Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.09.19 0 0 665
Ami az érdekességeket illeti, éppen azt latolgatom, hogy tegyek-e föl képeket arról a tömérdek fügefáról, ami a zalai településeken hemzseg. Papa360 említette, hogy valaki fölhívta a figyelmét Lentiben a buszmegálló közelében lévő fügefára. Floo ott járt múlt este és kiderült, hogy ott, abban az utcában 5 házból négy előtt fügefa áll. Ma Kanizsán voltunk és kiderül, hogy a város kertvárosi része tele van fügével. Kivi is van, de egyelőre kevesebb, a jól ismert okok miatt.
Nagyon örvendetes jelenségnek lehetünk tanúi! Szerintem a következő évtized a kivi és a káki elterjedésének időszaka lesz. A jelenség láttán egyre derülátóbb vagyok.
Előzmény: tomajiandi (664)
tomajiandi Creative Commons License 2008.09.19 0 0 664

Így lesz. Köszönöm!

Majd teszek fel pár képet a közelben talált érdekességekről. Láttam egy termetes cseresznyefára felfutott termő kivit, stb.

Előzmény: ninovarga (640)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 663
Pedig Bátaapáti (ahogy mondani szokás: "nem most kezdte", még ha állomás nem is régóta van ott) igen erős fagyzugversenyző. Folyamatosan dunántúlelső, de gyakran országelső is.
Előzmény: Floo2 (662)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 662
Sőt, a Mecsektől délre még felhőzet is van, így ott még meleg van!
Magyarán, sok felhő magasabb minimum, kevesebb felhő alacsonyabb minimum....
Szerintem a 11-órás hőtérképen már Bátaapáti is beszáll a versenybe!
Előzmény: ninovarga (661)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 661
Igaz, hogy a horvátországi Daruvar sem nagyon jeleskedik a maga 5 fokjával Pedig az még MMeccsekknél is délebbre van! Nahát!
Előzmény: ninovarga (660)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 660
Ejj, te Kanizsa, te Kanizsa...
Ejnye, te omsz, te omsz!

Podatki samodejnih postaj

Sreda, 17. septembra 2008, med 21:00 in 21:30
Samodejna merilna postaja Temperatura Veter
°C smer hitrost sunki
Babno Polje 4 - -
Bilje pri Novi Gorici 11 V 1
Bohinjska Češnjica 10 - -
Bovec 9 S 1
Boršt/Gorenja vas 10 Z 1
Celje 11 V 3
Dobliče Črnomelj 7
Dolenje Ajdovščina 13 JZ 1
Hrastnik 10
Idrija 10 - -
Ilirska Bistrica 8 Z 1
Koper Kapitanija 14 JV 2
Luka Koper 12 JV 1
Kraj. park Goričko 8 S 4
Krško 11 V 1
Lendava 10 SV 1
Előzmény: Floo2 (658)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 659
Milyen szerencse, hogy "globális" felmelegedés van. Csak egy kicsit túlzottan globális. A szó 'nagy vonalakban' jelentésében értelmezve. (Sajnos, "kis vonalakban" nincs, pedig úgy is ránkférne!)
Előzmény: ninovarga (657)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 658
Mint ahogy írtam, "Sőt, szerintem este későn már lesz mondjuk +5 fok, azt várnád, hogy reggelre -2, és nem, utána már nem nagyon fog hülni!" , 5,1 fok volt 9-kor Kanizsán, 10-kor pedig 4,7!
Tehát előtte órában 8-ról zuhant 5-ig, most 1 óra alatt csak 4 tizedet csökkent!
Még el is találtam az 5 fokot, szójj ha 1 fokot tévedek :)))))
Előzmény: Floo2 (648)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 657
Jó kis párbeszédeket kell folytatnunk a télről melegrekordok után egy héttel.
Előzmény: CBNora (656)
CBNora Creative Commons License 2008.09.17 0 0 656
Nézzük is rettegve az időjárás jelentést!
Most péntekre 4 fokot mondtak alsó minimumnak, de úgy tűnt, nem lesz teljesen derült az ég. Akkor talán megússzuk. De lassan szedem elő a fátyolfóliákat, ha csillagos lesz az ég, takarom a fagyérzékenyeket.
Aztán megint jön az eső, kicsit lazíthatunk.
Előzmény: aiol19 (650)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 655
Igen, ha totál leállna a szél és kiderülne, akkor bajok lennének!
Viszont nem indul be komoly melegedés, ezért nem fordul be délibe az áramlás, így nem lesz az "utolsó éjszaka" effektus, amikor is a még beszivárgó hideg levegő és a már érkező melegebb pont kiegyenlíti egymást, ezáltal leáll minden légmozgás, mozdulatlan légoszlop mellett pedig addig hül a levegő, amíg csak tud!
Annyira azért nyugat felől melegedés zajlik, ami elég arra egy kevés, de a kisugárzást még épen gátló felhőzet, inverziós felhőzet létrejöjjön, illetve a légmozgásból is egy kicsi marad!
Jó jel, hogy Varasdon 8-kor magasabb T volt, mint amennyi a T max volt Pécsen!
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 654
Ma Lendván voltam, egész napos napsütés volt és ma már 16 fok (nem túl sok, de manapság ezt már meg kell becsülni), tehát innen Szlovénia felöl derült ki, de az este fél nyolcas adatok nem vetítenek előre fagyveszélyt.

Podatki samodejnih postaj

Sreda, 17. septembra 2008, med 19:00 in 19:30
Samodejna merilna postaja Temperatura Veter
°C smer hitrost sunki
Babno Polje 8 - -
Bilje pri Novi Gorici 16 JZ 1
Bohinjska Češnjica 10 - -
Bovec 11 SV 1
Boršt/Gorenja vas 11 SZ 1
Celje 13 V 3
Dobliče Črnomelj 11 - -
Dolenje Ajdovščina 16 Z 1
Hrastnik 12
Idrija 10 - -
Ilirska Bistrica 12 J 2
Koper Kapitanija 18 SZ 2
Luka Koper 17 S 1
Kraj. park Goričko 9 SV 3
Krško 13 V 2
Lendava 11 S 2
ninovarga Creative Commons License 2008.09.17 0 0 653
Nagyon örülök, hogy itt láthatunk, kedves Freddy!
Sajnos be kellett látni, hogy van valahol egy nagyon határozott ellendrukker tábor, akiket a sikerek, vagy a megfelelő szaktanácsok nagyon irritálnak. (Hogy finoman fejezzem ki magam.) Sikeres kivitermesztésről pedig topicot nyitni olyanok részéről, akik mindent elkövetnek ellene, teljességgel minősíthetetlen, szakmailag is, de etikailag különösen!
Itt, reméljük, sikerül megteremteni egy, a konstruktív viszonyuláshoz elengedhetetlen, szimpátiára, sőt szeretetre és segítőkészségre alapozott légkört.
Előzmény: Freddy56 (649)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 652
Már csak azért sem kavarhatott vihart, mivel sem nekem, sem Ninovargának, sem senki másnak nem célja "legyőzni" senkit, ahogy az sem, hogy a másik topikot ellehetetlenítsük, de az sem, hogy személyek szerint megosszuk az érdeklődőket (esetleg csak tematika szerint). Többször leírtam, hogy a magam részéről itt minden érdeklődőt szeretettel várok! Már hogyan is lehetne bármi rosszat feltételezni valakiről, aki INGYEN másfél éven keresztül, 2000 hozzászólásban hozzájuttat embereket különböző gyümölcsök termesztéséhez és éghajlattani ismeretekhez kapcsolódó információkhoz és majdnem ingyen, önköltségi ár alatt osztogatja az adott növényeket?
Előzmény: aiol19 (651)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 651

Üdvözlet részünkről is!

Nem hogy vihart nem kavart ez a beszámoló, hanem szerintem pont odavaló volt. Azt demonstrálta, amilyen az a topik régen volt. Aki értette, az talán átjön ide.

Kedves Freddy56!

Arrafelé szerintem sehol nem lesz fagy reggelre, nem onnan kezd kiderülni az ég hajnalban. Adott időjárási szituációk mindig más és más térségeket érintenek kedvezőbben, vagy kedvezőtlenül. Ezért is jelenthetjük ki, hogy kizárólag a helyi domborzati és beépítettségi tényezők számítanak! nagyon kíváncsi leszek a későbbiekben ezeknek a görög fügéknek a sorsára! Esetleg kép róluk?

Előzmény: Freddy56 (649)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 650
Köszönöm a megnyugtatást! Szerintem jobb inkább túlbiztosítani a dolgokat és akár fölöslegesen is elkiáltanom magam. Nem tudom, hogy olvassa-e, de ez az előbbi intelmem főleg Ragusának, CBNorának és hasonló adottságú kerttulajdonosoknak szólt, bár az éppen most adott időjárási szituációban talán pont a keleti országrész fagyzugaiban nem lesz fagy. Azért féltem egyébként a fagyveszélytől, mert ennyire alacsony volt a maximum és ha teljes derültség mellett elállna a szél, akkor simán előfordulhatna. Jobb félni, mint megijedni. És akkor még a következő reggelről  nem is beszéltünk!
Előzmény: Floo2 (648)
Freddy56 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 649
Üdvözlet mindenkinek!
Én is átjöttem ide. Lehetséges, hogy vihart kavartam a "Fagytűrő déligyümölcsökben" a tegnapi, mai leveleimmel, de úgy éreztem, ezt el kell mondanom (ott!).
Kedves aiol19!
Itt is piszok hideg van, és itt, az ország legmélyebb pontján hamar megszorul a nehéz hideg levegő (bár most szerencsére nincs szélcsend).
A múlt évben az Olümposz szárazföldi oldaláról hozott fügém úgy 50 cm magasat hajtott. Majd kiderül, mit bír (ott nem igazán volt bőven öntözve, meg télen is hidegre fordul az idő, havas az Olümposz). Jégfügét sikerült ninovargától beszereznem, így már nekem is van négyféle.
A Tomuri-Hayward "páros" szépen nő, de termés jövőre még nem várható (idei telepítés). Jövőre megpróbálkozok innen 14 km-nyire homokon telepíteni kivit (nálam igazi feketeföld van).
Üdv: Freddy
Floo2 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 648
Ákos!

Nem lesz kiterjedt területeken fagy, csak a fagyzugokban, a jobb helyeken pedig egyenesen kizárt!
Sőt, szerintem este későn már lesz mondjuk +5 fok, azt várnád, hogy reggelre -2, és nem, utána már nem nagyon fog hülni!
Marad még légmozgás épp csak annyi, ami elég, nem fog teljesen elállni a lélegzete!
Előzmény: aiol19 (647)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 647

RIASZTÁS!!!

A napokban ránkzúdult meteorológiai katasztrófának köszönhetően a mai maximumok 10-12 fok körül szóródnak borult idő mellett. Várhatóan az éjszaka közepén (mint ahogy az már csak lenni szokott) nyugat-északnyugat felől kiderül az ég. Ilyen maximumok mellett a legrosszabb esetben még a kedvezőbb fekvésű kertekbn sem kizárt talajmenti fagy, különösen északnyugaton! A fagyzugokban, síkvidéken lakók pedig komolyan számolhatnak ennek esélyével! Semmit nem remélek jobban, mint azt, hogy ne legyen igazam, remélem, valaki megcáfol! Ez már tényleg katasztrófa lenne mivel ez azt jelenti, hogy idén szeptember 18.-án befejeződne a vegetáció! Az elmúlt évben is épp ebben az időszakban volt majdnem ilyen mértékű lehülés. Még hogy globális felmelegedés!

aiol19 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 646
Talán nem, de azért a kákit sem adják ott olcsón. Az itthoni árak mellett is bőven van létjogosultsága az itthon termesztett kákinak, kivinek.
Előzmény: ninovarga (644)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 645
Megettem az év első, saját fán termett kákiját!
Egy hete esett le a fáról, és pikk-pakk beérett magában is!
Nagyon finom volt, alig várom hogy zsákszám lehessen enni :)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.16 0 0 644
Elnézést az elnézésért! Akkor ezek szerint mégsem fizettem rá a béketábor feloszlására?!
Előzmény: aiol19 (643)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 643
Az ár a fidzsoára vonatkozott, de a káki is meglehetősen drága volt természetesen. Viszont azt szemmel láthatóan vették, ők már régóta ismerik.
Előzmény: ninovarga (642)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 642
Milyen rettentő nagy kár, hogy nem a béketáborban érhettük meg ezt az időt. Most a kákimat a Szovjetúnióba exportálnám és egy kis csúszópénzzel megkenve a külkerest elérném, hogy egy ezresért megvegye tőlem kilóját és ott a kereskedelem beérje egy csekély 1200 %-os haszonnal. Ők is jól járnának, meg én is! De hol vannak már a régi szép idők!
Előzmény: aiol19 (634)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 641
Bakonyi Károly bácsi zsenialitását még az intézményes státusza sem tudta elrontani! Jó lenne, ha az intézményekben mind ilyen tehetséges emberek működnének!
Előzmény: aiol19 (631)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 640
Igen, most még kinn lehet hagyni az első gyenge fagyokig, aztán benn kell teleltetni, mert a tél teljes vegetációban akarna rátörni. Az udvaron látható nagy fákat dézsában vettük Olaszországban előnevelve 2005-ben. Nyáron lettek kiültetve a szabadföldbe és úgy viselkedtek, hogy így őszre kezdtek belelendülni a vegetációba, egy csomó új, zsenge zöld hajtással, levéllel. Ősszel a fagy leszedte róluk a levelet és a szabadban maradtak 2005-2006 telére. A tűnyi vékonyságú kis új, éretlen hajtásokon kívül minden ép maradt rajtuk és még termést is hoztak abban az évben. Azóta természetesen, bajuk nem történhetett, ha még akkor sem. Ennek ellenére a Te kis fád esetében az óvatosságot ajánlom. Mindenesetre mindkét eset bizonyítja, hogy a káki is, a fügéhez és a kivihez hasonlóan a túlélés bajnoka.
Előzmény: tomajiandi (633)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 639
Köszönöm és örülök ennek az információnak! Majd azért lehet, hogy be fogok szerezni egy másik nagyobb példányt is, úgy mégis biztosab. Én most ettem először a gyümölcsből, az igaz, hogy nagyon aromás, nagyon különleges, de abszolút nem édes. Azért abban bízom, hogy a megfelelő időben leszedett saját termés majd jobb lesz, na meg valóban a virágok miatt is érdeklődöm iránta. Nem tudom, érdemes lenne-e vele szabadföldben kísérletezni, -12 fokot írnak határként és valahol olvastam is egy beszámolót, miszerint -8-9 foknál tövig fagyott. Én biztos nem ültetem ki, mert egyszer nem 'A' földbe ültettem át és azonnal száradni kezdett, ezt korrigálva rendbejött. Na meg egyébként sem erős növésű, ideális a dézsás tartáshoz.
Előzmény: jozso48 (638)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 638

Nem feltétlen kell két tő fidzsoa ahhoz,hogy teremjen,nekem volt olyan tő amely

egyedül is kötött és szép terméseket nevelt.Az idén viszont még virágot sem hozott

ugyanaz a növény.Volt olyan év,hogy kétszer is virágzott,az első gyümölcsök

augusztusra értek,a második virágzásból csak egy szem gyümölcs lett a tél folya-

mán,ez viszont íztelen volt.Bizonyára tudod,hogy a virágja nemcsak gyönyörű,de

ehető is.Még dézsában is érdemes vele bíbelődni.

Előzmény: aiol19 (634)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 637
Ez a híres klubfajta, az új-zélandi Zespri Gold kiwi, amelyikhez nem lehet hozzájutni (mármint szaporítóanyaghoz). Pedig az íze leírhatatlan, remélem, hogy a Zuccherelli prof. fajtái is hasonlóak.
Előzmény: aiol19 (636)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 636

Ilyen fügét is árultak, a felirat szerint spanyol származással. Jó lenne megtudni, milyen néven futhat a fajta.

Előzmény: aiol19 (635)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!