Keresés

Részletes keresés

kis_kiraly Creative Commons License 2022.11.10 0 0 99728

Köszi, rákeresek.

Előzmény: krnemarika (99721)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.11.10 0 0 99727

Csupán magamnak:)

 

 

Nemrégen találtam egy alföldi sütis receptet (Ferdinánd kalács) és nem is hallotam eddig róla. (de az is lehet hogy máshol is ismert, csak én nem tudtam róla)

Aztán elgondolkodtam, hogy abban az országrészben, ahol élek esetleg vannak-e más ilyen kevésbé mainstream, de azért csak mégis jellegzetes hagyományos ételek (persze azon felül amiket szüleimtől, nagyszüleimtől hallotam)

 

Csak érdekelt volna, hogy valahol van-e egy efféle lista összegyűjtve valahol.

Előzmény: nagypapi51 (99716)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 99726

Rám aztán nem lehet azt mondani, hogy nem vagyok nagyvonalú :)

(Azért fész tu fész a nonverbális jelek többet mondanak minden emojinál)

Előzmény: Popenka (99725)
Popenka Creative Commons License 2022.11.08 0 1 99725

Ha meg véletlen nem tudnánk, feltételezzük. ;)

Ne menjünk mélyen bele. Ez a pár mondatos kommentálás gyakran ad lehetőséget félreértésre.

Ezért kell nagyvonalúan, jó szándékkal olvasni. Fontosabb, mint az élőszóban való csevegésnél.

Előzmény: nagypapi51 (99724)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 99724

Mindketten tudjuk, hogy a másik is tudja... :)

Előzmény: Popenka (99723)
Popenka Creative Commons License 2022.11.08 0 0 99723

Persze, tudom, hogy az, szoktam látni a netes rendelésen, kicsit vicces a név ezen a terméken. Főleg idősebb korban ... :) Mikor a termék visszaköszön a kagylóból, hogy "Jól van öreg, megint megcsináltad, ez is sikerült!" :D

 

Én csak megosztottam hozzá egy konyha-trükköt, ami a takarítást illeti.

 

Előzmény: nagypapi51 (99722)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 99722

Biztosan jó a well done, de ez a fotó egy pissoir illatosító.

Ha már well done, maradok a steaknél - bár inkább medium :)

Előzmény: Popenka (99717)
krnemarika Creative Commons License 2022.11.07 0 1 99721

Azt nem tudom, hogy van-e a neten, de létezik tájjellegű receptkönyv. Igaz, elég régi, még 1970-ben adták ki "Régi étkek - mai ízek" /Minerva/

 

Előzmény: kis_kiraly (99715)
dulci_nea Creative Commons License 2022.11.07 0 0 99720

River Cottage. Főzősöknek kult hely. Én kedvelem.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.07 0 1 99719

Igen, az Ízörzök archivuma jó kiindulás lehet, végül is a település valamelyik tájegységbe esik.

Ezzel együtt én inkább tájegységekre keresnék, hogy ott miket főzöcskéznek (néprajz)

Előzmény: dulci_nea (99718)
dulci_nea Creative Commons License 2022.11.07 0 2 99718

Fogok egy térképet, és az Ízőrzőket átszerkeszteném. Ha lenne ilyen vágyam tájegységekre. 

Előzmény: kis_kiraly (99715)
Popenka Creative Commons License 2022.11.07 0 1 99717

A Well done tisztítószerek nekem nagyon beváltak a konyhában. A hideg zsíroldó nagyon hatékony, nagyon kiadós. Csak tessék betartani a biztonságot: kesztyű, szájmaszk, az meg úgyis van otthon újabban. :) Ha bőrödhöz ér, akár egy hígított csepp is, azonnal bő víz. Nem is használom a spriccelős flakont, illetve abból is csak csepegtetek szivacsra, ne szóródjon a levegőben. Nem szabad belélegezni.

Előzmény: nagypapi51 (99714)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 99716

Sztem komplett gyűjtést nem fogsz találni, üsd be a gugliba: tájegységek ételei, aztán lehet excel táblát készíteni.

Nehéz lesz, mert sok ételt az egész országban készítenek, esetleg más néven, és 1-2 csak ott használatos alapanyag cseréjével.

Mihez kell ez neked?

 

Előzmény: kis_kiraly (99715)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.11.07 0 0 99715

Valaki tudna ajánlani egy forrást, amiben össze vannak írva egyes magyar tájegységek jellegzetes ételei (leves/második/sütik)?

Lehetőleg ingyenes és legyen fent a neten

 

Mondjuk az Ízőrzők weboldala egy jó példa lenne erre, csak ott tájegységekre nem lehet szűrni csak városokra.

Kb ilyen felosztásra gondoltam. Ez jó is lenne pedig, de ételek helyett/mellett elég sok a rizsa szöveg (konkrét receptekre max külön rákeresek, ha nincs odaírva az nem gáz)

nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 99714

Na még ez is...

Eddig úgy tudtam, hogy a 'well done' a beafsteak egy sütési fozata,

de nem, immáron brand is, nem is akárhol!

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.23 -8 0 99713

Itt valaki ajanlotta a lefagyasztast, en is ajanlanam ezt, en mar fagyasztottam le, de a leveleket külön a szaratol, a leveleket összevagtam csikra es ugy, a szarakat vekony kis karikakra, szoktam spenot levelekkel töltött levelesteszta tekercseket sütni, a spenothoz keverem ilyenkor be a bazsalikumot, a tekercsbe alul prezli, ra a spenot-bazsilikum (nem sok, 2 tekercshez kb  ket dionyi lefagyasztott), csirke mell vekony darabokat szoktam meg hirtelen megsütni, azt is a spenot tetejere, es szoktam meg mozeralla kuglikat köze tenni, kis szerecsendio es bors, be a sütöbe, hozza szosz es kesz.

Előzmény: homerx (99709)
joy Creative Commons License 2022.10.20 0 0 99712

Fagyasztani, szárítani is kiváló, mint a zöldzöld, zellerzöld, lestyánlevél is, de célszerű külön dobozolni, zacskózni!

Jó, ha egy pici tövet becserepezel, mert télen már drága a friss zöld!

Frissen: kisebb ág vég aprítva paradicsomsalátába savanyúságnak remek bármiféle húsos kajához.

/Fenyőmag helyett lazán pörkölt hámozott mogyoró (földi is lehet) megfelelő a pestohoz! :o)

Előzmény: homerx (99709)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99711

genovai pesto? - ha van némi fenyőmag, parmezán, olívaolaj kéznél.

Előzmény: homerx (99709)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99710

Fagyasztanám.

Vagy frissibe összedobni valami olaszos kaját. 

Előzmény: homerx (99709)
homerx Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99709

van egy csokornyi bazsalikomom. mit kezdjek vele? szaritani gondolom nem jo, fagyasztani sem igazan... maholnap tonkremegy.

 

yüz karasi Creative Commons License 2022.09.16 0 0 99708

Évek óta főzöm a különféle száraztésztákat egyfajta módszerrel. Csak annyi vizet forralok amennyit a tészta fölvesz, Nincs főzővíz kiöntés, hidegvizes leöblítés. A víz fölforr 3 perc alatt, akkor beledobom a tésztát, megkeverem, mikor újra forr (kb 2 perc) megsózom, megkeverem, 5 perc  és kész. Akkor dobok rá egy darabka vajat, mégegyszer megkeverem. 10-12 perc.

Csimpolya Creative Commons License 2022.09.12 0 2 99707

Megpróbáltam, nem vált be. Maradok a régi módszernél. Ott állok mellette, amíg fő, és óvó szemekkel nézem. Időnként megkeverem, és ennyi. Azt a három percet csak-csak kibírom a tűzhely mellett.

Előzmény: joy (99706)
joy Creative Commons License 2022.09.12 0 0 99706

Akár az asszonykám hallanám!
Ő is egyszerre ezer dolgot csinál, de egyre sem figyel.
-"Elzártad a tüzet a kotla alatt?"
-"Igen, mert kifutott!"
-"Esetleg próbáld meg lefedés után elzárni, és úgy hagy békén!"...

:o)))

Előzmény: Csimpolya (99705)
Csimpolya Creative Commons License 2022.09.12 0 1 99705

Így igaz, nem is annyira az zavar, hogy esetleg nem fő meg, hanem az, hogy kifut, és hosszan pátyolgathatom a tűzhelyet utána. Ráadásul ha három-négy perc hosszú időt nyerek, akkor alighanem egy év alatt spórolok két zsömlére valót.

Előzmény: joy (99704)
joy Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99704

A friss tésztának töredéknyi idő kell, hogy megfőjön, a száraznak kel a + 10-15'-nyi ázás.
Még akkor is, ha a tészta jó vastagra sikeredett.

Édes 1 milisre nyújtotta a tésztákat, a cérnametélt még vékonyabb volt -ráadásul még éjszaka száradt is letakarva, egyik nagynénim viszont jó vastagra hagyta, de a sparherdet nem zavargatta a rotyogó kotla.

Előzmény: Csimpolya (99700)
joy Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99703

Erről van szó!
Ha a forró vízbe beleborítod a tésztát, megkavarod, hogy ne álljon össze, ne ragadjon le, megvárod, míg újra forr, megkavarod, fedőt teszel rá, és elzárod alatta a hőforrást, nem fut ki, de megfől, azonban félúton nem árt megkavarni!

A fedőrátétel-elzárás még az én abszolút 2balkezemmel is 5"-en belül megvan! Sparherden is könnyű lehúzni a tűz fölül.
:o)

Előzmény: Csimpolya (99698)
krnemarika Creative Commons License 2022.09.11 0 1 99702

A frissen gyúrt tésztára szerintem ez nem vonatkozik. Az egy perc alatt kész. Felforr, s máris lehet leszűrni. A boltban vásárolt tészták használati útmutatóján is a felforralás utáni "áztatás" javasolt.

Előzmény: Csimpolya (99700)
krnemarika Creative Commons License 2022.09.11 0 1 99701

A rizs alatt egy perc főzés után elzárod a gázt, fedővel letakarod, 10 perc eltelte után már puha.

Előzmény: H_G (99699)
Csimpolya Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99700

Én sem merem megkockáztatni, nem azért gyúrtam-nyújtottam-vágtam a tésztát, hogy ne legyen ízletes a végeredmény.

Előzmény: H_G (99699)
H_G Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99699

Az is kifut, ha a láng égve marad, de itt az a kisérlet lényege, hogy azonnal el kell zárni. Én biztos nem fogom kipróbálni, túlságosan bosszantó lenne félkeményen maradt tésztákat meg rizseket kibobálni.

 

Előzmény: Csimpolya (99698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!