Az egyik szerződésemen szerettem volna a kedvezményezettet átírni a saját, nemrég született gyerekemre. Eddig a testvérem nevén volt.
De nem tudta átírni a funda, mert mikor a szerződés indult, akkor még nem élt a gyerek. Azt monták, a törvény ezt nem engedi.
Aztán mikor kértem törvényi hivatkozást, mert én nem találtam benne, akkor az ügyintéző belátta, hogy ő sem tudja, és szerinte államkincstári rendelet szabályozza ezt, de hivatkozást nem tudott adni, azt tanácsolta, forduljak a kérdésemmel az államkincstárhoz.
Elérhetőséget persze nem tudott adni.
Tud valaki segíteni, hogy a MÁK-nál hogy tudom elérni a releváns osztályt ezzel a kérdéssel?
Mert szeretném tisztázni, mik a pontos korlátai a kedvezményezett jelölésnek, mert ezek szerint nem az, ami az LTP törvényben van.
Természetesen van lehetőségetek hozzá, már adószám nélkül is indíthatóak a lakásszámlák és a hitelkérelmek, ráadásul októberben vágott a kamatain a Fundamenta így olcsóbban is tudjátok elhozni a felújítási összeget.
A követő szerződés pl. felmondod az aktuális szerződésedet, amit 3 hónapos kiutalási szakasz követett és indítasz neki egy követőt, ami a jelenlegi megszűnésekor indul el ha azonos az adószám. Sokaknak nem volt szabad adószáma a családban és indítottak követő szerződéseket, ezután beadták az aktuális felmondását így nem volt gond az adószámkérdés. Ezekre ugrott rá a MÁK. Ezek közül rengeteg nem indult el amivel az ügyfelek pedig panasszal éltek azóta. Ezeket tárgyalják még, tököl rajta a MÁK.
Olyan kérdésem lenne, hogy két évvel ezelőtt párommal házat vásároltunk, melyet közösen(50-50%-ban) fundamenta lakáskassza + fundamenta hitellel fizettünk/fizetünk ki. Most szeretnénk felújítani, melyhez valamennyi pénzre még kiegészítésként szükség lenne. Fundamenta felújítás hitelt még vehetnénk igénybe, vagy nem, mivel mindkettőnk adószáma már foglalt? Válaszotokat köszönöm!
Sky, van 30 nap, erre is tudsz egy panaszt tenni, de igazából értelme nincs túl sok. Kifogják vizsgálni, szándékosan nem húznak időt, sok panasz érkezett be most a múlt hónapban, mivel sok követő szerződés esetében a kivizsgálásig nem indult el rengeteg megtakarítás. Nem irigylem a panaszkezelési osztályt jelenleg. Persze olyan dolog miatt írnak legtöbben amiben nem mi vagyunk az illetékesek, illetve még tárgyalás alatt áll a MÁK-al.
A felújításra felvett hitel összegét valóban a lakásszámla lejáratának a végén kell csak igazolnod, így ráérsz vele bőven.
Az új szerződés felmondásával egyedül a nyitási díjat bukod el amit már befizettél, minden egyéb megtakarítást visszakapsz fillérre pontosan.
Ha azon gondolkozol esetleg, hogy banki hitelt szeretnél felvenni felújításhoz, akkor egy elég meredek tortúrára készülsz. Ebből a Fundamenta 1000* rugalmasabb, bírálatban, szerződésben,folyósításban. Itt kifizetik és majd hozod a számlákat évek alatt.
A banki verziónál kérnek tőled Forintra pontosan költségvetést, fel kell használnod az önerődet hozzá, leszemlézik ezt is, (persze nem ingyen) utána ha végigmegy a történet, elbírálták, szerződtetek, utána folyósítanak összegtől függően, hogy egyben vagy szakaszosan. Persze a szakaszok között újabb szemléket kell kifizetned. Ezt kb. senkinek nem ajánlom. Költséges és idegtépő.
Sziasztok. Kérdésem lakás vásárláshoz hitelt szeretnék felvenni. Bp.i lakés 18. ker. 18millió. van 16 és 2 milliót szeretnék felvenni. Bejelentett munkahely. Nettó 91.000. max 10 év és kb. havi 20-25 ezer részlet. Köszönöm.
Az enyém is 03.31-en jár le (kiutalhato lesz) és január közepén jött a levél, hogy február 28-ig nyilatkozzak a felhasználási celrol.
Mivel a levélben azt írták, hogy a leírt összeg addig még változhat ezért rákérdeztem telefonon, hogy erre a 3 hónapra kell-e meg utalnom. A válasz az volt, hogy nem kell de lehet, allami támogatás nem jár már a befizetett összegre, csak 1% betéti kamat.
A Fundamenta már nem küld levelet a szerződések lejárata előtt, amiben azt kéri nyilatkozzunk a felhasználás céljáról?
Van a családban egy 02.28 és 03.31-én lejáró szerződés, két független szerződő, egyikünk sem kapott levelet, én pedig bevallom elbambultam, nem figyeltem, hogy felmondjam magam.
A 3 hó felmondási idő miatt így már mindkettő túlmegy majd a futamidőn, jól tudom, hogy így már sem állami támogatást sem kamatot nem kapok majd rá az utolsó 2-3 hónapra, tehát nem érdemes már rá befizetnem?
A vállalkozó azt mondta, hogy ő áfamentes katás egyéni vállalkozó, akitől számlát kérném a fürdőszoba felújításra. Fundamenta ezt is elfogadja, az nem baj, hogy ő áfamentes?
Valóban elfogadott kiutalásnál kilehet fizetni előre is, bár sosem ajánlottam. Többet kell papírozni vele, és kérdés, hogy beleakadnak avagy nem. A szokványostól eltérő dolgok sajnos nem nevezhetőek alapértelmezettnek sok esetben, még nálunk sem. Pedig így is mondhatni talán, ha nem a legrugalmasabb pénzintézet vagyunk.
Minden esetre Mónika jól mondta, ott a válasz mindkét kérdés esetében.
Beérkezett AVISÓ, vagy felmondó nyilatkozat hiánytalansága után kifizetheted KP-ban előre a fundis részt is.
Tehát Adásvételit megkötni,abba beleírni, hogy az xy Ft részt a Fundamenta megtakarításból fizetd ki.
A Fundinak beküldeni egy érkeztetett Adásvételit, egy e hiteles tulajdoni lapot az e-infón keresztül, valamint a felmondó nyilatkozatot.
1 hét múlva telefon, ha rendben van minden ( na jó lehet, hogy 2 hét), és elindult a nyomtatványok beérkezésekor a 90 napos felmondás, akkor már szaladhatsz is kifiezetni.
Minimum egy magánokiratot kell írni ( tehát 2 tanu is kell rá), hogy előre kifizeted KP-val azt a részt, amit a funditól vártok ( Pl 1,3 millió ft-ot).
Az eladó elismeri hogy átvette, az xy ház utolsó vételáraként, és hozzájárul, hogy a Fundamenta ezt a vételárat ne neki, hanem a vevőnek, azaz neked utalja.
Ennyi.
beküldöd, és ha letelt a 90 nap, neked fizetik ki.
Az a jó, hogy Fundis hitelnél is meg lehet ezt csinálni. Beadod a kérelmet, pozitív bírálat után ( ami kb egy hét most : )), már kifizetheted az egészet, és neked fizeti ki a központ.
Kedves Funda Richárd Az én. Fundamentás emberem. Leküldőtt egy formanyomtatványt arról h hogy kell megkerni a kifizetést ha én kifizettem a vételárat, erről mit tudsz? 8 napon belül kell elutalnom a pénzt, nem kapom meg időben ezért kifizettem... Nekem azt mondta h érvényes adásvételivel meg széljegyzett földhivatali papírral átutalja nekem a megtakarítások...
Kedves FundaRichárd! Több szerződésem van, az egyiket fel akarom mondani, nem akarom fizetni. Tudnál pár szót mondani, mi a menete a felmondásnak, hogyan kapom vissza a befizetett összeget? (Nyilván állami támogatás nélkül.)
minden esetben vagy eladónak vagy letétbe utal a Fundamenta, így ebben az esetben előre odaadni nem okos ötlet. Vannak módjai hogy adásvételben hogyan írjuk meg az összegét, a kifizetését is stb. Hitellel egyszerre a legegyszerűbb a kifizetése, végigjártátok a Fundis lehetőségeket? Nem marketing! október óta csökkentettek minden hitelkonstrukció kamatain, nincsenek folyószámla és bér átvezetési elvárások, (plusz egyéb kiskapuk amit a bankok alkalmaznak) rugalmas a felvevők korát tekintve, és végig fix konstrukcióként, a legolcsóbb a piacon. Ha tudok segíteni, írj priviben!