Keresés

Részletes keresés

Texas Chris Creative Commons License 2009.04.07 0 0 257
A Kistermelők lapjában, vagy az ez évi 1., vagy a 2. számban írtak egy cikket erről, talán a web oldalon még több adatot találsz róla. Nem lehet ez olyan rossz dolog, csak az egyedi elhelyezés nagy ketrec igénnyel jár és elég sok almot jelent.
Előzmény: Lasley69 (252)
KissKaresz25 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 256

Szia Rencsa-Baba!

Sajnos az tőllem nagyon messze van. Csupán 437 km-er :) Debrecen környékéről várnék információt ha tud valaki. 100 km-es utazás még belefér de csak kizárólag nagy tételnél!

Előzmény: Rencsa-baba (254)
tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 255

Hello Lasley69!

Én is láttam pár hónapja a felhívást, de számoltam 5 percet és elég is volt...

10 anya tavasszal gyorsan 3x ellik. Le is választasz 6-ot (ez azért elvárható) Ezeket 2.5-3 hónaposan egyedi ketrecbe rakod. Ez azt jelenti, hogy ha minden jól megy akkor a 10 anyától 180 nyúl van egyedileg mélyalmon elhelyezve, mire az elejét elkezded leadni. Ez 90 m2 ketrec, amit almozni kell igen gyakran, mert az I o. prém az feltétele mindennek. Nem számolnék itt tovább, hogy az mennyi idő, mennyi hely, mennyi alomanyag, mennyi táp stb. És nem számoltam az anyákat, a bakokat...

Ez nem a tenyésztőnek üzlet már megint.

http://www.rexfur.com/index.html

Érdemes megnézni az adatokat és az árakat.

Előzmény: Lasley69 (252)
Rencsa-baba Creative Commons License 2009.04.07 0 0 254
Szia KissKaresz25!

Van egy ismerősöm ,Nagykanizsai,arra fele 280.ért veszik át a nyulat.A hentesnél meg 2990ft-t látta.
Előzmény: KissKaresz25 (253)
KissKaresz25 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 253

Üdv mindenkinek!

Én azután szeretnék érdeklődni hogy a jelenlegi helyzetben magyarországon van e olyan hely ahol átveszik a nyulat? Ha igen akkor mennyiért megy most kilója élősúlyba? Ha valaki rendelkezik ezen iformációkkal kérem írjon! Előre is köszönöm!

Lasley69 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 252
Valaha foglalkoztam nagyobb tételben tenyésztéssel és megint ráadnám a fejem.

Ezt az oldalt a mai napon találta és kérnék véleményt valakinek volt-e már ilyennel tapasztalata?
tenyészállatot helyeznek ki és szaporulatra vállalnak garanciát, hogy vágóállatként átveszik, jelenleg 600Ft/kg áron.

http://rexnyul.5mp.eu/web.php?a=rexnyul&o=5buw0b3ex9
G.Zoli Creative Commons License 2009.04.05 0 0 251

Sziasztok

Nincs véletlenül  valakinek  eladó  magyar óriás nyuszija?  Kicsi  kellene mert húsvéti ajándék  is lenne.  Egy fiut és egy lányt szeretnék különböző vérvonalból mert ha megnő tenyészteni is szeretném. 

Köszke

stangli2 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 250

A képet feltöltés után be kell illeszteni, úgy csinálod? Jó lenne ha sikerülne, mert kiváncsi vagyok! Ügyes vagy ha sk. tudtál öntisztulós ketreceket gyártani!

Az új alomból már kettő elhullott, túl sok az anyának.. gyakran ellenőrzöm a fészket melegben hamar szaga lesz..

Sajnos a kutyáim nem férnek hozzá a patkányokhoz, mert az ól a kerítés része és a szomszédból járnak át. Pedig megfognák. Most hoztak a szomszédba is kutyát, megoldás lehetne ez is, de azok sajnos be vannak zárva, így olyan mintha nem is lennének..

tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 249

Ja! BMP kell!

Hátha...

tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 248

Kép utoljára. Ennél kissebbet már nincs értelme felrakni.

Ha nem megy föladom.

tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 247
Kép harmadszor.
tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 246

A képeket nem akarja engedni!

De nem adom fel!

tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 245

Hello!

Én csináltam, abból amit találtam. Belméret 100*70 cm. A képen látszik, hogy van alattuk vastagon mindenféle "jó". Szőr, széna, trágya, lerágott vesszők stb. Ez kb 1 havi cucc (azóta már kitakarítotam). Tudom nem szép dolog, de a gyermekeim most minden időmet lekötik. Most 6 hónaposak és elég sok velük (is) a munka.

A padlórács fából van, mert így télen sem hideg és a talpukat is kíméli. A ketrecek olyan magasak, hogy az anya a fialtatóláda tetejére tud menekülni a kicsik elől. Etetéshez, itatáshoz nem kell az ajtót kinyitni. Ez így persze csak 1 szintes és elég helyigényes. A hízlalóketrec az fémből van, tálcás rendszerű és 3 szintes(volt lecsurgós is azt jobban szerettem, de sajnos eladtam). A tálcát hetente illik üríteni. Akkor azt kihúzom és öntöm a taligába egyből. Etetés itatás itt is zárt ajtónál történik. Hát ennyi. Nekem reggel is és este is max 10 perc az ellátás. Ebben persze nincs simogatás gyönyörködés stb. Az csak akkor ha van egy kis időm. Meg ha az idő is olyan.

De szerencsére az idő most gyönyörű és már a füvet is lehet vágni nekik. Ez azért jó hír!

Patkányokkal vigyázni kell, mert az egyik ismerősömnél többször megrágta a nyulakat. Eleinte az anyára gyanakodtt, de nem az volt. Lerágta a fialtatóládában a kisnyulak lábait, füleit. Nálam még nem láttam patkányt soha, de ha mégis lenne bízok benne, hogy Yoda (a kutya) rendezi őket!

Jó hétvégét mindnkinek!

Előzmény: stangli2 (243)
stangli2 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 244
Nem lehet őket nem megszeretni, de enni is kell.. a húsa pedig annyira finom, hogy ezért ez a szükséges rossz.. egy jól irányzott ütéssel gyorsan vége az egésznek, az az ember dolga.. addig nem nézek oda..
Előzmény: anemone75 (241)
stangli2 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 243

Távol áll tőlem, hogy megsértődjek! Neked gyári ketreceid vannak, vagy te csináltad "öntisztulósra"? Az igazsághoz hozzá tartozik az én emberem nagyon lusta, végelgyengülésben meghalnak a nyulak mire ő csinál egy ilyen öntisztulós ketrecet. Régen mikor ketrecben tartottam a nyuszikat, rossz szekrényekből összetákolt ketrecekben, az mind teli padozatos volt, jól megállt benne mindenféle cucc, nyáron két-három naponta kellett takarítanom, ha nem akartam, hogy beköpjék a legyek. Ezért hagytam abba annó, mert nem bírtam idővel. Míg egy szép napon Fülöp az udvarunkra tévedt.. naná, hogy újra nyulászom..

Szóval nekem ez a megoldás egyenlőre a legkényelmesebb, ill. kénytelen voltam kipróbálni mert akkora ólam nincs amibe ketreceket tudnék rakni, így kipróbáltam ezt a megoldást és egyenlőre bevált. Az emberem megigérte, hogy lejavítja az alját, ez remélem minél hamarabb meglesz és akkor már a patkányok is elköltözhetnek máshová..

Előzmény: tooommm0013 (240)
kócoscicus Creative Commons License 2009.04.03 0 0 242

Üdv.

Olyat láttam ma....

Szoptatott a nyuszink:))

A kicsik meg csak úgy cuppogtak:))

anemone75 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 241
Szia, teljesen igazad van, én úgy tervezem, hogy sűrűn takarítok, ill. kokcidiózis elleni tápot is veszünk.
Nálam szerencsére az időtényező nem akadály, szóval a mélyalmos tartásnál nem elsősorban a munkára fordított órákat akarom megspórolni, hanem inkább az motivált, hogy sajnálom a nyulakat egy ketrecbe bezárni.

Stangli, köszi ismét, már megvettük a tetőt a kifutónak, és a csirkehálót, hogy bevonjuk vele a kerítést, végülis a betonozott ól mellett döntöttünk az érveid figyelembevételével. Tulajdonképp ez az ól van a legjobb állapotban, csak a döngölt földes kicsit védettebb helyen van, de annak a kifutója is pici lett volna, szóval jó lesz így (egy szavam se lehet, mert 3 régi ól van a telkünkön, azt nem kell építeni).
Holnap megcsináljuk a tetőt és a kerítést, és vasárnap megyünk a monori piacra.
Férjem örül, mert nem kell ketreceket gyártania :-) .
Ugyan kicsit ki volt akadva, hogy ha ennyire szívemen viselem a nyuszik jólétét, akkor felesleges az egész hajcihő, mert mégiscsak egy vágóállat, és nem kutya, aki a barátunk...
De én azt gondolom, azért mert megesszük a nyulat, még tarthatjuk úgy, hogy jól érezze magát addig is. Szörnyű, hogy állatbarát vagyok és húsevő. :-(
Előzmény: tooommm0013 (240)
tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 240

Hello!

Nem reklámként, de érdekességként egy oldal a nyúltápokról:

http://www.btakipar.hu/bmain.php?site=termekek&cs=ny_ta

A kokcidiózisról pedig annyit, hogy megfelelő prevencióval, higéniával jó eredményt lehet elérni mélyalmon is. Csak nem biztos, hogy kevesebb munka. Én a ketreceket melegben hetente takarítom. Fagyos időben az anyák ketrecei egy hónapot is kibírnak. Trágya és vizelet lehullik, arra a kiszórt széna és így nem büdös. Nyáron ha kell egy-két marék faforgáccsal megszórom és már nem is büdös. Igaz nálam most mindössze 3 anya 1 bak és annak szaporulata van. És nem is tervezek többet, mert a leadás az..... Régen pedig volt őstermelői igazolványom, amit a nyulak miatt váltottam ki

:)

De eladtam a ketreceket mindenestől. Már a felvásárló sem jár felénk mint régen.

A kokcidiózist pedig azért emlegetem, mert elég sunyi probléma. Legtöbbször semmi tünet csak a 12 hetes nyúl valamiért még nem 2.5 kg Pedig jó fajta, jól van tartva stb. Ennyi a tünet. Esetleg ha nagyobb a baj már az epeérkokcidiózis jól látható a májon, vagy a bélkokcidiózis miatt elhullik pár választott nyúl, esetleg vágáskor a beleken gyulladás látható.

És nyúltartók adnak fel ilyen hirdetést:

Kosorrú, kaliforniai nyulak eladók, oltva, leitatva, magyarán teljes védettséget élveznek a nyulak betegségei ellen, mint például a kokcidiózis. A süldők ára 3000 Ft, az anyáké 4500FT-tó, hasas anyák 5 és 6000 FT !

Mint például a kokcidiózis.... Ez engen bosszant.

Elnézést a hosszú szövegért (és a fogadatlan prókátorságért), de az állatjóléthez ez is hozzátartozik.

És ezzel nem akarok senkit megbántani!

stangli2 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 239

Szia!

Nem baj, ha kérdezel, nagyon szivesen megosztom a tapasztalataimat!

Nyitott az ól, nincs ajtaja, de így sem fagytak meg a kisnyuszik. Be van rakva egy-egy katonaláda, volt hogy abba csinálták a fészket, volt, hogy mellé a sarokba. Szeretik, ha vannak ilyen sarkok, így te is berakhatsz ládát. Rágni is szeretnek, így nem baj ha van egy kis faanyag, amin koptathatják a fogukat.

Én még nem hallottam róla, hogy másképpen kellene etetni az anyákat és a süldőket, a könyvem megemlíti, de nem is lehet kapni más tápot, csak egyfélét. (Tudomásom szerint) il. kétféletét mert van gyógyszeres és sima táp én simával etetek. A tápba keverek búzát naprafogót, kevés kukoricát, ill. megkapjákn a száraz kenyeret, konyhai hulldékot (almacsuma, répáról amit lepucolok stb.) kivéve a krumplihajat. Ilyenkor már amit kigazolok a kertből azt is megkapják, már egyre kevesebb táp fogy.

Kokcidiózissal még eddig ebben az állományban nem találkoztam, régen volt, hogy a vágott nyulaimnak húsa tele volt gennyes tályoggal, mind ment a szemétbe, az kényszeres mélyalmos tartás volt, nagyon kicsi helyen. Természetesen a tisztaságra itt is ügyelni kell, én nagyon bőven almozok. A szalmát meggyújtom, ill. mulcsozásra használom, arra szerintem nagyon jó a trágyás szalma, ami a kifutóban potyog el, szórom szét a kertben.

Én is időhiányan szenvedek, tartottam ketrecesen is nyulat, de három naponta fél napig takarítottam őket. Arról nem beszélve, hogy a fa ketrec egy idő után tönkre megy, pótolni kell.

Már a kisnyulak kijárnak a kifutóra, próbálgatják mit tudnak, pattognak, futkároznak, nagyon édesek! Most azért megy el a fél napom, mert állok és gyönyörködöm bennük..

A másik anyám is végre leellett, már azt hittem sosem lesz új alom.. mind egyszinű, szürke.

Előzmény: anemone75 (235)
tooommm0013 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 238

Hello!

A levágás problémára ott vannak a férjek. Ha meg nem szeretik a nyulakat nagyon...

:)

A mélyalmos tartás tényleg egyszerűnek tűnik és természetesnek is, de mi a helyzet a kokcidiózissal? Mert lehet hogy nem okoz elhullást vagy csak kis számban, de a fejlődésben mindenképp visszaveti a nyulakat. Tartottam már én is az ólban szabadon a nyulakat, de csak kényszerből, mert már minden ketrec megtelt. Kistermelők lapjában olvastam, hogy kísérletekben megfigyelt nyulak önként választják a rácspadozatot a telepadló helyett bizonyos hőmérséklet fölött. (sajnos a számra nem emlékszem) Persze én is úgy gondolom, hogy a mélyalmos tartás a leginkább természetszerű, csak az nem biztos, hogy a legjobb is. De ezt nem saját tapasztalat.....

Egyre inkább terjed üzemi körülmények között is, hogy választás után a kényes időszakban rácspadozaton tartják, majd a hízlalás befejezése már mélyalmon történik. És ezt a vásárlók (és ezért a felvásárlók is) megkövetelik. (persze nem mo.-i vásárók)

És mint mindig az arany középút itt is ez lehet a jó megoldás.

Gondot okoz még a mélyalmos tartásnál a keletkező sok alomanyag. Mert azt a heti 1-2 talicskányi jó trágyás rácson kihullott cuccot tudom komposztálni, de ha sokkal több lenne az már nem férne a kertben. Meg a nagyon szalmás nem is igazán akar tisztességesen komposztálódni (rossz C:N arány) de ez nem ide tartozik.

Szép napot mindenkinek!

kócoscicus Creative Commons License 2009.04.01 0 0 237
Na,ezzel a problémával még nekem is meg kell küzdenem.:(((
Előzmény: anemone75 (236)
anemone75 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 236
Amúgy meg már annyira beleélem magam a nyuszizásba, hogy fogalmam sincs, hogy leszek képes megenni őket majd...
Ti nem csináltok ebből lelkiismereti problémát?

..
Igen, tudom, a háztáji állattartás sokkal jobb a jószágnak is, mint a nagyüzemi, tehát ha az állatkínzó nagyüzemit nem akarjuk támogatni, inkább együnk sajátot. De mégis..
Na mindegy, a férjem magára vállalta a levágásukat, nekem nem lesz vele gondom, max a fejemben.
Előzmény: anemone75 (235)
anemone75 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 235
Stangli, bocs, de még két kérdés (aztán lenyugszok egy időre :-) ) :
Olvastam, hogy másképp/mással etetik a kicsiket, a szoptatós anyát, a bakot, stb... Te ezt hogy oldod meg? Vagy nem kell ezt sem bonyolítani?
Csináljunk fából kis ládákat a nyunyóknak az ólba, vagy bevackolják magukat a szalmába?
Előzmény: stangli2 (226)
anemone75 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 234
Hát sajnos tényleg igencsak messze vagy..
Nálunk egyenlőre nem várható ekkora létszám, tök kezdőként egy bakkal és két lánnyal indítunk, aztán ha nagyobb tapasztalatunk lesz, akkor esetleg megduplázzuk a tenyészállományt, de az még odébb van.
Elsősorban a nyulak érdekei voltak szem előtt, mikor kitaláltam a mélyalmos ólat kis kifutóval, de ezek szerint nekem sem hátrány.
A mi ketreceinket fakeretes-fémhálós megoldással akartuk összerakni házilag, lányoknak fészkelni valami jó nagyot, de először kipróbáljuk szerintem, hogy az ólban szabadon vannak. Remélem a férjem nem kap gutaütést, amiért ennyit variálok, meg persze neki kell felújítani a régi ólat is.
Nagyon köszönöm a tanácsokat, minél többet írtok annál jobb, az egész topikot elolvastam már 3x, és bizony többet értem vele mint a könyvekkel. :-)
Előzmény: anehm (231)
anemone75 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 233
Köszönöm a kimerítő választ, igazából megnyugodtam, mert ezek szerint jók az elképzeléseim.
Egyre inkább hajlok afelé, hogy ne ketrecbe tegyük szegényeket, ha már úgyis megesszük, legalább addig jól érezzék magukat.
Nálad az ólnak van ajtaja, vagy télen is nyitott? Csak a hideg miatt..
Tulajdonképpen érzem, hogy túlparázom az egészet, hiszen régen az istállókban a lovak, kecskék mellett voltak szabadon a nyulak, és jó volt úgy is. Ma már az ember túlbonyolítja az egész életét...
Szeretem mindenben a lehető legtermészetesebb megoldást választani, de persze félek a tömeges elhullástól, annyit riogattak ezzel ismerősök/könyvek.
Leginkább emiatt volt egyértelmű az elején a ketreces tartás, garázsba bezárva, gondoltam, ott a tuti, elzárva a külvilágtól. Utólag már abszurdnak tűnik.
Előzmény: stangli2 (226)
Texas Chris Creative Commons License 2009.04.01 0 0 232
A kedvenceim a Világos ezüst anyám és fiókái.
anehm Creative Commons License 2009.04.01 0 0 231
HŰŰŰŰŰŰ! Az nagyon az ország másik fele. Én Tolna megyében vagyok. Na, ez sajnos nem jött össze! Azért figyelem a kérdéseidet, hátha tudok segíteni. Amit Stangli ír a ketreces tartásról, azt nagyon alá tudom támasztani, én ketrecezek, sok idő, sok munka, de godolom néhány nyullal nem vészes. Nekem kb. 130 nyulam van jelenleg, nem tudom hány ketrecben, kb.50, és a hétvégén már megint több lesz, mert vannak választani való almok. Persze a hétvégén megyek árulni is. Majd meglátjuk. Szóval csak azt akarom kihozni ebből, hogy sok nyullal órákig tart mire végigmész, 2x takarítok egy héten, azok a napok szinte erről szólnak. Persze ebben az is közrejátszik, hogy 3 helyen vannak, mert nincs akkora épületem, hogy mind elférjenek. A fene sem gondolta volna annakidején, hogy ennyire belemászok a nyúltartásba. Totál ez lett a hobbim. Én 12 órás műszakokban dolgozom, hetente kb. 4 napot. Az az igazi szívás, mert olyankor már fél négykor elkezdem, hogy végezzek mire munkába megyek, és este ugyanúgy munka után végigmegyek a bandán. Ezenkívül soha sehová nem tudok elmenni, mármint több napra, mert akkor fel kell fogadnom valakit. Na de nem rémisztgetni akarlak, mert nyilván ha az ember mondjuk 5-6 ketrecet használ, akkor ez nem olyan vészes, főleg, ha van a családban valaki, aki segít. A ketrecekre visszatérve, nekem vannak fából házilag gyártottak, és gyári fémrácsosak is. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Megmondom őszintén, nehezen tudok dönteni, hogy melyik a jobb, de azt látom, hogy a fából készültekben jobban érzik magukat. Ezenkívül a fémmel az még a bajom, hogy tartozik hozzá egy elletőláda, ami műanyagból van, az alja kivehető. Az alja lukacsos, mégsem szellőzik szerintem rendesen, beleteszek szalmát, az anya rátépi a szőrt, beleellik. A kicsik kb. 2 hetes korukig ott kakálnak és pisilnek, és szépen rohad alattuk a cucc. Néha kénytelen vagyok a fészket szétszedni, hogy kitakarítsam. Ez nem jó. Viszont a ketrec mérete nem engedi, hogy fából készült ládát betegyél. Ezért én az anyákat jobban szeretem a házilag eszkábált ketrecekben tartani, nembeszélve arról, hogy ezek nagyobbak is. Úristen, már ilyen sokat írtam? Remélem azért elolvasod. 
Előzmény: anemone75 (223)
kócoscicus Creative Commons License 2009.04.01 0 0 230

:-)))

A nem friss pite legalább tapasztalt:-)))

Az anyanyulad meg még tapasztaltabb, tudja hogyan csináljon magának még egy hónap pihenőt. Hiába, mégiscsak NŐ:-)

Előzmény: Chesterfild (228)
Rencsa-baba Creative Commons License 2009.03.31 0 0 229
Hali!

Azt tudom nektek mondani,hogy ha biztosabbak akartok lenni a vemhességben.Én ugy fedeztetek,Hogy regell beteszem a bakhoz,hagyom hogy 3-4x felvegye,és 6 óra mulva megint beteszem ismét 4-5x felvételhez.És félidős vemhesen beteszem próba fedezésre,általában nem hagyják magukat,sőt nálam néhány anya,meg is támadja a bakot.Ha sikeres a vemhesség,persze van kivétel mert van egy anyám aki ugyan ugy felveszi a bakot,pedig vemhes.:))Nem tudom,eddig hogy csináltátok,de nálam ez tuti módszer.És sok ismerősöm is igy csinálja.
Chesterfild Creative Commons License 2009.03.31 0 0 228
Szia.
Köszönöm kérdésedet,kicsik sajnos még nincsenek,pedig 26 án kellett volna fialni a kocának,hiszed nemhiszed 2 szer rakott fészket,és semmi,kiváncsiságból megnéztem a kocát,hát nem pont 26 27 án ivarzott,én meg várom a kicsiket:)))))).El is vittem a bakhoz rögtön dobbantott is 3 szor,szóval mégegy hónap csúszás.Ilyen se volt még.Mondjuk,amikor először vittem februárban látszott,hogy nincs inyére a dolog,a bak csak 1 szer robbantott,azthittem eléglessz,de mégsem volt elég.Viszont a bakk,ameikhez hordtam azsem egy friss pite,6-7 év körüli.
Előzmény: kócoscicus (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!