Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Velem is ugyanez történt mitesszer-ügyben, és szintén csak mintegy mellékesen. Amikor viszont Karácsonykor pár szelet beigli lecsúszott, pár óra múlva már néhány pattanás díszelgett az orromon! (Lehet, hogy a bűntudattól?:-)
Tej: a tehéntej a bocinak való, nem az embernek. Csak éppen a szarvasmarhát lehetett úgy szelektálni, hogy ma már napi 50 litert (!) tud adni, és nem mászik fel a ház tetejére.
Kecsketej: nos ez már jobb, úgy tudom, hogy ez hasonlít leginább az emberi anyatejre összetétel szempontjából. Ugyancsak kecsektejből készül(t) az igazi kaukázusi kefír, aminek oly nagy gyógyító hatást tulajdonítanak.
A joghurt érése során a bifidusz esszenziszen - :) - túl még vagy 30 baktérium ügyködik az átalakításon. Nem tudom mi történik ilyenkor a tefehérjékkel, ha valaki képben van, ne fogja vissza magát.
Sajnos a glikémiás index ettől még nagyon magas marad.
Kecsketej az ősszel volt az egyik nagykörúti Spárban, fél literes ksizerelésben, teljesen bio volt, meg is romlott 4 nap alatt általában. Sokszor már ott a polcon lejárt a szavatossága... A 30%-a tuti zsír volt, szépen ki is ült a palack falára. Nagyon finom, de jó ide nem látom a polcokon (nyilván mindek rendeljenek, ha ott romlik meg), pedig ebből akartam csinálni kefírt. Drága mulatság lett volna, meg hogy most paleo akarok lenni, nem biztos hogy belefér.
Legyen ugyan kitűnő alapanyagokból az a pékárú, vagy legyen kézzelmaszírozott az a tehén, amelyik a tejet adja, attól még ugyanúgy beindítják azokat a a káros kémiai/ biológiai folyamatokat a szervezetben az emésztés során, amelyeket a paleo étkezés megpróbál elkerülni.
Egyébként az elnevezés kicsit egyszerűsít, vagy túl képszerű. Gondoljunk inkább pl. a kortárs eszkimókra, akiknek fehérje és állati zsír a bevitt étkek több mint 90(!)%-a.
Magas vérnyomsás, szívinkfartus, cukorbetegség és a többiek lényegében ismeretlen betegségek.
Remélhetőleg a gabonamentes étrendre való áttérésed végett nem is fog továbbiakban fájni. Szerencsére a szervezetük csodálatosan képes regenerálódni, ha nem bombázzuk folyamatosan rosszal, és megkap mindent, amire szüksége van. Ehhez táplálkozásban a paleo jónak néz ki.
hát én meg sose voltam korábban "gyomros", kb. másfél évvel ezelőttig. állítólag van 1 kis refluxom is, de abból semmit nem érzek, sosem ég a gyomrom, nyelőcsövem. csak a gyomromban van itt-ott az a maró érzés időnként, mint a reklámban. :-)
pontosan. ha csak a placebó lenne, akármelyik gyógyszer vagy diéta meggyógyított volna. viszont tartós hatást eddig csak a cukor elhagyásával értem el, meg most a gabonák és hüvelyesek kiiktatásával. és az, hogy simább a bőröm, mintha eltűntek volna a mitesszerek (pedig semmit nem csináltam vele), megintcsak nem lehet placebó, mivel nem is számítottam rá, nem is érdekelt, de egyszercsak észrevettem.
na előbb csak egy sort sikerült leírni, de folytatom. szóval amiért placebo hatása mindennek van , amiről elhisszük hogy hat , ezért hasonlítják össze 'placebóval' a gyógyszereket. namost, ha valaki ilyen diétával próbálkozik, feltételezhetjük , hogy elötte is igyekezett egészségesen táplálkozni. azthitte , hogy egészségesen táplálkozik, vagyis a placebo hatás ott is megvolt. ha másik diétát próbál ki, placebo ott is meglesz, a 'rendes' hatást meg kimatekozhatjuk.
Mindég gyomros voltam. És persze tudom, hogy a stressz, szorongás mikre képes.
De ezen nehezebb változtatni, mint az étkezésen. Mindég Légrádyra hivatkozom, de hát rengeteg igazságot írt a táplálkozással kapcsolatban. Kapott is sok hideget a hivatalos dietetikusoktól. A szénhidrát emésztésről is írt, hogy egyeseknél, különösen egy bizonyos kor után, lehet, hogy sok mennyiségileg a gyomorsav, mégis kevés a sav/ vagy pepszin?/tartalom ahhoz, hogy a gyomorból az ételpép tovább tudjon haladni, savanyítani kell. És nekem többnyire bevált. Mert ha nem, ellenperisztalktika lép fel, vissza jön a refluxosoknál a nyelőcsőbe, és ez okozza a kínzó érzést a nyelőcsőben.
Viszont, ha a nem fogok egyáltalán gabonaféléket enni, lehet, hogy teljessen m gszűnik a problémám.
Ja, és ami a legérdekesebb, hogy nem fájt semmim, se gyomor, se nyelőcső, a fekély ellenére sem.!!!!!!!!
Szerintem az nagyjából megfizethetetlen, legalábbis nekem. Hogy valami "bio" legyen, az egész folyamatot ellenőrzik, és mindenfélét betartatnak vele, és ennek meg is van az ára: az áruházas akármilyen bio tej majd' 400 forint literenként...
De! Itt jön az átbaszás! Ezt a tejet ugyanazon a gépsoron pasztőrözik és homogenizálják, holott én pont ezt próbálom kerülni, gyűlülöm az egyentejet. A rendes tejnek az az ismérve, hogy nagy zsírdarabok vannak benne, és télen más az íze, mint nyáron, le lehet fölözni és megsavanyodik. Ilyen egyszerű ez, a többi nem érdekel annyira (persze, ha lenne pénzem, venném a bio _és_ nem feldolgozott tejet, de nincs).