Egyik sem. Miért lenne selejtezve? Hiszen csak a vak nem látja, hogy már olykor-olykor előszezonban is kevés a négy komp, hát még főszezonban.. Nem beszélve arról, hogy nagyon divatos lett mostanság koncerteket, gasztroeseményt, rádiós műsort, spinninget, zumbát, futóversenyt, főzőversenyt, stb. stb. balatoni kompokra szervezni..
A Balaton vízszint ingadozása a szélső értékek között olyan max 60-70 centi körül van, a Dunáé sok méter.
A Balatoni kompok a függőleges orrukkal egy függőleges partfalhoz állnak, kb másfél méter magas fedélzeti szinttel és a víz alatt egy sérülékeny VSP hajtással. A Dunán (és a többi folyón) egy lapos, lassan mélyülő, vízszintes ék alakú orral és egy hosszú nagy rámpával és védettebb helyen lévő propulzióval állnak rá egy kibetonozott rézsűre, a szélsőségeket leszámítva mindegy milyen vízállásnál. Nagyon nagy vonalakban.
Az új kompok után melyik kettő lesz selejtezve? A két legrégebbi a Kisfaludy és a Kossuth? Selejt lesz vagy új élet a Dunán? Pl Visegradnal pl fejlesztés lenne egy selejtezet balatoni komp a mostanihoz képest.
Kár érte. Balatonon különlegesség volt. Nem nagy, mégis tágas. Legalább az orrába ki lehetett ülni. Nemszólva az "alagsori" életképekről, meg a legnagyobb attrakció, a független megjajtású lapátoskerekek! Forgó dísznek tervezték, de normális időkárás során szépen vitte a hajót a maga jellegzetes hullámaival. S csavart csak rossz idő esetén vetették be. Namost ennek vége, ha a Dunára kerül. Állandó csavarhajtás kell, ami suta látvány. Számomra sokkal érdekesebb volt egy low rider vizibusznál, még ha újabb is.
Muzeum volt benne. Makettekkel, dokumentumokkal, meg eletkepekkel, pl. hajoacs, kisfiu lesi a kulcslyukon, ahogy a szomszed fulkeben fesulkodik egy csajszi, matrozok laktere, ilyesmik. Meg lehetett latni, ahogy forog a lapatkerek.
De el fog veszni a sok többi között, ott Füreden legalább kiemelkedett, meg ott eleve kevesebb hajó jár, bar komoly versenytársai voltak, azert volt rá érdeklődő. Sajnos sosem mentem vele, a belső zárt tere milyen volt?
További probléma a jobbparti provizóriuma, ami a mederben áll. Az csak hab a tortán, hogy a híd a csatorna kanyarulatában fekszik. https://goo.gl/maps/69oRiuueZpSKT2o66
Urak, a Fortepan 122015-ös képen (1920-ból) egy platós vasúti kocsin egy gép látható, mégpedig szerintem egy hajóba való gőzgép. De nem akármilyen, függőleges, 6-hengeres kompaund gép. Ilyen nem sok hajóban lehetett a Dunán, szerintem egy közepes tengeri hajóé. De 1920-ból, Magyarországról? Vajon mi lehet ez?
Beatrix elmondta a TV riportban, hogy csak nagyon keveset engednek le a 126 cm-ből, azt is lassan, elhúzva.
De ha civil vélemény az, hogy NE akkor ne.
Zárják be a vízügyesek a Sió zsilipet Siófoknál.
Ha pedig a 126 cm-t, vagy többet egy erősebb szélvihar átfújja és Balatonfenyves bokáig vagy bokán felül vízben áll majd, álljon ki a fő-fő vízügyes a TV kamerák elé és csak annyit nyilatkozzon :
Ezt úgy tessék olvasni, hogy az a Lombár Gábor nyilatkozta a Balatoni Szövetség elnökeként, aki Balatonfenyves polgármestereként korábban a legtöbb problémát kapta a nyakába a magas vízállásnál bekövetkező szélviharok, kilendülések alkalmával. Respect.
A mélyfekvésű Balaton-parti települések helyzete, és a Balaton jelenlegi vízállása sem indokolja, a turizmus érdekeit pedig nem szolgálja, ha fokozzák a vízeresztést a Sió-zsilipen – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal csütörtökön.
Valójában élesben tesztelik a siófoki hajózózsilipen keresztül történő vízeresztést, ami az új mű egyik extrája. Teszik ezt azért is, mert ismereteim szerint a vízeresztő még nincsen beüzemelve. A hajózás kérdése ebben a helyzetben nem szakmai, hanem politikai döntés kérdése, hiszen az ahhoz szükséges vízmennyiség messze túlmutat a szabályozási mennyiségnél, illetve jelentősen az elérendő szabályozási szint alá viheti a tó vízszintjét.
Ha az agyatlan indexes hülyepicsa mondjuk ellátogatott volna ide (ha már az OVF dolgait képtelen megtalálni), akkor tudná, hogy kb november óta folyamatosan emelkedik a vizszint és itt még a nyilvántartási anomáliák is nyilván vannak tartva.
Egyrészt nem épült, másrészt elképzelni sem tudom, ez miért érdekelné az osztrákokat. Szerintem előbb jogszerűen kell tiltani, hogy valahol ne lehessen megállni.
A cikkből:"Győrben pedig nemzetközi hajóállomás épült; ez utóbbi költségét a Mahart saját forrásból finanszírozta.
Fontos, hogy növeljük a kikötési lehetőségek számát, persze ennek Ausztriában majd nem örülnek, de jó hír, hogy több hajótársaság már érdeklődött a kikötési lehetőségek iránt – nyilatkozta a Mahart vezetője. Hozzátette: a fejlesztést a Győr–Gönyű zsilip teszi lehetővé, amivel hajózhatóvá vált Győrben a Duna."
Két kérdés merült fel bennem a győri kikötővel kapcsolatban:
Akkor kikötés a Rábán már nem lehetséges ezentúl?
Miért nem örülnek ennek Ausztriában?
Kisalföld korábbi cikkéből: a Dunakapu térnél álldogáló Westy étteremhajó mellett három kikötőt is kialakítanának. Egyet a sétahajóknak, egy nagyobbat a Nagy-Dunáról Győrbe látogatók turisták járműveinek, egyet pedig a magán- és egyéb kishajóknak.
A nyomaték mellett a lényeg az AWD, az összkerékhajtás, hiszen a meredek pályán szükség volt minden tapadási erőre, hogy meglegyen a vontatási erő alapja.
A tó hatájos üzemrendje szerint 120cm+5%-nál, vagyis 126 cm-nél kell nyitni szabályozási okból. Minthogy a hajózással kapcsolatban extrém időtartamok és ezzel járó extrém vízmennyiségek is elhangoztak, szerencsés lenne, ha a hajózás és a szabályozási vízeresztés egybeesne. Kérdés, hogy lesz-e erre hajlandóság...
Érdemes megfigyelni, ezek rendkívül speciális célra készültek. Áttételesek, kifejezetten extra nyomatékra hegyezve. A szerkocsik kerekei is meghajtottak! Meredek, hegyi pályák leküzdésére tervezték. (Mellesleg a nálunk csak volt, máshol még működő gőz fogasok is ugyanígy áttételesek. Itt nem a sebesség az első)
Ami érdekes, hogy nem a mozdonyoknál "szokásos" gépek dolgoznak, hanem a csavargőzösök gépeit adaptálták.
Van ilyen példa, de úgy láttam, hogy a fejlődés iránya inkább fordítva volt. A hajókon sokáig csak függőleges gőzhengereket építettek be, mert attól tartottak, hogy a hengerfalon alul erős lesz a kopás. A mozdonyokon viszont szinte már az elejétől fogva vízszintesen állt a gőzhenger.
Más tekintetben is nagyon eltért a fejlődés. A mozdonyokon igen korlátozott térfogatban és súlyban minél nagyobb teljesítményt kellett kifejteni. A teljesítmény korlátja a gőzgépeknél alapvetően az, hogy mennyi gőzt tud fejleszteni a kazán. A gőzmozdonyok kazánja így az intenzív gőzfejlesztésre lett optimalizálva. Emiatt a kipufogó gőzt a huzat fokozásához használták fel. Ennek a következménye az, hogy a mozdonyoknak sok vizet kell vételezni. A hajóknál a hengerből kikerülő gőzt lecsapatták és a visszanyert vizet tisztítás után újra felhasználták (a tengeren a sós vizet úgysem engedhették be a kazánba). Emiatt a hajók gőzgépének sokkal jobb volt a hatásfoka. De még így is a 19.szd.-ban a tengeri teherszállítás közel 1/3-a a gőzhajók számára szükséges szén szétterítése volt, szerte a világ kikötőibe!
"Az Odessában állomásozó Bodrog”-on kívül a többi hajó június 1-én Chersonban egyesült, hogy leltári és elszámolási ügyeket rendezzen és a monitorok tengertálló képességét az újonnan érkezett felszereléssel növeljék. Az átkelésre használt különböző típusú csónakiránytűk helyett likvid tájolókat szereltek fel és mindennemű készletet kiegészítettek. Június 5-én a »Kőrös« visszaindult állomáshelyére a Bagba és ugyanaznap elérte Nikolajevsket. Június 7-én a Dnyeper beutazására küldött »Szamos«, Kamienka és Kacharovka érintése után, Nikopolban megállt. A Dnyepr hajózási útjának kitűnő megjelölése és a »Bosna« előbbi útján készített térképvázlat alapján a monitor kalauz nélkül hajózott és tovább haladt volna Alexandrovskig is, ha Nikopoltól felfelé fekvő némely gázló vízállása nem intette volna elővigyázatra. Az a veszély állt fenn, hogy az Alexandrovskot elért »Szamos«, további apadás esetén nem tudna onnan visszatérni Chersonba és az egész nyári kisvíz idejére Alexandrovskban reked. A »Szamos« ezért Nikopolban befejezte útját."
A DOROG-ot 100% bizonyossággal nem selejtezték le 1993-ban.
1994 augusztusában még vontatott (forrás: Hajós Napló), a Binnenschifferen pedig 1996 szeptemberi képek is vannak Passau előtt.
Persze a '96 már lehet túlzás, mert a német kollégák archiválási magatartása gyakran oldódik fel a gondtalankodás jótékony mezejében, de a Hajós Napló 1992 óta egyetlen percet sem téved, azaz legkorábban 1994 augusztusában nyúlhattak hozzá selejtezési céllal.
Csak azért került rá a "postás gumi", mert egyszerűbb és gyorsabb volt a toló felcsatolása, így a harmadik napon már nem bíbelődtem a szebb csatolási móddal. :)
A két bárka külön egység, egymás mellé is csatolható. A horgonyzás simán megoldható! ;)
A beszállítás biztosan a mai helyen történt, a vasút felől teherkikötő működött kőrakodással, daruzással, szemközt a halászhajók mólója és a hálószárító állványok látszanak.
Passz, de Titanic kizárt. 10 éve egy akkor régi hajón, a Costa Classicán így vittek ki a Kotori öbölben. Szerintem azon is 200 fő lehetett a kapacitás.
(mellesleg minél nagyobb, újabb, modernebb, annál vacakabb, csak többet kell gyalogolni, nagyobb a folyamatos tömeg)
Nem találom az adatokat pont a Costa Toscanaról, de Ezek a mentőcsónakok, nem 50-esével viszik az embereket, hanem minimum 370-esével. Pont a csonak fedélzetről nem lehet látni adatot. felfelé kerekítve 8500 emberre kell mentőcsónak, és mentősziget. Azok önfelfújók, és abba kb 50 ember férhet bele. Emlék Estónia. Costa Concordia balaset.
Nem tisztán, de olyasmi rémlik, hogy minden utasra kell, hogy jusson valami mentő eszköz. Gyűrű, mellény, felúszó pad stb. Nem biztos, hogy jól emlékszem. Nem kifejezetten mentő csónak hely.
Meg se lepődnék rajta, ha az indiánkenu végében ülő ember Varga János (Johnny) lenne (baromira hasonlít a ~25 évvel fiatalabb fia a kenuban épp akkor hátul ülő emberre), aki ekkoriban a viziúttörő élet szerves embere volt, ill. később az Újpesti Hajós Club (https://hajosklub.wordpress.com/eves-program/) vezetője, üzemeltetője és motorja.
Úgy tudom, ez a hajóorr a trendi. Mert valakik kiszámolták, hogy erős hullámzásban kisebb fékező hatással jár, ha a hajóorr átfúrja magát a hullámon, mintha felkapaszkodna rá. Ehhez persze hozzátartozik, hogy az előfedélzetet domborúan be kell takarni, hogy az átfúrás után gyorsan le tudjon a víz folyni.
Nekem is sikerült elcsípni beléptetés közben, előtte reggel épp jókor néztem rá a fórumra. :)
A kikötési helye már az utóbbi pár alkalommal is az Ökokikötő volt, az árvízi emlékműnél kikötésre én csak egy alkalommal emlékszem, amikor magas volt a vízállás. Eleinte meg a mostani vízirendészeti bázisnál, a Novotelnél kötött ki, mostanában nem tudom, miért nem megy/mehet oda.
Viszont ha a betett menetrendet jól értem, akkor tegnap este még itt kellett volna lennie, de már nem volt sehol, ugyanígy Csongrádról is hamarabb ment tovább a belinkelt facebook bejegyzés alapján. Ez csak azért érdekel, mert visszafelé elébe mennék csónakkal 29-én este, de ez így nem tűnik túl tervezhetőnek...
Megérkezett a nemzetközi határállomásra, majd a rendőrségi beléptetés és vámellenőrzés után elindult az új híd felé, és kiúszott a képből. Nem tudom, hogy hol köthetett ki, legutóbb az árvízi emlékműnél kötött ki, amíg Szegeden tartózkodott.
....."......Elkészült Balatoni Hajózási Zrt. két új kompja és két új katamaránja. Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, vízrebocsátásuk és üzempróbájuk is megtörtént már.
Jelenleg a komáromi hajógyárban lévő hajókat akkor tudják majd a Balatonra szállítani, ha a Sió-csatorna vízállása is kellően megemelkedik, vagyis hajózható lesz.
A Bahart bízik abban, hogy hamarosan rendeződik a Balaton vízállása, ami február 21-én már elérte a 100 cm-es átlagállást........"
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Most már van annyi víz a Sió csatornában, hogy felhajózzák az új hajókat Siófokra ?
Újpesti K vasúti híd alatt. Felhős az idő, alig van árnyék, enyhén látszik, emiatt szerintem nem lehet a lefelé menet Népsziget, csakis fel a Római part.
Ehhez vitték volna ilyen messzire? Nem életszerű. FB-n osztrák forrásból, gépi fordításban: "Most úton van Novi Sad felé, remélhetőleg beteljesedik a "következő élete" szállodai hajóként. Megengedték, hogy elkísérjem a hajót Dürnsteintől Altenwörthig valószínűleg utolsó nagy útjára. Még egy megtisztelő kört is tett a stáb, melyen különösen jó fotók készültek - köszönjük szépen, gyönyörű búcsú volt!"
Elkészült az idei második darab is? Az ARGO már húsvéttól Mitrovicán várt erre a fuvarra. Akkor még csak egy új kabinos teste volt kint a parton, félig lefestett állapotban. Azt hittem, az lesz a következő fuvarja. Ez a test még bent lehetett a hangárban, mert kint nem láttam, mikor ott voltam.
Ma - egyéb okokból - több, az északi parton lévő vízfolyásnál jártam (s még dél sincs), igencsak vidáman zubognak a patakok.
Főleg a tavalyi aszályi helyzethez képest.
Alighanem, ha így folytatódik a dolog, akkor elkezd a Nagyberek is "levet ereszteni" és ha barnább víz jön majd be, akkor majd minden félidióta újságíró ezen fog majd rugozni, mert ismét jön egy "hurrá, mind meghalunk" típusú sajtótermék.
Ami viszont a lényeg:
Alighanem a Zala is engedi a vizet rendesen a Balatonba, ergo Keleties szél esetén még egy víztorlódás is fellép.
A Balaton 120 cm vízszint elérése alatt elvileg Sió csatornát nem nyithatják meg. Viszont láthatóan hiába a villámárvizek Somogyban a csapadékos április és május, a Balaton vízszintje 1 cm-vel sem megy 110 fölé, ha igen, akkor meg gyorsan korrigál.
Több bulihajó indulhat Keszthelyről és Balatongyörökről, és a gyerekprogramok számát is növelné a Balatoni Hajózási Zrt. A cég vezetőjével a Zaol.hu készített interjút a szezonkezdet alkalmából, amelyet a Portfolio szemlézett.
A beszélgetésben Veigl Gábor vezérigazgató emlékeztetett, hogy az elmúlt évtől online is lehet jegyet váltani a balatoni hajójáratokra, és a növekvő igények miatt két új kompot és két katamaránt is rendelt a cég, amelyek elkészültek, illetve a beruházások részeként fejlesztették a már üzemben lévő hajók kényelmét és megjelenését.
Az új hajók érkezésére egyelőre várni kell, ezek ugyanis csak akkor juthatnak el a tóra, ha elegendő víz lesz a Sió csatornában. Ezt a Balatonból lehetne megoldani, amihez a jelenlegi 111 centiméternél magasabb vízállásra van szükség, vagyis egyelőre várni kell a szállítással.
Ott a kikoto elejen, ahol fordul, van egy kis nadas, van, amikor fordulasnal ott a parthoz is tamaszkodik a hajo orra, van is egy hajoorr alaku bemelyedes ott. Szerintem pont onnan keszulhetett az elso kep.
Nyilván nem a hajózhatóság akadályozása az elsődleges cél, de furcsa tendencia. Spec a Körösök nagy holtágainál érdekes lenne a mostani egyenes vályú helyett.
Május másodikától, keddtől péntekig a BKK havibérlet felmutatásával vagy az annál hosszabb érvényességű bérlettel díjmentesen is fel lehet szállni a hajóra.
Kedden újraindul a Budapesti Körjárat a Duna fővárosi szakaszán. A hajók a Vigadó téri állomásról indulnak, megállnak az Akadémia kikötőnél, majd a Margit-sziget budai oldalánál elhaladva a Battyhány teret érintve mennek egészen a Nemzeti Színházig, ahol megfordulva visszatérnek a Vigadó térhez.
A hajójárat keddtől vasárnapig, 11:00-tól 19:00-ig kétóránként indul.
Az utolsó járat 20:15-re ér vissza a Vigadó térre.
Hétfőn a hajóközlekedés szünetel, de keddtől péntekig díjmentesen fel lehet szállni a járatra érvényes BKK havibérlettel, vagy annál hosszabb érvényességű bérlettel. A papír alapú Budapest-bérlettel, vagy akár a BudapestGO-ban megvásárolt digitális bérlettel is lehet hajózni.
Mivel a Budapesti Körjárat nem közszolgáltatás, a társaság közösségi közlekedési járatain érvényes utazási kedvezmények – például a 14 éven aluliak vagy a 65 évnél idősebbek díjmentessége – a hajójáratokon nem vehetők igénybe.
Jegyvásárlásra személyesen a Vigadó téri hajóállomáson, a többi kikötőben pedig a hajón van lehetőség. Szombaton és vasárnap, illetve a Budapest-bérlettel nem rendelkező személyeknek a hajókra megváltható felnőtt napijegy 1500 forintba kerül, hétéves kor alatt az utazás ingyenes. Kutyát és kerékpárt ezer forintért lehet szállítani.
A jegy birtokában az érvényesség napján korlátlan alkalommal nyílik lehetőség az utazásra.
A jelenlegi tarifák 2023. június 30-áig érvényesek.
A Heviz/Keszthely meg tud fordulni, elotte-mogotte max. fel meter viz van, ha van annyi egyaltalan. Pont ezert jarnak csak azok arra, mert egy orosz mar nem tudna megfordulni. Meg szobajohet az Aqua, az volt ott sokaig a setahajo, de azt hiszem, tavaly mar nem.
Én a partról láttam párszor, de akkor mindig kihátrált. Lehet, hogy ez régebben volt, azóta több a hely. (Se hajóval, se vonattal nem jártam Márián, csak biciklivel ;-))) Egyszer hajóval megközelítettük, de megállapítottam, hogy GPS nélkül igen nehéz megtalálni. A víz felől szinte semmi nem látszik.)
Etikailag igazad van, de ez a mesterséges koralzátony, sztem hatalmas hazugság. Nem hinném, h volt olyan hajóroncs, mely nem környezetvédelmi deficittel lett elsüllyesztve, talán az Ásványrárói beton uszályok kivételével.
A cikk alapján a hajó egy tervezési, műszaki csúcstermék. Szerintem a hajózás fejlesztésének is egy labor/mintapéldánya, főleg a megújuló energiákat tekintve. Mindenesetre nem semmi, hogy az állási költsége megközelíti egy veszteglő kabinos óceánjáróét. Nyilván magára hagyatva fél éven belül szétgombásodna a belső tere helyrehozhatatlanul. Gondolom én.
Nagyon furcsa, hogy önhatalmúlag az egyik ország a másik ország hajóját lefoglalja igazából egy harmadik, mi több, negyedik ország okán. Erősen állami szintre emelt kalózkodás ízű számomra.
Függetlenül attól hogy ez kié, kié volt, kié lesz, stb., egy ilyet én mesterséges korallzátonyként szeretnék (nem) látni, ezzel gyorsan lecsökkennének az őrzési költségek is.
Minden ország minden politikusától és nem politikusától hányadék, amikor már semmi nem jut az eszébe, hogy mire költse a milliárdjait, ezért undorító dolgokkal hivalkodik - mindenki szeme láttára.
Elég csak ezt az egy mondatot elolvasni, rögtön látni az egész elkobzásos ügy komolytalanságát és hogy nem volt ez végiggondolva: "csakis akkor adhatnák vissza a lefoglalt jachtot, ha az állam felmerült költségeit megtérítené a tulajdonos."
A tulajdonos nem akarta, hogy átvegyék tőle a hajó fenntartását, miért is akarná kifizetni annak költségeit? Hülye lenne. Kicsit bagatellizálva a pénzügyi nagyságrendeket, de ha tőlem csak egy biciklit elvennének majd kínálgatnák visszadni a költségeik megtérítése után, mondanám, hogy fiúk lett egy biciklitek.
Ezekből az apró elszólásokból látszik, a politikusok álomvilágban éldegélnek. De azért néha-néha 1-1 közülük felébred pár percre, hogy kinevettesse magát és az egész bagázst...
Idén nem szervezik meg, jobban mondva szervezték csak lefújták a Splitben megrendezett hajóskiállítást főleg pollitikai okokra hivatkoza. Most hétvégén lett volna, pont ma kezdenének. Édesapámmal beszéltük, hogy ki is akarna pl. egy komolyabb yachtot vásárolni magának, (állampolgárságtól fügetlenül) hisz másodpercek alatt egyet pördül a világszemlélet és mondvacsinált okokkal elkobozzák. Mert valami politikus ki akarja élni elnyomott vágyait. Tiszta kommunizmus, holott pont ezek ellenzik a kommunista nézeteket a legjobban. (bocsi a kissé túlpolitizált hozzászolásomért)
Úgy értettem, hogy ezzel a minimális formai gesztussal mégiscsak tudtak egy szemnek kellemesebb megkülönböztető elemet alkalmazni a többi, már szélsőségesen fantáziátlan hajóhoz képest.
Volt még egy-két ilyesmi, kicsit elegánsabb, fekete hajótest nagyobb kéménnyel, de nem ugrik be a nevük.
Szerintem lehetett volna fokozni. A vízvonal fölött a hajó orrát mág szépen ki lehetett volna szélesíteni, mint a tolóhajókét. így pár utassal több tudott volna a látvánnyal betelni. Ott plusz pénzt kellett volna szedni.
Nagyon jó, hogy a maximálisan kihasznált egyen zsilip űrszelvény ellenére mégis vannak akik tudnak valami eltérő, meghökkentő látványt megfogalmazni. A vasalóorr csúcsa.
Más. Nézem a programajánlót. Mert azért 4 db nem kevés. Lehet hogy inkább bulihelynek, színpadnak szánták a két új balatoni kompot?
Végre találtam egy illusztrációt ahhoz, amikor arról beszélek, mennyire lehet úgy tartani a lépést a kor esztétikai követelményeivel, hogy mégse gyártunk kimondottan rusnya testeket.
Ezt a hajót például szívesen látnám a Balatonon a flottamegújítás keretében, tehát amennyiben valaki úgy érzi, hogy szeretne mostanában hajót behozni, nagyon örülnék annak, ha EZT hozná ide.
Ha jól emlekszem, Herman Otto 200 Forint körül keresett múzeumi preparátorként évente és igencsak nehezen élt meg (mai ertelembe véve, mert a zselléreknél jobban)
Julius Caesar-tól Ferencz Jóska haláláig talán megnégyszereződött az életszínvonal, a fosszilis üzemanyagok felhasználásának növekedése hozott el mára olyan jólétet, ami össze sem hasonlítható a régi idők lehetőségeivel.
--fiskálissal akképpen állapodva meg, hogy felcsap jurátusnak, kap ezért szállást és hat forint havi fizetést. Alighogy a principálisával végzett, nyakába vette a várost, Petőfit felkeresni, akiről komolyan kezdtek már----
Petőfi rendkívül tudott ragaszkodni azokhoz, akiket megszeretett. Jókait rögtön bemutatta írótársainak, s legott vitte nagy diadallal a szállására, ahol zavartalanul beszélhettek. Útközben eldicsekedte, hogy a Vahot Pesti Divatlapjának segédszerkesztője és koszton, szálláson kívül tizenkét forint fizetése van havonkint. – Éppen kétszer annyi, mint nekem – panaszkodott Jókai.
Arra kell vigyázni, hogy bár a valuta neve forint volt évszázadokon keresztül, ez több különféle pénzrendszert jelentett, ugyanazon megnevezés alatt (konvenciós forint, váltóforint/pengőforint, osztrák értékű (ezüst) forint, modern (1946-os) forint). A Jókai-sztori 6 frt-os havibérét én egy kicsit kevesellem, noha a konv. forint legjobb időszaka volt az 1840-es évek eleje. Az a 6 frt. pénzértékben kb 30000,- Ft 2022-es értéken. Ennek akkor volt értelme, ha koszt és kvártély is járt az állás mellé. Azt kell számolni, hogy pl. a szőlőmunkás-napszám akkoriban 24-30 krajcár volt, tehát 12-14 munkanap alatt lehetett hat forintot megkeresni. (vigyázat! egy forint akkor 60 krajcárt ért!) A három forint a budai utazásért nem olcsó, de kb. a helyén van.
Sokat segítene, ha az árjegyzék olvasható lenne. A tehén-egyenértékhez tudni kéne, hogy tenyész-, vagy vágóállatról van szó, mert más az árfolyamuk. A Pester Lloyd szerint a vágómarha mázsája 21-27 forint között volt. 600 kg-os vágósúly feltételezésével a félmarha (fehérszőrű magyar vágótehén) értéke 63-81 forint körül volt, 1890-es pénzértékről átszámolva ez kb. 264213,- - 332702,- Ft (2022-es értéken).
Nem annyiba, de mindegy. Várható volt, hogy most a 111. évfordulóra megint elárasztja a netet az ilyen jellegű hulladék. Megjegyzem a pontos utaslista, jegyárakkal, elhelyezéssel, életrajzokkal ingyé' elérhető; nem különben a Bank of England inflációkalkulátora és az MNB valutaárfolyamainak jegyzéke. (amiket egy ilyen cikk megírása előtt érdemes tanulmányozni)
Nem tudom, honnan készült a kép, a part melyik részéről, de nem a kép jobb oldalán lévő sárga bólya az? Ez a térkép oda, tőle nem messze egy kardinálist is mutat. Azt is látni szabad szemmel?
Legutóbb ott 2012-ben (2013-ban is?) volt kotrás, a PF 120-as dolgozott. Ha jól emlékszem, akkoriban itt is volt róla szó félmondatokban, hogy talán nem a leghivatalosabb úton voltak ott a dolgok intézve. Aztán le is állították a munkákat.
Milyen gépek dolgoznak? Szárazföldről lánctalpasok, vagy valamilyen úszómű? Marinéni AIS-en nem lát ott mozgást.
Nekiláttak kotorni Újpesten a Palotai sziget, Népsziget közti öblöt. Már 20 éve is azért szabadították ki a feltöltött állapotából, hogy yachtkikötő lehessen. De aztán csak váltakozott benne a vízszint, félúton le is szűkülve. Beindult egy kikötőfejlesztés?
A SOFIA Ruszéban áll, az étterem tönkrement, most az a terv, hogy eladják őt is Hollandiába. Ez a terv tavaly októberben született, azóta nincs előrelépés (a hajó még ott áll a kikötőben).
Az UKRAJNA és a MOLDAVIA Linzben várnak sorsukra: A tavalyi szezon végén lejártak az okmányok, a továbbüzemeltetéshez kiterjedt javításokat kell végezni. Felmerül a kérdés, invesztáljunk-e a hajók javításába és korszerűsítésébe abban a reményben, hogy felkeltik a potenciális utaztatók érdeklődését, vagy úszó szállodákká alakítsuk őket.
Az elmúlt években a hajók csúcsrajártak, elhasználódtak, az alkatrészeket forráshiány miatt minimálisan cseréltük. A motorok nagyjavítása halaszthatatlan, szét kell szerelni a hajtóberendezést, ahol kiderülhetnek további rejtett hibák. A vezetőség által bevallott 800.000 euró csak az alapvető javítási munkákat fedezi. Az ÖSWAG-nál az ellenőrzés feltárhat jelenleg ismeretlen problémákat, ami többletköltséggel jár. További kiadás a hajók fenntartása a javítás utáni üzembehelyezés során.
Ahhoz, hogy megállja helyét a piacon ez a két hajó, szükséges a komfortszint, a szolgáltatások színvonalának emelése, az utasterek teljes felújítása, a technikai felszereltség javítása.
Ha leállítjuk őket szállodának, később feléleszteni szinte lehetetlen. Szintén nem kívánatos a regiszterből való törlés, mert a későbbi visszahelyezés is jelentős többletköltséggel jár. Ha nincs befektető, aki hajlandó lenne beruházni a hajók korszerűsítésébe, még idén túl kell adnunk rajtuk.
Szóval az UDP jelenleg morfondírozik, és ötleteket vár. Egyetlen megkötésük van, hogy ezek az ötletek számításokon alapuljanak és ne legyenek túlságosan elrugaszkodók.
A SOFIA állóhajó lett, Ruséban áll. A VOLGA, DNIPRO páros leállítva, míg a MOLDAVIA, UKRAINA páros Linzben áll. Ők tavaly heti rendszerességgel közlekedtek, remélem idén is mennek majd.
Nem tudjátok, hogy az idei szezonban a Sofia, Ukraina, Moldavia kabinosok fognak-e közlekedni? Illetve a Volga, Dnipro kettőssel mi a helyzet? Láthatjuk még valaha őket az Izmaili kikötőn kívül? Egy másik kedvencem a Rousse sajnos már Hollandiában üzemel rendezvényhajóként La Formidable néven, őt már nem valószínű, hogy látjuk a Dunán.
A 4-5 évtizedes tapasztalat alapján "azt tervezik vele", hogy apránként kilopnak belőle mindent, ill. alkatrészdonor lesz, aztán meg már "nem éri meg felújítani" és kiskanál... (De ne legyen igazam!)
A TÁNCSICS hosszú ideje Újpesten van kikötve és nem is szerepel a Mahart Passnave oldalán a HUNYADI és a RÁKÓCZI mellett a bérelhető hajók közt. Tudható, hogy mit terveznek vele?
Jó újra látni! :-) (Főleg azok után, hogy év mint év jönnek olyan hangok egyesektől, hogy "... az már többet nem fog menni, inkább csak múzeumi tárgy lesz". :-P :-D )
Balatoni legendak szerimt egyszer egy G járatot Badacsonyból Földvarig vitorlával tettek meg, de Szemes elött megelőzte az N járat (Keszthely-Balatonszemes). ☺☺☺
A balatoni szezonkezdet alkalmából elnézegettük a Kelént. Többeknek a legrégebbi szembekép tetszett a legjobban, mert ott még funkcionális vitorlázati kötéllel volt a két árboc szerelve.
Valóban volt lehetősége vitorláznia? Pl. elöl egy fock, hátul egy grósz?
Júlia társastáncol és golfozik nyolc izmos fiatalemberrel. A kanadai csapat második lett, nagypapa pedig nem csinál semmit a szállodában.
Károly röntgenleletén nulla eltérés tapasztalható, ennek örömére bedobta Júliát az Afa Romeóba és felvitte golfozni a hegyekbe, mellyel elismerést váltott ki mindenkiből.
Rómeó bánatában bevert 4 vagy 5 üveg töményt az öreggel (gondolom a szállodában). Viktor egyenruhában 9:1-re legyőzte Miklóst, november 3-án ettől visszhangzott egész India.
Valaki tudja, hogy mi lett/lesz a két új balatoni hajó és két új komp neve? A menetrend keresőben látni, hogy a Szántódból Földvár és a Nemzeti... ból Boglás lett?
Ezt a képet egy könyvben találtam. Azt írták mellé, hogy 1930-as években készült.
Jól gondolom, hogy 1950 utáni a kép? Ugyanis a Hajóregiszterben azt olvastam, hogy a SZEGED-et 1950-ben építették át. Továbbá a SZEGED orra fölött egy ezüst színű kéményt látok. Mikor alakították ét pakuratüzelésűre az első személyhajót?
Igen, de ha jól tudom, azok nem egy felül, középen bedobott horgonyról lógnak le, hanem van kereszben egy kötél, azon a hajóhoz vezető kötélen két csiga, amikkel a hajót az áramlásra ferdén tartják.
A kompra várakozók számára zöldre festett szobabicikliket kell elhelyezni, amelyekkel a várakozás ideje alatt megtermelhetik az átkelésükhöz szükséges energiát. A kompok csak akkor indulnak el, ha a leendő utasok a meghatározott energiamennyiséget bepedálozták a rendszerbe.
A megépült két kompot el kell adni valahová, úgysem tudják fölvinni a Sión! A kapott pénzből meg a meglévő kompokat csilivilire lehet fölújítani akár elektromos meghajtásúvá.
Előnyök:
1. Voith-Schneider lesz a meghajtás nem Schottel.
2. A rephordozó kialakítású kormányállásból látni fogják a hv-k hova kell állniuk, nem csak érezni :)
A partról nem egyenáram megy feltétlen, az áramszedőt és sok mást pedig már régen kitalálték. Ja és akkuról kiválóan lehet hajózni, itt a szakaszos töltést kellene megoldani.
Sok mindent lehetne (lehetett volna) csinálni, persze nem baj ha nem csak volt szállodaigazgató dönt, hajózási műszaki kérdésekben.
Egyenáram, komoly teljesítmény, vagy nagy feszültség, vagy még nagyobb áramerősség. Van hullámzás, nem milliméter pontosságú beállás és ehhez még legyen ívkioltós csatlakozó és sok hülye hülyeségének elkerülését baleset biztosító szerkezet is.
Egyébként melyik elektromos aksis kütyű milyen töltő csatlakozója bírná a naponta 5-15 alkalommal rá és lecsatlakozást, kültéren, szélsőséges időjárási körülmények közt, értelmes 10 éves élettartam mellett?
A motor mérettel a kábel keresztmetszet is nő! A konténer aksinál nem 5*1,5 mm2 kábelt kell csipesszel odapattintani! Ki fogja a kar vastagságú vezetékeket átkötni? az biztos, hamar megerősödik a bicepsze :-)
Az egyetlen, ténylegesen biztos komoly elektromos hajójárat Kínában van, néhány ezer tonna szenet visznek 12 km-et lefelé tele és vissza üresen a bányából a hőerőműbe.
Az elektromobilitás ma még csak mikro mobilitás, rollerben egész jól működik, felfeé egyre komolytalanabb és csak az erősen másra terhelt költségek miatt működik. lásd autót, ahol úgy van pariban a dízel és az áramos, h a dízelesesek az üzemanyag + 200 % adót fizetnek (útdíj), míg az elektromosok támogatott lakossági árammal mennek. E felett már nettó hülyeség, lásd az összes tömegközlekedési vállalat aksis tapasztalatát (villamos és troli nem aksis!).
Ott van egy 400 kV-os elágazó Paks, Százhalombatta, Toponár és Litér felé.
Valamint egy 120 kV-os leágazás az elosztó hálózathoz.
Viszont onnan egy dedikált 20 kV-osat le kéne vinni a partra Szántódra, hogy nyomhassák a delejt.
Aztán az intenzív töltés hatására a komp környékén jó lesz hőleadás, úgy lesz instant halászlé is közelben, csak jó kell fűszerezni a Balatont.
Tihanynál ez meg gyárilag felejtős.
Vegyük már észre azt, hogy jelenleg ez nem pálya.
Ha lenne konténer méretű, kiégett urán üzemanyagra épülő, remanens hőt felhasználó elsődleges erőmű, akkor szekunder szinten lehetne gőmeghajtású komp, kevés delejjel.
De jelenleg még mindig olcsóbb pihentetni és elásni a kiégett nuki pasztillákat, mint ráépíteni egy ilyen technológiát és azt üzemeltetni.
(Az árban benne foglaltatik az üzemeltető szakember gárda is)
Attól eltekintve, hogy a Kométa3 nevű hajó egy vas úszó akárminek nekiment és durván elkalapálta a bal szárnyat és innentől a hajó kicsit sántán veretett, nem volt rázós.
Igaz, mi kint álltunk a hátsó teraszon és élveztük a csavarvíz látványát.
Akkor megtévesztő volt az izlandi útifilm. Csak a 2022-es tévéműsor miatt jutott az eszembe. Személyesen egyetértek, hogy a belsőégésű gép a leggazdaságosabb továbbra is. Azért rákerestem, mi a csodabogár akkor ez?
Csak egyetlen dolgot számolj végig: ha ugyanakkora kapacitást akarsz kialakítani, mint a jelenlegi 4 hajó, akkor ahhoz hány egységre lenne szükség, még extrém gyors töltés esetében is? Az, amelyik épp a töltőn áll, profitot nem termel, a személyzetnek pörög az ideje. A betápot nyilván dedikált kábelezéssel kellene kiépíteni az aszófői illetve a szántódi alállomásoktól, amelyek koránt sem biztos, hogy elbírnak egy ilyen jellegű terhelést, és ez valószínűleg csak a probléma felszíne... Azt próbáljuk már elfogadni, hogy a hajózásban a főgép NEM úgy üzemel, mint egy közúti vagy sok esetben még a vasúti járműveknél, hogy rövid idejű gyorsítás után a sebességtartás töredék teljesítményből megvan. Itt indulástól mólófejig a névleges fordulaton és töltésen (tehát teljesítményen) megy a gép...
Nyáron, árnyék nélküli helyen ma szinte egyetlen autó sem állítja le a motort, úgy ti. nem működik a klíma odabent. Ez pont a tehetősebb rétegre fokozottan igaz.
Igaz, az is számít, de nagyon sok autó már egyből leállítja a motorját. Jellemző szerintem egy tehetősebb autós közönség a komp ügyfeleinél. De tévedhetek. Általában nem kell sokat várni.
De a tévés példa alapján csak érdekelne, hogy nálunk miért igen, vagyis miért nem érdemes ide az elektromos üzem?
Tetszőleges szeles, nem strandolós napon képesek megtölteni a Tihanyi utcát és száz méteren még a a csatlakozó irányokat, erről viszonylag reprezentatív megfigyeléseim vannak. Magam sem találom őket hangosnak, arra próbáltam rávilágítani, hogy az arányérzék ajánlatos egy ilyen probléma kezeléséhez.
A két frissen legyártott, unatkozó kompra gondoltam az izlandi villanykomp analógiával.
Ebben az esetben az alternatív hajtás felmerült egyáltalán? Végeztek számításokat? Gondolhattak arra, hogy a kiemelt balatoni híresség villanyos hajtás esetén mekkora országimázs, reklámértékkel bírhat? Vagy csak kiadták a megrendelést az 5-6. kompra mert csak.
Mostanában nagyon ritkán van "kilométernyi autósor". Talán augusztus 20. környékén. De nem találom a mostani kompokat sem hangosnak. Még a szántódrévi büfében sem igen hallani. Bezzeg a Törökszentmiklós! Amikor új volt, elindult Tihanyból és még akkor is jól lehetett hallani, amikor Siófokra megérkezett! Azt hiszem, azóta tompítottak a hangján.
En is. A kezunk a fejunk felett volt, h mikor egy hullamon egy metert ugrottunk, ne verjuk be a fejunket a plafonba 😉 aztan, mikor kiertunk az Angarara, na onnan tenyleg tukorsima Irkutszkig.
Legyen úgy. A rá várakozó kilométernyi autósor zaját és emisszióját milyen módon vinnéd lejjebb? Vajon hányszor több ez, mint a nyolc kompfőgép emissziója?
Ezt most komolyan kérdezed? Hol volt a hatvanas években olyan elektromos hajtómű, ami megfelel? Mai viszonyokat ne akarj már 50 évvel ezelőttre alkalmazni.
Egy érdekességet láttam a tv-ben. Izlandon a Heimaey szigetre 12km az út komppal. A komp néma, mert elektromos.
Csak érdeklődésképpen: Balatonra az út tizedére, 1,2km-re valóban nem lett volna célszerű elektromos üzemű kompokat konstruálni?
Ok, ezek pörögnek, míg az izlandi gondolom napi 1-2 utat tesz meg. Viszont durva szélben, erős áramlattal.
Kérdésem azért merült föl, mert Szántódról és szomszédjaiból elég erős a kompok gépzaja, továbbá a szántódi parton a komhoz közelebb gyakran érezni a légszennyezést.
Az nagyon régen lehetett. Az olaszok már jó ideje készítenek szárnyas hajót és gyors hajót is. Már az alső sorozatot ki is selejtezték. Úgy láttam, nagyjából egyformán gyorsak és ugyanabban a menetrendben járnak.
"meg ugye GDPR" - nekem van egy hivatalos e-mailem hivatalosn helyről, ami kimondja, hogy ha a hajót fényképezed és nem kimondottan egy személyt rajta, akkor az úgy OK és senkinek nincs belekötnivalója... Ennyi erővel egy nevezetességet sem lehetne fényképezni, mert alig van alkalom, hogy más ne legyen a képeken. Annyi maximum, hogy aki arca látszik, azt kitakarod utólagosan.
A régi regiszter nekem is jobban bejött, de lehet annyi csak a baj, hogy hozzá kéne szokni az új működéséhez.
"Akkor a Danubia műszaki hibás volt de annyira megcsinálták, hogy saját lábán hazament ha jól értettem?" - én a műszaki gondokról nem is tudtam, de meglehet. Nem láttam személyesen a menetet, de AIS nem mutatott mellette más hajót haladni.
"éjjel kilopják a katalizátort" - az az enyémben már rég nincs benne, kereshetik :P
"kell társaság csak szólj akkor lespanolhatunk" - előre szinte sosem tervezem a menetet, amolyan beugrok az autóba aztán jutok, ameddig jutok alapon megy a dolog, de h úgy alakul, jelzem ;)
Kicsit olyan lehet mint a Concorede volt: korának csúcstechnikája, nagyon menő (még ma is), de bonyolult és érzékeny technika drága fenntartással és magas üzemanyag fogyasztással.
Ahol van vízmélység, nincs uszadék és az úthálózat lassú (pl. a nagy olasz tavak) ott lehet igazából létjogosultsága.
Igen tudom, hogy mindenki rosszat sejt, meg ugye GDPR, ha egy gépész fél füle beficcen a képen már perelhet személyiségi jogok megsértéséért.
Na mindegy arra viszont büszke vayok, hogy az összes BKV hajó gépházát lefotóztam jó kapcsolati tőkém lévén :D Én szóltam a hajóregiszternek is, hogy írják át a rába motorokat doosan-ra mert már rég kicserélték őket :D
Amúgy utálom a hajóregisztert amióta átalakították asszem 2 éve már, sokkal jobb volr a régi, átlátható, egyben minden kép és adat.... Na mindegy
Akkor a Danubia műszaki hibás volt de annyira megcsinálták, hogy saját lábán hazament ha jól értettem?
Az inota horgonyzási helye ma már jobb, mert kiszedték a kerítést, viszont érdemes rögtön az ösvény előtt parkolni, mert az etnikum-telepen póráz nélkül kiszöknek a kutyák és életveszélyes, csoda, hogy még nem lett ott halálos baleset. De csak nappali fényben parkolj, mert éjjel kilopják a katalizátort.
Én minden második szombaton ki szoktam nézni ha mész és kell társaság csak szólj akkor lespanolhatunk!
Teljesen laikus véleményem szerint azért, mert pl. Európa belsőbb részein a legtöbb helyen van olyan fejlett szárazföldi közlekedési infrastruktúra, ami a szárnyashajónál gyorsabb és fajlagosan olcsóbb eljutási lehetőséget biztosít. A SZU-ban találkoztam olyan viszonylattal, ahol az egyetlen egyenes út a folyó volt, szárazföldön csak nagy kerülővel lehetett az utat megtenni.
Amúgy a Földközi-tengeren utaztam én szárnyashajóval többször is. Pazar élmény volt, de az utasok nagy többsége eléggé megszenvedte az utat. A Ceuts-Algeciras félórás úton az utasok 70%-a csandázott, mint a lakodalmas kutya. Ott most tán ACC-katamaránok járnak, amik adott esetben még gyorsabbak is lehetnek, mint a szárnyashajó, de a hasznos hordképességük sokkal nagyobb.
"Bocsánat ha már kérdeztem, elnézést, nem emlékeztem" - na ne tudd, mennyire meg vagyok botránykozva most ezen :D :D :D Ilyeneken biztos nem fogunk összeveszni, lehet elkerülte a figyelmedet a válaszom ;)
"nem éppen segítőkész társaság" - nézd meg, hova fejlődik a világ. Ha te (én sem) nem is azért mész oda, hogy rosszat hozz rájuk, lehet akadna olyan ember, aki ebből a helyzetből a kukacoskodós forgatókönyvet hozná ki. Készítesz képet, naivan megosztod másokkal, erre a képre hivatkozva majd valaki kellemetlenkedni fog valük valamin. Sajnos benne avan a pakliban, és ez így nincs rendben... Én is már jártam olyan vízhez köthető helyen, ahol megkértek, hogy meg se említsem, hogy beengedtek. Pedig tuti itt is örülnének páran azoknak a képeknek. Na majd lehet 5-10 év múlva, akkor már bőven nyugdíjas lesz mindenki, aki akkor ottvolt, addigra elévül a "bűn"...
"valami szállodahajó vesztegel évek óta" - az a DANUBIA volt. Egy időben áll Budafokon is, aztán Újpesten, aztán megint visszavitték Budafokra, aztán megint az öbölbe. De ő idén elment saját erőből Németországba, állítólag ukrán menekülteket szállásoltak el rajta.
INOTÁ-t láttam ott igen, több mint egy éve voltam arrafelé, de a budai oldalon. Fények is olyanok voltak, amilyenek, így a képek is elég semmilyenek. Az a baj, hogy az a hely nekem kicsit félreeső, bármilyen irányból megyek BP felé. 1x még 4-5 éve elmentem a pesti oldalra is, be a kis utcácskába a parton, akkoriban még a WALHALL állt ot, meg talán a CICA is, de alig látszott valami a szabadon megközelíthető részről, be volt nőve a part, kerítés mindenhol. Azóta el is kerülöm, mert "felesleges". Viszont most hogy így felemlegetted, lehet legközelebb fogom magam és betérek arrafelé...
"elindul a helyzet normalizálódása" -ennek már ideje lenne bizony, minden téren jobb lenne a helyzet utána...
Ami az "érdekes", a szlovák tulajban meg sem fordult, hogy megmentenek egyet. Eladni rosszvasnak oszt´ kész... Pedig tényleg jó lenne megtartani 1-1 darabot az utókornak
Ohh értem. Én is írtam anno e-mailt a "hadásziéknak" de még csak nem is válaszoltak, nem éppen segítőkész társaság, persze nem feladatuk az érdeklődők kiszolgálása, ez van. Viszont a kajakosok jó arcok, ők beengedtek a pontonjukra fotózni a TABÁNT amikor csigát cseréltek rajta lefotóztam relatív közelről. A vaskapu szorosról nem tudok nyilatkozni, de Ada Kahleh szigetéért nagy kár!
igen a népszigetet ismerem, átadták 4 éve az átjárást kis kapun be lehet menni a váci út felől az öböl csücskébe ahol valami szállodahajó vesztegel évek óta. Jó hát nézd én voltam a fanny hajón amiben 12 hengeres MVM motor van de szigorúan megtiltották a fotózást, és nem is beszélhetek róla :P Ilyen világ van, nincs mit tenni. A buzi-szigetnél horgonyzó inotát lesd majd meg ha gondolod írj: jszpmester@gmail.com üdv
Én az elejétől biztos vagyok benne, hogy nem csak nekik fáj, illetve lehet hogy neki a legkevésbé. (mélyebben nem mennék bele inkább, offtopic)
Propaganda, marketing, érzékenyítés, stb. nézőpont kérdése. Ha van/volt rá igény, miért is ne újítottak volna. Lehet, még nagyobb célközönséget tudtak volna megszólítani az új, csillivillibb hajókkal, akik esetleg az "öreg", "lerobbant" (tudjuk, hogy nem, de a laikusnak ez látszik, 95%-a a népnek a külsőségekre ad) eszközökkel nem nagyon akartak utazni
Felteszem, ez összefügg azzal, hogy az interneten fellelhető források szerint pl. Nyugat-Európában nem is nagyon használnak szárnyashajót máshol (személyszállításra legalábbis).
Dél-Európában van tengeren és belvízen is néhány szárnyas, pl Korfu térségében, Olaszországban, stb.
A 3 nagy olasz tavon (Garda, Como, Maggiore) járó, összesen talán 9 db szárnyas amúgy Messinában készült a 80-90-es években, pl:
Akkor már én is kérdeznék: az miért van, ha így van, hogy a szovjeteken/oroszokon kívül folyami, belvízi személyszállító szárnyashajót nem építenek, vagy legalábbis nem tömegesen, vagy ha mégis építenek, akkor hol?
Itt most arról lenne szó első sorban, amit a Szlovákok kapcsán Te is érintettél:
Valami módon megtartani egyet minél jobb állapotban! A Quicksilver -t nyilvánvalóan árverésre fogják bocsátani, ha tényleg felszámolás alatt áll a tulaj cége. Így viszonylag "olcsón" megszerezhető volna. (Tartok tőle, hogy fémkereskedőké lesz. :-( )
Az már egy másik kérdés, amiről lentebb töprengtél. Igen, most nyilván az oroszoktól csak kerülőúton jöhetne bármi és bárki, de... Egyszer csak vége lesz ennek a tébolyulatnak és remélhetőleg "sarokba állítják" mindkét fél vezetőjét, szétcsapva köztük. Utána pedig idővel elindul a helyzet normalizálódása. Most az "addig maradjon meg minél jobb állapotban" lenne a cél. Kellene "eltenni" (úszóképesen, aztán később macerálható) Meteor, Vöcsök, Sirály. Hiszen évtizedekig velünk élő részei voltak a vizi közlekedésnek. Annyit csak megérnek, hogy 1-1 NE (!) a vasasoké legyen.
Ilyenkor kell feltenni azt a bátortalan kérdést, hogy biztos csak az oroszoknak fájnak ezek a sanctiok?
Nalunk sincs már sok szárnyas, kérdés meddig húzzák még... Mert az újak csak nem jönnek, és nem jöttek 20220224 előt sem, hiába ment róla a propaganda...
A szlovák METEOR-ok is állnak, sőt az egyiket, a III-ast egy éve szét is bontották. Volt valamiféle akarat civilektől, hogy megvehetnék rosszvas árában, de nem jött össze pénz. És nem is lett volna hol tárolniuk. Tárgyaltak a Közlekedési múzeummal is, de azoknak sem kellett végül.
Talán az egyiket valaki megvette, de csak ködös infók vannak a dolgokról. A harmadik pedig vár jobb sorsára.
A VOSCHOD II PIEŠŤANY már kb 10éve áll. Olyan helyen van, ahol nem is látni őt kintről...
Úgy van, ahogy írod, nem költséghatékonyak. Most, hogy ez a helyzet az oroszokkal, lehet már alkatrészt sem tudnának/akarnának intézni hozzájuk. Itt olvastam egyszer, hogy valaki belekotort egyik hajó szárnyainak beállításaiba, nem akart siklani és Oroszországból kellett szakit hívni, aki be tudta állítani a jó szögeket? Ezek a dolgok most hogyan lennének megoldva, ha az oroszok ide (EU-ba) nem jöhetnek?
Ránéztem a Schönbrunn gőzös idei úti kínálatára. A május 27-i négyórás hajóútra a 40Eur szerintem ilyen hatásfokú hajó esetén szerintem elfogadható ár. http://oegeg.at/
(... az a baj, hogy a Szárnyasok az utóbbi 8-10 évben csak aranyárban voltak üzemeltethetőek és ma sem éri meg őket vízre tenni. Egy korszak lezárult sajnos, aminek részei voltak. Ettől függetlenül egyet meg kellene tartani működőképesen. Például azt, amit most -esélyesen- áron alul meg lehet szerezni.)
Tudja valaki, hogy mi a helyzet a Quicksilver szárnyashajó körül azon kívül, hogy legalább tizenöt éve nem került vízre és a hajóregiszterben feltüntetett tulajdonosa elvileg felszámolás alatt áll?
"A téma szép, nem a fotós tudásom" - á, vannak ennél sokkal silányabb képek is, amiket sokkal nagyobb marketinggel "adnak el" egyesek. Nincs ezeknek semmi baja ;)
Azokat a repcsiket meg el kéne terelni máshová, kitérő reptérre, ne trollkodjanak bele és ezzel offolják a hajósképeket :D
Szia! Igen, ha jól emlékszem, egyszer ezt már kérdezted, akkor válaszoltam is, hogy az talán nem én voltam. Nincs képem arról a hajóról, mikor szárazon van... Olyan képem van, mikor az úszódokk mellett áll Újpesten. De ugye a vízben van.
"Ha bejutsz legközelebb jönnék én is!" - Nekem ilyen helyekre sajnos nincs bejárásom. Pedig nagyon szívesen mennék én is :/ Ami képeket készítek, azok mindenki számára megközelíthető helyekről készülnek. Sajnos egyre kevésbé látják szívesen a fotósokat egyre több helyen.
Volt szerencsém eljutni a Vaskapu szorosba a szerb oldalon, ott végig tele az útvonal pihenőkkel, padokkal, szó szerint csalogatnak, hogy "gyere állj meg, leselkedj, fényképezz". Visszafele megálltam még Ómoldovával (Moldova Veche) szemben is pár képet készíteni, erre valami ott pihenő rendőrök nekemugortak, hogy mit fényképezgetek én itt, hisz ez határvonal, itt semmi képet ne csináljak, ez itt tilos. Kb 10 km-re a Vaskapu szorostól. Nem akartam belemenni velük a vitába, hogy ellentmondásos a dolog...
Pl Újpesten nagyon jó, fényképezni, leselkedni alkalmas hely a vasúti híd és a gyalogos híd is az öböl végén. Sőt az öböl felső végénél be is tudsz menni a vízpartra, szinte karnyújtásnyira a hajóktól. Nem tudom mennyire ismered a terepet arrafelé...
Egyrészt megérti az ember, hogy nem engednek be egy-egy cég területére "csak úgy", gondolj bele, akárki ott lábatlankodna a műveleti területen, aztán ha valamit kiművel, akkor ki viszi el a balhét? (Bud Spencerék után szabadon: "ki mondja meg az öregnek?" ).
Másrészt azt végiggondolva, hogy akár itt a topicon, akár FB-on a hajóscsoportokban egyesek mennyire örülnek 1-1 régebbi képnek ( "ezen szolgáltam", "ezen dolgozott apm/nagybátyám/valakim", "ezen töltöttem első szolgálati óráimat" típusú nosztalgiázásokra gondolok most), szinte érthetetlen, hogy manapság egyesek mekkora felháborodással vannak, ha valaki képet készít a hajóról, amin dolgoznak (nem róluk emberekről (!), hanem a hajóról). (na ez most hosszúra sikerült... :D )
A sors ide vetett és az maradt, hogy fotózgassak. A téma szép, nem a fotós tudásom. Főleg, ha belepofátlankodik egy Gibraltárra leszálló repülő is. :-))) (még ezt írtam, jött három)
Ennél pontosabban sztem nem lehet összefoglalni :-), miután nincs két ugyanarra a paraméterekre tervezett gép (fordulat/erő/nyomaték), ami egzaktul összehasonlítható lenne. A régi gép gyári és a 30/60 éves állapot nem ugyan az. Azonkívül minden új gép paraméterei mögött ott van a környezetvédelmi normák követelményeinek tényleges, részleges vagy legalább elméleti megfelelése - lásd a Suzuki Swift 1,3-as motorjának 20 éves fogyasztási fejlődését.
(kisgéphajó esetében olvastam felújítási tanulmányt, és megvalósulást használati elemzést, de ez kb kis Csepel méretű főgéppel rendelkezett)
Egyáltalán nem rossz indulatból, de én ilyenkor, ilyen képeket látva azért egy picit irigy is vagyok. Nem mintha a dunamenti élet nem lenne szép, a dunai hajók nem lennének elég jó fotótéma, de azért a tengermelléki élet egy spotternek biztosan több újdonságot hoz, mint nekünk dunai fotósoknak az itteni forgalom...
Továbbra is csak egyet tudok mondani: KÉRÜNK MÉG! ;) (akinek nem tetszik, az majd továbbgörget, mint ahogy mások teszik a számukra nem érdekes témáknál)
A legnagyobb tisztelettel, de ezek a számok nem stimmelnek, pontosabban rossz dimenzióban vannak, mert ezek g/LEó számértékeknek tűnnek. A Láng 8LD315 motor katalógusfogyasztása 170 g/LEó (231 g/kWh), ami kb. pariban van a közepes vasúti dízelmotorokéval (VFE 17/24 175 g/LEó, PA4-185 170 g/LEó, LDA28 168 g/LEó)
Ne feledjük: a Láng közvetlen befecskendezésű, feltöltött, töltőlevegő hűtéssel ellátott gépként messze a kor közúti gépei előtt járt, pont a hatásfok és így a fajlagos fogyasztás tekintetében is. A mai marinált kamionmotorokat elnézve pedig kijelenthetjük, hogy hiába olcsóbb a gép, ha az élettartama annyi, amennyi, mert a hajós igénybevételre nem méretezték...
> ... mert azon a munkahengeren kívül semmi más nem volt. Az is magán a karon, amit mozgatnia kellett volna.
Egyes OFFtopik gőzmozdonyok szabályzó karján is volt egy kis henger, benne dugattyúval. Ha az ingavonatban a mozdony tolta a vonatot, és elöl, a vezérlőkocsiban gyorsfékeztek, a dugattyú lezárta a szabályzó kart, ezzel megszűnt a tolás.
Gépész úr, ezen a képemen egy hasonló hajó nyitott rámpával áll a dokkban, bár itt van egy sokkal nagyobb rámpa is középen, ami nincs leengedve:
"Nem tudom, hogy a kettőnk beszélgetése nem zavar-e valakit?
Ha igen, akkor kérem jelezni és más kapcsolatot keresünk.
Nyissak egy másik topikot?"
Ezek a kérdések ugye most csak amolyan vicceskedésnek értendők? Kérünk még sok-sok képet!!!! Sőt még annál is többet! És még annál is ;) Milyen hajós topic az, ahol a hajós téma zavar valakit? Én személy szerint már-már várom, mikor láthatom a következő képes bejelentkezésed.
Persze láttam sokfélét, működési elvűt. De ez azért fura, mert azon a munkahengeren kívül semmi más nem volt. Az is magán a karon, amit mozgatnia kellett volna.
Gondoltam, hogy valaki, aki előttem dolgozott rajta tud valami róla. A FOKA oldalon hátha jön segítség.
A régi korszakban is volt távvezérlés, nyomaték/fordulat/sebesség tartó vezérlés.
A hidraulikust biztosan ismered, láttad. Előtte sűritetlevegős volt. Éppen milyen volt a "szervomotorja ?" sokféle lehetett.
A legrégebbit egy angol gőztraktoron láttam ; Kb 1" gőzdugattyús motor -máltai keresztes hajtóművel ,amin 32 fogállás volt.Szerintem egészen pontosan szabályzott.(3 1/3 % )
Nézegetve a képeket egy réges, régi kérdés bújt elő.
Valamikor 1970-ben kerültem a JÉGTÖRŐ III-ra. Akkor egy hathengeres turbós Láng volt benne.
A vezérlő karon (szektor) egy kis munkahenger volt. Elképzelésem sincs, hogy mi célt szolgálhatott?
A fotón pirossal jelöltem az akkori helyét. Csatlakozó helyek voltak rajta, de semmi más tömlő nem. Még csak olyan szerkezet sem volt a környéken, ami esetleg utalhatott volna a funkciójára.
Asszem, vannak, akiknél a "+-" egyszerűen csak politika :-(, én általában nem olvasom élvezettel az agyoncicomázott HSz-idet, de egy egyszerű belinkelésre, egy ide tartozó, lényegre törő cikkre kik adnak "-"-t? Érthetetlen, óvodás korban megrekedt csúfolódás szinten kitörő frusztráció.
Én sem értem, két darab lánc van ledobva az orrában. Gyakorlatilag fel lehetett volna rá mászni, természetesen nem másztam és nem is fogok hiszen ez illegális, pedig érdekelne a gépház, olyan mint a Soproné talán kicsit más.
Viszont tényleg nem jó, hogy itt van, ez a Dunayacht telepe, nem sokat tudok róluk, régen csinálták a Vígadó téren a sétahajózást (Várkert Óbuda Aboss Bakony) de úgy tudom meghalt a hölgy aki üzemeltette, most csak a Citadella van. Na mindegy, ne legyen igazam de ez itt fog porrá rohadni mint anno a Walhalla és a Cica önjárók.
(Most azt hagyjuk, hogy gyászos állapotban van, de épp ezért került el Nullástól máshoz. Reméltem, hogy kezdenek vele valamit..)
Nyilván le volt dobva a horgony, de nem hiszem, hogy ez így "szakszerű rögzítésnek" számít. (Mázli, hogy nem feneklett meg. Egyelőre... Ha léket kap, az húzósabb lesz.)
Lassan visszanyeri azt a külsejét, ahogyan Kenese néven 18 éve a Balatonról eljött :( És vélhetően a szárazon fetrengés sem tesz jót neki, bár az alu legalább könnyű...
Úgy látszik, ez a "tengerparti vízibusz" marhaság egy kiírthatatlan mítosz, annak idején valami újságíró agyalhatta ki, aki összekeverte a hajókat, és azt hitte, az a tengeri amelyik nagyobb, és így írta le. (Valószínűleg a "Modellezés" című újság lehetett a bűnös, ott jelent meg először ez)
A 3011-es a 301-es módosított felépítményű változata. A hajótest, a gépészet és a belső elrendezés teljesen azonos, a tető formája (panoráma ablak, bogárhátú kormányállás) és a hátsó rész nyitottsága vagy zártsága a különbség.
Ennek volt tengeri változata, a 3012-es Guinea részére, megerősített hajótesttel és rozsdamentes acél alkatrészekkel. Ezek el is jutottak az Atlanti óceánra és ott egy rövid ideig működtek is.
A 303-ast (Héviz, Keszthely, Slavín) a Balatonra tervezték, nem a tengerre, sem a szerkezet erőssége, sem a felhasznált anyagok korrózióállósága nem is tette lehetővé a tengeri használatot. Mindezeket a hajók tervezőjétől tudjuk (az alábbi képek tőle vannak, kivéve az MTI-s fotót).
Üdv Ez lenne a 3011-es rajza, nem a 301-es sorozat-é? A Keszthely és a Héviz motorosok egyedi hajók, nem a hagyományos alu-vizibusz hajók. Ezek tengeri part-menti hajózásra készültek de itthon maradtak.
Vagy nagyon keveset keresnek, vagy nagyon buták. Vissza, vissza térő emberek a bűnügyi rovatban. Volt, amikor a vezetőjükkel együtt borultak. F.R-ügyre gondolok. Dehogy írom ki a nevét.
Személyesen ismertem sokukat. Hajózási vállalat kapcsán napi kapcsolatban voltam velük. Örülök, hogy volt hajós kollégám nem keveredett ilyen ügyekbe.
„A másodrendű vádlott az őt megbízó hajótulajdonosoktól átvett összegből, hajónként 15 ezer forintot továbbított készpénzben az elsőrendű vádlottnak.”
„A bíróság a vádban terhükre rótt bűncselekmények miatt az elsőrendű vádlottat három év hat hónap börtönbüntetésre, a másodrendűt két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte.”
„Az ügyészség 28 személlyel szemben emelt vádat.”
Ha 28 személlyel szemben emeltek vádat, akkor legalább ennyi, legfeljebb duplája, erős kétségeim szerint háromszorosa lehetett a bűnesetek száma.
Ezek alapján az elsőrendű vádlott legfeljebb 28 x 3 x15000 = 1260000 forinthoz juthatott. De én inkább csak olyan 840000 forintra becsülöm a jogtalan hasznát.
Nem vagyok járatos a bűnözők közötti osztozkodás arányain. De nem hiszem, hogy a felhajtó 50%-nál többet kasszírozhatott. Tehát hajónként legfeljebb 30000 forintot fizettek az „elméleti hajóvizsgáért”. Ez életszerű lenne?
A bírósági ítéletek aránytalanságai már nem is lepnek meg. Nem akarom alábecsülni az ilyen „vizsgáztatás” társadalmi veszélyességét, de van olyan, aki egy gyilkosságért kap hasonló súlyú ítéletet.
A General Cargo FWN RANGER jelenleg a WMED - West Mediterranean helyen található, a 36° 26' 19.6" N, 015° 06' 10.0" E helyen, a MarineTraffic Földi Automatikus Azonosító Rendszer jelentése szerint 2023-03-11 16:06 LT (UTC) 1) ( 3 perce )
Ezen a területen a szél ekkor nyugati irányból 6-os Beaufort erősséggel fúj .
Hová megy ez a hajó?
A hajó 2023-02-22 02:19 LT (UTC -5) indult az PORT EVERGLADES-ből, és jelenleg 13,8 csomós sebességgel hajózik keleti irányban HAYDARPASA, TR felé , a bejelentett érkezés becsült időpontja 2023-03-14 01:30 LT (UTC -5) helyi idő szerint ( 2 nap, 15 óra múlva )
Milyen hajó ez?
Az FWN RANGER (IMO: 9277280) egy General Cargo , amely 2005-ben ( 18 éve ) épült, és Libéria zászlaja alatt hajózik .
Teherbírása 10508 t DWT , jelenlegi merülése pedig a jelentések szerint 6,6 méter. Teljes hossza (LOA) 134,53 méter, szélessége 21,84 méter.
Hajó információTábornokIMO : 9277280Név : FWN RANGERHajótípus - Általános : RakományHajótípus - Részletes : Általános rakományNavigációs állapot : AktívMMSI : 636092311Hívójel : D5AG8Zászló : Libéria [LR]Bruttó űrtartalom : 8963Nyári DWT : 10508 tTeljes hossz x Szélesség Extrém : 134,53 x 21,84 mÉpítési év : 2005Hazai kikötő : MONROVIAOsztályozó Társaság :
••••••••••
Építő :
••••••••••
Tulajdonos :
••••••••••
Menedzser :
••••••••••
Igen ha lennél szives pár fotót (meg a hajó neveket ) köszönettel.
Zwei Personen waren an Bord des Güterschiffs. Die beiden Ungarn konnten sich rechtzeitig selbst in Sicherheit bringen. Sie retteten sich über die Notleitern der Schleusenkammer aus dem Wasser. Der 61-jährige Kapitän wurde leicht verletzt, der 64-jährige Steuermann mittelschwer. Sie wurden beide vorsorglich ins Krankenhaus gebracht.