Keresés

Részletes keresés

GajdaZara Creative Commons License 2015.08.19 0 1 121462

Nagyon jó EMBER volt. Részvétem a családnak.

Nyugodj békében Józsi bácsi.

Előzmény: itiati. (121457)
567 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 121461

Az ember a postagalambászok nem kevés hányadát hülyézi le. Akik nem biztos, hogy hülyék.

De egyébként érthető amit mond, csak a hülye kifejezés helyett fogalmazhatott volna másként is...

Előzmény: Zsákó dúc (121454)
mis99 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 121460

Részvétem a családnak nyugodj békében Józsi!

Előzmény: itiati. (121457)
frici608287 Creative Commons License 2015.08.19 0 1 121459

Ez megdöbbentő.

Nyugodjék békében!

 

Tudsz valami közelebbit,hogy mi történt vele? Infarktus?

Előzmény: itiati. (121457)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.19 0 1 121458

Legyen könnyű neki a föld jó ember volt igazi sporttárs!  Isten nyugosztalja kérlek szépen!!

Előzmény: itiati. (121457)
itiati. Creative Commons License 2015.08.19 0 0 121457

 Sajnos megint kevesebben lettünk. Vasas József sokszoros bajnok a 18. Tagszöv. Vb elnöke, augusztus 18-án tragikus hirtelenséggel elhunyt. 

dart-40 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 121456

Az okos galambász is nagyot nézhet, amikor teljesen váratlanul egyik reggel csak elkezdenek hányni a fiatal galambjai. Aztán lehet még okosabb galambász is ha nem ad nekik hatásos gyógyszert megizélheti az egészet. 

Előzmény: Zsákó dúc (121454)
Zsákó dúc Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121455

Most aktuális! Köszönöm az infót Szalavics Gábornak!

 

http://www.a-postagalamb.hu/PG-tarolo/Fiatal_galambok_megbetegedese1.pdf

Zsákó dúc Creative Commons License 2015.08.18 0 1 121454

 

Forrás. http://www.a-postagalamb.hu/

 

A hülyék, az okosak vagy a még okosabbak közé tartozol?

 

Az egyik este, amikor meguntam a tévézést, lekaptam a polcról egy galambkönyvet. Nem érdekes, hogy melyiket, mert alig vettem kézbe, máris befurakodott az agyamba egy gondolat: az elmúlt években annyi mindenről írtunk itt, A postagalamb magazinban, csak egyvalamiről nem, vagy nagyon keveset.

Sokszor szóba kerültek a galambok persze, aztán beszéltünk a takarmányozásról és rengeteget a galambegészségügyről, számos cikk jelent meg a versenyzésről és a közösségek életéről.

De egy valamiről, pontosabban valakiről szinte semmi: a galambászról.

Mert most már tudom, hogy az egész galambászatunk, eredményességünk, sikereink és kudarcaink gyakorlatilag a mi tükrünk. Biztosan állíthatom, hogy ha nem jönnek jól galambjaink a versenyekről, de az is, ha sorra nyerjük a díjakat – csak rajtunk múlik.

 

A galambász egy kapitány a csapatban. Ő a főnök. Neked is van főnököd, lehet, hogy türelmes és jó vezető, de az is, hogy hülye szegény, csapkod és parancsolgat. Az elsővel jó dolgozni, az utóbbival nem nagyon. Fordítsd le ezt a galambászatodra: ha te egy jó kapitány vagy, gyorsabban és könnyebben közel kerülhetsz a sikerhez, mintha a “hülyék” kategóriájába tartoznál.

Mivel nem akarok megsérteni senkit, minden példát a saját sorsomból említek.

Egy pár évvel ezelőtt, amikor jelenlegi otthonomba költöztem, természetesen az első építmények egyike a galambházam volt. Korábbi tenyészgalambjaim egy részét visszaadták sporttársaim, így azokkal kezdtem foglalkozni. De mert nagyon lekötött a munkám, és más elfoglaltságaim is akadtak, amelyek akkor fontosabbnak ítéltek, mint a galambok, nagyon keveset foglalkoztam az állománnyal.

Most már látom, hogy beálltam hülye galambásznak. Ez abból állt, hogy reggel beszórtam a takarmányt az etetőbe, adtam nekik vizet, kiengedtem őket repülni, majd egy fél óra múlva bukóra állítottam a kijárót és kész. Takarítás hetente, kéthetente. Ennyi elég – gondoltam,  meg majd kitalálok egy jó rendszert: hétfőn gyógyszer, kedden kegyszer, szerdán vegyszer, csütörtökön kényszer, pénteken gyűjtés, szombaton meg enyém az első díj.

Tökéletes megoldás, nem?

Sajna a galambok másképpen gondolták. A heti program ment, mint a karikacsapás, de az eredmények nagyon lehangolóak voltak. Néhány helyezés utanként, az egész szezonban egy-két harmatos díj – ennyire futotta.

Ebben a helyzetben jutottam el a galambászat következő szintjére. A lökést, hogy átlépjek egy határt, egy órabontás adta, ahol éppen azon gondolkodtam, hogy mi a fenét csinálok rosszul. Ültem a sarokban egy széken, és számba vettem. Itt van a bajnok, többszörös tagszövetségi király, mindig elém pakol húsz-harminc galambot. Meg itt van a szomszédban lakó spori, aki rendre megelőz minden versenyen.

Mi a fenét csinálnak ők másképpen, mint én?

A kérdésre ott helyben meg is adtam a választ. Ők minden reggel korán kelnek és hajtják a galambokat.

Másnaptól nálam is ez lett a rend. Ébresztő fél hatkor, hattól 45 perc repülés. Elég fárasztó volt a dolog, de két hét múlva látványosan javulni kezdtek az eredmények. Felzárkóztam a legjobbak mögé – megelőzni csak ritkán sikerült őket -, s már nekem is voltak sima ötös befutóim, és bejött néhány értékes díj is.

A galambok fészekről, kímélős módszerrel repültek. Gondot csak az jelentett, hogy mindig akadt köztük néhány, amely elég vad volt az összeszedéskor, s ettől bizony néha kiakadtam. Ez meglehetősen fárasztó volt egy idő után.

Az idén tavasszal a kezembe akadt egy kis füzetecske, egy szaktekintély könyvének magyar fordítása, amely kalózkiadásban terjedt évtizedekkel ezelőtt. Elolvastam és akkor a galambászat újabb, magasabb szintjére tudtam lépni.

Elkezdtem özvegyezni. Asztalos sporttársammal a szezon előtt új fészkeket építettünk, amelyek a hagyományos és az özvegy fészkek egyfajta keresztezései. Emellett, mivel a tojókkal nem akartam versenyezni, összeütöttünk két ládát, amelyeket a garázs falára szereltem fel fej magasságba és a tojók gyakorlatilag az egész szezonban oda voltak bezárva: tizenkét-tizenkét darab egy-egy fakkba. Ha valamelyik hölgyemény enyelegni kezdett egy másikkal, egyszerűen csak áttettem egyik ládából a másikba.

A hímeknek az első két-három versenyen megmutattam a tojókat, így nagyon könnyű volt őket kosarazni, de a munka lassú volt, a húsz hímre jó egy órát kellett rászánni. Utána kipróbáltam, hogy csak a fészektányért fordítom föl, ez sem volt rossz, de néhány ideges hímmel a pakolás végén meg kellett küzdeni. Aztán kitaláltam, hogy mindkét dúcrészbe – tizenkét-tizenkét fészek van mindkettőben – berakok egy-egy tojót gyűjtéskor, a hím azonnal felmegy a fészkébe, megfogom, és aztán a tojót átteszem a következőbe…

A galambok nagy része megértette, hogy mit akarok. Kosarazáskor mindig beszéltem hozzájuk, ha terelni kellett, lassú mozdulatokkal és mosolyogva csináltam. Amelyik félénkebb volt, azzal nagyon türelmes voltam.

A módszer maradt a régi: reggel fél hét-hét óra körül fél óra-negyvenöt perc kényszerrepülés, este hat és hét óra között ugyanez. A takarmányozás alaposan megváltozott, reggel erős árpás keverék, este fázisosan árpa nélküli. A gyűjtés előtt olajos magok.

Na és az eredmények? A Derby Klubban kezdtem versenyezni, az első rövid úton több mint tízezer galambból csapat második helyet fogtam. A negyedik úttól kényszerből váltanom kellett és onnantól a kerületi versenyekre pakoltam. Egyetlen úton sem helyeztem ötnél kevesebbet a tizenhat hímből, az átlag nyolc-tíz volt.

Életem legjobb évét zártam: lett két tizenegy helyezéses galambom, a többség a tizenegy úton öt-nyolc helyezést repült. Volt olyan verseny, ahol az első két, és olyan is, ahol a negyedik-ötödik-hatodik galamb az enyém volt – ez utóbbi volt számomra a legnagyobb élmény, mert két (!) másodperc alatt mértem be a három galambot.

Azok a galambok repültek ilyen jól, amelyek tavaly – igaz, egy kicsit elhanyagolva – a fasorban sem voltak.

Hogy miért írom le mindezt? OKULÁSUL! Ha nem vagy sikeres, először ne a galambokban keresd a hibát, hanem saját magadban.

hülye galambász reggel és este beszór egy fandli takarmányt, telerakja a vizet ezzel-azzal és mert nincs eredménye, a gyűjtéseken hőbörög, hogy X-nek vagy Y-nak könnyű, mert sok pénze van, meg egyébként sem árulja el a titkokat. Igazságtalan ez a versenyzés, szarik bele, abba fogja hagyni…

Az okos galambász tudja, hogy amennyit beletesz, annyit vesz ki. Azt is tudja, hogy a galambok a társaink, némelyek a barátaink, s ha egyértelműen viselkedünk velük, megértik, mit akarunk. Ha jól takarmányozunk, csínján és okosan bánunk a gyógyszerekkel és az egyéb kiegészítőkkel, sok örömünk lesz a versenyeken.

még okosabb galambász egy idő után olyan rutinra tesz szert, hogy kézbe véve a galambot, vagy a dúcban figyelve a mozgását, meg tudja mondani nagy biztonsággal, hogy azt a hétvégi versenyen eséllyel lehet kosarazni, vagy sem. És tudja azt is, hogy a tenyésztés nem egyszerű párosítást jelent, annál sokkal többet. És jól az eszébe véste, hogy a takarmányozás művészet, de ennek minden csínját-bínját egy kis tanulással és kísérletezéssel el lehet sajátítani.

A végére még egy megjegyzés. Amit leírtam, NEM PÉNZ KÉRDÉSE! Huszonkét hímmel kezdtem a szezont, a versenyidőszak közepétől minden útra ugyanazt a tizenhat hímet pakoltam be. A legolcsóbb takarmányokat használtam, némi kiegészítéssel. Reggel egy órát, este másfél órát fordítottam a galambokra, de azt rendszeresen.

Igaz, a délutáni kávézáskor, vagy lefekvéskor sokat morfondíroztam a galambokon. De ezzel nem zavartam senkit.

Ennyi az én történtem. Ha figyelmesen elolvastad, amit írtam, eldöntheted, hogy te a hülyék közé tartozol, vagy az okos, esetleg a még okosabb galambászok közé. Ha kellően önkritikus és elégedetlen vagy magaddal, teljesen biztos lehetsz benne, hogy ha akarsz, tudsz változtatni.

Akarsz? (Furucz Zoltán) ♦

 

 

Zsákó dúc Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121453

1. A dróthálós elejű dúc, ha az nem zárható nem jó. Az igaz, hogy szellős de inkább huzatos. A szellősséget inkább a galambok sűrűségében keresd!

2. Az sem jó, ha az alja rácsos. Az ott felgyülemlett trágya is párolog, ha pedig száraz a galambok a szárnycsapásaikkal felkavarják és máris tele a dúc levegője porral! Sokkal egyszerűbb a padozatot tisztán tartani, szorgalom kérdése az egész!

3. Távolítsd el a dúcodból azokat a galambokat amelyek nem egészségesek! Gondolom tenyésztési céllal szerezted be az állományodat!!?? Ha igen, a beteg galamboktól sok jóra ne számíts, mert csak beteg fiatalokat fogsz kapni!

Előzmény: kori23 (121451)
kék sereg Creative Commons License 2015.08.18 0 1 121452

Lehet viccelődni,de a tényen nem változtat.Rengetek Bajnokot ismerek,mindenki gyógyszerez,csak van aki elmondja,a többi hallgat.Azt meg nem veszem be,hogy valaki a fiatalokat nem gyógyszerezi.

Előzmény: szálkaaszemben (121450)
kori23 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121451

Leirnád mit kell változtatnom?Pár hónapja kerültek hozzám a galambok,s egy fiatal sincs közöttük.3 db.köhög vagy trüsszög a 20 ból.Kiengedve sincsenek mert visszamennének az elözö tulajhoz vagyis gondolom igy lenne.Ráadásul nem egy helyröl származnak a galambok.A dúc eleje hálóval ellátott de az alja nem.S mit jelent az,hogy az igazat irjam fórum szempontjából???

Előzmény: geler52 (121435)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121450

"igenis kell segíteni,gyógyszerel"

".Az extrém meleg,meg az a tény,hogy sajnos a mai galambok így tudnak teljesíteni."

Ja, meg az a "qrva akácfa", by Hofi,,,,,

Amelyik galambot csak "a gyógyszerek tartanak egybe, előttem annak "nincs becsülete",,,,:-(

Előzmény: kék sereg (121436)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121449

Ma megint volt egy tagsz. akiknek nem volt szar idő! XIII.

30-40%-os veszteségeket hallok...

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.18 0 1 121448

Szia! 

Nem, dehogy!

92 db van még...

Ez az első dúc.. a 2.-nak még csaka  2. tréningje volt, 20 km!

10 tréningen 2 db-ot vesztettem az első dúcból, abból egyiknek rácsukódott a fejére a láda, de már nem tudtam elkapni, Ő valahol feladta a harcot asszem... a 10-ből 4 60 km... + 2X 75 km ! az első 4 lightos...

Előzmény: Zsákó dúc (121445)
converter Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121447

ELAJÁNDÉKOZNÉK dúcomból 20 db tenyészgalambot fiatal kezdő galambászoknak, vagy olyan sporttársaknak, akik ezek beszerzését  nehezebben tudják finanszírozni.
A galambok származása  a legjobb ( belga, holland, olasz, stb / Eijerkamp , Janssen, Rodhoff , stb.) eredtre vezethető vissza. Érdeklődni: 30-9458722 telefonszámon.

kék sereg Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121446

Cólis nem lehet,akkor fele nem jött volna meg.Elég a légút vagy Trihó,leszáll de mégis eléri a dúcot.

Előzmény: mis99 (121443)
Zsákó dúc Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121445

Helló! 

Már csak 51 galambod van?

Előzmény: Törölt nick (121437)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121444

Állategészségügyis... ha lenne baj észrevvenné, de azt vallja nincs!

Bár kínos erről beszélni mostanság!

Előzmény: mis99 (121443)
mis99 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 121443

Kóli fertőzés lehet nála!

 

Előzmény: Törölt nick (121437)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121442

Kicsattannak...

Előzmény: Törölt nick (121441)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121441

Perpillanat az enyémek kucsattannak igen.... csak el ne múljon! 

Előzmény: kék sereg (121440)
kék sereg Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121440

Jobb galambjaid vannak,a sporinak nem voltak rendbe a madarak.

Előzmény: Törölt nick (121437)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121439

:)

Előzmény: Törölt nick (121438)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 1 121438

Szerencse is kell a postagalamb sportban -:)

 

Előzmény: Törölt nick (121437)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121437

Szombat.

Egyszerre eresztés magántréning egy sporival , táv 75 km!

Én 51 db spori 80!

8:15 start. elsőm érkezik 10:11! Sporinak semmi !

11:05 Nekem egyszerre 30! Sporttárs mindössze 4 db, az is egyenként.

11:26 egyszerre 16 db ! Spori összesen 12 db van...

Aznap Nekem 50/51 sporttárs 30/80!

Azóta elég jól összeszálltak Neki. Pár db hiányzik!  

Nekem 10. Út volt, sporttársnak a 16.

Megfejtés?

Előzmény: Törölt nick (121432)
kék sereg Creative Commons License 2015.08.17 -1 1 121436

Szerintem igenis kell segíteni,gyógyszerel  ha nincs más lehetőség.Fel váltva 1-2 db-nak mindig elszürkült az orra.Kis segítség és azóta nincs gond.Az extrém meleg,meg az a tény,hogy sajnos a mai galambok így tudnak teljesíteni.Ez az én véleményem,van aki másként gondolja.

Előzmény: geler52 (121435)
geler52 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121435

A takarításnak nincs köze a krónikus légúti megbetegedéshez.

A krónikus légúti megbetegedés (CRD- Chronic Respiratory Disease) egy összefoglaló neve a fiatalok első néhány hónapjában fellépő makacs légzőszervi problémáknak. Az egyik kuttyog (tkp. köhög), a másiknak az orra mindig barna, a harmadik trüsszög, a negyedik nem tudja körülrepülni a házat, mert nincs levegője...

A végső mérleg, hogy a fiatalok képtelenek a versenyeken teljesíteni.

Nem gyógyszert kell keresni, nem is ér egyik sem semmit, hanem a galambtartásodat kell változtatni.

Fórumszempontból pedig az igazat írd!

Előzmény: kori23 (121434)
kori23 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121434

Köszönöm a tanácsot!A duc 5x3x2 s 20 db galamb van benne.Betonozott az alja viszont csak egy héten egyszer takaritottam ezen változtatok.S a kajára is jobban fogok figyelni,vitaminokat szoktam adni meg almaecetet is.A dúcon változtatni fogok ugy ahogyan leirta.Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.

Előzmény: Buzás János (121423)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 121433

2015-D-915940 k szombat óta parkol nálam valakinek nem ismerős?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!