A mi Sümeg- Gérce kéktúránk teljesen jó volt. Előtte pár héttel hegymászás, utána szintén, akkor viszont végig lehetett beszélgetni sok-sok kilométert, és még haladtunk is. Ráadásul nem a homokos, akácos alföldön, elfelejtett pusztuló helyeken át, hanem egész változatos tájakon. Persze ha az a nyár sok alföldet tartalmazott volna, biztosan mást írnék, de szerintem egy alkalommal kipróbálva, még ez a legjobb hegymentes séta. Vízzel tényleg készülni kell, nálam 4 liter volt, és így is előfordult, hogy néha egész könnyű lett a hátizsák.
> most nyáron kánikulában mekkora cumi lehet mondjuk a Sümeg-Kisvásárhely,vagy a Hosszúpereszteg-Káld távok fátlan szakaszai
tavaly aug 20-án volt szerencsém a távhoz, ellenkező irányban
a vizem már Kisvásárhely előtt elfogyott, úgy vártam hogy beérjek mint sivatagban botorkáló az oázist
jó nagy pofáraesés volt, mert a kút nem működött
még szerencse hogy megszánt engem egy bácsi és megtöltötte a kulacsom az udvarában
aztán Sümegig elfogyott az a víz is, ezek szerint párologtattam rendesen :-)
a Hosszúpereszteg előtti rész a szántóföldek mellett valóban kicsit ingerszegény, de azért az nem olyan hosszú
és én ott is megtaláltam a merengeni valót, hogy tudniillik mi a franctól nő az a silókukorica vagy mi, magasabbra mint én?
viszont volt előnye is az évszaknak: Sárváron kék szilva, Ötvösnél vadalma, Hosszúpereszteg előtt fosószilva
kicsit hülyén hangzik, de nekem már maga az hogy túrázni mehetek, már az ünnep
való igaz, mivel öreg csocsesz nem gyorsvonat, nem mentem 30+ -os napi szakaszokat, gondolom akkor azért más lett volna
példul Sárváron jót kajáltam a restiben, aztán sétálgattam a várban, üldögéltem a csótó partján, Sitkén is meditáltam egy hosszabbat, sőt utána nem sokkal (a gércei szállás előtt) még egy magaslesre is felültem nézelődni
szóval nekem igenis tetszett
persze lehet hogy csak mellébeszélek :-)
igazából csak azért éreztem szükségét hogy megnyilvánuljak, mert azt nem szeretném hogy elolvassa ezt itt valaki hezitáló aztán azt mondja, ehh, ez a kéktúra hülyeség.
a tegnap belinkelt TV műsor esetén is mejd' lefordultam a székről mikor a csini hölgyemény imígyen csinált kedvet a kéktúrához: osztán lehet-e ott kígyóval találkozni?
Köszönöm, akkor majd, ha már aktuális lesz időt szakítok rá. Nem olyan sok Pilis, Budai-hegység mozgalomból lehet válogatni, ezért került ez is az érdeklődés középpontjába.
Jól észeleted, a neten semmit sem találsz. Az idei teljesítménytúra naptárban van róla írásos info. Immár négy Sissi emléktúra is van. Én a gyerekekkel az elsőt jártam végig, az a Budai-hegységben vezet, ismert útvonalon, semmi extra. A többi hármat most nem tudom fejből, a negyedik talán a Gödöllői dombságban vezet ha jól emlékszem. A mozgalom adminisztrációja kissé nehézkes a megszokotthoz képest, mivel csak személyes ügyintézéssel indítható már a mozgalom megkezdése is. Konkértan, el kell menni a kiíró Gyopár szakosztályhoz, fogadóidőben, ott regisztráltatni magatokat (ami egy füzetbe beírással történik) majd megkapjátok az itinereket és lehet kezdeni. A díjazások átvétele hasonlóképp történik. A kitűző+oklevél egyébként nagyon szép, míves munka.
Érdeklődni szeretnék, hogy valakinek van-e információja a Sissi emléktúrákról (útvonal, érdemes-e stb. ) Próbáltam a neten keresgélni, de nem sok mindent találtam róluk. A másik, amit már más is kérdezett, a Vasfüggöny túra. Nem tudjátok hogy áll a hazai szakasz festése?
Nézd,én nem nagyon szeretem a kincstári optimizmust,azt a fajta mellébeszélést hogy "mentem 72km-t,láttam két kápolnát,két vadászházat,meg a Somlót 20km-ről és húú de szép volt", mert nem ez volt az érzésem.Nem tetszett ez a szakasz először a kéktúra során,sem nekem sem a fiamnak,bár az ő véleménye picit sarkosabb volt...90%-nál járunk,most volt ilyen először.Nincs ebben semmi különös,ilyen is kell hogy még jobban tudjuk értékelni a többit,amelyek sokkal változatosabbak szerintem.
Ami tetszett az a pár dolog azt pedig megemlítettem.Abba bele sem merek gondolni hogy most nyáron kánikulában mekkora cumi lehet mondjuk a Sümeg-Kisvásárhely,vagy a Hosszúpereszteg-Káld távok fátlan szakaszai,vagy egyes dzsindzsás-szúnyogos részek mondjuk a Szajki tavak közelében,vagy a Dergecsi erdőben.
Az általam előzetesen ,előítéletek alapján mélypontnak gondolt Cserehát sokkal változatosabb,izgalmasabb része a Kéktúrának,azért hoztam példának,mert azt hittem az lesz a "nemszeretem" szakasz,de ez lett az.
Véleményem valóban teljesen szubjektív,mások lehet hogy nem ezt fogják meglátni ebben a vidékben,de nekem valahol az volt az érzésem hogy itt egy dolog volt a lényeg anno:valahogyan eljutni a Kőszegi-hegységig a túrával.
Mostanában kicsit el voltam havazva a munkahelyen, ezért a hosszabb beszámolókat nem olvastam el, most kezdtem pótolni.
Lehet hogy ennyi idő után nem is kéne rá reagálnom, meg különben is, mindenkinek szíve joga a szubjektív véleményalkotás, de bevallom, a Sárvár-Sümeg szakasz földbedöngölése kicsit fájt (ne kérdezzétek miért, nem a mundért védem, nem itt lakom :-)
Szóval kicsit hiányérzetem van, mert egy szó sincs benne pl. a sitkei kápolnáról, vagy a sok helyről elénk táruló Ságról és Somlóról, nekem ezek mindegyike nagy-nagy élmény volt!
Simán ellensúlyozta a csalánt meg az aszfaltot (mert igen, az is volt)
Hálás köszönet a piros-fehér szalagokért a Czerovszki-kőnél! Szombaton jártunk arra, és csak a szalagoknak köszönhetően találtuk meg. Velünk is voltak, akik már többször sikertelenül próbálkoztak.
A Rózsakunyhónál és a Kittenberger-háznál a matricák rendben voltak.
A túra időpontja: 2011. június 14 – augusztus 13-ig. Ünnepélyes megnyitó és indítás: 2011. június 14-én 12 óra; Írott-kő, kilátó Érkezés Hollóházára: 2011. augusztus 13-án a délutáni órákban.
Viszont az MTSZ honlapján az OKT50 oldalán a következő szerepel:
Esemény időpontja: 2011-06-13 16:00 - 2011-08-14 00:00
Sajnos még nem jutottunk el, és mostanában nem is fogunk. Köszönöm a beszámolót, eltettem. Lehet, hogy az egyesületünk felveszi a programjába a mozgalmat, és akkor majd velük megyünk Apajpusztára. Már bánom, hogy nem mentünk akkor, amikor ttúraként volt kiírva. Eléggé félek a kutyáktól.
Jelenleg az OKT50 vándorlás élvez nálunk elsőbbséget, ami ugye aug. közepéig tart.
Tréfát félretéve:pár napra szeretnék én is csatlakozni a nógrád megyei szakaszon,amelyet kedves ismerősöm szervez G.István,és ha jól tudom egyik túravezetője pedig a K-M 35-ös túratársam Dr.L.Zoltán lesz.És nem melleseleg az a kedvenc megyém,vidékem.
"Az elején még azt gondoltam, hogy sokkal nagyobb nyilvánosságot fog kapni ez az egész ügy."
Említés szintjén volt róla itt is szó, de tény hogy lehetett volna többször is. Egyrészt én is el vagyok havazva, másrészt az sem lett volna hitelesebb, ha csak én 3-4 naponta telespammelem a fórumot ezzel. Sokkal hitelesebb lenne, ha mondjuk az első napok után a résztvevők (praktikusan: Te) küldenél ide pár fotót a túráról (és ha nekem is elküldenéd hogy az MTSz honlapján is közzétegyem, az lenne a kánaán).
A normál médiába pedig ezzel szinte lehetetlen bekerülni, hidd el hogy próbáltuk (mármint úgy lehetetlen, hogy nem "segítünk" rá...). Ritka kivétel hogy az m1-en tegnap délelőtt 10:30 körül voltunk egy beszélgetésen, ahol erről a túráról volt szó (lehet hogy lesz még ATV, és RTL bár ott vagy vetkőzünk, vagy éneklünk, vagy főzünk ;-) .
Nekem szerencsém van, mert a második teljesítésemmel most közeledek a keleti végekhez. Ha minden összejön, akkor még most júniusban bejárom a Jósvafő-Boldogkőváralja távot, és akkor nem marad más már hátra, mint a Zempléni-hegység. Ha semmi nem jön közbe, akkor augusztus 7.-én délután fogok csatlakozni a csapathoz, és 8.-án reggel Boldogkőváraljáról indulva bejárom velük az utat Hollóházáig. És ott fogom beverni az utolsó stemplit az igazoló füzetembe a porcelángyár portáján augusztus 13.-án.
Éppen meg akartam kérdezni, hogy tervezi-e valaki a részvételt. Csodálkozom, hogy eddig nem esett szó a vándorlásról itt. Az elején még azt gondoltam, hogy sokkal nagyobb nyilvánosságot fog kapni ez az egész ügy.
Mi a párommal az első 10 napra megyünk, meg talán a végére is pár napot.
Az MTSZ honlapján nem lehetne sorba rendezni a túrákat?
A jövő héten kedden, Velemből indul az OKT50 elnevezésű jubileumi vándortúra az Országos Kéktúra útvonalán, abból az alkalomból, hogy az MTSz 1961-ben vette át a Kéktúra szervezését.
A legfontosabb infók itt találhatók, alul napokra lebontva a program.
Nálam a dupla bejárást az a fránya GPS okozta! Amikor megvettem a kütyüt és azon ötleteltem, hogy fel kéne vele mérni az OKT-t, nos akkor már a második teljesítés közepén jártam. Ezért aztán a további túrákra vittem magammal, de kiszámoltam, hogy közben egynapos túrákkal meg tudom tenni a már bejárt táv jó részét. Így jött össze tavaly nyár óta a Bodajk-Ősagárd táv a harmadik pecsételő füzetbe.
"Nem olvastam sehol sem, hogy ezt az MTSZ nem engedné meg, szóval szerintem ezt lehet."
Igen, tényleg nem olvasható ez a kiírásban. Miként sok más egyéb sem, mert egyszerűen nem lehet minden eshetőségre kitérni, minden új ötletet előre lereagálni. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy lehet egyszerre akár 10 kéktúra teljesítést is könyvelni. De az én véleményem az (s úgy gondolom, az eredeti kiírók szándékai, elképzelései is ezzel csengenek egybe), hogy az ember belekezd a kéktúrába, végigcsinálja, lezárja, leigazolja, és utána ha van még késztetése, elkezdi újra. Mert a kéktúrázás az sokkal több annál, minthogy minden egyes kéktúrát is érintő bóklászásunkkor - ha már úgyis ott vagyunk alapon - stemplizünk a füzetbe. Sokkal több, mert az általában több évig tartó teljesítés rengeteg többletet ad a "sima" túrázáshoz képest, már csak a teljesítéshez szükséges extra kitartáson keresztül is, s minden egyéb "szent" jelzőt most hanyagolok.
Arról nem is szólva, hogy elég furán nézne ki, ha elővesz az ember két lezárt OKT füzetét, s azt látja benne, hogy a két bejárást átfedve csinálta végig. Mert akkor hogyan fejezte be az elsőt, ha már közben elkezdte a másodikat is?
Bár ez itt offtopik, ez a rész azért nem semmi: A megszorításokat az önkormányzati testületi és bizottsági tagok is vállalták, így most mindenki a korábbi juttatás felét viszi csak haza. Éves szinten ez 13 millió forintos megtakarítást jelent, ami a falu 160 milliós költségvetésében komoly tétel.
Ezek szerint eddig a költségvetés 16%-a a testületi, és bizottsági tagok díjazására ment... És még most is közel tíz százalék..
Ezt a cikket a ma reggeli sajtószemlém közben találtam. Nem is olyan régen elég sok szó volt itt a fórumon a mátraverebélyi biztonsági helyzetről, ez a cikk ahhoz lehet egy kis adalék. Bár csak úgy árad belőle a kincstári optimizmus, valami igazság csak lehet benne. Talán ott is fordulni kezdenek a dolgok! :-)
Érdekes dolog ez a több kéktúra füzet vezetése! Én most még a második bejárás füzetébe is stemplizek (ebből már csak a Jósvafő-Hollóháza szakasz hiányzik), de tavaly belekezdtem a harmadik bejárásba, ebből viszont már megvan a Bodajk-Ősagárd rész. Nem olvastam sehol sem, hogy ezt az MTSZ nem engedné meg, szóval szerintem ezt lehet. A dátumos vasútállomási bélyegzők amúgy jelzik, hogy azonos szakaszok két bejárása között évek teltek el, szóval nem egyszerre stampedliztem mindkét füzetbe... :-)