Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Te most tényleg engem akartál felvilágosítani arról, hogy Jani, hogyan hozott létre egy egyesületet?????????
Kezdjük ott, hogy nem Jani egyesülete, hanem a Magyar Óriás nyúlé!!!!!!!!!!! (Mea culpa János!!)
Megint más kérdés, hogy egy szakmailag felkészült ember dolgozott és küzdött érte annyi viszontagságon át és lett a vezetője! De nem azért dolgozott, hogy uradalmat csináljon, hanem, hogy megmentsen egy fajtát!!!!!!
Az alakuló üléshez előtt sem ártana tisztában lenni azzal, hogy van 10 garantált személy, akire lehet számítani aztán nyílvánosan toborozni! De persze, Te már nyakad töretnéd mielőtt egyet lépnél! Nem tudod, Te még, hogy kikkel és milyen eszement harcokat kell vívni!!!!
Szerintem elég lenne egy kis klub féleséget összehozni egyenlőre. Ahol csak saját részre tenyésztgetnénk! Tartanánk összejöveteleket, és majd ha lesz annyi állat meg tenyésztő akkor lehet feljebb menni! Én tudom támogatni nypmtató papírral és abba tintával, mert hogy ez sok papírmunkával jár!!
Azt hiszed hogy N.Janinak ripsz ropsz lett egyesület! Egyszer benne volt a Kistermelők lapjába és jöttek az emberek!
Te úgy is "bejáratos" vagy a kistermelők lapjába, miért nem hírdettél/hírdetsz egy alakúló gyűlést! Szerintem ha mindenki dobna be egy kis anyagit akkor el lehetne indulni! Az én érdekem is hogy meg maradjanak a Magyar fajták!
ÉN TÁMOGATOM AZ EGYESÜLET LÉTREHOZÁSÁT!!!!!!!!! Még valaki???
Van lehetőség, meg esély is, de ehhez ember kell!!! "Egy fecske nem csinál nyarat", deeeeeee egy fecske után jön még egy és még egy aztán már egy egész nagy csapat lesz!!!! Én ezt vallom, csak találjam meg végre azokat az elhivatott embereket, akik valóban tenni is akarnak az ország állattenyésztéséért és nem csak a zsebük hajszolja őket!
Pont ezen a néve, hogy Magyar Parlagi tyúk nem lehet semmit tenni! E néven az MGE ergo KÁTKI (kettő majdnem ugyan az) a fajta fenntartó és Ő mondja meg, hogy mit hol merre meddig!!!! Egy kicsit bonyolultabb ennél a dolog, erről N. Jani beszélhetne! Fajta tenyésztési program bejelntése stb. stb. stb. Nem egyszerű! Első lépésnél a nyakát törik az embernek, ha nem figyelmes!!!!!!
Ez örület hogy a kis embereket elnyomják pedig nem kéne ezt csinálnia hisz lehet egy két emberkének sokal jóbb álománya van mint a KATKI-nak.Lehet hogy ez erösnek hangzik de ez tény.Még a héten teszek fel olyan képeket amire kiváncsi vagyok mit mondasz.Akkor nincs esély hogy egyesületett alakitsúnk?Nem mint öshonos .Lehetnénk magyar parlag tyúk néven esetleg vagy te hogy látod ?Vagy látjátok ez szól a töbieknek is.A KÉPEK a baromfikrol olyanok lesznek hogy megdöbentök.
Pedig létzett!Sajnos le kellett vágnom.Bizony közvetlen ellés után leadta a 7-7.5 l tejet naponta.Az is igaz a gidákat nekem kellett felnevelnem mert a(ahogy irod)a csöcseit a füldön huzta ,azt a picik nem találták!De jó szórakozás volt 3-akat felcumiztatni, háromóránként.(mivel rendszeresen annyit ellett).Előhasiba 2-őt azt még felnevelte ,de a második ellésnél nőtt meg annyira a tőgye.Egyébbként egy egyszerü parlagi(mix)kecske volt.
Jobban köszi! A héten mennem kell Pestre vizsgálatokra, remélem oké lesz minden.
Amikor elhunyt az öreg, minden madarát széthordták! De nem családokat vagy színeket vittek úgy össze vissza mindet, mire megtudtam már késő volt az egészet megmentettem volna, hosz több mint száz madárról volt szó és külön vérvonalakban! Nagyon sok munka volt velük és oda lett az egész! Hozzá nem értők kezébe került az összes!!!! :(
Volt kezdeményezésem erre is!!!!! Rám legyintettek többen! Pedig tenyésztési terveket, pároztatási módokat, teljes takarmányozási és tenyésztési programot készítettem, de nem! A KÁTKI az úr ebben is! Kicsinálták a pulykás ötleteim is! MGE a fajta fenntartó, Ő kapja a lovét így ki is nyírja azt aki konkurencia akar lenni! Én az erdélyit nem így ebben a formában akartam megtartani! Egy már elhunyt idős kolléga évtizedek óta szelektálta súlyra az állományát, de már az apja is ezt csinálta! 6 kg-os kakasi is voltak, úgy, hogy soha nem keresztezett! Nem fogadták el Erdélyinek! hiába volt tökéletes a nyak, sárga a láb, túl nagy volt!!!!!!!!
Kb. annyi sajt lesz, de ez annyi mindentől függ. Pl az állat takarmányozásánál kezdődik, hisz az befolyásolja a tej beltartalmát! Aztán a fejés minősége a tej "szennyeződése" csíraszáma! Végül ki ne maradjon a tej oltó minősége! Nekem volt, hogy 10l tejből csak 0,5 kg sajtom lett, mert a patikában elég vacak oltót kaptam! Pár sajtot megcsináltam, mire megtanultam, hogy melyik patikába járjak az oltóért!
Hát a racka nem fogja behízni (ha gyimesi, ha hortobágyi) a petevezetékeit attól nem kell félned! Ha van elég mozgási lehetősége, nem kell koplaltatni. Legelő fű mellett pici abrak, de még az sem kell, hisz a pusztában sem kap. Az abrakot télen ne vedd el tőlük, hisz a szénhidrát fűti, tavasszal majd leadja, ha lesz rajta plusz, de mondom e fajtára nem jellemző, hogy behízza magát!
Persze, ha semmilyen gazdasági jellemzőt nem nézek mindegy, hogy mikor pároztatsz, de minden féle képen azt javaslom, várd ki az időt, mert az állatnak egészségügyi szempontokból is jobb!
Na, s hogy sikerült? Mennyit ad egy cigája? Fél litert?
A kecsókat (3 anya) nyár óta minálunk én fejem, könnyen beletanultam, ha lassan elapadnak, tán már hiányozni is fog, hogy nem csöcsörészhetem őket fél évig! :o)))))))))))
Sima parlagiak, napi 1,5 litert adtak egy fejésre fejenként. Jövőre, ha minden jól megy már négyet fejek, mert beszáll az egyik anya lánya is....talán a tej mennyisége is több lesz, mert ezt az egy fiatalt leszámítva, mindnek legalább második ellése lesz.
Hallottam 5-6-7 literes kecskékről is -keverékekről (alpesi, núbi), parlagiakról- de ezeknek egy része túlzás (szerintem), amelyik meg igaz -volt kép is, elképesztő méretű, szinte földig érő tőgyről- az meg nekem már-már természet ellenes, őszintén mondom, nem is szeretnék az udvaromba ilyen "szilikon-csodát" ;oDD, de azzal azért kiegyeznék, ha a 1,5 liter helyett 2,5-t adnának a "csajok".
Valami ilyesfajta válaszra számítottam, köszönöm! Most már csak az a kérdés, hogy hogyan tudom megállapítani, hogy elhízott-e vagy sem? Csak szénát adjak neki, illetve szezonban legeljen, vagy azért kell egy kis abrak is? (Eddig csak legeltek, meg naponta ketten kapnak összesen fél liter magot. kukoricát/árpát) Hagyjam el a szemest és szénán, zöldön nem fognak elhízni?
Nálunk a juhoknak nincs gazdasági jelentősége (akkor nem gyimesit vettünk volna), kedvencnek tartjuk őket, illetve a szaporulat növendék korban menne konyhára, vagy eladásra.
Viszont a hús miatt, illetve, hogy a kisbárányok születése, cseperedése, játszadozása okozta örömért szeretném, ha minden évben lenne szaporulat, de nem probléma, ha 2013 lesz az első év, kiskecsik úgyis lesznek, azoknak ugyanúgy lehet örülni! :o)
Meg kéne probálni egy egyesületett öszehozni az öshonosoknak.De úgy vetem észre hogy Krizsok úr már csinált ilyet és nem jött össze .Mi volt a baj?Ha szabad érdeklödni?