Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Én is úgy tudom, hogy a menetirány szerinte jobb vágány. Amúgy Déli és Kelenfüöld között meg azon a vágányon mennek a vonatok, ahol éppen könnyebb küldeni. Sokáig nem küldtek Kelenföldre a jobb vágony vonatot, mert Kelenföld jobb bejárati jelzője állandóan visszaesett hamisfogaltság miatt, és csak bejárati vágányútnál.
Hááát...most nem igazán tudom, hogy melyik utasításban (csak amatőr vagyok, nem szakmabeli ! ), de én biztosan olvastam olyasmit, hogy a helyes vágány Magyarországon a jobb, kivéve... és itt volt egy felsorolás, hogy hol nem az (azt hiszem Rákos-Keleti és Kelenföld-Déli benne volt, de majd a hozzáértők kijavítanak.) Mindenesetre nekem ebből az jött le, hogy az adott vonal/vonalszakasz tulajdonsága, hogy ott melyik a helyes vágány, s az nem függ a menetrendtől.
Keleti és Rákos között a vonatok mindig a helytelen vágányon közlekednek, vagyis mindig az 1. vágányon mennek Rákos felé és a 2.-ikon a Keleti felé. (Elvileg a Déli és Kelenföld között is helytelenben mennek, de ott gyakran vannak kivételek.) Itt viszont kizárólag vágányzár ill. baleset esetén mennek a helyes vágányon. Így volt ez pénteken is, amikor a Keletinél történt baleset miatt csak erre a vágányra tudtak érkezni a vonatok.
(Mikor aznap Kőfelsőn fotózgattam és megláttam a 2. vágányon az "álló kijáratot" egyből arra gondoltam: a Keletinél valami baj történt... )
Az nem szokatlan, hogy a 2.vágányról indul a vonat? Mivel itt általában az 1. vágányról indulnak, viszont kitérőbe jár ki ami itt csak azt jelentheti, hogy Rákost a felső bal vágányon éri el (remélem nem írtam túl nagy hülyeséget).
Kőfelső, végpont felöli kijárat (a 2. vágányon áll a kijárat!).
A két képet egymás után kell nézni oda-vissza és akkor látszik, hogy milyen jelzést adott a jelző. A lépen van valami szokatlan, igen ritkán előforduló szituáció.
Na mi lehet az? (annyit elárulok, hogy a Bóbónak semmi köze hozzá)
Tapolca-reptér váltójának Tapolca felé van a csúcsa, így Lesence felől gyökirányban érintik a vonatok. A váltó elektromos állítású, helyileg egy dobozból kezelik, amit Tapolcáról engedélyeznek. Onnan tudják a jelzőt vörösre állítani. Amúgy van ahhoz a vágányhoz egy rámpa, és kiválóan alkalmas tankok vonatra helyezésére, mivel a laktanya bejárata előtt van közvetlenül.
Elöző állomás útján értesiteni kell a vonatot hogy a Szolgálati menetrendtől eltérően fog az állomásra bejárni.Ha nem sikerült az értesités a bejáraton meg kell fogni és szóban kell értesiteni a bejárat irányáról. Igy kerek a dolog!
Fogalmam sincs. Hogy őszinte legyek, erről max, ha az F.1-ben olvastam gyakorlati szinten passz. De egy fényjelző nem olyan, mint egy alakjelző, fényt lehet jóval távolabbról is irányítani...
Nem biztosított jelző esetén sehogy, bejáraton vörös és sárga van. Benne van a szolgálati menetrendben, hogy mikor, hova kell bejárnia. Ha a haladó vonatot az állomáson meg kell fogni, vagy az egyenesbe járó vonatot kitérőbe kell hozni, akkor azzsem a forgalmista tartozik először megfogni a bejáratnál, majd miután az mv adta a két hosszú jelzést, hogy megállt, akkor húz jelzőt és a vonat óvatosan bejár.
Ez jó kérdés:-) Amúgy szerintem itt arról van szó, hogy ez a jelző gyökirányból fedezi a kitérőt, és ott csak annyit kell közölnie, hogy szabad vagy tilos az áthaladás a fedezett ponton, ugyanis kitérőzni nem is tud abból az irányból.
Ez Tapolca, Lesencetomaj felőli első előtréköze. Azért csak két fénye van, mert Tapolkára Ukk felől csak kitérőbe lehet bejárni, és azért vörös az árbóc, mert fedezi Tapolca-Reptér kiágazást, vagy mit. (Lényeg, hogy egy váltó van ott. Hasonló Nagytétény Albertfalva felőli előtérközéhez)
Igen, mármint van nem bizt. térközjelző...Azt, hogy milyen működésű, nem tudom. Talán félautomata, tehát a vörös automata jelenik meg, míg a szabad jelzést kézileg kell adni.
A Te képed valószínűleg egy Lesencetomaj és Tapolca közötti automata térközjelzőről készült, szelvényszám szerinti megjelöléssel. A korábban látott 23-as térközjelző pedig nyilván egy Siemens-blokkos térközbiztosítás része, Soprontól(?) indított folyamatos páros/páratlan jelzőszámozással.
A vonatjelentő térközjelzők továbbhaladást engedélyező jelzése mindig zöld. Sárgával a Szabadot a nem biztosított bejárati jelzők adják.
(ezek a jelzők nem részei a sebességjelzési rendszernek, bár jelzési képeiket abból deriválták, de azok elnevezése és a végrehajtandó műveletek eltérnek a sebességjelzési rendszer által sugallttól)
Gyerekek, a képen egy nem biztosított térközjelző látható, amint épp vörös jelzést ad. Mivel azonban ez a jelző egy előjelzőre ad előjelzést (ami mellett mindig max. sebességgel haladhat el a vonat), a másik optikája kivételesen zöld (egyébként csak sárga lehetne). És ugyanezen okok miatt az árbócán folyamatosak a csíkok, mintha biztosított jelző lenne.
Jelen téma kapcsán azonban az a lényeg, hogy nem jó helyen van a vörös optikája, mert MÁV főjelzőn annak alulról a másodiknak kell lennie.