Keresés

Részletes keresés

tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141760

egy földhözragadt kerdes:

starking almabol érdemes cehfret csinalni?(h nelkul...)

eleg sok termett...

Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 1 141759

Szerintem leállhatsz vele, nem hiszem hogy lehet belőle még valami jó. 

Múltkor valószínűleg nagy szerencséd volt vele. A szilva mondjuk minden bizonnyal kibírná ezt a cefrebolygatást, de a körte kényes nagyon. 

Előzmény: beetee (141758)
beetee Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141758

A története: apám összegyűjtötte, aprította és hordózta a gyümölcsöt. kb egy jó hetet töltött ott, de még csendes forrásban volt, mikor elmentem érte és megautóztattam. Tudom, hogy nem tett neki jót, de szét lett merve kisebb edényekbe, itthon meg vissza egybe.

Az előző transzport is így járt. Az bírta.

 

Itt még hagytam 4-5 napot, mikor lesüllyedt a teteje, majd utána tudtam nekiállni ismét olyan 4-5 nappal. Savat nem kapott.

 

 

Most egyébként 2,5 liternél járok 65 % körül van. Szagos-marós-csípős.

 

Talán 1 zacsi kabai lehetett az egészben.

 

Előzmény: Figyelget (141755)
obsitos3 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141757

Lehet.Csak azok is a detoxikálón végzik.(:-(:-

Előzmény: pacsepa (141742)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141756

Én amit lehet nem oltok be, de a vilmos nem indult be rendesen, féltem, hogy félre megy, beoltottam az első adagot fajélesztővel.

Ma cefréztem a maradékot, azt a spontán erjesztett szilvával oltottam be jó alaposan, kíváncsi vagyok ettől hogy startol.

Előzmény: beetee (141754)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141755

És ez az "alábukás" mennyi idő után történt?

Előzmény: beetee (141752)
beetee Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141754

De írtam, hogy a beoltás elmaradt. Csak vadélesztők által indult el.

(sajna apám nem vevő az újításokra.. :( )

Előzmény: beetee (141752)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141753

Kapta a cefrét.

Előzmény: endrepp (141751)
beetee Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141752

Apám csinálta.

Igen. Érett.

Volt már ez előtt is egy kb 80 literes adag, ami kész lett, le is lett főzve és azzal semmi probléma nem volt.

Ez is kb 80 liter volt. Alábukás után 3-4 nappal lett főzve. Ugyanaz az edény, technológia, stb... és büdös.

 

És még van egy 50-es adag, ami a kiforrás végén tart.

 

Előzmény: endrepp (141751)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141751

Érett volt a körte, kézzel könnyen szétnyomható?

Előzmény: beetee (141750)
beetee Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141750

Na... eddig totál csőd. Lassan 3 órája kezdtem a kb 20 l alszesz tisztázását. Megindult rendesen, onnantól csöpögtetem szó szerint, de még nincs hol váltanom. Közel 2 liternél járok, és még mindig büdös és rossz ízű.

Lehet, hogy nem csak ecetesedés lehetett?

Egyébként a sz.bikarbóna nem pezsgett fel...

 

Érdekes, hogy a cefre kifőzésekor azért egy idő után elmaradt a szag. Most még nem.

Valószínű, hogy kuka az egész, de azért kíváncsi vagyok, még folytatok valameddig.

 

Okozhat ilyet rossz irányú erjedés? Magán a cefrén nem éreztem rossz szagot, de így utólag... tényleg eltűnt már akkor a körte belőle...

Előzmény: beetee (141719)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141749

Nincs mit. Örülök, hogy nyertél ezen a fejlesztésen. :)

Valószínűleg a főződbe ennyi hőt tudsz bevinni, egy keverő segítene valamennyit, de a felére nem hiszem, hogy csökkenne a felfűtés.

Előzmény: Törölt nick (141745)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141748

 3-n biztos vagyunk már nevezők:) Milyen benevezendő tételeid-mintáid lesznek?

Előzmény: csalántea (141724)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141747

De lehet. Takard be a sisakot,páracsövet.

Előzmény: Törölt nick (141746)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141746

Szia! A deflegmációból nem lehetne valamiképpen "visszavenni" ?

Előzmény: rézmanó75 (141681)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141745

 Köszi! Hétvégén vettem egyet, tesztelni is tudtam. A kémény-pillangó teljesen zárt állásban sem teljesen zár le, gondolom biztonsági okokból. Működik teljesen zárt állásnál is, semmi égéstermék, vagy gázszag nincsen, én egy nagyon picit nyitottam rajta, biztos-ami biztos alapon, így használtam.

   Felfőzési időm, ami a lényeg lett volna, sajnos semmit nem változott, ugyanúgy 2 óra. Szedés meg plusz 2-3. Ami változott: fél palackkal indultam neki, ezt onnan tudom, hogy 2x75 litert lefőztem múltkor, még a pillangó szelep előtt. 4x75=300 litert szokott bírni+egy kis finomítást, de az nem használ sok gázt. Aztán feltettem a pillangót, lefőztem még ezzel a palackkal 3x75 litert és még mindig maradt benn kb. egy óra égetésre való gáz. 

  Akkor, ezek szerint egy tele palack kibírna az eddigi 4x75 liter helyett 6x75 litert+egy kis finomítást, ami számomra hihetetlen, de eddig legalábbis így néz ki a helyzet.

Második észrevétel: Nagy a légtér, hűvös a ház. Télen meg szoktunk fagyni a főző mellett. Most frankó meleg volt az egész házban, nagyszerűen felfűtötte csak a főző, sparheltet sem kellett begyújtani. Hasznos szerkentyű, ez biztosan kellett nekem. (a képen a közepes, és a közepesnél kicsit kisebb láng van)

Előzmény: endrepp (141620)
raczno Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141744

Igen, lehet, csak a halászlé elfogyasztása után ki kell várni a  felszívódási időt...

Előzmény: pacsepa (141742)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141743

200 liter 240 kg szőlőből. Kb arányos az enyémmel, 55 liter cefre 63 kg-ból.

Mint írtam még nem tudok BRIX adatot mérni, de az alszesz kihozatalodra nagyon kíváncsi leszek! Alkoholban és mennyiségben is.

Előzmény: raczno (141740)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141742

Majd legközelebb...

Amúgy a végén a magja majdnem több volt mint kidobott héja... Mivel átdörzsöltem a szűrőn, a héj már nem az a héj volt amit kidobtam, mint ami a cefre tetején fenn maradt.

Ha a komposztban a giliszták alkoholisták lesznek, attól még lehet velük etetni a halaimat? :-)

Előzmény: raczno (141740)
raczno Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141741

... nem fűrész, hanem tüzelsz...

Előzmény: raczno (141740)
raczno Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141740

Nem kellett volna a héját eldobni, ez olyan, mintha a pálinkával

locsoltad volna a komposztot. Én tavaly 5 részletben főztem Irsait,

szűrés nélkül... Ha oda figyelsz a főzésre, ha nem nyélgázon fűrész,

nem ég le... 

Én a hétvégén állok neki a Cserszeginek, 240 kg volt, 200 liter cefre,

a Brix 23 volt. Remélem jó lesz...

Előzmény: pacsepa (141739)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141739

A mag az aljára ment azt tudtam volna külön kezelni. A héját a szokáson túl azért is kénytelen voltam leszedni, mert nem fért volna már a cefre az 50 literes üstbe. Volt benne habzásgátló, de 40 liternél többet nem mertem. A kimaradt 15 liternél is megvolt a korlát, a hűtő aljában 3 db 5 literes kannát tudtam elhelyezni. 3 db műanyag ládában 63 kg szőlőből (ennyi volt a számlán) ennyi jött ki. Jövőre elég lesz max 58-60 kg.

Előzmény: vick_1899 (141736)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141738

Még valami!

A fajélesztőn amit használtam 21% alkoholtartalmat írnak. Ennyit mondjuk gyümölcscefrénél aligha lehet elérni, csak a cukorcefrénél, de arra utalhat a dolog, hogy nem lustul el annyira az élesztő az alkoholtartalom emelkedésével.

Most csak ötletelek...

Előzmény: pacsepa (141735)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141737

Jó az, akkor annyi volt, nagyobb lángon kéne főznöd, hogy gyengébb legyen az alszesz vagy letakarni valamit a réz felületből, fújt a szél esetleg, az is benne van, biztos finom lesz. :)

Előzmény: pacsepa (141735)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141736

A magot oké, hogy szűrőd, de szerintem, ha a héja benne marad az csak erősíti a gyümölcsös jelleget.. Nálam is a napokban lett kész 5 hordó cserszegi, ha közel ilyen jó kihozatalom lesz akkor be kell táraznom demizsonból :D :D 

Előzmény: pacsepa (141735)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141735

40 liter az teljesen tiszta szűrt cefre! Én a cefrét mindig leszűröm főzés előtt. Amit lehet szétkenek a szűrőben, pépesítek, de szilárd rész már a komposztra megy. A szűrő egyébként még a szőlőmagot is visszatartja, olyan sűrű. Babra munka, de tuti leégésbiztos megoldás, megéri.

Van még a cefréből 15 (szintén átszűrt) literem, ami hűtőben várja a hétvégét.

 

A mérést mint írtam ismételtem. Nem volt különbség. A párlat hőfoka is 20 fokos volt. 18 fokos kútvíz ment a hűtőbe.

A deflagmációra én is gondoltam, de semmit nem csináltam mással és másként, mint pl a kajszival. Nem emlékszem pontosan, de ott 30-35% között megállt az alszesz. A felfűtés is ugyanolyan intenzíven ment. felfűtéssel együtt alig több mint 4 óra alatt lement a 10 liter alszesz. A fokoló alsó méréshatára elég bizonytalan már, de 5%-nál állítottam le a fűtést, utána már nem sokáig futott.

 

Szóval én is csodálkoztam, de ennek ellenére örülök is neki. Illatra még alszeszként is egészen különleges.

Előzmény: endrepp (141734)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141734

Igazad van, a törköllyel együtt kell nézni, úgy sok.

Előzmény: obsitos3 (141732)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141733

Ha 0-ig lett csorgatva, akkor 12.5v/v%-os volt a cefre, az reális sztem. Persze ettől még az 50% alszesznek nagyon magas.

Előzmény: Figyelget (141731)
obsitos3 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141732

Nehezen képzelhető el,még ha a törkölyt kiveszed,és tisztán 40 L bort főzöl,akkor is 12.5 % alkoholtartalmú volt a cefréd.Nem lehet benne mérési hiba?Akár a mennyiségnél,akár a %-nál?Ráadásul ha kicsavarod,a végén kifolyó gyengébb alszesz visszarontja a töménységet,ez így túl erős,túl sok.

Előzmény: pacsepa (141729)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141731

De egyébként tényleg sok! 

Ez így legalább 20%-os kihozatal. 

Előzmény: pacsepa (141729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!