Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Van viszont valami amit egyáltalán nem értek: miért jó az a szervezetnek, ha folyamatosan éhezik? Hogyan jön ez össze a paleolit korral, amikor ha vadásztak, akkor jól belaktak, tartósításra a sózást használták és volt, amikor hetekig nem találtak élelmiszert?
én már régebben így eszem, csak nem hívtam paleonak. a cukorbetegségem miatt a cukordokim aki kivételesen normális aztmondta ne egyek mást csak zöldséget gyümölcsöt meg húst. a könyv olvasása óta a zöldbabot zöldborsót is elhagytam. a paradicsomot is. tejféléből csak nagyritkán tejfölt eszem, sajtot azt igen, de nem sokat. vajat is ritkán.
nekem minőségi változást hozott ez az egész. már a szemlélet is, hogy ne a kulináris élvezeteket keressem, hanem ami a szervezetemnek jó. mélyen egyetértek azzal, hogy a furmányos ételek arra kellenek hogy a nem éhes emberek étvágyát felkeltsék. semmi nehéz nincs abban, hogy nem eszem szarokat. én nem trükközök a zabkorpával zabliszttel, a muffinokat is anélkül csinálom már. csak darált magokból. simán megy azzal is.
én meg most tolom befelé a paleocsintát. állati finom. :-) pont ugyanúgy kell, mint a rendeset, csak zabliszttel, meg zabtejjel. nekem még mindig nem sikerült zabtejet vennem, úgyhogy bolti (165 Ft-os auchanos, pfuj!:-) sima tejjel készült, a tölteléke házi készítésű cukormentes körtebefőtt és durvára aprított mogyoró (török).
Én viszont most pont egy mogyorós tejcsokira gondoltam, de mire leírom már elmúlk :-) Ha tényleg kéne, tuti megenném. Csokit 2 hete semmifélét nem ettem. Hozzáadott cukrot, kenyérfélét sem. Szerintem pár nap alatt hatalmas a különbség, figyeld meg mennyire mű bármi ami cukros. A hozzászokás nagy úr :-) azért majd szerzek valami min.70%os kakaós étcsokit, de az egyebekkel kacsolatban volt múltkor megoldás. Végigsétáltam egy szupermarketben a csokisorokon, és elméláztam, mekkora biznisz az a sok szemét. Aztán ettem egy igazi, édes kivit :-) és akkor a belga pralinék sem izgattak már annyira. Ezen a biológia-kémia szakértőn, meg a kínai szaporodáson nem térek magamhoz. Éljen a széles látókör!! :-)
Mekkora kabaré!! Na és a koppenhágai diktátor amott :-) áááá, hát nem is írok oda semmit.. Ami engem illet, egyre kevesebbet eszem, és egy falat keksztől jött egy 'pfúj de édes' íz. Még jó, hogy nem vettem abonettet, attől kb. lufi lenne a hasaban, és felszállnék :-)
banánt enni lehet tanuláshoz, az sokkal jobb teljesítményt hoz ki az emberből mint a gabona.
szerintem simán utálja a dolgot, mert nem önszántából eszik így. a pszichés ellenállás meg produkálhat dolgokat. úgy érzi, hogy a kajától nem tud teljesíteni. de lehet hogy a stressztől. vagy mástól.
én is mindenkitől azt hallottam,hogy javult a szellemi teljesítménye. nekem is ez a tapasztalatom. jó, én szedek omega3-at is meg ginkgot is. meg egyéb vitaminokat.
a könyvet nyugodtan ajándékozd, mert szuper. és nem kötelező betartani, viszont sok információ van benne, amit érdemes ismerni.
Szia! Nem tudom mennyi ideig próbálta, de hosszútávon teljesítménynövekedés lenne a következmény, szellemi és fizikai állapotában is. Az átszokás, az addigiak függvényében változóan nehéz , és talán fokozatosan a legjobb. Ha abban megyegyezhetünk, hogy nem a kenyértől okos az ember, akkor szerintem bőven elég a gyümölcscukor az optimális agybéli kapcsolatokhoz, és persze o3 is csak jó.
hát nem hinném, hogy a paleótól csökken az ember agyteljesítménye. :-) én szellemi munkát végzek, és nem vettem észre ilyesmit. biztos kapcsolatos ez a szénhidrátfogyasztással összefüggő inzulinlökettel, vagymivel. de majd biztos jön okosabb, aki elmagyarázza. vagy kérdezd meg Szendi Gábortól itt: http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2009/11/28/Paleolit_taplalkozas/
A paleolit táplálkozáshoz szeretnék egy történetet elmesélni. Be kell vallanom én nem szoktam követni semmilyen táplálkozási hullámot, lévén 5 gyermekem van, vidéken élünk, veteményeskert, baromfiak vannak így a táplálék meghatározott. Ajándékba vettem egy diétás könyvet , pont paleolittáplálkozás a címe. Nem olvastam, nem volt időm. Karácsonyra hazalátogatott a nagy fiam, aki az USA-ban tanul. Nagyon megijedt, hogy ez a könyv ezentúl az otthoni étkezést diktálja majd. Elmesélte, hogy a kollégiumban belekerült egy olyan társaságba, ahol paleolit étrenden éltek. Ők főztek, csak olyasmit ettek ami javasolt, még az éttermekben is. Így ő is rátért. Azt mondja a kenyérről meg a süteményekről amúgy sem volt nehéz leszokni, mert az ottani ehetetlen. Állítása szerint amíg a hétköznapi élet ment nem is volt semmi baj amit rutin szerüen lehetett végezni, de elkezdődött a vizsgaidőszak, akkor nagyon szenvedett. Nem tudott koncentrálni, nagyon nehezen forgott az agya. Nem jutottak eszébe angol szavak, amik előtte nem okoztak gondodt. Azt gondolta,hogy már hosszabb ideje tartózkodik ott egyre könnyebben fog menni. Valaki azt tanácsolta neki, hogy mindennap tanulás előtt egyen egy műzliszeletnek megfelelő ottani csemegét vagy csokoládét. Amikor ezt elkezdte enni, minden megváltozott, sokkal gyorsabban tudta megtanulni az anyagot. A vizsgái is nagyon jól sikerültek. Nem tudom most mi legyen a könyvvel, kisebbik lányom osztályfőnökének szántam. De ha neki is csökkenni fog az agyteljesitménye, akkor a lányom nem jár jól. Lehet, hogy megvárom az évvégét, csak akkor kapja meg, elég drága volt.
az előbb hallottam a Klubrádióban élelmiszerszakértőtől sajtok nemrég végzett tesztelésének eredményeit. trappista és edami sajtokat vizsgáltak - tökmindegy, hol kaphatót, mert nem a forgalmazó, hanem a gyártó volt a lényeg - azaz a Tescós sajtokra is ugyanaz érvényes: vagyis hogy alapvetően jó minőségűek. persze a drága holland, francia import sajtok kaptak többször "kiváló" minősítést, de a magyarokkal sincs semmi baj mikrobiológiailag, meg gyártástechnológiában. azért kaptak rosszabb minősítést, mert nem mindig volt szuper ízük vagy kevesebb ill. több zsírtartalmuk volt a feltüntetettnél. szóval nyugodtan eheti mindenki a kemény sajtokat! :-)
az alga biztos jó. most annak is utánanéztem, mi az az inulin. :-) prebiotikumot említ Google, a barátunk, ami más, mint a PRObiotikum. ettől függetlenül jól hangzik, amit írnak róla. mondjuk aki pl. nyáron amúgy is sok gyümölcsöt eszik, annak nem biztos, hogy kell még 1 adag gyümölcscukor.