Keresés

Részletes keresés

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1836

1410hsz.

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1835

A sütőtöknek is itt van a szezonja. Az is finom.

 

Régebben raktam be receptet, keressétek vissza.

Narancsos sütőtök lekvár.

 

(Finder77 is én vagyok, csak elfelejtettem visszaváltani a múltkor, mostmár mindegy) :)

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1834

Akár a kökény... az is sűrű. :)

Előzmény: #tetete (1832)
NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1833

Évek óta nem tudok szerezni, pedig megkóstolnám. :)

Felénk nincsen, még a városi parkokban sem. (pedig dísznövénynek használják/ültetik)

 

Viszont kökény tonna számra van.... :)

Én annak lettem specialistája. Bár azon is múlt, hogy találtam egy igazán jó változatot belőle. Jóízűt.

 

#tetete Creative Commons License 2012.10.10 0 0 1832

Nálunk a som augusztus végén keddett érni kb.szeptember 20. Sokan nem  is ismerték az hitték valami díszcserjén lévő bogyót szedek. Nagyon súrű, süteménybe, palacsintába egészen kiváló - sűrű, kemény - lekvárt  sikerült belőle csinálni, pedig nem kellett sokáig főzni.

Előzmény: NANO.D (1831)
NANO.D Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1831

:(  kár...

 

(vissza néztem, de senki nem írt semmit róla)

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 1830

A mienk már augusztusban leérett. Szept. közepén jártam kint a helyszínen, nem volt már rajta egy szem se. Sajnos a som ha megérett, lepotyog.

Előzmény: NANO.D (1829)
NANO.D Creative Commons License 2012.10.07 0 0 1829

Somot szedett már valaki? Az is érik már, nem?

öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1828

Igen, olyant is készítettem már, az is finom.

Előzmény: Berlusz Móni (1826)
ZsuR Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1827

Rengeteg vagy sem - ennyit irt a recept, megcsinaltam, es ugy tunik, ennyi kellett.

Előzmény: öreg_néne_b (1823)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1826

Ha birsalmával csinálod, akkor még zselésítőanyag sem kell az otellóhoz. Nem veszi el az ízét, megmarad dominánsnak az otelló íz.

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (1824)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1825

Én nemrég csináltam, idén almával. Az csak legenda, hogy a magokat passzírozás nélkül ki lehet szedni, bár ha teljesen összemancsikolod, állni hagyod, lehetséges, hogy leszáll az aljára, de félő, hogy közben erjedésnek indul.

Én főztem pár percig, míg felpattantak a magok, átpasszíroztam. Lehet, hogy néhány mag beletört, de nem baj, a szőlőmag egészséges. A kapott levet cukroztam, én csak 10 deka cukor/kg-al, a szőlőtől függ. Tettem bele dzsemfix 3:1-et, a két kiló lébe 1 csomaggal. Főztem kb 5 percig, kis üvegekbe tettem, pár percre fejre állítottam, másnap felcimkéztem, helyretettem.

Előzmény: xukac1 (1822)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1824

Otelloból finom lekvárt lehet készíteni, én a felforralt szőlőt szitán áttörtem és zselésítővel és cukorral főztem össze. Ha nem akarsz hozzá semmit adni, akkor kb. a felére be kell forralni, de akkor már nincs meg a friss, gyümölcsös íze.

Előzmény: xukac1 (1822)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1823

Tízzel semmiképpen (30-25=5), de a 20, a 25 és a 30 deka cukor egyformán rengeteg két darab paprikához.

Előzmény: ZsuR (1821)
xukac1 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1822

Szőlőlekvárral van valakinek tapasztalata? Magokat hogy célszerü eltávolitani? Kell bele cukor? Meddig kell főzni? ...stb.

Köszi

 

ZsuR Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1821

..tehat 5-10 dkg-mal kevesebb mint amit te irtal...

Előzmény: öreg_néne_b (1819)
ZsuR Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1820

En is igy ereztem - es kell.  Sok a borecet is benne.

Előzmény: öreg_néne_b (1818)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1819

Egyébként a képeden az van, hogy egycsésze cukor a 200 g, az 1,25 csésze már 250 g.

Előzmény: ZsuR (1817)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1818

Az sem kevés...

Előzmény: ZsuR (1817)
ZsuR Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1817

Az 1 1/4 csesze kiristalycukor 20 dkg.

 

Előzmény: öreg_néne_b (1811)
ZsuR Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1816

Ig igaz - bar azt hiszem el is lehet tenni.

Előzmény: beetee (1809)
ZsuR Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1815

De, ketto paprika... :))  

Előzmény: atandi (1808)
#tetete Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1814

Sem a fekete ribizlit, sem a hagyományos lekvárt nem tudom önnállóan elfogyasztani, ehhez kell a borza, mert a szilva és/vagy a feketeribizli savanyúságát elveszi, emezek pedig a borzaglekvár kesernyés ízét, így keverve/kiegészítve nagyon kellemz ízharmóniát alkotnak...

Előzmény: atandi (1813)
atandi Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1813

Hát nem ezt írtam én is? HOgy a bodza feketeribizlivel és/vagy meggyel már biztos sokkal jobb? A bodza túl édes és van egy fura mellékíze is, a feketeribizli(bár még csak kaptam, magam nem főztem, nem is volt miből), szóval az meg nagyon si aromás, fanyaros, ezért gondoltam én is így, hogy na, majd együtt! Bár ha most ősszel ültetek feketeribizlit, abból jövőre még nem sok lekvárt kell főzni, az a gyanúm...:(

Előzmény: #tetete (1812)
#tetete Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1812

A bodza (és borzag) lekvár magában fogyasztható, aki mégis megeszi, az más aljasságokra is képes, viszont keverve pl. feketeribizlivel, és/vagy szilvalekvárrlal  fenséges, mert kölcsönösen hatnak egymásra, kiegészítik egymást. Én sohasem teszek bele 1/3-nál több borzagot, mert akkor az donimálna. Meg kell találnia harmonikus egyensúlyt!!!!

Előzmény: atandi (1800)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1811

Nem tudom, nekem két darab (bármilyen) paprikához rengeteg a 30-35 deka cukor.

Előzmény: beetee (1809)
beetee Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1810

Bár a méret a vastag húsú kaliforniai típusú, tehát kápiából több. :)

Előzmény: beetee (1809)
beetee Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1809

Ez nem elrakós lekvár, hanem ízesítője egy sültnek például.

Úgyhogy a 2 darab a jó válasz, mert azonnali felhasználásra megy.

Előzmény: atandi (1808)
atandi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1808

Ugye az a 2 piros paprika nem 2 darab? De a két kiló meg sok... most akkor mennyi? KIpróbálnám, rengeteg a paprikám még, és bár nem jalapeno, de van erős is(Veleméri).

Előzmény: ZsuR (1803)
atandi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1807

Atandi köszöni is szépen a választ.: )

Már csak keresnem kell valahol majd…emlékszem, hogy egyszer rácsodálkoztam, hogy nahát, itt van ilyen, de hogy hol volt… Gyenge kiindulás ez a lakvárral telt üvegekhez…:S

(De úgy még sose volt, hogy ne lett volna valahogy, nem igaz? :P)

 

Én múlt héten főztem ismét reberbara-lekvárt, nagyon imádom.

Előzmény: Finder77 (1805)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!