Keresés

Részletes keresés

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.07 0 0 178

Hogyan lehet "egyszerű" nyelvtani elemzést végezni a magyar nyelven, mert én képtelen vagyok egyszerű módszerrel leválasztani a toldalékokat a szóról ?

Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.07 0 1 177

Nagyon primitív társalgó programot már 35 évvel ezelőtt csináltunk, 64 KiB-on. De még kazettás magnóval.

Egyszerű nyelvtani elemzést végzett és véletlen válaszokat adott.

Versenyfeladat volt, egy nap állt rendelkezésre.

Egyébként semmire sem jó, csak elkápráztatni a zsűrit.

Előzmény: Elminster Aumar (176)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.08.06 -1 4 176

"Összegzés

Ezek alapján egy bevásárlást sem bíznék egy nyelvi modell MI-re. Nem az a gond, hogy nem ismer valamit, hanem az, hogy helyette simán kamuzik (a Bard másik verset elemzett, a GPT-3.5  írt egyet). Utána is érthetetlen dolgok történtek (a Bard nem vállalkozott elemzésre, a GPT a már beírt versre közölte, hogy nem is létezik).

Ez a skála egyik vége: egy pofonegyszerű dolgot kértem tőlük, és nagyon rövid „MI-ismerkedés” után is rengeteg logikai hiba került elő, dőltek ki a csontvázak a szekrényből sorra. A probléma, hogy a skála másik végén lévő profik, akik folyamatosan használják, és szakszerűen tesztelik a GPT-t, más típusú, de nemkülönben hajmeresztő hibajelenségre bukkantak, lényegében egyik részben átprogramozása kiszámíthatatlan módon befolyásolja a program többi részét is.

Simán lehet, hogy más típusú feladatokra jó lehet bármelyik MI-s nyelvi modell, de amit igazán mesterséges intelligenciának neveznék – gondolkodik, összeköt fogalmakat, asszociál, összefüggéseket talál, kételkedik, sat, sat – az nyomokban sincs benne. Elég csak annyit néznünk, hogy a Google Bard nem ismeri fel a kérdés, miközben ugyanazt ugyanannak a cégnek a sima keresőjébe beírva megtalálja a költőt, a verset és annak az elemzését is. De nemhogy ezt a kettőt kellene összekötni, de még egy sor elvont logikai feladatot. Hát hol van ez még, figyelembe véve, hogy a profi teszterek is fennakadtak egy-két dolgon?

Tehát bizonyára lehet használni a Bardot és a GPT-3.5-et is, de nagyon pontos prompt megadásával, nagyon szoros emberi kontroll mellett, és erős kétkedéssel fogadva, ellenőrizve az eredményeket." (https://player.hu/tech-3/magyar-kolto-mesterseges-intelligencia)

Ahogy többször is kifejtettem: azok hájpolják a "mesterséges intelligenciának" titulált fecsegőrobotokat, akiknek nincsen saját intelligenciájuk. És maximum azok képesek használni is valamire, akiknek egyáltalán semmi szükségük nincsen rá, mivel maguk is képesek az adott infót előkeríteni és megismerni.

A tudatlanoknak viszont csak az orruknál fogva megvezető parasztvakítás a Chat-GPT. És még észre sem veszik a buták, hogy hülyére veszi őket egy ostoba gép.

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.06 0 0 175
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.05 -3 0 174

Nyitottam 1 új topikot a ChatGPT kapcsán:

ChatGPT kritika !

XtraP Creative Commons License 2023.08.04 0 1 173

Egyetértünk; nem vitának szántam magam sem. És a két lehetőség sajnos valóban nagyon nem hasonló fajsúlyú.

Előzmény: pk1 (170)
pk1 Creative Commons License 2023.08.04 0 2 172

A feladat leírásából az sem volt számomra egyértelmű, hogy az egész számok között kell keresni a megoldást.

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.04 0 0 171

Egyszerűen a Frobenius féle egyenletet és a Frobrnius számokról mesélj neki. 4 tagra nem ismert általános megoldás.    n tagra NP nehéz. Persze ez példa volt.

Előzmény: pk1 (170)
pk1 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 170

Jó, akkor nem nevezem félreértésnek, de abban vsz nincs vita, hogy a kétféle értelmezés nem szimmetrikus, mert nem ugyanolyan nehézségű feladatot eredményez. A feladat alkotója szerinti értelmezésben egy megoldása van a feladatnak, az alternatíva szerint pedig végtelen sok megoldás van (két egyenlet három ismeretlennel). Jómagam ez utóbbi szerint értettem először.

Összefoglalva most:

- van, aki így érti,

- van aki úgy érti,

- és van, aki felismeri, hogy így is, úgy is lehet érteni.

Előzmény: XtraP (169)
XtraP Creative Commons License 2023.08.04 0 2 169

Adott esetben szerintem nagyjából definiálhatatlan, hogy ki értette félre, mert egyik értelmezés sem sokkal kézenfekvőbb a másiknál.

Persze a kitűző értelmezéséhez képest, na, úgy lehet. De az ő értelmezése sem sokkal kézenfekvőbb a másiknál. :)

AI meg, szegény, egyelőre ne próbálkozzon az általános iskolával ... :)

Előzmény: pk1 (165)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.04 0 0 168
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.04 0 0 167

https://hvg.hu/tudomany/20230801_FraudGPT_hacker_hackerek_mesterseges_intelligencia_chatgpt_rivalis_illegalis_celokra_adathalaszat

, "Számos illegális tevékenységben, például betéti- és hitelkártyaadatok ellopásában is segítheti a kiberbűnözőket egy új chatbot, ami a napokban tűnt fel a sötét weben."

Törölt nick Creative Commons License 2023.08.04 0 0 166

Jelenleg befagytak a doménfalak (az országok között).

Elhallgatott a Rima Szamara is.

Lada szamara sincs már.

Előzmény: XtraP (163)
pk1 Creative Commons License 2023.08.04 0 2 165

Jómagam azt a tanulságot vontam le, hogy ezt, mint a félreérthető fogalmazások iskolapéldáját, gyerekemnek is meg fogom mutatni. Csodálkozom, hogy politika és Galois felé ment el a dolog, dehát az AI már csak ilyen fickó. Szerintem ilyesmi minden rendszerben és minden népnél előfordulhat és előfordul, megoldásához nem forradalom kell, csak jobb odafigyelés. A másik tanulság: a tanulók egy része félreértette, másik része nem - ez természetesen nem menti a trehányságot. Jómagam félreértettem. AI félreértette. AI pillanatnyilag nem képes a félreérthetőség felismerésére.

Előzmény: XtraP (159)
XtraP Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 164

*ChatGPT

Előzmény: XtraP (163)
XtraP Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 163

Ha őt kérdeztem volna, tőle várnék választ. Bár hogy ő hogy jön ide, azt legfeljebb a még nálad is okosabb ChatPT tudná megmondani, mert te aligha tudod, miről beszélsz.

(Ha jól értem, szerinted Rimaszombat Magyarországon van? Vannak kétségeim.)

Előzmény: Bölcs Árnyék (162)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 162

... vegyük például Budapestet . Ugye matematikailag mínuszban vannak, a vidékiek meg csak a zöldséges kertjükre gondolnak . Te meg itt csak piszkálsz engem, hogy választ vársz . Fordulj válaszért az amerikai nagykövethez, majd ő "érzékenyíteni" fog téged a válaszával ! 

Előzmény: XtraP (161)
XtraP Creative Commons License 2023.08.03 -1 0 161

Nem is kattintást vártam - hanem választ.

Előzmény: Bölcs Árnyék (160)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.03 -1 0 160

... nézd: pár év és a ChatBotok fognak uralni mindent, és hogy most én mit mondtam vagy hogy te mit mondtál, erre akkor már senki nem fog kattintani ♥ 

Előzmény: XtraP (159)
XtraP Creative Commons License 2023.08.03 0 1 159

a) "Az ország" = melyik ország?

b) az idézett feladatot (mint mindent) természetesen lehet szigorú tudományossággal vizsgálni; a gond (amint a cikk erre ki is terjeszkedik) ott van, hogy ez egy 14 éveseknek szóló feladat, a tetejébe tétre menő kontextusban. Ilyenformán a tudományos igényt meg lehet cseszni, a gyerekek és szülők pedig teljes joggal másznak falra, mert itt a feladat kitűzője volt trehány, nem a megoldói.

Előzmény: Bölcs Árnyék (157)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.03 0 0 158

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5023/50231/502311/50231189_c14a92a2cd8c67a4e53b9ead58287748_wm.jpg

" Magyarország legerősebb szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán 2023. január 13-ánFotó: Czeglédi Zsolt / MTI "

Ha meghalnák, akkor tegyétek ezt a fényképet a koporsómba ♥

Előzmény: Bölcs Árnyék (157)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.03 -2 0 157

Nincs itt sem baj ! - csak ugye, ha a gazdag dilisek vannak többségben az országban, és mint én is aki nem tudja kifizetni a ChatGPT4-et elenyésző mennyiségben vagyunk a országban, akko ez van: 

"

A példa

A 10-es példa így szólt:

Három szám összege 103.

Gabi észrevette, hogy ha

– az első számot kettővel növelné,

– a második számot kétszerezné,

– a harmadik számot megfelezné,

akkor ugyanazt a számot kapná eredményül.

Melyek az eredeti számok?

Az „ugyanazt a számot kapná eredményül” tagmondatot azonban kétféleképpen is lehet értelmezni. Egyrészt úgy, hogy a három szám összeadása (vagyis a fenti művelet) ismét 103-at adna, vagy arra, hogy a három számmal végzett egyedi műveletek eredménye ugyanaz a szám lenne.

"

§ Tudományos szempontból, vagyis nem az akadémiai szempontból, itt is mint mindig a matematikában lehetőleg az összes lehetőséget meg kell vizsgálni ! 

Mivel ez a "akkor ugyanazt a számot kapná eredményül." szövegrész ugye "kétértelmű", ezért nincs itt semmi gond vele, mind két értelembeli állapotot külön-külön meg kell vizsgálni matematikai szempontból ! 

Nekem totál elegem van a jelenlegi országos diplomás vezetésből, politikát csinálnak a matematikából . No jól van legyen hát politika a matematikából: miért kellett meghalnia  Évariste Galois ? Szerintem  Évariste Galois a titkos szolgált ölte meg ! 

Előzmény: pk1 (156)
pk1 Creative Commons License 2023.08.03 0 1 156

Ha vótmá (hiszen régi), akkor elnézést! Gépagy barátunk nevesítve van a cikkben:

https://telex.hu/belfold/2023/01/22/felreertheto-matekpelda-borzolta-a-nyolcadikosok-idegeit

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.03 0 0 155

Az internetes böngészőknek van olyan lehetősége, hogy visszakeresheted az "előzményeket" ! - ezt tedd meg minél hamarább . 

Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.03 0 0 154

Egy ábrát keresek már órák óta, egy rajzot.

Sajnos a szavaknak több jelentésük is van és keveredik.

Tegnap nem mentettem le a képet, mert úgy gondoltam, hogy később is megtalálom.

Előzmény: Bölcs Árnyék (153)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.02 0 1 153

A ChatGPT3 -mom javaslatára: 

Google képek 1: split dielectric capacitor

Google képek 2: capacitor with divided dielectric

Én vagy 30 évvel ezelőtt - akkor volt nagyobb elektronikai alkatrészek kiselejtezése az akkor i telefonosoknál - guberáltam a technikai szemétdombon ilyen elektronikus alkatrészeket, és találtam még meg nem ázott papír alapú gyári katalógusokat ilyen elektronikus alkatrészekről . 

Úgy hogy tudom, hogy amiket most keresel, azok léteznek . De ezek gyári specialitások, célirányosan gyártják őket konkrét elektronikus termékekhez . Ezért próbálj meg a Google-val az online gyári elektronikus alkatrészek katalógusaiban keresgélni ♥ 

Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.02 0 1 152

Segíts nekem légy szíves olyan ábrát találni, ahol a kondenzátor belsejében osztott a dielektrikum. Hosszában és keresztben.

Előzmény: Bölcs Árnyék (151)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.02 0 0 151

Hát igen, a ChatGPT3-4 nek adhatunk ilyen neveket is, de már ez ilyen névadási sokaság már nem túl érdekes !

Hanem próbáljátok rávenni a ChatGPT3-4 et, hogy csináljon úgy, mint ha tudata lenne ♥ - azaz a "nyelvi modelljével modellezett tudatot használja is fel" nektek . 

Egyelőre nem megyek bele, hogy milyen a tudat szerkezete ...

, én most mást csinálok, nem piszmoghatok e tudat szimulációval . 

Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.02 -1 0 150

Lehet a sonka farizeus? :DDDD

Előzmény: pk1 (149)
pk1 Creative Commons License 2023.08.01 -1 0 149

Ez egy átok egy régi vicclapból.

Előzmény: Bölcs Árnyék (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!