Keresés

Részletes keresés

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.02 0 0 545

Jozsó! Szépek a novényeid. Szinte kicsattannak az egészségtől.

Vali! Köszönöm, hogy patronálsz:)

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.02 0 0 544

Aiol! Én is úgy gondoltam, hogy könnyű lesz még őket bebugyolálni, hogy biztosan túléljék a telet.

Az új dugványok némelyikén jól látszanak a biztató jelek, de még csak pár napja.Így a többi se reménytelen, esetleg még késlekedik. Ami fontos, mindegyik fajtából lesz túlélő, úgy látom..A korai feketéből is megindult 2.Tehát, egyelőre jól alakulnak a dolgok.

Előzmény: aiol19 (536)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.02 0 0 543
Vagyis nevelem.
Előzmény: Mattheeew (541)
valila Creative Commons License 2008.09.02 0 0 542
Jozsó, ha Te megjelensz, mindig elkápráztatsz bennünket valamilyen csodával. Élmény nézni a gyümölcseidet, inspirálóak.
Zsuzsuci kérdezett Tőled valamit, pár hozzászólással lejjebb, keresd vissza légyszi.
Előzmény: jozso48 (539)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.02 0 0 541
Ja, amikor lefényképeztem utána locsoltam. Am Szolnokon neveltem. És láttam a csukott virágokat, lehet h szeptember közepén vagy végén fog virágozni.
Előzmény: valila (540)
valila Creative Commons License 2008.09.02 0 0 540

Sziasztok!

Nagyon szívesen segítettem Mattheeew,  nincs mit köszönnöd.

Hol neveled a gojidat? Köszönöm, hogy feltetted róla a képet.

Én is kikaróztam, azt figyeltem meg, hogy kikarózva a hajlékony szárak
befásulva már nem lesznek olyan hajladozók, tehát érdemes törődni velük.

Most, hogy virágzik, több vizet igényel, úgyhogy ha megteheted, akkor locsolgasd esténként, vagy a reggelenként. 

Előzmény: Mattheeew (529)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 539

Pár napig ki voltam tiltva a fórumról,nem engedett belépni valamiért a technika

ördöge.Néhány kép az éppen érőben lévő gyümölcsökről.

Japán körtéim rendkivül finomra értek,a jujubák is kezdenek érni.A hazai gyümölcs-

fák is roskadoznak idén a terméstől,nem győzöm alátámogatni.

A görögből hozott japánnaspolya magoncai sorba kelnek.A kertész örömei.

aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 538
jav.: "információnak"
Előzmény: aiol19 (537)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 537
Köszönöm, és arra bátorítalak Benneteket, hogy folytassátok ezt az oknyomozó munkát a goji bogyóval kapcsolatban is, mindannyiunk érdeke! Az már biztosnak tűnik, hogy termeszthető nálunk, minden más infációnak pedig utána kell nyomozni!
Előzmény: Mattheeew (531)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 536
Ez is bizonyítja a füge hihetetlen életrevalóságát! Szerintem kiültetheted most is, azzal a kockázattal jár, hogy lefagyhat, de legrosszabb esetben a föld alatti részekről ki fog hajtani. Viszont ilyen kicsi növények esetén legegyszerűbb télre az egészet földdel letakarni, így nem esik baja sem. A közvetítésemmel eljuttatott dugványok hogy vannak?
Előzmény: Zsuzsuci (527)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 535
Ez a "van olyan év, amikor" esete, de általában nincs több 2-3 hétnél. A második részével egyeértek, egész pontosan tény.
Előzmény: grifi (469)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 534
Mint az előzőben is leírtam, eléggé valószínűtlen, hogy egy valóban belvárosban lévő fa fenológiai állapota egy hét lemaradásban legyen az ország bármely más pontján tévő társaiénál. Ott vagy más fajtáról lehet szó, vagy pedig más fényviszonyokról, vagy pedig arról, hogy a magas beépítettség ellenére előnytelen domborzati pozícióban van az adott növény. A városklíma a kisugárzási inverziónál is összetettebb, bonyolultabb jelenség. Az lehetséges, hogy a környéked és a Ninovarga által lefotózott növények hasonló időben kezdtek el virágozni, ám nem szabad elfeledkezned, hogy speciális ponton laksz, óriási hőszennyezéssel, kedvező domborzati pozícióval és totális déli lejtővel, míg abban a térségben a legnagyobb város sem népesebb néhány ezer főnél. De ha azt figyelted meg, hogy ugyanott tart a természet Zalában, mint nálad, a kérdésem az lenne, hogy egyetértesz-e azzal, hogy a magyar éghajattani leírások atipikus pontokra telepített mérőállomások adatain és igénytelenségen alapulnak?
Előzmény: grifi (468)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 533
Ott sem igazán mediterrán hatásról, hanem a gyakori főnhatásról és különböző domborzati és légköri jellemzőkről beszélhetünk. Gyakorlatilag az általam bemutatott térképeken lévő jelenséghez van ennek köze, csak éppen ezek a tényezők ott érvényesülnek legjobban. Én nem azt állítottam, hogy tavasszal nálam ugyanott tartana a természet, mint arrafelé, csak azt, hogy országos szinten nem jellemző, hogy az "elmaradottabb" területek közé tartozna térségem a "kitavaszodást" illetően, hanem inkább ellenkezőleg. De kár is volt a témát ártatlanul megemlítenem, egyrészt azért, mert ilyen indulatokat generált, másrészt azért, mert sokakban megerősítheti a magyar éghajlattan hibás klímaleírásait és azt hihetik, hogy ezen a kontinentális, domborzatilag viszonylag homogén, nem nagy észak-déli és kelet-nyugati kiterjedésű medencén belül lenne bármiféle lényeges  különbség egyes nagyobb térségek éghajlata között. Hiszen itt pont azon munkálkodunk, hogy ezeket a tévhiteket leromboljuk, és ráirányítsuk a figyemet, hogy kizárólag helyi, domborzati viszonyok befolyásolják a füge meghonosíthatóságát  és a más gyümölcsöket virágzásuk idején érő fagykár létét, nemlétét, mértékét! Sőt, mint már leírtuk, az utóbbiaknak éppen a késői virágzás az előnyös ebből a szempontból. Mindezek ellenére én a kis térképeimmel is a sztereotípiákat kívántam lerombolni, mert sejtéseink és megfigyeléseink szerint általában egy kezdődő felmegedés, vagy nyugati, délnyugati áramlás esetén sokszor a térképeken látható vonal rajzlódik ki. A kedvezményezett térségekből Budapest és Pécs, Baranya is már gyakran látványosan kiesik. Budapest belterületén mindent felülmúló hőszennyezés van jelen, így az ottani növények mindenkit magasan előznek. Elég valószínűtlen, hogy bármely más helyen előrébb járjon a természet. A pesti Füvészketben már második évben azt látom, hogy a japánnaspolya tele van tavasszal gyümölccsel. Ez azt jelenti, hogy a belváros még az észak-olasz térségeknél is kedvezőbb adottságokat élvez! Ellenben számos Budapest határában lévő tereppont kifejezetten előnytelen fekvésű. A korábbiakban is kiderült, hogy az ismert nógrádi fagyzugokhoz hasonló domborzati pontok vannak jelen Budapest mellett! Régen sokat jártam Gödöllőre és ott szemmel látható elmaradást tapasztaltam nem csak Bp., de az én fáimhoz mérten is! Ezt CBNora beszámolója is megerősítheti. Hasonlót figyeltem meg Budakeszi, vagy Törökbálint esetében is. A legutóbbi télen a fagyos decembert követően mi már egy hete elfelejtettük a havat, amikor Pest felé indulva már pár kilométer múltán is összefüggő hótakaró volt jelen, és még a XI. kerületben is számos nagy összehordott hókupac éktelenkedett, a füvön pedig még éppen összefüggő hótakaró.
Előzmény: Törölt nick (464)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 532

Kedves Spataki!

Nagyon jó a meglátásod, ehhez még talán annyit fűznék hozzá, hogy minden "új" növény meghonosítását olyan ellenállás övezi, ami az '50-es évek citrom-, narancs-, gyapottermesztési kudarcaiból következik. Holott ezek előre garantálható sikertelensége és szakmai megalapozatlansága élesen ellentétes az általunk meghonosítani kívánt növények nagyon is reális sikereivel. Még él az emberek fejében annak a korszaknak az irracionalitása és ezért a mi szándékainkat primitív módon ezekkel egy kalap alá veszik, hibbant idiótának bélyegezve mosolyognak rajtunk, pedig nem tudják, hogy saját fafejűségük mitől is fosztja meg őket!

Előzmény: Spataki (462)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.02 0 0 531
Kedves aiol19!
Köszönöm szépen, hogy létrehoztad. Mert itt találtam egy goji információkat.:)
Előzmény: aiol19 (530)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 530

Kedves fórumozók!

Nem gondoltam volna, hogy rövid nyaralásom ideje alatt megint ilyen komoly indulatok fognak elszabadulni! Úgy látszik, ez nálunk kikerülhetetlen, akármiről is legyen szó. Én annak idején ezt a topikot azért hoztam létre, hogy itt tárgyilagosan, szakmai vonalat követve, személyeskedésektől mentesen lehessen megvitatni a klimatológia kérdéskörét is, és hogy együttes erővel tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a tárgyalt növényfajok terjesztéséért. Itt szinte nincs is "off" téma, a másik topikra belinkelt képeket is nyugodtan betehette volna ide Grifi, különösen annak tükrében, hogy azok a képek és a hozzájuk fűzött magyarázat sokkal inkább ide passzol. Jobb ötletek és lehetőségek híján én a magam részéről úgy csinálok, mintha az említett konfliktust nem létezőnek tekinteném és a következőkben tárgyilagosan kifejtem véleményem a vita tárgyával kapcsolatosan. És egyikőtöknek sem kell elmenni, feltéve, ha a nyílt ellenséges indulatot megtartjátok magatokban! Tudom, hogy annak idején épp egy ilyen kivonulás generálta ezen topik születését, de annak bőven volt tárgyilagos, szakmai oka is, Ninovarga már régebben is tervezett egy hasonló lépést az ellene irányuló indulatoktól függetlenül.

Előzmény: grifi (482)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.02 0 0 529
Vali, köszönöm szépen, hogy segítettél! :)
Előzmény: Mattheeew (528)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.02 0 0 528
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.02 0 0 527

A gojibogyót nem ismerem, olvasva a hozzászólásokat, lehet hogy nem is fogom megismerni:)

Ellenben fügével kapcsolatos mondanivalóm van.

Cserépben nevelgettem egész nyáron a tavaly dugványozott, kül. forrásból származó fügéket. Letettem egy megfelelően napos helyre őket. Ott növögettek elég szépen, azok között van, amin már termés is megjelent.

Az egyiket arrébb akartam tenni.Előszőr nem értettem, miért nem akar mozdulni a cserép.Kiderült, hogy az alján levő lyukakon a gyökerek kiszöktek, és szépen tovább mentek a talajba és kapaszkodnak.Némelyik egész komoly gyökeret eresztett, ásóval kellett kiásni a cserép alatti földdel együtt.

Mert a jelenség arra késztetett, hogy kiültessem őket a végleges helyükre. Ezt amúgy is tervezgettem, de bizonytalankodtam.

Hát, most részben túl vagyok a 2. éves konténeres csemetéim kiültetésén. Azért így utólag legalább, megkérdezem, hogy jól tettem-e, amit tettem.

Jozsó! Neked rengeteg fügéd van cserépben, mit szólsz ehhez? A tieid nem növik ki a helyüket?

Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 526
Szia ribairobi!
Hát sokat eszünk akkor rossz körzérzet lehet.
És a fogyasztóvédelem azt nem tom pontosan. Majd kiderül.
Előzmény: ribairobi (525)
ribairobi Creative Commons License 2008.09.01 0 0 525

ok olvastam én is.. de mi van ha többet eszel? a levelet megirtam holnap reggel elküldöm csak még ki kell találni kinek küldjem fogyvédö az ok antsz is és még a MSzh élelmiszerlánc biztonsági elnökhelyettesen gondolkozom jobb öltetem nincs hogy biztos legyek a dolgomban. esetleg ötlet?

Előzmény: Mattheeew (524)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 524
Azt hallottam, hogy 10 gramm naponta a jó körérzetért!
Előzmény: ribairobi (523)
ribairobi Creative Commons License 2008.09.01 0 0 523

szia  M .

bennem is megfogalmazodtak a gojival kapcsolatos kérdések , ezért is kezdtem forumozni , de látom pontos info itt sincs ..

ugy döntöttem a régi jol bevált hivatalhoz fordulok ök már sokat segittettek nekem

/ fogy. védelem/ a héten megirom nekik a levelet , mert elég bizonytalan vagyok a goji fogyasztásában . valahol mérgezö valahol csodabogyó . Gondolom kis mértékben tényleg jot tesz a szervezetnek , de mennyi az a kis mérték?

mert ugye nincs kedve az embernek 3 kg gojievészet után az intenziven ébredni.

tájékoztatlak a fejleményekröl remélem 1-2 héten belül

Előzmény: Mattheeew (522)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 522
Nem tudok elküldeni a képemet. :S
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 521
Nemrég mentem be a hozzászólásba. Úgyhogy majdnem kezdő vok. Kb. 4 hete ültettem a Goji-bogyót és katalógusból rendeltem. :) Szeretném mindenki megosztani az információkat. Köszönöm szépen mindenkinek! Ja és küldök egy Goji-bogyómat. :)
Előzmény: Mattheeew (520)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 520
Találtam egy kérdést meg egy választ.

K.: Goji bogyó növényt vettem és szeretném tudni ehető-e a termése és hogyan kell gondozni a növényt. Igaz-e, hogy a kínaiaknál ehető, nálunk mérgező a termése?

V.: A Goji bogyó, vagy lícium gyümölcs (hivatalosan ördögcérna; Lycium barbarum) Ázsiából származó cserje. Kínában valóban évszázadok óta használják, mint gyógynövényt, Európában azonban erős hatóanyagai miatt (beléndekhez és nadragulyához hasonlóan), mint mérgező növényt tartották/tartják számon.
Túlzott fogyasztása ezek alapján negatív hatással is járhat, ezért mindenképp körültekintően kell fogyasztani.

Nevelése nem okozhat gondot hazánkban, hiszen igénytelen, szárazság- és várostűrő cserje, ezért is ültetik gyakran támfalak, védősövények sokat tűrő növényeként.
Előzmény: Mattheeew (519)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 519
Sziasztok! Nyugodjatok meg! Remélem a Goji bogyó nem mérgező, hanem ördögcérna mérgező. Sztem nehezen megkülönböztetni inkább a termés alakját tudom.

Mire jó ez a Goji-bogyó?:

- Erőteljes antioxidáns, ami segít megelőzni a korai öregedést.
- Immunrendszer építő. Fiatalabbnak fogod érezni magad, és úgy is fogsz kinézni.
- Segít fenntartani egy egészséges vérnyomást, és erősíti a szívet.
- Segít javítani az emlékezőképességedet.
- Segít fenntartani egy normális vércukor szintet, és az egészséges koleszterin szintet.
- Segít fellendíteni a szexuális működést, és kezelni a rendellenes szexuális működést.
- Elősegíti a fogyást.
- Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
- Segít enyhíteni az álmatlanságot, és javítani az alvás minőségét.
- Segít javítani az étvágyat és az emésztést.
- Segít fenntartani a szem egészségét, és javítani a látást.
- Segít csökkenteni a rák kockázatát, és segíthet megakadályozni daganat kialakulását.
- Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést.
- Enyhíti a változó kori tüneteket.
- Segít megelőzni a reggeli rosszullétet terhesség idején.
- Javítja a termékenységet.
- Segít erősíteni a csontjaidat és az izmaidat.
- Csillapítja a stresszt és az idegességet, és elősegíti a vidámságot.
- Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket.
- Csökkenti a szabad radikálisokat.
- Segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában.

Ördögcérna*jellemzői: *Ezt ne egyétek meg, mérgező okozhat!

- Pupillatágulat
- Nyálkahártya kiszáradás
- Szapora szívműködés
- Izgatottság
- Ritkábban légzésbénulásos halál
Előzmény: valila (518)
valila Creative Commons License 2008.09.01 0 0 518

Sziasztok!

Bardock, szerintem ebben a kérdésben (ehető-mérgező) csak érzelmi
alapon tudunk "igazságot" tenni, mivel olvashatsz a gojiról pro és kontra
ilyet is, olyat is.
Én hiszek abban, hogy nem engedték volna kereskedelmi forgalomba hozni,
ha ártalmas az egészségre.

Valahol a neten ezt találtam róla:

"A világ második leggazdagabb C-vitamin forrása! (az elsõ a Camu Camu)
A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az õsi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, 21 ásványi anyagot( többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban! A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz."

Előzmény: Bardock (517)
Bardock Creative Commons License 2008.08.31 0 0 517
Sziasztok!
Éppen két hete gondolkodtam el azon hogy a katalogusból rendelt goji bogyó kisértetiesen hasonlít az ördögcérnára. Abban már biztos voltam, hogy rokonok de tényleg ugyanaz a kettő? A levelek alakja kicsit különbözik,de ugyanakkor virágzik és a virágok nagyon hasonlítanak egymásra liszharmatra mind2 érzékeny egyszóval elég gyanus. Persze nem biztos, hogy ez bármi rosszat jelent elég ha csak a paradicsomra és a burgonyára gondolunk elég közeli rokonok termésük kinézetre hasonló csak éppen az egyiké mérgező. Jól jönne pár hozzáértő szava úgyérzem.
Előzmény: Mattheeew (509)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.31 0 0 516
Azok az őszibarackfajták, amelyekről szó volt, nem csak a tafrinára mutatkoznak rezisztensnek, hanem minden egyéb betegségre is. A kis kísérleti ültetvényben nincs semmilyen permetezés. Azokat a fákat, amelyek bármilyen kártevőtől megbetegszenek, egyszerűen eltávolítjuk, gyökerestül kinyűve őket, traktor segítségével. Most már nagyon szépen kezd kirajzolódni, hogy melyek azok a fajták, amelyek eléggé ellenállóak. Úgy tűnik, az eddig szerzett tapasztalatok alapján, mintha a késői érésért felelős tulajdonságokhoz inkább kapcsolódnának azok a jellemzők, amelyek a rezisztenciáért felelősek. Az eddig teljesen hibátlanul (tafrina esetében szinte egyetlen fodor nélkül) vizsgázott fajták későiek, vagy extra-későiek. Az utóbbin október végi(!) érést kell érteni. Egy másik nagyon jó ellenállónak mutatkozó fajta most érik, ami már szintén későinek minősíthető.
Ezek a fajták mind olasz eredetűek, de nem licenccel védett, bejegyzett fajták, hanem vidéki szelekciók. Ott már egy, a miénkhez hasonló gyűjtői munka eredményei. A szaporításukról és forgalmazásukról egyelőre nem volt szó, legfeljebb egyénileg lehetne róluk szemezni.
Előzmény: halihalihó (513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!