Ma láttam reggel Füreden a Batsányi IC-t, sajnos gép nem volt nálam. M41 2117 + 2 db II. osztályú IC kocsi + 1 db I. osztályú IC kocsi. Elég rövidke volt.
Amúgy ha valakit érdekel csináltam egy szerelvényösszeállítást a Páros vonatokból!! ( Bp.-Déli-ből lefele) Ne sokára kész a páratlan is!! Mozdony meg a kocsik vannak leírva!!
Ha érdekel valakit nyugodtan küldjön mailt a: milcse@freemail.hu -ra!! Hamarossan több vonalra is elkészül!!
Révfülöp pedig nagyon jó hely. De egészen Badacsonyig frankó az a rész. Szerintem csak Ti szálltatok meg rossz helyen. Én a legtöbb nyári "intim" kapcsolatomat is Révfülöpön illetve környékén éltem meg, legtöbbször ugyan nem vonaton hanem autón, de sokat vonatoztam is arra. Szóval nekem igen kellemes emlékeim vannak. Bocsi ha kicsit OFF!:-))
Ott volt osztálykirándulásunk még 2006-ban egy istállóban szálltunk meg.
Rettenetes hideg volt mindenem összefogyott meg belém.
Na ha ezt valahol halom vagy látom nem jó emléket kelt.
Na igen. Más időszakot éltünk. Én sajnálom a mai gyerekeket, hogy nem akkor élhetnek. Én boldog voltam, a mai gyerekeken ezt nem látni. Én az ábrahámhegyi állomáson vártam minden délután, hogy a Nohabos vonat végéről mikor dobják le a délutáni Kurírt, mert ilyen is volt... Aztán megvolt az újság, mentem vissza a strandra a pokrócomra olvasni. :-)
Én még emléxem arra, mikor esténként M40-es vontatással megindultak a teherek. Kit érdekeltek a halak. :-) Révfülöpi strandon már futottam is a kerítéshez, mikor a Púpos megindult az állomásról. És ezután nyugodt csend ült a tájra, még a halak sem piszkálták a horgokat. Ekkor jött a fejnehéz állapot, melyet a hajnali Nohab dorombolása és TC motorjainak sírása verte fel. Azóta nincs Púpos, Nohab, peca a strandon, és már a nyár sem olyan, mint akkor. De jó volt gyereknek lenni akkor...
Ultra ritkán van teher főleg ami hosszúú az kb évente 2 szer MAX de inkább 0. De jól jönne már egy terelés arra fele :-D!! Talán havonta megy ki a dácsia de nem biztos szal inkább személyforgalom és gm.-ek :-D
Sziasztok! Nagyon-nagyon ritkán járok a 29-esen. Az lenne a kérdésem, hogy teherek milyen sűrűségben járnak, milyen mozdonnyal, általános összeállítás, stb. Köszi!
Holnap megy valaki fotózni a 29-esre?? Mert Aszófőre megy le egy M47-es két kocsival 12-13 óra között ér oda. Innen SV-ról 11-kor indul kb.... Remélem valaki fotózza....
12 kocsi. Most mindenki élje bele magát, hogy milyen egy ekkora vonatot elosztani egy 9 kocsis peronon! A 29-esen nem ritka az ekkora peron. A rutinosak a végét hagyják le, ha nincs ott árok.
Aki ide a járatok sűrítése helyett a vonatok hosszát nyújtja annak a fényképét kitenném az összes rövid peronhoz...
De nem lehet egyébként ezen a megoldáson csodálkozni nyáron. Ha egy vonaton utazik több csoport, akik kibérelnek 6 kocsit, és ezt nem külön menetben küldik, akkor a maradék kocsikba a Déliben indulás előtt 20 percel már nem férne be senki. Mert ugye nem illik küldeni olyan vonalra 9 kocsisnál hosszabb vonatot ami akár egy megállóban is nem fér el!
Ja és vann benne kb. így néz ki= BDh+A+Bko+By+By+By+Bko..... És közben a SV-i személyekbe 2-3 Bko van beorozva a Bhv vagy By-ok közé.... Szal szerintem ez tök gáz....
Nyáron voltam Csopakon és mindíg számoltamm a szerelvényt fentről a hegyről.Volt 12 kocsis is de az benne a röhej, hogy még azon is álltak az emberek :-D És még nyáron így is ritkák szerintem a vonatok.. szerintem .... Ha még a 12 kocsis vonaton is állnak az emberek...
Azért a 12 kocsis gyorsok már nagyon ritkák nyáron is. Ha halbik jönnek megint, azokból áltálában 6 szokott lenni. Ezzel még elbánnak a csörgők. A hosszabb szerelvényeket nem ezekre találták ki.:-)
A Bz helyett 2 kocsi de ugye van amikor 4. A Gyorsok 6-8 kocsi télen. Nyáron 2 illetve 4 kocsi helyett Dezső lesz minden bizonnyal... És 10 esetenként 12 kocsis Gyorsok Csörgővel...
Mindig 4 kocsival megy a 9725 tudtommal. Legalábbis ahányszor én látom 4 kocsival megy, mert asszem úgy van, hogy az első két kocsi majd megy 9714-nek, a másik kettő, (ami hátul van) pedig 9734-nek.
Mikor Szent Karácsony angyalai szállnak, öröm a vendége minden igaz háznak. Elröpül ilyenkor a lárma és az árnyék, megszépül a szívben minden igaz szándék.
Bár lehet, ha télen járnának erre, és rájönnél, hogy nem cak a légkondija tud beszarni az ajtókon, lépcsőkön és a vezérlésen kívül, hanem a fűtése is, akkor másképp nyilatkoznál! :-)
Ezek a vonalak a 16,17,10 ezek amik megéretek a villamosításra és itt kilométere 35 milla lenne és a 25-ről ami meg a nagy mennyiségű teher miatt.
De rengeteg infot http://www.vasutgepeszet.hu/ érheted el.
Történt ez annak ellenére, hogy a MÁV vezetése 2001-ben megtárgyalta a MÁV hosszú távú villamosítási koncepcióját. Ekkor döntés született az európai V. közlekedési folyosó részét képező, Szlovénia felé vezető 25. számú vasútvonal (Hodos - Zalalövő Zalaegerszeg - Zalaszentiván Ukk Boba) villamosításáról, továbbá a IV. és az V. korridor villamos vontatású összeköttetésének kiépítéséről is (a 10. számú Celldömölk - Győr és a 16. számú Mosonszolnok - Csorna - Porpác vonal). A 2000-ben elkészített koncepció további vonalak villamosítását is javasolta. Mindezek ellenére azóta a MÁV-nál villamos üzem-felvétel nem történt! Készült viszont egy újabb villamosítási koncepció 2007 elején.
A 2001 2005. évek forgalmi adatainak legfrissebben elvégzett elemzése szerint a korábbi villamosítási program prioritásai ma is helytállóak: A 10. a 16. és a 25. vonalak a MÁV legforgalmasabb nem villamosított vonalai közé tartoznak. A 2006-ban elvégzett számítások szerint ezekkel a vonalakkal együtt 1206 km vasútvonal érett a villamosításra, a dízel üzem felváltása ezeken a vonalakon gazdaságos és rövid idő alatt megtérülő beruházás. A jelenleg villamos üzemű és a villamosításra érett vonalakat a térkép mutatja be.
Miért célszerű tovább villamosítani: - A villamos vontatás olcsóbb, mint a dízel, ezért az energiaellátó rendszer kiépítése az adott vonal forgalmától függő időtartam alatt megtérül. - A villamos vontatás fajlagos energia-költsége 2005-ben a MÁV-nál a dízel vontatás kevesebb, mint 20%-át tette ki. A MÁV 2005. évi vontatási teljesítményéből dízel vontatás 14,5%-ot teljesített, ennek összes energia-költsége nagyobb volt, mint a 85,5%-os arányú villamos vontatásé. - Az új villamos vontatójárművek energia-visszatáplálásos üzemmódban való közlekedési feltételeinek megteremtésével tovább csökken a vonattovábbítási energiafogyasztás fajlagos értéke . - A villamos járművek karbantartása olcsóbb és kevésbé létszám -igényes ( legalább 1 dízel motorral egyszerűbb!). - A korábbi előrelátó tervezés következtében néhány kivételtől eltekintve megtörtént az egész magyar vasúti hálózat energia-átalakító alállomásokkal való lefedése, így a további villamosítás olcsóbb lehet. - Az egyre egységesebb villamos hálózat pozitív hatást gyakorol a járművek kihasználására. Emellett a vontatási rendszer váltásakor elkerülhetetlenek a mozdony-váltások (vasúti szaknyelven gépcserék) , amelyek a tovább-haladó vonatok számára 12-14 perces időveszteséget jelentenek. Az egyre egységesebb hálózat ezeknek a határpontoknak csökkentését is jelenti. - Az alternatív energiahordozók felhasználási lehetősége a villamos vontatásnál biztosított. - A magyarországi teljes villamos-energia felhasználásának mindössze 1,5 %-át fogyasztja a magyar vasút vontatási célokra . A teljes javasolt villamosítási program sem emelné meg ezt az arányt 0,2-0,4 %-nál nagyobb mértékben. - Az egységes fővonali villamos hálózat egységes járműparkkal kiszolgálható, a dízel vontatás járműveit csak az egyébként is eltérő paraméterekkel rendelkező mellékvonali hálózat kiszolgálására kell alkalmassá tenni. A ma üzemelő fővonali dízel-járművek elöregedtek, egyébként is cserére szorulnának. - Sajnos ma még nem igazán hazai probléma, de bizonyos sebességek felett a dízel vontatás alkalmatlan a feladat ellátására. Általában 160 km/h a dízel vontatás felső sebesség-határa. A 200 km/h sebesség feletti hálózatok kizárólag villamos üzeműek. A MÁV-nak sincs,- és valószínűleg nem is lesz,- 120km/h-nál nagyobb sebességű dízel járműve. - Az egyik legfontosabb előny a villamos vontatás környezetre gyakorolt kedvezőbb hatása. A zaj-, lég- és talajszennyezés területén egyaránt a villamos vontatás az előnyösebb.
A jelenlegi árszinten 1 kilométer villamosítása 35-50 millió Ft, ha csak a tiszta villamosítási költségeket vesszük figyelembe. A villamosítási beruházás a következő költségtényezőkből tevődik össze: A villamos felsővezeték-rendszer, a szükséges alállomások, a vasúti műtárgyak esetleg szükségessé váló módosítása, a biztosító-berendezések estleges átalakítása, MÁV hírközlési beruházások, és zavarelhárítások, a vasúti felsővezeték és az országos villamos távvezeték hálózat keresztezésének esetleges átalakítása, a polgári hírközlés esetleges zavarelhárítása, a környezetvédelemmel kapcsolatos beruházási költségek. Többek között nem tartozik a villamosítási beruházás költségei közé: a pálya-rehabilitáció és a pályakorszerűsítés, a nyomvonal-korrekció, az ívkorrekció, és a biztosítóberendezés fejlesztés költsége. Ennek oka az, hogy ezek a beruházások a vasút-villamosítás nélkül is megvalósulhatnak, illetve indokoltak lehetnek. A villamosítás költségei közé csak azok a fejlesztések kerülhetnek be, amelyek a villamosítás miatt válnak indokolttá, amelyek a villamos üzem felvételének előfeltételei. Ezen tények hangsúlyozása azért szükséges, mert igen sok korábbi villamosítási terv bukott meg azon, hogy a villamosításra ráakaszkodó egyéb vonal-rekonstrukciós igények,- amelyek általában természetesen jogosak, de függetlenek a villamosítástól,- összességében kezelhetetlenül nagy beruházási igényt jelentettek. Van néhány olyan vonal is, amelyeknek villamosítása önmagában gazdaságilag nem rentábilis, mégis célszerű vasútüzemi, technológiai okokból az új üzemmód bevezetése. Ilyen okok lehetnek: hálózatrészeket összekötő vonalszakaszok, csomópontok egységes kiszolgálását lehetővé tevő villamosítások, járműtípusok egységesítése, illetve jobb kihasználhatósága, környezetvédelmi megfontolások, stb. Valószínűleg ilyen megfontolások is vezették a svájci szakembereket, ahol a hálózat villamosítottsága eléri a 99%-ot. Összességében tehát megállapítható, hogy a vonalvillamosítást a magyar vasúti hálózaton célszerű és gazdaságos tovább folytatni. Az Európai Uniós támogatásokra eredményesen lehet pályázni, emellett célszerű olyan egyéb finanszírozási módszereket is bevonni a projektekbe, ahol a beruházás kedvező megtérülése előnyös a pénzügyi partnerek számára.
forrás vasútgépészek oldala
Ez jó. Most akkor villamosítják a Pécs-Mohácsot, vagy március 1-jén megszűntetik? van ám ellentmondás. A 29-enek viszont örülök, persze ha ebben az évszázadban sor kerül rá..-))))
Ha jössz a Balaton felől SV-nak és SV előtt ott van egy kő híd vagy ha úgy tetszik ott van a leeresztett áramszedő. Ott egy kicsit tovább kell menni (aholnincs járda se és meredek mind állat!!)
Remélem, ha jönnek még halbik Sm-re akkor újból a 20 a gyorsok meg Cell-Sm személyek halbisaok lesznek, a 29.re szövet ülésesek mennek, mert ugye akkor azért ne legyen már az a műbőrös.
Igen a DESIRO jó lenne egész évben. Most ezekkel a Bko szerlevényekkel is ki vagyok békülve, mert a graffitis BY-okhoz képes 1. osztályúak. Persze a halbiknak jobban örülnék.
Attól félek! A drótot is húznak, még akkor is várhatjuk oda a Talenteket....(Esetleg nyáron ESETLEG!) Meg nagyon sok vasútbarátnak azért ez a kedvenc vonala mert: 1.szép vonalvezetésű 2. dízeles vonal
Nem vagyok lusta. :-) Csak most nincs rá időm. Holnap egész nap havazni fog állítólag. Amúgy most 2 perce láttam a házunktól a 9705-öst. Megint két Csörgő volt az elején. Egy remot és egy klassic. Messze lakom a sínektől, így a pályaszámukat nem láttam.
Igen a 2305-ös nyáron is járt. A napokban majd kimegyek a füredi állomásra képeket csinálni. Ma esett a hó, de talán hétfőn is fog (ezt mondják) és akkor lesznek jó havas képek.
Természetesen. Sajnos még a szerelvényforduló eléggé "változatos", Fehérvár-Déli között már ingavonatoknak kellene közlekedni, de hát nem akar összejönni.
Szia! Én is megkaphatnám azokat a mozdonyfordulós és egyéb dokumentumokat? Köszi. :-))) Azt lehet tudni, hogy a még BY-os szerelvények mikortól lesznek Bko-ból kiállítva? Csak mert a Szvör szerint már úgy kellene közlekedniük.
Már ajm adott, tökéletesen igaza van, ha gépmenetben menne fel azért menetvonalat kell rendelnie a gépészetnek. Így olcsóbb természetesen ,az már más kérdés, hogy délinek nehezebb dolga van vele. (Ha lehet a vonat végén küldjük, de ez a gépcserére adott szűkös idő miatt nem mindíg lehetséges).
Így van! A másik pedíg fordul a 974-re. Hamarosan kapod amit igértem és pontosan fogod tudni, ha minden jól megy még külön mozdonyfordulót is szerzek neked.
Ha nem akarsz rosszat a hátsódnak akkor ilyenről mint rémálom álmodj csak. Az a kocsi felújítva szép csili vili, de egy fostaliga, fapados ülésekkel amiknek a fele olyan helyen van ahol nincs vagy alig van ablak. A By és a régi Bhv ha fel van újítva sokkal jobb.
Köszi. Jó képek. Ez a szerelvény valóban a Szvör szerint lett összeállítva. Bko kocsikból. Valszeg a 2191-es Csörgő Szombathelyen volt szervízben. A két Szilire viszont nincs magyarázatom. :-)
Na akkor két tegnapi kép:D A 9705-ös sz. vonatot dupla Csörgő hozta SV-ig. (M41 2305+M41 2191) És érdekesség, hogy tovább is dupla Szili vitte!!:D (V43 1188+V43 1234)
Én vasárnap a 9708-t láttam 5 By-val+Ao és BDbh kocsival. Ennek elvileg így kellene összeállnia: 4 Bko, 1 Ao, 1 Byh. Szerintem még nem cseréltek be minden szerelvényt.
Bz helyett akkor 2 Bhv ezeken a vonatokon elvileg: 9730 9725 9734 9744 9751 9750 9725 9714 - 9711
Minek a Szvör, ha semmi sem úgy van a 29-es vonalon ahogy írják? Egy csomó szerelvény BKO kocsikból kellene hogy álljon, erre a legtöbb járatban maradtak a BY-k. Igaz a BZ-s vonatok helyett legalább jó a kiírás: 2 BHV :-)))
De ez egy régi történet, csak mára már a helyzet veszélyessé vált. Csúszik már egy ideje, a vasúttársaság folyamatosan figyelte a csúszás mérték, tákolták is vaslemezekkel évek óta, de az agyag csak nem akart megálni, főleg esőzések után volt látványos a szitu. Nem hiába az agyag már csak ilyen.
Lement a nyári szezon, nosza akkor essünk neki. 5-6 méter mélyen cserélik az alépítményt plusz új vízelvezető csatorna renszer lett kialakítva.
Ezen kívül fatipliket is folyamatosan cserélik a szakaszon műanyagra plusz új csavarokra. Jó lesz majd ha elkészül.
Rossul hiszed, Sv ad rá gépet. Mivel a pécsi gyorsokat S.8801/8802 illetve a 8807/8834/8833/8806 fordulókat sv-i gépek csinálják, ezért láthattad rajta 2331-t.
Hentes2: Akkor megint a süllyedés miatt van vágányzár elsősorban? Jók a képek, köszönjük!
Aki a következő napokban vonattal készül elutazni, mindenképpen érdeklődjön a megváltozott utazási időkről a vasútállomásokon. Pályafelújítás kezdődik ugyanis az északi parti vasútvonal egyes szakaszain.
Emiatt november 5-étől november 7-én este 9 óráig Csajág és Balatonfűzfő között autóbuszok járnak a vonatok helyett. De ezzel még nincs vége, hiszen november 8-án, csütörtök hajnaltól november 16-áig ugyancsak autóbuszok szállítják valamennyi szerelvény utasait Csajág és Balatonkenese között. Az Intercity-k vonatpótló buszai Lepsényig, illetve Lepsénytől közlekednek. Ott kell majd átszállni az északi parti Intercityk-re. A MÁV Start Zrt. szerint figyelni kell, mert a vonatok ezen időszakok alatt külön vágányzári menetrend szerint közlekednek, azaz több vonat korábban indul a megszokottnál, másrészt a vonatpótló buszok miatt 20-30 perccel is hosszabb utazásra, késésekre kell felkészülni. A pályafelújítás a vonatok pontosabb közlekedését szolgálja majd, az új MÁV menetrend pedig december elején lép életbe.
Háthát... Mivel imádom a 29-est, ezért támogatom, és támogatni fogom a topicot... ...de remélem nem csak egyedül, vagy csak 2-3 ember, mert így semmi értelme nem lesz, hogy 4-5 naponta van 1-2 hsz.. Na majd meglátjuk... Esetleg ha folytatom a pályabejárást, akkor ide teszem a képeket...
Sajnálatos hírek jutottak el hozzám. A decemberi menetrendváltástól valószínűleg megszűnnek a vonalon az IC-k, sőt a legtöbb vonat már Pestig sem fog felmenni. Fehérvár lesz a cél és kiinduló állomás. Napi 4 vonat marad Tapolca-Budapest viszonylatban.
Nem értelek Téged sem. Miért csípi a szemeteket ez a 29-es topic? Attól, hogy nem pörög még élhet. Ha van hír, kép, vagy infó lesz hová írni. Ennyi. A többi is erről szól nagyjából.
Nézed majd meg a döglődő topikok listáját és talán rájössz, bár kétlem. Segítségképpen ott található a Balaton környéki vonalak, Balatoni vonalak c. topic is. Azok is ilyen értelmes topicnyitások eredményei.
Valahol azt olvastam, hogy menetrendváltástól jó néhány belföldi IC is megszűnik. A Tihany és a Batsányi is benne van ebben a körben? Meg egyáltalán igaz a hír?
Tényleg nem volt. Csak olyan 3-4 db amiben foglalkoznak vele rendszeresen. Nem ártott volna keresni (vagy legalább olvasni) bár gondolom neked a Balatoni vonalak és Dunántúli fővonalak nem megfelelő erre a célra. Mostmár remélem minden állomásnak is lesz egy külön topicja aztán minden peronnak és így tovább szépen.