Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
évekig próbáltam kútvízzel, de csak szenvedés volt, mert annyira vasas a kútvíz
(vannak fent régebbről elrettentő képek is)
azt javaslom, hogy egy vödör kútvízbe tegyél vmennyit a klórtablettából, ha bebarnul felejtsd el... mindent megfog a barna szín - fóliát, cső rendszert, lehet azt is pucolni rendesen - ááá
az én kutam nem homokos, így azt nem tudom, h lehet egyszerűen kiszűrni
viszont a szüleimnél lévő kútvízzel minden rendben van, ők azt használják és tökéletes
nálunk nem sós vizes a rendszer
én a téliesítésnél csak a csonk alá engedem le a (csap)vizet, így nyitáskor csak annyit kell pótolni friss csapvízzel.
tavaly teljes vízcsere volt, de az előző csapvizest 5 évig használtuk - persze nyári visszamosások, pótlás mellett, semmi baja nem volt, minden érték rendben volt.
Bp-en lehet kérni csatornadíj-kedvezményt is, így az is csökkenti a számlát
nekem nem érte meg a kínlódást -és sztem anyagilag is többe került a sok szűrés miatt is, az időráfordításról nem is beszélve, és a víz se lehet olyan, mint csapvízzel
Az elgondolás jó és működni is fog ha az idő jó lesz.. Amit írsz azzal kB. 3-4 fokot tudsz emelni a medence hőmérsékletén naponta amíg már eléri a külső hőmérsékletet. Azért írom ha jó lesz az idő mert tavaly 1-2 napig volt jó és megint rossz lett és visszahűlt a víz. Mi sokat nem tudtunk fürödni benne emiatt.
Szolártakaróból és sima takaróból én még normálisat nem láttam.
A sima fűre ne rakd le a medencét mert tuti ki fog lyukadni Legrosszabb esetben is jó vastagon terítsétek le homokkal és szépen szintezzétek ki. A lábak alá kell valami ami megtartja, amit írsz jó lehet.
Homokszűrőbe szerintem tőkéletes lesz az erre való homok Nyár végén úgyis kidobod.
Ezekben a gyakorta meleg tavaszi napokban sokszor felmehet 15 fok fölé a víz és 1-2 hét után már hatástalan az algagátló a téliesítőben. Tehát már egy jó ideje figyelni kellene a víz hőmérsékletét, és azt, hogy beindult-e az algásodás esetleg.
Én már 3 hete visszaálltam a téliesítésről, és még így is volt, hogy normál keringetésnél, s klórozásnál alga képződött (a pH értéket is 2L sósavval tudtam korrigálni!), persze a víz hőmérséklete is elérte tegnap a 20 fokot. Sürgősen bele kellene nézned, hogy mi a helyzet, mert egyre csak nő az átlaghőmérséklet! Ha csupa zöld, akkor nagy munka vár rád.
Vásároltam egy BestWay Fémvázas Power Steel 4.12m x 2.01m x 1.22m (8,12 m3) medence szettet, egy 2000 l/h papírszűrős vízforgatóval. A papírszűrős vízforgatót keveselltem ehhez a medencéhez és vásároltam egy BestWay homokszűrős vízforgató 3,8 m3/h teljesítménnyel.
Most jönnének a kérdések:
- 1. szeretnék szolár medencefűtést a medencéhez. Itt a fórumot olvasgatva kialakult, hogy kb. mit szeretnék, csak erősítsetek meg. A fűtést LPE 20-s csövekkel szeretném megoldani. A tető, amire raknám, az 40-45 fokos 4-4.5 méter magasan van és betoncseréppel (lehet, hogy nem tudom közvetlenül rá rakni a cserépre a meleg miatt) van fedve, déli fekvésű és majdnem egész süti a nap. Gondolatom szerint 2x 80-100 méter csövet (min. 80 cm átmérő) szeretnék feltekerni és felrakni párhuzamosan kötve. Nem tudom, hogy elég lesz e ez a mennyiség. A vizet egy régi grundfos keringető szivattyúval szeretném megoldani. A szivattyútól a tetőig KPE csővel szeretném megoldani, de nem tudom, milyen vastagot vegyek.
-2, szolártakaró:
A BestWay-nek van gyári méret 160 micron-s. Erre azt mondták, hogy nem bír ki egy szezon sem. Szeretnék komolyabbat venni. Tudtok ajánlani valamit.
-3, medence felállítás, támasztók.
A medence felállításához javasolnak az U lábak alá támasztékokat. A kertünkben enyhén füves (utána már semmilyen fű nem lesz) helyre raknánk a medencét. A kert földje elég szikes és kemény. Ha raknák alá támasztókat, akkor 40x40x6 cm beton lapok elegek lennének?
-4, homokszűrő
Érdemes lehet e a homokszűrőben rakható homok helyett, fehér gyári labdákat rakni. Használja e valaki, van vélemény róla.
Tegnap megkezdődött a szezon. 26.5 fokos víznek nem tudtak ellenálni a gyerkőcök. Igazából csak a kombitablettás forgatás miatt indítottam be, de ha már ment akkor a hőszipkát is teszteltem.
Szépen áttelet fél vízzel, kihálóztam ami kijött, fél víz vissza majd a második porszivózás után már tiszta. Kétszer átmostam a homokot, meg megevett két nagy kombi tablettát. Még meglátom bakapcsolva hagyom-e tartósan ( forgatás + fűtés 7 - 21 között megy).
Nekem ez volt az első téliesített medence és már alig várom hogy kezdődjön a szezon. Ma már nagyon forró volt a téli fólia, alig várom hogy induljon a szezon. A téliesítő folyadeék elvileg 15C fokon bomlik le gondolom valahol május elején fogja elérni ezt a hőfokot a víz. Van valami okosság mikor kell levenni a téli fedést át állni nyári üzembe és beindítani a víz forgatást ?
(A kérdés az, hogy mennyi vizet mozgat meg azzal a 400 wattal). Ebben az esetben nincs min gondolkodni, évi 1200 Ft költség, plusz a szivattyú fogyasztása, amivel számolni kell.
Tudom, de nem akarok esélyt adni a levegősödésre. Ezen kívül a szűrő kialakítása speciális, az én noname-emhez vagy van, vagy nincs csere darab, inkább kímélném. Egy szennyvíz-szivattyú, ami ugyanúgy 400 W-os, 5 év garanciával 10e.
Valaki próbált már merülő (pl. szennyvíz) szivattyút hosszabb távon klóros vízben? Bírja? Amíg nincs szezon, de már klórozni kell a vizet, inkább egy ilyet használnék a forgatásra.
A papírszűrőből nekem is elegem lett tavaly! Pár naponta kimostam, utána fél napig nyomta rendesen a keringető a vizet, de aztán alig, lehetett volna újra mosni a szűrőt. Pedig nem volt különösebben koszos a vizem és a szűrőben sem volt sok kosz.
Túl sokat nem akartam költeni homokszűrőre (remélem ez nem bosszulja meg magát), végül Makers TS 4-et rendeltem a mall-ról 38e Ft-ért. Nyáron majd kiderül, mennyire érte meg.
Én is hólabdával tervezem megtölteni, ha nem válik be, még mindig át tudok térni a homokra.
4m3/óra, azaz napi 3 órát használva megforog a víz kétszer. A homokszűrőnek nem csak a tisztítás a feladata, hanem a víz keringetése is. Ha nem mozog a víz, akkor az alga támadni fog, a vegyszer leülepszik a medence aljára....stb.
sziasztok, olyan megodláson gondolkodott már valaki, hogy egy szolárfóliás medencét hogy lehet zárni, vagy megakadályozni hogy belemenjenek gyerekek? Nem atombiztos megoldás kellene, inkább jelzésértékű. köszi
Homokszűrőset? Mert arra irányult a kérdés. Papírszűrősbe tudom hogy az semmi. Képesek voltak a 3.66-oshoz is adni egy 1m3/órásat. Mehetne napi 48 órát. :D
Tényleg azt még nem is kérdeztem, hogy homokszűrős vízforgatóból milyen márkát érdemes választani ilyen kis teljesítményhez? (4m3/h)
Az Intex 4m3/h-s homokszűrőjén csak manométer van, nincs előszűrő (sem ezen 26644, sem ezen 28644)
Ami még ilyesmi alacsony áron van, az a Hecht 302110 4m3/h-sa, ennek már azt írják van nyomásmérője és előszűrője is (ezt a márkát abszolút nem ismerem, ahogy a többit sem ECO TOP, GEMAS, SHOTT, ORANGE TOP, HAYWARD stb.)
Gondolom többnyire minél drágább, annál jobb, de a Hecht 40.000Ft-os 4m3/h és a Hayward 125.000Ft-os 6m3/h-s közül alighanem a 40-60eFt sávhoz húznék inkább, hacsak nem azt írja valaki tapasztalatként, hogy 1-2 év után kuka az olcsó cucc. (az Intex 2m3/h papaírbetétesünk 3 szezont ment eddig és már zörög ugyan, de még működik)
Lehet többedik körben már letisztui tényleg a homokkal is, de a második videóban azért sokkal meggyőzőbb a hógolyó.
Igen, én is 5cm-re gondoltam. Már csak azt kellene megtudni,. hogy hogyan-mivel tudom csövezni megbízhatóan szolárszőnyegeket. Elrejteném a szőnyegeket a melléképület tetejére, így lehet oda valamilyen légtelenítő is kellene...
Nem nagy a medencénk, most csak Ø3.66x76cm puhafalú van, míg pici a legkisebb gyerek (meg amíg a medence tönkre nem megy)
Ha jól emlékszem 5500 liter fér bele és papírbetétes vízforgató van hozzá, ami elvileg 2m3/órát tud, de szerintem akkor sem fogat meg ennyit, ha nincs a körben a szolárszőnyeg.
A következő medencének (mondjuk jövőre) valami nagyobbat és mélyebbet szeretnék majd. Homokszűrős forgatót viszont már most az idén szeretnék, mert a papírbetétes eléggé zörög már, szóval ki tudja meddig bírja.
A legkisebb intex homokszűrős forgatóra 4m3/órát adnak meg (lehet ez sem fedi teljesen a valóságot, de még így is jóval többször fogatná át a vizet, mint ahányszor kötelező naponta)
Úgy gondolom, hogy egy 12-13m3-es medencéhez is jó lehet majd egy ekkora homokszűrős forgató.
A jelenlegi medencéhez csak adapterrel lehetne egy ilyet csatlakoztatni, mert ennek mindene 32mm-es bilincses, a homokszűrős rendszer meg 38mm-es hollanderes (szóval itt is lenne egy extra fojtás a jelenlegi medencével)
Hogy kell-e nagyobb 4m3/óránál teljesítmény a hógolyó miatt nem tudom, arra nem találtam semmit. Azt gondolom, hogy ki lehet próbálni a hógolyót, aztán, ha tényleg gyakran kell mosogatni, akkor sem késő homokot beletenni.
Nálam tavaly nyáron egész idő alatt hógolyó volt, semmi gondom nem volt vele, víz kristálytiszta. Kb. két hetente visszamostam, ősszel automata mosógép.
A második videó nagyon szépen mutatta, hogy a gravitáció segítségével milyen szépen szűri a vizet ez a labdacs. De.
Nem tudom, mekkora medencéd van. Én óránként tizenvalamennyi vizet szűrök a homokkal, igaz, ehhez egy szivattyú segítsége is kell. A guppik vizének kevesebb is elég, oda jó lehet ez a vatta. Ökölszabály szerint egy nap alatt a medence térfogatának háromszorosát kell átnyomni a szűrőn, hogy a víz nagyja (és még így sem az összes) szűrésre kerüljön. Nekem ez a 13 m3/h szivattyúval 4 óráig tart. Ott kéne kutakodni, hogy egy ilyen szűrővel mekkora tartály, milyen szivattyú képest ezt produkálni.
Egyrészt a kiszűrt anyag folytja le a szivattyút, nem a szűrő, másrészt, (hacsak nem az alagsorban van a medence) a szabad téren, a levegőből megkapod az utánpótlást. Laboratóriumi tisztaságra felesleges törekedni.
Ha külön szivattyúról menne, gondolom akkor is párhuzamosan kellene kötni a szolárszőnygeket osztó-gyűjtővel valahogyan. Vagy nem tudom milyen szivattyú tolerálja azt, hogy baromi nagy ellenállást kell legyőznie, miközben kicsi az átfolyás (rossz a motor hűtése) de lehet van olyan, csak nem ismerem a szivattyúkat. Ötlet esetleg?
A "hógolyóra" azt írja a gyártó, hogy "back washable" azaz visszamosható. Hogy ezalatt azt érti-e, hogy kiszedem és mosógépbe teszem, vagy szűrőegységgel mosom vissza, azt nem tudom :-)
A "hógolyó" azért lenne szimpatikus, mert kb. a papírszűrőhöz hasonló szűrési képessége van. Csak az 5 mikron és azalatti cucc megy át rajta, míg a homoknál a 25-30 mikron körüliek is.
Nyilván lehet, hogy ára van ennek a tisztaságnak (gyakoribb visszamosás, mosógépben mosás, esetleg töltetcsere) de a szűrési képessége is jobbnak tűnik és nem fojtja úgy le a szivattyút, mint a homok,vagy az üveg.
2. Ha fűteni akarod a medencét, külön szivattyúval csináld. A szűrő szivattyúja nem arra való. Szűrni mindig kell, fűteni meg csak akkor lehet, amikor süt a nap, különben hűtöd a medencét.
3. Maradj meg a hagyományos homoknál. Ha jobban szűr a vatta, akkor gyorsabban el is tömődik, és rosszabb lesz a helyzet. A homokot 2-3 havonta visszamosod, és kész, de ezt a vattaizét tudtommal ki kell szedni, és kézzel átmosni, ráadásul valószínűleg gyakrabban.
3 dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hátha van már tapasztalata ezekkel valakinek:
1, medence alá milyen hőszigetelést érdemes tenni, hogy a víz éjszaka ne adja át a hőt a talaj felé? (a sima fehér nikecell tudtommal nyitott cellás, így magába tudja szívni a vizet és ettől leromlik a hőszigetelő képessége; lábazati hőszigetelés esetleg, ami zárt cellás, vagy polifoam, vagy létezik spéci medence alá való hőszigetelés?)
2, tavaly vettem 4 darab intex szolárszönyeget. Jól működött, de a kép és a hozzá kapott csövek mennyisége alapján csak sorba tudtam kötni őket, ami nagyon lefojtotta a forgatót (szűkek a víz járatai a szőnyegben) _Kellene egy osztó-gyűjtőt készíteni, hogy párhuzamosan tudjam kötni őket. A 32mm-es gégecső kompatiblis valamivel? Mondjuk a sima 32mm-es PVC lefolyócsővel? Mert intex-ből nem találok megfelelő idomokat, amivel ki lehetne legózni.
3, szeretnék venni az idei medenceszezonra már egy homokszűrős forgatót, de homok helyett hógolyó kinézetű szűrőgolyókat gondoltam beletenni, mert elvileg kevésbé fojtja le a szivattyút és finomabban szűr, mint a homok vagy az üveg. Ezzel a szűrőgolyóval van valakinek tapasztalata?
Ráadás kérdés: ma láttam az OBI-ban klór helyett oxidálószert, amihez aktivátor való. Az oxidáció nem öregíti el idő előtt a puhafalú medencét vagy szűrő/forgatót? Vagy nem rosszabb, mint a klór?
Milyen fóliát ajánlotok a 3,5-es medencébe? 2-3 évente szoktam cserélni, mert a gyerekek bevisznek minden szir-szart ami kivágja, és nem szedem szét télen sem, akkor meg könnyen kireped, ha megkeményedik. Persze csak azért, mert hagyom, hogy "jegezzenek". Kisebb lyukakat beragasztom, de amikor már ementáli, akkor muszály cserélni. Eddig a legolcsóbbakat szoktam választani (15-20e kategóriában), nem tudom érdemes-e kicsit drágábbat, vastagabbat!? A lényeg, hogy ha valakinek van tapasztalata ilyenben az írjon. Azt én is tudom, hogy a vastagabb jobb, de ha azt is cserélni kell 3 év múlva, akkor inkább az olcsóbbat cserélem 2 évente.
Köszi a választ! A perem megerősítésére nincs ötleted?Én a gyári műanyag perem alá gondoltam valami erősebb keretre.
vékony gyalult deszkát lenne jó meghajlítani de az nagyon bonyolult. Még 25 mm átmérőjű fehér vill.szerelési műanyagcső vagy 5 rétegű vízvezetékcső jöhetne szóba. Az a bajom a gyári peremmel,hogy nem nagyon mervíti a palástot.Ha a gyerekek fürdenek abba kapaszkodnak meg rángatják.Attól félek egyszer összecsuklik az egész. Emiatt akarom megerősíteni.
Én még annyit fűznék hozzá, hogy egy gyors becsléssel meghatározandó, hogy mi éri meg. A 10 m3 víz elvesztése (kb. 5000Ft?), kipucolás, majd feltöltés és a továbbiakban nyári üzemmód, vagy pedig a klórozás, szintén feltöltés, és a javasolt kezelés költsége, plusz a sok macera ideje, s a végén ugyanúgy nyári üzemmód. Visszatéliesíteni nem javasolt, mert még pár napi hidegebb (de napsütés!) után megint jön a meleg, és a téli algaölő 14 fok felett hamar elbomlik!
Nekem némileg hasonló helyzetem van, szintén 10 m3 vízzel, bár én télen nem takarom le (és Télapool-t használok). Kb 1 hónapja kézi szűrővel leveleket szedtem, ki, porszívóztam, és klóroztam (a februári tavaszban), majd pár napja újra ugyanez, s már látszott a kosz alatt az alganyom. Újra klórozás, az oldalának és az aljának a végigkefélése, nyári algaölő, keverés (erre használt lapáttal), s hamarosan én is visszaállok, feltöltöm, mert az utóbbi években gyorsan jön a tavasz.
Algaölő, klórsokk és járatni a szűrőt, majd éjszakára pihentetni. Másnap kiporszívózni a medence alját és oldalát, úgy, hogy a felszívott trutyit nem a medencébe engeded, hanem ki valahová.
A szűrőt többször vissza kell mosatni a 12 órás keringetéseket követően, majd meglátod mennyire zöld víz fog távozni belőle.
Amikor már kezd kevésbe zöld lenni, mehet a pelyhesítő is bele.
Ha jól csinálod 3-4 nap múlva kristály tiszta lesz a vized.
Múlt évben a két hetes nyaralásunk után fogadott a 16m3 medencénk ilyen teljesen zöld vízzel.
Szia, nekem télre így van letakarva: a vízre fekszik a takaró, oldalt, kívülre lelóg, erős csipesszel (barkácsáruházból) a kerethez (peremhez) csipeszelve (plusz a takaró saját gurtnijával is rögzítve). Ehhez jön még a szeles oldalról kb. méterenként 2 literes vizespalack rálógatva. Ráadásul a vizet teljesen nem szoktam leszívni a fóliáról, annak a súlya is segít. Ennyinek elégnek kell lennie:-)
Nem gyúrok, és le is vagyok sokmindenről maradva, ezért nem értem mi ez a dolog a centenáriummal... a ! jel azért kellett, mert egy korábbi(jó pár éves) hozzászólásomat kerestem de nem jöttem rá hogy keressem ki magamat a rendszerből. Gondoltam küldök egy üres levelet, de a rendszer hibaüzenetet írt ki. Így viszont meg tudtam keresni a hozzászólásaimat.
Nem találtam meg amit kerestem, valaki felrakott egy videot amin egy pacák DIY módszerrel készít egy bubis fólia tekerő rendszert kerek medencéhez. Hátha valaki emlékszik, egy jólfelszerelt műhelyben készült a mű, egy CNC marógép csinálta a tekerő kereket fából. Valamikor a 40000- res hozzászólások idejében.
Nálam az egész medence - a ledöngölt, simított föld fölött - kb. 10 cm homokon áll (közvetlenül alatta ipari linóleum), s a lábaknál a homokba süllyesztett téglák fekszenek. Vigyázni kell, hogy a lábak alja ne kerüljön magasabbra mint a homok szintje (tehát a tégla ne a homok tetejére feküdjön!), mert az a fölső vázat furán összenyomja (két oldalt). Utóbbi hiba esetén csak a víz leeresztésével lehet korrigálni a bajt, mert tele víznél megsérülhetnek a lábak (több száz kilós nyomóerő van ott) ha anélkül kísérletezünk.
1) Nem szeretnél, hanem bevettél valami reklámszöveget. Ha visszaköpött a szűrő valamit, akkor keveset mosattad vissza, vagy a váltószeleppel van valami gond (talán a gumitömítése sérült?).
Sziasztok! Két kérdésem lenne a medence üzemeltetéséről Bestway fémvázas 366x120 cm+ homokszűrő:
1. Szeretnék idén a homokszűrőbe üvegtöltetet venni,csak attól tartok mikor átmosatást,öblítést végzek bele moss a medencébe egy kis üveget. Legalábbis homoknál ha vissza váltottam keringetésre gyakran előfordult,hogy pár másodpercig nyomot koszos homokos vizet. Nálatok ez nem fordult elő???
2. Fémvázas medence lábai alá mit tegyek hogy ne süllyedjen el a földbe esős nyári napok után??? Betonozni nem nagyon szeretnék anyagi okokból sem és azért sem mert füves udvarról van szó.
Kiindulás egy extrém bacis 2m3-es jacuzzi. A független hidrobiológiai laboratórium a következő jelenléteket regisztrálta a vízelemzés során: pelyhes szerves törmelék, amőba ciszta, nematoda, rotatoria, féregpete, fonalas baktériumok, fonalas kékalga, gombaspóra, pollen. Az eljárás menete: Medence, Jacuzzi fertőtlenítés TwinOxide vízfertőtlenítő szerrel.
Úgy néz ki, szépen áttelelt a köralapú medence (BW Hydrium), vizet a csatlakozók alá eresztve. Kb egy óra alatt kihálóztam belőle a lehullott fenyőtüskéket, majd az aljáról is ami lesüjjedt. Kapott egy fél doboz gyorsklórt, egy porszivózás után jöhet a szezon!
Köszönet annak aki mondta hogy simán kint lehet hagyni, előző évben elég nagy nyűg és kockázat volt elhajtogatni!
Én félig sűllyesztettem. A hőmérsékletet nem tudom, hogy befolyásolja-e, de a padlóösszefolyó így -90cm mélyen van, a fagyhatár alatt, így a gépészeti aknában takarással le tudtam védeni a kijövő csövet a fagytól. Szerintem stabilabb mivel meg van támasztva, és nem kell 1,35m magasan bemászni. Teraszt is csináltam hozzá, keress rá itt a fórumban. Raktam fel képeket tavaly.
Érdeklődnék, mert erre nem találtam a neten választ, hogy a fémpalástos medencében lévő víz hőmérséklete mikor magasabb, akkor ha a föld alá van süllyesztve, vagy akkor, a ha a föld felett van telepítve?
Most készülök ilyet összebarkácsolni, de én a föld fölé tenném és körbeépíteném wpc burkolatú terasszal, mert nincs kedvem 20 m3 földet kihordani az udvarról, illetve munkagép sem tud bejönni, valamint a teraszom is már elve majdnem 1 méter magasan van és annak lenen a folytatása. Tehát föld alatt szigeteléssel melegebb vagy a föld felett?
Akkor forgatja a vizet, ha hozzá van kapcsolva egy szivattyú/szűrő.
Elektromos melegítő (hőcserélős) létezik, de nem olyan mint a merülőforraló, ami nagyon balesetveszélyes lenne. Ez a legdrágább megoldás, főleg az üzemeltetési költség magas.
Szkimmert adtak hozzá amikor vettük(azt sem tudom hol van :)) !! )Az is ilyen beakasztós volt a medence tetejéről szedte össze a faleveleket,bogarakat.Papírszűrővel működött.!!Nem láttuk nagy hasznát..
Tehát azt tegyük vissza majd.??Az forgatja a vizet ??Bocsánat ha butának tűnök...nő vagyok.. :)
És hogyan lehetne a vizet melegíteni??
Mivel le van ásva nagyon sokára melegszik fel és még nyáron is ha hidegebb napok vannak visszahül..
A vízforgatóra minden további nélkül rá lehet kötni egy napkollektort, csak nem érdemes. A vizet mindig kell forgatni, szűrni, de fűteni csak akkor érdemes, ha süt a nap.
Mi az oka annak, hogy csak beakasztós forgató lehet? Egy szkimmer miért nem jöhet szóba?
Ha nincs vízforgatás, szűrés, kkor a melegebb víz könnyebben algásodni fog, még akkor is, ha eddig nem fordult még elő. (Hány éve van medencétek? Mekkora?
Hőszivattyú, elektromos fűtés, napra kitett LPE csőspirál: Ezek a főbb lehetőségek. A legolcsóbb megoldás a hőszigetelés, rigorózus takargatás.
Ha valakinek bevált egy módszer, az még nem jelenti azt, hogy Nálad is működni fog.
Minden csőszakasz ellenállása (nyomásesése) adott. A szűkített részt felesleges vizsgálni, a meghatározandó keresztmetszetű (átmérőjű) csőszakaszon viszont azonos vízhozam esetén (6m3/h) a 32-es csövön tízszeres(!) a nyomásesés az 50-eshez képest (pl: http://ozonviz.hu/ontozo/nyomaseses.pdf). Ez a nyomásesés arányos az adott szakasz hosszával, tehát nem a 5cm hosszú szűkített részen lesz fontos, hanem az ennél nagyságrendileg hosszabb csövezésen. Ha amúgy is alacsony nyomású szivattyúkkal dolgozunk, talán még sokkal fontosabb erre odafigyelni.
Azok más szivattyúk...azok nagy nyomással dolgoznak, a medence szivattyúk alacsony kb 0,5 bar-ral. Itt a cső nem lesz betonkemény, azaz nem tartalékolódik benne a nyomás. Így szerintem tök felesleges vastagabb csővel szerelni.
Az a helyzet a medence meg van már, ebben kell gondolkodnom. már az xps lapot is megvettem csak bele kellene tenni a gödörbe ezért szeretném oldalra betenni a csöveket, akkor a szkimmert is megveszem Akkor ebben a gégecsőben gondolkodjak és köré köpeny cső? A gödörnek nincs oldal fala földel lesz vissza töltve.Annak van valami technikája?
Az, hogy a csonknál beszűkül, az nem jelenti, hogy a cső teljes hosszán nem számít a nagyobb keresztmetszet. (Gondolj a tűzoltótömlőre... A spricnin a végén úgyis beszűkítik, de azért mégsem véletlenül dolgoznak vastagabb csővel!)
Ugyanakkor mivel kis relatíve kis távról van csak szó, valóban nem lesz érdemi különbség...
Ha alul, hözépen van egy leeresztő, akkor nem kell porszívózni, a forgatás leállása után oda gyűlik minden eltávolítandó - pár másodperc alatt eltüntethető, ami nem a medencébe való.
A szkimmert a víz felszínén úszkáló (rovar)hullák, levéldarabkák eltávolítására találták ki. Én nem tudok jobb megoldásról. Meg lehet próbálkozni a kézi fölözőhálóval, ha nem sajnálod az időt rá.
Szögletes medencéhez szerintem több befúvó kell, de nincs tapasztalatom.
A medencét körbe kell szigetelni, legalább 5cm XPS-t javaslok, alulra és oldalra jusson.
Szeretnélek lebeszélni a szögletes medencéről. A kerek alapterületű kialakítással jobban kézben tartható a szűrés, keringetés.
Ez egy üvegszálas medence. Amit beakarok süllyeszteni a földbe már meg is van a gödör és az akna leengedő nem lesz rajta ha kell majd ki szivattyúzom a vizet. Végül is a földbe akartam tenni a csövet nem a betonba de akkor is bontani kellene, ha gond van ezért jobb lehet amit mondotok hogy egy köpeny csőben elhúzni. Szkimmer az feltétlen kell vagy az helyett van másik megoldás is? a befúvónak milyen magasságban célszerű lenni?
Gondolom ez egy csővázas medence lesz. Ennek a 8000 liternek elég egy 5-6m3-es szűrő, aminek amúgy is gyárilag 32-38mm lesznek a csonkjai (meg a medencének is). Így tök fölösleges 50mm-es cső neki, hiszen nem fog tudni több vizet szállítani a beszűkülő keresztmetszet miatt.
Én 100 mm-es pvc csövet tettem a betonba, abba húztam a két szál ( 32mm) gégecsövet. Tavasszal be, ősszel ki. Egy bajom volt vele, hogy a 100 mm tényleg szűk volt. A 12 mm-es már jó lehet.
Nem vagyunk egy súlycsoportban. Nekem gond lehet a szövegértésemmel, mert az írásjelek nélküli körmondataidból nem tudom egyértelműen eldönteni a mondanivalódat, kérdésedet. A helyszín, és a medence és tartozékainak ismerete nélkül a legnagyobb igyekezettel sem tudok általános válaszoknál többet javasolni.
Főleg kezdő medencéseknél a szögletes alapterület gondot jelenthet. A sarkokban kialakulhat pangó víz, ami vízkezelési gondokat okozhat.
Teljesen a medence köré húzzak védőcsövet? És mekkora legyen a védőcső és mekkora legyen a benne futó cső. szivattyú bekötése mindegy mekkora szűkíteni tudok. Az a lényeg hogy még most berakjam a medencét csak az aknáig akarom most egyenlőre kiépíteni.
Most jó össze vagyok zavarva mert mondták már nekem a ragasztott csőt tegyek mert ha le burkolok a medence körül az a legbiztosabb hogy nem fog folyni. Bármit rakok a burkolat alá macerás lesz ellenőrizni.
A házi medencéhez árult szivattyúk 5/4", vagy 6/4" csövekhez illeszkednek.
Az 50mm csövek alkalmazása felesleges egy 8m3medencéhez. Ezért javasoltam a védőcsövet, amibe az teszel, amit akarsz, és nem jelent gondot, ha nagyobbra cseréled a medencét. A ragasztott, kötött cső ellenőrzése macerás, ha felmerül a gyanú tömítetlenségre...
Én 50 ragasztható csöveket gondoltam vagy jó lenne a 40 is ezt nem tudom. Miért probléma ha körbe csövezem és be állok az aknába? és onnan folytatom ha meg lesz a szivattyú és a homok szűrő.
Ne csövezz előre, legfeljebb 125mm védőcsövet telepíts a medence és a szivattyú helye közé. Fontos, hogy kerüld el a 90° elemeket, csak 45° íveket használj. A medenceboltokban kapható bordás csövet kerüld el messziről, mert sérülés esetén nagy károkat tudnak okozni. Helyette a spiráltömlő biztonságosabb, sokoldalúbb. Nem utolsósorban olcsóbb is.
Szia! 2x4 méter és 1 méter mély homok szűrőt meg szivattyút még nem vettem meg. Gondoltam ha előre becsövezek a medence körül h betudjam rakni a gödörbe és majd tavasszal tovább csináljam.
Ezer éve nem láttalak...remélem minden rendben van veletek. Sokat nem tudtam olvasni a fórumot idén, amikor meg volt időm kicsit lapozgatni, akkor meg szinte NASA technológiákról volt szó. Persze, nekem a 7000 literes medencém aránylag hamar melegedett, nem volt vele probléma...
Sziasztok! Tudna nekem segíteni hogyan kell felépülni a a szerelvényezésnek a medence és szivattyú között mik kellenek milyen vastagságú cső idomok egyebek. 8 köbméteres a medence.
Talaltam helyben egyet ahol fekete 8 meter szeles es uv allo csak 0.18mm vastag van aminek metere 1875Ft. Ebbol kene 4-5m. Valahol olvastam hogy egy evig garantalt az uv allosag es
meg elmehet par evet utana. Vegyem vagy van ebbol jobb olcsobb megoldas?
Igen, a lábakhoz akármivel odakötheted alul és felül, fent pedig ívben meghajlítod. Lecsúszik róla a hó. Ha fekete fóliát alkalmazol akkor nem algásodik be a víz. (Melegben, napsütésben, vagy előzőleg bent tárolva könnyebben hajlik a cső.)
A hó súlyának megtartása helyett inkább arra koncentrálj, hogy a fedésről lecsússzon. A legjobb a sátortető lenne, azt a szokásos derékszögű KPE kötőelemekkel, és megfúrós idomokkal könnyen elő lehet állítani (még megfúrni sem kell).
Másik lehetőség, ha engedsz a gravitációnak, kellően vastag takarófóliával feded a vizet, úgy, hogy felfeküdjön a vízfelületre. Enyhébb időben, amikor elolvadt a hó/jég, egy slaggal leengeded a takaró feletti vizet.
Nem az oldalak közé, hanem az oldalakat kivülről érintve a földbe szúrva (rögzítve), estleg a tetején hosszában egyet a többihez kötözni, vagy legalább a legfelső pontokon madzagot végig vezetni rögzített végekkel (pl. főldbe ásott téglával, vagy kis karóval).
A kpe cso az nem hajlekony valamennyire? Azt hogy tudom befesziteni az oldalak közé hogy ives maradjon es a folia meg esetleg a ho sulyat is megtartsa?
Vegyél olyan hosszú műanyag csövet, amiknek a végeit beszúrod a földbe és úgy hajlítod a medence fölé. Azt hiszem 3-4 elég is lenne keresztben és jöhet rá a fólia. (Nyáron, ha hagyod, egy hónappal hamarabb fürödhetsz.)
Meg vagyok áldva ezzel a 16m3 négyzetes medencével meg a vakondokkal :) Eddig húztam halasztottam mi legyen télre.
Ha szétszedem a medencét akkor az aljzatot - ami lentről felfele föld, geotextil, pvc, műfű - a vakond alátúrja és nincs kedvem tavasszal az egész felszedésével újrasimítássál döngöléssel foglalkozni.
Tehát benne kell maradni a víznek telire amivel csak az a gond hogy beleesik az eső meg algásodik. Ezt a téliesítő folyadékot ha belerakom az a vizet talán megoldja de az esőt nem.
5.3x2.5 alapterületre a labda nem jó megoldás mert ahhoz vízszintet is fent kéne tartani ami nem lehetséges mert a csöcsátlakozásokat ki kell szerelni ahol az alsóig lemegy a vízszint.
Ezert kell kiszerelni a csöcsátlakozásokat, mert az enyém egyben van egy csap résszel amibe ha víz marad biztos szétfagy.
Tehát valami tetőt kéne fel fabrikálni. Nekem elsőre a fóliasátrakhoz használt műanyag csövek jutottak eszembe azok csatlakozásához használt elemekkel talán meg lehetne oldani hogy a egy ilyen cső ívesen meghajtva a két hosszabbik oldalába belekapaszkodik így egy íves vázat képezve mar letakarhatom MG fóliával. azt meg lesúlyozom régebben itt ajánlott módon vizes palackokkal.
Olyan sok jó technikai ötlet volt itt év közben, tudnátok erre valami javasolni? Tehát hogy támasszam be a csöveket a medence csóváz közé? Hol lehet ezeket beszerezni pl vagy egyéb más ötletet is szívesen fogadok.
ez a dpd teszttabletta mennyire megbizhato hideg vizzel hasznalva? vmi fura nekem. megklorsokkoltam 20 m3 vizet eloszor fel kg 56% klorgranulatummal...semmit nem mutat a teszt rogton 1 h mulva sem. 10 sec utan rozsaszinne valik a viz miutan betettem a dpdt de fel perc mulva mar attetszo. 24h mulva megklorsokkoltam megint de most sem mutat semmit a teszt.
Úgy mint ahogyan a benzint lopják az autóból: "szívatással".
Egy slag vége a medence aljára a vízbe (vigyázni, hogy mindig a vízben maradjon!), a másik vége a paláston át a földre lóg, amelyet meg kell szívni, majd hagyni, hogy a közlekedő edények elvén kifolyjon a földre. Ami meg még bennmaradt, azt a felmosórongy és a vödör kombinációja végzi el, de nem magától. Itt már a komoly emberi beavatkozás is hasznára válik a folyamatnak.
Siess vele, mert az üres medence nem sokáig bírja feltöltetlenül ezt a nagy szelet!
Sziasztok! Segítség kéne tapasztalt emberektől - merev falú medencéből hogyan szedjem ki a maradék vizet? Sajnos a leeresztő kicsit magasan van. A mecende a másik irányba lejt. Igy maradt benne egy kevés víz. Szedjem szét a fém vázat és úgy öntsem ki a vizet? Jó lett volna megszárítani mielőtt télire összehajtom, ezért akartam még a fém vázon hagyni egy darabig.
tenyleg folyik vhol a test, vodorteszt 1 cm fogyast mutatott vodorhoz kepest 12 h alatt. csapok el voltak zarva, nyomoag sem volt viz alatt, szoval a tekno vhol.
gondolom etelfestekkel lehet csak nezegetni h hol lehet lyukas..vagy ha leengedem talan majd visszajon vhol a viz?
Sziasztok! Barkácsoláson töröm a fejem. A skimmer és a homokszürő közé szeretnék vmi durva szűrőt szerkeszteni. A medencém felett bambuszok vannak, rengeteg apró levélke, rügyhüvely hullik a vízbe, amiket a skimmer elnyel, aztán egy részük a medence kifolyónál tömi el, - néha teljesen - az ott lévő gyári rostélyt. (A kis müanyag rácsot, ami a vízoldalról fedi a kiömlő nyílást a szivattyú felé.) Van valakinek tapasztalata, ötlete? Előre is köszi!
Medence vegyszereket lehet télen, zárt de hideg (kinti hőmérsékletű) helyen tárolni? Vagy károsodnak? (Ph pluss, mínus, algaölő, pelyhesítő, kombitabi, gyorsklór, teszterhez reagens folyadék.....stb)
2 honapja amikor jo ido volt 1 het alatt fogyott el ennyi viz, mint most 1 nap alatt. miert nem normalis? ha 17 fokos a viz, es kint van 3 fok ejjel akkor sok parolog. tobb mint 200 l / nap normalis medences szakik szerint akikkel beszeltem. ez 1-2 cm viz naponta ekkora teruleten. eloveszem a vodrot es megnezem majd mi a helyzet.
nyar elejen ellenoriztem, etelfestekkel, vodorrel, nem volt vele gond. azota kilyukadt volna? pont amikor hideg lett? :)
amugy mit csinaljak a cipo ragasztoval? ez nem folia, hanem 6mm vastag pp medence. muanyagheggeszteni kell ha lyukas.
a padlo lefolyos dologra nem reagaltatok. megneztem 1.5 m melyen van aknaban a padlo lefolyo csove. nem gond ha nem dugozom le a medenceben es az aknaban levo 1.5m en levo golyoscsap fog zarni? ilyen melyen nem fagyhat, nem?
Meg kell találnod a szivárgás helyét, ami nem könnyű!
Ha szerencséd van, akkor a befúvók, vagy a szkimmer környékén ereszt. Vagy pl. a keringetés csöveinél, vagy a homokszűrő/motor táján.
Ha nem, akkor figyelni kell, hogy az aljánál melyik oldal nedves valamerre, és akkor kutatni a lyukat (de ilyen hidegben?). Aztán ha megvan akkor jöhet oda a cipőragasztóból egy adag (tavasszal majd profibban meg kell csinálni).
Többször leírtam:
A víz, ha megfagy, akkor a térfogata kb. 10%-kal nő! Ez zárt területen szétrepeszti a tartályát. De a jég képlékeny! Lassan hozzáidomul az edény alakjához. Mivel a fagyás télen lassú, így a medencében a jég nagyjából fölfelé terjeszkedik. Ezért kell a szkimmer alá kb. 20 cm-rel leengedni (közben csapadék is lehet, ami még töltheti, ha nincs letakarva). Ha egy csődarabban hosszan jég van, akkor a képlékenység nem segít már, és szétfeszíti, s ezért kell a csöveket vízteleníteni (s ugyanígy a csapokat nyitva hagyni vízmentesen (a golyós csap golyójában rekedt víz is kárt okoz).
Fagytestek többek szerint nem kellenek (én sem használok). Ha nagyon kezd befagyni, akkor először fölfelé törekszik a jég, és púpok lesznek a tetején, a végén pedig az a kisebb terjeszkedés nem szokott kárt okozni.
Lényeges még, hogy ha befagy, akkor a gyerekeket ne engedjük rá, mert ők tudnak ilyenkor kárt okozni!
lenne 2 kerdesem teliesitessel kapcsolatban. 7x3m-es 1.8m mely oval pp medence polikarbonat tetovel. meg nem csinaltam teliesitest ezert kerdezoskodtem szakiktol. azt mondtak, hogy a padlo lefolyot felesleges ledugoznom, ilyen melyen nem lesz gond a faggyal. eleg a szivattyut kivenni, elotte a csapokat elzarni. (ez kb 1.8m melyen van aknaban) homokszurot leengedni es tetejet levenni. na meg befuvo agat bedugozom medenceben es kiengedem belole a vizet.
tenyleg ne dugozzam le a padlo lefolyot? eleg hideg mar a viz...:D
2. fagytestek kellenek-e? ha igen, a mulkor linkelt aqua filt fele kekbol hany db kell? vegig erjen keresztben es hosszaban?
3. nincs letakarva a viz takaroval, rengeteg parolog ilyenkor. 17 fokos kb es mar egyszer toltenem kellett bele rengeteget elmult 1 honap soran, mert elparolgott a harmada..hamarabb fog elparologni mint hogy le tudna hulni :D mar csak felig van kb, befuvok szintjen. mennyi vizzel erdemes teliesiteni?
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy medence mellé mekkora aknát célszerű csinálni. Nekem 80 cm mély a medence ha ugyan olyan mély az akna is az jó? És le kell betonozni az alját? Köszönöm
Azt gondoltam a téliesito folyadék meggátolja, hogy tavaszra nagyon algás legyen. Megvettem kiprobálom majd meglátjuk mit tud. Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!!!
A tágulás leginkább függőleges irányban mutatkozik és a víz térfogatára vonatkozik (tehát 1m víz 10 cm-t emelkedik). A medence oldala tartja a méretet, mert a jég képlékeny. Ezért kell jóval a szkimmer alá engedni a vízszintet, de ekkora emelkedés csak a teljes befagyás esetén észlelhető (kb. 1-2 hét fagy).
Egyébként pedig ez nem hőtágulás, hanem a fagyás miatti sűrűségcsökkenés (a jégnek is csak az 1/10-e emelkedik ki a vízből).
Ez alapján ki tudja kiszámolni? Nekem olyan alacsony % jön ki, hogy nem merem leírni. (Annyiban utalnék azért rá, hogy 4m-es medencénél szabad szemmel nem látható a tágulás mértéke.)
Ha tavasszal úgyis leengeded, akkor tényleg nem kell bele, de akkor letakarni sem kell! Én az első alkalommal téliesítő nélkül hagytam, és tavaszra szép zöld lett az egész. Leengedés, nagytakarítás lett a vége (na meg a takarítás közben, elcsúszás és taknyolás az algán). Így kb. fél medencényi vizet vesztettem. Mindenesetre ki lehet próbálni, mert minden függ a helyi környezeti viszonyoktól, tehát pl. az algaterheléstől.
A fagyástól egyébként meg nem kell félni, mert a jég képlékeny, és - ha lassan is, de - hozzáidomul a tartályához (persze a víz jéggé fagyva tágul is kb. 10 százalékot, tehát magába zárt részen nem szabad bennhagyni).
És az ugyan minek, szintén csak pénzkidobás, de Te tudod. Én ilyenkor tolok bele 2-3 L sósavat, hogy lágyítsam a vizet, talán nem csapódik ki annyira a vízkő, de lehet, az is felesleges ilyenkor bele.
Teljesen felesleges. Nekem már több, mint 10 éve áll, és még egyetlen évben sem tettem bele semmit. Ha tágul a jég, felfele tud tágulni, semmi szerkezeti károsodást nem okozott még a medencében a tél. Szerintem csak pénzkidobás. Sima fóliával le van takarva, hogy ne menjen bele a sok piszok télen, és ennyi. Víz a szkimmer alá engedve, és kész a téliesítés. Még a labda is felesleges középre, mert a ponyvát ha kifeszíted rajta, és és lejtést adsz neki, télen a hó úgyis lenyomja.
Amiről Te írsz, az a porszívózás középről, hiszen a slag nem maradhat benne, mert nagyon leszűkíti a keresztmetszetet. Az én megoldásom kvázi "beépített", hiszen a cső állandóan benne van, ezen keresztül szív a vízforgató, ezért 32mm az átmérője. A befúvok miatt forog a víz a medencében, ettől az áramlástól is középen gyűlik össze a kosz, így folyamatosan szívja a cső. "Automata porszívó"-ként lehetne definiálni.
De megteszi egy 3/4-es slagdarab is (valójában bármilyen cső, csak ha túl vékony, akkor kevésbé hatékony, eldugulhat). Én szoktam várni egy órát, hogy teljesen leüljön a kosz az aljára, de a 80%-át már 10 perccel a futkosás után ki lehet szippantani.
A medence szívó csatlakozójára rádugsz egy pl: 32mm PVC csövet, amely a medence közepéig ér. Mielőtt kijössz a medencéből néhányszor körbe futsz, ekkor a kosz a medence közepén gyűlik össze, a cső meg kiszívja. Ezt a csövet könnyen ki lehet venni ha zavarna fürdés közben, de mikor nem fürdünk mindig be van dugva. Csak kör medencénél működik jól!
Mikor fürdünk, a vízforgató mindig megy, hiszen a lehetséges kosz is felkeveredik, hamarabb eljut a szívócsonkhoz. Nekem a szkimmeremben is papírszűrő betét van, tehát az is szűri vizet. Természetesen van ÉV-relé.
A szolárszőnyeg típusa Sunheater S220 és kettő van belőle. A mérete 06X6m. Az egyik 10, a másik 9 éves. Nekem a víz szűrését egy kerti szivattyú látja el, ami szintén idén 10 éves. Ez hajtja a két szolárt is. Teljesen automatikus a rendszerem, hőfokszabályzó kapcsol mágnesszelepeket. Heti egy alkalommal kell cserélni a papírszűrő betéteket és ilyenkor szoktam pótolni a kombi tablettát is. Porszívózni évek óta nem szoktam, mert nagyon jól működik a középről történő elszívás.
A szolárszőnyeg a kerítésre van felszerelve, 11h-tól 17:45h-ig üzemel 15 perces szünetekkel.
sziasztok, multkor is sok tanacsot kaptam itt algasodassal kapcsolatban, most teliesites, vagyis medence kiengedessel kapcsolatban lenne kerdesem.
pp medence, fold alatti gepeszeti akna, 1 skimmer, 1 lefolyo, 4 befuvo, homokszuro, 1 szivattyu. le fogom engedni a medencet, de hogyan erem el, hogy ne maradjon pl a nyomoagban viz? meg ha kinyomom a medence vizet wasteouton akkor a vege fele mar neha levegot sziv, amikor mar par cm viz van csak benne, ez nem gond a szivattyunak? vagy lejt mind2 ag a szivattyu fele? szoval ha kiszedem a szivattyut akkor ki fog folyni az aknaba a maradek? gondolom homokszurobol is ki kell engedni a vizet. amugy maradhat telen aknaban? csak szivattyut akartam bevinni. vagy az is maradhat bekotve a rendszerbe viz nelkul?
nekem is Sunny Tent van, de nincs (még) fűtés, főleg, hogy még nem tudom, melyik módszert érdemes alkalmazni (mindenképpen valami kész megoldást vennék). A medence fémpalástos,4,6 méteres.
A kérdésem, hogy a milyen fajta és méretű solar szőnyeggel éred el a leírt kb. 3 fokos extra melegítést? A főldön van a szőnyeg?
Hatékonyabb, mint pl. a piramis formájú megoldás?
Meddig bírja egy ilyen solarszőnyeg? 10 éve ugyanazt használod?
Egyébként a SunnyTent (vagy ilyen jellegű fedés) legalább 3C° tesz hozzá a medence vizéhez. Írtam tegnap, hogy 27C° a víz . Ma reggelre 24C°ra esett vissza. Ma délután ismét elérte a 27C°-t. Véleményem szerint, ha süt a nap, de a levegő hűvös, akkor is tud melegedni a víz, a kérdés, hogy van-e kedved fürdeni?
Most nálam teszt időszak van, mert szolárom már 10 éve van, de SunnyTent csak ebben a szezonban. Kíváncsi vagyok mit tudok kihozni a vízből. (Egyébként is október végén szoktam elpakolni, addig még van idő.)
Sajnos szeptemberben már sokat hűl éjszaka. Hiába fűti fel a 100m csö a vizet 27c-ra reggelre 20-21 fokos a víz,kezdhetem elöről. Pedig az oldalán van 10cm lábazati szigetelés.Gondolom a sunny tent sokat számít. Most bubis van. Ez a medi 3x2m pp. Gondoltam már olyan fedésre is mint a jakuzzikon van. jó vastag szigeteléssel Talán itt olvastam hogy a víz felfelé 70%-ot hűl. Ezt kéne megakadályozni. Na majd jövöre. Mégegyszer köszönöm a válaszod.
Én idén már kinthagyom(13m3 fémpalástos), benne vízzel. Télapool, fagytest stb. vonalon vészeljük majd át az őszt/telet. Gépészetet persze leszedem róla és kiengedem belőle a vizet, de azt sem cipelem fagymentes helyre...
Az én vizem, az elmúlt 3 hétben minden nap, 30,5C°(de)-33,2C°(du.) között mozgott (többször volt 34C° is). Ehhez kellett 2db 06x6m szolárszőnyeg, valamint egy SunnyTent medence fedés és egy olyan medence, amit az említett felszereléssel fel lehet fűteni. Ugyanis nem árt a fűtést, a medencéhez méretezni! (3.5m kör PP medence.)
Közlekedőedény.... (Sosem szívtál le kocsiból benzint?? :-))
Az a fontos infó marad ki, hogy a slagot előtte fel kell tölteni vízzel légmentesen, és mindkét végét le kell zárni. (vagy meg kell szívni a csövet az alsó végén, hogy vakuum legyen, de ez 2 méteren még megy, de 20-on már annyira nem vicces)
Beteszed a medencébe, átvezeted a medence élén és a kinti végét mélyebbre helyezed, mint a medence alsó pontja. Majd előbb a medencébe lévő végét megnyitod, aztán a mélyebben lévő végét... És lám, elindul a víz.... Ha légmentes a rendszer, akkor kisebbet emelkedik a víz a paláston felfelé, mint amennyit esik a cső további részén, így elindul a víz a mélyebb pont felé. Ha levegőt szív, akkor viszont leállhat (egy két kis buborék még nem állítja le)
Ilyenkor nyomás nem igazán lesz a csőben,tehát sokkal hosszabb idő leengedni így a medencét, mint akár forgatóval / szivattyúval, viszont ingyen van! (és halk)
ez a slag dolgot nem értem. a medence pereme majd egy méter magas. létrán mászunk be. ha én beledobok egy slagot a vízbe a víz magától l nem indul meg felfelé.. vagy tévedek?
a szkimer nyíláson lógatnám be a szűrőhöz adott fehér csővet azon folyatnám ki vagy szívattyú. 4 köbméter víz, 3,66m a medi átmérője
vákumtárcsás porszívó nem is tudom mi..:-)
azért szedném szét mert ferde a telek ahol van, és bár EPS lapokat raktam alá. sajnos nem ástam eleget nincs vízszintben és a palást alatt a karima alatt kitüremkedik a belső fólia. ronda.
A légkör nyomása segít, egy darab slag is elég a célra. Feltöltöd vízzel, a végét befogod, ledobod a földre, magátol kifolyik.
Ha nincs időd rá, akkkor a homokszűrőnek szokott lenni keringetés (whirlpool), egy ürítés állása. Ezt főleg akkor éri meg használni, ha van vákumtárcsás porszívód, akkor szinte az összes vizet ki lehet szedni.
Jövőre fóliát cserélnénk a medencében (fémpalástú), idén már nem fürdünk, a kérdés, van-e értelme még vacakolni így a medencével (ph-t, klórt figyelni, szintet beállítani stb.) vagy simán téliesíthetem akár most a hétvégén, ha a tavaszt úgyis új fóliával kezdem?
A terv, hogy a vizet visszaeresztem a szkimmer alá és ennyi.
Homokszűrőt persze leszedem stb., de nem vegyszereznék semmit.
Letakarnám, mert akkor egyszerűbb lenne tavasszal leereszteni a vizet.
Árthat-e valaminek (fóliát kivéve), ha a fentiek szerint "téliesítek?
31 fok ;) reggel héttől este 9-ig megy a forgató és a fűtés. Tegnap is estére mentek ki a gyerkőcök, aztán futás be a meleg fürdőbe. Még szeptember végéig hagyom, így öt hónap lesz idén a szezon.
Pár éve igazából nem várom meg a 15 fokot. Ahogy vége a szezonnak, téliesítek. Gond nélkül meg lehet tenni. A fene fogja fizetni a villanyszámlát novemberig.
Ha továbbra is a téliesítést választod, akkor először tisztíts ki szokásosan a vizet (ha kell akkor sokkolás is), és mindaddig kezeld olyan módon mintha nyár lenne, egészen addig, amíg a hőmérséklete tartósan 15 fok alá megy. Ez mostanában sajnos kb. November eleje. Ekkor még be kell állítani a pH-t kb. 7.2-re. Ha ennél alacsonyabb akkor korrodálni tudja a fémes szerkezeteket. Magasabb meg az algának kedvezne, különösen tavasszal a visszaállításnál. A klórszint pedig legyen magas (3 mg/L).
Ezt követően kezdhető a téliesítés a leírások szerint, tehát: kiszedni belőle mindent (pl. létrát), és a vizet leengedni a ki/be-folyók (pl. szkimmer) alá legalább 20 cm-rel. Nagyon alacsony se legyen, az oldalfalaknak feszesen kell állni. A csöveket leszedni, és a leeresztett homokszűrővel elpakolni fagymentes helyre (homokot 2-3 évente elég cserélni). Ne felejtsük el, a leszedett csatlakozóknál, hogy ha van ott gumitömítés, akkor azt is gondosan rakjuk el tavaszig, különben elkallódnak.
Ekkor jöhet a Télapool, amelyből - ha alacsony a keménység - elég egy fél palack abba a medencébe, ha magasabb akkor az egész belemehet. Valahogy érdemes ezt még elkeverni, hogy mindenütt hasson. Jöhetnek az egyéb dolgok, labdacsok, takarók, stb. (én nem takartam, addigra a levelek lehullottak, s csak keveset fújt bele a szél télen, mert össze lettek gereblyézve a kertben). A Télapool lényege, hogy az algásodást, vizkövet, baktériumot, gombát gátolja amíg le nem bomlik. Lebomlani 15 foktól fölfelé kezd, néhány hét alatt, azaz tavasszal megint figyelni kell majd a víz hőmérsékletét, s ha rendszeresen 15 fok fölé megy akkor jöhet a tavasziasítás.
A víz nagy hidegben simán be fog fagyni, de mivel nem keményfalú, a medence utána megy. A jég is képlékeny, és az se baj ha totál befagy. A jég szintje kb. 1/10-del magasabb lesz mint a víz volt. A szél az oldalfalak feszülése miatt nem tesz kárt az anyagban (üresen összetörné a keményre hűlt fóliát).
Tavasszal, ha időben megkezdtük a tavasziasítást, akkor elég utántölteni, és szokásosan kezelni. A pH-t ellenőrizzük, mert addigra nagyon elmászhatott, és állítsuk vissza. A bemászott bogarakat kiporszívózzuk. A Télapool 15 fok fölött pár hét alatt elbomlik magától. Ha sokat vártunk, akkor bealgásodhat, s ekkor leeresztés, takarítás és újratöltés jön. Ilyenkor a barnás vízkövet is eltávolíthatjuk - vigyázva - hígabb sósavval.
Látható, hogy a téliesítés költségesebb (tovább kell kezelni, Télapool, és korán kell feltölteni), de a szétszedés, elpakolás, újraépítés maceráját elkerülhetjük, s különösen akkor hasznos, ha nincs is fagymentes hely az egésznek télire. No meg a bennmaradt vizet is megspórolhatjuk (ez nálad kb. 4000 Ft ha csapvíz).
Túl meleg még a víz ahhoz, hogy magára hagyhasd, azt hiszem... Nézz utána, talán csak 10°C vagy 15°C-os víznél kezdheted a téliesítést. Addig klórszint/pH tartás, szűrés, mint nyáron.
Az volt a terv hogy benne hagyom a 16m3 vizet telire, veszek valami téliesítő adalékot, majd lefedem vagy a labdás módszerrel vagy valami műanyag lefolyócsőből eszkábálok a hosszanti oldalak köze valami íves tetőt ami megtartja azaz kiemeli ívesen a saját takarófóliát vagy mg fóliát. Na most kb 1 hete van magara hagyva se szűrés se semmi. Most nézem hogy szúnyoglárva tenyészet lett és a víz meg opálos.
Álljak neki tisztítani klórozni?
Mi van a téliesítő folyadékban és ha az benne van szúnyoglárva nem lesz benne vagy az csak a fagyásról szol vagy miről?
A Nagy Öreg Indiánok gyakorlata szerint legalább 3-szor illik megforgatni a medence vizét . Ez neked 13.5 köbméter .Minél nagyobb a homokszűrő, annál rövidebb ideig tart .Én sajnos medencés boltban a "szakember" tanácsára 4 köbös szűrőt vettem a 16 köbös medencéhez . Így én napi 12 órát járatom. Azt is vedd figyelembe ,amit Egérfogó írt, hogy kinövitek a medencét, és a következő nagyobb lesz .
20mm átmérőjű, 1,2 vagy 1,3 mm vastag fallal minden mezőgazdasági, kertészeti öntözésssl foglalkozó boltban kapható. Mostanában főleg a 100m tekercset preferálják a boltosok, de a gyártók 200m tekercset is szállítanak. Legfeljebb kérni, rendelni kell. A 200m optimálisnak mondható méret, három egyforma, 66m hosszú darabra lehet vágni. A párhuzamos kötésnél vigyázni kell a topológiára, nem mindegy a bekötés. Az ágak egyforma hosszúsága is fontos. A villanyszerők gégecsöve nem jó, a bordás fal nagy ellenállást jelent a szivattyúnak, főleg 3,5m emelési magasság mellett.
Óránként körülbelül 300l/ág vízsebességnél ilyen időben 1-3 fok körüli hőmérsékletnövekedésre lehet számítani a spirál végén. Megfelelő szivattyút kell keresni, a nagyobb teljesítmény nem baj, azt vissza is lehet kapcsolni.
Mázlim van! pont a te véleményedre számítottam. Láttam már sokat írtál a témában. Köszi hogy írtál.
Kpe-t akartam írni bocsi, de az túl vastagfalunak tartom én is. Nincs még valami ami szóba jöhet és nagyon vékony a fala. Pl.: fekete villanyszerelő gégecső
ha nem ereszt. Jó lenne ha hamar átadná a meleget.
Mit remélhetek 100 méter 20-as lpe csőtől? Mondjuk 2óra keringetés tűző napon Szeptemberben (mostanában) 25 fok nappal 17 éjjel Egyébként most így 21 fokos a vizem. Ki lehet tolni vele kicsit a szezont?
Medencét túlszűrni nem lehet. Gondolom, nem akarsz örökké ennél a méretnél maradni.
Fűtést csak folyamatos keringetéssel érdemes kivitelezni. Nem tudom, mi az a kpl, de érdemesebb minél vékonyabb falú LPE csövet használni. 20mm átmérő az optimális, párhuzamosan kötött 60m-80m darabokból. Ahhoz inkább egy fűtéskeringető szivattyú dukál.
-4,5 köbös medencémhez venni homokszűrős vízforgatót őszi akcióban.
- Mekkora kellene hozzá?
-Baj-e ha túl nagyot találok csak?
A fenti vízforgató képes lenne egyben a medence melletti tetőre (3,5méter magasra) felnyomni a vizet és mondjuk valami kpl csőben körbeküldeni, hogy fűtsön?
Milyen vastag kellene és milyen hosszban?
Köszönet minden gyakorlatias segítségért.
Bocsánat! Nem akarok senkit sem megbántani, de más fórumokon (mondjuk amihez értek) sok a tudni vélő hozzászóló.
Végre kiárusítják a tescoban a medencevegyszereket. A vegyszerkészlet (kombi tabletta, ph minusz, úszóadagoló, tesztcsík stb.) 1800 Ft, ennyit megér. Az aktív oxigén is ennyi + az aktiváló, de abban nincs tapasztalatom, a klór pedig már bevált. Jövőre is megvan óccóé.
Nálunk úgy rá volt gyógyulva a fólia a csőre, hogy nem kis erőfeszítésbe telt, mire le tudtuk húzni róla cm-ről cm-re haladva. :-/ Pálca itt nem segített. Jövőre lekenem valamivel, mondjuk szilikon olajjal, mert ezt szeretném elkerülni a jövőben.
Bedugsz a cső és a medi ponyvája közé egy vékony pálcát - én a kis permetezőnek a csövét használom - ami éppen végig éri, és szépen két ujjal körbehúzod a cső mellett.. kb. 13 és fél másodperc, és már nincs is összeragadva.. :-)
Reggel még volt benne 20cm víz, azt sikerült majdnem nullára redukálni kerti szívattyúval. Aztán felmosóval felszedtem a maradékot, illetve az oldalát belülről szivaccsal lemostam.
Délelőtt 10-kor kezdtem, este 6-ra végeztem mindennel. (A vázat még felcipeltem a padlásra, mert csak a ponyva marad a garázsban).
Ha nem lenne ilyen drága ez a medence, akkor megkockáztatnám, hogy kint marad télre, de így nem.
Sziasztok, elkezdett érdekelni a CYA szint. Azt olvasom, van egy ajánlott szintje, legyen ez mondjuk az egyszerű számítás miatt 70ppm. Egy nagy kombi tabletta ezen 7ppm-et emel 20m3 vízen. Ez 10%. Ezt ellensúlyozandó a tablettánkénti 10% vízcsere tűnik logikusnak.
Ez mennyire reális? Egyébként 20m3-es medencére számítva nektek hány tabletta fogy hetente?
(Van olyan érzésem, hogy a tablettás vízkezelést mini medencékre (<10m3) találták ki? Nagy medencénél papíron mintha problémás lenne. Főleg átteleltetett vizek esetén... Mit gondoltok?)
Nem a fagy miatt félek, mert úgyis leviszem a pincébe ahol télen sincs túl hideg. Attól tartanék inkább, hogy valami élőlény elszaporodik a nedves homokban, megposhad, és büdös lesz jövőre.
A többiek tapasztalata alapján úgy látom nem kell erre számítani. Na nem mintha nagy összeg lenne kicserélni 20kg homokot, csak a beszerzés szállítás a nagy macera. Na meg a postázás eléggé megdrágítja.
Gondolom a csonkon kijön a víz 90%-a, vagy ha nyitva marad akkor lassan kiszivárog a maradék nagy része is. Ami marad a homokba ha meg is fagy, talán már nem tágul annyit, hogy szétnyomja. De azt azért nem kockáztatom meg.
Én tegnap szedtem ki a homokot a szűrőből, egy műanyag kemping asztalra púpoztam fel. Azon szép lassan tökéletesen megszárad, és el lehet rakni télire. azért rakom asztallapra, mert arról le tud folyni az a víz ami a gravitációtól kijön magától a homokból.
A szűrőben nem merem bent hagyni a vizes homokot, mert félek, hogy a fagy szétnyomja a szűrőt. A fagy nagyon csúnya dolgokra képes a vízzel.
Mindent szépen elmostam tömény algagátlóval, főleg a medence belsejét a belső forrasztási peremet is felhajtva. Tavaly nem mostam el így és tavasszal mire feltöltöttem csapvízzel a medencét már zöldes volt a víz, olyan hamar bealgásodott.
Az elején kiszedtem, próbáltam szárítgatni. Aztán a második évben csak leengedtem a vizet róla az alján lévő csonkkal, és úgy hagytam. Semmi baja nem lett. Azóta így rakom el télire. Letakarom, hogy ne költözzön bele semmi. Én még csak fagymentes helyen sem tárolom.
Mi 110e-ért vettük. De nem bánom. Azóta annyi strandolást kihagytunk, hogy az áranak a negyedét már visszahozta. :-)
Ennek az oválisnak annyi az előnye, hogy körbe tud forogni benne a víz. Nekem a szögletes sarkaiban kissé pang, takarításkor több munkát igényel.
Viszont a képet nézve csak 4db ferde kitámasztó lábat látok, kevésbé tűnik stabilnak. A mienken 10db ilyen U alakú csőláb van, amiatt elég stabil. A 40-60kg-os gyerekek a létráról ugráltak bele, simán bírta. Mondjuk ezt először látva leizzadtam...
Ha van időd szedd ki, ha nincs hagyd benne. Ha visszamosással teszed el télire majd tavasszal visszamosással kezdessz, nem lesz gond. Régebben kiszedtem, ma már lusta vagyok.
A homokszűrővel mit kell csinálni télire? Maradhat benne a vizes homok?
Arra gondoltam, hogy még egyszer kiporszívózom alaposan a medencét vele, hogy a homok tetején legyen a kosz. Majd a tiszta medencevízzel visszamosatom ameddig csak el nem éri a csonk szintjét a víz. A többit majd kiimádkozom valahogy a medencéből.
Nem tudom nem büdösödik bele a vizes homok 8-9 hónap alatt? Vagy ki kell szedni megszárítani?
Én tavaly nyáron vettem ilyet, az idénre lecseréltem én is a szivattyút homokszűrősre (akkor az edigitalban volt 100e leárazva). Sajnos a csonkokat is ki kell cserélni, mert a gyári túl pici hozzá.
Mi 1.5 hónapja egy Bestway Caprit vettünk, ami olyan méretű, amit keresel. a vízmélysége 80-90cm, nekünk ideális Az Aqualingnél ez most kereken 100e.
Meg vagyunk vele elégedve, de a papírszűrője komolytalan, homokszűrőt fogunk venni jövőre. A szezonnak nálunk vége, a víz le lett eresztve, a hétvégén elcsomagoljuk a medencét.
Többieknek: a fejléc linkjén sok okosságot olvastam, így kérdeznem még nem is kellett! :-)
1. Megvártam, míg a víz hőmérséklete tartósan 15 fok alá csökken, addig tisztán tartottam (klórozás, algagátló, levelek kiszed). Ez mostanság - a vénasszonyok miatt - kb. Nov. eleje.
2. a. Leengedtem kb. a felére (de mindenképpen a szkimmer, befúvók alá kell), vagy pedig
2. b. (opcionális:) beklóroztam; házi vízművel (= szivattyú+tágulási tartály+nyomáskapcsoló) egy kiépített vezetéken (KPE20-as csövek) a WC-k felé vezettem, és átváltottam rá. Ez kb. 3 hét alatt leengedett kb. 8 köbmétert, s megspóroltam ennyi csapvizet. Közben takarva, vagy a beleszállt leveleket időnként kiszedve.
3. (visszaváltva a WC-n a csapvízre) Csövek víztelenítése, a keringető rendszer szétszedése, a csövek végén a tömítőgumik megőrzése nylonzacskóban, üres csövek, és a víztelenített homokszűrő elrakása (a homokszűrőt fagymentes helyre!).
4. Klórozás/újraklórozás (ha 3 hétig ürült), vagy lehet használni a Télapool-t (kb. fél palack); mindent kiszedni (létra, adagoló, hőmérő, stb.)
5 Mivel a levelek már lehullottak, nem szoktam takarni, hanem egész télen így van. Az eső, hó növeli a vízszintet (tavaly 20 cm többletem lett), befagy akár 20 cm-es jéggel a tetején, sőt az oldalán is. Gyerekek ne másszanak rá korcsolyázni!
6. Tavasszal, amikor a víz már 15 fokra fölmegy (eddig bírja a Télapoopl) akkor tisztítás (volt, hogy nagyon piszkos algás lett, akkor egy ideig újra WC, majd leeresztés és sikálás), majd a homokszűrő, s a csövek visszaszerelése, és a vízszint visszaállítása (amit ősszel megnyertem, most azt töltöm vissza a csapból).
7. Szokásos klórozás, pH beállítás mint a nyári időszakban (és újabb vegyszerek vásárlása).
A homokszűrőben 2-3 évente lehet homokot cserélni tavasszal.
A regi kisebb medence nem nagyon zavart de most ez a bazi nagy ott all egesz telen.
Amikor a kicsit szetszedtuk a viszintes csovekre ugy ra volt tapadva a medence hoyg alig tudtuk kihuzni oket. egyenkent kellett lefejteni majd kitolni.
Es az csak 3 kombeter volt szoval itt sokkal nagyobb a "ragaszto" ero
Nalam egy masik problema elojohet eddig a súly nyomja a talajt a vakond ott nem próbálkozik ott, de korbe igen, ha elrakom egybol ala fogja turni a a foldre rakott geotextilt+1mm foliat+mufuvet es jovore ujra egyengetni mar nem lesz sok kedvem.
Ugyanez volt a problémám a szezon elején, majd rájöttem, hogy a D csatlakozóra (amin visszamosáskor, öblítéskor és leeresztéskor megy ki a víz) túlságosan szűk tömlőt (gyak. fél colos slaggot) raktam. Átmosáskor alig volt koszos a víz, pedig előtte felporszívóztam egy jó adag döglött algát. Úgy tűnik, a lecsökkent keresztmetszet miatt nem tudta átmosni a homokot. Amikor szétszedtem a homokszűrőt, a homok tetején majdnem fél centis trutyi volt.
Nálam az lett a megoldás, az A és B csatlakozókra való 38-as (?) tömlőt raktam a D csatlakozóra, így már vidáman jött ki a trutyi 5 másodperc után. Öblítéskor nekem látszólag mindig tiszta víz jön, de nem eresztettem átlátszó edénybe.
Azért még így sem tökéletes minden, szűrés állásban algák felporszívózásakor gyakran (csak egy idő után?) azt tapasztalom, hogy a medence visszavezető ágában nem teljesen tiszta a víz. Lehet, hogy porszívózás közben többször is át kéne mosni a homokot. Vagy a homokom nagyobb szemcséjű, mint kellene. Vagy csak túlságosan apró alga szemcsék jutnak vissza, ezen a helyi biblia szerint segíthet egy utólagos pelyhesítés és porszívózás. Én azt tervezem, hogy a következő szezonra beszerzek egy csodazsákot, ami reményeim szerint kiszűri majd ezeket.
Az is igaz, hogy a homokszűrőm órája nulla nyomást mutat, de valószínűleg csak tönkrement. Jövőre megpróbálok kölcsönkérni egy órát valakitől, próbaképpen.
Van-e valakinek szárazon futás ellen védelme ???Napok óta a netet bújom, pedig jó lenne a homokszűrőt és az UV-lámpát védeni .A szivattyú általában felügyelet nélkül megy órákig .
Nem is kell, ha elolvasod a "bibliát"( mobilmedencek.atW.hu) , frissíteni kell a vizet 1-2 hetente , ami 5-10% .Nálad 150-300 l. víz .3 köbös szűrőnél 6perc alatt szív 10%-t ,ezt tudod visszamosásra használni . A java biztos kijön a szűrőből . Az első 1-2 percben nekem is tiszta vizet nyom ,utána jön a tutyi .A rendszeres visszamosás miatt soha nem változik a nyomás, 0.5 bar stabilan. Én a medencét is visszamosás funkcióban engedem le .
Nálam is kb. 5 másodperc, mikor már jön ki a 2m hosszú kifolyócsövön a barna lé a látszólag tiszta után. Én ezután számolom le a 0.5-1 percet, majd a rendezés állásban szintén 5 s után a visszamosási időnek kb. a felét.
Köszi mindkettőtök válaszát. Megpróbálom hosszabb ideig, hátha megindul. Olyan koszos vizet várnék visszampsatáskor, mint amilyet visszaköp a medencébe akkor, mikor visszakapcsolnom szűrésre. Másfél köb sok lenne, 4 köbös a medence.
4 köbméteres homokszűrőm van . A vízfrissítést a visszamosás funkcióval csinálom max. két hetente ( 16 m3-s a medence ).Leeresztek így kb. 1.5 m3 vizet ,ami 20-25 perc . Volt olyan, hogy még a vége felé is jöttek ki apró bogarak(hangyák) . Az öblítés kb. 1 perc .Szerintem ,ha így csinálod, nem lesz gondod .
Bestway 3,5m3-es homokszűrős vízforgató visszamosatásakor van gondom. Akkor mosatom vissza, mikor eléri a nyomás a 0,45 bar nyomást (a manuál ajánlása). A visszamosatáskor elég tisztának tűnik a víz már 1 másodperc után. A visszamosatás utáni öblítéskor sem látom, hogy pár másodperc kellene neki, hogy ne legyen zavaros, egyből tiszta. Viszont mikor visszakapcsolom szűrésre és elindítom belenyomat egy koszos homokfelhőt a medencébe. Olyan, mintha nem mosatna vissza rendesen, mert bár visszaesik a nyomás a művelet után, de másnapra újra a határértéken van.
Ez a második szezonja a gépnek is és a homoknak is. Tavaly, mikor új volt hasonló volt a helyzet, csak nem ment újra fel a nyomás ilyen gyorsan. A piktogramok jelentését már többször átnéztem.
Én ilyet vettem. Az ioncserélt vízre 5-6 ppm-et mutat, a csapvízre 310-330 körül, a medencére 360 ppm körüli értéket. Szóval nem sokkal emelkedett a medence vízében a TA kb 2 hónap alatt, bár párszor kapott valamennyi friss vizet, mert a gyerekek kipacsálták, meg egyszer a homokszűrőt is visszamostam.
Ez azt jelenti, hogy a TA már első feltöltéskor sem jó, mert a csapvíz TA jóval magasabb, mint a medencében kívánatos? És akkor savazással kell kezdeni első beüzemeléskor?
Vegul benne voltak par orat, es delutanra viz is kitisztult :) nem semmi a gyerekek lila szajjal jottek ki mindannyian majd nemsokara visszamegyunkkel 24 fokba :)
Én tegnap elkezdtem szétlocsolni a medence vizét a gyepre. Vasárnap szétszedem, idei évre ennyi volt a fürdés.
Reggel 20 fokos vízről indul, ami délutánra 24 fok felé már nem megy fel. Mivel a jövő hétre már csak 27 fokot jósolnak és éjszaka 15 fok körül alakul majd, így nem látom értelmét tovább tartani a medencét.
En is jartam mar igy. Kiszamoltam mennyi klor kell, h meglegyen 0.8 mg / liter arany. Annyit rakjal a gyrosklorbol, szivattyut bekapcsolni es fedetlenul menjen egy orat. utana sztem siman bemehentek.
Surgos segitseg kell, delelott jottek vedegek, minden gyerek furodni akar. vagy 3 napja nem megy a szures es a klor is teljesen nulla vizben es opalos a viz. Regebben mindig klor+algaolo+szures hatasara egy nap alatt kitisztult. Igy sose mentunk bele de most nagyon bele akarnak. Ugy mondnam hoyg felig attetszo a viz. Szerintetek menjenek bele? 10 perc utan ugyis kijonnek mert 24 fokos
Föld feletti medencém van, az egészet beborítja. Mikor kinyitom, csak úgy dől kifelé a meleg. Tíz éve van szolárom, de ilyen gyorsan még sose melegedett a vizem mint az idén, mióta a fedés megvan.
Ez a Sunny Tent, vagy hasonló fóliasátor jellegű medence fedés, legalább 3°C-al növeli napi szinten a medence hőfokát. Véleményem szerint érdemes ilyen fedésen elgondolkozni. Nagy melegben, szinte alig mentek a szolárszőnyegeim, mégis brutál meleg lett a vizem.
Anno veletek kezdtem a medencézést, az évek alatt be is vált és működött a vegyszerezés, csodazsákozás, évek óta frankó fűtést is csináltam hozzá a terasztetőre.. :) Idén többször volt már magára hagyva a medi (3m-es) 1 hétre is, de sötét fóliával letakarva, bevegyszerezve kristály tisztán fogadott.. Most viszont 4 nap távollét után zavaros (algás) és iszonyú büdösen fogadott. Néhány csodazsákos szűrés után,mellette klór sokkolva ismét kristálytiszta lett a víz,de a szag megmaradt.. tudom, nem lehet távgyógyítani, de olyasmi a szag, mint a frissen kibontott műanyag medence, matrac.. A medence fala, alja nem síkos és a csodazsákból a szokásos zöldes/algás trutyit mostam csak ki. Igaz, még pár hét és lebontom,de zavar ez a szag,ami kb 10 év alatt soha nem jött elő.. :(
Egyébként a fűtéssel (kb 200m PE cső) 1 nap alatt 28-29 fokra tudom melegíteni :)
Én tegnapelőtt engedtem le a 24m3-est. Igaz tudtuk volna még fűteni gázkazánnal, de már kint sincs az a jó idő mint eddig, ez a 30 fok már nem az a 30 fok...
Lehet valami folia satrat huzok fole akkor. Mar neztem a foliasator keszites rejtelmeit de nem talaltam azt az olcso muanyagcsoves valtozatot amibol lehtne valami kinyilo lenyilo sunny tent szeru izet csinalni mezogazdasagi foliaval
Dettó... 20m3 víz nem melegszik pikk-pakk ,még szolárral sem ... nekem azokban a durva napokon +2 fokot tolt fel naponta...most meg fürödhetetlen .....remélem lesz idén 27 fokos vizem :)
Most viszont már az éjszakai hőmérséklet nagyon alacsony és a medence nagyon kihűl. Sajnos ez már nagyon nem fog változni. Még lehet 28-29 fok napközben, de arra kicsi az esély ,hogy éjszaka ne menjen 20 fok alá (DE INKÁBB 15).
Akkor ennyi volt? ket nap eso max 25 fokkal es az eddig 29-31 fokos 16m3 viz lement 20 ra :( most pici napsutes 24re visszament. Csak nem ertem mert kanikulaban is ugralt reggel este 18-35 fok kozott a levego a viz meg csak 2 fokot valtozott, azt hittem az uj nagymedence sokkal tovabb tartja :(
Kaptam ajándékba egy szolár fűtő szőnyeget, egy ilyen kb 3 méter hosszú és 50cm széles fekete vékony csövekből álló kvázi szőnyeget. Sajnos a végéhez szükséges dugókat és csatlakozókat az adományozó valahol elhagyta és ötletem sincs honnan lehetne szerezni. bementem a Hengermalom utcában lévő Bestway bolthoz, de nem tudtak segíteni. Valakinek lenne ötlete??
Csibor.Nalam is szokott néha lenni,főleg eső után.Nagyot tud csípni,ki kell venni a vízből és agyon kell taposni.Repülve "közlekedik" és ha vizet talál (pl.: medence), belemegy. Legrosszabb esetben petét is rak bele. :(
Kb. 3 - 4 napja megjelent a medence vizében valami vízi állat. Olyan mintha vízipók lenne, de attól kisebb, kb 1 - 1,5 cm hosszú lehet, Minden nap 3 -4 darabot kihálózok. Mi lehet az oka, hogyan kerül bele?
Piros nyálka az döglött alga lesz. Így csinálják a bíbor festéket. Kitenyésztenek egy medencényit, aztán vegyszerezik a vizet hogy ne érezzék jól magukat >> ahogy pusztulnak termelődik a piros festékanyag.
csak egy példa: itthon mindenhol azt hallod, hogy ne használj hypo-t klór forrásként, mert az lúgos és csak emeli a pH-t.
Miközben ez marhaság, és csak _átmenetileg_ emeli meg, de olyan mértékben ami bőven elfogadható, és hamar visszaáll az indulási szintre.
Emiatt pl én a jövőben venni fogok egy egyszerű perisztaltikus szivattyút egy időzítővel, és átállok a 25 literes kiszerelésű 15%-os klórra, aminek ballonja kb 4000 forint. CYA szint 20-30ppm-re beállít, szabad klór 2-3ppm.
Oké, hogy a nátrium-hipoklorit nem stabil szer, de ha 1-2 hónap alatt leesik 5mg/literre a töménysége, még az is bőven jó.
Ne aggódj, én is minden nap-másnap megmérem :) Már csak azért is, mert érdekelnek a mögöttes folyamatok, szeretek tisztában lenni a dolgokkal. Ráadásul hónapok óta próbálok beszerezni egy taylor K2006os test kit-et, ami lényegében a medencés mérők state-of-the-art-ja, de egész Európában beszerezhetetlen, USAban meg a sarki fűszeresnek is van egy raklappal (csak nem szállítja ide). Kb 11 millió lakossági medence van odaát, és nem teljesen ott tartanak, mint az itteni mezei medencés boltos, aki annyit mond hogy "kéthetente sokkoljá' aztán nem lesz gond"
Én viszont azt mondom, megéri mérni. Mert nekem az nem az igazi, hogy jó a víz, reggelente a döglött algát kiporszívózom és kész. Mert ne legyen alga. De a másik véglet sem, hogy tiszta a víz, minek mérni bármit. A víz nem fogja jelezni, ha túl sok a szabad klór, csak nem ajánlott. De hát kinek hogy, nekem ennyi "munkát" megér.
az jó, ha jó, szerencsére nekem sem kell piszkálni, de én azért beszélek könnyen, mert nekem nagyon sokat árnyékban van. Amikor meg süti a nap, akkor meg szolárfóliával le van takarva. Ergo az algásodás nálam sokkal nehezebben történne meg.
A víz hőmérséklet utóbbi időben stabil 28-28.5 C fok, ami jelentősen elmarad az itt néha bedobott 32-34 fokoktól, de megmondom őszíntén nem cserélném el. Nekem nem esne jól a 34 fokos hőségben a 34 fokos víz.
A fűtéssel is csak azért variálok/próbálkozok, hogy opcionálisan melegíthessek hogy a szezont meg tudjam kicsit nyújtani.
Valójában nem kell túlkomplikálni ezt a víz dolgot, ha pár alap dolog be van tartva, akkor nagy csoda nem lesz.
A lényeg, hogy legyen mindig valamennyi szabad klór a vízben, azaz kötetlen állapotban, és aktív formában, azaz nem cianursav raktárban. A tabletták ugye folyamatosan növelik a stabilizátor taralmat, amihez kötődik a klór, és egyre kevesebb lesz jelen aktív formában. De amíg megvan ebből -aktív klórból- az elegendő a vízben, akkor valójában algaölő sem kell, és a rendszeres sokkolás is elfelejthető.
De ha valaki szezononként vizet cserél, illetve ha nem is kompletten, de nagyon sok vizet cserél, akkor a tablettás dolog tökéletesen működik.
A problémásabb, odafigyelősebb esetek a nagyobb medencéknél kezdődnek, ahol nincs szived szeptemberben kilocsolni 50-100m3 vizet :)
Mondhatjuk úgy, hogy túl hosszú a láb, de inkább fogalmazzunk úgy, hogy összemegy a fólia. Az oldalsó fólia, ahogy dagad kifelé, egyre feszesebb, ugye... Szerintem ezért. Ha spaniferrel, bármi mással összefognánk a fóliát, hogy ne hasasodhasson ki, szerintem nem nyomná annyira a gumilapot. Mármint nem jobban, mint mellette a medi alja...
Igen ugy értettem! Nálunk kötelező az évenkénti.... (és ezzel csak arr akartam célozni hogy nem vagyok színtévesztő, hogy összekeverjem a narancs 7,2 szinét a bíbor 8,2 színével)
Köszi ezt jövöre megfogadom! Amugy én se értem hogy miért, de a lábakra iszonyat súly nehezedik! Vizszintezett talalyon, 3cmes gumilapok és arra raktuk a medencét! Lábak alá nem raktunk semmit, pont azért mert elméletileg azokon nincs nagy súly (ha raktunk volna alá valamit pl fa 2-3cm vastag akkor nagyobb súly lenne rajta mer akkor a medence alja lejebb lenne)! Töltéskor 5-10cm es víznél már megemelni se tudtuk egyik lábat se, hogy megigazítsuk, most viszont sok láb kilyukasztota a 3cm gubulapot... Tehát tényleg brutál súly van a lábakon, de miért? Alapból túl hosszúak lennének a lábak? Jövöre máskétt kéne felállítani, de hogyan, hogy a lábakon ne legyen ekkora súly? (Amgy a lábakon vannak kb 5x3cm széles műanyag talpak gyárilag)
Amúgy...elgondolkodtam ezen a Ph meg TA meg mindenféle tudományos mérésen, sósav, csodazsák, pelyhesítés stb. Korábban erről szólt az életem nyáron. Idén már semmi ilyesmit nem csináltam, de tiszta a víz az ezerpárszáz forintos tesco klórtablettától meg a piacon kapható legkisebb papírszűrőtől. Június 2-án töltöttem fel kútvízzel, és most is olyan mint a legelején. Ha pancsolunk benne, utána kicsit opálos lesz, de behelyezek egy gyorsklór tablettát, hamar kitisztul. Még takarni is lusta vagyok szóval bomlik benne rovar, levél amíg másnap ki nem halászom vagy slaggal kiszívom az aljáról. Idén ráadásul jó sokat használtuk, hálistennek volt rá alkalom. Még a nyaralást (egy hetes hanyagolást) is kibírta.
Az elején még lehetett mondani, hogy szerencsés minőségű a víz, vagy mittudomén, de egy idő után már mindegy, nem? Úgy értem egy kvázi tóban előbb-utóbb kialakul az "élet", megváltozik az összetétele, süti a nap, beleesik az eső...nem nagyon értem de örülök neki mindenesetre.
Költségcsökkentés, és tervezett avulás. Tuti. A legkisebb bestway csővázasoknál az oldalfóliához hegesztett zsebekbe kell bújtatni a lábakat. Hogy ennek mi az értelme, fogalmam sincs. De ezek a hegesztési pontok mind állandóan feszülnek. Nekem gyakorlatilag az ÖSSZES ilyen ponton foltoznom kellett. Ez lábanként 4 folt!!! GRRRRRRRRRRRRRRRRR! Aki ilyet vesz, innen üzenem neki, hogy NE(!) bújtassa ezekbe bele a lábakat, de kösse azokat körbe egy kötéllel...
Érdekes h amit én írok tapasztalatnak az hülyeség, de te is helyesled azt a fórumot, pedig a leírtak alapján ott is azt írják amit én tapasztaltam! Akkor most miért kell hülyének nézni engem? (Na az ilyeneken vagyok kiakadva...) De mostmár hagyom is ezt az egészet, ha megjön majd a teszt, mérek aztán meglássuk...
Szomszédnak mutattam a képet, azt mondja, olyan, mintha ráugrottak volna. (Oldalról nyilván, be a medencébe, csak laposra sikerült az ugrás.) Nem tudom, attól meg tud-e emelkedni a láb. Esetleg még az jutott eszembe, hogy belülről belekapaszkodtak, miközben a lábuk alul a varratnál volt és sikerült a korlátot maguk felé rántani, miközben hanyattesve a labukkal kinyomták a fóliát.
Amúgy kérdezni is akartam, hogy vajon egyes medencéknél (mint pl. az enyém) miért hagyták el a lábak körbemadzagolását? Régebben a videók alapján körbe kellett tekerni egy madzagot és megkötni, hogy a lábak aljai ne csúszhassanak kifelé, de az enyémnek a leírásában sincs és madzag sem volt a dobozban.
Nem véletlenül került - a topikból egyedüliként tán - x-re. Nem azért, mert nem értünk egyet, hanem ahogy ír. Azt a hülye Neptun-t én az 5 e fő alatti falumban megkaptam, neki már szerintem több mint 1 hónapja nem sikerül, pedig a TA-nál kellene kezdeni. Ehelyett megy mindenféle elmélkedés meg sértődés, hiszti, lebaszás. Bevallom, részemről ilyen emberek segítsen Terézanya.
az meg feltehetőleg a klórtabletták illetve a bennük található stabilizátor hatása. Nekem is rendszeresen növelni kellett tavaly a pH-t szódával (bár ugye beállított TA esetén nem ajánlják ezt annyira, mert attól meg felmászik), de idén 3 hónapig el sem moccant ~7.4ről. Aztán volt múltkor egy brutál eső, kb 5 centit emelkedett a vízszint, belemosott minden sz*rt, és egyből megzuhant 6.8ra. 2-3 nap alatt, napi 3 óra levegőztetéssel visszament kb 7.2-re.
azért az mégis vicces, hogy közlöd, hogy nálad mi a jelenség, és választ vársz arra, hogy ezt mi okozhatja.
A választ innen a segíteni akarók csak _elméleti_ szinten tudják neked megadni, vagy azt akarod hogy menjen ki valaki hozzád egy mini laborral és egy vegyésszel?
Amit az ilyen leegyszerűsítő leírásokra itt választ kapni tudsz, azok elsősorban olyan elméletek lesznek, amik az esetek döntő többségében igazak, és természetesen megvan a megfelelő tudományos hátterük. Én sem magamtól tudom a vízről amit tudok, hanem rengeteg szakirodalom olvasása alapján.
Természetesen a víz kémiája -a mindenféle hozzáadott vegyszerekkel és pláne a kútvízeddel amiről senki nem tud semmit- rendkívül bonyolult, és nagy hiba lenne 1-1 paraméterben gondolkodni.
Nem értem miért van állandóan bajod az elméletekkel, és úgy általában ezek szerint a tudománnyal.
Még mindig nem mérted meg a TA értékedet, ami az egyik fő oka a felfelé kúszó pH-nak (igen, ezt állítja az elmélet), és mégis felbosszant az, ha valaki segíteni akar neked.
Én amúgy a helyedben már rég elvittem volna a vizemet pl a dinaxhoz, ahol 6 ezer forintért mindent megmondanak róla.
Amúgy mókás, hogy orvosira jársz, és kihoznak a sodrodból az elméletek. Vagy a suliban sem hiszel ez ezekből semmit, majd kipróbálsz mindent a gyakorlatban?
Nálam második éve csak bubiztatással megy a szűrő, az én tapasztalatom az, hogy ha már beállítottam sósavval a TA-t 100 k körülire, utána már folyamatosan, nagyon lassan, de csökken a PH. 1-2 hetente kell neki egy kis mosószóda.
Ebből van elegem ebből a fórumból! Mert egyesek olyan jól tudják az elméletet, hohy amit mérek az lehetetlen... Na ennyi.... (pont az lenne a lényege a fórumnak h a tapasztalatokról beszáljünk....) "Néhány tizedes tévedés..." (közlöm h 3 évente járok orvosira ahol egyből kíszűrnék ha szintévesztő lennék... De bztos összekeverem a 7,2-t a 8,2 vel....)
Akkor megint a tények bolondultak meg... LÉGYSZÍVES MAGYARÁZD MEG AZ ELŐBBIT!!!!!!! (Bubiztataással emelkedik a PH) Néha nem ártana szólni a tényeknek is h legyenek szívesek követn az elméletet.....
Ezen mit lehet félreérteni? --- amit írsz a 60296 hozzá szolásod után " A folyamatosan emelkedő PH értékkel kapcsolatban találtam egy érdekes írást...'
Na ezt az írást értetted félre.
Az addig rendbe. hogy a csap viz oldott CO2. távozik és addig változik a Ph. de utánna ez be áll, és a bubiztatásnak ezután már semmi köze a Ph változáshoz.
A másik hogy 1-2 tized Ph változás amit írsz még talán a mérési hibahatáron van, nagyon nehéz ilyen pontosan Ph-t mérni házilag. Sokáig volt akváriumom és nem véletlen ott sem a folyamatos szellőztetés A mesterséges szellőztetés tovább csökkenti a hirtelen bekövetkező pH-változás lehetőségét.
Sziasztok! Egy kis saját tapasztalat első medencénkről, és a Dewan18-ról. A leírás alapján a frissen feltöltött 3.66m medencénkbe beadagoltam a kellő mennyiségű dewant. A dinaxnál mondták, hogy algaölő nem kell külön hozzá, mert ez tartalmaz már algi-cid-et, csak akkor kéne pluszban, ha láthatóan algásodni kezdene mégis.
Heti egyszer leengedek a medencéből és utántöltök, a kis papírszűrős forgatóm megy elég sokat, mert csak 1.2m3/h-s, de nem zavar mert halk. Raktam be 90fokos könyököt, szépen forog a víz tőle.
A Dewan-t 2 naponta ellenőrizgettem az elején, de sokkal lassabban ürül mint ahogy előírás szerint kéne utánadagolni, bőven maradni fog még belőle jövőre is.. A pH szépen 7.2, semmiféle csökkentőt (de bubiztatót se) nem használok. A víz szép tiszta, a 3 pici és család minden tagja nagyon élvezi! Az őszi leengedéshez kaptam valami klóros algaölős cuccot, azt mondták leengedés előtt azzal sokkoljak. Mindenesetre eddig nagyon elégedett vagyok eddig, bevált a medi és a dewan is.
Kérdés: A papírszűrőt úgy olvastam trisóval lehet tisztítani. Ezt milyen időközönként érdemes megcsinálni? Van valami általános, hogy mennyit bír ki egy szűrő és mennyi idő után érdemes cserélni már?
Ha "Határozottan NEM", akkor miért van ez? Egész nyáron bubiztatással ment a medi, mindíg kínlódtunk a magas PHval, 5 napig nem ment a bubitatás, PH stabil 7,2, most ujra megy a bubiztatás és már most 7,8 a ph (Fél nap után) Ezen mit lehet félreérteni?
Én is így gondoltam, aztán próbáltam a lábat igazítani (megemelni) és rájöttem, nem megy. Igaz, 1.22-es az enyém ez meg talán 1.07-es lehet, de akkor is. Ráadásul belül kellett valahogy úgy belengetni a vizet, hogy elemelkedjenek a lábak.
A lábakon nem közvetlenül a víz súlya van. A víz csak az alsó fóliát tartja lent. Ha 4 12 éves megemeli a lábakat, simán megnyújtja ennyire a fóliát... :(
Az enyém ugyan 1.22 magas, de olyan súly nehezedik a lábakra, hogy képtelenség megemelni. Ehhez a kitüremkedéshez viszont előbb a lábnak kellett megemelkedni. Elképzelni nem tudom, hogy hozták össze...
Nekem szökőkút van a medencében. Ahogy csökken az erős szellőzéssel a klór, CSÖKKEN a ph. Nálam. Erre sem látok magyarázatot. Illetve talán a mérésben, mérő vegyszerekben kellene találni a magyarázatát.
Amikor a kölkök belementek még jó volt, aztán ilyen lett minden előzmény nélkül.Pontosabban, a gyerekek elmondása szerint egyszer azt vették észre,hogy ilyen,és ők természetesen nem csináltak semmi különöset.Na most a "semmi különös" négy 12 éves fiúgyerektől az azt jelenti,hogy ha bent vannak akkor forr a víz.Ugrálás,kergetőzés,birkózás,stb. ami elvárható vagyis nehezen megtiltható.Persze amikor kimentem üldögéltek benne mintha mi sem történt volna :-) A vizet már kiszedtem belőle ,nehogy kipukkanjon.Azóta sajnos nem volt kedvem/időm foglalkozni vele.Majd talán holnap megokoskodom,megméregetem, hogy hol nyúlt meg.Meglátom érdemes-e foglalkozni vele.Nem szívesen szórakoznék 12 köbméter vízzel,mert ha az úgy egyszerre kibuggyan akkor ott lesz riadalom.
Szia ! Szerintem itt valamit félre értettél, "medencénk beömlő nyílása BUBIZTATÓS, lehet ez okozza az állandó PH növekedést?"
Határozottan NEM ! Az oldott CO2 , mint a cikk is írja eltávozik, és beáll egyfajta egyensúly. Na most a CO2. a szerves anyag bomlásaokor is keletkezik, a víz oxigén hiáynos lesz ezért kell szellőztetni a vizet. Azt szoktuk mondani poshadt lesz a víz. Ezért van aki aktív Oxigént is használ 59530 és 59504 -hozzá szólásnál már írtam a szellőztetésről. Nekem egész nyáron megy napi 2-3 órát és atom stabil a PH a víz kristály tiszta.
nem vitatom, hogy jobbnak érzed. Hogy is tehetném. Én csak annyit mondok, hogy nem tudom rá a magyarázatot, de biztosan van.
Nyilván több oxigén oldódik a vízben - nem értek az akvarisztikához, de nyilván ott érhető a levegőztető működése.
Azt sem zárom ki, hogy ettől 'frissebb' a víz, jelentsen bármit is a frissesség.
Hogy 'tisztább' lenne, azaz hogy a bubiztatónak lenne fertőtlenítő hatása, azt már inkább kétkedve fogadom.
Amúgy meg ha a te tapasztalatod szerint jobb volt úgy, ahogy eddig csináltad -és nem futottál bele semmilyen mellékhatásba- hát csináld úgy.
Az biztosan látszik a folyamatos és nagymennyiségű pH csökkentő adagolásod miatt, hogy az a víz nincs igazán egyensúlyban, valamiért el akar húzódni lúgos irányba.
De ha amúgy is rendszeresen vízcserélsz, és ez így neked bevállt, nem látom hogy komoly baj lenne ezzel. Ha meg esetleg elkezd vízkövesedni, algásodni, akkor meg lesz egy jó irányod hogy merre indulj el.
Az a baj, hogy ti itt soxor okoskodásnak veszitek amit írok, pedig az csak tapasztalat! Én nem azt akarom hogy vitázzunk ezeken, hanem aki jobba ért hozzá megmagyarázhatná miért van ugy ahogy tapasztalom! Amugy már 36,5 fokos a medencénk... az elmult napokban 2 fokot emelkedett naponta... (korai volt még szétsedni a medence hűtő egységet)
Abszolulte nem ellenkezni akarok amit leírtál (inkább csak megérteni). Miért érzem tisztábbnak, fisebbnek a magasabb ph-val rendelkező bubiztatott vizet, mint a nem bubiztatott jó PH val rendelkező vizet??????????????????????????????????????????????????
Miért találta ki az Intex a bubiztatós befúvót, ha neki nincs haszna belőle? (nem tudok intex Ph csökkentőről)??????????????
(Itt jön megint az a dolog, amit én tapasztalok, ti meg elméletből írjátok, h nem jó ugy!) Kíváncsi lennék olyanok véleményére is akiknek egész nyáron bubiztatva ment a befúvó! Ki hogy milyennek érete a vizet? Aki elméletből írja h nem jó a bubiztatós befújás, az legyen szíves levezetni akkor hogy az Intex miért találta ki? Valamint aki elméletből írja hogy ez nem jó, az kipróbálná bubiztatva is? ( MAx 1-2 kiló Ph csökkentő a végén), ha nem válik be... (szerintem aki kipróbálja beleszeret abba a :vízérzésbe...)
A sötétkék a hipolkórossav, és mint látod ez drasztikusan zuhan a magas pH-k felé. 8.2nél már kb csak 20%. Míg mondjuk az ajánlott 7.2.-7.4 körül ez mondjuk 60-70%.
Ebből az következik, hogy a hatásos fertőtlenítéshez sokkal több klór kell. Nem véletlen úgy kezdődik minden fertőtlenítő szer leírása, hogy az első lépés a pH beállítása.
Amúgy egyes irodalom szerint még a 8as pH talán elmegy felső határként, de 8.2, pláne felette...nem jó.
A bubiztatásról elképzelésem sincs hogyan lenne 'tisztító hatású'. Szerintem nem az :)
A pH-dat tolja szépen felfele, a CO2 elősegített távozásával ugyanis lúgos irányba tolod el a vizet.
És akkor a másik: uszodás, klórós szag:
Ez megint arra utal, hogy nincs teljesen rendben a vized. Bizonyos, hogy van kötött klór tartalma (kloramin), ami az ammoniával (szerves anyagok, fürdőzőkről bekerült szennyeződés) reakcióba lépett klórból keletkezik.
Ez egy bizonyos értékig tűrhető, de egy szint felett irritáló -már csak a szaga miatt is.
Ezt le lehet bontani, még több klórral (sok mindentől függ, de mondjuk simán 10-15 mg/liter is lehet a szükséges érték). Ekkora mennyiségű klór hozzáadásánál nem szabad letakarni a medencét, hogy a bomlástermék (nitrogén gáz azt hiszem) rendesen távozni tudjon.
Más kérdés hogy én ekkora klórmennyiséget már semmiképp sem granulátummal vinnék be, hanem friss hypóval (így is szoktam).
Ezt a kötött klórt amúgy rendes csöpögtetős mérővel meg tudod mérni (tudom, megint egy mérő... Taylor cucc nem véletlenül tudja), 0.5 ppm felett érdemes megszabadulni tőle.
Na, de ezt neked a sarki medencés boltban úgysem mondják el.
És ez hogy lett ilyen? Egyik napról a másikra? Vagymost töltöttétek fel és már ilyen volt? Ez nem egyik napról a másikra lessz ilyen... Ez anyira durván deformálódott, hogy ennek kellet h legyen valami előjele hogy nem ugy áll ahogy kéne.. A képek alapján ugy néz ki mintha olyan formát vett volna fel mint a felfújható peremű, csőváz nélküli... az teteje alja mintha tapéz alakú lenne..
Úgy néz ki megnyúlt az alja. Szerintem víz ki, az alján középen kell a fölöslegből egy "ráncot" képezni és úgy még használható. Persze utálni fogod hogy beleakad a lábad.
5 napja nem megy a bubiztatás, és a PH stabil 7,2. Ez tök jó, viszont...
.... most olyan a víz mint az uszodákba (olyan "szagú", érzetű). Nekem jobban teccett eddig a bubiztatással... Kérdés az hogy:
Miért is ragaszkodunk annyira a megfelelő PH értékhez? Állítólag (és szerintem is a tapasztalataim alapján), a bubiztatással bejuttatott levegő is tisztító hatású. Melyik a jobb, ha bubiztatunk, vagy ha a PH-t tartjuk (a kettő együtt nem megy)?
Egész nyáron bubiztatással ment a medence, 2-3 naponta ment bele a PH csökkentő és szinte állandóan 8,2 vagy feletti volt a PH... viszont tisztábbnak tűnt a víz.. (vagyis frissebbnek, nem állottnak..) (A bubiztatott viz, kb olyan tiszta, friss érzetű mint egy hegyi patak) Szerintetek? Én asszem a bubiztatott vízre (és a magasabb PH-ra) szavaznák! (Sokat számít milyennek is érzi az ember a vizet, inkább egy hegyi patak, mint az uszodai érzet) És a magas Ph mellett semmi algásodás, vagy ilyesmi nyoma se volt... Inkább tisztább érzete volt..
Első teszt! Tegnap délután csökkentettem a ph-t, este néztem PH 7,2 a bubiztató letakarva, ma reggelre HP 7,2 Tehát el se mozdult... Majd meglátjuk mennyit megy ha melegszik a víz!
Máskor ilyenor már szinte ugyanolyan magas volt a PH mint a csökkentés előtt!
De a bubiztatásról se nagyon akarnák lemondani! Hogy lehetne a kettőt együtt megoldani... Bubiztatni, de ugy hogy ne növelje a PH-t.. Azért nem akarok lemondani a bubiztatásról, mert igy jó friss és tisztább a víz.. nem olyan állott medencés.. majdnem olyan mintha kristálytiszta patakvíz lenne..
(Lehet jövőre valahagy úgy csinálom, hogy hetente 1x 1 napig bubiztatok, utánna beállítom a PH-t, aztán egy hétig nem bubiztatom... )
Akkor lehet h jól gondolom? Én le is tudom venni, mert a bubiztatós közdarab nélkül is rámegy a gégecső De ha le akarom takarni akkor egy gumiksztyű levágott ujját húzom rá! Nekem a medencéhez adták igy. Amugy meg szerintem hasznos dolog, mert idén tényleg mintha tisztább lett volna a víz.. mintha mindig frissen töltött lett volna, olyan érzésű volt ... és sokkal tisztább "érzésű/hatású", bár ha mindig e miatt kúszik fel a PH az nem jó... Most igazából nem is tudom h jó e vagy nem! Most pár napig takarom a bubiztatót, aztán majd kiderül hogy így is felkúszik e a PH olyan gyorsan.
Én lezártam a bubiztatós beömlő levegőjét két O-gyűrűvel pont emiatt is. Nem is tudom miért ilyet küldtek, mikor nem is ilyet rendeltem.
A troublefreepool fórumon is írják, hogy a szökőkút (amit hűtésre (is) használnak) használata megemeli a PH-t.
Ennek ellenére én is akarok szökőkutat a gyerekek szórakoztatására, na meg 2 napja még 30 fok fölött volt, szóval hűteni is jó. Majd rakok bele PH mínuszt, vagy sósavat.
A CO2 amúgy is kimegy belőle, minél melegebb a víz annál könnyebben, de ha levegőzteti az ember akkor még hamarabb.
Amúgy a kénsav is jó bele sósav helyett? Van még vagy 5-6 liter akku-savam itthon a 80-as évekből. :)
Kidobni sajnálom, csak a helyet foglaljam de a medencébe szívesen elhasználnám.
.....Ennek az az elsődleges oka, hogy a töltővíz (csapvíz) oldott széndioxidot tartalmaz szénsav formájában. Ez a széndioxid szépen lassan kipárolog a medencevízből, az elfogyó szénsav hatására pedig emelkedik a pH-érték. A folyamat a feltöltést követő időszakban a legintenzívebb, a későbbiek során a folyamat lelassul, és azt tapasztaljuk, hogy hosszú hetek alatt is alig változik a víz pH-értéke."
Tehát ha jól értelmezem, ha jók a már említett értékek (Nk-ppm), akkor is előfordulhat ilyen. A medencénk beömlő nyílása BUBIZTATÓS, lehet ez okozza az állandó PH növekedést?
Mások is tapasztaltak ilyen állandó PH növekedést bbubiztatós beömlővel?
Sziasztok! Szeretném a medencében lévő víz 5%-át lecserélni ahogy javasolva van az összefoglalóban is. Ez nekem kb 300 liter, adtak hozzá egy slagra csatlakoztatható adaptert is, majd ma megcsinálom vele. Azt hogy szoktátok lemérni, hogy mikor van meg a kellő mennyiség?
Másik kérdésem, hogy habár vigyázunk, és mindig zuhany után mennek a gyerekek is a medibe, de az alján némi kosz már összegyűlt azért. Olvastam itt drága vízalatti porszívókról, de ahogy látom ezt a szűrőre is rá lehet szipkázni. Kell hozzá valami kiegészítő szívófej vagy ilyesmi? Ahogy látom sima slaggal is meg lehetne oldani, bár nem tudom a gyenguszka kis 1.2m3/h papírszűrős forgatóm képes-e rá..?
Elsőre én se vettem észre a fejlécet, de kaptam tippet:-)
A fórum és a "fejléc" nélkül szerintem elég reménytelen egy rutintalan medencés élete:-)
Jelenleg egy problémám van, keresgéltem itt is, interneten is, de nem találltam megoldást: a szkimmerem nem igazán hatékony (kb. 0). (Fémpalástos medence, falra szerelt szkimmerrel.)
Hiába megy a homokszűrő, hiába van rendes szívóerő (áramlik befelé a víz) a szkimmernél, a vízfelszínről gyakorlatilag nem szed össze szinte semmit, ott úszkálnak a kis és nagyobb bogarak, lepkék, levelek... Ha megy a szűrő, a szkimmer ajtaja szinte vizszintes, látszólag ilyenkor nem tud visszajutni a szemét a medencébe (de akárhányszor néztem, nem is volt benne sok). Ha leállítom a szűrőt, az ajtó ugye függőleges helyzetbe kerül, ez is zár nagyjából, de a vízszint ilyenkor sem változik a szkimmerben: hogy lehet ilyenkor ügyesen kiüríteni a kosarat (illetve a tartalmát?
Könyök még nincs, beszerzés alatt, de a befúvó állítható.
Abban tudna valaki segiteni, h a sima vizszerelsi csovet lehet ragasztani? PP-U van rairva a csore. A ragasztora meg PVC U. Akkor azok kompatibilsek ugye?
Sosavval , es 180-200 ppm lesz. a PH ilyenkor lemegy 7-7.2 re. Kutvizzel toltottem fel mar jo regen. Azzal is szoktam visszatolteni ha lemegy a szint. De toltes nelkul is felmegy a TA ujra. a Klor pedig kombitablettabol kerul bele heti 40 g kb. ha nagyon lealazzak a vizet, akkor klorsokk. Mas nem kerul bele.
Nemreg epp villogtam, h milyen jo a vizem. nem kellett volna.... Ha beallitom a TA-t a topikleiras szerint, PH is jo lesz. De mitol kuszik vissza a TA erteke magasra? nem ertem, ha lesavazom, beallitom, az mitol megy ujra fel?
MEgvan még a szivattyú? Engem nagyon érdekelne. Küszködünk a 3,05 átmérőjű medencénél azzal, amit hozzá adtak, de egyszerűen élvezhetetlen a vízminőség, képtelen kiszűrni a pelyhesített szutykot.
Az enyémet lassan hűteni kellene. :) 40 fokos volt a bubis fólia alatt a tetején. A többi részen is 30 feletti. Bár a gyerekeknek így is tetszik, én meg úgysem megyek bele.
Blue, En is tobbszor hasznaltam mar a leirtakat, a linkeket. Mind konnyen ertelmezheto es kovetheto. A magyarazatok egeszen egyertelmuek. A medivizben az ertekek nalam jok, es stabilak. Szoval volt ertelme, koszonjuk szepen!
Neptun nk mérőre keress rá, van akvarisztikai boltokban. Megméred a karbonát keménységet és a cseppek számát beszorzod 17,8-al és megkapod a TA értéket, ami 100 körül jó, itt beáll a PH és nem nagyon fog elmászni. Nekem tavasszal 300 TA-s 4 m3 vízhez kb. 2,5 liter sósav kell (azt hiszem 18%-os).
Amíg túl kemény a víz, addig a pH csökkentésének szükségességekor sósavat használunk. Ez egyben a keménységet is csökkenti. Ha a keménység megfelelő, akkor a pH csökkentését a sósav helyett kénsav oldattal (akkumulátor sav) végezzük. Ez - állítólag(?) - nem csökkenti a keménységet.
A keménységgel kapcsolatban valóban sok zűrzavar van. Először is kétféle keménység (változó és állandó) van, és emellett a keménység mérőszámára is többféle mértékegység van (német, francia, angol) használatban. Tehát a zavarodottságod érthető.
SZiasztok! Már beszéltünk róla, de még mindig zavaros egy kicsit a dolog! Vízkeménység.. Még nem sikerült vennem az említett Neptun vízkeménység mérőt (A legtöbb boltban csak valami 6000ft-os tesztcsíkos izé van - aki ilyet használ írhatna róla pár szót!), de rajta vagyunk az ügyön... 1.) A neten utánna olvastam hogy kell vele mérni... a cseppeket kell számolni... de azt nem értem hogy jönnek ki akkor az általatok említett 30akárhány nk, megy 100 valahány ppm... Gondolom nem ennyi cseppet kell belerakni - mert valószínűleg nincs is ennyi a flakonba... Erről írna valaki aki használ ilyet?
2.) Akvarisztikában némineműleg jártas emberkével is beszéltem, arról amit itt olvastam... Itt mintha azt írtátok volna hogy SÓSAV.. (nekem ugy jött le hogy ezt vízkeménység beállítására írtátok, vagy nem?) csak mert az illető azt mondta, hogy a sósav, jó de csak mint ph csökkentő.. ha meg a már említett értékel van gondom (tehát az nk, vagy ppm nem megfelelő) vagyis ha jol gondolom kemény a víz- akkor a sósav nem lágyítja a vizet, akkor valami "vízlágyító" kell... Nahh igen, itt zavarodtam össze teljesen... valaki helyretenné ezeket a dolgokat a fejembe...
Egy 3.66 os kerti medence boldog tulajdonosa vagyok,és van egy problémám.A vízvonalban van egy elszineződés amit nem tudok eltávolítani. Valamilyen tanácsot kérek,A vizet nem szeretném leengedni,Valami gyerekbarát megoldást,Előre is köszönöm
a mostani alkalomra maradok a réznél, ahogy számoltam annyiból jön ki, mint ezekből a boltokból a postaköltség (2-2500 ft), de legközelebb már előre gondolkodok
A próba képpen vásárolt szolárszőnyeg csatlakoztatásához egy ilyen szerelvény való:
a menetes részt kell betekerni, ez 6/4 col, a jobb oldala klasszikus medencés 32-es csonk.
Én ezt most nem a medencés szivattyúra szeretném kötni, hanem egy sima fűtéskeringetőre. A keringető jelenleg LPE csőre van kötve.
Szerintetek mivel tudnám ezt a 32-es véget leszűkíteni LPE-s csatlakoztatáshoz? Vagy az is jó, ha vaéahogy egy standard kerti slag menne rá, de ugye az sokkal kisebb átmérőjű...
Nekem a medence egy nagy mogyoró bokortól 5 méterre van felállítva, a bokor és a medence között a homokszűrő, a kifolyó víz meg megy a bokor tövéhez. Nagyon szereti, mert amióta oda engedem a szűrőből a vizet, azóta kétszer olyan gyorsan nő a bokor és rengeteg mogyoróval hálálja meg a nedvességet.
Beraktam a könyököt, a gyerekek úszógumiai elkezdtek körbe úszni a vizen, tehát működik a dolog! Ezeket a kis csónakokat amúgy célszerű minden pancsi után kivenni? Okozhat bármi gondot, ha napközben végig ott úszkálnak?!
A 25-ös könyök belemegy (ha az egyik vastagított részt levágod).
Én a "porszívó" csöveket is így szereztem:
25-ös csődarabra 32-es (ha jól emlékszem), arra gumi zsugorcső (bár nem feltétlenül szükséges), erre pedig a (tartalék) 50-es (?) medence gégecső. Amibe a másik végén szuperül be lehetett szorítani a takarítógép vizes fejét. Ja, az 50-es cső is két darabból állt, hogy elég hosszú legyen, egy 32-es gégecső darab tökéletesen összefogja, bilincs nélkül is.
A szivattyú leeresztő oldalán kellett kis trükközés, mert nem voltam hajlandó többezer forintot adni a Bestway saját adapteréért; öntözőrendszer boltból származó adapterekből fűrésszel és reszelővel csináltam adaptert, amire rá lehet húzni az 50-es medence csövet. Ami persze rövid, főleg, hogy nálam rossz a kerti lefolyó (mini! szikkasztóba megy), ezért még vagy 10 m fekete 32-es gégecsővel vezetem ki az utcai csatornanyílásig, amíg el nem készül a tisztítónyílás a szennyvízcsatornára, jövőre majd abba engedem bele.
Apropó, van valami negatív tapasztalat ezzel: homokszűrőből mosatás közvetlenül a szennyvízcsatornába? Sajna sokszor masszív algás víz jön; nem rakódik ez le nagyon? Vagy küldjek után rögtön forró vizet, ami úgyis lemossa?
Furán néz ki egymás mellett a kb. 1 és a kb. 2 m3-es vízforgató. A nagyobbnak csak egy hátránya van: amíg a kicsi szinte néma, addig ez hallhatóan kerreg.
Mivel légtelenítettem, és próbáltam betéttel, betét nélkül, a lapátoknál sem látok semmi rendkívülit és még zsugorfóliázva jött, arra jutottam, ez a normális hangja szegénynek. De csak egy kicsi panasz, SOKKAL nagyobb, mint a kistestvére. Innen majd csak a homokszűrőig kell "ugrani"!
Korábban érdeklődtem itt, vajon miért nem sikerült tökéletesen sokkolnom a vizet. Örömmel jelentem a kérdéskor megismételt sokkolás - annak ellenére, hogy mint kiderült, nagyobb adaggal kellett volna nekilátnom - már végzett az algával. A víz hőmérsékletét is csökkentettem (ne legyen már 36 fokos, nem főzni akarok), a kombi tablettára is ránéztem, most minden frankó. :-)
Láma kérdés, de nem találtam sehol.. A leírásnál található "mit használunk" linken szereplő 90 fokos könyököt hol tudok venni esetleg a Bestway medencémhez? Konkrétan sehol sem találtam direkt ilyet. Vagy vizesboltban veszek egy megfelelő átmérőjű PVC könyököt és kész?!
közben írtam a webshopnak, és megoldottuk a dolgot, de azért köszönöm :)
nem rossz rá a hecht fólia csak múltkor fújt kicsit a szél azért nem jött össze szerintem, most lassan mindenhol ráraktuk és úgy huztam meg a zsinórt hogy mindenhol igazgattuk közben, fixáltuk így most csak le-fel kell rakni, de amúgy találtam a neten hozzá való csipeszt is, biztos ami tuti, de lehwet sima abroszcsipesz is jó lenne plusz fixálásnak :)
ez akkor lehet, hogy kb 3m3 / óra? azaz kb 10m3-t hajtasz át rajta egy nap.
De szerintem is nagyyjából mindegy, amíg fasza a víz. Én sem szűröm át a napi 30m3-t többször, kb 20-25 mehet át a homokon naponta (igaz, hogy nekem mindig le van takarva, ha nem használjuk, nappal is)
Én minden ősszel megcsinálom ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy a hordóból is kiszedem a homokot és egy kiskádban mosom át, így sokkal jobban ki lehet mosni belőle a trutyit. Következő évre olyan lesz, mint az új homok! :)
Ez megérheti ennyiért? 2,44-es medéncéhez lenne, papírszűrős helyett. Fórumban keresgéltem Aqualoon-ra nem sok találat volt, de akinek van, annak bejött.
valójában mind az 5mg, mind a dinaxos 26mg is csak olyan általános számok.
A legtöbb esetre az 5mg-ot kevésnek, a 26-ot meg soknak gondolom. Persze nagyon függ attól, hogy mennyi kosz megy bele a vízbe (ez ugye lehet alga is), milyen volt korábban a klórszint, milyen a pH, mennyi a stabilizátor a vízben (ezzel általában itthon nem sokan foglalkoznak, pedig nagyon meghatározó, de még mérőt is nagyon nehéz szerezni hozzá).
Szóval van erre egy kicsit kiforrottabb módszer.
Amúgy ezt a 'hetente sokkolj' dolgot is csak azért mondják sokan, mert 'az a tuti'. Ha valaki képben van a vízzel kapcsolatban, és megfelelő állapotban tartja folyamatosan, akkor a sokkolás is tök felesleges, és igazából csak árt (rengeteg stabilizátort viszel be vele a vízbe, amitől nem lehet megszabadulni, csak leeresztéssel)
A szabad klórszintet 5 mg/l-re kell emelned; ehhez un. gyors vagy sokkoló klór készítményt (ez rendszerint granulátum) kell használnod (a multitabletta vagy lassú klórtabletta nem használható erre). Ki kell számolnod a szükséges mennyiséget, fél vödör vízben fel kell oldanod, majd a medencébe kell öntened; eközben és utána egy darabig menjen a vízforgató, hogy jól elkeverje a beöntött vegyszert (legyen könyök a beömlőn, ld. alább).
Mivel a klór csak a 7,2-7,6 pH tartományban dolgozik megfelelően, ezt is ellenőrizned és szükség esetén korrigálnod kell.
A szükséges mennyiséget leolvashatod a klór dobozáról is, vagy kiszámolod a következő módon:
kell tudnod a medence méretét köbméterben;
kell tudnod a klórkészítményed klórtartalmát százalékban (pl. a népszerű GYORSAKLÓR az 56%-os)
eztán megszorzod a medence térfogatát 5-tel, majd elosztod a klórtartalommal
egy példa: 10m3, 56%-os klór esetén 10x5=50, 50/0,56=89,3, tehát felhasználsz 90g granulátumot"
Nekem még nem volt ilyen gondom (hisz nem járok a medencébe), de szomszéd panaszkodott már, hogy a forróságban bemegy hűlni a medencébe és a 30+ fokos víz egyáltalán nem hűsít semmit. Úgyhogy van az a hőmérséklet, ami már nem jó és nyilván nem vagyunk egyformák, neked jó a 33-34 fok, más meg hűtene rajta.
Köszi a jókívánságot! A hidrogén peroxid is olyan mint a klór kb. nagy mennyiségben ártalmas, kis mennyiségben meg hasznos lehet sok dologra.. Tudok olyat, aki fogyasztotta direkt, merthogy szabadgyök megkötő, immunerősítő, stb.. Kb. akkora sületlenség, mint az ezüst kolloidot bekapkodni, de hát sok az alternatív természetgyógyász aki mindent jobban tud mint az orvosok. :)
"Algásodás esetén 10 m3 medencevízhez oldjon fel 0,5 kg ALGA-SOKK® P-t 10 liter vízben és elosztva öntse a medence vizébe (ez 28 mg/l szabad aktív klór koncentrációjának felel meg). "
szóval az a 4, amit te raktál bele, sztem elég vékony.
Nekünk ilyen van, sima - állítólag - UV álló átlátszó mezőgazdasági fóliával takarjuk. A túllógó csücsköket be szoktam gyömöszölni a lábakhoz, hogy ne vigye el a szél. Teljesen jó, 34-35-36 fokos a víz, ha 24 órában takarom.
valakinek van Hecht BLUESEA 7436 csővázas medencéje?
Érdekelne milyen takaró ponyvát lehet rá venni, vettem ugyanis a Hecht 000030-ast de az szerintem csak a puha falúra jó, ha m eghúzzuk a zsinórt lecsúszik, most műanyag gyorskötözővel átszurkáltuk, azzal rögzitettük a csövekhez, de nagyon gáz, beesik a közepe, csak ideiglenes megoldás.
A másik kérdés hogy mi a teendő esőben, le kell takarni vagy inkább nem?
ezt a sokkolást nagyon sokan túlságosan leegyszerűsítve kezelik, és akkor jön a csodálkozás hogy miért nem megy :)
ami klórt most te most beleraktál, az kb 4 mg / liter. Ez az érték honnan jött ki, miért ennyit tettél bele? Próba szerencse?
A szükséges klórmennyiséget és a sokkolás időtartamát a 'szennyezettség' is meghatározza, de pl az is, hogy mennyi klór stabilizátor van a vizedben.
De ez a 4mg nekem elég kevésnek tűnik.
Egyrészt ezt úgy kéne csinálni, hogy megméred mennyi kötött ('elhasznált') klórod van. Ha 1mg/liternél több, akkor nem árt azt lebontani. Erre ökölszabálynak azt szokták mondani, hogy a kötött klór legalább 10x-esét kell szabad klórban hozzáadni. Ezt hívják törésponti klórozásnak. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a naplemente után megmért szabad klórszinthez képest nem vagy csak egy kicsivel csökken a másnap reggeli klórszint. Ez mutatja meg, hogy stabilizálódott a helyzet, már nincs mit 'fogyasszon' a klór. És ilyenkor persze nem takarjuk le estére fóliával. Ez a 'sikerkritériuma' a sokkolásnak, illetve az, hogy a kötött klórod közel 0-ra visszaesett. Ha ez nem történik meg, akkor tényleg 'nem sikerült' a sokkolás.
Amúgy nem megy ez egyik napról a másikra.
De ha nem akarsz nagyon elmélyedni a dologban, akkor marad a faék módszer:
- küldjed bele a klórt (simán felmehetsz 10mg vagy fölé is)
Nem tudom ezt az optimális vízforgatási időt, mennyiséget ki találta ki, de én májustól szeptemberig napi 3 órát forgatom a 20m3-es medencémet, és kristálytiszta a vizem, megfelelő vegyszerezéssel. Napi szinten használja a család, szóval mozgatva van a víz benne. :)
4,5 m3-es medencémet már másodjára nem sikerült sokkolnom. 56%-os klór granulátumból 40 grammot oldottam fel, egy napig kergette a vizet a vízforgató, másnap még mindig csúszós volt a medence oldala. Ha nem vagyunk a vízben és nem sokkolok, akkor kombi tabletta van a vízben. Szerintetek mi a megoldás? Emeljem a klórt? Adagoljak algaölőt? Eddig úgy gondoltam, a klórsokk mindent visz, mellette kombi tabletta elég, nincs sok értelme az algaölőnek/gátlónak. Tévedek?
Még annyi infó, hogy jelenleg csak a kb. 1200 l/h-s vízforgatóval kavarom a medencét, ma estére cserélem eggyel nagyobbra, az majd ennek a dupláját tudja. Könyökök még a szívó ágra is tettem, nincs centrifuga, de láthatóan forog a víz. Talán gyenge a szivattyú és nem tudja eléggé átmozgatni a vizet?
Utolsó ötletem: 30 fok fölött van nagyrészt a víz hőmérséklete, ezért mindenből nagyobb adag kellene? Mehetne bele sokkoláshoz akár 50 gramm granulátum és egyébként 2 kombi tabletta?
Medence hűtes: Nem gondoltal egy napvitorlara? Amiota felment 32 fokra a viz azota a ketharmadat arnyekoljuk napvitorlaval es egy hete 30-31 kozott mozog. (16m3) De nem ertem a hutesnek mi ertelme van? Uszoedzeseket tartotok benne? Mindenki azon gorcsol hogy par fokot emeljen elmenyfurdobe illo technikkakkal :)
Ph minusz. Tok jo 8.5 utani 7.5re allitva alig szarad a borunk szaradas utan. Egy evig nem foglalkoztam vele de nagyon megeri. En is betaraztam ph minus bol.
Nem vagyok allergológus, de ugye azt szokták mondani, hogy inkább a kötött klór az ami szemet/bőrt irritálja, és ez az amit 'klórszagként' szoktak érezni.
Ez az ami akkor keletkezik, amikor a szabad klór különböző szerves ammónium vegyületekkel reakcióba lép, és tulképp semlegesíti őket.
Nem tudom standi medencékben ebből mennyi van, de gondolom azért akad rendesen, ahogy a sok ember viszi be az izzadsádot meg ugye sok egyebet.
Kerti medencék esetén ezt az értéket lehet és ajánlott is mérni, illetve 0-n tartani (többek között ezért kell a sokkolás is).
El tudom képzelni, hogy kroni inkább ezekre a klóraminokra allergiás, mert ezek sokkal allergénebb anyagok, annyira hogy a szakiradalom szerint bizonyított hogy a versenyszerű úszók körében légzési problémákat, asztma szerű tüneteket okoz a folyamatos/rendszeres kitettségük miatt.
Nem értettem én sem! Nem az Algi-cid-et adták, hanem ezt az Alga Sokk P-t ami klóros: LINK
Ráadásul az Algi-cid-re irja, hogy a Dewan 18 kiegészítője! Szerintem holnap visszaviszem és rákérdezek, erős a gyanú hogy ezt elnézte az eladó és ki kell cseréltetnem..
Én azóta utálom a klórt mióta edzések után mindig ömlött a könnyem, vörös volt a bőröm és még napokig viszketett. Sajnos volt amikor mellettünk öntötte a vízbe a drága úszómester a vödörnyit, hát az már tüdőroncsoló volt konkrétan, ki is szálltunk azonnal. Tudom, ha jól be van állítva akkor egy kicsi nem árt meg el is párolog, de nálunk sajnos családi vonás az ekcéma, nagyon viszketek a klórtól még most felnőttként is, és a fürdőruhának sem tesz jót, stb. Amíg kisbabák (1 éves a két ikerfiam) addig ráadásul jobban érzékeny rá a bőrük. Ha ők is örökölték akkor pár éves korukig nem kockáztatnék, ha van más megoldás is. Ha majd később úszni fognak járni akkor nem fogok kiakadni, lesz ami lesz. A nagyobb 4 éves lányom már volt klóros medencébe, szerencsére úgy tűnik ő nem viszket úgy mint én..
Amúgy megvettem a dewan 18-ast, megkérdeztem mi kell még, algaölőt ajánlottak hozzá, hogy azt mindenképp kell még vennem meg a tesztcsíkokat a monitorozáshoz. Az algaölőnek - amit hetente kell használni mellé - itthon olvasom a cimkéjén: klóros. Szóval így nem értem akkor mi értelme a klórmentes fertőtlenítőnek.?! :) Na mindegy, ma sikerült feltölteni, alig várjuk, hogy felmelegedjen és kipróbálhassuk!
bastardo: Hálózatról töltöttem meg, a kutunkról nem merném használni, láthatóan koszos a vize. A pH nem biztos hogy elmászik, így azt egyenlőre nem vettem.
kirkri1976: Már csak takarót kell vennem, meg egy 90fokos könyököt is szeretnék, benézek majd a tesco-ba holnap, köszi a tippet!
6 éves csővázas Bestway medence a leeresztő csatlakozónál elkezdett folyni. Nem a csatlakozás, hanem mellette, kívül. Ötlet a javításra? Belül van egy nagy műanyag tárcsa, az van ráragasztva a fóliára.
Takaró ügyben érdemes lehet szétnézni a Tescoban, ott most minden medencés cucc 50% kedvezménnyel van.
PH csökkentő szinte még mindegyik Tescoban van féláron, de ha szerencséd van, akkor takarót is találsz. Azt azért kérdezd meg a Dinaxnál, hogy ezzel a klórmentes cuccal bármilyen PH mínusz megfér-e, vagy csak a sajátjuk. (Gyanítom bármelyik, de azért érdemes lehet rákérdezni)
Huhh, tök jó ez az összefoglaló, sikerült kicsit okosodnom.
Megpróbálkozom ezzel a Dinax féle Devan18-as klórmentes fertőtlenítővel, meg a Devan50-es tesztcsikkal, ha a hónap végéig kibírja akkor már jó, de ezt a nagy meleget valahogy orvosolni kell otthon. Ha jól sejtem a PH is fog felfelé menni, tehát gondolom majd valami pH minusz-t is kell vennem még.
Ami kérdésem volna még:
- ennek a 366x76-os körmedencének a fedéséhez mit javasoltok inkább? Valami mezőgazdasági fólia is jó ahogy olvastam a FAQ-ban, vagy érdemesebb lehet szolár-fóliát venni?!
- Valami megbízható boltot tudnátok ajánlani leginkább Bp-n és környékén? Egy ilyen 90fokos könyököt meg egyéb dolgokat szeretnék még beszerezni a takarón kívül.
Köszönöm a segítő hozzászólásokat! Hát ez szuper, ezt a topikleírást nem láttam, jó hogy felhívtad rá a figyelmemet! Akkor kezdek azzal, aztán remélem okosabb leszek! :)
üdv a topikban! Egyúttal üdvözöl a kivételesen tartalamas topiknyitó is! :)
"Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban. Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok) LÁSD: http://www.mobilmedencek.atw.hu/
Egy 366-os medencébe nem kell sok, szóval szerintem egy 10kg-os kiszereléssel (6e forint) kihúztok egy szezont. Ott inkább a teszter kerül ár/érték arányban sokba (6e körül van az 50 csík).
amúgy nekem is van, hogy több órát megy folyamatosan, de annak jól alátámasztott fizikai magyarázata van :)
mégpedig az, hogy a tapasztalatom szerint nálam akkor melegszik legjobban a víz, ha nappal is rajta marad a szolár fólia, de csak abban az esetben, ha jár a szivattyú is.
Ez pedig azért kell, mert ha állna a keringető, akkor pillanatok alatt (percek) átmelegedne a fólia alatti felső vízréteg, és így jelentősen csökken az egész hatásfoka, azaz 'hidegen' kell tartani a fólia alatt a vizet. Ez nálam a környező fák miatt napi 3-4 órát jelent, ami 1 forgatás kb, és a víz így is tökéletes. Emiatt persze a fürdés előtt mókolni kell a fóliával, viszont tiszta és a körülményekhez képest kellően meleg, mégis hűsít (27.8 C fok most)
Vettünk egy 366cm-es Bestway fémvázas medencét, papírszűrős vízforgatóval, amit hálózati vízzel szeretnék feltölteni, mert ugyan van egy 10m-es kutunk (csepel) de ahogy olvastam azzal több rizikó is lehet, és mivel 3 pici gyerek van ezért nem kockáztatnék.
Elkezdtem olvasgatni, hogy mit kell tenni a vízzel, de csak egyre jobban össze lettem zavarodva: pH, algaölés, pelyhesítő, klór- vagy mentes stb.
Tudom ez egy külön tudomány is lehet, de tudna adni valaki némi kapaszkodót nekem pár mondatban vagy egy értelmes leírás linkjét, hogy kezdőként mivel induljak? Hallottam valami all in 1 tablettáról, ami elvileg mindent megold egyben, de ha lehet én klórmentesen kezelném a vizet a gyerekek miatt..
- Mit kéne első körben beszereznem ami ár-érték arányban jó és nem kerül százezrekbe?
- A vízforgató 1.25m3/h teljesítményű, ezt mennyit érdemes működtetni napi szinten? Minél többet?
Na jo, ezt egy kicsit elsarkitottad! Én mondjuk azért sem kiserletezem, mert ha pl nekem megy 8-19-ig , és barmikor bele szeretnék martozni, akkor nincs benne falevél bogár, tükör a teteje, alja
Nem szeretném azzal kezdeni a fürdőzést hogy épp a "szűrő pihenő idejében" halásszam a mocskot.
-----
Nem tom, én még nem számoltam ki mennyit sporolnek ha csak napi 3x fordulna meg a víz, a medibe, de ki fogom, lehet meglepődök? :)
Aha, szóval én úgy szoktam hazamenni kocsival, hogy előtte a települést megkerülöm háromszor ez így plusz 15 kilométer, de végén tuti hazaérek, ezzel még sosem volt gondom!
Namármost lehet, hogy mehetnék egyből is haza, de azt ki kéne próbálni, inkább nem kockáztatok, mert ez bevált. Ez így plusz 7000 ezer forint havonta. A rendben hazaérkezés nem spórolás kérdése, így a tuti!
Ket evre eltuntem, de azert meg elek... 3 napig olvastam vissza a forumot :d Akinek van UVC szuroje, mi a tapasztalat a SUNSUN meg a Resun gyartmanyu lampakkal kapcsolatban? Most annyira olcso, vennek egyet. De vajon elerheto alkatresz, ha barmi baja lenne?
Az egyik Tescoban láttam a kiárusító részen egy elemes Bestway 58340 típusú medenceporszívót. Elég haszontalan dolognak gondoltam, mert nem tudom, hogy 8 darab ceruzaelemmel mekkora szívóerőt tud kifejteni, de így utólag elgondolkodtam, hogy egy dologra mégis jó lehetne. Az ovális csővázas medencém négy sarkában időről időre összegyűlik némi por/szennyeződés, amit a homokszűrő nem tud felkapni. Ennek eltávolításához most elő kell szedni a vízforgatóra csatlakoztatandó porszívót, ami kicsit macerás. Ennek a kiporszívózásához lenne tökéletes ez a masina, ha tudnám, hogy van akkora szívóereje, hogy ezt behúzza. Gondolkodtam eddig automata porszívón is, de QQ írta pár napja, hogy az sem takarítja ki normálisan ezeket a sarkakat, akkor meg nem sokkal vagyok előrébb.
Hogy ugyan azt az eredményt kapnám az csak akkor derülne ki ha kipróbálnám.. ( gondolom kevesebb forgatásra gondolsz), és hogy az be válna e csak akkor derülne ki ha megtörtét, ha viszont nem nem jo akkor szívás (több hetes, akár hónapos)... (medencézésem első 1-2 hónapján voltak ilyen goldolataim) Azóta bármit megér ha kristálytiszta és jó hőfokú a víz...
A medencézés nem spórolás kérdése... aki spórolni akar ne medencézzen... a kettő nem összeegyztethető számomra... vagy spórolok, vagy medenncézek
Szerintem nem sokakat érdekel, de hátha valakinek haszos infó!
Medence HŰTÉS 1.0
A fűtő tekercsek éjszakai járatása.... (lófing..- Bár lehet az is jobban lehűtötte volna) Az itthon lévő eszközök... Víz levegő hőcserélő + 3000 LÉG m3/H venti... Egy próbát megér.. De amikor éjszaka is 25 fok van... Kis tulzással ez már dupla lófing.....
Viz levegő hőcserélő... de mi van ha levegő helyett a 14 fokos kútvíz hűti... Hát igy már értékelhető... Bemenő víz 31fok kijövő 27fok 1,5 m3/h áramlás... (a pairszűrő nyomja... De mivel nincs visszafogva, és rövid a cső...) Igy ha jól gondolom 10 óra alatt 4 fokot hűt... az már nem olan rossz eredmény... Ha éjszaka megy ilyen hőségriadóba akkor nagyából szinten tartja! (Hőcserélő 200Les hordóba és kb 15 percet megy a kuti szuvatyú, mire taljaesn lehűti a hordó vizét, majd 15 perc állás után ujra) Mérések alapján 14 perc alatt tötlti fel a 200 es hordót a kuti szivattyú, és 30 perc alatt melegszik a 200 Les hordó 28 fokra, igy ha 15 percenként lecseréli a vizet az jó lehet...
Vélemény? Szerintetek meddig hűti egy éjszaka alatt, merjem egész éjszakára igy hagyni?, vayg tút fogja hűteni?
Én csak a homokszűrő motorja kímélése céljából tartom az 3/4 óránkénti 1/4 óra szünetet... (erre nem volt infó.. nem merem 0-24be járatni, pedig szívem szerint ugy menne..
20m3 medi , 450W moci reggel 8-19ig folyamatosan , napi reggel a szkimmebe 1 db 20gr klórsokk , kristályvíz :)) Villany nem érdekel,a tiszta víz mindent megér :))
Csak egy észrevétel! Sokan írjátok kinél hogy mennyit megy a homokszűrő! Nálunk eddig mindig kristály tisztavolt a víz! Nálunk 16,9 m3 es medibe (meg az előző 9,5ösbe is), 6m3/h homokszűrő, mechanikus időkapcsoló, 15 perces felbontásban, 3/4 óra üzem, 1/4 óra pihi 0-24be igy megy... nyomja a villanyszámlát (300w -kb havi 5ezer), de mindig kristály tiszta a víz...
Szia! Csak 10-15 másodpercig jön zöld víz a homokszűrőből? Mondjuk ha naponta mosod, talán. Elég nagy keresztmetszetben ereszted le a szutykos vizet átmosáskor? Ha nagyon szűk, ne mossa át rendesen a homokot.
Pár éve már volt itt szó párakapuról. Úgy emlékszem, valaki a kínai vacak szett helyett viszonylag olcsón ajánlott fém fúvókát. Akár Ő, ha magára ismer, akár más, keresnék olyan fúvókát, ami normál nyomáson is porlaszt, nem maga alá vizel, mint az olcsó szettek.
Igen, Auchan, Tesco, Metro biztosan kiszórja a szezonális cuccot. Val'szeg a többi is. Nem akarják rakosgatni 1 évig, álljon benne a pénzük. És van miből engedi, az aqualing-es homok 4800 a praktikerben, 2800 az aqualingnél. De még némi veszteség is belefér nekik nyilván.
Akció valószínűleg, a készlet a kérdés. :) Minden nagybótba érdemes benézni ilyenkor, bár a metroban az akciósnak jelölt cuccok nem voltak valami olcsók.
Víz alatt is tökéletes a Patex cipőragasztó. A foltot bekened, kicsit vársz vele, majd rányomod a fóliára, víz alatt! Tökéletesen megfogja. Tudom, mert már én is csináltam, csak az alján. Papuccsal jó erősen ráálltam, 1-2 perc, majd leszálltam róla, azóta is tökéletes. Nyugodtan használd ha van kéznél.
Még mindig a Pattex cipőragasztó. :) Én mondjuk nem kaptam, valami Pattex ultra vagy mi volt és az is tökéletesen dolgozott. Én ranyomtam a foltra és azonnal ment a helyére, ugyanez belül is (víz alatt). Csak azért írom, mert ezekkel elvileg várni kellene valamennyit, úgyhogy nem feltétlenül így kell. Sőt, szerintem a foltra és a helyére is kellene és ekkor várni, de ez víz alatt nyilván nem megy.
Ha nem erősített az alja (van, amelyiknek olyan az alja, mint a medence oldala, de van, ami alul vékony, gyenge), akkor tényleg sürgős, nehogy tovább szakadjon.
Bocsi ha nagyon OFF Víz-levegő hőcserélő! Olyan képlet kellene, amik ezen számok összefüggését mutatják meg! Bemenő víz hőmérséklet, kimenő víz hőmérséklet, hőcserélő felülete (sűrű lamellás hőcserélő esetén gondolom ki kell számolni a teljes felületet... (lamellák mérete szorozva a számukkal), levegő bemenő hőmérséklet, légáramlás mértéke (Lég m3/h) Kimenenő levegő hőmérséklet, víz áramlása (m3/h). Tehát valami olyan képlet kelllenne ami csak ezen adatokat használja, ezek összefüggését mutatja meg... (Mielőtt bárki megkérdezné, IGEN medence hűtésre kellene a képlet, de ha minden stim akkor tűtésrendszerre is tudnám használni...)
Akinek van intex sóbontó és homokszűrő kombója azoktól kérdezném.
Kaptunk egy sóbontó készüléket .Eddig a homokszűrő időzítőre volt kötve napi 6 órát ment 2 órás bontásokba, kettőt ment egyet pihent(volt ideje délbe meg háromkor felmelegednie a fólia alatt)
Na de most a sóbontót nem tudom időzítőre kötni mert magától nem kapcsol be ha bekapcsol az időzítő
A héten nyaralni voltunk, így múlt vasárnap befedtem a medencét a gyári takaróval és bedobtam az úszó adagolót egy kombi tablettával. A homokszűrő nekem egy időzítővel megy napi kétszer 3 órát, szóval abban változás nem történt a nyaralás alatt sem. Mielőtt elmentünk, kicsit az én vizem is algás volt (kis mértékben ugyan, de opálos volt a víz), az UV lámpa és a két naponta legkisebb fokozaton használt kombi tabletta ellenére.
Tegnap kíváncsian vettem le a takarót és olyan kristálytiszta víz fogadott, hogy ilyen csak a medencetöltéskor volt a víz. Az alján akadt porszívózni való szállingózó fekete valami, de azt kiporszívózva ragyogó vizem lett.
Holnap tervezek majd 1/4-ed vízcserét! (1,22-be kb megint 30 cm) csak ezek, sajna mérhetetlenek... majd meglátjuk... Tegnap ete lett tuladagolva, remélem a vízcsere után fürödhető less...
A magasabb pH esetén a klór fertőtlenítő hatása csökken, mert a belelapátolt klór egyrészt hipokloróssav másrészt hipoklorit-ionként van jelen a vízben. Az előbbi az, ami kell nekünk. Viszont 8as pH felé már nagyon elmegy az arány az utóbbi felé, ami jóval kevésbé fertőtlenít.
Szerintem a szabad aktív klór mérő a hipoklórossavat (HClO) méri. Ha így van, meg is van a magyarázat.
Nem tudom ki tudná ezt megmondani. A pelyhesítő szerintem nem gáz.
Az algaölő már talán kevésbé jó. Nem habzik nagyon?
Olvasgattam most pár angol oldalt ilyen esetekről. Leginkább azt említik hogy a túladagolástól függően szem és bőrirritációt okozhat az erre érzékenyeknél.
Idővel lebomlik, de nem túl gyors folyamat, nem 1-2 nap.
Részleges vízcserével lehet gyorsítani a dolgot.
De sztem ez a 3x-os algaölő mennyiség komoly bajt nem okozhat. Ha okozhatna, akkor már az 1x-es mennyiség is áralmas lehetne.
De tudjuk hogy minden ilyen vegyszer vmennyire káros, a klór -és bomlástermékei is azok-, de a hasaalja szalonna is az :)
Ha para, locsold ki a víz felét, és töltsd újra. Legalább lehűl :)
A kalkulator altal ajanlott ize savak helyett vettem inkabb ph minuszt mert a helyi coopban a biztonsagi or kizavart mikor azt kerdeztem hoyg a sosav 20fok baumés e vagy nem :)
kb 80 deka ph minuszt raktam bele 16m3-be ami doboz szerint alkálihidrogénszulfát. Before after meresek.
Ami erdekes hogy a emlitettek alapjan tobb klórt mér a kevesebb ph-val mert ahoz nem nyultam
Elolvastam a osszefoglalot ami szuper, csak kicsit bonyolult.
Meg egy javitani valo: szerintem teliesiteskor nem kell a medencebe fagytest ha nem merev falu
Sziasztok! Próbálta már valaki Vinilfix nevű PVC cső ragasztóval foltozni a fémvázas medence alját? Alkalmas rá? Persze szárazon foltoznám, a gyári foltal, amit kaptam hozzá.
Milyen problémát okozhat, ha tul lett adagolva az algaölő és pelyhesítő? Előbbiből cc1,5 dl helyett kb fél liter, utóbbiból 1,5 dl helyet kb 1 liter lett beletöltve? Mennyi idő után förödhető? Okozhat problémát? (a párom valamit nagyon elszámolt és ilyen mennyiséget öntött a 16 m3 vízhez...)