Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 231
No most bekeményitettem. nagy séta, lábmosás, kis pihi majd megcsináloma vacsorát benne huslevesből csirkemell, zöldség, Royal Canin tápbogyók, Apolló dobozos kutyagusztustalanság. Hilda jön, eszik 6 falatot, majd elmegy érdekesebb dolgokat keresni. Mindekettőt beviszem, orruk alá dugom a táynért, friss vizet kinálok, elmagyarázom. Reakció : nekünk márpedig nincs most kedvünk hozzá. 10 percet kinálgattam, utána beraktam hütőbe. Holnap megkapják ujra 10 percre.
A fene a pofájukba, a gyerekeim sem csináltak soha ilyet, akkor a kuytákkal se lesz cirkusz az evés .

Bosszus vagyok :-(((

Ammandina Creative Commons License 2003.03.06 0 0 230
Ne itgulj, meg fogják tanulni, hogy éjjel nyugi van. Pár hét alatt rengeteget fejlődtek, igazodtak hozzátok, elfogadták az új gazdit, helyet. Minden nem mehet egyszerre
Előzmény: zsuzsa (229)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 229
Tudod az a baj, hogy nem lehet öket szabadon kószálni hagyni a lakásban.. ök azt szokták meg, hogy éjjelre bezavarták öket a ketrecbe és este 8-tól 6-ig abban voltak- legalábbis a régi gazda szerint. (Nem is értem, miért kell akkor hajnalban pisilniük) Én most "csak" a konyhában fektetem le öket az asztal alá a radiátorhoz, az ágyukra ami abszolut komfortos. Ha szabadon kószálhatnak akkor nem birnak magukkal én pedig azt AKAROM, hogy éjjel nyugi legyen. Az éjszaka ugyanis arra való és 10-töl hatig a mi családunk alszik.

Hilda szeme nem gyulladt, nem viszkets tb de valami pici eltérést továbbra is látok rajta. A Budai kisállatklinika honlapján http://www.arindex.hu/lapok/kisallatklinika/cikkek.html találtam pár érdekes cikket a harmadik szemhéj kitüremkedéséröl, olyasmi mint emebereknél a ptosis, ami nem fáj, nem viszket, nem váladékoz, de hosszu távon egy pici beavatkozással megoldando.
Ma irok neki, innen melohelyröl nem engedi a rendszer, megbeszélek egy idöpontot. Nem akarom valami kóklerhez vinni öt, igaz ez a kórház messze van, de ugy tünik profik.
Mivel csak pár hete vannak nálunk és nem akarok tól sok stresszt, gondoltam elöször megbeszélem a dokival, hogy amennyiben kell beavatkozás, meg lehet e csinálni ambulanter, mert akkor ugy megyünk.Eleve otthon valakinek vigasztalni kell Lolát, Hildus meg nehezen viseli az autókázást, szóval gondosan meg kell szervezni mindent.
Angol cikekben volt még egy cherry eyes szindroma, aminek ne tudják az okát, de Hildsunak csak egy kb 2 mm csikban piros és nem a szaruhártya, hanem mintha a szemheja széle lenne.

Előzmény: Ammandina (228)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.06 0 0 228
Nem is kérdeztem meg, hogy van Helga szeme? Rendkívüli ébresztés néha nálunk is van. Hiszen nekem is fel lekk kelnem néha éjjel kimenni a wc-re. Szerencsére ez nagyon ritka. De ha ilyenkor a pisiszőnyegre pisil, az klassz. De vigyázz, nehogy legközelebb szó nélkül a pisiszőnyegre menjen, mondván úgyse visznek le.
Előzmény: zsuzsa (227)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 227
Az tök jó lenne, ha esne az esö, mondanánk a kutyáknak, hogy álljanak be a nagyok alá, akkor nem áznak meg :-)

Voltunk lennt este 9-kor. Nagyon csodálkoztak :-)
Annyira csodálkoztak, hogy utána hang nélkül mentek lefeküdni. Egyik gyermek próbálkozott hajnali ötkor egy kis ajtókaparással. Kiüvöltöttem, hogy CSÖND LEGYEN igy elhalgatott és a pisiszönyegre pisilt.
NEM vagyok hajlandó hajnali ötkor levinni öket.

Előzmény: Ammandina (226)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.06 0 0 226
Szerintem jó csoport lenne mondjuk 5 havanese mellett 3 dog és 2 berni pásztor;o)
Előzmény: zsuzsa (225)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.05 0 0 225
Hihi tessék mondani 5 havanese szüzlánynak lehet külön tancsoportot alakitani ? :-))))

Megjegyzem ma negyedórán át ugráltak a hátsó lábukon, még függőlegesen fel is abbeli nagy örömükben, hogy hazajöttem és nem tüntek fáradtnak.

Egész jól tudok ám irni az egyik alkarom fejét pihentető kutyával is. Szerinte ez egy ideális póz számitógéphazsználatnál...

Előzmény: Ammandina (224)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.05 0 0 224
A kutyasuliba valószinűleg benevez Mandula és Manócska is, ők Bella játszópajtásai a szomszédból. Mindkettő Havanese kislány;o)
Előzmény: zsuzsa (222)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.05 0 0 223
Biztosan nem szabad pket túleröltetni, pl mi nem megyünk kirándulni vizslásokkal, mert annyit tényleg nem bírnak. De a havansek is kutyák, napi 1,5-2 óra mozgást simán bírnak. Mosa6t, amikor síelni voltunk, minden de. 1-1,5 órát sétáltam vele ráadásul hegynek fel s le. Utána már nyugodtan feküdt egész anp, csak a dolgát végezte, de egyáltalán nem tűnt kimerültnek, sőt elégedetten feküdt a napsütésben a séta után jó pár órát. Másnap délelőtt alig tudtam visszatartani, hogy bírjon magával, amíg megiszom a kávémat a sípálya alján, utána mehetünk.
Szóval szerintem ha 1,5 órát kirándulsz velük szombat, vagy vasárnap (oda-vissza úttasl együtt 2 órát) akkor az nem árt nekik, sőt imádni fogják. + a saját tempójukban mennek. Pihennek 5 percet és futnak tovább. Nem láttad, hogy Lola milyan lelkesen futkosott az avarban szabadon. Lobogott a füle és csillogott a szeme! Egész napos gyalogtúrára en vidd őket, de heti 1x egy kiadós (1-2 órás séta) jót tesz nekik (és neked is)
Előzmény: zsuzsa (222)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.05 0 0 222
Remek. Ha 3 havanese is lesz a csoportban, akkor már nem leszünk törpe kisebbség :-)))
Egyébként összehasonlitva egy nyivavával nem is annyira kicsik...

Most megint kaptam egy abszolut joszándéku tanácsot a lányok régi gazdája családjátol, idézem: ök szobakutyak, tulsagos futtatasuk, megeroltetesuk komoly bajt okozhat. Ezt már többször mondták és már elbizonytalanodtam, mi az ami tulségos megeröltetésnek minösül? Ezek lusta dögök, azonnal leülnek, ha valami nem stimmel. Ugy érzem, inkább én vagyok tulságosna megeröltetve amikor influenzásan kicipelem öket a Hajógyári Szigetre und vissza.

Te voltál már ugy Bellával, hogy kimerültnek tünt ? Szerintem nem hajszolom öket.
Lefele mindig ölben viszem a lépcsön, felfele hagyom szaladni öket, mert szerintem lefele nehézkesebb a csipöjüknek. vigyem öket felfele is ?

Szerintem végig kell tudniuk sétálni a Hajógyári szigete sétányát, ha jó idö lesz, az kb 3 km . vagy az már tulzás ?

Előzmény: Ammandina (221)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.05 0 0 221
Én is a Kiscellit néztem ki, közel van + dicsérik is.
Bella akkor rontja el a hasát, ha figyelmetlenségből kap csirkebőrt, illetve valami olyat, amit nem kéne neki (pl. Karácsonykor, amuikor a rokonság minden könyörgés ellenére etette minden földi jóval)
Előzmény: zsuzsa (220)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.05 0 0 220
Akkor lehet, hogy beiktatunk még egy sétát este. Csak azt nem tudom, evés után mikor vihetem öket? Vagy a kiskutyáknál erre nem kell figyelni ? A nagyobbakat sosem szabad evés után rohangáltatni.

Nekem is jobb lenne az április. Még csak pár hete vannak nálunk és alig szoktunk össze. Épp elég stressz a nagyobb séta. Hova mentek iskolába ? Én a Kiscelli utcát néztem ki, az közel is van meg szimpatikus is. Ott van agility is. És hazafele mehetnék 2 megállót a 60-as busszal, hogy szokják a rázkódást.

Mitöl szokta Bella elrontani a hasát ? Nálunk szerencsére hasmenés még nem volt.

Szombat délelött megyünk a Hajógyári Szigetre gyerekekkel, kutyákkal de most hátizsákba pakolom az egyik hölgyet, kutyahordóba a másikat. Persez csak akkor, ha nem zuhog az esö.

Fürdést is tervezek a hétvégére csak még megkérdem Tibbétöl, hogy milyen kefével fésüljem szörszáritás közben a hölgyeket.

Előzmény: Ammandina (219)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.05 0 0 219
Zsuzsa!
Bella levitel a következők szerint: reggel 7 (hétvégén 8) du. 5 aztán este 9 és 11 között valkamikor. Ha lemegyünk többször, mert mondjuk itthon vagyok és jó az idő, akko is csak sétál, futkos, de nem kakil-pisil. Bellánál már csak akkor vannak balesetek, ha elrontja a gyomrát és hasmenése van.
Mi április közepétől megyünk kutyasuliba, mert a behívást minden körülmények között mag akarom tanítani neki és egyedül nem megy. Ha meglátja valamelyik barátját az utcán rohan oda és fügyül rám. Természetes, hogy Lola már nem jkár a nyomodban, hiszen elmúlt a kezdeti rettegése a sétától, már csuda érdekes dolgokat talál. Szerintem nektek sem ártana wegy kis kutyasuli. Mi korábban nem tudunk menni, mert április első hetében nekem kell levizsgáznom
Előzmény: zsuzsa (218)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.05 0 0 218
Nna a lányom tegnap mindkét libát átkefélte. Utána hosszasan rázogatták magukat a felháborodás miatt, hogy ennyi macera megiiint....

Ammadinda ti hányszor és kb hány órakor mentek ki pisi-kaki?
Tegnape este odadisznózott egyikük egy hurkát az elöszobába ( no ezért van árva mindegyik hálószoba és ezért zárom be öket a konyhába ha enm avgyunk otthon) azt sem tudom melyik, illetve gyanitom, hogy lükelola volt :-(

Most reggel ( hajnalban és sietve, mert akkor sürgös a pisi) megyünk le, aztán délután ötkor , de nem tudom, ha még egyszer lemegyek velük az hánykor legyen?

Bellával már nincsenek balesetek?

Tibbe Creative Commons License 2003.03.04 0 0 217
Bíró Krisztina
Christa's Jumpy Clown
Havanese kennel:
Ápolási tanácsok kezdő Havanese tulajdonosoknak

Köszönjük a Havanese tulajdonosok nevében

Előzmény: Tibbe (206)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.04 0 0 216
Kozma Gizella::::::
Néhány jó tanács Bolognese kutyánk ápolására, hogy
ápolt és kellemes megjelenésű legyen

Mint a jó tanács szerzője!
Köszönjük a Bolognese kutyások nevében !

Előzmény: Tibbe (207)
Ördögpirula Creative Commons License 2003.03.04 0 0 215
Szijjja!
Pusszancs Heninek!
ÖP
Előzmény: Zsolt001 (214)
Zsolt001 Creative Commons License 2003.03.04 0 0 214
Kedves Tibbe !

Szép dolog,hogy segítesz a kezdőknek az ápolással kapcsolatban, de azért az általad kimásolt két cikk szerzőit is tiszteld meg azzal,hogy nevüket a cikkeik végén megemlíted!

Előzmény: Tibbe (207)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.04 0 0 213
------dörgölték a hátukat. Nem tetszett nenkik az illat :-)))
Most már csak a csimbókra fujjuk

Igen, csak a csimbokokra kell fújni, hagyni kicsit hatni és akkor elkezdeni a filccsomó szétbontését kézzel.
Illat ellen pedig lehet kapni, a mindennapos fésülésre, Zoofitt nevű, párszáz forintos port, ami a szőrt is tisztitja és a csomot is segit szétszedni !
Ha nem kapsz, vegyél a gyógyszertárban szagtalan talcum-ot { hintőpor } és azzal szórd, de ezt keverheted rendes humán szárazsamponnal is.

Miert nyalják egymást a kutyák ?

Hát a büdös..embereknek ugyan illatos akármit nyalogatják le egymásról, ezért jó a szagtalan talcum.
Nem szinezi el a fekete kutyát sem, mert ugyis kikeféled belőle !

minden nap kefélgetni fogom öket

Ez természetes.a hosszúszőrű kutyákat este TV-nézés közben, kényelmesen kefélgeted..ez vele jár!
Mások is így csinálják !minden nap

Vagy vegyek olyan kuytavisszarántó pórázt ?

Ne vegyél!
Az nem egy ideális , csak a gazda szempontjából kényelmes póráz.
Tanuljon meg melletted menni. Ha nincs pórázon, arra az időre már megtanulja a behivást, és arra működik a kutyád !

Előzmény: zsuzsa (212)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.04 0 0 212
Nekem van egy spray-m azt hiszem ilyen célzattal vetette velem a volt gazdi... kellemes dezodorszerö szaga van, nem avgyok meggyüzödve róla, hogy placebohatásnál többet tud szörbontásilag, de azert fujogatjuk.

Az elsö fujogatás után hanyattestünk a röhögéstöl, tündibündik felháborodottan rohangáltak a lakásban és hanyatt ráugorva a kárpitos butorokra dörgölték a hátukat. Nem tetszett nenkik az illat :-)))

Most már csak a csimbókra fujjuk, sajnos Lükelola folyton nyalogatja Hilda nyakát és a nyáltól jobban csimbókosodik Hilda nyaka.
Miert nyalják egymást a kutyák ? Valami vitamin vagy nyomelemhiány ?

Hát Ammadinda, én enm hiszem, hoyg abba a ( tudtommal ) kb 3 ezer forintos kutyakozmetikai árban benne van, hogy majd órákig bontogatja a csimbókokat :-( már a mosás -száritás is eleve egy óra, anyni szórök van.
Ugyhogy eztán idegnyugtatóul minden nap kefélgetni fogom öket ( nem az ö, hanem az én idegeim nyugtatásául )

A kajától-nyáltól kemény szakállt mivel tisztitjam? Az az érzésem,a viz nem elég. Vizzel le szoktam mosni, de ugynaolyan kemény maradt.

Én hajnalban fél hat körül viszem le öket, amugy is korán kelök, meg akkor póráz nélkül szaladgálhatnak, nem jár autó. Viszont am Lola nagyon megrémitett. Kirohant az utcára, amikor hivtam meg mentem utána, még gyorsabban rohant. Amikor végre elkaptam, nagyon megráztam és megszidtam. Nyüszitett és baromira megsértödött.

Kénytelen leszek hajnalban is pórázon sétáltatni öket ???? Ammadinda, te ugye a keretetkbe engeded ki Bellát ? Vagy vegyek olyan kuytavisszarántó pórázt ?

Előzmény: Tibbe (211)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.04 0 0 211
Lehet kapni filcbontó sprayt is.
A kezeddel utána széthúzogatod a csomókat, és kiszeded az elhalt szőrőket, utána fésülöd, -csomónként!
Szokjon hozzá, mert nem viheted minden nap kutyakozmetikushoz.
Nem nagyon csipik a problémás esetet, és nekiesik levágja a kutyád szőrét inkább...
De a miértjét azt majd jól bemagyarázza neked!
Előzmény: Ammandina (210)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.04 0 0 210
Szia Zsuzsa!
A szombati kirándulás zután Bellából s dőlt a sár a zuhanyozóban!
(A fekete kutya is sáros, csak nem látszik rajta)
Csimbókok nekünk is vannak de csak a hasán,mert ot csak ritkán fésülöm ki, nem nagyon szereti, főleg most, hogy már csomós lett. Szerintem ezt már kutyakozmetikusra bízom, utána jobban odafigyelek a hasi szőrzetre is.
Simi a kutyáknak
Előzmény: zsuzsa (208)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.03 0 0 209
Szinte minden jobb állatfelszerelési üzletben és állatpatikákban vannak kozmetikai cikkek is, több féle, ki kell próbálnod, melyikre reagál legjobban a kutyád szőre.
Előzmény: zsuzsa (208)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.03 0 0 208
Köszi Tibbe a hazsnálati utasitást ! Nercolajat hol lehet kapni?

Szörnyü nagy csimbókokat találtunk, pedig eddig is végig lettek kefélve minden másnap.
Ammadinda , neked nincs ezzel gondod?Na jó, nem annyira Bob Marley-s csimbókok, mint a komondoroknak, de azért vannak.

Hmmmm
:-(((

Tibbe Creative Commons License 2003.03.03 0 0 207
Néhány jó tanács Bolognese kutyánk ápolására, hogy
ápolt és kellemes megjelenésű legyen

Azt, hogy Bolognese kutyánk ápolt és kellemes megjelenésű legyen, azt csak hosszú évek gyakorlatával lehet elsajátítani.
A szőrzet ápolása alapvető a felnőtt és a kölyökkutya gondozásában, ilyen szempontból is gondoskodnunk kell kedvencünkről, miként az etetéséről, a rendszeres állatorvosi vizsgálatáról, a szemek, fülek, fogak, karmok és a végbél mirigyzacskó rendszeres tisztántartásáról, beleértve a külső paraziták elleni védekezést is.
Sok kutya tulajdonosnak nincs módja, vagy egyszerűen nem akarja kedvencét rendszeresen kutyakozmetikushoz vinni.
Kutyánk szőrének otthoni ápolását magunk is könnyedén elsajátíthatjuk.
A fésüléshez szoktatást már kölyök korban kezdjük el.
Újonnan befogadott kölyöknek hagyjunk egy-két napot, hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez, és csak azután kezdjük szoktatni a fésüléshez.
A Bolognese fajtát naponta kell fésülnünk és kefélnünk, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrzetet és megelőzzük a szőr összegubancolódását vagy filcesedését.
Fésüléshez használható fémfésű, melynek egyik fele ritkábban, a másik fele, sűrűbben fogazott.
Keféléshez sörtekefe, vagy gombos végű drótkefét használjunk, és mindig vigyázzunk, hogy a fémfogakkal nehogy felsértsük az állat bőrét.
Válasszuk szét a bundát, és minden egyes rétegét keféljük át, különösen alaposan dolgozzunk az összegubancolódásra hajlamos területeken, mint a fülek körül, a mellkas alján, a könyök hajlatokban, a farkon és a lábon.
Ha mégis csomók alakulnának ki és a szőrnek egy része tapadt össze, még fáradságos munkával helyre hozható a bunda.
Az erősen összetapadt részeket ollóval vágjuk szét, az olló hegyét mindig lefelé tartsuk. Használjunk olaj alapanyagú, vagy filcoldó kutyasampont. A csomókat itassuk át a samponnal, majd hagyjuk a szőrön addig, amíg az szinte teljesen meg nem szárad. Ezután ujjunkkal lassan, óvatosan tépjük apróbb tincsekre a csomókat, és ritka fogú fésűvel bontsuk ki azokat.
A csomók kibontása előtt nem ajánlatos az állat fürdetése, mert a víztől a szőrcsomók még jobban összetapadnak.
Fürdetés - havonta egyszer - a sampont hagyjuk néhány percig a bundán, majd alaposan mossuk ki. Miután a kutya megszáradt, minden visszamaradt kisebb csomót kefével bontsunk ki.
Sampon mindig kondicionáló legyen, melybe egy kis olajat is tehetünk, ez megkönnyíti a fésülést, megakadályozza a filcesedést, rugalmasabbá, fénylőbbé teszi a szőrt.
Fogak ápolásához már kölyökkorban szoktassuk hozzá a kutyát. A rendszeres fogápoláshoz puha fogkefét és a kutyák számára készült fogkrémet használjunk, legalább hetente egyszer.
Szem ápolása: Különböző irritációk erős könnyezést váltanak ki, mely elszínezi a szőrt a szemek körül. E célra készült megfelelő oldattal vagy borvízzel naponta mossuk meg. Így az elszíneződés enyhíthető.
Nagyon nagy öröm a jutalmunk, elsajátíthatjuk saját kutyánk gondozásának művészetét. Így a kiállításra való felkészítést magunk végezhetjük.
Az egészséges, tiszta, ápolt és kellemes megjelenésű kutya társasága igazi és tartós örömöt jelent nekünk gazdiknak.

Előzmény: Tibbe (206)
Tibbe Creative Commons License 2003.03.03 0 0 206
Ápolási tanácsok kezdő Havanese tulajdonosoknak

Minden kezdet nehéz, - a magam esetéből ismerem - így cikkem alapvetően az új tulajdonosoknak íródott, mert a legtöbb tanulnivalójuk a fajta ápolásával kapcsolatban nekik van, azonban ha a tapasztaltabb tenyésztőknek is tudok valami újat írni, akkor örülök, hogy segíthettem.

Gondolom elég sok ember kap, különböző alkalmakra egy bájos, tündéri és már kellő képpen "szőrös" kiskutyát. De hogyan kell ápolni? Mit csináljak a szőrével?
Még ma is hallom saját kérdéseimet, amikor az első kis 8 hetes Havanesemet megkaptam.
A tenyésztője elmondta az általa legfontosabbnak tartott dolgokat, és utamra engedett.
Az első néhány boldog és örömteli nap után következtek a kihívások. Próbáltam kérdezősködni, utána olvasni, de nem sokan tudtak segíteni, írásos anyagot pedig végképp nem találtam.
Így hát, ahogyan most a kutyáimat ápolom, az 6 év kérdezősködésének, tapasztalatának és kísérletezgetésének eredménye.
Az első és legfontosabb dolog, hogy mivel is fürdessük ezeket a kutyákat? Természetesen csak kifejezetten kutyák számára készült samponok jöhetnek szóba. Olyan sampont válasszunk, amelyet célirányosan hosszúszőrű kutyák részére forgalmaznak és lehetőleg a szőrzet számára fontos nercolajat, vagy más szőrtápláló olajat tartalmaznak. Lényeges, hogy a fürdetés előtt a sampont kellően hígítsunk fel, és ilyen higított állapotában öntsük a kutya szőrzetére, töményen ne használjuk.
A sampon leöblítése után használjunk balzsamot a könnyebb fésülhetőség érdekében.
A fürdetés rendszeressége: általában 1-2 havonta elegendő, az indokolatlanul túl sűrű fürdetés következtében a kutya bőre kiszáradhat, és ez vakaródzáshoz, majd sebekhez és ezek következményeként esetleges gombásodáshoz is vezethet. Természetesen a "sűrűn használt" részeket, a lábait valamint a pofa környékét szükség szerint sűrűbben is moshatjuk.
A második, igen lényeges dolog: fürdetés előtt mindig alaposan ki kell fésülni a szőrt, a legapróbb csomókat is ki kell bontani, mert ha a csomót belefürdetjük a kutyába, akkor ezt száradás után már csak komoly károsodások árán tudjuk kibontani (ha egyáltalán még sikerül).
Tehát, túl vagyunk a fürdetésen. Én a kutya vizes szőrzetét törölközővel át szoktam dörzsölni, de egyébként utána hagyom magától megszáradni, mert így nem szárad ki annyira a szőrzete, kellemesen lágy és könnyen fésülhető marad. Természetesen kiállításra való felkészítésnél hajszárítóval kiszárítjuk a szőrzetet, de ez már egy másik történet... .
Miután megszáradt a kutya szőrzete átkefélem, melyhez szilikonos púdert használok. A púder használata azért hasznos, mert taszítja a port és gátolja a szőrzet csomósodását is.
Most néhány szót a fésülésről is: speciális, fémből készült kutyafésűt használunk, melynek egy sűrűbb és egy ritkább oldala is van. A ritkább fogút a szőrzet bontására használjuk, a szőrt a tövétől kezdve fésüljük kifelé, és közben a másik kezünkkel a szőr tövét fogjuk, hogy a kutya számára is kíméletesen járjunk el. Soha nem szabad tépni a kutya szőrét, különös gonddal kezeljük a szőrvégeket, csak tincsenként haladjunk előre, majd ha egy résszel készen vagyunk, akkor a fésű sűrűbb felével még egyszer átmegyünk rajta. A hajlatokra különösen figyeljünk, mert itt a leghajlamosabb csomósodni a kutya szőre.
Ha a fésüléssel készen vagyunk, akkor egy kefével (fontos hogy ez is fém legyen!) még egyszer az egész szőrt hátrafelé jól átkeféljük.
A szeméből kivesszük a csipát, (ha van) és a szem és száj-környékét is átfésüljük.
A szem környékét bórvízzel átitatott vattával minden nap kitöröljük.

És amit először bízzunk inkább kozmetikusra:
- a talppárnák közötti szőr kivágása és a mancsokon túlnőtt szőr fazonra igazítása.
- a nemiszervek és a végbél környékén a szőr rövidre kell vágni.
- a hallójáratban sok szőr nő, amit rendszeresen ki kell tépni, mert nagyon kellemetlen és elhúzódó fülgyulladást előzhetünk meg így.

Valamint említést kell tenni a kistestű fajtákra, így a Havanesere is jellemző problémára: számos esetben a kutya tejfogai nem hullnak ki maguktól, és elkezd mellette nőni az új fog. Ez a későbbiekben gondot okoz, ezért kb. 6-7 hónapos korban állatorvosunkkal ellenőriztessük kutyánk fogazatát és az esetleges bennmaradt tejfogakat távolíttassuk el.

A fentiek figyelembevétele esetén bízom benne, hogy a szükséges feladatokat problémamentesen megoldhatják a jelenlegi és leendő új gazdik.
Sok sikert kívánok mindehhez.

Előzmény: zsuzsa (205)
zsuzsa Creative Commons License 2003.03.03 0 0 205
Azert sokkal jobb volt igy elsöre együtt menni.

Ammadinda, ti mennyire voltatok piszkosak? A fekete ször kétségtelen elönyösebb....Ezek olyanok voltak, mint a kis sárban dagonyázó malacok, fél órát zuhanyoztunk. De nem lett ám bajuk a viztöl:-)
Alig várjuk a következö hétvégét.

Előzmény: Ammandina (204)
Ammandina Creative Commons License 2003.03.03 0 0 204
Sziasztok!
Szombaton találkoztunk zsuzsa 2 gyönyörű kutyájával a Hajógyári Szigeten.
A két kutya elég hamar feloldódott, és nagy örömmel vette a szabadságot. Lola lobogó füllel futkosott és egyáltalán nem mutatott félénkséget. Bezzeg az én Ballám úgy viselkedett, mint aki még sose volt sétálni. Nem tudom mi ütött beé, de nemakart játszani Helgával és Lolával. Ők játszopttak egymással, nyakog sárosak lettek. A régi gazdi tuti szívinffarktust kapott volna, ha látja őket;o)
Sajnos fényképezőgépet nem vittem
Ammandina Creative Commons License 2003.02.28 0 0 203
Mail ment, holnap tali
Előzmény: zsuzsa (202)
zsuzsa Creative Commons License 2003.02.28 0 0 202
Mail ment.
Előzmény: Ammandina (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!