Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141556

Sziasztok!

Ha lenne pár liter kevésbé kívánatos kész párlat, némelyik utópárlatos, némelyik valószínű aromával tuningolt, vagy egyszerűen semmi ízű, talán vegyes.

Ezeket érdemes lenne e összeönteni és vissza hígítva újra finomítani?
Ízben mire számíthatok? Előpárlat ilyenkor is hasonló, vagy kevesebb, mint normál esetben?

endrepp Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141555

A hőmérséklet nem olyan nagy gond, ha egy 20cm, es csővel kötöd be felfelé nem fog túlhevülni.

A bekötő csőbe valami szűrő szerű nagy lukú szivacsdarab nem árt.

Az üstben kb. 5mBar nyomás az a gyakorlatban nulla, ehhez kell órát keresni.

 

http://www.ebay.com/itm/Pressure-Gauge-0-To-25mBAR-1-2-NPT-100mm-/322538738155?epid=931636437&hash=item4b18ce91eb:g:LPkAAOSw9OFZMArZ

 

Mint Rézműves is írta, ennek igen kevés a gyakorlati haszna, nullához közelít. :)

Biztonsági szempontból az óra semmit nem ér hangjelzés nélkül meg főleg, a fedő tömítésének kell úgy működnie, hogy kifújjon vész esetén.

Előzmény: csalántea (141553)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141554

Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)...

Előzmény: csalántea (141553)
csalántea Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141553

Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt. (Nem csak dugulás esetén, hanem intenzív tüzeléskor a gőzáram felfelé haladtában is.) Az eladó azt mondta, hogy az egyszerű nyomásmérők nem alkalmasak 100 fok körüli gőz nyomásának mérésére (leginkább csak folyadékok nyomásmérésére valók), mert az 50-60 fok fölötti hőmérséklet esetén tönkremennek a forró gőztől ill. teljesen rozsdamentes kivitel is szükséges a megfelelő működéshez?

Igaz lehet ez így?

Tudna valaki megfelelő nyomásmérőt ajánlani?

 

sogi01 Creative Commons License 2017.09.06 0 1 141552

                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141534)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.05 0 2 141551

Szia. Én ilyet használok 3 éve állítható reduktorral, nagyon bevált, átlag 40 perc alatt megindítja a nedűt. 

Előzmény: S21LUS (141530)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141550

Tetszetős pálinkásüveg Németországból... :-)

Lehet hogy rendelek egyet az ismerősömnek. A tartalomról én gondoskodok! :-)

http://www.ebay.com/itm/2-pcs-Glass-Bottles-0-5-litre-l-Skull-Head-Flask-Pirate-Whisky-Bottle-500-ml-/331521794604?epid=1688704735&hash=item4d303d222c:g:HtoAAOSwjVVVhZ1N

endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141549

Nekem is kínai zsámolyom van, kazán szőnyegégőt sokan használnak itt, ha visszalapozol találsz infót bőven, de ha szakemberre bízod az a legjobb választás. :)

Előzmény: S21LUS (141548)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141548

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat! Nekem is 5,5-es van, fúrt fúvókákkal, így végül nem emellett a 13-as mellett döntöttem.

 

Endrepp javaslatából kiindulva felhívtam egy gázszerelőt, aki azt mondta, hogy simán csinál nekem egy gázzsámolyt a régi Fég kazánom égőjéből. Szerinte az 18 kw körül lehet. Annak már elégnek kell lennie :)

 

Ha esetleg érdekel valakit, ha kész lesz, teszek fel róla képet.

 

Előzmény: Jolida (141538)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141547

Lehet, hogy van kisebb is, de ami nekem van kettő az teljesen egyforma minden tekintetben, csak az egyik dobozára 5.5 kw van írva, a piezzosra 13kw :)

Előzmény: rézműves1 (141545)
zr-7 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141546

Kedves körtés 01!

Igyekszem válaszolni.

 Próbáltam gyümölcs nélkül is de semlegesebb az íz, illat.

A thumperbe 30% alkoholt öntök.A kisüstis arányokat használtam 1/3-nak a 2%-a.

A kifolyó 75 fokkal indult ,50-nél zártam, utópárlatot nem gyűjtöttem.nem tudom mennyinél opálosodik, mert 48 hígítottam itt szép .A szűrésre az egyszerű kávéfilter.A thumperben 2l volt a végére emelkedett egy kicsit a szint.A cefre a fórumos módom készült 12 nap után főzve.Üdv!

rézműves1 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141545

..."máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas"...

 

A kettő az két különböző öntvény...nekem is van ilyen kisebb...annak a körégője pár centivel kisebb és alacsonyabb is...régebben lehetett még kapni, de most már csak az 5,5KW-osat látom mindenhol...viszont az az öntvény nem tud 13KW-ot az tuti, akárhogy növelik a fúvókát...az eredeti 5,5-ös az 1,4mm-es fúvókával van...ha nagyon kibővítik a lukat, már nem tud annyi levegőt magával vinni, még teljes nyílásnál sem, hogy szépen égjen...

Előzmény: vick_1899 (141539)
endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141544

Sztem igen. Ha számít, a hatásfok, az biztos, hogy sokkal jobb egy ilyen égőnél, ami komoly gyárban született és arra hivatott, hogy egy fűtési szezont lehetőleg alacsony költségekkel ússzál meg. :)

Ha dupla falú az üstöd, annyira nem lényeges, ha szimpla falú, akkor igen, hogy egy zsámolynál magas a felületegységre eső hőterhelés, ez nem tesz jót az aromáknak, nagyobb felületű égő optimálisabb, főleg, ha nincs üstház és/vagy a láng éri az üst alját.

Előzmény: vick_1899 (141543)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141543

Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.

 

Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)

Előzmény: Jolida (141541)
endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141542

A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.

Előzmény: vick_1899 (141539)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141541

Egyébként miért lenne használhatatlan?

Lángőr működik, égni ég, begyújtani meg gázgyújtóval szoktam.

A tavalyi és az idei szezon idáig tartó részét jól teljesítette.

Előzmény: vick_1899 (141539)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141540

Nekem az első főzésnél olvadt le a piezo. :-ppp

A tele 100-as üst 1h-1h20 alatt indul meg, nekem az elég.

Előzmény: vick_1899 (141539)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 2 141539

Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.

Előzmény: Jolida (141538)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141538
Előzmény: S21LUS (141537)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141537

Köszi! :)

Igen eddig én is eljutottam, csak amiket a neten találok nagyobb zsámolyok, az mind horror áron van.

Mi a neve ennek a kínainak, esetleg tudod, hogy hol lehet beszerezni?

Előzmény: Jolida (141531)
paulus birra Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141536

Pont így nézett ki nálam (is) a muscat. A végén már nem bírtam idegekkel és mertem le belőle.

Előzmény: raczno (141511)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141535

Gyümölcs nélkül mi a tapasztalatod összehasonlítva a két főzési eljárást? Egy képet tennél fel a főződről, ha nem vagyok tolakodó? :) főleg a thumper érdekelne.

Előzmény: zr-7 (141529)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141534

                                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141510)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141533

Utána pedig a májat kell regenerálni. De nem 10%-ossal és nem sóoldattal. :)

 

Előzmény: endrepp (141526)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141532

Ez jó hír! Az lenne a kérdésem, hogy gyümölcs darabok nélkül próbáltad-e, a thumperbe mit öntesz, ha egyáltalán öntesz valamit, mennyi cefre mennyi előpárlatot vettél el, előpárlat elvétel után hány fokos a kifolyó, utóárlatra hány fokos kifolyónál váltottál, mennyi utópárlatod lett és hány fokos, a középpárlat mennyi lett és hány fokos, a középpárlatot 20 C-fokon hány fokosra tudod visszahígítani opálosodás megjelenése nélkül, használtál-e valamilyen olajleválasztót csorgatás közben, a thumperben a főzés végére hány liter flegma gyűlt össze, milyen magas volt a folyadék szint a thumperben a főzés végeztével, az üstben lévő cefre felöntéskor hány tf%-os lehetett? 

Előzmény: zr-7 (141529)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141531

Nagyobb gázzsámollyal. :-)

13.5kW echte kínai. :-p

Előzmény: S21LUS (141530)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.04 0 0 141530

Sziasztok!
100 l-es üstöt ti mivel melegítitek/melegítenétek? A meglévő öntöttvas gázzsámolyom sajnos kicsi hozzá.

zr-7 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 141529

Kedves Urak!

Érdekes tapasztalat az imént készültem el egy kis  körtével "egymenetben", az aromakosárba egy gyümölcs darabolva, a thumperbe egy gyümölcs szintén darabolva a végeredmény egy extra illatos körte párlat. Kezdek a rendszerrel barátkozni.Sokkal jobban ízlik ,mint a kisüstis módszerrel készített előző évi.Jó nedűt mindenkinek.

vick_1899 Creative Commons License 2017.09.04 0 1 141528

ez a vicc, hogy ket kulonbozo helyrol szarmazo gyumolcsrol van szo, ezert tisztaztam kulon.. koszonom a sok segitseget es tanacsot :) 

Előzmény: obsitos3 (141524)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 141527

de en nem regeneraltam a gyantat hanem aktivaltam.. viszont ezt lehet nem elegge tomeny oldatban tettem.. tudtommal akkor kell regeneralni amikor telitodik, de az en esetemben uj gyantarol van szo.. 

Előzmény: obsitos3 (141523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!