Nálunk a som augusztus végén keddett érni kb.szeptember 20. Sokan nem is ismerték az hitték valami díszcserjén lévő bogyót szedek. Nagyon súrű, süteménybe, palacsintába egészen kiváló - sűrű, kemény - lekvárt sikerült belőle csinálni, pedig nem kellett sokáig főzni.
Én nemrég csináltam, idén almával. Az csak legenda, hogy a magokat passzírozás nélkül ki lehet szedni, bár ha teljesen összemancsikolod, állni hagyod, lehetséges, hogy leszáll az aljára, de félő, hogy közben erjedésnek indul.
Én főztem pár percig, míg felpattantak a magok, átpasszíroztam. Lehet, hogy néhány mag beletört, de nem baj, a szőlőmag egészséges. A kapott levet cukroztam, én csak 10 deka cukor/kg-al, a szőlőtől függ. Tettem bele dzsemfix 3:1-et, a két kiló lébe 1 csomaggal. Főztem kb 5 percig, kis üvegekbe tettem, pár percre fejre állítottam, másnap felcimkéztem, helyretettem.
Otelloból finom lekvárt lehet készíteni, én a felforralt szőlőt szitán áttörtem és zselésítővel és cukorral főztem össze. Ha nem akarsz hozzá semmit adni, akkor kb. a felére be kell forralni, de akkor már nincs meg a friss, gyümölcsös íze.
Sem a fekete ribizlit, sem a hagyományos lekvárt nem tudom önnállóan elfogyasztani, ehhez kell a borza, mert a szilva és/vagy a feketeribizli savanyúságát elveszi, emezek pedig a borzaglekvár kesernyés ízét, így keverve/kiegészítve nagyon kellemz ízharmóniát alkotnak...
Hát nem ezt írtam én is? HOgy a bodza feketeribizlivel és/vagy meggyel már biztos sokkal jobb? A bodza túl édes és van egy fura mellékíze is, a feketeribizli(bár még csak kaptam, magam nem főztem, nem is volt miből), szóval az meg nagyon si aromás, fanyaros, ezért gondoltam én is így, hogy na, majd együtt! Bár ha most ősszel ültetek feketeribizlit, abból jövőre még nem sok lekvárt kell főzni, az a gyanúm...:(
A bodza (és borzag) lekvár magában fogyasztható, aki mégis megeszi, az más aljasságokra is képes, viszont keverve pl. feketeribizlivel, és/vagy szilvalekvárrlal fenséges, mert kölcsönösen hatnak egymásra, kiegészítik egymást. Én sohasem teszek bele 1/3-nál több borzagot, mert akkor az donimálna. Meg kell találnia harmonikus egyensúlyt!!!!
Ugye az a 2 piros paprika nem 2 darab? De a két kiló meg sok... most akkor mennyi? KIpróbálnám, rengeteg a paprikám még, és bár nem jalapeno, de van erős is(Veleméri).
Már csak keresnem kell valahol majd…emlékszem, hogy egyszer rácsodálkoztam, hogy nahát, itt van ilyen, de hogy hol volt… Gyenge kiindulás ez a lakvárral telt üvegekhez…:S
(De úgy még sose volt, hogy ne lett volna valahogy, nem igaz? :P)
Én múlt héten főztem ismét reberbara-lekvárt, nagyon imádom.