Élben hegesztve miért kéne beljebb ütni bármelyik lemezt is? Amúgy a pontozva hegesztve nálam azt jelenti, hogy nem egybefüggő hosszú varratokat készítek, azért, hogy ne húzza el (nagyon) a meleg. De ettől függetlenül a végére egybefüggő zárt varrat lesz, lyukak nélkül. Különben felesleges volt az egész művelet.
Ami szépen begyűjti a párát vizet és a lakatos majd ott szitkozódik amikor a q..a... is elkezd lángolni. A gyári PUR anyagokat is utáljuk, nem kell bele még több, ráadásul olyan, amit a boltban kapsz. Az autóipari amit a gyárban visznek fel, elvileg égéskésleltetett, de mondjuk ami az alfa 145-ökben és társaiban van pálcán végigfuttatott szürke szar, annyira égéskésleltető, hogy hegesztés után 3 perccel magától begyullad és találd meg hol... :(
VW-k-nél is ugyan ez van. Persze ha nem akarod évente levenni és mosogatni, akkor a sárvédö besejét alvázvédövel, a sár helyéül szolgáló üreget meg PUR-habbal kifújod.
Kedves bádogember. nagyon sok mindenben igazad van. sőt. viszont egy lakatolás alkalmával nagyon gyakran nincs lehetőség minden rozsdás, de még bőven vastag részt kivágni és újragyártani. Pl egy ducato vagy transit esetén, ahol a tartó gerendán rozsda van, de legalább 2-2.5 mm-es lemezből van. felületi rozsda, de lyukacsos.
Ettől függetlenül persze mindenki úgy csinálja a vackait ahogy akarja. A topik címe: tapasztalatok. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rozsdára jó a hemerájt, a penetrátor, meg a massza. aztán alvázvédő. Ahol nem rozsdás, oda 2K epoxy, massza, majd alvázvédő.
Uraim, még némi információ! Az autó egyik oldalával elkészültem, belül 2 réteg budaprimer, kívül hegesztés előtt 1 . Azt tervezem, hogy ráfújok még egy réteget, mivel a másik oldal javítása következik, és jó lenne ha addig ez nem rozsdásodna vissza . Ha kész mind a két oldal, és 2K-ban gondolkodok, ledrótkorongozom, és lemosom nitróval. Működik úgy a dolog? Másik kérdésem: Ha CO-val pontozva teszitek fel a pontosan élre illesztett lemezt, beljebb ütitek a kész síktól, hogy ne kelljen 0-ra csiszolni?
A vas kerítés mellesleg sokkal masszívabb és rengeteg idő kell neki, hogy átrohadjon, szemben az autó acél karosszériájával.
Az autóipari anyagok ma már laikusok számára is könnyen elérhetők és nem feltétlen drágábbak, mint a barkácsbolti anyagok.
Ott van pl. a Carcolor. Elmondom mire kell, ajánlanak terméket. Ami rozsdás, ott fémig kell menni és kész. Ha mindenképp passziváló, akkor abból is valami komolyabb, de annak is el kell a maradványait tüntetni. Utána lehet rá kiöntött epoxy 2k alapozót rakni, már 1 decit is lehet venni. Nem kell hozzá felszerelés, ecsettel vagy hengerrel is fel lehet vinni oda, ahol nem fog látszani. Kárpit alá szerintem teljesen jó hengerelve is, de a legolcsóbb pisztoly is szépen viszi.
Ha nagyságrendileg ugyanannyiból meg lehet csinálni 10-15 évre, akkor miért csak 2 évet bírjon?
Rengeteget gondolkodtam be is láttam hogy igazatok volt és jól esett a multkori tanács is amikor a fa ablakfesték miatt büdös takony folyf az órromból és tanácsot kaptam a só oldatos orrcsepp helyre tett,talán Holly tippe volt ha jól írom és emlékszem? Utólag is ezer hála neki! Mellesleg az is igaz hogy évente doblemezt meg küszöbtakarót is le venni ki mosni. A videómon is látszik hogy a doblemez mögött lent ahol egybe találkozik a küszöbbel ott maréknyi vizes föld volt és a doblemez aljában a víz is meg állt amit ponthogy az első emlési pontok alá vezetett és tárolt...
1, az emberi leszaromságból. A karbantartás elmulasztása, maga a tisztántartás hiánya. Senki nem hord szakemberhez autót mert "úgyis csak lehúz", pedig egy rendes karbantartással minden ilyen csúnyaság megelőzhető. Ha évente legalább egyszer leveszed a spoilert és kiveszed a dobbetéteket és az alatta felgyülemlett humuszt kidobod már éveket spóroltál. Vagy pl szedd néha ki a levélrácsot a szélvédő aljánál és slagold ki az ott felhalmozódott trutyit és a csapadék könnyebben tud rajta áthaladni és nem fognak literek ott hömpölyögni meg becsurogni a fűtőmotornál.
Nem árt néhe kivetetni a doblemezek és tornyokat mert az ott felgyűlt retek is folyamatosan magábaszívja a nedvességet és ugye tudjuk hogy az mit csinál.
Ha egy ilyen takarítást végigcsinálsz akkor észreveszed hogy hány helyen sérült meg az eredeti bevonat és egyből tudod is javítani még azelőtt hogy a rozsda kikezdené.
2, a nem előírt használat miatt. Minden autónak van egy terhelhetősége. Gondold el hogy beültök öten a kocsiba és elindultok nyakigpakolva a balcsira. Bőven ül csórinak a segge, jót mosolyogtok rajta meg jól is mutat majd egy fb poszt alatt. De sajnos ezzel komoly melót kap az összes illesztés és ponthegesztés, a futómű összes komponense.
Miért? Egy önhordó karosszéria minden eleme (még a szélvédő is) teherviselő elem. Gondold el hogy egy túlterhelt kocsi milyen behatásokat kap mondjuk egy szarabb úton, egy rossz gátlóval vagy épp egy keményített futóművel és mondjuk kössünk utánna még egy futót is mert mondjuk melózni megy a brigád. Ezek a nem normális erők még ha szabadszemmel nem is láthatók de "tépik" a kocsi minden ponthegesztését és illesztését. Érdekes hogy ezen a toyotán is a doblemez illesztésénél idult meg a rohadás pont a torony alatt? Elég egy túlterhelt eröltetett menet és a doblemez illesztésénél gusztán megnyílik a gyári tömítés és a víz máris bejutott.
Ez mind a nem rendeltetésszerű használat miatt alakul ki.
3, persze ide lehetne sorolni az a nézetet is hogy "nem az örökkévalóságnak gyártják!". Ebben is van valami de a tulajdonomat ráadásul ha szeretem is akkor önszorgalomból is karbantartom. Nem kell atomfizikusnak lenni ezekhez a dolgokhoz. Pl ha a vízkifolyókat egy évben egyszer kipucolnád akkor évekkel nyújthatod meg a kocsid élettertamát.
Meg persze nem itt időznél a sok hülye közt. ;)
Vagyunk itt egy páran akik elhajtogattunk már egy-két tábla lemezet, van tapasztalatunk bőven de van is még hová fejlődnünk de szívesen segítünk. Nekünk muszály a legjobb megoldásokat biztosítani az ügyfelek irányába, mi az arcunkat adjuk egy munkához. Nekünk lételemünk törekedni a tartósságra és a piacon futó anyagok nagy %-át ismerjük és tudjuk mire képesek.
A Hammrite egy parasztvakítás!!! "Közvetlenül a rozsdára!" Mindenki járt iskolába, fizika-kémia... Ilyen nincs, ez kamu. Ez csak bezárja a szart és egy ideig föntmarad. Ecsetelés után kifoltozza és konzerválja a bepacsmagolt részt? :)
Az evipass meg a többi szemfényvesztés is értelmetlen. Ha létezne rozsdaátalakító akkor a karosszériajavító lenne a legboldogabb. Nekünk van tapasztalatunk (több évnyi)amit szívesen átadunk csak kicsit kultúráltabb formában kommunikáljunk. Tudom hogy most mindehol megy a szájkarate, valhogy divat lett a másikat oltogatni arc nélkül de ne itt. Ez működött és működik ezek a kis klikkek nélkül is. Úgyis azt kensz a kocsidra amit akarsz, úgyis lakatolod ahogy szeretnéd...
Kicsit próbáljuk már megtartani a topik szellemiségét és ne a kókányok ötletbörzéje legyen már.
"profi munkahoz, kell felszereles*, egyes dolgoknal jo minosegu (pl. pisztoly)." Ebben is van igazság mert én sem szeretek rossz szerszámmal dolgozni. DE nagyon sajnálom,hogy nem láthatjátok azt a felszerelést amit már említettem ( pecus ),hogy milyen körülmények között dolgozik,és mégis nagy értékű kocsikat javít sorozatosan.
Üdv Mindenkinek ! Én nem szólok bele semmibe,hogy ki mit tart jónak, csak erről a csodaszerekről jutott eszembe egy Gálvölgyi János paródia, amikor a Calgon vízkőoldószert gúnyolják,hogy szarok én a Calgon-ra inkább annak az árán veszek egy új fűtőszálat a mosógépbe. És ez így igaz, mert úgyis el vízkövesedik akármennyi vízlágyítószert tesznek bele. Sajnos a rozsda a vas rákja és betegsége, amit legyőzni nagyon nehéz bármilyen jó szerek vannak.
Én sem vagyok szakmabeli, de érdekel az autóépítés és a sok év alatt megismertem olyan embereket, akiktől sokat lehet tanulni és érdemes is. Korlátaimmal tisztában vagyok, de taknyolni nem vagyok hajlandó. Csak olyannak állok neki saját kezűleg, amit olyan minőségben meg tudok csinálni, amilyenben egy hozzáértő is tenné.
profi munkahoz, kell felszereles*, egyes dolgoknal jo minosegu (pl. pisztoly).
Ha ezeket es ezeknek a helyigenyet osszeadod, akkor hamar rajön az ember, h 1 auto eseteben (es foleg ha nem a hobbija), akkor olcsobb olyannal megcsinaltatni aki ert hozza...
ha egy nem veterangyanus regebbi tucatautorol(200-300khuf) van szo, akkor lehet, h a szakszeru javitas nem eri meg - foleg ha mas resze sem uj, hanem lathato, h 30-40ekm utan motor hullik szet. ezekutan vagy ugy hagyod vagy azert csinalsz vmit, amit felszereles nelkul lehet. (na jo egy flex+drotkorong + uvegszalas gitt + ecset kell).
*(pl. kompresszor - az szinte mindegy milyen, ha szar akkor behal 1 ev utan)
ui.: SK velemeny
ui2: valoban nem ez a topic temaja es szakmaisag nincs benne semmi
"Szinte "semmi" behatás nem éri csak akkor mitől rohadt ki?!"
a kerdes helyesen: ha az autoipari cuccok olyan jol birjak a behatast, akkor mitöl rohadt ki? (leven idaig/gyarilag az volt rajta)
csak hogy a gondolatmenetet tovabbvigyuk.
[van normalis javitas es van az hogy csinalunk vmit, hogy picit meg menjen]
2009-ben vettem egy 1980-s DDR (HP350) utanfutot, lefestettem 1K alapozoval (1 reteg hig, 1 reteg kozvetlenul a dobozbol) majd 2 reteg LIDL-s Akryl. neha volt a futoban kiszerelt motor amibol kifolyt a hutoviz, meg olaj festek rajta van nem rohad
2010-ben vettem egy trelert, annak a fek reszeit(rampa, lampatarto, tengelyek) lefestettem (ha jol remlik alapozo nelkul) rogton LIDL-s kalapacslakkal. tavaly ujra festettem a rampat (mindig all benne a viz) meg a lampatartokat (mindkettot letolattak egyengetni kellett, egyiket hegeszteni is). most gondolkozom, h a tengelyeket lefestem, mert mar nem szepek.
ha egy uj (es/vagy) ertekes kocsit javitok en is az autoipari dolgokat reszesitem elönyben.
Én ugyan ez a hülye voltam,(talán még vagyok is?) a fényezés terén. aztán olyan helyen dolgoztam, ahol fényezők is dolgoztak, és kérdeztem. meg lestem. aztán csináltam. és szoptam, meg szoptam, meg tapasztaltam, meg jó sok pénzembe is került, és a végeredmény nem is lett olyan mintha fényező csinálta volna. De nem bántam meg.
Lehet azért, mert pont ugyanazt az utat járjátok végig.
1. tanácsot kértek
2. kaptok
3. elkezdtek kételkedni, sokallni az árát
4. kitaláltok valami jobbat, amiben baromira hinni kezdtek
5. beleálltok olyanokba, akik ebből élnek, ezt tanulták, netalántán még képzik is magukat folyamatosan, de meg merik mondani, hogy miért hülyeség, amiben hisztek
Ha ennyire pengék vagytok, akkor minek jöttök egy ilyen fórumra? Minek kérdeztek, ha ahhoz is fogalmatlanok vagytok, hogy megfogadjátok egy okosabb ember tanácsát?
Lehet hőbörögni és nyomni a negatívot, de ha visszaolvasod, akkor mindkettőtök pont ugyanaz a kórkép.
Még véletlenül sem akarom megszakítani a gondolatmeneted, de ezen a megoldáson kívül (Korant, Penetrátor, Hammeraite) nem kaptam alternatívát, tehát nem volt mit "nem elfogadni". Te mit ajánlasz akkor?
Mi a szakmai megoldás? A Hammerite rossz, felfogtam. Az, hogy miért, nem tudjuk, de rossz.
Üdvözlök mindenkit, veteránozáshoz keresek legalább öt kilogrammos rozsdaátalakítót, passziválót... Dinitrolt vagy akár más jó nevű márkát... Forrás is érdekel, nem vagyok ipari felhasználó.
Nekem speciál tetszik a kérdésed,és érdekelne a tapasztalatod is.Viszont most te vagy abban a cipőben mint én hogy kérdezel valamit és egyből negatív véleményt kapsz,holott a legegyszerűbben szeretnéd megoldani a problémád,én szurkolok hogy sikerrel járj,ne hagyd hogy el tántorítson árki is a tervedtől.
Szinte "semmi" behatás nem éri csak akkor mitől rohadt ki?!
Valaki próbált Neked is segíteni de valamiért nem vagy hajlandó egy szakmai tanácsot elfogadni. Egy olyan tanácsot ami nem egy "egynyári" tapasztalaton alapszik.
Szíved joga így tenni de akkor miért kérdezel???? Komolyan nem értem!
Az ilyen helyekre a Hammerite kb annyit ér mintha úgyhagynád az egészet, a "szőnyeg úgyis takarja".
Mert milyen speciális behatások fogják érni a csomagtartóban a festéket? Szinte semmi ahhoz képest, mint amit egy átlag kerítés kap 10 év alatt... Se eső, se hó, se különböző kémiai hatások. le lesz csiszolva a rozsda, rá lesz kenve két rétegben a hammerite, és rajta lesz a szőnyeg. Ha csak 3 évig bírja ki, az is teljesen jó, mert 2000 Ft volt a 250 ml, amiből az összes belső rozsfafoltot lekenem...
Nyilván vannak speciális, az autóiparban használatos eszközök, csak éppenséggel az nem ennyibe kerül, és a beszerzése is nehézkes (ahogy előttem is írták). Ez egy 28 éves autó, egy jobb bicikli áráért vettem, így nyilván nem fogok rá speciális anyagokat használni. Minek? A célját a fentiekből kiindulva itt is el kell látnia.
Az autó alja már más téma, de még mindig áll a kérdésem, akkor feléd, mint szakmaibeli: Milyen alapozó kenhető az alvázvédő alá? Tapadnia kell tiszta fémre (friss hegesztés), és meglévő (szilárd) alvázvédőre. A Korant sok helyen ajánlották, és használják is. A Hammerite is valószínűleg jó lenne... De mi lenne az igazi "célszerszám"?
Persze, itt jön a képbe az "olcsó". Mert biztosan van erre a célra járműipari anyag, 2K, de az A) nem elérhető, B)nem megfizethető(nem éri meg). Ezért alkalmazunk és alkalmaztunk eddig ilyen anyagokat, mert ezek bár nem járműipariak, mégis kimondottan rozsdára ajánlják őket. Elfedve masszával pedig bírja a fújt alvázvédőt, 2K festékeket is. Tapasztalat.
Korábban írtam, a rozsdának két igazi ellenszere van. a homok, meg a flex. A többihez azért kell a bizalom.
Tegnap a kocsi belsejére vettem egy kis doboz itt ajánlott hammerite-ot, azt kalapácsozás/csiszolás után akkor felkenem két rétegben.
A doboz szerint a frissen csiszolt felületet át kell mosni mosószeres vízzel, majd a száradás után felkenni. Minek a frissen csiszolt felületet lemosni? A víz rögtön újraindítja a korróziót nem?
Az alvázvédőt is megvettem: Motip bitumenes alvázvédő, kenhető.
Jobb hátul sajnos hegeszteni is kell (kívül, a lökhárító mögött), máshol rozsdát nem találtam, csak a gyengécske alvázvédő réteget. Mi az ajánlott alapozó ami felkenhető a drótkorongozott (nem teljesen csupaszított, csak a máló részek lesznek eltávolítva!) alvázra az új alvázvédő alá? Ha a jobb hátul hegesztett részt csak hammerite-al kezelem, az elégséges? Látszódni nem fog.
Milyen diagnosztika? Azt magamnak végzem a gyári diagommal.Miért lenne a következő a klíma? (Egyébként tavaszra megbeszéltem a karosszériással hogy megcsinálja nekem,és adott tippet hogy..) Pedig megfogadtambha nem lesz aki negatívan ír rólam akkor nem jelentkezem tavaszig,de hála neked ismét itt vagyok,gondolom most hálásak neked... :D
kalapálni azért kell, hogy a "pergő" rozsda mind eltűnjön, ezzel semmi nem tud kezdeni semmit.(kivéve homokszórás) Sajnos ahol pereg, ott 90%-ban lyukad is, annak meg csak a flex, meg a hegesztő az ellenszere.
A penetrátor sem meg a korant sem autóipari anyagok. Ráadásul 1K. amit semmi sem szeret, kivéve(persze kivételekkel) ami általában 1K. Ahová én penetrátort kenek/kennék: olyan részek, amit 2K anyaggal nem akarok kezelni. ezek a csomagtartó, meg padló belülről, meg küszöb belülről. A rücsi 100%, hogy felmarja. viszont ha veszel valamilyen karosszéria tömítőt,(ecsetmasszát) javaslom a minőséget akkor már akár rücsi, akár alvázvédő(ezek a rücsipisztolyos kiszerelésűek) felhordhatók, mert a masszán már megáll.
pl, teroson, carsystem, waber. Amit mi használtunk az "megmentett" ezért olcsón vett würth k+d. ez ragasztó tömítő. elég komoly anyag.
Nem mert szeretem magam csinálni a dolgokat, főleg ha motoromról van szó. Így jobban a sajátomnak érzem, jobban vigyázok rá, mert " ha valami baja lesz én nem állok neki újra"
A sorrend a felület előkészítés után szín lakk és utána polír. A lakk és a szín között nem tudsz polírozni. Ha akril a szín felpolírozod, fényes lesz, nem tapad a lakk. Mindig az utolsó lakkréteg minősége befolyásolja a fényességet. Jobb minőségű lakkal amúgy jelentős különbségek érhetők el, közvetlen fújás után is. Bár nem követtem vissza teljesen miről is van szó, de nem jobban járnál fényezővel?
A kalapálás/korongozás/csiszolás után, akkor rögtön kenhetem rá a vörös penetrátort? Erre is kell valami fedőréteg, vagy ez belül (csomagtartó) el van magában?
A karosszéria tömítőanyag mit definiál pontosan? Az csak kívülre kell akkor?
Egyébként ezt a penetrátort szokták kenegeti a karosszériások mindenhova?
én a nagy részének először a kalapácsot mutatnám meg. Ezt a fajta "lemezes" rozsdát nem annyira viszi a drótkorong. egyébként nem a korantot kenném, hanem valami rozsdára való festéket. pl hammerite vagy penetrátor. ezek olyan 4000 forint per liter áron mennek. (a penetrátorból a szürke nem jó, a vöröset kell venni) Aztán a javított részekre én húznék valami jobb fajta karosszéria tömítő masszát, mert ezek a bitumenes alvázvédők vékonyak. a masszával viszont tudsz egy olyan rugalmas réteget csinálni ami ellenáll a kavicsnak. Aztán persze lelocsolhatod alvázvédővel.
A bitumenlap meg hőlégfúvóval, meg spaklival jön fel.
2K lakkal benzinállóvá tehető? Olyan lakkot keresek amit ha ráfújok a már kipolírozott alkatrészre, akkor nem lesz árnyalati és fényességi különbség a nem lakkozot , rendes szórópisztollyal fújt elem között ami már polírozott. Vagy polír előtt kell ráfújni?
Igen, igen, azt egy hegesztő barátom behegeszti, a lemezt majd én odaformálom. Egyébkén ilyen javításokra mi az ajánlott lemezvastagság? 2 mm?
A többi hiba csiszolásánál, ha a lemez kilyukad, akkor elég egy lemezdarabot ráhegeszteni? Vagy itt is "szintbe" kell hozni és tompahegesztéssel rögzíteni?
(amugy jo a sorrend. nitrohigitos tisztitasra szerintem nincs szukseg. en belul a koranntra raknek meg fedoreteget. cinkkromatost vagy hammerite (abban van ezust szinu es mifelenk evente 1x van a LIDL-ben 1L 1300Ft korul (na jo az nem hammerite nevu, de ezustmestell es rögtön rozsdara kenheto)
A következőben kérném az itteni hozzáértők segítségét:
Adott egy 1989-es Corolla, aminek csomagtér lemezén, tornyain, sárvédőin szeretnék kisebb lakatolást, alvázvédelmet elvégezni. A folyamatokat a következőképpen végezném el:
A padlólemez külső felén:
1, Nagynyomású mosóban az alváz lemosása.
2, Kipufogórendszer, hővédő lemezek, műanyag elemek leszerelése.
3, Drótkorongozás: a rozsda, különböző szennyeződések, és a régi alvázvédő fellazult részeinek eltávolítása.
4, Nitro hígítóval való átkenés, zsírtalanítás céljából.
5, Korant rozsdaátalakító festék felvitele két rétegben (ha jól tudom, ez alapozó is ugye?).
6, Motip kenhető bitumenes alvázvédő két rétegben, ecsettel felkenve.
A padlólemez belső felén:
1, Felületek megtisztítása mosószeres vízzel.
2, Rozsdás felületek drótkorongozása.
3, Nitro hígítóval való átkenés, zsírtalanítás céljából.
4, Korant rozsdaátalakító két rétegben.
Ennyi elég itt, vagy szükség van valami egyéb rétegre? Cink spray?
A karosszéria belső felén lévő hangszigetelő réteg hogyan távolítható el? Van rajta egy fémborítás is...
"NÉMETBŐL hoznak magyarországra autót, mert itt ismer megbízható (olcsó) lakatost!"
1, az miatt
2, nagyon töröttet a nemet valoban nem tud megcsinalni (mert olyan mint a nemetfogorvos amikor fogat kell huzni... huzott 2 fogat a karrierjeben, mert mindenki mossa a fogat. Fogorvosin meg 8kerbol mindenki az ingyenes fogaszatra megy...)
3, nemetben is a legtöbb kasznis a "balkanrol" jön (sok exjugo)
Erősen csodálkozok rajta, hogy még senki sem mondta a tapasztaltabb lakatosok közül, hogy az bizony nem az előző "tulajcsaj" bűne. Az kérlek szépen LAKATOSSZOPATÓ! minden modernebb autóban van, több helyen is. Azért lakatosszopató, mert ha van pl egy komplett oldalfal cserés autó, meg hozzá donor, amikor tutira szépen lefúrtad, el is engedett az összes perem, mégsem jön le az elem! mert ez az átok fogja!
egyébként tényleg paranoiás ez az egész amit művelsz, engedd el ezt az újszilvás dolgot, és vidd el a kocsit pestre, miskolcra, vagy akárhová, ahová megbízható lakatost remélsz! NÉMETBŐL hoznak magyarországra autót, mert itt ismer megbízható (olcsó) lakatost!
Hűha, itt kevés csak egy küszöb darab! Az a fő probléma, hogy ezek a karosszériák önhordók, gyakorlatilag minden elemnek meg van a maga feladata! Ezt feltétlenül meg kell mutatni minél előbb egy komoly szakembernek!
hajlits korbe lemezt (aljara furj lyukakat, hogy kifolyon a viz, ha vhogy bejut) es popszegecsezd oda es ahol talalkozik a ketto tomitsd le alvazvedovel (nigrin langzeit unterbodenschutz) vagy silikonnal, vagy bonobit-tel
Ideiglenes purhab kinyomás az tudom kókler de Tavaszig nem lesz javításra pénzem.. ezzel ártok a karosszériásnak vagy megérti? Le fotózom az oszlopokat meg a belépőket a küszöbnél gyári fény és szeretném ha tényleg max a belépő aljáig vágnák szét tavasszal,megoldható?
igen, ezert szoktam "befalazni" a lyukakat es az olyan lyukak gyakran olyan helyen vannak, h még uveggyapottal is be lehet fedni, csak hogy ne menjen be viz. nyilvan nem szep es jo megoldas, de ilyenkor szamomra a kerdes, h restauralom, vagy csak vmit megteszek, h ne keletkezzen meg nagyobb kar es kitoljam az elettartamot
Alá feküdtem persze akna nélkül épphogy be fért a fejem és az emelési pont konzolját felfedeztem mármint a belsejét és láss csodát,purhab nyomor véltem felfedezni,azt se tartanám kizártnak hogy a tulajcsaj mégiscsak rejtett hibával adta el nekem,nincs kizárva hogy az alját ideiglenesen eladhatóvá tették és tavaly a müszakis se vette észre bár mondjuk nem egy kukacos fajta volt... Mutatom a jobbos belsejét endoszkóp se kell akkora a küszöbön a lyuk... https://www.youtube.com/watch?v=XDdVsCWwvCc
Biztos, hogy van benne, de amíg meg nem bontják, addig nem tudnak pontos árat adni! Az én esetemben a külső dob lemez felületén keletkezett lukon át került víz a küszöbbe. Ha kellően ápoltam volna az autót, ezt észre kellett volna vennem, és akár egy olcsó megoldással is megelőzhettem volna a mostani munkát. Erre mondják, "a rest kétszer fárad". A karosszéria bonyolult dolog, nyilván van egy élettartam kalkuláció, (nem minden típusnál azonos év) ami gondos gazda esetén jelentősen meghosszabbodik. Viszont ha törött az autó, akkor a gyári karosszéria védelem sérül, tehát csökken az élettartam! 40 éve a művezetőm szeme kigúvadt, mikor felhívta a szerelő, hogy ennyivel fog a zsiga javítás többe kerülni, kérdezte eltud-e menni, vagy mi legyen? Ő, torka szakadtából üvöltve "minősítette"a karosszériást, és elviharzott. Másnap egy egész más, magába roskadt ember jött melóba, és akkor a ruszkik anyját gyanúsította azokkal a cselekedetekkel!
De van egy érzésem hogy az új küszöbnek belül kéne lennie valami konzolnak ami tartást ad a baknak mert bele gondolva tegyük fel az új küszöb ami 1-es lemez ha rajta is van a gumibak a gyári emelő ugyanúgy be roppantaná nem?
Végre elhatároztam hogy feladom és szakemberre bízom és mégis magam gyártsam le? :) Mintha utólag igazolnád hogy nem hiába kacérkodtam a gondolattal :)
Ha a küszöb eleje nem rozsdásodik, nem kell végig vágni, elég a hátulját. Összegben kb 25-50 eFt a lakatosmunka, attól függően, hogy belül mit találunk majd a felcsiszolás után! Fényezés 20-35 eFt.
Ezt egy oldalra írtam és feltételezve, hogy van hozzá javító ív, mert ha nincs, akkor nem tudjuk megcsinálni!"
"Javító ívet írt" de én a küszöböt írtam neki,lehet ez valami szleng szakmán belül :) Példul ez is tartalmazza az emelési pontot nem csak a komplett küszöb? (be karikáztam a hibás részt és ha alul be nézek az emelési pont mintha belül gyárilag valami kis konzolféle erősítené de már az is csak félig maradt életben azért kérdezem,feltételezem hogy maga a lemez behorpadna az emelőtől ha a belső konzol nincs meg? :))
Ha jól értem, neked utángyártott küszöb kell, nem? Ezen természetesen megvannak az emelési pontok. A javítóív szigorúan véve a sárvédő javításához kell. Egyéb esetekben inkább javító elemről beszélhetünk.
azt szoktak mondani, h 3(-6) havi netto keresed magasagaban realis egy auto (annyit lehet megengedni normalisan) az nalad akkor 270-540eFt. ehhez mar ugyesen kell valogatni, n normalis e46-t talalj
masik oldalrol ha ennyit keresnek biztos neki allnek magam, es lehet h megprobalnam az elemeket legyartani magam
Tőlem nem kell bocsánatot kérned! Nem bántottál meg csak a csapongásod egy idő után fárasztó. Azzal meg hiába hergeled magad hogy "bezzeg az mennyit keres!", ez nem ebbe a topikba tartozik. Itt szakmai oldalról kaphatsz segítséget meg tanácsot de ha kicsit lassítanál és megvárnád hogy a környékeden dolgozó szakik jelezzenek akkor már előrébb lennél. Sajnos ezzel a kapálózással elriasztod őket mert a szemükben Te vagy a "kukacos ügyfél". Nem bántó szándékkal mondom de tragikomédiát kreáltál egy küszöbcseréből. :)
Van hogy az ember anyagi sz@rban van, én is szoktam és persze más is de itt a kérdés szakmai oldalával foglalkozunk nem a megrendelő vagy a javító szociális helyzetével.
Kaptál itt egy árajánlatot amit eldönthetsz de kérjél máshol is hogy tájékozott legyél. Nézelődj és persze gyűjtögess.
Keleten lakom én is,Úszilvás mellett és Cegléden érdeklődtem egy műhelyben ahol igen ennyit kalkuláltak egy oldalra. Te keleten hol tudsz lakatosműhelyt? Mert a te árad az már reálisabb nem kicsit! :)
Olvastad a legutóbbi posztomat? Be láttam hogy nem tudok mit tenni,igazatok van,gyűjtenem kell és szakemberrel javítóelem csere lesz és üregvédelem.Tőled is bocsánatot kérek konkrétan.De nyugtass meg,a javítóelem tartalmazza az alsó részt is amin emelési pont van,köszi! :)
Jól látok 116000 Ft-ért akar megcsinálni egyoldali küszöbcserét, ez azért már nevetséges. A másik dolog az,hogy a mesterek nem nagyon szeretik ha te mondod meg ( szakmailag ) miként csinálják az autódat. Ugyanis azt fogják mondani,hogy ha ennyire értesz hozzá csináld meg magadnak. Viszont ez nem azt jelenti,hogy nem lehet megbeszélni a dolgokat, csak ahhoz két értelmes ember kell. Itt a keleti országrészen 30000-Ft egyoldali küszöbcsere festéssel együtt,sőt még van aki ettől is olcsóbban dolgozik.
Úgy látom hogy hónapról hónapra jön egy-egy keményebb dió aki sikeresen tudja felkavarni az amúgy álló vízet.
Amolyan periódikus ciklusokban érkeznek, először tanácsot kérnek, aztán jön a kevencem "az én akkor is jobban tudom!", és végül a "köcsög lakatos meg a fényező hogy mennyit akart rólam lehúzni!". Imádom ezt a folyamatot végigolvasni. Persze...
Vagyunk itt páran akik próbálunk tanáccsal segíteni (persze ha lehet), időt és karaktert nem sajnálva válaszolni akár egy-egy bugyuta kérdésre is.
Viszont rájöttem hogy van olyan figura akin sehogy sem lehet segíteni; vagy azért mert egy megválaszolt kérdést fúj, vagy azért mert nem hajlandó megérteni hogy ez javítóipar ahol vannak technológiák, vagy csak pusztán azért mert ő ilyen. Csak ez így egy idő után fárasztó és nem kevesen koptak innen is el emiatt az érthetetlenség miatt.
De a legszebb még mindíg az mikor a másik pénztárcájában kotorászunk. :)
Bár egyszer lenne annyi időm hogy azon kondolkozzak hogy mégis miért keres ennyit egy hentes mikor csak egy kése van és egy lapockát én is ketté tudok vágni!?
Át gondoltam ma az egészet,inkább gyűjtök és szakszerűen javítóívvel együtt cseréltetem (Az tartalmazza az emelési pontot is egyébként?) és el mondom (egyébként aki írta hogy "ennyi idő alatt meg lehetett volna keresni az árát" hát én nem tartozom azok közé akik kevesebb mint 1 héten belűl össze szednek 1 kilót és ez még csak a jobb oldal ha a bal is hasonló akkor 2 kiló cakk pakk kb...) azt is bár nem tom volt-e valaki ilyen szituba hogy nekem tavaly November óta a fizum bizonyos százalékát levonják inkasszó végett 13 hónapon keresztül mert rokonban megbíztam és így jártam.... Ergó,most havonta levonnak 30.000-et és havi 60.000-böl kell megélnem,ez hátráltat és egész Januárig nem fog le telni,éppen ezért elnézést kérek mindenkitől de aki volt már ilyen cipőben az sajnos negatívan látja az egész emberiséget,elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam vagy estleg goromba bunkó Bajor autósnak lennék elkönyvelve,még egyszer elnézést.Igazatok van javító ív és szakemberre fogom bízni,de ebből már csak tavasszal lesz valami...
A 80-as évek elején megkértem egy barátomat, hogyha meg az anyóshoz (DDR), hozzon már pár alkatrészt a trabimhoz. Azt mondta, adjak cseredarabot, mert anélkül nincs alkatrész. Kiderült, hogy nincs otthon kocsibűvölés, ha az illető bemegy melózni, annyit keres 1 nap, amennyiért a szerelő 1 napot dolgozik. Ez az igazi hatékonyság! Egy ügyes szakember -kellő felszerszámozottsággal - csodákra képes. Én is mindig munka mellett, a szabadidőmben javítottam meg az járműveimet. Horgászat közben nem keres az ember, tehát ha karosszériázik, az ingyen van!:-)Persze ha munkaeszköz a kocsi, akkor nincs mese, szakemberhez kell vinni(nem lesz könnyű találni)!
most már fix helyre viszem, igaz ha otthagyom ki kell gyalogolnom a Dunapartról egy ipartelepről. De hétfőn otthagyom azt mikor sorra kerül telefonálnak vagy azt ,hogy kész vagy azt ,hogy mit kell csinálni mi kell hozzá és áldásom e rá . viszont én sem baftatom óránként ,hogy mikor lesz kész. Eddig bármit le tudtam velük beszélni . Ja és az árán sem állok le vitatkozni
en meg messzebb is, bar akkor 2 autoval mentünk 2x (odavinni, elhozni) vagy megvartam (8h) es ugye ehhez ki kell venni 1 nap szabit...
vagy ha az ember nem elsöre csinalja, akkor meg tudja csinalni este/ejjel, hetvegen. (nyilvan ahol flexelni kell azt kevesbe ejjel ...) vagy leflexeled keso delutan, hegeszto nem olyan hangos.
manapsag minden szerencsetlennek van WhatsApp-ja. ha levagta, akkor csinaljon kepet. meglatod, hogy eddig rohadt... hivjon fel. Csak azt ne vard el, hogy amikor a muhelyben all, akkor varjon 2 napig amig kiderited, hogy mit is akarsz. En azon sem lepödnek meg ha felszamitana plusz penzt azert hogy összepakolja a az egeszet es kiallitja az udvarra, amig kitalalod h mit akarsz...
vagy veszel egy USB-s endoszkopkamerat 2500Ft-ert megnezed h hogyn nez ki belül. (bar szeritem igy is bele lehet kukkantani a nyilason)
nem igazán értem hogy jön ez ide? igaz az se ,hogy hol laksz. Vittem én már autót tőlem 40 km re mert ott volt jó szaki . Hazafelé meg volánoztam nagy ügy. Amennyi energiát elpazarolsz itt már rég meg lehetett volna keresni a javítás árát. Jah hogy Te mit engedsz és mit nem az egy dolog.Meg az is ha a mester felvágja zat mondja ,hogy az oszlop közepéig szar...
Lehet itt vergődni meg nyálat verni több napig de mire ......??
Igazad van, én abból indultam ki, hogy mindkét autót egyforma minőségre csinálják meg.
Ha úgy megyek be egy Forddal a lakatoshoz, hogy gyári minőséget várok el (most mindegy, hogy olyat lehet-e utólag), akkor az is sokba fog kerülni.
Sajnos BMW-ket is javítanak igénytelenül, sokszor kifejezetten a tulaj kérésére. Egy Focusnál azért, hogy átmenjen utoljára a műszakin és lehessen menni vele doglozni, vagy a gyereket oviba vinni, egy BMW-nél meg azért, mert "villantani" akkor is lehet még vele bizonyos körökben, ha közben belül zabálja a rozsda.
"Kb 10-szer annyi idő kell hozzá, mint egy jó karosszériásnak, de az anyagokat leszámítva ingyért van!:-)"
en pl. dolgozom, idö penz... plussz hozzajön, hogy ha idöszakosan többet is ad ki az ember, a legtöbb allasban dolgozo ember nem mondhatja hogy a következo 4napon nem jövök, mert többet sporolok meg otthon a kocsin mint amit a melohelyen (nettoban) keresek...
ez reszben igaz csak es csak olyanoknal, akiknel rendben van az önertekeles es az uzleti modell is. (nem csak azert csinalja, mert vmit csinalni kell)
1, vannak olyanok, akiknel hamar felmegy az ar... (ezt sajnos ala tudom tamasztani :-( ) [de vannak olyanok is akiknel mindegy]
(2, es egy fordot olcsobban csinalnak meg, mert ugyis mindegy milyen lesz. - Sajnos igy is jartam mar pedig jo munkat akartam, nem olcsot. Az eset fiat, nem ford)
Ezt miből gondolod? Hidd el, hogy a karosszérialakatos nem az alapján mond árat, hogy a tulaj mekkora presztízst képzel az autójának.
Nem vagyok lakatos, mielőtt én is megkapom. De az igényes munkát, a szakértelmet meg kell fizetni, ha olyan eredményt szeretnél, ami megközelíti a gyári minőséget.
Amikor sok a 25-50e Ft, akkor gondolj arra, hogy ez nem 1 napi munka. A kocsid foglalja a helyet, az időt, a szakembert. A műhelynek van rezsije. Amortizálódnak az eszközök, fizetni kell az anyagot, a villanyt, az alkalmazottakat és még millió dolgot.
Ha sok, akkor két dolgot lehet tenni. Vagy addig keresel, amíg olyan árajánlatot nem kapsz, ami megfelel (és akkor el lehet gondolkozni rajta, hogy miképp tudja ugyanazt megcsinálni valaki ugyanolyan jól feleannyiért - általában sehogy), vagy gyűjtesz és megcsináltatod korrektül. Esetleg kereshetsz messzebb olyan lakatost, akinél lerakhatod pár hétre, hónapra a kocsit és részletekben megcsinálja, ahogy kifizeted.
Ja és még azt is hozzátenném, hogy legyen tartalékod is a javításra. Könnyen lehet, hogy ami kívülről épnek tűnik, azt is vágni kell majd, mert esetleg belül rohad. És akkor rögtön nem lesz olyan felesleges az egész javítóív.
Ügyes vagy gratulálok,viszont volt időd felkészülni,én csak pár napja érdeklődöm hogy egyáltalán lenne-e aki alá néz és a környéken lakik de senki,ezek szerint itt Újszilvás mellet lakni egyenlő a világvégével,bár az is igaz hogy tanyán lakom.. :D Viszont köszi az alapanyag tippet! :) A "1.5-ös hegeszthető galvanizált"lenne a jó választás küszöb pótlására és emelési pontnál például van valami taktika hogy ott tuti erős legyen?
Mivel életemben nem csináltam ilyent és nincs tapasztalatom,olyan volt hogy Ford Escort-on komplett küszöb csere amit nem én csináltam és nem is láthattam hogy csinálják de azon szét kellett vágni az oszlopokat és az oszlopok alját meg a küszöböket le fújták hagyományos fekete spray-el,de annak mind1 volt,de ezt nem hagyom fújogatni...... Max az oldalszegecs felső pereméig engedem vágni de feljebb nem,mivel ott gyári csili villi fényezés van,eszmei érték,restaurálni akarom nem szét vágatni a fél kasztnit
Ebben baromira tévedsz . Attól ,hogy nem ez a szakmám szeretem az autókat és szívesen olvasok ebben a témában . De ez a kínlódás amit itt csinálsz ,az kritikán aluli
Ha visszaolvasol a 16660-ra, meglátod, egyik szakmám sem karosszériás! Tanácsért jöttem erre az oldalra a szakemberekhez, mert én már nagyon régen csináltam karosszériát, és azóta nagyot fejlődött a világ! Mindazonáltal egyik pénzét sem irigylem, legyen hivatalos, vagy Schwarz, mert tudom, hogy én mit kínlódtam anno a roncsaimmal, és milyen körülmények között dolgoztak az AFIT-ban a barátaim! "magad uram, ha szolgád nincs", megkaptam a kedves mesterektől a kért tanácsokat (ezúton is köszönöm NEKIK!), és mivel inkább tűzifát vennék, mint 12000-ért küszöbdarabot, és ugyanannyiért ívet, hát megcsináltam magam a hajlításokat! A festett 1.5-ös hegeszthető galvanizált, a festetlen 1mm-es hidegen hengerelt. Kb 10-szer annyi idő kell hozzá, mint egy jó karosszériásnak, de az anyagokat leszámítva ingyért van!:-)
Ez pont olyan mint amikor a szomszédom mivel méhész mellesleg őstermelő és 600.000 ft ig adómentes,pláne ha számla nélkül árúlja a mézet meg a viaszt aminek kilója 3500 ft ami a vörösréz árával vetekszik (mellesleg van vagy 12 autója 0-km-es terepjárója basszott nagy..) rá kérdeztem egy másik szakmabelijére hogy ez hobbi vagy jól keres,na az is így reagált,akkora válasz egyértelmű,jól lehet vele keresni... (Az más kérdés hogy tele van sárga virágpor szarral a fényezésem ami vizes szivaccsal se jön le csak vizes körömmel ami jót tesz neki...és kb 60 méterre van tőlünk a kaptárja...) Egyébként én maximálisan tisztelem a karosszériás szakmát,azért had jegyezzem már meg ha mondjuk más márkát nézünk mondok egy példát Ford,annak ha be nyögik az 1 kilós árat egy oldalra ő mit von le ebből,hogy ez egy jól fizető szakma és nemhogy bosszankodik csak irigyli a szakembert,mint én! A másik,"csináld meg magad! Ha egy óra alatt kész leszel, máris 50e Ft órabéred lett!" ezt relatívan kéne nézned,te akinek ez a szakmája megcsinálja egy nap alatt de legyen kettő,én aki életében nem csinálta hogy csinálnám meg 1 óra alatt még ha lenne eszközeim is hozzá? Egyébként van érzékem az ilyesmihez,ha bele merülök lehet hogy nem 2 nap hanem mondjuk legyen 6,de megcsinálom,pláne ha előtte ugyanolyan oktatást kaptam mint te és gyakorlati oktatást is mondjuk akkor nekem is 2 nap,érti kend? erre mondtam hogy én tisztelem és irígylem a krosszériás szakmát és a szakembereket,nem le,fel nézek rájuk! Mellesleg ha megkérdezi a szakember elmondom mennyiért vettem az autót,nem olyan frenetikus összegért mint gondolnád :) Mondjuk fogalmazzunk úgy hogy az átlag árának mondjuk 1 kilóval olcsóbban de tudat alatt valamit meg érezhettem hogy valami másra fog még elmenni pénzem :D
"Ha ilyen jól lehet vele keresni akkor jól meg vannak fizetve ez igen...." Próbáltad már az aktív munkavégzést? Kérdezte a karosszériás miből vetted a BMW-det? Kiszámoltad már naponta mennyit keres egy politikus vagy egy képviselő? A fő probléma, hogy nincs becsülete a szakmunkásnak, na de lassan el is fogyunk! Vegyél egy CO gépet,sarokcsiszolót, kéziszerszámokat, és csináld meg magad! Ha egy óra alatt kész leszel, máris 50e Ft órabéred lett!
bocsánat ezt ki hagytam ha le is fényeznék csak a jobbost az plusz:"Fényezés 20-35 eFt" tehát 65000 plusz 35000 és vegyem meg az ívet 16000=116000 ft csak a jobb oldal na ne....
Fenébe.Lehet inkább gyűjtök max kezdem a jobb oldalival ami a vészesebb az mondjuk 50.000 plusz a javítóív az 16000 az Unixnál az 65000 (1 oldal már majdnem ott vagyok...) viszont a bal oldalit nézted? Az mintha kevésbé lenne vészes.. https://www.youtube.com/watch?v=SQZPgtRo24I
a legolcsobb normalis CO 90eFt. + palack (25eFt) + nyomascsökkentö (5-10eFt) + sisak(15eFt) =140eFt.
"lemeztáblából melyik vastagság az ajánlott"
fogjak vmi lemezt, probald formara alakitani. szerintem 1h ora probalkozas utan futsz es csengeted a javitoiv arat (1.0mm jobban tart, de nehezebb alakitani. 0.8 ala ne menj (szerintem))
mint elozo hsz-kben leirtak, h ki milyen lemezt hasznalnak. (en spec galvanizalt kasznilemezt hasznaltan, de en nem "fenyeztem" (hammerite + alvazvedö), mert nem lathato reszen volt.)
Ez se új 2000 Novemberi de ennél újabb elektronikusan sokkal érzékenyebb,ez már az utolsó olyan amit fent lehet tartani az újabb egy fokkal azok már nagyon érzékenyek és drágább minden hozzá,ehhez már potom pénzért vannak (Persze van olyan alkatrész is ami húzós ez igaz,de idővel azoknak is lejjebb mennek az áruk.. :) ) alkatrészek.Újabb nem kell,de régebbi se mint pl E30 az ingyen se kéne,ez előtt E34-em volt 5-ös de az fapados ehhez képest :D
Az a baj hogy csaj tulajé volt 10 évig és szerintem sose végzett alvázmosást,be nyúltam az ívek mögé a sárvédőnél hátúl és maroknyi fekete sár mosódott ki.Egyébként tényleg ha 1 kiló lenne a két oldal akkor jobban járnék ha Co-t vennék és bármikor jól jönne.... Apropó,lemeztáblából melyik vastagság az ajánlott és ha bemegyek tegyük fel boltba mit mondjak mi a lemeztábla neve amit küszöbhöz való lenne,ami rozsdát is állja és hajlítható de ugyanakkor erős is? Egyáltalán milyen boltban lehet táblában megvenni?
"Ki a bánat keres naponta minimum 25.000-et vagy tegyük fel 50.000-et?"
1, ha normalisan van megcsinalva akkor szaradasi idök miatt több lesz mint 1 nap
2, ha sokallod akkor csinalt meg magadnak (CO2-t lehet berelni is), en altalaban sokkallom es zavar az elvegzett munka minosege, ezert altalaban magam csinalom
3,ezt feketen csinalja?(ha igen, akkor normalis h az orvos es a tanar ingyen dolgozik?) 25-bol mennyi marad a zsebeben, ha nem feketen csinalja?
A klokkelholm-ot ajánlod? Nem éri meg neki kivágni? Egy oldal ha nem számolom hogy festés akkor is keresne "25-50 eFt a lakatosmunka," amit egy délután alatt legrosszabb esetben menjen el rá egy műszakja,Ki a bánat keres naponta minimum 25.000-et vagy tegyük fel 50.000-et? (Ha rá néz a márkára úgyis 50 -lesz belőle....) Ha ilyen jól lehet vele keresni akkor jól meg vannak fizetve ez igen....és ez még csak egy jobb oldal tegyük fel a másik is ilyen állapotú lenne akkor mondjuk 2 műszak alatt 1 kilót megkeresni? Ha ez így van akkor következő életemben karosszérialakatos leszek! :D
14100Ft a 1.0 klokkelholm, 8700Ft a 0.8mm-s (patacsi.hu)
" Ezt egy oldalra írtam és feltételezve, hogy van hozzá javító ív, mert ha nincs, akkor nem tudjuk megcsinálni!"
nem csinalja meg ha nincs javitoiv, ezen mit nem lehet erteni. hogy miert nem csinalja meg az mas kerdes (1, nem tudja, 2, igenyes munkat akar es nem akar csak egy sik lemezt odahegeszteni 3, tudja, hogy ha elkezdi legyartani tablamemezbol a megfeleö format, akkor azt neki nem fogja senki megfizetni)
"erre gondolhatott ami az Unixnál 16000ft? (Amiből nekem csak a bekarikázott rész kéne...)"
kerdezd meg a unix-nal hogy a bekarikazott reszt odaadjak-e külön
Nemhogy túlragozom de a fejem is lüktet szó szerint a fájdalomtól... Ha takaró nélkül szeretnék létezni akkor az oldalán a patentek helyének a lyukait le kell dugózni oldalt meg alul?
Még annyit, hogy szerintem ha jót akarsz, akkor elviszed a kocsit valamelyik itteni lakatoshoz. Kókányok általában nem tudnak sem fogalmazni, sem pedig képet nem tesznek a munkájukról.
Szerintem rettenetesen túlragozod ezt a dolgot. Igen, amiatt a kis darab miatt kell a 16000 forintos küszöböt megvenni. A 35-50000 forintos ár pedig reális.
Még egy kérdésem lenne.Ha küszöbtakaró nélkül szeretném használni a továbbiakban,akkor a küszöb oldalán a gyári pici lyukak ahova be pattan a takaró tartó műanyag kis pöcseit le kell dugóznom mindet hogy például nagynyomású mosásnál ne folyjon be a küszöb belsejébe a sok víz? (Vagy van a küszöbnek erre a célra valami víz kivezetője alul?)
Magát a színt nem tudod összecsiszolni, ne is próbáld meg. Ha kész a design festés, le kell fújni színtelen 2K-s lakkal. Mivel a kontúrok szélénél lépcsö keletkezett, ez a lakkozott felületen is érezhetö lesz. Viszont a 2K-s lakkot már tudod 1000-es polírpapírral vizesen simára dolgozni. Így eltünnek a felületröl a lépcsök. Miután a vizes csiszolással végeztél, újra le kell 2K-s lakkal fújni.
Fújásnál törekedj arra, hogy minél kisebb lépcsö keletkezzen.
Ráadásúl úgy kb 50 a jobbos hogy: " Ezt egy oldalra írtam és feltételezve, hogy van hozzá javító ív, mert ha nincs, akkor nem tudjuk megcsinálni!" Szóval még javítóívet is vegyek de pontosan mire gondolt komplett javítóívet jelent? Csak mert vagy én vagyok fogalomzavarban vagy erre gondolhatott ami az Unixnál 16000ft? (Amiből nekem csak a bekarikázott rész kéne...)
Elhatároztam hogy le vettem a takarókat de vissza nem rakom... :D Majd nappal lefotózom oldalról nemis olyan vészes takaró nélkül,persze ha allról nem nézzük.. Egyébként a jobbos oldalra az ajánlott kb 50.000-es ár nem lehúzás?
(nalam a golf 3-n hasonloan nezett ki, pedig az elozo tulaj is mondta, hogy neha takaritani kell. egyik oldal tiszta volt, a masik nem. (ki is rohadt a sarvedo es az A oszlop alja) kipucoltam es utanna 3 evig nem gyult össze benne semmi. mondjuk golf3-nal eleg 1 csavart kicsavarni es akor annyira el lehet huzni, hogy ki lehet retkelni
biztos nem art a jobb szellozes. altalaban az ilyen csoda burkolatok alatt mindig rohadnak. (pl golf 3 gti) a mezei kivetelek muaanyag boritas nelkul meg rozsdamentesek
(Mellesleg épphogy 1 éve van nálam a kocsi de előtte egy irodista nőé volt 10 évig én vagyok a 3.tulaj,szerintem ez a n nem 4 hanem 10 éve se takarította kis... :D )
A küszöbtakarón gondolkodtam hogy minek az rá és a víz meg egyebek csak megállnak benne,küszöbjavítás után ha takaró nélkül hagynám az jót tenne neki szellőzés és lemoshatóság szempontjából? (Ráadásul most emelni is tudom a gyárival takaró nélkül a küszöb első végeinél hátul meg a difitartó konzolnál,pláne ha valahol itt a pusztán defektet kapnék tudjam emelni míg nincs kész a küszöb..) A másik kérdésem hogy a jobbos oldal ami gázos,ahol be kereteztem konkrétan ami az oldalát érinti a küszöbnek,de feljebb nem engedném vágni,megoldható hogy csak itt kivágni és ki pótolni? Mert a jobbos küszöb javításra nekem ezt írta a lakatos "Összegben kb 25-50 eFt " lenne az ára" aki fényező is egyben és hogy plusz a fényezés:"Fényezés 20-35 eFt"fényezés plusz javítás egy oldalt 10 centis lyukért (alul persze kb ekkora igaz..) nem sok és reális vajon? (Frankón mondom ha lenne garázsom meg co-m lehet megcsinálnám magamnak...)
16 éves :) Szóval ha a doblemez alsó részét levágnám itt ahol be kereteztem itt áll meg a víz és pontosan az első emelési pontig bent tartja a vizet....(Van annyi csavar ami fogja fent hogy nem fog le esni..) Hol található ez a "a sibeda vízkifolyóit is"a küszöb elejébe,és hol lelhető a "a küszöb vízkifolyói" ?
Inkább írj a bajoroknak hogy b@sszák meg a nénikéjüket hogy az alapból szar konstrukcióju küszöbbe belevezették még a sibeda vízkifolyóit is. Ha a küszöb vízkifolyói nincsennek rendszeresen takarítva akkor elég fasza kis tavacska alakul ki bennük. Nyílván ez a Te esetedben már nem áll fent mert itt van hol távoznia a víznek. :/
sajnos ez is típusbetegség és persze majd húszéves a járgány...
Egek, ennyire vacak? Na, jól kezdődik... :) belenyúltam a tutiba. Mondjuk Aldi... Normális helyen meg nem kellett az ajándékutalványom ... inkább adnának több lóvét.
Mindegy, a kompresszor a lényeg azt meg legalább egyedül a mélygarázsból kivinni se tudom, már jó. Nincs gond mit hová tegyek, mert hely leglább már nincs. Bementem kifliért, megláttam rajta a "V" blokkot meg hozzá 50 liter, kellett, hát ennyi. Felveszem a Veréb vezetéknevet.
30??? Az elég sokk, ezek szerint az ilyen tízenezerért HVLP, ami gyárilag 1.4-es fúvókás az is "gagyi barkács" vonalnak számít? Oké látom, hogy százezrekért is van, de azért nem szállnék el ilyen kamrás kőprofik légterébe. Összesen le akarok festeni kb. 30 négyzetmétert max. Szóval nem kell csoda SATA, értem, hogy biztos lassabban kopik el meg saját nyomásbeállítója van a ravasz alatt meg digitális kijelző meg capuccino gomb és előre köszön a plébános csak én meg munkabérből élek...
Nem szívesen kísérletezgetnék világba, mert drága a lakk, színező nélkül meg még ráadásul nem is nagyon látszik.
Meg kell várni, hogy megszáradjon, mert közben is változhat, az sem két perc... szóval megköszönnék pár hasznos tanácsot valakitől aki már ezeket a köröket már lefutotta...
A balos küszöb a takarója nélkül ilyen (Meg a fű az oldalán :D) elvileg jól látom hogy az első emelési pontot leszámítva jobb a helyzet mint a jobbosnál? (Ez a bal küszöb) https://www.youtube.com/watch?v=SQZPgtRo24I
Sziasztok,lebontottam az első műanyag doblemezeket amik a küszöb elejébe össze gyűjtik a sarat meg a vizet (hamarosan mutatom a balos küszöbömet is..) érdemes lenne kitakarítás után a műanyag doblemez alsó részét levágni hogy ne vezesse be az emelési pontokig a vizet ami meg áll? :( https://www.youtube.com/watch?v=Y8jG9ctbJ9U&t=5s
Még egy kérdés: milyen lemezt használtok a karosszériázáshoz? 1.5-ös valami galvanizált lemezből hajtottam a csomóponthoz, és jól hegeszthető, mi annak a neve?
Arra ügyelj hogy ha bp-el alapozol akkor ne vond be 2k-s anyaggal mert "összevesznek". A vízescsiszolás egy technológiai lehetőség, a víz segít tisztántartani a csiszpapírt hogy ne tömődjön el már az első húzásoknál. Esetedben elég mondjuk egy 320-as szivacsos átcsiszolás majd egy skótozás, de vízesen felesleges csiszolgatni.
Alapozd le, majd ragassz egy kontúrt a rücsinek és rücsizd le. Szerintem nyugodtan végigfújhatod a küszöböt és utánna mehet rá a szín.
ez gondolom a standard nikai kompresszor, amit mindenfele cimkevel arulnak. nekunk is volt ilyen es mukodott is par evig. annyit meger mint amennyibe kerul
ilyen szettet en is vettem, de aztan visszavittem, pedig en csak a spiralcsövet, kerektoltot es a kifuvatopisztolyt akartam hasznalni
szerintem nem 400l/h a kompresszorod, hanem 400l/min.:) a pisztolyt meg tapasztald ki. Ha "szar", akkor én inkább beruháznék 25-30000 körül egy valamivel normálisabbra...
Maradt Erszébet utalványom és ellőttem az Aldiban egy kompresszorra. Erősen korlátos a helyek száma, ahol ilyen utalványért ilyesmit lehet venni, szóval nem nagyon törődtem a műszaki részével túl azon, hogy a minimum felett legyen. A kompresszor 50 literes 2 dugattyús, nem emlékszem pontosan, de több mint 400liter/órás, szóval szerintem otthoni festegetésre megteszi, innen a döntés.
A kiegészítő szett pisztolya viszont nem vagyok biztos, hogy alkalmas lakkozgatáshoz. Vízbázisú parkettalakkot szeretnék színezni, majd bútorra fújni. Alább linkelem a szett leírását. Itt lenne kérdésem:
A pisztoly egy 1 literes alsó alu tartályos, 1,5-ös dűznivel és szinte semmi nem derül ki, csak hogy az üzemi nyomása 3-4 bar. Tehát akkor ez nem HVLP lesz ugye? Páraszűrőt rendeltem, de azt olvastam, hogy lakkozni kisebb fúvókával szebben lehet, illetve az 1,5 túl nagy és ha megfeszülök se lesz szép. Ez igaz? Ennyit számit egy tized milli, mert az 1,4 mm-es fúvókát meg már ajánlják lakkozáshoz. Ha tényleg ennyit számít akkor egy kisebb fúvókát bele lehet tenni ebbe a Workzone pisztolyba, van értelme? Tudja valaki, hogy egyáltalán milyen márkájú valójában ez, amit az osztrákok átmatricáznak Workzone-ra, mert erre keresve nem találok hozzá tartalék fúvókát. Itt a link:
Nagy kő esett le a szívemről, hogy írtad, ráfújhatok a primerrel az átalakítózott felületre. (azt hittem elb..tam)! Az igazat megvallva, az egész festés csúnya az autón, és az anyagi lehetőségeim igencsak korlátozottak. Azért is gondoltam a bprimer alapozóban, mert az vizesen is csiszolható, és úgy kilehetne bekkelni a füllert. A 2 k alapozó közvetlenül ráfújva a csiszolt kittre, majd arra milyen anyag kell még a festés előtt, és milyen anyagokat javasolsz konkrétan, ami "költség hatékony"?
Inkább fújd le a rozsdaátalakítóval kezelt felületeket is, úgy "biztosabb" a dolog.
Ha megvan a kittelés akkor egy jobbminőségű alapozót használj, a budapeimer kívűlre már nem lesz jó. Nem sok mindent tart meg magán. Inkább egy 2k-s alapozót vagy füllert mondanék, arra egy fényezhető rücsi sor és úgy rá egy 2k akril fedő. Érdemesebb egy kicsivel több pénzt beletenni ezekbe az anyagokba hogy tartósabb legyen.
Az üregvédelmet csak akkor csináld ha már a festékek rendesen kiszáradtak.
Bocs, hogy megint zavarlak, de újabb kérdés! Tegnap 2 rétegben lekentem rozsda átalakítóval a belsőrészeket, ráfújhatom arra a budaprimert, vagy csak az új lemezeket alapozzam vele, és ha kész lesz akkor üregeljem? A másik kérdésem, ha lekittelem (sima fémre) átcsiszolom szárazon, arra mehet 2 rétegben a primer? Utána vizesen megcsiszolnám, és valami 1K festék!
Igen, csak a csomó pontnál használok 1.5-ös galvanizáltat! Belül letakarítottam a rozsdát, majd arra buda primer, megy, és a felcsiszolt hajlított lemezeimre is azt fújok!
Nekem volt egy 1100w os einhell nagyon jó kis gép volt anno 15.ért vettem. Csak én csesztem el és kinyírtam. Ma 20 körül van. De szokott Skil is jó akcióba lenni ami jó pár autót kiszolgál ha vigyázol rá.
Sziasztok lenne egy kérdésem, hátha tud valaki valami okosságot!
Fényező műhelyben ahol dolgozom Mipa HS lakkot használunk legtöbbször. A fújás utáni polírozás mindig rám marad. Föl van csiszolva 2000-es el vizesen, utána a zöld 3M-es pasztával utána finommal van át nyomva. de ez olyan finomítás, hogy egy csepp paszta és kb 1 perc alatt végig szaladni rajta. Ennyit enged a cég! És utána mindig vissza mattul. Volt hogy ott állt az autó kb 1 hétig, és még utána is. A főnököm szerint sok pasztát használok ( hozzáteszem nem vagyok fényező de kb 10 éve csinálom, de főnököm sem az). Aki van fényező az is mondja hogy valami nem stimmel az anyagokkal. Az sem tetszik hogy 3 nap után is könnyen karcos lesz. A tiszta puha rongy is karcolja pedig rá sem nyomom. Már csak azért sem értem hogy csináltunk olyan régen, hogy BMW géptető, fekete, fölcsiszolva kézzel políroztuk és nem mattult vissza, pedig prevent tubusos pasztát és vattát használtunk, igaz hogy Standox lakk volt. Használ valaki ilyen lakkot? Mik a tapasztalatok?
Ahogy a Peti is írta; kívűlre nem kell semmiféle alapozás a kittelés előtt.
Belülre tökéletes a budaprimer de ahol csak lehet vágd ki a rozsdás részeket. Én ezekben a csodakencékben sosem hittem, szerintem butaság ilyen helyeken használni a rozsdaátalakítót mert nem alakít át semmit. A rozsda marad rozsda. :)
A munka végeztével, fényezés után ne felejtkezz meg egy alapos üregvédésről!!! Éveket tudsz rajta nyerni. ;)
Az új lemezre belülre kenheted a buda primert nyugodtan, tökéletes oda. a hegesztő kissé fröcsköl majd. (fuldoklik:)) kívülre semmilyen festéket ne fess. csiszold át pl 180-nal , zsírtalanítsd le(pl féktisztítóval) azután gitteld, füllerezd, színezd.
Neki láttam végre a küszöbnek! Meghajlítottam hozzá a külső és belső lemezeket, teszek pár fotót. Az az elképzelésem, hogy lefújom rozsda átalakítóval,sajnos az általad írt márka, nálunk nem kapható. A hegesztendő felületeket cink spray-vel fújom, a többi részt duna primerrel alapozom. Az alapozóra felvihető, a javítótapasz, vagy csak közvetlenül fémre?
Rendben nem költök ügyvédre,viszont nem mondhatod mert kérdeztem hogy van-e itt köztünk olyan lakatos aki Újszilvás,Tápiószele környékéről aki alá nézne felmérni mennyi az annyi :)
Az hogy pontos konkrét típusismeret és/vagy fényező nélkül vagy lakatos nélkül mentél autót venni... az sajnos már történelem. ezen a csoda totálkáron az szajkózzák, hogy csatlakozz márkaklubokhoz, ahol alaposan felvilágosítanak, hogy mit hogyan és hol kell nézni ahhoz, hogy minimalizáljuk a későbbi költéseket.
Szerintem ezt le kell nyelni, van ilyen. Lehet, hogy az eladó sem tudta (ha laikus, akkor pláne) és Te sem nézted meg rendesen. Az mindegy, hogy azért, mert nem volt rá lehetőség, vagy azért, mert messziről mentél. Ezzel szerintem vállaltad a kockázatot.
Ha ettől függetlenül jó az autó, akkor meg kell korrektül csináltatni és örülni kell neki. Gondolj arra, hogy rozsdamenteset vagy csak sokkal drágábban, vagy már lakatoltan kaptál volna. Akkor meg szerintem jobb, ha az ember maga csináltatja meg.
Rendben,de akkor a karosszériás miért mondta hogy:"Egy év távlatában nem biztos, bár ennyi idő alatt nem készül ekkora lyuk. Érdemes visszamenni, egyezkedni, ha nem sikerül, ügyvédet kell megkérdezni!"
hasznalt auto. Ha nem kereskedorol van szo, akkor ne szorakozzunk mar egymassal. megtekintett allapotban vetted, ha nem bizol magadban akkor allapotfelmeresre kell vinni egy megbizhato emberhez
Szerintem az itt rendszeresen meggorduló fényezők 90%a profi és ők inkább drágább és többlépcsős anyagokat használnak.
Szerintem menj be egy autófestékeket forgalmazó szakboltba és ott fognak neked grammra kimérni és nem kell nagyobb kiszerelést megvenni. Van több lépcső a paszták között, dúrvább, finomabb és egész finom a fényesítéshez.
Ott fognak neked ajánlani hozzá való szivacsot is.
De egy autóért szerintem nem éri meg gépet se venni, 4-5000 körül tudsz bérelni egy napra. 20-25000 körül meg meg is csinálják nektek kompletten ecsetjavítva az egész autót.
kezdő vagyok saját és a fiam autóját políroznám. A praktikeres expert 1400w-os géppel kapcsolatban tapasztalat? Vannak mélyebb lakkarcok is.Gondolom így egy durva és egy finom polírozás is kell meg a waxolás. Ajáljatok már valamilyen olcsóbb pasztát meg hozzá való korongokat.
Sziasztok,adjatok tanácsot a kasztnis ezt írta ma nekem a kocsim aljáról:"Egy év távlatában nem biztos, bár ennyi idő alatt nem készül ekkora lyuk. Érdemes visszamenni, egyezkedni, ha nem sikerül, ügyvédet kell megkérdezni!" Mit tanácsoltok mint karosszériás szakemberek,érdemes perelni az eladót? https://www.youtube.com/watch?v=nE-FjMq29_8
A kispókkal kapcsolatban mindenkinek van egy-egy sztorija, vagy volt neki és baromira utálta vagy imádta. Csak ez a két véglet van... :)
Az e11 nem lesz egyszerű projekt. A hátsó emelésipont elég összetett, a külsőküszöb fut be a hátsósárvédő alá és az lesz egy merevítő az emelésipontnál. Ott van egy elég vaskos csomólemez amit rétegenként vissza kell építeni és ajánlom hogy kicsit vastagabb anyagból építsd fel, mondjuk 1,5mm. Azért ha ott kiterjedt a rozsda akkor el lehet tökölni vele és tudomásom szerint nincs utángyártott küszöb se hozzá. Vagyis tavasszal még nem volt... :)
van egy olyan megoldás amivel nem kell polírozni. Amikor lelakkoztad a színt, a frissen felfújt lakk szélére melléfújó lakkot (Beispritzlack) fújsz. Ez szépen "összedolgozza" a a két fényezést. Fontos hogy csak a lakk szélére/átmenetére szabad fújni!
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. melyik fényező módszer tüntethető el jobban polírozással ha csak foltozni akarok? Ragasszam körbe a fényezendő felületet vagy szórjak rá körberagasztás nélkül?
Köszönöm a felajánlást, de jelenleg van egy ingyen szkóna, amiért el kellene menni békésbe borsodból. A kétajtós szkónám egyáltalán nem halad, bele kellene építeni a tetőkárpitot, de meghaladja a képességeimet. újra le kellene homokoljam az első futóműve alkatrészeit, mert meglepte a rozsda. utána persze epoxy, majd 2K fekete. most húzták ki a fogamat, de le kellene mennem a garázsba, mert a maszekba vállalt hengerfejes Corsa B X14XE csütörtökre el kellene készüljön.
Mindezek felett az öcsém szkónáján full-fullos alvázvédelmet kellene csinálni a tél előtt, a nagynéném lancia dedráját is gyógyítani kellene. Szerinted volna időm még egy kocsira?! úgy, hogy még vagy 7 motor várja a restaurálást...
Engem a kispolszki nem érintett meg. Én nem kerestem, ő nem keresett. Az ascona c-k annál inkább. vanvolt belőle sok. viszont a nagy szerelem nekem az ascona a . ilyen nincs hirdetve, csak kétévente egy. (itthon)
A fiam autós "élete" is kis Polskival kezdődött, mind máig szokott beszélni róla (a szép emlékek kapcsán)! A motorja, egy ismerőse kocsijában máig is üzemel. A kor mondása volt: A pápa szenté avatja a kis Polskit, mert abban sem lopni, sem paráználkodni nem lehet"!:-) Lassan én is indítom, (megkésve bár, de törve nem) a 20 éves Toyotám lemezelését. Majd élve a múltkori feladásoddal, faggatlak, ha elakadok! Mindjárt az első kérdés: Legalább 3 éve nem merek a küszöbön emelni. TE tudod milyen az E11 Corolla küszöb emelési pontja belülről? A zsigában anno egy perforált lemezcsík volt a belső, és a külső küszöb között. Ha itt is van valami merevítő ami kipótolásra szorul, ott is rozsda átalakító+ alapozó a helyes út? Kösz a választ!
Jó bizony! Egy igazi szerelem gyerek, egy kispolski. :)
Nekem gyerekként ez egétt be, a 126-oshoz köthető az első autós élményem és mivel hogy a családban akkoriban nem is volt autó valahogy ez lett a vágyak netovábbja.
Kamaszként persze jöttek újabb "szerelmek" mint pl a régi Mini, ebből is sikerült beszerezni egy '72-est de a polski lesz mindíg is az első. :)
Egyébként a füvön való parkolás csak legenda vagy tényleg igaz hogy párát termel a kocsi alá és jobban rohad? Küszöbjavítás után kezdjek el gyűjteni garázsra hogy betonon álljon? De már azzal is rémítgentnek hogy a garázs meg azért nem jó mert akkor meg a szellőzés hiánya miatt rohad a kocsi alja ez kamu vagy mi igaz szakmailag? :) Mert tanyán lakom és se garázs de még csak a ház előtt sincsen aszfalt...
:) A patentig vághatják az nekem bőven kielégítő lenne.Viszont ha utángyártott akkor ez a javítóelem miért kerül 16.000 ft-ba? :)Ezt az állapotot szeretném megőrizni,teszem hozzá se wax semmi ilyesmi csak kézi mososás meg törölgetés és csili vili kivéve a küszöbtakaró alatt :'(
Mert utángyártott! Ez egy újrahasznosított lemezből készült 0,8-as vacak. Ez elérhetőbb viszont minőségben köszönőviszonyban sincs a gyárival. Egy hónapja szenvedtünk egy e46 kupén mert ahoz még uti sincs csak gyári. Még annyira nem volt elkorhadva mint a Tiéd de valami 200e körül lett volna az új gyári küszöb. Oldalanként lett volna ~300 a javítás anyaggal és fényezve, ez azért a srácot is elriasztotta. Ki lett szépen foltozva meg le lett fényezve ...
Bőven elég a patentfuratok magasságáig cserélni, feleslegesen nem megy a lakatos feljebb. Talán még az ajtó és a spoiler közötti élt sem kell fényezni ha szerencséd van.
Egyet viszont tudomásul kell venni minden "öregautósnak"; a kocsi folyatosan öregszik és ha ragaszkodunk hozzá akkor bizony előbb-utóbb eljön egy átfogó felújítás ideje. :(
Nekem is van egy '81-es kocsim ami még sosem volt fényezve és baszott szép még most is de sok helyen elindúlt a rozsdásodás és sajnos meg kell csinálnom mert ragaszkodom hozzá. Minden épésznek ellentmond egy 200e-es kocsira kifizetni 600eforintos telifényt meg magamnak beleölni többszáz munkaórát de ez van. :)
Ja és persze mindezt abban a tudatban hogy egy javított kocsi sosem lesz már gyári... De viszont rendbetéve jobb lesz mint most. ;)
Köszönöm jól esik amit írsz.Volt olyan Ford Escort-om amin szintén hátsó kerékív ki lett vágva helyére új hegesztve és színre fújva de kb fél év után le dobálta a festéket és rozsdafoltok jöttek elő az új íven,ettől félek nehogy megismétlődjön. Ez mitől lehetett? (Hallgatok rád,gyűjtök új ívre meg küszöbre de úgy szeretném ha nem kéne a 3 oszlopot szétvágatni :) )
Vágni vághatják a küszöböt de csak ahol feltétlen szükséges.Úgy tervezem hogy a küszöböt is kivághatják de maximum takarója rögzítő patentja lyuk magasságig .Youtube is tele van ilyen megoldásokkal. :)
Én 2K epoxy töltöalapozót tennék rá. Van spray változatban is, gondolom festést és a lakkozást is spray-vel csinálod. Arra figyelj hogy a lakk amit használsz 2K-s legyen, különben nem lesz tartós a bevonat.
Nem vagy Te bunkó, szép kerek és értelmes mondatokban kommunikálsz, sőt még szimpatikus is az autódhoz való hozzáállás.
Azt próbáltam/tuk veled megértetni hogy bármennyire is szép valami kívűlről az sajnos az ilyen eldugott helyeken tartogathat meglepetéseket. Ezeket meg hiába szép a külső sajnos csak "vagdosással" lehet rendbetenni. Ha belegondolsz ezek a kocsik (amúgy az e46 a legjobb pacek a sorban) közel húsz évesek és sajnos ők is acélból készültek. Igen kell majd ívet meg küszöböt cserélni és utánna mondhatod nyugodtan rá hogy patika mert az is lesz.
Inkább legyen egy küszöb SZAKSZERÜEN cserélt mint hogy a 40-50%-a hiányozzon. Ezt kicsit emésztgesd és rájössz hogy melyik a jobb. Az előttem szólók is segíteni akarnak és nem nézik hogy ez egy trabi vagy e maserati. Ez egy ugyanolyan rozsdás autó mint a többi...
Ezt nem értem ha nem akarod,hogy vágják akkor miként fogják megcsinálni, kézrátétellel ? Az emberben is ha ott a betegség amit csak vágással tud eltávolítani a sebész,akkor azért nem fog műteni mert látszani fog a vágás helye.
Amiről te beszélsz az a hagyományos töltőalapozó rendes nevén poliészter töltőalapozó (" spriccplasztik"). Ez kizárólag a kittelés utáni mélyebb karcok illetve felületi egyenlőtlenség kitöltésére használható! Minden esetben utána füllerezni kell mert önmagában nem alkalmas a fedőréteg feloldására. Lehetőség szerint alapozott( 2K) és vagy kittelt felületre hordható fel. Mivel nem rendelkezik korróziógátló képességgel ezért nyers acélon aluminiumon nem használható.
Mivel én nem vagyok fényező, végképp nem akarok okoskodni, de szerintem tisztába kellene tenni a fogalmakat, hogy kinek mi a szórógitt! Szerintem te végig a füllerről beszéltél, ami ugye töltőalapozó. van viszont az ún. polyester spritz füller, amit felénk csak polinak becéznek, de ez ami valójában több mm vastagon "ágyúval" szórható fel, és komolyabb karcokat, egyenetlenségeket is képes "eltűntetni".
A hátsó sárvédőt a karosszéria merevsége miatt gyártották ilyenre amilyen. lehet hogy van több, de én csak egy olyan kocsit tudok amelyiken cserélhető. az a Fiat Tipo. A Xsara Picasso még olyan, hogy nincs doblemez, csak az ív.
Megértem, hogy ragaszkodsz a gyári fényhez, ez rendben is van. A küszöb ilyen szempontból nem problémás, mert jár rá műanyag borítás. Az ív rozsdája pedig.... hát ez ilyen. se lakatos, se fényező nem tud mit kezdeni vele "munka" nélkül.
Arra sajnos számítani kell, hogy egy autó nem csak 1-1 helyen szokott ennyire rohadni. Tudom, hogy az E46-nál ez típushiba, de azért vannak más jellemző gócpontjai is.
Ha elkezdik feltárni a küszöböt, akkor gyorsan kiderülhetnek még sunyiságok. A videó alapján szerintem jobb, ha küszöb cserével kalkulálsz, talán hosszú távon is jobban megéri.
A Patikát úgy értem ha leszámítjuk a küszöb körüli hibát alul meg a jobb hátsó íven csak felületi az nem vészes,a többi 3 ív hibátlan,azért ha rajta a küszöbborítás akkor szép fényes fekete (Polírozva sincs csak törölgetve!) és ha körbe járnád ugyanebből az évjáratból azért 10 böl kb 2 ilyen de ebből megint félreértés lesz ("Mondván hogy nagyképű Bajor autó tulaj tipikus bunkó...") de megmutatom,szép a fénye amin minden tükröződik,akár fésülködni is tudnál ha úgy van,de megszámolhatod a fa leveleit amit vissza tükröz,a bárányfelhőket,vagy a seggénél még a drótkerítés is tükröződik meg a kék kabát teszem hozzá hogy 1 éve nálam van és semmi wax vagy polir csak mosás meg át törölgetés és gyári fényezés, körbe járhatod bármikor,ezért nem hagyhatom veszni.Tavasztól helyre tetetem az alját és jövő ilyenkor jelentkezem a kedvedért... Mellesleg ha fényező vagy akkor még ez se fogja elnyerni a tetszésedet amit meg is értek mert sajnos szakmai ártalom és ez a szakmád lényege hogy nincs olyan hogy tökéletes :) De inkább fel se töltöm a fotóimat nem akarok utálatot a sztereotípiák miatt........ Lényeg hogy jövőre készítek előtte és utána fotót a küszöbről de a kedvedért a jobb hátsó ívet is ki cseréltetem viszont kurvára nincs kedvem szét vágatni az ív körül és újrafényezni,nekem a gyári fényezés tetszik,miért nem oldották meg úgy mint az első ívet hogy komplett elemet lehet cserélni vágás meg hegesztés nélkül...
Különféle töltöttségű szórókittek léteznek. Speciális gyantákkal ,töltőanyagokkal készítik esetleg korróziógátló adalékokat tesznek hozzá ,hogy minél inkább megfeleljenek a kívánt felhasználási módoknak. Szempont a jó töltőképesség, a csiszolhatóság , a szigetelőképesség ( ennek azért van jelentősége,mert minél jobb a szigetelőképessége annál ellenállóbb az alatta és felette lévő bevonatokkal szemben . Térképesedés,visszaszívódás , korrózió elleni védelem szigetelőképesség). A jó száradási (térhálósodási) idő is fontos! Léteznek már 20-on egy óra száradás után csiszolható füllerek. Vannak nedves-nedves (csiszolás nélküli) társaik. A gyártók igyekeznek minél inkább a felhasználási igényekhez igazítani a termékek tulajdonságait. Minimum ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie egy jó minőségű szórókittnek( füllernek) Természetesen ezek csak a 2K rendszerre értendőek!!!
2K alapozóval lett átfestve, de biztosan epoxy volt? Mert az epoxy az nem engedi át a nedvességet, szemben a legtöbb primerrel (akár 2K akár 1K), amik még meg is tudják szívni magukat nedvességgel.
Cserébe az epoxy nem UV stabil, nekem legalábbis azt mondták, hogy külső felületeken mindenképp át kell vonni.
De ezért is kérdezek rá mindenre itt, mert legalább nem csak alkalmazási leírásokat, hanem tapasztalatokat is látok. Ketten is mondtátok, hogy át kell vonni, úgyhogy át lesz. A festékboltban 2 szakember közül az egyik azt mondta, hogy kell rá 2K primer, bázis és lakk, a másik pedig azt mondta, hogy ha nem látszik, akkor hagyhatom szabadon is.
A hátsó peremet színelve rakod a sárvédővel, (nem ráfedve) közte van kb 1mm hézag. Ezután pár helyen megpontozod (hefteled), majd egyre sűrűbben, persze nem egymás mellé. Szoktad hegeszteni (végigvarrni) is, vagy csak annyira besűríted a pontokat (hefteket) mintha végig lenne hegesztve (varrva). Vagy a pontozások (heftelések) között, szakaszokat hegesztesz. Hogyan csinálod hogy a hő ne húzza el, esetleg hűtöd valamivel, vagy olyan sokat kivársz míg hűl a lemez. Mert egy régi Merci még elég vastag lemezből van, de egy Japán autónál már nagyon vékony a lemez.
Hét napig keményedik,nem semmi. Viszont korróziógátló ami jó. A kittet szárazon utáncsiszolnám 240-320 szárazzal s fújnám rá a füllert majd a színt. Én más anyaggal dolgozom,azt a füllert ki lehet feszíteni tükörre. Általában 2k ipari alappal kezdek utána kitt,majd füller ami vastag és szintén korróziógátló. Erre nedvesen vékonyan egy másik füller ami szépen terül. Így minimális a vizes csiszolás és szép homogén a felület.
Bizony. Mire kiszárad lehet elindul a korrózió. Fémre tetted a kittet vagy alapozóra? Ha vastag a kitt,s jó sokáig áztattad lehet kell két nap hogy kiszáradjon.
Az mitől lehet hogy a simító gittre felhordott szorógitt a simító gitt körül szétfolyik, nem tapad rá a gittre? De ezt én már régebben is észrevettem, ha alapozót fújtam, akkor is. Ráfújom, és tisztán körvonalazódik a simító gitt nyoma
Arra gondolok hogy vizes csiszolás után rögtön zsírtalanítás után már fújtam is rá az szorógittet és nem száradt ki a simító gitt.
Az epoxi alapozora mondtam, hogy az nem fedo festek. Egyebb fedo festek szukseges , mert berozsdal.
Acel felnit homoszorattam, 2x lett atfestve 2k alapozoval, ez osszel volt. Tavasszal csunyabb lett mint elotte. Utana mondra egyfestekbotos , hogy azt at kell fujni poliuretan fedo festekkel. De mar ugy sem lett az igazi . Es a dolog belekerult kb 16e be
Hát azért a "patika" jelző erre a kocsira annyira nem illik... Van ott még az íven is bőven rozsda, inkább fogalmazzunk úgy hogy átlagos. ;)
amúgy megoldható úgy is a küszöbcsere hogy nem kell az oszlopokat bántani hanem a spoiler fölötti élnél kell összeszabni. Az uti küszöböt úgysem tudnád felrakni csak így mert annyira ócska a préselése. De ide bőven kell lakatosmunka hogy egy defektnél meg tudd emelni a gyári emelővel.
Napi 200Forint egy befőttesüvegbe és jövőre meg lesz a két küszöb. ;)
Köszönöm,törve nem volt hanem típushiba az emelési pont beszakadás és körülötte rozsda majd lyuk terjedés,egyébként egyre gondoltunk hogy menteni ami menthető az autó körbejárva is patika,a fényezést a gyárit vastagságmérővel is át lett nézve,de a küszöb alsó fele el lett hanyagolva,biztos nem nálam lett ekkora lyuk 1 év alatt :D
en mindenhol azt hallom es olvasom, hogy addig vagni amig nincs rozsdamentes lemez.
ha csak a kuszob fele rozsdas akkor csak a feleig, ha meg több akkor idealis esetben tovabb...
persze ha olyan resz rozsdas (de meg nincs atrohadva), amihez nincs javitoelemed, akkor azt megprobalod vhogy rozsdamentesse varazsolni (rozsdaatalakito, csiszolas, helyi pici kivagas es foltozas tablalemezzel(= karosszeriajavitasra arult galvanizalt lemez!), ha "hasznalos" auto es nem tartoelem akkor esetleg uveggyapot) vagy vhonnan donorautobol rozsdamentes elemet probalsz kivagni... (de ha a tied rohad akkor a masik is... kiveve ha a tied azert rohad mert törött volt)
(bar altlaban a tied vagy azert rohad mert ott törött volt, akkor talalsz roszdamentes donort. vagy ha tipikusan rohados resze a kocsinak akkor meg van hozza javitoelem.) Ha meg nem lathato helyen van akkor vhogy fefoltozod, hogy ellatsa a feladatat...
[most nem restauralasrol es relativ uj nagy erteku autokrol beszelek, hanem regebbi, hasznalos autokrol, ahol az eves javitas koltsege nem erheti el/lepheti tul egy uj auto eves ertekveszteset es a kötött töke eves kiesett hozamat. Ettol függetlenul [szerintem] meg lehet oldani egy ilyen low budget javitast ugy hogy tartos legyen]
most mar tul sok okosat mondtam. vagy megcsinalod, vagy megcsinaltatod, vagy igy hagyod vagy azt csinalsz amig akarsz :-I
flex vagokorong, drotkorong, negertarcsa, majd foltozas
" De nem akarok komplett küszöböket cserélni meg szét vágatni a 3 oszlopot utána újrafényezni,a küszöb felső része meg az oszlopok töve gyári fényezésű és szeretném ezt az állapotot megőrizni.. Megoldható? :)
Sziasztok,korábban már kérdeztem és mondtátok hogy inkább ki javítani könnyebb mint komplett küszöböt cserélni kérlek nyugtassatok meg hogy ez még mindig áll. :) Műanyag küszöbtakarót levettem a jobbost és az emelési pontnál csúnya lyuk van,ugye menthető? Nem akarom a fél kocsit szét vágatni meg újrafényezni javítható még a dolog? https://www.youtube.com/watch?v=nE-FjMq29_8 Mibe fog ez nekem fájni jövőre? :)
Na, úgy tűnik tényleg az alapozással volt a gond. A töltött spray, amit javításra vettem, egy másik darabon kipróbáltam, mindenféle előkészítés nélkül, (azon még zöld fújt trinát van)
fogtam , leporoltam, fújtam is , és már 2 óra múlva kőkemény volt.
2K epoxy alapozó lett 2 rétegbe felvíve. Elég vastag lett, de gondolom az nem baj, ha megköt. Ugye? A látvány nem szempont, rejtve van a dolog, csak tartós legyen.
Mennyire fontos az epoxy alapozót átvonni? Nincs kitéve UV sugárzásnak, ezért gondolkozom rajta, hogy így hagynám.
Ezzel csak az a baj hogy az alapozó vagy szórókitt is ugyanúgy megegyezik mint a festék csak az nem olyan látványos. Ha már idáig eljutottál ne állj meg. Fémtisztára pucold le a fényezni kívánt részt és egy teljesen új bevonatrendszert építs fel rá!
Na, türelmetlen voltam, leégettem, de a fémre fújt szorógitt kitart, bár úgyis a alapozó volt a baj, szóval azt rajta hagyom. Melegítés közbe spatulával kapartam le a festéket, de az éleknél a szűk helyeken még ott a hólyagosodott festék, azt 60-as papírral kéne lecsiszolni?
Én leszedném róla az egészet és kezdeném előröl, az a biztos. Nem ajánlott ilyen felületeket javítani. Vaqy próbáld meg le maratni vagy drótkorong vagy homokszórás esetleg.
De az a legnagyobb baj esélyes hogy a primer alapozó nem szerette a 2K-t , így több nap után se volt csontszáraz a felület. Benne maradt a kéznyomom csiszolásnál stb
Az oldalán is beráncosodott? Ha nem, akkor a rétegvastagság a baj. Én a problémás helyeken lecsiszolnám (nem egyszerű,mert a ráncosodás alatt még ragadhat) majd újra füller,s rá a szín,de óvatosabban.
Anno az esztergályost arra tanította a mestere, "hogy az a hülye lakatos", a lakatost pedig, "hogy az a hülye esztergályos". Nekünk szakembereknek össze kell tartanunk, nem pedig rivalizálnunk. Azt nem vonom kétségbe, hogy egy jó festő egy szétrohadt autót csodálatosan széppé tud tenni, de a megfelelő karosszériás munka nélkül, csak szép, de nem jó, és főleg nem lelkiismeretes! Az, pedig tény, hogy egy trehány karosszériás munka, rengeteg pluszt kíván egy festőtől, sőt a jó festő látja azonnal mit kapott, és mi a várható élettartam. Minden szakma egyformán fontos, és nélkülözhetetlen.:-)
Én csak addig szoktam kívül alapozni amíg átér a telep másik végére a fényezőhöz. Ő úgyis lecsiszolja és a saját anyagrendszerét használja. Az ív belső felére és a doblemez belső felére pedig teroson vr4510 kerül. Fényezés után pedig rengeteg viaszos üregvédő. Az alapozó és az üregvédő benne van az árban, ha nincs szarrárohadva a doblemez belső fele.
latni kell, de rendes roszdamaroval (ismerosoknek a fedogel valt be, vmint a Fertan ill. a Würth hasonlo anyaga). Ha femtisztara sikerult letisztitani es rendes festek kerul ra akkor szerintm 2-3evre kitolhato a problema. de tenyleg az a kerdes, hogy mennyi idöt, penzt akarsz rakolteni es milyen vegeredmenyt varsz el.
(es spec. a sajatomon befoltoztam a lyukat es drotkorongozas utan kapott hammerrite-t, hogy ne folyon be a viz, mert ha befolyik, akkor csak jobban rohad belul. masik autot femig pucoltam, majd korant, majd cinkkromatos es abban a 3evben amig nalam volt nem rohadt ujra)
ez is nem tünik tul meggyözönek. femtisztanak kell lennie. (sodort drotkorong, negertarcsa, es ha sikeres voltal, akkor lehet hogy a vegen egy javitoiv es egy CO)
mikor csinaltad, mennyi ideig tartott?
mennyit penzt, idöt akarsz raaldozni es mennyi ideig akarod hogy tartson?
Van 2000-es gyártású MK1-es Ford Focusom. Az lenne a kérdésem, hogy a sárvédőívemen előjött a rozsda. Egyszer már megpróbáltam, hogy lecsiszoltam, amennyire lehetett, majd féktisztítóval zsírtalanítottam, ezután lekezeltem RO-55 rozsdaátalakítóval. Ezt 2x megísmételtem, majd ezután rozsdagátló alapozófestékkel lefújtam, 2 rétegben, majd erre ment a szín. Sajnos most azonban újra előjött a rozsda, és újra nekilátnék, de előtte szeretném megkérdezni, hogy van-e valami jobb módszer, amivel egy kicsit tovább lenne rozsdamentes? Előre is köszönöm a segítséget!
Az egészet primerrel fújtam, utána pedig rendes szórópisztollyal teljesen lefújtam 2k-val
Az tökéletesen megszáradt
Utána javítanom kellett kis helyen, a primer réteg nem jött elő csiszolásnál, szóval a megszáradt 2k-ra fújtam, de azt már ezzel a spray-el csináltam a fújást mert a rendes 2k elfogyott és nem akartam újra bekeverni mosogatni stb. De ez meg nem hajlandó rendesen száradni.
Biztosan meg kellene száradnia /kötnie/ ennyi idő alatt ! Tuti,hogy 2K festék lett betöltve? Milyen alapra fújtad? 1K rendszerű alapozó vagy 2k akril rendszerűre? Max 24 óra múlva polírozhatónak kellene lennie
Sziasztok. Carcolornál vettem tölthető festék spray-t, adatok szerint 2K Berothane Voc 420 rendszerű festék.
2 napja szárad, ebben a hőségben ( nem a tűző napon, hanem árnyékban) de 3000-es vizes csiszolásnál ha a vízcsepp kicsit is rajta marad akkor már tartósan megmarad a nyoma a fényezésben, meg ha kicsit is hozzá érek az ujjammal akkor a lenyomatom is.
2 nap nem lenne elegendő a száradásra? Nem vastag rétegben fújtam. Ilyen melegben azért 2 nap alatt megszáradhatna már.
Én meg most hagynám a napon kiszáradni annyira, amennyire csak lehet. (max egy hét) aztán meggépelném 180-nal, és fújnék rá egy epoxyt. aztán a többit.
A kérdésem az lenne, hogy használható-e alapozásra UREKOR-S korróziógátló alapozó, az igazság az hogy már felvittem egy réteget. Későn szembesültem azzal, hogy erre fel lehet-e vinni bekevert színű 2 komponensű festék (edző+festék)
Vagy inkább csiszoljam vissza fémtisztára majd használjak HB BODY 969 alapozót, majd erre a kevert szín? (elég nagy meló lenne vissza csiszolni, de inkább most mint 2 hónap múlva ismét kezd rozsdásodni)
Nem olyan nagy dolog ez ám.. egy jobban kinéző lakatosműhely szerintem megbírkózik vele.. :) Mondjuk az se kell legyen, az én bérelt műhelyem szerintem romos, néha foglalkozok vele, de másét nem szívesen újítgatom.
Van olyan hogy nem teljesen van lepucolva a festék a javított részről és egy érintkezési hiba okán apró lukat éget a szerszám de ahhoz már igazi amatörnek kell lenni.
Az akksisarut nem kell levenni, van egy erre a célra kifejlesztett "high voltage killer" -túlfeszűlségvédő amit csak rá kell csíptetni az akksi két pólusára.
De ha esetleg nincs kéznél akkor simán levehető a saru, egy mai normális műhelyben van már szoftver amivel lehet hibakódot kezelni. Bár nem tudom hogy egy szinte új kocsiban milyen törölt vagy elrejtett hibák lehetnek.? :)
Amúgy szinte "nullára" ki lehet egyengetni mindent csak ez erősen függ a szaki ügyességén és türelmén. Egy minimális gittre mindíg szükség van de van úgy hogy egy húsosabb füller is elviszi a javítást.
Így valószínűleg marad a márkaszerviz. Nekik talán van. Igaz, nem az én autómnak megfelelő "márka szerviz", de gondolom az mindegy. Legalább van lakatos és fényező műhelyük.
aramtalanitani... nem, kell az akkura egy minosegi hegesztesvedelem. nem a hibakkal van a god hanem a kobor arammal, ami ha veletlenul avezerlon megy at akkor szetegeti...
draga autonal, en a fontos vezerloket anno kiszedtem (minimum ECU, de ugye ABS/ESP, legzsakvezerlo, BCM, stb stb). bosch a legkevesbe nyügös
Mivel azzal is riogattak, hogy esetleg a spotter átégetheti a lemezt ezért került szóba a gitt. Tehát véleményed szerint ez nem fordulhat elő ? Elvileg annyira ki lehetne a spotterel egyengetni, hogy festés előtt csak a szórógitt kerüljön rá ? Azzal kapcsolatban mi a tapasztalat ilyen beavatkozásoknál, hogy feltétlenül áramtalanítani kell az autót (saru levétele az akkuról) vagy sem ? Ez csak azért érdekelne mert ilyen esetben esetleg hibajelet dob az autó amit kellene üttetni.
(Hozzá tenném hogy olyan meleg volt ma hogy a szemeimen folyt az izzadtság és egyszer sem kellett orrot fújnom és ha kell is időnként már nincs szaga,úgyhogy köszönöm a sóoldatos orrcsepp tippet a kollégádnak :) :))
Ez kb egy órás spotterezés és persze a szélvédőkoszorút fújni kell. A spotter az mindegy hogy lendítősúlyos, csavaros vagy akár levegős, egy a lényeg hogy a lemez sima legyen. Ezt ki kell fényezés előtt egyengetni, eszedbe ne jusson kigitteltetni mert ez már elég mély horpi amit telibehuzatni nem valami egészséges.
A spotterezés kövezkeztében a horpadás túloldalán pontszerű elszíneződések lesznek amit egy fényezés utáni üregvédelemmel simán helyreállítható. Nem kell attól tartani hogy később belülről rozsdásodni fog ott mert az az autó majdnem legmagasabb pontja ami nem olyan nyírkos.
Ha ennyira bizalmatlan vagy az ismeretlen szervízekkel (érthető) akkor vidd be egy márkaszervízbe ahol nyoma lesz a javításnak (papíron) és a késöbbiekben tudsz reklamálni és persze nem tudnak belekötni egy esetleges garanciális problémánál. Ráadásul még egy számlád is lesz a javításról egy márkaszervíztől ami sokat segít majd eladásnál. Nem kell majd bizonygatnod hogy nem tetőt vágtak ott rá ahol kicsit húsosabb a fényezés hanem csak egy "spotjavítás" volt.
Pedig 34 éves korom alatt egyszer nem tapasztaltam még csak hasonlót sem,egyébként a sóoldatos orrcsepp úgy helyre tett hogy ma már a kertem is le kaszáltam a békebeli kaszával... :D Szerintem az miatt lehetett pedig :)
alvazmosast idaig en csak 1x csinaltattam a csalad eddgi 4 autoja kozul... neha meg kell nezni es celiranyosan fél - 1 evente kipucolni a kritikus helyeket. ha nincs hatul dobbetet akkor kimosni. elöl lefolyok es dob betet mogott
- ha van napfenyteto akkor annak a lefolyoit
(golf3-nal pl. azert rohad le folyamatosan az A oszlop alja es rohad ki sarvedo, mert a dobbetet mogott osszegyulik a fentrol lefolyo falevel meg hasonlok)
- mx5-k kuszobje azert rohad le mert a tetolefolyo eldugul es a kuszobe folyik az osszes viz ==> neha megnezni...
- mx5 hatso kerekjarataban a perem fele elfelejtettek rücsit fujni... (a kerekjaratban van de a szele fele egy 4cm savon nincs...)
- primet nalam a megane 2 megoldasa viszi... a ventilator legbeszivoja alacsonyabban van mint a többi perem. Ha eldugul a lefolyo, akkor a vetilatoron keresztul beazik az egesz belter (all benne kuszobik a viz es termesztesen a venti is kuka. 18eFt... ha szerencsed van az elotetallat is meghal)
(- bar ugye a a4-nel/B5-nel ha eltomodik a lefolyo, akkor a fekrasegito tellik meg vizzel... es ha tel van, akor be is fagy :-) nem tudod lenyomni a pedalt :-DD)
ilyen neuralgikus pontok vannak minden tipusnal. erdemes ilyenekrol vetel elott tajekozodni es vasarlaskor megnezni (tuom, nagyon okos vagyok...) ill. ha ujonnan veszed a kocsit idonkent ranezni es megpucolni, vagy "atalakitani/utokezelni"
berbeadom lanyanak völegénye a bmw-nel dolgozott a korroziovedelemi osztalyon. Mondta, h szoljak ha uj bmw-t veszek majd mondja hova kell meg cucc. (ki van sporolva. idö, penz es SULY...)
(ma neztem alulrol az uj X-osztaly (Navara), haaaaaaat. erzesre kb 3kg varrattomito, 5kg ruci es 8kg alvazvedo hianyzik rola)
Nem mind hanem most kaptam az infót Fórumon hogy az előző tulajcsaj akié 10 évig volt valószínűleg lusta volt időnként alvázmosást csinálni és az emelési pontoknál ha lerakódik a sár magába szívja a vizet és tárolja elvileg ez a hiba oka. Mondjuk ezt eddig én se tudtam.. (Egyébként E34-em meg a küszöb 3 százaléka málott,ez szerintem inkább típus hiba minthogy széria :))
(Na,saját márkatársam ezzel nyugtat,tényleg van valami a legendában:"Nem akarok szemétkedni senkivel,de ha az emelési pontok elkezdtek rohadni,vagy már szét is rohadtak,akkor az az autó a bontóba való.Akkor már máshol is ugyanúgy rohad...") Valaki aki Újszilvás közelében van alá nézne nekem hogy nyugodtabban aludjak? :)
azbeszt a 70evekben volt elterjedt, ha akkoriban modernizaltak, akkor lehet. de szamomra nem ismert, hogy festekbe lett volna valaha is azbeszt.
olom viszont inkabb, es 1 es 2. VH kozott elöfordulhatnak radioaktiv festekek. mivel ha jolertem faig csiszoltad, ezert az összes korban elöfordulo anyagot lecsiszoltad... leven gyakran szokas ujrafesteni (rafestessel)
remelem, h egyik sem volt. a helyedben a tengervizes orrcseppet, sok folyadekor folytatnam meg egy ideig a panaszok utan is es a jovoben maszk
A 16394-es hozzászólásomban (képeket is tartalmaz) kértem segítséget tőletek és kaptam is amit ezúton is köszönök. A javítás még mindig nincs elvégezve és ha eddig nem találtam meg a megfelelő embert rá akkor már nem kapkodok. Mivel a hagyományos (ragasztós) horpadásjavítással nem lehet eltüntetni a sérülést, azt hiszem két lehetőség maradt.
1. spotter-el kihuzat, fényez
2. gittez, fényez
Véleményetek szerint melyik a jobb megoldás (mindent figyelembe véve) egy 1 éves autónál??
A spotter nem égetheti ki a lemezt ?
Itt helyben ahol lakom viszonylag sok a szaki, de technikában véleményem szerint eléggé el vannak maradva.
A "bexxter" által említett spotter feszítő keretről még talán nem is hallottak (a kalapács szerűt használják).
A horpadás miatt (2db) gittelni és fújni akarták a tetőt az 1 éves autón !!
Az ugyancsak "bexxter" által említett Teroson-t sem használja senki.
Szeretném megtalálni a lehető legjobb megoldást és ehhez a lehető legjobb mestert.
Tudnátok valakit ajánlani lehetőleg nem túl messze (Zala megye)?
Amennyiben nem úgy hajlandó lennék felmenni akár a fővárosba is csak szakszerűen a mai kornak megfelelő eszközökkel és anyagokkal legyen elvégezve a munka.
Köszönöm előre is ha végig olvastátok és még válaszoltok is :)
nem hiszem. ffp3 olyan helyre kell ahol azbeszt, penesz, raioaktiv por, sporak vannak.
viszont lehet radioaktiv a festek, attol függ mikori a festes. (viszont ha az valoszinuleg akkor sem tulzottan radioaktiv). olomtartalom lehet meg viszont magas...
ffp2 elvileg eleg, de kozben eljutottam odaig hogy festeshez mas besorolasi osztalyok vannak A1/P2.= ha jol ertem kombinalt szürö A1 fenyezeshez + FFP2 (porszürö)
viszont ez is olyan lehet mint az olaj es viz a motorban. Ha ontesz 2L venuszt az olajteknobe es telepisiled a hutorendszert, fenyevekre tovabb vagy mintha olaj es viz nelkul hasznalnad... meg rakhatsz bele nagyon fasza olajat es fagyallo/desztvizet, eleg ha csak 10km-t mesz vmelyik nelkul, többet artasz mintha 10evig teszkos cuccal jartal volna.
climax 755-a1 volt a tesztgyöztes (egy tesztben amit most gyorsan elolvastam)
Visszatérve a tanácsra a rossz szag-érzet és a büdös takony úgy néz ki hogy el fog múlni,már csak minimális a takony is,meg szeretném köszönni a tippet mert Vasárnap-tól Péntekig sima orrcseppet használtam,aztán kértem tengeri sós oldatos orrsprayt amit helyben megtöltenek de nem volt nekik állítólag,viszont kaptam 300ft-ért sima sós vizes oldatos orrcseppet ami Péntektől kb most Hétfő hajnalig mintha rendbe is tett volna,ezer hála még egyszer!!! (Többé nem kaparok géppel ablakfestéket maszk nélkül.... (Apropó,jó ilyen esetben az olcsó akár Tescos papír maszk is? :) )
Hát igen,ez előtt E34-em volt de ez pofásabb :) De nem merülök bele mert mindjárt kapom a savat hogy ez nem az a topic :) lényeg az hogy emelési pont állapotot van itt olyan aki Újszilvás közelében lakik és egyszer rá nézne nekem? (De csak jövőre lenne aktuális tavaly vizsgáztattam és lejárta előtt szeretném lelkileg és anyagilag felkészíteni magam :) )
a driftelessel mi a gond? (mondjuk nem emberek, meg jatszoter kozeleben kell...)
sportos kipuffal is lehet normalisan jarni. lakoovezetben nem kell üvöltetni.
mas kerdes, hogy az akit Magyarorszagon "a bmw-snek" nevezunk tenyleg lakoovezetben üvölteti keszakarva es gyorsulgat ertelmetlenul a varosban a 3m szabad savon.
de talan ez a sztereotipia az e46-nal nalam ennyire nem ragad meg. Vhogy e36-hoz es 5-s bmw-khez kötöm
Igen erről a "Bizánci kúltúráról" beszélek,előitélet ha ilyened van biztos bunkó vagy,én épp ellenkezőleg,sose driftelek és nem brümmögtetem a mocit.. :)
Le kell pattintani. Az a kis pöcs rész benne van a küszöb furatban és ennyi. Ha jól emlékszek be tudsz nyúlni akár egy csavarhúzóval felülről és a tövénél kipattintod.
Gondolkodtam hogy tudnám a takaródíszléceket úgy le pattintani hogy a műanyag patentok ne törjenek el és ne lógjon a takaró ha vissza akarom tenni,szemmel fel mérném a küszöb többi állapotát.. :)
kuszobcsere alatt az esetek 90%-ban a kulso kuszob cserejet es szukseg esetben a "kozepso" belso kuszob javitasat/foltozasat/megerositeset szoktak erteni.
(padlolemez beljebb, oszlop feljebb van)
de azert jo lenne tudni, hogy milyen autorol van szo es mit ertesz emelesi ponton.
(merci emelesi pontja (csö befele), teljesen mas mint egy golf (kuszob ele, ami belul meg van erositve), vagy a kocsi alatti sik feluletet, aminel krokival celszeru emelni (utobbi ritkan szokott beszakadni es ezert szoktam ott emelgetni)
Köszi,épp ezért sem akarok komplett küszöböt cserélni:"Szia!Szerintem ne cseréltesd az egész küszöböt mert sok helyen szét kell vágni az autót (padlólemez, oszlopok), az pedig rizikós lehet. De ezt majd a karosszériás tudja megmondani hogy mi a legjobb megoldás a te kocsidnál. Ilyen rajzom sajnos nincs, csak egyszerű user vagyok."
Csak azért kétrdezem mert nem szeretnék komplett küszöb cserét mert a gyári ha ki vannak nyitva az ajtók mgé a gyyári fényezés van rajta ami szép és a küszöbtakarók is takarnak mindent,szeretném a gyári állapotot megőrizni és nem szeretnék flexnyomokat meg újrafényezést sem komplett csere végett :)
Adott egy autó pocsékul fényezve bázis+lakkal. Lakk pereg lefelé. A dolgot úgy gondoltam, hogy felcsiszolni bázisig, hibákat javítani, gittelni. Ezután 2k töltőalapozóval lefújni az egészet, 400-800-as papírral csiszolni, majd 2k akrillal telibefújni. Ez így megfelelő lenne?
Másrészről. Leszedhető elemeket külön érdemes fényezni? Motorháztető, sárvédők, ajtók?
Elvileg lehetséges,mert ha a tartályban benne van az edző is akkor ha kioldod a szórófej biztosítóját abban az esetben aktiválódik a két komponens és így lesz 2K a betöltött festék plusz edző.
Minden internetes vásárlás így müködik. Webshopból sem küldenek neked addig semmit, amíg a pénz be nem érkezik a számlára. Az e-bay-on sem tudsz utvánvéttel vásárolni. Sorolhatnám...
Te feladnál valamit postán az elött hogy kifizették az árát?
Te előre elutalod a pénzt és nem kapsz semmit, ezért büdös az ilyen aki csak előre utalással akar valamit eladni. Én is futottam már ilyen előre utalásos pofonba 25000- Ft bánja,a rendőrök elkapták és már 2 éve húzódik az ügy a bíróságon. Vásárolj csak bátran ilyen formában !
Sziasztok! Üdvözlök mindenkit! A neten böngészgetve találtam erre a fórumra. Engedjetek meg egy rövid bemutatkozást: Dávid vagyok Érdről, 25 éves. Kb 2 éve foglalkozom hobby szinten airbrush festészettel. Ez alatt főként egyedi bakelitlemez órák készítését értem. Úgy gondolom eljutottam arra a szintre, hogy komolyabb munkákat is vállaljak. Nagyon érdekel a járműfényezés, mint szakma. Ezzel két legyet üthetnék egy csapásra, mert fényezés után egyből pingálhatnám is az elemet airbrush-sal :) Emellett tervbe vettem a pinstripe technika elsajátítását is. Az ecsetek már megvannak. A festék beszerzése folyamatban van... Ezentúl követni fogom a fórumot tanulás céljából! Köszönöm, hogy itt lehetek! Mindenkinek jó festést kívánok! Üdv, Dávid
Mi ebben a büdös? A legtöbb internetes üzlet elöreutalásos alapon müködik. Az utánvét kockázatos az eladó számára, mert ha a vevö nem veszi át az árut, akkor a postaköltség az eladót terheli.
A 420 a VOC besorolás szerinti károsanyag tartalomra utal ami 420g/L lehet a szabályozás szerint. Azt nem tudom melyik gyártó terméke lehet ez ,de előszeretettel hivatkoznak a márkajelzésnél a 420 -as számra. Lesonal 2K ,DeBeer 420 2K, stb.....
Ez jó :) Ők foglalkoznak emelési pont javítással is? (Nem kéne teljes küszöbcsere csak a gyári emelési pontom 4-ből kettő be van szakadva és csak jövőre Műszaki előtt lenne aktuális :) )
nekem van nemi problemam az arcuregeimmel es az orrommal, tehatt szonte folyamatosan tolom a vizes orrsprayt... orr-fül gegezs mondta a fiziologias sooldatot (infuzio is elvileg az).
amikor mondtam a gogyszertarban a fiziologias sooldatot, hapogtak, hogy nincs nem lehet kulon kell csinalni... (olyan mind amikor ki akarjak egyesek cserelni a korben az osszes dobot, tarcsat, pofat es betetet amikor nem fog az 1 eves feknel a kezifek, ahelyett hogy beallitanak... abban nincs biznisz. A sok lehuzo autoszerelonek kivanom, hogy ilyen orvosokkal talalkozanak...)
en vettem 1 db spray a DM-ben (500Ft korul - 20ml), majd ilyet:
de ennek az a gondja, hogy ha sima csapvizzel kevered es nem hasznalod el rogton(pl. spray-be toltod), akkor beposhad. Ha rogton elhasznalod(orr-öblitesre), akkor ez is jo.
Lehúzás a köbön: egy köbméter hígított tengervíz ötvenmillió forint
A gyárilag előállított, polcokról leemelhető sóoldatos orrsprék ára 1-3 ezer forint körül mozog. 1 ml sóoldat kb. 50 forint, 1 köbméter sóoldat pedig 50.000.000 forintba kerül(ne). Igen, jól olvasta: ötvenmillió forint a sprébe való palackozással együtt. Most már érti, miért mondtam, hogy jó üzlet?
Köszözöm szépen a az infókat,Xylometazolinos orrcseppet használok,próbáltam Halls cukorkát de attól még erősebben éreztem a szagot.Folyik folyik az valóigaz annyiban megnyugszom mert a szervezet löki kifelé,sok tea az is meg van viszont a legolcsóbb megoldás az a tengervizes sóoldatnak látszik neten utána néztem az egy lehúzás ha csak nem külön kevertetem velük és külön kérek üres utántőlthető orrspray flakont kérdés hogy itt vidéki kis faluban van-e ilyen a patikában? A Patikusnak ha kérdi mit mondjak mire kell a sóoldat? Tuti le fog beszélni róla...:)
Az a büdös takony nem valószínű,hogy attól van ,keress fel egy fül-orr-gégész szakorvost minél hamarabb főleg ha nem múlnak a tünetek. Sajnos én is elkaptam egy betegséget de még az orvosok sem tudják mitől jött elő,csak feltételezések vannak.
Sziasztok,hátsó ív fényezéssel kapcsolatban is lenne kérdésem de leginkább tanácsot szeretnék kérni nem ebben de hasonló témában. Elkövettem két hibát (ez lenne a hasonszakma téma kérdésem később a másik jön ha nem baj?) elvállaltam természetesen rokonnak régi fa ablakról a zománc fehér festék hőlégfúvó hiányában csiszolókoronggal (Bánom hogy nem azt mondtam majd ha lesz hőlégfúvó) utána drótkoronggal viszont nem volt rajtam maszk mert azt se vették meg én meg azt hittem nem fontos,5 napos kapargatásom volt és azt vettem észre hogy bárhová mentem büdös dögszagot éreztem és amikor kifújtam az orrom a taknyomnak van ilyen szaga,kérdésem lényege hogy a zománcfestékpor rakódott volna le az orr nyálkahártyámon vagy annak semmi köze és milyen gyógyszer segítene eltüntetni ezt a dögszagú taknyot? (Nem trollkodom komolyan tanácstalan vagyok,köszönöm az érdemleges válaszokat,azért is itt tettem fel a kérdést mert hallottam hogy a fényezők ebben tapasztaltak)
A vágókorongot még nem használtam, de 3M CubitronII tisztító korongokat rendszeresen használok acél/vas felületen és teljesen megvagyok elégedve velük (Gumiszervízben a korrodált lemez felnik felületét tisztítom ahol a rozsda már elnyomja a gumit a peremtől annyira hogy levegő vesztéssel jár) pik-pak lekapja még a vastag réteges rozsdát is. Egyik legjobb felülettisztító termékük puha fémre vagy nehezen elérhető helyre a Bristle brush (nagyon sok kézi csiszolástól mentett meg).
Kék ipari bosch gws 720-125 sarokcsiszoló elég baráti áron 16700 -ért van 3 év garival. Vettem 3db-ot, van egy black&decker és van egy zöld Bosch is. Ez egyelőre elegendő. (a b&d épp kiesett, mert nem találok szénkefét bele). Fúrógép is kell most már több, mert az állványos, 1 kézi meg 1 akkus kevés.. de majd szépen mindent sorban.
Sajnos nincs, 40-50 körül. Kihozható házilag olcsóbban, de nem érdemes szerintem, mert könnyen nyeklik-nyaklik és akkor szívás a meló.
Rajta van a listámon, de előbb kell még egy 3. "co" gép, élhajlító, kézi ponthegesztő, bordázó és valahogy ezek után lenne a sorban.. :) meg még egy rakás dolog ami eszembe sem jut... :)
Az a baj, hogy "körömlakk" egy lágy, 1K-s anyag. Polírozni nem lehet, csak maszatolni. Szóval ez ahogy te is írtad:annyi.
Léteznek ilyen mélykarc eltávolító technikák (kitöltik a karcot, aztán 2K-s festéket visznek fel vékony ecsettel, majd összepolírozzák a felületet.) de olyan szép sosem lesz mintha telibefényztetnéd. Mérlegelni kell az autó értékéhez képest....
Én egy 15 éves Fábián egyszerüen rajtahagynám a körömlakkot...
Nagyon szépen köszönöm ! Épp most hallottam erről én is csak nem tudom, hogy működik a dolog. Nem keletkezik nagy hő a ponthegesztésnél? Nem sérül a szélvédő tömítés ezáltal? Nem szívesen bontatnám meg ha nem muszáj (már nem lenne olyan mint a gyári beépítés). Viszont ha bent marad akkor a művelet közben repedhet az üveg. Nagy dilemma:)
Lehet jobban járok ha hagyom így a fenébe!
Így viszont nagyon zavar és mindig felrántom magam, ha ránézek.
Vannak páran akik foglalkoznak rendes lakatolással is, nem csak elemcserékkel, ott általában van spotter/ponthegesztős horpadásjavító is. Ilyen helyen érdemes megkérdezni, főleg ha már sérült a fény. Nekem sajna nincsen hozzá feszítő keretem, de amúgy meg lehetne oldani vele 1-2 óra alatt. Úgy, hogy nyoma sincs.
Az ónozást ilyen helyre semmiképp sem javaslom. Azt lemezillesztéseknél szoktuk használni.. de ma már inkább Teroson ep5055 van ónozás helyett, elég jól lehet vele dolgozni és együtt mozog/hőtágul stb a fémmel. Most volt a második ónozással javított autó nálam, hátsó ív behorpadt, felkenték rá, én meg szívok, hogy nem tudok lepucolás után sem hegeszteni meg rozsdás is alatta stb.
Maga a cinezés nem olyan sok idő... viszont nem könnyű találni rá embert. Oldtimerekkel foglalkozók körében érdemes körülnézni. Van itt fórum veteránosoknak. Ott érdeklődj esetleg körbe.
Ha a festék plusszos, akkor 2000-es vagy 2500-as polír papírral nagyon finoman szintbe kell csiszolni de úgy, hogy az eredeti fényezést ne sértsd meg, majd polírpasztával össze kell polírozni az egészet. Jó szívvel tanácsolom viszont, hogy ha még nem csináltál ilyet, akkor légy nagyon óvatos, vagy bízd olyanra akinek van gyakorlata benne, mert könnyű több kárt csinálni mint hasznot.
Ja, és messze ne várj tökéletes eredményt, ez max olyan lesz, hogy nem ordít majd _annyira_...
Ráhegesztés, kirángatás az egyszerűbb megoldás (ha engedi az anyag), a szebb meg a felcinezés. Ez utóbbihoz ki kell venni a szélvédőt... mondjuk a normális fényezéshez is...
sziasztok lenne egy gondom egy 15 éves fekete metal (fabia) autómat a mocitetőt keretszben megkulcsozták a mély karc volt rajta a fehér alapozó kilátszott.
vettem márkaszervizben színkóddal egyező javító kis körömlakk méretű ecsetelőt. azzal bekentem a karcokat de ronda vastag és nagy festék fedőréteg keletkezett a fényezésen.
le lehet ezt polirozni hogy legalább belesimuljon a fényezésbe? vagy valami? vagy annyi? de akkor ezt hogy használják?
Segítséget szeretnék kérni. Egy nagyobb faág esett az 1 éves autómra és több helyen benyomódást okozott a karosszérián.
Volt egy 2, 3, 6 cm-es horpadás amit sikerült eltüntetni, de maradt egy makacs sérülés ami nem enged. A ragasztós tappancsos és alulról masszírozós megoldás hozott eredményt. Mivel lepattant a festék is, így mindenképp fújni kell, de szeretném ha a horpadást még ki lehetne szedni, hogy ne több mm gitt legyen az autón. Megoldásra javaslatokat várok. Állítólag a merevítés miatt alulról nem lehet hozzáférni a lemezhez így nem is lehet kinyomni.
15 éves pályafutásom alatt egyetlen olyan mesterrel találkoztam csupán, akivel végül veszekedésben kötöttünk ki, az sem rajtam múlott. Most sem fogok ilyenre jutni. Hiszek benne, hogy csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Én is hibáztam már épp eleget. A kérdés mindig az, hogy aki hibázik az hogy áll a hibájához. Ezt a fényezőt nagyon alapos szakinak ismertem meg. Bízom a tudásában.
Épp ezért számomra nagyon-nagyon fontos, hogy minél pontosabban ismerjem az okot és ne csak feltételezéseim legyenek.
A munkáért egyébként végső soron én vagyok a felelős, az alvállalkozóimat én választom, az ügyfél felé én felelek értük.
Örömmel hallom tehát a véleményeket. Tényleg érdekel hogy mi okoz ilyesmit.
Még valami, nem muszáj rám hallgatni de én látok olyan dolgot a képen amit csak személyesen megnézve mernék rá 100%-os választ adni ,ezért nem mondok semmit. Majd biztos a fórumtársak is észreveszik akkor megerősítést nyerhet az észrevételem.
Én meg 30 éve csinálom a szakmát de ez nem azt jelenti,hogy nem hibázhatok . Akkor miért nem azt írtad,hogy szerinted sem a Nap a hibás, hanem fényezési hibára gondolsz, minek kell az idézett mondat után mindenféle írásjeleket tenni ? Ez a Magyar helyesírásba nem való,mert értelmezhetetlen,félrevezető és helytelen. Megmondom mi a baja :)---DDDD. Ebből érted,hogy mi a baja ? Induljunk tiszta lapról mert emberek vagyunk és hibázunk. A képet látva szerintem is fényezési hiba nyugodtan mutasd meg a mesternek aki csinálta,és meghallod mit fog hozzá szólni.
"Itt a fórumon meg tanulj meg viselkedni nem hőbörögni"
Semmi irónia nem volt a válaszomban. Egyértelművé tettem csak, hogy nem a napot hibáztatom a dolog miatt. Viszont az is tény, hogy csak ott jött elő a jelenség, ahol a nap nagy szögben éri a karosszériát. Az oldallemezeken nincs bajság, de a sárvédők teteje, a gépházfedél és a tetőlemez ragyásodik.
15 éve építek autókat és még nem találkoztam hasonló jelenséggel.
Pillanatnyilag az a hipotézisem, hogy fényezési hibával állok szemben. Azonban nem akarom úgy lerohanni a fényezőt, hogy ne jártam volna körül a problémát a magam hatáskörében.
Segítséget kértem Tőletek. Nem muszáj segíteni, de kérlek gondold meg mielőtt ledorongolsz. Előre is köszönet.
Továbbra is fenn áll a kérdésem: találkoztatok-e ilyen felülettel és ha igen, mi volt az oka? A konstruktív hozzászólásokért előre is köszönet.
Akkor minek kérdezed ha ilyen okos vagy,hogy tudod,hogy ezért biztos a Nap a felelős . Vidd oda aki csinálta, NE ITT HŐBÖRÖGJ , és megmondja mi a baja ! Érdekes a sógoromé 6 éve áll a csillaggarázsban és semmi baja a fényezésnek.
Másfél éves 2K oldószeres fényezés. Egy éve még szinte hibátlan volt. Mostanra ahol nagy szögben beeső napfény érte, ott ilyen lett. Nem a lakk tetején van a hiba, hanem alatta.Vannak helyek, ahol 5 forintosnyi a "hólyag", de a legtöbb pici. Ezen felül a lakk felülete sok helyen porózus lett, mintha tűvel lenne megszurkálva.
A vizes krómnál meg mindegy hogy flakonból vagy pisztollyal viszed fel az anyagot, mert itt nem befolyásol semmit a szórás minősége. Azért csinálják a műhelyek pisztollyal mert kényelmesebb és gyorsabb. Egy egész kasztnit kézzel végigpumpálgatni durva móka lenne. Egy garnitúra felni esetében simán megy.
Sziasztok! Lenne egy garnitúra alufelni amelyet elkezdtem fényezésre előkészíteni alapozóig becsiszolni, de pár helyen fémtisztára kellett csiszolni. Elég bevonni 2K akril töltőalapozóval, vagy csiszoljam be az egészet fémtisztára és 2K epoxival fújjam le? Mert úgy tudom az epoxi csak tiszta fémre mehet, már meglévő alapozóra nem, viszont nemtudom hogy az akril mennyire fogja lezárni a tiszta fém felületet az esetleges oxidáció miatt. Egyébként 1K fekete, utána vizes króm aztán 2K lakk menne rá. Nem flakonos fényezés, rendes felszereléssel lenne csinálva külön pisztoly alapozóra külön a bázisra, levegő előkészítéssel stb. A segítő válaszokat előre is köszönöm!
Ja kimaradt: ha a fedőfesték akril, akkor nincs lakk, ha bázis szín, akkor kell lakk. Mondjuk ha alvázvédő megy rá, akkor sima akril is jó, csak legyen ideje kiszáradni alvázvédő előtt. Ha pedig rücsizve lesz a felület pl küszöbök akkor alapozás gittelés szórógitt stb után rücsi és arra bázis+lakk, mivel általában a rücsi nem vízzáró önmagában.
Kb 2014-2015 amire emlékszem és bírja. Würth féle volt. A brunoxra meg kifejezetten írja a gyártó, hogy bírja a 2k kitteket.
Azért én még mindig a kivágás híve vagyok. A berágódott részen ahol pontokban rozsdás csak, ott meg van levegős revétlenítő pisztoly, sok kis tüskével, az is hatékony (persze nem feltétlen a 0.8 lemezen hanem 1,5-2es nyúlványokon) meg a visszaszívós rendszerű helyi homokfújás. Arra igazából egy faja 2k epoxy és nem kell használni ezeket a különböző cuccokat.
De ezek szerint ebből is kell csináljak külön egy teszt darabot. Az alapozott küszöb kint az esőben még mindig bírja. Már 2 éve. :) Teroson vr4510 spray, hiába 1K, elég tartós. Persze ahol lehet és megéri, oda már 2k epoxy.
Mennyi idő telt el egy rozsdás, majd brunoxszal kezelt majd gittelt füllerezett fényezett felület megcsinálása óta? fél éve? éve? két éve? nem jött vissza a rozsda? nem dobta le a gittet?
fedőfestékkel ÉS lakkal, vagy fedőfestékkel VAGY lakkal?
Ezeket a szereket nem alvázvédővel kell takarni, hanem fedőfestékkel és LAKK-al, ami vízzáróvá teszi a felületet. Hogy ezután alvázvédőzöd az már más kérdés.
Érdeklődnék, hogy tudnátok-e ajánlani olyan festéket, amit autóhoz tudok használni a kerékjárati ívek, illetve az alváz védelmére, még korróziómentes, valamint felületi rozsda által megkezdett helyeken.
Magyarul van olyan hely, amit vagy lehetetlen vagy nehezen hozzáférhető letakarítani, de nem leveles már a rozsdától, csak felületi.
Olyan anyagra volna szükség, ami ténylegesen passziválja a rozsdát.
Egy esélyt adtam a Korant nevezetű szernek, de semmit nem ért, még ahol fémig visszacsiszoltam a felületet, ott is pár hónap alatt kijött újra, hiába takartam el plusz alvázvédővel... :/
Cinksprét csak olyan helyre fújj ahol nem lesz fényezve(gittelve füllerezve bázisolva lakkozva). A gitt csak a vaslemezen illetve a két napot száradt epoxy alapozón áll meg. minden más ledobja. Pl horganyzott küszöbre is csak multi gittet lehet használni...
Alapozva lesz mindenképpen csak arra gondoltam hogy hegesztés után nem egyből alapozót fújom rá hanem a cinksprayt. De ha elég az alapozó akkor marad az. :)
Csak nem akatom két év mulva ujra kezdeni az egészet.
Le kell alapozni mert nem bírnak sokat megfelelő kezelés nélkül. Kívül belül le kell alapozni. Én úgy szoktam hogy belül is megfújom festékkel a kerék ív részét végig ,felrakás előtt meg megfújom üregvédővel.
Ahogy észrevettem most az autón ott kezdett el többnyire rozsdásodni, ahol javítva volt. Pontosabban a hegesztések közvetlen közelében. Ha a frissen javított részeket előbb cinkspray-vel, majd korróziógátló alapozóval kezelem az jó lesz?
Új sárvédö fényezése elött tanácsos valamilyen alapozást felvinni (pl 2K epoxy töltöalapozót), vagy a "gyári" fekete réteg mattítása után mehet rá a bázislakk?
Szia. Brunox-ot használtam eddig legsikeresebben sárvédőíveken ajtókalján, és inkább zömében sok más fémfelületen. Tapasztalat, ha meg van a 2 réteg, és kívárod a száradási időt akkor rendben van. Nem olyan trutyis mint a korant. Van amit már négy éve kezeltem és nem ütött ki újra a rozsda Pörsenéseket, meg lehet vele fogni, kártyásra rohadtnál csak a kivágás segít. Lehet sprayben is kapni, de én literes kiszerelésben veszem. Nem állítom, hogy a legprofibb cucc, de nekem eddig amire kellett arra bevállt.
Mindent lehet, csak felesleges. Hosszabb távon ledobja a gittet. Amúgy teljes száradás után csiszolható óvatosan. De az minimum 12 óra.. Vízzel hígítható, ha kell, de csak kis mértékben. Akkor már inkább a würth féle, az nagyon vékony. Amúgy ahol berágódott rozsda van azt ki kell vágni.. különben soha nem lesz jó, kenhetsz rá akármit. Ha csak felületi, esetleg pártíz mikron mély, akkor meg ki tudod csiszolni.
Üdv! A Korant nevű anyag megfelelő használata felől érdeklődnék. Sikeresen használtam már olyan helyekre ahol nem számított nagyon az esztétika, autó alja például. Hogyan lehet ezzel az anyaggal szépen dolgozni, Pl sárvédő elemen, hogy szép egyenletes sima felületet kapjak? Vagy szórással érdemes felvinni? Én autó alján ecsettel vittem fel, de nem lett túl szép soha festés után sem. Illetve a korantra lehet kétkomponensű gittelni ha már megszáradt és kifeketedett rendesen? VAgy csak festéket szabad rá felvinni?
Elkezdem fújni a benzintankot 2K töltőalapozóval, és utána jut eszembe hogy bakker, én ezt még le akartam spray-s szórógittel fújni, szórógittre újra rá kell fújni a töltőalapozót és csak utána mehet a fényezés?
És 3M 3000-es Trizac-al csak a fényezést kell csiszolni polírozás előtt, vagy a szórógittet is érdemes azzal?