Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19054

..mindkettőt "legéppisztolyozta" volna Barnabá' ?

Merre hallható mostanában az öreg?

Előzmény: Törölt nick (19053)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19053

"ugyebár nem ganézik össze semmit a konténerbe"

-Mégis összeszarta magát mert nem megy! :DDDD

Ezt nem hagyhattam ki!

De ne izgulj,, nekünk is van ilyen berendezésünk és az is megbetegedett, holnap gyógyítom. Gumicsizma nyakig fent lesz.

www.petyamuvek.try.hu

Előzmény: Törölt nick (19051)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19052

Húú, idéztél tőlem! Író lettem! XD

Fifi! Tutira ideges vagy, és ahogy hallgattam a stramet érthető, de két dologban bizonyosak lehetünk:

-nem itt van a "feljátszó"

-itt olyan sincs, aki azt kívánja, hogy lekerüljön a "kici kinai tranzisztor"

Inkább indítsátok újra :-)

(légmentes a doboz gondolom, mert ma hajnalra jót fagyott... kis fűtőellenállás, termosztáttal van benne?)

Előzmény: Törölt nick (19051)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19051
Na egyszer és mindenkorra itt le szeretném zárni ezt a papi témát, a sok irigy és a szabályokkal dobálózó emberkével együtt legyen az amatőr vagy más személy. Többek közt, aki 30 Wattos Grantokat operál ha kell + hozzá a 150 wattos nagymamit (2002 óta elvileg tilos ilyen rádiót használni) :D No comment szabályok. Közben meg jön az ész osztás stb. Szánalmas... De Itt van a másik ellenzék ahol a pult alatt rádiót nyitogatnak ez szabályos? Magasról leszarom hogy fenyegetve vagyok az NHH-val, jelentsétek be, szedjék le, nagy show :D Rakok fel másikat máshova. Amúgy a Dobogókői mérőtoronytól pár száz méterre van a papi, (Köszi Lajos bá a toronyért) :D Amúgy a papin semmi olyan nincs ami bizonyítaná hogy az enyém :D Hogy én csináltam az egy dolog, de kimondta hogy az enyém? Mert van egy website ami foglalkozik vele? REKLÁM! Az még még nem jelent semmit. Hoppá na ez az ami nem mindegy. Lehet feljelenteni! Kit is fognak elő venni? Ja meg ugyebár free freki, hány rádió is van az országban ezen a sávon? (babaőrző, darus, anyám tudja stb, nincs az a kapacitás, hogy mindet fel lehessen számolni ( szerencsére) Aki meg bejátssza a papit más frekire annak reményébe, hogy a papinak árt vele az elmehet a jó büdös picsába és ne akadjon a kezein közé!!! Nem a papival kéne foglalkozni emberek hanem azzal aki a Galyai felmenőjére sugározza a papit vagy egyéb más forgalmazást. Ennyi! Mindenki írja itt kinek milyen nagymenő kapcsolatai vannak itt ott, akkor rajta! Keressétek meg ezt a tetves buzit, azt kell megkeresni aki baszogatja az amatőr átjátszókat. Ne azt aki a szarból csinál átjátszót. Nekem semmi bajon az amatőrökkel félre ne értse senki. Van több hívójeles barátom. Csak akkor paraszt valaki amikor a hívójele mögé bújik valaki és kikéri magának: "De hát ilyet amatőr nem tesz" Nem a nagy büdös lófaszt nem aki ide játszik oda játszik az nem freebandes, komoly cuccal rendelkezik. Szomorú, hogy mindig van olyan bomlasztó személy akinek semmi sem jó. Nem értem mire jó az ha egy működő dolgot tönkre akar tenni valaki. De gondolja át aki a papit hibáztatja a bejátszásokért az alábbi pár sort.

DE TISZTÁZZUNK VALAMIT!

A PAPIT BEJÁTSSZÁK A GALYAI VAGY MÁS ÁTJÁTSZÓKRA AKKOR A PAPI A HIBÁS MERT LÉTREJÖTT ÉS AZT KELL MEGSZÜNTETNI!

ERGÓ:

NEKEM VAN EGY MERCIM ÉS AZZAL ÖSSZETÖRÖK EGY MÁSIK AUTÓT AKKOR A MERCI GYÁRTÓJÁT KELL FELELŐSSÉGRE VONNI MERT MINEK ADOTT NEKEM AUTÓT?

VAGY HA VALAKI BEJÁTSSZA NEKEM IDE A GALYAI ÁTJÁTSZÓT AKKOR MENJEK FEL ÉS RUGJAM LE A HELYÉRŐL?

NEM!!! A zavarkodót keresem meg és jól beleverem a fejét a rádiójába! Azt kell megtalálni, tehát aki a Galyaira sugározza fel a nem odavaló forgalmat, függetlenül, hogy honnan játssza át. De ahogy hallom a Galyai átjátszó is elég tréé mármint ami a forgalmat illeti. :(

Az alábbi definíciót érdemes elolvasni kedves ellenzék!

A "papagáj" "átjátszó" "ismétlőállomás" fogalma XD

"Olyan, hogy Papagáj az NINCS. Berendezés SINCS. Nem is volt.... :D
Ami ott van fenn a Pilisen, (Dobogókő) az szabályos.
Van egy pici fűtött doboz, abban ül egy pici kínai ember, kezében egy diktafonnal, és egy PMR rádióval.
Ha valaki beszél, rögtön felveszi diktafonra, majd megnyom egy gombot, és ugyanazon a csatornán visszasugározza, mintha beszélne.
Semmit nem kötöttünk össze semmivel!

Ez mióta tőrvénybe ütköző?????????????? XDXDXDXDXDXDXDXD

Csak a diktafont egy tranyó kapcsolgatja, annak nem kell ennivalót vinni, meg ugyebár nem ganézik össze semmit a konténerbe :D

Elnézést a rendes fórumozóktól a hangvételért!
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19050
MEgvan, negyvenkettedik próbálkozásra valamilyen óriásmail cuccal elvileg elment :-)
Előzmény: 63-as Gyuri (19048)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19049

Szia Gyuri!

Biztos hogy a 2005-ben van ilyen cikk?

Itt a pdf, átnéztem, és nem talált.

Előzmény: 63-as Gyuri (19048)
63-as Gyuri Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19048

Sziasztok!

Keresem a RT' Évkönyv 2005-ös kiadását ill. a benne lévő Logger32-ről közőlt cikket! Ha valaki részemre elérhetővé tenné póstai vagy elektronikus úton ,scennelné a cikket  természetesen minden költségét állom!

e-mail publikus!

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19047
Tehát benne van a jogban, hogy engedély nélkül tilos. Ezt mondtam.
Előzmény: Törölt nick (19046)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19046

Ez itt és így NEM IGAZ.

Rádióberendezés üzemeltetése engedélyhez kötött. Alapvetően. Punktum.

Kivéve egyes felsorolt berendezések. Tehát a kivételeken kívül mindenre kell.

Előzmény: Törölt nick (19045)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19045
"ha benne van, hogy lehet ..."

- Ettől egyszerűbb a magyar jog. Ha nincs benne, hogy tilos, akkor nem tilos.
Előzmény: hg7juv (19040)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19044

Fifi!

Van egy öteltem. Papagáj az NINCS. Berendezés SINCS.

Ami ott van fenn a Pilisen, az szabályos.

Van egy pici fűtött doboz, abban ül egy pici kínai ember, kezében egy diktafonnal, és egy PMR rádióval.

Ha valaki beszél, rögtön felveszi diktafonra, majd megnyom egy gombot, és ugyanazon a csatornán visszasugározza, mintha beszélne.

Semmit nem kötöttünk össze semmivel! XD

Ez a hivatalos verzió! ;-)))

oldrad Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19043

1.Kiegészítettem a tisztánlátás miatt ("ha csak az nem.....")

2.Szvsz itt is lehetne a témába illő dolgokról beszélni. Régen abból az egy havilapból értesültünk arról, hogy miről maradtunk le :-)) Netán a hétfőnkénti QTC-ből.

3.Az igaz, hogy aki nagyon akar, az megtalálható a sávok elején.

" kinőttünk már az FM-munkából :-)) "

73' and DX' !!!

Előzmény: hg7juv (19042)
hg7juv Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19042
Valamennyire ide is való a téma, mert a RÁDIÓAMATŐR sávban történik a zavarás.
Az, hogy 14 megán milyen DX állomás van és hasonló témák már rég kihaltak ebből a topikból, mert akik érintettek a témában azok nem ezen a fórumon beszélik meg. Ott a pannondx lista.

Kijavítom a megjegyzésed: a 145-146 mega közötti sávrész és nem az egész 2m vált érdektelené, jobban mondva azzá tették.
A sáv elején ott vannak a rádióamatőrök, különböző üzemmódokban.

Amúgy gond egy szál se! :)

Peace and love! :D
Előzmény: oldrad (19041)
oldrad Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19041

" Téma lezárva! Ezt már csontig rágtuk egy másik topikban. "

Helyes gondolat, mélységesen egyet lehet vele érteni. Ez az egész papi-téma nem igazán illik egy rádióamatőr topikba, ennek ellenére becsülendő az alkotás öröme.(ha csak az nem, hogy a kihalt Galyán ki mit linkel bárhová, a hervadt Maros-B 2csatornás ipari hulladékával és tablettás borával) . Mindennek van helye, a topikleírások egyértelműen leírják az adot  topik témáját. Ha valakit érdekel a PMR, katt oda, ha a CB, szintén.... Arról érdekes módon senki sem ír már ide, hogy egy ritka állomás megjelent 14 MHz-en, a QSL lapját hová kéne küldeni, ha direktbe kéri. Mindenki normálisan elférne a helyén, ha a friss tecsós nem itt keresné a 100 éves múmia Grantját , mert azt mondta neki a Gipsz Jakab, hogy ma az a trendi és ezzel mindjárt DXCC-s rádióamatőr lesz, all band, all mode, full power, bódoggsággg :-)))

Korábban már megjegyeztem, hogy 20 éve 2 m-en régebben már volt egy HT-Szövi által üzemeltetett ismétlőállomás, tehát a téma egyáltalán nem új, de életre kelt. Hogy nem az érdektelenné vált 2 m-en, ahol mindenki kézzel-lábbal szabadul a VHF-es rádiójától, ez már a jelenkor igénye.

(kösz a türelmet és higgadtságot ! Fő a jókedv és a körlettisztaság: S.Gy kabaré )

hg7juv Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19040
Nem a wattokról van itt most szó.
A törvény nem ismerése nem mentesít a büntetés alól. Vagy valami hasonló. :)
A lényeg az, én mondjuk nem ismerem az hivatalos jogszabályt a PMR sávkiosztásával és használatával kapcsolatban, de ha benne van, hogy lehet átjátszó berendezést üzemeltetni vagy bármilyen ismétlő állomást, akkor nem szóltam egy szót sem.
Erről ha lehet világosíts fel vagy adj egy linket, ahol megtalálom az ide vonatkozó jogszabályi leírást.
Köszi!
Előzmény: Törölt nick (19036)
enpesta Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19039
Jó. Legyen lezárva. Én csak a magam módján HG 7 JUV barátunk hozzászólásához szerettem volna csatlakozni. Arról nincs sejtelmem, hogy a Multicom mi alapján gyárt olyan csodákat. Egyéb szabályok betar(ta)tásához semmi közöm, nem ijesztgetek senkit, de sajnos a nyomkodók/bejátszók ellen sem tudok semmit tenni, az imán túlmenően - hátha megunja a baromarcú. A papi szépen megcsinált dolog, elismerésem a kitartásért.
Előzmény: Törölt nick (19036)
hg7juv Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19038
Fifi!

Kivártam egy kicsit, hátha más is reagál. Azért írtam úgy amit írtam, a bokaütésre gondolok, mert én sem tudok róla, hogy PMR sávon lehet engedély nélkül átjátszó berendezést üzemeltetni. De nem akarok ezzel semmilyen vitát kiváltani.
Ha egyszer mégis rámozdul az NHH a témára, akkor szerintem kíváncsi lesz, hogy ugyan hogy és miként működik a papi. Most is tudnak róla, de mivel még nem okoz problémát ezért nem keresték még meg az üzemeltetőjét, azaz téged. De ha sorozatos lesz a zavartatás olyan rádiószolgálat frekvenciáin, amin csak kizárólag rádióengedély birtokában lehet forgalmazni, akkor ti is képbe kerülhettek.
Ha valaki bejelentést tesz az NHH-nál a zavarás miatt, akkor gondolom valamivel bizonyítani is fogja és erre a legalkalmasabb eszköz ha rögzíti a zavarást hangfelvétel formájában. És elég ha egyszer elhangzik benne hogy pilisi papagály, vagy valami arra utaló mondat vagy szó és annyi.
Egyébként láttam a képeket a berendezésről, minden elismerésem, nagyon szép munka!
Kár lenne érte!!!!!!!!

Ps: Mégegyszer hangsúlyozom, nem kötözködés képpen írtam most le, amit írtam. Vélemény.
Előzmény: Törölt nick (19027)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19037
"A Petőfi rádió nem törvénytelenül működik." Ez így van, de van egy mondás: Mikor valakire egy újjal mutatsz akkor a másik három újjad magad fele néz.
Előzmény: Törölt nick (19032)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19036
"ugyan kedves Fifi, mutassa meg azt a jogszabályt, amely alapján ez a rádióberendezés működik!"

Tessék ennyit a jogszabályokról... Klikk a linke! :D

http://www.multicomkft.hu/webset32.cgi?Multicom@@HU@@35@@GOOGLEBOT

Sorolom jó a könnyebb érthetőségért :)

1 A képen egy 5 wattos rádió figyel! (Icom ICF25) Ez mióta PMR?
2 Leszerelhető antenna! Ez is nagyon érdekes?
3 Külső táp! Mi a fene?
4 Most jön valaki aki úgy is hozzászól "attól függ mire programozod...rulez" Köszi, Motorola GM380 0.5Watt Gumirudi a fenekére. Szabvány PMR végül is akkor ez is (fél watt)

Jogszabályok rulez XD Most akkor miről beszélünk?

Téma lezárva! Ezt már csontig rágtuk egy másik topikban.

Előzmény: enpesta (19034)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19035

Ijesztgetés helyett hogyan tudunk inkább segíteni?

Mert a kütyü szerintem még az NHH-soknak is tetszene! :-)

Előzmény: enpesta (19034)
enpesta Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19034
Rejtő Jenő után szabadon: mi lesz a válasz akkor, ha az NHH megkérdezi " ugyan kedves Fifi, mutassa meg azt a jogszabályt, amely alapján ez a rádióberendezés működik!" Ha már itt nagyon jogi oldalra tereljük a témát. A bejátszogatónak meg biztos nincs más játékszere.....
TamiBT Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19033
- most egy kicsit ledobbentem.. :o
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19032

A Petőfi rádió nem törvénytelenül működik. Ennyi icipici különbség van.

Ettől függetlenül genyó dolog amit ez a népművészeti agyagedény csinál.

schlumberger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19031
schlumberger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 19030
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19029
Ezt nem igazán értem :D
Előzmény: Törölt nick (19028)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19028
Ööö. Gusztit kihagyjuk? Vagy ha már borul, akkor bevesszük? XD
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19027
""Csak az a gond az egésszel, hogy a ti PMR átjátszótokat "kapuzza" és ezért ti is megüthetitek a bokátok."" Mi miért? Ha pl: a Petőfi rádiót játssza be akkor a Petőfit veszik elő? Ha a Galyaira játszik akkor annak a felmenőjét kell figyelni. Függetlenül attól mit játszik nem? Vagy tévedek?
Előzmény: hg7juv (19026)
hg7juv Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19026
Ma már 2x is itt volt a 70cm-es meg a 2m-es Galyán!!! Kezd rohadt unalmas lenni!!!
Nem nekünk kellene megkeresni, azért van az NHH meg a többmilliós mérőhálózata stb.
Csak ha senki nem jelenti be a problémát, akkor nem is fognak semmit csinálni saját jószántukból.

DE

Csak az a gond az egésszel, hogy a ti PMR átjátszótokat "kapuzza" és ezért ti is megüthetitek a bokátok. Tehát a dolog csak az NHH bevonása nélkül oldható meg. Én messze vagyok a hülyegyerekhez, biztos hogy 100km+ -ról nyomatja.
Tehát max. csak okoskodni tudok meg ötleteket adni.
Amúgy meg a 2m-es Galyát nem sajnálom, ott már egy magára valamit is adó rádióamatőr meg sem fordul (tisztelet az 1-2 kivételnek).
Előzmény: Törölt nick (19025)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19025
Igen sajnos vagy egy degenerált ősember akinek az lett mostanság a szokása, hogy bejátszik minden félét. Nem csak ide a papira, hanem más átjátszókra is (Galya stb) Jó lenne ennek véget vetni. Össze kéne fogni és megkeresni ezt a barmot.
Előzmény: hg7juv (19024)
hg7juv Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19024
Az a ti papitok volt??????????
Sajnos még mindíg nem tudok 10 ig elszámolni, mielőtt a mikrofont a kezembe veszem és ismét kifakadtam :(
Undorító és gerinctelen dolognak tartom az ilyen átjátszogatást. Sokan az amatőrök közül épp a 70cm-re "menekülnek" a 2m-es őrület miatt. Remélem nem rendszeresen fogja az adott ízeltlábú csúszómászó ezt a tevékenységét folytatni!!!! A rokkant nyugdíjból nem fog neki másik rádióra telni!!!!
Állítólag délelőtt ugyan ezt csinálta a 2m-es galyán is!
Jó lenne ha mindenki betartaná a határokat, hogy mit szabad neki és hol!!!!!
Előzmény: Törölt nick (19020)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 19023
Köszi a tippet, de megoldjuk okosba :D Ha nem is 1s-alatt de meglesz a figura. Összefognak itt a srácok aztán vége lesz mint a botnak :D Nem igazán akarom a papira felhívni a figyelmet, ha érted mire gondolok :D Nincs kedvem újat építeni XD Amúgy a mérőtoronytól egy köpésre van a cuccos :D Kíváncsi leszek az idei monitorig eredményekre milyen térerőt produkál majd :) Na mászom vissza a helyemre csáó!
Előzmény: Törölt nick (19022)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19022

Eggyel több indok, hogy szakembertől kérjetek segítséget. Lásd pmr topik.

Aki ilyesmire képes, az nem csak a papit, hanem bármilyen ordenáré dolgot felküld az átjátszóra. Mindenki érdeke, hogy hagyja abba, ill. el se kezdje.

Van eszköz, üzemben, ami 0,8s alatt megmondja, ki, hol, mikor tette ezt.

Előzmény: Törölt nick (19020)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19021
Sch, email ment.
Előzmény: schlumberger (19015)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19020
Sziasztok!

A mai napon sajnos valaki keresztátjátszás csinált a Papagáj és Galyai rádióamatőr átjátszó között a déli órákban. :(

www.freeband.hu
Qqberci Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19019
Sch!

100 k-s potit kaptam a Dagályban, köszi...
Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19018

OFF  Offf OFF Off....      ...(sorminta)...

Muszály ideírjam egy magánra jött (póstafiókomra kűkdte egyik valszeg "VALKI BARÁTOM". :-D)

Válaszomat, amit valószínűleg mindenki old...  ért. És idézem:

"A selymes pinaszőr, ha húgyköves, eléri vastagságban akár a 0,12 mm.-es átmérőt."

Remélem megválaszoltam Több Nagyon Kedves Névtelenűl Is Irogató Nagyonjó Barátomnak!

ON On ON.....    (Sorminta)

Öreg Csóka

gtk_new Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19017
Szia sch. Volt nekem anyag (mindenfele radio, TV tekercsek, magok..), es mikor lomtalanitottunk ugy gondoltam soha sem fog kelleni. Beszeljuk meg emailben.. Udv.
gtk_new Creative Commons License 2010.01.13 0 0 19016
Szia ! Regenm jartam itt. Igen a mag merete... Eletemben sokat tekercseltem, ertelmesen es ertelmetlenul is. Aprobb dolgokat is. Tv sorkimenot is. Stb. ilyen aprot talan nem. Meg nem probaltam ki, hogy egyaltalan rafer-e az itthon levo legvekonyabb huzalbol 100,200 uH a magra. Elegge macera tenyleg.. Udv.
Előzmény: Princ of Carpatia (19014)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19015
gtk, szívesen megajándékoználak kisebb-nagyobb tekercsekkel, olyanokkal is, amiket a Videoton használt (jóval nagyobbak a mini japánoknál, sokkal könnyebb bánni velük). Vagy húsz deka/negyedkiló. De hogy tudom eljuttatni ? Hugi?
Előzmény: gtk_new (19013)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19014

Üdv Ifjú Barát!

Hát, azt merném mondani Néked, jó pár megtekert 450-500 kHz-s KF tekercs után, hogy... Amint már az előttem szóló nagy-gyakorlatú kollega is célzott rá...  szóval, igencsak nagyon, elsősorban türelmes kell hogy legyél, amíg a "pinahajszálat" százegynéhányszor körbetekered azon a pár miliméteres átmérőjű csévetesten.

Amikor én a Duna-40 trv.-mnek az 500 kHz-s szűrőit a VEF-204 KF-jéből szétbontás után megtekertem 0.12 -es huzalból (ha jól emlékezem 120 menetet, és géppel), hát...

Vannak a tekercselésnek trükkjei... Igaz még ma sem vagyok mindegyikkel készen, mert... Pölö azért tekerem majd mindet újból, mert a forrasztásuk... Szóval nem mindegy milyen a huzalon a zománcszigetelés...  és mikor a kivezetéseket forrasztod el, akkor nem mindegyik lesz tisztítható a jó forrasztáshoz. A denaturált szeszes zománcleégetés pölö itt felejtős. De a piros színű forrasztható szigetelésű huzallal már sikeres lehetsz...  Pár tekercset sikerűlt is produkáljak, ami mérés szerint is jó lesz...

Csak sac/kb sejtem, hogy egyszer amikor a KF rezgőkörök számítása után érdeklődtél...valami rádióvevőkészülék építésére adtad a fejed. Szóval a Neosid tekercsek helyett (mert csak 7x7 mm-es a mérete) ajánlanám a kicsinnyel nagyobb, masszívabb ex-szovjet rádiókból bontott tekercseket, (VEF-204, de attól kisebb rádiót NE!), avagy a nem macerás 455-503 kHz-s frekitartományú kerámia-szűrőkkel épített áramköröket.

Ha van még kérdésed, szívesen. Akár magánban is. :-)

Öreg Csóka

Előzmény: gtk_new (19013)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19013
Nem a vevon lenne a hangsuly, hanem az epitessel jaro szamitasokon es tapasztalatokon. Egyenes vevot mar epitettem regebben, sacc /kb teljesitmenyillesztessel.
Előzmény: HA5COI (19012)
HA5COI Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19012
Lehet saccolni abból is, hogy elhelyezkedésileg hol is van az adott tekrenc. Egy ilyen régi rádió nemtúl bonyolult, látható, hol van pl a forgókondihoz képest, milyen drótok és nyák-trackek mennek feléje, stb.

Egyébként, én is vettem a rádióvilágban cuccokat, de sajna nem sok ilyesmijük van. De pl fehér jelzésű, 455kHz-es KF tekercsük van és téglavörös, 10,7MHz-es kf. 7X7mm méretűek, elég minik.

A Negyenyed utcai elektronikai boltban 2-3 féle nagyfrekis tekecs, ezek kicsit nagyobbak, 10X10mm, de könnyebben újratekerhetők.

Egyébként, AM vevőt elég kevés amatőr épít, talán mert minek is középhullámú AM veő manapság? Rövidhullámú broadcast szintén nem túl érdekes... Leginkább nosztalgiából. :)
Előzmény: gtk_new (19011)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19011
Koszi. Igen japanra gondolok. (meg a tobbi nonamera, amikben szinten ilyen szinjelzett tekercsek vannak) Az mar jo ha tudom hogy melyik az oszci tekercs. (igaz meg is nezhettem/merhettem volna..) Vegulis az osszefuggesre voltam kivancsi,..
Előzmény: HA5COI (19010)
HA5COI Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19010
gtk_new

Csak sejteni lehet hogy a "keletről jött" rádiók alatt a japánokat érted, vagy a szocialista relációt. És ennek viszonyát a neosid magok színjelzéséhez.

A szociknál nemigen volt egyezményes jelzés, igazándiból egy seszínű trutyival voltak rögzítve a tekercsek.

De ha japánra gondoltál, akkor a következőket tudom mondani.

AM vevőnél az oszcillátor tekercs hangolómagján piris festék szokott lenni. A KF tekercseken sorrendben sárga, fehér, fekete.
FM vevőnél az oszc tekercs többnyire csak pár menet légmaggal, ezeken színkód nincs. FM-KF-ek színe rózsaszín, téglavörös és zöld szokott lenni.

De mindezen színeknek kevés köze a neosid magok színéhez. Előbbi szimplán csak funkció szerinti megkülönböztetések, neosidnál az illető magok frekitartományát jelölik.

Kérdés tehát, pontosan mit szeretnél csinálni ? A neosidból nekem is van, sztem elég pirinyók, ügyes kéz kell a megtekerésükhöz.
Előzmény: gtk_new (19002)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19009
Ja, tenyleg az egy masik kerdes hogy milyen huzalbol fer ra mondjuk 200uH, de majd kiprobalom egy bontott peldanyon.
Előzmény: Törölt nick (19007)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19008
Nem javitani akarok, radiot epiteni.
Előzmény: Törölt nick (19007)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19007

Néztem a neosid linket.

Mivel filléres ára van a KF tekercseknek, én vennék mindből egyet-kettőt. A panelra IC foglalatból tennék aljzattüskéket, és próbálgatnám a tekercsket, melyik jó.

Nem tudom amatőrök tekernek e ilyen finom hajszálnál is vékonyabb cuccokat... Az ügyesebbje talán.

Mit akarsz javítani?

Előzmény: gtk_new (19005)
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19005
Akkor azt kerdeznem, hogy egy amator mire tekeri tekercseit AM vevo eseteben? ;)
Előzmény: Törölt nick (19004)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19004
Még a japán vagy nyugati rádiókban is csak tessék-lássék van rend. De azon kívül bármi lehet a cucilista termékekben. Erre nincs szabvány, legfeljebb egy gyártó saját cuccai közt hagyomány.
gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19003
Kozben megtalaltam a regi irasokat.

gtk_new Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19002
Sziasztok !

Meg tudna valaki mondani, hogy a keletrol bejott AM/FM radiokban levo tekercsek szinkodja egyezik az alabbi linken lathatoakkal?
(Valaki itt egyszer mar irt errol de nem talalom)
http://www.radiovilag.hu/neosid.htm
Itt a tablazatban 5 szin lathato, az altalam bongeszett radiokban tobb szinu jelzes is van (mint pl. feher, zold, stb,..)

junor84 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 19001
Sziasztok! Nem tud valaki átalakított Hotline 433-ashoz adatkábel (RS232-LAN) rajzot?
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.09 0 0 19000
:-) Katalogizálnom kellene a tartalomjegyzékeket! Ha már megvannak..
Előzmény: schlumberger (18996)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.09 0 0 18999

Itt van, PDf-ben (sponsored by Petya), extra kösz, hogy szóltál!

Akkor most először is fütykösön szúrom magam, és aztán beleugrok.

Előzmény: 2319 (18997)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.09 0 0 18998
Ez oké, de mi a kérdés?
Előzmény: Szegedi Gabesz (18994)
2319 Creative Commons License 2010.01.09 0 0 18997
Szia!
RT Évkönyv 2002. Itt van a kezemben, érdekel? :)
Előzmény: Törölt nick (18993)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.08 0 0 18996
Valamelyik RT évkönyvben mintha benne lett volna?!?!
Előzmény: Törölt nick (18993)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.08 0 0 18995

Narrow!

Előzmény: Szegedi Gabesz (18994)
Szegedi Gabesz Creative Commons License 2010.01.08 0 0 18994
Sziasztok!
Volna egy érdekes kérdésem:
Egy Yaesu-7800-al rádiózok a többiekkel szűk baráti körben a PMR frekiken. Azt vettük észre egy barátommal, hogy a páros pmr csatornákon ( 2-4-6-8 ) sokkal rosszabb az átvitel, mint a páratlanokon, egy ideje. kétsávos antennám van, 2m-ren 2*5/8, 70cm-n pedig 5*5/8-os. ( 6,5-8,5 dB ) A rádió természetesen nem tudja a 6,25-ös lépésközt, viszont a legközelebbi frekire van hangolva. ( pl. pmr3 ugye 446.03125, nálam 446.030 , stb... ill. a többieknél is ) wide módban adunk.
Maga az antenna elvileg amatőr sávoka van kihegyezve, 145.000, ill. 434.000-án kb. 1,1-1,2 az SWR-e, még 446.000-n már kb 1,7 az SWR-e.
Várom ötleteiket, viszont a " PMR frekiken 0.5 w a megengedett, külső antennát nem szabad használni, stb " hozzászólások nem sokat segítenek.
előre is köszi.
Jó rádiózást/terjedést, üdvözlet midenkinek!
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.08 0 0 18993

Kollégák!

R107T doksit tud valaki küldeni emailen nekem? Vidi gyártmány, digit.

Köszi!

oldrad Creative Commons License 2010.01.07 0 0 18992

Ctrl+C, Ctrl+ V  :-)))

echolink

Előzmény: TamiBT (18991)
TamiBT Creative Commons License 2010.01.07 0 0 18991
- azert egy linket berakhattal volna :P
Előzmény: hg7juv (18989)
Qqberci Creative Commons License 2010.01.06 0 0 18990
Köszi :-)

73,
HA5YAR
Előzmény: hg7juv (18989)
hg7juv Creative Commons License 2010.01.06 0 0 18989
Sziasztok!

A mai nappal elindult a http://echolink.haminfo.hu oldal, melyen a hazai Echolink hálózatról találhattok információkat.

Jó böngészést kívánok!

73, DX HG7JUV Vili
szsrobert Creative Commons License 2010.01.06 0 0 18988
Akár azzal is. :-D
Előzmény: Qqberci (18987)
Qqberci Creative Commons License 2010.01.06 0 0 18987
síma gumis autóval

Tükörradiál? :-)))
Előzmény: szsrobert (18986)
szsrobert Creative Commons License 2010.01.05 0 0 18986
Persze. Akár shaggen ülve is le lehet jönni. :-)

Mindenesetre jobban örülök, ha egy síma gumis autóval a hegyről kell lefelé hazamenni, mintha egy völgyből kellene a hegytetőre felvergődni. :-)
Persze rádiós és egyéb szempontokból is a hegytető a legideálisabb lakhely.
Előzmény: Princ of Carpatia (18984)
Qqberci Creative Commons License 2010.01.05 0 0 18985
Felfelé elindulni nehéz, lefelé meg megállni... Tudod, a lejtõ... :-)))
Előzmény: Princ of Carpatia (18984)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.01.05 0 0 18984

...Lefelé könnyebb. mint felfelé. :-)...

Nono...!

Próbáltad már? :-))

BUÉK Kedves Mindannyiotoknak!

Öreg Csóka

Előzmény: szsrobert (18983)
szsrobert Creative Commons License 2010.01.04 0 0 18983
Lefelé könnyebb. mint felfelé. :-)
Előzmény: Qqberci (18982)
Qqberci Creative Commons License 2010.01.04 0 0 18982
Igen, légy síves, hozzad...

Mi fenn voltunk a Pilisben és sikerült egy komolyabb hófúvást elkapnunk, hólánccal jöttem le.
Előzmény: schlumberger (18981)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.04 0 0 18981
Én nem tudok nagy bajról :-)
E hét végén megyek HA5-be, vigyem a potmétereket?
Előzmény: Qqberci (18980)
Qqberci Creative Commons License 2010.01.04 0 0 18980
Lett is...

BUÉK és 73!
Előzmény: schlumberger (18975)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.03 0 0 18979

Vizsgára? "Készüljünk a rádióamatőr vizsgára" c könyvből. Kölcsön volt sajnos.

Jó a vertikál videó, de pecabotból az üvegszálas az, ami nem szól bele semmibe.

Viszont ügyesen dolgozik a csávó. Ragasztópisztoly orrba-szájba. :-)

Előzmény: 2319 (18977)
ltz-400 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18978

Szia!!

Nekem 15 éve van fönt 6m-es álványcső /átmérő ~50,falv 4 mm alu,régifajta az építőiparból/ és nincs plussz kikötés csak a kétponton rögzítés, még mindíg stabil.

Üdv:Yeti

Előzmény: 00Egonka00 (18976)
2319 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18977
BUÉK Mindenkinek!

DeTomaso!
Esetleg egy e-mailt nem küldenél, bocsi, hogy ilyen türelmetlen vagyok, csak ebben az időben a meleg szobában szívesen barkácsolok... Köszi az eddigieket is!
A vizsgára milyen forrásból készültél?

Hali!
ezt találtam, érdekes :)
00Egonka00 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18976
Ezen a 6m-es alu árbócon én is morfondirozok, 5-ös falvastagság mellett te milyen átmérőben használnád? Én is kb 2m-nél tudnám rögziteni a tetőgerendához a fennmaradó 4m nem lenne kikötve a tetejére pedig egy Aszódi féle kolineár kerülne.
Mennyire birja ez a szelet? Életképes megoldás ez?
Előzmény: Törölt nick (18974)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18975
Itt Tatabányán már vízszintesen hordja a viharos szél a havat. Ebből még baj is lehet reggelig...
Előzmény: Törölt nick (18974)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18974

Tökéletes, köszönöm, pont ez az!

Terveim szerint egy 5-6 méteres herélt CB antenna csak feltét, "csúcsdísz" lenne egy 6m-es alumínium árbócon, a'la metalloglobus.

Most viszont viharos szél mellett várom a havat. Merthogy jön :-(

Előzmény: schlumberger (18973)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.02 0 0 18973
,,sok berhelhető CB antenna létezik,"

katt ide ezen az oldalon is találsz átépített CB-antennát, meg más jó dolgot is.
Előzmény: Törölt nick (18968)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2010.01.01 0 0 18972

Üdv, és BUÉK minden Olvtársnak!

... mikor a sáv végére volt lőve a dipól, és visszahoztam tunerrel sáv elejére. A rádión kimenő 50W sem volt elég, hogy Hatvanban egyes érthetőséget produkáljak. Tényleg megette a tuner,...

Már egy alkalommal ajánlottam a hellyel rendelkező topiktársaknak, a RT 2005 3-as, és 4-es számaiban leírt "fregoli" antennát.  Igaz ezt elkészíteni kicsinyt munkaigényes, de az, hogy nincs egy illesztőd, ami "zabálja" a teljesítményedet...igencsak kárpótól.

Ajánlom mindannyiotok figyelmébe.

Öreg Csóka

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 18971

Buék viszont!

Alapesetben mind kell, köszi, bár tudom hogy nem lehet, nem szabad gyors eredményt elérni.

Mivel évekig zenéltem, hajlamos vagyok ritmust, és nem 1:3 arányú dolgokat kopogni. Ez a legrosszabb fajta.. :-)

Előzmény: schlumberger (18970)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.01 0 0 18970
Előzmény: Törölt nick (18969)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18969
..persze ha tudnám a CW-t, mindenhová elég lenne a sávok elején pár kHz.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18968

Szia Tibi!

Én gondolatban már a sokat markolásnál tartok. :-/

Köszi, tulajdonképpen megerősítettél. A dipólom marad, trapos volta miatt 40-50 kHz-et enged, 2:1 alatt 80m-en, kb 3.580-tól 3.630-ig.

Nyh-Bcsaba 40W / S9 térerejű qso megnyugtatott, nem vacak az antenna, illetve nem vacak a tápvonal sem. (a 897dezső nem volt kérdés ;-))

40m-en megvan a teljes sáv, 7.0-7.2-ig. Hála az ECO-nak. És a tetején ott figyel a DX...

Csak hát most itt vagyok a 80m alján.

És ahogy a 80m DX-ek is a sáv végén vannak - nem csak a cluster, de a dial tekergetés szerint is - a tetejére tunerral tudnék visszamenni. Vagyis hát "op. és végfok becsapó T" taggal. De így nem szeretnék, rossz tapasztalataim vannak.

Jó példa volt, mikor a sáv végére volt lőve a dipól, és visszahoztam tunerrel sáv elejére. A rádión kimenő 50W sem volt elég, hogy Hatvanban egyes érthetőséget produkáljak. Tényleg megette a tuner, illetve ~10:1 SWR-t már csak maszatolni lehet, korrigálni, rádiózni, nem.

Az a "nagy terv", hogy a sáv elején belföldre hagyom a dipólt - mert jó!! - és a sáv tetejére csinálok egy vertikált. No nem nagyot, de sok berhelhető CB antenna létezik, és az antenna alján a tekercset lehet variálni, a'la HyGain AV-18vs.

Egy cb antenna eleve 5-6m, ha ezt teszem fel egy 6m-es alumínium csőre, az már 10-12m. Talajban 1,5m befogás, így még öntartó. Ez már 20m-en félhullám, 40m-en negyed lenne, 80m-en meg 1/8. é-ny irányban ki tudok húzni pár 30-40m-es radiált, és szerényen, de mehet a bumm. Persze majd tavasszal.

A mostani cushcraft r7 önmagában egyszerűen nagyszerű.

Szóval ez a terv, ezért érdeklődöm, hogyan jutok 80m egyik végéről a másikra gyorsan? Nagyjából két antennával azt hiszem, pontosan úgy, ahogy írod Te is.

(vagy teljes dipóllal, de kintebb, tanyára nem költözöm ;-))

De ez terv. Ami kell, egy jó trafós csöndes táp a 897-hez. Mert a telecom, hát hogy is mondjam, ha kell, ha nem, megy a venti. Szétmegy a fejem tőle éjszaka, még a szigetelt bumszli fejhallgató alatt is hallom, ez minden DX munka akadályozója. ;-))

Februárig bezárólag égetővé vált egy Bcsabai kolléga segítségével QSL lapokat gyártatnom - helyi nyomda azt sem tudja hogy mi ez, októberben már megpróbálta, de bár ne tette volna. Direct esetén nekem kell(ene már) először küldenem, nekem fontos, én vagyok a zöldfül, + IRC.

Sikerült kissé visszafelé korcsosulnom, printer elosztóból, két yaxlei-ból, és pl259 aljzatokból antenna/rádió kapcsolót csináltam. Frankó lett, nem szól bele semmibe.

40m-en megy leginkább a játék, dipól, vagy vertikál. Élvezetes, és olyan különbségek, tanulságok vannak, hogy oltári.

Költségek, idő, fúrkálás, pákával önégetés, idegeskedés, természetesen szumma eléri egy profi kapcsoló 60-80 eurós árát. ;ĐĐ

Hát így ezekkel a tervekkel - melyek remélem mindenkinek vannak - kívánok boldog új évet, és rendíthetetlen egészséget hozzá mindenkinek!

Üdv, és buék szintén!

Előzmény: HG4I (18967)
HG4I Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18967

Tomaso!

Két dologban tudok véleményt fűzni az előző hozzászólásaiddal kapcsolatban.

Az LDG 897-es tunerje valóban duplikálja a portot.

Lásd: http://www.anico.hu/anico.php?o=antennailleszto

Ráadásul lényegesen nagyobb impedancia-tartományban illeszt és olcsóbb is a gyárinál.....

Ami a 80 m-es anternnaválasztást illeti: én már jártam úgy, hogy sokat akartam markolni......

Csináltam egy 17 m magas vertikált. Tökéletesen működik, igaz kicsit "fennt" jár, 3780 körül. Nagyon jól hallanak vele, ezt használom DX-elésre. Viszont amellett, hogy vételben lényegesen zajosabb, mint egy dipól, az 800-1000 km-es távolságnál (terjedésfüggő) közelebb lévő állomások esetében gyengébb eredményt ad a dipolnál.

Keserű tapasztalat volt a hazai állomásokkal: a QRP-knek előbb visszamentek, mint nekem.... (akár végfokkal is!).

Nem csoda, a kilövési szög az oka! A vertikál, ellensúlyokkal 15-30 fok között lő ki (körkörösen, mint egy lapostányér), míg a dipól gyakorlatilag a hengerpalást mentén egyenletesen (térhullámok esetén teljességgel körsugárzó).

/Figyelem! Az a tantétel, hogy a dipólus a szál mentén nem sugároz, igaz, de csak a felületi hullámok esetén érvényesül a hatása! Térhullámú kapcsolatnál gyakorlatilag "gömbsugárzó"!/

A megoldás két antenna lett. Maradt a vertikál és mellé egy alacsony (közepe 10, végei 4 m magasan) dipólus. Esetenként a vertikállal adok, a dipóllal veszek. (Jobb vevőantennára nem futja a helyszűke miatt....)

Igaz, ezek egysávosak.

Ja, és nem esküszöm egyikre sem. Mindegyik "magát hozza". Régebben volt huzalpiramisom, az is kiváló volt...

üdv, BÚÉK!

Előzmény: Törölt nick (18965)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18966
,,sok védett helységet"

helység: Nagykőrös, Mátészalka
helyiség: szoba, konyha

csak egy betű, mégis mekkora különbség. Nem bántásként.
Előzmény: hg7juv (18964)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18965

Off

Szia! Szerintem ne vigyük el abba az irányba, hogy már elméletben plázát őrzünk. Meg hogy melyik ablak. Mert mielőtt autóba ülnek, előveszik a tervrajzot az ügyféltől, és beazonosítják hogy nappali hátsó terasz 2? Dehogyis.

Ha egy családi házról van szó, akkor vonuljanak ki, és amikor kiszállnak, legyen a kezükben minimum baseball ütő, gáz-riasztó-spray. MA, ennyi a lényeg, ennyit várok el, ezért fizetek. Tartóztassák fel a tahót, azt sem bánom, ha a yard megérkeztéig kicsit meg is rugdossák. Nehezen találnánk céget, aki cs házak esetében tervet kér.

A "pet lencséket" nem ismerem, de azt tudom, hogy tipikus hiba (óccsójános), hogy olyan helyeken ahol hőfejlődés is van, nem duál infrákat raknak. Ott az infrában két szenzor van, egyik hőre(infra) másik mozgásra(infra). Ha van hőfejlődés, (beálltam a kocsival, és beriasztottam a garázs zónát) de NINCS mozgás- ugyanazon PIR-en belül, akkor még nincs riasztás. Ha a macska is felmászik a motortetőre, akkor már egyszerre valósul meg a PIR-ben a két feltétel, és jön a szomszédébresztő fütty.

Szóval megy ám a parasztvakítás riasztós cégeknél is, ha már valaki építkezik, akkor egy 120-150ezerből kihozható rendszerért megpróbálnak legombolni 2-300 ezret. Mer' mér ne? Van pénze a palacknak.

Ja ,persze az, hogy elő kellene kábelezni, és hogy mivel, arról csönd van. Ugyanis az a lényeg, és a legdrágább legmelósabb. Utólag ocsmány módon csatornázni, na az a pénz.

On

80-en Te mire esküszöl? Dipól, G5RV, W3DZZ, FD4? Én lassan egy önálló vertikálon gondolkodom, de van itt egy link, mely szerint a HF2V sem utángyárthatatlan. :-)

http://www.qslnet.de/member/dl7jv/hf2v.htm

Üdv!

Előzmény: hg7juv (18964)
hg7juv Creative Commons License 2009.12.31 0 0 18964
OFF

"A kutya talán ott lesz elásva, amit az előttem kérdező kolléga feszeget. Vannak riasztószerelők, akik elbűvölik az ügyfelet a hiperszuper zónás központtal.

Ami ekkor már fölöslegesen drága, mert a 16 zónás helyett elég lenne a 8 is, hiszen éjszaka, vagy távolmaradáskor az összes nyitásérzékelő lehet egyetlen zónaként konfigurálva - ha nem vagy otthon, vagy betörtek, mit érdekli az ügyfelet az SMS értesítőben, hogy melyik ablakon mentek be? Riadó van és kész!"

Ez így nem igazán helytálló, ugyanis nagyon sok vagyonvédelmi cégnél van kivonuló szolgálat és sokkal könnyebb dolguk van a helyszínen ha tudják, hogy a jelzést melyik nyílászáróra szerelt nyitásérzékelő vagy esetleg üvegtörés érzékelő küldte, mint ha csak annyit tudnak, hogy "betörtek". Föleg ez nagyobb méretű, sok védett helységet tartalmazó épületeknél fontos. A nyitás és üvegtörés érzékelők általában nem szoktak vak riasztást generálni, annál nagyobb eséllyel a mozgásérzékelők, nyitva hagyott ablak, stb. háziállatok mozgása, mert sokan sajnálják a mozgásérzékelőkben kicserélhető PET lencsére a pénzt.

ON
Előzmény: Törölt nick (18963)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18963

Szia!

Érdekes. Tulajdonképpen minnél jobb az antenna, annél kisebb esélye van parazita/köpeny sugárzásnak.

Gratulálok, szerintem antennát csináltál.

Függetlenül attól, hogy mind az FD4, mind a G5RV számít, számol, és minimális elvárható méreteket ad meg a balunhoz vezető tápvonallal kapcsolatban is - tehát kalkulál a köpenysugárzással, mégpedig jó értelemben.

Ettől függetlenül mindannyian "fürdünk az RF-ben", így a ház készülékei vagy meginulnak ettől felénk, vagy nem (dióda hatás).

A kutya talán ott lesz elásva, amit az előttem kérdező kolléga feszeget. Vannak riasztószerelők, akik elbűvölik az ügyfelet a hiperszuper zónás központtal.

Ami ekkor már fölöslegesen drága, mert a 16 zónás helyett elég lenne a 8 is, hiszen éjszaka, vagy távolmaradáskor az összes nyitásérzékelő lehet egyetlen zónaként konfigurálva - ha nem vagy otthon, vagy betörtek, mit érdekli az ügyfelet az SMS értesítőben, hogy melyik ablakon mentek be? Riadó van és kész!

Szóval drága, nagy központ, szép LCD kezelő, közben nem megfelelő CAT kábelek, 2000 Ft-os mozgásérzékelők (garázsban nem duál hőkompenzált, hogy miután beálltunk, még a meleg motortető infrasugárzására azért pazarul beinduljon a cucc, akkor is ha nem mozdult meg bent semmi ;-)), hamiskás biztonságérzet.

Őszintén remélem, hogy nem ez a fenti helyzet!

Tudsz nekem segíteni! :-)

Az AT897 valóban továbbadja a CAT portot a PC felé? Mert a yaesu tunere szép 897-hez, csak megeszi a portot. Aznap a japcsi tervezők be lehettek rúgva... Az LDG meg kapásból adja tovább.

Illetve az FD4 80m-en milyen sávszélességet ad neked 2:1 swr alatt?

Az én dipólom egy 40-50kHz-et enged, és ahogy nézem, nem is lesz ennél több.

Üdv!

Előzmény: GSX-F (18961)
bcslaci Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18962
Szia!

Az érzékelők típusát meg tudnád mondani? (van egy tippem :D, LC100 vagy hasonló kategória lesz)
Előzmény: GSX-F (18961)
GSX-F Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18961

Sziasztok!

Elsősorban köszönöm mindenkinek, aki tanáccsal, véleménnyel megpróbált segíteni.

Valahogy nem hagyott ez a riasztó dolog nyugodni, ráadásul mint írtam 80 méteren elég pocsék volt az SWR. Ezért úgy döntöttem, hogy átépítem a G5RV-t egy Windom FD4-re. Épp az imént végeztem a kora reggel óta tartó munkálatokkal. 8 méter magasra sikerült kifeszítenem a kertemben 4:1 balun alkalmazása mellett. Egyenlőre jónak tűnik a mű ami az SWR-t illeti, 80 és 10 méter között 1:1.5, 1:1.2, tehát nem lesz sok dolga az AT-897-esemnek. Azonban 80 méteren ugyan most nem riaszt be a lakásriasztóm, csupán a zónajelölő ledek (mindegyik) villannak fel egyszer - egyszer. Elképzelhető, hogy a riasztóm túl érzékeny.

Üdv. Béla

HA5GAL

Előzmény: Törölt nick (18945)
szsrobert Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18960
Stílszerűen "antennahangolóra"? :-)
Előzmény: tu-tu. (18959)
tu-tu. Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18959
Üdvözlet rádiós társak.!
Nincs szívem kidobni,valamire cserélném,persze ha
valakinek kell.!!!!
2319 Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18958
Üdvözlet Mindenkinek!
Keresnék programot VX-3-as rádiómhoz. Sajna csak com portos kábelem van, és nem találok a neten commandert a 3-ashoz.
Köszi előre is!

ha6pc Creative Commons License 2009.12.30 0 0 18957

A komolyabb (-nak hitt,mondott) gyártmányoknak van ilyenje.

A félkész rádiók kimenete a meztéllábas 50 Ohm...

Előzmény: TamiBT (18956)
TamiBT Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18956
- majd mindegyik komolyabb gyartonak van ilyen ATU-ja ;)
Előzmény: mtr. (18954)
kaiserradio Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18955

Igen.

Én egy dipólt használok 80 m-re

Az "antennahangoló" (igen, nem az antennát hangolja) a készülék és a koaxkábel között van.

Viszont az antenna méretezett, GDO segítségével, a kábel hossza 40 m.

A sáv eleje és a sáv vége (3500...3800 kHz) közötti tartományban ezzel a hangolóval kitűnően beállítható a kívánt SWR (1:1.1).

A készülék és a "hangoló" gyári, leolvasható a haladó és a visszavert teljesítmény, ill. a kimenő teljesímény.

A több, mint 31 éves tapasztalapom szerint, hatásos mérési eljárás.

A lényeg, hogy a gyakorlatban bevált, működik.

Ugyanúgy működnek a hagyományos, elavult készülékek a régi repülőgépeken, ahol egy huzalantennát hangolja a készülék a saját antennahangoló segíségével a kábel-antenna traktusban (AN 26, IL-14, TU-104, stb.).

TU 154-en az "ATU" a farokrészben van.

De hogy ha a "correspondent" 59+++ riportot ad, van ennek jelentősége? 10 W teljesíménnyel is lehet dolgozni, rossz antennával is...

Az egész diszputus megint csak elméletieskedő, "fórumoskodó" "topic", azaz, téma.

Kedveseim, nem akartok inkább rádiózni?

A gyakorlatból megtapasztalhatók ezek a dolgok.

Tudom, hogy azonnal kapok soraimra ezer és egy megjegyzést. Reagálni nem fogok.

Előzmény: schlumberger (18948)
mtr. Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18954
Két SWR méréssel igen tanulságos következtetésre juthatunk.

1.     Mérjünk a rig és a tuner között. Az 1:1 SWR érték itt könnyen beállítható, akár automata, akár kézi hangolással. A végfok most védve van. (bár erre olcsóbb és hatékonyabb módszer a kimeneti swr  érték által vezérelt teljesítmény redukálás)

2.     Mérjünk a tuner  és az antenna között. A visszavert hullámok örömére akár 1:10 vagy 1:20 értékeket is leolvashatunk, a frekvencia függvényében! Jónéhány, készülékbe épített illesztő ennek kompenzálására már nem is vállalkozik, pl.:  „The built-in antenna tuner matches the transmitter to the antenna when the SWR is lower than 3:1.” (IC-7400 Instruction Manual p.60)

Véleményem szerint az adóba, vagy mellé telepített kézi vagy automata L-C hangolók teljesen haszontalanok, ill. annyiban károsak, hogy a jó megoldás hamis illúzióját keltik.

Mi hát a megoldás? Legjobb lenne kihagyni mindenféle illesztőt a veszteségeivel együtt. Azonban ez az antenna jelenleg még a feltalálójára vár. (ámbár… a MacTenna 10 vagy 11 sávon működő Yagi-szerű antenna, ahol az elemek hosszát PC távvezérelte kapcsolókkal változtatják)

Az antenna talppontjában elhelyezett illesztő a legjobb kompromisszum, mert

- Nincsenek köpenyhullámok, TVI-BCI

- Minden (amatőr)sáv elérhető

- Nincs antenna-sávszélesség probléma

- Nagy impedancia illesztési tartomány (pl. AH-4 esetében: 50 ohm feed line to an antenna feed impedance in the range of 10 to 5,000 ohms)

- Nem kell sem UnUn, sem BalUn (nem kis gond 2÷50 MHz között használható toroidot találni)

- Az adottságokhoz igazítható az antenna hossza (…nem baj ha hosszú, csak magasan legyen…) mert ezek akár a nedves cipőfűzőt is lehangolják.

Viszont nemigen lehet otthon barkácsolni egyet,meg kell venni.

Én 1,8 MHz és 50MHz között gond nélkül használom ezt a megoldást. (az ellenvélemények dacára)

soproni feri Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18953
Sziasztok!
Keresek olyan szerelőt a Quansheng TG-k4AT VHF-es rádiómhoz aki meg tudja javítani.
Adásban kitűnően működik,vételben van valami baja ugyanis 1600-1700méterig vesz távolabbról már nem.
Boldog Újévet kívánok mindenkinek HA1DEX.
szsrobert Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18952
A legjobb megoldás a jól rezonáló, és jól is adó-vevő antenna lenne. :-)
Előzmény: Qqberci (18950)
HG4I Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18951
Így van. Kettő kell.

A gyakorlatban is ez valósul meg, hiszen az antennát is illesztjük valamilyen "taggal" /Gamma, delta, T, omega, st(u)b.... :)))/, meg a végfokot is a tápvonalhoz valamilyen hálózattal....

Az igazi aut. antennaillesztőt egyébként nagyon könnyű felismerni (a boltban is).
Annak ugyanis mindíg huzalos kimenete van (szimmetrikus, vagy aszimmetrikus), sohasem koaxiális. Bemenet koax, kimenet drót.... ennyi. "Ő" az igazi illesztő.
/Icom AH-2, 4, Yaesu FC-40, stb./

BUÉK!

Előzmény: Qqberci (18950)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18950
Antennát csakis a talppontjában lehet illeszteni. Máshol nem.

Ez igaz. Csakhogy (a mai pénzügyi viszonyok mellett) a hangolóegység elsõdleges feladata - szerintem - az adó megóvása. A korrekt megoldás tehát két hangolóegység lenne, egy az adó kimenetén, egy meg az antenna táplálási pontjánál.
Előzmény: HG4I (18949)
HG4I Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18949

Téves.
Az adó és az antenna között mindíg TÁPVONAL van!

A (TÉVESEN!) antenna hangolónak csúfolt - egybekben nagyon hasznos - eszköz soha az életben nem illeszt antennát. A szóhasználat és a hozzá kapcsolódóan vélt tartalom egy nagy baromság!

Antennát csakis a talppontjában lehet illeszteni. Máshol nem.
(Pld. a balun transzformátort sem a végfokra kötöd, hanem a koax /tápvonal/ végére, az antenna betáplálási pontjára - ugyebár...)

Az adó végfokozatát lehet/kell illeszteni a tápvonalhoz és a tápvonalat az antennához - vagy fordítva (mindegy).

A téveseszme ez ügyben nem mai keletű: lásd. Rothammel könyv 8.3. (Összefoglalás) első két mondatát!

Az angolból átvett ATU rövidítés helyes fordításban automatikus hangolóegység /semmiképpen sem antennahangoló/.

Sajnos az angolszász irodalom is sok esetben rosszul használja mind a nevet, mind pedig a funkciót tekintve. Csakhát a hülyeség gyorsan terjed és jól rögzül.

Viszont nagyszerűen használható ez az illesztő a végfokok és a tápvonal közötti illesztetlenségek megszüntetésére, a végfok megvédésére. Különösen fontos ez a szélessávú félvezetős végfokozatok esetében, ahol ráadásul nincsen PÍ-, vagy tank-kör (mint az a csöveseknél minden esetben volt), hiszen alacsony impedanciásak. (Csak azt ne gondoljuk, hogy 1-50 MHz-ig egyenletesen 50 Ohmos, hi!) No, ennek kompenzálására, valamint a végzetes haváriák elkerülésére (pld. tápvonal szakadás, zárlat, antenna leszakadása, stb.) kíválóan alkalmas.

No, ennyit erről.

Tehát NEM antennaillesztő! Hanem vagymi...  :)))

üdv.

Előzmény: schlumberger (18948)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18948
van az adó, van a nem tökéletes antenna. A kettő között van a tuner, ami ,,varázsol", és az adó tökéletes antennát lát. Vagy mi
Előzmény: HG4I (18947)
HG4I Creative Commons License 2009.12.29 0 0 18947
Ezt gondold végig még egyszer (alaposan)!

Jól írta a kolléga.

üdv.
Előzmény: schlumberger (18946)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.28 0 0 18946
az antenna tunerem a készülék előtt van és nem a szimmetrizáló elemnél

Azt bizony az adóvégfok után kell elhelyezni a láncban, hogy az adó mindjárt jól viselkedő tápvonalat/antennát lásson.
Előzmény: GSX-F (18944)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.28 0 0 18945

Szia Béla!

Azt hiszem a g5rv-nek is fontos a magasság, de nekem nem volt még.

A 80m-re pakolt dipól antennám a házam felett van, de csak 7-8 m-re a talajtól.

Így tulajdonképpen "rf-ben fürdünk" olykor. De szól, 20W-al, tőlem 200km-re még 5/9. (Tami! Lehoztam 3.620-ra!! ;-)))

A riasztóm NEM szólal meg ettől, sem élesen, sem kikapcsolva.

Igaz, én csináltam a riasztóm vezetékelését és a telepítést is (Texecom), CAT5, vagy talán CAT6 kábelt használtam, csavart érpár, védett.

Testek, földek, árnyékok mindenütt, nem szabad hogy sipoljon a riasztód.

Már csak azért sem, mert ha valaki keményen CB-zne az ablakod alatt, amíg hétvégézel, és beriaszt, mit csinálsz?

Lezáró ellenállások elmaradhattak Nálad, vagy slendrián a szerelés...

Antennáról később, illetve okosabbak, amúgy üdv itt!

Előzmény: GSX-F (18944)
GSX-F Creative Commons License 2009.12.28 0 0 18944

Sziasztok!

Nemrég helyeztem üzembe az általam elkészített G5RV - típusú antennát.
(31.1m, 102 ft)

4:1 balunnal sikerült a legalacsonyabb SWR értéket elérnem, mely 20 méteren 1:1.2,

40 és 80 méteren sajnos 1:4 . (1:1, 1:2 balunnal pocsék volt at SWR)

Látszólag használhatónak tűnik az antenna tunerrel, mely lehangolja 1:1 SWR

szintre 80-10 méterig egyaránt. Tekintettel arra, hogy az antenna tunerem a készülék előtt van és nem a szimmetrizáló elemnél tudom, hogy ezzel szinte csak a készülékemet védem. Sajnos azt tapasztaltam, hogy 80 méteren forgalmazva megzavarodik a kikapcsolt állapotú lakásriasztóm, mely beriaszt. Mi erről a véleményetek? Valóban nem a legideálisabb antenna megoldás a G5RV?

airband Creative Commons License 2009.12.28 0 0 18943
Az idén már nem. :)
Előzmény: schlumberger (18939)
gtk_new Creative Commons License 2009.12.27 0 0 18942
Szia sch !
Pontosan nem tudom. Egyszer mar majdnem teljesen elolvadt. Nalunk is es ott is havazott ma egesz nap. A sipalya (Csipike) mukodott ma. Itt megnezheto:

http://www.jurnalul.ro/webcam/harghita-bai-40.html

(Keszulok en is sizni, csak meg nem tudom mikor tudok menni)

Előzmény: schlumberger (18941)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.27 0 0 18941
szépeket csináltál, gtk!
Mekkora hó van a Hargitán, tudod-e?
Előzmény: gtk_new (18940)
gtk_new Creative Commons License 2009.12.27 0 0 18940
Sziasztok !

Kicsit OFF, de legalabb csoves (ora) :)
Van ytube video a kepek alatt. Most mar 2x szoftver dolgozik benne, sokkal tobbet tud. A kulso fenyhez is igazodik,..

http://uprog.blogspot.com/search/label/mikrovez%C3%A9rl%C5%91k-AVR
schlumberger Creative Commons License 2009.12.26 0 0 18939
Már nem is lehet antennát szerelni ilyen szép időben. Mikor jössz a drótért?
Előzmény: airband (18938)
airband Creative Commons License 2009.12.26 0 0 18938
Tegnap azt hittem, hogy húsvét van, csak valahogy nem illett a képbe a karácsonyfa. Az időjárás viszont igazi tavaszias arcát mutatta. (A villámok szerencsére nem kívánták meg az antennákat most sem.)

Boldog Karácsonyt!
73 & DX!
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.25 0 0 18937

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Kollegák... VILLÁM. Karácsonykor.

Földelők, koaxok kifelé. Szomorú.

http://met.hu/kepek/index.php?id=blhh

Qqberci Creative Commons License 2009.12.25 0 0 18936
Csatlakozom (a jókívánságokhoz is, meg a menéshez is...)
Előzmény: schlumberger (18935)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.24 0 0 18935
Tenéked is, meg az egész családnak!
Ha összejön a rávaló, jövőre megint megyünk!
Előzmény: gtk_new (18934)
gtk_new Creative Commons License 2009.12.24 0 0 18934
OFF

Kellemes Karacsonyi Unnepeket, es Boldog Uj Evet Kivanok Mindenkinek. Kulonosen: sch, qqberci, ..)

tu-tu. Creative Commons License 2009.12.24 0 0 18933
Üdv.mindenkinek.!
Keresek megvételre egy ilyen mérőt.
MAAS st-903 vagy hasonlót.!!!
Boldog karácsonyt mindenkinek.!!
HG1DLV Creative Commons License 2009.12.24 0 0 18932
Sziasztok!

Kellemes Karácsonyt,és Boldog Új Esztendőt Kívánok
minden rádióamatőr kollégának.

Üdv! Luki HG1DLV
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.12.23 0 0 18931
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.12.23 0 0 18930
73 & DX Laci HA3TBL
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.16 0 0 18929

...milyen tuner...

Milyen dátumot?

Előzmény: TamiBT (18928)
TamiBT Creative Commons License 2009.12.16 0 0 18928
- apropo irj majd egy datumot, mikor kapcsolsz be a hetvegen.., osszerakom en is a rig-et ;)
Előzmény: Törölt nick (18926)
TamiBT Creative Commons License 2009.12.16 0 0 18927
- milyen tuner?
Előzmény: Törölt nick (18926)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18926

Köszönöm!

Már majdnem leszaggattam az egész eco olasz cuccot, mint a ruhaszárító kötelet.

Keresem, hol lehet a hiba, tápvonal nem szakadt, rádió jó - a vertikálon kifelé minden oké, de annak 40m az alja.

Lehetek esetleg olyan botor, hogy rosszul használom a kézi tunert. Ezt nem tanítják ugye, és bár a rádió tökéletesen elégedett az SWR értékkel, a befelé érkező zaj is maximumon van, de talán mégsem oké.

Gyanús, mert sok induktivitást kell hozzáadnom, pedig "csak" 1:3, 1:4 ről kell "visszahúznom" a különbséget.

Egy HA3UN által nagyon igényesen épített kézi tunerben láttam értéket, de még olvasok, mert kétségeim vannak.

Hétvégén ott fogom használni - ha másra nem jutok - ahová "vágtam", 3,720 - 3,790 között. Vagy "lehozom" 3.620-ra, mert 2BJ itt dübörög, mikor Gabival beszél Tokajból.

A linket, és az "önbizalom töltést" hálásan köszönöm, elolvasom!

(ha nem jutok eredményre, 80m-en egyenlőre dipól-balféknek könyvelem el magam, és megbarátkoztatom a páromat az udvaron tervezett dedikált vertikállal. :-/ Pedig pont a dipól, amiről azt hittem, pofon egyszerű...)

Előzmény: ha6pc (18925)
ha6pc Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18925

Szia!

Olvasva több hozzászólást,én is azt tudom írni,hogy nem az antenna magassága  lehet az igazi probléma. Pillanatnyilag a 80-as dipólom nekem is 7m "magasságban"

van. Mindehhez 15W kimenőt használok. Nem okoz gondot,vagy az ellenállomások nem vallják be : ) ,de általában nem szoktak visszakérdezni,vagyis nem többször,mint nagyobb energiát használva.

Valójában a 80m-es antennám sosem volt 15m-től magasabban,de 308 DXCC-hez elég volt. ( Igaz ebben segített azért a "nagysifonér".)

Gschwint doktor ('5WH) értekezett az ún. "NVIS" technikájú összeköttetésekről-nem is olyan régen. Ha kezedbe akad,olvasd el! Talán önbizalmat ad.

Tuner ? Ha 10%-ot megeszik (ami nagyon rossz),még akkor is maradnia kell elég RF-energiának a hazai/szomszéd ország forgalmazáshoz.

E héten a pihenőnapjaim épp Szombat-Vasárnapra esnek. Majd jól meghallgatlak!

A múltkor vázolt rögeszmémhez találtam kapcsolódó irodalmat. (Akkor kellett volna csatolnom,de most jutottam a hetilapokban odáig.)

Különben sem fontos...: http://www.es.hu/index.php?view=doc;24652

Előzmény: Törölt nick (18916)
szsrobert Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18924
3600-3620 és 3750-3780 között szoktam hallani magyar forgalmazást. Bagoly, és kakas frekik környékén. Kis antennával is jól lehet venni. Csak számítógép ne legyen a közelben. Elnyomja még a 40-80m PSK-t is.
Előzmény: Skodri84 (18920)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18923

Üdv Barátom!

Bizzál abban, hogy Barátunknak a 82kOhmosainak tűrése a +20%-os tűrésmezőbe esik, és annak is a felső tartományába. :-)

Úgyhogy én nyugodtan betenném. Ha muszáj a 100-as érték akkor tán elé, meg után, vagy kombinatíve valami kis előtét elenállás... avagy az se...

No, ezt inkább kihúztam....

Öreg Csóka

Előzmény: Qqberci (18921)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18922
Most Tatabányára igyekszem, a lekésett 1/2 11-es vonat után... Viszem magammal, aztán majd megbeszéljük
Előzmény: Qqberci (18921)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18921
Úgy tûnik, nagyon jó lenne, azt még nem tudom, hogy a 82 k-s is megfelel (jó esély van rá), vagy pont a 100 k kell(ene). Jársz errefelé mostanság?
Előzmény: schlumberger (18919)
Skodri84 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 18920
3620 környékén még nem is hallottam magyarokat, majd figyelek az R326-al :) 3600-3700-ig oroszokat meg szerintem szlovákokat (szlávok az biztos, mert trijom, vagy prijomoznak) szoktam hallani mindig, bitang térerővel.  Ujjamat antennának használva is döngetnek. Egy kis magyar csapatot én 3770 vidékén, picivel alatta (nem digit skála) szoktam hallani így gyakran a késő esti órákban, az egyik fő szószólójuk ausztriai magyar, meg egy YO-ás is ott van mindig, biztos hallottad már te is őket.
schlumberger Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18919
Lemaradt a tengelyhossz: a két 82 kilósé 54 mm, a 100 kilósé 25+13 mm. Nem katalógusadat, sublerrel néztem.
Előzmény: schlumberger (18918)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18918
Nos, potméter ügyben: itt van előttem az asztalon kettő darab REMIX KPM-1 27-A 82 kOhm +- 20% 2 W 87 május (nem tudom, hogyan kell pluszmínuszt írni) feketére festve.
Meg egy kettőspoti; Videoton 250 kA és 100 kA 0,25 W 89 január
Sose volt beforrasztva, MHSZ raktárkészletből.
Jó lesz?

Ilyen potikat aranyárban mérnek már, négyszámjegyű összegért. OK, a tengelyek, csapágyak, a mechanika. Forgókondi sincs már, az is vagyonba kerül, ha egyáltalán van. Meg kell becsülnünk a régiek munkáját.
Előzmény: Qqberci (18915)
RADIOMANIAC Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18917

Az én dipólom a talaj felett 7 m-re van a tető felett, de plusz húsz decibel  körüli riportokat kapok (bocs a magyar átírásért) Balti tengeri térség és Oroszország felől, 100 W kimenő teljesíménnyel.

Nappal a magyarországi állomások 9, vagy afeletti visszaigazolással váaszolnak.

Ez van.

HA-HA összeköttetés nagyon is lehetséges decemberben, de júniusban is!

Tuner sokat megzabál - hagyjuk.

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18916

Szia!

Elvileg megtalálsz 80m-en, 3,7-re van vágva a dipólom, de most 3.620-ra van tunerrel kitéve. A tuner sokat megzabál.

Két hete, hétvégén 50W-al alig szóltam - érthetőség határán voltam csupán - Hatvanban, Gyulának sikerült valahogy meghallania.

Oka, hogy a talppontja a dipólnak csak 8-9m-en van, ami vicc, így a talajt melegítem.

Emelnem kell rajta még legalább 4-5 métert, mégpedig egy SPRO, üvegszálas merítőszák nyele képében.

LEgalább 20m-en kellene lennie.

Ahogy most bereccsentett a hideg, nem az első indíttatásom tetőre mászni sötétben.

.618-at hallgatom most, ha az ott beszélőket meg nem sértem az ötös, illetve nyolcas körzetben.

A 40m jöhet, ott áll a vertikál, de nem tudom van e országon belüli hazai kör. Tartok tőle nincs, illetve nem úgy terjed mint a 80m.

Fórumot kezdem kicsit unni :-)

Továbbá szerintem 80m-re igen rövidített vertikált kellene szerkesztenem, mert nehéz komoly magasságba emelni a dipólt.

Előzmény: RADIOMANIAC (18914)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18915
Se lett, se magyar...
(se pótméter...)
Előzmény: schlumberger (18894)
RADIOMANIAC Creative Commons License 2009.12.14 0 0 18914

De Tomaso, kedves.

Te mostanában hol rádiózól,csak itt, a fórumon, vagy megtalállak a 80 méteren is?

Előzmény: Törölt nick (18909)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18913
:-)))
Előzmény: Törölt nick (18912)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18912
Nem is mondtam, hogy írtad, csak azt, hogy "nem kell" ... :-)
Előzmény: schlumberger (18910)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18911

Fontos közlemény!

Megrendeltem 2-3 hónappal ezelött egy VX-7 rádió tekerő kapcsolót. Rotary encoder. A cucc megjött, de a papírka elkallódott kinek is rendeltem. Az érdekelt jöhet érte!

Közlemény vége.

schlumberger Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18910
én nem is írtam :-)
Előzmény: Törölt nick (18906)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18909

Hm, 2m, és 70cm-en is megvan.

Feljebb nem hallok, van még 1,2GHz, 2,3 GHz, illetve 10GHz.

Igazi őrült :-)

http://vhfdx.at.ua/news/ur0dmw_beacon_kn18js/2009-09-01-106

Előzmény: Törölt nick (18908)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18908

Aki akar - és jogosult -, nyomhatja a 6m-t.

"UR0DMW BEACON KN18JS 1140 MTR ASL"

Itt Ukrajnában a kárpátokból, szinte a fejünk fölött pittyeg, ilyen mgasról talán az egész országban.

50.0845

ha6pc Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18907
Mostmár igazán elárulhatnátok: lett potpéter-e?
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.13 0 0 18906
A kérdőjel elé nem kell szóköz! :-)
Előzmény: schlumberger (18897)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18905
Meg se merek szólalni! A föld alá bújok szégyenemben. Holnap meglátogatjuk az ideiglenesen hazánkban állomásozott ideiglenes barátaink egy harcálláspontját, ami a föld alatt van.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18904

OFF:   

...Oreg Csóka...

Már megen az olvasó szemüvegem nélkűl.... :-D

Ott maradt Ádám unokám fémépítőjében.... Mán hívott a gyerek mobilon... (öt éves...)  Mondta: Papa, Apu holnap melóba menet beviszi hozzátok...

ON:

Öreg Csóka

Előzmény: Princ of Carpatia (18903)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18903

PusSzzzz....! :-D  (Öreg,   :-DD....    Hehe!)

...Helyesen: No lett potméter ? :-))...

Nyelvészkedünk?

MiÍííí...?   No!!? Lett-e potméter? -találtál?- (Ha eltaláltam volna a "magyarosch" helyeset, akkor bocsi, hogy minek fosom a szó!? Én a baga...)

Oreg Csóka

Előzmény: oldrad (18895)
oldrad Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18902
PS. Off
Segítség :

Off
Előzmény: oldrad (18901)
oldrad Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18901
Csak ráncba szedjük nyelvmesterünket :-))
Előzmény: LUCzI FERencz (18900)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18900
Ha már itt tartunk, akkor: No, lett potméter? Az a vessző kell oda!
oldrad Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18899
PS. Ma találkoztam a legfiatalabb engedélyes magyar rádióamatőrrel. Kellemes és tájékozott fiatalt ismertünk meg személyében !
Előzmény: oldrad (18898)
oldrad Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18898
Köszönjük a megértő helyeslést !
Kellemes hétvégét kívánunk őszülő, de nem megvénülő személyiségednek !!
schlumberger Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18897
" no lett potméter? "
Helyesen: No lett potméter ? :-))

Hmmm. Az ember ezt a fórumozást úgy követi el, mintha beszélgetne. Csak úgy odaszól, rákérdez, eszébe sem jut az írásbeliség. Mindazonáltal igazad van: Írásban nagybetűvel kezdjük. Még akkor is, ha magyar potméter :-)
Előzmény: oldrad (18895)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18896
Nem, nem kell lett potméter, jó a magyar is...
oldrad Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18895
" no lett potméter? "
Helyesen: No lett potméter ? :-))
Előzmény: schlumberger (18894)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.12 0 0 18894
no lett potméter?
Előzmény: Qqberci (18893)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.10 0 0 18893
Arra gondoltam, meg a korai kelésre... Lehet, hogy marad januárra a dolog...
Előzmény: Zümi 31 (18892)
Zümi 31 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 18892
Szombaton több szerencséd lesz! Persze ha a börzére gondoltál!
Előzmény: Qqberci (18891)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.10 0 0 18891
47 k-st már találtam, majd vasárnap megnézem a Puskásban, hátha valami bontott darab akad...
Előzmény: Princ of Carpatia (18890)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.10 0 0 18890
Üdv Barátom!
Ez a poti úgy néz ki, mint egy RKPM-1 tipusú. (?) (AZ "R" bötű egy köröcskében van. Rémlik, mintha 'annó a REMIX használta vón védjegyként a "R"-t kőrben ábrázolva.)
Ja, és ezek leginkább huzalpotik voltak, és min. 1W terhelhetőségüek.
Pár tíz Ohm-tól pár kOhm-ig van egy két példányom, de arrafelé ahol Te keresel sajna nincs. És nincs sajna abban a boltocskában sem, ahol a legnagyobb volt a valószínűsége, hogy akad. :-/ Ma jártam arrafelé.
Texbakból viszont (talán) reményteljes a dolog. (Megigérték, utána néznek. Priviben kűld meg mekkora szükségeltetik?)
Öreg Csóka
Előzmény: Qqberci (18888)
littlescent Creative Commons License 2009.12.10 0 0 18889

-Üdv! Az újdonsült amatőr már kitúrt minket is a csatornákról. Mindenhol okoskodik. Amatőröket is kiakaszt. Szörnyű!

Előzmény: Törölt nick (18881)
Qqberci Creative Commons License 2009.12.09 0 0 18888
Uraim, két keresztkérdés:

Az egyik: hol lehet ilyen kivitelû 100 kOhm-os potit kapni, lehetõleg lineárisat és az sem baj, ha a tengelye hosszabb... Min. 1, de inkább 2 db kellene.

A másik: hol lehet kapni 5 mm-es bakelit lapot, esetleg méretre vágva?
schlumberger Creative Commons License 2009.12.09 0 0 18887
Igen, ez az!
Előzmény: Törölt nick (18886)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.09 0 0 18886

Áhhá. Erre tippelek, ma is megvan.

A Szabadság, és az Országzászló tér között volt ez még Lenin is. ;-)

Előzmény: schlumberger (18883)
gg630504 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 18885
0,5 Mm.
Előzmény: rev251 (18884)
rev251 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 18884
Erről jut eszembe:
Mettől DX az URH összeköttetés?
Előzmény: schlumberger (18883)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.08 0 0 18883
,,Nagyszerű! Hol volt akkor a klub?
Mert amit én ismertem, az már Arany J. u, "mhsz" házikó volt.
Gondolom még máshol."

Igen, az akkori Szabadság (most Országzászló) tér és az Iskola utca sarkán volt. A klub az Iskola utca felől volt megközelíthető, az URH adószoba az MHSZ megyei Elnökség Szabadság-téri épületében volt, ML-400 vevő, kristályvezérlésű, GU-29 végű adő, bicikliláncos forgatású Yagi fenn a tetőn. Ma már történelem, de első URH-DX-eimet ott operátorkodtam össze :-), friss angol nyelvvizsgával, és friss morzevizsgával :-). Míg a nagyobbak már söröztek, Benjámin gyártotta a QSO-kat...
Előzmény: Törölt nick (18857)
Tomsawier Creative Commons License 2009.12.08 0 0 18882
Szia!

Teljes mértékben igazad van, lemondok -e ötletről mivel törvénytisztelő állampolgárnak tartom magam. Csupán egy átgondolatlan hirtelen ötlet volt.

További jó fórumozást mindenkinek!
Előzmény: Törölt nick (18881)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 18881

Az elképzelés megvalósítása technikailag használhatatlan.

Jogilag törvénytelen.

Lehet ökörködni a kalózrádiós topikban, ne itt.

(Rádiózás másképpen, máshogy...)

Előzmény: Tomsawier (18878)
Motorola. Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18880
Igazából egyik rádió sem erre való.
Kicsit több ismeret nem ártana szerintem egy átjátszó létesítéséhez.
De nem szólok bele, csupán csak egy vélemény volt.
oldrad Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18879
Ez a téma inkább a PMR-es topikokban aktuális, célszerűbb lenne ott megkérdezni.

Tomsawier Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18878
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy Shiftes átjátszót egy Yaesu FT-7800 ill. egy Wouxung KG-689 típusú rádiók segítségével. A kérdésem az lenne, hogy a két rádió le fogja -e ültetni
egymást a következők alapún: Yaesu hangszórókimenete szakszerűen összekötve a Wouxung mikrofon bemenetével. A Wouxungot woxra állítom, ahogy jel érkezik a Yaesura a Wouxung adásra kapcsol. És így lenne eme megvalósítás. A rádiók egymástól távol lennének (2 méter max) ill. az antennák között lenne 7méter (kb). Eddig csak akkor gerjedt össze a 2 rádió, mikor a pmr-t odatettem a rádióhoz közvetlen. (Szintén woxra állítottam be.) Ahogy adás érkezett a Yaesura úgy a hangszóróból származó hang indította a PMR-t és GERJEDÉS míg ott volt mellette. De most távol lennének egymástól, habár a 2 test össze lesz így kötve. Gondoltam arra is, hogy a PC hangszóróra csatlakoztatom a Wouxung mic bemenetét és nem gerjedne össze. Jelenleg a Yaesu rávan kötve a hangkártyára és fülesről hallgatom az adást. Ui.: Valami "leválasztó" áramkőr biztos létezik ami megoldaná a gerjedéses problémát. (ha fog gerjedni)
Köszönöm segítségeteket!
tipos 640 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18877
Nekem is van ma került hozzám egy ilyen darab meg van mindene ugy tudom hogy vhf es meg van benne csatorna is de azt sem tudom hogy mit is tud pontosan.
Előzmény: hg7juv (18874)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18876
,,Köszönet a doksiért Sch-nak!
Elmentettem, és ha esetleg engedélyt kapok Tőle,
a honlapom további szerkesztgetéséhez fel is használnám!"

Használd egészséggel! Megfordult már néhány amatőrnél a dosszié a papíralapú rajzokkal, aztán úgy gondoltam, ilyen formában jobban hasznosítható, és beszkenneltem. A nagyobb rajzokat csak több részletben tudtam, mert csak A3 méretű a legnagyobb szkenner, amit el tudtam érni. Gondolom, azért használható így is.
Előzmény: Zümi 31 (18862)
hg7juv Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18875
Szia!

Árat nem tudok, de szerintem 20e körül lehet az ára. 25W kimenő teljesítmény, csak számítógéppel programozható, csatorna keresést tudomásom szerint nem tud.
Van nálam egy ilyen rádió használatban.
Előzmény: tipos 640 (18872)
hg7juv Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18874
Szia!

Árat nem tudok, de szerintem 20e körül lehet az ára. 25W kimenő teljesítmény, csak számítógéppel programozható, csatorna keresést tudomásom szerint nem tud.
hg7juv Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18873
Szia!

tipos 640 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 18872
Sziasztok Motorola MC spektro vhf es rádio mennyiért lehet eladni, mit lehet rola tudni erröl a rádiorol programozása az csak számitogéppel lehet vagy lehet máshogy is és lehet e a rádion keresni csatornát.
Zümi 31 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 18871
Balassagyarmati Tűzoltó Parancsnokság árboc cseréje volt. Tehát hivatalosan ment, és szerintem könnyen:) Hiradástechnikai aszisztensként azaz koax-rángató segédmunkásként vettem részt a feladatban:D
A 8-as iránykarakterisztikájú BRG antennával már nem sokat értek. Az árboc is felújításra szorult. Koax, drótkötél, csavar csere, festés stb, ráadásul a mennykő is belevágott jó néhányszor.
A határ közelsége, hogy kevésbé dolgozzon át az antenna a szomszédba , és a hegyes -dombos vidék jobb lefedése miatt lett a két yagi felszerelve ,egymáshoz képest 90° -ban az M.o. belseje felé fordítva.
Előzmény: LUCzI FERencz (18867)
Zümi 31 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 18870
Szia Gyuri!
Sajnos kevés időm van szerkesztgetni a honlapot. Addig nem akartam reklámozni ameddig 70% -ban nincs kész. Legalább magamról 1 pár szót írni kellene...
A "projektjeim" is félbemaradtak. A nyári qth tűz nagy pofon volt.
A forgókondiknak is annyi lett. A daraboló sablont megtaláltam,elraktam, talán
egyszer ujjra nekiállok az antenna hangolónak.

Igen emlékszem mindenre. Kevés idő volt beszélgetni a jó dolgokról.
Nagyon kedves vendéglátók voltatok a nejeddel.
Lehet egyszer felkerekedem és meglátogatlak ujjra.
Sosem árt egy kis technika konzultálás Egyszer szeretném megcsinálni a rendszert,
működjön fel-le és forogjon. Hagyom, hogy Január végéig kössön a beton.
De tavasszal "díszíteni kellene. Persze ahogy alakulnak a dolgaim lövöm fel az infót honlapomra:)

A forgatni valók:)

Az antennák:
http://www.gigatechnik.hu/komantennak/am1011.html
http://www.gigatechnik.hu/komantennak/am1348.html

Várom a privát gyűjteményed! És köszönöm elöre is!
Üdv!
Zümi
Előzmény: Princ of Carpatia (18864)
ha6pc Creative Commons License 2009.12.05 0 0 18869

Jogos. "Primum vivere!" (bocs,ha pontatlan!) Valami olyasmi,hogy először élni kell.

Azt pedig nem hobbiból tesszük. Persze,lehet olyan is.

"Változik a kőkorszaki tevékenység mibenléte!" :D

A távírótudás hiánya szerintem egyáltalán nem probléma. Noha sokan -eleinte én is-

kételyekkel fogadtam;de,ha sokakat csak az tartott vissza az engedély megszerzésétől,hát legyen! (Én ugyan nem tudnék létezni nélküle.)

Előzmény: Törölt nick (18853)
Endy101 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 18868
Sziasztok!Mivel felmerült hátha érdekel valakit!Idő hiányában eladó lett kb 100db nagyfeszültségű forgókondihoz gyártott (kb. 1000db),profin megmunkált álló- és forgórész lemez (MFJ koppintás) anyagárban egyben 22eFt-ért!Egyszerű barkács szerszámokkal bíztos siker!Fényképet tudok küldeni.30/945-1420 v. 45/405-369
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.12.04 0 0 18867
Vagy ez céges?
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.12.04 0 0 18866
Engedélyezésen nehéz volt végigverekedni? Az 50 ezer Ft/m illetéket elkérték?
Qqberci Creative Commons License 2009.12.04 0 0 18865
Öreg Csóka!

Megkaptad a DM70-et, vagy rugdossam kissé postást?...
Előzmény: Princ of Carpatia (18864)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.04 0 0 18864

Szia Ifjú Barátom!

Hehe... Mi sem természetesebb, mint hogy a honlapod a "Kedvencek" menübe bé van téve. Oszt az meg azért van, hogy az embör fia nézegesse. Hátha frissitgeti is a gazdája időnként! :-D

http://ha7zum.byethost32.com/

Ha lapra felteszel "Tower" terveket is, vagy valami hasonlót, szívesen ajálngatom szerény "szösszeneteimet", ha érdekesnek számít. (Mint láttad nálam a személyes találkozónkon, a saját "teleszkópos"-omat, avagy a "Duga-Buga" forgató felújítását,  a "D-B" antennaoszlop leírását, avagy akár a saját forgató konstrukciómat. De privátban kűldöm majd a link-gyűjteményt, hogy kedvedre válogathass az idevonatkozókból.)

No, mivel a forgókondenzátor alkotásában Te is közkincsé tetted saját gondolatod, ezért hivatkoztam Rád, és ajánlottam másoknak is a lehetöséged forgóügyileg.

Sokszor a gondolat megvalósulásától az ember-fiát egy "pinaszál" választja csak el! :-)

Alapod elkészűltét látva mengyá béjött, hogy egy csörlőzhető, eldönthető oszlopban gondolkodol....

A többi elgondolásod, majd írd ide le, akár mindannyiunk okolásaként is, de ha a honlapodat más is beírja a saját kedvenc menüjébe...  :-)

Minden jót!

Öreg Csóka

D566/02 Creative Commons License 2009.12.04 0 0 18863
Köszi a linkeket!  Azt látom némelyik antenna grafikonjából, hogy igen csak kihegyezett antenna ez. Közben el is készült. Összeállítottam a rádióval, sajna még nincs hozzá csatoló trimmer, de e nélkül, kézből (3m) , 1W tal, szabdalt terepről (házak)  Kb 17 km ről, hét kockával vettek. Talán még bízhatok akkor a sikerben?  :)
Előzmény: Törölt nick (18861)
Zümi 31 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18862
Szia Gyuri Barát!
Olyan érzésem volt-van mintha leskelődtél volna utánam:)
Vagy talán jók a kémeid!? Én is megörültem a doksinak. Pont kapóra és jókor jött:)
Egy hete ütöttük be az alapot, pontosan holnap lesz 1 hete.
15-18 méterre tervezem feljuttatni az antennákat az általad említett módon.

Köszönet a doksiért Sch-nak!
Elmentettem, és ha esetleg engedélyt kapok Tőle,
a honlapom további szerkesztgetéséhez fel is használnám!
Volt alkalmam szerencsére egy ilyen torony felállításában részt venni.
A képek a galériámban nézhetőek meg:
BRG árbóc cseréje rácsos öntartóra
A szerelést tűzoltókosárból végeztük. Ilyen magasságban biztonságosan 9m/s
szélsebességig lehet daruzni. Szerelés közben 6,5m/s volt a szélerő, ez kb.
40-50 cm kilengésben volt érezhető.

Üdv!
Zümi

Előzmény: Princ of Carpatia (18858)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18861

Konkrétan nem, de ezek nagyon jó oldalak. Döntően a HB9CV antennák tulajdonságai, sugárzási szögek frekitől függetlenek, csak piszok precízen kell méretezni, kivitelezni, és illeszteni. A legjobb, -ha nem a legjobb - választások közé tartozik.

frekitől függetlenül itt tanulmányozhatod őket:

http://www.dxantech.com/hungarian/hungarian.html

Petyáé egyértelmű, és nem csak elmélet:

http://petyamuvek.poison-hosting.com/antennak.htm

Barátod a gugli!

Előzmény: D566/02 (18860)
D566/02 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18860
Üdvözlök mindenkit!   Valaki meg tudná mondani nekem, hogy egy 446 MHz re épített négy elemes HB9CV yaginak mekkora a nyeresége, és a látószöge??  Köszönet! ferko
szsrobert Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18859
Nekem fekete van a Lincolnon.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18858

Üdv Kedves "Nagyapa-barátom"!  :-D

Mondhatnám: Jó unokázgatást! :-)

Köszönetem a "tower" doksiért. Bár az elejét olvasva a 30 méterres...., szóval kicsnyt nagynak tünt... De kellemes az utolsó elötti lapon az a 20 m.-es változat.

Így már van arányítási lehetőség egy mérnök(ök) által tervezet doksi alapján "amatör adoptált" oszlop megalkotására.

(Pölö: Az engedélyhez nem kötött (OLCSÓ, mert nincs engedélyezési "kőccség", ráadásul "anyja neve...   hat példányban" adminisztrációs... usw.) 6m.-es alapmagasságú, de a belsejéből egy emelő drótkötéllel kicsörlőzhető, pl. 108/76/44-es cső végén levő antennakonstrukcióval akár több-fokozatú teleszkópos "TOWER". Hajaz a Duga-Buga megoldásra! :-D)

Mondom ezt annak aki újonan szeretne antenna-oszlopot, avagy a régi "vas"-át akarja korszerűsíteni.

Öreg Csóka

Előzmény: schlumberger (18848)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18857

Nagyszerű! Hol volt akkor a klub?

Mert amit én ismertem, az már Arany J. u, "mhsz" házikó volt.

Gondolom még máshol.

Előzmény: schlumberger (18854)
kaiserradio Creative Commons License 2009.12.03 0 0 18856

Nekem pont ilyen van.

100 Ft volt az Erzsébet Királyné útja Detant Kft boltban.

És, azóta is ez van meg.Ezzel távirázgatok.

Nagyon kellemesen lehet beállítani a rugót, a sebességtől függően.

Előzmény: Törölt nick (18852)
TamiBT Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18855
schlumberger Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18854
Na, mán csak meg kell tanulni távírózni! Én annak idején a nyíregyi klubban nyolcadikos kisdiákként kezdtem :-) . Még 1965-ben. Hajajj, de rég volt! 67 decemberére már megvolt az adóengedélyünk, akik végigcsináltuk a tanfolyamot.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18853
..amúgy ha a nagyszellem.hu-n lehetett volna mammutot rendelni, mirelit, az ősember is elővette volna a notebookot. :-)
Előzmény: ha6pc (18847)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18852

Na fura, egyébként alapvetően egyetértek veled. Tényleg nem a lustaság, korcsosulás, abszolút az időtényező az, amiért ma az embör nehezen konstruál. És az idő igazán nem ahhoz kell, hogy próbapanelon piszkálgasson egy 741-es műveleti erősítőt, vagy akármit, hanem a tudás elsajátítása, mit is csinál. Szerintem csak azután élvezet.

Ha a rádiózást orgazmusként fogjuk fel, akkor a kész cuccok vásárlói tulajdonképpen maszturbálnak. Aki művészi módon visz ágyba egy igazi nőt, az szex. (konstruálja a helyztetet magát)

Hát, manapság sokan maszturbálnak :-DD

Fétisként valóban butaság kezelni a tárgyakat, rádiókat, ez van. Lottóötös emberek szokták mindenből a legnagyobbat venni.

Talán bennem egy "jó fétis" rejtőzik. Ugyanúgy csípem az ár/érték arányban nagyszerű 897-emet, mint a vintage-nak mondható Swan 100mx -emet.

És hogy a döbbenet tejles legyen, egyik legféltettebb dolgom egy ritkaszép állapotban lévő kalapácslakkos CW key, valami katonai izé. Mások ilyesmiket rugdosnak a garázsban, nekem érték. Már tudom mire lesz jó, élvezet beállítani a billentését, csak a "hogyan", a CW tudás hiányzik. De őrzöm magát az eszközt, a "fétis" tárgyát. :-)

Dolgoztam vele, mire így nézett ki:

Visszatérve, magára a tendenciára. Na, az az élet bármely területén, bármilyen vonatkozásban, bárhol a bolygón romlik. 1900 környékén nagyjából 1,6 mrd volt az össznép, most kb 6 mrd.

Csak annyi becsületet, jó szándékot, nyugalmat, családot, harmóniát várhatunk el innentől, amennyit saját magunknak, és a családunknak megteremtünk. A ritka kivételek pedig nehezen jönnek.

Előzmény: ha6pc (18847)
HG4I Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18851
Használhatod.
Előzmény: V4 Forever (18842)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18850

Üdv Ifjú Ember!

(Mán bocs a megszólítás okán, de...   :-)  )

Nos, a tipus szerint nem ösmérem egyiket sem. De...

Axióma: Ha az eredeti hangszóróval azonos terheléssel bír a helyettesítő, (azonos az "Ohm"-juk) és terhelhetősége is azonos (Watt nagyságuk), -vagy nagyobb-, minden megkötöttség nélkűl helyettesíthető. Kissebb terhelhetöségüt, és kissebb terhelö ellenállásut ne használj! Kissebb "Ohmosat" azért ne használj, mert pölö egy félvezetös HF-végfok esetében a hangszóró ohmikus nagysága okán az áramfelvétele a tranzisztoroknak károsan megnöhet. A megadott tipusu készüléknek "ránézésböl tuti" IC-s -félvezetös- végfoka van! (Tojást süthetsz a végtranyók (IC) hűtésén! :-D) A kissebb terhelhetöségű (kissebb Wattos) meg a rákűldött nagyobb teljesítmény okán "megfekszik". (Tönkre megy! Nem beszélve, ha a dolog kicsinyt bonyolultabb, ha netán a hangszóró "mikrofon"-gyanánt is szolgál. "Volki-tóki" ez a kis masina? Ha csak "szkennel" akkor az utolsó "gondolat" törlendö!)

Tehát csak óvatosan! :-)

Öreg Csóka

Előzmény: V4 Forever (18842)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18849

A Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub két tagja HA5CBM Miki és HG5CUT Tibor rádióamatőrökkel készült egy kis össszeállítás az amatőrködésről.  Aki nem látta, itt megnézhető: http://videotar.mtv.hu/Kategoriak/Prizma.aspx

73! Laci HA3TBL

schlumberger Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18848
Ha valakinek szüksége van rá rajtam kívül, még egy hétig letöltheti

30m-es antennatorony dokumentáció

SMFA gépkönyve
ha6pc Creative Commons License 2009.12.02 0 0 18847

Nem is személyekre lebontva történt a hivatkozás,a tendencia az amit nem vagyok hajlandó elfogadni. (Hogy te ezt magadra vetted,azt nem akartam! Látom többen is találva érezték magukat,ezért lehetett,hogy -többek közt- "Gáspár művész úr ugrott ki a monitorból". : )

Az a dogma,amit sokan feltétel nélkül elfogadnak,mert kellemesen cseng a fülüknek: "változik a rádióamatőr tevékenység lényege". Változik,igen,ha azt az irányt erőltetik,akkor arra változik. Csakhogy épp most veszik el valami,ami egykoron fontos volt,és ma is fontos kellene,hogy legyen. Valamelyikőtök említette az eszközhasználat fontosságát. Ahhoz hozzátenném akkor az eszközhasználatot megelőző eszközkészítést. (tehát nem vette elő az ősember a laptopját-nagyszellem.hu és kosárba az "axe-tax" márkájú kőbaltát.)

Persze-nem oda akarok kilyukadni,hogy faragjunk otthon számítógépet,koppintsuk le az ft-1000 rádiót,de ha ezeket a dolgokat fétisként kezeljük, és elfogadjuk azt,hogy nincsen más lehetőségünk,akkor valóban csak abból áll a tevékenysége az amatőrnek,hogy próbálgatja amit az orra alá dugnak-gondolkodás nélkül.

Nem értem,hogy abban mi az élvezet. Nekem nem okoz sikerélményt az biztos. Igazából a saját készítésű eszközeimnél is inkább az elkészítés a cél,a használat már másodlagos és inkább csak a próbákra korlátozódik.

Miért kellene a konstrukciós tevékenységnek elvesznie? Aki nem akar konstruálni,az ne tegye! De ne beszéljen róla,pláne ne úgy,hogy "változik a rádióamatőr tevékenység mibenléte"! Az nem a személyes presztízs vagy kényelem számára takaró.

Előzmény: Törölt nick (18839)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.01 0 0 18846

Üdv Kedves "XANTI"!

Pár hsz.-el ezelött "fényeztem" itt magamat, egy link ajánlásával. :-DD Imhol:

http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=1935.0

Ugyan a dolog, ahogy mondod, sok alkalommal 'annó leíródott. Csupán -ahogy írtam az ajánlott link bevezetőjében-, sehol nem volt részletezve, bemutatva. (Képileg ábrázolva.) Hát ezt a hiányt próbáltam meg kitölteni.

Öreg Csóka

Előzmény: Törölt nick (18845)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.01 0 0 18845
Forgó ügyhöz.
Régen divat volt egyszerű VT forgók kimiskárolása a kisebb kapacitás és nagy fesz tűrés elérésére. Minden második lemezt valahogy kiszedték. A módszert nem tudom mi volt, talán lombfűrész.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.01 0 0 18844

Hopp!

Félrenyomtam a linket!

Ez az igazi leírás:

http://www.guido-speer.de/html/drehzahlmesser.html

Ha Valaki...?

Előzmény: Princ of Carpatia (18843)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.12.01 0 0 18843

Üdv Pista!

A forgók lemezeinek vagdalása eléggé macerás. Azt hiszem nem csak nekem mesélte el "Zümi" olvtársunk találkozásunkkor, hanem itt is, hogy valami CNC-s plazma(?) vágást sikeredett kibuliznia valahol, hogy a lemezek ne deformálódjanak, amikor asszem egy antennatunelt épített.

Nos, a hagyományos lemezvágó-gépes darabolás is tökéletes tud lenni, ha az kellöen alapos odafigyeléssel van megoldva. A probléma a félköríves vágáskor jelentkezik aminek elkerülése engemet is lefárasztott, söt...

Tanúlva az esetböl, van egy elgondolásom egy "nemforgó"-kondenzátor elkészítésére. (Ha százas leszek, megalkotom a prototipusát, és "közkincsé teszem"!)

Más: Aki jobb "német nyelvből", de leginkább elektronikából, és ideje is engedi segítsen kicsinyt:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Guido-Speer-Wickelmaschine/Trafowickler.htm

Kedvenc linkgyűjteményemben van leírva ez a drót-tekerő kütyü.

Bár alkottam néhányat jómagam is, azért a menetszámláló megoldás kicsit mélyebben is érdekelne. Úgy megmagyarítva, leírva.

Köszönetem!

Öreg Csóka

Előzmény: HA5COI (18841)
V4 Forever Creative Commons License 2009.12.01 0 0 18842

Uraim!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Használhatom-e az MLS-100 külső hangszórót a Yaesu VR-120D-hez?

Előre is köszi!

HA5COI Creative Commons License 2009.11.30 0 0 18841
Princ
Mint minden konstruktőrnek, nekem is örökös hiányom volt forgókondiból, és persze, nekem is eszembe jutott építeni ilyet, hiszen elvileg nem annyira bonyolult

a linken, amit adtál

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Drehko-Selbstbau/Drehko.htm

csupa ügyes dolog van egyébként is. CSak annyi a gond a forgóval, hogy azért a lemezeket perfektül, egybevágóan, sorjátlanul, SÍKBAN elég nehéz realizálni. Igaz viszont, hogy ha kiskapacitású kell, pl URH-ra vagy RH-ra, de csak sávnyújtónak, akkor tulképpen nem is kell sok lemez.

Én úgy hidalatm át ezt régebben, hogy a szemétben találtam egyforma, KÖRalakú lemezeket, közekükön ezeket csak átmérőnél ketté kellett vágni ollóval, egy egyenes vágás még realizálható :)
A tengelyre szerelést nem a kis "félkörfüllel" oldottam meg hanem a foratból maradt félkörívekhez ALÁTÉTkarikákat vágtam ketté és a csavarorsós tengelyre ráragasztottam őket, de megkötés előtt présbe tettem, hogy azért fémesen is érintkezzenek.
Jó lett, de csak 4-4 lemez volt. 20-30 darabbal asszem szétmállana az egész :)
Előzmény: Princ of Carpatia (18821)
HG4I Creative Commons License 2009.11.30 0 0 18840
Ja, Gyuri, igazad van.

By the way...: a hétvégén csak 14-en QSO-zgattam (jobbára csak élvezkedtem...) a CQ WW-n SOSBA kategóriában. Jó volt.
890 QSO 37 zóna, 129 ország. Teljes DXCC....

"Mindez nem jött volna létre, ha nincs" a számítógép (log program) és az internet: cluster :)))
Úgyhogy van előnye is.....

Eltelít az elkorcsosult önigazolt, önfelmentett "jóérzés".... :P

73!
Előzmény: ha6pc (18824)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.29 0 0 18839

Mindjárt nem korcsosulásról, és lustaságról beszélsz. Pláne nem egyén szinten.

Igen, van gyártó/kereskedő csapda.

Saját gépészeti rendszeremet én terveztem, nagyobbrészt én is kiviteleztem. Ehhez megvannak az alapjaim, meg attól kicsit több. Itt nem vagyok csapdában.

Egy LDG tunerhez nincsenek meg az alapjaim. Vaskloridot is csak egyszerű quad 405 környékén láttam.

Egy kézi tunert megértek, de nem tudok kézzel légforgót gyártani, eszközök hiányában. A 8UG Pail féle légforgók tetszenek, de inkább megvettem a ha3un által gyártott igényes házi tunert 10-ért, mint Palitól egy szem forgót vegyek 14-ért.

Egyébként a csapdát értem. Elképzelhető, hogy nem én leszek az első ember, aki kilép belőle. Fúrnék persze gázkutat a házam alá, hogy ne kelljen néznem a hírekben a köbméter árát, de még egy jó darabig kénytelen vagyok a szolgáltatótól vásárolni.

Egy FT60 esetében sem azért fizetünk negyvenezret, mert fingunk sincs a VFO-ról. Azért, hogy amit otthon egy almásládába építenénk bele, azt el tudjuk vinni az ingzsebünkben. Magyarul a technológiáért. Ezzel - nekem - semmi gondom.

Sajnálom, hogy az az állomás csak párak élményét szolgálja. Nem jól van ez így. A nyíregyházi klub pl nincs is. Elvitte az élet, meg a cica.

Ha nem vagyunk messze korban, akkor két sör mellett bármit, bármilyen marslakónka képesek vagyunk elmagyarázni.

Együgyűség? Mi ez ahhoz képest, ahogy tulajdonosi kör szerint a Federal Reserve, a Világbank és az IMF egymáshoz viszonyul? ;-)

Előzmény: ha6pc (18838)
ha6pc Creative Commons License 2009.11.29 0 0 18838

Most meg te ragadtatod el magadat. (És eléggé elkalandozol.)

Röviden: a 60-as,70-es évekhez semmi közöm,én a 80-as években kupálódtam ki valamennyire és a "bezzeg az én időm " az most van,noha valami savanyú vénembernek gondolsz;nem sokkal vagy ifjabb tőlem.

A '6N,('6KNB)-re az én generációmat be sem engedték-csak később-mivel az volt a rögeszméje a társaságnak,hogy idővel a feltörekvő generáció tehetségesebb tagjai ki fogják túrni az idősebbeket. Ugye nem gondolnád,hogy ilyen létezett? Pedig igen.

Most pedig nem használja senki! (Jóformán.) A kerTV beszűrődésre inkább nem.

Mielőtt "biciklitúrára" mennénk a kiindulóponttól.

Tehát: Nincsen időnk konstrukcióra és az ahhoz szükséges fogások elsajátítására,mert el kell menjünk a szabadidőnkben is dolgozni. Mindezt azért,hogy meg tudjuk vásárolni azokat a dolgokat,amik előállítására, előállításának megtanulására nincsen időnk? Nem paradox;hogy magyaráznád ezt el egy marslakónak? Nem csapda ez? De,bizony az!

A gyártó-kereskedők alattomos csapdája. (Sokan beleestek és még sokan fognak :

oktatás,egészségügy,önkormányzat,művészet,stb. Ezeken a tereken már jóformán a gyökér,tanulatlan tahó kritizálja a szakértelmet. Sikerrel.)

A jövő csak mirajtunk múlik. Azon,hogy most , a jelenben mit cselekszünk.

Hogy megmaradunk-e gondolkodó embernek,avagy a gyártó-kereskedelem számára "hasznos idiótákká" avanzsálunk,akiknek már saját igényünk sincsen. Minek is az?

Hiszen megmondja,szállítja azt a számunkra akinek az az érdeke. Mi több,még filozófiát is gyárt hozzá,amire -úgy látom-sajnos vevők lettünk,mert talaja az van,terjed-minap a Hajdú-QTC adásában is.

És akkor-boldog együgyűségünkben-elégedettek vagyunk.

Az "öreg" Madách látnok lett volna? (na!?)

Előzmény: Törölt nick (18830)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18837
Ha büszkék vagytok rá, hát legyen.
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18836
Nem hat, hanem hét!!
Előzmény: gg630504 (18835)
gg630504 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18835
Előzmény: LUCzI FERencz (18834)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18834
Most nagyon nem rádióamatőrül fogok szólni, de az kezdjen hozzá forgókondit építeni, akinek hat anyja van!
Előzmény: LUCzI FERencz (18833)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18833
Lehet, hogy azért nem jöttek be, mert Mozilla Firefoxot használok, IE-t nem vagyok hajlandó használni, az asztali gépemen nincs is, mert ott Linux fut.

Egyébként egy kapacitív jeladót szimulálni, a hozzá tartozó elektronikát tesztelni kellene.
Előzmény: Princ of Carpatia (18821)
power32 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18832
Sziasztok!
Elkelt a Yeasu Ft-7800-as rádió, de a kicsi Ft-60 még megvan.

Yeasu FT 60-E, anico-tól idén májusi, hibátlan és keveset használt, minden tartozékával, fülhallgatós mikrofon van hozzá,nyitott.
Ára: 35.000 Ft

Füzi: 06-30-2173623, vagy power32@gmail.com
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18831

Pont ez jutott az eszembe.

Na, ott hogyan van a konstruálás kezdete? Se áram, se semmi.

Végy vasszöget, rézdrótot, hordó ecetes uborkát, és csinálj 0.2 V feszültséget?

Dugd el a pajtában, mert a vellany, bizony mondom néktek, az ördög találmánya!

:-DDD

Előzmény: gg630504 (18829)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18830

Rossz napod/ heted van barátom.

A hatos körzetben pedig borzasztó komoly versenyállomás van, és nem kevés technikai vívmányt használ, tudtommal része vagy: a HG6N.

Izgalommal vártam, hogy a 137 kHz-es online vevő menni fog e, vagy sem, hallhatom e netről. Sajnos nem.

A korcsosulással nálam semmi nem talált, továbbá szakmám, pénzkeresetem, mérnökségem az, amiben professzionális vagyok. Ez itt a hobbim, nem kívánok sem a következő Marconi, vagy Tesla lenni. Sem exemháesz-klub-bika.

Az, hogy közben nincs annyi időm, napi 10-14 óra munka mellett, még este smd alkatrészeket dugdossak a seggembe, és konstruáljak, kit okoljak?

Mit tanácsolsz a kaposvári kollégának, akinek le kellett kapcsolnia a helyi átjátszót?

Konstruáljon?

Igen, borzasztó lusta vagyok, minden egyes tetű tevékenységemet optimalizálnom kell. Gyors zuhany, gyors reggeli, sorolhatnám.

Szeretnék szál dróttal, aksival hegytetőkön ücsörögni, egyenlőre nem tehetem.

Nyugdíjas sem vagyok. Helyi TV-t sem üzemeltetek, és nem szedek családoktól havi 2-3000 Ft-ot, műsorátjátszásért, és kábel karbantartásért.

Nem tudom körbejárni a világot, évente kétszer.

Pedig de szeretnék!

Az az írtózatos mellébeszéd, amikor egy a generáció, akik kényelmes estéket töltöttek MHSZ klubokban, meresztették a hátsójukat, orbitális létbiztonságban éltek a 60-70-es években, kényelmesen "konstruálgattak", azok az illetők most "bezzegelnek", meg korcsosulást kiabálnak.

Nem sorolnálak a fentiek közé, van bennem tisztelet a kor, és a tapasztalat iránt, és úgy kezdtem, szerintem tényleg rossz napod lehet.

Tévedhetsz abban, hogy "szaros lusta cb-snek" nézed a mai novice amatőröket, és bár a kezdet az volt, valószínüleg én senkitől nem várom majd el, hogy leboruljon a dxcc honor roll, WAZ, stb diplomáim előtt. Mert lehet, hogy nem lesz.

Konstruáljunk vertikált, egyszerű, de akkor miből fog megélni pl. a DunaX?

Ja, hogy ők sem ebből élnek.

Ha már hatos körzet, korcsosulás. Akkor elhinném, hogy teszel valamit ez ellen, ha a zebracsíkos házikó, és az odatelepült tévétársaság előtt feszegetnéd a színvonalas műsorkészítést és az anyanyelvünk megőrzését. More.

A fotelből kiabálóknak sok tippem lenne a világjobbításra.

Mától fogva szerinted a szaktudás sz*rt ér? CW-zz MixW-vel.

Biztosíthatlak, engem soha nem fogsz így hallani.

Amatőrtevékenységben bőven előttem jársz, ezért tudom hogy én sem Téged.

Ne általánosíts, mert veszélyeket hordoz magában.

Az én fenti majdnem megállapításaim sem igazak.

Komolyan mondom, szerintem rossz napod van.

Lusta, és buta vagyok bármiféle csatabárdot konstruálni.

Előzmény: ha6pc (18828)
gg630504 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18829
Kevés, mint rádióamatőr az Amisok között.
ha6pc Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18828

Mellébeszéd! Minthogy nem automobil amatőr vagyok...

Valami mégiscsak talált ezzel a korcsosulással.

Nem kell szégyellni a lustaságot. Mától fogva a szaktudás szart ér,pótoljuk számítógéppel !

Előzmény: Törölt nick (18826)
gg630504 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18827

Eredetileg a rádióamatőr "tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul".

Ma, 2009-ben Európa közepén már néhány az általános iskolai osztályban taneszköz a PC. Több teremben a digitális tábla a képzés eszköze.

A hetvenes évek elején a gimiben nekünk már nem kellett logarlécet használnunk, de a zsebszámológépet még tiltották. Négyjegyű föggvénytáblázat volt a képzés eszköze.

A számítógép, internet hatékonyabbá teszi az önképzést, a műszaki fejlődést és a szakmai információcserét. Számítógéppel eredményesbben lehet rádióamatőrködni.

Az eszközhasználat széles köre ( is ) emeli ki az embert az állatvilágból. Nem korcsosodás, intelligencia.

Megérteném, ha a rádióamatőrködés ugyanolyan sport lenne, mint az ökölvívás. Ahol nem illik a dopping. De nem az.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18826

Hm..Ha leáll az autód, ne hívj trélert. Ne légy dekadens, javítsd meg magad. Van jogsid, műszaki ismeretekkel.

És vigyázz, semmiképp se korcsosulj el.

Mivel 6QR Gyula alig hallott engem 25W-al, emelek az inverted-v talppontján plusz 4m-t. Nem acélcsővel, hanem egy 1500 ft-os Spro teleszkópos, 4m-es merítőnyél segítségével. Így 14m-en lesz.

Remélem a Spro szénszálas teleszkóprúd nem egy korcs dekadencia.

De hogy megnézhetjük egymást a qrz.com-on, az egyszerűen borzasztó!

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18825

Semmi gond, ez fórum, mindez az egész egy sör mellett némi rendszerköpködés, mikrokozmosz szintű világmegváltás, egy legyintés, egy mosoly, majd még egy sör lenne.

80m-en, 620-on most is riportolnak kollégák. Már átmentek usb-be is. Nem tudom, én lehangoltam a tunerem de most szóljak bele? ;-)

Előzmény: ha6pc (18823)
ha6pc Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18824

Igen,sokrétű.... Már az is belefér,hogy önigazolunk,önfelmentünk!

Erénynek,fejlődésnek fogjuk föl a tulajdonképpeni dekadenciát.

Nagyvonalúan átlépve azon tényt,hogy ha kivonjuk a "rádióamatőrtevékenység"-ünkből a számítógépes és internetes asszisztanciát,akkor jóformán tevékenységről nem is beszélhetünk. Korcsulunk-kérem. És büszkék vagyunk rá!

Előzmény: Törölt nick (18820)
ha6pc Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18823

Sajnálom,ne haragudj! Megkövetlek;nem mondom azt sem,hogy nem piszkálódni akartam,mert igenis azt akartam. De nem gonosz szándékkal.

Bocsáss meg! 

Gyuri

Előzmény: Törölt nick (18822)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18822

Ne gúnyolódj, félreértettél. Nem azt mondtam, hogy nem fogadnék el riportot, és nem keresem a társaságot, csak azt, hogy van talán fogalma az embernek arról, milyen a jó moduláció. Képletek, "öregrókaság", stb. nélkül is.

Golyót markolászni, és saját sound-ra  élvezkedni sok értelme nincs, továbbá idő sem nagyon van rá, de az én korosztályom erősen megszokta, hogy leginkább csak magára számíthat.

Előzmény: ha6pc (18818)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18821

Üdv Barátom!

... Nem jöttek be a képek...

Nem tóm+ mi lehet? Felléptem vendégként is a Nejem gépéröl, és úgy is jöttek a képek. Sajana az a vincsi, ahonnan a képeket raktam fel ilusztrálásként elhalálozott. Tehát a "művem", ha úgy tetszik már csak a "HASIX-FÖRUM"-on van dokumentálva.

Az "Unitra" forgóját én is "tapogatom", méghozzá az "ultrás" változatát is. Átalakíthatóság okán viszont csak a "VT-forgó"-t ismerem. De pölö a VEF 2x360 pF-es forgóját meg sem kisérelném átalakítani, mert az "nagyon macerás". Bár olvastam a '89-es RTÉK-ban, hogy miként lehet csinálni belőle 4x50 pF-es forgót. Pl a VEF-forgó rotorja a tengelyen zsugor, avagy sajtolt kötéssel van rögzítve, (szemben a VT csavaros rögzítésével) ami csak RONCSOLÁS-sal bontható, ha szerencséd vagyon. (Mert ugyi azután a visszaszerelésnél csak pl. ragasztani tudod. Az meg sokszor nem fémess kötés, és a kontakt....)

Van viszont ajánlatom arra, hogy miként tudsz némi finom-mechanikai felkészűltséggel forgókondenzátort készíteni Magadnak! Imhol egy link:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Drehko-Selbstbau/Drehko.htm

Már ajánlottam több alkalommal. Igaz "muszáj"-ból, mert mint írtam elébb, kishazánkban a kereskedelmi választék...

(Csikland amúgy, hogy egy elektronikai alkatrész, ami nagyon a rádióhoz kötödik, hol használatos, ha nem rádiós célra kell...?)

Üdv. minden jót:

Öreg Csóka

Előzmény: LUCzI FERencz (18819)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18820
Szerencsére sokszinű az amatőrködés, úgyhogy ez is belefér.
Előzmény: ha6pc (18818)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18819
Nem jöttek be a képek.
Meg pillanatnyilag ilyen forgóm sincs.
Egy 320/380 pF-es Unitra forgóm van, ami méretében is jóval kisebb a VT forgónál.

(Egyébként kivételesen nem rádiós célra kell, bár én még tudom, mi az a VFO)
Előzmény: Princ of Carpatia (18815)
ha6pc Creative Commons License 2009.11.28 0 0 18818

-Nem gondolnám,hogy ez külön engedélykérést igényelne.Majd szólnak,ha elvárják.

-Végülis igen. Ki klell küszöbölni a "szubjektív" riportokat adó amatőrtársakat,mert nem velük akarunk összeköttetést létrehozni,hanem elgyönyörködünk a saját hangunkban. Ha összefutunk,ne félj,tőlem tárgyilagos jellemzést kapsz;különösen,ha dinamikakompresszort használsz-pocsék,alig érteni! : D

Én igyekszem továbbfejleszteni ezt a dolgot ("öntevékeny kutatás,a műszaki és elméleti színvonal szüntelen emelése..." címén.).

Automatizálom az adórészt is és hallgassa vissza sajátmagát,majd írja ki a monitorra a végeredményt 1...10-ig. Addig mélyen benyúlok a zsebembe és a golyóimat emelgetve elégedetten konstatálom: mily kekk amatőr is vagyok én!

Előzmény: Törölt nick (18809)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.27 0 0 18817

Jelentjük mi, fiatalok, hogy nincs kihalás.

Pénzhajhászás van, körülmények ismertek. A "bezzeg a mi időnkben" típusú mondatokat köreinkben inkább már fel sem említik. Helyét átveszi a nosztalgia.

Ha van pénz, a cuccot megvesszük, konstruálni és azt megtanulni szeretnénk, de nincs idő, rádiózni éjszaka, illetve családtól lopott órákban.

PSE K ;-)

Előzmény: Princ of Carpatia (18816)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.27 0 0 18816
Üdv!
Csak jutott eszembe, hogy eszement sok variációt lehet találni, pölö "guglibarát" segedelmével.
Egy, a sokból....

http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=drehkondensator

Azután megemlíteném: A hazai szegényes érdeklődés okán -mert egy kihaló "állatfaj" vagyunk :-((!!!- a kiskereskedelmünk nem forgalmaz "speckó" alkatrészeket. Érthetőek az okok. Alig vagyunk már páran, akik még konstruálunk! Hehe... Marad a "Lajtán túl." Vékonyan az is! Ritkán adódik a lehetőség, és méginkább ritka egy "OM", aki segít benne. (Sajna, de találkoztam "dzsunior" rádióamatőrrel, aki csak a kereskedelemben megvásárolt "RIG"-jének a programozásában tudott volna segíteni. :-D ! Hogy speckó mit keresek, arról sajna egy "kisregény" terjedelmű leírás után sincs halvány fingja sem.... :-(((! Azt még kapisgálja, hogy mi egy VFO, de amikor taglalod annak hangolását, hogy klasszikus, több-körös "L-C" körrel, (mert oda keresel több szektoros forgókondenzátort) avagy "varik(c)app" diódával oldanád meg, akkor néz, mint "Peti a moziban", hogy nem-é az Anyukáját szidod!?!
Szóval: Forgó-kondi keresés ügyén is a tapasztalatom, hogy a rádióamatőrizmus nemhogy "specializálódik" és "speckó" utakat jár a fejlődésén, hanem TORZUL!!!
De, nem is kicsinyt!!! Ezért az ajánlatom a: Kompromisszimus SK (HOME MADE) alkotás!
Öreg Csóka
(No, megen dödörögtem! Bocs.

Előzmény: Princ of Carpatia (18815)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.27 0 0 18815

Szia Luczifer!

Sajna egészen konkréten már perpil nem tudok segíteni Neked, pedig nagyon szívesen tenném...

Nem "fényezni" akarnám magamat, de "alkottam" a témában, egy mindenki tudatában meglévö dolgot, konkrétan, tehát nem egy nagy "durranás"!

De lehet, hogy az "ínség" Téged is rászorít, és alkotsz egy forgót Magadnak. Ez eléggé robosztus, de nézd, olvasd végig....és a képeken meg láthatod, hogy nem bonyolult...

Imhol a link, hogy lásd:

http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=1935.0

Szívesen:

Öreg Csóka

Előzmény: LUCzI FERencz (18814)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.26 0 0 18814
Sok sajnos!
100-120-nak kéne lenni a plafonnak. De azért kösz!
Előzmény: Qqberci (18812)
oldrad Creative Commons License 2009.11.26 0 0 18813
Valszeg kevesen emlékszünk rá, de az első hivatalos ismétlő-átjátszó 2m-en Budán, a Hiradástechnika Szövi tetején volt, talán HG5KHT volt a hívójele. Hát ott recsegtek-ropogtak a mindenféle kócolt Marosok, Titánok, Veszprémek, Stornók....
Néha rossz volt hallgatni, de annyi előnye azért volt, hogy a delikvensek ennek hatására javíthattak a rádióikon, és valamelyest tisztult az átjátszón forgalmazók hangminősége.

Előzmény: Törölt nick (18809)
Qqberci Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18812
250 pF? (Ducati mart forgó)
Előzmény: LUCzI FERencz (18811)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18811
Üdvözlet mindenkinek!

Keresnék 100 pF körüli (pl. 2x50) tengelyes, lehetőleg légszigetelésű forgókondenzátort. Minél nagyobb és robusztusabb darab érdekelne.

Az igazi egy kapacitásban lineáris lenne.
Amphenol Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18810
Köszönöm ( a legtutibb válaszolónak :-))) )
Előzmény: HG4I (18806)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18809

Ismerik ezt Uraim?

WebSDR rádió, 20,40, és 80m-en, hollandiából.

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Amire én gondoltam... Nem használt frekire hangolni, majd pl nap közben 20m-en meg tudjuk hallgatni magunkat, hogyan szólunk a messzi távolban. Természetesen a szokásos "CQ radio test" mellett, nem csak úgy "füttyögve".

Nem szokványos felhasználás, gondoljátok, hogy kell(ene) az ütemeltetők engedélye?

Azért gondoltam erre, mert másik amatőrtől "hogyan szól az állomásom" riportokat kérni mindíg szubjektív.

Egy időben, amikor megvolt a icf 7600d sony kis vevőm, műterhelésbe beszélve én "meghallgattam magam", illetve hogy mit művel a kompresszor, DSP a hangommal, hogyan viselkedik az ALC (utóbbi becsapott, mert nem antennán voltam persze, tehát ideális antennára lőhettem be, ami sávhatárokon már nem igaz, nem teszi igazzá egy 897 mindenféle limiter rendszere).

Továbbá majdnem jó volt, de 5W-ra vissszavéve is leültettem olykor a kis vevőmet. 50-100W-on pedig a fent említett limiter cuccok is másképp muzsikálnak.

Tehát a kérdés adott, hogyan szólunk 100W-al, egy vertikálon keresztül, Hollandiában?

Ezt kinál(hat)ja ez a kis WebSDR rádió. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18808
Na, majd mindjárt jön Sch kartárs, és kiosztja a pászkát mindenkinek! :-)
Előzmény: Qqberci (18807)
Qqberci Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18807
Túldimenzionálod ezt a kérdést...
Előzmény: Princ of Carpatia (18803)
HG4I Creative Commons License 2009.11.25 0 0 18806
Igen, 154
Előzmény: Amphenol (18802)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18805

OFF:

Aranyapja!

Frissítettem a "Kedvencek" menümet, így a Te honlapodat is.

Hát az az oltási bizonyítvány másolat...   :-D

Dobtam a hátast!

ON:

Öreg Csóka

Előzmény: gg630504 (18801)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18804

Ja, bocsánat!

Szoktam én is rengeteg helyesírási hibát...

De tudom: Ez nem az a topik...

Bocs....

Öreg Csóka

Előzmény: Princ of Carpatia (18803)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18803

Üdv Kedves G.!

Nos, csupán azért berzenkedtem, mert a pusztán számok dimenzió nélkűl...

Szóval ...

Ha, meg neveket is emlegetünk, illik azt úgy írni, ahogy... Szóval Hertz Bátyó az tulajnév, és úgy tanúltam a szabályát, hogy az rövidítésben is nagybötű...

Endschulding...

Öreg Csóka

Előzmény: gg630504 (18801)
Amphenol Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18802
Sziasztok !

Érdeklődnék : A Yaesu FT 817-et mennyire lehet maximum kinyitni frekvenciában ?

A neten több különböző értéket láttam , olyat keresek aki tuti :-))

Főleg az érdekelne hogy VHF-en tényleg csak 154 MHz-ig lehet ?

( Csodálkozom , mert a meglévő 897 / 857-ben 164 MHz a határ ....)

Köszönettel AMp

gg630504 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18801

Nem teljesen világos, mire vonatkozik a kisbetűs megjegyzésed.

A megahertz szó csupa kisbetű. Ahogy a mikrovolt, milliamper, kiloohm is.

Persze a mHz és MHz ég és föld :)

Előzmény: Princ of Carpatia (18800)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18800

Mán bocs!....

De a "pongyolás" kezdö rádióamatör is hamar megtanúlja, hogy a számok után valami "dimenzióra utaló" infót is "böffent", hogy az "ortodoxok" is tudják miröl van szó!

Mán ne haragudj Siel (undsoweiter...) topiklakó, de még arra is ügyelj hogy a dimenzió MHz, és nem megahertz. Tudod: Nem kisbetű, mert... 

No...

Öreg Csóka

Előzmény: Princ of Carpatia (18799)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18799

Rejtéjes nevű topiklakó Társ!

Ahogy elképzelem, Ten magad is oda sorold a ténykedésed, ami vitahatóan RÁDIÓAMTÖR.

Mármint, ennek a ténykedésnek meghatározottan írott szabályai vannak.

Kérdezlek: Ha ismered ezeket a szabályokat, miként sorolod ide, ebbe a sorba a tevékenységedet? Az még hagyján, hogy az eszköz a rádió, de hogy ez a ténykedés rádióamatőrkődés soraiban lelhetö (tehetö) lenne? Enyhe túlzás... Jó hely a rádiózás másképpen, vagy milyen nevű topk...

Moderátorként kitőrölnélek innen, mert szvsz off-topik a beírásod! Értsd: Honlapreklám!

Öreg Csóka

Ui: Ez a 147.410 (MHz?) egy frekvencia??? Csak az okán így mert a számok után a KRUMPLI meghatározása igen fontos!!! Tanították ezt 'annó!!! 

Bocs, (A topiktársaktól) de muszáj belevaúúúúúú.....!

Előzmény: Sjel_vandreren (18796)
oldrad Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18798
Flood-nak sem rossz 3 helyen :-))
(ahová meg való lenne, ott semmi)

máshol
Előzmény: TamiBT (18797)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.24 0 0 18797
- topicot tevesztettel.. ;)
Előzmény: Sjel_vandreren (18796)
rattannn Creative Commons License 2009.11.23 0 0 18795
Köszönöm a reflexiókat(Ft-897d vs Ic-706mkiig), maradt a fej/írás. Üdvözlettel:Rattann ;-)
Előzmény: rattannn (18750)
kalozradio Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18794
Már a rádiósok is magázódnak?
Előzmény: Törölt nick (18787)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18793

Köszönöm szépen, meg fogom nézni és ha lehet, kinyomtatom.

Üdv. umea

Előzmény: monitor36 (18792)
monitor36 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18792
Ausztria vonatkozásában a következő oldalt ajánlom:
http://www.ors.at/downloads/180.pdf
Jó vételt!
Előzmény: Törölt nick (18791)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18791

Érdeklődni szeretnék, hogy hol találhatom meg az osztrák és szlovák FM műsorszóró állomások listáját a frekvencia megjelölésével. Választ előre is megköszönöm.

umea

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18790

Kössszi!

Az én készülékem "lenni beszél, sugároz, múkod, full funkció operét".

Attól a néhány munkapont csekkolástól is elvetted a kedvem ;-)

Előzmény: Törölt nick (18789)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18789
ja, akkor Tomázó van eltévedve beállítás ügyében. :-)
Előzmény: Törölt nick (18788)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18788

Ön pont nem figyelt az előző hozzászólásokra. Pont azt írtam, hogy De Tomaso rádiója más, ott az SSB miatt más szempont van, mint az FM-es 7800-nál. Az utóbbiban a kimenő PWR függ a beállított előfesztől. Míg a 897-nél a torzítás is szempont kis jeleknél. Erre mondtam, hogy másak a szempontok. A 7800 alapból 5 W kis teljesítményéhez reális a 2 A körüli felvét. Ha leveszi 0,5 A-re, akkor leesik 3-4 tizedre a kimenő is. Ami, ha neki elég az ÖK-hez, valóba helyes út.

Szó nincs arról, hogy a 7800 rosszul lett volna gyárilag beállítva. Csak 5 W-ra volt, nem 0,4-re. Meg Tomaso 897-e is úgy jó, ahogy azt beállították.

Előzmény: Törölt nick (18787)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18787

Ön megint nincs képben, vagy nem tudom.

FT7800 -ban nincs AM, SSB üzemmód, legalábbis adásban.

A szervíz menüben a FET végtranyó gate feszültségét lehet állítani, ezáltal változik az RF teljesítmény, de mivel FM -ről van szó ez másban nem nyilvánul meg..

www.petyamuvek.try.hu

Előzmény: Törölt nick (18785)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18786
Ellenőrizzed és hagyd békén. Egy SSB-s rádiónak ráadásul mások a beállítási szempontjai. Tudod: C vagy AB osztály nagy különbség.
Előzmény: Törölt nick (18782)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18785
Esetleg úgy csökkentetted a felvett vellanyt, hogy közben megmaradt az eredeti kimenőteljesítmény?
Előzmény: Tomsawier (18781)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18784
Akkor az 5 W helyett elég pár tized is ezek szerint.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18783

Illetve.. Öhöm.. Kéztől van, vagy boltból?

Mert ha valaki előtted is meglátogatta a menüt, akkor nem a készülék a ludas.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.22 0 0 18782

Gyárilag ilyen szarul lenne belőve valami?!?!?

Várjuk most is a Tibit...

Kell hogy a munkapontokat én ellenőrizzem a 897-emen?

Tomsawier Creative Commons License 2009.11.21 0 0 18781
Sziasztok!

Sikerült előhívni, beállítani! 700-800mAnél már tudnak venni a rádiós ismerőseim. A rádió ezen állásában 0.48A-t vesz fel a 2.22A helyett. Nem mindegy!
Tomsawier Creative Commons License 2009.11.21 0 0 18780
Szia!

A leírtak szerint cselekedek, de nem jön elő. XANTI óvatos leszek!
Előzmény: Zümi 31 (18778)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.21 0 0 18779
Nagyon óvatosan avval szerviz menüvel!
Előzmény: Tomsawier (18777)
Zümi 31 Creative Commons License 2009.11.21 0 0 18778
Előzmény: Tomsawier (18777)
Tomsawier Creative Commons License 2009.11.21 0 0 18777
Sziasztok!

Hogy lehet előhívni a Yaesu FT-7800nak a service menüjét? Elméletileg alsó gombsor egymás utáni benyomása. Nekem eddig nem sikerült.
Köszönöm!
monitor36 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 18776
Szökönöm penész, illetve köszönöm szépen a segítségedet, igazad van, mint általában (hi)
Előzmény: schlumberger (18775)
schlumberger Creative Commons License 2009.11.19 0 0 18775
azaz itt :-)

hogy egyszerűbb legyen :-)
Előzmény: monitor36 (18774)
monitor36 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 18774
Ne vegyétek önreklámnak, de lehet, hogy érdekel benneteket, hogy a magyar adástechnikai ipar egy termékét fedeztem fel egy észt múzeumban. Erről írtam a 75330 és 75331 hsz.-kat a Mi ez a szerkezet topicban: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102866
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18773
..és az engedélyed birtokában :-)
Előzmény: TamiBT (18772)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18772
- jogos.., en is sajat szubjektiv szempontjaim alapjan valaszoltam.. :)
Előzmény: HG4I (18771)
HG4I Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18771

Szia!

Én egyiket sem választanám.
/De ez én vagyok. :)/

Egyszerűen tetted fel a kérdést (helyesen), de - hidd el - nagyon nem egyszerű a válasz. Helyetted senki sem tudja eldönteni, hogy NEKED melyik a jobb választás.

Ahhoz ugyanis még sok mindent tudni kéne a rádiózási célról, feladatról, lehetőségekről, körülményekről, szokásokról, a prioritásokról, stb...

Nagyon sok mérlegelendő feltétel, műszaki paraméter, tulajdonság, szolgáltatás szövevényét kell sorrendbe rendezni a döntéshez:
Súly, méretek, felerősíthetőség, beépíthetőség;
Tápáram ellátás lehetőségei, áramfelvétel, hűtési igény;
Kijelző mérete, ikonok/jelek mérete, megvilágítás ereje, színe, átláthatósága;
Elsődleges kezelőszervek száma, funkciói, ergonómikus elhelyezése, mérete, sűrűsége, érzékenysége;
Másodlagos kezelőszerveknél ugyanez, programozható gombok;
Többfunkciós kezelőszervek elérhetősége (menüből váltás), kezelhetősége;
Elő- és hátlapon lévő csatlakozók funkciói, aljzatok tipusa (beszerezhetősége);
Menürendszer kezelhetősége, logikussága;
Memóriák szervezése (bankok), száma, elérhetősége;
Rádiótechnikai jellemzők közül első sorban a nem publikáltak!!!
Vevő felépítése, jellemzői (Nagyjelű viselkedés, IP-3);
Alap szűrők jellemzői, az opcionális (gyári és nem gyári) szűrők;
Alapban szállított és rendelhető tartozékok;
Extra szolgáltatások (beép. gyorsbillentyű, hang és CW memória, pitch, fordított oldalsávos CW vétel, direkt data módok, notch, passband tune, with, VR, IPO, ATT, stb.);
DSP léte, kezelhetősége, algoritmus fejlettsége;

nem folytatom, még lehetne....

Ezután jön, hogy te mire akarod használni.

(Az kevés válasz, hogy rádiózni! Azon belül tág a tér!)

Most mennem kell, bocs.

Ha kérdés van, szívesen állokrendelkezésedre.

üdv.

HG4I Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18770
Csak csendesen jegyzem meg, igazad van.
Több alvariációban gyártják, olyannal is találkoztam, amelynek az antenna csatlakozója SO-239 (gyárilag!).
No, az mit művelhet UHF-en???
Brrrrrrrrrrr.....
Igaz, nagyobb megrendelések esetén lehetnek "egyéni vevői kérések" is....

Ettől még a szabvány szabvány marad.... legfeljebb egyes esetekben nem teljesül.
Nagy átlagban igen.

üdv.

Előzmény: Terjedés (18768)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18769

- komment nelkul.. HG4I-tol idezve:

Ez azt jelenti, hogy jellemzően mindíg a laza USA piacon vezetik be a termékeket. Egyrészt ott nagy darabszám adható el, másrészt nagyon gyengék a szabványok (FCC).
Ha az EU-ban piacra akarja dobni, akkot a sokkal erősebb ETSI szabványok szerint kell készülniök a készülékeknek - s nem a hatóságnak kell bemutatni, hanem egy akkreditált független laborban kell megméretni (horror pénz!), a mérési eredményeket és a mérőhelyet erre kijelölt tanusító szervezettel kell tanusíttatni, majd erről Megfelelőségi nyilatkozattal fordulni az engedélyező hatósághoz.....

Ez a papírmunka része. A műszaki tartalma még keményebb.
Pld.: KF tükörelnyomásra az USA -50 dB-t, az EU -70 dB-t ír elő (egyes készülékekre).
No, ez óriási különbség! Sokkal drágábban lehet előállítani.

Nos, ez az oka annak, hogy az EU-ban később jelennek meg az eszközök.

Előzmény: Terjedés (18768)
Terjedés Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18768
Szia!

Ha az eus modellek "jobbak", akkor mért van az például, hogy az FT-7800 amerikai (nem 409-es, hanem az usában megvehető) verziójában benne van a keskenysávú 455kHz-es kf szűrő is, míg az eusban hűlt helye? Értsd: ha NARROW-ra állítod a menüben, akkor a nagy víz túloldalán vételben is hat, méghozzá jelentősen!

Ez csak egy példa a különbségre...
Előzmény: TamiBT (18766)
mtr. Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18767
Pár éve egy IC-706Mk2G-t használok.  Nyomógombok megvilágítása kikapcsolva, a display megvilágítás felezve. Bár így csak 1A áram megy bele, néhány óra vétel után meleg.  Járműben való használatnál termikus gondok lehetnek. Az Icom rádiókhoz, így az említetthez is, az antenna talppontjában elhelyezett AH-4 aut.antenna tuner kapcsolható. Ezzel a 160m.-től a 6m.-es sávig minden freki használható. (nálam 25m. „random wire” antennával) Valamelyik opcionális szűrőre szükség lesz.

Előzmény: rattannn (18760)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.18 0 0 18766
- .. arra azert felhivnam a figyelmed, hogy az usa verziok teljesen masakbbak mint az eus-s, odaat lazabbak a szabalyozasok amiknek meg kell felelniuk, meg meg egyeb dolgok..
- az icom 706-os sorozataban nem tudom melyik generaciojat nezted ki, mivel irod, hogy uj cuccrol van szo gondolom a legujabb generacios 706-osrol lehet szo, ez egy kiforrot modell, maga a sorozat ha jol remlik kb. 12 eve a piacon van az utobbi evekre minden gyerekbetegseget sikerult kikuszobolniuk (mert azert volt belole), ez mar egy kifuto szeria, mert itt az uj 7000 modell, amit mar nem ajanlok megvetelre, tele tipushibakkal!
- a masik gyarto-e nekem speciel nem szimpi, mindez amugy is hazsnalat kozben/alatt derul ki, kinek melyk jon be, icom radio menuje kicsit nyakatekert, ebben leginkabb az icom vezet (marmint a nyakatekert menukben :) , nekem a yaesu-e sem jon be.. ;)
- kenwood maniaskent megis az icom-ot ajanlom.
kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18765
Akkor azt megtartom! :) Majd valahogy meglesz rá! :) De először is egy kis kézi vevővel is megelégednék. 10-15K között
Előzmény: Törölt nick (18764)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18764

Azért a telót tartsd meg, príma duplex rádiót tartalmaz.

Hát, igen. Mifelénk kemény tud lenni a kenyér. Én sem helyi cégnek dolgozom. :-/

Előzmény: kismercse (18762)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18763

Hát igen. Ha az eham.net et is átnézted, tényleg döntetlen az állás, attól jobb esszét senkitől ne várj.

Magyar fórumokra ne igazán adj, az eham-on is kérdéses a nulla, illetve a csillagos ötös minősítés egyes user-ektől.

Én kizáró okról nem tudok. Hacsak nem arról, hogy usa import esetén mi lesz, ha bármelyik behal?

Dönteni neked kell, de jobb lenne meghallgatnod mindkét készüléket, mert sok sok van belőlük az országban. Már ha tudod, hogy mit akarsz, illetve mit nem akarsz hallani.

kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18762
Áhh de én míg 30ezer forintot összegyűjtök csak úgy, az nem kis idő, ha csak nem áldozom rá a telefonomat is. :) Ha nyár lenne, még akkor könnyebben összejönne, mert mennék napszámba :D:D
Előzmény: Törölt nick (18761)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18761

Oké, de az nem biztos, hogy jó neked. "Rádiós aljasságom", és fertőzöttségem közel határtalan.

Hogy máris mire gyűjts, pl erre:

http://www.dxing.com/rx/rfb60.htm 

HF vevő, SSB képességgel. 20-30e Ft.

Jó hosszú dróttal, végén egy tekercs és forgókondenzátor segítségével alkotott "preszelektorral" ezen útvonalak bármelyikét -jó szerencsével - meghallhatod:

http://f5kin63.googlepages.com/HFAERO.jpg

Nézd csak, mennyi freki, és mind ssb módban!

Kicsit precízebb rádióval, olyan 50-60e környékén már képes lehetsz adatot venni, akár az óceán felett repülő gépektől is:

http://www.dxing.com/rx/frg7000.htm

És akkor így néz ki a képernyőd:

Na, innentől véged is van :-)

Előzmény: kismercse (18759)
rattannn Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18760
Engedélyem még nincs,előképzettsége:talán.
A lehetőség mellett nem szaladnék el(mindkettő:US ver :Ft-897d vs Ic-706mkiig) egyazon árban.Pro és kontra használati, üzemviteli stb véleményekre lettem volna kíváncsi(főleg mindkettőt ismerőktől) A fórumokat átnéztem:döntetlen.
Öreg Csókaként FAN-ok kíméljenek ps-t mellékeltem volna.
Mint a boldogító igen előtt:Aki kizáró okot tud, most szóljon....................
Köszönettel:Rattann

kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18759
Oh köszönöm szépen! :D Akkor lehet nem sokára majd hozzád fordulok. :)
Előzmény: Törölt nick (18758)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18758

Kitartás, spórolás, és meglesz az idő/pénz.

10-12e környékén lehet már kapni Maycom Fr100, AR108 kis scannereket.

Külső antennával egész jó vételre képesek már.

Szólj majd, segítek szívesen, de az is tudom, hogy a megyében kihez fordulj.

Üdv!

Előzmény: kismercse (18756)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18757

Tami hamar rávágta :-)

A 897-ben benne van a DSP, igaz a hangra csak. De egész jól használható.

Az Icom-Yaesu vitának sosem lesz vége, az egy örök rangadó.

Nekem volt egy régi 735 Icom-om, és piszkosul jó volt. Mondom, régi volt, a maiak "műanyagok" a klasszikusokhoz képest.

Ehhez képes a harmadik Yaesu-mat "taposom".

Egyébiránt az Icom 706 drágább. Mi fittyfenéért, nem tudom. A Yauesu olcsóbb. Tudásra ugyanott vannak, de mintha a 897-et sokoldalúbbnak érezném, több opció rendelhető. Aksipakk, beépíthető táp, designban is illeszkedő tuner, stb.

Ebben a nagyságrendben amúgy tökmindegy, mert komoly versenyen, a mély menürendszerek miatt mindkettő elvérzik.

De bizton állíthatom, hogy egy frissen vizsgázott amatőrt legalább öt évig mindkettő tökéletesen kiszolgál, anélkül, hogy talán minden menüjét végigjárná.

Szűrők mindkét (minden) rádión sokat dobnak.

Előre szólok, pmr-re egyik sem igazán jó, a 446 elég messze van az UHF tartománytól, ott már kifelé-befelé dolgoznak a szűrők. Nem is erre készült persze.

Persze "hozzáértők" kezében megtáltosodik minden, azrán mikor rájönnek, hogy eltekergették a rádiót, akkor valahogy még elfogadhatóvá teszik, így kerülnek eladásra a pár hónapos cuccok. Kérdésre a válasz persze a "nekem nem elég jó" szokott lenni.

Engedélyes vagy?

kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18756
Nyíregyházától csak 55km-re vagyok! :D Amúgy én szeretném az ilyeneket csinálni, csak még nincs rá pénz, de ha lesz, akkor belevetem magam! :D
Előzmény: Törölt nick (18755)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18755

Majd jössz velünk ilyesmire, ha van kedved, szoktunk menni. Burabu, Debrecen, Csorvás, Eger.

Üdv Nyíregyházáról.

Előzmény: kismercse (18754)
kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18754
Ezt most hogy érted? Keleten lakom, igen.
Előzmény: Törölt nick (18753)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18753

Halihó! Keleti vége? Mer' a nyugati az nincs annyi.

Előzmény: kismercse (18752)
kismercse Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18752
Köszi, de sajnos kb. 350 km-re lakok Pesttől.
Előzmény: oldrad (18749)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18751
- 706 MKIIG -t valasztanam, termeszetesen a UT-106 DSP modul is legyen benne!
- ha van opcionalis szuro benne az meg plusz raadas ;)
rattannn Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18750

Sziasztok!

Előttetek két original gyári csomis rádió. Ft-897d vs Ic-706mkiig

Egyik a tiéd lehet. Oh mondd te mit választanál???

Ez persze az én (nagy) problémám.

Ünv:Rattann

oldrad Creative Commons License 2009.11.17 0 0 18749
Ha megteheted, ide érdemes ellátogatni :

http://w3.enternet.hu/vjanos/indexpuskas.html
Előzmény: kismercse (18748)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18748
Igen, ezt már olvastam. De jelen esetben most nincs pénzem rá, de most adom elfelé a telefonom, hátha megveszik, és akkor talán rádióra szánom a pénzt :)
Előzmény: oldrad (18747)
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18747
Tekerj vissza a 18727-es hozzászólásra XANTI bácsitól !
Ott van javaslat a vételt illetően.
Előzmény: kismercse (18746)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18746
Köszi neked is a választ :) Legszívesebben vennék egy normális rádiót, de csak annyi a baj, hogy az áruk elég magas
Előzmény: oldrad (18744)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18745
Oké! Akkor hagyom. Köszi! :)
Előzmény: Törölt nick (18743)
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18744
" Jól van, csak így jobban hangzott "
Nekünk, akik javarészt ismerjük egymást, nem annyira :-)

Ennyit a kommersz műsorvevő rádiókon nem lehet húzni. Adott frekvenciákra és üzemmódokra megfelelő rádiót kell szerezni, oszt' annyi.

Előzmény: kismercse (18741)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18743

Nem a válasz.

A műsorvevők meg sem közelítik azt az érzékenységet és tíz más jellemzőjük is kevés hozzá. Ahhoz normális rádió és ANTENNA kell.

Előzmény: kismercse (18734)
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18742
Te is a fiók mélyén tárolod, van másik :-)
Előzmény: Deske76 (18731)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18741
Jól van, csak így jobban hangzott :D Csak ennyi lenne a kérdésem, hogy megvalósítható-e, vagy sem? Mert ha nem, akkor hagyom az egészet! Csak ennyire vagyok kíváncsi!
Előzmény: oldrad (18738)
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18740
Egy kis rádiós képalbum :

http://picasaweb.google.hu/janno6
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18739
Nekem az orgonista a mai napig jobban tetszik, mint az a rozsdás vas :-))
Előzmény: schlumberger (18737)
oldrad Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18738
" sávot! Na! Hogy
Na! :D Értsd jól! "

Ez a nanázás valami beköszönés egy új topikba ?
Erre a tempóra kevés választ fogsz kapni !
Előzmény: kismercse (18736)
schlumberger Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18737
Egy özönvíz előtti Rhode 470 megáig

Össze teccik téveszteni Rhoda Scott művésznővel, aki meztélláb dolgozik a Hammond-orgonán. Volt szerencsém végigélvezni nyíregyházi koncertjét élőben, valamikor régen, a hetvenes évek elején.
Rohde bácsi nem Rhode, hanem Rohde. Tessék jobban megnézni, mi van arra a rádióra írva! ha nekem nem hiszed, itt a link

A kirilejzumát!
Előzmény: oldrad (18707)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18736
Na! :D Értsd jól!
Qqberci Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18735
akkor tudnám fogni az ISS-t is?

Sõt, még a széktámlát meg a kilincset is...
Előzmény: kismercse (18734)
kismercse Creative Commons License 2009.11.16 0 0 18734
Hello! Régebben azt csináltam, hogy vettem egy kis rádiót, ami digitálisan írta ki a frekvenciát. Szétszedtem, széthúztam egy tekercset, és állítgattam egy kicsit az egyik KF trafón, és így tudtam fogni a légiforgalmi sávot! Na! Hogy ha ugyan úgy feltekerném a frekvenciát, hogy vegye a 145.8-at is, csak nem hangolnám át AM-be, hanem FM-ben hagynám, akkor tudnám fogni az ISS-t is?
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.15 0 0 18733
Előzmény: ktgida (18732)
ktgida Creative Commons License 2009.11.15 0 0 18732
Üdv Mindenkinek,

Érdeklődni szeretnék, hogy van e valakinek tapasztalata a Yaesu FT-100 all-mode mobilrádióval? Vagy hogy jó rádió e?
Köszi
Deske76 Creative Commons License 2009.11.15 0 0 18731
Ismerős kis kütyü, mintha a fiókban lenne belőle 1 pár, de jó a kis C108, és 508, fülelni igen, de adni a kis teljesítményen :(, pedig zsebbarát technológia.
Aszem 200mW környéki teljesítmény adásban

Üdv
Előzmény: oldrad (18723)
toljan Creative Commons License 2009.11.15 0 0 18730
Köszönöm a linket, hasznos számomra, mert sajna az én szkennerem nem veszi a repülési frekiket! Itt meg kiélhetem picit magam. :)
Előzmény: Törölt nick (18703)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18729
Egy kitűnő állapotú FRG-7-em nemrég került új gazdájához, aki máris nagy becsben tartja.
Előzmény: tangua (18725)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18727
10 rugóért normális, legalább alapszintű szkennert nem kapsz. Legfeljebb tekerős állomáskeresős szutykot, ami egy feltupírozott zsebrádió. Vétele csapnivaló, instabil, de jó nagy. Az adókat alig lehet elkülöníteni.
Keress a neten, pl. Vatera, stb használt Uniden UBC30-at, ami azonos az albrecht AE30-al. Esetleg valamelyik Maycom típust. Ezek újba kerülnek egy huszasba. Használtan 12-től.
Előzmény: Törölt nick (18713)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18726
Köszi a segítséget. Vége. :-)
Előzmény: oldrad (18720)
tangua Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18725
Ezen a linken meg az XCR30 fanatikusainak okosságai találhatók. Elismerő hümmögéssel olvastam, hogy valaki 400 dollárt is képes volt adni egy példányért. Hát, ennyi pénzért talán én is megválnék a magamétól. Van egy gyáriszám regisztrációs rész is, nem sok magyart leltem benne, igaz én se adtam hírt a magam példányáról, pedig elég alacsony értékű, enyém a 3598 számú darab.
Az 5BK cikksorozatot persze ismerem, a BW elv szerint egyébként nevesebb gyártók is csináltak vevőt, pl. a RACAL egyes típusai, vagy a közismert Yaesu FRG-7.
Előzmény: oldrad (18712)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18724
Meg ezek:

Előzmény: oldrad (18723)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18723
Jó időben a reptéren ez a "zsebibabám" :-))
(de már ilyet sem lehet sehol kapni, a végén minden a nyakamon marad)

Előzmény: Törölt nick (18722)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18722

Sajnos nem más, és sajnos ez a minimum. Viszont hozza a teljes vHF sávot is.

http://www.dnd.hu/index.php?mod=reszletek&id=831

Előzmény: Törölt nick (18719)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18721
PS. Saját hozzászóláshoz is a "válasz" a célszerű, mert így több hozzászólást összefűzhetsz.
Előzmény: oldrad (18720)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18720
Javaslat: a "válasz" gombra kattintva teheted célzottá a hozzászólást. Így mindenki tudni fogja, hogy kihez szólsz.
Az "új hozzászólás " meg úgy általában mindenkihez, aki éri :-))
Előzmény: Törölt nick (18719)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18719
így mindjárt más
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18718
Én még nálad is amatőrebb vagyok a reprádiózáshoz, nem is jártam ott, 500km-re lakom, így én meg 2000,- Ft-ban húznék egy határt. :-)
Előzmény: Törölt nick (18713)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18717
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18716
Tallózás, feltölt, beszúr a sorrend !
Előzmény: Törölt nick (18715)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18715
de a kép amit fel akartam rakni sehol :-(
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18714
szöveg
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18713
Sziasztok!
Köszi mindenkitől a segítséget, megnézegettem az ezzel kapcsolatos oldalakat, amíg írok hallgatom amit a linken találtam. Mivel középfokú angol vizsgám van azért elég sokat megértek belőle. Pl a magasságot, a koordinátákat stb. Azon gondolkozom, hogy egy ilyen készüléket kérek karácsonyra, de mivel teljesen amatőr vagyok ebben a témában, még félek egy kicsit a vásárlástól. Mindenképp 10000 Ft körül húznék határt. Egyébként légvonalban mindössze 21,6 km-re lakom a Kőris-hegytől és túrázóként már 5 ször jártam a lokátornál. Olyan mint egy bazinagy golflabda, komoly védelemmel vanellátva( kutyák, fegyveres őr, mozgásérzékelők, kamerák, zsilettes drót minden mennyiségben.)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18712
Kicsit "többgombos", de aki eddig látta, nem hitte el, hogy nincs benne rozsdásodó Yaxley-hullámváltó. Egyébként egy régi Rádiótechnikában Hetényi Laci barátunk elkészítette ennek az utánépített BW-szintézeres változatát.
Előzmény: tangua (18710)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18711
Na végre egy márkatárs !
Szerényen megjegyzem, hogy tarcsiba is van egy :-))
Előzmény: tangua (18710)
tangua Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18710
Csodás készülék!!!
(Már csak azért is, mert nekem is van egy ugyanilyen... )
Előzmény: oldrad (18709)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18709
A kép meg lemaradt :
(gyártás helye: South Africa)

Előzmény: oldrad (18708)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18708
És egy SWL-csemege :

http://www.dr-boesch.ch/radio/radio-e/barlow-wadley-xcr-30-e.htm

Előzmény: oldrad (18707)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18707
Egy özönvíz előtti Rhode 470 megáig és egy Becker :

Előzmény: Törölt nick (18705)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18706
A többi a játszószobában :-))
Előzmény: Törölt nick (18705)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18705

Ha offok leszünk, mert valaki éppen elutazott / kitelepült Grönlandra, QSY 7.125-ön vár minket, és megcsinálhatjuk, szóval ha ez a hír, akkor rendben. Ennek úgy örülnénk. De sajnos nincs ilyen hír, marad a légihallgatás.

Szééép "kütyük" :-)

Előzmény: oldrad (18704)
oldrad Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18704
Nemsokára elhajtanak bennünket a Rádiózás másképpen topikba :-)

Előzmény: Törölt nick (18703)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18703

Köszönjük, ez hasznos, és igen príma!

Annyi csak, hogy a budapp visszatörlendő, ha nem haragszol kiteszem a linket úgy, hogy műkszik.

http://195.70.54.219:8080

aztán a budapp-nál az m3u stream, és indul a winamp, vagy a player.

Nekem tegnap mást mondott a 129.700, mint a stream.

Rádiómnak még jobban hiszek, pedig itt csak a gépet hallom, a földit nem.

Viszont voltak "sziaicus - sziaferi - szervusztokmalév" foghíjjak a nagy szabvány fóniában.

Előzmény: Törölt nick (18699)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18702
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 18701
www.dnd.hu és Albrecht AE30
Ideális repsávra. Új bruttó ára 20 alatt kicsivel.
Előzmény: Törölt nick (18695)
schlumberger Creative Commons License 2009.11.13 0 0 18700
No azért van magyar szöveg!
A nyugat tájékoztató 125,500 és kelet tájékoztató 133,000 és van az északi freki, azt sose tudom fejből. Itt többnyire magyarul beszélnek a kisgépekkel. A magaslégtérben repülő gépek természetesen angolul csevegnek - habár ez a kifejezés itt nem igaz, mert igencsak szűkszavúak a közlemények mindkét irányban. A tájékoztató frekijén lazább a helyzet. Este, mikor a VFR gépek elnyugszanak, és már csak a endőrségi helikofferek, meg egyéb különös repülőketyerék vannak a levegőben, van idő egy kis csevegésre is olykor. Én Győrben a 125,5 MHz-es kőrishegyi adót hallgatom, aki a keleti országrészben lakik, 133,000 MHZ-en figyeljen. Lehet gyakorolni angolul is, a sok szabványszöveg elhangzik magyarul/angolul vegyesen. Meglepően élénk forgalom zajlik némely vidéki reptéren, meg a katonai repülésben!
Érdemes a kisgépes forgalommal kezdeni a fülelést, és ha az angolba kicsit belejön az ember, csak akkor átkapcsolni a magaslégtéri frekikre.
Előzmény: Törölt nick (18699)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.13 0 0 18699
Szia :)

Kell egy AM képes vevő. (scanner, bármi)
Beállítod pl. a 133.000 Mhz- re és kész :)
(127.425 , 135.600 , 129.700 , stb)
(ha kecskeméten laksz akkor jobbak az eséllyeid :)
Számíts viszont arra, hogy magyar beszédet ritkán fogsz hallani, csak főleg a szabvány karattyolást,
Mielőtt beruházol hallgasd meg ezt :

http://195.70.54.219:8080/budapp

üdv .
Qqberci Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18698
Nyugodjon békében.

Silent key...
Előzmény: bringi (18697)
bringi Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18697
Off.
Kaposi Attila (hg3fra) temetése 2009 nov.20-án 14 órakor lesz a Kétyi temetőben.
Elnézést a fórumtól.
On.
Qqberci Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18696
Vaalamilyen egyszerûbb scannert lehetne venni, mint például az Alinco DJ-X3Alinco DJ-X3. Ezt a eBay-en 12-15 eFt körül meg lehet kapni.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18695
Sziasztok Kedves Rádióamatőrök!
A segítségeteket kérném. Szeretnék belehallgatózni a repölőgépszemélyzet kommunikációjába, érdekel ami fölöttem zajlik. A gépek távcsöves nézegetése télviz idején nem nagyon lehetséges, most inkább hallgatnám őket. De nem szeretnék költekezésbe bocsátkozni, csak olyan eszköz kell, ami 118 és 136 MHz között ,,hall''. Hol szerezhetek ilyet? Ha szereztem csak oda kell hangolnom? Hogy működik ez?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Qqberci Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18694
Talán nem érdektelen: RF tranzisztorok vizsgálata (pdf)
HG4I Creative Commons License 2009.11.12 0 0 18693
Például most.
Előzmény: csuvel (18689)
gps_zoli Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18692
Sziasztok!

Budapesten a III. kerületben lakom Békásmegyeren.
Merre találok a közelben rádióklubot?
Ugyanis érdekelne a rádióamatőr vizsga.
A "helybéli szomszédoktól" is szívesen tanulnék.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18691
8-16h-ig
Előzmény: csuvel (18689)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18690
hahaha ! :-ĐĐĐĐĐĐĐĐ (én is:-)
Előzmény: Skodri84 (18687)
csuvel Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18689

Szia!

Mikor hívhatlak?

Előzmény: HG4I (18688)
HG4I Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18688
VR-120 raktáron van.
Ha kell, hívj.

(1) 329-4089
Előzmény: csuvel (18684)
Skodri84 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18687
Marosba keresnék R3X-es frekire vevő kvarcot. Max. 500 ft-ig!
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18686

Nem, nem fedi. Csak viccből írtam, hogy kiadj egy csomó pénzt, és utána meg káromkodj.

Persze hogy fedi!

Előzmény: csuvel (18684)
csuvel Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18685
A dnd.hu nekem sem nyitódik meg. :(
Na majd később
Előzmény: Törölt nick (18683)
csuvel Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18684
Nagyon szépen köszönöm az információkat.
Megnéztem a linket. A kérdésem csak az, hogy ez biztosan fedi a taxisok által használt összes sávot?
Amúgy tényleg csak belehallgatásra kell, úgyhogy nem kell tőlem tartani :)

Előzmény: Törölt nick (18683)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18683

Szia!

Neked VHF/UHF scanner (szkenner) kell.

A Yaesu VR120D bőven jó erre, be is programozható, tehát el tudod tárolni a frekiket. Onnantól csak azokat figyeli, pörgeti, mégpedig gyorsan.

Link:

http://www.anico.hu/anico.php?o=web_scanner

Részrehajlás nélkül nézd meg a www.dnd.hu cuccait is, de nekem most valamiért nem megy a weblapjuk.

Frekikben tudnak segíteni mindkét helyen, vagy később itt is, de ugye nem akarsz velük beszélni? Mer' azt nem szabad.

Előzmény: csuvel (18682)
csuvel Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18682
Sziasztok!

Egy a témához és a készülékekhez teljesen hozzá nem értő ember vagyok.

Szeretnék Budapesten a taxisok által használt frekvenciasávokba belehallgatni. Milyen készüléket és antennát javasoltok és ezeket hol tudnám megvenni?
Több típus is szóba jöhet és örülnék az előnyök és hátrányok kiemelésének is.
Létezik olyan hogy automata adásfigyelés? Értem ez alatt hogy az éppen adásban lévő frekire kapcsol és nem nekem kellene állandóan keresgélnem?

Köszi előre is, csuvel
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18681
Könnyű megoldás nincs. Az URH (VHF, UHF,PMR) nem megy át hegyen. Meg sem kerüli. Ez az alap. A csak CB kicsit jobb. De ahhoz meg piszok nagy antenna kell a normális hatótávhoz. A kézi CB-k zabálják az áramot, a kis gumiantennájuk bakfittyet sem ér. A CB igazán autóban, egy 1,5 méter hosszú antennával müxik normálisan. Vagy lakásban, tetőre tett antennával.
Előzmény: gps_zoli (18680)
gps_zoli Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18680
Sziasztok!

Én alapvetően teljesítménytúrázom és sokszor nincs a hegyekben, völgyekben, erdőkben gsm térerő (Esetleg csak külföldi) így a lemaradó túratársakkal nehezen tudjuk a kapcsolatot tartani.

Azt kérdezném hogy véleményetek szerint terepen milyen frekvencia terjed a legjobb hatásfokkal?
Ugyanis azt olvastam hogy a Pmr frekijéhez fontos a rálátás, míg az Urh-nál kevésbé, Cb-nél még kevésbé.
(Pl. Alan42 kb. 27MHz 4W kontra Puxing PX-777 kb. 170MHz 5W közül melyik visz el nagyobb távolságra?)

Ehhez kapcsolódóan ha tudnátok ajánlani egy kézi, strapabíró, kategóriájában a legkisebb méretű adóvevőt, azt külön megköszönném.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 18679
Teljesítményt "mérni" sehogy sem lehet. Csak műantennán. Ha valódi antenna van rajta, akkor legfeljebb saccolni lehet, csak durván. Mert plusz-mínusz 40-50% hiba simán lehet benne.
Előzmény: tipos 640 (18677)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 18678

A név alapján nem találtam semmit a műszerről. Sokat segítene egy kép rőla, mert ha kétműszeres, nehezen tudom elképzelni, hogy kihagynák a teljesítmény mutatását.

Általában a 10W, illetve a 100W határokra van kapcsoló, és a "haladó műszer" szokta mutatni.

De kép nélkül nemtom...

Előzmény: tipos 640 (18677)
tipos 640 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 18677
Az swr mérés az tiszta az megy , csak azt kérdem hogy lehet e a müszerrel kimenö teljesitményt mérni-e ha igen akkor hogyan vagy másik müszer kell hozzá.
Előzmény: Törölt nick (18676)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 18676

Késő válasz,de remélem ez segít. "Szegecs alapmű" :-))

http://garazs.de/radio/swrmeres.html

Előzmény: tipos 640 (18674)
tipos 640 Creative Commons License 2009.11.07 0 0 18674
Sziasztok van egy kérdésem biztos tudtok segiteni .Van egy swr méröm meg egy cb rádiom , ugye 2 skála van rajta Super Star S100 SWr Meter a tipusu, és ezzel lehet e kimenő teljesitmény mérni ha igen akkor hogyan .
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.07 0 0 18673

Vágatlan BRG antennapálca eladó a 2m-es sávra. Gyári új.

ÁR: 1 tábla milka csoki

Átvétel: BP. III vagy XIII ker.

Tel.:06-20-367-6350
hg7juv Creative Commons License 2009.11.04 0 0 18672
Helyesbítek: erősen tervben van! ;)
Tami, hasix fórumon az Építsünk APRS hálózatot topicba lett 1-2 új bejegyzés.
Előzmény: TamiBT (18671)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.04 0 0 18671
- 1AV Karcsi nemsokara elinditja ujbol a gyori digit, ami mar az uj modszer szerinti cimzeseket is fogja kezelni..
- es tervben van az osszes tobbi diginel az atallas ;)
Előzmény: -dcimre- (18670)
-dcimre- Creative Commons License 2009.11.04 0 0 18670
Köszönöm/jük!

Érthető és világos, jól használható leírás.

Üdv: dcimre
Előzmény: TamiBT (18669)
TamiBT Creative Commons License 2009.11.04 0 0 18669
airband Creative Commons License 2009.11.03 0 0 18668
HA5BRG!

Korábban válaszoltam az ajánlatodra, de nem érkezett részedről viszontválasz. Megkaptad egyáltalán?
Nán Creative Commons License 2009.11.03 0 0 18667

Üdv !

Levelet küldtem magánban, Részedre.

Előzmény: Törölt nick (18666)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.02 0 0 18666
ELADÓ:

BRG FM05-165 kézirádió, amatőrsávra hangolva. Benne R1/R3/S20/S22 kvarcok!

Kikiáltási ár: óriás tábla Milka csoki :)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.02 0 0 18665
Szintén INGYEN elvihető 1 db tökéletesen üzemképes Philips Aloris típusú vezeték nélküli "vezetékes" telefon. Adapterrel együtt. Szép állapotban!

Átvétel: Bp. III vagy Bp. XIII kerület.

Tel.: 06-20-367-6350
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.02 0 0 18664
Ingyen elvihetők az alábbi műszaki/foiskolai könyvek (csak 11.02-06-ig):

- Englert Tamás: hálózati szoftverek (új)
- Pétery Kristóf: Windows NT 4.0 használata (új)
- Szűcs László: Digitális számítógépek példatár (eredmény+megoldás kötet)(új)
- Jedlovszky Pál: UNIX lépésről-lépésre (új)
- Szűcs László: Az IBM PC-k hardver elemei
- Bednay Dezső: Gazdasági és Üzleti jog (új)
- Knapp Gábor: Bevezetés a számítástechnikába (új)
- Babócsy László: Novell Netware 4 (használt)
- F. Ható Katalin: Adatbiztonság, adatvédelem (használt)
- Dr. Kovács Magda: technológia (félvezető elemek és gyártásuk)(használt)
- Dr. Kovács Magda: az informatika gazdasági és humán aspektusai (használt)
- Dr. Misz József: Mikroökonómia (új)
- Dr. Misz József: bevezetés a makroökonómiába (használt)
- Nagy Zoltán: Számítógépes prezentáció és grafika (új)
- Inotai László: Egyszerűen Word for Windows 6.0 (használt)

A könyvek kizárólag EGY TÉTELBEN vihetők el.

Helszín: Budapest, III. kerület, Csillaghegyi rész.

Átvétel: telefonon egyeztetés után minden nap 18 óra után!

TamiBT Creative Commons License 2009.11.02 0 0 18663
- fulelni fogok..
- igan nem rendelkezem tobbszaz wattal, meg komoly antennarendszerrel, de megprobálok QSO-zni veletek!
- jo utat!!!
Előzmény: HA5ATL (18657)
hqp Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18662
Az is igaz. De azokat legalább nem kell szégyellnünk. . . .
Előzmény: Törölt nick (18654)
hqp Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18661
Feláldozzuk magunkat Érted :) :) :)
HA5ATL Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18660
a honlapomon sok mindent összehordtam
www.kabdebo.hu
különben valószínűleg
a 14290kHz-n fogok fóniázni,
14110-n pedig psk-zni fogok
bye
ha5atl
LUCzI FERencz Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18659
Utálhatlak? 8-))

(Hajómániás vagyok)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18658

Szia Gyuri!

Milyen frekvencián, frekvenciákon?

Milyen időpontban, időpontokban? 

73! Laci HA3TBL

HA5ATL Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18657
bocs,hogy eltérek a főcsapástól,
de olyan amatőr társakat keresek, akik hajlandók velem napi kapcsolatot
tartani nov 14 és dec 19 között, ameddig néhány barátommal átvitorlázunk
az Atlanti Óceánon
ha5atl, gyuri
gkab@freemail.hu
ha6pc Creative Commons License 2009.11.01 0 0 18656

Biztosan nem ugrálnék a boldogságtól. Bár,ha mindezt lemorzézná...  : )

"Stirlitz úgy érezte,hogy elszólta magát...."

Előzmény: Törölt nick (18623)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18654
Oszt mennyi embernek látszó hulladék van, akinek még legális hívójele sincs, csak pénze drága rádióra.
Előzmény: hqp (18649)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18653
A Bélát. A Józsi az a lányunk.
Előzmény: Qqberci (18648)
gg630504 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18652
(De)generációs ellentét?!
Előzmény: Törölt nick (18650)
hqp Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18651
Csordaszellem. . . .

Más ügyben, de láttam már ilyen habitusú alakot sírni, amikor meglátta a "szucukit" fényesre mart lemezekkel. Ő is mindenkit feljelentett, kihívogatta a rendőröket, stb. Próbáltak vele beszélni, hiába. Aztán valaki megunta. Mindenkinek van gyenge pontja. . . .
Előzmény: Törölt nick (18650)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18650
Sajnos nem csak egy van, több is melléállt...
De egy a vezér.
Előzmény: hqp (18649)
hqp Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18649
Engem is érdekelne, ki ez az alak.
Egyébiránt mélységesen együttérzek Veled, annak idején packet hálózat építés közben ugyanezt átéltem én is. Sajnos egy rakás emberi hulladéknak van rádióamatőr hívójele, és amilyen szar az élet, pont ők élnek sokáig....
Előzmény: Törölt nick (18633)
Qqberci Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18648
A Józsit?...
Előzmény: Törölt nick (18647)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18647
Ha megszorulsz, nyugodtan használd az enyémet :-)
Előzmény: potyamuvek (18646)
potyamuvek Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18646
A hívójel olyan, mint a feleség.
Amíg másnak van, nekem is.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18645

Köszönöm az idézetet.

Basszus, ez így rétestészta.

Milyen bejelentés? Bírósági jogerős határozat, vagy három szabálysértés?

Akkor itt sose veszik el senkitől! :-(

Ez elég laza, ha csak ennyi a bukta...

Előzmény: HA3TBL-Laci (18644)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18644

6/2006. (V. 17.) IHM rendelet a rádióamatőr szolgálatról

......

Az amatőr engedély visszavonása

20. § (1) Amennyiben a hatóság tudomást szerez arról, hogy az engedélyes a 10. § (4) vagy (5) bekezdésében foglalt bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, az engedélyest felszólítja a bejelentés pótlására. Amennyiben az engedélyes a felszólításnak a kitűzött határidőn belül nem tesz eleget, a hatóság az amatőr engedélyt határozatban visszavonja.

(2) A hatóság visszavonja az amatőr engedélyt attól,

a) akivel szemben ezt a bíróság jogerős ítéletében elrendelte,

b) aki ellen rádióamatőr tevékenységgel kapcsolatos, jogerős elmarasztaló szabálysértési határozatot harmadik alkalommal hoztak.

Előzmény: Törölt nick (18638)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18643
Ment a mail, 2m-es csutka? :)) Az nem biztos..
Előzmény: Törölt nick (18642)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18642
Jöhet, nyilvános a mail. Dugom be az N csatit, a 2m-es csutka csak meghallja. Köszi!
Előzmény: Törölt nick (18641)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18641

Nem, nem szokott "nyomkodni", rányomni senkire az Emil. Csak volt már hogy nyomkodta a gombot, mondott is valamit de válaszolni nem akart hiába kérdeztem, akkor meg minek az egész.

Asszem pont valami átjátszós technikai dolgokról beszélgettem egy Debreceni illetővel akkor hallottam..biztos érdekelte a téma csak nem akarta félbeszakítani az észosztást :))

A tiszakeszi Zsolti féle panel programját és az áramkört én terveztem de a kivitelezése nem az Én munkám :)) nem mintha rossz lenne..

Ha érdekel megadom a RPT paramétereit, csak nincs mail hova küldjem?

Előzmény: Törölt nick (18640)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18640

Ferencet (nem tudom milyen, de nem az ismert fonéma miatt írom ezt) és Dodi-t is hallottam már beszélgetni de csak CB sávon, FM-ben. Valamit próbálgattak múlt héten, és jól sikerült. Nem ugattam bele, csak megállt a scanner.

Dodi bá' nagyon jó fej, sokat köszönhetek neki. Az első CB-m is tőle van, és bár nem a mi korosztályunk, nagyon nyitott fickó, nem vaskalapos. Sosincs időm leszaladni hozzá, pedig többször hívott. Most szombat van, lenne időm, de családja van mindenkinek, most meg azért nem zavarom. Valamikor a nyíregyházi KH adónál volt.

Emilt nem ismerem, csak a nagyobbik lánya volt osztálytársam.

Ha nyomkod, -már ha ő volt- nem értem, kérd meg Dodit beszéljen vele, ne csinálja már a feszkót.

Elég szomorú ez a dunántúli balhé is, bár tőlünk messze van.

A cuccot, amit építettél, szándékosan nem kérdezem meg itt, mert valakik talán rácuppannának. De ha megírod priviben az emailcímemre, megköszönöm, valami dróttal meghallgatom. Max 2m-re van antennám, 70cm-re még nincs.

A parrot, amit anno csináltál PMR-re, az is jól sikerült, azt próbáltam az M3-ról.

Szerintem ami panel nálam van, parrot, Tiszakeszi Zsoltitól, azt is Te csináltad. Nekem a fiókban van, ha kell szólj. Meg ígértem neked egy 900MHz-es autótelefont, egyszer el kellene juttatnom már.

Előzmény: Törölt nick (18639)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18639

"Én szinte minden északkeleti átjátszót elérek, hallgatok, de pont ilyesmikért nem szólaltam még meg. Még nem."

Pedig Nyíregyre "belóg" a Tiszaúji berendezés adása, és érdekes módon nincs rajta baromkodás, elejét vesszük az ilyesmiknek..

Ferenccel és "radar"(biztos ismered) rádiósokkal beszéltem már, de Önt még nem hallottam.

Illetve Emil -0NQJ- is tiszteletét tette a múlkor csak beleszólni nem mer, csak gombot nyomkodni könnyebb..

Barnabácsi egyébként csinált a teszkós PMR -jéhez valami tripleg antennát, azzal beszélget néha amikor kiveszem a papagájból a sávalatti lezárást :)

Előzmény: Törölt nick (18632)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18638

Igaz, igaz, de a hívójel megszerzésének feltétele a hatóság előtt tett vizsga, az állomás feltétele a napló, stb, a hívójel megtartása pedig csak addig lehetséges, míg nem a lecsó receptje, illetve nem zavarás, nyomkodás hallatszik...

Nem is azt kérem én egy ilyen mérőálomástól, hogy "biztosítsa a frekvenciát", csak azt, hogy rögzítsen zavarást, modulálatlan folyamatosan sugárzott vivőt (tudtommal az is tilos), anyázást, bármit. Ha ez rögzítve van, már van lehetőség lépésre.

Ez valahol szerintem elvárható.

Előzmény: Törölt nick (18637)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18637

Elviekben bármilyen szándékos rádiófrekis zavarás büntetendő. De bizonyítani lehetetlen.

Az NHH csak azokat a frekiket garantálja, amikért fizetnek. Sajnos.

Előzmény: Törölt nick (18635)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18636

A leírt ember(?) típus általános. Ugyanígy van a PMR-en, a CB-n is volt még a régi szép időkben. De egy sport vagy más klub is csípi az irígykedők szemét és mindent keresztbetesznek, amit lehet. Mert nem bírják elviselni, hogy az ő becses személyük nélkül is van élet. Sőt, annál inkább.

Most annyiból jobb a helyzet, hogy legalább hatalmuk nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18635

Szomorú... Most nézegettem az NHH oldalát, van mérőállomás Szándót Gyugypusztán. Nincs ott cimbi? Ő biztos hallaná a dolgokat.

Kérd el a mobilszámát, és mikor megkezdődik a csesztetés, sms, 2m-en figyelje, rögzítsen SIMON. Végül is ez (is) lenne a dolguk, ezért kerültek kemény milliókba a cuccok.

Ahogy látom, van (volt?) élet 2m-en, nem tudom mikor készült a mérés:

http://meres.nhh.hu/?id=spektrum&sid=12&did=25&hid=16

Közben Béla a HASIX-on jót kérdezett, tényleg van olyan, hogy nem elhet mit csinálni? Ez egyszerűen hihetetlen...

TamiBT Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18634
- mi a hivojele az illetonek?
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18633
Akkor 1993-ban a vizsgára együtt készültünk tizenöten voltunk, mindenkit érdekelt a rádiózás.
Tizenketten elsőre, a többi másodikra át is ment a vizsgán.
Elkezdtünk rádiózni, szereztünk néhány leharcolt marost, titánt, hangoltuk , javítgattuk őket, mindenki boldog volt, segítettünk egymásnak, a lakatos az antennatartókat, a műszerész hangolta a rádiókat, én szoktam a vevőt, egy másik amatőr az adót, megoszlottak a feladatok. Egy csapat volt, valamiért sok embernek bökte a szemét. Volt egy idős amatőr, akitől sokat tanultunk a rádiók hangolása és egyéb BRG rádiós trükkökről, Őt azért megemlíteném, HG3HR Pisti csak segített mindenben, neki sokat köszönhetek én is és mások is, már akkor mondta, hogy "ezekkel vigyázzatok". Milyen igaza volt, most így utólag....
Ezekből az emberekből ma jelenleg én és egy másik ember rádiózgat, egy még úgy évente egyszer,a többi két-három év alatt el lett űzve.
Szó szerint értsétek, el lettünk űzve. Megszóltak elzavartak, mert egy szimplex csatornán túl sokáig rádióztunk, zavarta őket, nem tetszett nekik. Soha sem voltak ők ott, de zavarta őket, nem nézték jó szemmel és füllel, hogy megy az élet, van egy jó kis közösség.
Volt olyan, hogy az egyik volt nagy párttitkár az S22 csatornán szólt be, hogy most már jó lenne befejezni, mert ez a hívó csatorna, unja a dumánkat hallgatni. Közöltük vele, hogy nincs is olyan kvarc( S20) a rádióinkban, kizárt dolog, hogy mi ott lennénk, ekkor megnézte a 290 kijelzőjét, de nem mondta volna, hogy bocs, elnéztem, hanem még nagyobb hangon előjött a dumával, hogy igen, ez nem az, de kettővel odébb van, ott sem szabad ilyen sokat qso-zni, mert közel van hozzá. El fogja vetetni az engedélyünket, de mindenkiét.
Ezek után, hogy ne legyünk közel, lejjebb vettük az irányt, (valamelyik S12, 13, 14 körül volt, már nem emlékszem, de a marost ha előkeresem, megmondom) kvarcrendelés, mindenki rádiója felkvarcoz, természetesen ide is jöttek, aztán itt is minden kezdődött elölről
Ezeknek a folyamatos inzultusoknak köszönhetően a közel húsz amatőrből ketten maradtunk, többen amatőrből CB-sek és PMR-esek lettek, de többen azt mondták, hogy elég volt a basztatásból, cseszegetésből és a rádióamatőrökből örökre.
Ezek az emberek legalább 70 százalékban felelősek azért, hogy nincs utánpótlás.
Lehet itt ráfogni az internetre, minden másra, akkoriban nem volt net.
Volt egy-két ember aki benyalt nekik, mert félt, hogy tényleg elvetetik az engedélyét.
Így kialakult egy szándékosan két, vagy több táborra bomlasztott közösség, nehogy már este a vacsora után jókedvvel, jó hangulatban emelje fel a mikrofont valaki, aztán egy pár szóban folytasson egy qso-t.
Ezek az emberek sajnos még nagy számban vannak jelen, miattuk nincs utánpótlás.
Előzmény: Törölt nick (18626)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18632

Szia Antibá!

Igazad van, elnzést mindenkitől, nem lenne jogos a korosabb rádiósokat okolni csak ezért, ugyanúgy nem, mint a most életbe lépett kiterjesztett vizsga miatt a fiatalokat kárhoztatni az esetleges éterszennyezésért. Minden általánosítás veszélyes.

Hasix-ot csak olvasom, nem tudok (még) érdemben hozzászólni az ott folyó témákhoz, nálam okosabb, tapasztaltabb embörök megteszik ezt. 33 évesen félig megőszülve "öregnek", rádiós szempontból viszont elég fiatalnak érzem magam.

Annak örültem, hogy józan ésszel kikövetkeztetve egy régi amatőr ugyanúgy az anyagi, technikai, emberi forrással megtámogatott oldalát hozta példának, remélem nem veszi zokon, ha szavait ide írom (és az Index sem bánja):

"Németországban is már a 80-as években óriási probléma volt az átjátszón nyomkodók jelenléte.
Ott rádióamatőrök komoly iránymérő-rendszert építettek, egymásnak kölcsönadták és megtalálták a zavarót. Majd jött a hivatal ( akkor még Posta-Minisztérium) először figyelmeztette a zavarót, majd súlyos pénzbüntetés ( 5000 DM ) majd folytatólagos zavaráskor a rádióinak közepére fúrtak egy 10 cm átmérőjű lyukat!"

Ez egész komoly, nagyjából ezt írtam le én is. Forrás, szakember, eszköz, és kész.

Most egy kicsit viszont meghasonlok magammal, mert itt van Petya -arcról még ismeretlen - fórumos barátunk, egy ilyen rendszer a szabályok szerint sajnos Őt is vadászná.

Honlapja alapján viszont többszörösen elpáholna egy amatőr konstruktőri versenyt, és én bár "nekimentem", miért nem hívójeles, de most érthető, miért is idegenkedik az amatőrség világától. Pedig ahogy látom, frankón konstruál, rádiózik, átjátszót és ezzel közösséget épít.

Én szinte minden északkeleti átjátszót elérek, hallgatok, de pont ilyesmikért nem szólaltam még meg. Még nem.

Előzmény: Törölt nick (18630)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18631

Üdv!

...akiknek mint a mammutok, ki kell halni...

Ez a természetes halál a hosszadalmas...

A dinoszauruszok viszont egy szemvillanás alatt kihaltak, mikor a nagy meteorit AGYONCSAPTA öket. (Igaz áttételesen.)

Öreg Csóka

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18630

Sajnos az emberi tahóság nem kor függő. Mindíg is lesz utánpótlása. Ha kemény diktatórikus rendszer lenne, az ilyen akkor is ugyanezt csinálná, csak esetleg hatalmat is szerezne hozzá. S akkor nem kiröhögnék a szerencsétlent, hanem érted jönnének.

Nézz meg egy nagyobb lakóközösséget. Ez az állatfaj sose hal ki sajnos, szemben sok értelmes lénnyel.

Előzmény: Törölt nick (18628)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18629

Ááá, hát itt vagy! :-) Várjuk az anyagot, Barna bácsi "riszpekt". Ha megjavult az öreg, had rádiózzon. Amúgy nem olyan veszélyesnek hallottam, mint a lentebb írt példa.

Tulajdonképpen túl azon, hogy bosszantó lehet, sajnálom. Elmagányosodott mogorva emberek ezek, akikre senki nem nyitja rá az ajtót, talán mert a saját családját is elmarta magától. Szar a világ, és ez a mocsok fiatalok miatt van. Bezzeg az ő idejükben! Egy vezészóra nyalta mindenki a bakancs talpát. "Rend vót!"

Ma valahogy ez nem akar működni, hát elég frusztráló lehet, ha valaki éveken át megszokta. LEgtöbbször volt katonatisztek, belső elhárítók, akárkik vannak ebben a cipőben. Talán az engedélyük is régen lejárt már, de áram még van a házban.

Még jó, hogy RH-n nem frekik vannak, hanem tartományok, továbbá nem is olcsó, és nem is egyszerű összerakni egy megszólaltatható állomást.

Előzmény: Törölt nick (18624)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18628

Szomorú. Nagy darab? ;-) Ha már a jogi út sehol.

Egyébként a felvett "forgalmazás" alapján az NHH léphetne, a készülékének indítási tranziense (vagy mi..) még füllel is elég jól hallható. Ez minden készülékre egyedi.

Talán egyszerre több bejelentés kell.

Pláne, hogy a jelenlegi NHH nagyfőnök is amatőr, ha jól tudom.

Van egy réteg politikában, mindenhol, akiknek mint a mammutok, ki kell halni. Őrület.

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18627
melléütöttem, QSY, akart lenni.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18626
Ja még egy érdekes eset:
1993 évben kaptam meg az engedélyemet.
Vettem egy alinco dj-180 kézi rádiót, a haverom is vett egyet, raktunk ki antennát a háztetőkre, hivatalosan az engedély birtokában egyik péntek este végre szerettünk volna egy qso-t csinálni egy szimplex frekvencián.
Előtte több napig figyeltük, hogy hol nem rádiózik senki, szépen feltérképeztük, hogy melyik társaság melyik csatornán beszélget, nehogy véletlenül is zavarjunk valakit.
Nekiálltunk qso-zni az S10 csatornán. Az első periódus váltás után egy full térerejű állomás csontra kinyomott mindegyikőnket. A kinyomás és az állomás térereje olyan nagy volt, hogy a vasbeton panel lakás legalsó szintjén bárhol vette a rádió letekert antennával mindkét állomásnál. A közöttünk levő távolság kb 3 kilométer volt légvonalban.
Ahogy tanultuk, nem foglalkoztunk vele, qsq egyel feljebb, éppen átment két nyomás között a három szó.
Egészen az S23 csatornáig ez így ment, ott elfogyott a freki, nincs tovább.
A nyomkodós rádiójának elég jellegzetes hangja volt. Egy kis brumm, mely indításkor két lépcsőben változik, gondolom a több száz wattos végfok ahogy indult, vagy más miatt, a ptt elengedésekor egy nagyon jellegzeteset reccsent.
Mikor végig értünk a frekiken, nem volt más választásom, mindketten megkérdeztük, hogy jól érezte magát, hogy kinyomkodott?
Természetesen ugyanazzal a rádióval megszólalt egy hívójel, és elküldött minket melegebb éghajlatra, hogy mi nem tudjuk ki ő, hétfőn az lesz az első dolga, hogy bevonatja az engedélyünket. Amúgy is "troposzférikus terjedés van, mi nem értünk hozzá, nem is érthetünk, hiszen nincs gyakorlatunk)
Aztán pár nap múlva elnézést kért, pár hónap múlva ugyanaz ismétlődött, ez így megy a mai napig. Közben lettek a környéken átjátszók, ez lett a kedvenc felségterülete.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 1 18625
Ha csak annyi lett volna, hogy nyomkod, az már természetes dolog, fel sem tűnik. Miután megmértük, vagy csak egyszerűen megismertük a rádiója jellegzetes hangját, vagy a háttérből valami más hang jött, amely egyértelműen elárulta. Esetleg pont ott mentem az utcájában a háza előtt, aztán a kézi rádió antenna nélkül is vette a felmenőjét full térerővel. Lett neki szólva többször, sőt többször hulla részegen forgalmaz, engem és a munkámat szidja alpári módon. Aztán miután valaki a telefonjával felvette, nekem elküldte, majd miután kijózanodott, megmutattuk neki, akkor pedig azzal jött, hogy ezért is feljelent, mert megsértettük az ő személyiségi jogát, mikor fel lett véve a qso. Meg ezt a bejelentgetőst, feljelentgetőst már tette más miatt is, persze alaptalanul(kiröhögték mindenhol).
Ez a tevékenysége 15 éve folyamatosan megy, de ehhez elég sok támogatót is szerzett magának a környezetéből.
Mindegyikük(egy kivételével, a spicli, olvashattok róla egy pár mondattal lejjebb) régi RH-C fokozatú engedélyesek, legalább 35-40 éves engedélyekkel.
Az utóbbi időben már úgy ment, hogy este 5-6 körül részegen nekiállt forgalmazni, ekkor már kaptam az sms-t, hogy készüljek, mert rádiózik, balhé lesz megint este. Lett is. Rendszeresen.
Emberek 15 év alatt melyikőtök nem unná meg? Őszintén....
Ezek a nagy amatőrök, rombolnak ellenségeskednek, aztán a csúcs az, hogy mivel ebből a fajtából sok van, akik a rendszerváltás előtt ilyen-olyan beosztásban voltak, meg sokan még sokkal tovább is. Most elmentek nyugdíjba, kapják a kegyetlen magas nyugdíjukat, aztán nem tudnak mit kezdeni magukkal, nincs akinek parancsolgassanak, hiszen ebből állt az életük... Jön a csúfolkodás, zavarás, áskálódás, feljelentgetés, kötözködés, stb.
De egytől egyig azt mondogatják, hogy ők mekkora nagy amatőrök, mert a rövidhullámos amatőr az amatőr, az urh-s az egy senki. Sokan azt nem értettük, hogy akkor mit keres állandóan az átjátszón?
Amikor már mindenhol falakba ütközött, sőt minden próbálkozása fordítva sült el, akkor jött az, hogy a munkahelyemen keresett egy régi elvtársi barátot, aztán ott is alám tett.(szerencsére ez sem sikerült)
Most ott tartunk, hogy azért fog beperelni, mert egy magán üzenetben (melyet az egyik besúgójának, spiclijének küldtem egy zárt, regisztrálós weblapon privát üzenetként) tisztességesen elszidtam. Az igazság az, hogy abban az üzenetben őt név, vagy hívójel szerint nem is említettem, úgy kezdődött, "kérdezd meg az idióta haverodat...." Természetesen a spicli ezt tovább küldte neki, így itt is megsértettem az ő személyiségi jogait, úgy, hogy nem is említettem a nevét, vagy a hívójelét.
Most a mrasz főtitkárt fenyegette meg perrel, ez a legutolsó állapot.
Erre varrjatok gombot...
Előzmény: Törölt nick (18622)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18624

"Petyaművek odalán több ilyen felvétel is van, és bár komikus"..

Kérték már, hogy tegyek fel új hanganyagokat.......lesznek. :)

Egyébként Barnabácsi azóta megemberelte magát, van neki PMR-je és mióta kiengedték (állítólag) a kórházból rendesen lehet vele beszélgetni. :)

www.petyamuvek.try.hu

www.petyamuvek.tk

Előzmény: Törölt nick (18622)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18623

Nekem sincs, de nem vagyunk "celebek", attól hogy hívójelünk van. Szerintem nem örülnél, ha valaki 80m-en kiabálna, hogy "hotel alfa szix papa csárli, attensön, hír komz máj fart! pzzzz..." (figyelem, elfingom magam, pzzz).

Ja, mi volt a sorozat vége?:

"Stirlitz már tudta, hogy hibát követett el, mikor "zdrasztvujtye"-t köszönt a sötétből előbukkanő vermacht egyenruhás katonának" :-DD

Előzmény: ha6pc (18620)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18622

Van Sch barátom, de milyen.. Barcikán a 2m-re ültetett TV kábeles vivőt az ottani kolléga hamarabb megtalálja egy kézi rádióval, mint egy logperes mérőkocsi. Utánaolvastam, elég érdekes pár éves a történet, remélem megoldódott, de nem biztos, hogy nem ismétlődik meg.

Jó cuccokkal a beháromszögelés 0,5-0,8s.

Itt keleten van olyan "bácsi", aki egy átjátszóra hangolt marossal mindenkit legéppisztolyozott volna, az összes szentek kíséretében.

Petyaművek odalán több ilyen felvétel is van, és bár komikus, hallják szlovákiában is, továbbá az átjátszó üzemeltetője besokallhat.

Előzmény: schlumberger (18618)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.10.31 0 0 18621

Sziasztok!

Érdemes átolvasni: http://tankonyv.ham.hu/Konyvek/Eteretika.pdf  mint "régi motorosoknak" a KRESZ könyvet. 

73! Laci HA3TBL

ha6pc Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18620

Ha egyébként nincsen takargatnivalóm,akkor a hozzászólásomat,véleményemet miért ne vállalnám arcommal? Mit tudnak ártani a gonoszok?

Egyébként is: nem kell hozzá Stirlitz,vagy Poirot-bácsi,hogy egy nick beazonosítható legyen a "kézírása" alapján.

Előzmény: Törölt nick (18611)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18619
A rádiós világ közerkölcseit nem lehet hatósági szigorral sajnos kikényszeríteni. Mert ha a bejelentett engedélyes amatőr be is tartja, mert tudják honnan dolgozik, a kalózt senki nem tartja nyilván. Aztán a jogi kibúvók miatt úgyse lehet rábizonyítani a ganyé viselkedést.
Sajnos ennél sokkal egyértelműbb és fizikailag bizonyíthatóbb szabálysértést és bűncselekményeket sem lehet súlyuknak megfelelően megtorolni. Gondoljunk a közlekedés (pesti) erőszakosságára és durva szabálysértéseire.. Pedig egy piroson való átdöngetés, egy kiherélt kipuffogó százak által látott, hallott törvényszegés. S még rendszám is tartozik hozzá, meg térfigyelő kamerák.
Mit akarunk akkor kezdeni a kalóz árusokkal, akik már a rádió eladásakor eleve törvényszegésre alapozták az üzletet. Aki megveszi, soha nem hallott éteretikáról. Mivel esély sincs a megfogására, miért ne élje ki itt is agresszív ösztöneit. Mint az utakon.
A rádiós világ erkölcsei is pont olyanok, mint az ország egészéé. A legalsó kis kalóztól a legfelső országvezetésig. De ez már más topik témája.
A legelkeserítőbb, mikor értelmes fiatal szakemberek okítják ki a kezdő érdeklődő rádióst a törvények meghágására, kijátszására, leszarására. Nagy nyilvánosság előtt természetesen. S aki a műszaki előírásokat, az engedélyeket letojja, az pont úgy viszonyul az emberi jóizlés kérdéseihez is.
schlumberger Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18618
Hát hiszen van az NHH-nak mérőszolgálata!
Előzmény: Törölt nick (18617)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 1 18617

Nagyjából azt írtad le, amit én is...

De az én elméletem is bukik ott, hogy odamész.. becsöngetsz.. nem jön ki... nem mehetsz be... nem kobozhatod el... magánlaksértés... személyiségi jogok... egyébkurvaanyjatudjamégmi...

Mer' itt mindenkinek mindent szabad má'...

(annak nem vagyok híve, hogy a zamatőrök saját maguk spicliskedjenek. Én beköplek, hogy hülyén forgalmaztál, zavartál, bugyogtál, elnyomtál, és bizonyítsd be hogy nem is... Nem jó. Szakemberek kellenek, műszerek kellenek, lóvé kell, és kész.)

Előzmény: Princ of Carpatia (18615)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18616

Nem mindig. Én pl most váltottam fegyverviselésit. Hogy mit gondolok? Pukkk! :-)

Őszintén azt gondolom, hogy nem kellett volna kirugdosni annyi jó szakembert a hírközléstől, meg "antennahungáriásítani", hagyni kellett volna nekik egy kis pénzt a költségvetésből, hogy legyen autó, személyzet.

Nem kell nékik káeftébe menni, meg hasznot termelni, legyenek csak ők a frekvencia, mint nemzeti kincs fenntartói, őrzői, még ha "veszteséges" is.

(egészségügy ugyan ez)

Több rhode mérővevő kell, mert a fizetős frekiket is alig tudják monitorozni zavartatás esetén, a mérőkocsiban meg nincs gázolaj, a fedélzeten lévő cuccok meg hogy is mondjam...

Vesd csak össze a mobil gázolajellenőrző teherautóval? Abban a puttonyban egy 20-30mio-s vegyelemző labor van, mert az olaj/kormány/költségvetési lobby.

A freki? Azt ki nem szarja le? (sajnos ez a hozzáállás)

Oly sokszor leírtam.

Legyen az amatőrnek frekvencia díj, mondjuk havi 500 Ft. Azért, mert vizsgát tett, készüléke, állomása, talán naplója is ellenőrizhető, és a szabályok szerint kérésre átadja katasztrófa, akármi esetén. Ez havi egy doboz cigi. Nem a nagy kalapba!

NHH-> bevétel -> felszerelés -> szakember -> nyomokdóst megfog, elkoboz, vasra ver -> viselkedés kultúráltság.

CB hasonló, jó, legyen SSB is, 10-12W. Nem tett vizsgát, nem vezet naplót, szabadon cseveg, állomást sem ad át szükség esetén, de havi 500 és kész. Vagy 1000, ha mobil is.

NHH-> bevétel -> felszerelés -> szakember -> nyomokdóst megfog, elkoboz, vasra ver -> viselkedés kultúráltság.

Arról nem is beszélve, hogy a viselkedés/kultúráltság az a hobby fejlődése, készülékvásárlás, vásárlóerő, kevésbé döglődő rádiós boltok, nagy darabszámok, kedvező árak, szervizes, antennatelepítőknek kis megélhetés talán.

De ez, ebben a kádár/trágár-medencében túl logikus, illetve túl egyszerű lenne.

Hogy miért mindig kis hazánk szív?...

Előzmény: schlumberger (18614)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18615

Üdv Barátom!

Valószínüleg csak a korosztályunk emlékezik arra, hogy egykoron miként is volt. 

No, nem nosztalgiázni akarok, de akkoriban létezett az "ÉTERFELÜGYELET".

Ifjú barátaimnak, csak röviden:

Ez egy olyan saját (rádióamatőrökből) szervezett csapat volt, akik figyelték a forgalmazást, és ha kellett "beszóltak"! Ez amolyan "Makarenkói-pofon" volt.

Viszont ma már csak úgy lehet(ne) védekezni a "nyomkodás" ellen szvsz, hogy drasztikusan kell elbánni velük. Az "Éterfelügyelet" figyelmeztetése után  (ha volna), elképzelhetőnek tartom, hogy bemérje ezeket a "zavarókat", aztán a büntetési csekk átadásával egyidőben a zavaró "berendezést" ki kell vonni a forgalomból!

Aztán a többedik eset után valószínüleg rend lesz! 

Öreg Csóka

Előzmény: schlumberger (18614)
schlumberger Creative Commons License 2009.10.30 0 0 18614
Hogy miért mindig a normálisok szívnak? Nem lehetne megvédeni valahogy őket a barmoktól? Mit gondoltok erről?
Előzmény: HA3TBL-Laci (18603)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18613

Jó lenne keresetileg is a felső féltízezerhez tartozni.

De ott meg ők voltak ott előbb... :-DD

Előzmény: gg630504 (18612)
gg630504 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18612

>csak a kötélidegzetűek teszik netre a hívójelüket

De hát egyszer büszke vagyok arra, hogy a felső féltízezerhez tartozok! :)

Telefonos BBS-ek használatával és csomagrádiózással kezdtem a hálózást, szóval én voltam itt előbb.

Előzmény: Törölt nick (18611)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18611

Őszintén gratulálok! Mivel nyilvános fórumokon elég sok rosszindulatú ember van, csak a kötélidegzetűek teszik netre a hívójelüket. Gondold meg.

Gyanítom, az alábbi "szétnyomkodott" átjátszó esetében vagy több begyöpösödött leszáradt farkú -talán?- amatőr, vagy csak egy készüléket, rosszabb esetben lopott hívójelet is birtokló tapló lehet a ludas.

Normális ember nem nyomkod szét semmit a pacalpörkölt alatti főttburgonya, illetve a bornak készülő szőlő kombináción kívül.

Előzmény: Tomsawier (18605)
HG4I Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18610
Háááát, ha van szomorú hír (a mostanság gyakori halálhírek mellett), akkor ez is az!

Nagyon sajnálom, Gábor, hogy így döntöttél, így kellett döntened saját nyugalmad érdekében.

1. Köszönjük, amit tettél. - Ha valaki, akkor én személyesen biztosan nem használtam az általad létrejött lehetőségeket, de mások, sokak számára bizonyára fontos, hasznos volt...

2. Sajnos az önzetlen, a köz érdekében végzett munka sokszor így végződik. A hangos kevesek lefikázzák, ellehetelenítik. A csöndes többség nem kellően áll ki a köz érdekéért, a te munkádért....

Gábor!
Ha lenyugodsz, kezdj valami másba, ami szintén KÖZérdekű.

73! HG4I

HG4I Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18609
Figyuzz!

Nem a nick teszi az embert! :)

Rádiózz! Sokat! Egyre jobban!
....és szeretettel -> nem csak a rádiózás iránt!

73!
HG4I Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18608
Köszönöm, hogy megemlékeztél róla... :)
Pedig ott voltam a bejárattól 30 m-re jobbra (sör!)sátorban, egész nap....
:)
Sebaj, fialjon jövő nyárig, aztán együtt, ketten (hárman, többen.....) elpusztítjuk!

73! T.
Előzmény: Törölt nick (18602)
gg630504 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18607
A hívójel-nicknek én más hátrányát látom. A hívójelet a hatóság adja, módosíthatja, elveheti. Amikor még a körzetszámnak kellett szerepelnie a hívójelben, költöztem, módosítani is kellett 6-ról 9-re. Ez ma már ugyan nincs, de bármikor visszajöhet. Legutóbb a HG prefixért kellett intézkednem, mert első körben HA-ra módosították. E-mail címben, URL-ben nem mindegy.
Előzmény: Törölt nick (18606)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18606
(elég új nick vagy, ezért valószinűleg már un indapass-os nicked van. Bal oldalon a bejelentkezős ablak alatt van egy "új nick létrehozása" pont, ahol létrehozhatod például a hívójeledet mint nicket, ami ugyanahoz az "indapass"-hoz fog tartozni, és ugyanúgy kell bejelentkezned mint eddig, de bármikor átválthatsz egyik nickről a másikra.
A hívójeles nicknek annyi hátránya van, hogy gyakorlatilag teljesen beazonosítható vagy, illetve néhányan a fórumon született gyúlölettel vannak a HA vagy HG-vel kezdődő nikkekkel kapcsolatban - ha ez nem zavar, csak akkor csináld! :-))
Tomsawier Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18605
Szia!

Köszönöm gratulációdat. Adatlapomon olvasható a hívójel, kitenném névnek is, csak nem tudom hogyan kell váltani nick nevet.
Üdv, Tamás
Előzmény: HG4I (18601)
TamiBT Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18604
- en sajnalom !! :(
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2009.10.29 0 0 18603

(HG3GG Gábor engedélyével QSP-zve)

"Közérdekű közlemény!
A mai nappal (2009.10.27.) a két kaposvári (HG3RUD-70cm és HG3RVD-2m), valamint a
dombóvári (HG3RUB) és a nemrég létesített fonyódi 70 cm-es (HG3RUG)
átjátszók, valamint ezek echolink kapuállomásai  végleg lekapcsolásra
kerültek.
Személy szerint a rádióamatőr társadalom érdekében több társadalmi
munkát nem kívánok végezni, egyetlen perc munkát, valamint egyetlen
forintot nem kívánok a köz megsegítésére áldozni.
Azoknak, akik segítették munkámat külön köszönet még egyszer.
Akik segítették munkámat: HA3IW, HG3FUD, HA3KZ, HA3XA, HG2CR, R.Jani és
Sz.Gyuri barátom.  Azoknak az "amatőröknek", akik pedig folyamatos
nyomkodással, zavarással, áskálódásaikkal, mocskolódásaikkal, közösség
bomlasztó magatartásaikkal, sőt az utóbbi időben már
feljelentgetéseikkel teljesen elvették a kedvemet, további sikeres
amatőr munkát és jó egészséget, örömteli, boldog nyugdíjas éveket kívánok.

A két igali és a HG7RUC dobogókői átjátszót HA3KZ fogja tovább
üzemeltetni, az átjátszóban fele tulajdonban levő berendezéseimet
ellenszolgáltatás nélkül átadom neki.
................
A hajdú qtc másodsugárzásáról a MRASZ intézkedik, én a tegnapi adással
befejeztem ezt a tevékenységemet is.

HG3GG"

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.28 0 0 18602
Eccer nyertél tőlem egy sört, aztán a Burabun vártalak egy 6-os kartonnal és mentében még rá is bíztam egy sörtechnikailag nagyon megbízható úrra (5ajr), hogy ha jön egy ember aki 4I-nek mondja magát, itassák meg vele, még ha tiltakozik is. De végül kénytelen volt sajátmaga semlegesíteni. Nem is volt valami rossz sör, tán Carlsberg vagy Tuborg vagy ilyesmi ... de végül is jó helyre jutott.
Előzmény: HG4I (18600)
HG4I Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18601
Gratula!

HPE CUAGN ON BANDS!

73 es DX!
Előzmény: Tomsawier (18593)
HG4I Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18600
Engem is! Engem is! Engem is!!!!!

ÖÖÖÖöööö, elfogyott....

Köszi.

:)
Előzmény: Törölt nick (18585)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18599
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ ... helyesbítek.
Sajnos a spam-özön miatt a .com címekről érkező emailokat automatikusan szemétládába rakja a levelezőm, hacsak nem korábban ismert címről jön. Sajnos ez történt, viszont megkaptam és válaszolok:-)
Előzmény: pengos (18596)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18598
Válaszolnék, ha lenne kérdés, de nem kaptam. Ha technikai oka van, akkor egy időre publikussá tettem az email-címemet. (ha nem nőkkel kapcsolatos, akkor itt is meg lehet kérdezni:-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18597
Válaszolnék, ha lenne kérdés, de nem kaptam. Ha technikai oka van, akkor egy időre publikussá tettem az email-címemet.
pengos Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18596
hg9mck várom válaszod.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 18595
Más:Mit szólnál a MAROS/-B rádiók SSB-sítéséhez,ezen elven?
Előzmény: Törölt nick (18589)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.26 0 0 18594
Kedves mindenki!

ELADÁSRA kínálom az alábbi rádióamatőr termékeimet:

- BRG 5 elemes Yagi a VHF sávra, 136-174 MHz-re (ÁR: 2.000 Ft)

- BRG 13 elemes Yagi az UHF sávra, 400-470 MHz-re (ÁR: 2.000 Ft)

- BRG stabil tápegység, rövidzár- és túlfesz védett. 13.8V / 6A (ÁR: 2.000 Ft / db)

Kizárólag személyesen vehetők át Budapesten a III kerületben, csillaghegyen, előzetes telefonos egyeztetés után!

Ha egyben elviszel mindent, akkor engedek az árból!

Mail: cserebere@stornophone.hu
Tomsawier Creative Commons License 2009.10.26 0 0 18593
Sziasztok!

Ma reggel megjött a hívójelem. Igaz egy hónapot kellett rá várni, de itt van :)
73 DX!
Tamás
imre1964 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 18592

Gm 300-as programozás megoldódott.

Hálás köszönettel tartozom Attilának aki időt és fáradságot nem kímélve elmagyrázta hogy mit hogyan kell beállítani.

további szép napot mindenkinek

Imre

-dcimre- Creative Commons License 2009.10.25 0 0 18591
Kedves HA3GG!(vagy aki tud segíteni)

Ismét segítségre volna szükségem..:-)

Végigolvastam a program helpjét, valóban részletes.
De sajnos nem találtam megoldást a következőre.

Adott két rádió (GP-380) az egyiknek szép telt hangja van, pont olyan, amiért a Motorolát szeretni lehet.
A másikban sokkal több magas hang van, ha önmagában hallanám nem is tünne fel, de így nem tetszik.

Lehet e menüben valahol hangszínt állítani?

A választ megköszönve: hg1dci, Imre
Előzmény: Törölt nick (18580)
airband Creative Commons License 2009.10.25 0 0 18590
Annyi baj legyen, ha más lesz a qth-d! RH-n odáig még az 5W-tal is elszólok, ha a terjedés is úgy akarja! :-)
Előzmény: Törölt nick (18589)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18589
Ezt talán valahol a mozdonyvezetők kollektív szerződésében olvashattad, de nálam feltétel, mert nincs szaxervezet :-) Természetesen a melósruha lehet szmoking is, ha abban jobban megy a tetőcserép hordás - A QTH tetejét csináljuk. Némi favágást követően talán egy short-wire antenna is elfér a portán ... bár már nem tudom minek az erre a kis időre ...
Előzmény: airband (18588)
airband Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18588
A sör elfogyasztásának tudtommal nem elengedhetetlen feltétele a melósruha. Bár, voltak olyan idők, amikor a kettő kvázi elválaszthatatlan volt egymástól. :-)
Előzmény: Törölt nick (18587)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18587
Meghívlak egy sörre! Melósruhában gyere, mert tetőt javítunk.
Előzmény: Törölt nick (18585)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18586
nikknevem kukac frímél pont hu ... az elérhetőségem.
Előzmény: pengos (18584)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18585
hg9mck ! Légyszíves hívjál meg egy sörre .
pengos Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18584
hg9mck ! Légyszíves vedd fel velem a kapcsolatot .
oldrad Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18583
" Valójában ez már szép múzeumi darab;kb a 80-as évek elejére saccolom. "

Pont ezért érdekelt volna néhány kép, de ami nem megy, ne erőltessük :-((

73', DX !!
Előzmény: ha6pc (18582)
ha6pc Creative Commons License 2009.10.24 0 0 18582

Képküldésben nem tudtok segíteni.

Valójában ez már szép múzeumi darab;kb a 80-as évek elejére saccolom.

Ne fáradjatok! A probléma megoldva. Többre nem vagyok,nem lehetek kiváncsi.

Nincs rá idő.

Előzmény: oldrad (18576)
-dcimre- Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18581
Köszönöm.
Én is beírtam a Google-ba: talkaround, de érdekes, nekem nem adta meg ezt az érthető magyarázatot.

Köszönöm mégegyszer.

73. hg1dci
Előzmény: Törölt nick (18580)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18580
Érdekes, egyszer írtam, kettő lett belőle...

Csupán érdekességképpen a gúgliba beírva a "repeater talkaround" kifejezést, a harmadik találat ez volt:

"What is repeater talk-around?
Repeater talk-around means setting the mobile or portable radio to transmit and receive on the same channel as the repeater output frequency."

Egyébként a Motorola szoftverekhez nagyon jó help tartozik, ott megtalálsz sok mindent, érdemes végigolvasni.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18579
Nem is fogsz semmi változást hallani. Állítsd be, rendeld hozzá egy gombhoz ezt a funkciót, engedélyezd egy átjátszóra programozott csatornán, aztán meglátod rögtön.
Előzmény: -dcimre- (18577)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18578
Nem is fogsz semmi változást hallani. Állítsd be, rendeld hozzá egy gombhoz ezt a funkciót, engedélyezd egy átjátszóra programozott csatornán, aztán meglátod rögtön.
Előzmény: -dcimre- (18577)
-dcimre- Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18577
Sziasztok!

Én is most ismerkedem közelebbről a Motorolákkal.
Lehet, hogy buta kérdés:

Mi az a Talkaround?

Ha beállítom se látok-hallok változást.(a szavak jelentését értem)

73. hg1dci Imre
Előzmény: Dzsonszii (18574)
oldrad Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18576
Mindenki képes, csak akarni kell :-))
Mi a probléma a képküldéssel, hátha segíthetünk. Schlumberger olvtársunk meg majd megnézi a Schaltbespiele-könyvében az S-160-as IC-det. Bezzeg régen bementünk az EMO-katalógustárba, napokat lehetett ott eltölteni. Minden újdonságról volt ott valami. Ha nem töltenek fel valamiről valamit, akkor a gugli sem találja meg, pedig "jóbarét".
Előzmény: ha6pc (18575)
ha6pc Creative Commons License 2009.10.23 0 0 18575

Nos,lefényképeztem,de elküldeni képtelen vagyok.

Az a fehér rondaság,amiről szó van. (Az enyémen a "KN" helyén "14" van.)

És affene se építené sehová. Ez egy Siemens D2008 mérővevőben van.

Kell-e mondanom,mit ér egy vevő skála nélkül ?

A kerülőutas megoldás pediga kijelzőmeghajtók beszerezhetetlensége miatt vált szükségessé. (Ezen vevők újabb változatai már amúgy is LED-es kijelzésűek.)

Előzmény: oldrad (18569)
Dzsonszii Creative Commons License 2009.10.22 0 0 18574

Egy QTH-t légyszives. A Motorola szoftverekről talán kicsit hosszú volna csak így fórumon keresztűl, személyesen számítógépről sokkal könnyebb volna, talán megmondanád hogy mit nem értessz. Na meg bizonyára tudod, az informatikusok, azaz azok az emberek akik számítógéppel csinálnak valamit, abból élnek, amit a másik nem tud, ezért mindent megtesznek azért, hogy nehogy megérts belőle valamit. Angolúl szigorúan kell tudni néhány szót, anélkül nem boldogúlsz.

Jani Pécsről

Előzmény: imre1964 (18571)
oldrad Creative Commons License 2009.10.22 0 0 18573
Egymillió lépés Magyarországon........
Szegény barátunk meg szétbombázza a rádióskálát, kellő információ azonnali hiányában :-))
Előzmény: schlumberger (18572)
schlumberger Creative Commons License 2009.10.22 0 0 18572
Vannak ilyen Schaltbeispiele könyveim, be tudom szkennelni, ha kell, de majd csak novemberben leszek otthon, most HA2-HA6-HA9-HA0 üzemmódban vagyok.
Előzmény: oldrad (18570)
imre1964 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 18571

Sziasztok

Ismét próbálok segítséget kérni gm300-as rádióhoz a szelektív hívás programozásához. Igéret volt de érdemi segítséget még nem kaptam senkitöl.

Tisztelettel kérem ha valaki jártas a programozásban irjon egy e-mailt 

Köszönettel

Imre

imre1964@citromail.hu 

oldrad Creative Commons License 2009.10.21 0 0 18570
Valamelyik régi piros Siemens Schaltbespiele-könyvben benne volt az egész rádióskála gyári rajza, úgy rémlik. Az FM 10,7 Mc-s és az AM 455 Kc-s KF-et vonta le a belső átkapcsolható programjával. FM-re Siemens S 89 volt a prescaler.

Előzmény: oldrad (18568)
oldrad Creative Commons License 2009.10.21 0 0 18569
Le tudnád fényképezni a rádióskálát, akármilyen állapotban ?
És milyen készülékbe építed be?
Előzmény: ha6pc (18511)
oldrad Creative Commons License 2009.10.21 0 0 18568
" Az S-160 egy nemlétező áramkör. "

Ez így, ilyen formában nem....
Egész mást kerestem, csak a kezembe akadt néhány rádióskála IC, ez van az említett Grundigban :

Előzmény: ha6pc (18563)
gg630504 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 18567

Erre a hozzászólásra alkalmazom a "De! kaput".

A De! kapu ugyanúgy működik, mint a Biztos? kapu, azzal az eltéréssel. hogy a bemenetre _áramgenerátoros_ jelleggel kapcsolja inverzét.

Előzmény: ha6pc (18564)
ha6pc Creative Commons License 2009.10.20 0 0 18566

Isten veled,"FÁJÓ"!

Gyuri

(Kérek mindenkit,a már -sajnos-szokássá vált "rip-egést"mellőzni sziveskedjen!)

schlumberger Creative Commons License 2009.10.20 0 0 18565
Bucsay szerkesztő úr felhatalmazásával:

Fájó szívvel tudatom, hogy Fáber József HA5JJ, okl. villamosmérnök, szerkesztő-újságíró (FáJó, F. J.) október 16.-án, türelemmel viselt betegségében elhunyt. 71 éves volt.
A Központi Fizikai Kutatóintézetben, majd a MegaMicro Rt.-ben főmunkatársként, a Rádiótechnika szerkesztőségében pedig rovatvezetőként ténykedett. Számtalan QSO és RIM-verseny lebonyolítása fűződik a nevéhez. A folyóiratban bő 50 esztendőn át vezetett DX-hírek egy életműről tanúskodnak.
Emlékét megőrizzük!

Bucsay István HA9RR
i.bucsay -kukac- chello -pont- hu
ha6pc Creative Commons License 2009.10.20 0 0 18564
Minthogy itt az ún. "differenciált-szelektív igazság" fogalmával állunk szemben,a téma a politológia topikba száműzetik!
Előzmény: gg630504 (18557)
ha6pc Creative Commons License 2009.10.20 0 0 18563

Szia!

Sajnos nem,de szépek ezek a rádiók. Valamikor nagyon vágytam ilyenre,azóta van más.

Az S-160 egy nemlétező áramkör. A hangzatos márkanevű PANAPLEX kijelzők

(hétszegmenses-ködfénylámpás) meghajtói alapján sikerült visszakeresni a BCD adat és multiplex,digit-kimeneteket. Minthogy a kijelzőmeghajtók az előbbiekből már ismert csakazértsem függvényt tudták csak,kivágtam az egész kijelző panelt,és tettem a helyébe TIL308-akat. A multiplex üzem miatt kissé szerényebb a fényerő,de legalább mutatja a frekit.

(Sajnos a vevő másik fontos része,a szintmérő is rossz,így van egy vevőm 200Hz-től 18,6MHz-ig; 1700 és 20Hz sávszélességgel,AGC nélkül.

SSB-re nemannyira,CW-re már jobb.)

Előzmény: oldrad (18549)
Qqberci Creative Commons License 2009.10.19 0 0 18562
Alakul ez szépen, lassan meglesz a teljes fuzzy logic rendszer...
Előzmény: gg630504 (18561)
gg630504 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 18561

Miért ne lehetne? Csak jó helyen kell keresni.

x y

0 p

1 1-p

Ahol p egy gyárilag beállított valőszínűség. A típusjele SN74Pxxx, ahol xxx == p*1000. Célszerűen Nosza kapu kötendő utána.

Igazságtalanság-táblája:

x y

0 1-p

1 p

Újabb fejlesztés a kívülről programozott Esetleg kapu; x és p bemenet,  y kimenet.

x p y

0 p p

1 p 1-p

Előzmény: Qqberci (18560)
Qqberci Creative Commons License 2009.10.19 0 0 18560
"Esetleg" kapu nincs?...
Tomsawier Creative Commons License 2009.10.19 0 0 18559
Aki igényt tart még az októberi vizsgakérdésekre az írjon nekem e-mailt.
Üdv
gg630504 Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18558
Hinnye, kicsinek láttam egy nagy betűt :(
gg630504 Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18557
{ Impulzus 10, 1984-03-14, BME KISz }

Két, eddig csak szűk szakmai körök által jegyzett angol cég tört fel az ismeretlenség homályából új, nagy sorozatú termékeivel. A Pauliner Semiconductors és a KSB-Ates a digitális felhasználói áramkörök alapvetően új válfajait fejlesztette ki, melyek forradalmi áttörést hozhatnak a digitális áramkörtervezés elavult és nehézkes módszerei területén.

Az új áramköri elemek megsokszorozzák a tervezők lehetőségeit, felbecsülhetetlen távlatokat nyitva meg a fejlődés előtt.

A két vállalat e fejlesztés dokumentációját nem kezeli szakmai titokként, és mivel a cégek egyikével lapunk már eddig is jó kapcsolatot tartott fenn, most elsőkézből értesíthetjük a Tisztelt Olvasót a világraszóló jelentőségű újításokról. Az új áramköröket Mr. Donald Ponált, a cégek magyarországi képviselője mutatja be az Impulzus olvasóinak:

Kedves kollégák! Az elmúlt évek bebizonyították számunkra, hogy az eddigi logikai kapcsolatokkal nem lehet tökéletesen leírni a legtöbb logikai lépést. Az eddig használt kapukkal a felhasználók újabb igényeit már nem tudtuk megfelelő szinten kielégíteni. Uj kapukat dolgoztunk ki. Talán ismerkedjünk meg ezekkel!

Bemutatom néhány kapu igazságtáblázatát:

Alapkapuk:

Csakazértis kapu
x y
0 1
1 1

Csakazértsem kapu
x y
0 0
1 0

Na és kapu
x y
0 x
1 x

Hát kapu
x y
0 bizonytalan
1 bizonytalan
Hoppá kapu
x y
0 -oo
1 +oo

Majdhogynem kapu
x y
0 0.1
1 1.5

Bumm kapu
x y
0 füst
1 sok füst

Azértilyetmégse kapu
x y
0 0.55
1 0.45
Talán kapu
x1 x2 y
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 x

Netalán kapu
x1 x2 y
0 0 x
0 1 1
1 0 1
1 1 1

Naná kapu
x1 x2 y
0 0 -1
0 1 1
1 0 1
1 1 2

A Biztos? kapu egy speciális funkciót valósít meg. Nulla bemenőjel esetén logikai 1 szintet adva feszültséggenerátoros jelleggel a bemenetre, vizsgálja, hogy tényleg nulla-e a szint, egyesnél viszont.

A Nosza kapu a Hát kapuk kimenetéhez illeszthető, és az ott található xx jelekből képezi az xx-0.5 értéket, és ennek + előjelénél 1, - előjelénél 0 kimenőjelet ad.

A Nodeilyet kapu úgy működik, hogy a bemenetre adott szinttől indulva exponenciális burkológörbéjű sinushullámmal tér vissza a 0.5-ös értékhez.

Remélem, új gyártmányaink elnyerték tetszésüket. Megrendeléseiket az Impulzuson keresztül várja cégünk: P(r) - ksb

----

Hiába, no, egy zseni már pelenkás korban is zseni :)
Előzmény: PetyaMűvek (18556)
PetyaMűvek Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18556
Sziasztok !

Ha már monóda :-) , akkor álljon itt két saját találmány tőlem is:

A csakazértis kapu és a csakazértse kapu:

Íme az igazságtáblázatuk:

0 0 1
0 1 1
1 0 1
1 1 1

illetve:

0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 0

Egy kis ügyességgel bárki elkészítheti ezt a két logikai ic -t otthon is :-)

Jó 7végét !

Petya
Előzmény: Törölt nick (18540)
Tomsawier Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18555
Kedves Mikee88!

Teljesen jól írtad, Cept Novice ill. HAREC vizsgafokozat tehető le. Mindegyik vizsgafokozattal egyidejűleg Morse vizsga is tehető. Aki egy tárgyból volt eredménytelen az pótvizsgázhat, morze vizsgából pótvizsga nem, csak ismételt vizsga tehető. Sikeres felkészülést kívánok neked! Amit ígértem, a nap folyamán átküldöm.
Előzmény: Mikee88 (18537)
sunair Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18554
Bocsi..
oldrad Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18553
Van egy erre a célra rendszeresített topik " Rádiós adok/veszek" címmel, ott nagyobb eséllyel hirdethetsz, és az Offtopic gyanúját is elkerülöd :

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134311&la=94283922

Előzmény: sunair (18550)
oldrad Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18552
Egyéni állomásoknál :-))
Előzmény: HG4I (18551)
HG4I Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18551
.... és ebből ered a monoLÓG is... :)

stb.
Előzmény: oldrad (18547)
sunair Creative Commons License 2009.10.16 0 0 18550
Eladó 2 db. Motorola Gp320-as urh rádió, 4 db. aksival /nagyon sokat bírnak/ töltővel. Bővebb infó.:http://www.radioprofil.hu/files/GP320_Spec_HU.pdf Az ár megegyezés szerint. Email.:darkveder@freemail.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!