Természetesen. Meg akarom csinálni ezt a PC-game portos hőmérőt, az tökéletes lenne rá. Meg most kaptam egy higanyos hőmérőt, azzal lehetne hitelesíteni is. Ha ez megvan, mindent dokumentálok.
Erre gondoltam en is. Ha tul van meretezve az elmeno oldal, az kompenzalja ezt a problemat szvsz. Van 2 koros es 1 koros fancoil is. Majd a duplat rakom, onmagat sorbakotve az elmenore, es szimplat a futore. :)
Par honapja lattam egy rotaciost. 2 m atmero volt kb. Nagyon durva a lemezelese. :) Ilyen zig-zagos aluminium volt benne. Hullamosra volt hengerelve, bazi vekony alu lemez es az volt feltekerve. Annyira vekony es precíz volt, hogy szogben benezve szepen at lehetett latni rajta. Kar hogy nem volt nalam fenykepezo. :(
Le a kalappal, jol kigondoltad es kivitelezted. De , volna ket kerdesem, amennyiben megengeded.
1., Mekkora a keresztmetszet, ahol a levego aramlik es milyen sebesseggel fog aramlani? Mert ahogyan en latom, az egyik iranyban a levego ketszer annyi ideig lesz a hocsereloben, mint a masik iranyban. Igy ,ugyan olyan aramlasi sebessegnel a ho atadas aranya is megvaltozik.
2., Milyen ventivel akarod a hosszabb korben nyomatni a levegot? Mert a dobozon belul van 4 x 90 fokos kanyar. siman lesz akkora nyomasveszteseged a dobozon belul, mint az egesz rendszerben. Igy a zajszint is magasabb lesz, tehat jol kell tompitanod a zajt, aminel a hangtompitok is elegge csokkentik a nyomast meg pluszban. Vagy csak lassu, de allando szelloztetest fogsz alkalmazni es akkor csendesebb is lesz, meg a venti is lehet valamivel kisebb teljesitmenyu.
Termeszetesen ez csak a sajat velemenyem. Lehet ,hogy tevedek. Akkor bocsi!
Sziasztok! Végig olvastam a topikot. Eddig senki nem gondolkodott el közvetítőközeges hőcserélő építésén. (Hogy mi ez lásd a linket: http://www.proidea.hu/11/company/20/70/35/vtsclima/u235/navi/33781.html.) Igazából nekem csak egy hővisszanyerős lakásszellőztetéshez kellene.
Két levegő-vizes hőcserélő ugyanazon a vízkörön, amit esetleg egy napkollektoron is átvezethetnék, nem tűnik kivitelezhetetlennek. Milyen hatásfokra lehet számítani? Csinált valaki ilyet?
Tavasszal tervezek kandallót építeni a lakásban. A fejemben lévő tervek szerint megpróbálom úgy kialakítani, hogy légfűtés elvén - lehetőleg minél egyszerűbben - több helyiséget fűthessek. Ezzel párhuzamosan a lakás szellőzésével is kezdenem kell valamit, mert ablakcsere után pár évvel megjelent a penészedés.
Mivel társasházi lakásban lakom 60 m2-en, így bonyolult gépészet, hőcserélő sajna nem jöhet szóba.
Első lépésben úgy építeném meg a kadalló burkolatát, mint egy konvekciós burkolatot. Az akármilyen falazásra belülről hőtükröt tennék (pl. acéllemez?), így szerintem fokozható lenne a hatásfok, intenzívebb lehetne a levegőáramlás a tűztér és a burkolat között. Ezt az forró levegőt vezetném el a kupola tetejéből valamilyen légvezetéken egy másik helyiségbe, ami kb. 3 méterre van. Emellett a fal túloldalán lévő szobába sima faláttöréssel vinnék meleget. Mindegyik "kijáratra" szabályozható zsalut tennék.
Ezzel párhuzamosan a szobákba faláttöréses légbevezetőt gondoltam, a fürdőbe pedig egy elszívót. A konyhában adott a páraelszívó + egy kombi gázkazán 130-as kéménye, így itt elegendő az elszívás. Elvileg ezzel a rendszerrel nagyjából az egész lakást át tudnám szellőztetni, ráadásul a meleglevegő eloszlása is egyenletesebb lehetne. Szerintem. (Ha még szükséges, a fürdőben lévő törölközőszárító radiátorba betolok egy fűtőpatront.)
Ez így működőképes lehet ventillátor nélkül (max a fürdőbe gondoltam egy elszívót, szakaszos működéssel, időkapcsolóval vagy páraérzékelővel)? Nem szívesen hallgatnám az állandó zümmögést...
a mienk most van kiépités alatt, de meég nincs megtervezve, csak a pici buksimban forognak a gondolatok
először arra gondoltam, hogy a padlástérben mennek majd a levegő-csövek, de aztán erről letettem, mert akkor nagyon le kellett volna szigetelnem, meg a födémet sokszor át kellett volna vágnom, ami szintén egy elkerülendő
az én eddigi ismereteim alapján, és pár ajánlatkérés után, azt látom, hogy ezt nem így kell.
javaslat, küldd el a rajzodt egy hozzáértő céghez, s megtervezik. az jobb kiindulási alap lesz.
amiért is ezt javaslom. az ábra alapján, meg ismereteim szerint, pl, elszívást a fürdőbe, wc-be konyhába kell - érdemes tenni. a szobákba pedig a befújást... nem kell minden helységbe mindenből. ennek végeredménye sok cső, meg össze vissza keringő levegő....
Kémény->külső flexi-> külső pvc cső a flexire az első pár méteren, ezen szigetelés.
Mindezt azért, mert a flexi cső jéghideg lesz a beszívás miatt az elején, így ha a térből, ahol megy, a pára eléri, ki tud rajta csapódni. Hőszigetelnem kell, mert különben hűti a temperált padlásteremet (minden gépészet ott fut).
Viszont légmentesen/ párazárón hőszigetelni egy kacska csövet elég kemény, nem is vállalkozom rá, mert a legkisebb hiba után is csak tocsogó hősziget kapok, ami nem jó, azt nemszeressük.
Ezért húzom rá a külső 200-as szennyvízcsövet (3-4 méter), majd ezt hőszigetelem, és nem fofglalkozom a párazásrással, mert a hősziget ez a cső megvédi a belső csepegő víztől. Azt simán elvezetem. Ennyi. És lesz egy páramentes padlásterem, ahol lógathatom a kóbászt. ;-D
Ezt a dupla csővet nem értem. Akkor lesz egy cső amin a "füst" azon egy vastagabb flexi és erre még húzol egy pvc csővet? Huh ez meredek, én nem csinálnám.:-))
...arra gondoltam, hogy a hideg cso kulso oldalan kicsapodik, ami bejut para. Ezert inkabb duplacso es azt szigetelem, mert a flexicsovet nehezebb, mint egy pvc-t. nah.
Sziasztok...itt is! :) Mé nem tudok én erről a topicról? :D Nah jo hogy rátaláltam...
Jók az elkezdett dolgok, csak nem tudom (nem látom), hogy van megoldva a kizárása az ellentétes irányok keveredésének. Én nem foglalkozom most még konkrét hőcserélővel, se időm se energiám rá, majd nyár elején, akkor lesz rá csak komolyan szükségem, ha nem jönne be a következő terv:
Megpóbálom összefoglalni, hátha másnak is segítek vele, nomeg várom a véleményeket:
Lesz egy ág a belső csövezésben, ami rá lesz kötve a beszívásra/ belső keringetetésre a következőképpen: a pellet- kandallóm (végre megy már) elmenő kéményére (80 mm rozsdamentes acélcső, spirál forma) egy külső aluflex lesz húzva 125-(150?)mm-es, amiben a levegőt beszívom (forgatom) a házba(n), amikor üzemel a kandalló.
Holnap megmérem pontosan az elmenő gázhőmérsékletet infrás műszerrel (hála previának), de most kézzel nézve olyan 40-120 C közötti, persze a készüléktől távolodva egyre kevesebb a mostani természetes hőleadás miatt. Ez csak a téli légfűtés üzemre szolgálna.
Mivel a kémény spirál és sűrűn bordázott, elég nagy lesz a hőleadó felülete és akár 7-8 méter hosszan tudom vezetni egymásban a kettőt. Azért gondoltam aluflexet kívülre, mert az olcsó, hőálló, viszonylag alaktartó és szintén spirál a benne lévő drót miatt, aminek köszönhetően frankón turbulensé teszi az áramlást a két cső között, ezzel maximalizálva a hőátadást.
Viszont azon gondolkodom, hogy milyen irányban tegyem rá. Ellentétes fázisban, vagy azonosban. A gondolat az, ha ellentétes fázisban teszem, akkor még turbulensebb, de lehet a ventioldalon túl sokat vesztek akkor már. Ellentétesen fogom beküldeni a levegőt, mivel így jobb lenne a hatásfok (ellenáram), tehát fentről szívnám le a külső csőben a levegőt (szvsz már ez is eléggé betesz majd a ventinek).
A hideg oldalon (friss levegő beszívás) meg kell még oldanom a külső cső szigetelését is. Itt figyelnem kell az esetleges kondenzátum elvezetésére. Arra gondoltam, az elején egy darabon (nem mindenhol függőleges a kémény) beteszem a külső csövet is egy vastag PVC csőbe (200-as), és abból vezetem majd el a kondenzátumot, ha van vmi.
A használt levegőt egy másik ágon simán kidobom... most még.
Gondolkodom rajta, hogy lehetne egy átkapcsolás, amivel ezt a 7 méteres "kémény-hőcserélőt" használhatnám a kandalló üzemén kívűl is (télen). Ennél az üzemnél a kéménybe vezetném az elmenő levegőt.
A biztonság kérdése ami itt több figyelmet érdemel, nagyon korrektül kellene megoldani a dolgot, hogy véletlenül se fújhasson vissza a szellőzőrendszerbe füstgázt, ha a másik üzemmód megy. Ötleteket várok erre is, de egyenlőre ez parkolópályán van.
Még mielőtt bárki beijedne, a kandalló turbós, nem nyírom ki magam, nem áll meg a füstgáz a lehüléstől. :)
20x40cm és 3mm hézag. A egyik gyári megoldás ( jobban elterjedt) az a nyújtott 6szög alakú ellenirányú, erről van is kép sok helyen. Az enyémnél meg jobb alsó csonkon külsőlev be ,alúl középen lemez lesz itt felmegy majd vissza le és a bal alsó csonkon a szobákba. A bal felső csonk az elszívókból és megy ki a jobb felső csonkon a szabadba. A terelő lemezek még nincsenek beszerelve.:-)
A hőcserélő lemezeknek mekkorák az oldalhosszai? Nekem más elképzeléseim voltak egy ellenáramú hőcserélőről, ezért is jó lenne, ha a további lépésekről is raknál fel képeket. Most nem nagyon látom át, hogy lesznek az elszívó/befújó csövek "rákötve" a hőcserélőre.
Építkezem és most jututtam el oda ,hogy a fűtésen gondolkozzam. Sok alternatívát megnézten de a légfűtés tetszik a legjobban. El is kezdtem tervezgetni. Most itt tartok, csak nem tudom jó írába indultam e ell. Ha van meglátásotok a tervel kapcsolatban kérem jelezzétek.