" EZ AZ EGÉSZ VERSENYMIZÉRIA NEKEM LEGINKÁBB CSAK EGY KÍSÉRLET" Kedves "mili70"azt azért valljuk be (legalább mi ketten) hogy jobb és hasznosabb egy versenyen-versenyeken részt venni,megmérettetni az otthon előállított pálinkáinkat és pártatlan bírák kiértékeléseit olvasgatni,megfogadni,tanulni,tudni belőle hogy hol is tartunk,mely irányban kell fejlődni,hol rontunk,hibázunk esetleg......mint sem a szomszéd vagy jó barát illetve sógor-koma általi emberkéktől visszajelzésű értékeléseket,dicséreteket váll veregetve kapni.... hiszen az / "igyunk még 1 felest"--"még 1 kört fiúk"--"hű de f@sz@ ez a pálesz"/ ismerősök úgy is csak dicsérni fogják alapállásból,a következő körig,felesig a pálinkánkat... na az meg nem pártatlan visszajelzés..D..D..:)) (+)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem csak reggel voltam szerény a pálinkafőzés terén, most is az vagyok, holnap is az leszek, meg jövőre is, és utána is. Tudok egy-két dolgot de még bőven van mit tanulni. Azonban egy valamiben biztos vagyok, mégpedig abban, hogy a " minimalista" főzési stíluson nem fogok változtatni.
Az eredmények? 7=5/2/0. Szóval ezért írtam, hogy nem hoztam szégyent a magyarországi otthonfőzőkre...
( amúgy az eredménynek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, hiszen, ha valaki nem követ el cefrézési, technológiai, főzési hibát, akkor úgy is lesz valami. Az érem színe meg csak nüansznyi - leginkább szubjektív -dolgokon múlik, ezt meg tudni kell kezelni, és elfogadni. Ez az egész versenymizéria nekem leginkább csak egy kísérlet. :) )
És volt értelme az érlelésnek? Én az Ilonkával(nyári vajkörte ) próbálkoztam. Szépen kiterítettem betonra, hátha, de 5 nap után feladtam, mert semmit nem cukrosodott, viszont néhol elkezdett penészedni a héja. :(
Felénk már rég leérett. De északabbra talán még akad. Ha a fürtöt kezedbe fogva felfordítod és nincs már benne a közepén se zöld se piros csak fekete, na akkor van teljesen készen .
Ugyanezt az erős alszeszt tapasztaltam én is a cserszeginél... Én már le is finomítottam: 63 kg szőlő / 55 liter szűrt cefre / 8 liter 65 fokos párlat lett a végeredmény. Ha jól számolom, ezek alapján 100 kg szőlő ad 16 liter 50%-os pálinkát.
Igen. A naplementés támogatást én nem javasolnám ennél a fajtánál. Éretten nagyon cukros-kevés sav. Oxidálni érzéssel lehetne a bunda tetejét. Az elején érdemes legalább kéthetente átválogatni.
Sziasztok! A bodzát mikor kel szedni ( honnan lehet tudni hogy érett)? Lenne itt vagy 2 vödörre való . Már eléggé csüngenek az ágon. Még soha nem próbáltam de érdekelne hogy milyen.
ÓRIÁSI NAGY GRATULA a külhonban (Szerbia) elért KIMAGASLÓ Érdemeidért-Éremesőért..D..D..:)) Van mire büszkének lenned! Azon a versenyen nagyon szigorú bírák voltak ezt hallomásból tudom és Magyarországról Te hoztad el a legtöbb Díjat hiszen mind a 7 benevezett tételed nyert...ezt is tudom véletlenül.:) Volt Aranyesőd szépen. Itt is nyugodtan bevallhatod most már a fórumozóknak. Én egyenlőre nevezek Magyarországon,mert én még nem vagyok ahoz elég bátor hogy külföldi nevezéseket is bevállaljak,van még hova fejlődnöm is.....de mi legalább nem a barátok és szomszédok véleményére adunk ill figyeljük kíváncsian a tekintetüket hogy milyenek a kész pálinkáink,hanem a pártatlan bírákra hagyatkozunk..D..D..:)) Még 1X GRATULÁLOK!!!! (+)
Bosch-kobakból főzött már valaki? A múlt heti vihar leverte a körtét,a tulaj meghirdette "szed magad " akcióban 100-ért. A Vilmosról lemaradtam,megpróbálom ezt, csak az elhúzódó szakaszos után éréstől tartok.
Etyek-Budai borvidék , augusztus 26. 3 éves telepítés volt a szőlő, nagyon szép egészséges terméssel, előtte kereken egy héttel konzultáltam a tulajjal, elmondása szerint akkor volt 18-19 fokos (ezt mustfokolóval mérte.)
Nos, teszteltettem a kamaszlányommal. :) Szerinte gyümölcs, de kicsit körömlakklemosó szaga is van. Kékes szín egyáltalán nem látszik, sőt, alszeszhez mérten kifejezetten áttetsző. Szerdán lefinomítom, mostmár csak kíváncsiságból is.