A története: apám összegyűjtötte, aprította és hordózta a gyümölcsöt. kb egy jó hetet töltött ott, de még csendes forrásban volt, mikor elmentem érte és megautóztattam. Tudom, hogy nem tett neki jót, de szét lett merve kisebb edényekbe, itthon meg vissza egybe.
Az előző transzport is így járt. Az bírta.
Itt még hagytam 4-5 napot, mikor lesüllyedt a teteje, majd utána tudtam nekiállni ismét olyan 4-5 nappal. Savat nem kapott.
Most egyébként 2,5 liternél járok 65 % körül van. Szagos-marós-csípős.
Na... eddig totál csőd. Lassan 3 órája kezdtem a kb 20 l alszesz tisztázását. Megindult rendesen, onnantól csöpögtetem szó szerint, de még nincs hol váltanom. Közel 2 liternél járok, és még mindig büdös és rossz ízű.
Lehet, hogy nem csak ecetesedés lehetett?
Egyébként a sz.bikarbóna nem pezsgett fel...
Érdekes, hogy a cefre kifőzésekor azért egy idő után elmaradt a szag. Most még nem.
Valószínű, hogy kuka az egész, de azért kíváncsi vagyok, még folytatok valameddig.
Okozhat ilyet rossz irányú erjedés? Magán a cefrén nem éreztem rossz szagot, de így utólag... tényleg eltűnt már akkor a körte belőle...
Köszi! Hétvégén vettem egyet, tesztelni is tudtam. A kémény-pillangó teljesen zárt állásban sem teljesen zár le, gondolom biztonsági okokból. Működik teljesen zárt állásnál is, semmi égéstermék, vagy gázszag nincsen, én egy nagyon picit nyitottam rajta, biztos-ami biztos alapon, így használtam.
Felfőzési időm, ami a lényeg lett volna, sajnos semmit nem változott, ugyanúgy 2 óra. Szedés meg plusz 2-3. Ami változott: fél palackkal indultam neki, ezt onnan tudom, hogy 2x75 litert lefőztem múltkor, még a pillangó szelep előtt. 4x75=300 litert szokott bírni+egy kis finomítást, de az nem használ sok gázt. Aztán feltettem a pillangót, lefőztem még ezzel a palackkal 3x75 litert és még mindig maradt benn kb. egy óra égetésre való gáz.
Akkor, ezek szerint egy tele palack kibírna az eddigi 4x75 liter helyett 6x75 litert+egy kis finomítást, ami számomra hihetetlen, de eddig legalábbis így néz ki a helyzet.
Második észrevétel: Nagy a légtér, hűvös a ház. Télen meg szoktunk fagyni a főző mellett. Most frankó meleg volt az egész házban, nagyszerűen felfűtötte csak a főző, sparheltet sem kellett begyújtani. Hasznos szerkentyű, ez biztosan kellett nekem. (a képen a közepes, és a közepesnél kicsit kisebb láng van)
Amúgy a végén a magja majdnem több volt mint kidobott héja... Mivel átdörzsöltem a szűrőn, a héj már nem az a héj volt amit kidobtam, mint ami a cefre tetején fenn maradt.
Ha a komposztban a giliszták alkoholisták lesznek, attól még lehet velük etetni a halaimat? :-)
A mag az aljára ment azt tudtam volna külön kezelni. A héját a szokáson túl azért is kénytelen voltam leszedni, mert nem fért volna már a cefre az 50 literes üstbe. Volt benne habzásgátló, de 40 liternél többet nem mertem. A kimaradt 15 liternél is megvolt a korlát, a hűtő aljában 3 db 5 literes kannát tudtam elhelyezni. 3 db műanyag ládában 63 kg szőlőből (ennyi volt a számlán) ennyi jött ki. Jövőre elég lesz max 58-60 kg.
A fajélesztőn amit használtam 21% alkoholtartalmat írnak. Ennyit mondjuk gyümölcscefrénél aligha lehet elérni, csak a cukorcefrénél, de arra utalhat a dolog, hogy nem lustul el annyira az élesztő az alkoholtartalom emelkedésével.
Jó az, akkor annyi volt, nagyobb lángon kéne főznöd, hogy gyengébb legyen az alszesz vagy letakarni valamit a réz felületből, fújt a szél esetleg, az is benne van, biztos finom lesz. :)
A magot oké, hogy szűrőd, de szerintem, ha a héja benne marad az csak erősíti a gyümölcsös jelleget.. Nálam is a napokban lett kész 5 hordó cserszegi, ha közel ilyen jó kihozatalom lesz akkor be kell táraznom demizsonból :D :D
40 liter az teljesen tiszta szűrt cefre! Én a cefrét mindig leszűröm főzés előtt. Amit lehet szétkenek a szűrőben, pépesítek, de szilárd rész már a komposztra megy. A szűrő egyébként még a szőlőmagot is visszatartja, olyan sűrű. Babra munka, de tuti leégésbiztos megoldás, megéri.
Van még a cefréből 15 (szintén átszűrt) literem, ami hűtőben várja a hétvégét.
A mérést mint írtam ismételtem. Nem volt különbség. A párlat hőfoka is 20 fokos volt. 18 fokos kútvíz ment a hűtőbe.
A deflagmációra én is gondoltam, de semmit nem csináltam mással és másként, mint pl a kajszival. Nem emlékszem pontosan, de ott 30-35% között megállt az alszesz. A felfűtés is ugyanolyan intenzíven ment. felfűtéssel együtt alig több mint 4 óra alatt lement a 10 liter alszesz. A fokoló alsó méréshatára elég bizonytalan már, de 5%-nál állítottam le a fűtést, utána már nem sokáig futott.
Szóval én is csodálkoztam, de ennek ellenére örülök is neki. Illatra még alszeszként is egészen különleges.
Nehezen képzelhető el,még ha a törkölyt kiveszed,és tisztán 40 L bort főzöl,akkor is 12.5 % alkoholtartalmú volt a cefréd.Nem lehet benne mérési hiba?Akár a mennyiségnél,akár a %-nál?Ráadásul ha kicsavarod,a végén kifolyó gyengébb alszesz visszarontja a töménységet,ez így túl erős,túl sok.