Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
banánt enni lehet tanuláshoz, az sokkal jobb teljesítményt hoz ki az emberből mint a gabona.
szerintem simán utálja a dolgot, mert nem önszántából eszik így. a pszichés ellenállás meg produkálhat dolgokat. úgy érzi, hogy a kajától nem tud teljesíteni. de lehet hogy a stressztől. vagy mástól.
én is mindenkitől azt hallottam,hogy javult a szellemi teljesítménye. nekem is ez a tapasztalatom. jó, én szedek omega3-at is meg ginkgot is. meg egyéb vitaminokat.
a könyvet nyugodtan ajándékozd, mert szuper. és nem kötelező betartani, viszont sok információ van benne, amit érdemes ismerni.
Szia! Nem tudom mennyi ideig próbálta, de hosszútávon teljesítménynövekedés lenne a következmény, szellemi és fizikai állapotában is. Az átszokás, az addigiak függvényében változóan nehéz , és talán fokozatosan a legjobb. Ha abban megyegyezhetünk, hogy nem a kenyértől okos az ember, akkor szerintem bőven elég a gyümölcscukor az optimális agybéli kapcsolatokhoz, és persze o3 is csak jó.
hát nem hinném, hogy a paleótól csökken az ember agyteljesítménye. :-) én szellemi munkát végzek, és nem vettem észre ilyesmit. biztos kapcsolatos ez a szénhidrátfogyasztással összefüggő inzulinlökettel, vagymivel. de majd biztos jön okosabb, aki elmagyarázza. vagy kérdezd meg Szendi Gábortól itt: http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2009/11/28/Paleolit_taplalkozas/
A paleolit táplálkozáshoz szeretnék egy történetet elmesélni. Be kell vallanom én nem szoktam követni semmilyen táplálkozási hullámot, lévén 5 gyermekem van, vidéken élünk, veteményeskert, baromfiak vannak így a táplálék meghatározott. Ajándékba vettem egy diétás könyvet , pont paleolittáplálkozás a címe. Nem olvastam, nem volt időm. Karácsonyra hazalátogatott a nagy fiam, aki az USA-ban tanul. Nagyon megijedt, hogy ez a könyv ezentúl az otthoni étkezést diktálja majd. Elmesélte, hogy a kollégiumban belekerült egy olyan társaságba, ahol paleolit étrenden éltek. Ők főztek, csak olyasmit ettek ami javasolt, még az éttermekben is. Így ő is rátért. Azt mondja a kenyérről meg a süteményekről amúgy sem volt nehéz leszokni, mert az ottani ehetetlen. Állítása szerint amíg a hétköznapi élet ment nem is volt semmi baj amit rutin szerüen lehetett végezni, de elkezdődött a vizsgaidőszak, akkor nagyon szenvedett. Nem tudott koncentrálni, nagyon nehezen forgott az agya. Nem jutottak eszébe angol szavak, amik előtte nem okoztak gondodt. Azt gondolta,hogy már hosszabb ideje tartózkodik ott egyre könnyebben fog menni. Valaki azt tanácsolta neki, hogy mindennap tanulás előtt egyen egy műzliszeletnek megfelelő ottani csemegét vagy csokoládét. Amikor ezt elkezdte enni, minden megváltozott, sokkal gyorsabban tudta megtanulni az anyagot. A vizsgái is nagyon jól sikerültek. Nem tudom most mi legyen a könyvvel, kisebbik lányom osztályfőnökének szántam. De ha neki is csökkenni fog az agyteljesitménye, akkor a lányom nem jár jól. Lehet, hogy megvárom az évvégét, csak akkor kapja meg, elég drága volt.
az előbb hallottam a Klubrádióban élelmiszerszakértőtől sajtok nemrég végzett tesztelésének eredményeit. trappista és edami sajtokat vizsgáltak - tökmindegy, hol kaphatót, mert nem a forgalmazó, hanem a gyártó volt a lényeg - azaz a Tescós sajtokra is ugyanaz érvényes: vagyis hogy alapvetően jó minőségűek. persze a drága holland, francia import sajtok kaptak többször "kiváló" minősítést, de a magyarokkal sincs semmi baj mikrobiológiailag, meg gyártástechnológiában. azért kaptak rosszabb minősítést, mert nem mindig volt szuper ízük vagy kevesebb ill. több zsírtartalmuk volt a feltüntetettnél. szóval nyugodtan eheti mindenki a kemény sajtokat! :-)
az alga biztos jó. most annak is utánanéztem, mi az az inulin. :-) prebiotikumot említ Google, a barátunk, ami más, mint a PRObiotikum. ettől függetlenül jól hangzik, amit írnak róla. mondjuk aki pl. nyáron amúgy is sok gyümölcsöt eszik, annak nem biztos, hogy kell még 1 adag gyümölcscukor.
Velem is ugyanez történt mitesszer-ügyben, és szintén csak mintegy mellékesen. Amikor viszont Karácsonykor pár szelet beigli lecsúszott, pár óra múlva már néhány pattanás díszelgett az orromon! (Lehet, hogy a bűntudattól?:-)
Tej: a tehéntej a bocinak való, nem az embernek. Csak éppen a szarvasmarhát lehetett úgy szelektálni, hogy ma már napi 50 litert (!) tud adni, és nem mászik fel a ház tetejére.
Kecsketej: nos ez már jobb, úgy tudom, hogy ez hasonlít leginább az emberi anyatejre összetétel szempontjából. Ugyancsak kecsektejből készül(t) az igazi kaukázusi kefír, aminek oly nagy gyógyító hatást tulajdonítanak.
A joghurt érése során a bifidusz esszenziszen - :) - túl még vagy 30 baktérium ügyködik az átalakításon. Nem tudom mi történik ilyenkor a tefehérjékkel, ha valaki képben van, ne fogja vissza magát.
Sajnos a glikémiás index ettől még nagyon magas marad.
Kecsketej az ősszel volt az egyik nagykörúti Spárban, fél literes ksizerelésben, teljesen bio volt, meg is romlott 4 nap alatt általában. Sokszor már ott a polcon lejárt a szavatossága... A 30%-a tuti zsír volt, szépen ki is ült a palack falára. Nagyon finom, de jó ide nem látom a polcokon (nyilván mindek rendeljenek, ha ott romlik meg), pedig ebből akartam csinálni kefírt. Drága mulatság lett volna, meg hogy most paleo akarok lenni, nem biztos hogy belefér.
Legyen ugyan kitűnő alapanyagokból az a pékárú, vagy legyen kézzelmaszírozott az a tehén, amelyik a tejet adja, attól még ugyanúgy beindítják azokat a a káros kémiai/ biológiai folyamatokat a szervezetben az emésztés során, amelyeket a paleo étkezés megpróbál elkerülni.
Egyébként az elnevezés kicsit egyszerűsít, vagy túl képszerű. Gondoljunk inkább pl. a kortárs eszkimókra, akiknek fehérje és állati zsír a bevitt étkek több mint 90(!)%-a.
Magas vérnyomsás, szívinkfartus, cukorbetegség és a többiek lényegében ismeretlen betegségek.
Remélhetőleg a gabonamentes étrendre való áttérésed végett nem is fog továbbiakban fájni. Szerencsére a szervezetük csodálatosan képes regenerálódni, ha nem bombázzuk folyamatosan rosszal, és megkap mindent, amire szüksége van. Ehhez táplálkozásban a paleo jónak néz ki.
hát én meg sose voltam korábban "gyomros", kb. másfél évvel ezelőttig. állítólag van 1 kis refluxom is, de abból semmit nem érzek, sosem ég a gyomrom, nyelőcsövem. csak a gyomromban van itt-ott az a maró érzés időnként, mint a reklámban. :-)
pontosan. ha csak a placebó lenne, akármelyik gyógyszer vagy diéta meggyógyított volna. viszont tartós hatást eddig csak a cukor elhagyásával értem el, meg most a gabonák és hüvelyesek kiiktatásával. és az, hogy simább a bőröm, mintha eltűntek volna a mitesszerek (pedig semmit nem csináltam vele), megintcsak nem lehet placebó, mivel nem is számítottam rá, nem is érdekelt, de egyszercsak észrevettem.
na előbb csak egy sort sikerült leírni, de folytatom. szóval amiért placebo hatása mindennek van , amiről elhisszük hogy hat , ezért hasonlítják össze 'placebóval' a gyógyszereket. namost, ha valaki ilyen diétával próbálkozik, feltételezhetjük , hogy elötte is igyekezett egészségesen táplálkozni. azthitte , hogy egészségesen táplálkozik, vagyis a placebo hatás ott is megvolt. ha másik diétát próbál ki, placebo ott is meglesz, a 'rendes' hatást meg kimatekozhatjuk.