Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Az írott angol elég, ha nem vagy bizalmatlan típus, mert a vizsgálat eredménye röviden össze van foglalva Gary Taubes "Why We Get Fat" könyvében (Knopf, New York, 2011), ami amúgy is nagyon jó és mindenképp érdemes elolvasni.
Szóval, a stanfordi kutatók egy éven át tartattak négy különböző diétát emberekkel és monitorozták azokat az adataikat, amiket a szívbetegségek előjelzésében fontosnak tekintünk. "Traditional" diéta néven szerepel az a low-fat, high-carb, sok mozgás előírás, amit a kormányzat támogat és az orvosok jellemzően ajánlanak a pácienseiknek; az Ornish, ugye, ennek egy még extrémebb változata. A Zóna, elsősorban élsportolóknak kitalálva, kicsivel CH-szegényebb és jelentősen fehérjedúsabb a tradícionálisnál.
A lényeg a táblázatban:
Tehát az Atkins diétázóknak (eleinte max. 20, később max. 50 g CH naponta és korlátlan vörös hús meg állati zsír) javult leginkább az összes fontos értékük. Legnagyobb súlycsökkenés (ez még nem is fontos) és vérnyomáscsökkenés, legnagyobb csökkenés az igazán fontos trigliceridszintben. Az LDL koleszterijük kissé emelkedett, míg az Ornish diétázóké csökkent -- ennek a 70-es években nagy jelentőséget tulajdonítottak volna. De ma már ismert, hogy sokkal többet számít az LDL-HDL arány, és az is az Atkins-diétával javult a legtöbbet, mivel az ő HDL-jük erősen emelkedett. (Az LDL két alfaja is nagyon számít, minthogy csak az egyik
A vicces a dologban, hogy a vezető kutatő, Christopher Gardner (director of Nutrition Studies) maga 25 éve vegetáriánus és a prekoncepciója bevallottan az volt, hogy az Atkins-diéta veszélyességét fogja majd bebizonyítani. Így némileg kelletlenül ismeri be, hogy az adatok az ellenkezőjét mutatják. De beismeri!
Koszonom, hogy konstruktíven válaszoltál. a célom a párbeszéd, és szeretném elmagyarázni az embereknek, hogyan lehet objektíven nézni a mérési eredményeket. ehhez értek, és "a nemzetem erre oktatom, nem kozépiskolás fokon" :D tehát nem mások megalázása, hanem párbeszéd, ahol elojonnek olyan aspektusok is, amelyek nem voltak ismertek számotokra, számomra. így én is sokat tanulok. :D
vissza a cikkhez. az eredeti cikk korrekt. nem is lehet más, mert abban az esetben nem hozták volna le az egyik legjobb orvosi lapban.
a cikk konkrétan korrelációt talált a noknél a tejfogyasztás mértéke és az élettartam illetve a csonttorések kozott. a férfiaknál nem.
most térjunk vissza ahhoz a ponthoz, amit alább írtam: hipotézis-elmélet-tény, és korreláció - ok-okozati osszefuggés.
a cikk nem írja egy helyen sem, hogy a tej lenne az oka, csak korrelációról beszél.
We observed a dose dependent higher rate of both mortality and fracture in women and a higher rate of mortality in men with milk intake, a pattern not discerned with other dairy products. Milk intake was not associated with fracture rate in men.
aztán felsorolja a tanulmány eros és gyenge pontjait: Strengths and weaknesses of this study
ez is korrekt hozzállás.
mivel nincs bizonyítéka arra, hogy a tej az oka a korrelációnak, ezért a végén hipotézist állát fel.
Potential mechanism One potential candidate for the discrepant results for different types of dairy products is D-galactose content.
potenciális, lehetséges mechanizmus. de erre nincs bizonyítéka, inkább elfilozofál pár elméleti lehetoségen. ezért nem emeli még elmélet szintjére sem. tényként meg sehol sem kezeli.
a cikk korrekt, a magyar szerzo viszont tudatosan csal, amikor ezt a cikket írja bizonyítékként arra, amit kitalált. az o "tényére" ugyanis nincs bizonyíték.
pár szót a csontritkulásrol. ha jól vettem ki a hozzászólásaidból, a te problémád is ez a betegség.
tobb elmélet van, miért alakul ki, de egyik sincs teljesen bebizonyítva. valszeg egy bonyolult, tobb tényezos probémakolonc az oka. mivel nem tudjuk a betegség etiológiáját, nem megy a gyógyítás sem. ma már teljesen felhagytak a hormonális kezeléssel, és igazából nem hat a kalcium + D-vitamin kezelés sem. minimális effektus, inkább csak lassítja a betegséget. akkor sincs jobb eredmény, ha K2-t adnak hozzá.
a csontok állapotára a mozgás van a legjobb hatással. ha nincs ízuleti probléma, sokat sétálj. az aktiválja a csontépíto sejteket.
visszatérek a cikkhez.
a valódi tudós vice verza gondolkodik. sokszor elofordult már, hogy egy csoport úgy alakult ki, hogy eleve terhelt volt. ebben az esetben például meg kell nézni azt is, hogy ezek a személyek nem voltak-e eleve genetikailag terheltek, és mindent megtéve a gyógyulás érdekében tobb tejet ittak. de a tejben levo kalcium (és semmilyen mís kalcium) nem nagyon segít. így nem javilt az eleve rosszabb helyzetuk, tobb volt a balesetuk, nem hosszabbították meg az eleve rovidebb életuket.
ez az, amit úgy hívnak, hogy tézis, antitézis, szintézis.
továbbá lehet egy csomó más faktor, amit a szerzok nem vettek és nem is vehettek figyelembe.
ezért 1 tanulmány az nem jelent semmit. majd ha lesz 5-10, kulonbozo államokbol, ahol mások az étkezési szokások, még jobb ha 2-3 kontinensrol, akkor már valódi korreláció lesz, és elméletre emelkedik a mostani hipotézis. ha pedig megtalálják az okot, akkor lesz bizonyított tény. igen, tény csak akkor van, ha bizonyítás is van. ebben a cikkben nincs, és a szerzok nem is kezelik tényként, hogy a tej okozná a problémákat.
ami a galaktózist illeti: az emberen nincs bizonyítva semmi. tobb száz olyan személyes mérés van mogottem amikor egy állatfajon valami rosszat okozot, másikon, és/vagy emberen nem. ugyanez érvényes a pozitív hatásokra is. a cikkben említett egér pl. sokkal rosszabb faj az eredmények interpolációjára az emberre mint a patkány vagy kutya. a légzoszerveknél pl. a horcsog a legjobb. persze az is igaz, hogy az egér a legolcsóbb.
hozzáteszem, hogy galaktózisra szukségunk van. ha jól emlékszem, te is ajánlgattál terméket az izuletekre. mindegyik galaktozamint tartalmaz. galaktózis nélkul nincs ízulet.
a cikk korrelációja ellen szól, hogy a férfikanál nem figyeltek meg ilyen hatást, és régebben a tejfogyasztó népeknél sem volt csontritkulás. sot! a bolgárok meg kaukázusi népek nagy tejfogysztók, és példátlanul sokáig élnek, példátlanul sokáig termékenyek.
ez is egy ellenpélda, tobb millió résztvevovel. ;)
orulnék, ha párbeszéd folyna itt koztunk. senkit sem fogok lebeszélni semmirol, csak a valódi tévhitekre fogok rámutatni, továbbá a gondolkodás csapdáira.
más példa. az osztott ételek. sok pozitív oldala van. de az az elmélet, hogy miért jó az osztott étel és miért nem a nem osztott étel egy durva hazugság. nincs semmilyen semlegesítés. ehhez elég egy gimis biológia, mégis tízmilliók ismételgetik ezt az ostobaságot.
nem, ez a manipulátorok hazugsága. az alapfolyamatok mindekinél ugyanazok. ha nem így lenne, akkor pont a próféták nem tudnának hazudpzni. ugyanos ok ki is hangsulyozzák, hogy ilyen meg olyan kozos valami van az embereknél. olvass vissza pár elfogult hozzászólást. mindegyikben hangsúlyozzák az univezrális káros vagy pozitív hatást.
pont ti mondjátok, hogy a szénhidrátok MINDENKINÉL károsak,. ez egy nagy butaság, mert az osszes ember szervezete szénhidrátokra van berendezve. szénhodrátok nélkul egy órán belul meghalnál. a glukoneogenézis csak egy mentoov. ezt nem szabad túlterhelni ezzel a beteg módszerrel. a cukorbetegek rá is fáznak, hogy gyorsabban merítik ki, mint az egészségesek.
ezek tények. az, hogy zagyvaságnak mindod, téged minosít. muveltlen vagy, és a legrosszabb, hogy nem is akarsz tanulni. természetesen neked a legtosszabb.
"A paleokritikusok félreértve a tejjel kapcsolatos eddig felmerült kifogásokat, folyton a laktózon lovagolnak, hogy azt az emberek többsége már meg tudja emészteni. Az alábbi vizsgálatból most kiderül, hogy a laktózzal akkor van igazán baj, ha valaki meg tudja emészteni."
"Az eredmények szerint nőknél az összhalálozás és a szívbetegség kockázatát minden további pohár tej 15%-kal növelte, míg a ráknál minden pohár tej 7%-kal növelte a rákhalálozás kockázatát. A legalább három vagy annál több pohár tej fogyasztása az 1 vagy 0 pohár tejfogyasztáshoz képest a bármilyen okból bekövetkező halál kockázatát kétszeresére növelte. A nagy tejfogyasztóknál ezzel megegyező mérető volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, míg a rákhalál kockázata 44%-kal volt nagyobb. A nagy tejfogyasztó nőknél bármilyen törés 16%-kal volt gyakoribb, míg a medencecsont törés kockázata 60%-kal nőtt meg. Férfiaknál a kockázatnövekedés nem volt jelentős, a nagy tejfogyasztóknak 10%-kal nőtt meg a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata, csonttörésnél nem volt kockázatnövekedés, viszont a tejet nem ivókhoz képest kockázatcsökkenés sem volt kimutatható."
Amúgy a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő tudományos vizsgálatok megvannak. Íme az egyik eredményei, kétmillió USD kormánypénzből készítette a Stanford egyetem.
bár tökmindegy , de , hogy rákos volt az hol van leírva?
nem súlyos 2es cukorbetegségem tökéletesen kordában tartható a low-carb diétával , ha még jobban odafigyelnék (több mozgás), még gyógyszert sem kellene szednem
nekem aztán mondhatod , hogy milyen káros , én jól érzem magam tőle és
a vérnyomásom, cukrom, vérképem folyamatosan javul
Ezt a sok zagyvaságot, amit összehordtál, szerintem senki sem fogja itt neked tételesen megcálolni, mert minek is? Van ennél jobb módja is a napunk eltöltésének. Hidd meg kövesd nyugodtan, amit eddig, mi is azt, amit eddig. Ha idő előtt meghalunk, nyertél, OK?
azt bizonyítja, hogy nem helyes a diéta. nemcsak o miatta, hanem a sokezer más miatt is.
én fanatizmust látok, számokkal alá nem támasztot dolgot. az egész csak hipotézis szintjén van, még az elméletet sem éri el, nemhogy tény legyen.
az emberi szervezet keményítore, zsírokra és fehérjére van beállítva. ezt genetikával tokéletesen be lehet bizonyítani. ezért írtam, hogy a molekuláris biológia megcáfolja szendi osszes kulcsfontosságú állítását.
a baj az, hogy hosszú távon visszaut az egész. egy mesterségesen cukorbeteg metabolizmust nyomnak napi szinten.
rovid életu leszel. elsonek az epéd megy el, utána a májad az alkohol miatt. megfigyeltem, hogy a paleósok kozott terjed a tévhit, hogy az alkohol a legtisztább energiaforrás. ez így ikar. néhány batérium számára. számunkra kemény idegméreg.
zsírra nem lehet hosszú távon építeni a metabolizmust. az olyan, mintha csak a fél testedet használnád. a másik fwele elsorvad, és belerokkansz.
egyébként komolyan mondom, ha legalább elolvasnál egy biokémii konyvet, akkor azonnal átlátnád. amíg nem teszed meg, boldogan fogod hinni a hamis próféták tanácsait. én személyesen ismerek pár ilyen prófétát, és marokszámra szedik a gyógysereket. ez az, amit te nem látsz.
én sem látom toluk soha a honlapjukon kitéve a komplex kivizsgálások eredményét. mondjuk negyedévenként ,10 éven át. meglepodnél.
nem tudjátok, mi a kulonbség a hipotézis, elmélet és tény kozott. mikor lehet korrelációrol, és mikor ok-okozati osszefuggésrol beszélni. a legtobb cb cikk, amit szendi idéz, úyg véhzodik, hogy: talán, esteleg, lehetséges, ... ergo, hipotézis. és o ezt ténynek adja ki. hipotézisre hipotézist építeni = csalás. hipitézist elméletnek kiadni = csalás. hipotézsit ténynek kiadni = csalás a négyzeten. hipotézist ténynek kiadni és erre hipotézist építeni, csalás a kobon! nos, szendi belépo szintje ez. a konyvei végén pedig a második hipotézisét bizonyítás, mérés nelkul ténynek adja ki. o persze tudja, hogy hazudik, mert volt doktorandusz. de éppen ezésrt aljas.
kérrdem én, hogyan lehet valaki szakember úgy, hogy 3-4 hónapon át olvasgat egy témáról? kozhely, ha valamit profin akarsz csinálni, akkor 10 000 órát kell vele foglakozni. nem olvasni, foglalkozni. einmal ist keinmal, mondják a németek. az egész bizonyítás olyan egyének szubjektív beszámolója alapján van, amit nem kovetnek mérések. megvan az oka annak, hogy szendi nem hoz létre egy munkahelyet, ahol kivizsgálnának az embereket. tízezrével. éveken át. tudja, hogy a matematika nem enged. populációs szinten sem, és még kozéptávon sem tud eredményt felmutatni.
a másik oldal igen! 3 évtizede a szív-érrendszer betegségei voltak az 1. helyen az elhalálozás okai. csokkentették a zsírbevitelt, és íme, 5 kontinensen, kulonbozo rasszokon ugyanaz jott be: az élettartam megnott 8-12 évvel, és a fen említett halálok visszaesett a 3. helyre.
majd ha a paleósok egy milliárd embernél ilyesmit felmutatnak, akkor lesz egyenértéku az orvostudománnyal. ha jobbat mutatnak fel, akkor jobb lesz. és nyugodt lehet mindenki, nem fogják elkaszálni az eredményt. ismétlem, a hitelesség záloga nem az, hogy a mici néni meg józsi bácsi mit mondott, hanem az, hogy 5, 10, 50, 100 000 emberen milyen javulást MÉRTEk le.
A paleó - még ha a neve nem is ezt mutatja - a ma élő természeti népek étkezéséből indul ki.
akkor elszomorítlak. a kalóriák 30-50%-át keményíto tartalmú ételbol nyerik.
Dr. Robert Atkins, a népszerű Atkins-diéta szellemi atyja halálakor 117 kilót nyomott - derült a professzor halálát elemző orvosi jelentésből. Az Atkins-diéta ellenzői arra következtettek, hogy a doktor úr saját táplálkozási módszere miatt lett szívbeteg, illetve halálához is ez vezetett.
Tovább »
szendi mennyire tudós? olyan témákról ír, amikhez nem ért.
Ilyen röhejes megjegyzést, hogy gumókat ástak ki az ősemberek, ez hol bizonyítja, h akkor is tonnaszámra falták a finomított szénhidrátokat?? Mi
elég napi 10-20 deka.
egyébként találtak gabonamagvakat 200 000 éves "sírban" is.
vannak más módszerek a bizonyításra, de ehhez ismerni kell a molekuláris biológiát. erre most nem térek ki.
viszont a természeti népek nagyban fogyasztottak keményíto tartalmú novényeket. olyan népek, amelyek kulonbozo kontinenseken éltek, nem voltak kapcsolatban egymással. kukorica, burgonya, manióka, majomkenyérfa, yam gyokerek, rizs, a mi gabonaféléink. srí lankán élnek a veddák, akik még 50 évvel ezelott is elzárk=oztak a világ elol, és kokorszaki szinten éltek. tudod, mit használtak keményítoforrásként? egy olyan fát, menyke kérgében felhalmozódik. a kéreg belsejét vakarták le. ezt a lisztet használták fel az ételeikhez.
csak olyan egyszeru, józan parazstésszel nem tunt fel, hogy minden nép igyekezett felhalmozni a keményítotartalú ételeket? nem 10 000 éve esszuk ezeket, hanem idotlen idok óta, csupán a mezogazdaság alakult ki kb. 15 000 évvel ezelott. na, ekkortól számítva nyertuk meg a versenyt a kihalással.
nem tunt fel az sem, hogy civilizációt mindig és mindenhol csakis novénytermeszto nép (keményíto fogysztásra alapult életmód) volt képes felépíteni?
nem tunt fel, hogy 200 éve nem voltak civilzácios betegségek, és a nép hetente 1x evett húst?
fetisizáljátok a GI-t, pedig a GL fontosabb. valszeg azt sem tudja a tobbségetek, hogy mi az?
a glukóz az egyik legfontosabb molekula a szervezetben, anélkul nem lehet élni. és láss csodát, nem fehérjében, nem zsírban tárolja a szervezet, hanem glikogénben, ami a keményítohoz hasonlít. ha nem fogyasztasz keményítot, akkor hazavágod a szervezetet. ahogy az állandó cukorfogysztás kimeríti az inzulin termelését, a ti diétátokra (mert nem étrend, ugyanis hiányos!) épuló táplálkozás kimeréti a glikoneogenezishez szukséges enzimek termelését. ez nem megy 1-2 év alatt, de 5 év diéta már megteheli a szervezetet. 10 év után tonkre van vágva.
az, amit ti csináltok, az a cukorbeteg biokémiája. a cukorbetegt 2 dolog pusztítja el: 1) a magas vércukorszint, 2) a zsírokra áttért anyagycsere. elorehaladott állapotban annyi ketontest jon létre a zsírok lebontásán alapuló patologikus metabolizmusban, hogy pl. aceton formában lélegzi ki a beteg. az aceton meg ugye nem egészséges.
a túl sok fehérjébe nem megyek bele, nyiss fel egy biokémiakonyvet.
"Bizonyítsák be a "tudósok", h a paleo diéta ártalmasabb, mint a nyugati szénhidrát-alapú étrend!"
neked kell bizonyítani, ha új dologgal jossz. mindenestre a low-carb elmélet atjya, atkins rákban halt meg 120 kilósan, és tele volt civilizációs betegségekkel. tonkrevágta a szervezetét a ketogén metablizmus. és ezrével vannak dokumentálba ilyen esetek. NEKTEK kell bizonyítani, hogy a hosszú távú diéta nem lesz ilyen hatású. elárulom, nem fogod tudni, mert az ember biokémiája a fajunkon belul egyetemes.
sokkal egészségesebb, ha azt eszed, amit 200 évvel ezelott itt élo emberek. nézd meg, hogy mit mivel ettek, próbald ki, mérd mega a GI-t és GL-t, és meg fogsz lepodni!
de eloszor jo lenne, ha te is, meg a holgy i, aki megynitotta a témát, utánanéznétek az alap biokémiai folyamatoknak a szervezetben. nem kommenteltem sok mindent, de tobbszor voltak állítások olyan szinten, hogy a nap kering a fold korul.
utolsó megjegyzés, nem Neked. az eszkimók nyáron gyiokereket, gyumolcsoket, magvakat gyújtottek, ezeket fogyasztották télen. rááadásul kereskedtek az indiánokkal, és toluk kaptak kukoricát. ennek ellenére, mivel dominált a zsíros hús, nem éltek sokáig. errol vannak hiteles feljegyzések abból az idobol, amikor az eso prémvadászok megérkeztek. akkor a fehér ember is egészségesen táplálkozott, a 20 század problémája a rossz étrend.
egyébként Ötzi, akit az alpokban találtak jégbefagyva, érelmeszesedésben szenvedett, és tobb más betegséget is kimutattak nála. egy tévhit, hogy akkoriban egészségesen éltek, a megmaradt testek nem ezt mutatják.
egjegyzem, korlátozott mértékben még mindig fogyaszt glutént, krumplit, stb
glutént nehezen, esetleg gluténtartalmú étellt ;)
csal enged korlátozott mértékű rizst meg krumplit. Ettől kicsit jobban vagyok,
igen, mert a keményíto lekoti a gyomorsavat. a mépi gyógyászat régeben krumplilevet használt a gyomorsavtúltengésre.
ne egyél olyat, ami felfúj, min. 3 óra az utolsó evés és alvás kozott, magasabb párna, túlsúly esetében le kell fogyni a hasat. csináltass egy helicobater tesztet is. továbbá, átmenetileg szedjél ranitidínt, 1 órával lefekvés elott (ezt beszéld meg a háziorvosoddal). természetesen rendszeresen konzultálj az orvosoddal.
Egy nagyon jó napi étrend olvasható Mark Sisson "21-Day Total Body Transformation" könyvében, engedelmeddel inkább azt másolom ide, mintsemhogy a sajátomat számolgassam :) Reggeli a gombás omlett (tejszín is van benne), ebéd a saláta zöldségekkel és csirkehússal (+ szezámmag, dió, olívaolaj), vacsora a steak brokkolival, spenóttal és gombával. Ehhez járt egy pohár vörösbor is, csemegék a makadámdió és keserűcsoki.
Daily totals:
Protein: 132 grams, 528 calories, 21% of total calories Carbs: 101 grams, 404 calories, 16% Fat: 158 grams, 1,422 calories, 58% Alcohol: 15 grams, 107 calories, 4% 2,461 total calories