A sitten csak romák vannak. Eddig érted?
Namármost, azért lett felszorozva, hogy benne legyenek a nem felderített bűnözők is, akik ily módon az adatokban már csak cigányoknak lettek minősítve.
A magyarországi cigányság létszámának 3%-a ez a 25000 fő!
Nem üvöltött rájuk senki, hidd el. Az hogy mit csináltak engem nem érdekel, de ha én fizetek a konténerért, akkor ő ne rakja tele a szemetével, mert az ugynaúgy lopás, ha nem tudnád. Annyira félre beszélsz. Nem fáj? Vágták már szájba anyukádat a pénztárcájáért? Akkor meg ne okoskodj.
A magas cé nem az értelmes beszélgetés szinonímája. És minek hordta a törmeléket? Csak nem dolgozott? Mindenkivel lehet beszélni. Én is laktam ilyen helyen, de mivel napi kapcsolat volt, adtak a véleményemre. Később két szomszédunkkal elhordtuk a gyerekeiket edzésre. Ilyen egyszerű. Ha amúgy is olyan a viszony, hogy megáll a kés a levegőben, naná, hogy nem lehet velük beszélni.
saját tapasztalatom hogy nem lehet velük beszélni értelmesen ,úgy kellene mint gyerek koromban, a szülőfalumba hogy összefogtunk egy páran egy kicsit megagyusztálltuk őket aztán rend volt ,csak sajna ezt már nem lehet
Te elolvasod amit leírsz????? Menjek ki hajnalba a részeg, börtönből szabadult cigányokkal diskurálni, hogy jobban tennék, ha aludnának?? Amikor talicskával hordták a törmeléket a kukába és egy idős néni rászólt, hogy mi azért fizetünk, lekurvázta. Beszéljek azzal a 12 éves gyerekkel, aki szó nélkül az arcába vág egy 70 éves néninek?????? Te beteg vagy! Beszélgess velük, de ha anyukád, nagymámád kerül ilyen helyzetbe, ne felejts el bocsánatot kérni a sok kirekesztésért a cigányoktól.
nem olvastad figyelmesen.. már mondta, hogy a rendőrök a kisujjukat nem mozdítják..... azt gondolom te sem gondoltad komolyan, hogy lemegy szépen megkéri őket, hogy halkabban, és elfognak halgatni?
Nincs. Agyonütni némi hanoskodásért mégsem illdomos. Plusz ahogy az írás mondja: aki karddal, az kard által. Láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Van ennek hivatalos útja. Pl lehet nekik szólni, lehet az önkorminak szólni, lehet a rendéreknek szólni, és így tovább.
Merthogy? Nekem és a családomnak kell félnem és átvirrasztanom az éjszakákat, mert a töketlen rendőrség és bíróságok nem hajlandóak megvédeni? Úgy gondolod, hogy ez így jól van?
ok, de ha valódi adatok akkor MIÉRT nem terjesztik mindenfelé a cigány vezetők? én speciel ezt az adatot itt tőled láttam előszőr...elméletileg az lenne a dolguk, hogy harcoljanak, a "kirekesztés" ellen, mégse játszák ki az adu ászt... MIÉRT? annyira nem lehetnek ostobák, hogy ne tudják, hogy egy ilyen jellegü számadattal amenyiben valós, kiütéses gyözelmet arathatnának a "cigányellenes csőcseléken".....
ha ezek valós adatok, akkor nem értem hol a probléma..... a cigányvezetőknek mindössze annyi lenne a dolguk, hogy ezeket az adatokat lépten nyomon reklámossák, terjesszék, és egyből rájönnének az emberek az esetleges tévedésükre.... mégse terjesztik, MIÉRT?
Tudod sajnos sokan még a magyarok közül sem jöttek rá. Abban bíznak, hogy ők nem lesznek személyesen érintve. Sajnos nagy tévedésben vannak. Én nem utcagyerekként nőttem fel, de van kb. 20-30 személyes sérelmem, amit se magyartól, se svábtól, se mástól, csak cigánytól szenvedtem el. Ebből kiindulva minden magyarnak lehet legalább egy "élménye".
De attól félek, hogy a politika nem fog változni, amíg el nem jutunk oda, hogy minden nap pofán vágnak egy szdsz-est vagy családtagját.
azért kiváncsi vagyok arra, hogy melyik paraszt nép fogja eltürni a roma kisebbséget. Nem akkor amikor 5-25-50ezren vannak, úgy könnyű, hanem amikor 100ezresével. Rá fognak jönni.
klubtársam a börtönben van, pár ismerös is, apám baráti körének egy része is ott van, én egy ideig rendszeresen jártam oda. Ezek után magyarázgatnak itt sokmindent.
ha a roma ember ugyanúgy dolgozik, ugyanúgy adózik, és csak szinben tér el a fehértől, akkor hol a probléma?
ráadásul ha a paraszt kevesebb lesz több munkahely jut nekik. Pont az lenne az érdeke, hogy a paraszt népesség csökkenjen. Azért én úgy vélem, valahol tudja, hogy ez nem biztos, hogy jó lesz nekik. :)
2050-re lesztek pár millióan, ha a szadesz stratégiát követi az ország.
egy populáció nagyságát a minimum elv határozza meg. Pár millió nemproduktiv embert pluszban nem fog tudni eltartani az ország, a mostani 50-70% közti elvonás is sok.
99-02 közt olyan helyen voltam, ahol kb ezer fix embert és 500-700 változó helyen dolgozót alkalmaztak. A munka jellege azt adta, hogy az alacsony képzettségű, vagy képzés nélküli fizikai állományt alkalmaztak. Sok olyan (többségében olyan) helyen voltak munkák, ahol sok roma volt munka nélkül. Kérlek mesélj nekem a roma munkakeresésről, munkaszeretetről és arról, hogy mennyien maradtak meg az első hét után, milyen morállal dolgoztak stb. Mesélj nekem, hogy mennyire ki akartak emelkedni és mennyire tettek is a jó cél érdekében. Azt le is irtam, hogy kárpátaljai munkaerőre voltunk kénytelenek átállni.
Mely általam prezentálra gondolsz? A Kemény féle adatokra? A börtönökben és az előzetesben lévők számával kapcsolatos botsinkai számokra? Nevesítsd, vagy menj a ...........
3 hónap és megszületik a fiam, ezek meg már heti rendszerességgel éjjel felkeltenek az üvöltözésükkel. Lépni fogok. Nem kell látniuk az arcom. Azt sem, hogy melyik lépcsőházból megyek ki. Ha párszor szétszórom őket, talán kialakul bennük a Pavlovi reflex, hogy az udvarunk tabu. Ha csak ebből értenek. Talán a 118 kilóm és lapátnyél elég nyomós érv lesz.
Hol írtam, hogy 1% van a börtönben? Én azt írtam, hogy a börtönben és az előzetesben ülők a cigányság egy százalékát jelentik. Ha azt mondom, egyetlen magyar sincs köztük (ami ugye nem igaz) és felszorzom több mint kétszeresére a börtönben és az előzetesben lévők számát, akkor a cigányságnak 3%-a bűnöző.
Igy szeretik csinálni ezek a tetűférgek : a gyengét, az időset, az elesettet, a védtelent megtámadni, fellökni, kirabolni. Súlyosabb esetben hasba szúrni, agyonverni, halálra rugdosni. A náluknál erősebbet nagy ívben kerülik, mert véletlenül a falhoz vágná az akasztófavirág suttyót, hogy levakarni sem lehetne utána.
Na azért álljunk már meg. A pedofília nem két fiatalkorú szexuális kapcsolatát jelenti! Ne keverd már össze a cukrosbácsikkal, a 2-3-4-5-6..stb korú gyerekek megerőszakolásával és bántalmazásával.
A fiatalkorú megrontása, egy más dolog. Általában nem felnőtt fekszik le a fiatalkorúval, hanem egymással naggyából egykorúak.
Afrikához semmi köze a cigányságnak. :)
A nyirmihálydi esettel kapcsolatban a magánvéleményem a következő:
Kötve hiszem, hogy a polgármester ne tudott volna jóval előbb az ott kialakult helyzetről. A CKÖt már jóval régebben kötelezhették vona a probléma megoldására, nem kellett volna kivárni, amíg járvány lett a dologból. A CKÖ támogatásának a megvonása önkormányzati oldalról nem törvénytelen, tehát annak kilátásba helyezésével rég megoldódott volna ez a kérdés. Csak az önkormányzatok valamiért nagyon összenőttek a CKÖ-okkel mindenütt.
Jelen esetben a fertőzés elleni prevenciót hiányolom. Nem utána, hanem jóval előtte meg kellett és meg lehetett volna oldani ezt a problémát.
Tegnap összedőlt bennem annak a reménynek a gyönge váza, amivel abban bíztam, hogy meg lehet oldani békésen a dolgot. A valóság azonban nyers és hideg. Tegnap, amikor a szomszéd 70 éves néni keservesen sírt a fia vállán, összedőlt. Igen. A néni, aki végig dolgozta az életét becsülettel, aki felnevelte gyermekeit tisztességben, aki fizette az adót, aki fizet a boltból való távozáskor, aki soha senkire nem szólt rossz szóval. Zokogott. Egy élet keserűsége tört fel belőle. Valószínüleg ez a tegnapi napja is olyan volt, mint a többi. Elment boltba, ahonnan hazafelé jövet odalépett hozzá egy 10-12 év körüli cigánygyerek és szó nélkül, ököllel az arcába vágott, majd kitépte a táskájából a pénztárcáját. A néni vissza tudta venni a bukszáját, de ezért hálából a genetikai hulladék azon a 800 m-es szakaszon, míg haza nem ért, leköpte, rugdalta, és a nyaka elvágásával fenyegetve, vén kurvának titulálta. Ekkor értem oda, tehát félig részese voltam a történetnek, de akkor elfutott a kis élősködő. Otthon a szívemre tettem a kezem és elgondoltam, hogy ez a várandós feleségemmel, édesanyámmal is megtörténhet bármikor. Veletek is. Ki fog megvédeni? A rendőrség? Egy héttel ezelőtt, kihívtam őket, hogy az udvarunkon randalíroznak, mert valamelyik akkor szabadult és este 6-tól másnap 11-ig buli volt. A rendőr gratulált, hogy én vagyok a 21., de nem tudnak mit tenni!!! Nem?? Akkor ki tud? Ha én megvédem magam, vagy családom, önbíráskodom, amiért engem hurcolnak meg, kiálltanak ki fasisztának. Odajött egy szolgálaton kívüli rendőr, és felvilágosított, hogy nem tudnak mit tenni. A szolgálati törvény előírja, hogy ilyen esetben szolgálatba kell helyezni magát. Értsék már meg ez nem gyerekcsíny!!!! Nem ablakot focizott be, nem graffitizett, hanem kirabolt egy nénit!!!! Rablás! Akkor mit lehet tenni? Ki fog megvédeni bennünket a papíron nem létező cigánybűnözéstől? Aki meg azt állítja, hogy ilyen nincs, azt kellene szemközt köpni. A politikusok legnagyobb gondja meg a Magyar Gárda iwiw-ről való töröltetése. Szép világ köszöntött ránk.
Tudom, hogy olvassa olyan, aki kompetens. Én azt kérdem a becsületes cigányoktól, fékezzék meg ezeket az embereket, mert a népharag nem fog válogatni.
"Én még emlékszem arra, amikor az iskolában azt tanultuk, hogy Mo. lakossága 12 450 000 Fő"
Rosszul emlékszel. Magyarország lakossága 1945 előtt sosem érte el a 11 milliót. A maximum valahol a 70-es évek közepén volt, kb. 10,7 millióval. Ha 1945 előtt jártál iskolába, akkor persze MC :-)
Honnan tudod, hogy 1% cigány a börtönben, ha nem lehet felmérést készíteni róluk? Barátnőm bíróságon dolgozik, kicsit mást mond. Én már csak neki hiszek.
Soha nem tettem egyenlőségjelet a cigány, mint rassz, és a bűnöző közé. Természetes dolog, hogy nem a bőrszín határozza meg azt, hogy valaki bűnöző, vagy nem az. Én csak azt mondom, hogy kialakult egy olyan kultúra, ami teljes egészében a hereségre, és bűnözésre épül, és aminek sajnos tetemes hányada roma. Másrészt te sem vitathatod azt, hogy vannak bizonyos bűncselekmények, amelyek elkövetője tipikusan cigány, gondolok itt a színesfémlopásokra, az egyre erőszakosabb, gyakran halállal végződő terménylopásokra, valamint a pedofíliára. Vagyis nekik nem az, de azért az én világképemben az, aki felcsinál egy 12 éves gyereket, az pedofil, akár milyen kultúrából is jött. De még azt mondom, megérthető lenne a dolog pl Afrikában, a saját környezetükben. De könyörgöm. A 21. századi Európában élnek, annak minden pozitívumával, akkor legalább azt tartsák már be, hogy itt bizony nem szexelünk gyerekekkel, főleg nem a sajátunkal. És itt megint nem az integrálódott rétegről beszélek, hanem a cigányság egy rétegéről, ami sajnos elég tág. Legalábbis mifelénk. Ilyeneket még a legszegényebb magyar sem csinál.
Mivel te közel állsz a dologhoz, kérném a véleményed a Nyírmihálydi esetről. Gondolok itt arra, hogy nem megoldották a problémát, hanem még feljelentgetik, meg ellenőrizgetik a polgármestert, aki még ráadásul jót is akart. Nézzük csak, hogy miért akarják meghurcolni szerencsétlent? Azért mert azt akarja, hogy azok a bizonyos mélyszegénységben élő romák, akiknek budira ugyan nem telik, de upc-hálóra igen, építsenek egy kb 5000 ft-ból kihozható budit az udvarukra?? Nem lett volna egyszerűbb megoldás, azt mondani, ami persze a valóság is, hogy: na, emberek, itt a budi, ami került HA-nak kb 200.000 Ft-jába, hoztunk ásót is, ássatok lyukat. NNNNeemmm. Nehogy má' annak a nyomorult magyarnak legyen igaza, hogy nem akar még egy járványt a faluban. Inkább szopassuk meg, hogy befogja a pofáját. Tudod, hhogy hol dolgoznak így. A maffiában.
A cigányság tagjai közül, a csupasz számok alapján mindössze 05-1% van börtönben vagy előzetesben. Ezt szorozd meg kettővel, hogy a lelked megnyugodjon és kapsz 1-2%-ot. Na ezek alapján kriminalizálni a cigányságot elég nagy ostobaság és pofátlanság.
Nono! Ő nem adócsaló! Ahhoz ő buta. Ő a tachográfmachinátor, SW-másoló, UPC-jellopó, építkezésianyaglopó (hungarocel-táblák). Lehet, hogy a sóderon való csúszkálás hagyott maradandó nyomokat. :))
A börtönökben ülő cigányok és magyarok számát felszorzom több mint kétszeresésre és azt mondom, mind cigány. Akkor mi van?
Ha azt a marhaságot feltételezem, hogy csak cigányok bűnöznek, akkor is csak 3%-a az össz cigány népességnek! Milyen alapon állítod akkor, hogy a cigányok bűnözők?
"A kutatás szerint a két kisebb parlamenti párt közül az MDF négy, az SZDSZ pedig három százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a többi párt, így a KDNP mögött álló választói csoport méretét gyakorlatilag nem lehet megmérni."
A tobbit meg mérni sem lehet - hangos, de kicsiny falka. Plusz a fidesz játékszere. Tegnap pl. mikor kutyát sétáltattam, benéztem egy közeli helyre. A jobbik helyi vezére - egy koszvadt panelban vegetáló snassz ügyvéd -, a Kossuth-téri főszervezők egyike, és egy idős hölgy társaságában Ovi öccsével, aki nemrégóta a helyi Fidesz tagja, tárgyaltak. Elég kétségbeesettnek tűntek. :)
Júliushoz képest mérséklődött, de stabil maradt a Fidesz támogatottsági előnye az MSZP-vel szemben, ugyanakkor eltűnt Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatója közötti különbség - derült ki a Századvég és a Forsense legújabb felméréséből. A válaszadók többsége szerint inkább az MSZP-kormány képes az ország gondjainak megoldására, mint a Fidesz.
A teljes választókorú népesség 26 százaléka szavazna a Fideszre, míg 17 százalékuk a szocialista pártra - világít rá a két közvéleménykutató augusztus 22-e és 29-e között készített felmérésében. A felmérés kitér arra is, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradását a lakosság 43 százaléka, míg távozását 42 százaléka támogatja.
Nem tudom miért emlegetitek állandóan, hogy a mélyszegények között 1/3 cigány. Én ezt inkább elhallgatnám, mert ez is dehonesztáló a cigányokra nézve. T.i: Az még akár igaz is lehetne, hogy felülreprezentáltak a szegény rétegekben társadalmi megoszlásukkal szemben, de mást is mutatá ám ez az arányszám. Ugyi a börtönökben a cigánypártolók által is elfogadott arány fifty-fifty. Mondjuk ez is több, olyan 70-30 lehet, de mondjuk legyen. -->Amelyik jogvédő ezután azt mondja, hogy a mélyszegénység az oka, és csak az, hogy lopnak,ölnek, lincselek, az hazudik, és bizonyíthatóan, mert a 2/3 mélyszegény magyar nem teszi. Akik ugyanolyan szegénységben élnek mint a ziták. Mivel a ziták aránya 1/3, és mégis minimum 50%-ban jelen vannak a börtönben, valami másnak is lennie kell, nem mondható, hogy a szegénység miatt van, hiszen akkor a börtönben is 1/3-2/3-nak kellene lennie. Azt meg ugye tudjuk, hogy nagyon sok zita börtönbe sem kerül, hiszen nem éri meg lefolytatni az eljárást, inkább nem is nyomoznak.
Mi sem a törökkel hadakozunk,immár 500 éve,találtunk helyette hasznosabb,időszerűbb elfoglaltságot.Ti viszont azóta sem változtattatok a viselkedéseteken.
Az öngondoskodás akkor lenne korrekt, ha nem kellene a mai gyermektelen nyugdíjasokat eltartanom.
igazad van, de miért irsz olyant, hogy korrekt? Ha velem nem korrekt az állam, én miért legyek az? Én hivatalosan főállású vállalkozó vagyok 20 éve, hidd el, hogy nagyjából tudom, hogy mennyire korrekt. Neveljek gyereket, tartsak el egy egyre növekvő tömeget és mindezek mellett öngondoskodjak.
A gyerelnevelés befektetés, hogy jövöben legyen olyan aki neked segit. Az eltartásról: pont arról beszéltem, hogy érdemes azon gondolodni, hogy az erre forditott pénzt csökkenteni kell a te részedről.
Ha meg nem öngondoskodsz, akkor nagy eséllyel éhen fogsz halni, vagy nyomorogni. Csak LIFE jövőképét vetitsd rá arra, hogy mennyi pozitivumot termelt az a réteg eddig.
Megmondanád, hogy hogyan?
Az öngondoskodás nem csak azt jelenti, hogy pénzt halmozol fel, hanem azt is pld. hogy a lakásodat karban tartod, hogy esetleg később ne legyen arra gondod stb.
Affene, az enyém is elfogyott. Megyek megverem az asszonyt, aztán odaszarok a szoba közepére, és indulok egy kis éjszakai megélhetési bűnözői túrára pár haverral, a helyi temetőben még megvannak a bronzgyertyák, nem kell az senkinek. Jó éjt!
Nem bűn, de az hogy azok a szegények, akik nem dolgoznak, tehát van idejük még egy gödröt sem tudnak ásni hogy legalább abba ürítsenek, ne pedig oda ahol épp rájön, és ezzel veszélyeztetve a többi lakót, az már igen.
szegénység maga nem bűn természetesen, de ha egy adott népcsopportban kirívóan magas a szegények száma az gond, mert ott akkor már nem akarás van... pl magyarnál 20-ból 4 fő szegény, cigányoknál, 2-ból 14-15-16, és ez a nem mindegy ugye.......
Az előbb említett példa szereplői igen is ott vannak a körben hidd el!!!
A segély fele elmegy még aznap a kocsmában.
A többi nem elég egy hónapra, így nem egyszer kellett idegen kertekből kikergetni őket.
És a kukorica táblából nem is tudni hová vittéka azt a több zsák kukoricát, mert haza nem.
Hát kérem szépen ez aztán a munkavállalás csúcsa, csoda hogy ekkora munát be tudtak vállalni, mint a kukorica törés, no azt is azért csak módjával, mert ami derék magasságban volt az tűnt el a szárról.
khhhm, khhmm... ugye itt megint előjön, hogy 9* annyi a magyar mint a cigány, emiatt természetes, hogy a detoxban itt ott nagyobb a magyarok száma a cigányokénál ellenben ha a cigányok száma az ilyen helyeken meghaladja a magyarok számának egykilenced részét, na akkor él az, hogy arányaiban több roma iszik mint magyar stb. stb.
Kettőt : Hogy nem segélyosztás napján mentél. Valamint azt hogy a magyar azért tud egész hónapban kocsmába járni, mert dolgozik, ezért van pénze, és van felelősségtudata, hisz nem szórja el az egész fizetését első nap, ahogy az nem is tudom kikre jellemző (náluk a fizetés a segélyt jelöli természetesen)
Meséljek én is? Késő van már hozzá. Majd talán holnap.
De azért megkérdezem: hogy a fenében van tele a detox magyar urakkal, ha ők ilyen absztinensek? És megsúgom, sok falut megjártam, de a kocsmák 99%-a nem cigányokkal van falun sem kitömve. MAGYAROKKAL. És ebből milyen következtetést kellene levonni?
Erre aztán varhatsz gombot de akkorát mint egy Ólajtó. Hoporty
elolvastam, az tény, hogy a régi cigánymunkákraa már nincs szükség, de könyörgöm a világon annyi nép vesztette el az ősi foglalkozásait, mégis mind talpra állt.. ellenben a cigánysággal...
amugy találtam egy érdekes dolgokat benne pl:
"Míg napjainkban a munkanélküliség országosan alig haladja meg a 11 százalékot, a cigányság munkanélküliségének becsült értéke a 60 százalékot is meghaladja (egyes becslések szerint 70%), de bizonyos régiókban (főként Északkelet-Magyarország) a 100 százalékot közelíti."
"A cigányság jelenkori munkanélküliségének oka kettős: az "objektív" ok, hogy a válsággal küzdő magyar gazdaságnak valóban nincs szüksége képzetlen munkaerőre"
A fekete munkából is ki lettek a romák már szorítva! 150 Ft-os órabérért dolgoznak, amiből Mo.-n megélni nem lehet. A románnak megéri, mert ő nem itt költi el, hanem romániában, ahol a vásárló értéke magasabb a keresetébek!
minden nap 17 óra magasságában nyit a helyi kocsma a segély osztás napján már 16 órakor a falu 30 főt számláló etnikai lakoságból 22 fő a kocsma előtt csoportosul.
Egyik fele azért, hogy megadja a hitelt a kocsmárosnak a másik fele inni.
A 22 főben is van még gyereka maradék 6 fő alsótagozatos tanuló, 2 még nem iskola köteles.
A 6 főből 2 jár iskolába a többi 4 tudja Isten miokból nem. Pedig az már kötelező, nem úgy mint az Óvoda.
Magyar ember 17 órakor a környéken sem, majd ezt követően 18:30 körül két bátor fiatal Magyar gyerek 22 év körüliek.
Be is mennek a kocsmába, de hazudnék ha azt mondanám ott fél perctől többet eltöltenek.
Gyors léptekkel távoznak nem is értem hat üveg sört hogyan sikerült ily hamar megvenniük.
Kettő fő etnikum utánuk jön, valami nem testszik nekik a két fiatal MAgyar gyerekben, de azok hátra sem fordulva elsietnek.
20:40 perckor érek vissza naplemete filmezésemből amikor ugyan csak 22 fő etnikum a már bezárt kocsma előtt egymással vitatkozik üvöltözik, kisebb lökdösődés, de nem számottevő.
Annál inkább számottevő a rongálás, mivel egyik idegesebb mint a másik és a vita hevében egy fapad, telefonfülke üvegajtó, egy buszmegálló tábla látja kárát.
Óvatosan távolról lencsevégre kapom az eseményeket.
Közben pedig érkeznek a falu polgármestere polgárőr vezetője és két polgárőr.
Engem is észre vesznek és űzőbe vesznek, de a Polgásmesternek és társaságának is futnia kell.
Persze nem messzire, mert azért többen is kijönnek a házaikból aztán csúfos hazafutás kerdődik az etnikumnak. No meg persze utána rendőri kivonulás.
Hát ennyit a segélyről.
Erre aztán varhatsz gombot de akkorát mint egy Ólajtó. L-I-F-E
Aki akar, tud magának munkát találni. De amíg ingyen kap többet segéllyel, nem fog elmenni dolgozni. Vajon milyen választ kapnánk a segélyből élőktől ha megkérdeznénk őket, próbáltak-e egyáltalán munkát keresni maguknak. Persze nyilvánvaló hogy a válasz nem.
Ezek sem magyarok voltak. Ki fogja megfizetni a kárt?
Milliós kárt okoztak a kísérleti vetőburgonya tolvajai Havaria | 2007. szeptember 4., kedd 21:18 Felderítették és kedden reggel elfogták a rendőrök azt a nyolc embert, akik nagy mennyiségű speciális vetőburgonyát loptak el a közelmúltban Fenékpusztán. A Balaton-parti településen még a múlt kedden fedezték fel, hogy ismeretlen tettesek mintegy másfél hektáron felszedték és eltulajdonították az ott nevelt kísérleti vetőburgonyát, milliós kárt okozva.
A keszthelyi nyomozók ma reggelre felderítettek és elfogtak 8 fenékpusztai férfit és fiatalembert - köztük 4 fiatalkorút és egy gyereket -, akik a terménylopással vagy annak egy részével. A náluk tartott házkutatások során mintegy hat mázsa burgonya került elő, illetve az adatok szerint valamennyit már tovább is értékesítettek.
A banda tagjai ellen lopás miatt indult eljárás a Keszthelyi Rendőrkapitányságon, de az ügyben még további elkövetőket is keresnek.
nanana, azért ne keverjük a dolgokat.... ha valaki odzkodik attól, hogy ha gyereket válal akkor a gyerekre kell költeni, és emiatt csökkenne az ő életszinvonala az távolról sem felelőtlenség, max önzés, de még talán az sem, mert még mindig jobb, így mintha megszülné az X számu gyeket és utána nem nyujtaná a neki szükséges körülményeket. de még egyszer kérdezem, mia fux. közöd van neked ahoz, hogy ki hány gyereket szül, vagy épp nem szül? még mielött visszakérdeznél, hogy akkor mi miért jövünk azzal, hogy a romáknál sok a gyerek, hadd hívjam fel a figyelmed arra, hogy a roma gyereke nagyrészének sok minden ingyenes, mert szegények azaz az állímbácsi tartja el őket, magyarúl terhet rónak ránk.
Majd ha olyan világ lesz , hogy becsületes munkából jól meg lehet élni, nem pedig olyan hogy segéllyel többet lehet keresni mint munkával, akkor fognak a magyarok több gyereket vállalni.
Kemény István felméréséből az derül ki, hogy átlagosan az egy roma háztartásban élők száma 4,5 fő. Vagyis a gyerekszám 2,5 fő. Ezt inkább átlagot trkintve ideális.
A másik pedig: két gyerekre a csp 24000 Ft. Na ezért nem üzlet gyereket szülni.
A munka pedig egy teljesen más történet. Megközelítőleg 250 ezer munkaképes korú munkanélküli roma van. Hát nem tudom, hol tudnál nekik munkát adni, amikor magyar munkanélküli is van rengeteg.
A romák munkanélküliségének okairól sokszor írtam. Így csak egy linket adok :
szóval neked az a problémád, hogy egyre kevesebb a magyar, és több a roma... de ez a te szemszögödből miért baj? ha a roma ember ugyanúgy dolgozik, ugyanúgy adózik, és csak szinben tér el a fehértől, akkor hol a probléma?
Miért lettek volna a nagyszüleim felelőtlenek? Gondolom ők is dolgoztak, nem a segélyért szültek engem, a szüleim is iskolába járattak és törődtek velem.
Érdekes ez a hozzászólásod, szóval mindenki aki nem szül, az önző, a cigányokat meg tapsoljuk meg amiért 5-8 gyereket csinálnak már tizenéves korukban, pedig valószínóleg ezekből nem lesz adófizető állampolgár.
A nagyszüleid felelőtlenek voltak? És az ő szüleik? Nem tudom hány éves vagy, ezért nem kérdezem a Te szüleidet. Az a felelőtlenség és bizony önzés, hogy a mai emberek ódzkodnak attól, hogy a gyerekük miatt nekik kényelmetlenebb legyen. Nem a gyerekre, hanem önmagukra vannak tekintettel, nem törődve a jövővel Na ez a felelőtlenség. szvsz
Lehet, hogy nem tudod elképzelni, de próbáld meg, nem azért vállaltam gyereket, hogy családipótlékot kapjak.
Úgy voltam vele, hogy fel tudom nevelni őket akeresetemből, meg persze a házastársaméból, és ha kell abból is felnevelnénk.
Azt azért nem mondom, hogy nem veszem szívesen a csp-ot, de mellette dolgozom és ugye ez a lényeg, hogy én tartsam el őket én neveljem fel őket, ne pedig az állam. Vagy NEM?
És ahhoz mit szólnál hogy aki segélyt kap, az ne járhasson kocsmába, sőt, boltban se legyen lehetősége alkoholt vásárolni? Hisz a segély nem ezért jár! Márpedig elég megnézni falun hogy mi zajlik segélyosztás napján.
"2050-re 7,5-8 millió lesz az össznépesség, amelynek 15%-a lesz roma. Vagyis kb. 1,2-1.5 millió."
Ha 10 évvel ezelőtt kb 700.000 volt a romák lélekszáma Magyarországon, ma pedig valamelyik roma elnök bevallása szerint 1.000.000, akkor szerinted reális a 1.2-1.5 millió 40 év alatt? Persze attól függ ki lesz kormányon, ha marad az SZDSZ, akkor 3-4 milliónyian is lesznek (de szép világ is lesz az, csupa boldoság és öröm)
Erre jópár oldallal és nappal ezelőtt azt mondtam, ha meglesznek a közmunka programok, ahol teljes munkaidőben, fizetésért dolgozhatnak a munkanélküliek, akkor nem aggályoskodok miatta. Viszont a csp fedezi sok szegény esetén a lakbér és villanyszámla költségeit, amire a gyereknek szintén szüksége van. És ez sem csak a romákat érintené ilyen formában. Emberek tízezrei kerülhetnek egy ilyen döntés következtében utcára, kapcsolhatják ki a villanyt és zárhatják el a vizet.
Csak óvatosan és alapos átgondolás után szabad a csp-t ilyen formában megpiszkálni. A magam részéről inkább az iskolához és a 3 éves kortól kötelező óvodához kötném.
Ez kb. olyan tény minthogy az összes cigány bünőző! Pedig nem! A magyar családok nagy részének van felelősségtudata, ezért szülnek csak akkor ha biztosítottak a körülmények ahhoz hogy a gyerek normális környezetben tudjon felnőni. Sajnos a cigányoknál ez a tulajdonság nincs meg, máskülönben nem szülnének 10 gyereket úgy, hogy minden vagyonuk egy putri, munkahely nincs természetesen. A jelenlegi magyar gazdasági helyzetben szerintem érthető, ha a magyar családok nem nagyon akarnának gyerekeket vállalni.
A cigányságra éppolyan hatással van a magyar népesség csökkenése (ami a kisebb baj, a nagyobb az, hogy öregszik is) mint a romák számának a növekedése a magyar népességre. Felborult egy kényes egyensúly, amely nem kis részt a népesség csökkenése az oka. Én még emlékszem arra, amikor az iskolában azt tanultuk, hogy Mo. lakossága 12 450 000 Fő. Ma pedig 10 000 000. 2050-re 7,5-8 millió lesz az össznépesség, amelynek 15%-a lesz roma. Vagyis kb. 1,2-1.5 millió.
Nélkülözésben megszülni? Hmm.......Mese habbal. Nem a nélkülőzök azok, akik nem vállalnak gyereket, éppen ellenkezőleg.
A fenti szövegből vond le magadnak a konklúziókat.
Azt azért még elmondom neked, hogy az etnikum által elkövetett bűncselekményekből a fel nem derített 66 darabba bele tartoznak azok is melyekről a hatóságok sem tdnak, mivel esetleg annak sértetje fél feljelentést tenni.
Tehát az hogy nem tudnak róla azt jelenti, hogy csak hivatalosan nem, úgy egyébknt tudják, hogy a Pistabácsit a ... Aladár rugdosta meg, csak éppen testirsértés miatt nem akar feljelentést tenni Pistabácsi.
Azt is tudja a hatóság, hogy a kisközértbe ... Elemér tört be, mert látta a közértel szemben lakó Józsi bácsi, csak nem mer tanúskodni, mert fél hogy baltával mennek rá. Az etnikum.
Nézd, én csak a saját tapasztalataimat tudom biztosan, a mi kis falunkban (nam O.L) a bűnelkövetők túlnyomó részt cigány. (néhány kivételtől eltekintve mind) És egyébként a roma lakosok aránya nem is magas, úgy 5%. Az esetek nagyon kis része jut el bíróságig. Veszélyes mert növeli a gyűlöletet. Ezt tárgyilagosan írom. Ebből nem következik hogy a cigányság en bloc bűnöző. Csak az -nem könyvből olvasom, nem statisztikából, nem tanulmányból - hogy ha itt betörésről van szó, mindenki tudja kik a tettesek. Akár elfogják őket, akár nem. De ha elfogják, az elmúlt két évben egy se volt fehér. Tehát bejött az a fránya előítélet. (akik nem kerültek rendőr kézre csak jól elverték őket- azok is) Bárhogy szeretném nem megsérteni a becsületes, dolgozó romát, (ha ez sértés) ezt akkor sem tudom máshogy leírni. Most mondhatnád hogy akkor is csúnya dolog az előítélet. Én meg azt mondom erre hogy aki ilyen helyzetben nem az, az egyszerűen gyengeelméjű. És innentől lehet megint küzdeni..
látom neked nagyon szúrja a szemed az, ha valaki nem akar gyereket.......hol van az megírva, hogy mindenkinek szülnie kell? az az idő rég elmult amikor a nő arra volt, hogy szüljön és gyereket neveljen mindenkinek szive joga eldönteni szeretne-e akkora felelőséget a nyakába venni amit egy gyerek jelent, ha tudja magáról, hogy nem tudná a maximumot nyujtani neki akkor teljesen jól teszi, ha nem válalja. azért, hogy egy gyerek nélkülözésben nőjjön fel felesleges megszülni........
Csak azt nem értem miért kell a gyerekszámon vitázni. A csp. rendben van (mármint ebben az elfuserált világban) csak feltételekhez kell kötni-GYEREKNEVELÉS, TERMÉSZETBENI ÁTADÁS A VISSZAÉLÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN.
A tudatosság személyek esetén figyelhető meg! Pl. a cigányok elleni előítéleteknél, ahol az olyan tények felett siklanak át (tudatosan mellébeszélve), mint az, hogy a cigánság nem bűnöző!
',5-2% lehet a cigányságon belül a bűnözők aránya, ezzel szemben, kitartanak a "cigányok 80-90%-a bűnöző" állásponton. Ez izony tudatosság.:)
Igen, létre is jött, pl: europidon belül nyugat-európai, szláv, balkáni. Meg ezt is lehet osztani tovább. A fekete vagy roma(indiai) rasszal való szemben állás viszont egységes az egész europid rasszban. Ami pedig azt a nézetet illeti hogy az indiai nem cigány: tavasszal olvastam hírként itt a neten hogy egy angol túrista srác eltévedt indiában és bekopogott egy házba tájékoztatást kérni. Agyonverték. A hír szerint azt hitték hogy meg akarja erőszakolni az asszonyt. Valami párhuzamot érezni...
Egyszerűen: vannak azok akik a bűncselekményt elkövetik.
Teszem azt történik 100 bűncselekmény abból 76 bűncselekményt etnikum követ el.
A 100 bűncselekményből csak 20 bűncselekménynek az elkövetője válik ismerté.
Annak az 20 bűncselekménynek az elkövetői pl az alábbiak szerint oszlanak meg 10 bűncselekmény elkövetője etnikum, 10 bűncselekmény elkövetője pedig nem.
Fenn marad az az 80 bűncselekmény ,melyben az elkövetők nem válltak ismertté.
ebben a megoszlás 66 műncselekmény elkövetője etnikumhoz tartozó, 14 pedig nem.
Így már értehető? add össze a négy számot 10+10+66+14= 100
A csp azért van, hogy a gyerekvállalást támogassa! Viszont kemény tény, hogy a magyar családok nagy része önzésből, kényelemből nem akar gyereket. Persze megpróbálják "megmagyarázni" a dolgot, de a tény az tény! Én azt mondom, hogy aki 30 éves koráig nem szül, az veszítse el a jogát a csp-re. Egy gyerekre ne járjon csp. Két gyerek esetén viszont kapja meg az első után is!
Tehát olvasatodban a külvilággal szembeni előítélet (mondjuk hogy tapasztalati szűrés és emlékezet) tudatos minden esetben. Ám ha ez embercsoporthoz kapcsolódik akkor a tudatosság mellett megjelenik a tudatlanság.(most hajózzunk el ezen logikai bukfenc mellett) Ebben az esetben nem az előítélet hanem a tudatlanság ellen kell harcolni és felmutatni hogy itt sokan rosszul látják amit látnak, hályog van a szemükön, a hírforrásaik pedig szemérmetlenül hazudnak, élettapasztalatuk fabatkát sem ér. Miután így megvilágosítottuk elméiket, tudatosan az eddigi rossz előítéletük jó előítéletté válik. Vagy megszűnik. A végére így már csak egY KÉRDÉS MARADT: MI VAN HA MÉGIS MI TÉVEDÜNK ÉS A VALÓSÁG ESETLEG SZÖGES ELLENTÉTBEN ÁLL A TUDATOS GYŐZKÖDÉSÜNKKEL? KÉPESEK ÉS MEGINT VISSZAESNEK. MEGINT ELŐÍTÉLETESEK LESZNEK! DE SEMMI PROBLEM, MI MEGPRÓBÁLJUK ÚJRA!
Hát én úgy látom, az agyi teljesítményszinted nem jutott el arra a szintre, hogy gondolkozásra is tudd használni.
Ha azt mondom, hogy kizárólag cigányok ülnek a börtönökben és ezt még fel is szorzom több mint a kétszeresével, akkor is csak a romák 3%-a bűnöző! Ha beleszámoljuk tisztes magyar polgárainkat is, akkor talán 1,5-2 %.
L-I--F-E ezt látod én is értem, hogy semmi köze, csakhogy nem akarok olyan gyerekekre dolgozni, akik a villamosmegállóban azt mondjál kiabálva nekem, hogy ne cigányozzam le őket, pláne úgy hogy en cigányozom le őket.
Hát legyen köze a munkához a csp-nak.
Olyan zsákból vegyen ki bárki melybe tett is valamit, pláne, ha tudott.
ne gyere neke azzal hogy nincs tá lehetősége, meg nem tud, mert k****ra sok ellenpéldát fel tudnék hozni.
Ez így van. Például egy Kelet-Mo-i gádzsó illető és közöttem minden tekintetben sokkal nagyobb a különbség, mint egy itteni roma és énközöttem. Tudom, mert katonatársaim anno onnan voltak többségében, hogy majd ott is felálljon egy második vonal, ha az osztrák hegyivadászok legyalogolják a dunántúlt. Ritka sötét alak volt 99 %-uk. A putnoki halottlátó unokaöccse pl leharapta egy veréb fejét, mert egy másik lecsinálta. És úgy cigányoztak, hogy ihajjj! Pedig ilyent romától még nem láttam. :))
PS: az osztrák hegyivadászok elleni védelmi terevet egy bizonyos Gyuricza nevű tábornok jegyezte, az a Varsói Szerződés törzsében dolgozó komcsi főtiszt, aki később Fideszes képviselő, s honv. államtitkár volt a kancellárián.
Azt hiszem csak találgatások folynak a bűncselekmények elkövetései miatt felelősségre vont, illetve elítélt bűnelkövetők etnikumi megoszlásáról.
Akkor elmondom, hogy az elítélt, vagy bűntetésben részesültek száma nem magasabb az etnikumhoz tartózóaknál, még akkor sem, ha az ösz népesedést nézem. Ez viszont nem azonos azzal az aránnyal, melyben a bűnelkövetőket mérték fel.
Tutjátok: bűnelkövető, (aki a balhét elkövette) elítélt, (aki meg is kapta érte a bűntetést.)
Akit érdekel azt is elmondom, hogy miért billen el e mérleg a bűnelkövetők tekintetében jócskán az etnikum felé.
A csp a célját tekintve a gyerekvállalás, így mivel a magyarok esetén nem érte el a célját, meg kell vonni azoktól a családoktól, ahol 2 gyereknél kevesebb van! Punktum! :DD
"kezdhetjük az V. századi szinten előlről az egész civilizáció újraépítését.:-)"
Na én is erre gyanakodtam, h ez a tervetek. Ria, ria, szűzmária, földannyának földannya, síriusi hétszercsavarodott magyar gén a jézuspárthusherceg, miazma! :DDD
"ha rassz alapon közelítünk, bár ezt nem szeretem, mert szerintem itt kulturális ellentétről van szó"
Azért azt vedd figyelembe hogy a földön egy adott kultúrát mindig egy rassz hozott létre, a mostani rasszok keveredése pedig nem más mint kultúrák keveredése. (nálunk cigány-fehér USA-ban indokínai-fehér-fekete-indiai-indián) És ebben az esetben kultúrán nem nyelvet meg táncot meg irodalmat hanem viselkedést, vérmérsékletet, az adott rassznak a környezetével és saját magával szembeni viszonyulását értjük. A többi - a nyelv, a tánc, következmény, a véletlen játéka.
Ez nem könyvből olvasott dolog senkinél. És hogy tisztázzuk le: A külviéággal szembeni előítélet az élet mindennapjainak leegyszerűsítése.(sarkosan fogalmazva)
A népcsoportokkal, egy bizonyos csoporthoz tartozó személyekkel szembeni előítélet már más tészta. Ebbebn a tudatosság és a tudatlanság egyvelege már erősen domináns! Más ez, mint a villanykapcsoló és az égő kapcsolata. (gondolom nem kell elmagyaráznom)
Hát nem tom. Az ország igen nagy termőterülettel rendelkezik méretéhez képest, ekkora népességet simán el tud tartani, ha csak ezt vesszük. De a víz már nehezebb ügy, kérdés mekkora sarcot kell fizetni érte szomszédainknak, ha mégis úgy döntenek, hogy meghagyják az országot nekünk.
Az energiaválságot meg ne is mond, mert ha nem lesz alternatív forrás, akkor kezdhetjük az V. századi szinten előlről az egész civilizáció újraépítését.:-)
Egy tegnapi hozzászólsra reagálva szeretném kérdezni.
A családipótlékot, (meylet egyébként én is kapok,) azt olyan emberek is kapják, aki nem betegek, viszont nem dolgozik sehol annak elenére, hogy dolgozhatna?
Lehet, hogy butának tűnik a kérdés,de ha ez így van akkor egyszerűen vérlázító.
Egészségügyileg alkalmas emberek igen is vállaljanak arra az időre munkát mely időre az ilyen jellegű pótlékot kappják.
Nem kifogás, hogy nem talál munkát, ha van ilyen tessék nyugodtan hozzám jönni, találunk. Csak az nem talál munkát aki nem akar dolgozni.
És még egy: a mai napon haza felé indultam munkahelyemről, amikor is a villamosmegállóban öt etnikumi suhancot láttam szotyolázni és szotyolahéjat köpködni.
Szóvátettem, melyet nem vettek jónéven, de látván, hogy felháborodásuk nem érdekel, az éles szituból azzal próbálták magukat kivágni, hogy most mi bajom velük az hogy cigányok?
Mondtam nekik az a baj, hogy illetlen dolgot csinálnak, az a baj hogy szemetelnek, az a baj, hogy tiszteletlenül beszélnek velem, legfőképpen az zavar, hogy szemetelnek olyan helyen ahol nem csak ő járnak nem csak ők ülnek le arra a padra.
Láthatóan meglepődtek, hogy nem vettem fel velük a visszakiabáló stílust, hanem tudatva velük, hogy végig szeretném mondani a mondókámat hallgassanak már egy kicsit.
Miután elmondtamcsak annyi történt, hogy kb. 5 szotyola héjjal kevesebbet dobtak el.
Szerintetek holnap ismét elbeszélgesek velük?
És egy utolsó mondat, akik a focimérkőzésen szotyiznak, még akkor sem köpködnek. gyüjtik a markukba és egy óvatlan pillenetben maguk mellé ledobják, hát ebből látszik, hogy tudják nem lenne illő. Őket a stadionon kívűl utcán metrón buszon villamoson, parkban strandon nem látjátok szoihéjat szétköpködni.
Ezzel már én is próbálkoztam régen. Nem érti meg. Ha a felvilágosult elme azt mondja, az ég zöld, akkor zöld, annak kell lennie. Ha te másként látod, nyilván hülye vagy.
Ha 9.300.000 "többségi" (magyar, szlovák, román, örmény, zsidó, kínai) közül 6500 az épp börtönben lévő bűnöző, akkor az 0.07%.
Ha a Kemény-féle értelmezés szerint nézzük, akkor 620.000 cigány közül (ha rassz alapon közelítünk, bár ezt nem szeretem, mert szerintem itt kulturális ellentétről van szó) 10.000 az épp börtönben lévő bűnöző, akkor az 1,6%.
Ha önbevallási alapon nézzük, akkor 160.000 magát cigánynak valló közül kb 6000 az épp börtönbüntetését töltő cigány.
Az első esetben huszonháromszoros, a második esetben ötvenháromszoros az arány. (Ebben nincsenek benne a tyúktolvajok. Azok beleszámításával kb a duplájára emelkedne az arány, de azt hanyagoljuk addig, amíg pontos adatokat lehet majd erről (is) szerezni.
Nem feltétlenül kell ehhez Peking. Lehetséges, hogy néhány jelenleg kis valószínűségűnek látott esemény bekövetkezik a közeljövőben. Pl. a klímaváltozás miatt akár élelmiszerhiány is lehet 1-2 évtizeden belül. (A valószínűség csekély, de van.) Egy energiaválság viszont feltétlenül lesz, csak azt nem tudjuk mikor.
Valaki valamikor megtanította neked, olvastad könyvekben hogy az előítélet, a diszkrimináció elítélendő dolog, ami ellen küzdeni kell. Azt elfelejtették hozzátenni hogy az élő LÉNYEK (és így az ember) egyik alapvető viselkedés formája, ami ellen lehet küzdeni de felesleges. Hasonlóképp a rasszizmus is. Lehet ellene küzdeni, de mindenkinek a vérében van, benned is, a felsőrendű-entellektüel-liberális-konzervatív-entelektüel gondolkozás kinnt az ordas világban mint papír a szélben... Valaki nemrég biológia könyvek olvasását ajánlotta nekem. Minden fölényeskedés nélkül - intelligens vitapartner vagy - ajánlom hogy ráérő idődben olvass bele állatok viselkedésével, vagy akár emberi viselkedéstannal kapcsolatos könyvbe - lehet akár főiskolai vagy egyetemi tankönyv is. Előbb-utóbb össze fogod hasonlítani a szociológiai-pedagógiai tanultakkal. És nem lesz ilyen egyszerű a világ.
Ha esetleg lelnél mégis pár linket olyan cuciológiáról, ami nem a mostani "mainstream" cucológiai irányvonal akkor ne kíméljél..... (Csak mielőtt publikálod a linket csináljál offline brózerrel egy teljes mentést.....)
Én igen, aszem Advocatusdiaboli írta itt -szvsz- nagyon találóan- ha Európa magától nem hajlandó leépíteni szociális hálóját, majd kikényszeríti Peking. Bár annyiba jogos félelmed, hogy lehet, addigra számunkra már késő lesz.
Mások szerint meg 2050-re a teljes népesség 8 mio alá csökken és ebből lesz 2-2,5 mio cigány. De ha Kemény számait vesszük alapul, akkor is 1,5 mio vagy több cigány lesz 2050-ben. A teljes népesség meg 7-8 mio közt. Ezek nem évszázadok.
De kérlek, 25000 főt számoltam, ami több mint a duplája a börtönben és mellette ülőknek. Tételezzük fel, hogy mind roma. Az pedig a cigányságnak mindössze 3%-a.
Vagyis 3% bűnöző roma miatt neveztek egy etnikumot bűnözőnek. Nem túlzás ez?:)
Kár, hogy nem mentettem el a forrást, mert a fene tudja hol tanátam már, de vannak egyáltalán nem PC -és ezért nem ynilvános szociológiai kutatások. Illetve a PC kutatások nem minden része publikálható, a kényes részekre tekintettel. Nos egy ilyenbe olvastam, 30% cigány a kritikus szint egy falu életében, onnan kezdve biztosra vehető, hogy becsődöl.
"Állami monopólium kell, ez az egyetlen megoldás az elharapozó színesfémtolvajlás visszaszorítására ezt a radikális álláspontot Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke fogalmazta meg a problémával foglalkozó keddi tanácskozáson. A politikus szerint a jelenlegi szabályozók csak elmaszatolják a meglévő bajokat, teret engednek a fémlopásoknak."
"Herényi ezzel szemben egyfelől a büntető törvénykönyvet módosítaná, hogy ne csak az ellopott tárgyak kárértékét vegyék figyelembe vádemelés esetén, hanem a teljes okozott kárt is. Emellett szigorítaná a Btk-ban a büntetési tételeket is. A szakmai szabályozást szintén megváltoztatná az MDF-es politikus: megtiltaná, hogy a felvásárlók tört vagy olvasztott formában lévő, felismerhetetlen eredetű fémet vegyenek át ahogy a tanácskozás egyik résztvevője fogalmazott, fel lehetne tenni a fémet behozónak azt a kérdést, hogy azt a mázsa rezet hol olvasztották, csak nem a tűzhelyen?"
Az elfogadom ezen esetben azt jelenti, hogy tudomásul veszem, de küzdök ellene. És az enyhítése is eredmény.
Viszont nem összetévesztendő az előítélettel blitz - soryu, Pávek úr...stb. nyiltan rasszista és bizony nyilas eszmefuttatásai. Öket megvetem. Mert a rasszizmus már nem előítélet. És az minden esetben tudatos. Bár sok pszihopata van köztük, akiknél nem is olyan biztos a tudatosság.:)
Pedig de!:-) Ha megfigyeled -akár itt az indexen is- a magyar nemzettudat, csoportidentitás nem számol a cigányokkal, egyszerűen nem létezik számára. Ennek torz formái persze meghatározzák magukat származási, etnokultúrális lapon, de a viszonyítási pont ez esetben a zsidók.
Miért lenne mindenki tekintélyelvű, és külsőkontrollos?
Valamiféle értékrendnek léteznie kell bármiféle civilizációt feltételezve, még akár olyan is, hogy romboljuk a sajátunkat, de akkor is világosak a viszonyítási pontok, éppen azok ellenében, tagadásukkal definiáljuk magunkat.
Ami a második részt illeti, gondolom még Te is <40, úgyhogy meglátjuk. Egyébként sem rasszok harca lesz, az etnikai hovatartozásod _semmiféle_ védelmet nem fog jelenteni, semmit nem fog garantálni.
44 vagyok. Ebben igazad van, de nem is erre gondolt itt sem Advocatusdiaboli, sem én. Kulturális összeütközés várható szvsz. Amúgy persze abszurd is lenne, én már láttam fényképen szőke, zöldszemű, fehér bőrű talibánt. Gondold hogy több közöm van ahhoz, mint egy sötét bőrű, nagybajszú, fekete- és szöghajú, jófajta kunhoz?:-)
összeurópai válság nélkül is becsődölünk 30% cigánnyal
Erre mifelénk már megvan a 30%..... (Két cigánymentes falu van, Heves város olyan 25%, a többi mind 30% fölött). Megy is szarrá minden. :( A multik (és bármilyen valós, termelő munkahelyet teremtő beruházók) messzire elkerülnek bennünket. Ugyanakkor a megye más részein súlyos munkaerőhiány tünetei látszanak, pl. a hatvani Bosch buszai már egészen Tiszanánáig lejárnak a melósokért. De Gyöngyösön se tart sokáig egy, akár gyengén piacképes szakmával elhelyezkedni. Nem látom a kiutat.
Az a nagy helyzet hogy mi egy nagy kísérlet alanyai vagyunk. Az itteni nyulak azt próbálják túlélni amit még senki a világon. Mi történik a populációval ha a cigány lakosság eléri a 10, majd a 20, utána 30%-ot? Itt néhányan azt az álláspontot képviselik hogy 30%-nál abbamarad a kísérlet, pontosabban a kutatók már nem tudják kontrollálni a folyamatokat.
Tudod én semmiről nem vagyok meggyőződve. Valószínűségekkel operálok. Húsz évvel ezelőtt jól tippeltem hogy mi lesz tíz év múlva, tíz éve hogy mi lesz most. Bejött. Tipp volt, nem vagyok tévedhetetlen. Most is csak a környező világ folyamatait rakom össze és vetítem ki, véletlenül sem vagyok meggyőződve. Ellentétben veled.
"Pontosan tudnod kell, hogy erre nem lehet egy igen - nem választ adni."
Dehogynem. Csak épp nem szeretnéd kijelenteni egyértelműen, hogy a cigány életvitelű szülő a felelős a gyerek szocializálódatlanságáért. Hisz ha az ok adott, akkor a megoldás is az: a szülő felelősségrevonása (akár gondnokság alá helyezése). Ennek kijelentésétől pedig félsz, mint ördög a szenteltvíztől.
"És erre benne volt a válaszom a 88904-ben. Remélem, nem tagadod.:)"
Válaszoltam is rá tételesen, remélem, nem tagadod. :-)
Tehát, tételezzünk fel egy jóval nagyobb számot. Pl. legyen 25000 és akkor benne lesznek a "tyúktolvajok" is. Hogy jön ebből össze a romák kriminalizálása?
Hogyan jön ki az, hogy a romák gyilkosok és tolvajok 80-90%-ban? :)
Ingyán, sztem te eltévedtél. Itt nincsenek nüanszok, maximum a "véletlenül az ítéletet teccett ideadni" tárgykörében. Koncepciós, de elsősorban a média irányába kihegyezett eljárásról van szó. Az eredmény mellékes. Lehet, hogy soha nem is lesz publikálva, hogy mit "tártak fel" (már ha afelől bárkinek is egyetlen pillanatra kétsége lenne, hogy Kállai Ernő mit fog "feltárni".). Szal ez a zügy télleg nem a te asztalod......
Ugye Advocatusdiaboli hipotetikus világ vagy európai válságát vesszük alapul:
Amúgy túlmutat ez ezen a problémán, az európai liberalizmus elfajzott, egy önfelszámoló, önpusztító irányba fordult, ahol gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatja magát, lemond még az elemi, egészséges életönsztönről is. Mivel maga az emberi természet nem ilyen, az emberek ezt egyre idegesebben és intoleránsabban nézik, a várható súlyos erőforrásválság pedig ellehetetleníti ingyenélők tömegének eltartását, így erősen gyanítom, hogy ez a nagy fene liberális önhekkelés egész Európában pár évtizeden belül gyökeresen megfordul, és adott esetben bizony csúnya rasszista-nacionalista mainstream is uralkodóvá válhat. Akkor meg jaj lesz azoknak, akiknek a viselkedése tulajdonképpen ide vezetett.
Egy ilyen helyzet szerintem is elképzelhető, benne van a pakliban. De én pont azt jeleztem, hogy összeurópai válság nélkül is becsődölünk 30% cigánnyal, ergo nem fogják a többséget adni, mivel könnyen belátható, hogy ekkora teherrel az ország összeomlik. Nem termel a fehér többség annyit, nincs akkor hozzáadot értéktöbblet, hogy egy ilyen arányok mellett is működőképes legyen államuk.
"Hé! Emberek! Magyarázza már el ennek a fél...nótásnak vki, hogy a távolsági bérletek 86%-át a cég fizeti!"
Nem biztos, hogy ebben igazad van. Közalkalmazottaknál ez "jár", magáncégeknél adható.
Ha jól tudom, akkor jellemzően akkor fizeti ki a magáncég, ha a minimálbér mellett ezt juttatja adómentesen a dolgozónak s az áfát visszaigényli. (Hasonlóan a hideg/meleg étkeztetéshez, stb. A gond ott van ezzel, hogy macerás a számontartása s az egyik 20 km-ről jár be, a másik 50-ről, így nem egyezik a juttatás. Jelen szabályozás mellett (ha nem kell sok kiadási számla), akkor egyszerűbb zsebbe fizetni.
Egyrészt, nyilván előítéletes vagyok én is, csak más az előítéleteim tárgya, nem a topic tárgyai. Én a kollektivista rasszereket nem szívlelem, azok meg nyilván engem, de ugye yin és yang, így kerek a világ :)
A többségieknek nincs szüksége önazonosságuk megfogalmazásakor a cigányokra, se így, se úgy.
Dehogynincs.
Megerősítését sem tőlük várnak, hanem a saját kultúrájuk sikeresebb csoportjaitól. Miért lenne mindenki tekintélyelvű, és külsőkontrollos?
Ami a második részt illeti, gondolom még Te is <40, úgyhogy meglátjuk. Egyébként sem rasszok harca lesz, az etnikai hovatartozásod _semmiféle_ védelmet nem fog jelenteni, semmit nem fog garantálni.
"Az előítéletet elfogadom, mint az emberi természet velejáróját. Az egyszerűsítés csoportokra való kiterjesztése ez. Ez belefér, még ha nem is értek vele egyet." Tehát elfogadod mint az emberi természet velejáróját. De mégsem értesz egyet vele. Lentebb leírtam - nem reagáltál rá - hogy akár elfogadod akár nem egész életedben így élsz és viselkedsz te is - még ha nem is veszed észre, öntudatlanul. Minden apró napi döntésed erre épül. Ez kb. olyan mintha azt mondanád: -elfogadom hogy az ember nem okoz magának készakarva fájdalmat de nem értek vele egyet.
Van aki mégis akarattal okozza magának a fájdalmat. Nos, nem ők vannak többségben a földön.
Egy viselkedéstani természeti törvényt hogy lehet elfogadni de egyet nem érteni vele? Cseréltél már eszmét erről a természettel?
Tizenegyezer párszáz + előzetesben kb ötezer, összesen kb 16500. Mivel a börtönök kihasználtsága bőven 100% feletti (még Tiszalök beüzemelésével is), így nem csoda, ha a szabálysértési értékhatárt növelik és egyre kevesebbet ítélnek tényleges letöltendőre. (Minapi hír GyF-től, hogy a kisebb bűnökért nem szabnak majd ki majd letöltendőt.) Természetesen ha a szabálysértési értékhatárt leszállítanák és pontrendszerben összevonhatóvá tennék, (s lenne hová "elszállásolni a delikvenseket), akkor 50.000-et is szó nélkül hűvösön lehetne tartani a bűnözők közül (rassztól függetlenül).
Érdekes statisztika lenne a pillanatnyilag börtönben lévőkön kívül összeírni a börtönviseltek (és büntetettek) arányát a cigány/nemcigánynépességen belül. Csak az érdekesség kedvéért. :-)
Egy esetleges konfliktust esetén még mindig jóval többen lesznek a fehérek, mint a cigányok, bár területi eloszlásuk egyenetlen. Képtelenség is lenne cigány többséget feltételezni
Szeretném azt hinni, hogy idáig nem jutunk el....... De ha mégis, akkor a létszám csak egy tényező. A másik az erőforrások birtoklása és még sok egyéb. A cigányoknak nem sok babér fog teremni egy ilyen, -hangsúlyozom: remélem soha be nem következő- konfliktusban.
Válság témában egyetértek veled. Szerintem az elkerülhetetlen válság során tömegek fognak a romákéhoz hasonló mélnyomorba zuhanni, olyanok akik most védett(nek tűnő) kis polgári milliőjükben fujjolnak a romákon, közben elégedetten konstatálják milyen sokra is vitték ők ezekhez cigányokhoz képest, mennyivel értékesebb emberek is náluk. De ha becsúsznak a mélynyomorba - és be fognak - nem lesz különbség.
Ha olyan mértékű lesz a válság, hogy a középosztály tömegeit is érinti, akkor egész egyszerűen nem lesz honnan jövedelmet elvonni a cigányok számára, a redisztribúció forrása elapad. E bekezdés kifutása elég érdekes és mély előitéleteket takaró gondolkodást mutat. A többségieknek nincs szüksége önazonosságuk megfogalmazásakor a cigányokra, se így, se úgy. Megerősítését sem tőlük várnak, hanem a saját kultúrájuk sikeresebb csoportjaitól. Pont fordítva működik egyébként, a jogvédőknek és a cigányoknak van szüksége a többségiekre, mivel parazita életvitelük forrásai.
Épp ezért nem lenne baj, ha nem úgy néznénk a - számomra is elkerülhetetlennek tűnő - válság elé, hogy egyből itt van 1 (vagy addigra 2) millió polgártárs, akiket addigra sikerül teljesen - az addigra egyre inkább elöregedett, beteges, elpuhult közép és időskorúakból álló - magyarság ellen heccelni. Én meg így látom.
Egy esetleges konfliktust esetén még mindig jóval többen lesznek a fehérek, mint a cigányok, bár területi eloszlásuk egyenetlen. Képtelenség is lenne cigány többséget feltételezni, hisz egész egyszerűen annyit képtelen eltartani a fehér népeség, már olyan 30%-nál becsődöl eggy falu. Ha ez országosan is igaz, akkor látszik, az anarchia kezdetén még mindig háromszor annyian vannak a fehérek, mint a cigányok. Még a cigányok eltérő korfáját figyelembe véve is, semmi esélyük a győzelemre.
Majd amikor gumicsizmahajító verseny lesz, akkor szóljál így más versenyzőkről, mint az előbb Keményről. Nem vagy vele egy súlycsoportban. Amikor Kádárék "száműzték" szegénykutatásai miatt, a francia egyetemek versengtek érte. Érted ki verseng? A gazdakör callcentere? És akkor mi van, ha teneked sok az a %? Nem értesz ehhez. Kemény se ad tanácsot növényvédőszer-ügyében.
Ma Magyarországon az nem dolgozik, aki nem is akar.
Na persze.
Ez minden munkahelyen így van, tényleg fingod nincs a törvényes juttatásokhoz.....
Hát olyan helyen, ahol ilyen juttatásokról lett volna szó, még tényleg nem dolgoztam :)
De fizette volna az előző munkahelyed (ahol a mérnöknek állítólag 60e volt a fizetése), ha vki X száz km-ről utazgat be? Sm-ről van szó, nem az ügyvezetőről.
Nem, még ez sem igaz. Az előítéletes embereket nem ítélem el. Az előítéletet elfogadom, mint az emberi természet velejáróját. Az egyszerűsítés csoportokra való kiterjesztése ez. Ez belefér, még ha nem is értek vele egyet.
A nyíltan rasszista emberekkel szemben már nem előítéleteim vannak.:))
Ignore off: Knígnic, neked szövegértési gondjaid vannak? Már szóltam, hogy pattanj le rólam, ne reagálj egyetlen hozzászólásomra se, én se teszem a te agymenéseiddel. Ignore on.
"Válság témában egyetértek veled. Szerintem az elkerülhetetlen válság során tömegek fognak a romákéhoz hasonló mélnyomorba zuhanni, olyanok akik most védett(nek tűnő) kis polgári milliőjükben fujjolnak a romákon, közben elégedetten konstatálják milyen sokra is vitték ők ezekhez cigányokhoz képest, mennyivel értékesebb emberek is náluk. De ha becsúsznak a mélynyomorba - és be fognak - nem lesz különbség."
Bizony hogy lesz különbség! A "nyomor" a fehérnél bármit jelenthet csak azt nem hogy belefullad a saját - koszába- és széttárja a kezét hogy segítsen már valaki! Míg a cigányoknál... Micsoda különbség. Nagyanyám 4 gyereket nevelt fel, dédanyám 10-et. Nagyanyám gyerekként naponta mosta fel házukban a döngölt padlót. A malacól olyan tiszta volt hogy ebédelhettek volna benne. (kaptam is ha rendetlenségen ért...)
Nem tanácsos összemosni a tudományos felméréseket az önbevallással.
Pedig pont te teszed. Egyébként a Kemény féle (állítólag tudományos) felméréssel igazából csak az a bajom, hogy a saját maga által megadott 20% hibahatár sztem elfogadhatatlan. Az már egy másik kérdés, hogy én egyetlen egy 5 fő alatti cigány háztartást se tudok felsorolni. 20 fölöttit azt igen, de ebből nekem nem áll össze a 4,47, sehogyse.
Ezért marhaság az önbevallás (ezen a területen). Ill. olyan a kérdésre adhat választ, mint az adott kisebbség elfogadottsága, integráció/asszimiláció foka, stb.
S keress vissza a topicban, volt már linkelve a 80%, s BV-s ismerősöm is ezt erősítette meg több évtizedes tapasztalattal. Saját szememmel szintén ezt láttam...
Ó, dehogynem. Pl. az interezőknek. Ezek errefelé kivétel nélkül cigányok, akik a többi cigányt fosztják ki. Aztán az interezőkön meggazdagodik néhány kocsmáros. Ezek már nem cigányok, de csak néhányan vannak. Viszont egyetlen egy szolgáltató kisiparost (tévészerelő, vízvezeték-, gáz-, stb. szerelőt) se tudok, aki meggazdagodott volna a cigányokon, (egyéb szegényeken). Olyat igen, aki már nem dolgozik nekik.......
Nem tanácsos összemosni a tudományos felméréseket az önbevallással.
A kisebbség jelentős része - mindenhol a világon - a népszámláláskor eltitkolja a származását. Félnek. És a mai Mo.-i folyamatok bizony a félelmeiket igazolták. De nyugodtan nézd meg a szlovákiai magyarság "népszámolt" számait a kutatási adatokkal összevetve. Egy szociológusnak ez nem lehet nagy falat. Nem 80.% hanem 50-60(?) a börtönőrök szerint.
Hiszed vagy sem, a Miskolc-Szerencs közti műút építésénél (gyakran megyek el arra) az elmúlt héten pont azt számoltam hány cigány dolgozik. (kénytelen voltam nem önbevallás alapján számolni) 2-őt számoltam össze. Cirka húszból. (Borsodban vagyunk) Nyilván rasszista volt a munkafelvevő, aki még nem találkozott cigánnyal, és mások elbeszéléseiből tudta meg hogy cigányokat nem szabad alkalmazni. A 2 szem cigány pedig protekcióval jutott be pártvonalon.
"A szociológia még nyomokban sem köszön vissza a hozzászólásaidból. "
A szociológiát lehet ilyen vagy olyan prekoncepcióval művelni. Anélkül elég nehéz. :-) A tényeket valamilyen rendszerben kell szemlélni. Te nem vagy hajlandó az okokat és a felelősöket megnevezni...
2-250 ezer romániából jött, túlnyomórészt feketemunkás
Ja, itt berregtetné egy rakás gumicsizmás paraszt a traktort a Hősök terén, ha ezek után járulékot kellene fizetni. Mert munkahelyről beszélünk, nem? Bejelentett, adózott, járulékos, ... stb. Kíváncsi lennék...
beírásokat végiggondolva úgy látom, hogy tökéletesen reménytelenné vált a dolog
Szerintem meg messze nem.
cigányok (cigány életvitelűek) és a többiek két külön kasztot képeznek
Igen.
Az előbbi egyre gátlástalanabbul és arcátlanabbul használja ki a másik erőforrásait, és eközben ezekre az erőforrásokra támaszkodva elszaporodik, egyre népesebb. Az utóbbi pedig egyre elutasítóbb és ellenségesebb emiatt.
Ez nem így van, a magas népszaporulat, és a nők iskolázottsága közt van a kapcsolat.
Tudomásul kell adott esetben vennie, hogy ha fel akarja számolni a vele szembeni előítéleteket - amelyekre bizony viselkedésével évszázadok alatt alaposan rászolgált - akkor "túl kell teljesítenie" a többségi normákat, de minimum teljesítenie - alulteljesítve esélye sincs ezt megszüntetni
Egy cigány irányában - pusztán származása miatt - megnyilvánuló előítéletek, az elutasítás vajon segíti, vagy csírájában folytja el az adott _egyedi_ cigányember igazodási szándékát - ha van? Mit gondolsz?
az európai liberalizmus elfajzott, egy önfelszámoló, önpusztító irányba fordult,
Lehet hogy a Te értékeid háttérbe szorulnak, szorultak, és újak lépnek a helyükre, amit érthető mód így élsz meg. Ez neked lehet probléma, másnak meg - tömegeknek - lehetőség.
és adott esetben bizony csúnya rasszista-nacionalista mainstream is uralkodóvá válhat.Akkor meg jaj lesz azoknak, akiknek a viselkedése tulajdonképpen ide vezetett. Válság témában egyetértek veled. Szerintem az elkerülhetetlen válság során tömegek fognak a romákéhoz hasonló mélnyomorba zuhanni, olyanok akik most védett(nek tűnő) kis polgári milliőjükben fujjolnak a romákon, közben elégedetten konstatálják milyen sokra is vitték ők ezekhez cigányokhoz képest, mennyivel értékesebb emberek is náluk. De ha becsúsznak a mélynyomorba - és be fognak - nem lesz különbség.
Épp ezért nem lenne baj, ha nem úgy néznénk a - számomra is elkerülhetetlennek tűnő - válság elé, hogy egyből itt van 1 (vagy addigra 2) millió polgártárs, akiket addigra sikerül teljesen - az addigra egyre inkább elöregedett, beteges, elpuhult közép és időskorúakból álló - magyarság ellen heccelni. Én meg így látom.
"Ez nem axióma? Dehogy nem az. Ez roppant gyenge volt."
Legyen axióma. Nem véletlenül voltak ott. Tömegesen nem kellett volna ott lenniük, ha hajlandóak integrálódni. Nem voltak hajlandóak, ugyanúgy, mint ahogy most sem. Egyébként vesztesi minden változásnak vannak.
"A romák 80%-a HHH."
A 80% - lehet. A maradék 20% nem HHH-t nem kellene faji alapon előnybe hozni hhh nemcigányok rovására. Gondolom, ezzel egyetértesz.
"És itt abba is hagyom, mivel a személyes érzelmeid vezette feltételezéseket nincs értelme cáfolni. A tények megteszik."
Befejezhetnéd azért, mert a tények nem azt mutatják, amit te be szeretnél mutatni...
Pl el kellene már egyszer döntened, hogy milyen felmérést fogadsz el:
- Kemény-féle: "cigány az, akit a nemcigány környezete cigánynak mond", ebben az esetben van 620e cigány, a börtönökben a cigányok aránya 80%.
- KSH, önbevallási alapon 160e cigány, a börtönökben a cigányok aránya 35-40%
Dehogy nem. Pontosan tudom, hogy egy hozzád hasonló - a szegényeken meggazdagodó - emberkék arányukhoz képest nagyobb kárt okoznak az államnak, mint az összes bűnöző együttvéve. Ez van - soryu- blitz meg a japán flotta.
Dél-Hevesben lakom. Ebben a térségben kb. 30-40% közt lehet a cigányok aránya, de lehet, hogy még több. Van mintám hidd el. Errefelé nemcsak az általános iskolák nagy része maga a pokol a cigányok miatt, hanem az egyetlen környékbeli középfokú intézmény is, ami Hevesen van. Ott ugyanis egy épületben van a szakmunkásképző és a gimnázium......
Valóban van igazság abban, amit írtál de: """De lehet idézni Francis Bacont is: "az emberi értelem - ha egy tételt egyszer felállított - minden egyebet arra kényszerít, hogy megerősítse ezt a tételt s bárha igen meggyőző példák bizonyítják az ellenkezőjét, ezeket, vagy nem figyeli meg, vagy megszabadul tőlük."""" Ez akár rád is igaz lehet.
A szociológia még nyomokban sem köszön vissza a hozzászólásaidból. Ennél többre képes egy 2.éves hallgató is. Nem ostiobának tartalak, csak semmi közöd a szociológiához. Ennyi.
Allport szerint "az előzetes ítéletek akkor válnak előítéletekké, ha az újonnan feltárt ismeretek nem képesek változtatni rajtuk." De lehet idézni Francis Bacont is: "az emberi értelem - ha egy tételt egyszer felállított - minden egyebet arra kényszerít, hogy megerősítse ezt a tételt s bárha igen meggyőző példák bizonyítják az ellenkezőjét, ezeket, vagy nem figyeli meg, vagy megszabadul tőlük." Még egy idevágó idézet, Csepeli Györgytől: "Az etnocentrikus ideológia emberek tömegeit irracionális alapon egyesítve, viselkedésüket diszkriminatív irányba tereli olyan csoportok ellen, amelyek nem képviselhetik jogos, az értelem eszközeivel igazolható diszkrimináció tárgyát." Tehát: 1. Az előítélet alapvetően csoport ellen irányul, az egyén mint az adott csoport tagja részesül ennek "áldásaiból". 2. Van olyan is - értelemszerűen -, hogy pozitív előítélet (mondjuk, ha valaki brazil, akkor focizseni), az más kérdés, hogy A MAGYARORSZÁGI ROMÁK ILYENNEL ÉLETÜKBEN NEM TALÁLKOZHATNAK:::
Ingyán, te ugye jogász vagy? Ha igen, akkor a nyímihálydi ombucmanó "vizsgálat" az nem a te asztalod. Itt politikai kérdésről, koncepciós eljárásról van szó. De ezt te magad is látod, amikor azt írod, hogy a "a cél hordozza az eszközt"...
Egy ügyvéd ismerősömmel jókat szoktunk beszélgetni, brilliáns figura, hihetetlen éles meglátásai vannak, könnyedén veszi a világot, nem pénzéhes, lehúzós fajta (talán az egyetlen M.O.-on), idős "bútordarab" már, 55-60 között. Egyébként politikailag baloldali. Fő szakterülete a köztörvényesek, büntetőügyekben védő. (ügyfelei többsége cigány) Van tehát rálátása a dolgokra. Mégse erről írok, hanem egy gimnáziumi barátjáról, osztálytársáról. Az illető jószolgálati tevékenységet lát el a romák által sűrűn lakott É.K. M.o.-i falvakban jó két évtizede. Nos ez az illető mondta el az ügyvéd barátjának hogy miután 30 millió forintot kaptak pályázati úton cigány felzárkóztató programra és az adott faluban kiderült a dolog ő halálfélelemben él. Húsz éve él a cigányok között. Vajon azért mert nem ismeri őket? Vagy azért mert nagyon is megismerte őket?
"Közhely már régóta, hogy a tömeges lecsúszásnak, elszegényedésnek az eleve legalul lévők, a legiskolázatlanabb rétegek voltak/vannak az elsődleges kárvallottjai, vesztesei."
Közhely, de ez nem azt jelenti, hogy axióma. S nem lenne kötelező a cigányoknak (tömegesen) lecsúszottnak lenniük. Az, hogy eleve ott voltak, nem véletlen.
Ez nem axióma? Dehogy nem az. Ez roppant gyenge volt.
"Voltak, akik a halmozottan hátrányos helyzet (hhh) kifejezést a szegénység létét tagadni, de legalább elfedni igyekezvén, az ördögtől valónak tartották ezt a szót, a hhh-t még tolerálták pedig nagyon is használható jelentése van."
Voltak. Horn Gyula szavaival: "na és?" Épp csak nem kellene összemosni a hhh réteget a cigányokkal, hisz szerinted sem heterogén egyik csoport sem. Attól, hogy valaki cigány, még nem hhh, s fordítva sem.
Ez is a mellébeszélés és a tények elhessegetése. A romák 80%-a HHH.
És itt abba is hagyom, mivel a személyes érzelmeid vezette feltételezéseket nincs értelme cáfolni. A tények megteszik.
Ajánlott irodalom:
Kemény István .A magyarországi romák - Változó Világ 31.
Havas Gábor-Kemény István A MAGYARORSZÁGI ROMÁKRÓL
Kemény István Janky Béla A 2003. évi cigány felmérésről Népesedési, nyelvhasználati és nemzetiségi adatok
KEMÉNY ISTVÁN A MAGYARORSZÁGI CIGÁNY NÉPESSÉG DEMOGRÁFIÁJA
Kemény IstvánHavas Gábor: Cigánynak lenni
Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda műhely A roma népesség foglalkoztatási helyzete és a roma népesség esélyegyenlőségét célzó aktivitások a fővárosban
Kemény István AZ ÁTALAKULÁS TÁRSADALMI KÖLTSÉGEI
Kemény István Liskó Ilona: Cigány gyerekek az általános iskolában
Csalog Zsolt "A CIGÁNYSÁG A MAGYAR MUNKAERŐPIACON "
Amúgy túlmutat ez ezen a problémán, az európai liberalizmus elfajzott, egy önfelszámoló, önpusztító irányba fordult, ahol gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatja magát, lemond még az elemi, egészséges életönsztönről is. Mivel maga az emberi természet nem ilyen, az emberek ezt egyre idegesebben és intoleránsabban nézik, a várható súlyos erőforrásválság pedig ellehetetleníti ingyenélők tömegének eltartását, így erősen gyanítom, hogy ez a nagy fene liberális önhekkelés egész Európában pár évtizeden belül gyökeresen megfordul, és adott esetben bizony csúnya rasszista-nacionalista mainstream is uralkodóvá válhat. Akkor meg jaj lesz azoknak, akiknek a viselkedése tulajdonképpen ide vezetett.
Én ezt egyszerűbben fogalmaznám meg: a magasztos eszmék, az alkotmány X, Y és Z paragrafusai addig a pontig működnek, amíg van "kenyér" (=élelmiszer). Elfigyelve a mai folyamatokat, a klímaváltozás ma már tényeit és pár egyéb dolgot sajnos komolyan lehet tőle tartani, hogy hamarosan nem lesz a boltban a kenyér. Abban a pillanatban pedig az alkotmány X, Y és Z paragrafusa helyett életbe lépnek a farkastörvények.
Szerinted _összesen_ hány be nem töltött pozíció lehet az országban, amit az ontopicok is el tudnának látni? És ez hányad részüknek jelentene munkát? Miféle népvándorlásokkal járna, milyen közlekedési eszközzel lenne megvalósítható? A kapott jövedelmből fedezhető lenne a munkásszálló (nemtom' van-e ilyen feltételezem van) + utazás mondjuk heti 3-400km + megélhetés?
Mindenesetre nyáron idényben kb: 2-250 ezer romániából jött, túlnyomórészt feketemunkás dolgozik a keleti országrészben olyan segédmunkákon, amelyeket a romák is el tudnának végezni. Csak nem akarnak.
Szerintem ez a helyzet már nem kezelhető, a LIFE-féle, és a tőled származó beírásokat végiggondolva úgy látom, hogy tökéletesen reménytelenné vált a dolog. Túljutottunk a törésponton, ahol még vissza lehetett volna fordítani a folyamatokat, már régen túljutottunk. Ma gyakorlatilag tényleg az a helyzet, hogy a cigányok (cigány életvitelűek) és a többiek két külön kasztot képeznek, amelyik egymással nem képes szót érteni, dűlőre jutni. Az előbbi egyre gátlástalanabbul és arcátlanabbul használja ki a másik erőforrásait, és eközben ezekre az erőforrásokra támaszkodva elszaporodik, egyre népesebb. Az utóbbi pedig egyre elutasítóbb és ellenségesebb emiatt. A szakadék csak nő és nő. Az a teória, hogy az utóbbi csoport legyen kevésbé ellenséges és elutasító - minden érdemi ellenszolgáltatás nélkül, pusztán annak az ígéretére, hogy majd 2-3 generáció múlva elkezd emiatt a helyzet lényegesen javulni - ez a vonat már elment. Az ember egyszerűen nem így működik, egész egyszerűen nem ad viszonzás nélkül semmit, negatív viszonzással még kevésbé. A "ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" Bibliai elve szép, de valójában soha semmikor nem működött ez ténylegesen, az emberi természet ezt rendszerszinten kizárja. Ahogy a kommunizmus sem volt életképes, hiába volt szép idea - nem emberre szabták.
Itt igenis a másik, a cigány csoport az, akinek meg kell tenni az első lépést, cselekedni, saját viselkedését konszolidálnia kell. Tudomásul kell adott esetben vennie, hogy ha fel akarja számolni a vele szembeni előítéleteket - amelyekre bizony viselkedésével évszázadok alatt alaposan rászolgált - akkor "túl kell teljesítenie" a többségi normákat, de minimum teljesítenie - alulteljesítve esélye sincs ezt megszüntetni.
Amúgy az egész beszélgetés elkeserítő. LIFE és sokszor TE is tulajdonképpen a probléma meglétét is tagadjátok. Ha gond van a romákkal, az mindig egyedi probléma. Soha nem kulturális. Tilos számontartani ki cigány, ki nem, és lásd az iskolai cigányosztályt - ha mégis beosztják a magukat magyarnak valló színcigányokat, akkor az mégis rasszizmus.
Ki kell rakni 40 wc-t. Az már a néhány családon tulmutat. Ahhoz képest, hogy az elején még a romák szerint mindenhol van wc és rágalom az udvarra szarás.
"Az emberek túlnyomó része nem szerzett semmilyen negatív tapasztalatot. Egyszerűen nem találkozott a romákkal közvetlenül."
Aki találkozott, az viszont szerzett. Gyere el Borsodba és készíts erről felmérést. Hány ember volt aki találkozott veletek s ebből hány %-nak volt negatív tapasztalata. Gondolom, azt nem fogadnád el, ha én mérném fel, de szabad a pálya, győződj meg a valóságról a magad szemével-fülével.
"A blitz félék (van belőlük bőven) "elbeszéléseiből" vonnak le messzemenő következtetéseket. "
Gondolom, rosszakaratúak ugyanígy csúfságokat terjesztenek a svábokról, rácokról stb. Netán csak szegény, ártatlan cigányokról? A gaz galádok... :-)
"Nézz szét a városokban. Ahol kubikusmunka van, a gödrökben a romákon kívül nem igen látsz mást. "
A múlt héten csodálkoztam, hogy Ózdon az Inkubátorház melletti útjavításon a 8-ból 2 volt barna bőrű... Legalább ott lehettek volna többen. De nem... (Mondjuk elképzelhető, hogy pl. Bp-en egy "fehér" nem megy el annyiért dolgozni, mint egy cigány. Ózdon segédmunkáért senkinek nem adnak minimálbérnél többet, így azt is "fehérek" végzik. (A művezető kap nettő 70e-t...)
"Tehát, Adorno által (is) megfogalmazott előítéletekkel van dolgunk."
Csabi, szerinted hány ilyen munkaalkalom van, és hány érintett?
Induljunk ki a - nyilván komolytalan - 160.000 magyar romából (önbevallós téma), akiknek legyen mondjuk 70%-a ontopic. Ezek kb. a fele férfi, és azoknak legyen kb. a fele 14-60 év közt (bár ez erős alulbecslés).
Számold ki, az hánytízezer ember. És ez egy nagyságrendileg alulbecsült szám, tudjuk jól.
Ja, mégvalami azzal kapcsolatban, hogy cigány iskola vs. nem cigány iskola.
A megyei lapban olvastam egy cikket a hétvégén, ami arról szólt, hogy vmelyik megyei városban is kitört a balhé, mert lett egy cigány osztály, meg egy nem cigány (a cigánynak vmi 75-80%-a volt cigány, a másiknak meg kb. 5-10%-a).
Mindenféle faszfej jogvédő azonnal elkezdte feljelentgetni az igazgatót meg a jegyzőt meg még a portás kutyáját is, az újság meg lehozta az igazgató válaszát, miszerint: nem akartak cigány osztályt létrehozni, csak éppen a kb. 60 gyerekből 6-8 családja vallotta magát cigánynak, a többi magyarnak. Ezt a 6-8 családot elosztották a 2 osztály között a törvény/rendelet/akármi alapján, a "maradék" helyekre meg került a többi, magát nem cigánynak valló.
Namost a vége az lett, hogy mivel kb. fele-fele volt a cigány - nem cigány a gyerekeknek, így az egyikben túlsúlyba kerültek.
A vicc a következő: 1) a kretén jogvédők rasszisták, mert pofára mondták meg ki a cigány és nem "önbevallásra", mint az igazgató/önkormányzat 2) volt olyan cigány család, aki át akarta vinni a gyerekét a nem cigány osztályba, mert nem akarta cigányok közé járatni (ők most rasszisták?) 3) ha az igazgató pofára dönti el, ki a cigány, akkor a jogvédők azért mennek nekik
Az emberek túlnyomó része nem szerzett semmilyen negatív tapasztalatot. Egyszerűen nem találkozott a romákkal közvetlenül. A blitz félék (van belőlük bőven) "elbeszéléseiből" vonnak le messzemenő következtetéseket.
Nézz szét a városokban. Ahol kubikusmunka van, a gödrökben a romákon kívül nem igen látsz mást. Tehát, Adorno által (is) megfogalmazott előítéletekkel van dolgunk.
Na most képzeld el, ha lenne normális szakmájuk (vizes, ács, festő, burkoló, etc.), mi pénzt keresnének? Egy jó szaki betegre keresi magát, mert mindenhova hívják, mert kuriózum. Aztán hogy ezt a pénzt elissza, elkurvázza vagy elgépezi, már leszarom, mert megdolgozott érte.
De ezek annyira sötétek, hogy még a reménybeli nagy kessre is szarnak. Bár azt már tudják, hogy a munka büdös.
Ez a tanár, akiről beszélek lelkes, lelkiismeretes, füzetet vett nekik a marhája, meg ceruzát. De mondta, hogy idén már semmit nem kapnak tőle, mert nem érdemes, meg hogy hagyni kéne az egészet a francba, mert alig ragad rájuk valami és csak termelik újra önmagukat.
Elég durva ezt olyantól hallani, aki az elmúlt kb. 10 évben a lelkét kitette értük.
Már nem. Volt már egy ilyen köröm 1-2 évvel korábban is, mostanra itt is kifáradtam, valószínűleg elbúcsúzom. Süketek párbeszéde, pont, mint az életben. Elbeszélünk egymás mellett, mint ha nem is azonos nyelven beszélnénk. Kilátástalan, mint maga a probléma.
Sőt, azt hiszem, ez maga a probléma. Két tökéletesen idegen, egymást sem elfogadni, sem megérteni nem képes kultúra találkozása. Az egyik azért próbálkozik, tesz gesztusokat a másik felé, lehet vitatkozni rajta, hogy ez milyen-mennyi, de tesz. A másik szarik az egészre. Elveszi amit tud, amire szüksége van, és fülét-szemét becsukja, amikor a másik csöndben megjegyzi, hogy mindezekért valamit várna is.
Én félek tőle, hogy ebből előbb-utóbb népirtás lesz. Az ilyen dolgok általában oda fajulnak. Ha itt tényleg beüt az olajkrízis, erőforrásválság - hát nincs az az Isten, hogy minden nép ne azzal kezdje, hogy kidobja a ballasztot.
"A roma szaki, ha kell neki alkalmazott általában sm-re romákat alkalmaz."
Tapasztalataim nem ezt mutatják...
"A magyar szakik közt, ismerek olyat, aki romát alkalmaz és ismerek olyat, aki románt. Elenyésző a drága magyar sm. Legalábbis annál a kb. 17-20 szakinál. Vízszerelő, kőműves, villany szerelő, gázszerelő ismerőseim vannak. Persze, ez nem reprezentatív minta."
Tessék neked válasz, ugyanilyen részleteset várok advocatus összefoglalására is.
"Közhely már régóta, hogy a tömeges lecsúszásnak, elszegényedésnek az eleve legalul lévők, a legiskolázatlanabb rétegek voltak/vannak az elsődleges kárvallottjai, vesztesei."
Közhely, de ez nem azt jelenti, hogy axióma. S nem lenne kötelező a cigányoknak (tömegesen) lecsúszottnak lenniük. Az, hogy eleve ott voltak, nem véletlen.
"Voltak, akik a halmozottan hátrányos helyzet (hhh) kifejezést a szegénység létét tagadni, de legalább elfedni igyekezvén, az ördögtől valónak tartották ezt a szót, a hhh-t még tolerálták pedig nagyon is használható jelentése van."
Voltak. Horn Gyula szavaival: "na és?" Épp csak nem kellene összemosni a hhh réteget a cigányokkal, hisz szerinted sem heterogén egyik csoport sem. Attól, hogy valaki cigány, még nem hhh, s fordítva sem.
"Az úgynevezett többségi társadalom (is) természetesen heterogén, heterogénebb, mint a legalul lévők, és saját szegényeivel való szolidaritásnak is csak igen kevéssé (hm, enyhén szólva) mutatják jeleit."
Rengeteg segítséget kap az, aki ki akar törni. Lecsúszott alkoholista roncsokkal nem sok mindent lehet kezdeni...
"Intoleranciájuk azonban egyszerűen más jellegű, más minőségű a romákkal szemben"
Forrás?
"tömegükben alákerültek ennek a mégoly keserves hierarchiából, nagyon sokan KIKERÜLTEK A TÁRSADALOMBÓL."
Ki ezért a felelős? Amíg van munka, addig az egyén a felelős. (Amíg van egyelen román segédmunkás Magyarországon, addig van munka.)
"Akit viszont csoportja, etnikai hovatartozása, bőrszíne predesztinál hátrányos megítélésére, nos az ő esetében a gettó szó pontosabb (ráadásul szociológiailag alátámasztható), mint a karantén."
Rengeteg ellenpélda bizonyítja, hogy a cigányság egy része mindennemű hátrányos megkülönböztetés nélkül tudott asszimilálódni a többségi társadalomba, a bőrszínétől függetlenül. (A kínaiak etnikai hovatartozása is jól látható, még sincsenek sehol hátrányosan megkülömböztetve.)
"A mai magyar társadalom háromnegyed részének romaellenessége noha koránt sem homogén nagyjából a kettő végpont közé helyezhető el."
A társadalom nem romaellenes, hanem cigány életvitel-ellenes... A kettő nem ugyanaz. Ha romaellenes lenne, akkor kivétel nélkül minden egyes cigány rasszhoz tartozót utálnának, nem pedig csak a jól körülírható viselkedésmintát követőket (rassztól függetlenül).
"Ennek egyik legmarkánsabb megnyilvánulása a szegregáció, amelynek talán legszembetűnőbb megnyilvánulása a lakóhelyi és az iskolai elkülönítés, ami pedig nemegyszer és nem kis mértékben hatalmi-igazgatási térben (is) jelenik meg, nem csak az előítéletes emberek vágyképeként."
Ez nem etnikai, hanem kulturális vonalon megy végbe. Ha ez a kettő egybeesik, az csak a véletlen (?) műve.
"noha alapfeltevés, hogy a roma fiatalok felzárkóztatása biztosítja talán egyedüliként, de mindenesetre elsősorban a lehetőséget az előítéletek falának bontogatására, természetesen nem lehet (mert nem érdemes, hiszen terméketlenné válhat) a roma gyerekekre, fiatalokra szűkíteni."
Akarata ellenére senkit nem lehet boldogítani. A lehetőségek adottak, az óvodában csak étkezést kell téríteni, ez futja a csp-ból (hhh gyerekeknek ezt sem), az iskolai oktatásban részt kell venni és tanulni kell. A lehetőségek adottak, ki kell használni.
"Az előítéletes gondolkodás egyik közismert sajátossága, hogy homogénként tételezi a másik csoportot, és annak tagjait egyenként, az így kialakított sztereotípiák alapján ítéli meg (el)."
Ebből következik, hogy a magyarországi többségi társadalom nem előítéletes, mivel "a másik" csoportban, a cigányok között megkülönböztet cigány életvitelűt "bűnözőt" és "rendeset".
"Ugyanakkor elfogadható empirikus tétel, hogy sok helyütt alaposan megnehezíti a gyerekek helyzetét, beilleszkedési lehetőségeit az eltérő közeg, kulturális és szokásminták, amelyek eltérnek a többségi társadalom mintáitól, s amelyekre ab ovo oktatási rendszerünk épül."
A többségi társadalom mintáihoz kellene tehát a cigányságnak alkalmazkodni. A hozzászólásaidból ellenben az derül ki, hogy azt szeretnéd, ha a többségi társadalom alkalmazkodna a cigányság szokásaihoz. Ez (még egy ideig) nem fog menni...
"Egyfelől adott tehát a többségi normáktól sok szempontból eltérően szocializált, eleve sok hátránnyal induló, szegény sorsú, iskolázatlan családból induló gyerek"
A gyerek sorsáért eddig a pontig a szülő a felelős, remélem, ezt még Te is elismered. Ha pedig ez a gyerek kárára van, akkor a szülőt kellene elővenni a gyerek veszélyeztetéséért. Gondolom, felelősen gondolkozva ezt is elismered...
"másfelől egy olyan szervezeti rendszer, amely erre a másságra máig sincs felkészítve"
S amelyet nem is a másságra kell felkészíteni, hanem a másság megszüntetésére. (Hiszen te is meg akarod szüntetni a különbségeket a cigány és nemcigány gyerekek között, ezt célozza a deszegregációs programotok...)
"s amelyet eleve nem kis mértékben átleng az előítéletesség szelleme, amire mi tagadás sokszor ráerősít az eleve és egyre inkább frusztrált gyerekek egy részének kisebb-nagyobb mértékű agressziója."
Előítélet vagy tapasztalat? Ha tapasztalat, akkor nem előítélet...
"Gondoljunk bele, a szegénységből érkezés és a cigány mivoltnak negatív fogadtatása együttesen mennyire nem a galamblelkűség és a folytonos fogcsikorgatva tanulás felé mozdítja ezeket a gyerekeket!"
A szegényeknek "csak" 1/3-a cigány, így az nem elég indok... A "cigány mivolt" miben nyilvánul meg? Ha erőszakban, lopásban, igénytelenségben, akkor nem kell csodálkozni a negatív fogadtatáson...
"A negatív folyamatok szinte szükségképpen erősítik egymást, előzmények és következmények ördögi spirálban csavarodnak össze. Ez pedig ha nem teljes egészében oka és következménye is a szegregációnak."
S ugye az egész ott kezdődik, hogy a gyerek szocializálódatlanul kerül közösségbe, amely állapotáért a szülő a felelős...
"Teljesen logikus, hogy a szükséges, fontos, értelmes KÖZÖS szocializációnak mennyire hasznos terepe lehet(ne) az óvoda mármint ideális esetben. Hasznosságát leginkább a szocializáció felől érdemes és szokták főleg megközelíteni."
Ez valóban így van (hacsak nem elkésett dolog 3 évesen ez). Az óvoda ingyenes, igénybevehető, mindössze a szülő felelőssége, hogy beíratja-e...
"Nem a saját kútfőnkből merítve, nagyjából a következő fontos elemek sorolhatóak fel: a hátrányos helyzetű kis romák számára kiváló szocializációs térnek bizonyulhat az új közeg, ahol olyan új technikákat, együttélési módokat, a többségi társadalom olyan szabályait sajátíthatja el, amelyek ebben az életkorban különösen jól rögzülhetnek"
Ezek nagy részét a családban kellene elsajátítani... Amennyiben nem a "többségi" gyerektől akarja eltanulni, úgy kiváló erre a célra a külön cigány csoport. Nem a "többségi" szülők gyerekbe fektetett nevelőmunkáját kellene felhasználni a cigánygyerekek szocializálására...
"és mindez a többségi gyerekek számára is fontos tanulási folyamat, tehát a lurkók szinte észrevétlenül ismerik meg, tanulják meg nem csupán a másság létét, de konkrétan, személyesen az egymáséit is, kölcsönösen közelebb kerülhetve egymáshoz."
Nem biztos, hogy egy "többségi" gyerek szülője örülne annak, amit a gyereke egy hasonló korú, másképp szocializálódott cigánygyerektől megtanulhat.
S mindez csak abban az esetben értelmezhető, amennyiben a "többségi" valóban többségi. A legtöbb borsodi faluban, kisvárosban több a cigánygyerek, mint a nemcigány. Itt ki szocializál kit? Ebben az esetben mi a teendő szerinted?
"Ezek az így kialakult tulajdonságok (attitűdök, értékek) a későbbiekben makrotársadalmi szinten is éreztethetik pozitív hatásukat."
Vagy épp a negatívat, ha a cigánygyerekek alacsonyabb szintű szocializációja visszahúzza a "többségi" gyerekeket is.
"Összefoglalóan meg lehet állapítani, hogy olyan gyerekekről van szó, akiknek túlnyomó része szegénységből, a többségi társadalométól eltérő szociokulturális közegből érkezik egy őt, körülményeit nem ismerő, másságát idegenkedve szemlélő, fogadó, számára nagyrészt vagy esetleg teljesen ismeretlen másik közegbe, miközben többnyire nyelvi megértési érintkezési - kommunikációs csapda is várja."
S ezért az állapotáért a gyerekéért felelősséget nem érző és nem vállaló szülő a felelős, rassztól függetlenül.
"Ám az előítéletek nem fognak spontán megszűnni és szétfoszlani. Bizalmat kell szerezni a tanároktól és a szülői közösségektől ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni. Sajnos, azt tudomásul kell vennünk, hogy a bizalomért a roma szülőknek is tenni kell(ene), hogy bebizonyítsák -komolyak a beilleszkedési szándékaik."
Hajrá! Ha nem lesz ott a zárójeles feltételes mód, akkor sok minden más is másképp lesz...
"Ám mivel a roma szülők többsége nem látja (láthatja) át"
Gondolom, egyetértesz azzal, hogy ebben az esetben gondnokság alá kell őket helyezni...
"ezt helyettük nekünk kell ezen a téren előre lépni."
Amennyiben az előző megvalósul (gondnokság), akkor feltétlenül. Valamit valamiért.
"Ebben a tekintetben felelősség hárul a roma kisebbségi önkormányzatokra is, ám eddig nem igen láttunk a részükről ez irányban érdemi lépéseket."
Rendben, próbáljuk más irányból. Adva van egy áruházlánc. Én egyszeri emberként sok éven át negatív tapasztalatokat gyűjtök vele kapcsolatban: nem is igazán olcsó, sokszor más a feliratolt ár mint a pénztári ár, az élelmiszerek szavatossági idejét meghamisítják, romlott áruk bújnak elő otthon a csomagolásból. Szép lassan leszokom róla, a konkurrenciánál vásárolok. Egyszer átkerülök másik városba, gondolom megpróbálom a rég látott tiltó-listás áruházamat, hátha nem is olyan rossz, itt más az igazgató, odafigyelnek a élelmiszerek frissességére, a dolgozókat megválogatják, felébred bennem a remény, hátha változott valami... Aztán ugyanazt kapom. ÉN az életben még egyszer be nem teszem a lábam oda. TE betennéd? Az elején nem voltam "rasszista" a végén az lettem, csúnyán diszkrimináltam. És az emberek egész életükben "rasszisták", egész életüket végig tanulják és ez alapján diszkriminálnak. Az áruházakat, a fodrászokat, a borotva habjukat, a barátaikat, az autó márkáikat...az embereket, általában mindent. Ez nem isten csapása hanem szervesen az ember élete során kialakuló és folyamatosan alakuló viselkedésforma ami alól senki sem vonhatja ki magát. (még a jogvédők sem) Legfeljebb a mazochisták.
Miből gondolod, hogy abban a faluban a cigányok mindegyike odaszarik, ahova kedve tartja? _Bizonyos_ családokról volt szó, messze nem mindről, mégcsak nem is a többségről.
A polgármester ezen felbuzdulva már genetikázott - talán örült is, végre egy ürügy, hogy jól megmondhassa a magáét, bátran cigányozhasson.
AD, áruld már el nekem lécci, hogy te tényleg teljesen komolyan gondolod, hogy ebben a topicban (vagy bárhol) az általad feszegetett kényes kérdésekre valaha is fogsz kapni akármilyen választ? Érdemiről ne is beszéljünk.
A roma szaki, ha kell neki alkalmazott általában sm-re romákat alkalmaz.
A magyar szakik közt, ismerek olyat, aki romát alkalmaz és ismerek olyat, aki románt. Elenyésző a drága magyar sm. Legalábbis annál a kb. 17-20 szakinál. Vízszerelő, kőműves, villany szerelő, gázszerelő ismerőseim vannak. Persze, ez nem reprezentatív minta.
Felénk az embereknek eleve van megbízható szerelőjük, vagy ha nincs, nem a vakvilágból keres, hanem felhívja az ismerősét, megkérdezi a szomszédját. Azaz REFERENCIÁVAL rendelkező szerelőt hív. Aki feltehetően nem c.
Nem értem a választ, lehet én fogalmaztam rosszul a kérdést. Tehát: azok a cigány és fehér szakik, akik azt mondták hogy jobban szeretnek ROMÁNAK dolgozni, miért nem azt hangsúlyozták hogy jobban szeretnek ROMÁKKAL (segítővel, alkalmazottal) dolgozni?
De igen!!! Jó válasz!! Pontosan hogy diszkriminál!!! Na de miért?? Van itt is két lehetőség: ELSŐ DISZKRIMINÁCIÓ, úri dolguk és belső rasszista késztetésük azt diktálja hogy tudomást se vegyenek az olcsón és jól, ráadásul megbízhatóan dolgozó cigány vizvezetékszerelőkről, ezért a White POwer egyesület drága de fehér szerelőjét ajánlják. MÁSODIK DISZKRIMINÁCIÓ, volt több rossz emlékű találkozásuk megbízhatatlan, agresszív, átvágós cigány szakival (vízvezetékszerelővel, eladóval, árussal,munkatárssal, járókelővel, szomszéddal, stb) így inkább a White POwer egyesület drága de fehér szerelőjét ajánlják.
Nagyon jó válasz. Mégis nehéz lesz kibújni. Én sem hívok, ha mégis, akkor érdeklődök ismerősöknél, rokonnál, körbetelefonálok, és csak akad valaki akit jó szívvel ajánlanak. Abban biztos vagyok hogy a cigány csoport tagjai 0 közeli valószínűséggel szerepelnek majd a javasoltak között. Vajon miért?
Én általában nem hívok szerelőt, de ha mégis, akkor az első hírdetéssel kezdem és csak akkor telefonálok a másodiknak, ha az első nem elérhető, vagy nem ér rá. Nem a bőrszín alapján választok.
Még valami - L.I.F.E. gondolom olvasod. Ebből a harmincból - akik nyilván ácsok, kőművesek, lakatosok, víz-gázszerelők lesznek(???) - ismerve a tanuláshoz való viszonyukat és eredményeiket - te melyik csoportból hívnál szakembert ha eltörik nálad a vízvezeték? A fehér csoportból vagy a cigány csoportból?
A idealistával az a baj hogy nem azt látja ami a valóság, a pragmatistával pedig az hogy nem azt látja amit kellene. Osszátok be magatoknak, ahogy Hofi mondta.
Az ok és az okozat nem felel meg a valóságnak. Azt mondod, a romák nem tudnak felzárkózni, mert rossz iskolákban rossz oktatást kapnak, a nem romáktól elkülönítik őket, így elve esélytelenné válnak.
És ez egy pillanatnyi állapotra tekintve sok esetben igaznak is mondható.
Csak a dolog előélete az, hogy a cigány az iskolában nem tanul, hanem a többieket molesztálja, őket sem engedi tanulni, velük együtt haladás helyett saját szintjére húzza őket vissza. És így volt ez nagyjából azóta, hogy elkezdtek benneteket az iskolába berángatni. Én a 70-es évek végén, a 80-as elején jártam általános iskolába, volt cigány iskolatársam - nem kell a duma, tudom, amit tudok, láttam-tapasztaltam amit kellett. A feleségem meg általános iskolai pedagógus. Hagyjuk. A cigányokat többségükben - nem mindet - egyszerűen muszáj elkülöníteni a többségtől, vagy az oktatást úgy, ahogy van el is lehet felejteni. Őket külön kell tenni, és valami oktatásnak látszó valamit csinálni, ami a törvényi szabályozóknak megfelel, de értelme persze nincs sok. Analfabétán jön ki a cigányok fele utána.
De ha nem akar tanulni, a pedagógus mit csináljon? Ma már a hangját sem emelheti fel! Ha a szülei nem pofozzák porrá otthon a kis segg Orsóst, ehelyett a pedagógust verik és fenyegetik - akkor mit lehet szerinted csinálni?
Mindig oda lyukadunk ki, hogy vad erőszakkal, drákói szigorral, deressel, lábvassal, kakastollas csendőrökkel lehet benneteket kezelni, szép szóval és kéréssel nem. A mai korszellem az előbbi megoldásokat kizárja, az utóbbiak hatástalanok - kész, vége, ennyi.
A romaproblémának nincs és soha nem is lesz megoldása, vagy elzakatolunk ebben a fosban az idők végezetéig, vagy egyszer elszakad a cérna és országos pogrom lesz - de kiút az nincs. Nincs, mert Ti nem akartok valójában változni és változtatni. Mi meg helyettetek nem tudunk. Pont.
Ehhez tegyük hozzá hogy jön a jövő szakmunkás utánpótlása! Beszélgettem a helyi védőnővel. 30-40 közötti, jóindulatú, segítőkész nő. Azt mondta már nem szereti a hivatását... Eddig az volt hogy ha sérülten született a cigány gyerek(mert isznak, dohányoznak) akkor a védőnő volt a hibás mert nem törődött velük, nem mondta el mit kell csinálniuk(!!) Védekezett a vádakkal szemben ahogy tudott. De most mit csináljon, mikor a szülők + pénzt kapnak a fogyatékos gyerekért, most már direkte jól jön a pia meg a cigi, hogyan beszélje le őket róla? Sőt a féri megveri az asszonyt hogy fogyatékos legyen a gyerek!!! (komolyan ezt nem hiszem el ha más írja ide) Hát így néz ki a gyerekszeretet és így nincs megélhetési gyerekgyártás. Minél jobban beleásom magam ebbe a témába annál rémesebb lesz a kép.
Tehát megint a többség a hibás. Mindenhol a bolygón, kivétel nélkül. Mert nem ad a többséghez képest extra lehetőségeket, még többet, többet, mindig többet.
Ma Magyarországon senki nem akadályoz meg benneteket abban, hogy a házatok környékét kitakarítsátok, a kertet rendbe tegyétek, és vizelde helyett zöldségesnek használjátok. Azt a kertet-házat, amelyet a legtöbb esetben ingyen vagy jelképes összegekért (amit szintén tőlünk kaptatok, tehát ingyen..) kaptátok a többségtől - attól a többségtől, amelynek a tagjai bizony nem kapnak ilyen juttatásokat, akármilyen szegények, akkor sem. Senki nem akadályoz ebben benneteket - senki, saját szándékotokon, hajlandóságotokon kívül.
Ma Magyarországon senki nem akadályoz meg benneteket abban, hogy beirassátok a gyerekeiteket az óvódába. Senki, saját szándékotokon, hajlandóságotokon kívül.
Ma Magyarországon senki nem akadályoz meg benneteket abban, hogy beirassátok a gyerekeiteket az iskolába, és számonkérjétek rajta a leckét, de legalább az iskolába, és nem a mellé járást. És abban sem, hogy ne a pedagógus, hanem a rosszcsont kölök fejét verjétek le, ha előbbi szóvá teszi, hogy a kis Kolompár Zsigmondka végiglopta és verte az egész osztályt, órát viszont nem lehet tőle tartani, mert végig dajdajol. Senki, saját szándékotokon, hajlandóságotokon kívül.
Ma Magyarországon senki nem akadályoz meg benneteket abban, hogy beirassátok a gyerekeiteket a 8 általános elvégzése után egy szakmunkásképzőbe, szakközépiskolába. Senki, saját szándékotokon, hajlandóságotokon kívül.
Ma Magyarországon senki nem akadályoz meg benneteket abban, hogy az iskolák elvégzése után utánajárjatok munkának. Megfelelő iskolai végzettséggel igenis lehet munkát kapni, tudom, elfogadom, hogy az előítéletek miatt nehezebben, mint egy nem cigánynak - de azért lehet. Érettségizett, diplomás cigányok nincsenek munka nélkül. Igaz, nincsenek is sokan.... De Te meg fogadd el, hogy az előítéletek sajnos személyes negatív tapasztalatból származnak. Én még nem láttam olyan embert, aki üzletelt, szóbaállt, dolgoztatott cigányokkal, és ne járt volna szinte mindig pórul. Gondolkodj el azért ezen is!
Azt mondod, az első lépést tegyük meg mi. Szerintem már megtettük, több százszor, ezerszer megtettük.
Tudod, szerintem meg ha holnap az önkormányzatnál megjelenne a romasor minden munkaképes tagja, kezében gyűrögetve a kalapját-kendőjét, és azt mondaná: "megelégeltük a nyomort-mocskot, és már nagyon röstelljük azt is, hogy mások nyakán élősködünk, ezért szeretnénk kérni szerszámokat és segítséget, hogy rendbetegyük a cigánysort, irányítást, vetőmagot, hogy tudnánk kertjeinket olyan termővé tenni, mint a gádzsóké, hogy segítsünk magunkon valamit" - hát kapnátok segítséget. Még többet is, mint szükséges. De előbb ennek a lépésnek meg kell történnie. Hazugság az egész, amit itt ránk borítasz, az igazság az, hogy halmozottan hátrányos helyzet ide-oda, valójában mindannyiótoknak megvannak az alapvető lehetőségei arra, hogy kitörjön a nyomorból, de mindenekelőtt a kilátástalan semmittevésből és bűnözésből. Egyetlen dolog hiányzik mindehhez: a szándék. A Ti szándékotok. Azt mondod, adjunk munkát, én meg azt, hogy bizony munka elől legtöbbször elszöktök. Bizonyítani, tanúkat hozni tudok, hogy amikor 100%-os munkanélküliségű cigánytelepek szomszédságában nyári idénymunkára munkást keresnek, akkor senki, a világon senki nem jelentkezik közületek. Jó fizetésért sem!!!! Romániából, meg az ország túlfeléről kell - nem cigány - munkást hozni. Ti meg ültök az árok szélén, és nézitek, hogy dolgozik más. Aztán, mikor leszedték, hát igen gyakran megdézsmáljátok a más munkájának gyümölcsét. A közmunkákról is rendre megszöktök. Erre is tudok dokumentált példát. Olyat viszont egyet sem, ahol "sikertörténet" lett volna a romák közmunkára rendelése. Azt ne mondd, hogy nem igaz, magad is tudod, hogy az.
Senkit, soha a történelemben nem lehetett saját akarata ellenére "boldogítani". Ti nem akartok integrálódni, nem akartok beilleszkedni, számotokra a többségi kultúra idegen és elutasítandó. Nem csak itt, mindenütt a világban. Ha nem lépitek Ti meg azt a gesztust, hogy egyértelműen láthatóvá, kézzelfoghatóvá teszitek a valódi szándékotokat az integrálódásra, akkor mi semmit sem tehetünk értetek. Sem most, sem a jövőben. Aki nem akar integrálódni, azt nem is lehet integrálni, az eltartásotokra viszont már nem sokáig lesz hajlandóság.
Nagyon-nagyon feszült ez az állapot, és ha legalább a magadfajta, világos fejű romák nem képesek rávenni a többieket és a cigányvezetőket, hogy igenis tegyetek magatokon erőszakot, és próbáljatok meg beállni végre a sorba - akkor ne is várj soha megoldást. Akármit kérhetsz, akármilyen megoldásokat szorgalmazhatsz is, ha a gyakorlatban részetekről mindenre az elutasítás és a kötelezettségek alól kibújás a válasz, akkor úgyis minden hiába, az ügy elveszett. Talán a romákkal együtt.
Zsámbékon a premontrei nővéreknek van speciális szakiskolájuk. Ott is elég nagy % a cigány. Az igazgató reggelente kocsival végigmegy a falu kocsmáin, és onnan szedi össze a diákokat....
Hihetetlen, hogy milyen erőfeszítéseket végeznek, hogy valami kis szakmát adjanak a leszakadófélben lévő cigánygyerekeknek. Akik meg nem akarják. :-(
Ismerős tanár vidéken nehéz helyzetű meg felzárkóztatandó gyerekek osztályfőnöke. Szakiskoláról van szó, tehá 14-17 évesekről.
A helyzet: - 30 gyerekből 5 nem cigány - a maradék 25-ből van 4, akinek már gyereke van (a legidősebb "tanuló" is csak 17 éves) - a 30-ból 13 többszörösen bukott - van, aki el se ment pótvizsgázni, mert azt sem tudta, hogy megbukott - volt aki elment a pótvizsgára, mert azt hitte, évnyitó van - volt, aki elment de azt se tudta, hogy miből bukott - volt, aki elment, de csak azért, mert azt hitte, akkor átengedik automatice
Továbbá: - valamelyik anyjával összefutott a nyáron. a tisztelt szülő azt sem tudta, hogy a város két szakiskolája közül melyikbe jár a gyereke és hányadikos - ezek mind kapnak év elején ingyen tankönyveket, amiket év végén vissza kellene adniuk, de nem adják vissza, mert eltüzelik, eladják a piacon - viszont ha órán kérik tőlük hogy vegyék elő, akkor arra hivatkoznak, hogy nem kaptak semmit - rutinná vált, hogy a 2. 3. óra magasságában többen feállnak és kisétálnak a teremből, mert nekik aznapra már elég volt. Visszatartani nem érdemes őket, kés van náluk - a gyámügy 16 éves korukig jár ki hozzájuk, de már ez előtt sem jelentik le a tanárok a permanens lógást, mert ha bent vannak, a többieket is akadályozzák, akik tanulnának
Végül: az utcában kurva nagy dajdaj volt péntek este. Kérdeztem anyósékat, hogy esküvő van-e? Kiderült, hogy a nyáron cigányok költöztek abba a házba és pénteken volt a beiskolázási segély osztása, amit azonnal elbasztak bulira.
Na a fentiek fényében ismét azt mondom: kőbánya, kényszermunka az egész családnak, a kölköket meg bentlakásos iskolában rendre szoktatni.
No persze.... Inkább előbb kell felzárkóztatni, és utána megpróbálni az integrálást. Más f...val verni a csalánt, azt nagyon szeretnétek.... :-((((((((( A mi gyerekeink kárára. :-(
viszont Jozsikanak meg Zsuzsikanak is -akiknek esetleg szinten van nemi problemajuk , de legalabb nem veszelyesek- felere/harmadara csokkentettek a nyugodt es eredmenyes tanulashoz valo jogat.
Na és persze azt se felejtsük el, hogy Józsika és Zsuzsika jó eséllyel utálni fogja a cigányokat. Ha esetleg eddig nem lett volna így. Márpedig a reggelente buszoztatott, idegen, nagyobb elvárásokkal rendelkező környezetben megjelenő cigánygyerekek jelenléte által okozott balhé(k) borítékolható. Ha így mennek a dolgok tovább, akkor a közoktatás hamarosan teljesen tönkremegy. Helyett -talán- megjelenhet egy, a mérethatékonyságánál fogva az eddiginél olcsóbb, de még mindig meglehetősen drága magániskola rendszer. Ebből viszont az anyagiak hiánya miatt nagyon sok olyan gyerek is ki fog esni, aki igyekvő tehetséges lenne.
En nem arrol beszelek , hanem arrol , hogy ha egy iskolaban tulnyomo tobbsegben vannak a ciganygyerekek , akkor miert kiabal mindenki szegregaciorol ,es viszi el onnan a gyereket , miert nem igyekeznek inkabb abban az iskolaban jol es szepen tanulni , megmutatni a vilagnak hogy nem igazak a roluk szolo remhirek??
Olyan gyerekekről van itt szó, akik az igazgató kérésére nem jártak iskolába. Ez szó szerint értendő. Magántanulói status-ba sem vették őket, mert a fejkvóta nem járt volna utánuk! A másik megoldásuk is ügyes volt. Nagyszámban voltak (papíron) román állampolgárságú gyerekek az iskolában ám mint kiderült, többen már évek óta nincsenek Mo.-n. Tanári brutalitás...stb jeééemezte ezt az iskola néven nyilvántartott "pénzintézményt. Mellékesen, nyilván olvastad a felmérések elvégzésére tett ajánlásunkat is, annak indoklásával együtt.
gondolom az nem nyugtat meg, hogy ellenpéldaképp azt mondom, hogy errefele nincs megkülönböztetve a gyerekek? Inkább segitve. (iskolaigazgató a volt általánosiskolai osztálytársam, ismerem). Ennek ellenére nem törik magukat a romák a tanulással. Valahogy nem érzem annak az igazát, hogy nagyon tanulni akarnak, csak nem engedik, akadályozzák öket. Pontosan azt a tiz százalékot látom, amit mindig emlegetünk. Tucat roma gyerekből pont egy felelt meg annak, hogy kevesebb igazolatlan orája legyen, mint az átlag. Ez mit mutat?
Ha barmelyik kisebbseg megkapna egy iskolat ugy,hogy par szazalek hijan csak az o gyerekei jarnanak oda , a ket kezet osszecsapna oromeben es igyekezne megtartani azt az allapotot. Ti meg igyekeztek onnan el , mintha valami iszonytato hely lenne!
Kulonben meselj csak , engem erdekel!De az igazat!
A szakma szerint szükség van a szigorúbb szabályozásokra, de a rendszernek piaci alapon kell működnie. Azt viszont érthetetlennek nevezik, hogy liberalizálták idén a hulladékkereskedelmet, ami korábban szigorúbb engedélyezéshez volt kötve. Így most komoly szakhatósági engedélyek nélkül bárki vásárolhat fémhulladékot, ráadásul nem is kell nyilvántartania, mikor, miből mennyit vásárolt és értékesített.
LIFE felvázolt egy jövőképet, gondolkodj el rajta, a németek kb. 10 éve mondogatját, hogy öngondoskodás, gondolkodj el rajta. Én nem mondtam, azt, hogy gondolkodj el azon, hogyan tudod csökkenteni a nagy kiadásaidat és azt sem, hogy a legnagyobb kiadásaid (a bértömeged 50-70%-a) mik is lehetnek.
Ha arra vársz, hogy a mai trendek mellett 20-30év mulva legyen nyugdijad, akkor tedd. Én nem tenném.
"2.) A roma gyerekek: magától értetődő, hogy igen heterogén társaságról van szó, vannak könnyen re-integrálhatóak, szellemileg/mentálisan lemaradottak ÉS/VAGY antiszociális, potenciálisan vagy ténylegesen is igen agresszív, VESZÉLYESNEK minősíthető fiatalok. "
Na kepzeld el ezeket a fiatalokat , amint berakjak oket a sok kis Jozsika meg Zsuzsika koze.
KIn segitettek ezzel?
Senkin , viszont Jozsikanak meg Zsuzsikanak is -akiknek esetleg szinten van nemi problemajuk , de legalabb nem veszelyesek- felere/harmadara csokkentettek a nyugodt es eredmenyes tanulashoz valo jogat.
Figyi , en is szeretnem a gyerekeimet meregdraga iskolakba jaratni , ahol kulfoldre viszik oket tanulmanyi kirandulasra , meg sajat uszodajuk van es 8 gyerek jut egy tanarra , de nincs ra penzem.
Igy aztan a lehetosegeken belul maradunk , es ott teljesitenek.
Egyik iskolaban sem-amit belinkeltel- nem volt szo rola , hogy a gyermekeket megakadalyoztak a tanulasban, de az a nehany fo aki mar ott is veszelyes volt a tarsaira , el birod kepzelni mit fog csinalni az idegen kornyezetben (frusztralt , ideges lesz , a tanulni vagyok aztan tenyleg akadalyozva lesznek!)
Az ilyen helyeken kellene az ombucmanonak meg a cigany ertelmisegnek fellepni , es az iskolakat tisztessegesen mukodtetni.
Valószínűleg ez alsó tagozaton igaz. A felső tagozaton viszont sem felszerelés, sem labor, sem megfelelő szaktanárok - ez a jellemző állapot a falusi kisiskolákba.
Biztos út a továbbtanulás ellehetetlenüléséhez. Én egy erős, jól felszerelt, centralizáltabb iskolahálózat és iskolabuszrendszer híve lennék.
En tanitottam jopar evet negyes osszevonasban(1-4)-ig , es allitom hogy a gyerekek nem voltak lemaradva az anyaiskolaiaktol.Igaz , rengeteg munkamba kerult , meg irasvetitom es egyeb masinaim sem voltak , de meg mindig azt mondom , jobb volt , mint a kicsiket buszoztatni es benyomatni egy nagy iskolaba.
Tanulságos volt egyébként egy ezzel kapcsolatos rádióriport is. Rasszizmust ordítottak, merthogy a pmester már nem akarja fenntartani az iskolát. Mivel nincs meg az előírt osztálylétszám egyik osztályban sem.
Érdekes.... Ahol ez fehér embereket érint, ott azonnal megkapják a kioktatást, hogy nem lehet minden tanyán iskola, körzetesítenek. És különben is fogják be a p...jukat. Ha meg cigányok az érintettek, akkor masszív rasszizmus.