Ha lenne pár liter kevésbé kívánatos kész párlat, némelyik utópárlatos, némelyik valószínű aromával tuningolt, vagy egyszerűen semmi ízű, talán vegyes.
Ezeket érdemes lenne e összeönteni és vissza hígítva újra finomítani? Ízben mire számíthatok? Előpárlat ilyenkor is hasonló, vagy kevesebb, mint normál esetben?
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)...
Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt. (Nem csak dugulás esetén, hanem intenzív tüzeléskor a gőzáram felfelé haladtában is.) Az eladó azt mondta, hogy az egyszerű nyomásmérők nem alkalmasak 100 fok körüli gőz nyomásának mérésére (leginkább csak folyadékok nyomásmérésére valók), mert az 50-60 fok fölötti hőmérséklet esetén tönkremennek a forró gőztől ill. teljesen rozsdamentes kivitel is szükséges a megfelelő működéshez?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem is kínai zsámolyom van, kazán szőnyegégőt sokan használnak itt, ha visszalapozol találsz infót bőven, de ha szakemberre bízod az a legjobb választás. :)
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat! Nekem is 5,5-es van, fúrt fúvókákkal, így végül nem emellett a 13-as mellett döntöttem.
Endrepp javaslatából kiindulva felhívtam egy gázszerelőt, aki azt mondta, hogy simán csinál nekem egy gázzsámolyt a régi Fég kazánom égőjéből. Szerinte az 18 kw körül lehet. Annak már elégnek kell lennie :)
Ha esetleg érdekel valakit, ha kész lesz, teszek fel róla képet.
Próbáltam gyümölcs nélkül is de semlegesebb az íz, illat.
A thumperbe 30% alkoholt öntök.A kisüstis arányokat használtam 1/3-nak a 2%-a.
A kifolyó 75 fokkal indult ,50-nél zártam, utópárlatot nem gyűjtöttem.nem tudom mennyinél opálosodik, mert 48 hígítottam itt szép .A szűrésre az egyszerű kávéfilter.A thumperben 2l volt a végére emelkedett egy kicsit a szint.A cefre a fórumos módom készült 12 nap után főzve.Üdv!
..."máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas"...
A kettő az két különböző öntvény...nekem is van ilyen kisebb...annak a körégője pár centivel kisebb és alacsonyabb is...régebben lehetett még kapni, de most már csak az 5,5KW-osat látom mindenhol...viszont az az öntvény nem tud 13KW-ot az tuti, akárhogy növelik a fúvókát...az eredeti 5,5-ös az 1,4mm-es fúvókával van...ha nagyon kibővítik a lukat, már nem tud annyi levegőt magával vinni, még teljes nyílásnál sem, hogy szépen égjen...
Sztem igen. Ha számít, a hatásfok, az biztos, hogy sokkal jobb egy ilyen égőnél, ami komoly gyárban született és arra hivatott, hogy egy fűtési szezont lehetőleg alacsony költségekkel ússzál meg. :)
Ha dupla falú az üstöd, annyira nem lényeges, ha szimpla falú, akkor igen, hogy egy zsámolynál magas a felületegységre eső hőterhelés, ez nem tesz jót az aromáknak, nagyobb felületű égő optimálisabb, főleg, ha nincs üstház és/vagy a láng éri az üst alját.
Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.
Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)
A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.
Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.
Gyümölcs nélkül mi a tapasztalatod összehasonlítva a két főzési eljárást? Egy képet tennél fel a főződről, ha nem vagyok tolakodó? :) főleg a thumper érdekelne.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez jó hír! Az lenne a kérdésem, hogy gyümölcs darabok nélkül próbáltad-e, a thumperbe mit öntesz, ha egyáltalán öntesz valamit, mennyi cefre mennyi előpárlatot vettél el, előpárlat elvétel után hány fokos a kifolyó, utóárlatra hány fokos kifolyónál váltottál, mennyi utópárlatod lett és hány fokos, a középpárlat mennyi lett és hány fokos, a középpárlatot 20 C-fokon hány fokosra tudod visszahígítani opálosodás megjelenése nélkül, használtál-e valamilyen olajleválasztót csorgatás közben, a thumperben a főzés végére hány liter flegma gyűlt össze, milyen magas volt a folyadék szint a thumperben a főzés végeztével, az üstben lévő cefre felöntéskor hány tf%-os lehetett?
Érdekes tapasztalat az imént készültem el egy kis körtével "egymenetben", az aromakosárba egy gyümölcs darabolva, a thumperbe egy gyümölcs szintén darabolva a végeredmény egy extra illatos körte párlat. Kezdek a rendszerrel barátkozni.Sokkal jobban ízlik ,mint a kisüstis módszerrel készített előző évi.Jó nedűt mindenkinek.
de en nem regeneraltam a gyantat hanem aktivaltam.. viszont ezt lehet nem elegge tomeny oldatban tettem.. tudtommal akkor kell regeneralni amikor telitodik, de az en esetemben uj gyantarol van szo..