Keresés

Részletes keresés

SLX-350 Creative Commons License 2022.10.04 -1 2 182854

" .... stb. virágföld azaz 100% ronuszta.... "

 

Gondolom a robusztára gondoltál. Nem egészen értem ezt a mítoszt az arabika körül. Beszéltem néhány kávés üzlet dolgozójával, egybehangzóan az volt a véleményük, hogy a robusztából is kiváló kávét lehet készíteni.

Előzmény: Horyk1 (182824)
RuleZ81 Creative Commons License 2022.10.04 0 0 182853

Sziasztok,

 

A kávégépben lévő ptfe vizcsövekre lehet valahul uj sárgaréz fittinget kapni?

Kép
Nem találtam, és kettő ereszt.

Köszi

 

 

yeahhh Creative Commons License 2022.10.02 0 0 182852

Köszi, megnézem.

Előzmény: ogrEicsab (182851)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.28 0 0 182851

avx

Előzmény: yeahhh (182850)
yeahhh Creative Commons License 2022.09.28 0 0 182850

Hol vetted? Rengeteg kávés hókuszpókusz :) volt/van itthon, de ilyenhez még nem volt szerencsém.

Előzmény: ogrEicsab (182846)
lion840621 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 182849

Akkor lehet beszerzek egyet. Az jó ha nincs csatorna :)

Előzmény: ogrEicsab (182846)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.25 0 0 182848

Jah és mindegy az 57 v. 58 mm, mindkettő jó, bár nem tudom van-e valós méretbeli különbség, lehet csak elírás.

Előzmény: RuleZ81 (182844)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.25 0 0 182847

A legjobb vízterítése mindenképp a gyári alunak van, de annak hitvány az anyaga. Én még ezen kívül csak az Expolygonos 4 lukas és a Danettis 6 lukas rezet próbáltam. Mindkettő viszonylag oké volt gyári felsőszűrővel. A réz - alu párosítás valóban lehet para, de nincs vele hosszútávú tapasztalatom, mert nekem elég hamar rézbojler került anno a Gaggiámba.

Előzmény: RuleZ81 (182844)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.25 0 0 182846

Én használok pl. , nagyon sokat javít a vízterítésen, nincs csatornásodás még az én híresen rossz vízterítésű ECM gépemnél sem. Továbbá igen, tisztán tartja a felsőszűrőt is.

Előzmény: lion840621 (182843)
öccse Creative Commons License 2022.09.21 0 0 182845

Tisztán tartja a felső szűrőt.

Előzmény: lion840621 (182843)
RuleZ81 Creative Commons License 2022.09.21 0 0 182844

Szia,

 

A gépről, ez egy 5KES100E kichenaid amit a Gaggia gyártott ugyanazzal az alu bojlerrel mint a régi classic-ok.

Na de "szerencsére egy rakás felsőszűrőtartó van:

6 lyukasok:

expolygon 6 lyukas nikkelezett réz

danetti 6 lyukas réz

kavegepalkatresz.cady 6 lyukas nikkelezett réz

avxcafe 6 lyukas nikkelezett réz

Utóbbi kettő szerintem egyforma az expolygon azt írja otthoni gépekhez nem javasolt, miért?

4 lyukasok:

expolygon 4 lyukas réz

expolygon 4 lyukas inox

gastrobolt 4 lyukas gyári alu

 

Nem mindenhol írnak méreteket, de úgy fest csak a gyári alu 58mm a többi 57.

Ez okoz a problémát? Mert ezeket a 6 lyukasakat írják külföldi oldalakon, mint tuning a jobb vizeloszlás érdekben.

Az 57mm-esekhez más modellek is vannak felsorolva

57mm: GAGGIA E90/D90 TE/TD XE/XD 

58mm: Classic, baby stb

 

Ami számomra kérdéses a réz és alu párosítása. A kettő érintkezve az alu anód a réz katód lesz. Nem zabálja meg az alut majd szépen lassan?

Szóval emiatt inkább a nikkelezett lenne jobb?

 

 

 

 

 

Előzmény: ogrEicsab (182842)
lion840621 Creative Commons License 2022.09.20 0 0 182843

Használt már valamelyikőtök ilyen fém szűrőt amit a kávé tetejére kell tenni? Lehet valami pozitív hatása?

ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.20 0 0 182842

Attól függ, hogy melyik 6 lyukas? Az expolygonos rozsdamentes, vagy a Danettis réz? Utóbbi okés. 

Milyen évjáratú a Classic amúgy?

Előzmény: RuleZ81 (182841)
RuleZ81 Creative Commons License 2022.09.20 0 0 182841

Sziasztok,

 

Gaggia classic-be tett valaki 6 lyukas felső szűrőtartót?
Vettem egy gépet, de hiányzik róla, és arra gondoltam lehet érdemesebb lenne azt venni a 4 lyukas helyett, talán jobb a vízeloszlás ezzel.

Esetleg valakinek felesleges gaggia szűrőtartó?

Tapasztalatok?
Köszi!

Giuseeppe Creative Commons License 2022.09.19 0 1 182840

Azért sem tudunk nagyon válaszolni az eredeti kérdésre, mert nem nagyon szoktunk őrölt kávét venni. Inkább szemeset, és azt frissen őröljük, függetlenül attól, hogy aztán mivel készítjük el. Régebben, amikor még vásároltam őrölt kávét, akkor nekem a Lavazza Crema e Gusto bejött, sőt, az később szemesben is ízlett. Ha kotyogós (vagy annak mondott) kávéfőzőt akarsz, akkor szerintem egy Bialetti Moka Express megteszi, az a klasszikus olasz kávéfőző. Van belőle sokféle méret. Arra kell figyelni, hogy annyi kávét és vizet tegyél bele, amekkora a kapacitása, ne kevesebbet.

Előzmény: NaEz Igen (182836)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.18 0 2 182839

Úgy jön össze a virágföld a kávéfőzővel, hogy az említett "kávék" sokkal inkább alkalmasak virágföldnek, mint kávénak, a minőségüket tekintve.

Előzmény: NaEz Igen (182830)
H_G Creative Commons License 2022.09.18 0 3 182838

"erre lehetett volna reagálni, de úgy látszik, a kávét kedvelőket nem a kávé minősége érdekli, hanem az, hogy legalább félmilliós kütyükkel állítsák elő, ettől érzik jól magukat."

 

Ilyen esetekben érdemes egy kicsit még tájékozódni, elolvasni 1-2 általános bevezetőt a témához, mielőtt újra megfogalmazod a kérdésedet, mert ha nem kaptál rá választ, valószínűleg nem volt jó az eredeti kérdés. (A köznyelvi "erős"-ön mindenfélét értenek, e helyett a kávéhoz már valamennyire értők több, pontosabb kifejezés közül szoktak választani.)

  

A félmilliósozás elég rosszindulatú trollkodásnak hangzott, amit ez egyszer még elengedtünk a fülünk mellett.

 

Előzmény: NaEz Igen (182836)
H_G Creative Commons License 2022.09.18 0 0 182837

Az tökmindegy, hogy a fedelet emelgeti-e a gőz (egyébként nem szokta, ezek nem zárnak annyira jól), annak semmi köze a kávé milyenségéhez. Hogy milyen egy súlyszelep, azt könnyen megnézheted a YT-on a Bialetti Brikkára keresve.

 

Előzmény: NaEz Igen (182836)
NaEz Igen Creative Commons License 2022.09.18 -3 0 182836

Ha rákeresel a kotyogós szóra, akkor rengetegféle kávéfőzőt találsz, amelyiknek könnyű fém fedele van, amelyiket a kifolyó forró kávé lötyögtet.

 

Az elején írtam, hogy erős kávét keresek, a boltokban lévő csomagokon jelzik, hogy saját skálájukon hatos, nyolcas, stb. az erősség, de mivel minden cégnek saját skálája van, erre lehetett volna reagálni, de úgy látszik, a kávét kedvelőket nem a kávé minősége érdekli, hanem az, hogy legalább félmilliós kütyükkel állítsák elő, ettől érzik jól magukat.

 

Amúgy sajnálom a kávé kedvelőket, hallottam nagy káromkodásokat, hogy tavasszal 400 körül voltak kávés akciók, ma már ezresbe kerülnek a negyed kilós őrölt kávék és ez még csak a keydet.

Előzmény: H_G (182834)
lion840621 Creative Commons License 2022.09.17 0 0 182835

Köszi! Mértem hogy kb 6,5grammnál már nem ér hozzá. Rendeltem egy normál szűrőt kísérletezni, abba több helye lesz a kávénak.

Előzmény: ogrEicsab (182829)
H_G Creative Commons License 2022.09.17 0 0 182834

Az nem a török módszer, hanem leginkább német. A török kávét nem szűrik, csak óvatosan leisszák a zaccról. Lényege a nagyon finomra őrlés, törökhöz előre daráltat itt nem kapsz a boltokban. (A délszlávoknál igen.)

 

A szarvasi Kotyogós kávéfőző, a kategória névadójátt ajánlották neked, de azt már nem gyártják, nem fogsz kapni. (Bár ezen a néven szívesen rádsóznak vmi kínai vacakot.) Az utolsó éveiben (-tizedeiben?) már az eredetiben sem volt súlyszelep.

 

A súlyszelepes kategória egyetlen képviselője manapság a Bialetti Brikka, de azt pár évente teljesen újratervezik (egyre spórolósabb megoldásokkal, bár nem olcsó termék), nem követem már, hogy mostanában éppen jó-e.

 

Az előző hozzászólóval nem értek egyet annyiban, hogy szerintem a Lavazza kotyogós kávéfőzőkbe teljesen megfelelő minőség.

 

Előzmény: NaEz Igen (182833)
NaEz Igen Creative Commons License 2022.09.17 -1 0 182833

Nem akarok vitát generálni, csak jelzem, hogy eddig többnyire "törökös módra" ittam a kávét, forró vízzel leöntve és leszűrve ivás előtt.

 

Tapasztaltam, hogy kotyogóssal kicsit jobb az íze, végig olvastam a főcímben ajánlott weboldal cikkeit és az ottani linkeket is megnéztem, de félmilliós vagy csak százezres gépek beszerzése nincs arányban egy kicsit még jobb kávéízzel.

 

(Az ominózus weboldalakon is kicsit dilettáns a szemlélet, technikai dolgokat átugorja és a pénzre helyezi a hangsúlyt, miközben minden értelmes ember tudja, hogy a technikai paraméterek tartósan fontosak, míg az árak mindig változnak, kéne szólni neki, hogy ha még írja a weboldalt, erre figyeljen.)

kopiteki Creative Commons License 2022.09.16 0 0 182832

Örlőt

Előzmény: kopiteki (182831)
kopiteki Creative Commons License 2022.09.16 0 0 182831

No, csak hogy érthető legyen. Ugyan én nem vagyok szakértő csak szeretem a jó kávét.

Ezeket felejtsd el, meg a lavazza is csak egy középszerű kávé, pláne a tégla (értsd 25dekás ) kategóriában.

Mivel mindenkinek más az ízlése senki sem fogja megmondani, hogy neked mi ízlik. Ki kell próbálni. Igen, többfélét. Lehet, hogy valamelyik bejön. Ez tart a legtovább. Mivel ez is pénzbe kerül, el kell döntened, hogy mennyit tudsz rászánni.

Előbb utóbb rá fogsz jönni, hogy nem véletlenül mondják a jó minőségű őrölt, a kávégépet, a kávét.

Egyelőre olvass vissza, nesajnald rá az időt, és próbálkozz. Sajnos a jó/vagy jobb kávé drága, és ahogy nézem drágább lesz.

Előzmény: NaEz Igen (182830)
NaEz Igen Creative Commons License 2022.09.16 0 0 182830

Nem pontosan értem, hogyan jön össze a virágföld a kávéfőzővel, eddig a következő, őrölt 22-25dkg-os kiszerelésű kávékat ajánlották nekem beszerzésre:

 

Lavazza, Eduscho dupla, Karaván, Paloma, Tchibo family, Bravos classic

 

Kicsit elbizonytalanodtam, mert a Paloma-ból három félét is láttam, az egyik barna, a másik kettő piros csomagolású, és a Bravos classic-ból is kétféle csomagolás van, melyiket ajánlott megvenni?

(Árban nagyjából 3eft alatt van mindegzik, ha jól emlékszem, így az ár nem tényező)

 

Írtad a Wiener extra-t, abból csak kilósat láttam, kisebbet nem, keresek még boltot, ahol van, ideális lenne 10dkg-s kiszerelés, abból vennék akár tucatnyi különbözőt is alapos kóstolásra. :-))

Előzmény: Horyk1 (182824)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.09.15 0 0 182829

Nem, mert annyit kell beletölteni, hogy épp ne érjen hozzá. kell 1-2 mm légrés, hogy csak a főzés közben, után érjen hozzá amikor megdagad a kávépogácsa.

Előzmény: lion840621 (182825)
fistic Creative Commons License 2022.09.09 0 0 182828

Már el akartam kezdeni írni az alapokat... De annyiszor le lett már itt írva... Keresd vissza ha gondolod.

Előzmény: lion840621 (182827)
lion840621 Creative Commons License 2022.09.09 0 0 182827

Annyit tudok erre mondani hogy valahol el kell kezdeni :)

Előzmény: fistic (182826)
fistic Creative Commons License 2022.09.09 0 0 182826

Nem tudom, hogyan lehetnék objektív, úgy hogy ne tűnjön fellengzésnek, de a gép amit megjelöltél leginkább csak az eszpresszó megcsúfolására jó...

Előzmény: lion840621 (182825)
lion840621 Creative Commons License 2022.09.09 0 0 182825

Sziasztok! Most ismerkedek az eszpresszó főzéssel. Vettem egy Eta Storio kávófőzőt nyomásnövelő szűrő van benne. Az érdekel hogy a valódi eszpresszó gépekben is hozzáér a kávéhoz a gép vízkifolyója amikor berakom a helyére a kávékart? Kicsit furcsa hogy erőt kell kifejteni a kar elfordításához mivel ellenállást csinál a kávé, hiába lett tamperele előtte. Köszönöm a válaszokat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!