A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Üdv!
A mai müsor után az a kérdés merült fel bennem, hogy mi a bánatnak reszelni a fokhagymát, a kávéörlö úgyis elvégzi a zaprítást!
Amúgy SJ miért nem fokhagymanyomót használt, vagy miért nem aprította fel boszorkányos ügyeséggel a gerezdet apró darabokra két pillanat alatt?:o)
Az íze fenomenális lehet, olasz konyha rulez!
Üdv!
Mifelénk így készült:
- páclé: szójaszósz (sós), apróra vágott csili, olivaolaj, citromlé (lime/limetta is lehet), reszelt gyömbér (szárított is lehet), mindezt izlés szerinti arányban
- a belsö szerveitöl megszabadított halacskát kábé két centinként beirdalni, a páclébe beletenni, egy éjszakán át állni hagyni (mondjuk hütöben)
- alufóliát kevés olivaolajjal megkenni, a halat ráhelyezni, a páclével meglocsolni, (nem túl apróra) vágott fokhagymát a hal belsejébe, alá, mellé rakni, becsomagolni, sütöben 15-20 perc alatt megpárolni.
Issssteni volt!
A hal által eresztett lé és a páclé elegye felejthetetlen.
Mozzarellagolyók bazsalikomos öntettel
Hozzávalók:
4 zacskónyi 12.5 dekás mozzarellagolyó
32 szem koktélparadicsom (kb. 45 deka)
10 -15 friss bazsalikomlevél
1 deci olivaolaj
1 duci gerezd fokhagyma
1 késhegynyi szárított chilipehely
1 citrom
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A mozzarella-golyókat szűrőbe teszem, alaposan lecsöpögtetem, majd sugárirányban 8-8 kis darabkára vágom. A koktélparadicsomokkal sincs sok teendőm, egész egyszerűen csak elfelezem őket.
Az aromás öntethez beletépkedem a bazsalikomleveleket egy tisztára mosott és illatmentesített kávéőrlőbe, aztán rájuk öntöm az olivaolajat. Kis reszelőn át belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagymagerezdet, aztán beleszórom a szárított chilipelyhet, és megnyomom a gombot. Az üde, harsányzöld öntet sec-perc alatt el is készül.
Az összeállítás pedig annyi, hogy a sajtdarabokat kipakolom egymás mellé egy nagy tálra, és vágott oldalukkal lefelé fordítva mindegyikre rábiggyesztek egy-egy paradicsomfelet. Aztán megöntözöm őket az enyhén csípős bazsalikom-öntettel, rájuk reszelem a citrom sárga héjat, és az egészet bőven meghintem frissen őrölt borssal.
A fogpiszkálóval rögzített minitornyok nálunk a nyári esték legbecsebb falatai közé tartoznak.
4 adag lesz belőle.
Bundás cukkinikorongok mentával és korianderzölddel
Hozzávalók:
2 darab cukkini (kb. 60 deka)
10 deka liszt
4 tojás
15 deka zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1 lapos teáskanál őrölt cayenne bors
a sütéshez semleges ízű olaj
1 csupor friss mentalevél
1 csupor friss korianderzöld
1 zöldcitrom
Elkészítés:
A cukkinik esetleg keserű végeit levágom, aztán a zöld hurkákat centi vastag korongokra szeletelem.
Előveszek 3 mély tányért: az egyikbe beleszórom a lisztet, a másikba beletöröm a tojásokat, a harmadikba pedig belekanalazom a zsemlemorzsát. A tojásokhoz teszek egy kis sót meg cayenne borsot, és villával enyhén habosra kavarom őket.
Mielőtt elkezdeném bepanírozni a cukkinikorongokat, annyi olajat öntök egy kb. 28 centi átmérőjű serpenyőbe, hogy 2 centi vastagon álljon bele, aztán erős tűzön rögtön el is kezdem melegíteni.
Amíg melegszik, bebundázom az első adag korongot, ami kábé az összes egyharmadát jelenti. Egyik kezemmel –ez lesz a „száraz”-, egyenként belemártom őket a lisztbe. Aztán a másikkal –ez lesz a „nedves”-, beletapicskolom a korongokat a tojásba, és utána a „száraz” kezemmel megfogom a tocsakos szeleteket, hogy ezzel emeljem át őket a zsemlemorzsába. Alaposan beleforgatom mindet a morzsába, és a vastag bundája falatokat elkezdem megsütni.
A bepanírozott korongokat beleteszem a forró olajba, aztán azonnal lejjebb tekerem közepes erejűre a lángot a serpenyő alatt. Amíg a cukkinifalatok 7 perc alatt kívűl ropogós aranybarnára, belül pedig omlósan lágyra sülnek, folytatom a maradékok bundázását.
Panírozás, sütés, panírozás és megint sütés: mintha egyszemélyes manufaktúra lennék, úgy végzem egymagam párhuzamosan a két munkafolyamatot. (Az újabb és újabb sütés persze azzal jár, hogy amikor a még nyers korongokat bellepottyantom az olajba, akkor előtte egy mindig erősebbre csavarom a lángot a serpenyő alatt. De ahogy az első alkalommal, ugyanúgy a második és a harmadik sütés során is, utána jócskán visszaveszek a tűz kezdeti hevességéből.) A megsült korongokat papírtörlővel bélelt tányérokra teszem, és lecsepegetetem róluk az olaj maradékát.
Amikor már harmadik adag is ott rotyog a serpenyőben, apróra vágom a mentát és a korianderzöldet. A bundás cukkinikorongakat meghintem a fűszernövény-duóval, aztán megsózom, és végül megspriccelem a zöldcitrom illatos levével.
4 adag lesz belőle.
Hozzávalók:
1½ kiló csirkeszárny
A fűszeres mázhoz
3 deci ketchup
2 gerezd fokhagyma
½ deci sör
1½ teáskanál morzsolt oreganó
¼ teáskanál cayenne bors
só
A márványsajtos mártogatóhoz:
15 deka márványsajt
1 deci tejszín
1 deci tejföl
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 C-ra (gázsütőn 8-as fokozat), és amíg melegszik, előkészítem a szárnyakat meg a fűszeres mázat.
A csirkeszárnyakat egy jó nagy késsel a forgójuknál kettévágom, aztán a csontos húsdarabokat egymás mellé teszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Fontos, hogy ne hemperegjenek egymáson, mert akkor a máz nem tud jól rájuk sülni.)
A fűszeres mázhoz beleöntöm a ketchupot egy tálba, és a reszelő aprólyukú oldalán át hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdeket. Utána belekeverem a sört, hozzászórom a morzsolt oregánót meg a cayenne borsot, és az egészet alaposan megsózom.
Az erős-piros mázat ráöntöm a szárnydarabokra, és kicsit el is kenegetem rajtuk, hogy mindenhol érje őket.
Miközben a forró sütőben 23 perc alatt megsülnek –az első 5 percben alufóliát borítok rájuk, hogy necsak piruljanak, hanem párolódjanak is-, ráérősen elkészítem a márványsajtos mártogatóst.
Ez nem igazán bonyolult mutatvány, hiszen csak annyi az egész, hogy egy tálkába beletördelem a puha sajtot, aztán miután villával szétnyomkodtam, hozzákeverem a tejszínt meg a tejfölt.
Aztán ha a fűszeres csirkeszárnyak megsültek, tálra teszem őket, és közvetlen közelükbe elhelyezem a mártogatós tálkát. Így kisebb az esély, hogy amikor a csirkefalatokat bele-beletunkoljuk a sajtos szószba, az lecsöpögjön róluk.
4 adag lesz belőle.
A segitségetekre volna szükségem.A kókuszos tiramisu (ha más nem a sima is jöhet) krém összetételének pontos arányaira vagyok kiváncsi.Karácsonyra szándékozom megcsinálni, de úgy emlékszem Judit nem mondta el, csak érzésre, miből mennyi kell bele... addig már nincs időm kisérletezgetni.Köszi!!
30 deka mirelit zöldborsó
3 deka vaj
2 deci tejszín
3 deka parmezán sajt
só
frissen őrölt bors
pár reszelésnyi szerecsendió
Elkészítés:
Egy közepes serpenyőben megolvasztom a vajat, aztán előveszem a mélyhűtőből a mirelit borsót, és a fagyos szemekből úgy 30 dekányit beleöntök az olvadt vajba. 8-10 perc alatt, néha meg-megkevergetve puhára párolom, közben pedig megreszelem a sajtot. Ezután a már megpuhult szemekre ráöntöm a tejszínt, megsózom, megborsozom, ráreszelem a szerecsendiót, és 2-3 perc alatt összerotyogtatom az egészet. Ha kész, előveszem a turmixgépemet, és óvatosan átkanalazom bele a máris illatos tejszínes borsót, hozzáadom a parmezánt, végül pedig összeturmixolom a finom, krémes zöldborsópürét.
2 adag lesz belőle.
Szaisztok!
Nagyon jó, hogy megvannak a receptek. Én leszoktam venni a stalkonyhaja.hu-ról, de nem mindig van rá módom. A honlapján meg nagyon régen nem ujitottak. Valakinek megvan pl. hogy a Nők Lapjában milyen receptek jelennek meg? Ezek ugyanis sehol sincsenek leirva.
Nagyon szeretem a Juditka stilusát, meg a receptjeit is, csak egy kifogásom van ellene : miért kell mindenbe fokhagymát tenni ? Čn ugy általában utálom a fokhagymát, ez az én hibám, de szerintem ö túlzásba viszi, szinte mindenbe, ami nem édes tesz egy jó adaggal. Ráadásul még becézi is : " egy duci gerezd.."
Ha ezt a sok fokhagymát amit a TV-n mutogat, meg is eszi, akkor elég büdöske lehet szegény.Pedig különben kedves, csinos, értelmes, és a receptjei is használhatók.
Próbáljátok ki a Cézár salátát meg a halfalatokat fokhagyma nélkül, ugyanolyan jó lesz, söt !
Először bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat) és egy lábosba felteszek forrni vizet a tojásoknak.
Aztán szétszedegetem a jégsaláta ropogós leveleit, és miután megmostam, majd cafatokra tépkedtem őket, salátacentrifugában vagy papírtörlőre terítve megszárítom mindet.
Utána beledobom egy kis lábosba a vajat, hozzáreszelek 5 dekányi parmezánt, és gyengéd lángon összeolvasztom a kettőt. Miközben egymásba lágyulnak, felvágom centis kockákra a szikkadt zsemléket, aztán beleszórom az összes kockát egy tálba, és ha kész a vajas-parmezános olvadék, nyakon öntöm vele a zsemlefalatokat. Kis időre félreteszem a tocsakos zsemlekockákat, és rátérek a tojásokra, azaz lassan, egy kanál segítségével beleengedem egyenként mind a négyet a lobogva forró vízbe. Beállítom a főzővekkert 6 percre, hogy időben csörögjön, tehát még véletlenül se főzzem túl keményre a tojásokat.
Nem hagyományos, de nagyon praktikus módszerként, a salátaöntetet a turmixgépben szoktam elkészíteni. Belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagyma-gerezdeket, ezekhez hozzáfacsarom a citrom átszűrt levét, nyomok melléjük kevés szardellapasztát, kanalazok bele mustárt, és némi Worcestershire-szósz után beleöntöm az olivaolajat is, de először csak néhány evőkanálnyit. Aztán bekapcsolom a gépet, és amikor a kezdő mennyiségű olivaolajat már alaposan felvette a sűrű szósz, akkor három részletben hozzádolgozom a többi olajat is. A kész öntetet benthagyom a gépben, mert innen a legkönnyebb átlötykölni a salátára.
Következő lépésként sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire, és az időközben langyosra hűlt, ragadós zsemlekockákat szétszedegetve rárakosgatom egymás mellé. A zsemlefalatokat betolom 8 percre a forró sütőbe, és amíg illatosan ropogósra pirulnak, hideg vizet engedek a belül lágy, kívűl kicsit remegős tojásokra, aztán meghámozom őket.
Tálalás előtt egy nagy tálban összekeverem a száraz salátaleveleket az öntettel, majd a mártásos fodrokat igazságos elosztom a tányérokon. A salátakupacokra rádobálom a ropogós zsemlekockákat, óvatosan rájuk ültetek egy-egy kicsit remegős főtt tojást, és a megmaradt parmezánból krumplihámozóval hajszálvékony szeletkéket gyártok, amelyekkel gazdagon megszórom a salátakompozíciókat. Persze frissen őrölt bors -mint szerintem annyi mindenhez-, ezekre is jöhet még.
4 adag lesz belőle.
1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém
Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat.
A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm.
Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát.
Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat.
Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe.
5 deka dióbél
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom
1 deci nagyon jó olivaolaj
só és frissen őrölt bors
20 deka penne
5 deka frissen reszelt parmezán
Amíg enyhén sós, lobogóan forró vizben kifőzöm a tésztát, addig el is készül a mártás.
Ehhez először száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a diót, aztán ha kicsit kihűlt, akkor vagy beleszórom mozsárba és abban töröm durvára, vagy beleteszem egy kis zacskóba és csapok rá néhány nagyot egy nyújtófával.
Utána a durvára tört diót beleszórom a turmixgépbe és ollóval gyorsan hozzányesem a nagy csokor petrezselymet. Belereszelem a megmosott citrom héját, hozzácsurgatom a gyönyörű, zöldessárga olivaolajat és megsózom, megborsozom az egészet. Aztán megnyomom a turmixgép gombját és 1 perc múlva kész is a diómártás.
Egy mélyebb, nagyobb serpenyőben megmelegítem a kész szószt, összekeverem a leszűrt pennével és teszek hozzá még 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővízéből.
Amikor kiszedem egy-egy tányérra az ígéretesen illatos diómártásos pennét, akkor mindig szórok rá bőven frissen reszelt parmezánt is.
2 adag lesz belőle.
Én az Örsön a Sugárban vettem a Kontúr papírboltban 100 db-ot 250.-Ft-ért "muffli" papírokat.
Próbáljátok meg papír boltokban.
Az Auchanban ugyanez 360.-Ft, a Sparban majdnem 500.-Ft.
Ahhoz, hogy most hol kapsz papir kosárkákat,nem tudok hozzá szólni, de én sütöttem már anélkül is, csak jól kivajazod, picit lisztezed a formát...Nekem sose ragadt bele!Szerintem nyugodtan próbáld ki!
A muffin sütővel kapcsolatban csak annyit, hogy kb. 10 nap alatt bejártam az összes TESCO, AUCHAN, CORA áruházakat BP-en, de mindenhol ELFOGYOTT a hagyományos kb. 1700 Ft-ért kapható sütő. A férjem múlt héten szerdán a székesfehérvári áruházban kapott, persze belevaló papírt nem..., de azóta onnan is elvittek mindent, mert ma már nem volt egy sem...
A szilikonos csodákhoz viszont nekem sem volt bizadalmam, főleg az ára riasztott el...
Viszont : még mindig nincsen papírkapszlim. Tud segíteni valaki, hogy kb. 7 cm átmérőjűt hol tudok venni ? Persze ne 20 Ft-os darabáron...
(ti. ezeket sem lehet kapni az említett helyeken)
Köszönöm
Intersparban meg Vasedenyben, Katayban szóval lassan mindenhol lehet venni nem szilikonosat is. Német gyártmányok többnyire azt hiszem.
Van Muffinos topik is rengeteg recepttel.
Az Auchanban most volt akciós a 12-es + a papírkapszli. A Tescoban viszont van szilikon muffinsütő 6 db-os 1990 Ft.
Gondolom az Intersparos is szilikon volt, nyugodtan megvehetted volna, mert szvsz jobb, mint a hagyományos. Én használtam ezt is, azt is, ezért merem mondani. :o)
Mióta megvettem a szilikon sütőket, azóta a régit hanyagolom. :o)
Még új vagyok itt!
Az lenne a kérdésem, hol lehetne muffin sütőt venni??
Néhányszor már láttam az Intersparban, de azok műanyagból voltak, azt meg nem merem megvenni...
7, 5 deci tej
2, 5 deci tejszín
1 vaníliarúd
10 deka gríz
1 citrom reszelt héja
4 deka cukor
a tetejére 5 evőkanál cukor
Elkészítés:
Összeöntöttem egy lábosba 7.5 deci tejet meg 2, 5 deci tejszínt. Beledobtam egy félbevágott, kikapargatott vaníliarudat, és a kés élén maradt, fekete szemeket is belemostam a tejszínes tejbe.
Aztán a vaníliapöttyös fehérséget felforraltam, majd beleszórtam 10 deka grízt. Gyorsan gyengédre vettem alatta a lángot és addig kevergettem, amíg a megfőtt gríztől be nem sűrűsödött. Levettem a tűzről, még melegen belekevertem 4 deka cukrot, és belereszeltem 1 nagy citrom héját is.
A tejbegrízt kerámiatálkákba kanalaztam, aztán kihűtöttem. Közvetlenül azelőtt, mielőtt enni akartunk volna belőlük, megszórtam a tetejüket cukorral és a nagyobb barkácshiperekben kapható, kézi gázfáklyával karamellesre olvasztottam a tejbegrízt fedő cukorréteget.
5 adag lesz belőle.
Hozzávalók:
10 citrom
2 zöldcitrom
1,5 liter vodka
1, 5 kg cukor
1, 5 kg víz
Elkészítés:
1o szépen fejlett, alaposan megmosott és papírtörlővel megszárítgatott citromot és 2 hasonló tisztítókúrán átesett zöldcitromot a krumplihámozó-késemmel vékonyan megpucolok.
Aztán a sárga és zöld vékonyságokat beleszórom egy nagy befőttes üvegbe, rájuk öntök 1.5 liter olcsóbb vodkát, majd kb. 1 hétig hagyom állni az egészet. Ezalatt az idő alatt megtörténik a csoda: az illatos héjdarabkákból minden finom aroma és csodálatos színanyag beleoldódik az eredetileg semleges ízű, unalmasan átlátszó alkoholba. Aztán amikor épp van egy kis időm, akkor leszűröm a citromos vodkát és 1.5 kiló cukorból 1.5 liter vízzel összemelegített, de már langyosra hűlt sziruppal összekeverem.
A kész citromlikőrt – úgy 4 liternyi lesz belőle – tölcséren át szépséges üvegekbe töltöm, a palackokra egy-egy csinos masnit kötök és ajándékképpen magamtól magamnak, a legkisebb üveget mindig félreteszem. Mélyhűtőből elővarázsolt, zúzmarás poharakba töltve mennyei igazán!
Csokoládétrüffli
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 vaníliarúd
1.5 deci tejszín
20 deka étcsokoládé
3 deka vaj
a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A vaníliarudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket.
Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vaníliarudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt.
Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vaníliarudat meg kidobom.
Utána fogom az egészet és beelöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csokimasszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz.)
Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csokimasszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba. A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüfflikészítést. Ha már mindegyik csokigolyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek.
Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vagy ÁPISZ-ban vásárolt kapszlikba ültetetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben – már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisitően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így.
20 csokoládétrüffli lesz belőle.
Erdei gombás olívaolaj zsályával és friss rozmaringgal
Megmosok 5 deka szárított erdei gombát, és papírtörlőn alaposan leszárogatom mindet. Egy mélyebb serpenyőbe beleöntök 1 liternyi olivaolajat, beledobom a gombaszeleteket és teszek még hozzá 5 evőkanálnyi szárított, morzsolt zsályát. Nagyon alacsony lángon összemelegítem az egészet úgy 8 perc alatt, aztán leveszem a serpenyőt a tűzről. Ha kihűlt, akkor az IKEA-ban vagy nagyobb háztartási boltokban kapható csepegtetős végű üvegekbe szűröm és ízdúsító díszítésként még belebiggyesztek egy-egy friss rozmaringágacskát is. Ez a könnyedén összetündérkedhető ajándék igazi expressz mártás egy gyors spagettivacsorához, de borkorcsolyaként is csodás, amikor a hosszú téli estéken majd a szerencsés megajándékozott fokhagymával alaposan bedörzsölt, pirított baguette-darabkákat mártogathat a sűrű, mélyízű olajba.
én közben megcsináltam...
hát, nem lesz a kedvenceim között, annyi babra volt vele, még igy is, hogy a fánkokat készen vettem!
lehet, hogy nekem nem volt jó napom, majd még próbálkozom.
a tejszin ami a töltelék lett volna a fánkokba,
az istenért sem akart felverődni, pedig eddig tudtam tejszinhabot csinálni, tegnap ez nem ment,
mindegy...
ma lesz a főpróba (finnyás uram lenyomja a torkán...)
aztán majd beszámolok, hogy milyen volt
mondjuk jól néz ki, de ki tudja....
köszönöm a te receptedet, lehet, hogy azt is ki fogom próbálni, aztán marad a jobb...
:-))
teszta:
100 g vaj,
300 ml viz
130 g retesliszt
4 nagy felvert tojas
krem:
500 ml tej
6 nagy tojas sargaja
100 g cukor
60 g liszt
5 ml vanilliaaroma
250 ml tejszin
100 g etcsoki
a vizet a vajat melegitsuk fel, amint forrni kezd vegyuk le a tuzrol s egyszerre adjuk hozza a lisztet, alaposan keverjuk ki
tegyuk vissza a tuzre, addig keverjuk, amig elvalik az edeny falatol es labdakent osszeall
tegyuk felre es hagyjuk kihulni, majd tobb adagban adjuk hozza a felvert tojast, mikozben folyamatosan kevergetjuk,
a tesztanak simának és kremesnek kell lennie
teaskanallal szaggassuk ki a tesztat a kivajazott sutolemezre.
forro sutoben 170 fokon 15-20 perc, amig aranybarna lesz
a labdacskakon vagjunk nyilast, hgoy a goz tavozzon (igy irja a recept !)
hagyjuk kihulni, es kanal segitsegevel toltsuk meg a kremmmel.
a csokoladet olvasszuk meg, s a sutik tetejet locsoljuk meg a csokolákdékremmel
talalas elott hagyjuk allni kicsit
krem: a tejet felforraljuk, s mig melegszik a tojassargajat keverjuk ki a cukorral, szorjuk bele a lisztet, majd az egeszet lassan adagolva adjuk a forro tejhez, tegyuk vissza a tuzre és folamatos keveres mellett fozzuk kozepes homersekleten
amint besurusodott és forrni kedz vegyuk le a tuzrol és adjuk hozza a valniliaaromat
hagyjuk kihulni, s majd a felvert tejszint keverjuk bele.
10 dkg etcsoki
25 dkg gesztenyepure
10 dkg puha vaj
2 evokanal rum
2 ek sargabaracklekvar
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipet so
5 dkg liszt
1 teaskanal sitőpor
a tetejere tejszinhab es orolt fahej
175fokos suto
etcsokit felolvasztani goz folott, ha kihult akkor osszekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojasok sargajaval, a gesztenyevel
aztan a tojas feherjebol a soval habot verni es a a sutoporral osszekevert liszttel meg a gesztenyes keverekkel osszekeverni.
eloszor csak a hab negyedevel a gesztenyes masszahoz, majd a tobbivel + a liszttel
30-35 perc alatt megsulnek
ha kihultek a tetejere tejszinhabot tesz a Judit
(de tobbet a receptek leirasait nem vagyok hajlando bemasolni :-)
van meg 2 mufi itt
ezeket is kered? de csak a receptet, a szoveget nem ... :-)