Igen, ezt akarom elérni a következő autó kiválasztásával ! ;) Több autóm volt már nekem is, amivel öröm volt autózni( vagy ezért vagy azért ) : ős GTI Golf ( betyár technika, élveztem nagyon ), Matiz ( az első "komolyabb" autónk volt az öregek után ), Lanos 1.6 16V ( ez meg ment mint a bolond és jó volt vezetni ). A többi sok szóra nem érdemes ( Trabi, ős Polo, Regata 1.9D, Ignis, Lacetti ).
És most keresem - de már ésszel, nem kapkodva - az utódot! :)
Én a Jazzt komoly autónak tartom, magas minőséggel, nagy megbízhatósággal. Miért lett az év autója a Honda Fit Japánban az idén.
A kis autók kategóriában nem mondtatok alternatívát. Egy VW Golf, Audi A 3, Mercedes A osztály, sokkal jobbak ? Természetesen ezeket csakis használtan tudnám megvenni.
A nevemben is írtam öreg halász vagyok, több, mint egy tucat autóm volt már az életemben. Racionális okokból és autózási szokásaim alapján kiskocsi kell, csak még a típust nem tudtam kiválasztani, Az új Jazz még versenyben van. Amilyen kocsikat említettek annál sokkal jobb kocsim van jelenleg ( nagy német automata, erős és presztizs autó, 6 éves már meguntam, de hibátlan ) tehát Avensis, Accord nem kéne a méretek miatt. De a Civic 4 ajtós még szóba jöhet, csak megint üres marad a hátsó ülés.
Nem akarom részletezni, de sok típust megnéztem vásárlás előtt, és szinte minden tekintetben a Jazz nyert. Ha nincsen személyes kedvenced, és tényleg ésszerűen akarsz dönteni, akkor nem marad más. Bár gondolkodtam rajta, hogy milyen lehet a tökéletes kocsi? A következőre jutottam: Jazz, Corsa fékekkel, Grande Punto kormánnyal, Peugeot dízellel, Fusion futóművel. Ha valaki tud ilyet, szóljon mert csak akkor cserélem le a mostanit.
Nekem könnyen jár a szám, mert majd csak ősszel lesz aktuális az ótó csere. No de majd akkor, amikor dönteni kell, biztosan én is vakarni fogom a fejem ! Főleg akkor, ha az új Jazz borsos áron lesz, no, akkor kell majd agyalnom, hogy legyen a régi Jazz, vagy esetleg más típus... No de ez a jövő zenéje ! A Notiban a különleges formája vonz engem, a Jazzben meg az ésszerűség, a minőség, a "júzerfrendliség", stb. Mindenképpen az eszem után fogok menni autó vásárláskor, nem akarok mégegyszer ebbe a csapdába esni, hogy min. 1 milkát bukok az autón, és akkor még csak nem is szeretem hajtani a vasat. Arról nem is beszélve, hogy ideje lenne úgy autót vennem, hogy min. 5-6 évig társam legyen, mert már ezt is unom, hogy kb. 2 évente belehajszolom magam és a családom egy autócserébe. Mondjuk ez az én elhamardkodott döntéseim miatt alakult így, ezért most már tényleg ésszel akarom kezelni ezt a dolgot, :)
Igen, nem rossz az az üléssor, de a Jazz alapból tud akkora csomagtartót adni és hely is van benne hátul, mint a Noti előretolt ülésekkel és akkor még hely sem marad hátul ücsörögni. Hmm ?! ;)
A héten, vagy legkésőbb jövő héten kipróbálok egy Nissant, majd beszámolok a benyomásokról!
Ami vonzóvá teszi, az a tologatható hátsó üléssor. Igazából érdekelne a szerviz-költség, a szegedi szervizek tapasztalatai, a casco, satöbbi. Most már valszeg ilyenek fognak dönteni.
A Notit én is nézegettem, "kiveséztem", mielőtt a Jazz - el kezdtem el foglalkozni. A váltója Renault, ez tuti. Panaszkodnak is rá, többé - kevésbé, tesztekben is. Nem azért mert rossz, hanem azért, mert nem jó érzés vele váltani. Notit nem vezettem még ( mint ahogy Jazz-t sem ), viszont szalonban már ültem benne, és - igaz hidegen, álló helyben - váltottam néhányat. Zajos, valóban olyan koppanós volt érzetre és hangra is. Úgy rendesen hallottam az alváz alól a váltó mechanikájának a hangját. Persze ettől még lehet jó autó. Azért, ha meglátok egy Café Latte - színűt az utcán, főleg bézs belsővel, azért az tényleg jól néz ki na és egy picit gondolkodóba ejt, hogy mégis nem kéne - é egy ilyen nekem ?! Bocs az offért... :D
Nagyobb részt 1értek veled. A Kolléga által keresett autó idehaza nem nagyon érhető el. Viszont szerintem nem kell pályázáshoz olyan nagy és drága autót nézni. Házon belül itt a Civic mely az 1.8-as 4.8 M-tól indul. Vagy ha mindenképpen ragaszkodunk a kis és erős autóhoz, akkor ott a Corsa OPC, Clio RS stb. Ezekek ára 5M felett indul. Így ha lenne 1.5ös Jazz, akkor az is 5M-tól indulna, ami a Civic-nek lenne konkurencia...
Azt azért nem mondanám, hogy az autópályán 130-nál ERŐLKÖDŐ az 1,4-es hangja. Mentél már 2 ütemű Trabanttal pl. emelkedőn? Én inkább azt nevezném erőlködésnek.
Az autó hangja valóban felerősödik 130 környékén, de ez nem egyedi jelenség, ebben a kategóriában inkább általános és a Jazz ebben sincs a rosszabbak között. És nemcsak a motor hangja nő meg, hanem a szélzaj és a kerekek hangja is.
Az új Jazz-nél írtak valamit, hogy csendesebb lesz?
Öreg Halász, valami komolyabb autóra kellene gyűjtened, ha ez ennyire kiemelt szempont Nálad.
Nem is technikaval van a baj....hanem a menet zajjal 130-140 folottol.
Nekem is ez a dilemmám. Azért nem veszek a jelenlegiből a 83 Lovast, mert annak már autópályán erőlködő a hangja. Pedig a jelenlegi a többi szempontból megfelelne.
Ezért várom a 100 vagy a 120 lovast, azokat akarom alaposan kipróbálni, mert én 50 %-ban Budapesten 50 %-ot autópályán járok, és ott is kényelmesen csendesen akarok autózni, de nagy kocsi nem kell.
Nincs talán olyan kisautó, mely a nagyobbak menetdinamikájával és utazási komfortjával rendelkezik ?
3-4 éves(04-05) Jazzek jelenleg 2,2-2,9-ért mennek.
Van nálam egy táblázat értékcsökkenésekről...Talán a Jazz az egyik "árát legjobban tartó" autó. Persze ez lehet, hogy az új modell érkezésével drasztikusan változni fog, de nemhinném...
Természetesen senki nem beszélt arról, hogy pénzt csinál az autóvásárlásból.
Az autó pénzbe kerül...
Én a "bukás" nagyságát csökkentő dolgokról beszéltem!
Zajos a Jazz? Most olvasom a TotalCar-on egy nagyobb OFF autóról:
"...120-nál kezdi a haját tépni az ember, ha pedig valaki esetleg 150-160 körül szeret autózni, szerezzen be komolyabb hifit. És nézegesse gyakran a nívópálcát, ilyenkor már csippenti az olajat a motor..."
Szegedről járnánk el Vas megyébe úgy 1-2 havonta egyszer (M5 + M1). Úgy vagyok vele, hogy odaérünk 120-szal is, 110-zel is. Egy kisgyermek is van, szóval nem vagyok egy versenyző alkat (egyébként sem).
A Note-ról igazából annyi érdekelne még amúgy, hogy az mennyire Renault? Gondolom értitek a kérdést :DDD
Ami a használt és új autó vásárlás közötti hiteleket illeti, megállapításaid jogosak. A készpénzes vásárlásoknál szintúgy. Viszont új autó vásárlásnál azt is be kell kalkulálni, hogy 3 év elmúltával a vásárlási érték megközelítően fele elamortizálódik, ami annyit jelent, hogy egy 3,7 millióért vásároltat megközelítően 1,9 millióért tudod eladni. Szóval autóvásárlás tekintetében anyagi szempontból nincsenek annyira egyértelmű, és tiszta helyzetek, főleg új autó tekintetében, mint ahogyan azt itt előadtad. Ha csupán anyagi megfontolások vezérelnének én pl. soha nem vennék többet új autót!!!!
Csak elárulom , hogy autópályán 4 fő + csomag 150-nél ami nem csak 5 percig tartott hanem folyamatosan.megfigyelhető hogy erőlködés nélkül a motor hangja egy kicsit halkúl, egész jól lehet vele utazni.A fogysztás olyan 7.1 körül volt nekünk.Nem rázott nem rezonált , simán jól vezethető volt a kocsi.
Opel témában csak annyit szeretnék gozzá fűzni, hogy Faternak van egy 2005.04 havi Opel G Astra Classic 1.6 16V sedanja. Dolgozni jár vele szinte minden nap 100km-t megy vele.Most jár 100.000km-nél és igazából rossz szót nem tudok rolla mondani.Bár nem vezetem annyit mint a Jazz-t de mind a két kocsinak van előnye hátránya.Műszaki probléma nem volt eddig vele csak sima szervizen volt.
Ha jól tudom 50 kg eltérés van a két kocsi között papíron.És vélemyénem az hogy a ha a Jazzben egy 100Le motor lenne mint az Astrában nagyon tudnám élvezni! Mind a kettő kiforrott technika szerintem.Nem tudom milyen motorral nézted az Astrát de abban igazad van hogy az ideális hozzá az 1.6, alatta és felette is többet fogyaszt!
Hehe, én is informatikus vagyok. 2 évig olasz kocsim volt, gyakorlatilag elméletben és valamennyire gyakorlatban is egy kezdő autószerelő vált belőlem ezalatt az idő alatt kényszerűségből. Tul.képpen az autóvezetés az olasz kocsimnál annyiból állt, hogy állandóan azt figyeltem, épp milyen a hangja az autónak, éppen melyik lámpa lett kontakthibás, mér füstöl az autó ilyen-olyan szinben satöbbi.
Gyorsan túladtam rajta eléggé áron alul, dehát nem volt tökéletes állapotban, ezt tudattam a vevővel is. Viszont egy hatalmas megkönnyebbülés volt megszabadulni tőle!
Ekkor megfogadtam, hogy japán autót veszek (esetleg német). Franciát/olaszt soha az életben! Lehet, hogy pl. az új Fiatok, Alfák jók, engem ez már nem érdekel.
Szóval végül kikötöttünk a Honda Jazz / Nissan Note kételemű halmaznál, mint potenciális lehetőségek.
Ami vonzó, hogy sokkal jobb felszereltséggel is vásárolható...viszont sokkal drágább is akkor már! És hát nem Honda... ;)
Az Opelekről alattam leirtak "mindent" és állítólag 2-3 év múlva a belseje összehasonlithatatlan hasonló korú Jazz-ével.
Plusz a népítélet...
Tud sok baj lenni az opelekkel már 60Ekm alatt is... :/
De a döntés a Tiéd! Menj be minél több típus kereskedésébe... lesz egy hónapnyi álmatlan éjszakád...megutálja az asszony a vacillálásod és hogy csak az autóról lehet Veled beszélni szinte...de a végén boldogan fogod választani... a Jazz-t! ;)