Keresés

Részletes keresés

cyprus_people Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5115
Naprakész volt ez a kedves 6. századi itáliai költőd...
Előzmény: Kara-Indas (5113)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5114

"Ingatag, szubjektív vonalon mozog annak megítélése, hogy melyik névből mi származik"

 

Te írtad pl. a kagánról kijelentő módban, hogy török eredetű...

Előzmény: - duplagondol - (5108)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5113

Egy kis emlékeztető. Idézet Flavius Cresconius Corippus In Laudem Iustini Augusti minoris c. verséből – prózában:


„... a nyers és durva avar így kezdett szólani éles szavakkal: »Az avarok királya, a kagán legyőzte a világ legbelsejét, nagy harci erénye híres türannoszokat terített le, számtalan népet és hatalmas királyságot igázott le. Az ő hadserege képes a víz kimerítésével kiszárítani a thrákiai Hebroszt, ivásával a folyómedret üressé teheti, s még ha ez megtörtént, akkor sem távozhat onnan szomját teljesen kielégítve. A vad perzsák féltek tőle, a fenyegetőleg felmagasodónak a térdeihez emelték kezüket, könyörgésükkel érdemelték ki a békességet. Ha nem így történt volna, hiába övezték volna Babilóniát magas falak, Parthia most az avarok uralma alatt nyögne. Áttörtünk az Euphratészen, jeges folyókon keltünk át a téli havon, amerre fagy fékezi a vizek folyását, és a hullámzó ár keményebbé fagy mindenféle ércnél. Láthattuk, hogy üvegszerű páncélból kifeszített hidak borulnak az állóvizekre, folyókra, csermelyekre. Kovakő vagy márvánnyal burkolt talaj módjára fedte a megszilárdult víz a rokonát, a folyékony vizet. Csikorgó szekereinket keményre fagyott hullámokon vezettük át. A gördülő kerekek nem hagytak nyomot maguk után, az érckerékpánt a szokásostól eltérően haladtában nem mélyített barázdát, a törékeny kristályos jég nem deformálódott, mert a rendkívül kemény fagy megmerevítette. A patásállatok őrült zajt csapva a vizet tapodták körmükkel, mintha az sík mező volna. Esővízen tiportunk: száraz lábbal jártunk a habokon. A terjedelmes hómezők tágas utat nyitottak. Kemény népek ellen indítottunk komoly háborút. A sereg egy része tábort vert. Ütközetekbe bocsátkoztunk, erődített helyeket vettünk be, falaikat lerombolva hatalmas városokat döntöttünk le. Győzedelmes királyunk most elérte a szkíta Duna partjait, s a széles mezőkön sűrű tömegben üttette fel a sátrakat, s bennünket, császár, e fényes falak közé küldött. Itt az ideje, hogy kézhez vegyük bőkezű atyád évenkénti juttatásait. Amit ő, a szentséges uralkodó nyújtott nekünk, azt úgy illik, hogy ti is nyújtsátok. Ha azt akarod, hogy a szövetség és a béke érintetlenül fennmaradjon, és a megállapodások továbbra is érvényesek legyenek, akkor királyunk kérésére elküldöd a neki járó ajándékokat.«”

 

A leírás szinte az ókori közel-keleti domborműveket, az azokon látható meghódolási jeleneteket idézi. De megidézi bennünk az asszír királyfeliratokat is, amelyeken az urartui havasokon történő átkeléssel, harci szekereinek manővereivel dicsekszik az uralkodó. A többiről már ejtettünk szót. (A Szászánidák és a Heftalita Birodalom viszonyával kapcsolatban mindössze utalnánk rá, hogy Altheim szerint ennek az volt a jellemzője, hogy az előbbiek semmi komolyabb politikai lépést sem mertek tenni az utóbbiak tudta és beleegyezése nélkül. Corippus tehát elég pontosan és hűen adja vissza a korabeli erőviszonyokat. Az Euphratész említése, a rajta való áttörés szóba kerülése talán a régi parthus--római küzdelmek történetét villantja elénk. A Parthia országnév szerepeltetése az előző mondatban ezt a nézetet erősítené.)

Előzmény: Törölt nick (4264)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5112

Nem állítottam, hogy a IX. század végén betelepülőkre esetenként nem vonatkozhatott az itt talált hunoguroknak (hungarusoknak) a neve. Mint írtam, s azt hiszem, ebben egyet is értettünk, a régészeti feltárások helyenként a két népesség együttélését bizonyítják. Azonkívül a IX. század végiek között szintén jó eséllyel voltak onogurok. Megfelelő részletezettség híján azonban lehetetlen megítélni, hogy amikor tőlünk nyugatabbra hungarusokat említenek a források, akkor tisztán az "őslakos" hun-avarokat értik-e alatta, vagy a jövevényekkel keveredetteket, esetleg csak toposzként alkalmazzák ezt az elnevezést. Véleményem szerint "igazi" onogurokkal (azaz hungarusokkal) kell számolni a legtöbb esetben.

Előzmény: - duplagondol - (5107)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5111
A mongolok pedig, ugye, nem tevéken lovagoltak...
Előzmény: Kara-Indas (5110)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5110

Ibn Battúta (1304--1368/77) pedig egy harminc napos erőltetett sivatagi menetről számol be, amikor leírja, hogyan jutott el karavánjával a Kaszpi-tengertől északra, az Ural folyó partján fekvő Szerádsukból Khorezm városába:

 

„Aztán elhagytuk Szerádsukot, és harminc napon át kimerítő menetben utaztunk, csupán egy-egy órára táboroztunk le, egyszer délelőtt, egyszer napnyugtakor. A pihenés ideje nem terjedt tovább, mint ameddig a duki-kölest megfőzték és meg­ették, ez pedig éppen csak egyszeri felforralást igényel. Szok­tak magukkal vinni szárított pácolt húst, ezt beleteszik, és le­öntik tejjel. Mindenki a kocsijában aludt és evett az utazás folyamán. Az én kocsimban három rabszolganő volt. A gyér fű miatt az utazók igen gyorsan szoktak itt utazni. Az itt át­haladó tevék nagy része elpusztul, és ami megmarad, az is csak egy évi hizlalás után kerül használható állapotba. A víz­gyűjtők két-három napi távolságra találhatók egymástól, s eső­vizet vagy talajvizet tartalmaznak. Miután a sivatagon áthaladtunk, és átvágtunk rajta, amint leírtam, megérkeztünk Khvárezm városába.”

 

 

Úgy gondolom, a leírás elég egyértelmű, s nem igényel különösebb kommentárt. Egy olyan vidéken, amely még a tevéket is oly mértékben veszi igénybe, hogy azok nagy része elpusztul, egy nagyobb létszámú hadsereggel átkelni egész egyszerűen lehetetlen, de legalábbis öngyilkosság...

Előzmény: Kara-Indas (5109)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.03 0 0 5109

"Áruld már el miért jobban járható utvonal egy hadsereg, egy nép számára a világ egyik legjelntősebb hegyvonulata, mint a steppe a Kaspi tengertől északra?"

 

Senki nem mondta, hogy könnyű volt az átkelés 1223-ban a mongoloknak. A hun-avaroknak (onoguroknak) sem volt az korábban, Corippus világosan leírja, hogyan dicsekedett Tergazisz követ a jeges folyókon, havasokon való átkeléssel. Ez minden valószínűség szerint a mongolok számára is embert próbáló feladat volt.

 

De, ahogy már utaltam is rá, a mocsaras, teljességgel járhatatlan tájak a Kaszpi-tó és az Ural hegység között, északabbra pedig a magyar (baskír) és volgai-bolgár védelmi vonal lehetetlenné tette a közlekedést. A mongoloknak időbe telt ezeknek az akadályoknak a fölszámolása, amit világosan jelez az a körülmény, hogy a volgai-magyarok a kelet felől érkező hódítókat eleinte megverték.

Előzmény: Törölt nick (4264)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.12.01 0 0 5108

Ingatag, szubjektív vonalon mozog annak megítélése, hogy melyik névből mi származik; annyi biztos, hogy a kagán tisztségnév az orhoni feliratokon is szerepel, használata elterjedt volt a zsuan-zsuanok birodalmának felbomlása után szétvándorolt népek között.

Előzmény: Kara-Indas (5100)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.12.01 0 0 5107

"Semmi sem utal arra, hogy a magyarokra értették volna."

 

Dehogynem, 898. év alatt ír róluk a krónika, ami pár év híján egybevág a honfoglalás időpontjával; ahogy maga az elbeszélés is, ami szerint szerint a szlávokat uraló frankok ellen léptek háborúba az ugrok.

Előzmény: Kara-Indas (5098)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5106
Előzmény: Kara-Indas (5105)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5105

Baján és Bat-Baján:

 

Batbayan (d. 690) (also known as Bezmer, Bezmes Bayan, Bayan, Boyan, Bat-Boyan, Batbai, Batpai, Batboyan or Batvian) was the eldest son of khan Kubrat.

 

After his father's death, he ruled the land north of the Black and the Azov Seas. Three years later, he engaged into wars with his relatives and was temporarily driven into Crimea. Meanwhile, the Khazars attacked and eventually took the steppes between Don and the Urals, according to the treaty of 668 between Batbayan and the Khazar Kaban Khagan.

 

Batbayan's Bulgars are a part of the ethnogenesis of the contemporary Crimean Tatars.

 

------------------------------------

 

 

Hátha mégsem a kelta boiok nevéből képezték a bajuwar népnév előtagját... hanem a gazdagságra utaló és a tuvin nyelvben ma is megtalálható baj, paj kifejezésből:

 

 

 

Баян (Боян) - русское «богач», «богатство», «богатый», «изобильный»; бурятское «баян»; тувинское «бай», «пай».

 

Река Баяня (от Курска 60 верст и от Белгорода 60 же верст), Баянское городище (на реке Баяне) [Историческая летопись курского дворянства, составил член Императорского С.-Петербургского Археологического Института, Анатолий Алексеевич Танков. Издание Курского дворянства. Том первый. Москва 1913.]

Реки: Баян-Гол (Богатая река, приток реки Темник, соединяющей Гусиное озеро с Селенгой), Баян-Жалга (Богатый ручей), Пай-Суг (Священная река) - река Бай (правый приток реки Аскиз) [Топонимический словарь Хакасско-Минусинского края В.Я. Бутанаева], Бай-хэ (Чжилийский залив); Тыва – Бай-Сют, Баян-Коол; Урал – Бай-Конур; Поочье – Бай-гора (течёт по территории Воронежской и Липецкой обл.); Куба – Баяте; Китай – Бай-хэ (Белая) (от г. Тун-чжоу до г. Тянь-цзиня), Баян-Дун (Улдз-Гол); США – Бай (Сан-Франциско); Китай – река Бай-лан-хэ; Черногория – Бояна.

 

Города, селения: Бурятия – Больше-Баяновск, Верхне-Баяновское; Белоруссия –Баянова (Глусский р-н); Башкортостан – Малая Баянка (Салаватский р-н); Монголия – Баян-Барт, Баян-Мунх, Баян-ула, Баян-Унжул, Баин-Шире, Барун-Суж, Баян-Тэг, Баян-Ульгий; Тыва – Баян-Коол; уезд Баян (провинция Хэйлунцзян); Бурятия – Баян; Азербайджан – Баян (Дашкесан, им. каменные надгробия на древних кладбищах); Баян-Аульск (Караганда); Баян-Нур (Читинская обл.); Баян (г. Трубчевск, Брянской обл.); Монголия – Баян-Нур, Баян Ульгий, Баян-Тюмин, Баян-Ову, Баян-Хонгор, Баян-Тумэн, Баян-Гол; Баян-Аул (Павлодарская обл.); Румыния – Бая-Маре (уезд Maramures); Монголия – Баян-Угей; Венгрия – Бая (на Дунае); Мексика – Бай Сити; Болгария – Боян (София).

 

Горы: Сахалин – Боян-ола; Бурятия – Баян Хан (с. Нарсатуй) (на южном склоне - петроглифы бронзового века, обнаружены В.В. Поповым (1927 г.); Бояна Ада ; Тыва – Бай-Тайги, Баян-Аула, Баян Улан; Казахстан – Bayan jьrek taw? (Сердце Баян), мавзолей Баян-слу ; Китай – Баян-Хара-Ула; Монголия – Баян-Цаган, Баян-Жарык (Алтай, Джунгария) ; Тибет – Баян-Хара (5500-6000 м); Корея – Бай-тоу-шань (8.000 фт.).

 

Озёра: Россия – Баян-Цаган (Богатый Белый); Монголия – Баян, Баян-Ульгий, Баян-аул; Якутия – Баян Кель; Панама – Баяно; Баян Сокто; Филиппины – Бай.

Водопады: Черногория – Бояна (София).

 

Полуостров Боян (Корсаковский р-н).

 

Баян (аварский хан, в союзе с южными славянами вел опустошительную войну с Византией на Балканском полуострове).

Előzmény: Kara-Indas (4695)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5104
Javaslat: mentés > nagyítás
Előzmény: Kara-Indas (5103)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5103

Az avar területek Dagesztánban (átlós narancssárga csíkozással)

 

 

Nagyobb_kép

Előzmény: Kara-Indas (5048)
Epstein dr. Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5102

Az alánok és a Kazár Kaganátus

 

Хазары, впервые появившиеся в Предкавказье в период гуннского нашествия, в середине VI в. были включены в состав Тюркского каганата. После его распада (к середине VII в.) на территории Нижнего Поволжья и восточной части Северного Кавказа сложилось сильное государственное объединение - Хазарский каганат. Столица Хазарии - город Семендер — некоторое время находилась на территории современного Дагестана. Под давлением хазар часть болгар ушла из Предкавказья, оставшиеся же попали в зависимость от Хазарского каганата.

 

Степи Предкавказья были включены в состав хазарского каганата. Граница каганата и Алании на северо-востоке проходила по Тереку. По левому берегу Терека лежала Хазарская степь, по правому берегу протянулся ряд мощных аланских городищ - крепостей, расположенных на расстоянии 5-6 км друг от друга, укрепленных могучими рвами. Широкий и глубокий Терек, в те времена более полноводный, чем сейчас, отвесный и высокий (до 20 метров) его правый берег и густая сеть крепостей делали этот рубеж труднопреодолимым для кочевников.

 

Вскоре после возникновение Хазарского каганата аланы попали в политическую зависимость от хазар, хотя и сохранили свою территориальную целостность. Хазарский каган Иосиф в письме, отправленном в середине X в. испанскому сановнику Хасдаю Ибн-Шафруту, сообщает, что все аланы до границ Абхазии платят ему дань. Усиление Хазарского каганата особенно сказалось на восточных аланах, попавших в сильную зависимость от хазар. Причины этого кроются в том, что восточные аланы владели Дарьяльским проходом, имевшим большое стратегическое значение. Контроль над этим и другими проходами в Закавказье играл для хазар жизненно важную роль, особенно в период арабо-хазарских войн.

 

В середине VII в. начинаются длительные арабо-хазарские войны, в которых активно участвовали и аланы.

 

Первый совместный поход против арабов, окончившийся поражением союзников, аланы и хазары совершают в 661 г. В следующем 662 г. арабы двинулись против византийцев и алан и, по словам Ибн ал-Асира, «обратили их в страшное бегство».

 

В 721-722 гг. имели место столкновения между аланами и хазарами. Аланы, воспользовавшись тяжелой войной, которую вели хазары с арабами, предприняли попытку освободиться от хазарской зависимости. Но хазары разбили алан, а в следующем 723 г. разбили арабскую армию, вторгшуюся на Северный Кавказ через Дарьяльский проход (территорию алан). Арабы решили воспользоваться трениями между аланами и хазарами.

 

В 723 и 724 гг. через Дербентский и Дарьяльский проходы на Северный Кавказ пришел новый завоеватель - арабский наместник Армении Джаррах ибн-Абдуллах, имя которого запечатлено в ингушских легендах. Во время похода 724 г. Джаррах нанес основной удар по аланам. Пройдя через Дарьяльский проход, арабы вышли на аланскую равнину, разоряя все на своем пути, и вернулись в Закавказье через Дербентский проход. В 725 г. Джаррах вновь совершил поход против алан и обложил их подушной податью.

 

В 728-729 гг. другой арабский полководец - Маслама - через Дарьяльский проход вторгся в Аланию. Но проливные дожди, не прекращавшиеся более месяца, помешали активным действиям арабов, и Маслама отступил.

 

В 730 г. огромное войско хазар, в составе которого были и аланы, через Дарьяльский проход вторглось в Азербайджан, находившийся под властью арабов. В сражении арабам было нанесено сокрушительное поражение. Джаррах был убит в бою.

 

В ответ на это вторжение в 735 и 737 гг. арабы предприняли два крупных похода против алан и хазар через Дарьяльское ущелье. Командовал арабскими войсками Мерван. Первый поход явился подготовительным к более масштабному походу арабов в 737 г. Мерван огнем и мечом прошел через территорию алан и вторгся в Хазарию, где им была захвачена хазарская столица город Семендер. Хазары были разбиты. Только к 60-м годам VIII в. хазары смогли восстановить свои силы. Окончательному разгрому Хазарии помешали начавшиеся в середине VIII в. в Арабском халифате смуты. К власти в халифате пришла новая династия Аббасидов. В 764 г. хазаро-аланское войско вторглось в Закавказье и разграбило Азербайджан, Грузию и Армению.

 

Последним актом войны древнеингушских племен с арабами можно считать разгром санарами 120-тысячной армии арабского полководца Буги ал-Кабира зимой 853 г. на южных склонах Главного Кавказского хребта у горловины Дарьяльского ущелья. Арабский хронист Якуби очень сухо сообщает об этом событии: «Буга двинулся против санарийцев, сражался с ними, но они разбили его и обратили в бегство».

 

Арабо-хазарские войны привели к ослаблению Хазарского каганата. Столица Хазарии была перенесена на Волгу. В начале IX в. хазары приняли иудейскую веру в качестве официальной государственной религии. К концу IX в. в результате ослабления Хазарии аланы смогли вернуть политическую независимость. Окончательно Хазарский каганат был уничтожен в X в. в результате похода дружины русского князя Святослава в 965 г.
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.29 0 0 5101
Jav.: Oboh egyike az andalali faluközösség avar településeinek Dagesztánban
Előzmény: Kara-Indas (5034)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5100

"nehezen lehetne török eredetű méltóságnevekből X. századi avar uralomra következtetni.."

 

Írod ezt a héber forrásokban előforduló kohen, kahána stb. szakrális tisztségnévvel rokon kagán (kán) és méltóságnévről és a a kapkan méltóságnévről. Az, hogy a török nyelvű forrásokban előfordul, egyáltalán nem jelenti azt, hogy török eredetű...

Előzmény: - duplagondol - (5093)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5099

"Ha jól értem a fenti mondatot, elfogadod, hogy a IX. századi betelepülők nem kizárólag a Duna-kanyar vidékén, hanem Erdélyben is szállást foglaltak maguknak."

 

Jól érted. A gyulák népének legalább a vezető rétege magyar lehetett, legalábbis a Dzsajháni-hagyomány erre látszik utalni.

Előzmény: - duplagondol - (5092)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5098

"az orosz őskrónika forrásában szerepel az 'ugri' név"

 

A fekete-ugor terminus a IX. századi beköltözőkre vonatkozott, vagy azok valamelyik csoportjára. Semmi sem utal arra, hogy a magyarokra értették volna.

Előzmény: - duplagondol - (5097)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5097

A 'kortársak sznobizmusáról' vagy 'legitimációs törekvésekről' kizárólag te írsz, ami nem valami egzakt alapú érvelés, hanem az elképzelések, vélemények szintjén áll; ettől még akár lehetne igazságtartalma is, a korai történelem kutatásában mennyiségileg amúgyis az utóbbiak dominálnak.

 

"a nyugati szerzetesek, krónikások nem minden esetben voltak tisztában a betolakodók pontos identitásával"

 

Konkrétan az orosz őskrónika forrásában szerepel az 'ugri' név; a keleti szlávok jóval nagyobb gyakorisággal érintkeztek az magyarokkal a IX. században, mint az avarokkal, a 'néptévesztés' lehetősége majdhogynem kizárható.

Előzmény: Kara-Indas (5095)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5096

"Érdeklődéssel várom a választ, mielőtt a priori jövevényszavakról kezdenél el itt értekezni."

 

Miért, ez valami előre bekódolt program volna? Nemhogy én, de még a nyelvészek nagy része sem állítja, hogy a magyar nyelvbe közvetlenül a csuvasból kerültek át jövevényszavak; legfeljebb közös lehetett az eredőjük,  a történeti hátteret pedig Kuvrat onogondur-bolgár birodalma képezné.

Előzmény: Kara-Indas (5094)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5095

"Ezzel nem tudok tovább vitatkozni, te magad említed, hogy a saját nézetedről írsz; ami megáll a maga helyén, függetlenül attól, hogy nem támasztják alá konkrét adatok."

 

Nana :)  Olvass csak vissza figyelmesebben.

 

 

"fenntartom a korábbi riposztot, hogy már a honfoglalás előtt is alkalmazták az ugri, ungroi neveket a magyarokra."

 

Számomra ez nem volt valami meggyőző, függetlenül attól, hogy nem vitatom: a nyugati szerzetesek, krónikások nem minden esetben voltak tisztában a betolakodók pontos identitásával, így a Hungarus népnév nem vonatkozott minden esetben onogurokra.

Előzmény: - duplagondol - (5091)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5094

"a magyar nyelv török jövevényszavai a levegőben lógnának, eredetük teljesen homályban maradna, ha nem volna mivel összevetni őket - éppen ez az összehasonlító nyelvészet lényege"

 

Maradjunk annyiban, hogy vannak rokonnak tetsző szavak a magyarban és a később lejegyzett csuvasban szép számmal. Mi következik ebből? Hogy a magyarok vették át a csuvasoktól? Vagy hogy a magyar etnogenezisben csuvasok is részt vettek, esetleg a csuvasok kölcsönöztek a magyarság elődeitől? Érdeklődéssel várom a választ, mielőtt a priori jövevényszavakról kezdenél el itt értekezni.

Előzmény: - duplagondol - (5090)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5093

Volt már arról szó, mennyire értéktelen információt jelent, ha korábbi korok régészeti leletei egyik vagy másik törzs területén kerülnek elő. Az egész K.-medence területén találni avar kori leleteket, ez alapján a magyarok X. századi lététől mindenhol el lehetne tekinteni...

 

"Azonkívül Koppány nevét az akadémikusok az onogur kapkan méltóságnévvel azonosítják, ahogy Keánét a kánnal, stb."

 

Ha a a nyelvészeti fejtegetések bármennyire is megfellebbezhetetlenek lennének, még mindig nehezen lehetne török eredetű méltóságnevekből X. századi avar uralomra következtetni..

Előzmény: Kara-Indas (5080)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5092

"A gyulákról csak annyit fogadok el, hogy népük egyike volt a IX. század végén beköltözőknek."

 

Ettől még 'magyarnak' lehet tekinteni, konkrétan a Hétmagyarhoz tartozó egyik törzs vezetőjének. Ha jól értem a fenti mondatot, elfogadod, hogy a IX. századi betelepülők nem kizárólag a Duna-kanyar vidékén, hanem Erdélyben is szállást foglaltak maguknak.

Előzmény: Kara-Indas (5081)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5091

Ezzel nem tudok tovább vitatkozni, te magad említed, hogy a saját nézetedről írsz; ami megáll a maga helyén, függetlenül attól, hogy nem támasztják alá konkrét adatok.

 

 

"Azért volt az, mert a külföldiek továbbra is az itt élő többség, jelesül a köznép elnevezését használták."

 

Erre rá újfent fenntartom a korábbi riposztot, hogy már a honfoglalás előtt is alkalmazták az ugri, ungroi neveket a magyarokra.

Előzmény: Kara-Indas (5078)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5090
Egyáltalán nem erről van szó; a csuvas ma az egyetlen olyan élő nyelv, ami nem a köztörök ághoz tartozik, lévén ezt tartják az egykori volgai bolgárok nyelve maradványának. Önmagában a magyar nyelv török jövevényszavai a levegőben lógnának, eredetük teljesen homályban maradna, ha nem volna mivel összevetni őket - éppen ez az összehasonlító nyelvészet lényege.
Előzmény: Kara-Indas (5079)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.28 0 0 5089
Jav.: pogánylázadás leveréseként
Előzmény: Kara-Indas (5088)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.27 0 1 5088
Pauler (i. m. 14. o.):

 

„Ismerjük a nagyobb és veszedelmesebb ellenségeket is, kikkel Istvánnak uralkodása első éveiben meg kellett küzdeni; de e küzdelmeket sem lehet általános ellentállásnak tekinteni … Koppány felkelése nem lépte át a Dunát. Gyula elszigetelten veretett le az erdélyi földön …”

 

A kapkan országának bekebelezését történetírásunkban szokás egyfajta általános jellegű pogánylázadásként is tálalni. Az ilyesfajta botor próbálkozásokról írja Pauler ugyanitt: „A Legenda Major kissé általános kifejezéseit a lázadás nagyságáról kellő mértékre szállítja le azon további tudósítása, hogy a legyőzöttek a pannonhalmi apátságnak járó tized fizetésére kárhoztattak.”

Előzmény: Epstein dr. (5085)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.27 0 0 5087
Das Volk der Awaren ging zum Teil in einigen südslawischen Völkern auf. Hierfür gibt es möglicherweise genetische Belege. So zeigten molekulargenetische Untersuchungen an Y-Chromosomen in der kroatischen Bevölkerung für Menschen der Insel Hvar Merkmale, die auf eine zentralasiatische Abstammung hinweisen.


Im Namen Banat verbirgt sich der awarische Fürstentitel Ban (nach Bajan Khagan, dem berühmten Heerführer), der später als Banus an die Kroaten überging. Nicht mit den in diesem Absatz abgehandelten Awaren verwandt ist das gleichnamige Kaukasusvolk in der russischen Teilrepublik Dagestan, das dort als Awaren bzw. präziser als Neu-Awaren bezeichnet wird. Eventuell steckt der Name der Awaren im Namen der Bajuwaren (Boii-Avarii).

 

 

(A boj egy kelta nép volt. A csehek bohem, böhm nevét is tőlük származtatják.)

Előzmény: Kara-Indas (5022)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.27 0 0 5086
Az Altaichi Évkönyvek a gyulákat egyébként szintén királyoknak (rex) nevezik, az országukat pedig királyságnak (regnum)
Előzmény: cyprus_people (5083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!