A toggenburgi a barna és a szürke minden árnyalatában létezhet fehérben nem. A német fajtaleírás szerint legalábbis. Itthon még nem is hallottam toggenburgiról.
Még mindig Drukk drukk. Remélem minden rendbe jön, de azért ha valóban nem fog tudni lábra állni akkor gondolkozz el azon hogy bevállalod vagy sem és azon hogy az állatnak mi is a jobb. Persze ez még bőven odébb van. Küldöm a pozitív energiát, jó sokat. :-D
Sziasztok.Köszönöm szépen mindenkinek aki drukkol nekünk.Volt kint a Doki.Azt mondta,olyan mintha koraszülött volna.Az egész gida olyan,mint egy rongybaba.Csuklik minden felé.A hasfala is olyan puha mintha egy vattapamacsot fognék.Hullámzó az állapota.Egyik etetésnél amikor fogtam elengedtem magától állt és evett,aztán még ott állt vagy 5 percig.Lépni nem bír,ha megpróbálja összeesik.A köv.etetésnél,már nem bír állni csuklik össze.Du-án már az anyja sem akarta szoptatni,mindig ellépett.Mondtam neki ne mondjon le rólla,ha én nem teszem ne tegye ő sem.Az a lényeg azt mondta a Doki hosszú folyamat lesz.Az sem biztos,hogy v.ha is lábra tud majd állni,olyan lesz mint egy "tolókocsis ember".Kapott 5 szurit,és ha véletlenül nem javulna, akkor hívjam pénteken.Már 4 nap után annyira ismer,ha szólok az ajtóból neki,akkor fölemeli a fejét.Remélem holnap már erősebb lesz.
Az idén először ma sikerült úgy bálázni a lucernát, hogy eszer sem ázott meg. Az illata és az állaga is nagyon jó. Közben szedegetem a paradicsomot, van egy uj fajtám aminek az átlasulya 500 gr. Majdnem olyan szépek mint a kecskéim.
nagyon szépek :-) ha nem laknátok olyan messze a fekete kecskédet amelyiknek fehér mintás a pofija megnézném :-) a másiknak is szép mintázata van ,gratula az álományodhoz
Drukk drukk. Ne add fel, a remény néha csodákra képes. Nálam a szobakecsimnél is gond volt az egyik lábával. Először nem foglalkoztunk vele, gondoltuk rendbejön, volt már ilyen. Nem tudta bokánál kinyújtani. Visszavolt hajolva és teljesen merev volt. Aztán ahogy múltak a hetek a folyamatos nyújtogatás és masszírozás, tornászás miatt már ki tudta nyújtani, de mikor lépett, mindig behajolt neki, szinte a "kézfején"járt. El is voltam keseredve miatta. A dokim szerint volt esélye, hogy ahogy nőni fog úgy fognak a szalagok is megnyúlni, de figyelmeztetett hogy ez hosszú folyamat és egyáltalán nem biztos a siker. Masszírozni kellett, nyújtani a lábat. Fel is készültem arra hogy Öcsike szobakecske lesz, hisz így nem mehet ki az istállóba. Úgy voltunk vele hogy majd a tornácon ellakik a kutyák közt, úgyis kutyának képzeli magát, neki a kutyák a család. Aztán lassan láss csodát rendbejött. Most már szépen, rendesen megy, de azért néha még megbicsaklik a rossz láb. Őt februárban találtam a szénába és talán egy hónapja tud rendesen menni. Elég hosszú idő volt a gyógyulás lehet hogy sokan már rég vágatták volna. Persze ennek ellenére Öcsi szobakecske maradt és a tornácon fog majd lakni, de azt hiszem ezt a telet majd még bent tölti. Nappal kint van az udvaron, de este szinte Ő az első aki berohan a lakásba. :-D
Én teljesen bele szerelmesedtem. Hatalmas és gyönyörű. Igaz lehet hogy csak nekem. A fülembe cseng Kriszta szava " Ne ezt vidd, ez olyan ronda". Ezért lett Ronda a neve. :-DD
De igen, nem is kéne ott lenniük, de pofátlanok. Remélem lassan elkészül majd egy nagy szénarács és akkor oda tudom majd tenni nekik a szénát. Bár a legnagyobb baj az amit kiszórnak és letaposnak. Az már nem kell. A földön lévőt pisilik le és az már akkor kuka. :-((( Így sajnos sok a feleslegesen elpocsékolt széna. Ők viszont rettenetesen élvezik, én meg azt hogy csuda jókat játszanak rajta, bár akkor sem ez lesz a végső megoldás.
Nálunk az a helyzet,hogy most már nyilvánvaló,hogy a kis gidámnak nem csak a lábával van baj.Holnap kihívom az állatorvost.A gidák szopnak/a bak csak akkor ha felállítom,és cicire rakom/,de teljesen véznák,és gyengék.Hasmenés már nincs,de v.mi nem jó.Remélem a Dokim nincs szabadságon.Majd megírom mi volt.
Az én kecsóm is járt így, nekem elég volt a fásli kb egy hétig, naponta átkötve,csak később duzzadt meg az ízületnél, és akkor meleg is lett a térde. A doki arra adott neki Meloven inyekciót, attól teljesen rendbe jött.
Az egyik növendék kiskecském első lába fennakadt a kettéágazó fa tövében. Mire észrevettem és kiszabadítottam már eléggé kicsavarta a lábát térdben. Megtapogattam nem jajveszékelt és törést sem éreztem csak térdben jobban oldalra hajlik mint a másik ha mozgatom. Gondolom az ínszalag megnyúlhatott. Rögtön befásliztam és biztos ami biztos egy műanyg csőben rögzítettem is. Csak álló helyben lép rá, menet közben húzza. Mennyi ideig maradjon a rögzítés és a fásli szerintetek? Ha már látom pár napon belűl hogy ránehezedik vegyem le?
:) Ahogy elkezdődött...." Nálunk még ritkán tartják-hobbiállatként-, de más országokban már régóta. Persze panelba nem való, de kertes házba annál inkább ! Intelligens, érdeklödő, rendkivül tiszta állat. Sem ő, sem az étele sem a trágyája nem büdös, legfeljebb ha tahó módon elhanyagoltan tartják. A tartása egyszerű és olcsó, ráadásul még tejet is adhat, ami biológiailag nagyon értékes táplálék, nem utolsó sorban finom. A túróról meg a sajtról nem is beszélve. A kiskecske a legaranyosabb háziállat a világon. Gyorsan nő, s mire az embergyerek ráun, már fel is cseperedett, jönnek az utódok, és a játék kezdődhet előlröl !! Hátrányáról nem tudok, sztereotipákról igen, de azok majd úgyis jönnek csőstül, és meg lesznek cáfolva ! Aki persze azt hiszi, hogy fűnyíróját dobhatja sutba, az csalódni fog.
Nem titkolt szándékom a fűnyíró topic magasabb dimenzióba emelése :) " / Andreja /
A topic első 10 hozzászólója : Lord Iffy
állati elmék
SüTi
mukkancs
MaKKa
site-vadász
Cillit
Gabinet
Zergon
barna boci
Az alaphangok megadása után most egy időre elköszönök, tudva azt, hogy ha sokat nyüzsög az ember könnyen kiérdemelheti a "Persona non kecskerágta" címet. További hasznos és kellemes- vagy fordítva- kecskézést ! "Találkozunk Fillipinél " !:))
Szia. Cereden van eladó alpesi bak, meg egy párt jól tejelő /napi 3 litert adnak/ eladó hegyi meg tán szánentáli (ebben nem igazán vagyok biztos). Épp a héten beszéltem a tulajjal, aki buszsofőr a távolsági járatokon. Elég sok kecskéje van, ha van ismerősöd ott vagy el tudsz menni Ceredre ott biztosan tudni fogják ki az. olyan 15 e Ft körül adja őket.
Helló mindenkinek.Tavaj év végén felszámoltam a kecske állományomat egy lehetséges költözés miatt.Mivel ez nem jött létre ezért újból szeretnék kecskéket tartani.Abban kérném a segítségeteket,hogy jótejelő tipust tudjak választani.Esetleg Salgótarján tágabb környékén,ha tudtok eladó jónak ígérkező kecskéket légyszi jelezzétek a fórumom v. telefonon.
Szia.Hát remélem,hogy helyrejön.Tavaly volt egy R1-es búr kisbakom,annak volt az egyik hátsó lába ilyen, térdben visszafele hajlott,az is rendbe jött.Csak aztán 5 hetes korában,minden térde bedagadt,és elpusztult.Remélem ennek nem ez lesz a vége.Az anyát meg fejem persze,naponta kétszer,bár első nap délben is megfejtem,mert nagyon feszült,és nem szerette,ha hozzáértem,de most már nincs vele gond,szépen áll.Nem adom fel!
Zsike! Simikának igaza van, rendbe fog jönni ez a láb. Az anyukát pedig fejd ki naponta kétszer üresre, ne sajnáld, ellenkező esetben vissza fog venni. Kézzel nem lesz könnyű, de mindenképpen hasznos. Kitartás!
Sziasztok. Ma csináltam új képeket,ezek azért már jobban láthatók.Kriszta! Főleg Neked küldöm!Janó ma már ügyesen szopcsizott,és már csak egy kézzel kell tartani szopás közben.Küzdünk,és úgy érzem sikerülni fog.
látom sok felé joidö van legeltetés,hogy áll a fal :-) szegény 4 cicijümnek valami megcsiphette a tögyét, tegnap vérzett is ,ma meg látom,hogy körbe seb közepén valami kis juk féle, sajna telom nincs de holnapra tudok képet tenni akkor jön haza párom, elég balszerencsés vagyok mostanában :-( most is csináltam pudingot még a kutya se ette meg...cukor hejett sot tettem bele....ááááá :-)
...kérlek szépen csak egy könnyen megvalósítható topik-ünnepségre gondoltam. Mint anno Arthur király lovagjai a kerekasztal mellé...úgy Andreja és a kecsketartás szerelmesei is "leülnének"szept. 14-én a topik kerekasztala mellé és egy-egy történettel, képpel, "jelen" felkiálltással felidéznék a múlt dícsősségét és ezzel mintegy felvillantanák, megerősitenék a jövő reményének fénysugarát is...
Röviden ennyi.
Mint "gáncs és kecskenélküli lovag" rendkivül nagyra értékelem, hogy volt egy Andreja, aki 10 évvel ezelött zászlót bontott és mindig voltatok annyian, hogy tovább vigyétek a zászlót ! ( Üdvözlettel "G"-nek is !:)
Szerintem ott nem 340mm a csapadék, hanem minimum a kétszerese.
Kétszer biztosan lehet minden évben kaszálni, talán háromszor is, de háromszor viszont nem lehet szénát csinálni megfelelő biztonsággal. Ha a szenázskészítés is opció, akkor a háromszorit javaslom.
A szénakészítés időpontját nem az ideális fejlettségi állapothoz kell igazítani, hanem ahhoz az egy héthez, amikor a legnagyobb valószínűséggel lehet a legjobb minőségű munkát végezni rajta. Ha ez a május végi java-virágzáshoz kapcsolódik, akkor bónuszt nyertél.
Ha sikerül Medárd előtt az első, és nem extrém száraz a nyár, akkor egy augusztus közepi-végi másodikat érdemes csinálni, a szeptember ugyan még több hozammal kecsegtet, de ha esősre sikeredik, akkor lehet, hogy az egészből októberben már semmit se lehet kihozni, hiába több.
Ha nem te csinálod, akkor a traktoros kocsmalátogatási szokásait is be kell építeni a függvényekbe.
Sziasztok.Ma 18 órakor megellett az R1-es núbiai anyám.A 147.-ik napon.Egy lány és egy fiú.A csajszi volt az első,piszok erős kis gidó,de a kissrác elég rossz bőrben volt amikor kibújt.Gyenge volt,és resszketett mint a nyárfalevél.Felállni nem bír,mert a két első lába bokánál visszafelé hajlik.Eleinte szopizni sem akart,de 1,5 órás kinlódás után csak sikerült egy kicsit ennie.Arra kérlek benneteket szurkoljatok neki egy kicsit,hogy sikerüljön megerősödnie!Holnap majd teszek föl képeket.És Krisztának üzenem:KÖSZI MINDENT!
Szia Beni Bubu! (Hogyan szakítsunk egy pasival 10 nap alatt című film után szabadon:)) Már te(l)jesen beleártottam magam a kecskék világába, és igen, a Giorgio Armani helyett inkább egy kényelmes gumicsizmát részesítek előnyben :):)
Sziasztok!Köszönöm a válaszokat jó az a kaloda csak én olyat akarnék hogy hátul bemegy elöl kijön belőle.Még annyit ami elvetélt ecske junius elején az most ősszel beűződne?
Ezt szerettem volna újból megkérdezni, hátha valaki tud segíteni.
Érdeklődnék hogy van e valakinek tapasztalata a kecskerágó cserje kiírtásával kapcsolatban. Próbálkozom a kivágással, de mindig újra sarjad. Gondoltam le kellene permeteznem valamivel ami a gyökeréhez szívódik le. Talán akkor végleg hipusztulna.
Állatok csak jövőre lesznek a területen, addig meg kell oldanom valahogy a problémát.
Van egy kb. 2 ha-os üres, füves terület amit a tulajdonosa évente 2-3-szor mulcsolóval lekaszáltat. Ha sikerülne vele megeggyeznem hogy a szénáért cserébe lekaszálnám, kb. hány körbálára számíthatnék kaszálásonként? Alaposan szerenék utánajárni, mert nekem fizetnem kell a kaszálást és a bálázást is.
a juhot lehet leültetni, és akkor nem mozdul...valami reflextéma, már nem emléxem, régen volt, hogy miért, de úgy nyírják, körmözik őket.,..elvileg tanítottak engem is ültetni, csak nem bírtam el a barit:))))
eladnék egy 3 éves fejős kecskét ősszeférhetetlenség miatt még ad fél liter tejet apasztás alatt van amugy 1.5 2 literes kávébarna fehér foltokkal szarvas az ára 11000 ft
képt küldők ha kell érd imre.feri32@citromail.hu vagy 06 20 401 31 29 en bármikor
Nekem egyáltalán nem jött be a villanypásztor...vagy átugrottak közötte, vagy eldőltek oldalra, és a hátulsó lábaikkal átlöködték magukat (ott 20 cm magas volt a zsinor a földtől...lejjebb pedig nem lehet rakni)
Ti tudjátok hogy kell vajat köpülni, köpülő hiányában???
Valaki a körmözés csinját-binját nem illusztrálná nekem fotókkal???
milyen étrenden van? kap lucernát? ha van közelben diofa annak a leveléböl adj neki, nálam volt igy egy 4 hos gidám 1 nap alatt hejre jött, adtam neki árpát,meg korpa keveréket, lucerna el ,mert anyának a tejét is bezavarta,a fü közé tettem diofa leveléböl, kapjon csak szénát addig is
Adott egy gida, 3-4 hónapos. Pár hete fosik. Kapott aktív szenet, ami annyit segített, hogy nem zöld, hanem fekete a sár. Egy hete nem jár legelőre, szárazon van, de ugyanúgy hígat ürít és gyengül.
Állatorvos, aki nem csak a fejét vakargatná, nincs a közelben.
Sziasztok! Van nálam egy eladó anyakecske. Azért mondom, hogy nálam, mert nem az enyém, csak apasztás idejére van nálam. Paraméterei: egy éves, egyszer ellett, de ikreket. 75%-os vérhányadú alpesi szarvalt kecske. Gidái leválasztása után reggel-este 1-1 liter tejet adott, de mint említettem apasztás alatt van, így most ha rendszeresen fejném, akkor már csak fél-fél litert adna. Irányára: 20000 Forint. A szállításban tudok segíteni itt a régióban (Baranya-Somogy-Tolna), a mindenkori benzinárral számolva. Személyesen Pécsre lehet jönni megnézni, fejni is:)
mi most szereltük fel a villanypásztort, 3 drót van, 40-35-35 centire. egyszer mindegyik átugrott közötte, de csípős élmény volt, most már akkor sem mennek neki, ha nincs bekapcsolva.
legalulra 20 centire fogunk még egy drótot kihúzni, de azt csak a kutyák miatt, hogy ne menjenek be.
lesz majd háló is, de az csak a csirkék miatt, akik szintén ide fognak költözni.
Milyen a föld tápanyag-ellátottsága? (Ha mulcsozott évekig, akkor talán nem rossz)
Egyetlen településen belül is ismerek olyan 2-2 hektáros területet, ahol az egyikről mindenféle faxni nélkül még a legszárazabb évben is lejön 80 bála, jó évben meg 120, míg másikról csúcsévben 60, 2 éve meg például 30 se...
Fejőállást akarok csinálni mert kezdem unni hogy mikor megeszik az abarakot akkor tolat előre hátra és nagyon szeretem az ilyet.Valaki tudna feltenni képet milyet jó csinálni melyik a leg jobb és kényelmesebb.Még annyit akarok hogy villanypásztort akarok venni hány sorba húzzam ki hogy jó legyen ne menjen a szomszéd kukoricásába.vagy jobb hálót venni láttam már olyat is?
Érdeklődnék hogy van e valakinek tapasztalata a kecskerágó cserje kiírtásával kapcsolatban. Próbálkozom a kivágással, de mindig újra sarjad. Gondoltam le kellene permeteznem valamivel ami a gyökeréhez szívódik le. Talán akkor végleg hipusztulna.
Állatok csak jövőre lesznek a területen, addig meg kell oldanom valahogy a problémát.
A másik kérdésem: Van egy kb. 2 ha-os üres, füves terület amit a tulajdonosa évente 2-3-szor mulcsolóval lekaszáltat. Ha sikerülne vele megeggyeznem hogy a szénáért cserébe lekaszálnám, kb. hány körbálára számíthatnék kaszálásonként? Alaposan szerenék utánajárni, mert nekem fizetnem kell a kaszálást és a bálázást is.
:) Jó estét gyerekek ! ( Remélem ágyközelben vagytok már ?:)
Ma este a logófülű nyúlról szól a mese. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyuszi kisasszony, aki szívrepesve várta a nagy Ő-t. Sokszor kinézett a sarkig kitárt ablakon, szinte már a szeme is káprázott...de egyszer csak örömmel felkiáltott - Itt a nyúl ! Hol a nyúl ?
Aztán látta, hogy csak lekanyúl...lemondóan legyintett és becsukta az ablakot.
Ha egy álló fülű nyúl jött volna, az én mesém is tovább tartott volna.
Aludjatok jól, álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek. ( Este már nincs ám csokika !:)
Ne félj, időben elkapja a ló a fejét. Nálam még soha nem volt ilyen gond, pedig itt is mindenki együtt van és a bakok rendszeresen a Tündihez csapódnak. Tündi mindig is figyelt a szarvakra.
Az biztos hogy már én is rég elintéztem volna a kecsit. Nem kell feltétlenül elverni, elég ha csak úgy viselkedik vele az ember mint egy erősebb kecsi viselkedik a másikkal. Engem még a bakok is mindig tiszteltek, bár már kicsi korban "megbeszéltük" a határokat.
Ennyire gáz a kecske? hát egy-két sallert levágnék neki, tuti...nálam Tökinek kellett legutóbb, mert duxpajtinak akart nézni.
(Jah, láttatok már olyat, hogy a bak szerelmetes egy lóba...nem megy a többivel legelni, hanem őrzi a hafit:), hozzádörgölőzik, lefekszik mellé, utánamegy - szabadtartásosak a lók-...tiszta idilli, csak félek, nehogy kibökje a szemét...)
megvan kötve, most ugy csináltam neki ,hogy feje kint van ,raktam fel elé etetöt,oldalra deszkát ütöttem,meg mögé..leeresztöset ,hogy netudjon mozogni,akkor is kivolt kötve,de valahogy sikerült magát kiszabaditani,ha nem kapom el a fejem az arcomat érte volna........amugy már lesem a recepteket :-D
na ez már tényleg nem igaz :-) esküszöm ha feketém leellik végre....indián táncot fogok lejteni és még videofelvételt is csinálok rola :-D már hasa szépen ereszkedik,a horpasza is eléggé kint van a kismocskot meg pocin keresztül is megtudom fogni....na ö az biztos nem lesz vágosoron még ha bak is lenne mert ennyire megszivat :-D
Tegyél rá egy mini kötőféket, és fejésnél amilyen rövidre csak engedi a szíved, olyan rövidre kösd ki...talán előbb utóbb rájön, hogy büntiben van. és napról napra lehet hosszabbra engedni és dícsérni, ha ügyes. De szidni, ha bunkó!
Sok sikert. ha még is pecsenye lesz belőle, akkor meg jó étvágyat hozzá.
örülök :-) de szerintem ami tölled vannak arra fájhat a foguk mert nem lenne szivem utodokat eladni :-) mindegyik megtetszene valamiért, a tej felénk se kellendö, de nekem az is elég ha a családnak elég,olvastam van ahol 250 /l -e a tejnek,pedig anno 350-400ft/l volt, de tescoba majd 1000ft a kecske tej ! engem a fületlen miatt szoltak meg.....na mivan mégis telik fajtisztára???......pedig ha tudnák,hogy ugy vettem azt se tudtuk miféle :-) még az elado se ,
:) No jó...a páncél megvédhet. A topic 27390-es hsz láthatsz is egy biztonságos öltözetet csak a sisakrostélyt engedd le- fejéskor !
...ha pedig esetleg - két legyet egyszerre- a falusi turizmust is felakarnád lendíteni a helyi önkormányzattal karöltve, akkor Linus, mint Xéna dobálhatná a "szerencse patkót" !
( Ez esetben elég ha csak a páncélinget veszed fel !:)
Azért kell ilyen nagy feneket keríteni a fajtának:-mert a mai világ a pénz körül forog,-mert a takarmány rohadt drága/legalább is mifelénk/,-mert ha eladsz egy liter tejet nem mondhatod azt,hogy ez núbiai kecskétől van ezért 500 ft/lit.Viszont a gidára mondhatog,hogy R1-es núbiai 30000ft.Nálunk a tej nem nagyon kelendő,de a núbi gidát jól el tudnám adni.Én azt vallom,ha csinálsz v.mit akkor azt jól csináld.Annak viszont ára van,és gondolom egy 20000-nek Te is jobban örülsz mint egy 5000-nek.
teszek rá szájkosarat :-D még csak 6 hoja van nálam ha jövöre is igy megy akkor fazek :-) az utodai szépek,még öszi fedezés aztán lesz ami lesz,én meg páncél ruhába megyek addig fejnyi :-D
...na írtam egy monológot, elszállt, így rövidítek...
Mindenkinek átérzem kecsós fajta problémáját...mert van aki tenyészteni akar, egy olyat, ami neki tetszik, és van, aki csak "szaporítani" a kis kedvenceit...
Én az utóbbihoz tartozom...
Első kecsóim a véletlen miatt kerültek hozzám..vettem egy anyuka nélküli árva csikót, őt kellett felnevelnem, neki fejtem a kecsókat (bár azoktól még tartottam is, mert bunkók voltak), az ő tejüket kevertem friss tehéntejjel....aztán csikó ment, és ez a 2 kedves kecske is....sok évvel később úgy döntöttem, legyen kecskénk is..rögtön vettünk is hármat, de a poénb az, hogy pont aznap kaptam ajiba még 2őt. aztán rá 1,5 évére kaptam a bakomat is. Amint kiderült az első 3 választottból kettő tök steril...(már elajándékozam őket, de az új helyükön sincs gida belőlük egy szál se)
Tehát én hobbista vagyok kecsó fronton...amit tartásukról tudok, könyvek, illetve a nagyállatos tapasztalat, de pl: nem tudom hogy is kéne őket normálisan közmözni (úgyhogy ezúton megkérek mindenkit, aki affinitást érez, hogy ha megtenné nekem, hogy lépésről lépésre illusztrálná nekem fotókkal, Köszönöm....
na majd folytatom....mert idegesít, hogy a 3szor ennyi irományom elszállt elöbb...
jah, a lényege, én a lótenyésztés terén vagyok ilyen "ígényes", bár őszinte leszek a csikót eladni nem tudom, mert kereslet nincs, vagyis pénze nincs az embereknek...inkább megveszik az occsó "parlagit", de ez van, én abban élem ki magam, itt többen pedig a kecsóban...de így szép az élet, hogy különbözünk, hogy mindenki másban jobb, másban akaratosabb...
...akkor tudnod kell, hogy a harapós háziállatok- kivéve a kutya- rendkivül veszélyesek.
Így ez a Te fületlen kecsód is. Egyszer véletlenül nem figyelsz eléggé- pl. elábrándozol egy gumicsizma láttán- és máris megvan a baj. Tehát : előkeresed a topicon fellelhető híres, "harapásról leszoktató" Krézi-recepteket...aztán indulhat a daráló. ! Így majd mintegy szamárfület mutatva, Te harapsz a kecskébe ! ( Fogadj szót !)
egy dolgot nem értek ....igaz én falusi parsztjány vagyok :-)...de mér kell ilyen nagy feneket keriteni ebböl a fajta dologbol? nekem tökmindegy milyen csak...és ezt nem gyözöm hangsujozni teje legyen és mekegjen.....log-e vagy nem,van-e füle vagy nincs tök mindegy nem válogatok fajták közt az idö megteszi helyettem,gyurom a mixeket igy több év után kitapasztalom melyikböl milyen tipus lesz, núbi? búr? csak mert log a füle? igen ám de örülök annak ,hogy ithon is vannak ilyen tenyésztök és nem kell utaznom csupán 1 napos program keretébe,hogy vadasparkba fotozzam,ha az ember költ rá akkor saját udvarán gyönyörködhet benne....sajna nekem nem ugy megy a vásárlás mint egyeseknek hogy ha látok valamit rögtön tudok érte menni...erröl kecskefügg tudna mesélni.....de ha nagyon akarom megszerzem, mint tudják páran itt én remixezem :-) jöhet bármijen kecso..én nevelem,én etetem,én takaritom nem más, és a szép állománynak csak az tud igazán örülni,aki ha reggel felkel,ellátja teendöit,és nem sajnálja idöt pénzt rájuk akkor sok örömet tudnak okozni....mondjuk most is mint egy kis pisis várom mikor ellik végre mert egyik se egyforma számomra, mind külön egyéniség és ez vonatkozik a többi fajtára is,lehet több alpesid.parlagid.núbid,ha a személyiségük nem egyformák,ettöl olyan különlegesek, engem anno tengerimalackás topikon haszon lesönek tartottak,mert a tejé meg husé tartokállatokat, istenem mért kell valakit megszolni,ha nem állok ugy anyagilag,hogy diszállatot tartsak,nem ad kezembe senki pénzt,hogy nesze te hü...e, vegyél terményt miegymást, pedig lehetne valaki olyan hü...e :-D lényeg hogy minden fajta,ugyan ugy beteg lehet, ugyan ugy körmölni kell,és ugyan ugy ha már az ember neki kezdett akkor igenis megkell szerezni nekik amire szükségük van,mert lehet akármilyen kecskéd,ha nincs jol tartva várhatos a szaporulatot,meg a tejet akkor se adja ha log a fül ha nem
ui: fületlen kecském tegnap majdnem arcon harapott, fogtam volna én a fülit :-) párom kitalálta csipesszel,....na igy kell fületlen kecskefület fognyi :-D
Baromi kíváncsi vagyok, mert én is olvastam itt-ott, hogy mennyire el vannak szállva a núbiaitól egyesek és magukat is többnek érzik azért, mert nekik olyan van.
Itt-ott biztosan lehet ilyenről olvasni, de inkább csak ott.
Mit tud, amit a másik nem?
A tejének magasabb a szárazanyag-tartalma.
Az, hogy lóg a füle?
Na és?
Mennyivel szebb ez, mint az, ha nem lóg?
a) Sokkal szebb b) Sokkal rondább c) Ki a embert érdekel a füle
Talán több szeretetet igényel a gazditól, mint bármelyik másik fajtársa?
Kicsit máshogy kell szeretni, mint a parlagit, mert nehéz kapaszkodni közben a többnyire sokkal rövidebb szőrébe, viszont a hátsó lábát ha berakod a gumicsizmába, az kompenzálja ezt hátrányt.
Amindenit, mi van itt? Ó, Te Isten, mit tettem... :)
Azért rengeteg különbség van kecske és kecske között. Ezt bizton állíthatom, mert nálam széles a választék.
Bezony kijelenthető, hogy egyik fajta ezt igényli, a másik azt.
"Szegény ember tehene" nyílván egy núbiai anyakecske soha nem lett volna, mert konkrétan éhenhalt volna az árokparton és konyhakerti maradékon. Pedig kecske kecske.
Az állományom döntő része ugyebár parlagi tincses. Idén került be "egyéb" kecske is, mert nagyobb igény volt/van a tejre, mint gondoltam volna.
Én legelőre alapozom a takarmányt és minimális abrakra a fejőálláson (ezt is csak azért, mert különben nem jönnének fel, vagy ha igen, akkor is egymást gyepálnák a fejés közben).
Nos ilyen mostoha körülmények között van jópár parlagi anya, aki 3 sőt 4 literes. De az átlag 1,5-2. Persze vannak, alig 1 literesek is. A szánenek, alpesiek, F1 núbik kb 1-1,5 liter. Nyílván utóbbiak tudnának jóval többet intenzívebb abrakolás mellett, ahogy ugyanúgy az is igaz lehet, hogy a 3-4 literes parlagi sem adna ennyit zárt tartásban.
(Persze, nem utolsó sorban az is benne van a különbségben, hogy az idén idekerült újoncoknak a helyváltozás okozta sokk, új rangsorvita stb, nem használt)
Vagy: a parlagi mászik a bokorra, fára. Többet van 2 lábon, mint 4-en. Míg a tejelő fajták érdekes módon inkább legelnek..
Ahogy írtad úgy igaz.Nem az állat az első hanem a pénz.Sajnos.Pont emiatt külömböztetjük meg őket.Sokan vannak akik az ócsó kecskét nem mentik meg ha beteg,mert nem mindegy,hogy 15000-ért kikezeltetem,vagy veszek egy másikat.Míg egy 50-100.000ft-os kecskét azért már megéri kikúráltatni.A kocsikhoz nem értek,nekem arra sem futja.Itt a fórumon olvastam a Lacibácsi Mariskájáról/ha jól emlékszem ez volt a neve/.Neki 6-os ikrei lettek volna,szegény kecsó bele is pusztult.Vagy a Tündiről aki szintén 5-öt ellet volna de ő sem bírta ki.Külföldiül én sem értek,de van fordító a gépen.És azt remélem egyszer majd én is tenyésztő leszek.Núbiai tenyésztő.
Vagyis nem gondolom, hogy az eszkimó csokigyerekeket gyártana Afrikában.
Éppen azt fejeztem ki, hogy a származás marad, de már sohasem lesznek, lehetnek azok, akik az élőhelyükön voltak. Azt az identitásukat törvényszerűen elveszejtik a léthez szükséges kompromisszumok fölvállalásával és a sérülések elszenvedésével.
- Ne hasonlítsuk az embert az állathoz.
HÁT ÉPPEN EZ AZ! Ne hasonlítsuk! Hiszen az embernek van szabad akarata, de az állatot viszik. Erőszakkal. A szabad akaratú emberek.
Pedig a kecskének is van ám (lenne) szabad akarata, csak nem képes neki érvényt szerezni az ember mellett.
Nem kell ahhoz tenyésztőnek lenni, hogy az ember NE engedje meg magának az állatai iránti nemtörődömséget.
A tenyésztő állata ugyanúgy nincs a tudatában annak, hogy ő egy tenyészet tagja, mint ahogy egy egyszerű "háztáji" tartásban lévő kecske sem tudja, hogy ő egy "paraszt"kecske.
Ha lenne is tudatuk hozzá, - sem lenne meg a viszonyítási lehetőségük, hacsak nem járnának egymáshoz kecskevendégségbe látogatni.
Ha pedig ez is adott lenne nekik, akkor lehet, hogy sok nubi a földig szégyellné magát, ha bekopogna egy parlagi, "paraszt"mekedelemségbe, és a parlagi kecsó meg elszörnyedve látná, miként élnek híresen sokat érő fajtársaik.
- Egy kecske származásától függetlenül képes igényes lenni, ha megadják neki rá a lehetőséget. Ez nem származás, hanem kizárólag tartás kérdése.
Az más kérdés, hogy vannak emberek, akik az "ócsó", parasztkecskére eleve másként néznek, mint a drága, külföldire.
Nem az állat az elsődleges, hanem a pénz.
- Kicsit olyan ez, mint az Opel kontra BMW...
Pedig mindkettőt előírás szerint szervizelni kell, takarítani, mosni, ápolni, vigyázni rá, hogy elguruljon a célig.
Ugyanannyi időt tölt el mindkettő egy mosóprogram alatt, de a tulajnak is ugyanannyi idő és fáradság, bármelyiket gondozza, takarítja az előírás és elvárás alapján.
Ugyanolyan benzin, vagy gázolaj kell mindkettőbe, s defektesen a bömösön is ugyanúgy kereket kell cserélni, mint az Opelen.
- Négyes ellések tudtommal a parlagiaknál is vannak, hármasok meg szép számmal...
- Nem egy "buddhista" világnézetű parlagi kecsit ismertem, akiknek akár még fát is lehetett volna vágni a hátán, de merem gondolni, hogy a nubik is sorbaállítják olykor egymást...
Ha kecskék, akkor ez hozzájuk is tartozó tulajdonság kell, hogy legyen.
- Külföldi oldalakhoz nem értek, mert nem tudok külföldiül.
- Én sem vagyok tenyésztő.
- Egy pár dolgot én is tudok már róluk.
(f1-es ági leszármazás is van, de ezt a többiek nem tudják róla...meg ő sem)
Azért ne hasonlítsunk össze egy embert,és egy állatot.Az embernek megadatott a választás lehetősége.Az ember ha menni akar megy,ha vissza akar jönni, akkor visszajön.Az állatot nem kérdezik,csak viszik.Az eszkimó mindenütt eszkimó lesz,csak másképp fog élni.Azért, mert Afrikában él,még nem fog fekete gyerekeket csinálni,nem lesz magasabb növésű,vagy erősebb. A genetika nem az életkörülményeken múlik.
Mielőtt első kecskénket megvettük, elmentünk különféle tenyészetekbe.
Anno voltunk előkelő helyen kiemeltben is, ahol kizárólag csak fajtatiszta állományt tartottak és láttak el szigorúan előírt protokoll szerint, de voltunk parlagi farmon is kíváncsiskodni és szedni az igét. Egyszerűen azért, mert látni szerettük volna, hogy mi is az a kecske?
A legtöbbet pedig egy egyszerű háztáji gazdaságban tanultunk, de a meghozott következtetések mindezek összességén alapultak ahhoz a pár kecsihez, amit fölvállaltunk.
A valóság mégis ott kezdődött, amikor az elsőket hazavittük és onnantól minden más lett, mint addig volt.
- Ha elmegyek egy núbiai tenyészetbe, szerinted mennyivel kapok kielégítőbb választ a fölvetett kérdésekre, mint itt, a fórum hasábján?
- Kérdésedre, hogy egy feketebőrű afrikai ember mit igényel Grönlandon, szerintem kizárólag egy fektebőrű afrikai tudja a választ.
Szerintem kb. hasonló nagyságrendű igényei lehetnek, mint egy eszkimónak Afrikában.
Csak éppen pepitában...
De azt is mondhatnám, hogy minek megy az afrikai Grönlandra, vagy az eszkimó Afrikába?...
Szerinted?
Az eszkimó Afrikában sohasem lesz tovább eszkimó (nem származásra értve!!!), mint ahogyan egy afrikai is identitását veszti, ha Grönlandon kell élnie.
Sohasem lesznek azok, akik, amik a saját környezetükben voltak, s valószínűleg sérüléseik is lesznek, mire generációkon át megtalálják új önmagukat, ami nem a régi lesz.
Áldozatok árán kell alkalmazkodniuk a létezéshez.
Szerintem. De meg kell kérdezni az Afrikába költözött eszkimókat és a Grönlandon élő négereket.
Igaza van Hunjorgosnak.Érdemes lenne elmenni egy tenyésztőhöz,vagy legalább utánnaolvasni külföldi oldalakon.Igaz Én nem vagyok tenyésztő,és nekem csak R1-esek vannak,azok is csak egy éve,de egy pár dolgot már tudok róluk.A núbi azért igényes,mert nem ezen a vidéken született.Be kellett hozatni őket drága pénzen.Lassabban nő,mint a parlagi,később hoz pénzt a konyhára.Vannak 4-es,5-ös iker ellések.A kecskék között szerimtem a legnyugodtabb természetűek.Igen jóval több,és "erősebb" tejet ad mint egy parlagi.Azt,hogy milyen ízű a húsa nem tudom,mert ahoz nekem túl drága,hogy megegyem,de ha majd 20000-sel törlöm a s....m,akkor majd lehet,hogy megkóstolok egyet,és megírom,hogy milyen volt!Van aki azt szereti ha lóg,más azt szeretné ha állna neki.Aki a núbit többre tartja az nem azt jelenti,hogy a többi fajtát leszarja,hanem azt,hogy ért a kecskékhez,és a tudását,a munkáját magassabb áron kamatoztatja.Núbiai kecskét bárki tarthat.Viszont az a tenyésztő akinek "sokra taksált" állománya van az NEM engedheti meg magának,hogy nemtörődöm legyen,mert akkor az már komoly veszteségekkel járna.Végezetül még annyit,hogy a kecsketartásban sem lehet álltalánosítani.
Az igényesség szerintem inkább a kényesség akart lenni. Szerintem sokkal kényesebb, mint egy parlagi. Azt tarthatod szabadtartásban, ezt nem célszerű, mert könnyebben fel/meg fázik. Ha tévedek valamiben, a javítás jogát fenntartom. :) Olyan sok szinoníma van a kedves anyanyelvünkben, és olykor csak egy félre értelmezett szón kaptok össze.
Sajna nálam fületlen sosem hasadt, sőt első nemzedékben füles sem....de visszaadom diplomáimat...ezek szerint ehhez sem értek :(....pedig Mendel megmondta a tutit, és nálam működik....de mind1....
Maradok a lótenyésztésnél.
ui: elvileg tarka uszkár sem lesz fekete x fehérből...aztán mégis hasad, harlequinnek hívják...bár ott minimum 4-5 generáció szükséges...
Érdemes elmenni személyesen egy tenyészetbe. Ott választ kapsz ezekre a kérdéseidre. Lehet, hogy nem jó példa, csak egy kis párhuzam: szerinted egy feketebőrű afrikai ember ugyanazt igényli Grönlandon az eszkimóknál? Nem hiszem, hogy a napi 3 kiló hal kielégítené a táplálékigényét, a hidegről nem is beszélve... ennek tükrében a tenyésztőnek biztosítani kell, hogy az általa tenyésztett fajta megkapja közel azt a létminimumot amit igényel az állat. De szerintem ez az eszmecsere nagyon távolra mutat, mindig lesz pro, és kontra.
"Arról nem is beszélve, hogy egy igen igényes kecskefajta, de erről a tenyésztői tudnának mesélni. Valamire való tenyésztő oda sem adja első kecskének. Szerintem."
Miért? Mit tud a núbiai kecsi, amit egy magyar parlagi nem?
Talán több szólamban képes szólni, vagy magasabbra skálázik?
Mitől igényesebb egyik fajta, mint a másik, vagy a nem fajtatiszta?
Az a "valamirevaló tesnyésztő" mitől-kitől félti jobban a núbiait, mint pl. egy alpesit, egy szánentálit, búrt, vagy urambocsá' egy színtiszta keverék parlagit?
Mégis, mennyivel igényel többet egy núbiai a génjeiből adódóan, mint bármelyik másik?
Mit tud, amit a másik nem?
Baromi kíváncsi vagyok, mert én is olvastam itt-ott, hogy mennyire el vannak szállva a núbiaitól egyesek és magukat is többnek érzik azért, mert nekik olyan van.
Egy núbiainak mik az egyedi igényei, amit nem képes neki bárki megadni, aki szereti az állatokat?
Miből kell ennie? Esetleg zsolnayból?
Milyen fekhelyet igényel a napi tiszta, friss szalmán kívül?
Milyen folyadékigénye van a naponta 2x cserélt tiszta friss vízen kívül?
Esetleg nem jó neki az egyszerű, műag. fésű-kefe a szépítéshez, vakargatáshoz, hanem angol telivér lószőrrel kell "legyezni"?
Mást eszik talán, mint a kecskéknél bevált zöld fű, friss, ropogós széna, darált szemes takarmány és fini, pottyant, vagy szedett gyümölcsök, maradék zöldségek?
Talán neki csak a kréker keksz a jó és a csokapic?- a háztartási keksztől elfordul, ha kedveskedni akarnak neki?
Talán több szeretetet igényel a gazditól, mint bármelyik másik fajtársa?
Talán több tejet ad UGXANOLYAN (!) gondoskodás mellett, mint egy alpesi, vagy egy magyar parlagi keverék?
Ha igen, mennyivel és meddig?
Ha orvost kell hozzá hívni, fölötte talán nem fogja a fejét vakargatni a doki?
Hozzá érteni fog jobban, mint egy parlagihoz?
Neki talán nem négy lába van, vagy elöl is van tőgye?
Talán a húsa olyan finom, hogy amikor a "szerető" gazdi vágja, akkor zamatosabb belőle a pörkölt?
Az, hogy lóg a füle?
Na és?
Mennyivel szebb ez, mint az, ha nem lóg?
Ha a másik oldaláról nézzük azt a bizonyos érmét, akkor onnan mag éppen azt lehet látni, hogy ez a divatmajmolás.
Egyik kecskét ugyanúgy illik tartani, mint a másikat.
Akio valamelyiket többre tartja, az éppen magáról bizonyítja be azt, hogy egy másikkal nem foglalkozna illően.
Innentől pedig nem áll az, hogy egy kezdőnek nem való valamelyik kecskefajta.
Egy kezdő a választása szerint ugyanúgy lehet egyiknek, vagy másiknak is a szerető, gondoskodó gazdija, mint ahogyan egy esetleges fajtahaladó tenyésztő a sokra taksált állományával érzéketlen és "nemtörődöm".
Örülök, hogy nap mint nap olvashatom a hozzászólásaitokat. Próbálok profitálni, s tanulni, nekem utoljára kb. 15 éve volt kecském, azaz apámnak volt oszt én is vezetgettem-fejtem.... Szóval rámfér a tanulás mielőtt nekiállok bárminek is. Még a cívódásból is tanultam, a 600 eurós fajta túl jó lenne nekem, főleg, ha tényleg olyan igényes mint írtátok. Nem mintha gondolkodtam volna 600 euró kiadásán egy kecskére....:DDDDD Max 60...:DDDDDD
Marad a "játszótéri turmix"....:DDD Valahol el kell kezdeni.
egy kis kitérö....tegnap néztünk egy dokumentum filmet...a nyolckeru lány...cimmel ,indiába 2 kis núbiai kecskét áldoztak fel,hogy meggyogyuljon a kislány....na én ezekre mérges lettem idehaza fizessé több 10000ft ha megtudod ott meg csak ugy lefejezik,mert vallás, szivemszerint ide mennék ha lenne annyi pénzem amennyi nincs és elhoznám onnan öket, szivem szakadt meg értük
nekem mindegy milyen csak teje legyen :-)) nálam a remixek jönnek be :-) tincses bakom van hozzá hölgyek 2 fületlen egyik utod mix :-) bociképü , nálam tej és hus miatt válogatjuk fajtát nem divat miatt, gyönyörüek alpesiek de sajna mifelénk nem kapok, pedig mindig a nyakára járok a tulajnak, volt szanen na azt inkább nem tartunk valahogy a fehér kecskék nem váltak be, most van logofülü kisbakocskám imádom mindet, nem szeretem az egyhanguságot legyen mindenfajtábol,igy tudom kiválogatni mejikböl lesz jo tejelö vagy mejikböl lesz hushasznu, ha kedvtelésböl tartanám mert szép a gatyám is rámenne :-) szoval csak arra szeretnék kijukadni :-) hogy mindenkinek másak az elvárásai kecske vagy más haszonállat tartás iránt, kinek mi tetszik de egy biztos 100%-os núbit nem vennék mert nem birnám neki megadni azokat a feltételeket amik a kinti tenyésztök megtudnak adni nekik, minek vegyek több 100 euroé mikor idehaza töredéké.é vannak igaz nem 100%-osak de semmi külömbség kinézetre se jellemre,és gyönyörüek,én az biztos a hazai tenyésztöket tartom elönyben és gratulálok mindegyiknek egytöl egyik hogy ilyen szép állományt tudtak összehozni
Ha én tehetném tartanám a tincsest is és a nubiait!
Kedves khirke!
Te szerintem egy gödölyét ugyan olyan árban adsz mint más a nubiai gödölyét!
Természetesen tudom hogy miért annyi az ára! nagyon tisztellek amiért felkaroltad a Magyar Tincses kecskénket, és nem zugbakokat használsz! TISZTELETRE MÉLTÓ! Más bele is szarna már!
De minden kecske tartó nagy dicséretet érdemel hogy küzd az állattartással!
...ezért, lelkes elismerésemként fogadj Te is egy szál virágot, amit zenei kisérettel : Cosas de la vida-1997- Eros Ramazotti és Tina Turner klippjén láthatsz. ( Azon, amelyiket már 17 milliónál többen tekintettek meg !:)
Hiába no nem véletlen- férfiasan el kell ismernünk- hogy a topikon NŐURALOM van !!!Köszönhetően a sok éleseszű, élesnyelvű, éleslátású ( ez mind bóknak számít :) és más kiváló tulajdonságokkal rendelkező- a gyengébbik nemet képviselő- Személyiségeknek !
No, de azért mi sem késsük le a csatlakozást ( Konyak után szabadon :) a képed adta ötletet felhasználva:
Augusztusi jelszó : A kecske füle lóghat, de a mi... orrunk sose !
Ennek megfelelően, vidám napokat...kellemes heteket...aztán, szeptember és 14. !:)
Felejtsd el ezt a divatmajomságot kérlek! Szerintem a kedélyeket az borzolta fel, hogy talán nem voltál tisztában azzal, hogy milyen kategória az a kecske amit venni szeretnél. Ez úgy volt értelmezhető, hogy felső kategóriát szeretnél olcsón . (BMW -t, Opel áron ) Sok sikert a kecskékhez!
Ezt így ebben a formában most hallom először. Elég sokat olvastam,német oldalakon fül témában. A fületlenség és a kisfül is mutáció, nem fajtajelleg. Az 5-7 cm es fülű kecskét hívják kisfülűnek, az 5 cm alattit fületlennek (valójában fületlen kecske ugye nincs, legfeljebb olyan akinek csak jelképes fülkagylója van . A fületlen és a normál fülű kecskének feltehetőleg nem rövidfülű szaporulata lesz, hanem fületlen és normálfülű is születhet bármikor. Ha a fekete pulit keresztezik a fehérrel, akkor sem szürke, vagy tehéntarka kutyusok születnek, hanem mind a két szín megtalálható az alomban. Bármilyen fajtában kijöhet a fül jellege 6 generáción belül bármikor, mint a négy szarv, vagy a négy csecsbimbó. Az amerikai La manshe kecskék fületlenek, vagy kisfülűek. Ha jól emlélkszem ez az egyetlen fajta, ajol fajtajelleg a kisfülűség.
nem első kecskének szerettem ( nék ) volna nubiait közel 16 éve tartok kecskét és sok mást is és nem divatmajmolásbol kelek reggel 5 kor minden nap hanem mert ezt válaltam
egy párba bele olvastam köszi :-) borsod megyében van a roszcsont fületlen fejös, sajna a térképen néztem elég messze laktok töllünk :-( ami anyám van fekete ö egész más igaz régebb ota van nálam,öt imádom baba a neve és olyan mintha mindig mosojogna, nagyon kedves és igazi urihölgy :-) engedi hogy hasát ellenörizzem a kicsik miatt,a bimbot mindig nézem telik-e .és még csak arréb se áll ilyenkor türi ,
Sziasztok.Látom ,jó nagy vihar kerekedett a "milyen fajtát tartsunk" témakörben.Sajnos az a helyzet,hogy a mai világ a pénz körül forog.Ha normális kecsketartó vagy, akkor mindent megadsz az állataidnak.Ezért cserébe vársz is vissza v.mit.És itt a külömbség.Az a nem mindegy,hogy egy akármilyen fajta f1-es,vagy r1-es utódja,a tisztavérűről nem beszélve 2-5-10-szerese a kiváló magyar fajta utódjának.Én is parlagiakkal kezdtem.Ugyanúgy megadtam nekik minden jót mint a mostani "divat" kecskéimnek.Ua a kaja,ha beteg volt u.úgy állatorvos,u.annyi munka, stb.És nem hinném,hogy azok a kecskék amit a Krisztától vettem,gyengébek lennének mint egy parlagi.Nem vagyok miliomos,ezért csak R1-esekre futotta,DE majd egyszer!Mindegy inkább etetem a drága takarmányt egy 50000ft-os kecskével,mint egy 15000ft-ossal.Megjegyzem olyanom is van,és ugyanúgy szeretem minta lógófülűeket.Összehasonlítás képpen a "kiváló magyar fajta",és a saját csúnya R1-es "divat" kecském.
:-) kapott már neaggodj :-) de nem ért se szép szobol se rosszbol,a kicsinyét is szintugy böki el, ha jol számolom 6 honapja van nálam, az a baj hogy elözö gazdáját nem tudom milyen modon tartotta, hogy bánt vele mert már hasasan is bökött, azt hittem sikerül megnyugodnia és szelidülnie nálam, sok simogatást kapott,de mikor leellet,még rosszab lett a fejést meg már nem is mondom :-) ha jövöre se sikerül változtatnom a viselkedésén akkor megy,
Szioka én is egyet értek a érzésedel és amit irtál!!!!!!!!!!!!!!!!De hozzá is szolnék kicsit ha lehet.Az az én tapasztalatom Hogy nem is a fajta meg a kinézet a fő hanem hogy hogyan tartod és mit hoz neked CSAK NEKED A KECSKÉD fajtátol fügetlenűl!Mert nekem volt van paraszt kecském is ami nem fajtiszta és nem is nevel tul maxos kecsokat azaz csak husba nevelem a gidáitt de akkor is jó tejes és tündér virág a caje!Sőt fajtiszta kecsobol van tőbb de ha má ujjj na ak elmondom hogy az ujkeverék kecske mániátol énis szét vok esve.Most hajtotam be némi tartozást valakitöl akinek tincses és még kitudja milyen keverék kecsoja volt őszerinte .Hát nem szivesen de elhoztam és lőn 2 hét után beált a tejelés tutin a körmét is renbe hoztam és nem is adnám akármilyen f1 re vagymásra a kis bolondos hölgyet!Nya a fajta szitut hejett viszont szerintem a fő lene a tartást utánna a fajtatisztaság ra rá meni a kezdők nek SZERINTEM IS!!!!!!!!!!Ja ha tud valaki aki körmőzés és egyébb érdekes dologra egy oktatóó központot hozna létre szivesen bé szálok de csak mert tele a tököm hogy nem akarja a parasztság megtanulni hogy hiába van maxon etetve a jószág ha nem tud a lábán megálni!!!!!!!!De anno amugy meg ha utána néz egy épeszü ember akkor rá jön a magyar nem vic ből tart tartotta a magyarok által leg ismerteb és most jól menő MAGYAR fajtátt!Hisz ha kicsit kukol valaki és néz rájőn hogy a magyar paraszt meg marad a tuti nál ott is kap és talál tuti kecsot és azt ha nem hiszi akkor csak ajánlom a Khirke egy látogatás és beszélgetésre !Én ha tehetném a havaji nyaralást is el cserélném ere a nöre hogy a családomal egy hetet vele tölthetsünk.BEBEBEEEEEEEEE én ismerem és biz ha nem tok valamit telozom is mint a huzat!A száma titkositott bebeeeeee:))))))
Már azt is 1000x elpofáztam, hogy nem az anglo-nubiai fajta ellen irányul a támadás!!!
Hanem azok ellen, akik pusztán divatból (nem 1x mindenféle kecsketartási tapasztalat nélkül), egyből núbiait szeretnének. Annak sem járnak utána, hogy áll-e a magyar núbi tenyésztés úgy, hogy ő itthon vesz fajtatisztát. Mikor kiderül, hogy bizony jóesetben Ausztriában lenne, és nem 15 ezerért, hanem minimum a 10szereséért, akkor meg csodálkozunk mi? :)
Arról nem is beszélve, hogy egy igen igényes kecskefajta, de erről a tenyésztői tudnának mesélni. Valamire való tenyésztő oda sem adja első kecskének. Szerintem.
Megjegyezném: nagyobb volt az igény a kecsketejre, mint gondoltam, bővíteni kellett az állományt, hogy ki tudjam szolgálni a vevőket. Már egy szempont volt: megbízható helyről fejős kecskét vásárolni. Bazár, expressz, JKSZ katt: körülnéztem, hol van eladó fejős, találtam párat, többekközött, Zalaszentgrót. Helgát ismerem, onnan már korábban hoztam parlagi kecskét. Most újabb 4-et, ebből 3 F1-es. :P Hálisten nem hagyják el magukat, visszaütnek ha harc van, látszik hogy félig bennük a harcos szittya vér. :)))
Nem kell senkinek sem beállni a sorba. Van elég sok féle kecske ahhoz hogy az ember ki tudja azt választani ami neki tetszik. Van akinek a kisfülű tetszik, van akinek a csüngő fülű, van akinek a tincses és még sorolhatnám a millió féle vélemnényt. Nem is ezzel van a baj. Számomra az a gusztustalan mikor nem tiszteljük azt hogy a másiknak mi is tetszik. Fikázhatnám én is a tincses kecskét és azokat akiknek ez tetszik (csak azért mert nekem nem jön be) de nem teszem, mert tisztelem a másikat, de az is lehet hogy csak azért mert nekem volt "gyerekszobám" és azt hiszem ott ragadt is valami rám a koszon kívül.
én úgy gondolom semivel nem bántottalak sem irva sem szóban ez a divatmajom egy kicsit erős igy ismeretlenűl nem gondolod ? amugy meg a BMW det vidd le a bontoba legalább lesz nekedis nubiaira és nem kell irigykedni arra aki ezt szeretne venni
a kisfülü, az más, az a füles X fültelenből lesz R1-ben, de néha hasad R2-ben is. Köztes öröklődésmenettel:)...Füles, aki a múlt héten ment át a szivárványhídon, nos neki semmi füle nem volt, a füles bakomtól folyton kisfülűek lettek, a kisfülűeknél pedig hol ez, hol az, ott már nem a köztes öröklődémenet dominált.
Szia.Én is szeretem az állatokat tudod,de mindennek van határa.Micikém pár napja úgy döntött,hogy a fele tej is elég lesz nekem/a többit hová akarta tenni nem tudom/,és fejés közben elkezdett forgolódni.Kértem szépen,hogy álljon már még egy kicsit,kevés sikerrel.Aztán másnap megint,de csak megküzdöttem a tejért.Aztán a harmadik nap elfogyott a türelmem.Kétszer jól oldalba nyomtam,azóta nem csinálja.Verd pofán,ha harap!Megfigyeltem,hogy a kecskék meghúzzák egymás fülét.Ezzel utasítják rendre a másikat.Én is szoktam alkalmazni néha, és értik is.
ezek mind fejésnél jönnek elö,valahogy nem szereti ha fejem :-) amugy szelid mert a kislányom mindig köztük van, csak netukkolna le mindig mikor fejném már fáj a fejem :-) amugy fodrásznak kiválo :-))
szelén hiány sok betegség válto oka, sajnos mifelénk nem kapok , csak rendelésre hoznak igy nekünk addig marad a sima nyaloso , amugy ha valakit majd érdekel egy fületlen fejös kecske aki bökdös,harap,és kevés tejet ad annak szivesen eladom jövöre vagy elcserélem :-))) már kikészit :-)) feladom
Burst kolléga nem szarozott, kegyetlenül megírta az igazat. Fajtatisztát itt biztosan nem tudsz venni, R1-et gondolom,jövőre. Az sem 5-10 ezer. mjksz.hu, núbiai tenyésztők, ott már el tudsz indulni.
Jelenleg Szlovákiában tudok egy másfél év körüli núbiai gödölyét 600 Euróért. De esetleg,ha türelmes tudsz lenni akkor januárba megyek a két lefoglalt núbiai kecskémért Németországba és elkísérhetsz persze úgy,hogy az utiköltség felét fizeted. Hozzávetőlegesen az út 2100 Km Berlin közelébe van a tenyészet ahová mennék. Ha kell akkor rendelhetek neked egy fiatal felnőtt anyát. Az illető akihez megyek az ősz folyamán kiállításokra járkál a kecskéivel és felajánlotta,hogy érdeklődik a Holland és Német tenyésztőknél núbiai anyaállat után számomra és,ha van meg is veszi.
Mivel én is Hatvani vagyok így könnyen megoldható,hogy utitársként velem gyere. Persze,ha szánsz rá 600 Eurót + utiköltséget! És,ha nem 5-10 ezer Ft-os núbiait keresel!!!!!!
Szia.Rémlik mintha az expressz.hu-n,vagy a Topaprón olvastam volna,Debrecen-Bocskaikertben,meg Vámospércsen is eladó fejőst.Most a napokban.Pontosan nem emlékszem 1-2 napja.V.mi baj van?
"A jelentésben van azonban bizonyos következetlenség. Rapaics azt írja (MNy. 28: 225), hogy Theophrasztosz, a botanika atyja Euonymus néven egy fát említ, amely Lesbos szigetén az Orcynius hegyen nı, s olyan mérges, hogy a marhát, kivált a kecskét, már akkor is megöli, ha gyümölcsét vagy levelét ezek az állatok megízlelik. Ez az adat azután végigvonult az ókori és középkori szakirodalom- ban, és Magyarországot sem kerülte el. Noha ez a magyar növénynév ellenkezı értelmő, hiszen Theophrasztosz leírása alapján a kecskeölı, kecskeőzı elnevezés volna helyes, és a 15. századi szójegyzékeinkben nem is Euonymus a kecskerágó. Minden bizonnyal erre a növényre vonatkozik Plinius Aegelothron a kecskékre halálos veszélyt jelentı növény elnevezése. A 17. században már a MolnárPápai Páriz szótárban egymás mellé kerül a kecskerágó és az Euonymus. Grossinger is cáfolta (1797: V) Theophrasztoszt. Veszelszki is elgondolkodott a dolgon, hogy éppen ellenkezı értelemben kellene használni a nevet, és azt írja 1798-ban (228): a kecskerágófa nevét tán csak azért adták reá, hogy azoknak halálos. Kováts M. (Mősz. 268) egyenesen így fogalmaz: ironice szólván, mivel az állatoknak ártal- mas. Péntek János (PéntekSzabó 179) "
Ezt a topikot nem pásztorok és nem panellakok olvassák, s úgy gondolom egy kertes házban lakó kecsketartónak fontos tudni a kertjében található növények közül mi halálos veszély a kecskére, ha kiszökik. A 3 év alatt mióta kecskét tartok, nálam lisztéria, felfúvódás, bendőleállás, és egyéb nyavalya nem volt, de ha ezt a tényt nem tudom, egy kecském az életével fizetett volna mikor kiszökött,és belekapott
igen a fejösömnek az anya még egyben van :-) de reggeli tej nem megy össze kaptak ök is lucernát,akkor ö nem kap egy darabig, vissza állitom a szokott étrendjéhez hátha, mert semmi jele a tögygyulladásnak, frissen fejve teje ugyanolyan jo izü szaga sincs , köszi a tippet remélem ez a megoldás
Tavasszal egy barátoméknál volt ilyen forralásnál túrósodás, aminek nem tudták az okát itt sem megfejteni. Egy öreg bácsi azt mondta, hogy egy darabig ne kapjon lucernát. Így is lett. Pár nap után rendben volt a tej. Ugye ez másik anya, nem aki elleni fog?
Helló. Nem nagyon ismerem a féreghajtókat,nálam a Doki szokott oltani,ha úgy látom,hogy szükséges.Az is tavaly ősszel volt.Fogalmam nincs mit adott nekik.Jó Dokim van,bízok benne,ezért nem kérdeztem csak fizettem.Nem volt nagy összeg 300ft/db.
szia jo nagy pocakja van :-) mimég egészbe vagyunk, anya teje turosodik forraláskor, semmi jele annak hogy tögygyulladása lenne mert van hogy tejse nagyon van már, milyen féreghajtot érdemes venni ami a kicsiknek is jo?
Hát ha nem is lányai, de legalább egy lány.Bár ekkora hasban szerintem kettő van.Akkor meg már miért ne.De amilyen balszerencsés vagyok,tuti bak/ok/ lesz/nek/!
Sziasztok.Linus,mi újság a feketével? Mi is haladunk lassan,már így nézünk ki.Kicsit számolgattam,ha minden igaz kb:9-10 nap múlva csak meglesz/nek/azok a gidák.
Ha már a mérgező növényeknél tartunk, én naív amikor a területet tisztítottam, nagy szomorúan kivágtam egy csomó kecskerágót mert útban volt. ( a neve alapján úgy feltételeztem hogy szereti a kecske )
Most meg kiderül hogy mérgező. Tutnátok segíteni abban hogy mégis mennyire mérgező vagy vik a tünetei?
Természetesen azóta már írtom a sarj hajtásokat.(amik szerencsére nincsenek túl sokan)
DE igen! Megnéztem! Köszi Laci bácsi! Azt írják nagyon mérgező! Most akkor átszálazgatom amit ma kaszáltam ! Mert ott volt belőle jócskán! Mégegyszer köszönöm!!!
most már tényleg nem értem :-( most amit fejtem tejet kiváncsiságbol, felforraltam semmi baja, akkor 2 esti fejésnél mért turosodott össze a tej amikor forraltam? amiket olvastam eddig a tögygyulladsrol egyse illik rá, doki szabadnapos,..de jo neki....másik meg nem ért a kecskékhez valaki segitsen mit tegyek? lekopogom még sose volt egy kecskémmel se gond a tölgyel vagy a tejével...ne is legyen...
Kedves Mestertenyésztő ! A fenti kis műdalcsokor csillingelő dallama kiséreté-Ben fogadd szívből jövő névnapi jókivánságaimat. ( A holnapi kötött programom csak azt teszi lehetővé, hogy ünnepélyesen integessek feléd... :)
:-) kajába nincs hiány ,aminek a horpaszát látod az a fületlenek, egyik fejös, másik vemhes a képen a bociképü kecso hölgy van ö igazi hustorony :-) multkor rálépett a lábamra azt hittem eltöri, a hasát mindegyik szereti :-) székletükkel semmi gond multhonapba volt vérvizsgálat az is negativ hálisten, a fületlen fejösöm olyan mint az agár, de már nem fejem abba hagyom, ma jön doki nem-e tögygyulladása van,ez az egy amitöl rettegek pedig mindig kifejem teljesen !!
Egy kicsit nem tartozik ide, de hátha... Jelképes áron eladók cane corso fekete szuka kiskutyák. Már csak ketten vannak, most lesznek 3 hónaposak. Láncra, kötélre nem adom őket, csak jó helyre! Ha valakit esetleg érdekel a dolog, jelentkezzen.
Szioka győnyörüek a kecsok ha a tieid.Nagyon jól is vannak tartva amint látom az ajzatukat!!!!!!!!!!Egy jótanács ha elfogadod !!!!!Mielébb egy jó féregtelenitést kéne nekik ha a horpaszukat megnézed na és akkor pár hét után ojan a falutokba nem lesz párja.De mért is szolok hát mert látom hogy a kaja bevitel győnyörü cak sajna nem marad meg tutin a kecskén.Sok sikert.Ja nálam is igy voltak azok amiket idén vetem piszok vékonyak voltak majd féregtelenités meg a megszokot kilső belső oltás után ki is gömböjödtek a cajok és nem csak akkor amikor tele ettték magukat.
Szia ezt tök tuti a megoldás mielöbb dokit neki kilső belső élösködökellen (rühöség ellen)!!Ezt valojában szalmával szénával lehet bevini és olan esetekben amikor a kecske mellet disznozol vagy disznoznak nyugi egy szuri hamar megoldja a bajt.Mint ha ki nagyitod a képet és láthatod a rühöség egyik fajtáját .Én ezt a fajtát cak birkán látam idén de nekem is belett oltva az egész álomány és huss el is tünt .Ha nem akaod viszont hogy a légy bekőpje a kecsó fülét vagy a lágy részeket akkor fujd be kék sprével.
na beleestem én is :-( tegnap esti, meg azelötti tej is összeturosodott forraláskor, de érdekes mert a reggeli fejésnél semmi gond az nem áll össze forraláskor!!! nem rozsaszin,nem véres,a tögye nem kemény,nem tüzes,étvágy az van :-) .... összeturosodott tejet a csirkék imádják hol lehet beszerezni a mintát ami kimutassa ha tögyulladása lenne?
Elvileg van egy csomó szakkönyvem, csak bedobozolva várják a költözést....már gondolkodtam, hogy megkeresem az egyetemi állategészségtan tanárom - bár úgy nem szerettem-, hátha mond valami okosat...mégiscsak elméleti szakember aki minden állathoz kénytelen tudni valamit, illetve májmételybe otthon van...de az más tészta...
Betegség azonosításában kérem segítségeteket! Néhány napot nem voltunk itthon, a szomszédra bíztuk a kecskéket. Hazajöttünk, és ilyen látvány fogadott. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet ez?
nekem a jofogáson, az olx-en és az expresszen voltak fenn a baromfi hirdetéseim, de mindenki az expresszről jött. a kecskéket viszont az olx-ről vettem.
legalább három hidetési oldal van, ahol érdemes haszonállatot hirdetni. a vevők helybe jönnek, csak arra kell figyelni, hogy el ne add, amit meg akarsz tartani.:)
...mert akkor nem tudom hová kerül, illetve itt mindig 1-2 db-ról van szó...de egyszer muszáj lesz pénzt is visszalátno, nemcsak a tejből...kül. kiraknak állatostól itthonról, akkor majd lehet...ill. ha lesz 100%-os alpesi gidám, akkor azt nem ajándékozom, szerintem...
...degut a kutya se akar venni, és pintyet sem igazán...a tyúkoknak meg mindig találni egy jó udvart, ahol kapirgálhatnak...a csikómra pedig nincs vevő, pedig nagyon komoly lógyerek, 2 éves múlt...abból szeretnék új istállót...annyit ér...
linus: győri vagyok, hát nekem senki semmit nem ad érte...
most pl: a kacagóknak kell majd gazdisodni...pénzért senkinek nem kell, így majd elajándékozom, szoktak pintyek, deguk lenni (bár elvileg degu már nem lesz, cak fiúk maradtak), szóval őket is szoktam ajándékozni (fölös degu még van), voltak japán tyúkok, kakasos, őket is el szoktam ajándékozni...szóval én már csak ilyen vok
hova valosi vagy? és milyen álatokat szoktatok örökbe adni? én ide haza inkább csere berélni szoktam, adok galambot,hoznak terményt vagy nyulat mikor mit :-) kis kupec leszek lassan :-)))
Amelyik kecskét eddig elajándékoztam, az úgy néz ki, mindenkinél jó helyen van:)
Lovat nem tudok adni senkinek, de nálam pl: van örökbefogadott, egy csomó szokott lenni, aki gazdit keres, mert mondjuk már nincs tökéletes állapotban...(nekem mákom volt, sántán jött 4 éve, de azóta sincs semi baja, exgazdi jön, lovagolja, örül neki)
Tudod én már kaptam ajándékba állatot, de az a véleményem hogy az emberek nagy többsége nem becsüli meg az ajándék állatot. A másik az hogy a véleményem szerint soha nem az állat vétele a drága, hanem a tartása. Az éves takarmányhoz képest elenyésző az az ár hogy mennyibe kerül akár egy póni vagy akár a tehénke.
a pacikat nem ajándékozzátok véletlenül? :-))) mert akkor megyek érte máris :-)) ajándékba sose kaptam még semmijen állatot, pedig örülnék ha valaki megajándékozna 1 fejös tehénnel, meg egy ponival :-))) jelentekezö esetleg? nem gond ha ajándékozol, ha ismerösnek adsz, volt nálunk olyan akinek adtam ajándékba nyulat, mert neki kellet a gyerekeknek, utána mindig jött,hogy ez meg az kéne....na itt megálitottam mondtam mise ingyen kaptuk
Gyönyörű kecskéitek vannak! Olyan irigy vagyok:DD. Köszönöm a válaszokat az előző kérdésemre, még csak egy kis infó hiányzik, amit nem tudok sehogy megtalálni a neten, ismerősöknek meg senkinek nincs kecsója.... Szóval itt a kérdés: Mivel összevissza dolgozom, két opcióm lenne:
1. Naponta egyszer fejek, de akkor kevesebb a tej.
2. Napi kétszer fejek, azonban azt olvastam, hogy ideális esetben 12 óránként kellene fejni. Mennyire lehet ettől eltérni? Pl. Ha hétfőn reggel 6-kor és délután 4-kor fejnék, majd kedden reggel 8-kor és este 11-kor? Vagy ez nagyon összevissza lenne???
Sziasztok.Én meghirdettem hakdúba f1-es búr bakokat és gödölyét.3 hétig senki fel nem hívott.2gyönyörű bakot levágtam egyet saját használatra 1-et eladtam húsként.A 2 gödölyétnagyneheten elvitték szolnok megyébe.Most vasárnap elvitték az utolsó bakot is 10000ft-ért.Azóta legalább 5-en hívtak fel nincs e még eladó.Szerintem kár elpocsékolni a 3-4-5 hónaposokat.Ezzel lesz letörve az áruk.Most is van még 4 kisbak 2-3-5 hetesek inkább megesszük mint,hogy 5000ft-ért odaadjam.
hát én a legrosszab helyen lakok :-) borsodmegye szomolya , 2 fületlen anyám van az 1 vemhes a másik anyának 2 kicsi lett 1 bak 1 gödölye, bakot sikerült eladnom,vagyis inkább cserélni, majd csinálok roluk képet, adni nem adunk még el belöle mert nem tudom még milyen tejelök llesznek az utodok mivel anyuci elsö ellésü és nem szivesen adja a tejét :-) ha jövöre se ad többet akkor sajna megválok töllük teszek kekkékröl képet majd
szoktam vaterázni meg tesz-veszen ott találtam már lassan 3 éve vannak nálam ,2 alpesi keverékkel volt hirdetve rögtön licitáltam rá és megnyertem megprobálom elökeresni a linket
melyik megyében? 5-6000-ért adnák ithon rögtön vennék vagy 2 anyát :-) annyiért árulják a gidákat,de aki sokalja az árat értük,annak 2-3000-ért is oda adják hogy minnél hamarabb szabaduljanak tölle
:-) hirdetéseket nézve,vannak 12000-ért borsodba mindig is drágább minden, a hasas fületlen anyát 15000-ért vettem, a sajátomat anno mikor hozták 2 másik kecsoval a 3 együtt 15000 volt 1 évesen, de öket somogybol hozták ki igaz a fuvar volt drága, bakomat hiába vettem annyiért ithon nem tudnám eladni annyiért, ja és a fületlen kecskékböl se tudok eladni mert akik látták azt mondták selejt,és az ilyen kecskéket nem érdemes tartani :-))
Egyszerüsítve: ha pl. egy fajtatiszta bakkal pároztatsz egy másik fajta (vagy keverék) nöstényt, akkor az utód a bak fajtajellegének 50%-át hodozza, ilyenkor az utódra azt mondják hogy F1-es pl. Alpesi, Núbiai stb. (ez a Bak fajtája). Ha az F1-es utódot egy másik de az előző fajtájú bakkal fedezteted az így születet utód R1-es, és már 75 %-ban hordozza a tenyésztett fajta jellegét. Ez ismételve R2 és így tovább.
Kinek a csüngő fül, kinek a fületlen...én a fületlent tartottam az ékességünknek, ezért is szeretnék egy fületlent...de az enyémen kívül másnál nem is láttam...
Valóban ősszel nincs nagy áruk a kecskéknek (még annyi sem mint egyébként). Elrettentő példa: jött egy ember hogy a kb. 3 éves nőstény kecskéjét 5000!! forintért el akarja adni. Sajnos nem voltam itthon a Párom meg miután tudja hogy a csüngő fülűre bukom, így elküldte. Ennyiért pedig simán megvettem volna, úgyis kevés most az anyám, nem számított volna hogy nem lóg az a fűl. :-DD
Szánentáli fé(e)le lehet. Ha ott csupa ilyen fehéret láttál akkor valószínűleg nagyobb arányban, de valószínűleg nem fajtatiszta, és ez tényleg nem is annyira lényeg ilyenkor.
Tarts is ki a régiek mellett ! Vigasztalásul nem tudok semmi mást mondani, mint hogy " Aki könnyen megtagadja a régi barátot még könyebben megtagadja majd az újjat" !
( Más lelki betegséget gyógyitó ír, nem jutott eszembe.)
Ma bánatomban elmentem egy kecskefarmot megnézni, annyira gyönyörűek voltak...fájt a szívem nagyon.
Nem veszek, amíg ki nem derül, hogy hogyan tovább a többi kecsóval...most saját 1 hós karantént adtam nekik...van ideim, akit aug-ban vinnének el a barátaim, de sajna azt sem engedem ki egyenlőre:(
elviekben lefoglaltam 3 alpesi 2 évest, de csak ősszel megyek értük....és keresek fületlen kislány kecsót, ha tudnátok segíteni. Gida is jó, mindegy, csak fületlen legyen....de csak ősszel tudom elhozni...
:-)) muszáj, sajna nem szed magára igy hogy fejem, azota hogy csökkentettem a fejés idejét,már kezd magára szedni, azért csak ne roggyon nekem össze a bak alatt :-) és ha bekövetkezik a csoda hogy leellik a fekete,akkor nem lesz kiesés tejben,gyönyörüek a kecskék , :-)
Csak körültekintően tedd! Nehogy úgy járj mint én! Amikor elmentem megnézni biztos nem fejte meg már vagy két napja, mert úgy feszült a tőgye. Aztán a rendszeres fejésnél kiderült a turpisság, hogy alig alig tejel. A múltkor hirdettek itt egy 4 literest, mert a kora miatt nem tudja tovább tartani a gazdája. Ilyet kellene kifogni!
:-)) olyan aszott? :-)) amugy gondolkozok rajta veszek még kecskét,kihasználom ahol felszámolják,nekünk többet érnek,a család rákapott a tejre meg a szomszédok is, de csak jövöre lesz több tejem :-( 1 anya nem birja amugy is lassan apasztom hogy üzetésre össze szedje magát
hát sajnálatos szomorú hír miatt találtam rátok, de remélem engem is bevesztek a kecskés csapatotokba. jelenleg 9 lóval, és fogyó kecskeállománnyal és sok más állattal élek. Sajnos 1 hete egyik kecském, Teca legelés közben összeesett, begörcsölt, fejét hártaszegte, és bármit tettünk 2 nap múlva elment. Tegnap reggelre Füles is így járt, bár ő még mindig tudja tartani a fejét. Állatorvos tehetetlenül állt felette, de estére kisilabizálta, hogy talán ketózis. Ma 10 perce meghalt ő is., sajna elöbb akartam tőletek tanácsot kérni, de nem engedett regisztráció után egy óráig semmit...
Szóval most összeomlottam:(
...majd folytatom...
ui: érdekelne a fejőgép, amit sólyom hirdetett...de nem tudom hogy tudok itt veled beszélni...
Sokan akik a legeltetésre alapozták a kecsketartást nem tudtak legeltetni .Először a szárazság azután meg a folyamatos esőzés miatt. Ahogy nemrég írtam az abrak árát mesterségesen felnyomták a csúcstermés ellenére. Nagyon sok állattartó felszámolja az állományt nem csak a kecskések. Én egyszer vettem 10 ezerért fejőset. Olyan is volt. Ha összeszedte magát megadta a napi 6-8 decit is. De legalább baromi összeférhetetlen volt. : )
na igy a bakhoz akkor mennek oda a csajok amikor akarnak, de ö nem tudja öket bántani mert eltudnak elöle surrani :-)...na ilyen a bimbonk ,tögy sehol :-)
neked legalább tölgyel :-) annyiba vagyok csak biztos benne hogy vemhes mert érezni, tegnap megvakartam pociját és az egyik oldala lapos lett ,a másik oldala jol kitolodott, amilyen mázlim lesz szerintem bak,jo nagy,a doki ugylátszik elnézte,mert én csak egyet érzek benne,amugy már ereszkedik a has horpasz is látszik de sehol jele annakhogy tölgyelne na majd teszek képet,csináltunk baknak,jo helyet igy amelyik akar oda megy hozzá,de kárt nem tud most csinálni anyákban
Szia.Mi újság? Ne izgulj az én kecském sem ellett még meg,pedig 25-én lejárt a 150 nap.Igaz nem láttam az akciót,de február 25-én láttam,hogy rajta van az ivarzás,19 nap múlva megint figyeltem,de nem mutatott semmi jelet.Már félig kitőgyelt,2-3 nappal ezelőtt,már sokat kelt-feküdt,meg bement az udvarról a helyére,pedig szeret kint lenni legelni.Ez,vagy ezek lesznek az első R1-es núbi gidáim.Neki ez a második ellése.Tuti be fog csapni! Lehet mire du-án megyek már meglesz,nem hiszem hogy még 2 hetet várnom kellene.26-án így nézett ki,de azóta már nőtt a tőgye.
de viszont ilyenkor közeleg az szezön :-) én akkor se adnám öket most pláne nem, nyáron szedtünk nekik száritani azt is kapnak,meg olcson tudtunk terményt venni a rossz idökre felkészültünk, tegnap nem esett igy volt ideje szikkadni igy mára is hiába esik de tudnak zöldet enni, a tögy nem mükszik most se, hiába szugerálom :-)) lehet tehén az ugy is sokára ellik,csak álcázza magát kecskének :-)
nézegettem ma a hirdetéseket, miért ilyen olcsok a fejöskecskék? nekem anno, elég sokba kerültek, most meg mindenki adja öket potom pénzé minden felé tele vannak a hirdetések elado kecskék,fejösek gidával 10000-12000ft tenyészbakomat 25000-ért vettem máshol meg 15000-ért adják ennyire nincs értékük most?
A kép alapján csak annyi bizonyos, hogy kecske. Az ára ilyenkor beszédesebb mint a külleme. Valószínűleg nem tisztavérű, mert ha annyit fizettél volna érte amennyibe egy fajtatiszta kecske kerül nyilván tudnád a fajtáját.
Sziasztok,abban szeretnék segítséget kérni,hogy nem-e tudná megmondani valaki,hogy a mi kis hópihénk milyen fajta!?Ugy megörültünk neki mikor hozzánk került,hogy elfelejtettükk megkérdezni.
Új vagyok itt, de sokat olvasgattam, régóta szeretnék kecskéket, csak mindig jött valami kifogás, talán legtöbbször a költözés volt az oka. Jelenleg is albérletben élünk, de jövőre szeretnénk saját házat venni. Én kikötésem az volt, hogy legyen hozzá telek. Minnél nagyobb annál jobb. Szeretnék 2-3 anyakecskét plusz egy bakot, 2-3 hízót évente (jól ellennének a kecskesavóval), tyúkokat....stb....
Sok mindent olvastam, de azért megkérdem, mekkora telek lenne elég a 4 kecskének (kaszálóval együtt.)? Én olyan 4000-6000 m2-es telket szeretnék venni, ahol lenne gyümölcsös-zöldséges, tyúkudvar, disznóknak egy kis dagonya, plusz a terület nagy része a kecsóké lenne.
Másik kérdésem: Mivel sajna összevissza dolgozom, ezért biztos nem tudnék naponta kétszer fejni. Azt tudom, hogy lehet csak napi egyszer is fejni, de ez mennyivel csökkenti a tej mennyiségét?
Szeretnék saját kecskesajtot csinálni, feleségemmel mindketten imádjuk!!!!!
Szeretem ezt a fórumot olvasgatni, remélem 1 év múlva már nem csak "külsősként" teszem ezt.
ez szorol szora igy van ahogy leirta,ithon csodálkoznak azon mért nem adom el a kisbakot mért vágjuk le.....1: mert nem adom oda 3000ft-ért mert annyiért megvennék, 2: gödölye nem párezer pedig azt is megvennék 2000-3000-ért de annyiért nem adom hisz többet ér mivel tejet,söt gidát is ad nekem ha olyan idös lesz,
Sajnos máshol sem rózsásabb a helyzet, de azt kifelejtetted, hogy: tömik magukba a sok vitamin tablettát és sírnak, ha betegek és vinnygnak mindenért. Tisztelet a kivételnek.
De, ha elérjük a mély pontot, onnan már csak felfelé haladhatunk. :)
Helyesnek látszik az a döntésem, hogy nem adok el gidát. A napokban a kezembe került e METRÓ akciós ujság és abban a csontos báránycomb kilója 4749 Ft. A csontnélküli sertéskaraj 1299 Ft. A mult héten vágtam le egy áprilisi gidát, mint általában mindent ugy ennek is megmértem minden részét. A két kicsontozott comb 2710 g-ot nyom. Ez a metróban 12870 Ft. lett volna. Aki errefelé gidát akar venni az egy háromhónapos állatért sokallja még a hatezer forintot is. De nem értékelik a tejtermékeket sem, inkább a kannás bor meg cigi. Szinte sajnálnak bennünket, hogy kecskehust kell ennünk. Szerintem nem jut el az agyukig, hogy az én jószágaim soha nem látnak tápot, gyógyszert, vegyszert. Szóval erről ennyit. Csak azt gondoltam, hogy közreadom a gondolataimat a kecskéről.
Én kecsketejből készített turóról tudok bármit is mondani. A turót adalék anyagok nélkül, cserépedényben természetes körülmények között készítem. A tej pihentetése, alatatás, kifűtés, lecsöpögtetés. A fagyasztás fagyasztóban és nem hütőládában és természtesen vákuum csomagolásban (légmentesen).
Simika nagy-legény- macskával felsorakoztunk névnapi köszöntésedre. Simika, aki sötétben is nagyon jól lát, azt mondta : holnap már, úgyis a névnapi előkészületekkel leszel elfoglalva, szombaton a vendégekkel...de a mai még a mi napunk !:)
Mivel az állomáson "ismerkedtünk meg" egy vonatos dallal köszöntenénk :
" Elindulunk, elindulunk. Az éjbe megy a vonatunk
S az éjszaka az éjszaka, a puha testű éjszaka
Vonatunk kattogó zaja
Mint régi jó barátokat, majd úgy fogadj, majd úgy fogadj
Egy utazás az életünk, azt mondtad hát megint megyünk
Laci bácsi hogy lehet szakszerűtlenül lefagyasztani valamit??? Bevallom igazán kíváncsi vagyok rá!!! Igaz sokkolom nincs csak sima mélyhűtőládám, de az rendesen működik. A minőségen nem vitatkozom, azzal lehet hogy hiba volt, de nem én csináltam és nekem finom volt az első. Bár a tapasztalatom az hogy valamennyire mindig sérült a tehéntúró minősége fagyasztás után (bár még csak 23 éve vagyok cukrász még nem láttam mindent, bár egy pár kiló tehéntúró átment a kezeim között :-D) vagy én vagyok túl finnyás.
Mint tudod azt hiszem itt én vagyok az az egyetlen kecskés aki a kecsik mellet másnál veszi a tejet és a túrót. :-)) Az biztos hogy nagyon finom, zsíros volt frissen. Legendákat meséltem Anyunak is hogy milyen finom. Vettem utána másikat ami a fagyasztóba került, mikor kivettem, morzsalékos, fojtó, száraz és ezáltal nekem vacak volt. Anyunak is vittem, Ő is pont így járt csak Ő nem kóstolta meg frissen és azt hiszem nem is fogom tudni neki soha megmagyarázni hogy végül is ez valójában nagyon finom. :-((
Rambó gyönyörű. Beilleszkedett a csapatba. A színe kezd változni. Egyre több benne a fehér pici folt. Mikor elhoztam csak néhány helyen volt foltocska, inkább az látszott hogy a szőr alul fehér. Most már szépen látszik a háton hogy van benne bőven fehér. Rászokott a kekszre, azóta kiforgatja a zsebeimet állandóan. Viszont nagyon puhán tud felágaskodni rám hogy hol a többi keksz.
A szobakecsim még mindig lakáskecsi, de már szépen áll a lábán, nem hittem volna hogy kecske lesz belőle. Neki a család a kutyák, nem is akar kimenni a többiekhez. Azt hiszem majd a tornácon lesz a lakása a kutyák közt, de lehet hogy a telet bent tölti hacsak az Imi ki nem vágja, mert már a tűzhelyen is pakol. :-DDD Addig nincs nagy baj amíg a szent számítógéphez nem nyúl, de ha igen akkor baj lesz....... Azt hiszem akkor repülni fog a lakásból, pedig édesen tud aludni a fotelban. :-DDD
Körbe kerítem vadhálóval a területet és az oszlopok belső felén végíghúzok 2-3 szál drótot a villanypásztornak is. Hogy aki bent lesz az bent maradjon és a kóbor kutyák se akarjanak bejönni. Kezdetnek 3-4 kecsóval számolok, akik csak hobbi célból lennének tartva.(aztán majd meglátjuk) Szeretnék még egy csöngőhasú párt is.
Folyóvíz, áram nincs a területen, itatáshoz hordanom kell a vizet. Viszont van egy kb.15nm-es tóka. Ha az megfelel az izlésüknek, abból is ihatnak.
Ez nem semmi! Mármint az 5000 m2 egybefüggó füves terület kecskéknek.
Ez már nagypályás játéktér!
Körbekeríted, vagy vill.pásztorra bízod az őrzésüket?
Én biztosan tartanék a félvadóc kóbor (és nem kóbor) kutyáktól, de én valszeg az aggódóbb típust képviselem ezügyben.
Ekkora területhez az én "szemmértékem" kicsinek találja az ól méretét, de nem tudhatom, mennyi kecsivel számolsz.
Egyben lesz(nek) az anyák, a bakok, a kislányok és kisfiúk?
Ha később fejni szeretnél, arra is kell egy szélvédettebb, nyugisabb kis fedett hely és nem árt az sem, ha van a közelben folyóvíz (is).
A 2,5X4m-es méret valamiért ilyen kőbe vésett, hogy nem lehet pl. 3 méter? Stb.
Mindenki a saját elképzelése szerint tervez és valósít, ezért nem tudhatom a Te indíttatásodat, célodat, ez a Te jogod és akaratod.
Én csak kicsinek vélem ezt a méretet, akkor is, ha pár kecskében gondolkozol, s akkor meg főleg, ha több-ben.
De az én véleményem csak egy a sok közül, úgy, hogy nem is én vagyok a közvetlen kecsketartó, ráadásul nem is nagy állományra van rálátásom.
Valójában hobbytartók vagyunk.
Az ablakra azért kérdeztem rá, mert - bár kekec, vagy jelentéktelen dolognak tűnhet, de - az istálló (ól) átszellőztethetősége több okból sem mindegy szerintem.
Egy 5000nm-se területen lennének az állatok, aminek a nagy része füves terület a szélein hagytam meg fákat az árnyék miatt. Az ól a legmagasabb pontra lesz épülve hogy minél kevésbé legyen nedves a talaj. 2,5x4 méteres ól lesz. Akáclábak lesznek leásva és deszkával burkolva az oldalak.Hogy ablak lesz e? ....valószínűleg igen.
Az aljzata föld lesz. Ajtó lesz, de csak szükség esetén lesznek bezárva. Alapban félrideg tartás a kitűzőtt cél.Az előtető cirka 6-8 nm-es lesz és abban kap helyet az etető, természetesen úgy hogy az eső és a hó ne áztassa a szénát, abrakot.
Igen, a túrót mi is évek óta fagyasztjuk és megelégedéssel fogyasztjuk, rövidebb, vagy hosszabb idő után. Pl. pár napja vettük ki az elműlt laktációs utolsó csomagot és isteni finom volt, bármiképpen használtuk is föl.
Nem én vagyok a hozzáértő tevékeny szaki a családban, - én csak élvezem a jót - de érdeklődök a téma iránt.
Ordát eddig ritkán csinált a család kecskeszakértője, s akkor mindig el is fogyott.
A napokban vetődött föl, hogy érdemes lenne azt is "elrakni télire", de nagy kérdés, hogy érdemben lehet-e?
(nem volna célszerű úgy többet elrakni, miközben majd csak a fogyasztáskor derülne ki, hogy kár volt, vagy nem szabad.
Az a tapasztalatom, hogy a jó minőségü turó szakszerüen lefagyasztva fél év mulva is változatlan minőségü. Mi már most fagyasztunk január-márciusi tartaléknak.
olvastam én is anyákat is adja el, kicsit furcsálottam mert nem rég beszéltem vele, én anyának valokat nem szoktam eladni, nem fajkecskéknek nincs áruk mostanában,bakot adunk,vagy vágunk szerintem többet ér a gödölye mint 4-5000ft,márcsak a hasznositása miatt is, ha núbim lenne, szerintem lebeszélhetnék a csillagokat is akkor se adnám el a gödölyéket :-)
cickafark, libatop, ehetik ? televan vele a lucernás,de nem találok olyan cikket hogy milyen hatással van rájuk, amugy van egy növény amit imádnak hasonlo virágu mint a cickafark csak levele másabb, na majd lefotozom, édes illata van és szoszerint arra megy rá az összes kecso, száritva is eszik,amugy érdekes hogy annyi féle mérgezö növény van kicsit hülyén is érzem magam mert amiota netem van, és olvastam roluk, mindig mikor kaszálok válogatom azokat a növényeket amit nem ismerek :-) ja a bürök tudom hogy mérgezö tele van vele a legelö,sajnos, nagyon nehéz kiszednem közülük,a leveléböl valahogy mégis kerül a lucerna közé
Hát én idáig egyszer fagyasztottam le a túrót és az előtte finom túróból egy kalap sz....r lett. Morzsalékos és száraz. Erősen kifogásolható volt a minősége. Mondjuk a kutyáknak ízlett. Akkor megfogadtam hogy soha többé nem fagyasztom le az ilyen dolgokat.
Érdeklődnék, hogy Ti mit csináltok a mélyalommal ha az már magas? A kertbe, zöldségek virágok alá oké, de itt már annyi van amiből a zöldségeskertben hegyet építhetnék. (Pest megye, Kecskeszarhegy)
Azért furcsa a szöveg, mert a gép fordította. Az ár pedig azért olyan magas, mert kevés van belőle. Amúgy a 150.000 egy kicsit tényleg sok, de csak nálunk. Magyarországon. Ne gondold, hogy a magyar tenyésztők olyan olcsón adják a tisztavérűt, egész egyszerűen azért, mert nincs. Akinek pedig van, az nem adja oda szarért-húgyért.
Ajánlom a "malac a házban" topicot, én is ott járok most tanfolyamra. nekem egy éve van malacom és 4,5 hete ellett. Maj talán 5 év múlva merek tanácsot adni, addig inkább a malacos topicon informálódj. :)
Szia!!! Érdeklődnék neked volt -e már malaca a kocának mik az fialáshoz készülődés jelei?Ezek a kis malacok mennyire kicsik, kell-e félni hogy a patkány esetleg megöli őket.
Nekem kb. 50 kilós kocám és erre vagy a jövő hónapra várom a fialást , nálam együtt vannak a kannal éljel nappal.
amugy érdekes mert tavaji év senkinek se zárult valami jol, én 2 felnöttet és 3 gidát veszitettem el :-( nem volt semmi jele annak hogy betegek lettek volna egyik naprol a másikra hullotak,én meg sirva áltam felettük,hogy mi is történt,a környéken és a faluba szintugy, utolso veszteség nekem is a fekete anyámnak lettek volna de elvetélt év elején, most ugy vagyok mint ronja várom,hogy mikor ellik végre,de haladás a bimbo 2 mm-ert nött :-))
A régi kecskések tudják, anno egy kecskét hoztunk haza hobbi célból, azaz a 3 éves lányomnak, aztán nem tudtuk mért mekeg egész nap:))) így jött aztán hozzánk Lilike a másik kecske kislány. De ő nagyon rosszcsont volt az elején. Szegény Giginktől tavaly télen kellet elbúcsúznunk, valami csúnya betegség ( valszínűleg agyhártya gyulladás) támadta meg és sajna a doki beavatkozása ellenére sem sikerült megmenteni :(((( szóval már csak ez a kis kerge Lilink van.
Gigikének voltak kicsinyei, de nem szerettünk volna a végén hobbiból 10 kecskét:)) ezért a két kicsit tovább adtam:((( na a lányomtól azóta is hallgatom ezt, így nem kell több kiskecske, mert csak a szívem szakadna meg újra amikor elvinnék őket :(((
persze, Édes, csak az volt a bibi, hogy utána nem akart újra telleni, így hagytam is a dolgot. Egy decit fejtem és azóta nem akart megtelni. most akkora "csöcsöei" vannak mint egy mandarin.
januárban elvetélt és április végén kezdett kitőgyelni. Azóta várom türelmesen, hogy ellik, vagy sem. na, nem baj. Majd egyszer csakcsak. ment mail.
:-))) muskátli gyilkosaim nekem is vannak, anyos örömére :-) érdekes ez a hormonális dolog, még nem találkoztam ilyenel :-) na akkor erre mondta ismim,hogy nemkell neki bak mert annélkül is tejel a kecske :-))))))
köszönöm neked is! aranyossak vagytok! szóval úgy néz ki hogy pasizás nékül és vemhesség nélkül úgy döntött tejelni kezd. Most az a nagy dilemám hogy fejjük, vagy inkább ne? persze most megfejtük hogy ne fájjon neki na de milegyen ezután?
:) nagy buli volt ez a tőgy ellenőrzés! hála a jó égnek semmi komoly! a kisasszony valami oknál fogva úgy döntött hogy tejel!
nem értem valóban hormonálissan gondol egyet és akkor elkezd tejelni?! na mindegy a lényeg hogy nincs komolyabb baj, merthogy elemében van elég rendessen, bebizonyította megette a muskátlimat bosszúból:)
epa.oszk.hu/02000/02067/00002/pdf/EPA02067_AWETH2005121134.pdf itt megtalálhato a búrkecskékröl ami kell,ide haza is tenyésztik öket, pedig itt nincs olyan legelö ami feltétel lenne.....nevegyél kinai kopaszkutyát mert megfagy nálunk ha kint vannak.....barátnöm azokat tenyészti :-) ja ha valakinek kell vannak eladok,
Szia!! Szerintem semmit van hogy a kecske már ellés előtt 2 hópappal is ki tőggyel így már jártam én is csak mikor felkeményedik a tőgye és forró akkor meg kell fejni nehogy begyulladjon.
Bocsi!! hogy bele szolok nálam a kecske, vietnami koca kan malac, a csirke kecske, bakkecske mind együtt van és egyáltalán nem bántják egy mást,együtt is alszanak.
Helló szerintetek a vőrős mangalicát ki lehetne engedni egy kifútóba a kecskékkel mert apám jővőre venniakar 4db 20-25kg kőrűli kocát és egy 30kg-os kanit és tovább szeretné tartani szerintetek megoldható mert tavaszra ki lessz bővitve a jeleblegi 575cmX336cm-es nagy kifútó és mellete de egybe van vele a kissebik kifútó ami meg 250cmX120cm ez lessz kibővitve 12mX8m a kissebik az 120cmX300cm-re
sok sikert, valahogy fogjátok le ha nem enged a tölgyéhez azis lehet fáj neki, ha hozzá érsz azt észre veszed mert rug,vagy harap, de jobb ha mihamarabb megnézitek igy te is kicsit nyugodtabb leszel egy kicsit,
ezt én sem értem! és kicsit félek nehogy valami baja legyen! köszönöm a segítséget megnézem a csípés dolgot! a doki meg azt mondta nézzem meg hogy tejel-e mert hormonálissan is beindulhat ez a dolog. A baj az hogy egy tündéri kecske egyfolytában puszikat oszt meg persze megrágja a hajunkat, de a tőgyéhez közel se enged, asszem nagy bírkózás lessz!
kicsit irigykedem,a tiéd nem vemhes és tögyel,az enyém vemhes és nem tölgyel :-) most akkor ez hogy is van?!!! :-)) nézd meg nem-e van rajta csipés nyoma,
gyönyörü, erös, massziv,ilyen egy igazi tenyészbak :-) és ahogy nézem öket bufi a dédnagyapjára ütött :-) nem baj ha erös lesz,legalább megvéd a rokáktol,és végre hátul is csinálhatunk olakat csirkéknek ,.....amugy sokat olvastam búrokrol is,valahogy érdekelt ezek a fajták is, föképp az utodokra leszek majd kiváncsi,de a lényeg amiota etetem tejjel,még puszit is kapok :-) hozzám bujnak mint a cicák én meg nemgyözöm ölelgetni öket,hej csak az ember nehogy féltékeny :-)
A piros trikós jó választás volt ! Ránézésre is, ragyogó testi felépitésű, mosolya magabiztos, megnyerő...no jó, a szakálla lehetne egy kicsit dúsabb... ( Megérte !:)
Szia Anita.Nézd mit leltem ma.Ez a bak a Bufi anyjának az apai nagyapja.Ehez hasonló méretekkel számolj Bukfencet illetően.Itt 3 éves volt a bak.Azért van megkötve,mert már veszélyes volt a többiekre is,meg Rám is.De még így is nagyon sajnáltam amikor el kellet adnom.
nálam sajna a bak bolond de üzési szezonnál nem bántja öket,megválni nem akarok tölle mert imádom,és jo fedezö ikres, együtt vannak kicsik a nagyokkal már most ,mert 2 napig külön voltak a biztonság kedvéért, anya tukkolos :-) ö a szülöszobán van :-))) ameddig kitölgyel
na akkor sok-sok sikert hozzájuk, nekem ezalatt a pár év alatt annyi örömöt meg aggodalmat hoztak :-) de megéri a fáradozást, lányom 4 éves lesz lassan és már ö is a játékai helyett a kecskékkel van állandoan,ö ebbe született ahogy én is anno, eldöntötted már milyen kecskéket veszel majd? de vigyázz mert a végén szerelmes leszel beléjük és nehéz megálni,hogy ne vegyél még hozzájuk,mert minden fajta más más tulajdonságokkal bir, nekem volt sanentáli,parlagi,keverék mix, most fületlen anyák,tincses bak és egy tündéri kisbak kecskefüggtöl,ö frissitésnek kellet,mert idö után kilehet tapasztalni melyik a jo tejelö , forum nekem sokat segitett,mert vannak dolgok amiket ennyi idö után azért én se tudok, és átlapozom hátha megtalálom rá a választ, itt vannak akiktöl sok hasznos tanácsot kapsz, nekem se volt könnyü annak idején,hisz netem se volt,hogy utána nézzek dolgoknak,
Nincs kecském, egy darab sem. Jövő tavasszal-nyáron fogok hozni 2-3 gödölyét és ha már érettek lesznek, akkor egy szarvatlan bakot is.Most csinálom a terület rendezést, kerítés földmunka és azután az ól. Rengeteg munka és idő. Addig is az ismerőseimtől és innen a fórumról próbálom gazdagítani az ismereteimet.
malacra sajna jöttek a patkányok is,ezért áltunk le, anyába volt beütés vadásztol hoztuk hasasan vadkucu, az elsö csapatnál az apa volt, én a bakot azért tartom külön mert tavaj is 2 anyámat kivégzet a szarvával :-( meghát féltem a mostani kicsiket,legelésnél meg ha velük vagyok kint van de ha nem nézek rá egy percig akkor ront,ha együtt nönek fel nincs gond ,de én eleve felnötként hoztam, anyákat is amiket vettem mind idösebb a sajátomnak van kicsinye meg hasas is van és nem akarom hogy baj legyen, mennyi kecskéd van?
kan együtt volt a kocákkal, nálam a bak kecske van bezárvan kecskékkel jol elvannak csak azért zárom hejüket ne turják összeök voltak azok ,vagyis egy része az anyát sajnáltam,jo coca volt igaz ö keverékvolt de szapora
:-)) kerülni nem kerülnek csak az orromba van még mindig....pedig nix péntek 13 :-)) turnak de még kicsik,pár éve ezzel foglalkoztunk 26 vietnámi ,de semmi kárt nem csináltak csak szaporodak mint a nyulak :-) felváltva engedem ki öket,mert ha kitakaritom kecsok helyét,az biztos az az elsö hogy bemennek és szétturják a hejüket,a kecskék helyét a csirkék pucolják...bio gazdálkodás,no vegyszer :-)
Nem csinálnak az udvarban túl nagy felfordulást a csüngők? Én is gondoltam rá hogy hozok egy ifjú párt, aztán majd lesz ami lesz. Remélem egy kicsit takarítanak majd a kecsók után.
Akkor most te vagy az a családban akit mindenki kerül? :)
:-)) ..miénk se nagyobb,de toldhato az is 7 kecskénk van ,és vietnámi kucuk simán elférnek igaz kivül van egy szülö szoba, közel a házhoz, a fakkozás nekem azért muszáj mert ha idegen kecske jön,vagy irigységböl vagy csak heccböl a nagyok bántsák,igy addig mig egybe nem szoknak egymás mellet vannak elszálásolva,utána mind mehet ki,.....sajna én tegnap ota hülyülök elfelé :-) kiváncsiságbol megkocogtattam a tojást a kotlos alol,akkorát durraant,mint egy puska, ugyhogy nekem nem most jön meg az eszem hanem inkább elmegy :-))
Egy 2,5 x 4 méteres ólra gondoltam, ami szükség esetén ketté osztható. Ha később kell, akkor pedig oldalra tudok még bővíteni.
Az érdekelne igazán, hogy hány darab kecsónak felel meg kényelmesen ez a méretü ól.
A 3x miatt ne aggódj, pár éve én is azt hittem hogy hülyülök. De azóta kiderült hogy csak most kezd megjönni az eszem. Bár nélküle is egészen jól elvoltam. :)
A sziács (szijács) az asztalos által gyalult fáról lehulló faforgács.
szia szerintem elég a kecskéknek az ol ha nincsennek bezárva,nálam fakkok vannak ,igy a bakot,anyákat,külön tudom zárni, mi az a sziács???? sajna 3 x már nékem lefele épül az agyam :-)))))
A szalma almot kiegészíthetem a gyaluláskor keletkező sziáccsal? Gondoltam meg lehetne próbálni, mivel jó nedv szívó és kellően meleg is. Csak azt nem tudom hogy nem e ártok vele a kecsóknak.
A kecske nagy mestere a takarmány pazarlásnak. Ami a földre esik az már szerinte nem ehető. Márpedig a földre esik, mert kirángatja az atombiztos etetőből is. Kivételek a törpék. Azok esznek a földről is.
:-) fotonál nem vagyok olyan ügyes mint ö....ezt inkább nem részletezném hogy jártam :-))) idáig tisztába voltam mindegyikkel 1-2 hét volt aki 4 nappal tölgyelt ki, vele rosszab a hejzet mint régebben irtam a télen elvetélt :-( a bakkal együtt voltak teljesen márciusig mig külön nem zártuk öket mert jött a többi kecso és bántotta a bak öket,szoval az a gond nem tudom biztosra hogy mikor vette fel.....mikor elvetélt 2 gyönyörü kifejlett gida lett volna,de akkor se volt tölgye.....szerintem könyvet irok a cime HOGYAN NETUDD MEG MIKOR ELLIK A KECSKE ÉS SOROZATOS BAKLÖVÉSEK.......szerintem kellendö lenne,na mindegy azért egyre rájöttem.....sose rázz olyan tojást ami polos :-)) brrrr még mindig rosszul vagyok na menek kalodát épiteni
köszi a segitséget, a kicsiket 2 nap után tették másik alá mert nagyon sirtak,ismim mondta ahogy leellet nem is foglalkozott utána a kicsikkel egésznap kint volt az anya,rá se szagolt a kicsikre pedig azt se mondhatná hogy amiatt hogy hozzá értek mivel ellésnél nem voltak kint,na én meg akkor reménykedem ,remélem kitölgyel mire itt az idö, ha nem majd megprobálok baba tápszert venni,az egyszer már segitett a kiskutyákon mikor anyuk elpusztult szülésnél,na de inkább nekeljen vennem, mindennap figyelem,a tölgyét
kapásból elvették a kicsiket? vagy hagyták pár napig szopni? mert hallottam olyan anyáról, aki az ellés után tőgyelt ki, bár az ilyenek nem nagy tejcsárdák.
Azt nem hiszem, hogy túl szerencsés kapásból másik anya alá tenni a piciket, mert ha nem kapják meg az első három napban a szükséges immunerősítő kolusztrumos tejet, akkor az kihathat a későbbi fejlődésére is. (javítást kérek, ha valahol hülyeséget írtam)
kedves Linus reménykedj, hogy ellésnél tőlgyel ki. nagyon változó, hogy melyik mikor kezdi, van aki már 1 hónappal előbb is és van aki csak pár nappal, vagy órával ellés előtt. nyugodj meg, és max egy kis tejet tegyél félre, vagy tápszert szerezz be a biztonság kedvéért. de amíg nem sírnak a kicsik, addig nem éheznek. (javítást kérek, ha valahol hülyeséget írtam)
na egy kis segitség kellene ,találkozott már valaki olyan kecskével ami nem tölgyel ki, ellésnél? egyik ismim kecskéje megellet és nem tölgyelt ki, egy dkg tej sincs benne, anya is egészséges,meg a kicsik is szépek most másik anyája eteti, kicsit félek mert nekem is van egy hasasom de nem látszik rajta hogy tölgyelne, ilyennel még nem találkoztam ezért kérdezlek titeket
Én például hatkor már dolgozom. Nem is zaklatnám hajnalban az állataimat. Minimum ötkor már indulnom kell, mert nem érek be. Nyáron még hagyján, de télen még teljesen sötét van. Akkor még ők alszanak. Volt mikor kénytelen voltam fejni az anyát (elpusztult a gida), de csak délután fejtem. Ráállítottam az egyszeri fejésre, mégsem volt soha tőgygyulladás. Igaz tej sem volt sok. Bár ez a tény soha nem zavart. :-DD
Háda én már aszittem, hogy úgy szokott rá a bak az emberre, ahogy például az ember az asszonyra. Csodálkoztam is, hogy ezért levágtad, én indítottam volna a következő választásokon.
Azért tegyük hozzá, hogy mi könnyen vagyunk, mert "Buszosjózsi" járatán utazunk !...és ha a fejés esetleg 5'-nél tovább is tart, akkor is megvár és visszaállitja 6-ra az órát !
Mi történik ha a reggeli fejés elmarad? Mert mondjuk korán hajnalban el kell mennem dolgozni,és csak este érek haza? Akkor inkább neki se álljak a kecsketartásnak? Vagy kibírják estig fejés nélkül?
Eddig csak olvasgattam a fórumot,most bekapcsolódom ha nem bánjátok.
7-8 éve már volt 2 kecském,most megint van 2. Egy kicsi bak,és egy fiatal leányzó.
Gondolkodom hogy legyen-e több,ezért néha fogok kérdéseket feltenni Nektek.
Elsőre mindjárt arra lennék kiváncsi,hogy ha majd ott tartok hogy már adnak tejet,akkor elég minden nap este megfejni őket,vagy reggel is kell?
Igaz hogy anno fejtem azt az egyet amelyik tejet adott,de erre már nem emlékszem.
A kis bakot elcserélném egy leányzóra,vagy eladnám ha érdekel valakit (Győrben vagyunk) mert a szomszédok már attól paráznak hogy büdös lesz ha párzik. Nem akarok ebből súrlódást,de levágni sem akarom csak ezért.
Szia. Nem fogod elhinni, de a tarka bárány hófehérré változott mire felnőtt. Nem okozott meglepetést, a juhász akitől vettem, megmondta előre, csak nem hittem neki. Neki volt igaza!!! Jobban értett hozzá. :-)
Szia!!! ha olvastad az előzményeket, mikor cseréltem őket november 1volt következő év Decemberében tőrt el a lába mikor mínusz 10-15 fok volt éjszaka.
Válasz az első kérdésre.
Második kérdésre.
Az úgy történt hogy rá szokott az emberre hogy mivel ez az állat valószínűleg cumin nőt fel nagyon kötődött az emberhez úgy mint 1 kutya akár 100 méterről is oda lehetett hívni. Hozzám 2 évesen került annyira játékos volt hogy a maga 65-70 kg-val ha neki ment az embernek játékból simán felborította , vagy neki állt dörgölődni akkor is fel borított, eről a szokásáról semmiféle fenyítéssel nem lehetett leszoktatni ezért inkább levágtam.
Egyelőre azt tudom, hogy csajokat. :) Szerintem alpesi lesz, de még most olvasom a fórumot és tanulok. Ezt ajánlották a " nagyok" és én megfogadom. Jövőre szeretnék belevágni, mert most júliusban szerintem már késő, de lehet, hogy nem így van. A lehető legtöbb dolgot szeretném megtanulni, mert hát" városi jány vagyok" és ezt nem tanították az iskolában. ( Pedig lehet, hogy mostanában már ilyeneket kellene, lévén nincs munkahely, tanulj meg túlélni! ) :)
Ok, köszi! Akkor most hozzáfogok olvasni. Nem lesz nehéz, mert úgy látom, hogy vagy a jófej emberek tartanak kecskét, vagy az állat tesz itt mindenkit jófejjé! :) Még valami: van itt valaki Miskolc környékéről?
Ha időd engedi kérlek írd meg nekem leghamarabb mikor juthatok hozzá egy nubiai kislegényhez tőled szeretném venni. Minnél tisztább vérűt, írd meg kérlek a hozzávetőleges anyagi vonzatát is ,hogy elkezdjem gyűjteni rá a forintot.
:) Ennyi kérdést még a Vágó műsorban sem válaszoltak meg. De mivel lelkes vagy hát először is azt tudnám mondani, hogy olvass vissza a topicba...mondjuk a 20096-tól napjainkig. Máris sokmindennel tisztában leszel és a maradék kérdéseket tedd fel.
Kecskét csak "ismerős" topicostól vegyél ( Van rá példa, Aki kezdőként nem fogadott szót nekem :) de, hogy " Ismerőseid " legyenek, ahhoz ismerned kell a topic lélektanát !
Ui : Egyben már javítanom is kell : A kecskelányok nem szoktak éjszaka horkolni a szénában, arra való a bak ! ( Sok sikert és...kitartást !:)
Sziasztok! Én még zöldfülű vagyok, olyannyira, hogy még nincs is kecském! :) De már nagyon rajta vagyok! Ebben szeretnék a legjobbaktól segítséget kérni! Imádom őket, annak ellenére, hogy még nem éltem velük... ezért mire megjönnek, 5 csillagos szállodát szeretnék nekik kialakítani! Először két kicsi lányra, vagy két anyucira gondoltam. Szerintetek melyik a jobb? Páran azt mondták nekem, hogy kicsik legyenek, hogy hozzámszokjanak. Azontúl minden más érdekelne még: mire van szükség az érkezésük előtt? mekkora istállóra ( adott egy kb. 6 méteres épület, nem túl magas, de fedett. Mekkora hely javasolt egy csinos anyának? Akad nekik kertecske is, sok- sok finomsággal ) . Vettem nekik sót, árpát, lucernagranulátumot és kukoricát. Na jelenleg ez van. Segítség! Mi kell még? Tudom, szénabála. De egy hónapra kb. mennyi? Azontúl: egy hónapra kb. miből mennyi kell, ha éjjel nappal ki tudnak menni legelészni? Apropó: van, aki azt mondja, éjjel is kimehetnek, van, aki arra esküszik, hogy éjszaka horkoljon csak bent a szénácskában! Ti, mint okosak, mint mondtok?! És ez az egész buli, mármint az indulás mennyibe fog nekem kerülni? Na egyszóval: MINDENT SZERETNÉK TUDNI AZ INDULÁSRÓL!!! HÁLÁS KÖSZÖNET ÉRTE!!!! Ui.: a vizet is beszerzem nekik valahonnan! :) :) :)
Bocsáss meg nekem, de nem értem hogy jön össze az hogy eltört a lába és akkor télen félő hogy tüdőgyulladást kap??? Nálam mikor volt lábtörés, bekötöztük, sínbe raktuk és azzal nyugodtan tudott járkálni. Persze nem mindegy hol törik a csont. Abban az esetben ha fent combtőnél akkor értem, de egyébként nem.
Mit értesz azon hogy a bak rá szokott az emberre? (bár ha van halálos harapást elkövető póni akkor lehet kecske is)
Csak úgy válaszolom neked nekem ez is elég 400 nap fejés után eleinte kb. 150 napig ők is adtak 1-1.5 liter tejet fejenként ha jó tejelőt szeretnék akkor Toggenburgit vagy Alpesit vennék Ezek 6-800 liter tejet is adnak laktációs szinten (270 nap).
Üdv!!! Köszönöm a tanácsot elfelejtettem leírni hogy nálam nincsenek bezárva szabadon járnak a malacokkal tyúkokkal, így annyit esznek amennyit akarnak.
olyan mennyiségű fű van a kertben hogy 3 hete lekellet vágni mert nem tudták lelegelni, most megint majdnem térdig ér.
Mivel ezek nem faj kecskék én nekem teljesen megfelel ha 2 liter tejet adnak naponta hárman.
Szia !!! a válaszom a kérdésedre 2008 Nov. 1 óta akkor cseréltem az első kettőt utána a többit.
Sajnos én is megszenvedtem az első évet, nekem le kellet vágnom az egyik anyát miután kiderült hogy az ízületei nem jók ugyanis a körme olyan sebességgel nőt hogy 2 hét alatt képes volt 1 centit is nőni erre az állatorvos tanácsára választás után levágtam.
A másikat szintén állatorvosi tanácsra vágtam le mert eltört a lába télen félő volt hogy tüdő gyulladásban úgyis elpusztul.
Tavaly a bakomat is le kellet vágnom mert rá szokott az embere és sajnáltam bezárni megkötni inkább levágtam.
Emiatt nem lett idén kis gidám mert az a bak amihez elvittem őket nemi beteg volt, ez csak akkor derült ki mikor elletek utána 3 anyának 5 gidája hullott el vagy maradt üres az anya.
Talán idén sikerül ezt meg előzni mert vettem 1 bakot 2 hónapja ez már most hajtja őket.
Nálam ugyanis soha nincsenek bezárva mindig szabadon járnak a kertben, fűnyírónak tartom őket és a többi jószágot malacot, tyúkot .
de legalább lehet válogatni minek hivjam :-))) nem névtelen :-) és ha kérdezik majd mondok valamit, amugymeg a legjobbak a mixek most hogy kicsit leválasztottam a napi 2dl helyett tegnap 1,5l ,ma meg 2litert adott a drága,és egyre jobban telitödik a tölgye nekem az a lényeg jo tejelö legyen ne fazékba valo :-)
Nincs valakinek eladó szarvatlan , barátságos, lehetőleg herélt gidája esztergom környékén? Egy csacsinak kellene társnak, mert a régi kecskebarátját el kellett vinni.
Sziasztok szeretném kikérni a véleményetek, ha életetekben előszőr vennétek kecskét, úgyhogy más állatotok kutyán kívül nem lenne, melyik fajtát választanátok? 3 jerke- 1 bak
Üdv.Javasolnám a kecskék elapasztását,mert ezzel a hosszú laktációval "kizsigereli" őket,és félő,hogy az idén is üresen fognak maradni.Hacsak nem a bak volt a hibás tavaly,hogy egyik sem vemhesült.A meddőség lehet veleszületett/de ez biztos nem,mert egyszer már elletek/és élete során szerzett/betegség,vagy tartási hiba/gyenge kondició/következménye.Had pihenjenek,szedjék össze magukat,és novemberben,vagy decemberben be lehet őket ugratni.Lesznek szép gidák,és sok finom friss tej.
ha bármilyen segitség vagy tanács kell, itt a forumon megtalálod, én már végig böngéztem az elejétöl,és sok hasznos dolgot jegyzeteltem, hiába évek ota kecskézek még is mindig beleütközök olyan dolgokba amit én is csak itt a forumon tudok megkérdezni, 3 család kecskézik ,de ök csak legeltetés fejés ,de ha látok valami elváltozást kecskén akkor nem tudnak mondani semmit, miota kecskézel?
sokáig én se tudtam hova tenni ,csak lestem mikor hozták,azt hittem levágták a fülét mint a kutyáknak szokták :-) a pasi azt mondta selejt kecske :-)) mert nincs füle kézröl kézre járt igy nem tudta megmondani honnan származik, a másik anyám ugyszint, de még most se vagyok biztos 100% ig hogy az :-))))) de más rövid fülü fajtát nem találtam ami ennyire hasonlitana rájuk,van a hartzi kecske de nem illik rá a leirás igy marad a lamancha kecske, lehet jön majd valaki és végre elmondja milyen fajta is lehet :-) addig várok, kicsi gödölyéje is meg a bak is rövidfülü,a fekete anyámnak egyáltalán nix füle, kiváncsi leszek amik most születnek kicsik milyen füllel jönnek elö
Szia!! Lehet azon nevetni hogy az ember fejel lefele fej,, én is fejtem már így de én nem nevetem magamon mert oda kellet szorítani a falhoz ugyanis a gidái sebesre harapták a tőgyét ,ha nem fejem akkor begyulladt volna esetleg el is apaszt.
A kecskéimet én cseréltem őket mind idősebb volt 2 évesnél hozzám hasasan kerültek,még előtte nem volt gidájuk.
Nekem ugyan úgy megkellet szenvedni velük mint neked, csak sajnos a környéken senki nem tart kecskét Így nekem mindenre magam kellett rá jönni.
A levágástól kezdve a herélésig, bár egyszer gyermekkoromban láttam hogyan vágják le a birkát.
Nekem is van ilyen fületlen kecském. A múltkor az állatorvosnak mutattam őket ránézett a fületlenre Füli rámosolygott a dokira ,rövid hallgatás után a doki végre megszólalt :
- Valami nem stimmel ezzel a kecskével olyan fura.
Ránéztem a dokira rögtön tudtam mire gondol.
- Nincs füle :)
világosítottam fel. Hát legközelebb a másikat állatorvost hívom .
hát mostanába épp azokat nézem ithon hogy lehetne fejökalodát csinálni :-) nekem fejéssel csak azzoknál van gond amit hasasan vagy felnötként vettem ami saját nevelés azzal sose volt gondom, ami fületlenem van sajna kicsi a bimboja igy nehezen tudom fejni, van hogy felé állok én fejjel lefelé és ugy fejem :-) ithon meg jot röhögnek rajtam :-))
Köszi a gyors választ én hátulról csak egyszer próbáltam de nem nagy sikerrel mert bele piszkított a tejbe, próbáld dobogóra állítani hogy magasabb legyen.
Azt hiszem ilyen dobogónak a képét megtalálód a top apró országos oldalán a kecske rovatban, a képen jól látható hogy kell megcsinálni.
Vagy juhászatban használatos ugrató padot láb emeléssel ami szerintem megfelel erre a célra.
Nekem egyébként teljesen mindegy hogy hol áll mert az udvar közepén is megtudom fejni mert ott is megáll és vár türelmesen amíg végzek vele.
Igaz hogy nem bántom őket szépen szólók nekik és jönnek maguktól se bot se kutya. Az erdő szélére is így viszem ki legelni szépen lehet velük boldogulni igaz ha rájuk kiabálok tudják hogy rosszat csináltak.
szia nekem is áprilisba ellet, fejem és szerintem következö üzetési szezonig fejem, nem faj kérdése ,mert nálam több fajta féle keverék is megfordult volt amelyik ellés után 4 hoig adta csak a tejet utána fokozatosan apadt, volt ami egyáltalán nem adott ,1-2 hoig csak én van hogy fejjel lefele fejem :-) én is van hogy keresztbe fejem,magasabb vedret viszek amibe nem tud belelépni, hátulrol probáltad már fejni? most azzal kisérletezek és elég jol megy kényelmesebb igy mert mind 2 tölgyhöz jol oda férek 2 kézzel
Szeretném megosztani tapasztalataimat a kecske tartással kapcsolatban, kinek mi a véleménye?
Mennyi ideig fejhető a kecske mert nekem 2010 04 02-án ellet és a mai napig reggel este fejem. igaz ez nem faj csak egy keverék. Tavalyi üzekedéskor üres maradt.
A másik 2010 06 09-től ezt is reggel este fejem (ez sem faj ) ez is üres maradt.
Tapasztalat ha a kecskét keresztbe fejük nem tud bele lépni a fejő edénybe (bal oldalról a jobb tőgyét ,jobb oldalról a balt ) ez saját felfedezés
Várom mindenki hozzá szólását válaszát tanácsát ezzel kapcsolatban.
:-)) de olyan szééép :-) majd legalább nem kell lovat venni :-) tegnap hintázott is, felugrott lányom mellé ,lefeküdt,és élvezte hogy hintáztassa....most csak abbol vannak a viták melyik kecso kié legyen :-) még jo hogy vannak azé böven igy nekem is jut,az ismeröseim meg irigykednek......hol lehet ilyen szép kecskét venni?.....hát ilyet már nem ,ez egyedi kivitel :-) na egy darabig nem küldök fotot majd 1-2 hét elteltével, hogy lássuk mennyit fejlödött , imádom öket :-)
Meg is látszik rajta.Anyukám kösd fel a gatyádat,mert fél év múlva ez a kecs,még az embert is meg fogja enni! Inkább Jeti-nek kellet volna keresztelnem.
Helló amúgy ha a tarka állómány kialakúl akkor a cigája juhot és a barna gyapjas juhot fel számolóm mert azoknak csak addig van szerepe amig a tarka állómány ki nem alakúl
Akkor szerintem kösd fel a gatyádat, mert ennyi állathoz elég nagy terület kell(hogy a fajták tiszták maradjanak és a beltenyészet se okozzon problémát) az idő,takarmány ésatöbbiről ne is szóljak...de ezt mintha pár lappal korábban már ki lett volna vesézve, hogy egy kissé nagy bozótba akarod vágni a bicskádat....nem?
na jo akkor én már megse szolalok 79 évesen :-)))) de akkor is 3 anyához mé kell 2 kos!!!? na megyek mert megint jön a vihar :-( szegény feketém még mindig egészbe van már elég nehezen türi ezt az össze vissza idöjárást
3 anya juhhoz mért kellenek 2 kosok? 1 is elég :-) nekem az álom határ az lenne ha valaki helyettünk kifizetné a számlákat na akkor lenne igazi álom :-)))))
amugy nevedd sértésnek megkérdezhetem milyen idös vagy?
Helló köszi a segítséget tudnál nekem még egy valamiben segíteni de más is segíthet.
Milyen fajta juh az amelyik teljesen barna gyapjas?
Mert szeretnék venni olyat és az állóm határ.
5 anya kecske
1 bak kecske
3 barna gyapjas anya juh
2 barna gyapjas kos
3 anya cigája juh
2 kos cigája juh
és a cigája juh meg a barna gyapjas juh páróztatásából szűlető taka juh álómány
abból lenne
2 anya juh
1 kos
ennyi az álom határ a tőbbi ami az évenkénti kicsik száma ( kecske, juh ) azokat ha megnőnek szép nagyra akkor levágjuk a felét mer van 2 nagy fagyasztó ládánk és mi nagyon szeretjűk a kecske és juh húst a másik felét eladjuk persze a marha húst is de az sajnos már nem fér el sehol az údvarban nincs akkóra ól he lenne szép nagy ólúnk akkór beszereznék egy magyar tarka tehenet meg egy magyar tarka bikát mert én ezeknek a mesterséges megtermékenyítéseknek nem vagyok híve
Képeket majd később, mert már egy kicsit késő van ahhoz hogy keresgéljek, de szoktam feltenni a fórumra róluk képeket utána tudsz nézni. Nálam egy nagy ló, két póni, 10 felnőtt kecske, 5 gida és egy birka van. A terület ahol vannak kb. 200 négyszögöl. Ehhez tartozik egy 1500 négyszögöles legelő, de itt nem tartózkodnak állandóan, inkább csak mozgatásra és egy kis plusz kaja miatt van. Az istálló kb. 40 négyszögöl (pontos adatokat nem tudok, de azt hiszem nem is ez számít). Most 60 körbálát (120x120-as) vettünk (de még tavalyról maradt 15 bála) valamint 150 kisbálát. Szemes általában 20 mázsa fogy, de szoktam venni nekik még korpát is, de azt nem tudom hogy mennyit, mert akkor veszek ha elfogy. Ősszel szoktam kapni kukoricaszárat is, a szomszédoktól, de ez változó és inkább csak rágcsálni való.
Nálunk 4 póninak 3 fejős kecskének 10 törpekecskének 18 körbála széna+150 kisbála lucernaszéna fogy. Az abrakot nem tudom, mert azt a malacok is eszik.
Szép napot! Volna egy off kérdésem: hátha tud valaki segíteni: nem tudjátok véletlenül, hogy pónilovagoltatáshoz milyen papírok kellenek?Hogy hivatalosan akárhova el lehessen menni a patással és a gyerekek kedvében járni?
:)) Mindenesetre tény : "G" nagy bátorságról tett tanúbizonyságot a "félelmetes " 23685-ös hozzászólásod ismeretében. Hiába no, a bátorság igen előnyös lelkiállapot, különösen a hölgyek értékelik nagyra... ( Mi már csak ilyenek vagyunk...:)