Valami program hiányzik hozza hogy tudjak írni ,itt az enyém kiss.ati72@freemail.hu A fék a a lendkerék nél van mert én nem szettem szét nem tudom mit hajtott!
Meg jött a gép. Beüzemeltem, az ekét ki is próbáltam a sebességfelezővel együtt.
Van valami általános szabáj higyan kell beállítani az ekét? A csoroszjánok hogyan kell állni az ekéhez képest? Lógjon lejebb vagy legyen vele egy vonalban?
Hát így ahogy nézem 22.2 átm, 80 hosszú. Még azt nem kérdeztem hogy fékes, vagy kapa motor. A fiúnak nem kell, (ő ragaszkodik az új B & S , motorhoz, de engem azért érdekel. Bár az őszön vettem 2 vízszintes tengelyűt, de "ilyenem még nincs" . Írj rám az emailemen. Publikus.
Szia! Németbe vettem egy hirdetésien, Honda gv200 kértem és ezt kaptam és már nem akartam szarakodni meg keressek megint aki jól beszél németül hogy hívja fel aztán meg maradt!
Vegre sikerült képet felrakni, hát így néz ki egybe van ne hiányzik semmi róla én annyit néztem meg szikra van atforog nincs bállva olaj nincs benne! 30 000ft +futár Akit érdekel írjon és megegyezünk!
Hát igen... Bár elvileg nem kéne neki ilyet csinálni. Nekem mindig mindenem indul rendesen csak jó gyertya, jó benzin, tiszta levegőszűrő kell.
Kíváncsi vagyok a gépre.
Még mindig jobb ilyen apróságokkal vesződni mint alapból törött dugattyúval vagy ovális csapágy házzal, esetleg hiányosan venni egy román csodát. Nehogy magára vegye valaki, ezek biztosan kivételes esetek.
"Nem tudja valaki hogy hogyan működik a B&S motoroknál ez az új szívató nélküli indítás? Megbízható cucc ez?"
Én nem tudom, de sokáig kell rángatni mire beindul, ha régen volt használva. Egyre korszerűbbek, egyre szarabbak. Én a fűnyírómat vagy 20 x megrántottam mire beindult. Pedig még egy órát sem ment, és olyan könnyű húzni mint ha nem lenne benne kompresszió. Jobb volna ha rendes szívatója lenne, én tudnám meddig kell húzni.
Hali.
Nem vagyok szakértő én sem, gép vásárlása előtt álltam, szedtem az infót mindenhonnan.
Rurist én is néztem, sok adaptert adnak hozzá, jó az ára, van váltó.
A facebookon találham egy magyar Ruris csoportot, beléptem. Maximum 20 percig voltam tag és csak autolsó pár bejegyzésbe olvastam bele. Ki is léptem.
Holnap hozza a futár az új gépet, Szentkirály KF extra 850.
Szeretnék egy biztos tanácsot kérni.Vettem egy HECHT 747r tipusú kapa gépet,de nem tudom,hogy kell-e a meghajtóba olajnak lenni.Nincs rajta semmi ki-be öntő lehetőség.
Kevésbé kopik a gumi, könnyű kormányozni, csigahajtásnál rátoláskor nincs bicskázás. Szinte csak előnye van, talán csak nehéz teher talajon vontatás vagy szántáskor van a fix előnyben. A szabadonfutó hátránya előre/hátramenet váltáskor a szabadonfutót is kell váltani ,de ez engem nem zavar.
Azt szeretném megtudni, hogy mi jelentősége van, a szabadonfutós keréknek, a fix kerékkel szemben a robikapán vontatáskor ?. Mi az előnye, hátránya , vagy neadj uram , veszélye a szabadonfutónak ?.
Sziasztok megjavult az ingadozó alapjárat a gcv motornál!! Előzmények: kitakarítottam,semmie eredmény. Elvittem egy helyi szervizbe ott sem boldogultak vele rendelni akartak rá egy uj karbit. haza hoztam a gépet.Karbi ismét le 20% ecet,és főzés 20 percig. aztán míg ki nem hűlt kifujtam fék tiszt val,aztán levegővel.Visszaraktam akarár új korában!!! Csak ajánlani tudom a módszert vigyázni kell hogy sok ideig ne főzzük mert megeszi az alu öntvényt is az ecet.
Sziasztok, bocsánat a késői válaszokért, az utánfutón meg van oldva az oldalbillenés, hiszen régi terra utánfutó (cső a csőben megoldással). Csak a toldásra volt gondom.
Első benyomás? Úgy érzem van benn erő, elkapar a kerék induláskor visz szépen, megrakva még nem volt, de sosem fogom túlterhelni. Második, harmadik berántásra indul.
Mol 4t 10w30 olajat kapott.
Nincs benn második sebességfokozat, de a gázadás lehetséges, így változtathatom a tempót.
Így hirtelen az első néhány találat a jófogáson.
Kereső szövegmezőbe beírod hogy pótkocsi, a maximális árat meghatározod magadnak, én 50.000-et írtam be. Ezt lehet variálni tovább a keresőszóval, például utánfutó.
Én a magam részéről, ha építenem kellene akkor simson vagy mz,etz kereket szereznék fékfalastul, így elég könnyen kivitelezhető lenne a fék kiépítése. De építeni csak akkor érdemes, ha gombokért jut az ember a vasanyaghoz, kerekekhez (saját véleményem). Ellenkező esetben nézegelődnék a jófogáson, időről időre felbukkannak gyári fékes kispótkocsik, megfizethető áron.
Üdvözlök mindenkit a fórumon. Segitséget szeretnék kérni, hozzáértő társaktól. Van egy Szentkirályi hajtóműves,Brigs motoros rotakapám, amin SPRINT XC 40 felirat található. Eddig csak kapálásra használtam, amivel megvoltam elégedve. Arra gondoltam, hogy mivel becsülettel tette a dolgát eddig éveken keresztűl kapálás területén ,hátha tudna segiteni szállitásban is. Nemgondolok nagy dolgokra, PL,egy zsák cement , öt hat vödör sóder, homok. Nyugdijas vagyok, szertnék csinálni egy kis könnyű pótkocsit utánna. A problémám az , hogy hogyan oldjam meg a pótkocsi fékezését a lehető legegyszerűbben ???.Mijen kerékkel, és mijen fékkel, hogy ne kerűljön nagy anyagi kiadásokba. A válaszokban nagyon örűlnék, kerék - fék felfogatásokról készűlt fotóknak , és szájbarágós készitési, leirásnak . Lakóhelyem közelében, falunkban, nincs lehetőségem, hogy a valóságban megnézzek, és lefényképezzem, a számomra fontos részeket.
Aválaszokat előre is köszönöm minden segitőkész fórumtársnak .
8km, vagyis oda vissza 16km. Futóznom kell. Egy szezonban kb 4-5 alkalommal megyek végig a sorközökön. Otthon egy nagyon kicsi konyhakert van amit rendben tartanék vele. Most egy marcikapa van B&S motorral. Ez is jó"lenne" ha rá tudnám tenni a sebesség felezőre.
Szerintem maradok a Quantum 60-nál.
Nem tudja valaki hogy hogyan működik a B&S motoroknál ez az új szivató nélküli indítás? Megbízható cucc ez?
Ha nincs messze a kerted, lábon kimehetsz vele! Igen, váltós gép, és alkatrészek vannak hozzá, bár vastagon fog a Honda ceruzája... A kertmotornál sokmindent be lehet szerezni hozzá, jó minöségben, jó áron!
Egyáltalán nem ismerem ezt a gépet. Jól látom, van rajta váltó? Akkor ehhez a sebesség felező nem is kell? Alkatrész mennyire van hozzá? Nekem minden használathoz utánfutóra kell tennem, majd a helyszinen levennem, milyen nehéz lehet?
Ha teheted, vegyél Honda F400-at, bátran megveheted a jó állapotú használtat is-csak alátámasztani tudom Zoltán véleményét. Nem nagy az.
Nagyságrendekkel kezesebb jószág, mint bármelyik "csizmás" rotakapa, felezővel, álom vele dolgozni. Nekem is 600-asom van, de a sorközművelésre a 400 alkalmasabb.
Adaptereivel szokták hirdetni, de a meglévő eszközeid is hozzáilleszthetők egy kis ügyeskedéssel.
Honda f 400-at vennék! Hogy miért? Amióta hondám van (f600), fele annyit kell szerelgetni, és gyorsabbnak is találom! És van rajta rüki is, ami nem hátrány!!!
Oda jutottam hogy nem veszek használt gépet viszont, kellene egy kis segítség a nekem megfelelő gép kiválasztásához.
Fűszerpaprikába kellene, inkább homokos talajra, sorköz művelés, sebbesség felezővel, kultivátor, kapa tagok, saraboló. Csak az a fajta felező jöhet szóba ami nem növel nyomtávot.
Árukeresőn és egyéb fórumokon olvasott tapasztalatok alapján, inkább Briggs&Stratton motorral, mint Hondával. "De ha valaki tud jól érvelni, még meggyözhet"
Erre a gépre gondoltam:
https://www.profikisgep.hu/kerti_gepek_es_kiegeszitok_2632/kapalogepek_14/kf_gyartmanyok_1755/kf_quantum_60_briggs_6_kapas_kapalogep
Ami motor jelenleg rajta van az hiányos, de működik Intermotor 205ccm es,
Az eredeti motorja ACME motori A220, sajnos az egy újszerü motor volt, csak az alsó csapszeg megszorúlt és eltörte a hajtókart az pedig kitörte a blokk oldalád :(
Inkább ebben a tipusban gondolkodnék mert van hozzá alkatrészem ezáltal.
Először is-mint az előttem szóló(k) is javasolták, kapd le a régit, nézd, vagy nézesd meg, érdemes-e javítani.
No, meg nézd meg a főtengely forgásirányát, nehogy meglepetés érjen.
Nem látok az adattáblán teljesítmény adatot, saccolom olyan 8 lovasra. Ehhez valót válasszál, fúrni-faragni biztos kell az illesztésnél.
Ha nem vagy jártas, ajánlok HOZZÁÉRTŐ szakit, nem csak aki annak mondja magát, ő is tud tippet adni.
Én nem javasolok diesel-t, drágább, üzemanyag ktg. ugyanaz, inkább jó minőségű benzinest, néha ki lehet fogni használt Honda motorokat a neten, GX sorozat legyen, azok szinte elnyűhetetlenek, ha meg muszáj, van minden hozzá, de ha vigyázol rá, örök élet.
Egy srófra jár az agyunk: én is így oldottam meg anno 25 éve, ha még nem adtam volna le a MÉH-be, le is fényképezném.
Tehát a pótkocsi vonórúd eleje egy olyan cső, amibe be lehet dugni a kistraktor vonószemes csövének a szabad végét.
Hogy ez egy vonalba, vagy egymás fölé kerül, az attól függ, mennyi a pót és a traktor kapcsolási magassága, van-e szintkülönbség.
Lényeg, hogy erős, vastagfalú csövek legyenek, és lazán illeszkedjenek. A kettőt együtt át kell fúrni 10-es furat elég, majd a külső csövön lévő furatot jobbra-balra 10-10 fokban ovális, keresztirányú núttá bővíteni.
Az így kialakított furatokon át kell dugni egy csapszeget (lehetőleg ne biliacél legyen) és ez a szerkezet biztosítja a pót oldalirányú billegését, nem csavarja a trakit. Néha egy kis zsírral meg kell kínálni.
Nekem(még az öregé volt akkor) is az eredeti megoldás(gyári) dupla cső csak a külsőn volt a kereszt nút elfelejtette zsírozni és tavasszal a kanyarban lábát emelve megfeküdt. Na akkor egymás főlé dupla cső a felsőbe tömör rúd igencsak lazán, a rúd végén kapcsoló rész a másik végén kalap. Azóta is működik.
Régebben én is csináltam egy kézi kocsiból átalakított pótkocsit és a vonó részét dupla csővel oldottam meg. Az elforduláshoz szükséges nútot a belső csőre köszörültem. Kívülről nem lehetett látni a lényeget.
Az egyik falumbéli megkérdezte meglesheti e, mert ő is akar ilyet csinálni. Mondom meg.
Egyszer jön, hogy van nekem megcsinálva, mert az övé emelgeti a lábát, mondtam, ha nem csak lesed hanem kérdezel is előbb is meg mondtam volna.
Ez meglepő,én lehet pultot borítok. Nem boldogultam hagyományos módon gcv karbival megfogtam csak a karbit irány az állítólag drága S szentély megittam egy kávét és 3000 volt az ultrahangos,na ez már kezd reklám értékű szolgáltatás lenni.
Sziasztok.Ducati Mpm 2 karburátor beállításba jártas valaki.Beindul szívatóval,de alapjárat nem nagyon van gázadásra reagál.Magasfordulaton megy kb 5 mp et majd lehörög,gázt visszaengedve újra éled.Mit nézek meg rajta.Köszönöm a segítséget.
szia az nem sok pénz,az a baj hogy nem szoktam rendelni onnan meg nem is igazán értek hozzá. de ha esetleg ha megrendelnéd nekem én elutalnám a számládra a vételárat. Hajdúdorogi vagyok. jelölj be face. Pocsai Zsolt. Ladás borító.
Szia ! ebay.com most néztem 4700ft kapsz egy uj karbit levegőszűrőt egy gyertyát tömitéseket ,én nemrég rendeltem honda g200 a szállitás 23 - 30 nap ! Helyileg merre laksz ?
KF 04 komposzt aprítóm van. Irigylésre méltó a betöltő garatod. Lehet hogy nekem is ilyet kéne rá tenni. Sajnos a gyári nagyon keskeny betöltő nyílással rendelkezik. Ráadásul középen beszűkül. Amúgy jól darál.
Ez is a frissen vágott és félszáraz dolgokat szereti. A száraz nagyon visszarúg.
Szia! Van videó a yutuben, nekem is azt csinálja ! Az alapjarati fúvóka fölülről van és nem lehet kivenni de viszont van egy állító csavar amin csak egy negyed tudsz fordítani annak a végét meg kell melegíteni és le jön az alu kupak azt kitakaritod, nekem ezt ajánlották de még nem csináltam meg! Ha az se segít akkor ultrahangos tisztítás!
Üdv. Hogyan szoktátok a karbit kitakarítani? alapjáraton ingadozik (honda gcv) vagy csak a szervíz segít? Hajdúbiharban nem tudtok valakit aki foglalkozik vele?
Nagyon jól néz ki a darálód! Bár én lennék elég ügyes ahhoz, hogy ilyet csináljak. Egy olyan kérdésem lenne, hogy bírja ez szerinted a szőlő venyigét is? Esetleg 1,5 - 2 cm-es átmérőben is? Azért kérdem, mert lenne otthon nekem is ilyen cuccom, és lenne segítségem is, aki képek alapján össze tudná rakni.
ezt csináltam 2 hete daráló 2 fűnyíró adapterből lett átalakítva ház körüli csetmetet eltüntetésére meg gyümölcsöt cefrézni ma kipróbáltam nagyon szépen dolgozik
Körülbelül 20 éve vettünk egy ilyen gépet és az mellé kaptunk egy nagy doboz alkatreszt, gép már 17 éve nincs a birtokunkban, most találtam meg a dobozt a padlaspa.
Ha jól értem akkor olyan hajtóművet keresel amiben van hátramenet. A Jófogáson kínálnak egy ilyen rotakapát, hiányosan. Egy Iseki kapa- régen volt nekem is ilyen- gyárilag benne van a hátramenet. Kocsizásra nagyon jó volt. Írd be a keresőbe, hogy rotakapa és Békés megyében megtalálod Nagyszénáson 12 e.Ft. Talán segítettem, ha meg valamit félre értettem akkor bocs, hogy beleszóltam.
Hát akkor nekem volt olyan esetem hogy sodert vittem Szentkirályi kapaval nincs rajta felező semmi és lejtőn úgy meg szaladt azt hittem le esek a bakrol , ezt hogy csinálta a csiga halytás! Azóta meg tudom vele csinálni csak nem tudom hogy a p be lehetséges, valami kiskapu! Semmi nem tört benne össze , arra tudok gondolni hogy megemeli a csiga tengelyt!
Volt egy földterületem kb. 1km-re és nem tudtam mivel elvinni. Csináltam hozzá pótkocsit, 4 kapához csináltam vastagabb lemezből tárcsát és rá csavaroztam trabant kereket és így húztam a kocsit.
10 évig használtam, ezzel mentünk ki dolgozni, ezzel hordtam haza a terményt stb.
Itt ez a kettős kuplungkaros úgy működik, ha az egyiket húzod előre, ha a másikat hátra megy, ha mindkettőt elengeded a kocsit lehet tologatni, ugyan nehézkesen az áttétel miatt.
A csigahajtás az általában önzáró legalább is a kapáknál,kocsizásnál hirtelen gáz elvételnél kuplung oldásnál könnyen "bicskázik" főleg lejtőn le. A lánc+ékszíjra ez nem jellemző. Talán valamivel kisebb veszteségű a lánc+ékszíj.
Szia, én is abban bízok, hogy ha megvenném jópár évig kiszolgálna. Oleo/bertolini lenne a vágyam, de most elsőre csak ilyenre futná, mcch: 127e ft, oleo: 189e ft.
Másnem én leszek az első mccullochos kapás-vontatós jómadár...
Úgy értem az elv ahogy ez a rota is meg lett építve olyan mint a többi láncos/szíjas ránézésre? Tehát jobban bírná a pótkocsizást mint a csigahajtású gépek?
Én sem láttam még ilyen gépet szétszedve, de ránézésre a hajtása olyan mint a többi oleo vagy ruris stb.
Konkrétan a mcculloch rotát nem ismerem,de a lánc+ékszíj hajtású(vízszintes főtengelyű motoroknál sokszor) egy "irányváltó"görgővel a hátramenetet könnyen megoldható, a kormányszarvon "kettő kuplungkar" van bovdenekkel ("1+1h")
Hát igen mint mikor az öreg paraszt kicsit félrecsapva szemébe húzza a kalapját.(a volt öreg tanyaszomszédom), de most már én vagyok a faluban az öreg paraszt.
Azzal a vájdlinggal pont olyan mint a kínaiak által a Hold sötét oldalára küldött holdjáró ! Vigyázz ilyen netes képekkel , mert megneszelik azt a saját kotlájuk után lövik , te meg tavasszal nem tudsz fuvarozgatni !
Amúgy ezek a képek a gépekről jól feldobják a topikot , meg a kedvemet is így télvíz idején ! : )
Mivel a hely átalakult takarmány tárolóvá így sajnos igen, csak télen darabokban kerül valahova sarokba polcra padlásra a két dragon munkagépek kaszák fűnyírók permetező. Az öregfiú az télen is üzemel, takarmányozás s időnként néhány nem tervezett fuvar szén a későn gondolkodó emberkéknek.
Nekem is van néhány(nem szeretek átszerelni) 2db dragon(kf04+gcv060) meg egy öszvér(r250t+gcv160+terra komplett kerekek) Itt egy régebbi kép gyerek(10éves) suttyó (15-17éves) meg az öreg paraszt(igaz csak 30as körül) na meg egy "téli garázs kép" jelenleg
Én elhiszem,csak az általánosan elfogadott "hivatalos" verziót írtam. Nekem 85-140 van az r250t hajtóműben, kora talán 25-30 körüli. Hideg időben valóban nehezen indul 10-20m távon, 1es vagy 2es fokozat, utána 3 akkor is nehezen veszi a fordulatot de 100-200m után már nincs gond. Azért 85-140 mert ez volt "olcsón".
Nekem robi rekord 155 T van, 13 éve vettem darabokban. Akkoriban a mellék állásomhoz kelellett használnom télen is. Késő ősz volt mire összeraktam és feltöltöttem a hajtóművet hikomol olajjal és az első utamnál, mivel pár minusz is lehetett, alig bírtam elindulni. I. fokozat 100m, II. 500m utána jött egy 100m-es sík út és ott a III. fokozat csak az én súlyom volt rajta.
A második km-nél elkezdett csöpögni az olaj, onnantól fogva csak túrta a szellőző nyíláson az olajat.
Másnap leengedtem az olajat, egy literrel kevesebb volt mint amit beöntöttem.
És feltöltöttem motorolajjal és azóta az van benne.
Hozzáteszem nem új volt csak pár fogaskerék, de míg élek kitart.
Nem ismerem a kezelésit sem a gépet csak általában tudok váltókról nyilatkozni, a ferde fogazásúra fokozottan igaz ez a csigahajtásra hypoid olajat gl4-gl5 írnak.
Követnèm èn a kezelèsit csak nem ir semmit! Sem azt hogy hol ellenörizzem az olajszintet sem azt hogy mennyi olaj kell a hajtomübe. Csak egy táblázat hogy milyen idöközönkènt ellenörizzem. A motorrol leir minden, hogy mennyi milyen olaj ès hogy hova stb. de a hajtomüröl egy szo sincs.
Pontosabban : A hajtóműbe az olajat ! Mert lehet a tiedbe is motorolaj kell mindenhova ! Lehet a kezelési ezért nem tér ki külön a hajtómű olaj tipusára ! Szerencsére az F400-as Honda kezelési útmutatója ezt leírja , igaz csak egy kurta kis mondatban , amit linkeltem ! És egyik topiktárs jóvoltából már magyarul is megvan ! Igaz hogy az én Hondám egy 82-es kiadású , de még nem volt szétszedve soha ! Az előéletét ill. a munkásságát nem ismerem pontosan , de jó gazdája lehetett , betarthatta az olajcseréket , mert nagyon szépen jár , egy-két rántásra indul akár nyáron , akár télen ! Szóval csak azt akartam mondani érdemes a kezelésit követni . Az olajokról is szívesen érvelnék , de volt már sokszor szó róla itt a topikban / az egészet visszaolvastam / nem akarom untatni a rotációs kapa kedvelőket ! Mind ahogy én is csak műkedvelő vagyok , 5 négyzetmétert rotálok ! : )
Nagyon szèpen köszönöm a segitsèged! Az az ètdekes hogy ujjonan vettem a gèpet ès a magyar nyelvü kezelèsi utmutatoban szo sem esik a hajtomüröl. Egy rajz van hogy hol kell betölteni a hajtomüolajat ès ennyi.
Ezzel a hajtóműolajjal azért vigyázva ! Mindenki rávágja , hogy a hajtóműbe hajtómű olajat , DE NEM MINDEN ESETBEN ! Pl. a Honda F400 ba motorolaj kell mindenhova !
a magyar nyelvű , és az eredeti ! Tehát az F400-ba mindenhova 10W-40 motorolaj kell ! Mindenképpen megnézném a gyári előirást a tiedhez mit ír !
Szerintem hagyd meg a hondát a kapálógépen,lehet előbb elkopik a kf csigahajtás mint a hondához kellene nyúlni. Mókolással át lehet alakítani kézi gázosra esetleges magasabb "alapjárat" kézi kuplungnál nem gond. A szentkirályiak a kf gépeket (pl dragon) 80mm-es tengelyhosszú gcv motorral szerelik, a fűnyírómotorok általában rövidebb tengelyűek ez is megoldható távtartókkal. A 3,5 paci kicsit kevés,de a legnagyobb gond a fűnyíró motorok legtöbbször könnyű lendkerekesek(a hosszú kés adja lendtömeget) s igencsak visszarántanak indításkor a kapán.Kell emiatt rá nehéz lendkerék vagy nehéz kuplung.
Segitsèget szeretnèk kèrni. Honda fg 320r kapálogèpbe milyen hajtomüolaj kell? Hova kell tölteni hol lehet ellenörizni a szintet? Egyáltalán kell bele tölteni? A válaszaitokat elörre is köszönöm.
Szia! Az olaj volt a gond nem volt otthon csak 5w 30 és utána vettem belevalót és megjavult 10w 30 as írtak neki elő! De azért köszi a segítséget, egyébként a motoron nagyon jó állapotba van nincs válla semmi attól függetlenül hogy kb 20 éves!
Sziasztok! Tudna valaki tippet adni erre ! Meggyűrűztem egy Honda gv 200 motort mert úgy füstölt mint egy 2t motor most ugyan úgy füstöl mint előtte! Egy dologra meg tudok gondolni hogy miért füstölt, mert lassan folyik le az olaj a szelep rugoktol de miért ha ez a gond !
Van egy Honda gcv 160 as típusú motorom.És az lenne a kérdésem ennek a típusnak a főtengelyének mennyi a normális axiális játéka mert gondolom nem 0.67mm :D
Javaslom a keresőbe írd be: Dugattyú bolt Szekszárd. Van nekik Iseki dugattyú 42-es méret gyűrűkkel, csapszeggel 8400Ft-ért. Szerintem telefonon felhívod őket, adnak külön gyűrűt is a kívánt méretben. Webáruházuk működik, korrekt csapat.
Igen, de azt pozicionálnom kell majd, nem emlékszem, hogy lenne a gépen helye. A lyukat is ki kell majd mérnem, mert a motor is előrébb lett tolva 2.5cm-rel. A peremet is majd rá kell mérni és pontosan kihagyni a helyeket.
A fontos a forma volt és a méret, köszönöm! Sárhányót is szeretnék hatogatni rá, de azt majd lemodellezem elötte papírból.
Rajzoltam egy újabb vázlatot, feltöltöm, hátha másnak is jól jön majd egyszer.
A középső kört azt töröld ki. A bal oldali nagy kör középpontja és a kis kör középpontja között van a 227,5 mm. A 125 mm, a bal középponttól indul. A többi tökéletes.
A kihajtás tengelye kocogott kicsit (amin az ékszíj vezető van), azért szedtem csak szét, ott cseréltem csapágyakat és szimmeringet. Kitisztítottam de nem volt semmi baja, csak a régi olaj rakódott le. A hajtást nem bontottam meg, csak olajat cseréltem benne már kétszer, hogy tisztuljon. Semmi hangja és nem szivárog. Még a gyári festék van a csavarokon, nem is bontom meg amég működik. A könyvet ismerem, köszönöm. Abból nyomtattam ki a rajzokat, mert nem ismertem a felépítését, nagy segítség volt!
A blokkban híg olaj volt ennyi idő után is, nem találtam infót milyen való bele, gondoltam egy 5W-40 jó lesz, sűrűbbet nem is tennék bele. Eddig olyan 10-12 órát hajtottam, nem melegedett fel túlságosan és nem is volt semmi fura hangja, remélem így is marad.
Amit még nem találok sehol, az az ékszíj burkolatának a mérete. Sajnos az nincs meg, legyártanám lemezből de jó lenne ha legalább hasonlítana az eredetire.
Ha jól működik, akkor én nem bántanám. Komoly kis motor ez a Kawasaki. A csapágy csere miatt a hajtómű olajat már biztosan lecserélted. Olajban fut a blokkban a röpsúlyos szabályzó és lassító is.
Én nem tudonám átalakítani, mert ahol használom ott nincs áram. De ahogy eddig használtam, nem fogyaszt sokat. Nem is kellene vele foglalkozni, mert működik, csak szeretném rendbe rakni.
Köszönöm! Egy francia oldalt találtam ahol korábban árultak de most "out of stock". Írtam nekik, hátha tudnak segíteni valamit. Ha nem, akkor beviszem a hengert, dugót és a régi gyűrűket egy szaküzletbe, ott talán meg tudják mérni rendesen aztán majd lesz valami. Igazából nagy baja nincs, csak nagy a hézag, elkopott a gyűrű, de a hengeren még jó a hónolás (bár az a legkevesebb, újrahónolom ha kell, nincs meghúzva és nem is vállasodott ki) és a dugó is szép állapotban van.
Annyit tudok a gépről, hogy 1979-es gyártmány és kb. 18 évig állt egy fűtött garázsban. Burkolata hiányos, de egy alapos tisztítás után gyönyörűen jár. Gondoltam felujítom kicsit, szimmeringeket és néhány csapágyat kicseréltem amit rossznak ítéltem, a burkolati elemeket meg legyártom magam. Ajándékba kaptam, szóval nekem megéri a fáradozást, nagyon jó kis masina ez. :)
Rosszul írtam. Nem lefullad csak magától leáll. Sajnos kint maradt egy nagy esőzésnél nem tudom ez mennyire befolyásolja.. karbiból már egyszer leengedtem a benzint.
Iseki AC-2 (Kawasaki KT 290, 60cc) motorral szerelt kapának tudja valaki a dugattyúgyűrűk pontos méretét? Megvan a gépkönyve de abban nincs pontos méret, csak egy cikkszám amire nincs találat sehol.
Ha lefullad akkor valami megfogja, ha csak leáll akkor üzemanyag hiánya is lehet. Ahhoz hogy pontos diagnózist mondjunk, tudni kellene az előzményeket is.
Olyan problémám lenne hogy mpm rota kapámat beindítom és 5-10 másodperc után lefullad. Mi okozhassa ezt? Közben kapott egy új gyertyát és levegőszűrőt is.
studió1és jofi47! Köszönöm mindkettőtöknek! Úgy látom nem tartjátok jó ötletnek, hiába van rajta a gépen kb. 30 kg súly és a felező,nem segít a leírt várható tüneteken, most is gyorsnak találom a 4,00-8-cal, a nyomaték meg "ennyi".
Na végre ezzel kellett volna kezdeni. A HONDA az egy motor, hogy milyen felépítményre kerül, itt most az a lényeg. Ahogy látom Agzat gyártmány. Magyar földön nem sok fut. Romániában ezek szerint van. A Terra fórumon van több szlovák fórumozó. Azokkal kéne megoldani.
Szia! Látom, nem nagyon kapsz választ a kérdésedre. Nem csodálom.
Ha újat akarsz venni, a 30-40 ezres kategóriát felejtsd el. Ezek csak kerti kapirgálók. Jelenleg a piacon egy gép van csak. A Texas Eltex. A 2000 Wattjával ez már kapálógépnek nevezhető. Az ára... szerintem borsos.
Gondolom lehet a felni biztos bírja. Én elég sokat használtam-használom a szabadonfutót főleg szállításban és előre/hátra/előre váltáskor ét kell kapcsolni. Én már öreg vagyok a fixált kerekes kocsizáshoz műúton de már földesen is,lesúlyozva nem tekergetem.
Azért van befelé, mert a 6szögletü tengelyem rövid volt amit beletoldottam, sokkal hosszabb kellett volna, a stiftek miatt. lehet még keréksúlyt feltenni rá? mondjuk a külső oldalára is?
Igen, most esett át teljes felújitáson, kapot felújitott főtengelyt henger fúrás, minőségi csapágyakat viton szimeringet meindenhol, Az üzemenyag tartály azért nincs rajta mert még nem érkezett meg a gumibakk, berántó szerekezet is javitásra szorul, de jó hír hogy megvan az eredetije. még apróságok hiányoznak de hétvége fele már ketyegni fog..
A fotón a szabadonfutó csapbeállítás a belső oldalon van célszerű a külső oldalon(állítás), a szelep az mehet a belsőre. Az orrsúlyal kell a gépet kiegyensúlyozni( felrakot ekével nagyjából mérleghelyzet)
Igen. Ez az igazi. Nekem is meg van, a kék színű aluházas. Azért kellett átalakítanom, mert a csomagtartóba nehéz volt ki- be pakolgatni. A maszek felezőm viszont 2 bilinccsel darabokra szedhető.
Bocsi a késői válaszért. Pacalfőzés közben jöttek itt az események.
Köszi a részletes leírást. Ezek szerint ha jól értem, a virágcserép alakú kuplungházról felismerhető a KF kapa. Ha jól látom az Agrimotoré egyenes oldalfalú, ezért az a bilincses rész is szélesebb.
A kihajtó tengelyek körül láthatsz egy hengeres részt, a csapágyak és a csigakerék részére.
Ez vagy egy darabból van készítve és két csapágyfedél van rajta 3 csavar rögzítéssel,(ez a régi), vagy két fél darabból, több csavarral össze csavarozva (ez az újabb változat).
A hajtómű felfelé emelkedő szárán felül található egy tányér alakú rész, egy csatlakozó peremmel, ami a kuplung házhoz csatlakozik. Ez a perem csatlakozik a kuplungházhoz, két fél körbilincs segítségével.
A tányér jellemzője, egy hátrafelé kinyúló fülecs, amelyen két furat található, az adapterek rögzítésére.( utánfutó, csoroszlya, töltögető eke és egyebek)
A motor alá van csavarozva egy virágcserép alakú lefelé szűkülő kuplungház alul csatlakozó peremmel a hajtóműhöz. Ezen található a gép irányításához szükséges karok rögzitéséhez, egy fogazott nyúlvány.
Ehhez a kuplungházhoz lehet csatlakoztatni egyéb aktív adaptereket.(fűnyíró, terménydaráló).
Igen nő a magasság ezért én a "fixen" beépített változatot használom,ráadásul nem szeretek kivenni egységet meg visszarakni felezés normál sebesség váltásakor,inkább lazítok s ékszíj átrakás-dobás.
Még annyival fáraszthatlak hogy segíts elmondani, hogyan ismerhetem fel a KF gépeket? Jófogáson nem sokan írják ezt az információt oda, sajna én sem vagyok teljesen képben.
Most nem értem, eddig számomra az jött le szentkirályi (kf vagy hasonló) géphez keresel érdekel ékszíjjas felező. A szentkirályi gépeknél bilincsel csatlakozik a motoregység a lehajtáshoz a robiknál meg 2db szemescsavarral ezért az ékszíjjas felezők más kivitelűek a két cég gépeinél. A kihajtára csatlakozó láncos felezőből van univerzális mindkét cég gépére alkalmas.
Amikor vásároltam csak azt kérdezték, hogy milyen kuplungos a gépem. Mivel kiskuplungos, ezért kiskuplungos felezőt vettem. Nem tudom a Robik szabványos méretűek-e a Szentkirályi gépekkel? Erre nem tudok választ adni.
Az ékszíjjas felező az eredeti kuplungfelső és kuplungalsó közé kerül tehát gyakorlatilag az összefogó bilincs helyére tehát nem függ a motortól. Arra viszont kell figyelni hogy a felezőn levő kuplung megeggyezen az eredetivel tehát kicsi-kicsi vagy nagy-nagy. Van egy ("kétsebességes") dupla ékszíjtárcsás változat is erre viszont fixen kerül a motor tehát állandóan be van építve s a felezés ékszíj átdobással történik. Így néz ki a fixen beépített igaz kicsit távoli kép.
Szerintem a Honda GCV 190 motor tökéletes választás. Megbízható erős motor, öröm vele a munka. A szentkirályi Kft-nek is van ilyen motorral szerelt rotációs kapája, ez a KF Dragon 65. Érdemes ezt is megnézni, és számításba venni. Nekem pont ilyen van, nagyon elégedett vagyok vele. Az én kertem csak 300 négyzetméter, tehát rotálásra kevesebbet használom, többet traktorozok vele pótkocsival. Egy élmény vele a kocsizás!!!!
Nekem van egy ilyen sebességfelezőm http://www.kerttechnika.hu/index.php?page=adatlap&page2=termekek2&id=653&offerid=&kat=69 Egy alkalommal használtam, krumpli felszedéshez, sajnos a traktoromra nem raktam súlyt, ezért hiába feleztem le, elkapart. Van gyári vaskerekem is azt is eladnám. A vaskereket is csak egy alkalommal használtam, akkor amikor a felezőt.
Eljött az ideje hogy beszerezzek egy nagyobb gépet sorközművelésre. A mostani egy szentkirályi Marcikapa. Sajnos szükségem lenne sebességfelezőre a kultivátor miatt de erre a tipusra csak az szerelhető ami nyomtávot is szélesít, az meg nekem nem jó.
Szóval vennem kell egy KF gépet.
1500nm fűszerpaprika sorközről van szó. Eddig két gépet néztem ki
1. Honda gcv 160 motorral egy szentkirályi.
2. Honda gcv 190 motorral egy Rotalux 5-h65
Nem igazán értek hozzá, szerintetek melyik gép lenne a megfelelő nekem? Többnyire kettö vagy három kapataggal lenne használva, vagy sebességfelezővel és kultivátorral.
Ezzel kicsit vitatkoznék: a faluban másnak is van ilyen gépe (nem is egy) és Ő a Rotáció Tatától rendeli az alkatrészeket. Én is az enyém a felújítását tervezem, és onnan szándékozom beszerezni az alkatrészeket. Amúgy ránézésre - képek alapján - a Terra Vari és a Gutbrod Terra ugyanazok. Jó persze a motor más, de a váltó/hajtómű, kerekek, munkaeszközök ugyanazok. Érdemes megfontolni belőle akár az újat is.
Van egy Oleo Mac 197 RK rotám. Szerintem túltöltöttem a váltót olajjal. Nem csurig de picivel többet tettem bele mint amit írtak.
Egyik alkalommal pár indítás után mikor épp már leállt a gép, (nem dolgoztam vele, aznap még) hallok egy pukkanást majd halkuló sivítást. Mintha lelőtt volna egy levegő csöved olyan volt. Ami ugye nincs rajta. Okot, hibát nem találtam, kilőtt alkatrészt sem. Utána simán elindult, mentem vele dolgozni.
Viszont a váltó házon lévő tokfedél furatán azóta rendesen dől az olaj.
A kérdésem lenne.... volt -e ott nekem eredetileg egy szelep amit kilőtt-e? Levettem a tokfedelet, a házban semmi idegen anyag maradvány vagy darálék.
Mi lehet az olaj szivárgás oka, ki mit tanácsol ellene.
Próbáltam leragasztani de egy idő után elengedi a ragasztó is.
Megpróbálom neked elmagyarázni. Amikor bele állsz a barázdába a traki kerekével és belehúztad az ekét a földbe, akkor az ekét képzeld el egy vízszintesen szálló repülőnek, amelyik sem előre, sem hátra sem oldalirányba nem dől.
Kedves Studiod1! (Ill. vki. aki érti, hogy mit nem értek) Vagy még jobb: nincs itt esetleg vki Szombathely környékéről, aki meg tudná mutatni?
Ne haragudj, de azt hiszem mégsem értem teljesen...
Szóval: honnan tudjam, hogy mekkora kockát tegyek a kerék alá? Mivel lehet a kereszt irányú szintezést beállítani? Vagy mihez képest kereszt? Biztosan én vagyok az értetlen, de szerintem másra gondolok, mint kellene
Én úgy próbáltam beállítani, ahogy azon az ismertető oldalon is fent volt, bár ezt a részt nem értettem:
,,4.)Az eketörzsek mind oldalról, mind menetirányba nézve azonos szöget zárjanak a talajjal. Oldalról nézve, könnyen ellenőrizhető betonjárdán, kartonlap és toll, vagy szögmérő, esetleg "sáskaláb" segítségével. A beszabályozás a rögzítőcsavarok fellazítása után, az ütközőcsavarok segítségével lehetséges. Menetirányba egy függőónnal vagy vízmértékkel állítsuk függőleges helyzetbe mindkét eketörzset. Ehhez a végütközőket kell fellazítanunk. Terra ekénél feltétlenül ellenőrizzük és szükség esetén állítsuk be egyforma hosszúságúra a tartókeretből kilógó eketörzsek hosszát!"
Én ezt az oldalról nézve dolgot nem értem. Hiszen oldalról nézve csak egy lapot látok vetületként. (Az Általad berakott képen a kormánylemez felett azt a csavaros ,nyelet") Az ugyanazt a szöget zárja be a talajjal, mint amit hátulról, menetirányba nézve bezár. És melyek a rögzítő és melyek az ütköző csavarok?
Nekünk otthon egy Gutbrod Terra 152 (?) van. (Lsd pár hozzászólással lentebb a képeket.) 2+1 sebességes, Pannónia motor utánfutója lett hozzá alakítva. Ha valahol hozzájutsz ilyen használt géphez vedd meg. Csak ajánlani tudom. Mi másra is használjuk, szerintem jó.
Ez nagyon pénzfüggő, szerintem megfelelő kocsizáshoz 2+1 sebességes gép minimum 8-10 colos(de inkább 12) szabadonfutós kerék. Sajnos újjonan csak kínai vagy átcímkézett kínai gépek vannak elfogadható árban, esetleg oleo vagy hecht de ez utóbbi szintén kínai. Bár ami ma nem kínai az hamisítvány.
Szia! Megnéztem, ennek a motornak a tengelycsonkja valóban csak 50 mm, de ez a motor csak 160 cm3. Amit unokatesóm vett az a nagyobb teljesítményű Honda GCV 190 típusú motor. És abból úgy látom csak a hosszabb 65 mm-es tengelycsonkú motor létezik.
Sőt van gcv160-190 aminek a főtengelye 80mm hosszú nekem pl olyan van azr250t gépen holott eredetileg 50mm hosszú briggs volt,sőt emlékem szerint a 2db dragon gépemen is 80 hosszú a honda főtengely. Kuplungfelső és esetleg motorhézagolás mindent megold,az ilyen nem szerelő csak okoskodó. A hondák sőt a legtöbb függőleges tengelyű motor(kb 6,5le-ig) 22,2 az átmérő.
Köszönöm a válaszod! Én teljesen műszaki analfabéta vagyok, nem értek a gépekhez, de az megnyugtató, hogy a motor tengelycsonk hossza nem érdekes. Unokatesóm azt mondta a két motor tengely átmérője ugyan akkora. Tehát azzal úgy tudom nincs probléma. Válaszod továbbítom unokatesómnak! Még egyszer köszönöm segítő szándékod!
Most megnéztem a Honda motor gyári adatlapját, ott azt írják 65 mm a kilógó tengelycsonk. Én mérőszalaggal mértem ezt az új motort, ezek szerint pontatlanul mértem. Tehát nem 68 mm, hanem 65 mm. a tengelycsonk. Olyan adatlapot nem találtam amin jóval rövidebb tengelycsonkkal szerelnék a motort. Akkor jól gondolom, hogy ezek szerint az összes Honda GCV 190 motornak 65 mm-es a kiálló tengelycsonk mérete? De akkor a szerelő miért mondta, hogy hosszú a tengelycsonk? Nem tudja összeszerelni!
Segítségeteket szeretném kérni az ügyben, hogy unokatestvérem KF rotációskapáján lévő briggs motor végleg tönkrement. Most vett egy gyári új Honda GCV190 motort. A szerelő azt mondta, hogy nem lehet a KF hajtóművel összeszerelni mert hosszú a motor főtengelye. Megmértem a motorból kilógó tengelyt, ennek hossza 6,8 cm. Én kb. 6 éve vettem egy úgy KF Dragon 65 rotációskapát, amin szintén Honda GCV 190 motor van. Az a kérdésem, hogy lehetséges-e az, hogy az említett Honda motort azóta hosszabb tengellyel gyártják a Japánok?
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként ezt az elromlott KF brigges rotációskapát kb. egy hónapja, használtan vásárolta unokatestvérem 60.000 Ft-ért. Mikor hazahozta már be sem indult. A szerelő azt mondta ezzel jól átbaszták, ugyan még javított rajta, úgy hogy belehetett indítani, de az első rotálás alkalmával megint megállt. Innentől már nem is javítható. Szóval jól átvágták! És szerencsétlen unokatesóm 50 cm3 segédmotorral ment el Martfűről, Eger mellé valahová a rotációskapáért, és hozta haza.
Sziasztok! Kérdésem lenne, mi a különbség az MPM 02 és a MPM 2 kapagépek között. Egyforma köbcentis Ducati motor van rajtuk? Alkatrész beszerzése miatt érdekel.
Szerintem pont a lefixálás miatt forog jobbra-balra nem lehet megtartani,kell egy kis "lődörgés" nem véletlen tanították annó a lakatokat nem szabad megfeszíteni szántáskor. Nézd meg a videókat látszik az oldalirányú kis mozgás főleg mikor kipörög a kerék.
Kockára-ékre állás: pl egyenes helyen jobb kerék alá szántási mélységnek megfelelő ék-kocka hasonló (a gép ugyanúgy dől keresztbe mintha szántanál) és most a balra fordító eketestnél keresztirányú szintezés- eke test-csoroszja fűggőleges. Ugyanígy bal kerék jobbra fordító eketest.
Megpróbálok egyben válaszolni mindenkinek (Jofi47, Studiod1, Ksanyi52):
Természetesen tettem rá súlyt a nagyot is, és a 3 db 5kg-ost is, de a fotózásig levettem őket, mert kitakartak mindent.
Az eke, így meghúzott csavarokkal is beállt, és ha görbék is lettek a sorok az inkább van attól, hogy nem bírtam megtartani a gépet. (Elég kemény volt a talaj, rángatott, fordult minden felé.) De gondoltam azért van az állítási lehetőség, hogy állítsunk. Különben fixre szerelték volna, nem?
Studiod1: ,,mélységnek megfelelő kockára egyik kerék" ezt a részt nem értem. Kifejtenéd, hogy ez mit jelent?
"Briksz mocikat is furják" Igaz nem tóalmás csak általában ha acélperselyes fúrás, vagy ALU fúrás és+persely de ez utóbbi már lehet nem gazdaságos főleg kicsiknél.Én hajdanában az r250t sima 8hp briggs mocit perselyeztem a körítéssel s az új árának majdnem a fele volt.
Igaz BP től 45 km-re van Tóalmás , én ott furatok minden gépet . A saját 151 es Robit 2015 ben 6500 ból úsztam meg , a fúrás , dugó (3 om gyűrűs , gyűrűk ,csapszeg ,zégereket kaptam abban az összegben . Persze ezt csak nekem ennyi , de amit mostanság viszek az sem sokkal drágább . A minőség pedig magáért beszél . Ott még a Briksz mocikat is furják .
Csavart visszaengedni mennyire? Kis oldalirányú mozgást engedélyezzen-soha nem mértem. Kereszt irányú szintezés-barázdafal függőleges legyen, magyar(robi)állítónál ívelt bordás állítóval eketestenként külön. pl:mélységnek megfelelő kockára egyik kerék s a hozzátartozó eketestet függőlegesre. Hosszirányú szintezés/mélység állítás a fűggőleges orsóval. Esetlegesen a két eketest eltérő mélységben való járásánál a két eketest rőgzítésénél a csavarokkal lehet korrigálni. Előfordul ha a gép(r250t) erősen hátradől s jobbra forgatásnál nem kap űzemanyagot. Változó keménységű talajnál a mélységtartással mindig gond lehet,ezeknél az ekéknél a mélységhatárolást a behúzó erő és a csúszótalp-eketalp felfekvése adja. Ezért én csak egy testet használok a másik helyén mélységhatároló kerék+szállító kerék. itt meg a szántásom két külömböző évben https://indavideo.hu/video/Robi_250t_szantashttps://indavideo.hu/video/Robi_250t_szantas_2018
Nekem azt tanították annó hogy a jól beállított eke szépen beáll a traktor után. Nem szabad meghúzni a " lakatokat", mert olyan lesz a szántás mint az ökör h.gy. De ezt néha a száraz kemény föld megcáfolta.
Múlt szombaton ismét megpróbálkoztam a szántással. Elvileg mélyebbre ment, mint tavaly - bár azért mélyebbet is el tudtam volna képzelni. Az pedig, hogy magától menjen, mint néhány youtube videón: egyelőre elképzelhetetlen. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek jó-e így a gépbeállítás? Itt a fórumon linkelt be valaki (hálás köszönet még egyszer!!!!) egy google dokumentum (?) szerű oldalt, ott olvastam a leírásban, hogy a derékszöget valóban ki kell szerkeszteni, és úgy kell beállítani a gépet. A további kérdésem az lenne, hogy az eke felfogatásánál mennyit ,,lötyöghet"? (Mennyire kell kihajtani a két csavart? Válaszokat/ segítséget előre is köszönöm!
Érdeklődnék hogy valaki nem ismer-e felületesen olyat akinek esetleg ismerőse hallott már olyanról akinek tudomása van arról hogy valaki látott már Honda Mio F400 MAGYAR nyelvű kezelési útmutatót ?
Szia..Nagyon köszönöm a választ. Keresgéltem én is,de azt hittem hogy módosítottak valamit a kapán. A motort meg tényleg nem találtam meg,ezért köszönöm a linket. Szép estét.
Sziasztok.Vásároltam egy használt Oleo Mac kapagépet.Örökölte az eladó és nem volt meg hozzá a kezelési utasítása.
A tipusa ha igaz: MH 180 R B&S 800 OHV Hengerűrtartalom 205 cm kb 6-8 éves.
Tudnátok abban segíteni hogy hol találnék hozzá kezelésit.Már kerestem,de nem találtam csak egy "robbantott" ábrát.
Vagy legalább a hozzá való olaj minőséget és a mennyiségeket jó volna megtudni.Szerintem a légszűrő is olajos mert az szállítás közben kiömlött :-)) Előre is köszönöm.
Fejből nem vágom az előgyújtást,de a napokban megnézem a szőlőben vannak az irományaim,fokban van megadva.A hajtóműnél probléma legfeljebb a kapa kihajtás szimmeringjei mennek el,és a kuplung karé,más ahajtóműnél nem szokott problémás lenni.A könyv amit írtam az tartalmazza az összes csapágy,és szimmering méretet,és a beállítási értékeket is.A Klick-Klack árul is alkatrészeket hozzá.Sok sikert.
Hello!Nekem is van egy ilyen gépem,én is elkezdtem felújítani.Persze én is eltörtem a berántót mint te (nagyon mérges voltam magamra).Azután mikor szétnéztem az alkatrész árak után,vettem egy rk 02 es gépet,és azóta azt használom.A ducati henger és dugattyú árából megvettem a gépet....Nagyon jó kis gép a "kis olasz" de az alkatrészek....
Köszönöm a gyors választ. A napokban jutottam hozzá a mpm2-eshez.Szeretném felújítani csak jó lenne tudni néhány alapértéket.Gondolok itt a gyújtásra.(holtponttól -2mm re elég neki a gyújtás vagy esetleg más érték van).Meg jó lenne tudni hogy mi hogy jön szét rajta..Sajna a körmös tárcsa eltört..nem gondoltam volna,hogy menetes..ilyennel még nem találkoztam..Szóval szeretném szétszedni és felújítani első sorban a motort majd a hajtóműt is.
Sziasztok segítséget akarok kérni. Vettem egy Mf70 Kis gépet és ha tolom neki a gázt akkor ful lefelé és nem akar gyorsulni. Mi lehet a baja? Előre is köszönöm a választ!
Úgyám, ahogy mondod, és a legjobb az, hogy szinte mindent be tudnak szerezni... Bár én csak akkor megyek hozzájuk, ha SOS-be kell az lakatrész! Jah és a legjobb az, hogy miután visszatérő vendég vagyok, már alkudozni is lehet az árból! :)
Próbáld megszerezni drNagy Péter,dr Marosán István:Motoros kertigépek házi szervize című könyvet,az Antikvárium.hu-n 800,Ft.Helyileg hol laksz Pécsen a Klick-Klack boltban van robbantott rajz,és segítenek emilben is ha kel.Mi a gond talán segíthetünk.
Sziasztok,Ducati mpm-2 höz nincs valakinek robbantott rajza vagy gépkönyve.Szeretném felújítani a kis mérgest,de jó lenne tudni egy két dolgot mielőtt neki kezdek.Köszönöm
A robi 50-es gyujtótekercse 4 V-ot termel, a saját trafója is 4V-os. A simson 12V-os trafója 3x annyi primer huzalt tartalmaz mint a 4V-os, tehát az áttételi viszony háromszoros.
Még esetleg jobban eltudnám képzelni a 6 V-ossal.
Azt írod, hogy adta a szikrát nem azt, hogy ment is vele, mert attól még szikrázhat.
Az hogy a másik motorban nem adott szikrát, a kondenzátor hibája és az is lehet, hogy a mágnes gyengébb. Ha megdelejeztetnéd talán jó is lenne.
Kedves Zoli, és mindenki, aki ért hozzá vagy hozzá kíván szólni!
Robi-50 kerti kis rotációs kapának a gyári gyújtótranszformátora le lett cserélve egy UNITEX 6vE jelzéssel ellátott transzformátorra, ami internetes keresgélés alapján nagyon hasonlít a Simson általános gyújtótranszformátorra. Két külön Robi-50 rotációs kapában lett kipróbálva, az egyiknél adta a szikrát a gyújtógyertya rendesen, a másik gépnél igen-igen ritkán (ugyanazon pipa+gyújtókábel+UNITEX 6vE trafó, gyújtógyertyával kísérletezve). Mindkét Robi-50 gépnél ugyanolyan kondenzátor van az állórészben elhelyezett LC körben, megnéztem.
- Lehetséges, hogy a ritkán szikrázó esetben az LC kör kondenzátora szorul cserére? (Nem próbáltam megcserélni a két kondenzátort.)
Nyugodj meg, ez mindíg így lesz, néha egy húzáson kell állítani-ha jót akarsz-akár többször is, mert a talaj keménysége változó, az a hülye eke meg mindíg a legkönnyebb ellenállás irányába akar kitörni.
Persze, elégedett vagyok, de szerettem volna kicsit egyenesebben vezetni a gépet. Alapból nem volt sík a terep, a fordulónál miután beleálltam a barázdába, mindig kicsit után kellett állítani a dőlésen, hogy függőleges legyen, mert ha nem tettem, tartani kellett mert kicsit oldalra ment volna, de nem volt veszélyes.
Jól jött a "difizár" oldhatósága, mert körmöskerékkel nagyon nehéz lett volna megfordulni nélküle. Nekem át van alakítva a gép vonórésze, az eredeti csapszegrész alatt van még egy szint ami most jól jött, oda volt téve az eke, így nem dőlt annyira hátha a gép. Persze, ha az ekeszáron lehet annyit állítani, akkor nem kell, de azt még nem néztem, mert volt ez a lehetőség.
Köszönöm a segítséget/tanácsot! a közeljövőben nekilátok, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle. Talán sikerül videót is csinálnom, aztán ki tudjuk elemezni, hogy mi volt jó és mi nem.
"nyomtáv alatt a kerekek középvonala között mért távolságot értjük"Megsem fordult a fejemben esetleg valaki mást ért, még egy kis bonyolítés nem sok de számít a kerék szélesség nem mindegy 4collos körmös 5collos gumi vagy mint nálam 6collos gumi szélesség.
Először is, hogy közös kottából énekeljünk: a nyomtáv alatt a kerekek középvonala között mért távolságot értjük (nem pedig a két belső oldal közti távolságot.
Meg nem mondanám pontosan, hány centi nálam, nincs most felszerelve a körmös kerék. Kb. 55-60 centi lehet. A Honda 600-nál van egy határ, ami alá nem csökkenthető: a bal oldalon a kuplung feszítőgörgő miatt nem lehet beljebb rakni, én ide szoktam állítani, a másikat ugyanolyan távolságra a hajtóműháztól, szimmetrikusan.
A terra ekéknél ez már több, mint az optimális, de tényleg a borulékonyság határa is egyúttal, ez van. Ugyanis az eketest fogásszélessége 18 cm, mindíg marad pár centi szántatlan a két barázda között.
Te mekkora keréktávolsággal használod a Terra ekét? Délután feltettem a körmös kerekeket súllyal és jelenleg 600 mm a kerékközép távolság, nagyot fog biztosan, de így legalább nem olyan borulékony mint kisebb nyomtávval.
Az öreg székely elküldi a fiát egyetemre, tanuljon a gyerek. Mikor a kölök hazamegy látogatóba, visz az öregnek dobozos sört ajándékba. Forgatja az öreg, nem tudja mi a fene ez a konzerv
Ídesapám, hát sör! Az öreg előkapja a bicskáját, körbekanyarítja, lehúzza.
Jaj, ídesapám, nem úgy kő' azt, hanem így felpattintani.
Ja, fiam, hát akinek nincs bicskája!!!
Nehogy megsértődjél: ja, hát akinek nincsen terrája??
Váltvaforgató ekével így szoktam, de ha nincs, marad a talicska.
Helyesbítek:Szánthatsz váltvaforgatva(ekkor a befejező részen mindkét oldalon lesz egy-egy barázdád, amit úgy fejezzél be, hogy az utolsót csak fél mélységgel húzzad.
Az első sort ráfordítja az eke a fűre, a befejezéskor az utolsó sornál meg barázda marad. Egyik sem jó. Logikusan egyet tehetsz, az első sor fűre fordított földjét fellapátolod és áttalicskázod az utolsó sor után maradt barázdába.
Ha a 31155 hozzászólásban lévő képen szereplő Terra eke+állítószerkezeted van:
1. Az első barázdát a fű felől borítsd a művelt területre, kb. 50%-os barázda mélységgel(10-12 cm) Az állítószerkezetet úgy állítsd be, hogy az eke szára függőleges legyen. (balra fordítás), a két kerék egy szintben megy.
2. A második barázda kihúzását az ellenkező irányba végezd, (szintén balra fordítás)a fű felé, a bal kerék az előzőleg húzott barázdában megy, a másik a művelt területen. Az eke beállítás ilyenkor olyan, hogy az eke szára függőleges, mélység már a végleges legyen.
3. további húzások értelemszerűen.
Így ezzel a módszerrel nem marad szántatlan csík(vakbarázda), nem lesz mély barázda vagy nagy domb a fű felől.
Szánthatsz váltvaforgatva(ekkor a befejező részen mindkét oldalon lesz egy-egy barázdád, amit úgy fejezzél be, hogy az utolsót csak fél mélységgel húzzad.
Vagy szánthatsz kétfelé dobatva a földet, ekkor középen marad barázdád, de akkor is az 1.-2. pontok szerint kezdjél.
Egykutya, mindíg kell utána dolgozni egy kicsit, egyengetni a talajfelszínt.
Gyakoroljál egy kicsit semleges területen, fog az menni!
Kisebb kapáló gépekkel nem megoldható, le kell takarítani a területet, utána művelni.
Csinálhatsz akármilyen csodaeszközt a rotához, mindíg fel fogja tekerni a szárakat, a saraboló a legjobb, amit korlátozott mértékben lehet ilyen célra használni, de csak zöld, élő növényeknél, akkor szecskáz, vág, nem sokat teker, és be is dolgozza.
Mulcsozó eszközöket nem ismerem, ha van damilos fűnyíró géped(nekem nincs), lehet, elbírna vele.
A Hondák(vagy annak alapján gyártott megoldások) körmös kerekénél szerintem mindegy, merre állnak a körmök. Sáros talajon egyébként is csak kínlódás a szántás, nem az öntisztulás a legnagyobb gond!. No meg a tök keményen is! Idén ez a helyzet, én pl. most szerelem az esőztető öntözőt, hogy legalább 200 m2-en tudjak porhanyós talajt készíteni szántással, mert tulipán és egyéb hagymának akarok előkészíteni. Pedig ezt a területet zöldborsó után egész nyáron csak saraboltam, kultivátoroztam, mégis kutya kemény. Ha így szántom, k..va rögös lesz, ha rotálnám, folyna mint a f.s, egyik se jó, ugyanis az ültető barázdákat is ekével készítem, de már csak sekélyen, és gumikerékkel.
Hali, mintha csak az enyémet látnám: terra eke a saját állítószerkezetével, kiválóan szabályozható, csak én az eredeti körmös vaskerékkel nyűvöm, keréksúly+orrsúly kombinációval, a régi gyümölcsfák gyökerei, vagy a beton tuskó szokta néha megfogni-az új helyen megint fogtam ilyet, akkor csak kapar, szerencsére eddig még nem tört semmi!
A 600-as Honda brutál erős, kellenek a súlyozott vaskerekek, így "felszerszámozva" saccolom úgy 200 kilósra.
Kerti veteményes szántására készülök Terra traktorral és a hozzá tartozó váltva forgató ekével. Az összeszerelés, beállítás része nagyjából megvan. A kérdésem az lenne, hogy hogyan kezdjek hozzá. A vetemény területét füves terület veszi körbe. A két terület nagyjából egy szintben van. Hogy' fog így belemenni az eke? Illetve merre fordítsam a földet, hiszen így vagy ráfordítom a fűre (legalábbis az első 1-2 sort) vagy a még szántatlan területre fordítok. Remélem érthetően sikerült megfogalmaznom.
Ha megnézed a körmös vaskereket, mint ha el lenne döntögetve rajta a köröm, nem merőlegesen áll a keréken, na már most a robi 151-es ha nem váltós akkor, ha induláskor az ekével szaladni kell egy darabig míg a kuplung teljesen nem zár.
De, ha bírja húzni az ekét szaladni kell utána. De mi van, ha nem bírja?
Igen a robi eredeti ekén a kormánylemez műanyag s én még nem láttam tönkrementet kivéve user hiba,jó szokás szerint berohadt tartócsavar(ekecsavar) erőből leveszi már ki is kapta a furatnál a műanyagot,lusta várni wd 40-re vagy hasonlóra.
Csak kíváncsiság miatt, vajon miért nem egy anyag a kormánylappal együtt, külön felszerelték, látszólag sok állítás nincs rajta. Kialakíthatták volna egy anyagból az egészet.
Nagy gondot jelent, hogy a tarack és a nagy kórós növények (mint pl a napraforgó, vagy a disznóparéj, libatop stb) vonódó szármaradványai hihetetlen módon megnehezítik az őszi talaj-előkészítést.
Próbáltam alacsonyra állított fűnyíróval segíteni az ügyön, de az elfekvő növényekkel nem csinál semmit (plusz a hepehupás részek sem igazán tesznek jót a fűnyírónak), így tök értelmetlen vele bajlódni (bár valamennyit azért segít)
Arra gondoltam, hogy csinálnék, vagy ha már létezik ilyen, akkor vennék egy olyan eszközt a kapálógéphez, amin a hajlított kapatagok helyett (amik frissen megélezve is feltekerik az ilyen gazt) valamiféle fűrésztárcsa van (pl ilyen: )
Mi a véleményetek, működhet? Fel tudná vágni a talajfelszínen és közvetlen a felszín alatti növényi szárakat? Vagy ugyan úgy feltekerné a gazokat? Esetleg az első használatok alatt elgörbülne/eltörne a tárcsa?
Létezik valamilyen eszköz erre a problémára, amit üzemeltetni lehetne egy kapálógéppel (vagy egy kisebb testű lóval)?
Körmös vs gumi kerék: legelső eke jó beállítás,megfelelő áttétel kb3-4km/ó,minimum 150-200kg összsúly de inkább több ez az én véleményem. A gép egyensúlyban legyen inkább picit orrnehéz. Itt egy kis saját had dicsekedjek r250t gcv160 mocival,az első még robi 5x12 kerék a második már terra kerék 6x12gumival és nagyobb súlyal. https://www.youtube.com/watch?v=MaJ_eWRYCKghttps://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s
Gratulálok, szépen dolgozik! Ismerem a videót és a leírást, mert minden fellelhető anyagot összeszedtem a neten.:-)
Majd kipróbálom a körmöst mindkét módon, persze nyilván a talajtól is függ minden.
Szerencsére csak picit lett orrnehéz, most így azt saccolom, nem lesz gond velele, kiemelésnél meg jól fog jönni.
Súlyozott Terra kerékkel is kipróbálnám, de jelenleg olyan a tengely átalakítása, hogy nem tudom szűkíteni a nyomtávot, így szántásra nem használható. Ha lesz másik hatszögtengelyem akkor azzal is jó lesz és ha lazább a talaj, lehet át sem szerelek körmösre, de egyelőre mindenképpem a körmöst használom.
Szerintem ebbe a kerékbe fordítva sem ragad bele a sár, ő azért csinálta így mert váltó nélküli a motor és így ha nem bírja húzni inkább a kerék pörögjön ki mint lefulladjon.
A körmök nem merőlegesen állnak a keréken, így ahogy most van könnyebben elkapar mint ha fordítva lenne.
Honda F600-nál, gyári körmöskeréknél mi a forgásirány? Azt gondolnám, hogy a keresztirányú köröm kapjon bele a földbe, ekkor a köröm előtt a cső kerületére hegesztett laposvas forog elöl.
De mások szerint pont fordítva kell lennie. Még gyakorlatban nem próbáltam, egyelőre csak érdeklődök.
Ki ne iktasd,mert az nagyon fontos! A fordulatszám pedig állítható. Rugóerő szabályzásával lehetséges.Azt a rugót kell módosítani,amelyik ellenében a regulátor visszahúzza a "gázt".
Van egy RK 2 rotációs kapám 4 lóerős Briggs motorral, ami kuplungos és automatikusan adagolja magának a gázt. De úgy találom, hogy alacsony fordulaton dolgozik és ezért nem is dolgozik olyan jól, mint a mit láttam a szomszédba a röpsúlyos kuplungos gépnél. Hogy tudnám megnövelni a fordulatot, hogy jobban dolgozzon az enyém is? Van valahol állítási lehetőség? Vagy iktassam ki az automatikus gázszabályzót?
Ha esetleg valaki még gondolkodik ilyenen , jól jött a nyomtáv szélesítés ! A postán ha nehezen is megjöttek a hatszög toldók , némi átalakítás után fel is mentek rá a kerekek , kb 10-10 cm -rel lett szélesebb a keréktáv . Egyből nem akarja hanyatt vágni magát kocsi elött aláfordítva a szarvakat ! Ma meg próbáltam , mert puding próbája az evés , ezért megdobtam a kocsit földdel , két fordulóval . Vitte mintha semmi sem lenne mögötte , a kormányzást is félkézzel megoldottam , kitoltam a szarvakat oldalra , és a szélesebb nyomtávval sokkal stabilabb lett , nem akarja hanyatt dobni magát ! Következő projekt egy hótúró adapter , mert hát jön a tél , és kemény hideget jósolnak !
Üdvözlök mindenkit! Új vagyok a fórumozók közt. Akinek tudok én is szeretnék segíteni és megosztani a tapasztalataimat. Tecumseh fűnyíró motornál akadtam el. Amielőtt hozzám került állítólag nem ment pár évig. Amit produkál,hogy hullámozva jár a motor. Mi okozhatja ezt? Segítséget előre is köszönöm.
Szia! Köszönöm az infót ,az olajból hanyasat vegyek és még egy ez egy alul vezérelt felül szelepelt motor max ha köszörülök belőle el akkor tudok szelephézagot állítani de a szelephézag jó !
Szia! Szerinted mekkora gyűrűt vegyek alapméretűt 67mm vagy pedig van 67,25 mm van . Nincs semmi észlelhető kopás a hengerbe mármint semmi "válla "nincs !
a kolléga "küldött" gépkönyvet, ha azt átolvasgatod, nagyjából képben vagy. A hidegindításnál (feltehetően a gyári bing) schwimmelni kell, miután egy-két csepp kiszaladt a furaton, első rántásra indulnia kell, gázkar alapon legyen. A keresett alkatrész az indítófedél, a cucc kialakított részébe "akad" bele a "nyelv", amikor rángatózik. Persze jó lenne a többi darabja is, egyébként típushiba... mármint, hogy a rugó eltörik a hajtásnál. A szíj is teljesen alap, semmi extra.
Gratulálok a gép vásárlásához. Sok éve láttam. Egy ismerősnek volt. Gondolom tudod, hogy kétütemű motor, a benzinbe is olaj kell (2T). A hajtómű olajon kívül a légszűrőbe is olaj kell. Olajtükrös lészűrője van.
Addig is míg a hozzáértők megszólalnak itt egy kis segítség. Ott a kezelési is.
Eddig kispályáztam (Briggs), de most a kezem közé került egy MPM 210 rotakapa. A képen látható típus. A képet loptam a netről, sötét van most fotóznom. Khm .szóval egészen más kávéház. Eddig azt se tudtam, hogy létezik ilyen, de amikor megemeltem, már éreztem, hogy ez másik ligában focizik. A gond, hogy kb. tizen x éve nem volt beindítva. Elkezdtem takarítani, rendbe tenni. Gumibakokat cseréltem, karbit, benzintankot takarítottam. Amit kiöntöttem a tankból, az min. 10 éve benne rohadt. Életemben olyan büdöset nem szagoltam :)
Lenne pár kérdésem. Van-e benne valamilyen rész, amiben van olaj. Hajtóműre gondoltam. Ha, van hol találom? Ezen kívül még valami folyadék amit cserélni kellene? Valamint az elindítás hogy történik? A karbin látok szivató gombot/rudat. Ezen kívül van rajta valamilyen szivató? Gondolom a gázkaron tudok ilyet állítani. De milyen állásba kell tennem? Meghajtó ékszíjat van esélyem kapni? Keressek eredetit, vagy tegyek rá olyat ami méretben jó és nem lesz gond? Mondjuk nem töredezett, egészen jól néz ki, de pár ezrest megér, ha úgy adódik. Valamint keresem azt az alkatrészt, ami pirossal van jelölve. A fogai teljesen ki vannak kopva. Azt láttam a neten, hogy e nélkül is be lehet rántani, de szeretném ha rendbe lenne. Most módszeresen megyek rajta végig, megtakarítom, esetleg cserélem amit kell. Úgy néz ki, hogy nincs leélve, fedett helyen volt, napsütéstől csapadéktól védve. Eredetileg az volt a cél, hogy eladom, (könnyen jött, könnyen megy) de egyre jobban tetszik, jó kis gépnek néz ki. Legalább is egy Briggs mellett :) (Halkan kérdezem, ha esetleg megválnák tőle, lenne érdeklődő?)
És minden tanácsot szívesen fogadok, hogy mit érdemes megnéznem, cserélnem.
Hali. briggs 5 HP vízszintes tengelyű regulátor rugó hány darab van rajta valaki képet esetleg,ha kettő akkor hiányzik egy,nagy na kicsit ingadozik a fordulat,ez egy kistraktort hajt
Fotózd le a karburátort felülről, hogy a légszűrő ne legyen rajta. Gyanítom, hogy a regulátorlapáttal, vagy annak rugójával lesz a probléma. Várjuk a képet.
Szia! A gyűrű hezag kb:0,5mm ,de szerintem azert meg nem kellene annyira füstölnid mint egy kétütemű motornak ! Mikor beindítom par pillanat mulva kezd el füstölni ! Most szét szedtem megpróbalok hozzá gyűrűt keríteni aztan egy próba !
Mekkora a gyűrűhézag? 0.35 mm a maximum szerelési értéke! A saját g200-as honda motorom 2 milis gyűrűhézaggal is ment, de az olajat is hörpintette már rendesen!
Egy Szevafém RK-02 (gyárt év 1990, motor B&S 4 lóerő) ügyében kérem a tanácsotokat.
A gép egy fészerben állt 2 évet a szomszédomnál, tőle kértem kölcsön. Állítólag egy autószerelő 2 éve leszervizelte. Minimálisan használták.
Töltöttem bele friss benzint, megnéztem az olajat, valami éjfekete vacak volt a pálcán mikor kihúztam, de a szint megvolt.
Az első beindítás nehezen ment, de azóta max 2 rántásra indul.
A konkrét probléma, hogy mikor jár a motor és ráhúzom az I. vagy II. állásba, akkor van pár másodperc késés, míg a kapatagok elkezdenek forogni. Ami nagyobb baj, hogy amikor le akarom állítani, és lehúzom a gázkart 0 állásba, a kapatagok még vagy fél vagy egy percig vígan forognak tovább, mrg megy a motor.
Ez normális így? Szerintem nem... Ez a jelenség azért is baj, mert mi lesz ha a kapatagokat járókerékre cserélem, meg teszek rá utánfutót, akkor az első kereszteződésben elcsapnak, mert a motor nem áll meg... :(
Lehet ezt a jelenséget orvosolni? És mi lehet a baj?
A másik kérdésem, hogy az rk-02-ben hogyan lehet olajat cserélni? Mert én nem látok leeresztő csavart sehol...
Sziaztok! Van ez a motorom a gond az hogy valami miatt nagyon füstöl a gyűrűk nem töröttek ,van rajta ez ki szivattyú ami a felső fotengely
csapagyra nyomja az olajat ! A szelepeket meg nem vettem ki de nem tudom hogy van e ott szimering egyenlore meg nem jottem ra miert füstöl! A gyertya nem olajos ugy gondolom hogy a szelepeknel kapja az olajat csak hogy azt meg nem tudom !
A forgást pont fordítva írtam , üzemszerűen a hátsó a húzó , az első a lefutó oldal , rükibe meg motorfék üzemben ez változik meg , a többi stimmel ! :-)
Sajnos előfordul ilyen , mégpedig a legfőbb oka a mellékhajtás ! Ugyan is mikor ez van használva pl, alternáló kasza , dobkasza permetező szivattyú de még a hómaró használatakor is a kormányt és váltókar irányát megfordítjuk , és ilyenkor a rüki az előremenet és van két rüki az 1-2 előre helyett . Csak ilyenkor a hajtásban a lánc feszítő felöli oldala a húzó oldal és a másik a lefutó oldal , ahol tök laza a lánc mert üzemszerűen az a húzó oldal és nincs feszítő . A nyomorult feszítő ív ijenkor tökegyenes lesz , és elfárad , esetleg eltörhet ! Ugyan ez van mikor lejt menetben vissza vissza hajt a kerék a motorra , a hajtálánc ilyenkor odacsapkod a feszítőnek és simán el is törheti ! De ez az ív nem nagy kunszt , megfelelő vastagságú lapos rugóacélból simán meghajtható !
Köszönöm a láncot már meg találtam de feszítőt sehol nem találok már mindent át néztem a lánccal az a bajom hogy kettő görgő ki van belőle törve és ott szorul is a lánc és ezért akarom cserélni
Akinek vizszintes tengelyű motorral szerelt kapája van és gyengélkedik a motor, itt egy csere lehetőség. Jászberényi hirdető árul dízel motorokat hozzá.
Szépnek néz ki belül , miért gondolod a lánc cserét ? Egyébként megméred a csap távolságot meg a heveder belső szélességét és tudni fogod mekkora lánc kell ! Feszítő nem is volt benne ? Nekem ugyan ilyen van 82-es , bontatlan hajtás és motorral ! Most raktam rendbe bár hajtómű védő lemezeket szivesen kicserélném újakra , ha lehetne venni valahol ! Ma turkáltam egy picit kapatagokkal egy fa körül , mert ki lesz véve gyökerestül , pici melegítés után majdnem alapjáraton be egyesbe , aztán rezzenéstelen flegmasággal elmerül sárvédőig és csak ballag előre játszi könnyedséggel ! Ha valaki kerti kapa vásárlásán gondolkodik , jöjjön el hozzám kipróbálni , aztán tapasztalata után menjen választani , ami nehéz lesz ! Több féle rotával dolgoztam már más más talajon hegyoldalba , síkon , kötött és puha talajon , de amit ez a 36 éves gép ad , az mosolyt csal az arcomra ! 18 B&S -éért sem cserélném el ! Viszont MAGYAR nyelvű kezelési jó volna ha esetleg valakinek meglenne ! Minden oldalt vissza olvastam , lacibp ha jól emlékszem írta hogy meglelte hozzá meg eredeti számlát ami akkor egy Wartburg árának a fele volt írása szerint ! Sajna az akkori link nem működik , írtam emailt is neki de sajna semmi ! Nem baj , a remény hal meg utoljára !
Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy Honda f400 hoz keresek hajtómű láncot vagy amivel tudom helyettesíteni lánc és jó hozzá meg lánc feszítőt keresek vagy ami még jó hozzá
Egy egyszerű megoldás: vedd le a kereket, és rakd fel úgy, hogy a felni mostani belseje kívülre essen, és belül legyen a stift ami rögzíti.
Így nyersz kb. 15 centivel szélesebb nyomtávot. Igaz, a gumi bordái nem éppen helyesen fognak állni, de ha elégedett vagy vele, a felni szétszedhető és megfordítható a gumi.
hello, hát nagyon remélem h nem mert elvileg annak a felfogatócsavarnak be kell ülnie az alsó kuplung furatába ahol ugye a csigatengely található a zégerrel, de ezt is megnézem!
Nagyon köszi! Máris többet tudok, remélem minden rendben lesz végül!
hello, a képen ugyan nincs rajta az igaz de visszatettem a régi nyomócsapágyat, benne van az új felsőben, azzal remélem nem lesz gond, nem lógott ki a felső kuplung síkjából miután beleraktuk!
Kipróbáltam, hogy a kuplung alsót teljesen alsó pozícióba a karhoz bekötött dróttal rögzítettem majd ezután összeillesztve még mindig forgat berántásnál
vagyis mintha összeérne kuplung alsó felső még így is! Ez talán ebből a pozícióhibából ered ugyanis a felső rész baromi nehezen ment egyébként fel és úgy
is tűnik, hogy körkörösen hol közelebb hol távolabb van a motortartó közdarabtól, szal érdemes ezt megnézni!
Köszönettel fogadok minden hozzászólást mert itt véget ért az én tudományom e tárgyban! :(
Szentkirály KF-04 Sprint 375 őszintén én ezt a variaciót nem ismerem.Nekem is volt gondom kuplungfelsővel(kf04 dragon) a boltban kapott felső 5mm-rel volt hosszabb (állítólag többféle van), a bordástengelyen van elég hely legfeljebb a rugó jobban összenyomódik-keményebben emel ki, ha allítás a csavarnál nem elég a kiemelő karon kell hajlítani. Központosítási gond? az a motor motortartó közdarabra való rögzítésnél lehet (a furatok picivel nagyobbak mint a 3db csavar s igy lehetséges oldalirányú mozdítás)
Látom tapasztalt emberek fórumoztok itt, ezért segítségeteket szeretném kérni egy Szentkirály KF-04 Sprint 375 (Briggs&Str) kuplung probléma kapcsán!
Röviden annyi, hogy kuplung meghalt, nem működött, nem forgatott ezért vettem egy kuplung felsőt (nagy), egy kuplung alsót (nagy) csapággyal
illetve vennem kellett egy csigatengelyt (1:28-as) is mert el volt már nyalva az alsó kuplungos fogas részén! Bronzkerék (1:28-as) az rendben volt!
Összeraktuk minden rendben ment szerelés közben bár a felső kuplung nehezen ment fel a csapos főtengelyre, végül felment majd megkapta a rugós + központosító alátétet! Viszont gép felső motor és alsó hajtás+kapa részének összeillesztésekor világossá vált, hogy a kuplung felső és alsó része maximális kiemelésnél is valószínűleg összeér mivel már berántásnál indulnak a kapatagok!
Normális ez? Úgy értem be kellene húzni és járatni, hogy kopjon vagy berántásnál még nem szabad forognia?
Elképzelhető, hogy az új alkatrészek méreteltéréseiből adódik ilyen probléma (X tized mm-ről beszélek)?
Annyit tapasztaltam a régi és új kuplung esetében, hogy az új teljes magassága 2 mm-re több mint
a régié vagy nem 73,6 de 73,8 mm! Jelenthet ez problémát? Illetve a főtengelyen 2 nút és 1 csap volt, a kuplunk felsőn 1 nút volt! A főtengelyen mindegy melyik csapos nútot illesztjük a felső kuplunghoz? Nem lehet, hogy esetleg egyik oldalra elmozdult a felső kuplung rész és ezért féloldalasan állandóan beleér alsó kuplungba így már berántásnál is forog?
Köszönöm a segítségeteket, véleményetek fontos lehet mert nincs több ötletem hogyan tovább :(
Most amit horvacsb ajánlott , azt tudtam megvenni , ez oldalanként 10-10 cm-t jelent , persze ha a későbbiekben fel lelek hosszabbat , azt is beszerzem ! A mostani toldót azért gondoltam , mert a gépet mozgatva olyan keskeny a nyomtáv , hogy ügyelni kell rá fel ne dőljön oldalra ! Ami azért lenne kár , mert most festettem le és raktam rendbe az egészet . Szelephézagok ellenőrzése , megszakító beállítása , ennek a kenőfilce tán még a 31-éve alatt soha nem volt megkenve . A motorba és a hajtóműbe is dupla olajcsere és csiszolás festés ! Most olyan mint a doxa ! Nekem nem igazán kell a körmös kerék és a dupla sem , csak koca kertész vagyok és műkedvelő ! :) Van egy 800nm füves kert , benne egy 5x1 m-es paradicsom kert ! Na ezt az 5nm-t fogom felrotálni , szerintem oda-vissza 20-szor ! :) Valamikor a szüleim kertjét rotáltam több féle géppel is , 2T-4T verziókkal briggs , tecumsech stb. Nem régibe volt szerencsém valahol kipróbálni egy ilyen F400-at . Egyszerűen hihetetlen hogy ez a 3,5LE-s kistraki milyen bitang erős ! Volt nekem 10 lovas traktor is , de ez a motor lazán megenné reggelire pár Briggs-el együtt ! Szóval elhatároztam , kell nekem egy ilyen ! Addig addig kerestem , míg ráleltem erre a kis ékszerre . Eddig is szoktam olvasgatni a fórumot , de most segítség is kellett , és kaptam is amit köszönök horvacsb-nek ! Ma pl.a hátsó mintájára elkészült a szerszám adapter az elejére amire majd egy hótoló adapter is lesz , meg egy orr kerék ! Aztán kapott egy műanyag sárvédő szélesítést hogy a rotakapák ne szórják tele földdel a motort ! / Nem mintha bármit is rotálnom kéne /:) De épül szépül és szép nyugdíjas napjai lesznek ! Már mosás után ilyen volt :
Aztán ilyen lett :
Aztán ma az első adapter is a helyén :
És igen , jól mondod az F400 nak 23mm a hatszög tengelye , a tiednek meg ha jól tudom 26 vagy 27 mm !
Én javasolnám hosszabb toldó beszerzését, és ha futózni szeretnél akkor a dupla kerekek felszerelését! Nekem fy-600-am van, és dupla kerékkel is el tudok vele fordulni ! Dupla kerékkel egy erdei köb fát is hoztam már vele haza!!!!
Ha hosszabb a toldó tengelyed, akkor a körmös kereket is tudod kintebb rakni az egyik oldalon szántásnál, valamint sokkal stabilabb egy 65-70 es nyomtávval kukorica ekézéskor!
Bármit is veszel hozzá, ha az emlékeim nem csalnak, a 600-as cuccai nem jók hozzá, mert nagyobb a hatszög mérete!
Nekem is ez volt az első opcióm , de 23-asba csak olyanokat találtam , aminek csak a végén pár cm a hatszög nem úgy mint a régebbi gyertya kulcsok , amik végig hatszögek voltak ! De ez lesz a megoldás , amit horvacsb szaki ajánlott !
Nyilván nem a beton , és aszfalt miatt szeretném növelni a nyomtávot , bár 10-10 cm ott sem okozna megoldhatatlan feladatot kanyarodáskor másfél méteres kormányszarvú erőkarral ! Egyébként szabadonfutós kerék amúgy sem kellene , mert akkor oda a rükverc , én meg nem ugrálnék stiftelgetni ha tolatni szeretnék ! Tehát a gondom , és a kérdés is az hogy mivel , és hogyan nyújtok 23mm-es hatszög tengelyt , és nem az hogy mi lesz ha megnöveltem ! ?
Adott egy Honda Mio F400 Standard trakesz , aminek szeretném a kerék nyomtávját egy picit szélesebbre rakni . A tengely 23 mm-es hatszög . Van ehhez valamilyen toldóhüvely ? Vagy esetleg valakinek ilyen hatszög mérettel körmös kerék aminek felhasználnám a tengelyét ?! Vagy valami ötlet ?
Nagyon köszönöm a választ!A felező teljesen új számomra,meg sok infót nem igazán találtam.Hogyan tudom kiválasztani hogy az enyémhez milyen a megfelelő típus?A láncos az fix 1 sebességes és csak a szíjjas sebességét tudom változtatni?Illetve a vonóerő ténylegesen duplázható?Hálás köszönet a segítségért!Laca
Segítségeteket szeretném kérni az ügyben, hogy a LIDL-ben vásárolt műhelyporszívóhoz, papír szűrőt (henger alakú) hol tudok vásárolni. Már régóta rászolgált a cserére, de mindig csak halogatom. Már alig lehet takarítani, sőt már egy helyen el is szakadt, de még mindig használom. nagyon aktuális a csere.
Szerintem marad megoldásnak a felező vagy másik gép. Honda 4,5 vagy briggs 8hp,nincs lehetetlen de, motor rögzítő csavarok furatának osztása más(másik közdarab kell) tengely átmérő más(22,2mm és 25,4mm kuplungfelső gond) tengely hossz valószínű más(honda gcv 4,5-6,5 legtöbb 80mm, briggs8hp 50mm)
Üdv Srácok!Aprócska problémám megoldásában szeretném kérni a segítségeteket!Van egy 4.5 lovas Honda motoros NDK-s futóval ellátott technikám.Sajnos az izmosabb melókra nem igazán tudom használni mert gyenguszka.Milyen megoldást ajánlanátok a vonóerő növelésére?Amire gondolnék az a felező beépítése,amit nem nagyon ismerek.A másik még,ami a csatolt fotókon lenne,egy 8 lovas Briggs moci.Véleménytek szerint a jelenlegi hajtóműre ráépíthető lenne?Nem terhelné és használná el a hajtóművet?Annyit még észrevettem,hogy a Briggs mocinál nem vettem ki a csatolt fotó alapján,hogy a kuplung tányérkereke alá tettek-e volna csapágyazást a tengelyirányú terhelések miatt.Hondánál van.Köszönöm az építő véleményetek előre is és hogy időt szakítottatok rám!Laca
Kis területre (max 250m2, de van, amikor kevesebb) megéri az Oleo-Mac MH 175 RK a Szentkirály KF Sprint helyett? Az Oleo-Mac-ot 138-ért, a Szentkirály Sprintet 100-ért adják.
Igaz nem honda csak r250t gcv160 motorral,robi tengely, terra kerék szabadonfutóval viszont 5x12 colos gumik helyett nekem 6x12 colos japán kistraki gumik vannak fenn. Szállításnál tökéletes a szélesebb gumival is,szántást még nem próbáltam mivel tavasszal raktam fel.
Rosszul fogalmaztam szabadonfutó ellenére(a szabadonfutó nagyon hasznos és jó) is nehézkes lessz a kanyarodás és a hajtást kell kapcsolgatni, sajnos difi(valódi) az nincs a hondában sem
Sajnos már nagyon régen hirdette, 2013-ban, mindig nézni kell a dátumot is. Nem valószínű, hogy meg van neki, de van publikus email címe, viszont lehet az sem él már.
Robi-50 rotációs kapához keresek működő gyújtótranszformátort, gyertyapipát.
Ötlet is nagyon jó lenne, hogy milyen szaküzletben érdemes keresni, a Google keresővel ugyanis nem találtam. A gyártó cég már nem elérhető, ez a lehetőség is ugrott.
Ha valaki tudja a műszaki specifikációját a két alkatrésznek akkor legyen szíves ossza meg velem, hogy legalább hasonló paraméterű alkatrészt kereshessek.
Felmerült kérdések:
- Van-e beépített ellenállás a gyertyapipában? Ha igen hány KOhm-os?
- Gyújtótekercsnél a primer és secunder tekercs milyen paraméterekkel bír?
Az alapvető probléma az, hogy nincs szikra. A megszakító tisztított, szemmel láthatólag működőképes.
Ismét szeretném kérni a tanácsotokat. Eddig a Honda F600-on a 8-as gyári kerék volt. Most szereztem 12-es Terra kerekeket súlyokkal és szeretném felrakni. Van még Terra váltva forgató ekém is amit szeretnék használni, vagy a Terra kerekekkel súlyokkal+ orrsúly, vagy ha szükséges, akkor a Honda körmöskerékkel+ súlyozva.
A gondom a Terra kerekes verzióval van, hogyan rakjam fel? Olvasgatva a ,a Terrán az ekéjével 610 mm nyomtávval használják, ha az így jó, akkor ilyen méretre kellene beállítani a Hondán is.
Nézegettem a Terra nyomtáv szélesítő tengelyeket, nem igazán akarok azzal mókolni, ugye ott át van fúrva a tengely stb. túl macerás lenne a Hondára átalakítani. Meg aztán nincsenek is ilyen szélesítő darabjaim.
Gondoltam még, hogy beszerezném a Honda szélesítő tengelyét ami most is van, de a meglévőt nem szeretném alakítani, kell a rotációhoz stb.
Tehát mondjuk szereznék másikakat, egyik fele megy ugye a 26 mm laptávolságú kihajtó hatszögre, a másik felét meg pl, levágnám úgy, hogy 610 mm-t adjon ki egy belehegesztett 26 mm-es hatszög darabbal ami a Terra kerékagyba illeszkedik és a végén menetes alátétes sasszeges biztosítás van.
Sajnos más egyelőre nem jut eszembe, de biztosan van aki már feltette a 12-es Terra kereket a Hondára.
Milyen motor csatlakoztatható egy RK 02-es lehajtáshoz? Brigs volt rajta de az már nincsen meg és szseretnék rá venni egy motort, de ha más márka is jó az sem lenne baj. szóval csatlakozási méretek stb. ?
Nos megjött az ékszíj a Johannától, mint kiderült, már nem szereznek be eredeti Honda szíjat, de küldenek jó minőségű szíjat, "már 25 éve ismerik a típust"
Itt van:
Minden ok, csak valószínűleg nem igazán kuplungolásra alkalmas, max. síkporral...( Ok, én voltam a hülye, több is veszett Mohácsnál )
Akár mehetek is a legközelebbi üzletbe kevláros szíjért.:-(
Ja ja ok, de közben már vettem egy sort, úgy hogy minden meg van. Az igazság az, hogy jelenleg kb. 1200 m2 telek van, egy része inkább füves sütögélős, a másik része amivel lehet gazdálkodni.
Egy kisebb gép is megfelelt volna, de valahogyan megtetszett az F600. Egyszerűen csak azért, mert tényleg jó gép.
Négykerekűt szerettem volna, régebben építettem is, kéthengeres multicar motorból, mindene szó szerint új volt, el is vitték örömmel.
Ezzel a géppel elmehetek az itteni "tüzépre", mert hogy vannak tervek, nem piszkál a yard, a négykerekűek már problémásak. Igaz, hogy a mostani pótkocsi alapból csak 350 kg-ig terhelhető, elég is, de ha még sem, majd keresek megoldást.
Van utánfutóm a szgk. után, papíron is 600 kg. terheltetőséggel, de nem akarom mindig a kertbe cincálni, sem a futót sem pedig a kocsit...
Üsd le az F600-ét, ha még megvan, és nem kell barkácsolnod! Nem az íves, az a 400-é, hanem a másik hatszög agyú az. Futár 2000 Ft körül elhozza, ha messze van.
Nem haragszom és bízom benne, hogy Te sem. Én legörgettem a lap aljára és megnéztem a honlapot, igaz, hogy nem regisztráltam egyelőre, de én nem látom azóta sem a megfelelő méretű hatszögszelvényt.
Amúgy nem gondolom, hogy "komoly" embernek tüntettem volna fel magam, talán az adatlapomra gondolsz, de legyen a mentségem, hogy én legalább kitöltöttem.
Ne haragudj, nem vetted a fáradságot, hogy legörgess a lap aljára és még humorizálsz is! Igaz komoly szakembernek tüntetted fel magad, sok géppel és kevés idővel és most újabb gondod adódott. A szemorvos egyébként biztosan segít:-)
Hajtóműbe hajtóműolaj dukál, a motorolaj "vékony".
Én már láttam Honda hajtóművet kiterítve, az olajszint fölött van a sebváltó összes fogaskereke, csapágyai, a tengelycsapágyak, ide az olaj csak felhordással jut!
Google barát nem segített, ezért kérdezek Tőletek, hogy honnan lehetne vásárolni Robi-50 rotációs géphez: benzintartályt (elzáró csappal), gyertyapipát, gyertyakábelt, megszakítót.
Ok, köszi az elmondottakat. Kapatagokat majd mire kelleni fog remélhetőleg be tudom szerezni.
De arra is gondoltam, ha találnék megfelelő hatszög szelvényt ( ilyet még nem láttam sok év alatt sem), csinálnék én seperc alatt, persze a késeket megvenném valamelyik hozzáférhető típusét, ami hasonló méretű.
Laposvasból is lehetne csinálni hatszöget, de nincs kedvem játszani vele, egyelőre.:-)
Sokféle gépem van amivel sok dolgot meg tudok oldani, csak néha a kedv hiányzik.
F400 kései más alakúak, a hatszögű részének a méreteit nem tudom, próbáld ki, ha passzol, az is jó lehet.
Dobkapa kései spirálisak. jobban aprítanak, ha karod, a henger nem tartja fenn, ugyanúgy le lehet vele menni mélyebbre. Én ezt inkább tavaszi szántás elmunkálására használom, szélessége miatt haladós, meg könnyebben szabályozható a munkamélysége-ugye ilyenkor nem rotálunk mélyen.
Rotakapával a keményebb talajállapotnál dolgozom, mélyebbre is vihető, mint a dobkapa. Ideális, ha van mindkettő.
Vontatott talajmarót csak láttam, a legjobban porhanyít, sekélyen dolgozik, kicsi a munkaszélessége. Bonyolult szerelni, én nem vágytam rá soha.
Jó még a saraboló, ha csak sekély porhanyítást, és főleg zöld bedolgozását akarsz, csak nehogy kikapáld előtte a gazt, mert akkor feltekeri, térdig érő zöldet is beszecskáz, bekever, gyorsan lehet vele haladni. Kiváló gyümölcsösben, szőlőben, "kopasz" zöldségesben.
Kérdés, milyen munkákat akarsz, mindegyik egy kicsit mást tud, no meg mekkora a területed.
Majd meglátod, a kétujjas módszer itt is működik, sőt még könnyebb vele dolgozni.
Jól gondolod, drágák használtan is. Szeged mellett van egy folyamatosan hirdető, szerintem felvásárolja a délebbi országokból, minden kapható nála. Googli: F600 munkaeszközök eladók
Esetleg nem tudod, hogy az F400-nak a kapatagjai megegyeznek az F600-al? Sajnos nekem csak oldalanként 2 db van, kell majd vennem a neten legalább még egy-egy darabot, vagy akár komplett sort.
Azért kérdezem, mert láttam már F400-hoz és ha jó nekem is, akkor ok ha ilyet látok?
Dobkapák mennyivel másabbak? Azt gondolnám, hogy a henger jobban fent tartja a gépet, " könnyebb" vele dolgozni.
Régen a fater robiját két ujjal is tudtam vezetni a szőlőben, persze sok mindentől függött tudom, adott esetben előfordult, hogy elásta magát, de nem volt jellemző. Amelyiknek már tárcsa is volt az oldalán kevésbé csinált ilyet.
Nos ebből gondoltam amit a dobkapáról írtam.
Vontatott talajmarónak mi az előnye? Gondolom akkor nem kell a kapákat szerelgetni pl. kerékről, nagyobb területnél kényelmesebb lehet stb..., ezek jutottak eszembe, de biztosan más is van.
Jól van, ügyes vagy te, majd belejössz, mint kiskutya az ugatásba.
Még annyit az új ékszíjról, hogy a felrakáskor kemény, a használatban puhul meg picit nyúlik, tehát, ha az elején kissé feszesnek tűnik, ne kapkodd el, használd egy ideig, azután véglegesítsd a beállítást.
Az a kengyel az ékszíj körül kell, ne törődj vele, ha zörög. Nem a leugrás meggátlása a funkciója, hanem az, hogy a hajtómű főtengelyét megfogja, ha kikuplungolsz, mivel a súrlódás anélkül mindíg forgatná, azt meg ugye a nem szikronizált váltó nem szereti.
A guminyomás fontos, mert puha guminál megfordulhat a belső, és kiszakad a szelep.
Köszi a sok infót! Éppen ma délelőtt rendeltem a Johannától, itt olvastam. ( Ha jól emlékszem Tőled )
Gépkönyvet közben sikerült letöltenem, semmi komoly infó nincs benne, nem szervizmanual, de egyelőre nem is kell.:-)
Gép indul mint a doxa, szép hang, füst semmi stb.
A szíj meg a jövő héten megjön. Bovdeneket is ma délelőtt itattam meg finom olajjal, felemelve a végét, amíg végig nem ért rajt.
Jól láttad a vonószerkezetet, eredeti az csak alulra is hegesztettek rá egy részt, mert ami eke van hozzá az oda passzol.( Körmöskeréknél)
Ami még nem tetszik, az az ékszíj körüli lemez kengyel ami kihajtható, gondolom az ékszíjcserekor. Na ez is tud zörögni, kis tákolmány, de látom az F400-as gépeken nincs is. Talán le is lehetne venni, hiszen van még felül két lemez határoló mindkét ékszíjtárcsánál, ezek nem engedik úgy sem a szíjat felfelé.
A gumikerekekben nincs levevő, vagy csak igen kevés, csak most vettem észre, a külsők jó kemények így fel sem tűnt tegnap, ráadásul az egyik gumi fordítva is van fent.:-) Na mindegy, úgy is szét fogom szedni őket.
Ha jót akarsz -magadnak, meg a gépednek is- csakis eredeti ékszíjat tegyél rá!
Semmi más nem jó, nem fogsz tudni simán, recsegésmentesen sebességet váltani.
Drága-e? Igen, de 5-8 évig is elmegy egy átlagos kiskerti használatnál. Kb. 6000,- Ft.
Ékszíj beállítás: motor előre-hátra csúsztatásával. Tedd fel az újat, lazítsd meg a négy motorrögzítő csavart, valamint a bal oldalon a motor és a hajtómű közötti kitámasztó lemez csavarját. Motort told előre, a kuplungkart is told előre, ekkor megfeszíti a szíjat, ebben a pozícióban a kitámasztólemez csavarját húzd meg teljesen, a motortartó csavarokat csak könnyedén, mert még ez nem a végleges pozíció, csak a durva beállítás, de azért ne tudjon a motor elmozdulni.
Kuplungkar hátra, motort indítsd be, és tedd sebességbe. Ha előretolod a kuplungkart, el kell indulnia, ha hátrahúzod, meg kell állnia. Finom beállításkor a motort a csavarok fellazítása után még pár mm-t kell mozgatni, az a jó, ha nyitott kuplungnál könnyen tudsz váltani, sebességbe rakva nem hajtja a tengelyt, terheléskor viszont feszített kuplungnál nem csúszik az ékszíj. Ha jó, minden csavart meg kell húzni(4+1)
Ne minta alapján keresd, üsd be a gugliba: Johanna kft Lajosmizse, mindent küldenek hozzá, árak erősek, de nem kell minden évben kopó alkatrész.
Orrsúly kell a vontatásnál, kb. 25-30 kg-os az eredeti. Nem látom a képen, van-e a póton orrsúly, ahhoz kell egy előre szerelhető tartókonzol is, a gépeden nincs. A hátsó vonószerkezete nem eredeti, mintha a pótkocsihoz szabták volna.
Jó kis gép, én közel 30 éve használom.
Motorolajat eredeti Hondát ajánlom, kb. 2000 Ft/6 dl, a blokk elején lévő sárga csavart kell kicsavarni, és előredöntve kiönteni a meleg! olajat, majd hátradöntve a két szarvára, beleönteni a 6 deci újat. Kis tölcsér ajánlott(bár, ha jól rémlik, van a flakonon csőr)
Sebváltó olajat(szintén melegen) nézd meg: hajtómű bal felső részén sárga csavar ki, megdönteni, ki fog buggyanni. Ha tiszta, nem kell cserélni, ha fekete, akkor igen, de az komoly kopást jelez, ami nem egészséges, akkor olajcsere. Olajszint: a beöntőnyílásig legyen, függőleges helyzetben. Ha kell, síma MOL hajtóműolaj is jó. Ha csere, az 3 liter, ha nem folyik az alsó szimmeringeknél, örök életű a töltet. Leeresztőcsavar a hajtómű alján, hátul.
Eredeti ékszíjjal lehet menet közben is váltani, minden váltás előtt gázt levenni, kuplungkar hátra, seb. be, gáz, kuplungkart csúsztatva előrenyomni.
A két alsó kar szerepe a fogantyú alatt:ha behúzod valamelyiket, annak az oldalnak megáll a hajtása, ha kiengeded, tovább hajt, a kar ki-be engedésekor hallható kerepelés normális, üzem közben viszont nem. Ez egy körmös kapcsolót működtet, fordulás segítő, de rotáláskor terhelés alatt is kapcsolható! Gázt, kuplungot ilyenkor nem kell bántani!
Más kenés: a bowdeneket ajánlatos leakasztani, és vékony olajjal beitatni, becsorgatni a belső huzal és a külső ház közé.
Az ékszíjvédő lemezt levéve látható a kuplungoló alsó része, a feszítőgörgő tengelye kiáll a hajtómű házból, ezen billen egy cső. a kettő közé cseppenteni kell olajat, másképp elkopik pár év alatt, és ledobja az ékszíjat.
Az alumínium feszítőgörgőben van egy csapágy: ha zörög, érdemes cserélni, ha jól tudom 6002 ZZ, de rajta van, ezt bármelyik csapágy bolt ad, SK minőséget javasolok.
Sziasztok!Hát a gyertyán semmi nem láccot egyszerűen nem ad szikrát vettem bele Brisk et azzal most megy rotáltam kocsiztam vele néha kicsit nehezebben indul 4-5 rántásra de beindul utánna szépen megyen most nem bántom hátha elmegy sokáig csak bosszant ha vacakol.Szeretnék egy burgonyakiszedőt készíteni csak kellene egy kis segítség akinek van megtenné nekem hogy adna egy pár méretet nekem hogy mégis mi mekkora rajta.Beszámoztam rajta hogy mikre lenne szükségem.5 méret kellene.A pálcák hossza Furatok távolsága a szár hossza a bontó lemez szélessége és a hossza.6-os lemezből csinálnám a húzó szárat pedig 12 es lemezből.Nagyon köszönöm ha tud valaki segíteni.
Ja és a fotón is látszik, hogy Terra futó van hozzá. Amikor mentem vele és a vonórúd feszült a csapszegnél, elég jól rázott az ülésben ülve. Megemelve a szarvat, hogy ne feszüljön, abbahagyta.
Lehet, ha orrsúly lenne elől akkor más lenne a súlypontja és nem feszülne és nem vinné át annyira a rezgést, ami nagyon zavaró egyébként.
Vagy valahogyan át kéne alakítani a rudat...Gondolom az eredeti kocsijával/rúdjával kevésbé van rezgés.
Ma kicsit ismerkedtem a géppel. Az előző tulaj büszkén mondta, hogy tett rá új ékszíjat, még örültem is neki, egészen mostanáig.:-) Nagyon hülye hangokat adott mikor "kuplungoltam", nem tudom mihez hasonlítani a hangot, mintha a körülötte lévő lemezeket is rezgetné induláskor.
Olvasgatva a fórumon, valószínűleg nem jó szíjat tett rá és ragad, ez okozhatja az a hülye hangot, rezgést/kapkodást.
Sajnos nincs meg az eredeti, jó lett volna mintának, a mostanit nem igazán vinném mintának.
Hozzám került egy Honda F 600-as gép, még csak most hoztam haza, látszólag egyben van, jól indul,nem füstöl, nem csörög/kopog szép hangja van stb.
Nem ismerem a gépet, gyerek koromban apámnak egy Robi 50-e volt, azt nyúztam.
Szóval a tanácsotokat kérném, hogy alapvetően mire is figyeljek, mit nézzek meg rajta, karbantartás stb.
Új ékszíj van rajta ( bordázott ). Kenőanyagok nem folynak, gondolom célszerű mindenhol cserélni, egyelőre nem tudom a viszkozitást.
Gondolom, hogy a váltó nem szinkronos és csak kérdezném, hogy pl. ha utánfutót használok, szabad-e váltani menet közben, vagy indulás előtt kiválasztom a kívánt fokozatot és azt használom...
Egyáltalán nem ismerem a tulajdonságait, még fent van az utánfutón amivel hoztam.:-)
Gépkönyvet egyelőre nem találtam a neten, bár gondolom sok minden nem lehet benne, hiszen nem egy bonyolult szerkezet.
Felhívtam a szervizt, és állítólag ha garanciális probléma merülne fel, állják a szállítási díjat is. Valamint be tudnak hozzá szerezni alkatrészeket is.
Dízelt választottam, mégis csak 20 Nm forgatónyomaték. A benzines 12 Nm. Szerintem erről már meg lehet hajtani ezt azt, meg a kocsihúzással sem lesz gond. Rotálásra leszek kíváncsi.
Ezen a videón a dízeles Rotakt szépen teszi a dolgát.
Rotakt elég jónak tűnik. A MEDIA LINE MS 7100 CF nagyon hasonló. Nekik is van dízelben, az 5100-as. Ugyan az a motor van azon is mint a Rotakton, és itthon is beszerezhető.
Dízel rotával van itt valakinek tapasztalata? Rotálásra mennyire alkalmas?