A négyes képről kérdeznélek, hogy ez fagerum, vagy fagerland konyha-e? Nekem fagerum van, és igazából az érdekelne, hogy a fogantyú is IKEA termék-e? (Ha igen, mi a neve?) Még nem találtuk ki a párommal, hogy milyen fogantyú legyen a szekrényen...
A felszaggatás ellen: a vágás vonalán ragasszuk le átlátszó ragszalaggal és snitzerrel vágjuk végig a vágás vonalát, ha nincs felszakítás gátló a fűrészben (ami amúgy is csak korlátozott hatású).
Vagy vágjunk a lap másik oldaláról, vagy van olyan penge dekopír fűrészbe, amely lefelé fogazott, tehát a vágási oldalon nem szakít, csak azzal nehezebb dolgozni, mert elemeli a fűrészt a lapról, ha nem nyomod jól rá.
De egyébként tényleg nem szaggatja annyira, hogy baj lenne, mert úgyis el lesz takarva.
Sima, egyszerű dekopír fűrésszel, a munkalap színéről lehet vágni (ha nem 2 forintos munkalap , bocsi! ) kicsit felszaggatja a dekort de nem fog kilátszani sem a mosogató sem a főzőlap alól.
Fel lehet utólag tenni, belülről kell felcsavarozni. 4 csavarral szoktuk a 4 sarkánál, a csavar az oldaltakaró mellé van csomagolva. Van még adel nyír. Nézd meg az áruházban hogy nem sérült vagy nem színhibás!!!
Házi körülmények között dekopírfűrésszel lehet a legjobban vágni. Felrajzolod a körvonalat (amit vágni akarsz, nem a mosogatóét!!!). A sarkokban 9-es fóróval átfúrod, meg máshol esetleg, ahol meg akarsz állni a fűrészeléssel, nagyobb darabot érdemes több részletben kivágni. Utánna a lukakból kiindulva fűrészeled. Az MDF lap baromi kemény, eszi a pengét. Van direkt ilyen lapra is dekopír penge, de nekem eddig legszebben fémfűrészpengével sikerült vágni (eddig vagy 6 mosogató és egyéb kivágáson vagyok túl). Nagyon kis ívben nehéz fordulni, ehhez vagy spec végony penge kell, vagy a megfelelő pontokon elő kell fúrni.
Nyílegyenesen nem lehet vágni, de nincs is rá szükség, úgysem fog látszani. Vigyázz, hogy fordulásnál ne nyomd oldalra a fűrész, mert nem lesz függőleges a vágás!
Ha nincs ilyen fűrészed, lehet, hogy egy mosogató kivágásáig érdemes valami praktiker gazdaságos szerszámot venni párezer forintést, ennyit talán az is kibír.
Minden szabadon maradó felületet sziloplaszttal kezelni!!!
Pontosan ugyanez a helyzet nalunk is: minden menni fog, csak a pult fureszelestol tartok egy picit. Raadasult vettem egy 246 hosszu pultot, ami van vagy 60 kg, emelgetni, rakosgatni nem kellemes dolog.
nekünk majd tavasszal lesz aktuális a konyhabútor szerelés, amiben egyedül a munkalap vágásától félünk. van arra lehetőség hogy azt valaki kivágja nekem ha elviszem? mert ezért az egy dologért nem hívnám ki a szerelőgárdát, mert a többit szívesen összerakosgatjuk. (szeretünk legózni :)) Csak ehhez se szerszámunk nincs, és emiatt nem is akarnánk venni sem, meg nem akarjuk elrontani.
Epp hogy nem a munkalapba akarom, hanem a szekrenyvazre magara... max. ott meg lehet erosittetni dupla szelessegre egy extra belso merevito kerettel, akkor lenne hova felfekudjon es nem pont a rossz iranyu terheles jonne (vizszintes munkalapra fuggoleges erohatas helyett a butorvaz fuggolegesen megtamasztott iranyara hatna egy ujabb fuggoleges (gyakorlatilag nem kell viselnie a munkalap terhet meg meg egy illesztes bizonytalansagat).
Ha munkalapba építed be a mosogatót, akkor a munkalapnak annyi vasagságot kell elől hátul hagyni, hogy fel tudjon rá feküdni a mosogató és ne törjön el a munkalap (szerintem 3-4 centinél kisebbre nem vághatod a munkalap széleit, mert akkor már eltörik)
sűrű fogú körfűrésszel szokták belevágni, a sarkokon meg mivel a körfűrész geometriájából adódóan nem tud sarkot vágni, rókafarkú fűrésszel ki kell vágni a bennmaradt sarokrészt.
munkalapba a mosogatonak, illetve a fozolapnak a helyet milyen vagoeszkozzel erdemes csinalni? A gond az (biztosan altalanos problema), hogy ezek a cuccok a munkalap 'belsejebe' kerulnek, tehat nem a szelere, ahol, mondjuk, egy furesszel ki lehetne vagni nekik a helyet.
Hú, nekem rögtön lenne egy - szerintem egyszerű - kérdésem. Utólag fel lehet-e tenni oldaltakaró panelt a lezáró elem oldalára, ha már rajta van a pult is? Pontosan hogyan kell rögzíteni ezt a lapot? Alsó elemről van szó. Remélem, még lehet kapni világos nyír takarólapot (Ädel nyír a bútorunk).
Csak szokas a mosogatokat (50 cm szeles) beepiteni egy 60-as munkalapba, vagy megfelelo meretu (kulon csinaltatott, kevesbe mely es pultnyival magasabb korpuszu) szekrenybe egy nem kerekitett sarku elem ugyanugy beteheto? Nem ertem milyen gond lehet vele, feltamasztas ugye adott, a viz befolyni ugyanugy egy helyen a pulttal csatlakozasnal tud (de csak max. ket oldalt nem korbe) ha nem jol csinaljak, az a keret meg nekem nem fontos vagy majdnem hogy idegesit, csak baj van vele. Na meg nincs teletablas 1,5-es mosogato, es a normal beepites sehogy nem akar kijonni a mereteink miatt, es ez lenne az egyetlen meroleges elem a tobbi pultra igy a kulonbozo melyseg se lenne zavaro. Persze ha nem megy akkor agyalok tovabb csak birizgal ez az otlet.
Most tudtam meg egy ügyféltől ,hogy létezik ez a fórum, gondoltam megnézem.
Én egy ikeás bútorszerelő vagyok, kb. 1500-2000 konyhával volt dolgunk, tehát van némi tapasztalatunk.
Szeretném felajánlani a segítségemet (már ha valaki igényt tart rá) minden "bútoros" témában , ha elfogadjátok?! pl.:tervezés,szerelés,vásárlás,ötletek,tapasztalatok,stb.
Szereltünk sok szobabútort illetve más gyártók által forgalmazott bútort is (kika,retz,...), ezek szereléséhez is tudunk illetve tudok valamit hozzászólni.
Vettem egy beépíthető mosogatót és elmentem az IKEÁ-ba előlapot venni hozzá. Megnéztem a csomagolást, mindent rendbe találtam vele, ezért nem bontottam ki. Otthon amikor kibontottam feltünt, hogy két réteg ragasztó van egymáson, tehát már újracsomagolt árut kaptam. Megnéztem az előlapot és felfedeztem rajta egy sötét foltot, ami eléggé feltünő volt. Visszavittem kicseréltetni. Amíg cserélték az árut bementem polcot venni, mire kijöttem ott az új csomag. Gondoltam nem esem immár harmadszor ugyanabba a hibába, kicsomagoltatom! Kicsomagolás után az original csomagolású előlapon két feltűnő sötét pöttyöt találtam. Újra kicseréltettem az árut, bármennyire is kukacosnak tűntem, de nem azért fizetek 12000 ft-ot egy ADEL középbarna előlapért, hogy az ne legyen szép!
Tanulság: Ha nincs sérülés a csomagoláson és nem a szomszédból jöttél, nem árt rászánni 10-30 percet az áru ki-becsomagolására, ha nem akarsz a cserével mérgelődni.
Először is tévedtem. ( mondtam, hogy fogalmam sincs melyik dobozba mi van.)
Nem az összeillesztő hiányzik, hanem a vízvető szegély. Azt nondták, hogy kb 5 hét múlva majd megmondják mikor lessz. Azt hiszem addig beszerzem máshol.
Amit nem értek, hogy fent kiírták a rajzról, hogy mi kell viszont az jó. De a számlán amit a pénztárnál adtak már 1db 30-as szekrénnyel kevesebb van és a két külömböző alsó sarokszekrény helyett is két egyforma van. Erre csak a szekrényváz összerakása után jöttem rá.
Ami pozitív:
1. Telefonba elmondtam közölték szedjem szét és vigyem vissza. 2. Vittem a szekrényt + a papírokat szó nélkül vissza vették pedig a hátlapot nem tudtam szépen leszedni és a dobozt is széttéptem kicsomagoláskor, igy eléggé össze vissza volt ragasztva.
Ami negatív.
1. A 10%-os akció alatt vettem így kb 25 percig tartott kiszámolni és beírni a gépbe mennyit is adjanak vissza. ( a vételi számla a kezükben volt) majd mire felmentem az emeletre új szekrényt venni már hallottam is a nevem az ikea rádióban, hogy menjek vissza. Ezután ujra számolás és fönöki jóváhagyá, hogy mégis csak jó volt az előző művelet. :-)).
2. vásárlákor mivel a tévedés az akció alatt történt adnak 10% kedvezményt (Ez pozitív) DE ez a pénztárnál újra 20 perc számolás + a mgfelelő gombok megnyomása a gépen+ telefon kisfönöknek aki jóváhagya és elviszi a papírokat másolni és aláíratni mégnagyobb főnökkel.
Sajnos nem tudom mi a munkalap neve. Az u alak miatt két helyen kellene illeszteni ráadásul az egyik közel a mosogatóhoz.
Ma hívtak az ikeából, hogy megjött az az 1-2 dolog ami készlet hiányos volt. Ez az összeillesztő viszont nincs és nem is rendelhetek egyenlőre mert a régi már az új pedig még nincs a gépükben.
Tamás
Egyébként két szoba tele van minden féle elemekkel és fogalmam sincs, hogy lessz ebből konyhabútor :-)).