Keresés

Részletes keresés

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4646

Lemaradt: átlátszó tál, hogy oldalról is látszódjon, mi, meddig ülepedett benne, és a folyadéknál is így jobban belegondolva célszerűbb, ha az is valamilyen átlátszó, vagy áttetsző anyagból van...

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4645

Üdv!

Én abszolút nem vagyok kompetens az aranymosásban, de a háztartási dolgokban igen. És nekem is megfordult az elmúlt pár napban a fejemben, hogy egy olyan folyadék volna praktikus ilyen szétválasztósdihoz (a végén), aminek nagyobb a fajsúlya, mint a víznek és egyéb kiválasztandó szemcséknek, de kisebb, mint az aranynak. (Csak én még nem jutottam idáig a saját történetemben.) Szóval van néhány kipróbálatlan, eszement ötletem (hogy jó, vagy nem jó, azt majd a hozzáértők megmondják :), +tényleg csak gondolatébresztőnek szánom, semmi másnak (nem volt még időm fajsúlyra tesztelni ezeket!): zselatin, méz, mosogatószer, sampon, gríz (nem tejben megfőzve, úgy nem gazdaságos), bármilyen krém, joghurt, majonéz és társai, egyéb nem veszélyes anyag, ami megfelel a fajsúlyi feltételeknek + újrahasznosítható módon felhasználható, hogy ne pocsékoljunk, és ne szennyezzük feleslegesen a környezetet.

Úgy képzeltem, hogy egy tálba, mélyebb edénybe lehetne önteni a megfelelő fajsúlyú folyadékot, behinteni vele a száraz, tálban maradt vegyes szemcsékkel és lekanalazni azt, ami nem arany, át egy szűrőbe (hogy újra lehessen hasznosítani a folyadékot), és a végére maradna az arany lefölözése (szintén leszűr, újrahasznosít).

Bár lehet, hogy ez az egész baromság, és csak megártott nekem a meleg. Sajnálom, ha zöldségeket beszéltem, a jószándék vezérelt (tudom, "a Pokolba vezető út is...")

Ui.: az egyéb folyadékok fajsúlyának kiszámításához ajánlom Öveges professzor kísérletét erre, közérthető, és gondolatébresztő is (azt a kísérletet kell keresni, amiben azt találgatja, hogy az arany gyűrű tényleg arany gyűrű-e és ha igen, akkor mennyi lehet megközelítőleg az aranytartalma. Ezen elv, kísérlet alapján az egyéb folyadékok  fajsúlyát is ki lehet aránylag könnyen számolni otthon is)

Szép estét! :)

Előzmény: Axon120 (4644)
Axon120 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4644

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy galliumot lehet-e/érdemes-e arra használni, hogy a sűrítményt tovább dúsítsuk vele? A 6 g/cm3 sűrűsége miatt arra gyanakodnék, hogy nagyjából bármi, ami nem arany, az úszik a gallium tetején, míg az arany nem. Vagy utána problémás lenne az aranyat visszanyerni a galliumból? Esetleg valami reakcióba léphetne a galliummal? Azt tudom, hogy a víz és a levegő nem. Előre is köszönöm a válaszokat!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 4643

A tünetek majdnem mind azt mutatják, hogy csillámfélékről van szó. A csillámfélék hatszöges oszlopos jegecei a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen hasadnak. Ujjal megdörzsölve , vagy körömmel megnyomva még vékonyabb lemezekre hasadnak.  

Az lenne a legjobb, ha megnézne egy kis valódi aranyat. Keressen sötét-vöröses homokot a Dunánál, mossa egy tállal addig, amíg a legalján meg nem találja a valódi aranyszemcséket.

A vörös gránáthomok kimosása során a maradék világos kvarchomok távozásával a homok egyre sötétebb-vörös gránát-homok lesz, majd csak a fekete magnetit-homok marad az arannyal.  Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de ha sikerül, akkor már tudni fogja, hogy mit kell keresni. Természetesen más folyóvizek hordaléka esetén más nehézásványok lehetnek, de az almandin-gránát és a magnetit elég szokványos. Bizonyos mennyiségű feketés-szürke amfibol is lehet a kvarc és a gránát távozása között. A Dunára nem jellemző, de más folyóvizeknél esetleg a fekete ambifol nagyobb mennyiségben lehet jelen, vannak patakok, amelyekből hiányzik a gránát, vagy a magnetit. Egyszerűen arról van szó, hogy a mosáskor a nehezebb fajsúlyú szemcsék lassabban mozognak, míg a könnyebbek gyorsabban. A kisebb aranyszemcsék esetén talán ügyetlen mozdulatokkal egy tapasztalatlan kezdő még elügyetlenkedhetné a dolgot a mosás során, de akkora aranyszemcsék, amekkorák a fényképen voltak, ha egyszer rázással a tál fenekére jutottak, akkor onnan ugyan nem sodródnának el, és a fenéken is maradnának szerintem kb. úgy 90 % valószínűséggel. Az apróbb aranyszemcséket a felületi feszültség is megemelhetné, de akkora arany-darabok amekkorák a fényképen voltak, nemigen úsznának el a felületi feszültséggel. ( A 0.5 mm-esnél kisebbek  még elúszhatnak. ) A múltkor írtam (4432,4434) arról, hogy a 0.5 mm-esnél nagyobb aranyszemcsék gyűröttek szoktak lenni, nehezebbek is, és ezért kissé másképp viselkednek a mosás során, mint a szokványos szemcsék. A csillámfélék viszont nem gyűrődnek, inkább felhasadoznak, és hasadásuk előtt peremük letöredezhet, felbodorodhat.  

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
losznya Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4642

Itt a kulcsmondat: "a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen".

Amit keresel az minden irányból egyformán csillog, vagy ha nem csillog akkor is az adott fényviszonyok között minden oldalról ugyanúgy "töri a fényt".

 

A tálazással kapcsolatban pedig számtalan videó van a YT-on. Csak írd be, hogy gold panning. A tál formája nem annyira lényeges, viszont az alap mozdulatok elsajátításához tökéletes.

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4641

Üdv Mindenkinek!

 

Nos, tettem még pár kísérletet, valamint próbáltam kiművelni magamat fizikából és kémiából is. Jó pap holtig tanul ugyebár... :)

 

Tehát: először megpróbáltam a tanácsoltak szerint kimosni egy tálban az aranyat(?), de vagy nagyon bénán csináltam vagy a fizika szólt közbe. Arra gondolok itt, hogy a lemez alakú szemcsékre másképpen hat a vízben a felhajtóerő (művelődtem), mint ha a szemcse nagyjából gömb alakú lenne. Gondoljunk csak a hajókra, azok is nehezek, és mégis úsznak valahogy. Szóval, mint mondam, vagy nem jól mozgattam a tálat, vagy eleve ilyen lapos, lemez alakú szemcséket nem is lehet így kivadászni (vagy nem egy abszolút fakezű kezdőnek). Ezt a kísérletet ezen a ponton befejezettnek nyilvánítottam.

 

Ezután a kémia-, és ásványtan továbbképzésem következett, különös tekintettel arra, hogy mi, mikor, és hogyan korrodál. Ennek eredményeképpen belefogtam következő kísérletembe, még mindig ugyanazzal a tesztcsoporttal. Az összes szemcsét ismét 20%-os ecetbe (új adag) helyeztem és annyi "őstengeri" sót szórtam hozzá, hogy már a só a végén nem tudott feloldódni benne (tömény ecetes-sós oldatot készítettem), mindezt egy lapos aljú porcelán tálkában (kiraktam a szabad levegőre kintre, nem fedtem le). Eredménye 24óra után: a szemcsék fele korrodálódott, vagyis fekete lett, vagy áttetsző világosbarna és mindkét színváltozat a fényét teljesen elvesztette. Gyanítom, hogy ez a fele nem arany... ;)

Az egész 1/4-e még mindig fémesen, világossárgán csillog, valamint a maradék 1/4 kicsit sötétebb sárga színű szintén. Fontos: mindegyik szemcse lapos, mintha hengerelték, vagy lapították volna, ezért oldalról nézve a nagyjából lapos teteje (van ami szabad szemmel teljesen laposnak tűnik, valamelyik kicsit gyűrtnek vagy nem teljesen síknak) a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen. Meg ne kérdezzétek, hogy mennyi a fény beesési szöge ilyenkor, ha csillog, mert ennyire okos nem vagyok! :)

 

Szóval ezek után megint megpróbáltam klasszikus módon mosni, de nem tudtam vele zöldágra vergődni... Illetve helyesbítek, mert a fekete szemcsék felének mintha csökkent volna a fajsúlya, ezért a víz felszínéhez közelebb úszkáltak és így könnyen le lehetett önteni őket.

 

Egyébiránt -amint a mellékelt ábra is mutatja-, én is szeretek kísérletezgetni (más témakörökben), de ez most úgy érzem kifog rajtam. Viszont szeretném, ha kiderülne, hogy mivel is szórakoztattam magamat az elmúlt pár napban, jó lenne tényleg tudni, mi van a homokban? :)

Ígértem egy e-mail címet: aurum333@freemail.hu

Ide várom a max. 3 önkéntes jelentkezését (postázási cím, postafiók megadásával, részletek lásd előzmények), akik tudják, hogy mit, hol, hogyan kell keresni, és segítenének nekem megoldani ezt a kérdést!

 

Köszönöm Mindenkinek az eddigi segítséget, nagyon kedvesek vagytok!

Előzmény: HUN. gyerek (4640)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.23 0 0 4640

Én megtudom neked állapítani, nekem küldhetsz mintákat ha úgy gondold! ;)

 

A kémiában is jártas vagyok és kísérletezni is szeretek.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)
dez1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 4639

1 lapos aljú tálba tedd be, önts rá kevés vizet (0,5 cm magasan) önts bele nagyon kevés (2csepp) mosogatószert.

 

Rázd a tálat kicsit megdöntve, hogy az anyag öszegyúljön az egyik oldalon - kb 1 percig.

 

Utána kezd el nagyon lassan körkörösen mozgatva elmosni az anyagot. Ami legutoljára ott marad, az lesz az arany.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4638

Ui.: valahol a fórum elején olvastam, hogy régen aki aranyat talált, azt a saját lapátjával csapták agyon... De ugye ez csak városi legenda??? ;) Ha mégis valami csoda folytán megfogtam volna az Isten lábát, én nem szeretnék így járni! :)

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4637

Kedves Mindenki!

 

Először is köszönöm a hozzászólásokat, válaszokat. Mértéktartó vagyok mindenféle kemikáliák használatát illetően (+2 minden lében kanál kiskölyköm is van), úgyhogy a sósavas próbát nem áll módomban elvégezni. Viszont kísérletet tettem -tudom, szinte közelében sincs hatásfokát tekintve- 20%-os ecetsavas áztatással. 8 órás áztatás, zárt kisüvegben (műanyag csavaros kupakkal), többszöri rázás, 4 "nyitogatás" után a következőket tapasztaltam:

1. egy darab valami pezsgett csak benne kb. 5 percig, szerintem véletlenül került bele. Ezután semmilyen pezsgést nem lehett látni, többször is megnéztem, rázás előtt és után.

2. azok a szemcsék (3 db volt), amik eredetileg ezüstös-jégkékes színűek voltak, azok bezöldültek;

3. a 14karátos aranysárga-színű szemcsék (kb. az összes szemcse felét alkotta) még ragyogóbb sárgák lettek; 

4. a rézszínű vagy kicsit sötétebb aranysárga szemcsék (az összmennyiség kb. 1/4-e) szintén ránézésre szebben csillogtak;

5. a bronz színű példányoknál (maradék 1/4) vettem észre némi sötétedést, értsd ezt úgy, hogy a fénye megmaradt, de maga a színe sötétebb lett, olyan barnás-fekete. Idáig jutottam perpillanat.

 

Nehéz lenne megmondani hogy a homokhoz képest  vizesen hol voltak az említett szemcsék, mert "fönt is, lent is". +Én nem vizesen, hanem teljesen száraz állapotában mazsoláztam szét a szemcséket és a homokot, nekem ez jobban kézreállt. 

Nem értek a fizikához sem túlzottan (azért van, amihez igen :), de nem lehetséges, hogy a földalatti vízerek esetleg másképp mossák ki az aranyat a teszem azt termésarany rétegből, mint a felszíni vizek? Gondolok itt eltérő erőhatásokra, nyomáskülönbségre, eltérő környezeti körülményekre..., és ezért lehet talán más az alakja, mint a felszíni arany-darabkáknak (pelyheknek)? 

+amikor vizes volt a homok a tálban, "lötykölés" hatására a tetején fekete és vörös szemcsék rendeződtek össze nagyjából egy csoportba vagy vonalba, attól függően, hogy hogy mozgattam a tálat, valamint szárítás után több mágnesezhető részecskét találtam.

 

Nagyjából ennyi infóval tudok szolgálni. Viszont van egy ötletem: egyrészt a kép, bármennyire is igyekeztem, nem adja vissza teljesen a valóságot (magyarán pocsék lett), másrészt egy orvostól sem várhatunk távgyógyítást, ha betegek vagyunk... Tehát arra gondoltam, hogy én szívesen elküldenék (saját költségemen, örökbe) mondjuk 3 hozzáértőnek  itt a fórumról láttamozásra néhány "szűz-szemcsét" (amit nem eceteztem), mindegyik színvariációból 2-3-at, hogy végre kiderülhessen, mi rejtőzik a homokozóban (a gyerekeimen kívűl :)?

Ha bármelyikőtöket is érdekel a dolog, és valóban tud segíteni a kérdés eldöntésében, az kérem szóljon (ha lesz jelentkező, akkor megadok itt egy erre a célra létrehozott e-mail címet, amire majd el tudjátok küldeni a postázási címeteket)!

A vállalkozó kedvűek segítségét előre is köszönöm, várom az esetleges további észrevételeket is!

 

Szép, és hűvös estét Mindenkinek!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.21 0 1 4636

Ami folyami homokban csillog az arany mellett csillámféléle; biotit, flogopit, muszkovit valamint esetleg szemétből származó fémtörmelék lehet. Egy régebbi folyami hordalékrétegben feltehetően még nincs fémreszelék, fémtörmelék. A fém az arany és a platina kivételével feloldódna sósavban, de a csillámfélék nem. Egyszer én is beáztattam csillámféléket sósavba. Nem oldódtak, de kioldódott belőlük valamennyi vas, elvesztették az aranyos csillogásukat, színtelenek és átlátszóak lettek. 

Az aranyat a társaságáról is meg lehet ismerni, . Az arany nehéz fajsúlya miatt tálban mosáskor többnyire legalul szokott lenni, fekete magnetit és vörös gránát alatt. Mivel legalul van, csak fárasztó mosási munka végeztével szokott megcsillanni, a fekete magnetitszemcsék között. Ha a homok tetején csillogtak a szemcsék, akkor kétlem, hogy arany lenne. Milyen színű volt a homok? Ha vörös vagy fekete, akkor van rá esély hogy aranyszemcsékről van szó, egyébként nem. 

A fénykép alapján nem hiszem, hogy arany lenne... 

Előzmény: HUN. gyerek (4632)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4635

Sziasztok!

 

A padomon szeretném lecserélni a dróthálót egy sűrűbb szövésűre (a mostani 10mm*5mm). Tudtok nekem segíteni, honnan szerezhetek, és nem egy 25m-es darab kell, hanem ahol le is vágnak. Vagy ha van valakinek elfekvő, szívesen megvenném.

 

Thx. Dani

AlbaEcclesia1985 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4634

Én is a bányavárosok miatt gondoltam, meg ugyebár régen még mostak benne aranyat...

Mégis valószinűleg csak a felső szakaszon lenne érdemes próbálkozni szerintem. Persze azért elnézek még pár helyre az alsón is, hátha :P

Előzmény: dez1 (4628)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4633

Segítő nem kell??? ;)

Előzmény: Alíz Jana Alíz Jana (4626)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4632

Szia!

 

Én azt tanácsolom neked hogy rakd bele őket tömény sósavba pár napra műanyag üvegben, néha nyisd fel a tetejét és utána rázd össze kicsit. Ha arany nem lesz semmi baja, ha valami más akkor beoxidálódik. Én ékszerekkel próbáltam régebben.

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4631

Sziasztok!

 

Első írásom a fórumon.

Elkészült a padom, voltam kint mosni, és szeretnék tanulni az öregektől. Ha valaki ki szeretne menni 2015.07.25.-én szombaton a Dunára, szívesen vele tartanék. Most hogy kipróbáltam a padomat, látom milyen sok mindent nem tudok még a használatáról. Budapesttől 100 km. távolságon belül mobil vagyok.

 

Örülnék ha sikerülne kimenni.

 

Addig is üdvözlet mindenkinek.

 

 

losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4630

Kedves "Aranyászok"!

 

Természetesen ne add fel a keresést, hiszen ha a kút valamikori folyami hordalékba fúródott ami aranyat is hordott akkor minden esélyed megvan, hogy aranyat találj a szivattyú által felhozott homokban. A szétválasztáshoz meg inkább tálat vagy cserépalátétet(tálkát) használj, mint ecsetet. Persze ha már tudod, hogy mit keresel akkor akár ecsettel is nekimehetsz.

 

Biztosan meg lesz az a szemcse!

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4629

Kedves losznya!

Köszönöm a gyors választ! Megnéztem a képeket (korábban is próbáltam a neten jó fotókat keresni, de nem igazán találtam). Annyiban pontosítanék, hogy négyféle színű szemcsét találtam, tehát egy szemcse csak egyféle színű (egységes) és mint ilyenből négy különbözőt tudtam megkülönböztetni. Ettől függetlenül (hogy nem arany) nekem nagyon tetszenek, nem bántam meg a sok vacakolást vele, mert legalább elmesélhetem az unokáimnak, hogy ezt is megpróbáltam... :)

 

Megjegyzés: engem sosem érdekelt kifejezetten sem az arany, mint nemesfém, sem az aranymosás, egészen "véletlenül" csöppentem bele a témába. Történt ugyanis, hogy kutat furattunk a kertbe, és az elején olyan sok homokot felszívott összességében, hogy egy homokozónyi, 2 liszteszsáknyi, meg 8 talicskányi homok lett belőle mostanáig (és még lesz is, úgy vettem észre). A gyerekeimmel játszottam a homokozóban, amikor feltűntek ezek a szép, fényes szemcsék. Aztán gondoltam egyet, és egy kisvödörnyi homokot egy tál vízben 0,5mm-es kis levesszűrővel átmostam és átszűrtem, majd a szűrletet kiszárítottam, és egy tálcán apránként egy ecset segítségével átválogattam. A végeredmény látható a képeken. (A kút teljes hossza: 11m, állandó, legmagasabb vízszint: 6m, kút teljes újratöltődési ideje: 45 perc, 3membrános ukrán szivattyúval való szívás időtartama: 17 perc, ennyi idő után fogy el a kútból a víz, +a víz egy kb. 70cm-es agyagréteg alól jön, igazából úgy tapasztaltuk, hogy minnél gyakrabban van szivatva, annál kevesebb benne a homok)

 

Tehát, ha jól láttam/értettem, akkor az arany pelyhek sosem teljesen sima felületűek, hanem "gyűröttek", "rücskösek", akármilyen kicsik is, valamint mindig világossárga színűek és "cakkos", "töredezett" szélűek, és nagyjából ellipszis vagy ovális alakúak. Adódik a kérdés, hogy érdemes-e tovább kutatnom a "kút-homokban" vagy abszolút badarság? Több oldalt is elolvastam itt a fórumról (még nem végeztem vele :), de mindenhol csak patakokról és folyókról volt szó, ilyesmi lehetőségről nem találtam még információt, érdekelne, hogy egyáltalán elméletileg lehetséges-e?

 

Egyébként azért reménykedtem, hogy arany, mert 1. megnyertem volna a családi fogadást, 2. másrészt meg minimális mennyiségű homokot mosogattam át ezért a mennyiségért, 3. találtam néhány fotót termésaranyról és azok között láttam sötétebb sárga-rezes-bronzos színűt is, azért gondoltam, hogy amit én találtam, az esetleg az vagy annak darabkái.

 

Mindenesetre minden tiszteletem azoké, akik akár hobbi szinten, de komolyan, akár főállásban is esetleg ezzel foglalkoznak, mert úgy látom, nem egyszerű kenyér-kereset!

A választ/válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek! :)

dez1 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4628

Én anno leeveztem rajta zólyomtól, nem láttam aranymosókat....  De tekintettel arra hogy ott folyik el a híres felvidéki bányavárosok alatt, biztos lehet benne valami.

 

Tegnap délelőtt mosogattam kicsit aranyosfőnél az aranyos folyóban kicsit, nagyon szép csillámpala lemezkéket mostam. Azért 1 aranyszemcsét is találtam, de nem többet:( 

 

De nem gond, megyek én még arra..

Előzmény: AlbaEcclesia1985 (4620)
losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4627

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a képen létható "arany" nem arany.

A mosott arany általában egyféle színű, amit ha egyszer felismersz többé nem téveszted el.

A 2265-ös hozzászólásban láthatsz képeket róla.

Előzmény: "Aranyászok" (4625)
Alíz Jana Alíz Jana Creative Commons License 2015.07.19 -1 0 4626

40km es koron belul igen ;-)

Előzmény: HUN. gyerek (4624)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4625

Kedves Mindenki!

Szeretném megkérdezni, hogy ami a képen látható, az arany-e vagy sem? A családom meg én nem vagyunk közös nevezőn ez ügyben, viszont egyikünk sem ért hozzá kellőképpen.

Én négyféle színt tudtam megkülönböztetni: ezüstös-jégkékes, 14 karátos aranyékszer-sárga, rézszínű, és bronz-színű. A darabkák laposak, némelyik szabálytalan, de többségében nagyjából kör alakú, fényben csillognak. A darabkák "mosottak", szabadidőmben egyenként szedegettem ki a homokos tálból.

Szóval aki ért hozzá, kérem írja meg!

Köszönöm!

HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4624

Te mostál már ott?

Előzmény: Alíz Jana Alíz Jana (4623)
Alíz Jana Alíz Jana Creative Commons License 2015.07.19 -1 0 4623

Recsk környékén már majdnem jó helyen jársz ;-) 

Előzmény: HUN. gyerek (4622)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4622

"Külföldön is érdekel. Ausztria, Szlovákia vagy bármi de csak ahol érdemes!"

HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4621

Sziasztok!

 

Nógrád vagy Heves megyében melyik folyóban vagy patakban érdemes aranyat mosni? Elsősorban a Recskre patakokra gondoltam de bárhol érdekelne. Esetleg személyes tapasztalatai vannak valakinek errefelé? Mosott már erre valaki?

 

Én még segítőnek is elmennék ha úgy van! Várom a válaszokat!

 

Üdvözlettel; HUNgyerek

AlbaEcclesia1985 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4620

Sziasztok!

Jelenleg Esztergomban élek. Valaki közületek járt már a Garamon? Tudtommal kéne ott lennie aranynak, de van vagy 3-4 vízduzzasztó rajta! Én a torkolatnál jártam, és találtam, de az szerintem simán lehetett a Duna hordalékából! Talált már valaki aranyat a Garam alsó részében, vagy csak fent érdemes keresgélni?

 

BLAtti Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4619

Senkitől sem vásárolják meg, mivel nem bevizsgálható (legalábbis messze nem olyan egyszerűen, mint ahogy beolvasztva vizsgálják). 

Ha az az arany mosott arany és hazai, akkor szinte kizárt, hogy 14 karátos legyen az a por.

Szerintem át kellene mágnesezni szárazon, szitán keresztül. ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás hirtelen, mindenféle építés, hacuka nélkül.

Ezzel is már sokat fog javulni a helyzet, de az igazi egy Miller asztalos, vagy rozsdás lapos tisztítás lenne.

 

 

 

Előzmény: Imeon01 (4618)
Imeon01 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4618

Ohh. Köszönöm. Csak piszkos is. Meg olvasztani is..  annyit sikerült megtudnunk hogy valószinüleg 14karátos keverék. Súlya miatt gondolom sok egyéb fém is van benne.. 

ahdgy Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4617

Szia. Tőlünk nem vásárolták meg, mert először össze kellett olvasztanunk. Azt mondták, átveszik. de előtte független szakértővel bevizsgáltatják, és egy picit belefúrnak. Eddig ennyit tudok

Előzmény: Imeon01 (4616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!