Keresés

Részletes keresés

Tokee Creative Commons License 2021.04.20 0 0 17500

Igazad van! A takaróponyva ezáltal 2 célú hasznosítást tesz lehetővé! Jövőre, ha a lehetőség engedi mindenképpen kifogom próbálni. Hobbikertész vagyok, kis területtel, 20-30 fával, de teljesen megértem azokat, akik ebből élnek, és a sorozatos kudarc után átálnak más fajtákra. 

Előzmény: Mozo66 (17491)
zoli1437 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17499

Ahhoz képest, hogy régebben volt hogy 10 évből egyszer volt termésem, az utolsó 10évben inkább volt mint nem. Ez bizakodásra adhat okot, de csak a kiszámíthatatlanság biztos.

Előzmény: naivkezdo (17498)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17498

na én ilyen képet még photoshoppal sem tudok idén feltenni, majd jövőre.

Előzmény: zoli1437 (17497)
zoli1437 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17497

Még a minél későbbi virágzás sem feltétlenül jó. Mi van, ha nem elfagynak, hanem a hűvös esős idő akadályozza a megporzást. Az bár mikor jöhet. Én a kockázat megosztásra szavazok.

Egy mai kép:

Ahhoz képest, hogy tavaly se kajszi, se szilva, idén még talán kajszi is lesz. Aztán valami más meg nem.

Előzmény: Tokee (17469)
szinai Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17496

Bocs. 2 hete csütörtök, és péntek....

Előzmény: szinai (17494)
zoli1437 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17495

A fagyott talajra gondoltam a takarást a felmelegedés késleltetésére.

Előzmény: pintjano (17464)
szinai Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17494

Talán átlag 5% körül maradt.

Ez kb a tavalyi arány is.

Jelenleg nem gondolkodunk a felszámolásán.

Az egész virágzás alatt -1, -3 fokok voltak, de maradt bőven. A múlt hét csütörtöki -5,7 már sziromhullás végén érte. Pénteken csak -3 volt. Ezen a két hajnalon, ha lett volna egyéb védelmünk, nagy eséllyel mentjük egy részét.

Ahogy korábban írtam, csak lombtrágyás besegítést tudtam adni neki. 2012, 2018-ban elfogadható termést adott a kajszi, mikor sok helyen nem maradt. Jövő évet mindenképp megnézzük. Idén ősz, és a jövő tavasz amúgy is az új telepítésekre volt szánva..... Persze oda nem kajszi kerül.

3 HA van most belőle, valamint a 3,5 HA szilva. Ezek mellé teszünk kisebb területen egyéb gyümölcsöket.

Előzmény: Mozo66 (17478)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17493

Amúgy a takaró hálóval való késleltetéssel ott a bibi , hogy milyen körülmények esetén tudsz 5-6 fokot hűteni . Egy nyári napon elhiszem de hogy február elején mikor a nap még nagyon alacsonyan jár és jön egy déli áramlattal 18 fokos levegő akkor biztosan nem tudsz hűteni szinte semmit . Ugye ez a gond a szállított faggyal is ha az jön akkor annyi van és kész . 

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17492

Ezt a ponyva alá fűtést bármikor ki lehet próbálni akár egy kerítésen is kell 2 hőmérő egyikkel a kinti másikkal a fűtött részt mérni és lehet látni , hogy mekkora különbséget lehet elérni pl egy gázégővel . Ha 5- 6 fokot lehet és nem gyullad ki a ponyva akkor ki lehet próbálni kis területen ha beválik lehet beruházni az egész területre szerintem az elkövetkező  évek kajsziárai rentábilisá tehetik . Mi inkább áttérünk szilvára nem akarunk se beruházni se vesződni vele .

Előzmény: Mozo66 (17491)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17491

A takaró ponyvát használhatod késleltetésre is és ha kell a fűtés megoldására is .  Az árnyékoló hálót csak egy dologra . Ha a késleltetéssel tutira ki tudod védeni az elfagyást akkor jó de ha nem elég akkor védekeztél sokba került és elfagyott .  A záró takaró ponyva alá vészhelyzetben egy gázégővel még mindig be lehet fűteni . 

Ha most 30 éves lennék és tuttira kajszit szeretnék termelni ebbe az irányba mennék mert más megoldást nem igen tudok elképzelni . Sövény amit tudok takarni és kitapasztalni , hogy mivel tudom megvédeni a fagyástól ... késleltetéssel , fűtéssel esetleg a 2 kombinációjával . De mivel nem ennyi idős vagyok és nem akarok minden áron kajszit termelni ezért nem fogom kipróbálni . 

Előzmény: Tokee (17490)
Tokee Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17490

Értem! Majd számolj be légyszíves, hogy vált be! Azt gondolom elbeszéltünk egymás mellett. Te a fagyvédelemre gondoltál az ötleteddel, én pedig az indulás késleltetését próbálnám elérni, a kifeszített árnyékolóhálóval 🙂 de a lényeg ugyanaz, hogy védjük meg őket 😉

Előzmény: Mozo66 (17487)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17489

Alig valami, mutatóba.

Nálam nagyon enyhe volt a március is, nem is volt fagykár, úgyhogy nem volt ami lelassítsa - de ez az egy fajta amin még most is van fehér bimbó és kinyílt virág is. Azt viszont, hogy termés is lesz rajtuk nem hiszem. A Kioto is jobban lefagyott mint tavaly. 

Előzmény: Mozo66 (17477)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17488

Erős, kései légköri fagynál emelhetjük a famagasságot, akkor sem lesz rajta semmi.

Én most ki merem jelenteni, 2012-ben nem volt ekkora károm, mint most. Érdekesség, hogy akkoriban Április 8-ról 9-re virradóra tarolt a fagy. Mint ahogy idén is, napra pontosan.

A mostani idő, a maradék virágzó állománynak sem kedvez. Elképzelhető, hogy az utóbbi idők legmagasabb gyömülcs árával nézünk szembe, bár nekünk ettől nem telik meg a zsebünk.

Előzmény: Jana12 (17486)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17487

A fűtött fóliát már feltalálták , nem kell újra és működik is . El kell szeparálni egy térrészt a növények körül amit fűteni kell a kívánt értékre . Egy virágzó uborkánál 15 fok fölé függetlenül a kinti hőmérséklettől . Virágzó kajszi esetén elég ha  0 környéken tudjuk tartani . Hé ez sikerül egy 90 % -os árnyékoló hálóval akkor jó ... de szerintem nem mert elszökik a meleg . Ezért gondolom , hogy a ponyvás takarás működhet ha zárt . Persze lehet fóliával is takarni a lényeg hogy alatta milyen hőmérsékletet tudunk tartani . 

A kamion ponyva kicsit másképp működik még az alatt sem februárban van 50 fok . Ahhoz hasonló elvet kell elképzelni mint azok a sátrak ami alatt gombát termesztenek . 

Előzmény: Tokee (17485)
Jana12 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17486

Utólag már én is mosolygom saját magamat a 2012. évi fagykárnál, lehet neked meséltem Stiszteletes.

A rendkívül nagyot takarító 2012 évi kajszi fagykárnál még szörnyúlködtem, hogy lefagyott minden a fákon.

Na de! Vettem egy hosszú létrát, és biztos voltam abban, hogy a 6 m magasan lévő mandulakajszim tetején

csak maradt épp gyümölcs, ott jó magasan! Egy darab sem!!! Abban az évben a levél is másodszor

jött elő....

Még az idein nem tudok mosolyogni....

Előzmény: SándorTiszteletes (17470)
Tokee Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17485

Igen, hasonlóban gondolkodtam én is, csak én 90%os árnyékolóhálóban. Nyáron ezalatt akár 6-8C°al is hűvösebb lehet. Teljesen lezárni viszont szerintem nem jó ötlet, mert tuti befülled alatta... legalábbis, ha abból indulok ki, hogy a kamionponyva alatt is 50 fok van. Én valahogy úgy tudnám elkepzelni, ahogy a kifeszített jégvédő hálókat. 

Előzmény: Mozo66 (17476)
Tokee Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17484

Igen, nekem is annál a bizonyos hétnél ment sz@rrá mindegyik 😔 Az automatizált légkeveréses gép alatt mire gondolsz? Mondjuk, hogy egy ventilátor dolgozik lassú fordulatszámon, előtte, vagy mögötte mondjuk egy gázegővel, és ezzel a meleg levegővel szorítja ki a hideget a fák közül? 

Előzmény: madpapa (17474)
Tokee Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17483

Akkor nálam jóval előrébb jársz 🙂. Az idei szélsőséges időjárást leszámítva 10 évből hányszor van termésed? 

Előzmény: SándorTiszteletes (17470)
zsorsz Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17482

A bohának se találom azt a videot, pik-pak(már nem emlékszem talán madár v jégháló)fel-le kurblizza és a sövény védve van

Előzmény: zsorsz (17475)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17481

Ha átlátszatlan akkor biztos nem hiszen a napfény nem jut el sem az ágakig sem a talajra . Egy része visszaverődik a felületről a másik része átalakul hővé a ponyván . 

Előzmény: öreg_néne_b (17480)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17480

A ponyva alatt nem lesz meleg? Mert akkor inkább előrehozza a virágzást...

Előzmény: Mozo66 (17476)
diospyros Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17479

Sokkoló drágulás jött el 2021-re

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/sokkolo-dragulas-jott-el-2021-re-ez-kerul-2-5-szer-tobbe-a-boltokban-piacokon.27002.html

"Az új évezred második évtizedének legbrutálisabb áremelkedését az almánál, a burgonyánál, és a citromnál lehetett látni."

"Az évtized legjobban dráguló termékének a címét az alma vitte el. A magyarok kedvenc gyümölcse 2020-ban majd 2,5-szer annyiba került, mint 2010-ben."

nyilván a kajszi is lesz vagy 800-1000 ft/kg (ultrakorai meg 2000 ft, olaszból...)

---

éghajlatváltozás, egy másik vélemény, itt hideget jósolnak, felemelegedés helyett:

"az előrejelzés szerint az óceánok elkezdenek lehűlni azt követően, hogy negyven éven keresztül folyamatosan egyre melegebbek lettek. Emiatt pedig mindenütt a hőmérséklet csökkenése várható."

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/veszjoslo-elorejelzes-oriasit-dragulhatnak-az-elelmiszerek-2021-ben.27014.html

és

"Elképzelhetõ a következõ folyamat: valami kezdeti melegedés megindítja a jég olvadását, a tengerbe ömlõ édesvíz felhígítja a Golf-áram vizét, ennek következtében az hiába hûl le, nem válik nehezebbé az alatta lévõ mélyvíznél, nem tud lemerülni, leáll a conveyor, drasztikusan hidegebbé válik az éghajlat."

https://www.metnet.hu/index.php?m=forum&topic=eghajlatvaltozas&fromto=1086a1086

és

"Valóra válik a hollywoodi forgatókönyv?

A szokatlan és szélsőséges időjárás gyakran szenzációt és kasszasikert eredményez. A víz és az éghajlatváltozás együttese tehát tökéletes kombinációt hordoz magában a filmipar számára. A 2004-ben készült Holnapután című katasztrófafilm – amelyben az atlanti-óceáni Golf-áramlat leállása miatt Észak-Európában és Észak-Amerikában új jégkorszak köszönt be – a mozilátogatók figyelmét is felhívta az éghajlatváltozás veszélyeire. Új kutatások szerint ilyen kataklizmaszerű szélsőségek bekövetkezésének ugyan kicsi az esélye, az éghajlatváltozás azonban máris hatással van a Golf-áramlatra..."

https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/eea-jelzesek-2018-viz-elet/cikkek/eghajlatvaltozas-es-viz-2013-melegedo

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17478

Szinai. Nálad mi a helyzet maradt kajszi ???

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17477

Nálad mi maradt , a Memphis mennyire volt jobb a többi fajtához képest ??? 

Előzmény: Bubi504 (17463)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17476

Átlátszatlan ponyva takarással szerintem lehet késleltetni a megindulást . Tehát az egész fát takarni a talajjal együtt . Vannak nagy méretű kazaltakaró ponyvák ... igaz horror áron .... Ha az rá van borítva a fákra az alatt biztos később indulnak .  Ezen kívül ha virágzást követően jön a fagy akkor vissza lehet tenni és befűteni alá .  Persze ez drága sok a munka vele kérdés , hogy megéri e ???

zsorsz Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17475

Én ezen fumizok, (persze csak kicsiben, házikertben)könnyű letakarni.

https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-apolasa/soveny-gyumolcsfakbol/407/

madpapa Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17474

Szép elméletek ezek, de sajnos az idei elhúzódó  hosszú időn át tartó fagyokat ezekkel a módszerekkel nem lehet kivédeni. Próbáltam fehér festéssel néhány fát. Majdhogynem hamarabb indult meg mint a többi. A késői virágzásúakat is elkapta az április 4-i fagy. Ott szállt el az összes reményem, amikor egész héten minusz volt reggelente. Egyedüli megoldásként automatizált légkeveréses berendezéseket látok, ami költséghatékony. Azt is úgy, ha tudod a levegőt picit melegíteni.

A gyertyás módszer iszonyat költséges és egy éjszaka ha kimarad, vége. Nem lehet két hetet talpon lenni és éjszakánként fűteni. Marhaság.

Amúgy az nekem is eszembe jutott, hogy 1-2 fa köré építek sátrat, amiből lekvárt akarok főzni. Persze itt is a költséghatékonyság az érdekes.

Előzmény: Tokee (17468)
diospyros Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17473

jah, harorem is írta... :)

de hogy a meszezéshez még írjak valamit:

a "beszabaduló" nyúl nem fogja megrágni, őz sem fogja előnyben részesíteni a

tisztogatáshoz, valszeg. bár ezt nem teszteltem, mert mindegyiken favédő rács is volt,

most, h vastagabb a törzs és kinőtte a favédőt, leveszegettem, és meszeltem helyette

(főleg fagyléc, gombák, no meg zuzmók miatt).

---

"Reménykedni mindig lehet": már felhagytam minden reménnyel ;)

inkább megoldásaokban utazom, és itt nem a sztreccsfóliára gondolok :)

az inkább a reménykedés kategória, "szerencsére" mivel nagy munka lenne a legtöbb 

fát így takarni (olyanra alakító metszés is kell hozzá, ez is plusz munka...) így esély sincs ilyen

"baromságot" nagy mennyiségben "elkövetni". csak néhány fán... aztán lehet, mégsem lesz kipróbálva, mert jövőre megint a 2019-es év forgatókönyve jön... úgy legyen!

(bár addigra kevesebb régi kajszi fa fogja ezt megérni, ha lesz jó év... de nem fogom bánni.)

Előzmény: diospyros (17472)
diospyros Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17472

Harogem fórumtárs képein láthattátok,

hogy tiszta fehérek (voltak a mésztől) a fái,

mégis most vágja ki (oltja át) őket, azaz nem hozott ez eredményt, sajnos,

bár más területen, talajon valamivel többet jelenthet... de...

---

"néhány éjszaka fagyvédelem gyerekjáték":

igen, 1-2 éjszaka "gyerekjáték", csak nem 1-2 éjszaka volt, sajnos...

tavaly sem. (idén akár 4-8 nap.) ÉK-en idén meg akár 8-10 nap is,

hiszen nemrég is voltak ott még fagyok...

Előzmény: Tokee (17448)
diospyros Creative Commons License 2021.04.19 0 0 17471

igen, valszeg valami kis fűtés kell(het),

de a kis paradicsompalánta (-5 még palánta korban "szokott" lenni)

azért érzékenyebb lehet. meglátjuk, az biztos, hogy nem ipari módszer :) :(

Előzmény: decybel (17452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!