Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.09 0 0 33406

Nincs visszajelzője. Normál használat mellett csak ráijesztene a basic user-re, hogy világít valami a műszerfalon, aztán hívná a szervizt. Szerintem nem gáz, mert a felhasználók 99%-a lesz*rja, hogy mit csinál az autó, csak menjen. Kevés az olyan, műszaki beállítottságú ember, akit ez érdekel valamilyen szinten. Nekik ott a pillanatnyi fogyasztás, oszt'jóvan.

Torque Pro-m van, de nem láttam ilyen státuszt benne.

Előzmény: gal3hun (33405)
gal3hun Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33405

Köszönöm a tippeket! Alis OBD olvasóm van, csak most nincs kéznél, de pár napon belül visszakerül hozzám. a Ceed-ben a DPF regenerációnak a műszerfalon nincs semmi látható jele? Mert ha a megnövekedett pillanatnyi fogyasztásból lehet csak észre venni , az azért elég gáz szerintem. Esetleg egy OBD olvasóval összekötött progi (pl. Torque) ki tudja jelezni, mikor akar regenerálni a DPF?

Előzmény: Akos_IKS (33394)
aamen Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33404

első új autóm egy daewoo lanos volt
három év vagy 100e km gari
öt év és 100e km után jöttek az első problémák, addig problémamentes volt
a második egy vw polo
2 év nemtomhány kilométer gari
2 év és talán egy hét után jöttek e problémák, ami aztán egy fél millás porsche buda számlában kulminálódott
a ceed-re ugye van a 7 év vagy 150e km gari
van benne 12 év és 230e km, és még nem jött az égvilágon semmi probléma a kopó dolgokon kívül, néha a tempomat nem veszi be a set-et, olyankor meg kell taposni a féket és akkor megint beveszi
nem nagyon látok rá okot hogy miért is kellene lecserélni, leszámítva ha nem engednék be a városba, és úgy alakulnának a dolgaim hogy gyakran be kellene oda mennem
de hálistennek nem kell

Előzmény: Lbx (33403)
Lbx Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33403

Mi a Cee'd-del 7-9 évre tervez(t)ünk a vételnél, ahogy az Almera is 8 évig volt meg. Ha a pár év 2-3-4-et jelent, az még szerintem viszonylag nagy bukó az autó értékéhez viszonyítva (adminisztrációs költségek, rendbetétel, értékvesztés). Ahol valahol emészthetővé válik a "veszteség", az szerintem 5-6 évnél indul. Ha pedig új autót vesz az ember, ott szerintem átlag polgár legalább 8-10 évvel számoljon.

Előzmény: dokeee (33400)
Lbx Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33402

Egyébként budapestiként már most sem (sőt! sok-sok éve) nem megyek a város bizonyos részeibe (pl. nagykörút által körbevett terület, de sok esetben a Hungária gyűrűn belül is megválogatom, hogy nekiinduljak-e) autóval - sőt, egyes részekre motorral sem -, mert egyszerűen nincs értelme; se haladni, se parkolni nem lehet. Ha bent laknék a város azon részén, ahol anyám, talán már se autóm, se motorom nem lenne - így hát nem lakom ott (pedig lenne hol - na nem anyámnál :-)...

Előzmény: Akos_IKS (33399)
Lbx Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33401

Pedig de.

Egy példa; Nissan Almera első változat (N15) - csak azért említem, mert tavaly előtt ezt cseréltük le a Cee'd-re.

Távol áll tőle akár a "prémium", akár a "népszerű", vagy hasonló jelzők. Napra-nap látok belőle, nem is szétesés-félben lévő példányokat. A mienk éppen 20 éves volt, mikor öcsém "lecsapott" rá. Igaz, nem volt makulátlan, de még most is gond nélkül megy, pedig öcsém építkezik, így hát én kérdezek rá, hogy nem akar-e olajat cserélni... Tankolni szokott bele, mert anélkül...

A német példa.... Nem fog nálunk működni, egyszerűen a magyar géppark, és a jövedelem szintje nem engedi, és nem is indokolja semmi. Ha pedig meglépik, olyan szinten kellene átalakítani a közlekedést, amit nem bír el a büdzsé. A bevételek kieséséről nem is beszélve (gépjárműadó, jövedéki adó, Áfa, stb.).

A németeknél ráadásul az autógyártás húzó ágazat, náluk akár létkérdés is, hogy vegyék az új talicskát a jó(l vezetett) polgárok.

Miközben az elektromos közlekedés "ébredés" utáni időszakában leállított atomerőművek újraindításról filozófálnak a megnövekedett energiaigény miatt.

Szerintem tőlünk nem a keletre-délre irányuló autókivitel a jellemző (leszámítva a lopott autókat), talán nagyobb volumen a re-export az új eladások között. A Dacia-s időszak lejárt, a Trabantos sztori is kifulladt már...

Előzmény: Akos_IKS (33399)
dokeee Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33400

Egy ilyen autóval max pár évre terveznek, arra teljesen jó, egy új autónak több az értékvesztése két év alatt, meg azt márkaszervizbe hordod, Casco-t kötsz rá.

Előzmény: Akos_IKS (33395)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33399

Szerintem nem ugyanarról beszélünk: egyrészt a Ceed nem a prémium kategória, amit még érdemes lenne életben tartani itthon 20 évesen. 2000-es évjáratú Polo még van, mert Volkswagen, de nemigen találni 20 éves Pride-ot és Sephia-t. Meg úgy általában a koreai társaikat sem. Így lesz ez '28-ban is, amikor a presztízs még gurul, a kommersz meg már rég nem. A Ceed az utóbbi csoportba tartozik.

Másrészt nincs szükség komoly bontótelepekre, ahogyan a németeknél sincs, mert Kelet-Európa elhordja tőlük a szemetet. Tőlünk meg viszik tovább a volt Szovjetunió területére és a Balkánra.

Nem az országból lesznek kitiltva ezek az autók, csak épp a városban pont nem fogsz tudni vele közlekedni, mert egy csomó körzetbe nem fogsz tudni behajtani. Az pedig már lesz annyira kényelmetlen, hogy megszabadulj tőle. Most ez folyik a németeknél. Épp csak annyira b*sztak ki velük, hogy eladják az amúgy hibátlan autóikat. Nem bontásra. Keletre.

Előzmény: Lbx (33397)
Lbx Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33398

Ráköltesz 500ezret, és van egy ismert géped, vagy ráköltesz 1-2 millát, és van egy ismeretlen előéletű géped.

Én azon az állásponton vagyok, hogy ha egy jármű egyébként megfelel az elvárásoknak, igényeknek (méret, komfort, általános állapot), akkor a jobb út a gép megtartása. Ha veszel bármilyen autót - akár vadi újat - annak is azonnal van egy jól látható költsége - adminisztráció, első szükséges "karbantartások", saját képre formáló cuccok, stb.

Szerintem.

Előzmény: www.octinfo.com (33396)
Lbx Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33397

Szerintem ez most egy túlzóan pesszimista vélemény.

2028-ban - főleg Magyarországon - még simán menni fog egy mai átlagos autó, és a tiltások sem lesznek lesznek olyan szinten, amire gondolsz. Ha utóbbiban tévednék, nagyon komoly bontótelepekre lesz szükség - tekintve a hazai személyautók átlagéletkorát.

Még a szmogriadók sem túl fenyegetőek, a tényleges korlátozást jelentő riasztási fokozat (legalábbis Budapesten) több évente egyszer ha előfordul.

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.02.08 -1 0 33396

Nekem is ez a bajom a 15 éves 1.6-os Octavia2-vel amiben 127e km van (valóban, mivel én rendeltem meg a gyárból). Kezdjek rá költeni alsó hangon fél millát? És akkor használhatom még 3-4-5 évig?

De ezen évek alatt is mindig jön majd valami hiba, kis apróságok de bosszantóak és macerásak is. Idén már 3-4 hiba volt (MIL lámpa bekapcs 3-4 napra majd hetek óta nem, jobbra indexelve a bal oldali visszajelző is felkapcsolt párszor, de csak egy alkalommal, külső tükörlap leesett, kapott két új tükörlapot de a másik oldali fűtése néha jó néha nem, tehát törött a vezeték az ajtóban, meg ilyenek).

Mire cseréljem? Ami bírja az ovi és suli járatot is városban?

1 éve nem bírom kimatekozni a jó megoldást.

Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33395

Nem a lerohadás lesz a gondja, hanem az értékcsökkenése. Ez egy 12 éves autó, ahol mindegy, mennyire kevés a km benne, akkor is már 12 éves és a 20 évet nem éri meg, mert addigra kukás lesz. 2028-ban már nem fog vele járni senki, hiába "vigyáztak rá", meg "nem hajtották" és ugye a km is kevés benne, stb. Addigra vagy kitiltják mindenhonnan, vagy rommá törik, vagy szétrohad annyira, hogy nem éri meg javíttatni.

1,1-1,3 a reális ára.

Előzmény: badamreg (33386)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33394

Egy csomó oka lehet, OBD-s hibakód nélkül sokat nem mond, amit leírtál. Kokszosodás biztosan nem játszik, inkább a részecskeszűrőt nem sikerült sokszor kiégetnie a rendszernek, emiatt kongatja a vészharangot. Ha nem veszel észre változást a menetteljesítményben, akkor a hibalámpa inkább előrejelzés és nem konkrét hiba. Valószínűleg épp leállítottad egy tisztítási ciklus közepén, amikor betelt nála a pohár. DE! Simán lehet EGR probléma is, mert pont ugyanez a visszajelző világítana. Ha csak városban használta az előző gazdája, akkor mindkét opció játszik.

A "meghajtom 3.000 felett" inkább árt, mint használ, mert egy eldugult rendszert terhelsz. Meg kell várni, amíg az autó megkezdi a kiégetést és azt tisztességgel végigcsinálni, értem ezalatt, hogy olyankor nem leállítani a motort és tartósan, nagy (2.500+) fordulaton közlekedni 20-25 km-en keresztül. Onnan veszed észre, hogy regenerálni kezd, hogy a pillanatnyi fogyasztás megugrik 1-2 literrel (pl. motorféknél, amikor amúgy 0 lenne a fogyasztás, 0,9 litert fogyaszt, vagy üresben guruláskor 1.4 liter környékén, stb.).

Az új autó mellé beszereznék aliról egy kiolvasót. Most pont jól jönne, meg úgy általában sem baj, ha van egy otthon. Sokkal többet ér, mint a prémium üzemanyagok. Biztosan P04 kezdetű hibakód van, csak a vége nem mindegy, ahogy azt fent leírtam. Ha regenerálás hiánya van, az magától megoldódik a hosszú, vidéki utakon. Ha EGR, akkor meg el kell menni egy szerelőhöz, aki kiveszi, kitisztítja, sokáig jó lesz, ha városban keveset jársz.

Előzmény: gal3hun (33389)
ikim2025 Creative Commons License 2020.02.08 0 0 33393

Sumsang jól mondja,de ezt lehet úgy is,hogy 5-ben 100Km/h val,v 4 ben 80 körül,2000 fordulat felett,az a lényeg.

Én így szoktam.

sumsang Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33392

Kicsit hajtsd meg az autót kb 3 ezres fordulaton 20-30 km-t, hogy kiégjen a részecskeszűrőben (DPF) lerakodott korom. Ezt időnként  4-500 km-ként el kell végezni, ha rövidebb távokat autózol vele. 

jocef1 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33391

Köszönöm megpróbálok erre elindulni de az enyémben nincs hamutartó csak 1 tároló rekesz ott,  alatta a steck dugaljzat és szivargyújtó sincs... mit ezen 13perc után> https://www.youtube.com/watch?v=WeHTQppooRE

Előzmény: Akos_IKS (33385)
Lbx Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33390

Az ár vonatkozásában nem lehet okos az ember - főleg távolról. Meg kell nézni, végig kell hallgatni a mesét, és latolgatni, mit látsz, mit hallasz, mit írnak a papírok (ha valósak...)...

Túl olcsó? Lehet, hogy vérzik, de lehet "mentő körülmény" is, ami magyarázza az árképzést (tájékozatlanság, anyagi probléma, egyéb ok miatt sürgető a készpénz, stb.) - bár alacsony árat kérni még bajban sem divat.

Ha pár napig nézed a hirdetéseket, hamar összeáll a kép...

Amúgy típushibák nemigen akadnak, hacsak nem a vezérlés körül - de ha olvastál a témában, ezt már tudod. Egyéb probléma a szokásos lehet (tekert óra, törött, kendácsolt autó, stb.).

Szerintem.

Előzmény: badamreg (33388)
gal3hun Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33389

Sziasztok!

Alig 1 hónapja van meg az autóm: 2015.09. évjáratú Ceed Sw 1.6 CRDI (Euro6) a legerősebb változat. Még ezer km-sem mentem vele, de ma hazafelé kigyulladt a visszajelző lámpa, ami a károsanyag kibocsátás problémáját hivatott jelezni. Olvastam itt korábban, hogy kokszosodás, lerakódás ilyesmi lehet esetleg. De az autóban csak 70 ezer km van. Ilyen korán is jelentkezhet ilyen probléma? Nem tudom, az előző tulaj milyen arányban használta városi, rövid utakra. Én munkába nem járok vele. Többnyire hétvégén használom városi boltba járásra meg hosszabb városon kívüli utakra. Az előző tulaj végig Shell prémium dieselt tankolt bele és én is. Az állítólag segíthet a lerakódások ellen. Most mégis jött a figyelmeztető jelzés.

Van a fent leírtakon kívül ötlet, hogy mi okozhatja? Esetleg érdemes valamit ellenőrizni, megnézni a kocsin? Üzemanyag fogyasztásban (6L körüli átlag) és az autó viselkedésében nem vettem észre semmi rendkívülit, de mondjuk még annyira régen nem használom az autót...

A garis szervizek eddig rendben megvoltak. Vajon ha kokszosodásból adódó a probléma, gariban javítják?

badamreg Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33388

Persze, csak az árat nem tudom belőni. Köszönöm.

Előzmény: Lbx (33387)
Lbx Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33387

Próbáltál pár percet szánni egy kis előzetes olvasgatásra?

Előzmény: badamreg (33386)
badamreg Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33386

Sziasztok!

Egy 2008-as, 1.4-es, 120 000 kilométeres Ceeddel érdemes fogalkozni...? 1.6 millióért. Vagy most fog lerohadni rajta minden :D

Köszönöm.

Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33385

Oks, nekem több is van. Ez a videó biztosan segíteni fog. Ki kell pattintani a kis tároló dobozt, aztán kicsavarozni a hamutartót és eléred a szivargyújtót hátulról.

Előzmény: jocef1 (33383)
Benben Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33384

Nálam is kattog néha a kuplung. Leginkább akkor, ha nem merőlegesen lépek rá a pedálra. Én nem foglalkozom vele.

Előzmény: Cobalt14 (33378)
jocef1 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33383

A középkonzolon alul található a szivargyújtó aljzata az usb mellett a váltókar előtt, az utastérben máshol nem találni. Nem ad áramot - ülésfűtős takaró ment róla időközönként pár percig.

Előzmény: Akos_IKS (33379)
KAti Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33382

Egyszer nálam menet közben egyszercsak nem adott feszültséget a szivargyújtó aljzat (a műszerfal alatti). Újraindítás után már működött, és azóta is.

Pgabor79 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33381

....új, 2019-es CEED...

Előzmény: Pgabor79 (33380)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33380

Megint megkérdezem, hátha most más is olvassa: Telefon BT kihangosítás téma.... Valahol lehet állítani a csengőhangot? Mármint nem a hangerőt, hanem a dallamot.

Valamint, nemrég telefont cseréltem. Az előzőnél eddig úgy működött, hogy ha megvolt a BT kapcsolat az autó és a telefon között, akkor ha hívtak, akkor a telefon nem csörgött, csak az autó jelezte a hívást. Most csörög a telefon is... Ezt vajon hol kell beállítani, hogy a telefon ilyenkor ne csörögjön?

Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33379

2008 Ceed szivargyújtó csatlakozásához

Pontosítsunk! Melyikhez? A középkonzolon lévőhöz, a hamutartóban lévőhöz vagy a csomagtérihez? :D

Előzmény: jocef1 (33377)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33378

Megvolt ma az olajcsere a Wallisnál, ránéztek a kuplungra is, de azt mondták, hogy az egyik rugó adhat ki ilyen hangot. Nem értek hozzá, nem álltam neki problémázni, hogy most megvezettek-e, nem tudom, de azt mondták, hogy azzal a kis kattanással nem tudnak nagyon mit kezdeni. Lehet majd azért beviszem valamelyik másik szervízbe. Az ára mondjuk egész baráti volt a cserének, mostantól lehet csapatni.

jocef1 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33377

Segítséget kérnék: hogyan lehet hozzáférni 2008 Ceed szivargyújtó csatlakozásához ami elhallgatott(jó a biztosíték)? Még 1 kérdés: az ikerfényszóró távolsági részét lehet külön állítani magasságban? (Ajándék a segítőnek.)

rcsz Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33376

Köszi nektek! 

Egyébként én a motorháztető széleit leszigeteltem, így nemigen jut be víz a motortérbe.

Előzmény: cinyoka (33375)
cinyoka Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33375

Szia! A miénk 2015-ös magyarországi, én sem láttam komoly rozsdásodást, később majd lövök pár képet és felteszem ide... 

Előzmény: rcsz (33364)
Lbx Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33374

Szívesen!

Egyébként "B" oszlop helyett "A" oszlopot akartam írni...

Előzmény: rcsz (33373)
rcsz Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33373

Köszi az infót! Ez egy kicsit meg nyugtató :-)

Előzmény: Lbx (33372)
Lbx Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33372

Ahogy az előbbi hsz-ben írtam, 2010-es SW, Németországból. A karosszéria teljesen korróziómentes, sem sarkokban, sem ajtó alsó éleken, sem padlólemez alján, sem "B" oszlop-küszöb találkozásánál, sem a küszöbökön nincs.

Felületi korrózió a hűtőtartó kis lemezeken, a motortartó segédkeret kizárólag talaj felőli részén, és egyes futómű-elemek alján látható.

Előzmény: rcsz (33364)
Lbx Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33371

A mi autónk 2010 SW, a csomagtér kapacitása papíron 534 liter - de ebben elvileg benne van a padlólemez alatti tárolók értéke is (állítólag 55 liter). Lenyitva papíron 1660 liter. Az üléseket előrehajtva teljesen sík a padló, a fejtámláknak van kialakított fogadórész a felhajtott ülőlap élében. A padló alatti tároló szerintem nem sok mindenre jó egy kivételével; ez a csomagtérajtó előtti széles, keskeny, de mélyebb rekesz, de pl. egy 5 literes üzemanyag kanna ebben sem fér el. A többi rekesz nem sok mindenre jó, max kesztyűt, láthatóságit, izzót, hasonló lapos, kisebb cuccot lehet elrejteni bennük.

Sajnos a konkrét méreteket tudom lemérni, mert éppen úton van Lengyelországba a gép, hétfőn lesz itthon.

Egy nem túl pontos összehasonlítást itt láthatsz - nincsenek méretek sajnos -: http://www.azauto.hu/2010/06/03/osszehasonlito-teszt-kia-ceed-sw-1-4-cvvt-lx-peugeot-308-break-1-4-vti-confort-pack-renault-megane-grandtour-1-6-16v-expression/

Egy csomagtértálcás weblapon találtam "alapértéket": https://www.carparts-expert.com/shop/kia/ceed-ed/kia-cee-d-ed-2006-2012-wagon-cool-liner-trunk-mat-anti-slip-pe-tpe-rubber-detail.html

Előzmény: Matracot (33365)
Matracot Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33370

Ez egyik infónak jó, van ilyen a 2010-2011 gyártásúakról is? 

Előzmény: cápaFeri (33369)
cápaFeri Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33369

Talán ez segít, itt vannak centik a képeken:

https://totalcar.hu/tesztek/2014/04/22/ki_mond_nagyobbat/

Előzmény: Matracot (33356)
cápaFeri Creative Commons License 2020.02.07 0 0 33368

SW azaz sportkombi...valóban az utolsó kis lukat is beleszámolják az 528-ba. Nekem még éppen megfelel, de aki igazi munkás puttonyost keres annak felejtős....

lala1961 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33367

Üdv ! Pontos méretadatokat nem tudok mondani ,de Én a MK3 kombi után ültem át egy Kia ceed 2 sw be ,hát kombi ,de nem túl nagy neki a csomagtere a mondeo után!:-) De szerencsére ez a legnagyobb hiányossága csak !:-) Szóval ha igazi munkás kombi autó a cél ,az erre kevés lesz akármennyit is írnak literbe is róla !:-)

rcsz Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33366

A 2012 utánniaknak kb. 6l -el kissebb a csomatere.

Matracot Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33365

Tehát "lövése nincs" senkinek. 

rcsz Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33364

Vissza térve a BallyS16 forumtárs tapasztalatára, miszerint "több, pár éves Kia cee'd motorterét találta rozsdásnak".

Megosztaná konkrétan a meglátását ezzel kapcsolatban, bele értve az alvázat is, az akinek kb. 4 évesnél öregebb az autója. Csak, hogy mire számítsunk.

Előre is köszönet a hozzászólásért.

Tettestárs Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33363

A gyári rendszert programozzák. Bár én sem vagyok szakértő, csak azt tudom, amit innen-onnan összecsipegettem...Lehet, hogy nálam is csak az a probléma, hogy nem lettek "feltanítva" az érzékelők. Egy kis olvasni való, akit érdekel:https://www.gumi-b2b.hu/home/technologia/37-amit-az-abroncsnyomas-ellenorzo-rendszerekrol-tudni-erdemes

Előzmény: meri (33360)
nagy elemerke Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33362

Köszönöm, ez lesz az :)

Előzmény: Akos_IKS (33361)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33361
Előzmény: nagy elemerke (33359)
meri Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33360

Tényleg, a kerékpozíciót miből határozza meg?

Előzmény: Tettestárs (33358)
nagy elemerke Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33359

Hi!

Ennek a műanyag záró/védő fedélnek mi lehet a pontos neve? Vagy ez csak komplett lámpatesttel együtt kapható? Emögött van a tompított izó. 2010 Kia Pro Ceed

Tettestárs Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33358

....alacsony guminyomás kijelző ikon.....:-)

Előzmény: Tettestárs (33357)
Tettestárs Creative Commons License 2020.02.06 0 0 33357

Sziasztok!

Egy kis adalék a TPMS témához. Nálam is felszerelésre kerültek az Ali-ról rendelt szenzorok /ismételt köszönet az infóért Bosanac cartársnak/, ez a típus:https://www.aliexpress.com/item/4000010026834.html

Nem volt még időm részletesebb tesztelésre, az első tapasztalatok felemásak. Beszerelés után az alacsony guminyomás kijelző néhány kilométer után eltűnt, szépen érzékelte a rendszer a jeladókat. Utána csökkentettem az egyik kerékben a nyomást /0,3bar/ az alacsony guminyomás jelző jelzett, viszont a pozíció kijelző nem. Ha lesz időm, tesztelem másik kerékkel is....bár ennyi pénzért simán együtt lehet élni ezzel a problémával! :-)

Matracot Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33356

Van valahol arról, hogy a 2010-2012 vagy a 2012-  -től csomagtere nagyobb SW esetén?

Esetleg, ha meg tudnátok mérni centiméterben.?

cinyoka Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33355

Szia! Itt van, lefényképeztem, szerintem minden fontos infó olvasható...

Előzmény: gal3hun (33343)
BallyS16 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33354

Erre sajnos nem tudok válaszolni.

@cinyoka, nincs mit!

Előzmény: Pgabor79 (33351)
BallyS16 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33353

"Echte" :-) hazai autók, le is csekkoltam mind előtte, nem behozottak. Meglepő volt, mert nem sűrűn látni ilyen motortereket ilyen fiatal autóknál.

Mazdák esetén mindig elhangzik a rozsdásodási hajlam, mondjuk azoknál a kocsi alatti részek ilyenek, de motortér?

Két osztrák IX35-öt is megnéztem, és igen, azoknál még több rozsda volt a motortérben.

Fura, hogy a 136 lovasnál ilyen gond nem volt. Ott volt más :-) 133e KM és olajos a blokk oldala, a beöntő alatt szinte mindenhol. Gondolhatnám, hogy valakinek igencsak remegett a keze, de aztán a dísztakarót levéve olyan helyen is olajpára volt, ahová nem juthatott egy kis melléöntés miatt. Eladó ezt sosem látta, csak most, persze. Mint ahogy azt is, hogy minimum alatt van a hűtőközeg szintje is. Mesés.

Előzmény: rcsz (33347)
cinyoka Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33352

Köszönöm szépen!

Előzmény: BallyS16 (33346)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33351

Itt majd lesznek vajon dokumentációk Ceed CD-hez is?

Előzmény: BallyS16 (33346)
Panq88 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33350

Nagyon kedves Tőled, köszönöm, sajnos kiderült, hogy a kinézett autónak lejárt a műszakija, így ezekkel az extra költségekkel már kiesik a keretemből. Ha úgy adódik, hogy kinézek hasonlót, akkor lehet még írok Neked.

Köszönöm Mindenkinek a segítséget!

Előzmény: l.csaszar (33348)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33349

Arra érdemes odafigyelni, hogy melyik váltóméret mennyibe kerül. Igen nagy eltérések lehetnek.

l.csaszar Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33348

Szia! Ha budapesti vagy, megnézheted az én hasonló Ceedemet, és elmondhatok róla egyet-mást.

Előzmény: Panq88 (33339)
rcsz Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33347

Szia!

Ezek hazai autók voltak? Mert, ha pl. osztrák akkor, vagy tenger mellékiek, akkor azoknál sűrün találni ilyeneket. Egyébként az ilyen helyekről más tipusokra is jellemző.

Az enyémen megfigyeltem, hogy eső után -álló helyben is- befolyik a víz a motortérbe! Ott minden lemezrész és a motor szélei is vizesek lettek.

A másmilyen tipusú 15 éves autómnál ilyen nincs!!

Ügyes beépített avulásról - kijelenthetö-, van szó.

Előzmény: BallyS16 (33342)
BallyS16 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33346

Szia!

Itt nézz körül: kceed.com

Előzmény: cinyoka (33341)
KAti Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33345

Ha megfelelő méretre váltasz (úgy hívják, váltóméret), akkor nem, vagy csak miliméterekkel változik az átmérő.

stefi001 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33344
gal3hun Creative Commons License 2020.02.05 0 0 33343

Cinyoka:

Köszi a felajánlást. Egyelőre 15-ös nyári gumik vannak hozzá, a 16-ost inkább a jövőre nézve kérdeztem. Viszont ha egy pontos szenzor típust tudnál mondani róla, nagyon megköszönném.

Ha már itt tartunk. Nézzétek el, ha nagyon láma kérdés, de nagyon nem vagyok otthon ilyen téren. Ha 15-ről 16-os felnire és gumira váltok (gyári méretű gumik esetén), nő valamennyire a kerék átmérő? Vagyis magasabb lesz bármennyivel a kocsi? Vagy amennyivel nő a kerék átmérője, annyival csökken a nagyobb gumi falmagassága?

Előzmény: cinyoka (33340)
BallyS16 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33342

Sziasztok!

Autóvásárlási szándékkal tegnap, ma illetve a múlt héten több Cee'd-et is megnéztem, 128 és 136 LE-s kombikat, 2015 és 2017 közöttieket.

Miért van annyi rozsdás alkatrész a motortérben? Főleg a 128 LE-s változatoknál volt elég szembetűnő - és igen, lehet, hogy csak felületi, de azért eléggé szíven ütött az elém tárulkozó látvány. Motortartó bak, injektor, hűtőcsatlakozó, bilincsek - és elég sok (3 v 4) esetben a blokkon magán. Illetve nem egynél a klímakompresszor, generátor, külső egységek konkrétan mintha vízkövesek lettek volna. Mindezt a motormosás rovására kell írni, vagy itt valami másról van szó?

A válaszokat előre is köszönöm!

cinyoka Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33341

Üdv Cartársak! Tudja valaki, hogyan kell kiszerelni 2015 ceed USB tartó konzolát?

ezt

cinyoka Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33340

Szia! Nekem van egy komplett acél garnitúrám TPMS szenzorral szerelve, 2015-ös autóról, 16"-os.

Ha érdekel, email publikus :)

Előzmény: gal3hun (33330)
Panq88 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33339

Rendszám nem volt fent, műszakija is lejárt, az alvázszámmal nem sokra mentem sajnos. Amint ki tudok menni megnézni élőben, remélem többet fogok tudni!

Előzmény: Akos_IKS (33338)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33338

Nem ártana lekérni rendszám alapján az előéletét a JSZP-n.

Előzmény: Panq88 (33337)
Panq88 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33337

Elvileg magyar. Még nem néztem meg élőben, nem tudtam elmenni.

Előzmény: Akos_IKS (33336)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33336

Itthoni autó, vagy külföldről behozott?

Előzmény: Panq88 (33333)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33335
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33334

Hali!

Korábban irta valaki, de nem találom, hogy hol tudok venni olyan gumis pöcköt az ajtó oldalába ami a távtartó funkciót látja el.

Sajnos elhagytam :(

Panq88 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33333

Szia!

Köszönöm a válaszod!

Amelyik autót kinéztem, az. kb 140000 KM-el áll most (állítólag), így akkor mindenképp figyelek arra, hogy a váltóolajat cserélték-e. Ha tudok majd megbízható szerelőt, persze, viszem magammal!

Örülök, hogy szereted az autót és jó tapasztalataid vannak vele kapcsolatban :)

Szép napot!

Előzmény: l.csaszar (33329)
Panq88 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33332

Szia!

Köszönöm a segítséged!

Sajnos friss jogsis és eléggé tapasztalatlan vagyok a témában, így se megbízható szerelőm nincsen, se olyan kereskedés, amiben tudom, hogy 100 %-ig megbízhatok. Tudok majd magammal vinni barátokat, akik jobban értenek hozzá, de addig is igyekszem minél többet utánaolvasni a vásárlásnak, automata váltósnak, stb.

Köszi a tippeket, igazad van, tényleg nem lehet belelátni a váltóba, megpróbálom okosan csinálni aztán lesz, ami lesz.

Szép napot!

Előzmény: Akos_IKS (33327)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 33331

A méreteket korábban már leírták, keress rá.

A szenzort én Kinából rendeltem 6eFt volt darabja. Előtte leszedettem egy gumit és lefotóztam a jeladót, pont olyat rendeltem hozzá. Ezt nem kellett tanitani, feltették és műkszik.

Előzmény: gal3hun (33330)
gal3hun Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33330

Sziasztok!

A nemrég vásárolt 2015.09. gyártású Ceed-hez szeretnék plusz felni garnitúrát lehetőleg TPMS-el. Meg tudjátok mondani, hogy mik a pontos gyári felni méretek 15" és 16" esetén?

A Ceed TPMS rendszeréről mit tudni? Mennyi jeladó adatait tudja egyszerre eltárolni? Ha neten veszek típusazonos (de nem gyári, hanem utángyártott) TPMS szenzorokat, ezeket fel kell valahogy programozni vagy képes automatikusan felismerni őket? Vagyis kell valamit programozni a téli-nyári szett cserénél vagy felismeri magától?

l.csaszar Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33329

Nekem is ilyen van, szeretem. Az is számít, hogy hány km van benne. Váltóolajat 90 ezernél kell cserélni. Motorolajat pedig minél gyakrabban :-)

Javaslatom, hogy hozzáértő szerelővel nézesd át, rá kell szánni azt a pár ezer forintot. Nekem még csak olyan autóim voltak, amik előbb-utóbb hengerfejesek voltak (megvétel előtt, előző gazda által javíttatva, vagy később nálam). Erre sajnos számítani kell.

Egyetlen rossz tapasztalatom a magas fogyasztás.

Előzmény: Panq88 (33321)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33328

Ez nem Zsiguli, nincs bejáratás. :)

"Kijön a gyárból és kész van!" - talán Hofi mondta.

Itt már csak a napi hidegindítások számítanak, ott kell figyelni az első pár km-en.

Előzmény: Pgabor79 (33319)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33327

Szia!

Az öreg rabbi azt mondta, csak olyannal köss üzletet, akiben megbízol. Ha benne van a pakliban, hogy átvágnak, akkor sajnos át is fognak vágni. :(

"váltójavítás/csere"

Erre nincs recept. Ha széthajtották, szét fog esni. Ha nem cseréltek benne olajat, szét fog esni. Ha vigyáztak rá, de sokat mentek vele (12 éves autóról beszélünk, évi 20.000 km az 240.000 mára), akkor szét fog esni majd egyszer. Senki nem lát bele a váltóba, nincs tuti tipp, hogy ha ezt csinálod és azt hallod, akkor jó, ha nem, akkor rossz. :(

Ha automatát szeretnél, akkor nem az a kérdés, hogy mi van a váltóval, hanem hogy van-e megbízható automata váltó szerelő. És hogy az mennyibe kerül. És mennyit kell várni rá. És milyen csokit szeret. Szerintem.

Úgyis az lesz a jó autó, amelyik tetszik. Csak ne nullázd ki magad vásárláskor, mert biztosan költeni kell egy ennyi idős autóra.

Előzmény: Panq88 (33315)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.02.03 -1 0 33326

Én is így vigyáztam az Octavia2-re, pontosan betartva hogy a max. fordulatszám 2/3-a fölé (4000) ne pörgessem a motort az első x km-en. Ahogy a kezelésiben le volt írva. Eredmény? Már 6000 km-nél fél liter olajat kellett utána tölteni. Meg utána is folyamatosan fogyott.

Egyik leghíresebb VW konszernes szerelő aki olyan eseteket javít meg amelyeknél a márkaszerviz csak pingvinezik, leírta egy másik topic-ba hogy az új VW csoportos autójával a kereskedésből már csikorgó kerekekkel indult és valahogy nem lett baja.

Ezzel csak arra akarok utalni, hogy ami sz.r az sz.r ami meg jól lett gyártva az jó lesz bárhogy.

Előzmény: Cobalt14 (33323)
stefi001 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33325
Előzmény: tuzer (33322)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33324

autósboltokban kapható

Előzmény: tuzer (33322)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33323

Én 3500 környékéig terveztem bejáratni, de mivel csak sokára kaptam időpontot, így belement még valamennyi. Nekem a Wallisnál javasolták, hogy azért az első pár ezer km során ha nem muszáj ne nagyon használjam 3500 felett. Már az előző autómnál is így tettem, ezt se forgattam 3000-3200 felett, max csak rövid időre egy-egy előzésnél. Meg a használatiban is benne van, szerintem ezen ne múljon a dolog.

Előzmény: Pgabor79 (33319)
tuzer Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33322

Gumicsík forrása? Vmelyik market?

Előzmény: irreverzibilis (33320)
Panq88 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33321

Szia!

Automata, 2008-as 1.6-os benzines Ceedet tervezek venni. Ha időd engedi, tudnál kicsit mesélni mit szerettél benne, vagy milyen hátrányokat tapasztaltál a kocsival?

Váltó hogy bírta, hány év/km után kellett javítani?

Előre is köszi!

Előzmény: P.URBANUS (33105)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33320

környezetkímélő módon ha csak a gumicsíkot cserélnél,most újítottam meg a hátsót,teljesen jó lett

Előzmény: tuzer (33306)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33319

Ha már itt tartunk! Új autó esetén meddig, hány km megtételéig kell (célszerű)  kímélő üzemmódban hajtani az autót?

Érdekes módon nekem az értékesítő srác azt mondta nyugodtan forgathatom 5 ezerig is, ezeknél az új autóknál nem kell foglalkozni a bejáratással... Kicsit kétkedve fogadtam ezt. Én most majdnem 2000 km-nél tartok kicsit több mint 2 hónap alatt. Nem nagyon forgattam eddig 3000 feletti tartományban.

Előzmény: Cobalt14 (33318)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33318

4300 környékén.

Előzmény: Pgabor79 (33317)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33317

Hány km-nél tartasz vele a 3 hónap alatt?

Előzmény: Cobalt14 (33316)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33316

Lassan 3 hónapos a gép, és észrevettem, hogy kattog a kuplung, más tapasztalt esetleg hasonlót? Pénteken viszem első olajcserére, és ezt is megnézik, kíváncsi vagyok mit csinálnak vele. Utána viszont szabadon kergethetem a gépet 3000 felett is. :) 

Panq88 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 33315

Sziasztok!

Automata váltós 2008-as 1.6-s KIA Ceed-el kapcsolatban milyen tanácsokat, tapasztalatokat osztanátok meg velem?

Kicsit tartok a vásárlástól, lehet, hogy pont most lenne esedékes a váltójavítás/csere és nem szeretné, ha átvágnának.

Köszönöm,

Anna

Qubo Creative Commons License 2020.02.02 -1 0 33314

Egyetértek Kivárok én is:)

Előzmény: aamen (33313)
aamen Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33313

hasonló cipőben járunk
a toyotánál ráadásul már ott van a nagyobb motor is, a kiánál az az 1.6 szívó eléggé vérszegénynek tűnik
ha az optima 2 literesét sima hibridként beletennék és odaadnák toyota árban akkor az összehasonlítható ajánlat lenne
egyelőre azt gondolom hogy meg kell tartani a meglévő ceedet mert ki kell várni, ha nem lehet kivárni akkor meg kell venni átmenetileg 1-3 évre valami használtat mert annak nincs a rövid távon nagy értékvesztése
most épül ki egy böszme nagy akkugyártó ipar kínában és világszerte, ha ezek a gyárak nekiállnak termelni akkor a kiának se lesznek beszerzési problémái és az akksi - vele a hibrid - árak is barátságosabbá fognak válni

Előzmény: Qubo (33311)
Qubo Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33312

Gyárilag Denso van rajta. Budaörsről egy Suzuki alkatrész webshopból rendeltem hozzá. A 2db kb.11.000Ft körül volt.

Qubo Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33311

Igen a Toyota nem plug-in, de az én igényemnek amúgy sem az kell. Jöhetne a sima hibrid, akkor elgondolkoznék a Kiás folytatáson. 

Előzmény: aamen (33308)
tuzer Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33310

Köszönöm!

Előzmény: ikim2025 (33309)
ikim2025 Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33309

Nekem ez van

https://ablaktorlok.hu/ablaktorlo-lapat/Bosch/kia.html

Nem tudom él -e még a dolog.Egy próbát megér.

aamen Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33308

az nem plugin
sima hibridként a ceed is 8 milla körül indulhatna
volt valahol egy eladási statisztika vagy a nirorol vagy az ioniqról, az volt a lényege hogy szűk háromnegyede az eladásnak sima hibrid, szűk egynegyede tisztán elektromos, a plugin hibrid meg a maradék nagyonkevés
ehhez képest az optima három éve kijött plugin hibridként és érdeklődés hiányában már el is tűnt a magyar árlistákról, és most a ceed is plugin hibridként jön ki
nekem nem tűnik úgy hogy nagyon el akarnák adni - magyarországon - ezeket
valszeg nyugateurópában fognak ezek elkelni, ahol van fizetőképes kereslet rájuk
a herrera nevű európai kia főnök több helyen is nyilatkozta hogy 2-3 éve durván benézték az akksi rendeléseket, lényegében annyi elektromost tudnak eladni amennyi akksit be tudnak szerezni, új keretszerződéseket meg az akksigyártókkal nehéz most összehozni mert az összes autógyártó ezeket ostromolja hogy szállítsanak
valahol azt írták hogy a full elektromos nirot ha most rendel a zember akkor 2021-re szállítják, nemtom igaz-e

Előzmény: Qubo (33307)
Qubo Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33307

Ennél még a Toyota Corolla sw is olcsóbb..........:(

Előzmény: aamen (33304)
tuzer Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33306

2017 sw ablaktörlő lapátok cseréje 1,5év után esedékessé vált. Van vkinek javaslata?

(Nyilván korábban ki lett tárgyalva, és nyilván lusta dög vagyok visszakeresni, bocs)

yamakka Creative Commons License 2020.02.02 0 0 33305

Üdv!Ceed,1.6 crdi,2011-es.Kuplung szerintem nagyon bent fog.Úgy értem,hogy ha teljesen benyomom a pedált,5 centi felengedésnél már indul az autó.Ha a start-stop rendszer leállítja az autót,több mint félig kell benyomnom a pedált,hogy indítson.Tudom,hogy az se jó,ha nagyon fent fog.Váltásnál padlóig kell nyomni,hogy simán váltson.Van valami állítási lehetőség,vagy ez ilyen,vagy van valami hiba?Köszi.

aamen Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33304

jelentem kirakták a hybrid ceed sw árát
10.3 milláról indul

KAti Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33303

No azt meg főleg nem fogja tenni egy üzemanyagszűrő :-)

Előzmény: Lbx (33302)
Lbx Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33302

Elkoszolódottat írtam? Kokszolódottat akartam.... :-)))

Előzmény: KAti (33301)
KAti Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33301

Szerintem a víz a tankban igen jó fogyasztást fog eredményezni, mert nem megy sehova az autó :-)

És az is megér egy kérdést, hogy az elkoszolódott üzemanyagszűrő miért okoz túlfogyasztást. Én nem értem....

Előzmény: Lbx (33299)
Lbx Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33300

Ja! Az alacsony guminyomást se felejtsük ki...

Előzmény: Lbx (33299)
Lbx Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33299

Sok minden okozhat túlfogyasztást; a hideg, a dugó, az automata váltó, az autó terhelése, rossz minőségű hajtóanyag (akár víz a tankban), elkoszolódott levegőszűrő (talán még a hajtóanyagszűrő is), nem kellően bemelegedő motor (nem csupán a rövid szakaszok, hanem pl. rossz termosztát miatt is), szar gyújtásrendszer, stb. ...

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.02.01 -1 1 33298

Ha van hibakód akkor se tudják sokszor, mi az igazi baja az autónak.

Ha meg nincs, attól még lehet rossz bármi.

Sokat fogyaszt?

Szívhat fals levegőt bárhol, ellenőrizni lehetne az összes vákuum csövet, levegő csövet, üzemanyag csövet, benzingőz elvezető csövet, stb.

Lehet gyújtás probléma is. Gyertya, kábel, trafó.

Esetleg injektorok alatti tömítés (O gyűrű) már nem tömít, szívósor tömítés nem tömít, stb. Egy hozzáértő szerelő ettől is több dolgot is fel tud sorolni (én nem vagyok az). 

Nincs hibakód? Ez lehet azért is, mert a megváltozott üzemi körülményeket a motorvezérlő még ki tudja kompenzálni - pl. többlet üzemanyag adagolásával. Máris kész a túlfogyasztás de az autó tud menni úgy ahogy kell.

Hibát akkor tárol és akkor gyújt MIL lámpát a műszerfalon (sárga motor piktogram), ha már annyira hihetetlen értékeket kap jeladóktól hogy nem hiszi el vagy nem képes kompenzálni a problémás működést és mondjuk ezt le tudja méri a kipufogógáz összetételén a lambda szonda által. Vagy túl sok égéskimaradás történik már a hengerben, stb.

Vagy csak egy egyszerű dolog, bár mindennapos: amikor fékezés nélkül, lépésben gurulsz pl piros lámpához és megáll az autó, akkor érződik egy határozott megállási pont vagy szabadon gurul és alig akar megállni magától, esetleg lejtős úton azonnal visszagurul mikor megáll?

Mert az is lehet hogy a berohadt kézifék mechanika miatt kicsit fog a hátsó fék, de akár az első is foghat, az is be tud rohadni, de nem veszed észre mert annyira kis mértékben ér a betét a tárcsához.

Ezt nagyon jól lehet érezni a fenekeddel - hogy szabadon gurul vagy határozottan megáll fékpedál érintése nélkül is.

Erről se lesz soha az életben hibakód sehol.

Előzmény: l.csaszar (33295)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33297

Már a 11 liter is sok lenne. Esetleg berohadt a kézifék és fog valamelyik fék folyamatosan. Vagy kevés a nyomás a kerekekben. Vagy a tök tudja, de biztosan nem normális a 12+ :(

Előzmény: l.csaszar (33291)
KAti Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33296

Szerintem ez az a mondat: "Ha nem ég a hibalámpa, akkor a motor rendben van." ami miatt azonnal másik szerelőt kell keresni.

l.csaszar Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33295

Na de ha nincs tárolt hibakód?

Előzmény: rcsz (33294)
rcsz Creative Commons License 2020.02.01 0 0 33294

Ennyit nem fogyaszthat egy hibátlan ceed!

Előzmény: John_33 (33293)
John_33 Creative Commons License 2020.01.31 0 0 33293

Szerintem fogadd el, és várd a nyarat. Vagy inkább nézd meg hosszabb úton hogy fogyaszt. Meg, hány km-t jelent a rövid út? És azt mennyi idő alatt teszed meg? Ha tényleg 5 km alatt, és még lámpák/dugó is van, akkor nem csoda hogy annyi. Automata talán többet eszik vmennyivel, a hideg miatt is többet eszik, E10 miatt is, az elektronikai fogyasztók miatt is, a dugó miatt is, ez összességében simán felnyomhatja 12 literre, még ha nem is nyomod neki.

rcsz Creative Commons License 2020.01.31 0 1 33292

A sok fogyasztás nem az E10 miatt van, az csak 1-2 dl többletet produkálhat. Keress egy másik szervízt.

l.csaszar Creative Commons License 2020.01.31 0 0 33291

Sziasztok! Az utóbbi időben jelentősen (>12 liter/100 km) megnőtt az autóm fogyasztása. Ez egy 2008-as benzines 1.6-os automata kombi. Jó hogy tél van, és főleg városban rövid szakaszokon használom, így nincs is ideje bemelegedni.

Felhívtam a márkaszervizt, hogy bejelentsem átvizsgálásra. A munkafelvevő telefonon azt mondta, hogy ne fáradjak, az új E10-es benzin az oka. Mások is panaszkodnak. Ha nem ég a hibalámpa, akkor a motor rendben van.

Szerintetek fogadjam el, és várjam a nyarat? Mi szokott még ilyen túlfogyasztást okozni a felsoroltakon kívül?

Hollo1313 Creative Commons License 2020.01.31 0 0 33290

Nagyon szépen köszönöm!!

Glovas Creative Commons License 2020.01.31 0 0 33289

Én a helyedben egy előző sorozatú JD kombit vennék (2012-2018). Olcsóbb, igaz a kínálat nem olyan nagy mert jó autó és senki nem akarja eladni, viszont nincsenek benne ezek a turbó motoros fogyasztás és egyéb okos felszerelésből adódó gondok. A 2017 utániak már kimondottan kiforrott kocsik.

Előzmény: Mooc01 (33263)
Mooc01 Creative Commons License 2020.01.31 0 0 33288

Uhhh. Ez nem hangzik valami biztatoan, pedig mind2 remenykedtunk, h majd az lesz a tuti megoldas.

Hollo1313

Szia,

Igaz OFF autoba tettek, de maximalisan bevallt igaz nem az olcso kinai kategoria: Waeco

Van az ismeretsegi koromben olyan aki (merget nem vennek ra, de tan a Homasitaban) vett "minosegi" radart. Beszerelte maganak - megoldhato, de ha nincs rutinod akkor inkabb ne kezdj bele - majd annyit szivott a sok hulyesegevel, teves riasztasaval majd tobbszori beazasaval(!!!) h bo 1 ev szenvedes utan kidobta az egeszet es vett egy hasonlot. Itt jott megint a kepbe a beszereles. Kabelezest megoldod, ha tudod mit es merre, de az elso fejnel a kivagas finoman szolva sem lett szep ami az ujnal is szembetuno volt. Ot nem zavarta az en szemem viszont egyfolytaban azon akadt meg ha melle parkoltam.

Ha tuti tippet akarsz es BP nincs messze akkor ajanlom a Duettet. Mar vagy 4x jartunk ott kulonbozo dolgokkal es elegge ertenek ahoz amit csinalnak, cserebe az idopontot biztosan nem jovohetre kapod.

Előzmény: Lbx (33282)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33287

Ott valami durva gányolás van, vagy az ECU adta fel. Első körben lehúznám 12 órára az akksit, hogy reseteljen. Mellette felhívnám valamelyik Kia szervizt, hogy alvázszám alapján kell-e frissíteni bármit az autón. Valami nagyon nem kerek, ha pont fordítva működik. :(

Előzmény: Dawe000 (33285)
Hollo1313 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33286

Sziasztok! Egy kicskie segítség kéne! Valaki rakatott be utólag tolatóradat? Es ha szabad tudni milyet? Sw-be kellene nekem de egy kicsit belezavarodtam a kínálatba.

Dawe000 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33285

Már igy vettem. A kilométer szamlaló kijelzö,és a fogyasztást jelző kijelző világit addig amig a fényszóró kapcsoló kikapcsolt állapotban van.Egyes vagy kettes kapcsolásban már nem világitanak azok sem.

Előzmény: Akos_IKS (33284)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33284

Szia! Hogy romlott el? 

Előzmény: Dawe000 (33283)
Dawe000 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33283

Sziasztok. Segitseget szeretnék kérni.Van egy kia ceed 2008 1.6 CRDI-m 66kw.Nem működik a műszerfal megvilágitasom. Biztositekokat mértem,rendben vannak. A relére gyanakodom,de nem tudom ,hogy hol talalható. Tudna segiteni valaki ? Köszönöm

Lbx Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33282

Értem.

Egyébként nem arra gondoltam, hogy miért veszel új autót használt helyett, hanem miért nem tartod meg a Priust.

De hogy mire számíts a kétzónás klímával; nálunk is az a helyzet, hogy a páromnak más a hőkomfortja - és ezen a külön hőfokszabályozó (értsd 2 zónás digit klíma) sem segít, ehhez kicsi a légtér. Legfeljebb a közvetlen érintkező levegőfolyamban tudsz variálni

Előzmény: Mooc01 (33281)
Mooc01 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33281

A meret es par aprosag a legnagyobb "gondom"

A kombi karosziabol adodo elonyoket sajnos egyre gyakrabban tudnank kihasznalni.

Az extrakat illetoen van 1-2 dolog aminek mar nagyon tudnank orulni. Ulesfutes, 2 zonas klima (a kis felesegem allandoan fazik. Ha felveszem akkor meg engem ver a viz es hosszutavon kisse be is bodulok a melegtol)

Ezen 2 dolgon kivul a napfenyteto mar csak tenyleg uri huncutsag, de mar nagyon regota almodozunk rola.

Ezen felul a korabban irt megbizhatosag, kenyelem es biztonsag jatszik meg fontos szerepet. ha mindezek melle meg a fenntartasa es fogyasztasa is jo az meg kulon jo pont.

Ha az ember nem szivesen ulne fol a korunk divatjanak (SUV) es megprobal az eszere es a statisztikakbol kiindulni akkor szerintem eleg szukre lehet venni a latoszoget.

Az uj auto meg ugy jott kepbe, h ha most lehetosegunk van beletolni a megfelelo osszeget akkor utanna tervezzuk, h az adott autot minimum 6-8 (de realisabban nezve a mostanihoz hasonloan 10-12) evig megtartanank.

Ilyen intervallum alatt mar a hasznalt auto szerintem nem annyira opcios meg akkor sem feltetlenul, ha viszonylag uj koraban vasaroljak es garantalt eloelettel. 

Persze lehet ezzel vitatkozni, de en attol meg igy gondolom :)

Előzmény: Lbx (33278)
lala1961 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33280

Így utólag kétértelmű! :-) 

Előzmény: lala1961 (33279)
lala1961 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 33279
Lbx Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33278

Egyébként ha nulla hibával üzemel az autód, miért cseréled le? Ha hibátlan, és erre továbbra is lehet számítani, akkor elég nagy gazdasági, és ökológiai "lábnyom" bevállalni egy új autót...

Előzmény: Mooc01 (33273)
Lbx Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33277

Nincs más út, Priust kell venned...

dokeee Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33276

Én rühellem ezeket a szarokat, múltkor is agyfaszt kaptam egy bérelt golftól, inkább fizetnék azért, hogy ne legyenek ilyen faszságok az autómban.

Előzmény: www.octinfo.com (33275)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 33275

Én ezen nem vagyok meglepve, a céges Focus4-es is közölte az első olvadós havas napon 2018 novemberében hogy akkor mostantól nem működik a ráfutás gátló és a többi sz.rság sem.

Mondjuk amikor működött, az sem volt annyira jó mert vagy 2x jól rám ijesztett a visítozásával a pesti belvárosban pedig csak sima tötymörgés miatt és normál követési távolságban értem utol az előttem haladót.

Pályán 1x hamarabb észre vette a lelassuló sort a belső sávban (dugó, állóra fékezés).

Nekem csak ez a tapasztalatom van ezzel a rendszerrel, de nem hinném hogy a többi sokkal jobb más autókban.

Előzmény: Akos_IKS (33274)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33274

Szerintem tök fontosak a kérdések, amiket feszegetsz. Kamera, radar (vagy bármi extra, amiért felárat fizettél) nehogy ne működjön már esőben egy új autónál, mert az ultragáz. A kérdés az, hogy ezek egyedi esetek vagy általánosan rossz mind.

Mooc01 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33273

Igaz hasonlo dolgokkal en szemely szerint nem talalkoztam, de a csaladban van egy hasonlo koru BMW. Ott majdnem ugy megy a dolog, mint nalad. Minden honapra jut valami. Persze van ami csak apro es bosszanto gond, de van ami komolyabb. Lerobbanas ott is csak 2x volt, de abbol 1x azert hazajutott laban a kocsi csak epp fel sebesseggel.

Ha az ember videken lakik, tavol a csalad es a baratok, mindez megfejelve 1 autoval ugy azert mar jelentos fejvakarast tud okozni, ha az auto nem mukodik.

Uj autonal foleg ott ami nem az arkategoria alja (mint irtam 8M+) ott mar az olyan bosszanto dolgokat sem tudom elnezni, h ma eso vegett epp nem mukodik a radar. 

Tovabb lehet menni nelkule? persze, de ha fizettel erte akkor ne legyen mar az - egy uj autonal foleg ne - h a normal szervizlatogatasoknal tobbszor kelljen oda menned es atszervezni a csalad eletet.

Van akinek ez belefer es meg tudja oldani, de van akinek ez nagyon maceras. 

Szoval ha lehet valami uton-modon ezt a kockazatot minimalizalni egy esetleges OFF auto vasarlasaval akkor en inkabb arra teszem a voksom hiaba lattam es tapasztaltam a sajat szememmel, h kozvetlenul egy (fullos) Ceedbol atulve egy eleg jol felszerelt Corollaba azert en is huppogtem 1-2 dolgon. 

Viszont a megbizhatosag nekem/nekunk minden emocionalis ervet felulir.

Előzmény: www.octinfo.com (33272)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 33272

15 éves lett az Octavia2-m.

Ebben az évben minden hétre jutott egy hiba!

Egy részük időszakos volt, de egyszer majd megszivat, a legrosszabbkor.

Már az elsőnél is vakartam a fejem, hogy akkor most kihez vigyem, mikor?

És hogy szervezzem át a család napi programját (ovi túra, stb.)?

Múlt héten pl. a 2 éve visszaragasztott külső visszapillantó tükörlapja esett le jégkaparás közben. Fűtése már a ragasztás óta nincs.

Szereztem aznap, ki is cseréltem mindkettőt, legyen új mert a másik fűtése is gyengélkedett. Csere után hazamentem, tükörfűtés bekapcsolva. Nem volt rajta jég vagy pára, de rövid út után is éreztem hogy mindkét tükörlap egyformán langyos.

Öröm, boldogság! Egy apró, régóta ismert hiba kipipálva!

Aha. Persze. Tegnap esett az eső, munkába induláskor tükörfűtés be. Az egyik tükörlap szépen megszáradt, a másik nem. A tükörlap tök hideg volt. Miért? Gondolom azért, mert 15 év alatt a bal oldali ajtó 1000x többször volt nyitva mint a jobb oldali így a vezeték megtörhetett és egyszer fűt, egyszer nem.

Amikor garis volt az autó, évente volt 1 vagy 0 hiba, és azt is otthagyás nélkül, azonnal javították, vagy megrendelték az alkatrészt másnapra és akkor pár óra alatt, megvárva a javítást, rendezve lettek a dolgok.

Azért az teljesen más mint amikor lerobbansz a hiba miatt vagy tényleg ott kell hagyni 1-2 napra az autót. De az ilyesmi hibák a korral mindenképpen jönnek.

Előzmény: Mooc01 (33269)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 33271

2-3 év elég.

Octavia2-m van, 2-4 után már a legtöbb hibát fel tudtam tenni a weboldalamra.

Ami azóta jött az a facelift-tel jött vagy új motorokkal.

Előzmény: Akos_IKS (33265)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33270

Ez minden pakli kártyában benne van, függetlenül attól, hogy Kia, VW vagy Toyota logó van-e rányomtatva a borítóra. 0 km az lutri, mert senkinek nincs vele tapasztalata.

Előzmény: Mooc01 (33269)
Mooc01 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33269

Az rendben van, de az ido, energia es autonelkuliseget mivel tudod kivaltani?? Foleg videken...

Előzmény: Akos_IKS (33268)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33268

0 kilométeres autónak 0 kilométeres hibalistája lesz.

Én nem tartanék a Ceed vásárlásától. Ha valami előjön, akkor ott a garancia és pont.

Előzmény: Mooc01 (33267)
Mooc01 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33267

LOL

Sajna a meloba nalunk is csak 1 ember vallja be oszinten a dolgokat igaz o szereti is magat szivatni/szidni. Amolyan vicces kis szosszenetek ezek... bar en ritkan tudnam viccesen eloadni, h egy kuplungcserere kell vinnem a nemreg vasarolt Volvomat ami munkadijjal egyutt boven a 2000EUR+ kategoriaba esik.

Felreertes ne essek az uj autoval is lehetnek gondok, de egy bizonyos szintet azert elvar az ember... ez 0 km-es autonal hatvanyozottan igaz. (meg akkor is, ha azon hibak kijavitasaert nem kezz fizetni a gari vegett mert az ido es a boszankodas sokszor sokkal inkabb faj)

Na de ez mar nagyon OFF :)

Előzmény: Akos_IKS (33266)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33266

A Honda Jazz-ről ugyanekkora listát tudnék adni, pedig a Népítélet kedvence volt sokáig. Volt Citroen-em, ahhoz kevés lenne 1 hozzászólás, annyi sebből vérzett. Kollégám az 1 napos Fluence-el csak bejött dolgozni, hazamenni már nem tudott. A másik kollégám (szintén nullkilométeres) Focus-t vett, az első hétvégén autómentő vitte el, mert nem indult többet.

A legtöbb tulaj nem vallja be a hibákat, mert ezzel saját magát is szédíti, hogy milyen jól választott. Idővel az emlékek megszépülnek, aztán jön, hogy a Dacia 1310 TLX milyen f*sza kocsi volt... :)

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33265

Egy 2019-es vagy 2020-as Ceed-nek majd 10 év múlva lesz hibalistája.

Előzmény: www.octinfo.com (33264)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 33264

Nekem ez úgy tűnik, az első generációs Ceed hibalistája. Nem?

Mooc01 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33263

Jujjj! Ez a list szamomra igencsak hosszu hiaba sulyozom es nezem, h mi az ami ebbol komoly gond es mi az ami csak szimplan bosszantana.

Uj auto vasarlasnal- foleg a 8M+ tul - azert ezeken en nem tudnam tultenni magam.

Tudom ez itt OFF, de az emlitett Priussal az egyetlen "valos" problema egy tomites volt 178e km alatt... Minden mas csak a kopo alkatreszek csereje. Igen neha zorog benne valami hidegben az utas oldali kis haromszog ablak iranyabol, de en egyedul neki nem allok kompletten szetszedni az egesz muszerfalat csak azert, h elmuljon. Majd elviszem egy szakihoz. Annyit nekem meger.

Szoval mondhatni, h a nullahoz kozeli hibalistahoz kepest meg a rengeteg uj extra sem karpotolna. legalabbis engem. A fogyrol meg ne is beszeljunk mert az kb 2-2.5l magasabb lenne (en csak automataban gondolkodom)

Azert orulok, h vannak olyan emberek akik nem felnek leirni a hiabakat a sajat autojukat illetoen. Ez igazan udito kivetel es baromira ertekelem ;)

Előzmény: Akos_IKS (33262)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33262

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153188150&t=9151084

Az van, hogy ettől sokkal sz*rabb autók vannak a kategóriában. Horror sztorikat hallani kigyulladó BMW-kről, szétszakadt váltójú Passat-okról is, stb. és azokat már prémiumnak mondják. Ezer apró dolog megy tönkre, mint úgy általában az életben bármi. Meg nem állt egyszer sem. Illetve egyszer nem indult, mert egy szerelő nem húzta meg rendesen az akku sarut, de 10-es kulcs, osztjóvan.

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy szerelmes asszonynak ellentmondani olyan, mint magadra rántani a medicinlabdás szekrényt. :/

Ez akkor is "csak" egy autó, egy használati tárgy, semmi több. Időnként elromlik. Aki a tökéletességet keresi, az menjen Tibetbe, csukja magára a kolostor szobájának ajtaját. :)

Az én párom egy Aveo-ba lett szerelmes. Tragikus az az autó, mégsem tudnám vele eladatni, meg sem próbálom. Boldog vele, pedig most is szervizben van épp.

Előzmény: Mooc01 (33261)
Mooc01 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 33261

Szia/Sziasztok,

Egy ideig kovettem a forumot, de most igy bo 2 honappal kesobb visszaterve eleg sok post szoletett...

Irtad itt a tipushiba listat. Nagy korvonalakban mit lehet tudni?

Nalunk az asszony nagyon beleszerelmesedettt egy fullos kombiba (1.4T, Platinum, Bor, napfenyteto) de hiaba tetszett az auto nekem is baromira az eszem es az olvasott ilyen-olyan kisebb-nagyobb hibak tudom h engem megorjitenenek egy 11evig teljesen gondtalan Prius utan :)

Igy meg mindig megy a matek es a kulonbozo dolgok elhelyezese a fontossagi listan.

Előzmény: Akos_IKS (33253)
blackjack11 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33260

Akkor nem értem, miért van mindig valami error a kamerával...

Előzmény: msandor77 (33255)
blackjack11 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33259

Engem is zavar, feltűnt mindjárt első alkalommal mikor beültem.

Előzmény: Pgabor79 (33258)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33258

Ahha. Ez elképzelhető... Kicsit bosszant a dolog... nagyon hátul van a kartámasz így.

Előzmény: www.octinfo.com (33257)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33257

A csúsztathatós kartámasz elektromos rögzítőfékkel együtt van. Elképzelhető, hogy nincs helye ilyenkor a kézifék karnak.

Csak egy tipp...

Előzmény: Pgabor79 (33249)
Jroli.007 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33256

Szintén csere. Mind a 4 et. Be se mérettem! Nem baj az ha újak vannak benne. ;) Tavasszal leszek kiváncsi ha melegebbek idők lesznek, hogy fenn áll e még a jelenség.

Előzmény: URobi76 (31299)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 33255

Nekem akkor blokkolta, amikor le volt fagyva az üveg az érzékelő előtt, a köd nem akadály neki, jobban lát, mint én :-)

Előzmény: blackjack11 (33254)
blackjack11 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 33254

Még mindig kamera bibi...kicserélték azóta működik, de...

Az normális dolog lehet, hogy hidegben néha blokkolja a rendszer a kamerát? Ennyire érzékeny az elektronika? 

Hatalmas ködben még valahol megértem, ha nem lát.

Ilyenkor "off" a frontális elkerülő rendszer, a sávtartó, meg az automata reflektor kapcsolás is...

sőt, meg is bolondult egyszer, közel ért a szembejövő és rátette a reflektort úriember módon...:)

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33253

Passz. Ma is csinálta. Egy csomó fórumon látom ugyanezt a jelenséget, szerintem ezt is felvehetjük a típushibák közé.

Előzmény: Lbx (33252)
Lbx Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33252

Lehet, hogy éjszaka hidege van az akksinak? :-)

Előzmény: Akos_IKS (33245)
stefi001 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33251

Ha kapok e-mail címet, akkor küldöm.

Előzmény: Dobi Róbert (33248)
Bosanac Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33250

Csak megerősiteni tudom: Orosz fórumokon általánosan sok máshol elérhetetlen információ van. A dolgok természetéből adódóan legtöbbször oroszul. De 1/ Ez is több, mint a semmi. 2/ A rajzok azért "nemzetköziül" vannak ( :-) )  3/ A Google Translate itt is a barátod. Orosz-angol viszonylatban igen jó hatásfokkal.

Előzmény: stefi001 (33247)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33249

2019-es Gold Ceed-ben fix kartámasz van. Szerintetek valamilyen módon lehetne cserélni előrehúzható típusúra? Azt hiszem az utazócsomagos verzióban az van. De vajon külön hozzá lehet jutni valamilyen módon?

Dobi Róbert Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33248

megköszönném

Előzmény: stefi001 (33247)
stefi001 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33247

Ha a 2007-2009 között gyártott Kia Ceed orosz nyelvű javítási kézikönyve megfelel, akkor azzal tudok szolgálni. 

Előzmény: Dobi Róbert (33246)
Dobi Róbert Creative Commons License 2020.01.26 0 0 33246

Üdv! KIa Ceed 2010 es 1,4Benzines66kw-os.Ki tudna nekem segiteni szükségem lenne ennek a tipusnak a komplett Autóvillamossági rajzára.

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.25 0 0 33245

Az én autóm pont ma csinálta, hogy világított az ESP off. Következő indításnál már nem. 

Előzmény: János623 (33244)
János623 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 33244

Szia. Nálam ugyan ez a móka. Csak én nem kötöm le az aksit. Idáig hála a égnek semmi baj. ( Csak gyakran kell töltenem. Ilyenkor újra és újra bekacsol az ISG.).

Előzmény: Lbx (33243)
Lbx Creative Commons License 2020.01.24 0 1 33243

El tudom képzelni, hogy igen. Mikor kivettem tölteni az akksit (eddig ezt 2 alkalommal játszottam el, mivel nem ismerem az akku történetét, és többnyire városi,rövid utak jutnak a gépnek), a visszaszerelés után a tárgybani ikon folyvást jelzett az első újraindításig.

Vásárláskor bikázni kellett az akksit, de azóta is az van az autóban. Még az is lehet, hogy a gyári telep - semmi név, márkajelzés nincs rajta, az autó 2010-es - így amíg nem adja meg magát, inkább néha kedveskedek neki egy lehetőleg 24 órás Lidl-féle okosságról töltéssel. Eddig bevált. Mostanság jönne el az ideje egy újabb ápolásnak.

Előzmény: rocford (33242)
rocford Creative Commons License 2020.01.24 0 0 33242

Köszönöm a választ. Nem, nem vettem észre, hogy az aksival baj lenne. Az is bezavarhat?

Előzmény: dokeee (33241)
dokeee Creative Commons License 2020.01.24 0 0 33241

Ezek a leggenyóbb hibák, nehéz rájönni, az akkud nem gyengélkedik?

Előzmény: rocford (33240)
rocford Creative Commons License 2020.01.24 0 0 33240

Sziasztok! Hátha tudtok segíteni. Egy 2010 es, 1,4es benzines Kia Ceedem van. Mi lehet az oka annak, hogy indításkor, ritkán menet közben, a menetstabilizátor lámpa világítani kezd, ilyenkor nem működik a fordulatszámmérő sem, és az autó is mintha kicsit lomhább lenne. 

URobi76 Creative Commons License 2020.01.23 0 1 33239

Nincs kettős tömegű lendkerék benne,hála az égnek!

A kuplung csere megoldotta a problémát!

Csak azért írtam,hogy akinek hasonló tünetei lesznek,tudja mi lehet a gond(-:

Nem nyeles-tengely csapágy volt!

Előzmény: URobi76 (32991)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 33238

Köszi!!!

Előzmény: lemir2 (33237)
lemir2 Creative Commons License 2020.01.21 0 1 33237
Előzmény: Pgabor79 (33236)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 33236

Honnan tölthető le? Én nem találtam....

Előzmény: msandor77 (33235)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 33235

Magamtól én sem jöttem volna rá :-)

De a rendeléstől számítva 6 hét volt az átvétel, így volt időm olvasgatni a használati útmutatót (letölthető pdfben a netről).

Előzmény: Bz81 (33234)
Bz81 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33234

Köszönöm. Erre magamtól soha nem.jöttem volna rá :)

Előzmény: msandor77 (33225)
István79 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33233

Üdv mindenkinek! Van egy 2012-es Ceed-em(2009-2012), gyári 1.generációs navigációs egységgel. Nem tudjátok véletlenül, hogy a telefon kihangosítónak a bejövő hívást jelző hangot hogy lehet bekapcsolni? Minden jól működött, de most bejövő híváskor csak elhalgat a rádió, vagy zene, csend van jelzés nélkül, csak kiírja a hívó nevét, számát. Ezután a kihangosítás jól működik, csak ez a csöngés tűnt el. A gyári leírásában nem találtam erről semmit. Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33232

Mi lesz jobb? Semmi! Egyszerűen nekem jobban tetszik a full LED-es hátsó lámpák között egy fehér fényű rendszámtábla világítás. ENNYI! Ezzel nem nem fogom senkinek a szemét kiégetni. Tisztában vagyok vele, hogy mit lehet és mit nem! Egyébként le se szarják, sem a rendőrők, sem az NKH! Az utólagos xenon, és a sufni-LED fényszóró már más tészta!

Előzmény: KAti (33226)
Lbx Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33231

Köszi! Én is ezt vettem le. Nem tudom, szétszedjem-e, mert mindkettő eléggé lentre nyomja a folyadékot, szinte egyformán - tempósabb menetben nem is megy a lapát fölé, lényegében felesleges használni :-(

Azért lehet, hogy egyszer csak szétszedem,mit lehetne tenni.

Előzmény: Akos_IKS (33220)
KAti Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33230

Lassan 40 éve autózok és voltam már jópár műszaki vizsgán. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha valaki a többieknek olyan tanácsot ad, aminek az elfogadása büntetéssel járhat, akkor azt is illik odaírni, hogy vállalja érte a teljes felelősséget, kártérítést. Szerintem.

Előzmény: Akos_IKS (33229)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33229

Még nem voltál autót műszakiztatni, igaz?

Ez az elmélet: "műszaki vizsgahelyek által is megerősített tanácsoknál"

A gyakorlat meg az, hogy ilyesmire nincs idő. Utóbbi 20 évben minden autómat magam vizsgáztattam, illetve már a páromét is. De ha gondolod, gurulj oda valamelyik autóklubhoz (ahol van vizsgáztatás) reggel 7-re és győződj meg magad. Egyrészt arról, hogy mennyi idő van egy-egy autó vizsgáztatására, másrészt meg arról, hogy miket vizsgálnak.

És akkor nem beszéltünk arról, hogy miután átment a vizsgán, bármit lehet. Nem szabad, de lehet és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Ekkor kerülnek elő a sportlégszűrők, sportdobok, cicalámpák, vakító projektorok. A francnak nem hiányzik, de megteszik. Én is ragaszkodnék a gyári dolgokhoz, de nem állhatsz ott minden autótulaj mellett, hogy "Lszi ne tedd be azt a sz*rt, mert nem lesz jó senkinek!"

Előzmény: KAti (33228)
KAti Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33228

Bírom az ilyen szakértőket, akik felelősségvállalás nélkül mondanak bármiről véleményt, adnak tanácsot...

Erről mi a vélemény?

https://www.vezess.hu/firstclass/2019/12/02/legalis-led-ek-ezeket-szerelheted-a-klasszikus-izzo-helyere/

Előzmény: Akos_IKS (33227)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33227

Hacsak nem villog kékkel/sárgával/mittudomén, akkor lesz*rják, főleg műszakin. Fék és fékcsövek, futómű, kormánymű, füstmentesség, amit néznek. Minden más mellékes. Nagy lyuk (rohadás) ne legyen rajta, meg fólia az első üvegeken, se műbizonylat nélküli átalakítás (sportkormány, cicatuning), akkor át is megy.

Előzmény: KAti (33226)
KAti Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33226

Egyrészt miért tennék ilyet (m lesz jobb?) , másrészt - úgy hallottam - műszakin vagy ellenőrzésnél beleköthetnek, ha bármelyik (kültéri) izzó nem a gyárinak megfelelő.

Előzmény: Pgabor79 (33219)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.20 0 1 33225

Ezt írja a könyve, idézem:

"A kényelmesebb hozzáférés érdekében

állítsa az ablaktörlőket szerviz pozícióba
a következő utasításoknak megfelelően;
A motor leállítása után 20 másodpercen
belül állítsa az ablaktörlő kapcsolót az
egyszeres (MIST) állásba, és tartsa
nyomva legalább 2 másodpercig, amíg
az ablaktrölők elérik a legfelső helyzetet.

1. Emelje fel a törlőlapátot.
2. Emelje meg az ablaktörlő lapát
szorítóját. Ezt követően húzza lefelé és
távolítsa el a lapátszerelvényt.
3. Helyezze be az új lapátszerelvényt.

4. Helyezze vissza a törlőlapátot a
szélvédőre.
5. Állítsa a gyújtáskapcsolót ON (BE)
állásba, és az ablaktörlők visszatérnek
alaphelyzetbe."

Előzmény: Bz81 (33215)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33224

köszi ez jó ötletnek tűnik,holnap garázsba tudok állni,megvizsgálom

Előzmény: Zsolt_555 (33221)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33223

Autósbolt, benzinkút, áruházak, stb.

Előzmény: Zsolt_555 (33222)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33222

stefi001 Köszi a részletes leírást! Nekem igy is jó a link :) (De tanultam is belőle.)

Esetleg tudna valaki egy linket, hogy hol lehet biztosítékokat kapni ? Lehet nem ártana néhány tartalékba, bár valószínű ha valamelyik kiég, akkor hiába cserélem, újra ki fog égni. Tehát nem érek semmit ha nem szüntetem meg az okot. Ettől még megnyugodna a lelkivilágom, ha lenne 2-3 db a kesztyűtartóban.

Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.20 0 1 33221

Ha sokára jön csak az ablakmosó folyadék, akkor valószínű nincs (vagy beragadt) az ici-pici golyó az egyik csatlakozóban. Ez ott van ahol toldva van a cső a fúvókákhoz közel. Ez megakadályozza, hogy visszafolyjon a víz a tartályba.

Ez a fúvóka állítás engem is érdekelne, sajnos tegnap ki kellett mennem egy pihenőbe lelassítani, hogy le tudjam mosni az ablakot :( vicces

Előzmény: irreverzibilis (33205)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.20 0 1 33220

Nem állítható, gyárilag így van tervezve. Az lehet, hogy valami porszem beakadt és az torzítja a szórásképet. Célszerű lenne kivenni, visszafelé kifújni sűrített levegővel, aztán visszatenni.

Előzmény: Lbx (33217)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 33219

Köszönöm, Megtaláltam! T10 W5W kell a rendszám fölé...

Esetleg valaki cserélt már 2019-es CEED-ben rendszámtábla izzót LED-esre? CanBus-os kell bele? Van megbízható típus ajánlás?

Előzmény: Qubo (33203)
cinyoka Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33218

hááát, jó pap is holtig tanul... ez esetben bocsi a rossz infó miatt :/

Előzmény: cápaFeri (33216)
Lbx Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33217

Nem lehet, fixen állnak, meg sem rezdülnek.

A Ducato fuvokáin oldalt van lehetőség csavarhúzóval állítani, de itt nincs ilyen. Itt van két lik a fúvókán, alul-felül egy-egy négyszög lyuk, de minden fixnek tűnik. A könyvben nem találtam instrukciót az ide vonatkozó passzusokban...

Előzmény: www.octinfo.com (33212)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33216

Szerintem a ceedben is olyan van, ami a forgásirányával befolyásolja, merre nyomja a szélvédőmosót.

Előzmény: cinyoka (33213)
Bz81 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33215

Ha mar a lapat szóba került, a 3-as ceed-ekbél,csak ugy lehet a lapatokat felemelni,hogy a motorháztetőt felnyitod? Vagy van valami trükkje?

Előzmény: irreverzibilis (33211)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33214

kettőS szivattyúkat találok csak és látszik is a képeb,hogy két kimenete van:

Előzmény: cinyoka (33213)
cinyoka Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33213

ez nem biztos, ha jól tudom két szivattyú dolgozik egy előre, egy pedig hátra dolgozik...

Előzmény: irreverzibilis (33210)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33212

Próbáld meg simán, kézzel (finom, 1 mm-es mozdítás az ujjaddal).

Előzmény: Lbx (33209)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33211

igen,autópályán elég zavaró,de naggyából szétkeni a lapát,hátha valaki tudja,hgy lehet a szögén állítani 

Előzmény: Lbx (33209)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33210

nem vagyok szőke+ ha hátul jön,akkor csak működik a szivattyú

Előzmény: KAti (33206)
Lbx Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33209

Nem szarakodik, viszont nagyon a szélvédő tövébe tolja a mosófolyadékot, és nem láttam, hogy lehetne állítani rajta. Eleve a gépháztető aljára van rögzítve (nem könnyű hozzáférni), és nem láttam az oldalán csavarhúzós állítási lehetőséget, a fúvókák pedig négyszög alakúak, így a gombostűs módszer vélhetően nem működik.

stefi001 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33208

Igaz, de előfordul, hogy nem kellően figyelmes az ember. 

Előzmény: l.csaszar (33207)
l.csaszar Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33207

Ez ugyanazt fogja hozni, mint az a hosszú link, amit idéztél:

https://www.ebay.co.uk/itm/Car-LED-Display-Power-Supply-12V-to-5V-2-5A-DC-DC-Buck-Converter-Module/183333322766

Az utolsó 6-os után volt egy ? és azután valami nagyon hosszú karaktersorozat, de az csak a saját gépeden releváns (Google kémkedésének a része).

Előzmény: stefi001 (33197)
KAti Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33206

A szivattyú hangját hallod?

irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33205

a régebbi Ceed model /2012-ig / tulajoktól kérdezném:Nektek nem szararkodik az ablakmosó? nincs befagyva,jó anyag van benne,mert hátul szépen nyomja,de elöl nem akarja vagy percekig nyomni kell a kart vagy néha még akkor sem,akkor a motorháztetőn belül nyomogatom a csövet,de nem érzek dugulást,beülök és akkor már spriccolja

rcsz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33204

A Kia Lurdy már 2018- ban sem volt hivatalos márkaszervíz!

Én is akartam oda vinni, de mondták, hogy garanciális javítást nem tudnak vállalni.

Előzmény: Konstantin00 (33201)
Qubo Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33203

Azért ott, mert nagyon sok helyen még nem hozza a 2019-es modellt. Nekem is ez az évjárat van.

A könyvben a 9-04-es oldalon találod.

Előzmény: Qubo (33202)
Qubo Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33202

Benne van a kézikönyvben. 

Előzmény: Pgabor79 (33198)
Konstantin00 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 33201

Kia lurdy. Előtted nyitja ki a motorolajat ha arra gondoltál. Kukàk is ott vannak a bal oldalt mikor behajtasz, szoktam nézni tele kia márkás dobozokkal. Még a sima h8 izzót is kia-tól rendeli. 

Előzmény: Cobalt14 (33171)
Tibi47 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33200
Előzmény: Pgabor79 (33198)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33199

Az új Ceedek CANBUS rendszerűek ugye?

Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33198

Ceed 2019 izzóinak típusairól hol lehet tájékozódni? Van valami weboldal?

stefi001 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33197

Ezt nem egészen értem, de majd gondolkodom rajta.

Előzmény: l.csaszar (33196)
l.csaszar Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33196

Szia!

Az ilyen bemásolt linkek esetén az első kérdőjeltől a végéig a többi rész elhagyható. A többi ugyanis csak a Google-t érdekli, rólad hordoz információt...

Előzmény: stefi001 (33194)
Qubo Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33195

Köszönöm az iránymutatást.

Előzmény: stefi001 (33194)
stefi001 Creative Commons License 2020.01.18 0 1 33194

Két autómba is szereltem menetrögzítő kamerát. Mivel garázsom van, így csak a gyújtás ráadásakor üzemelnek. Amennyiben a motor leállítását követően is szükséges, hogy működjön, a szivargyújtós helyett az általam is használt megoldást javaslom. Egyrészt nem foglalja a szivargyújtót, másrészt gyakorta előfordul a szivargyújtós eszközök csatlakoztatásakor a kontakthiba.

Itthon is olcsón kapható a biztosíték adapter, pl.:

https://www.conrad.hu/hu/mini-lapos-biztositek-adapter-leagazassal-15-a-15-mm2-basetech-1668375-1668375.html?gclid=Cj0KCQiA9orxBRD0ARIsAK9JDxSGtPzeXinlbF873HeTdc9DtVra1IdmzOSsVgSu2GPtx-AN-IjGdqIaArwoEALw_wcB  

A biztosítékházban a szivargyújtó biztosíték helyére illeszthető, s egy másik kisebb értékű (mini 5 A) biztosítékon keresztül táplálható egy 12 V/ 5V (1-2A) tápon keresztül a kamera.

https://www.ebay.co.uk/itm/Car-LED-Display-Power-Supply-12V-to-5V-2-5A-DC-DC-Buck-Converter-Module/183333322766?_trkparms=ispr%3D1&hash=item2aaf84800e:g:YIYAAOSw~llb5TH1&enc=AQAEAAACUBPxNw%2BVj6nta7CKEs3N0qU6XEnJOF5rlExLnH7H1ufu101Yvlc5k%2FqYNMiiWeVACQtIvY%2F3JMdjpfzUpHj7TG4worrFlHvO3EmgEMpv%2BwIyUzK16uQVNzsayG2%2FJbv84%2FYkSQiWukfXagedqIv8keAofSNtw1hvqb8mUs7Ekq2el3s0%2FR1XNvVcEWjwIcNOFSl8xSvCXD02kVAdCRYV4KWWP%2BmkXxFmZkSGRIUB4saVKYTt811z%2F7XlBmgjoBXPmSeruDuCY%2FFEs%2FsPVHOl%2Ffr%2BobVwTTcATvbQggRJ06ZTqXPfOgFNd%2FM6ibGpMqeY2CgBwBgPfvnAv8PNbQAn8PypJIZDNPBIQL4mTG52cr4gnX2hOzd8QUK97NHECwESRqo021szM7jKk%2B2YgMwBLTRCUjQfOcM8GquuPDkEBBU0RF9z9c%2F0F6lfE8jWJ3qiL4lNxfw%2BRq5mGkyg%2FooJyvM2X8C%2FOEQ4AJdhXUL2Rxrdr%2FsEEE3UQgSQDB30YLfESckTMVgfLafw0muW6RV22r6LFQwf8CCfqiKoJwTGiLrwcT1xE%2FwUv%2B%2BrAo3SSvd2wv7W554DzR7n9zU2lLwA93yAlJBxO1Yh5qAdBbHQ2crOThHpdil54lMp3YhXalywQPlnRnmRhG8InoQeX2%2BVog0Om6VTua0A1OC8IrtD6QZoWWIdfsrNpO9qroXUE2o8StqE4A4PlgQ7%2FCF6Xpx5OZRHIFraO0SfEba67n2vk%2Fs3H2lnMH4UqXCWEUQwRa1oh9qSDpfNdDEIKVN9wvaPRdE%3D&checksum=18333332276687801f41c2e9447d8346b0c5f774d934&enc=AQAEAAACUBPxNw%2BVj6nta7CKEs3N0qU6XEnJOF5rlExLnH7H1ufu101Yvlc5k%2FqYNMiiWeVACQtIvY%2F3JMdjpfzUpHj7TG4worrFlHvO3EmgEMpv%2BwIyUzK16uQVNzsayG2%2FJbv84%2FYkSQiWukfXagedqIv8keAofSNtw1hvqb8mUs7Ekq2el3s0%2FR1XNvVcEWjwIcNOFSl8xSvCXD02kVAdCRYV4KWWP%2BmkXxFmZkSGRIUB4saVKYTt811z%2F7XlBmgjoBXPmSeruDuCY%2FFEs%2FsPVHOl%2Ffr%2BobVwTTcATvbQggRJ06ZTqXPfOgFNd%2FM6ibGpMqeY2CgBwBgPfvnAv8PNbQAn8PypJIZDNPBIQL4mTG52cr4gnX2hOzd8QUK97NHECwESRqo021szM7jKk%2B2YgMwBLTRCUjQfOcM8GquuPDkEBBU0RF9z9c%2F0F6lfE8jWJ3qiL4lNxfw%2BRq5mGkyg%2FooJyvM2X8C%2FOEQ4AJdhXUL2Rxrdr%2FsEEE3UQgSQDB30YLfESckTMVgfLafw0muW6RV22r6LFQwf8CCfqiKoJwTGiLrwcT1xE%2FwUv%2B%2BrAo3SSvd2wv7W554DzR7n9zU2lLwA93yAlJBxO1Yh5qAdBbHQ2crOThHpdil54lMp3YhXalywQPlnRnmRhG8InoQeX2%2BVog0Om6VTua0A1OC8IrtD6QZoWWIdfsrNpO9qroXUE2o8StqE4A4PlgQ7%2FCF6Xpx5OZRHIFraO0SfEba67n2vk%2Fs3H2lnMH4UqXCWEUQwRa1oh9qSDpfNdDEIKVN9wvaPRdE%3D&checksum=18333332276687801f41c2e9447d8346b0c5f774d934

Vagy

http://www.ebay.com/itm/1M-Power-Cable-DC-to-DC-Converter-Module-12V-8-22V-to-5V-mini-USB-Output-/261876852906?hash=item3cf913a8aa:g:D~cAAOSwEeFVSGan

A szükségletnek megfelelő – mini vagy micro – USB csatlakozóval, amely lehet egyenes, vagy jobbos balos derékszögű kivitel.

Amennyiben megkívánt a folyamatos üzem, akkor a biztosítékadapter olyan helyre illesztendő, ahol folyamatos a 12 V. Ennek hátránya, hogy a készülék nyugalmi áramfelvétele terheli a gépkocsi AKKU-t, ugyanis kamerák AKKU-ja általában 3,7 V/200-300 mAh-sak. Kiküszöbölésére egy másik AKKU vagy power bank alkalmazható.

Előzmény: Qubo (33192)
rcsz Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33193

Így van ahogy írod, be is ugrott, már emlékszem  valóban volt egy ilyen terv a prédikálószékre. Érdekes a zöldek mindig ott vannak ahol kárt lehet okozni!

Maradt viszont egy alagút a duna alatt amin át lehet bringázni a túlpartra Visegrádnál. Ennyi maradt a Bős-Nagymarosi projektből:-(

Előzmény: aamen (33189)
Qubo Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33192

Sziasztok!

2019-es Ceed sw 1,4 mpi A menetrögzítő kamerának szeretnék fix tápot adni a szivargyújtón keresztül. Régen a Mondeómban volt olyan biztosíték hely, hogy ha abba áttettem a szivargyújtó biztosítékát, akkor állandóan áram alatt volt.

Tudtok ennek a megoldásában ötletet adni, vagy segíteni? 

aamen Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33191

"lényegében nincs tárolási funkció"

ebből aztán következik hogy ha beépítesz száz egység megújulót az energiamixedbe ami - legyen például német szél - ami a csúcsteljesítmény 30 %-át adja le átlagban, akkor ahhoz tartozik - átlagban - 70 % fosszilis is
akár tetszik akár nem, mert az alternatíva hogy átlagban 70 %-nyi területen lekapcsolod az áramot
igazából az egész energiairányítás e körül forog, hogy ahogy megy fel az igény csavarják feljebb a fosszilisek teljesítményét, ha elkezd fújni akkor lejjebb, stb.
ebből meg az következik elméletileg hogy a széllel max 30 %-kal tudjuk csökkenteni a kibocsájtást ahhoz képest ha minden fosszilisből jönne, tehát pont nem mentünk vele semmire
ilyenkor szoktak jönni a zöldek hogy de a németeknél és a dánoknál már 40 valahány százalék
csak ha megnézzük:
https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=DE
https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=DK-DK1
akkor azt látjuk hogy náluk már jóval több a beépített megújuló kapacitás mint a fogyasztás
túltelepítettek
ami azt jelenti hogy amikor szépen fúj pláne süt és fúj, akkor többet termelnek mint amit el tudnak fogyasztani
ilyenkor aztán azt rátolják azt arra aki át tudja azt venni
az tudja átvenni akinek sok a fosszilis, mert azt lejjebb lehet tekerni
na ezek a lengyelek és a csehek
magyarul nem oldottak meg semmit csak bevonták a mixbe a lengyel és cseh fosszilist is, anélkül nem működik a szél és a nap

Előzmény: Lbx (33190)
Lbx Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33190

Tehát lényegében nincs tárolási funkció, nincs olyan, hogy előre feltöltöm, és akkor veszem ki, amikor szükség van rá. Ráadásul van tárolási veszteség is - ami persze megvan a benzin/gázolaj esetében is, csak lényegesen kisebb mértékben. Csak az az opció játszik, hogy akkor termelik meg a villamosenergiát, mikor szükség van rá - legfeljebb a módszer különböző - ennél fogva mégis csak a csúcsigényekre kell tervezni a termelési kapacitást.

Nézhetem a környező országokat, nézhetek Ausztria, és más, nálunk előbbre járó országok felé, de hiszen ott is akkor van csúcsidőszak, amikor nálunk - nincs időeltolódás, a nyár is ugyan akkor van, a vasárnap déli vínersniclit is nagyjából ugyan akkor süti majd a Tanti az Elektroherd-en....

Csak vázlatosan gondolkodva; milyen beruházás szükséges ahhoz, hogy pl. egy Volán telep buszai reggel tömegesen indulhassanak útjukra, és a legtöbb számban beérkezve nagyjából egy időben álljanak töltőre... A magánzók jelentős része is otthon, éjszaka fog tölteni, mert amíg a mostani 1%-nyi e-autónak van hely - és klímavészhelyzet által ráerőltetett "mizöldebbekvagyunk" kinyilatkoztatás végett - a melóhelyen egy irodában, vagy fix helyen dolgozónak, de tömeges töltőket nem fognak telepíteni (vagy jól meg fogják kérni az árát).

aamen Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33189

nálunk a prédikálószéken lett volna erre a leginkább lehetőség, de a zöldek széttüntikézték
a vízben rejlő másik komoly lehetőség a csúcsüzem, amikor van egy sima duzzasztásod a folyón, amikor olcsó az áram akkor kevesebbet termelsz emeled a vízszintet, amikkor meg drága akkor elengeded és sokat termelsz
annó bős-nagymaros ellen ez volt a zöldek legfontosabb érve, a csúcsüzem

Előzmény: rcsz (33188)
rcsz Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33188

A vizes példát is én írtam, de nem említettem, hogy nálunk volna ilyen. Én még régen láttam ilyet Szófia mellett, (Pancserevo). Azért írtam egyik példaként.

Előzmény: aamen (33187)
aamen Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33187

"mi a helyzet a megtermelt elektromos energia tárolásával"

nincs tárolás
https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=HU
ha megnézed a hydro storage és a battery storage sorokat, láthatod hogy se a vizes (felszívjuk a vizet a hegyre amikor olcsó az áram, leengedjük termelve az áramot amikor drága) se az akkus módszerhez magyarországon nincs telepítve kapacitás
ha átkattintasz az osztrákokhoz vagy a németekhez ott van már vizes kapacitás és használják is, amikor töltik fel a tározókat akkor minuszban áll (mert fogyasztja az energiát) amikor termelnek vele akkor meg plusszban
a továbbkattintgatsz országról országra, az látszik hogy ez a metódos ott járható ahol van hegy meg víz
ha nincs hegy meg víz akkor kevéssé reményteljes
a másik a battery storage, a nagy akkutelepekkel
ha végigkattintgatsz európán, akkor azt látod hogy ilyen sehol se mutatható ki kerekítési hiba méretben se, pedig vannak ilyenek
nálunk is épült egy ilyen (alteo, alsórákos) egy milliárdból, a fele támogatás mert piaci alapon senki nem csinál ilyet, és vizsgálják hogy használható-e valamire, talán a másodperces ingadozások kezelésében lehet pozitív szerepe

Előzmény: Lbx (33181)
rcsz Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33186

Nem valószínű, hogy akkutelepekkel oldják meg a tárolást.

Valószínünb,  hogy nemzetközileg adják/veszik az áramot. Helyi szükséglet szerint. Te is biztosan sokat jársz külfölre, láthatod, hogy magasfeszültségű felsővezetékek hálózzàk be Európát, határokon keresztül. Ez kb. olyan rendszer mint amikor mondjuk nekem van valamilyen áramfejlesztőm, le szerződnöm az MVM - el és a felesleges áramot betáplálom a hálózatba, mérőórán keresztül. Aztán ezek alapján történik az elszámolás. Így történik valahogy. Van egyébként más megoldás is az áram alkalomszerű felhasználására. Van ahol egy magaslati tárolóba szivattyúzzák fel a vizet, amit aztán igény szerint engednek alá áramfejlesztő generátorokat meghajtva.

msandor77 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33185

Megpróbálom másképp megfogalmazni, mert talán nem voltam egyértelmű.

Jön egy bejövő hívásom, 15-ös hangerőn tökéletesen hallom a hívót.

Majd letesszük, és én visszahívom. Még most is 15-ös hangerőn van, hiszen megjegyezte, de alig hallom.

Fel kell hangosítanom 25-re. Letesszük, visszahív, és a 25-ös hangerőn ordítani fog a hívó!

Reprodukálhatóan hatalmas a különbség a bejövő és a kimenő hívások hangereje között!

Nem tudom, hogy a telefonomnak van-e hozzá köze (kétlem), de másikkal még nem teszteltem...

Előzmény: jwkllr (33167)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33184

mi a helyzet a megtermelt elektromos energia tárolásával, hogy a nem csúcsidőszakban megtermelt energiát a csúcsidőszakban lehessen "kiszolgálni"

Eladjuk Ausztriának, mert ott tudják tárolni. 

aamen Creative Commons License 2020.01.18 0 0 33183

mindenhol lehet kérni a flakonos verziót, és mindenhol feláras
ez monnyuk jogosan, tényleg drágább mint a hordós kiszerelés
kár hogy ehhez képest is aránytalanul drágábban adják

Előzmény: Cobalt14 (33182)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33182

Kíváncsi vagyok, hogy hívni fog-e a nő hétfőn a válasszal. Ha lehet kérni a bontatlan flakonos kiszerelést, akkor szerintem még felárral is, de azt választanám. Biztos én vagyok a bizalmatlan, de túl sok történetet hallottam ilyen téren. Ő arra hivatkozott, amit írtál is, hogy rengeteg autó megy hozzájuk, és így gazdaságos nekik, meg a flakonokkal nem tudnának mit kezdeni. Ott egyébként üvegfalon keresztül lehet nézni a folyamatot. Viszont durva, hogy a legkorábbi időpont 02.03 lett volna, nekem viszont csak a 02.07 volt a jó. Szóval még 3 hétig bejáratós üzemben megyünk.

Előzmény: aamen (33172)
Lbx Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33181

Mostanában sokat járok Győr felé, az M1 mellett ott állnak a szélkerekek, és a tárgybani autópálya nem éppen ingerszegény, mégis-mégis monoton üzemében az jutott eszembe, hogy;

- nem sok szó esik a "zöld" energia villamosítása során a "szállítási" veszteségről - persze a kőolajat is utaztatják nyersen, és feldolgozva is, így hát ez lehet akár szőrszálhasogatás is,

- mi a helyzet a megtermelt elektromos energia tárolásával, hogy a nem csúcsidőszakban megtermelt energiát a csúcsidőszakban lehessen "kiszolgálni". Vagy minden elektromos rendszert a csúcsidőszak igényeire terveznek? - ami viszont növeli az ökológiai lábnyomot, hiszen az átlagos igényhez mérten túlméretezett a rendszer, így tehát felesleges anyag, energia kerül bele. Az időben eltolt elektromos energia tárolása mennyi energiába, és főként mekkora "ökológiai lábnyom"-ba kerül (akkutelepek)? Ezek a tárolók hány ciklust tudnak, és milyen hatásfokkal adják ki magukból a tárolt energiát?

- az elektromos járművek egyik fontos része a - nevezzük így - vezérlés, ami kéz-a-kézben jár az IT technológiával. Utóbbi viszont erkölcsileg rohamosan avul; ami ma modern, az holnap átlagos, holnap után vállalhatatlan, fejleszthetetlen, nincsenek frissítések, és gyorsan inkompatibilissé válik.

Szóval....

aamen Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33180

hosszú távokra még sokáig nem lesz alternatíva az elektromos
rövidekre igen, de csak így mások pénzéből rommátámogatott ingyenárammal tankolt luxuscikként
a sima hibrid viszont sok szempontból kezd versenyképessé válni piaci alapon is a dízellel, tök ugyanazokat az erényeket hozza mint harminc éve az első turbódízelek: magasabb vételár mellett hosszú élettartam alacsony fogyasztással
a sima hibrid és a plugin közti átmenet meg megintcsak az ingyenáram függvénye, megéri-e

Előzmény: cápaFeri (33178)
rcsz Creative Commons License 2020.01.17 0 1 33179

Nem csak az a baj a gyorstöltővel, hogy drágább, hanem az is, hogy az akkukat hamarább leamortizálja! Erről azonban nemigen nyilatkoznak.

Előzmény: cápaFeri (33178)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33178

Ok, hogy ez csak egy hálózat, de aki versenyképes akar lenni, annak hasonló nagy kapacítású töltőket kell majd telepítenie. Az meg sok pénz és azt vissza kell termelni, ergo ott is drágáért lehet majd tölteni. Én pl. azért nem foglalkozom elektromos alternatívával, mert ha utazom, min. 400 km-t kell utaznom és ez csak a megteendő táv. Ehhez még hozzá kell számolni azokat az utakat is, ahonnan töltve tudok indulni és ahova el kell mennem a töltőhöz ha odaértem. És ugye nme szeretnék egyik helyen sem órákat várni, míg feltöltődik a gép. Tehát gyorstöltőt keresek, az meg drága lesz...marad ez a dízel...:-))))

Előzmény: aamen (33177)
aamen Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33177

ez csak egy töltőhálózat
a magyar költségvetésben a jövedék viszont ezermilliárdos nagyságrendű tétel, olyan nincs hogy azt ki tudja engedni az állam
és ezzel így van az összes többi európai ország is
először az elektromosok ártámogatása szűnik meg, aztán óhatatlanul jönni fog a villanyár emelkedése ahogy oda beépül a jövedék, és persze be fog épülni a szükséges hálózatfejlesztés költsége is mert hát az is lesz ha mindenki a konnektorból fog tankolni
kár hogy a ceed-ből nem csinálnak sima hibridet, a plugin felára valami két milla, az csak úgy éri meg ha van olcsó villany töltési lehetőséged

Előzmény: cápaFeri (33175)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33176

Hát ez az! Az ilyen kannákba egyes helyeken ablakmosó, fagyálló-hűtőfolyadék, sebváltóolaj, fékolaj és hasonló ínyencségek is megfordulnak. Amit épen tölteni kell!..:-)

Előzmény: aamen (33174)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33175

Nemrég éppen erről beszélgettünk, mennyire zsákutca ez a fene nagy villanyautósdi...legalábbis a mai technológiával.

https://www.origo.hu/auto/20200117-megdragul-az-ionity-toltohalozat.html 

aamen Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33174

a lurdyban meg azt néztem egyszer hogy milyen  retkes az a kanna amibe pumpálja a zember az olajat a talán ömv-s hordóból, aztán a kannából öntötte be a motorba
egy hordójuk volt, talán 5w40-es, azt rakták mindenbe

Előzmény: dokeee (33173)
dokeee Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33173

Én a Pappas szervizében ott álltam az autóm mellett, kiépített olajvezetékek vannak minden szervizálláshoz, min 4 db. aztán remélem a szerelő jó pisztolyt fog meg.

Előzmény: aamen (33172)
aamen Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33172

mindenhol márkaszervizben hordós olajat használnak ahol jártam eddig, mert az a gazdaságos kiszerelés
aztán hogy a hordóban pontosan mi is van honnan, az meg bizalmi kérdés
de a wallis vállalási árai alapján van fedezetük beletenni azt ami rá van írva, és ilyen méretű cégeknél nagyjából a csőddel lenne egyenértékű ha egy alkalmazott belengetné a sajtónak hogy pancsolnak az olajjal, tehát nem nagyon esélyes hogy ilyen történjen
kis páremberes szervizekben annál inkább, ott alacsonyabb a lebukás kockázata, a normálisabb árazás miatt meg nagyobb a jelentősége annak a párezer forintnak is amit ezen meg tudnak fogni
ennél súlyosabb probléma hogy az az olaj a hordóban vajon optimális-e az autódhoz, vagy csak a megengedett kategória, ami belefér a specifikációba
mert csodálkoznék ha minden kia modellhez ugyanaz lenne az optimális motorolaj, akkor is ha találnak olyat ami majdnem mindegyikbe megengedett
és a kis szervizekben még súlyosabb probléma hogy és mennyi idős az az olaj
mert a hordóban sok van, ha lassan fogy és kapja a levegőt az nem tesz jót neki; ha nagy a szerviz és pörög az az olaj akkor ilyen probléma nincs

Előzmény: Cobalt14 (33171)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33171

Tudnátok segíteni, hogy aki amelyik szervízbe viszi az autóját, ott milyen formában tárolják, illetve töltik az olajat olajcsere során? Hordós, vs bontatlan kannás kiszerelés? A wallist most hívtam, és ők alapban hordóból rakják, ami (valószínűleg csak az én hülyeségem) számomra nem túl szimpatikus, túl sok sztorit hallottam már ilyen téren. A hölgy rákérdez nekem, hogy lehet-e kérni 5 literes bontatlan kannával az egészet kifizetve, de kíváncsi volnék más szervízek mivel dolgoznak. A fóti Renault szalonban a Daciaba mindig bontatlan flakonos olajat használtak és ezt is szoktam meg.

rcsz Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33170

Én nem emlékezem olyanra, hogy valahol is ki tisztították volna a légszürőházat. Pedig ennek evidensnek kellene lennie! Én mindig viszem a porszívómat ha cserélem a légszüröt. 

Előzmény: Lbx (33166)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33169

Teljesen igazad van.

Előzmény: Lbx (33166)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33168

És azt esetleg tudjátok, hogy lehet-e csengőhangot váltani? Borzasztó a default csengés! (2019-es Ceed)

Előzmény: jwkllr (33167)
jwkllr Creative Commons License 2020.01.17 0 0 33167

Amikor kezded / végzed a hívást akkor külön / külön állíthatod, azután megjegyzi. A KIA fejegység / hangok sokkal jobb mint a Honda 10gen cucca.  KIA 2017 vs. Honda Civic 2018

Előzmény: msandor77 (33165)
Lbx Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33166

Nem a technikai része a probléma - hiszem valóban ezért van a szűrő. Az én olvasatomban az odafigyelés, gondosság hiányára utal a dolog.

Persze lehet, hogy egyedi eset, és csere közben éppen elhívta a főnök..............

Előzmény: Akos_IKS (33163)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33165

Sziasztok!

Felfedeztem egy fura dolgot az audió rendszerrel (2019-es modell):

ha én indítok hívást, akkor kb 25-ös hangerő szinten lehet hallani, ha engem hívnak, akkor már a 15-ös hangerő szint is bőven elég.

Mindegy, hogy kábellel vagy bluetooth-al van kötve a telefonom.

Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33164

Kedves Feco85! Ilyen szép sztorikat érdemes a google térképen is megosztani a "vélemény írás" menüpontban. Én legalábbis szoktam ezeket olvasgatni...

Persze kell hozzájuk némi tapasztalat, mely véleményeket írják a rokonok, ismerősök és melyeket az igazi ügyfelek.

Előzmény: Törölt nick (33151)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33163

Kellemetlen, de problémát nem okoz, mivel csak a szűrő előtt tud maradni, nem utána.

Előzmény: Lbx (33160)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33162

Bocs, ez kimaradt és a könnyebb érthetőség kedvéért: Off autó magyarországi vásárlás volt, a ceed meg ausztriai.

cápaFeri Creative Commons License 2020.01.16 0 0 33161

És nem csak ilyen téren, hanem más műszaki tulajdonságok terén is vannak eltérések. Minden országban a márkaképviselet határoz meg sok mindent. Nem csak ami a felszereltséget illeti (bár sokan csak ott szembesülnek ezzel), hanem az egyéb műszaki tartalmat is, hogy milyen autók kerülnek forgalomba. Ezért van az, hogy egy szervízben sok esetben kizárólag az alvázszám alapján lehet alkatrészt rendelni (pl. EPC alapján) Off előző autómban pl. a Kelet-Európai alkatrészek (pl. rugók) kerültek beépítésre, ugyanazok, amik pl. Romániába, Ukrajnába, stb. A képviselet úgy döntött, hogy az utak állapota miatt ott a keményebb futómű a célszerű. Vannak olyan márkák (pl. VW) , amiknél már nem egyszer láttam, hogy az alapfelszereltségtől kezdve sperrdifivel szállítják mondjuk Ausztriába, Svájcba az autókat. Nyilván ez a műszaki plusz az árban is tükröződik. Sajnos a ceed-nél ez nem volt így, ezzel első horvátországi utunkon szembesültem is. Egy apartman parkolójába felkaptatva amikor az egyik kerék már kavicsos talajt fogott, a másik még a betonon állt, rendesen át is rendeztem a tulaj frissen gereblyézett parkolóját, hogy fel tudjak hajtani. :-) Viszont rugó tekintetében a nyugati utakhoz igazított futóművet kapott a gép, már 4 személy plusz nyaralási csomagokkal is felüt néha a hátulja..:-(   

Előzmény: gyüri (33129)
Lbx Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33160

A Kia Lurdy-nál a levegőszűrő cseréjénél elfelejtették kitakarítani a szűrőházat, homok, egyéb apró szemcsés kosz maradt ott...

Bz81 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33159

Szia! A KIA Lurdy mennyire számìt "hivatalos" szerviznek? Mert a kia honlapja nem listázza őket. Lehet oda vinni a 7éves garancia időn belül is? Azért kérdem mert mintha már markafüggetlenek lennének egy ideje,de a profiluk tovabbra is a KIA-k maradtak.

Előzmény: Konstantin00 (33138)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33158

Köszi az infót!

Nem mondom, hogy örülök, én egy totalcar cikk miatt tudok róluk, gondoltam érdemes lehet utána járni. De ha odáig jutok, akkor szerintem inkább Akos_IKS által javasolt szakit keresem majd meg. Az a baj, hogy szinte semmit nem tudok erről a témáról, hogy mi az amit szabad egyébként befújni/lekezelni, mi az amit nem, pl a felfüggesztésnél, stb. Tehát ha valaki csinál is valamit az autón, én nem nagyon fogom tudni megmondani, hogy az most jó-e úgy vagy nem. Mert azért tényleg nem szeretnék szívni a garival, ha valamit elgányolnának. De kétnaponta meg azért nem biztos, hogy el tudom vinni télen az alját lemosni, hogy a só lejöjjön róla, szóval azért jó lenne valami extra védelmet rárakni.

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33157

Persze.

Előzmény: www.octinfo.com (33156)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33156

Nem gondolom, tudom hogy tudja az autó a valódi sebességet is.

Amerika meg a perei...

Előzmény: Akos_IKS (33149)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33155

Szia,

lehet hogy igazad van! De ezt mar nem tudjuk meg.

Udv!

Előzmény: KAti (33152)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.15 0 1 33154

Ez jó nagy szívás lehetett. :(

Köszi, hogy megosztottad!

rcsz Creative Commons License 2020.01.15 0 1 33153

👍

Előzmény: KAti (33152)
KAti Creative Commons License 2020.01.15 0 0 33152

"az uregvedelemet korrektul megcsinaltak" - lehet, csak hiszed, mert az nem látható :-(

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.15 0 1 33151

Sziasztok,

uj tag vagyok de par honapja mar olvasom a forumot. Csak a Rusztika BT miatt regisztraltam.

Cobalt, a joisten mentsen meg toluk!

2011-et irunk. 7 eves autonkat (marka mindegy) vittem el hozzajuk ureg + alvazvedelemre! Akkor ez a mutatvany 40.000 forintba kerult naluk, legalabb is tolem ennyit kertek. Szegyellem, de engem minden teren atkurtak...

Telefonon es szemelyesen nagyon korrektek voltak. Amikor leadtam az autot meg beszelgettunk milyen egyeb hibai vannak a jarmunek (elso futomuben kopog valami). Felajanlottak, hogy elviszik az egyik kozeli szervizbe masnap. Mondom rendben, akkor egyben letudjuk azt a javitast is. Gondoltam, milyen korrektek ezek. Masnap hivtak, hogy el is vittek az autot es hat "komoly gondok" vannak az autoval, 60.000 forint lenne a megfelelo futomualkatreszek csereje. A kerdesemre, hogy mit kell cserelni nem tudtak egyertelmu valaszt adni.

Itt mar kicsit gyanus volt a dolog, mondtam, hogy nem kerem koszonom akkor ezt a javitast, maradjunk csak az alvaz + uregvedelemnel.

Masnap este kellett az autoert mennem. Elmondtak, hogy meg "ragad" a cucc az aljan, ha nem muszaj meg sarban ne menjek vele, de ez szepen elkezd majd megszaradni. Valami szurke loszarral fujtak le.

A gondok ott kezdodtek, hogy amikor haza akartam menni az autoval, az meg se mukkant. Szoltam nekik, hogy nem indul az auto, csak teker, de semmi eletjelet nem ad. Nekialltunk hat Katona urral szetnezni a motorterben, este, fejlampaval a muhely elott az utcan, de nem talaltunk semmit. Ok azt mondtak, hogy az auto sajat laban allt ki a muhelybol es minden rendben volt vele, nem tud mit csinalni... A tortenet vege az lett, hogy nemi probalkozas utan Katona ur hazament, azt mondta, hogy hagyjam ott az autot majd masnap "raneznek". En azonban nem akartam otthagyni este az ipartelep sotet utcajaban (a muhelybe nem vihettem vissza, mert tele volt, no comment)a kocsit, igy hat egyik cimboram hazavontatott. Masnap kiderult, hogy mindent remekul bemostak az auton, tele volt mindene vizzel, csak alapos szaritgatas utan volt hajlando beindulni.

Gondoltam magamban, hogy rendben, ennyi baj legyen, most mar rendben az auto, hasznaljuk hat. Hasznaltuk is, majd olyan 2 honap mulva egy enyhe januari napon alvazmosasnal (nem nagynyomasuval, csak otthoni slaggal) eszreveszem, hogy az agyondicsert alvazvedo mint a platanfa kerge ugy pereg le az autorol. Fel is hivtam hat Katona urat es mondtam, hogy ennyi penzert ezt nem vartam volna. Egy heten belul ujra a muhelyben voltam az autoval. Masnapra kiderult, hogy igen, jogos panaszom, ugyanis a hordoban ahonnan fujtak az alvazvedot a kocsira az anyag nem volt rendesen elkeveredve, ezert vedlett le (allitolag a gyarto -Dinitrol- volt a hibas.... ).

De semmi gond leszedik es javitjak gariba. Igy is tortent, szerencsere amikor masodszor mentem az autoert gond nelkul hazaertem. A javitast tenyleg elvegeztek, de az a munka.......Egy honap utan az szurke alvazvedo alatt kijott a korabbi feluleti rozsda. Azaz elotte azt nem tavolitottak el, csak rafujtak az alvazvedot es kesz...(Ezutan mar nem jelentkeztem garancialis javitasra ismet, mert nemsokkal utana eladtam az autot).

Visszakanyarodva a futomuhoz. Az elso javitas utan elvittem egy futomuszervizbe Soroksaron az autot, ahol kiderult, hogy egy 3000ft-os gombfej volt a kopogas okozoja, 8000ft-ot fizettem osszesen ha jol emlekszem es ebben mar a futomuallitas is benne volt. Minden megmutattak, megneztek, mas egyeb "komoly gond" nem volt a futomuvel. A Rusztika meg lenyult volna a masik maszekkal kooperacioban 60 ezer forintra....

-------------------

Meg annyit es ezutan befejezem, hogy a 2. alvazvedozes utan voltam gumisnal. Amikor felemeltek az autot a gumis megkerdezte, hogy ezt a "takonymunkat" ki csinalta? Mindent telefujtak alvazvedovel, fekek, futomu, gumiharangok, kipufogo. Utana meg napokig torolgettem higitos ronggyal mindenhonnan a szurke csodaanyagot...

De hogy jot is mondjak: az uregvedelemet korrektul megcsinaltak. 

Elnezest, hogy ilyen hosszura sikerult es sorry az ekezetek hianya miatt!

Szep napot! 

Előzmény: Cobalt14 (33140)
rcsz Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33150

Új autó az más. Arra nem vonatkozik amit irtam. Csak az az érdekes, hogy az én autómon van gyári alvázvédelem, az más kérdés, hogy hátul 2 kissebb helyen nem fejezték be

AKOS - nak én is köszönöm a lakatos címét! Nem árt tudni, hogy van még ilyen MESTER.

Előzmény: Cobalt14 (33145)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33149

Gondold ezt, ha szeretnéd. Volt belőle egy jó nagy per Kaliforniában, mivel a bérelt autóknál nagyon nem mindegy, hány km után fizetsz, illetve az ottani lakosságnak számított az, hogy ugyan mennyi tényleges km után kell vinni az autót kötelező szervizbe.

Előzmény: www.octinfo.com (33143)
stefi001 Creative Commons License 2020.01.14 0 1 33148

Néhány gondolat a gépkocsi sebességmérő „pontosságával” kapcsolatban

Igen elterjedt nézet, hogy a gépkocsik sebességmérői nem a való értéket mutatják. Ha összevetjük a gépkocsi sebességmérője által mutatott értéket a GPS-sel mérttel, akkor például 130 km /h sebesség esetén a GPS kb. 125 km/h sebességet jelez. Bár ez sem teljesen pontos, de minden esetben lényegesen pontosabb (többnyire fél km/h-n belüli pontosság).

Az autó sebességmérője egyrészt a fizika törvényei, másrészt technikai lehetőségek, továbbá pedig szándékosan mutat pontatlanabb értéket.

A sebességmérő műszer a többnyire a hajtott tengelyen található, és azt figyeli/rögzíti hányszor fordul körbe a kerék.  Az autó kerekének kerülete ismeretében, tudható, hogy 1 teljes fordulat alatt mekkora utat tesz meg. A fentiek alapján a mérés korlátai is beláthatók. Például a Kia-m esetében, egy (16”-os 205/55 R16) nyári, illetve egy 15”-os téli (195/65 R15) a sebességmérő értékében csupán minimális változást okoz.  

Ha viszont a váltókerék átmérője kisebb, és a különbsége pl. 4%, akkor már a valóságos értéknél mintegy 3,5 km/ órával is többet mutat.

A gyártók ilyen okok miatt is ráhagyással számolnak, vagyis a sebességmérő semmiképpen ne mutasson a valós értéknél kisebb sebességet. Ezért is mutatnak általában nagyobbat.

S, ezzel kapcsolatban EU előírás is van:

2.3.6. a jármű tényleges sebességének mérésére használt ellenőrző berendezés pontossága legalább ± 0,5 % legyen;

2.3.7. a kijelzett sebesség semmilyen körülmények között nem lehet kisebb, mint a tényleges sebesség. A sebességmérőn leolvasott V1 sebesség és a tényleges V2 sebesség között a következő összefüggésnek kell fennállnia a 2.3.5. pontban meghatározott vizsgálati értékek és a következő értékek között:

0 ≤ (V1 – V2) ≤ 0,1 x V2 + 4 km/h.

A váltóméret betartásával a pontosság is kielégítő lesz, főként a városi sebesség esetén, de pl. 130 km/h-nál 5-7 km/h eltérés adódhat.  

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33147

Van egy kis várólista nála, de patent munkát végez. Megbeszéled, elviszed, kivisz az állomásra. Amikor mész érte, akkor meg kimegy érted. Igen, a kétszer 20 perc vonatozás benne van a sztoriban.

Előzmény: Cobalt14 (33142)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33146

Csak a sebességmérő mutatója "csal". A megtett út számlálója pontosan számol. Legalábbis a gyári felszereltségben, kerékkel, stb a mutatóhoz képest.

Erre szigorú előírások vannak, minden km-órát csak úgy lehet forgalomba helyezni, hogy kizárólag felfelé csalhat, lefelé semmit. Biztonságtechnikai okai vannak. Még véletlenül se fordulhasson elő, hogy túlfújt gumival, vagy a tűréshatáron belüli (2,5%) teljes átmérőbeli változás miatt az autó gyorsabban halad a valóságban, mint amit az óra mutat.  

Előzmény: Akos_IKS (33134)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33145

Két hónapos, szóval rozsda nem nagyon lehet rajta. Ezért is keresek olyan helyet, ahol normálisan csinálják.

Előzmény: rcsz (33144)
rcsz Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33144

Hány éves az autód? Én már írtam itt a tapasztalatomról. Röviden, lehúzás az egész! Garanciát nem vállalnak, rá fujják az anyagot koszra, rozsdára. Ismerősöd vagy rokonod ha van, arra esetleg rá bizhatod.

Előzmény: Cobalt14 (33142)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33143

Azt viszont nem hiszem, hogy a megtett úttal csalna az autó.

Annak a számlálónak semmi köze a sebességmérőhöz.

Diag eszközzel egyszerűen kiolvasható a valós sebesség, az autó ezt nagyon jól tudja, csak a sebességmérőt kényszeríti hazugságra, de nem hiba miatt, hanem szándékosan.

Lásd hűtőfolyadék hőmérséklet kijelzés. Ott is beb.szna ha a ventiket meg az egész hűtőrendszert (különösen a kis turbós motorok korszakában, amikor 3-4 elektromosan vezérelt termosztát van egy motoron) a hazudós vízhőmérő alapján vezérelné. Az első úton felforrna az egész, mert a műszerfali hőmérő kb. soha nem mozdul ki 90 fokról, szerinte mindig szép a világ.

Előzmény: Akos_IKS (33134)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33142

Konkrét valaki esetleg? Nincs karosszériásom, szerencsére nem volt rá szükségem. :)

Előzmény: Akos_IKS (33141)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33141

Egy jó karosszériásnál. Látni fogja és mondani is, ha baj van és nem fogja rányomni az alvázvédőt a rozsdára.

Előzmény: Cobalt14 (33140)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33140

OFF

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Rusztika BT működik-e még? Tervezném várhatóan idén megcsináltatni az alváz és üregvédelmet a gépre, de a honlapjuk (www.alvazvedelem.com) nem érhető el. Vagy ha valakinek van egyéb javaslata, hogy hol érdemes megcsináltatni, akkor azt örömmel venném.

privet Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33139

Köszönöm, néztem is, hogy elég jó visszajelzések vannak róluk a neten (tudom, nem szabad készpénznek venni ezeket sem, de elég sokan írtak pozitív véleményt)

Előzmény: Konstantin00 (33138)
Konstantin00 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33138

Kia Lurdy. 

Előzmény: privet (33122)
rcsz Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33137

Tehát igaz a kb. azonos kerület. 

Előzmény: meilinger (33135)
Glovas Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33136

Mindig tanul az ember :) Azt már észrevettem én is, hogy nem lineáris az eltérés. A gumiméret szerinti változást egyébként egy gumiszerelő mondta, de akkor mehet az urbanlegends-re :))

meilinger Creative Commons License 2020.01.14 0 1 33135

Akarod mondani, hogy ahol a 15"-os felnivel 50 km/h-t mutat a Ceed, ott a 17"-os felnivel ~49,98 km/h-t.

Mivel az alábbi váltóméretek vannak:

- 195/65 R15
  -- felni: 15 * 2,54 = 38,1 cm
  -- gumi: 2 * 19,5 * 0,65 = 25,35 cm
  -- kerékátmérő: 38,1 + 25,35 = 63,45 cm
  -- kerület: 63,45 * PI = ~199,33 cm
- 205/55 R16
  -- felni: 16 * 2,54 = 40,64 cm
  -- gumi: 2 * 20,5 * 0,55 = 22,55 cm
  -- kerékátmérő: 40,64 + 22,55 = 63,19 cm
  -- kerület: 63,19 * PI = ~198,52 cm
- 225/45 R17
  -- felni: 17 * 2,54 = 43,18 cm
  -- gumi: 2 * 22,5 * 0,45 = 20,25 cm
  -- kerékátmérő: 43,18 + 20,25 = 63,43 cm
  -- kerület: 63,43 * PI = ~199,27 cm
- 225/40 R18
  -- felni: 18 * 2,54 = 45,72 cm
  -- gumi: 2 * 22,5 * 0,4 = 18 cm
  -- kerékátmérő: 45,72 + 18 = 63,72 cm
  -- kerület: 63,72 * PI = ~200,18 cm

A legnagyobb és a legkisebb kerület aránya is kisebb, mint 1 %.

Előzmény: Glovas (33130)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33134

csal is nagyjából mindegyik, igaz felfelé

És nem is lineárisan és nem is nullától kezdve csal.

A csalásból kifolyólag, a fogyasztási adatok sem valósak, mert a km számláló is csak (szintén felfelé), vagyis valójában többet fogyaszt az autó, mint amennyit kiszámolunk a megtett út alapján, hiszen nem tett meg annyit.

Előzmény: www.octinfo.com (33133)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33133

Meg azért mert az autók sebességmérője nem hitelesített mérőeszköz (csal is nagyjából mindegyik, igaz felfelé). Mutatós műszer esetén már akkor is más értéket látsz ha más szögből nézed. Ráadásul ha pontos lenne, és a megfelelő szögből látná mindig minden sofőr hogy a mutató éppen fedi az 50-es osztást a számlapon, akkor sem olyan egyszerű a gázpedállal pontosan adott értékre belőni a sebességet.

dokeee Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33132

Van egy csomó váltóméret kalkulátor a neten akit érdekel játszhat vele, de a hivatalos váltóméreteknél gyakorlatilag tényleg nincs eltérés.

rcsz Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33131

Ha jól tudom a váltóméret nagyságával peresedik a gumiméret. A kerülete tehát kb. ugyanaz lehet.

Glovas Creative Commons License 2020.01.14 0 0 33130

Lehet csak urban legend, de a kerékméretek közti különbség miatt van állítólag a puffer is a sebességhatárok büntetési tételeiben. Azért nem 51-től kapsz csekket a lakott területen, mert ha a 15-ről 17 colosra váltod a kocsid felnijeit, akkor az óra mindkettőnél 50-et mutat, csak a 17 colossal a valóságban 55-t fogsz menni a kerékméret különbség miatt. De lehet ez tényleg csak urban legend :)

Előzmény: gyüri (33129)
gyüri Creative Commons License 2020.01.14 0 1 33129

Valószínűleg most mindenki  meglepődik, de rosszul gondolod. Bár ebben az esetben nem a sebváltó, hanem a végáttétel eltérése okozza a különbséget. Nekem egy 2016. májusi gyártású CRDi-m van. Már az átvételt követően szerettem volna tudni a váltó áttételeit, de az ilyen kérdésekről az Eladónak fogalma sem volt. Hosszú keresgélés után a KIA angliai honlapján találtam adatokat. Valóban két különböző váltóval és két különböző végáttétellel szállítják az autókat. Legalábbis Angliába. A váltónál a két alsó fokozatban van csak eltérés, a felső négy ugyanaz. Tehát a nagyobb sebességgel való haladáskor nincs jelentősége. Viszont a végáttétel már befolyásolja a haladási sebességet. A legmegdöbbentőbb viszont, hogy a felszereltségi szinttől függ, hogy melyik váltót és végáttételt építik be az adott autóba. Az angolok nem sokat gondolkodtak a felszereltségi szintek elnevezésén. Nemes egyszerűséggel 1; 2; 3; 4 és 4 Tech elnevezéssel látták el az egyes szinteket. Az első 3 felszereltséghez van párosítva az egyik váltó és a 3,25-ös végáttétel, míg az utolsó 2 (magasabb) felszereltségi szinthez jár a másik váltó és a 3,471 végáttétel. Azt ne kérdezzétek, hogy mi ebben a logika.

Ha a témában hozzászólók által megadott sebességek között 6,8% körüli az eltérés, akkor ezt a végáttétel okozza. Az angol felszereltségi szintek természetesen nem konformak a magyar felszereltségekkel, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy az adott magyar autóban melyik verzió található. Én még anno kiszámoltam egy elméleti haladási sebességet a 3,471 áttétel figyelembevételével (mivel az én autóm közel full extrás), és 1000 ford/percnél 57,58 km/h haladási sebesség jött ki elméletileg. Természetesen ez kopásmentes, előírt nyomású, a gyár által előírt méretű gumiabroncs esetén érvényes.

Feltehetően Magyarországra is a fenti végáttételekkel szállítják az autókat, de ezt garantálni nem tudom. Ebben az esetben elnézést kérek a zavarórepülésért. Én csak a logika alapján haladtam. De a KIA-nál minden megtörténhet.

Előzmény: ikim2025 (33125)
dokeee Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33128

Ilyen szar időben nem veszem elő :), de óra szerint 150-nél olyan 2500-2600 körül, ez kb. valós 144-145.

Előzmény: ikim2025 (33127)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33127

Nekem is.

És 2000 fordulatnál 6-ban mennyit megy,meg néznéd?

Meg 130 Km/h nál mennyit pörög neked?

Most már nagyon kíváncsivá tettetek.:))

Előzmény: dokeee (33126)
dokeee Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33126

Nekem 195/65 r15.

Előzmény: ikim2025 (33125)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33125

Akkor nem tudom mire vélni ezt a fordulat különbséget.

Valaki meg tudja magyarázni?

Más lenne a sebváltó?Nem gondolom.

dokeee Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33124

Jól mondta a kolléga, hivatalos váltóméreteknél minimálisat változik a kerék átmérője, csak a gumi ballonosabb a kisebb felniknél.

Előzmény: ikim2025 (33123)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33123

Nem akarok okoskodni,de mikor szoftvert frissítettek,akkor a szerelő nem szállt ki az autóból,ha nem megkérdezte,hogy hány colos felni van rajta.

Gondolom a sebesség mérés miatt,hogy pontosan mérjen az óra.

1"=2,54 cm. Ha kissebb felni van ,akkor kissebb a gumi átmérő is,ezért gyorsabban foroghat a motor is,meg a kerék is,ugyan akkora sebességnél.Nem hiába divat mostanában a kis köbcentis motorokra 17" felnit tenni,kevesebbet fordul ugyan akkora fordulatnál,kevesebbet eszik az autó,ereje meg van a turbó miatt.Meg jól néz ki,divattá tették.

Különben engem is váratlanul ért ez a fordulat/ Km/h különbség.Eddig erre nem gondoltam.

Előzmény: meilinger (33117)
privet Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33122

Sziasztok,

Tudnátok megbízható szervizt ajánlani Budapesten, ahol Kiákkal foglalkoznak?

Köszi

Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33121

Azt jók értem, hogy az általad leírt ET számoktól nem érdemes eltérni, de bizonyos mértékig lehet lefelé? Ez az eltérés kb mit jelent? Pl 16-os felni esetében pl egy ET45 még beleférhet? A stefi001 által linkelt 16-os felni pl ET40-es.

Előzmény: LP241 (33102)
aamen Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33120

a kia hu oldalán kinn van a phev ceed kombi már hetek óta, de információ és árak nélkül
a német piacon vannak már árak is, ott 35.000 eurótól indul, picivel a phev niro (34.000) felett
nálunk a phev niro 10 misitől indul, tehát kb innen fog indulni várhatóan a phev ceed is

Skyline76 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33119

Október elején rendeltem Ceed SW Platinum GT-Line 1.4 T-gdi ADA-val, először 3 hónapot mondtak, majd átvétel napján rátoltak még 3 hetet... Én is úgy tudom, hogy a szívó 1.4 miatt betorlódtak a turbós kivitelek...

Előzmény: hodago (33077)
stefi001 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33118

Még nincs, de valószínű a korábban is vásárolt típusok közül kerül ki, mivel azok éveken keresztül hibamentesen üzemelnek/üzemeltek.

Fűtetlen garázsom lévén, ilyen időben nem kezdek neki, ugyanis a műanyagok könnyen sérülnek. Egyébként a gyári is korrekten működik. Még egy kissé körbe járom a témát, a lehetőségeket.

Előzmény: gal3hun (33100)
meilinger Creative Commons License 2020.01.13 0 0 33117

Az a felni átmérője. Azért van a váltóméret, hogy a gumi kerülete nagyjából azonos legyen.

Előzmény: ikim2025 (33115)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.12 0 1 33116

Gyári 205/55 R16

Előzmény: ikim2025 (33115)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33115

Nekem 2000 fordulatnál 106 Km/h-val megy.

Nektek hány " kereketek van?

Nekem 15".Az is számíthat a fordulatban,hogy kissebb a kerekem,gondolom.

Előzmény: cápaFeri (33112)
Matracot Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33114

Köszönöm a választ, dízel 4 sebességes automatás tulajok válasza sem lenne rossz. 

Előzmény: l.csaszar (33113)
l.csaszar Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33113

Főleg városban rövid távokon használom, autópályára ritkán megyek. Ilyenkor télen 10-11 litert is megeszik, de inkább úgy mondom, hogy 480 km-t megyek egy tankkal (50 liter). Nyáron amikor autópályán mentünk, elment 650 km-t is, ami ugye 7,7 liter/100 km. Nyáron városban 500-520 km/tank jön ki. Ez sem kevés, én az automatának tudom be.

Típushibákról, tartósságról nem tudok nyilatkozni. 90 ezer km-nél cseréltettem ATF folyadékot és szűrőt, Valvoline ATF-et tetettem bele.

Előzmény: Matracot (33103)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33112

1.6 crdi 2016-os 120-nál 6. sebességben kereken 2000 a fordulat. 130-nál 2200

dokeee Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33111

Szerintem rosszul emlékszel, inkább 2200.

Előzmény: ikim2025 (33107)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33110

Év elején még az volt, annyian akartak 1.4 turbót venni, hogy fél évet kellett várni rá és próbálták más motorkra terelni a vásárlókat. Ez persze nem feltétlenül jelent autó gyártási darabszám emelkedést is.

Az is lehet, hogy új embert vettek fel aki nem jól csinálta egyik műszakban a dolgát.

Rengeteg ilyen visszahívást olvastam (a legkülönfélébb gyártókra) egy EU-s ilyen oldalon, ami nem alkatrész hiba, hanem szerelési. Nem húzták meg a csavarokat rendesen a legkülönbözőbb alkatrészeknél.

Előzmény: rcsz (33093)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33109

6 kézi váltó,5,2 fogyi vegyesben használva,menü szerint.

Előzmény: Matracot (33108)
Matracot Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33108

4 vagy 6 sebesség?

Előzmény: ikim2025 (33107)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33107

2013-as 1.6 CRDI-m van,az 130-nál 2650-2700 forog,ha jól emlékszem.

Inkább futómű hangja van.

Előzmény: Matracot (33106)
Matracot Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33106

Szia, 

dízelben is ennyit foroghat vajon? Gondolom a fogyasztás 2 literrel alacsonyabb lehet.

Előzmény: P.URBANUS (33105)
P.URBANUS Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33105

Szia!

Nekem is 2008-as 1,6-os automata Ceed-em volt régebben.

Megnéztem excelben, ~40e km átlaga 8,7 liter volt, sok autópályás használattal.

Emlékeim szerint 130-nál 3600-at forgott, ami nem kevés, de benzinmotornak nem is sok.

Gyenge pont a stabilizátor gömbfej volt, hamar elkezdett kopogni, garanciában cserélték, elvileg erősebbre.

Más negatívumra nem emlékszem, jó autó volt.

Előzmény: Matracot (33103)
LP241 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33104

ED vs CD 7J -17 ET45

JDCD

Előzmény: LP241 (33102)
Matracot Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33103

Pozitív, negatív tapasztalat, akár típushibák, tartósságra volnék kíváncsi. Az a többletfogyasztás 0,5-1 liter nagyjából? 

Mennyi a fogyasztás? 

Pályán 130-nál mennyit pörög? 

Előzmény: l.csaszar (33099)
LP241 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 33102

Ez a gyári méret jó az ED, JD, CD szériára is. Hátul elektromos kézifékes 16" felninél kisebb nem megy rá. Az ET számra figyelj nagyobb ne legyen, kisebb kicsivel lehet, ha túl sok az eltérés nagyon terheli a csapágyat! Osztőkör 5*114,3 mm, agyméret 67 mm

6J*15 ET46 - 195/65 R15

6,5J*16 ET50 - 205/55 R16

7J*17 ET53 - 225/45 R17

Előzmény: Cobalt14 (33101)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33101

Ez a felni vajon az aktuális ceed generációra is jó? Nem igazán értek a felnikhez, nézzétek el nekem. 🙂

Előzmény: stefi001 (33096)
gal3hun Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33100

stef001:

Van már valami kiszemelt fejegység? Én sem ragaszkodnék a gyárihoz, csak gondoltam, hogy azt esetleg könnyebb illeszteni a régi helyére. Ha típusspecifikus egyéb, akkor inkább valami Androidos cucc tetszene. Csak jó lenne, ha nem kellene sokat barkácsolni a beépítéssel, menne a kormányvezérlés és tudná használni a kihangosító a mostanihoz beépített mikrofont.

Azért ha a gyári eladósorba kerül, esetleg érdekelhet.

Előzmény: stefi001 (33024)
l.csaszar Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33099

Az enyém 2008-as, de a váltó gondolom ugyanaz. A fogyasztás nagyobb, mint a manuális váltósnak, ettől eltekintve jól működik, kényelmes. Autópályán már pörög a motor, jó lenne még egy sebességfokozat. Konkrétan mit szeretnél tudni róla?

Előzmény: Matracot (33094)
Canonista Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33098

Az általad első linket is sokat nézegettem, én szívesen megállapodnék ennél, de vajon nem lesznek-e hamarabb problémák, hogy esztergálni kelljen? Tetszetősnek nagyon az !

Előzmény: stefi001 (33096)
Canonista Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33097

Köszönöm szépen a válaszokat. Sajnos az időm nem igazán engedi, hogy utána járjak, de elmegyek majd a pappashoz a budafokin , ők talán tudják. Csak dühítő, hogy a pénzemért még utána is kell járni.

stefi001 Creative Commons License 2020.01.11 0 1 33096

A 2016-2018 közötti KIA CEE’D-ről a kérdéshez kapcsolódóan az alábbiakat tudom (általános méretek):

5x114,3

Keréktárcsa mérete: 15-17”

Keréktárcsa szélessége: 6-7”

Csavarméret: M12x1,5

KF: 67,1

ET: 46

Meghúzási nyomaték: 88-107 Nm

Gumiabroncs szélessége: 195-225/45-65

Gumiabroncs nyomásértéke (elöl-hátul): 2,2 Bar

Például:

https://www.alu-felni.eu/k/kia/kia-ceed/?farba_disku=3126&velkost_disku=2878&roztec_disku=2891&sirka_disku=3131&et_disku=2881#produkty

https://www.felninet.hu/Alufelni-Kia-Sportage-5X1143-16-ET36.htm?gclid=Cj0KCQiAgebwBRDnARIsAE3eZjT-FA3SUl_R2aU0yDY11eP5j62VFW_SoZFVTFfj6NfptgYaCRHOs6waAhNtEALw_wcB

Előzmény: Canonista (33086)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.01.11 0 0 33095

Amerikában.

Előzmény: rcsz (33093)
Matracot Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33094

Teszek megint egy próbát.

Van tapasztalatotok 2011-2012 évjáratú 4 sebességes automatváltós Cee'd -el?

rcsz Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33093

Hát nem tudom, azt olvastam nem rég, hogy vissza esett a Kia megrendelések száma. Az pedig nem indokolná a termelés felfuttatását. Az jó lenne, hogy ha csak beállítási probléma lenne a hiba oka. Kiváncsi vagyok, hogyan alakulnak a dolgok. 

Előzmény: www.octinfo.com (33092)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33092

Vagy csak megemelték a napi gyártási számokat és nincs idő rendesen beállítani a kapcsoló mechanikát összeszerelés közben.

Előzmény: rcsz (33090)
Bosanac Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33091

Menj el egy másik KIA szalonba, ott csak tudják.

Hülye, aki egy ilyen tuti vevőt elhajt...

Előzmény: Canonista (33086)
rcsz Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33090

Olvasva itt több, de leginkánbb a sebességváltóra vonatkozó észrevételeiteket lehet, hogy eddig tartott az ár/érték arány alapján kimondottan jónak tartott Kia minőség?

Az enyém még az előző 2018 elején gyártott széria. Semmi ilyen, de másra vonatkozó probléma még nem jelentkezett nála. Eddig kegalább is. Amit irtok, hogy hátramenetben többször kell néha kuplungozni az nálam a 15 éves autómnál szokott előfordulni, időnként.

A nehezen felfelé váltás esete nekem egy régebbi autónál fordult elő. Ott az derült ki, hogy más specifikáú olaj lett a váltóba töltve. Csere után tökéletes lett. Persze ezeknél az új Kiáknál ez valószínűleg nem játszik.

Qubo Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33089

Igen az enyém is ilyen koppanós fajta.

Előzmény: Pgabor79 (33080)
John_33 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33088

Hátramenet nekem is gyakran szórakozik, főleg hidegen. Van hogy 3szor kell kuplungolnom, akkora már általában erősebben rakom az R-t. Igazából lehet az a baj, amúgy finoman próbálom. 1-es helyett 3-ast tegnapelőttig sose raktam, de most 2 nap alatt 2-szer, fáradtságra fogtam, de akkor lehet nem az volt :D Nem nagyon szoktam ilyet hibázni, kivéve régen kölcsön mégane-okban, de azok váltója enyhén szólva is szar. Amúgy én egy régi Hondából ültem át, aminek a váltóját istenítik, és a ceed-ét én ugyanolyan jónak érzem, igaz újonnan és nem 15 évesen. Meg nem is vezettem olyan autót, amiben jobb lenne, igaz inkább régebbi tök átlag autókkal volt dolgom. Úgyhogy én alapvetően szeretem. De mondjuk a hátramenet idegesítő, még ez is lassít egy városi forgalmas tolatásos parkolást...

ikim2025 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33087

A hátramenet nem szinkron gyűrűs álltalában,azért megy be néha másodjára,szerintem.

A 3-ik fokozatnak menni kéne.Szervíz,kulissza beállítás.

Canonista Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33086

Sziasztok !

Van itt esetleg valaki, aki jártasabb a kia gyári alufelnikkel kapcsolatosan?

Problémám az hogy, nekem egy 2017-es autóm van és szeretnék venni egy szett gyári alufelnit (16), amit a mostani ceed családhoz gyártanak. Nem tudom, hogy jó-e. A wallis elküldött, valami gumishoz, hogy ők ezt nem tudják(vicc), oké oda mentem ott azt mondták, hogy elvileg jónak kellene lennie.

Volt már valaki hasonló helyzetben? 

Bz81 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33085

Szia!

Én a visszahűlést nem tapasztaltam eddig (kb. 1 hónapos a kocsi, szintén 1.4MPI) igaz én 1800-2000 körül tartom, amíg be nem melegszik a  kocsi és utána pedig már 2000-3400 között haladok (pár kilóméter M1/M7autópálya majd budaörs).
Ha beesne a fordulat 2000 alá valamiért akkor visszaváltok. Igazából nem is értem hogyan tudsz 2000 alatt közlekedni (ez nem kötekedés,csak értetlenkedek).

A váltóra visszatérve, ha megyek és lecserélem az olajat idő előtt akkor megemlítem ezt a  szervizben. A hátramenet igazából van hogy szépen beveszi, máskor pedig újboli nekifutásra, ezért is értetlenkedek.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Előzmény: pitz75 (33075)
cinyoka Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33084

Sziasztok! 2015-ös Ceed (Crdi, bár sztem ez lényegtelen) fejegység nem játsza le az usb-t (mp3) azt irja ki hogy "read error" laptop, másik autó simán viszi.....  mi lehet a megoldás? Ezt javítják garanciába? 

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33083

Köszi a tippet, Mannol DPF Cleaner nekem is bevált. Eddig ~750 km-nél tisztított, most 1.030-ra ment fel.

Előzmény: olajkalyha (31503)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33082

Ha a váltó nem, akkor a kapcsoló mechanika kopik be (el) idővel... :))))

Az Octavia2 olyan volt hogy sokszor félúton megállt az 1-es fokozatba kapcsolás közben a kar és újrakuplungolás után ment csak be fokozatba. Hátramenet dettó.

15 éves most és már csak nagyon ritkán jelentkezik bármelyik is.

Egyszer-kétszer hidegben (-5 fok körül) előfordult, hogy 1-esből nem tudtam kivenni a kart üresbe mert nagy recsegések közepette félútról visszadobta 1-esbe - mindez kuplungolás ellenére.

Előzmény: Akos_IKS (33074)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33081

Bő egy hónap volt, de az én autóm a kereskedés által előre lerendelt, kifutó 1.4 MPI kontingens része volt, így lehet, hogy ez (pozitív irányban) befolyásolta a szállítási idő hosszát.

Előzmény: hodago (33077)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33080

Ami még apróság, de engem felettébb zavar, hogy az oldalsó ablakok (mindegyik!) elég hangos koppanással érik el a felső végállást. Nem hiszem el, hogy nem tudtak volna oda valami csillapító anyagot (gumit) rakni! Tiétek is ilyen?

Előzmény: Pgabor79 (33079)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33079

...ja, és én is 2019. nov. 20.-i vásárlás óta várom a szervizkönyvet...

Előzmény: Pgabor79 (33078)
Pgabor79 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33078

1.4MPI  - A hátramenet nekem is nehézkesebben kapcsolható mint a többi, bár nekem a VW Jetta V esetén is sokszor még duplán kellett a kuplungot is kinyomni, hogy a helyére találjon. Szóval ez a "jelenség" annyira nem lepett meg. Én úgy gondolom, hogy ez nem kulissza beállítás hibája, mert pl. ha nem tudom elsőre finoman kapcsolni a hátramenetet, akkor felengedem, majd újra kinyomom a kuplunot, és így már egyből szépen helyére talál a fokozat.Úgy látszik ez is ilyen. Kicsit mondjuk bosszantó, hogy 2019-ben (most már 2020-ban) is gyártanak még ilyen "hibával" 5-6 millás árcédulájú autót...

A 3. fokozatnál viszont én nem tapasztaltam rendellenességet. 1200 km van az autóban. Nem tudom finomodik-e a váltó a későbbiekben...

hodago Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33077

Üdv!
Kérdésem azok felé, akik mostanában vettek át új Kia-t: mennyit kellett várni a gyártásra/szállításra?

msandor77 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33076

Szia,

akkor nekem szerencsém van a váltómmal, ilyen pontos váltójú autót sosem vezettem, pedig 20+ féle autót vezettem mióta jogsim van. A rükverc nagyon ritkán nem talál be elsőre, de ez fel sem tűnt eddig (amíg nem olvastam a tapasztalataitokat), mert a régi autómon nagyobb arányban volt vele baj.

Előzmény: Bz81 (33071)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33075

Csak röviden, hogy ne az én hülyeségemmel legyen tele a topik.

Szerviz tegnap: meleg (!) csarnokba hideg autót bevisz, egy órát gépre rakva járat, ellenőriz, figyel. Mutató 60 fokos hűtőközegnél még csak 50-en áll, de 90-re szépen utoléri magát és a valós értéket mutatja. Termosztát 88 foknál nyit, ahogy kell, szépen szabályoz, visszazár, ha szükséges, rendben működik. Minden ok. Az így bemelegedett (!) autót a szerelő hasonló (lejtős) útvonalon próbakörre elvisz, rendellenességet, visszahűlést nem tapasztal. Mindenki boldog.

Hideg (!) autót visszakapva saját próbakör, ugyanazon az útvonalon kipróbál, persze nálam a visszahűlés ismét jelentkezik. Fejvakarás, telefon a szervizbe, ott ugyanaz.

Haver ugyanilyen (1.4 MPI) autója, ugyanott kipróbál, semmi visszahűlés. Ilyen nincs, akkor még egyszer az enyémmel (ami már persze bemelegedett!), hogy videóra vegyem. Nyilván melegen minden ok, nem hűl vissza.

Ma reggel, szokásos, melóba menős útvonal előtt egy 5-6 km-es plusz melegítő kör. Blokk, hűtőrendszer ezalatt átmelegszik, az ominózus lejtőn, motorfékkel így persze nem hűl vissza, hőfokmérő mutatója odaragasztva a 90-hez.

Konklúzió, hosszas gondolkodás, további (szakember) kérdezgetés, után: ez a konstrukció ilyen. Túl van tervezve a hűtőrendszer, hogy a nyári hőségben ne forrjon meg az egész (kicsi motorból viszonylag nagy teljesítmény + esetleg klíma). Túl van biztosítva és ez télen így jelentkezik. Továbbá részemről szerencsétlen véletlenek együttállása, ha rendesen forgatva a motort csak pár km-rel többet megyek az éppen felmelegedett hűtőrendszerrel és így érek a lejtőhöz, akkor nem csinálja, ahogy leírtam.

Tehát, ha más is így van vele esetleg, rövid távon sem kell sajnálni azt a néhány plusz km-t, azért hogy rendesen felmelegedjen és megfelelően működjön a hűtőrendszer.

Röviden ennyi. Mindenkinek kösz még egyszer, aki próbált segíteni.

A váltó témához, a rükverc akad nálam is, 10-ből legalább egyszer. Máshol is olvastam, hogy ennek a váltónak a hátramenet kapcsolás nem erőssége. Az 1-es, 3-as problémát én nem tapasztaltam.

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33074

Nincs már olyan, hogy bekopás. Vissza kell vinni a szervizbe, hogy állítsanak rajta, legyenek kedvesek. A kezdetek kezdetétől (ED) volt már típushiba a pontatlan váltó, régen a kulisszán kellett állítani.

meilinger Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33073

Szia!

Én pontosan ezeket tapasztaltam a váltóval, tavaly év elején írtam is róla, de csak nekem volt vele problémám akkor. Akkor írtam a 3-as fokozatról is. A rükvercet másodszorra veszi szintén, viszont ezt azóta letudtam, hogy minden manuális váltóval így van, csak a 3. fokozat zavart, de mintha mostanában kevesebbszer jönne elő a probléma.

A te tapasztalatodat még kiegészítettem azzal, hogy ha megálltam kereszteződésben/lámpánál/akárhol, akkor 1-es helyett 3-asba szokott becsúszni. Először azt gondoltam, hogy én vagyok ilyen balfasz, de sokszor sikerült elkapnom a pillanatot, amikor éreztem, hogy most szar lesz, és hiába húztam erősen balra, mielőtt előre toltam volna, mégis 3-asba ment be. Először a márkaszerviz által beszerelt váltózárra gyanakodtam, viszont elég gyorsan leszoktam a start-stop rendszerről, és mióta azt nem használom, azóta nem jelentkezik ez a probléma.

A rezgés is jelentkezik nálam, de azt betudtam annak, hogy 3-asban már túl kicsi a nyomaték, amit 2000 alatt ki tud adni.

Sok minden jobban működött a korábbi, 2005-ös Mazda 3-asomban (például automata ablaktörlő), de a váltónál jön ki a legnagyobb különbség.

Glovas Creative Commons License 2020.01.10 0 0 33072

Ez az FCA kamera lementi valahová a képet, vagy csak az elkerülésben segít? Használható dashcam-ként is?

Bz81 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 33071

Szia! Szerdán reggel, ugyanúgy jártam én is (1.4 MPI). Pittyegés ,valami üzenet, hogy kikapcsolódik a frontáris elkerülő rendszer ,majd két sárga ikon felvillant. (Nekem mondjuk itt ott jeges volt a szélvédő teteje felé ezért sem páráztam túl a  dolgot.) Csapattam a szélvédő fűtést nagyobb fokozaton, majd az ablakmosót párszor, és eltűnt a hibajel. Ezek szerint mással is előfordult.

Viszont nem tudom ki mennyire van megbarátkozva a váltóval, nekem olyan mintha még nem kopott volna be (1 hónapja használom), a tolatásnál néha másodszorra veszi be, a 3-asnál van, hogy is nem egyből ugrik bele, sőt ott néha 1600-2000-es tartományban rezeg is enyhén, más fokozatokban nem tapasztaltam ilyet. Szóval nem tudom ilyet ki tapasztalt de a váltóval nem vagyok megelégedve, érzetre a váltás olyan mintha nem is egy új autóban ülnék hanem egy 8-9 éves lestrapáltban...

Előzmény: msandor77 (33060)
Bz81 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 33070

Szia! Még nekem sincs meg, az autót dec közepén vettem át, azt mondták a kereskedésben, mikor átvettem az autót, hogy január közepén kipostázzák. jelenleg 1700 km van benne, úgy terveztem 2000-nél lecserélem az olajat és a szűrőjét és bepecsételtetem (én úgy döntöttem 2000-ig járatom be) a márkakereskedésben, de lehet addigra még nem jön meg az a szervizkönyv...

Előzmény: pitz75 (33069)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 33069

Ja, és szervízkönyvem még mindig nincs... :D

Előzmény: pitz75 (33066)
Lbx Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33068

Mostanában olvastam Ford S-Max, vagy C-Max, vagy tudom én melyik modell típushibája kapcsán, hogy a hűtőfolyadék-hőmérsékletét mutató műszer nem a tényleges hőmérsékletet mutatja, mert az ingadozás "megzavarná" a felhasználót, hanem egy (nevezzük így) korrigált értéket.

A poén pedig, hogy a tárgybani modellek egyes motorváltozatai esetében az a típushiba, hogy a motor túlmelegedik, és meghibásodik.

No comment.

Ezek mellett állítólag vannak olyan autók, melyekben már egyáltalán nincs a hűtőfolyadék hőmérsékletét mutató "műszer". 

(((Szerintem meg minden belsőégésű motorral szerelt gépbe kihagyhatatlan lenne a motorolaj hőmérsékletét mutató műszer.)))

cápaFeri Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33067

Az utóbbi napokban amiket olvasok itt....ismét bebizonyosodott nekem, hogy az első 3-4 évben nem szabad új konstrukciót venni. Majd ha lesz egy ráncfelvarrás, utána. 

pitz75 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33066

Decemberben már voltam vele szervizben, nyikorgás jött a kuplungpedál felől. Bevittem, befújták valami zsírzó spray-vel, 1 nap alatt bedolgozta magát a cucc, elmúlt. Persze erre sem volt példa még előttem soha, mondtam is ma a munkafelvevőnek, akkor az én autóm a tipikus "állatorvosi ló"... :) De ennek én valamiért őszintén nem tudok örülni...

Előzmény: msandor77 (33059)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33065

Na, részecskeszűrő az nincs benne, pont azért választottam az 1.4 MPI-t és nem vettem T-GDI-t. Se turbó, se kettőstömegű, se részecskeszűrő...

Főként rövidebb távokon járok vele, kvázi városi használatban van, még ezt is sajnálom néha erre, hát még a turbóssal mi lenne.

Az elmondásom alapján ők is termosztátot mondtak, holnap remélem ki fog derülni... Ami biztos, ilyennel még ezzel a típussal kapcsolatban nem találkoztak.

Előzmény: sumsang (33061)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33064

Még jó, hogy a TPMS és az FCA rendszerek filléres tételek. Ja, nem. :(

Előzmény: msandor77 (33060)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33063

Érthetetlen, hogy 16ezer km-t minek tekert vissza. Feltéve, de nem megengedve, hogy 1-200ezreket visszatekernek, mert ez milliós tétel lehet. De 16???

Előzmény: Cobalt14 (33062)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33062

Előre is elnézést kérek az offtopic miatt, de szóba került nem olyan régen az óratekerés, szóval gondoltam röviden megosztom, hogy mi történt.

Novemberben ugye beszámították a Dacia Logan MCV-met a Ceed-be, és tegnap vettem észre, hogy eltűnt a Logan hirdetése. Éltem a gyanúperrel, hogy eladták, és kíváncsiságból rákerestem a JSZP-n. Valóban, eggyel több tulajdonos szerepel, valamint 01.02-én történt egy eredetvizsga. Az ehhez feltöltött fényképek között aztán jött a meglepi, hogy a 3 éves, 45242 km-t futott autót visszatekerték 29273 km (!)-re. Az már csak külön poén, hogy a rögzített futásteljesítmények résznél viszont a valós 45 ezres futást írták be 01.02-höz.

Abba bele se megyek, hogy mennyire undorító dolog (és egyébként mennyire felhúztam magam rajta, meg mi értelme 15 ezret visszatekerni), csak azt szerettem volna ezzel elmondani, hogy ha valaki használt autót akar venni, akkor legyen nagyon résen, mert vásárlás előtt, még nézelődési stádiumban kicsit becsapós lehet az ilyen. Nem biztos, hogy a fényképen szereplő km óra állás feltűnik mindenkinek, ha egyébként a futásteljesítmény számok meg rendben vannak. Az meg, hogy ki tekerte meg, egy nagyon jó kérdés, de szvsz igazából max két lehetőség van...

sumsang Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33061

Nagy valószínűséggel a termosztát szelep folyamatosan nyitva van, s ezért a motor üzemi hőmérsekleti szintje alatt végig halad a hűtőrendszeren a hűtővíz. Sztem termosztát/hőérzékelő csere szükséges. Ebben az állapotban jobban kopik a motor, főleg téli időszakban mert legtöbbször üzemi hőmérséklet alatt van. Kb. ez majdnem olyan, mintha sok hidegindítással használnád az autót. Ilyen hiba egy részecskeszűrővel szerelt autó esetén még a DPF-et is tönkre teheti, mivel így nem éri el a  > 600 C fok üzemi hőmérsékletet az oxidációs (regenerációs) folyamatok elindításához még egy autópályás út során sem. 

Előzmény: pitz75 (33053)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33060

Hétfőn defektet kaptam. Egy csavar állt ki a futófelületből. Nem tudom, hogy mikor szedtem össze, de mire munka után beültem, már lapos volt. Miután kicseréltem a kereket a pótkerékre (mankó), kerek 10 km-t mentem, mire a TPMS jelezte, hogy baj van az egyik kerékben a levegő nyomással. Másnap reggel leadtam a gumisnál, és elmentem dolgozni, hamarabb észrevette, hogy baj van az egyik TPMS szenzorral, de érdekes módon, a többi kerék nyomását sem mutatta.

Ma reggel le volt fagyva az első szélvédő az utas ülés előtti része, így nem pöcsöltem a kapargatásával, menet közben szépen lassan leolvasztotta a klíma. Erre már tiszta üvegnél jelzett a fedélzeti számítógép, hogy a frontális  ütközést elkerülő rendszert kikapcsolja, mert a kamera nem működik. (bocs a pontatlan fogalmazásért, csak pár másodpercig látszott az üzenet, majd két sárga lámpa elkezdett világítani)

Arra gondoltam, hogy lehet, hogy jeges maradt az üveg, hiszen az nem kap meleg levegőt, mivel a kamera belül van, és takarja az üveget, ezért ablakmosóval lecsapattam, el is tűntek a hibajelzések :-)

msandor77 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33059

Nekem jövő héten lesz két hónapos, még nem volt vele gondom, de a régi autómból kiindulva, az összes hülyesége kijött az első hónapokban, utána gondtalanul használtam kb 10 éves koráig, míg az utolsó évében mindennel szívatott, ezért is cseréltem le.

Ha lesz eredmény, mindenképpen írd meg, sokakat érdekelhet!

Előzmény: pitz75 (33053)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33058

Ja és 102 foknál, mikor bekapcsoltak a hűtőventik, a mutató még mindig 90 fokon állt, szóval egy túlmelegedést időben észrevenni ezzel a megoldással lehetetlen.

Előzmény: www.octinfo.com (33057)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33057

Pl. VW.

De nekem (Octavia2) mikor hibás volt a termosztát, csak az tűnt fel, hogy autópályáról lehajtva (230 km után) 1-2 km-en belül elkezdett lehűlni annyira, hogy már a mutató is kimozdult visszafelé 90 fokról.

Megnéztem diagnosztikai programmal később és 70 fokos víznél már 90 fokon áll, szóval 70 fok alá hűlt - kint mínusz pár fok volt, azt hittem természetes.

Később, több hét elteltével tűnt fel hogy valami nem OK.

Ki akartam próbálni valamit és sokáig haladtam 3. fokozatban 5000-es fordulat körül és a terhelés ellenére azt láttam, hogy megindult a mutató lefelé.

Kipróbáltam egy másik ilyen autóban ezzel a motorral ugyan ezt és nem csökkent a vízhőmérséklet ugyan ilyen fordulaton tartósan autózva sem.

Ekkor jött a termosztát csere és azóta nálam sincs ilyen jelenség.

Előzmény: jwkllr (33051)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33056

Hát nem egészen.

A Focus fórumot is olvastam,és szinte mindenkinek ez volt a gondja,hogy télen nehezen melegedett

és könnyen hűlt az 1.6 Tdci motor.

Közösen arra jutottunk,hogy keveset eszik a gép,és kevés a motornak a felesleges hő vesztesége.

Egyébként a Kiánál is nehezen melegszik a CRDI-m,de gyorsabban mint a Focus,de Kb. fél literrel többet is eszik.

De az a biztos,ha a Kolléga meg kérdezi a szervízt. 

Előzmény: Akos_IKS (33043)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33055

Visszahűlést nem tapasztaltam, pedig minden reggel pár perc után beérek BP-re, és cammogok egészen az úti célomig. Meg sem mozdul a mutató, 90 fok környékén szokott megállni. És a fűtés is elég hamar beindul, szóval nem az órám kamuzik :-)

Előzmény: pitz75 (33031)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33054

A váltó nekem is csalódás volt, abból indultam ki, hogy a régi autómhoz képest (1.2 szívó 5 seb.) ebben egyel több a fokozat, és 28 LE-vel erősebb is, ehhez képest 6. fokozatban ugyanannyit pörög, mint a régi.

Viszont sokkal csendesebb autópálya tempónál, és érezhetően erősebb is.

Szóval szokás kérdése, már nem zavar.

Előzmény: Cobalt14 (33026)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33053

Bejelentettem szervizbe az autót, telefonon pont ezzel próbálták elkenni a dolgot, hogy a mutató csak tájékoztató jellegű értéket mutat... Mondtam, hogy értem én, persze, na de nem 50 és 90 között.

Megnézik, hagyjam ott este, hogy éjjel jól lehűljön, majd reggel. Kíváncsi leszek...

Pont ezért vettem új autót, elegem lett a folyamatos parából meg a szerelők félrebeszéléséből és hozzá nem értéséből, erre nesze, 2 hónap nyugalmam se volt... :)

Ha lesz eredmény, beszámolok róla, ha érdekli a közt.

Kösz mindenkinek, aki segíteni próbált!

Előzmény: jwkllr (33051)
tuzer Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33052

A termosztátnak É-Finnországban és Kongóban is u.a. motorhőmérsékletet kell(-ene) tartania.....

Előzmény: Akos_IKS (33050)
jwkllr Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33051

Néhány gyártónál 80-105 fok közt mindig 90et mutat, hogy ne izguljon a sofőr.

Előzmény: Akos_IKS (33050)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.08 0 0 33050

Azért a motorblokk önmagában is egy jó nagy hűtőfelület, tehát hidegben, alapjáraton képes lehet hűlni, zárt termosztát mellett is. Elméletileg.

Tegnap este kalandvágyból kipróbáltam: az érdi lejtőn üresben legurultam -1 fok környékén. Ez kb. 1 perc gurulás 110 km/h mellett, vagyis van menetszél is bőven, ami hűtsön, de meg sem mozdult a mutató (1.6 crdi).

Előzmény: tuzer (33049)
tuzer Creative Commons License 2020.01.07 0 1 33049

Szabályosan működő termosztát mellett a motorblokkban felmelegedett, előírásos hőmérsékletű hűtőközeg NEM keveredhet a hűtőrendszerben lévővel, ezért nem képes lehűlni. Amennyiben túlmelegszik, nyit a hideg felé a termosztát és ekkor fejti ki vízforgató hatását a vízsszivattyú. Azonban ahogy visszaáll az üzemi hőmérséklet, a termosztát újra zár, és ekkor sem csökkenhet a motor hőmérséklete. És így körbe-körbe örökkön örökké.

Ha nem így működik, rövidül a motorod élettartama. Zsebbenyúlós téma.

pitz75 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33048

Köszönöm, közben máshol is próbáltam a dolognak utánajárni és mindenhol ezt a választ kaptam. Holnap a szervizzel kezdek...

15 év BMW-zés után azt hittem, már nem érhet semmiféle meglepetés... Nem jött be. :)

Előzmény: cápaFeri (33047)
cápaFeri Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33047

Ha már felmelegedett a víz, nekem csak akkor hűl vissza hideg időben, ha alapjáraton fűtést kapcsolok. 1.6 crdi 

Szerintem is termosztát gyanús...

cápaFeri Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33046

Köszönöm az infót, akkor majd konkrétan rákérdezek. A mostani lista szerint ha ADA-t kérek, akkor mind a csúsztatható középkonzol, mind az elektromos kézifék jön vele együtt. De a légkivezetésről nem esik szó. Csak azért nem értettem, mert láttam olyan tesztet, ahol ugyanolyan Golg felszereltségben volt szellőző, másikban meg nem. De akkor így már érthető. Köszi!

Előzmény: www.octinfo.com (33035)
dokeee Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33045

Szerintem annyira nagy hideg még nem volt, hogy ez egy benzinmotoros autóban normális legyen. -20 fokban talán, de még az is határeset. Én szóvá tenném a szervizben.

Előzmény: pitz75 (33044)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33044

Egy 2 hónapos autóban??

Előzmény: tuzer (33041)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33043

Akkor annak a Focusnak is ez volt a baja. :P

Előzmény: ikim2025 (33042)
ikim2025 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33042

Sajnos nem az. 1.6 Tdci Focusom volt, 4,8 L fogyasztott, autópálya kihajtónál motorfékezve vissza hült a motor. 

Előzmény: tuzer (33041)
tuzer Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33041

Ez tipikus termosztát hiba.

manigator Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33040

Újabb figyelmeztetést kaptak az új 95-ös benzin használói.

A cég azt javasolja, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül mindenki használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig.

https://infostart.hu/gazdasag/2020/01/07/ujabb-figyelmeztetest-kaptak-az-uj-95-os-benzin-hasznaloi

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33039

Igen, ezt már többen írták, kénytelen vagyok elhinni... :)

Akkor meg egy Silver is megtenné.

Nem kell nekem az alufelni, 16-os gumival. Drága és kényes. Csak a krómcsík az ami feldobja az autó külsejét (az meg csak Gold-on van).

Előzmény: Glovas (33037)
Glovas Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33038

Jobban jársz ha veszel egy "manuális" deréktámaszt 10ezerért, ami kényelmes, aztán azt fixre beteszed a derekadhoz.

Glovas Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33037

Azt a deréktámaszt nem kell sajnálni. Nekem spec 10 cm-el magasabban van mint kellene, emiatt csak arra jó hogy még kényelmetlenebb legyen a vezetés. Mazochistáknak vagy fakíroknak kellemes lehet, vagy annak aki szeret hídban ülve vezetni. Konkrétan nem a derekadnál görbít, hanem a vesédnél. Márkatársak emiatt párnán ülve vezetnek, de nehogymá'..

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33036

Nekem ez teljesen meglepő, mivel ezt eddig csak kis turbós motorokon tapasztaltam. Szívó motoron nem volt ilyen visszahűlés csak akkor ha a termosztát hibás volt és nem zárt vissza időben mikor hűlt a hűtőfolyadék.

Ha az 1.4 MPI is ilyen visszahűlős, akkor viszont egy indokkal kevesebb szól mellette, mert az jelenti, hogy városi üzemben ez sem melegszik be rendesen, viszont cserébe (azért hogy esetleg hamarabb kipurcan a hidegebb üzem miatt) még csak nem is ad semmit,  mert nem megy és nincs erőtartaléka.

Előzmény: Glovas (33033)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33035

A hátsó levegőkifújás a könyöklő hátulján a tavalyi tapasztalataim szerint KIA és Hyundai esetében is az elektromos rögzítőfékhez kapcsolódik. Ha az van, akkor kifújás is van. Azt feltételezem, hogy a kézifékkar miatt nem tudják hátravezetni a levegőt, mert nincs hely a légcsatornáknak (nekem Octavia2-n van, tehát nem megoldhatatlan a dolog, de az egy másik padlólemez).

A levegő kifújásos könyöklő pedig csúsztatható is (míg a széria könyöklő tudomásom szerint fix).

Az USB-ről nem tudom, hogy csak a feláras könyöklő hátulján van-e, úgy rémlik, a fix, hátsó kifújás nélküli könyöklő hátulján nincs USB csati. i30-on biztos nem.

Az "Elektromos rögzítőfék és csúsztatható középkonzol az első ülésekhez" csak az ADA csomaggal rendelhető, de az a vicc, hogy külön odaírva mint a csomag alkotóeleme, csak az automata váltós autókhoz rendelhető ADA csomagnál van. A manuális váltósnál nincs!

Ezt jobb tisztázni egy kereskedésben.

(Meglepődve tapasztalom, hogy a 2020-as modellekben már széria lett a deréktámasz az első ülésekben, igaz csak a Gold szinttől, az alatt meg továbbra sem lehet rendelni semmilyen módon. Tavaly még a Gold-hoz is kellett volna rendelnem egy 250e Ft-os Utazó csomagot, mert csak abban volt benne. Most ezt már nem kellene. Ha nem lett volna olyan nyűgje a törésteszten, hogy a kormánylégzsák túl hamar leereszt, ezért a vezető feje nekiütődhet a kormánynak, most örülnék, mert olcsóbb lenne az a Ceed modell, ami tartalmaz mindent ami nekem kell.)

Előzmény: cápaFeri (33025)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33034

Hamarosan majd kipróbálom, még 6-700 km és bejáratottnak tekintem a gépet. Utána egy olajcsere, aztán megnézzük mit tud 3000 felett.

Előzmény: Benben (33032)
Glovas Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33033

Láttam már lefóliázott hűtőrácsos Tranzitot, a gazdája pont ugyanilyen okból hagyott rajta csak egy kis ablakot a szellőzésnek.

Benben Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33032

Nem dráma egyébként, egy szívó benzinnél teljesen normális. No és ha majd kérsz tőle egy 140-t, akkor azt is visszafogott motorhanggal, kényelmesen tartva, teszi.

Előzmény: Cobalt14 (33030)
pitz75 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33031

Engem inkább az zavar, hogy nagy hidegben (értsd: tartós mínusz), ha nem forog folyamatosan 2000 körül/felett a motor, visszahűl a víz, percek alatt.

Példa: reggel, napkelte előtt, tehát a leghidegebb napszakban, munkába menet (11 km, kb. 10-12 perc, városon kívül), lakott településre beérve (50 km/h-ra lassítva, ráadásul erős lejtő) az éppen csak 90-re beálló mutató 1-2 perc alatt majdnem fekvőre esik vissza. Motornak sem tesz jót, nincs fűtés sem. Megoldás lehetne nyilván a kerülő/hosszabb út, de reggel 5 óra után, minden nap ez annyira nem csábító opció...

Ki mit tapasztalt ezzel kapcsolatban, ha egyáltalán?

Előzmény: pitz75 (33027)
Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33030

Hát, én biztos kicsit nyújtottam volna azokat az 5-6. fokozatokat, azért 3900-as fordulat 140-nél az nem kevés. De végülis mindegy.

dokeee Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33029

Az teljesen rendben van egy 100 lóerős autótól.

Előzmény: Benben (33028)
Benben Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33028

Igen. Hatodikban, az óra szerinti 140, 3900-nál van meg. Igaz az enyém i30, de motor, váltó tök egyforma. Egy kicsit szélesebbre is kioszthatták volna. 

pitz75 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33027

Igen, a két fokozat közt nincs nagy különbség. Nekem tartós 110 km/h-nál, tempomattal 3100 körül forog.

Cobalt14 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 33026

Aktuális Kia Ceed modell tulajdonosokat kérdeznék, akiknek szintén 1.4 MPI-jük van. Nektek is ugyanolyan fura a váltóáttételezés, hogy az 5 és 6. fokozatok csak ilyen 2-300-as fordulatokat esnek vissza, mikor feljebb kapcsoltok? Bevallom, nekem eléggé fura, hogy ott van a 6. fokozat és szinte alig esik vissza a fordulat, így 110-nél (ennél jobban egyelőre még nem hajtom) kb 3200 körül van a fordulatszám.

cápaFeri Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33025

2020-as kiadásban Gold felszereltségben (+ADA, ha esetleg ettől függne) van a hátsó sorhoz levegő-szellőzőrács és USB töltő csati, ami az első ülések közötti kartámla hátulján van? 

stefi001 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33024

Szerintem, amennyiben az adott évjárat/modell kompatibilis, bizonyára, egyébként megfelelő (autóhoz illeszkedő) ISO kábel alkalmazásával. Az ún. univerzális (kínai) androidos fejegységhez is alkalmazni szükséges a kocsi kompatibilis ISO kábelt.

Éppen azt tervezem, hogy a jelenlegi 2012-es évjáratú Exclusive autómban talán lecserélem a gyári fejegységet (navi, tolatókamera, telefon kihangosítás). Ha végül is úgy döntök, akkor azon természetesen túladok. Ez a változat nem tudja a TPMS kijelzését.

Igen, a gyári készülékek drágák.

Felszereltség függő, hogy az LCD-s fejegység alkalmas-e a navigációra. Van olyan, amelyik csak a tolatókamerát kezeli, s abban többnyire nincs is GPS. Modellszámot nem ismerek.

Az előre tervezett radar, hátsóhoz hasonló módon történő jelzésképével kapcsolatban nincs ismeretem. Elképzelhető, de egyáltalán nem biztos. Erre a Hondámban rendszámtábla keretbe integrált kamera/radar együttest szereltem, aminek a képét (kamera és radar távolság) egy egyszerű kapcsolással tudom szükség esetén aktiválni a fejegység kijelzőjén. Van drágább, bár nem bonyolult megoldási lehetőség is: vezérlőegység több kamera jelét tudja fogadni és együttesen, illetve vagylagosan megjeleníteni a kijelzőn.

Igény esetén van lehetőség a navigáció magyarítására, s a térképállomány frissítésére is, legalább is találkoztam ilyen jellegű hirdetésekkel (Budapest).

Előzmény: gal3hun (33022)
szabóandris Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33023

Nekem gyári tolatókamera és hátsó szenzor van a kocsiban (2016 GtLine). Utólag tetettem bele az első parkoló szenzorokat mert egy Seat Ibiza után elég szokatlan volt a kocsi. Ki kell, hogy ábrándítsalak mert ez utólag beszerelve teljesen külön működik mindentől (legalábbis az enyém amit a Pappas-nál a Hunyadi-ban raktak be, hiába gyári, és drága is volt). Csak hangot ad és semmi más. Én is úgy gondoltam, hogy kiteszi a műszerfalra ahova a hátsót. De nem így lett. Van a váltó mellett egy kis kapcsoló amivel be illetve ki lehet kapcsolni (gyújtás ráadásnál bekapcsol majd ha nem "lát" semmit akkor 30 mp után "felsikít" és kikapcsol. De ezzel együtt is elégedett vagyok vele, mert még nem nyomtam meg sehol (bár a vékony oszlopokkal vigyázni kell továbbra is).

Gyári navis fejegység szerintem egy fos (LAN5203EKJD)! Semmi olyan infó amit kérdeztél. Navi nem frissíthető, hiába mondták anno, hogy térkép frissítés, élettartam, bármi. Waze és kész! De, igazából nem is ezért hanem a tolatókamera miatt kértem anno. A hang mellé jó a parkolásnál látni is a végét a kocsinak. Főleg úgy, hogy a műszerfalon a kilómétaóra közepén jeleníti meg a sávokat amit persze igazából nem látsz attól, hogy tekered a kormányt és a tükröket nézed, de főleg a kormány takarja ki meg a kezed.

Amúgy szeretem a kocsimat!

Másnak garanciális ügyekben! Tavaly januárban mentem volna haza és egyszer csak elkezdett füstölni a kocsi a beltérben. Gyorsan félre álltam (azóta van poroltó a kocsiban, mert bevallom beszartam eléggé). Szerencsére semmi komoly, csak az első szélvédőben a fűtőszál melegedett túl és égett szét. Mondjuk elég furcsa volt egy akkor 2,5 éves autónál. Szintén a Pappasnál volt bent a Hunyadiban kétszer is. Első alkalommal megnézték (mondjuk úgy éreztem kicsit hülyének néznek, habár fedélzeti kamera általi videóban látszott a füst és az is látszott, hogy nem láttam ki tőle a kocsiból) műszerfal ki majd vissza. Telefon, sűrű elnézést kérés közepette, hogy nem tévedett, tényleg füstölt és égett a fűtőszál. Második körben gariban szélvédőcsere. Én meg voltam elégedve maximálisan velük.

Előzmény: gal3hun (33022)
gal3hun Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33022

Köszönöm a részletes választ!

A navigáció esetében mindenképpen a meglévő rádió helyére szeretném beépíteni. Beérném akár egy gyári navis fejegységgel is, ha az csak úgy plug&play módon beépíthető lenne a régi helyére. Vagyis a régi helyére csak be kellene cuppantani és összedugni a kábeleket. Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy minden ahhoz szükséges kábel (csatlakozó) megvan a jelenlegi fejegységhez (pl. GPS antenna, stb.). Márkaszervizben vajon vállalnak ilyen beépítést utólag? A gyári navis cucc a navigáción és a zenén kívül tud bármi pluszt kijelezni? Pl. gépkocsi különböző állapotai, TPMS szenzorok adatai, ilyesmi?

Amúgy használt gyári navis fejegységet nem túl sűrűn találni és nem is túl olcsó. Sok esetben még az Androidos típus specifikus cuccoknál is drágább.

Valahol láttam hirdetésben olyan Ceed-et is, ahol nem navis nagy kijelzős fejegység volt beépítve, hanem az enyémhez hasonló egyszerűbb. Viszont volt tolatókamera és annak a képe azon jelent meg. Ennek a típusát nem tudod véletlenül?

Rasztervonalakkal kapcsolatban nem kérdeztem. Lehet, hogy az első parkolóradarral kapcsolatos kérdésem volt félre érthető. Úgy értettem, hogy a jelenlegi tolatóradar a hangjelzés mellett a középső kijelzőn megjeleníti sávokkal (=vonalakkal), hogy milyen irányban és kb. milyen távolságra van a jelzett akadály. Ha gyári parkoló radar egységet építenék be előre is (a neten találtam ilyesfélét), akkor annak a hasonló kis vonalkái (vagy inkább sávjai?) ugyanígy megjelennének a középső műszerfali kijelzőn?

Előzmény: stefi001 (33007)
Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33021

Fváron (Pappas) egyszer voltam, segítőkészek voltak és drága sem volt. A garanciális szervizről nem tudok nyilatkozni. Viszont egy ismerősöm most vett autót náluk és elégedett volt mindennel, őt csak jövőre tudom megkérdezni. :)

Előzmény: Hollo1313 (33011)
Hollo1313 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33020

Köszönöm szépen! Ezek szerint mindenkinek sehol nincs különbség! Sajnos nincs nagy választék szervízekben!

tuzer Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33019

Érdeklődj a WEBASTO-nál, valamikor sok tetőablakot szereltek szerte az országban, talán tudnak javasolni műértőt.

Előzmény: Zsolt_555 (33018)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33018

Sajnos a tetőablak becsukás közben megszorult, nem tudtam mit tenni rásegítettem kézzel. Így viszont a tetőn felül látható tömítőszalag megsérült.

Van esetleg valakinek bármilyen tapasztalata, vagy ötlete a cseréről ? Sehol nem találok ilyet, de még szerelőt se nagyon. Félek a szakszervíz szép összeget fog mondani :(

Bármilyen infőt, ötletet szívesen veszek...

msandor77 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33017

Mi volt a gondod?

Előzmény: Zsolt_555 (33016)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 33016

Én SOHA többet Duna!

Javaslom az M3 melletti JászP.

Előzmény: msandor77 (33014)
KAti Creative Commons License 2020.01.06 0 1 33015

Én pedig oda nem mentem vissza :-(

Előzmény: msandor77 (33014)
msandor77 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33014

Én eddig csak egyszer voltam a Duna Autónál, de nem volt semmi gondom velük.

Lbx Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33013

Háááát...

Budapesten járt a gép a Lurdy-nál, és a Vestarnál. Mindkettőnél olyasmi történt, ami alapján nem ajánlanám nyugodt szívvel egyiket sem.

KAti Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33012

Kia Szabó (Vestar)

Még csak 2x voltam, éves karbantartáson, nincs rossz tapasztalatom. 

Hollo1313 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33011

Sziasztok! BUÉK mindenkinek!!! Nemsokára 1éves lesz a kocsi. Ki hol szokta szervízeltetni? Budapes környéke előnyben. Ja és tapasztalatok is jöhetnek. 

microli77 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33010

Sziasztok!

Adott egy 2007-es 1,4-es benzines, manuális klímás hatchback Ceed. A problémám az, hogy az 1. képen látható kapcsolónál a pirossal bekarikázott két állásban is csak a lábra fújja a levegőt. Ha befekszem a kormány alá és úgy állítom a kapcsolót, akkor hallható is, mintha az utolsó két állás előtt valami megszorulna és nem megy tovább. Próbáltam volna kiszedni és úgy megnézni, de sajnos nem tudom, mivel a műanyagot, ami a lábra vezeti a levegőt, én nem tudom leszedni. Állítólag van valahol csavar, de én végigtapogatva sem találtam semmit és ez az alkatrész akadályoz meg abban (2a, 2b kép), hogy hozzáférjek az állítómotorhoz (3. kép). Volt esetleg már köztetek olyan, aki szedett szétilyetés tudja, hogy miként kell vagy hogy mi lehet a baja a motornak, hogy az utolsó két állást nem veszi? Előre is köszönöm!

microli77 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33009

Sziasztok!

Adott egy 2007-es 1,4-es benzines, manuális klímás hatchback Ceed. A problémám az, hogy az 1. képen látható kapcsolónál a pirossal bekarikázott két állásban is csak a lábra fújja a levegőt. Ha befekszem a kormány alá és úgy állítom a kapcsolót, akkor hallható is, mintha az utolsó két állás előtt valami megszorulna és nem megy tovább. Próbáltam volna kiszedni és úgy megnézni, de sajnos nem tudom, mivel a műanyagot, ami a lábra vezeti a levegőt, én nem tudom leszedni. Állítólag van valahol csavar, de én végigtapogatva sem találtam semmit és ez az alkatrész akadályoz meg abban (2a, 2b kép), hogy hozzáférjek az állítómotorhoz (3. kép). Volt esetleg már köztetek olyan, aki szedett szétilyetés tudja, hogy miként kell vagy hogy mi lehet a baja a motornak, hogy az utolsó két állást nem veszi? Előre is köszönöm!

Ja! A 3. képen a sárgával bekarikázott csavarok tarthatják a motort a helyén? Köszi!

stefi001 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33008

Még egyszer: „Milyen üzemanyagot használjunk?”

https://www.youtube.com/watch?v=S8hLXrBa-AM

stefi001 Creative Commons License 2020.01.05 0 1 33007

Bizonyára lesz több, más hozzászóló is, egyéb, az alábbiaknál esetleg hasznosabb információk közreadásával. Már csak azért is, mert sok a kérdés, s csupán néhányra igyekszem tőlem telhetően választ adni.

Először is szeretném megemlíteni, hogy hasonló témákkal kapcsolatban, két topikban is találhatók információk:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9209581

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9006145

Az ügyben is dönteni kellene, hogy meglevő fejegység megtartása, vagy új, jóval több szolgáltatást biztosító, multimédia beépítése a cél. A jelenlegi, csak bizonyos korlátokkal, többnyire egyéb (esetleg a műszerfalra rögzítendő) kiegészítő eszközökkel bővíthető, esetenként nem éppen esztétikusan.

A hátsó lökhárító belső felületén sok gyártó megjelöli a később beszerelendő radar szenzorok helyét, elsőről nincs információm, de ettől függetlenül, elképzelhető.

Tudomásom szerint, a front kamerák (általam ismert), de a radar szenzorok is csupán távolságot, esetleg az akadály irányát jelzik.

Amennyiben a gyári multimédia egység képes fogadni – márpedig általában igen – külső kamera jelét, vagyis rendelkezik Video In (általános), illetve Reverse (tolatókamera), melyek általában RCA kábel Van specifikus is) fogadására alkalmasak. Ez esetben gond nélkül bármilyen tolatókamera csatlakoztatható. A tolatókamerákhoz általában 6 m hosszú, tápegység vezetékkel ellátott RCA kábelt adnak.

Az autó típus/modell specifikus Android operációs rendszerű fejegységek eléggé drágák, igaz a szerelésük egyszerűbb, mert csak a kapott csatlakozókat kell összedugni a meglévőkkel (fizikailag is kompatibilisek, tehát nem lehet rosszul csatlakoztatni). Bár, ismereteim szerint ezeknél is előfordul, hogy valami nem korrekt működésű. Többnyire a kormánytávirányítás bizonytalan működéséről hallottam. Egy megfelelő, kellő paraméterekkel rendelkező univerzális készülék olcsóbb, ahhoz viszont a beépítő kereten kívül, ha igény van rá, külön kell megvenni a kormánytávvezérlő adaptert (interface).

A KIA CEED nem tekinthető éppenséggel szerelőbarát típusnak, főként a vezetékelés tekintetében. A sógoromnak szereltem tolatókamera/radar együttest, s bizony a csomagtér ajtón elhelyezkedő rendszámtáblától (ahol pl. zömmel a kamera is elhelyezkedik) időigényes a vezetékek műszerfalig történő vezetése. Össze sem lehet hasonlítani pl a Honda Jazzal, vagy a Kia Rio-val!  A rádió kiszerelése viszont egyszerű.

Multimédia beszerelése (navigáció, kihangosítás stb. lehetősége okán) esetén – legalábbis szerintem – a „cuppantós”, vagy más rögzítésű telefontartóktól el lehet tekinteni:  

https://tok-shop.hu/Autos-tarto-gumi-csuszasgatlo-NANOPAD-fekete

Néhány adalék a típusba épített rádiókról:

A KIA rádiók közül konkrétan valójában csak egyet (AM100IHEE) ismerek, amit szereltem is. A jelzett autóban feltehetően az alábbi készülék lehet (rádió1):

Erről a fejegységről az alábbiakat találtam, egyéb tekintetben (műszaki paraméterek) információm.

KIA CEED 1.6 CRD 128 LE

BP3102989E6

AC110A2EE

https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Hyundai-Kia/Kia_Ceed_2012-2018_Head_U_pinout.shtml

A rasztervonalakkal kapcsolatos kérdés általánosságban, vagy konkrétan az adott autóba szerelt fejegység vonatkozásában értendő?

Ennek a rádiónak nincs video bemenete.

https://www.delebil.no/p/Kia-24/Kia_Ceed_2012-2018-1874/Utstyr-77/Stereo_radio-1125/T1218861

Előzmény: gal3hun (33000)
KAti Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33006

Kormány hibájával én nem kockáztatnék, mielőbb szervízbe vele.

Előzmény: Alexinho85 (33004)
olajkalyha Creative Commons License 2020.01.05 0 1 33005

A 2010-es 1,6D SW-mben 150.000-nél már búgott mindkét első csapágy. Nipparts gyártmányúra cseréltem, olyan 10.000-et mentem azóta, nincs vele gond. Persze, ha SKF, FAG, vagy más prémium gyártó csapágyát veszed, nem nagyon tudsz mellé lőni. A szíjhajtásnál a görgőimben a csapágyak 150.000-nél már szárazon mentek, nem nagy költség a cseréjük és némi műszaki érzékkel kicserélhetőek. A feszítőszerkezeten lévő görgő csavarja be van ragasztva, azt lazítás előtt érdemes melegíteni, másképp nem lazul.

Előzmény: Adi80 (33001)
Alexinho85 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 33004

Sziasztok! Van egy Kia Soul-om 2009-es,1.6 benzin. Gondolt egyszer egyet és menet közben a kormány felkeményedett,alig lehett tekerni,kivillant pirosan az eps.Újraindítás után minden rendben,mehettem tovább.Ha minden igaz elektromos kormánymű hiba a visszajelző alapján.
Jónak tűnik a kormányzás.Kellhet e szervíz ennek ellenére.
Köszönöm!

Akos_IKS Creative Commons License 2020.01.04 0 1 33003

Normális,h 182000km nél kel cserélni a vszeg elülső kerék csapágyakat?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy lehetséges, ha olyan terhelést kapott a sz*r utakon, vagy hőterhelést egy beállt féktől.

Kell e hozzá az egész agyat cserélni, vagy elég csapágyakat rendelni hozzá.

Agyat csak akkor kell cserélni, ha kiindikálva jelentős eltérést mutat valamelyik szakaszon. Sajnos ez is előfordulhat egy korábban rosszul szerelt, vagy rossz minőségű féktárcsától. Tartósan így használva képes elhúzni az agyat. :(

Van e jó ár - érték arányú márkáról tudomâsotok?

NTN

Ez mind saját tapasztalaton alapuló vélemény, nem kell rám hallgatni. :)

Előzmény: Adi80 (33001)
gal3hun Creative Commons License 2020.01.04 0 0 33002

+1 a navis kérdéshez:

Ha sikerülne szereznem egy használt gyári navit, azt mennyire bonyolult lehet beszerelni a mostani rádió helyére? Milyen plusz kábelezés, csatlakozók, stb. kell hozzá?

Előzmény: gal3hun (33000)
Adi80 Creative Commons License 2020.01.04 0 0 33001

Sziasztok, 2014 és 1.6 fedi 128 le kombink van. Van-e ezzel kapcsolatban tapasztalata volnék közületek?

Normális,h 182000km nél kel cserélni a vszeg elülső kerék csapágyakat? Kell e hozzá az egész agyat cserélni, vagy elég csapágyakat rendelni hozzá. Van e jó ár - érték arányú márkáról tudomâsotok? 

Valamint, reggel, hideg motorján cicereg (finoman katistoló hangot ad ki) a lecserélt ékszíj felől vmelyik görgő.. lehet, hogy az ékszíj feszítő golyós csapágy a is elkopott eddigre? 

Köszi a válaszokat! 

Üdv

gal3hun Creative Commons License 2020.01.04 0 0 33000

Tisztelt Fórum Tagok!

Pár napja vagyok tulajdonosa egy 2015-ös évjáratú Kia Ceed SW 1.6 CRDI LX gépkocsinak. Ha van itt valakinek hasonló, örülnék néhány hasznos tippnek tanácsnak. Miskolc környékén esetleg ismertek valami Kia gurut (szerelőfélét), akihez mindenféle extra kérdésekkel, problémákkal lehet fordulni?

Szeretnék néhány fejlesztést is végrehajtani rajta:

1. Első parkolóradar beszerelése. Van valakinek ezzel tapasztalata? Jó lenne gyári szettet betenni. Ebben az esetben vajon a kijelzőn is megjelennek a távolság-irány sávos jelzések, mint a hátsó radar esetében? A lökhárítón vajon megvannak a gyári szenzorok helyei jelölve (és kikönnyítve)? Esetleg tudtok jó szerelőt, műhelyt erre a célra?

2. A beépített rádió helyére jó lenne valami Androidos navis fejegység. Ebben van valakinek tapasztalata? Láttam a neten olyan navikat, amik kifejezetten típus specifikusak. Nehéz ezeket az autóhoz illeszteni? Úgy értem csatlakozók átalakítása, kábelezés, stb. szempontjából. A gyári bluetooth mikrofonját pl. lehet illeszteni ezekhez?

3. Tolatókamera. A gyári egységet (ami jelenleg nincs) lehet illeszteni nem gyári kijelzőkhöz is? Az előkészítés (kábelezés) vajon be van építve azokon az autókon is, ami gyárilag nincs ilyennel felszerelve? Ugyanis a neten talált gyári tolatókamerák mindössze egy kamerából és pár centis, csatlakozóval ellátott kábelből állnak.

4. Tudtok rá ajánlani megfelelő tetőcsomagtartót és erre szerelhető, kerékpártartót?

5. Tudtok ajánlani valami megfelelően rögzíthető telefon tartót? Illetve ki hová, hogyan rögzíti a telefontartót?

6. Hátsó ülésfűtést szereltetett már be valaki? Tapasztalatok?

Tudom, hogy biztos sok mindenre van válasz a fórum korábbi bejegyzései között. Igyekszem is átnézni, megtalálni ezeket. Mégis nagy segítség lenne, ha valakinek vannak ilyen tapasztalatai, megosztaná velem.

Mondhatnátok azt is, hogy minek ilyen felszereltségű autót vettem, ha mindent utólag akarok beszerelni. A jelenlegi felszereltség minden alapvető igényemet kielégíti, de a fent említett extrákból egy-kettő szívesen beépíttetnék, ha megoldható lenne és nem aránytalanul magas az ára.

A válaszokat előre is köszönöm. Akár privátban is írhattok.

URobi76 Creative Commons License 2020.01.04 0 0 32999

Beszéltem több szerelővel!

Kinyomócsapágy!

Még nem érdemes cserélni,meg nem kell vele foglalkozni,mert a kuplung tökéletesen működik!

stefi001 Creative Commons License 2020.01.04 0 1 32998

Így igaz! Felengedett kuplung melletti hang nyelestengely probléma. Kuplungot benyomva elhallgat. A kinyomócsapágy pont a fordítottja, benyomott kuplung mellett hallható a hangja.

Előzmény: Lbx (32997)
Lbx Creative Commons License 2020.01.04 0 0 32997

A kinyomócsapágy akkor "szól", mikor kinyomod a kuplungot, hiszen akkor "dolgozik". Ha felengedett kuplung mellett van csapágyhang, akkor az valahol máshol keresendő problémát jelent (pl. nyelestengely-csapágy) - amennyire én tudom.

URobi76 Creative Commons License 2020.01.04 0 0 32996

Másik kérdés:

motorszámot hol találom,magán a járművön?

Törzskönyvben,és a forgalmiban csak ennyi van: D4FB

jwkllr Creative Commons License 2020.01.04 0 0 32995

kcsapágy

cinyoka Creative Commons License 2020.01.03 0 0 32994

az 1.6-ba nincs kettős tömegű...

Előzmény: URobi76 (32992)
cinyoka Creative Commons License 2020.01.03 0 0 32993

Szia! Műanyag, ráadásul nem sima, így nem igazán lehet szépen feltenni a "küszöbvédő-védőt" :D

Előzmény: Bz81 (32989)
URobi76 Creative Commons License 2020.01.03 0 0 32992

123000km van benne

URobi76 Creative Commons License 2020.01.03 0 0 32991

ceed 1.6 crdi 2013 94kw

Morog,és rág a kinyomócsapágy hidegbe,ha kinyomom a kuplungot akkor elhallgat,ha melegszik a motor akkor is!

Nem tudom,hogy normál kuplungos,vagy kettős tömegű.

Kérdés:

Ha kettős tömegű is akkor is külön lehet cserélni kinyomócsapágyat minden probléma nélkül?

yamakka Creative Commons License 2020.01.03 0 0 32990

És akkor az lesz a küszöbvédő védő?

Előzmény: Bz81 (32989)
Bz81 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32989

Szia!

Hogy néz ki az a gyári küszöbvédő? Króm vagy csak egy sima fekete műanyag? Ha utobbi akkor arra akár rá is lehetne ragasztani,vagy nem passzol a mérete?

Előzmény: cinyoka (32983)
aamen Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32988

"lehet, elhallgatják!"

nyilvánvalóan elhallgatják
mert nem csak autók mennek benzinnel hanem generátorok kertigépek csónakmotorok fűrészek ipari gépek is
és ezek nagyobb részt igen régi karburátoros konstrukciók
és a csónakmotorjaimban eddig egy kivételével minden meghibásodás karbipucolással gyógyult meg, és minden második karbipucolásnál a zöld trutyi okozta azt ami összeállt benne
és ezek még az e5 idejében történtek

Előzmény: rcsz (32987)
rcsz Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32987

A "bökkenőkkel" úgy tűnik igazán a hozzáértők sincsenek tisztában! Vagy ami még rosszabb lehet, elhallgatják!

Pár napja olvastam szakértői véleményt - lentebb írtam is - hogy "az etanol nem károsítja a tömítéseket, valamint a gumi alkotóelemeket a benzinnél jobban". A mostani belinkelt cikkben meg pont az ellenkezőjére hívja fel a figyelmet a "szakértő" + még meg is toldja azzal, hogy pár hónap elteltével kocsonyásodni fog a benzin.

Nekem két autóm van, az egyiket elöfordul, hogy hoszabb ideig nem használom. De abban sem vagyok már biztos, hogy az újabb autómban nem fog valami tönkre menni ezektől a kotyvalékoktól. Ott hagytak azonban egy "kiútat" E5 100-as benzin, de jóval drágábban! Sokan biztos a bizonytalanságban tartás miatt azt fogják tankolni. Erre mondaná K. bácsi "ügyes".

Előzmény: manigator (32986)
manigator Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32986

Három bökkenő is lehet az új benzinnel

Akiknek biztosan nem kell tartaniuk semmitől, azok a 2004-2005 után gyártott autók tulajdonosai.

https://infostart.hu/gazdasag/2020/01/02/harom-bokkeno-is-lehet-az-uj-benzinnel

cinyoka Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32985

Na ja! Azt hiszem December 15. körül  vettük :D és még tényleg nem mostam le, hiszen szinte mindig esett valami :D azt tudtam, h hátul nincs semmi, de a küszöbök miatt nem mentem ki inkább rendeltem....

Előzmény: Zsolt_555 (32984)
Zsolt_555 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 32984

Gyakran moshatod az autódat, ha még nem vetted észre :D

Előzmény: cinyoka (32983)
cinyoka Creative Commons License 2020.01.02 -1 0 32983

Sziasztok! 

Rendeltem egy szett küszöbvédő matricát Aliról, ma megérkezett, azonban rendelés után vettem észre, hogy gyári küszöbvédő van az autón. Ha esetleg valakit érdekel továbbadnám... személyesen kb 1000Ft/szett postán küldve 1000+ptk... email publikus

tuzer Creative Commons License 2020.01.01 0 0 32982

Na itt az újévi meglepi:

Kiveszed a slusszt, villog. Beteszed, abbahagyja.

Oszt annyi.

Előzmény: msandor77 (32979)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32981

nem az öv bekapcsolásához adja az infót,hogy ülnek az ülésben?

Előzmény: tuzer (32978)
ikim2025 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32980

Szerintem az az imobilézeré. :)) 

Előzmény: msandor77 (32979)
msandor77 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32979

Nem árulod el?

Előzmény: tuzer (32978)
tuzer Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32978

Az a riasztó visszajelzője:-)

Én is azt hittem, de nem!!!!!

Előzmény: rcsz (32975)
Lóri1976 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32977

Heló!2006-os ceedem van,aminek az a hibája,hogy csak középre fújja levegőt,a szélvédőre nem.Hiába kapcsolgatom semmi.Most télen pedig különösen fontos lenne,mert lepárásodik.Volt már valakinek ilyen jellegű problémája?

Matracot Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32976

11-12 facelift, 1.6 CRDI  automata váltós, mennyire kényes, és a 4 sebességes automata elég, vagy lomha? 

rcsz Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32975

Az a riasztó visszajelzője:-)

Előzmény: tuzer (32974)
tuzer Creative Commons License 2019.12.31 0 0 32974

Hurrá! másfél év után rájöttem, a szélvédő közepén lévő piros led mikor villog, mikor nem!

cápaFeri Creative Commons License 2019.12.30 0 0 32973

Osztom "Lbx 32969" -es indokait. Én a Tescoban vettem az első ülésekre huzatot. Előző autó,ban trikó huzat volt csak, ebben teljes huzat, de olcsó fajta. Gyakran eszem/iszom a kocsiban, mert 5 órákat vagyok úton és csak kv-ra állok meg. A lényeg, hogy a mindennapi használatból eredő mocskot felfogja. Ha jeles alkalomra kell, szép ruhában akarom használni, akkor lekapom a huzatot. Drágára nem ruházok be, nem dísznek kell, ha leszakad, nagyon koszos lesz, veszek másikat bele. 

RC_Storm Creative Commons License 2019.12.30 0 0 32972

Ezer éve léteznek gyengített oldalvarrású huzatok, pont ezért.

Előzmény: Qubo (32965)
Akos_IKS Creative Commons License 2019.12.30 0 0 32971

Oké, a gyerek nyomós érv! :D

Meg a melósruha is ilyen lehet, esetleg a kutya. De hétköznapi használatban értelmetlen védeni szerintem.

Én egyetlen "huzatot" használok (és ezt ki is felejtettem a típushibák felsorolásánál), az ülésmagasság állító műanyag karra húztam egy fekete zoknit, mert olyan éles a széle, hogy kikezdi az üléshuzatot.

Előzmény: Bz81 (32970)
Bz81 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32970

Szia! A koncepcióm az,hogy az előző autómban 3,5 év alatt az asszony és a gyerek olyan foltokat "produkalt" az üléseken,amiknek a körvonalait semmivel sem tudtam eltűntetni,ebből okulva nem szeretném ha ugyanez megismétlődne. Persze az is egy út ha ezen túl kizárom őket a kocsiból,de talán egy védő huzat az arany középút...

Előzmény: Akos_IKS (32967)
Lbx Creative Commons License 2019.12.29 0 1 32969

Esetleg azért, hogy a huzatot délután hazaérkezéskor le tudd venni, bedobni a mosógépbe, és kimosni belőle a verejtéket, "lepottyant csoki" foltját, a párával szövetséget kötött port, mocskot, a hajszálakat, stb., reggel meg szárazon visszarakni, és ezért ne kelljen egy  napot kihagyni a száradásig. És a kárpittisztítás ne tegye tönkre az ülés tömését - mert nem mindenhol/mindenki használ spéci kárpittisztítót, hanem az egyszerű szőnyegtisztító folyadékot nyomatják, ami viszont megeszi a habszivacsot a huzat alatt - tapasztalatból tudom sajnos.

És ha ne adj isten valaha el akarod adni az autót, az eredeti huzat jobb színben tüntesse a gépet.

Mindezek mellett a mi autónkban sincs huzat, a gyárit koptatjuk...

Előzmény: Akos_IKS (32967)
cinyoka Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32968

Nekem annyi nyűgöm volt vele, hogy az aktív fejtámlát nem lehetett kivenni elöl, így csak szikével és némi varrással tudtuk felvarázsolni az első ülésekre. Ettől eltekintve szerintem bőven megérte az árát :D

Előzmény: Bz81 (32964)
Akos_IKS Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32967

Nem pontosan értem, hogy miért kellene a gyári huzatra egy huzat. :/

Esetleg az alufelnire is kéne egy dísztárcsa? A műszerfalra folpack?

Egyrészt 11 év és ~200ezer km nem kezdte ki a gyárit, másrészt ha most kiválasztottál egy színcsomagot a szalonban, azt miért kellene elfedni egy "filléres" sz*rral? Tényleg nem vitatkozni szeretnék, csak nem értem a koncepciót.

lala1961 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32966

Üdv ! A Mondeomba Lidlist vettem ,egy kalap sz@r ,olyan vékony mint egy harisnyanadrág !:-) A Kiámba varrattam ,úgy hogy Ők rakták fel ,anyag van benne ,és olyan mintha gyárilag az lenne maga a huzat !:-) Persze nem annyira olcsó ,de hosszútávon ez lesz az olcsóbb !:-)

Qubo Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32965

Régebben volt üléshuzat minden autómon. Amióta oldallégzsákok vannak az autókban, azóta "nem merek" ráhúzni az első ülésekre, nehogy akadályozzam a légzsák kinyílását, ha szükség van rá.....

Lehet, hogy túlzott a parám.

Bz81 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 32964

Sziasztok! Aki nemrég vasarolt Ceed-et  van tapasztalata az Aldi/Lidl autós üléshuzatszettjeivel? Mennyire passzentosak? Gondolkodtok egyaltalan valami üléshuzat védőt?

Tettestárs Creative Commons License 2019.12.28 0 0 32963

Köszi szépen az infót!

Előzmény: Bosanac (32961)
cinyoka Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32962

Köszönöm szépen! A Kínaiakkal meg lehet beszélni, hogy mekkora értékre jelentsék be a csomagot :D Akkor rendelek én is... ha esetleg alufelni kell abban meg én tudok segíteni (nem kínai, magyar :D)

Előzmény: Bosanac (32961)
Bosanac Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32961

Reméljük (hogy hosszú életű lesz). Cikkszámot lsd lentebb, most tabletről irok, nem tudok linket küldeni.

Előzmény: Tettestárs (32902)
Bosanac Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32960

Aliexpress-ről rendeltem. Ezt ird be keresőbe: TPMS 52933-3N100  vagy 52933-B1100

Kb. 12 USD/db ártól indul, ingyen postával. 4 db még olcsóbb lenne, de kettesével rendeltem, mert 4 db. elvileg már ÁFA határ fölött van, és nem szetettem volna kockáztatni. Kb 3 hét volt a posta.

Előzmény: cinyoka (32906)
rcsz Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32959

Most néztem utána, azokat a gumikat, tömítéseket amiket a benzin nem tesz tönkre, az etanol sem károsítja. Ellenben a metanollal.

Előzmény: rcsz (32958)
rcsz Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32958

Én nem "félek" tőle, de az ára kb. +10% miatt nekem meggondolandó. Más, akinek az autójához ez van előírva. Ott nincs min mérlegelni. Lehet, hogy most egy ideig az lesz a téma itt is mint az olaj kérdésében, hogy milyen benzint tankoljak?

Nyilván a különböző adalékokat tartalmazó benzinek más - más hatással vannak a motor működésére és élettartamára pl. az alkohol hatása a gumi alkatrészekre. Idővel nyilván kiderül. Persze utána lehet nézni, hogy pl. Braziliában hogyan és mennyi ideig bírják az autók a tiszán csak alkohol használatot.

Előzmény: Törölt nick (32957)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32957

A MOL battai finomitojaban mikor Gajdán " tanár úr" illetve a stáb forgattak, akkor a 95-os még 100-as benzint nézve már akkor etbe (etil terciel butil éter) arány a 100-asban 12 % volt, a simában meg 0,04 ha jól emlékszem. Ellenben az etanol (etil alkohol) arány a 95-ben 4,9 %, a premiumban 2-3 tized % volt. Az etbe az növeli az oktanszamot azért is alkalmazzák. Szóval a 100-as már alapból megfelel a 10%nak. De ne féljetek tőle, az etbe az megkötött etanol az nem válik ki. Ha a fűnyíróba kell benzin akkor is azt vigyétek pont emiatt, sokkal elállóbb a 100-as benzin.

cinyoka Creative Commons License 2019.12.27 0 0 32956

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy 2007-es Ceed (hatchback) harmadik féklámpájában izzók, vagy LED-ek vannak? Ha valamelyik égő/LED nem világít hogyan lehet cserélni?

Előre is köszi!

Joe

Datolya212 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32955

Sziasztok!

2013-as Ceedben a tempomat furán tartja a sebességet. Beállítom mondjuk 90-re, de folyamatosan ingázik 87-93 között. Nincs emelkedő, nincs lejtő, sík terepen. Mi lehet a gond? Köszönöm a segítséget! 

Tibi47 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32954

Lehet, hogy már a kutasok sem tudják, hogy mit, hogy.....

Egyébként én is sok helyen olvastam, hogy csak a 95-ös benzinek lesznek E10-esek, a többi (100-as) nem... (Lehet, hogy túlságosan belelendültek?? :-)))  )

De egyébként ha józan ésszel gondolkodunk, a régi, tehát az E10-re alkalmatlan autóknak is kell, hogy hagyjanak alternatívát! (Még, ha jó drágát is, úgy néz ki..) Azt nem tehetik, hogy csak olyan benzint árulnak, ami záros határidőn belül tönkreteszi a járművet!...Azért nem kevés régi autó van még forgalomban..

Előzmény: Joci64 (32953)
Joci64 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32953

Én 100-ast tankoltam de E-10 jelzéssel ...! Az előrejelzések azt írták, hogy A 100-as E-5 marad.

Előzmény: Tibi47 (32952)
Tibi47 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32952

https://hegylakok.hu/2019/12/online-lekerdezheto-hogy-art-e-az-e10-benzin-a-motorodnak/

A cikkben ez szerepel: "Ha aggódsz, hogy a magasabb etanoltartalom kárt tesz az autód, motorod üzemanyagellátó-rendszerében, akkor két dolgot tehetsz: - OMV 100 oktános benzint tankolsz, ugyanis abba - kivételesen - nem etanolt, hanem dupla mennyiségű etil-tercier-butil-étert kevernek."

- ...

Előzmény: Tibi47 (32951)
Tibi47 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32951

Én Fehérváron, a Balatoni úti OMV-n..

Előzmény: Joci64 (32949)
aamen Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32950

valahol azt írták hogy ez az E10 őrület január elsejétől kötelező csak
és addig fokozatosan állnak át
lehet vannak még kutak amelyek nem kerültek sorra, hosszú még az év

Előzmény: Joci64 (32949)
Joci64 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32949

Én tegnap az OMV -nél tankoltam. Feltűnt,hogy a 100-as E-10 volt. A kutas az mondta,hogy nem adhat tájékoztatást erről... Te hol tankoltál?

Előzmény: Tibi47 (32948)
Tibi47 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32948

Nem én most tankoltam és csak a prémium 95-ös (MaxxMotion) lett E10-es. A 100-as E5-ös maradt......

Előzmény: Joci64 (32944)
legato36 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32947

Köszönöm!

Előzmény: Akos_IKS (32943)
Joci64 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32946

De ha a PRÉMIUM  üzemanyag (OMV)  is E-10 lett akkor a minőség csökkent...

Előzmény: Törölt nick (32945)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32945

A premiumban etil terciel butil éter van, nem etil-alkohol. Azt csak nyomokban tartalmaz (tized százalékok). 

Joci64 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32944

Ki tudja?

Az OMV kutaknál miért lett a 100-as benzin E-10 jelölésű ? Arról volt szó,hogy a prémium benzin etanol tartalma marad az E-5. A Shellnél maradt a 100-as benzin E-5.

Akos_IKS Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32943

Bárhová, az utastérben. Célszerű (és egyszerűbb) a kesztyűtartó mögé. 

Előzmény: legato36 (32942)
legato36 Creative Commons License 2019.12.26 0 0 32942

Sziasztok! Hová kell elhelyezni az autóban a Caesar CT-220UR üvegtörés és légnyomásváltozás érzékelőt? 2008as Kia CEE'D.

yamakka Creative Commons License 2019.12.25 0 0 32941

Üdv!2011-es ceed kombi,1.6 CRDI.Motorház tetőbe való hang,hőszigetelő posztót hol tudnék beszerezni?

Pgabor79 Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32940

Megerősítem! Az enyém is szimpla Gold felszereltségű. Sajnos nem lehet záráskor kulccsal felhúzni a leengedve hagyott ablakokat...

Előzmény: John_33 (32932)
aamen Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32939

nem tudom van-e összefüggés, de annó az első szériás ceed egyik típushibája volt a rádiós fejegység bizonytalan működése
nálam is felmerült, eleinte azt mondta a márkaszerviz hogy jobban járok vele ha nem forszírozom, aztán egyszercsak mondták hogy van megoldás: kiszedték a fejegységet, hátul minden csatlakozót jól megmasszíroztak, és visszarakták
mindezt ingyen
azóta is jó
lehet zsolnán az a munkatárs aki a mindenkori kijelzők berakását csinálja, még mindig ugyanaz, mint 10 éve, és nem lendült fel a munkakedve

Előzmény: powerjimmy (32937)
BG1974 Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32938

Köszönöm szépen a segítséget !

powerjimmy Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32937

Kedves Fórumozók! Egy olyan jelenség történt velem, hogy a 2017-ben újonnan vásárolt ceed summer edition sw kijelzőjének a képe egyszercsak eltűnt....se navi, se tolatólkamera, se rádió képe nem jelent meg. A rádió szólt, de képet nem lehetett látni. Csak a KIA jel látszódott középen. Már megijedtem, hogy valami komoly gond történhetett...... gari csak 3 évig van kijező rendszerre. Aztán a többedik idulásra visszajött a kép. Esetleg ez előfordult már másnál is ez a jelenség?  

Lbx Creative Commons License 2019.12.24 0 3 32936

Feledjük az olajat, csörgő láncot, félautomata ablakot, felváló műszerfalat, és élvezzük, ami van, és jó. Lazítsunk, pihizzünk, és tegyük széppé ezt a pár napot!

Mindenkinek boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!

Mr Long Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32935
Kitltott Husszein Creative Commons License 2019.12.24 0 1 32934

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

msandor77 Creative Commons License 2019.12.24 0 0 32933

A fedélzeti számítógép egyik menüje pont ezt szabályozza, ott nézd meg.

De csak behúzott kézifékkel aktiválódik.

Előzmény: BG1974 (32926)
John_33 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32932

Felhúzza az ablakot "távirányítással" ha: gold kivitel cpa/cpb félbőr csomaggal, vagy gold gtline, illetve plat, plat gtline esetén. Egyéb esetben nem, mert azoknak a hátsó ablaka nem automata. Hogy ezt miért spórolták ki, az nekem rejtély, de remélem jó okuk volt rá, mert szerintem is alap lenne. Sajnos nekem sincs benne, mert az enyém sima gold.

Előzmény: Bz81 (32927)
Tibi47 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32931

Üdv. Ha jól értelmezem, amikor bezárod a kulcson levő távirányítóval az autót, akkor nem csukja be a tükröket?

Nem lehetséges esetleg, hogy a benti kapcsoló "állandóan nyitva" álláson van? Mert ugye háromféle állása van a kapcsolónak: 1. mindig nyitva (tehát, ha bezárod a kocsit nem csukja be..) 2. automata (kocsi zárásakor-nyitásakor csuk,nyit) 3. zárás (ha ebbe az állásba kapcsolod, a tükrök mindentől függetlenül bezáródnak..)

Ha ez rendben van, akkor passz....

Előzmény: BG1974 (32926)
cinyoka Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32930

Remélem az ja kocsié = remélem az új kocsié   

Előzmény: cinyoka (32929)
cinyoka Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32929

Én is beragasztottam, pillanatragasztóval :D :D :D szemüveget úgy sem tettem bele soha, csak a könyöklőbe.... szinte az összes fül és rögzítő vacak letört (2007-es volt, 12 év sok idő), de  pill. ragasztóval (super attack) sikerült még megoldani... szerencsére megtaláltam a letörött darabok jó részét. 

Remélem az ja kocsié még bírja majd még pár évig, ez 2015-ös :)

Előzmény: l.csaszar (32928)
l.csaszar Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32928

Nálam is kezdett kiesni a szemüvegtartó, de egyszerűen beragasztottam szilikonkaucsukkal. Persze ha nincs meg, az más eset.

Előzmény: cinyoka (32922)
Bz81 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32927

Szia! Köszi a valaszt. Akkor ezek szerint platinum alatt nem húzza fel az ablakot :( Na majd utanna kerdezek ennek a szoftver frissìtesnek hogy mennyibe kerül es hol csinaljak... köszi megegyszer!

Előzmény: Qubo (32918)
BG1974 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32926

Sziasztok! Kulccsal nem záródik be a visszapillantó tükör, viszont belülről

tudom nyitni-zárni a belső gombbal de kulccsal nem.2018-as legújabb Kia Ceed 1.4 t-gdi

Platinum felszereltség.Köszönöm előre is a segítséget.

John_33 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32925

Az lemaradt: Gold felszereltség.

És ha már lámpakérdés. Vajon amikor a ködlámpa elől kanyarlámpa üzemmódban felkapcsol egyik oldalon, akkor ezt ugyanolyan fényerővel teszi, mint ködlámpa üzemmódban? És ha igen, akkor ez jó megoldás, nem vakít? Azt néztem hogy már negyed kormányfordulatra felkapcsol, de a fényerőt elfelejtettem megnézni...

Előzmény: John_33 (32924)
John_33 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32924

Lenne egy elméleti kérdésem, tudja-e valaki a választ?

Miért van a 2018-2019-es CEED (CD) SW-nek a tolatólámpája lent a lökhárító alsó részén, a ködzárófény meg a normál lámpatestben? Nem fordítva lenne logikus? Legalábbis amik eszembe jutnak autók amikbe külön lámpatestben vannak ezek, azokba lent van a ködlámpa, és felül a tolató...

A használatijába persze egy szó sincs arról, hogy létezik a lökös alján is lámpa, meg hogy azt hogy kellene cserélni :)

Mondjuk az a könyv amúgy is elég indok, hogy úgy ahogy van felszámolják a márkát :D :D

cinyoka Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32923

bocsi, az még sem tök ua, de pl ez igen :D Igaz ezt meg mazdához hirdetik :D

Előzmény: cinyoka (32922)
cinyoka Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32922

Szia! Találtam neked, ezt mondjuk I30-hoz hirdetik, de ua mint a kia (kb 15-16e+ptk)...

Előzmény: Liliom27 (32908)
legato36 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32921

Sziasztok! Hová kell elhelyezni az autóban a Caesar CT-220UR üvegtörés és légnyomásváltozás érzékelőt? 2008as Kia CEE'D

Akos_IKS Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32920

Szia!

Meg kell keresni a szemüvegtartó cikkszámát, aztán ali-n van belőle biztosan. Igazából teljesen felesleges, úgyis letörik.

Másik út, hogy jófogáson keresel bontottat. Mondjuk, ez nem tudom, melyik évjárathoz való.

rcsz Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32919

Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden forumtársnak!

Qubo Creative Commons License 2019.12.23 0 0 32918

Platinum+ ADA

Előzmény: Bz81 (32917)
Bz81 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 32917

Szia! És milyen a felszereltsége! Gold vagy platinum?

Előzmény: Qubo (32897)
kceed2013 Creative Commons License 2019.12.22 0 1 32916

Szia! Én jó szívvel merem ezt is ajánlani: https://filterabc.hu/SHELL-Helix-Ultra-ECT-C3-5W30-4L . Az enyém 1.6-os benzines és én abba is ezt teszem, a könyve szerint is jó bele. A gyári olajszűrőt is a Mann gyártja, úgyhogy tökéletes választás. KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET mindenkinek!!!!!!

Előzmény: Liliom27 (32915)
Liliom27 Creative Commons License 2019.12.22 0 1 32915

Mivel láncos vezérlésű motor, ezért tökéletesen egyetértek a 10000 km olajcsere intervallummal. Nagyon köszönöm a segítséget. Kellemes ünnepeket kívánok! :-)

Előzmény: lala1961 (32913)
lala1961 Creative Commons License 2019.12.22 0 1 32914

A Kia Facebook oldalain próbálj szemüvegtartó után érdeklődni !:-)

Előzmény: Liliom27 (32912)
lala1961 Creative Commons License 2019.12.22 0 2 32913

Szerintem mindkét márka megfelelő,csak a csereperiódust kell betartani ,ami szerintem 10- max.15e km !:-)

Előzmény: Liliom27 (32912)
Liliom27 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 32912

Szia, köszönöm a gyors választ. Mivel az autó újonnan Belgiumban volt üzembe helyezve, ott már akkor előírás volt a részecskeszűrő, így igen van benne (sajnos). Szűrőkben a mahle ill. a mann filter amin gondolkozom, melyiket ajánlod?

Előzmény: lala1961 (32910)
Liliom27 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 32911

Szia, igen ilyet szeretnék, csak a literenkénti ára nem túl kedvező az 5l- hez képest, ill. telefonáltam, és nem tudtak biztosítani. De úgy látom most van l-es. Köszönöm a gyors választ és a segítséget. :-)

Előzmény: Benben (32909)
lala1961 Creative Commons License 2019.12.22 0 1 32910

Üdv ! Annyit kéne megtudnod ,hogy van-e már ebben DPF(részecskeszűrő),mert ha van ,akkor valamelyik jobb márkából (Eneos) 5w-30 -as kéne ,ami C3 -as minősítéssel !:-)

https://www.eneos-olaj.hu/cimkek/acea-c3-hu

Amúgy Én is a Total ineo Q MC3 -t használom/tam !:-

Benben Creative Commons License 2019.12.22 0 1 32909
Liliom27 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 32908

Sziasztok!

A napokban sikerült szert tennem egy számomra új Kia Cee'd kombira. 2008-as évjáratú, 1.6 CRDI. A pontos típus jelzése kérdéses, mert Belga bejegyzésű vagy piacos autó volt, a forgalmiba ED típusjellel illették. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy gyártmány szerint milyen olajat ajánlotok (milyet használtok) bele, ugyanis a total quartz ineo hks d 5w30 olaj nem elérhető amióta kiégett a gyár (a gyárban elvileg ilyennel töltötték fel).

A másik nagy kérdés, hogy szemüvegtartót honnan tudnék beszerezni, barátságos áron (elvileg típus hiba, és hiánycikk bontóban is). Boltból amit ajánlatot kaptam 42.000.- (köszönöm de annyiért nem kell). Segítségeteket előre is köszönöm.

Zsuzsa

v.gergely Creative Commons License 2019.12.21 0 0 32907

2020-as Proceed GT nem huzza fel magatol nekem csak ha hosszan nyomom a zaras gombot aminek total semmi ertelme,hiszen pont az lenne a lenyeg hogy ha lehuzva felejtem felhuzza....igy csak akkor ,,huzza fel” ha en latom h le maradt engedve. ez mondjuk eleg gaz...

Előzmény: Bz81 (32892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!