Ez is fizetős, ráadásul ismeretlen. Nem szoktam idegen helyre fizetni, nem lehet tudni, kapok-e valamit a pénzemért. Sok az ilyen lehúzós oldala a neten. Nem merem........
Köszi a válaszokat. Talán Szlovénia, ahogy nézem a térképen. De régebben mentem arra sima kocsival. Ott 10000 volt a pálya matrica egy fél évre jó pár éve.
Ez kb. 206 kunába fog fájni, ami 47 Ft-al számolva majdnem 10.000 stabil magyar forint, csak oda, ha nem az Isztrián belül mész, mert akkor plusz Ucka-alagút és "ipszilon". Megéri, nem? Főleg ha még állsz a dugóban is egy kicsit! Én Szlovénián keresztül mennék a helyedbe!
A konkrét lakóautótól elvonatkoztatva, a Mobile-n a kereskedőnek 147 értékelésből 3.2 átlaga van. Elég olvasmányos a vásárlók bejegyzései. Több a negatívum.
Ami dupla kerekes hátulról, legtöbb "kozmetikázott" papíros, mert 3,5 tonnánál nagyobb az összsúlya. Ennek egyenes következménye: "C"-kategória, nem csak az autópálya drágább, egyéb utakon is fizetni kell, mint a tgk-nak, tachográf és ahogy Soci írja, városokban a súlykorlátozás miatti korlátozások. Cserében nem kell attól tartanod, hogy a túlterhelés miatt az egy kerekesek állandó gumi problémákkal küszködnek, ja meg a súlymérő helyek, ami még mindig kérdőjeles.
Dràgàbb az autópàlya, gondolom a biztosítàs is. A fő gond velūk, hogy vàrosokból sok helyről ki vagy tiltva vagy csak utvonalengedèlyel mehetsz be ès ha majd el akarod adni, na az nem fog menni.
Sziasztok most szeretnénk lakóautót vásárolni. Milyen hátrányai vannak a 4 személyes de 3500kg nagyobb össztömegű de 5000kg kisebb lakóautónak? Út díj, komp stb a segítséget előre is köszönöm.
A kereskedővel beszéltem ,hogy a határtól pár km-re akarom a magyar tv-t fogni. Elmondása szerint a határokon már gyenge a jel és ezért jó antenna kell. (Zákány túloldalán a horvát Sodericáról van szó)
Műhold meg országon kívül lenne érdekes, de pl. Dubrovnik felé már nem volt vétel. Itthon jól működik a műhold. A négyszögletes műholdvevő antennám talán 0,8 dB feje már nem a legkorszerűbb. Ezért 60cm tükört háromlábon és 0,1 LNB fejet fogok megpróbálni. Így az árnyékba állás sem akadályozza a vételt, mert a parabolát a földre oda állítom ahol jól kilát a délen lévő műholdakra.
Jakab, azèrt azt megnèznèm, ezzel a kis kocka izzèvel mit fogsz Bogàcson vagy Badacsonyban a hegy làbànàl ès hasonló helyeken.
Jópàr hónapja volt itt egy àtutazó kollèga aki kiröhögött mert a digitàlis vilàgban egy Yagit teszek a fullos lakó tetejère. De az a helyzet, hogy ahol ez a sok kis digicsoda kèptelen adàst fogni, èn a kőkorszaki hūlye vigan tèvèzek. :)
Ha mindenhol akarod hasznàlni a tv-t ès nem műholdat akarsz, akkor felejtsd el az ufókat meg a kis digitàlis szarokat. A kereskedőnek volt igaza, mikor az olcsóbbat ajànlotta. A Yaginàl nincs jobb a 10ezres kategóriàban. De mèg a 30ezres ufó sem tudja azt amit egy 4-6 ezres Yagi. A nagy Triax is ugyanabba csalàdba tartozik, de annak a mèrete nem lakókocsira való. Èn azt hasznàlom màr 5 ève amit tèvesen linkeltèl. Mèg ott is van kèpem, ahol màsok azt se tudjàk hol a tv.
Bár nem kifejezetten a kérdésre válasz, de a Telenor Hipernet otthoni előfizetéséhez jár egy csomó tv csatorna is, az egész országban használható ( nyilván az eldugott völgyekben nem fog működni) ill. EU-n belül is van kb. 10gb havi adatforgalom.
Én nem venném meg a boltos által ajánlott olcsóbbat. Ilyet cseréltem le a Sencor SDA 510-re. Nincs benne erősítő, sokkal érzékenyebb az irányba állításra, rosszabb volt vele a vétel, szélre érzékenyebb.
Nekem egy ilyen van, beépített erősítő van benne, ami a koax kábelen keresztül kapj a tápfeszültséget vagy tápegységről, vagy a beltéri egységről. Cserkén és Kékcsén is jól használható.
Nem valami általános gumiszabály van, hogy ki kell láss az autóból, és ez csak úgy teljesíthető, ha szélesebben vannak a tükreid, mint amilyen széles az, amit vontatsz?
Valaki tudna segíteni ajánlani milyen antennát vegyek szereljek fel a lakókocsira vagy a vonószemre , hosszú árbocra vagy kinek milyen ötlete , tapasztalata van a kültéri erősítős UFO , Gömb , tányért stb antennákkal.
Tiszakécskén és Lipóton vannak álltalában problémáink. Ide szeretünk járni. cserkeszőlön nincs gond ott szuperul jönnek a földi csatornák.
A kepek 2014-esek. 4 eve elkezdtem felujitani, mentem is vele, de a lakoreszhez nem kezdtem hozza, azota a teteje le volt ponyvazva. Kiköltöztem Nemetorszagba. Itt se mindenki 1-2 eves lakoautoval jar, rengeteg 40-50 evessel (Mercedes, Hanomag, stb) talalkozni az utakon, többször elgondolkodok rajta, hogy lehet egy-egy auto forgalomban, mert kivülröl legalabb olyan kopott mint ez, de en at szeretnem fujni. Persze a gumik, karosszerian nem lehet rozsda, mechanikailag tökeletesnek kell lennie es a tanusitvanyokkal is rendelkeznie kell. A 75 LE-vel se nagyon kell szaguldozni, de gyakorlatilag ezt a motort 2000-ig szereltek az Iveco, FIAT, Peugeot,Citroen modellekbe,itt kint meg ezerszamra jarnak kocka Ducatoval, de otthon is rengeteg lakoauto ezzel a motorral szerelt. Tudom mennyire kell felujitani es tisztaban vagyok vele, hogy nem csak a tetöablakot kell cserelni. A cel egy sima müszaki vizsga, nem napi szinten lenne hasznalva, valoszinü maradna otthon. 1-2000€-ert itt kint csak szarabbat kapni, kb 5000€-tol vannak hasznalhato öreg peldanyok. Hogy megeri-e, ha valaki max 4000€-ert rendbe tenne teljesen akkor par evig meg lehetne elvezni. Ha ujabbat vennek akkor egy integralt S550-660 Hymer 2.9-es Mercedes motorral lenne a befuto az 1990-es evekböl, de jelenleg itt kint irrealisan dragak böven 10000€. Ha van 1-2 szezon vegen jobb aron (kb 8000-10000€) azonnal lecsapnak ra, vagy szinten felujitando, vizkaros peldanyok vannak megfizethetö aron.
Itt kint mar ervenyes a dizel tilalom az öregekre, de 30 ev felettiekre nem vonatkozik persze nem automatikusan. De nem kell magyar szintü OT vizsga hozza.
A fotók 2009-ben készültek, gondolom azóta csak romlott az állapota, már ne haragudj egy ilyent még egy ezermester is sokból állít talpra, hát még ha mindenért fizetned kell? És akkor is a végeredmény egy öszvér, barkácsolmány, amivel ha diesel, lassan az udvarról nem állhatsz ki, nem hogy külföld. De ez az én véleményem, azután, hogy egy pár autót már feltámasztottam hamvaiból.
Tud valaki ajanlani valakit aki lakoauto felujitasat elvallalna, lehetöleg Baja közeleben? Esetleg ha müszakit megkapja orszagon belül is tudom szallitani. A tetö vizkaros, a gaztartaly lejart az ki lenne veve, palack kerülne a helyere. Igazibol a müszaki lenne a lenyeg, nem milliokat akarok rakölteni. Motor es futomüre lenne ember esetleg, de a lakoresznel a tetöablak beazast mindenkepp meg kene oldani. Erröl lenne szo, Iveco Daily 1 generacio Tabbert lakokocsi felepitmennyel.
Esetleg ha valakit nagyon erdekel es lenne ra jelentkezö elado is lehet. Magyar papiros de kivont. 375ezer Ft
Hogy őszinte legyek, már nem emlékszem, mert ez kb három évvel ezelőtti történet. Próbáld ki egy kis részen a fele hypo, fele víz keveréket. Ha tényleg penész, akkor gyorsan eltűnnek az apró foltok, aztán öblítsd le bő vízzel.
400 Euro/hónap, elég jutányos ár Münchenben, ráadásul közel is van, 2,5 km az egész, tíz perc sincs.
Van ennél olcsóbb is, 200/hó, de ott nincs víz és csatorna a kocsi mellett, csak villanyt adnak, és majdnem egy óra az autópályán oda is, vissza is naponta a munkahelyig. Ott be kell járni zuhanyozni a pénzbedobósba 50 cent/3 perc alapon. Így meg a kocsiban zuhanyozom, mert amúgy Münchenben is 1,80 lenne 8 percre a meleg víz...
Az meg más kérdés - magyar virtus, ugyebár! -, hogy végigjártam az összes zuhanyt, és persze találtam olyat, ami "rossz", azaz vég nélkül jön belőle a meleg víz zseton bedobása nélkül is, csak alá kell állni. :-)))
A hideg vízkör nem megy át a bolyleren......... nálam két bemenet van, megmaradt a külső tartály víz és elektromos csatlakozója lehetőséget adva külső víztartály és szivattyú használatára. ( a lakó falából jövő kék viz és eletromos csati) ez az egyik barna tetejű visszacsapó szelepen keresztül csatlakozik a lakó belselyében balról jövő másik visszacsapó szelepen csatlakozó kerezstül a nyomáskapcsolóhoz, majd abból kijőve egy "T" elosztón megosztva megy a bolyler felé, illetve a lakó belsejébe!
....a bolyler bemenete ott alul látható ( kék cső + és a fehér gyárilag szerelt visszacsapó szelep ( hogy a felmelegedő víz ne dolgozzon vissza a hideg körbe )!
Nálad ez... a visszacsapó szelep lehet hibás, nem enged vizet a bolylerbe, és a szivattyú nem tudja legyőzni a dugulást...........ezért megáll! ( ......le ne égjen )
Szereld ki, bolyler-be irányban át kell tudnod fújni tüdővel, bolyler -ki viszont zárt kell legyen!
Harmadik kérdés............ott ha kitekered azt a leeresztőt a bolylerből ki kell......mondom kell folynia kb 5-7 liter víznek akkor is, ha nem nyitsz melegcsapot, akkor ilyen slup...slup....slup módon, ha kitekered a valamelyik melegcsapot akkor pedig folynia kell!
Szerintem a bolylerbe nem megy be megfelelő mennyiségű víz, nézd át a bolyler bemenő ágát!
Úgye nyomáskapcsoló nincs a rendszerben? akkor a szivattyú miért áll meg? Ha ekkor kinyitod a hideg csapot akkor megy tovább a szivattyú?
Nálam a szivattyú kimenete két felé van osztva és mindkét irány egy-egy visszacsapó szelepen megy át, hogy ne dolgozzanak vissza!
Szerintem nézd át a bolyler bemenőjét, abba víznek kell lennie!
Harmadik kérdés: nem, az általad javasolt drain plug-ot kívülről kitekerve csak pár csepp folyt ki. Biztos, hogy nem X liter, de deci sem. Mondjuk ez már hideg állapotban volt, nem emlékszem, h mennyi hideg csapot folyattam előtte.
Nagyon köszönöm ezt a bojleres tanácsot, mert besz*-tam volna, - és simán eszetlenül neki álltam volna gányolni a vezetékeket - ha nem figyelmeztettek, h nehogy a forró vizet magamra csapassam. Megvártam h kihűljön.
Nem percek, hanem másodpercek alatt áll le a szivattyú. Hideg víznél nem áll le. (Arra is gondoltam, h a szivattyúval van gond, de ha a hideg kört nyomja, akkor nem lehet....?
Tehát: Mivel a hideg kör is átmegy a vízmelegítő testén, csak kikerüli a melegítő részt, azzal nem lehet gond. Ezek szerint a meleg körön a vízmelegítőben van valahol egy (vagy két) szelep, amelyik be vagy kiengedi a vizet, ez lehet beállva. Jól gondolkozok?
Kérdésre: Igen, a fényképen mutatott, szakszerűtlenül általam "T" elágnak hívott rész tényleg csak egy puszta nyitott "T" elágazás. A kivezetett piros ágban látom beépítve a lefújó szelepet ami gond esetén leürít a lakó alá. Máshol ezen a részen nem látok dudort a kimenő meleg csőben (sem és máshol sem), ami ráadásul átlátszó(szerű), tehát gondolom látnom kellene.
Off: Megyek Sopronba ma, az Iron Maiden koncertre a Voltra, korlátozottan nézek rá a fórumra. Nem haragudjatok meg, ha sokára válaszolok!!! Szombaton érkezek, akkor csiribirizem tovább a lakót!
Tehát feltöltötted a víztartályt, ha kinyitsz egy-egy hidegvizes csapot elindul a szivattyú és folyik a hideg víz!....?
Ha melegvizes csapot nyitsz ki bárhol, elindul a szivattyú, de nem folyik a víz egyikből sem!....?
Ráadásul pár perc múlva leáll a szivattyú!....?
Ha ezután kinyitod a bolyler leeresztő-víztelenítő csavarját ( kívül - szemből - bal alsó ) ott folyik a víz a bolylerből!....? .......ha nyitva hagyod a meleg csapot, kifolyik az egész kb 7 liter a bolylerből!...?
A bolyler csapok felé menő kimenő ágában nincs beépítve visszacsapó szelep, ami esetleg rossz?
Lebontottad azt a kimenő " T " elágazós részt, ott jön ki víz a bolylerből, ha megnyitsz egy csapot?
Csapkapcsolók: sima egyáramkörös ki-be kapcsolók! Elvileg minden csap kap egy + szálat és azt kapcsolja vissza a szivattyúra, ott zárlatot nem tudsz csinálni! Egy sima multiméterrel ki tudod mérni a + szálat - szálakat, és egy másikhoz érintve el kell indulnia a szivattyúnak! Az egyik pár a hideg, a másik pár a meleg csapé! csak attól függ, hogy milyen víz fog folyni, hogy melyik csap van nyitva! Tippem szerint a pirossal jelöltek a pozitívok....!
Hát, gyerekek, ezen bizony átjön a levegő. Azaz kintről, ahogy tanácsoltátok, megfújtam bicikli pumpával a drain plug-ot kitekerve és még úgy is átfújt a vízmelegítőn, hogy nem volt jó az illeszkedés. Aztán megfújtam bent a vízmelegítőtől a csapig tartó melegvíz vezetéket (mert már korábban szétszedtem) és ott is simán átjött a levegő. Tehát az alap rendszer átjárható.
Van egy olyan gondolatom, h be kellene kötni a hideg csapot a meleg körre, lehet, hogy rossz a mikrokapcsoló a meleg csapban?
Vagy, lehet, hogy a bejövő hideg ág nem szolgáltat vizet a meleg körre?
Egyszerű logikájú kis agyacskám itt megáll, nem tudom, mi lehet még probléma...
Segítséget viszont kérnék, mint írtam korábban, a csapok kiszerelésekor nem néztem, hogy a vezetékek kifeszíve lettek bekötve, kicsit meghúztam kifelé a csap testet, ezzel szétcsúsztak a kötések. Egy-egy csapból két vezeték jön, a fürdő felől viszont 4-4 drót meredezik, persze ugyanolyan fehér színűek, nehogy egyszerű legyen. két vezetéken látok jelölést, piros szigszalag, remélhetőleg a meleget akarták így jelölni... vagy nem. Megtennétek, hogy lefényképezitek a mosogató alatt hogy vannak elektromosan bekötve a csapok?
Köszi az infót a palackról. Arra gondoltam, hogy jár egy ilyen zenélős autó, aki cseréli a palackokat, majd megmutatom neki, hátha tud valami okossat. Amúgy egy 2008-as matrica van rajta.
Jó hogy írtad ezt a penész dolgot, már nekem is feltűntek a foltok, de én azt hittem, ez simán csak kosz. Hétvégén adok neki.
Ha nyitod a csapot, ott jönni kell a víznek. Átfolyósként azért nem megy, mert van benne mondjuk 500W villanyos teljesítmény. Álló helyzetben felfűteni OK, de folyamatos vízáramban mondjuk pár fokot tud csak emelni rajta. Ahhoz több kW kellene, hogy érdemi meleg vizet tudjon csinálni. De azért tárolós, hogy legyen idő felfűteni.
Kipróbáltam tegnap, a 10 l-es tartály arra elég, hogy folyamatosan utánállítva a csapon a hőmérsékletet, ahogyan hűl a víz, kb. 6-7 percig lehet zuhanyozni úgy, hogy még mindig kellemes meleg-langyos a víz a végére.
Kaptam egy ilyen levelet: öregebb autókra is köthető assistencia biztosítás...jól jöhet...!
Jól jönne az autó-motor asszisztencia az utazáshoz? Aegon utasbiztosításhoz akár INGYENESEN megkötheti!
Autó-motor ASSISTANCE kiegészítő biztosításunkkal járműve külföldi meghibásodása esetén segítünk Önnek a műszaki szervizelés megszervezésében és a baj mielőbbi elhárításában. Ráadásul az Aegonnál már 20 éves járműre is köthető!
Helyszíni szükségjavítások és ezek költségének átvállalásaKözeli javító-műhelybe való szállítás megszervezéseJármű hazaszállításának megszervezéseSzállítási költségek megtérítése A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekért látogasson el oldalunkra, olvassa el a szabályzatot vagy írjon az online@aegon.hu email címre.
Ezzel az a baj, hogy tavaly ilyentájt (jártunk) voltunk Németországba és cseréltük a keki zöld palackot. Egy szép rozsdás, lejárt ny próbás palackot.
Kicsi is van de az nem mindenhol, de a 11.5 kg - os majdnem minden benzinkúton van ugyan olyan hasonló ketrecben mint nálunk itthon m országon. Továbbá láttunk még kemping recepción is a külső falához voltak láncolva a g palackok. Amit az ott lakók cserélhettek szükség esetén. Pirosat nem láttam. De az nem jelenti azt, hogy nincs.
Délután kiderül. Addig megnézem vagy 3-4x a jutyubos videót a szétszerelésről.
A működési elve az, hogy beállítja adott hőfora a vizet. Ekkor ha megnyitom a meleg csapot, addig ad meleg vizet, amíg egy bizonyos hőfokra le nem csökken a tartályban a víz, akkor lezár és ismét melegít, vagy az, hogy visszahűlés esetén átfolyós vízmelegítőként működik?
A németeknél kétféle palack van. Az egyik a piros. Ez az, amit "egyben" cserélnek, betétdíjas, visszaadható és visszafizetik a 20 Eurót stb. A másik a képen látható szürkés-zöldes színű. Ez a palack megvásárolható, tulajdonba kerül, és _nem_ cserélik, csak feltöltik. Azt viszont nem tudom, mi van, ha lejár a nyomáspróba, mert én pirosat vettem. :-)
Megvan a kicsike, megegyeztünk. Neki is álltam szétszedni a bojler környékét, a hibás résznek gondolt csati tényleg csak egy sima "T" idom. Eztuán szétszedtem a mosogató csapot, sikeresen szét is téptem alatta a vezetékelést, kicsit paszentosra szabták. Nem gondoltak rá, hogy valaha valaki szét akarja szedni és fölfelé húzná...
Ezt a részt azonban újra összerakom, mert rájöttem, hogy egyszerre a két meleg csap, a konyhai és a fürdő nem hiszem h tönkrement.
Most azt tervezem, hogy megnyomom csak a meleg vezetéket egy oldalról. Szerintetek lehet baj belőle, ha óvatosan ráengedem a vezetékes vizet? Vagy kössem át és csak a pumpával nyomjam meg? Ugye a zuhany kör nincs szétszedve...
Ha rendben átfut rajta a víz, jön a kicsit húzósabb napirendi pont, a bojleren valahogy ugyanígy átküldeni egy kis nyomást, hátha kiviszi. Viszont lehet, inkább biztos, hogy itt már van thermoszelep...
Átgondolom még... ha van tapasztalatotok, megköszönném ha megírnátok.
Ezt a német palackot a németeknél minden sarkon töltve cserélik. Ugyan úgy ahogy nálunk az alu palackot. Ez azért jó mert így olyan palackot kap, aminek jó a nyomás próbája. A lejártat ők intézik. Kivonják a forgalomból, vagy újra próbázzák. Csak ki kell menni érte. Tavaly mi is kicseréltük, mert már rozsdás volt.
Nálunk a hűtő nem fogyaszt sok gázt (gáz üzemben). Egy - másfél hónapot üzemel gázról a 11.5 kg-os. A kávék és egyéb főzések függvényében. Ha ennél előbb fogy el a gáz akkor ott valami gebasz van. Nincs jól beállítva.
És a dobbal mi lessz?Ha válla van akkor kicsi a betét.Nem egyezik az átmérő.Ujj dob kell hozzá,vagy vasalni kell.De a vállat elöbb le kell esztergálni.
Ez egy szabvány német palack, ami a legtöbb (nem angol) lakókocsiban van. Cserélni nem tudod, töltetni igen, ha nem járt le a nyomáspróbája, de állítólag van olyan is hogy "nem veszik észre" hogy lejárt. Az, hogy mennyire elég a benne lévő gáz, az nagyon relatív, mert ha csak KV-t főzöl, akkor sokáig, ha a hűtőt akarod róla üzemeltetni, akkor nem sokáig. :))
Az elősátrad az apró foltokból ítélve tiszta penész, valószínűleg vizesen rakták el. Az enyém is ilyen volt, kádban hipós vízzel finoman átmostam kefével és az a sok apró folt eltűnt. Az enyémnek a ponyva külső része műanyagos (szerintem a tiéd is) így a mosás nem teszi tönkre.
Ausztriában kérdés nélkül egységesen minden utánfutóra 100 km/h az autópálya, il. a németeknél, ha csinálsz külön vizsgát, szintén 100-zal húzhatod a lakót.
Magyar rendszámra is megcsinálják, TÜV vagy DEKRA az illetékes. Valami olyan kell hozzá, hogy csillapítós vonófej, lengéscsillapított (tehát nem csak rugós) futómű, és max. 6 éves gumik. Utána adnak egy névre szóló 100-as matricát, amit ki kell ragasztani, és kész.
Nekem a Truma kályhán van egy állítógomb, az a venti fokozat, és van egy 0 középen + bal-jobb kapcsolható kis csúszka mellette. Az kapcsolja, hogy fixen a beállított fokozat menjen, vagy ő szabályozza a semmi és a beállítás, mint max. érték között a fordulatot.
Kívül kissé ütött-kopott, karambolos is volt, de nem ázott be. Belül 1-2 apróságot leszámítva kifogástalan. Ilyen apróságok voltak pl. egy leszakadt ajtózsanér, és egy nem működő ajtózár. Gyakorlatilag teljesen útrakész állapotban volt.
A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy erre a lakóra egy fórumtárs hívta fel a figyelmünket, mi pedig másnap lefoglalóztuk.
A palackon rajta van az üres súlya. Általában bele van ütve, ezek - ha jól látom - valahol 6-7Kg között vannak. Az is rajta van, hogy max. hány Kg. töltet van benne (5Kg?). Ha kiszereled és megméred, rögtön megtudsz mindent.
Segítsetek, nem vagyok amúgy autóban teljesen kezdő, de ez egy más kategória. Tényleg nem engedtem meg, hogy próba nélkül akár csak alkudni is kezdjünk, szal hoztak az udvaromrea egy angol lakót, Abi Marauder 450-S-t (1992).
Rövid ismerkedés után a következők derültek ki:
A nem nyitható, menetiránynak néző ablak beázik, ez majd' 5 méter gumi csíkot jelent, 18Ł per méter. Magyarban a szakszervíznek (lakókkal nagyon foglalkozó) nincs épp, ha egyszerű a munka darab, 1e /méter, de nincs benne feszítő csík (vagy ahogy hívják, nem tudom). Ha bonyolult, kb 30-50e a munkadarab + 1000/méter a csík. Ebayról 18Ł/méter. Ha van egyáltalán ez a méret.
Két első ablak, jobb és bal, porzik, azaz válnak le belőle darabok. Lehet kapni használtan gumi csíkot, vagy jó, vagy ha nem,a fenti paraméterek érvényesek.
Gázpalackja angol, teljesen új EU szabvány kell, venni kell egy másikat.
Akkuja totál lemerült, nem lehet tölteni, venni kell.
A gumik rajta 2001-es és 2003-as, a pót '99-es. Egyik sem közlekedés biztos, a futó felületben mély repedések vannak. Mindhármat cserélni kell, ha kedves az életed. Vagy a többieké.
A vízmelegítő nem működik, lásd előbbi beszélgetéseink.
A hűtő nem működik gázról, fogalmam sincs miért, a fűtés viszont megy.
Itt-ott hiányzik ez - az, pl fürdő világítás búra, törött emeletes ágy láb, szakadt, baleset veszélyes díszcsík a belső térben, stb, de ezek sztem gyorsan orvosolhatóak.
Kérdés: eggyel nagyobb árkategória, azaz a milla környéke (1996-1999), lehetnek még ugyanilyen problémák? Jó, értem, h ez naiv kérdés, inkább úgy kérdezem, a hasonló használati gondok mennyi idő múlva jelentkeznek? A kínálatot a kereslet határozza meg, szal ez egy teljesen elfogadható dolog lakós berkekben, h sok százezret adsz valamiért, ami az elején csak javítgatsz? Vagy ellenkezőleg, meg kell venni, mert mire végére érsz, töviről-hegyire ismered minden porcikáját és már nem érhet nagy meglepi?
Tanács bárkinek, aki kérné: attól még, hogy jól néz ki, próbáljatok végig mindíg mindent! Ha nincs lehetőség, nézzetek utána, mi lehet legrosszabb esetben!!!! Van-e alkatrész?
U.i. : Ezek a peca helyek nem vadkempingek. Nevesített parcellák, csak érvényes napi/heti/éves horgászjeggyel foglalhatod le őket. Azaz ha nincs horgász engedélyed, nem húzhatod oda a lakódat kempingezni.
Ha van jegyed és van szabad parcella, lefoglalod előre, és ha szerencséd van, a foglalt időre ott tartózkodhatsz.
Sajnos palack ügyben ne tudok használható infót adni, valószínű még van benne sárgánál!
Az én palackjaimat töltik, kilóra! Tehát ha félig van akkor is rá szoktam töltetni nyaralás előtt!
Talán valakinek van ilyen, és olvassa a posztodat, és lesz olyan szíves ad infót!
Én Nyakas Jakab fórum társat kérem, segítsen ebben!
A vasak jók lehetnek oda is, "ereszvasnak" bár azoknak mindkét fele lukas!
A Veranda vas és az eresz vas között csak annyi a különbség, hogy az ereszvas mindkét végén lukas, ( olyan mint a te jobboldali képeden, bilincs nélkül ), a verandavashoz mindkét végére tartozik egy -egy bilincs, (olyan mint a te képeden van.)
itt rá tudsz nézni, milyen kiegészítő vasak léteznek...:
Szia István! Én már a renszerváltás előtt is lakókocsiztam,de még magyar kempingben nem jártam! És azóta is igy járok horgászni.Már sok rendőrrel találkoztam,de még ők sem kifogásolták! Üvözlettel: András.
Ez a lakó hasonló az enyémhez, ami 3+2 személyes, mi hárman vagyunk rá, a feleségem és én, valamit a 3 kg-os yorky kutyusunk!
Így kényelmes!
Mi alapban kempingbe járunk mert tudomásom szerint a "vadkempingezés" nem engedélyezett Magyarországon sem. És Én mondjuk nem szívesen maradnék kint éjszakára pl. a Tiszaparton egyedül!
Sikerült valamire jutni a bolylerrel!
A 220-as része így néz ki, ha van........a bal oldali kapcsoló a 220-as részhez tartozik!
.....így néz ki a bolyler lakó felé álló fele, alatta a fűttőbetét......
A lakóval amúgy nem lehet száguldozni, a nyergesek most is meg fognak előzni, mert a megengedett max. az 80 km/h autópályán is, itthon és külföldön is...!
Sátras tapasztalat az van dögivel, kicsit múlik az idő, kopik a derék, nehezebb a kelés a hálózsákból, meg egyáltalán nem olyan fiatalos már a kempingezős lendület... Ezért gondoltuk, h belevágunk és kipróbáljuk. Ez egy 4 személyes Abi Marauder 450-S, 1100 kg az össztömege, amúgy belcsínyben nincs egyáltalán lelakva. 4 személyes, 1 franciává nyitható és egy emeletes ágy, mi 3-an vagyunk. A kocsink 1300-at vontathatna. Mondjuk a szerelőnk csúnyán nézett, hogy milyen istenkáromlás RS-el lakókocsit vontatni, de hát ez van.
Tapasztalat az nics sok, egyszer, kb 15 éve voltunk a keresztapám lakójával Primostenben az Adriatikában, de az egy F-es 1.4-es Astra volt. Fogalmazzunk úgy, hogy gond nélkül húztuk, bár volt, ahol a nyerges kamionok úgy mentek el mellettünk, mint a pinty. Nem nagyon bírta. Ezen kívül csak normál utánfutó húzós tapasztalat van, majd most megszerezzük a rutint, ha megalkudunk.
Itthon inkább pecázós vízpartokra mennénk vele 2-3 napokra, nyaranta 2-3 hetet mennénk egyfolytában az égtáj egy kiválasztott irányába. Plusz lesz egy hoszabb ház felújításunk jövőre tavasszal-nyár előn, ekkor a tető-födém csere miatt kelleni fog pár hétig egy lakhatási hely, ez pont megtenné.
Azért is gondolkodtunk egy nem túl erős árkategóriában, ha mégsem tetszik annyira, akkor ne legyen nagy bukás anyagilag.
Ez a terv. Holnap teszek fel képeket, akkor már tudom, hogy a miénk-e.
Europaban miert nem gyartanak ilyen kisebb lakoautokat? 1-2 embernek tökeletesen megfelelne, ha nem a meret a lenyeg es nem akarnak mindent magukkal vinni.
"Másik kérdésem, van valami értelmezhető oka, hogy ez csak akksiról megy? Miért nem használható a 220-al vízmelegítésre? Úgy gondolkodhatott a tervező, ha van 220, akkor ott akad melegvíz is?"
A lakókocsik nem a logika lapján készülnek, és nagyon sokféle felszereltségű van!
Milyen elképzelésed van a lakózásról? Van legalább kempinges tapasztalat, sátras, vagy lakókocsis?
Mekkora az autó, van vontatási tapasztalat?
Hányan ( felnőtt / gyermek ), és milyen kempigezésre használnátok! Hány személyesnek mondott a most próbára otthagyott lakókocsi?
Hát a piros csőben, ahol az elosztó után van a dudor, az a biztonsági ( lefúvó )szelep. Az elágazás, az csak egy elágazó, próbáld ott levenni a piros csövet és belenézni, hogy ott nem-e gyűlt össze valami ami miatt az elágazóból a lakó felé nem folyik ki a víz!
A csapok finoman kattannak ha nyitjuk, ekkor indul el a pumpa. A meleg csap nyitásakor is elindul a pumpa, de le is áll. A melegvíz a kijövő ágon az elosztóig melegíti a piros vezetéket. A T elosztótól a színtelen vezeték vinné a csaphoz, ez már nem meleg. A T-től a további piros ki van vezetve a lakó alá. Szerintem túlnyomás esetén ide ürítene. Normál nyomáson a színtelenen kellene szállítania. Lehet, hogy a T elosztó mechanikus szelep, ami lezárt és beragadt? Hogyan keressem, mi a neve az alkatrésznek?
Milyenek a csapjaid, kapcsolósak, vagy nyomáskapcsoló van a rendszerben! Esetleg a melegvízrendszerben nincs egy visszacsapó szelep, ami leragadhatott!
Csinálj pár képet a bolyler környékéről és tedd fel!
Hát most már én sem tudom miről beszélünk, mert alapban a lakó akkumulátorának vontatás közbeni töltéséről szólt a történet!
Most meg a hátravezetett fíx 12V csatiban történő melegedéséről szóltok, ami alapvetően túlterhelés, vagy rossz csatlakozás lehetett az oka!
Visszatérve az akkumulátor töltésre, ami itt az alaptéma volt, én még nem láttam olyan akkutöltőt amiből 4 mm-nél vastagabb kábel jön ki gyárilag, és mégis fel lehet vele tölteni akár egy 120 Ah-s aksit is!
És ha a 13-as csatin keresztül ez megoldható, akkor annak el kell bírni a normál üzemmódban!
Aki ebben nem bízik az vegyen egy töltésvezérlőt és köttesse be szakemberrel!
Nálam 2012 óta, több mint 5000 km lakóvontatáson keresztül hibátlanul működik!
Ezt a típust nem ismerem, de egy lakókocsi melegvizes rendszere nem egy agysebészet, főleg ha maga a kazán működik. Bármelyik lakókocsi szerviz megoldja, keress egyet a közelben... (merre laksz?)
Segítségeteket szeretném kérni, lakókocsi vásárlás előtt állok, az eladó itthagyta kipróbálásra nálam. A vízmelegítője egy Carver Cascade 2. A vízpumpa működik, jön a hideg víz, ha nyitjuk a csapot. A melegvízhez a gázpalack a rendszerre csatlakoztatva nyitva, mind a 220 felcstlakoztatva, mind az akksi bekötve. Bekapcsolom a vízmelegítőt. Ellenőrző lámpa zöld. A melegítő szikrát ad, begyújt, várok, várok. A tartály elég meleg, a kimenő vízcső is. Megnyitom a meleg csapot, a vízpumpa dolgozni kezd, de leáll 2-3 másodperc múlva - és szinte egy csepp meleg víz se jön a csapból. Rányitom a hideget, az jön. Próbálom keverni a kettőt, de csak hideg jön.
Ha hagyom egyideig magára, bekapcsolva, a vízmelegítő időközönként gyújtja a lángot, a kis tartályán és a kimenő vícsövön is érezni, hogy forró benne a víz, mégse jön a csapból.
Szerintetek én csinálok valamit rosszul? Még nem volt lakóm, de itt van a kezemben az útmutatója, mindent aszerint csináltam. Se a mosogató, se a zuhany meleg vize nem jön.
Másik kérdésem, van valami értelmezhető oka, hogy ez csak akksiról megy? Miért nem használható a 220-al vízmelegítésre? Úgy gondolkodhatott a tervező, ha van 220, akkor ott akad melegvíz is?
Tudtok olyan személyt mondani, aki a javításban tud segíteni, látott már ilyet? Egy ismerősöm gázszerelő, látta és megvakarta a fejét. Láttam h nem szívesen vágna bele, nem szerelt még hasonló készüléket.
Szerintem amiket ott a tető alatt keresztbe felraktál az nem kell oda!
Kell egy láb az elősátor két sarkába előre, és egy láb az elősátor elejébe középre! Ezeket ki kell támasztani a lakó oldalától egy-egy kitolható rúddal, és egymáshoz is ki kell feszíteni!
Majd a két felső sarkot, és a közepét a tetején kötelekkel ki kell kötni!
Meg is válaszolom a saját kérdésemet, a mosogató felett a sötétítő mögött volt elrejtve.
Hirtelen ötlettől vezérelve felálítottuk az elősátrat. Négyen voltunk rá, plusz egy tálca sör. A négy ember közül senki soha nem látott ilyet, úgyhogy izgalmas volt. 3 órába telt, mire összeállt a dolog, de nem vagyok benne biztos, hogy a fenti merevítőket jó helyre raktuk. Próbálok fotót beszúrni.
Tegyünk különbséget a 10 A-t átvezetni egy előzőleg zárt érintkezőpáron, illetve s 10 A-t éppen átvezető érintkezőpárt megszakítani! ( kapcsolni) között!
Jobban utánajártam a generátoromnak, a típusszáma alapján 140A-es. Csak valószínűleg úgy van ráírva, hogy 1 40A, és az egyest eltakarja az a B+ (nem aaaz, hanem a bépozitív) vezeték.
Kíváncsiságból bekötöttem a lakó akksitöltését. Alapjáraton az autó akksiján 13,55V-ot mértem, a lakóén 13,5V-ot. A töltésvezérlő hétfőn érkezik. Lehet, hogy bekötöm, ha már...
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, és további kellemes lakózást nektek!
Nem kellene semmit variálni azzal a 40 Amperrel. Nem kell oda semmilyen + szabályzó, mert az már benne van. Az a 40 A össz, vagy vég teljesítménye a generátornak. A feszültség szabályzó dolga, hogy 14.4 - en próbálja tartani a feszkót. Ha ketyeg a motor. Ezek mellett annyi Ampert fog átfolyni, tölteni, amennyit elfogyasztanak a fogyasztók, meg + az aksi töltése.
Csak magán a konvektoron van egy tekerö, azzal gyújtok be és szabályzok is. Én mást nem láttam. Mondjuk épp az áram nem volt rákötve a lakóra, lehet akkor elindult volna. Holnap megnézem. Tök jó, hogy minden nap van valami megnéznivaló! :)
Ma reggel szétnéztem az autóm motorterében. A generátoron találtam egy táblácskát, amin a "40A" felirat kicsit tarkón vágott. Gyanítom, 10 évvel ezelőtt nem ezzel gurult ki a gyárból ez a kétliteres fullextrás dízel :-( Gyorsan megrendeltem ezt a töltésvezérlőt, amit már korábban is belinkeltem:
A fagyasztott vizes-palackos módszert mi is alkalmazzuk, és van egy szivargyújtós ládánk is, de egy ötfős család három napi fogyasztását ezek nem bírnák kielégíteni. Mi nyugati irányba egy nap alatt a vontatmánnyal az országból sem jutnánk ki :-(
hamarosan jön a gázos ember, megcsinálni a gáztömörségit. Itt volt az ideje kipróbálni a gázrendszert, mert a palack se volt bekötve. Tűzhely ok, hűtőnél a kis lyukon látszik, hogy szintén begyulladt. ( Gondolom ez azt jelenti, hogy működik. Remélem). A fűtést is sikerült beiindítani, miután rájöttem, hogy kell bele 2 ceruzaelem, de a ventillátor részét, hogy lehet életre kelteni?
Ok, ez az elmélet, amit néha a jármű generátor nem ismer fel. Gyakorlati mérések viszont azt mutatják, hogy egy lemerült akku rövidebb időre ugyan, de képes a generátor felől (, ha rendelkezésre áll) 50A-t is felvenni töltés indulásakor, nyilván merült állapotban, merültségtől függően. Ez azt jelenti a gyakorlatban nem ott van, hogy a generátor lecsöppen (persze erre is van példa), hogy a 13 pólusú csati olvad, minekután nem olyan vastag kábel megy hátra, mint a generátor és a jármű akku között van (, ami nem véletlenül akkora, és nem tyúkbél méretű)... Éppen ezért érdeklődtem, hátha valami olcsó, esetleg (ismerve a kolléga munkásságát) házi töltés vezérlő van benn a kollégának, ami pl.: ilyet tud:
(Pillanatnyilag nekem nincs áttöltésem, sem semmi átvezetésem a lakiba, mert a kocsiban le van kapcsolva egy-egy relével, egyszerű okból, minekután nincs rá szükségem. 1 napnál többet egyszerre nem vagyok hajlandó vezetni, nyitogatás nélkül simán el van a hűtő 8-12 órát, főleg úgy, hogy indulás előtt egy-két nappal előre be van kapcsolva és eleve a hűtőből kerülnek át a cuccok... Tehát engem nem kell meggyőzni. De, ha durvább a helyzet bevethető még fagyott víz, vagx üdítő, és/vagy jégakku...)
És ugye, ha már elvek, akkor amúgy is úgy kellene neki állnom a témának, hogy a laki bemenetén (, vagy a vontató kimenetén) kellene egy feszültség figyelő (leválasztó alacsony jármű feszültség esetére, illetve, hogy a jármű akku legyen elsőre töltve, ami ugye városi tötymörgés esetén különösen fontos), kellene egy áram korlátozó, töltés vezérlő, ami az akkut, a csatlakozót és a járművet vedené.
Másik, a 3x10A átvitele is necces egy, vagy kettő nulla átvezetéssel max 2,5-es kábelen, mert ez a nyomorult áram ismeri a fizikát és mindig arra megy, amerre könnyebb neki. Na itt van érdekes szitu ebben az ügyben. Ezt azért is kérdeztem, mert az én rendszerem leválasztott, tehát a közlekedési világítás 0 pontja nincs össze kábelezve sem a hűtő 0 pontjával, sem a szivattyú és világítás 0 pontjával. (természetesen 12V-ról beszélünk). Ez így gyári. Tehát számomra érdekes, hogy a 0-ák hogyan lettek átvíve...
Nem azt mondom, hogy nem működhet így, hogy közös a 0, de ez egy olyan képlet, ami a nulla átvezető sérülése esetén, vagy csak azért mert más a kábel ellenállása, okozhat érdekes meglepit (pl.: egy kábel dolgozik, az visz mindent és füstöl, a többi lazsál... Nem véletlen a szétválasztás, merthogy megy itt power át...
Ha a töltőfeszt nem növeled jobban, mint ami az akkura szabályos, akkor soha nem fog eszetlen áramokat felvenni. Több áram áttolásához magasabb feszültség kell, mivel az akkunak is van belső ellenállása, amint keresztül kell tolni az áramot. A névleges kapacitás 1/10 része a szokásos maximum, azután ahogy töltődik, egyre nagyobb a belső ellenállás, folyamatosan csökken a felvett áram. Ha mondjuk nagyon lemerült, akkor rövid időre (szó szerint percekre) lehet mondjuk ennek a másfélszerese, mondd már. De attól nem kell félj, hogy a 90-100-120A terhelhetőségű generátornak akár csak a lélegzetvétele gyorsulna ennyi terheléstől, nemhogy izzadva lihegne tőle. .-)
Az autó saját akksiját is kb. direktben tölti a generátor...
Azzal lehet esetleg gond, hogyha nagyon eltérő az akksik állapota, és nagyon másképp veszik fel a töltést. De erre azért kicsi az esély. Alapvetően az akku üresjárati feszültsége nem elég, hogy töltsön egy másik akkut, így az csak akkor tudja leszívni, ha döglött, cellazárlatos vagy hasonló. Egyébként meg a töltőfesz egyformán beáll mind a kettőnek, és annyi villanyt vesznek fel, amennyi a töltésükhöz szükséges. Ezzel sincs gond, egy nagyobbacska, 120 Ah körüli akku sem vesz fel többet 10-15A-nél, úgyhogy a generátor is simán bírja.
Egy gond lehet, aminek utána kell nézni. Vannak olyan autók, pl. a Fordok egy jelentős része, ahol intelligens a töltés, és a környezeti hőmérséklet függvényében változik a töltőfeszültség. Hideg időben, sok mínuszban akár 16V fölé is felmehet, de normálisan is lehet több, mint az ólomakksira névleges 13,7-13,8V. Emiatt ezekbe az autókba ezüst-kálcium vagy kálcium-kálcium technológiás akku kell, a simát 1-2 év alatt kinyírják. Mivel a lakókocsiban nem ez jellemző (minek is lenne, drága!), így ilyen autó esetében nem jó ötlet rákötni a lakóra direktben, oda kell egy köztes szabályzó elektronika.
És még egy technikai kérdés: a lakó felé menő töltő áram (töltés vezérlés) mivel van szabályozva, megoldva megoldv, hogy ne tudjon 25A fölé emelkedni a töltő áram? (biztosítékon kívül, mert az leold, akkor annyi a töltésnek)
Ez ugye csak akkor érdekes, ha a laki aksija erősen merült állapotban van, hiszen a generátor felől korlátlan áramot képes lenne felvenni, csak ugye a kábel és a csatik nem bírják...
Az én autóm egy 2005-ös gyártású Mazda 3 sedan can-busos rendszerű!
Mint írtam, nálam jelfogós leválasztás van, vagyis az akkumulátor töltésre hátra vezetett 12 V csak akkor jut a lakó akkumulátorára, ha jár a motor, és megy a töltés!
Olyan gyújtás utáni pozitívra kell kötni a jelfogót, amit inditózáskor lakapcsol az autó rendszere!
Ha leállítom az autót, vagy amikor indítózok a jelfogó elenged, és nincs összakapcsolva a két akkumulátor!
2012 óta így van, kb 5000 km-t autóztam így a lakóval, és nem volt probléma!
Can-Bus rendszerű vonójárművesek, akiknek tölti a generátora a lakó akksiját! Van-e (kell-e) valamilyen töltésvezérlő a lakó akksija előtt? Ma a szakember azt mondta nekem, hogy nem lenne tanácsos a kapcsolt 12V-ot csak úgy ráakasztani a lakó akksijára, mert az talán megbolondítaná az autó rendszerét. Szélsőséges esetben visszatáplálna a lakóból, vagy nem jutna elég töltés az autó rendszerébe. Az biztos, hogy elegánsabb megoldás lenne pl. egy ilyen beépítése. Nem akarok garasosnak látszani, csak én ezt egyszerűbbnek képzeltem el.
Nekem is kapott áram o t a hűtő akkor is amikor leallitottam a motort. Le is nyála az aksit egy kávé meghívása alatt Aztán hosszú szünet lett mert nem indult el szekér. Után na gáz rol használtam. És mai napig is gazrol használom a hutomet így nincs vele gondom.
A vízrendszer 12 V-hoz nincs köze az autónak, az autóból csak akkor jöhet ki 12V a 13 polusú csatin, ha jár a motor ( ha jól van megcsinálva....?) Ellenkező esetben lemeríti-k ( világítás,szivattyú,hűtő) a gépjármű aksiját, és akkor hosszú pihenő lesz......az eredmény!
Pontosítanék: a szabványosan bekötött 13 pólusú aljzat 9-es pontján állandó 12V van, a 10-es pontján gyújtáskapcsolt. A jobb lakókocsikban az állandó táplálja a világítást és a szivattyút, a kapcsolt a hűtőt.
Hmm... A mi lakónk így működik: A 12V-os rendszer ugyanúgy akkumulátorról működik ha csatlakoztatom a 220V-os hálózathoz, mint nélküle. Nincs a lakóban semmi relé, meg trafó. Tehát ha rádugom a 220-ra életre kelnek a dugaljak és az akkutöltő, és lesz melegvízem (utólagos átfolyós villanybojler). Az én hűtőm működik 12V-os üzemmódban akkor is, ha sem hálózatra, sem autóra nincs csatlakoztatva a lakó. A hűtőt menet közben is akarom működtetni, mert három napig fogunk úgy utazni, hogy reggeltől estig nem fog kapni 220-at a lakó. Szeretnénk meg-megállni, az utunkba eső érdekességeket is meg szeretnénk nézni.
Azt, hogy az autós töltés a csepptöltővel párhuzamosan legyen megvalósítva azt úgy értettem, hogy nem akarom lecsatlakoztatni a csepptöltőt az akksiról, amíg generátoros töltést kap.
A kocsim dugaljában meg azért van kapcsolt 12V, mert én szereltettem rá a 13 tűs csatit, és külön kértem, hogy a szabvány szerint minden legyen bekötve. Van tolató lámpa is. :o)
A vízrendszer 12 V-hoz nincs köze az autónak, az autóból csak akkor jöhet ki 12V a 13 polusú csatin, ha jár a motor ( ha jól van megcsinálva....?) Ellenkező esetben lemeríti-k ( világítás,szivattyú,hűtő) a gépjármű aksiját, és akkor hosszú pihenő lesz......az eredmény!
...akkor szerencsés vagy, hogy aki felszerelte az autódra az bekötötte.
Sziasztok!
Tegyük helyre ezeket a 12 V-kat!
Igen, a hűtő 12V-al csak a vonó járműről kapott 12V esetén műlödik 12v-ról!
Más esetben értelmetlen lenne. Ha van 220V, miért kellene a rosszabb hatásfokú 12V-os részt üzmelteni!
Ha nincs 220V-t akkor gázról kell járatni!
A lakóban lévő 12 V-os világítás, és szivattyúk a 220V megléte esetén a lakóban lévő tápegységről, vagy a lakóba beépített akkumulátor+ töltője által szolgáltatott 12 V-al kell hogy működjenek!
A szivattyúk szárazon is kell hogy működjenek, ha a csapkapcsolók, vagy a nyomáskapcsoló működik! ( Konyha, fürdő, WC ) ( lehet azonban, hogy mindegyiknek külön biztosítékja van egy központi helyen, vagy helyileg!
A vonójárműből átvezetett akkumulátor töltés nem találkozik a csepptöltővel, mivel egyszerre a kettő nem kerül használatba.....! Vagy a lakó 220V-ra dugva / csepptöltő...vagy járó motorú autóra dugott 13 pólusú lakó kábel...!
Amúgy miért fontos annyira az autó/ aksi töltés, a szálláshelyeken nem lesz 220V?
Vagy a hűtő menetközben 12V-os üzemére godoltál.......?
Igen, van benne egy 230/12V-os trafó valahol. Általában valamelyik ágy alatti tárolóban, vagy a gardrób szekrényben a 230V-os kismegszakító mellett. A mosdó és a mosogató általában egy szivattyúról megy.
A hűtő valóban csak akkor megy 12V-ra ha az autóról kapja azt. A hűtőnek -mivel abszorpciós- kell jó pár óra, hogy elinduljon a hűtése.
A szivattyúnak mennie kell víz nélkül is 12V-ról. A szivattyú lehet, hogy meg van szorulva, az alján be tudsz nyúlni a lapáthoz egy vékony csavarhúzóval, próbáld meg megmozgatni. Az sem kizárt, hogy nem kap feszültséget. Elvileg egy csokiba van bekötve, ott mérj rá, hogy megkapja-e 12V-ot, ha a csak ki van nyitva.
Valami olyat találtam egy LMC lakókocsi leírásában, hogy a hűtő 12V-ról csak vontatáskor működik ( a vonó kocsiról ). Ha 220as kábelra van kötve, akkor vagy egy 12V-os kapcsoló, és egy 220as kapcsoló (ezek meg is vannak ), és ezeket kell a megfelelő állásba kapcsolni. De valami olyat is ír, hogy a vezérlőgombot ( ami a hűtő hőmérséklet szabályzója ) 7es állásba kell rakni. NA ezt még nem próbáltam, de majd ki fogom...
Viszont a vízellátás még homályos. van valami kritériuma a szivattyúnak? vízbe kell lennie teljesen, vagy "szárazon" is kapcsolnia kéne a csaptelepnek?
"az egyáltalán nem biztos.....csak ha bekötötték oda az aljzat felrakásakor! Rá kell mérni!"
Akkor helyesbítek: Az biztos, hogy az én 13 tűs csatlakozómban van gyújtáskapcsolt 12V és test. Onnan lesz megtáplálva a lakó akksija, valahogyan a csepptöltővel párhuzamosan. Ezt rábízom egy szagemberre, mert nem értek a villanyászathoz.
Viszont ezzel szorít az idő. Jövőhéten indulunk Horvátországba. A neretva völgyét végigjárjuk, és Mostaron keresztül lemegyünk egészen Dubrovnikig. Az innen 1100 Km, szóval kell a menetközbeni töltés abba az akksiba.
a rákötésnél találtam egy sötét dobozt, amin egy kismegszakító volt. oda 220ment, ha felnyomtam, akkor volt a dugókban áram és a lámpák működtek. De a hűtő és a mosdó/mosogató vonal halott. nem láttam itt semmi olyat, ami trafóra hasonlítana
képeket majd csinálok, a hűtőről van kívülről. a benti világítás nem megy ( nem kapcsol be ) 220ról sem.
Ahova bejön a 220as kábel, ott egy kötésnek van doboz, ránézésre minden a helyén van, és egy másik doboz egy kismegszakítóval. ezek az ülés alatt vannak, máshol nem találtam ilyen dolgokat
Ez egy páraelszívó, amennyire a leírások alapján megértettem. Milyen tápegységnek kellene benne lenni azon kívül, ami a valószínűleg nem túl nagy motorját hajtja?
Sikerült közben rájönnöm, hogy az én tápegységem benne van a mosogató felett lévő kombi cuccba. A típusa is megvan, de sajnos leírás az semmi. Ez a 09-es típus. A 07/08-hoz van info a neten, ezeknek még akksi bemenetük is van. Úgyhogy nem kizárt, hogy az enyém is tudja.
Nálam ezek, a hűtő kivételével (ami ugye mindkét rendszerre rá van kötve) a 12V-os rendszerben vannak. Nálam a magyarázat a lekapcsolt 12V-os táp volt. Ez esetemben egy kis fekete dobozka volt az egyik szekrényben, kb ott, ahol bejön a 230 a lakóba.
Sajna nem megy a hűtő, és ki sem tudtam szedni, hogy mögé nézzek. a 12V-os kapcsolót megtaláltam, de semmi reakció a szivattyúk felől. és ha átkapcsolom, akkor mi és hol csinál 12 v-ot?
Tapasztalatlan lakókocsitulaj vagyok, a segítségetekre lenne szükségem. Vásároltam egy LMC típusú lakókocsit, amit a kertben helyeztem el. A 220as rákötést kipróbáltam, viszont a segítség ide kellene.
A világítások, dugaljak működnek, de a hűtő, a mosogató szivattyúja és a zuhanyzóban lévő csap szivattyú nem kapcsol be. Kerestem a neten valamiféle kapcsolási sémát, de sajna nem találtam. A bekötésnél nem láttam semmi plusz biztit, vagy kismegszakítót, ami külön kapcsolná ezeket a részeket.
Hogyan tudnék életet lehelni ezekbe a dolgokba ( is ). Nem látok utólag bekötött dolgokat, minden kábel ( már amit megtaláltam ) eredetinek néz ki.
Így igaz, ki lehet hagyni a csapkapcsolókat, és esetleg a kisebb, 0,4 bar nyomásra kapcsoló nyomáskapcsolót kell betenni a vízhálózat védelme érdekében!
Létezik nyomáskapcsolóból állítható is, de most nem találom a linkjét...! de keresem, és akkor az optimális kapcsolási nyomás könnyedén beállítható!
Én most tervezem átnézni a hűtő 12V-os ellátását. Az biztos, hogy a 13 tűs csatlakozóban van gyújtáskapcsolt 12V és test, én arra fogom kötni, ha nem azon van.
Csak egyátalán nem biztos, hogy a jelenlegi hálózat bírja az állandó nyomás alatt létet... Nem arra van tervezve, és már nem is fiatal...
A hűtő 12V-os rendszere meg elég jó eséllyel ki van vezetékelve a vontató felé, hogy menet közben működjön. Persze ennek is vannak veszélyei, minekután az ilyen hűtők 10A-t vesznek fel, álló motor mellett egy ebéd szünet alatt képes indíthatatlanná tenni a vontatót...
Most nézem a linkedet, persze azt a csapkapcsolós verziót gondolom ki is lehet iktatni. Ez a nyomáskapcsolós valahogy szimpatikusabb. Na meg egy lakóba való tusolós hideg-meleg csap 25 ezer, ez így meg kijön kb a feléből.
Hát igen, ez sem jött össze akkor, mert a csapok kapcsolóssak. Akkor marad a specko csaptelep.
A világítás marad 230v, mert ha nem megy autó akksiról, semmi értelme a 12-nek. Persze az égőket így is ledesre cserélem. A hűtő miatt tényleg jó lett volna az autóról 12v.
Most hogy kint voltam a kutyusommal, gondolkodtam egy kicsit a vízellátásodon, mármint a csapokon!
Milyen csapjaid vannak? Van valamilyen vezeték rájuk kötve, amivel vezérlik a szivattyút?
Az lenne a nyerő, ha nincs, mert akkor bármilyen csaptelepet tudsz használni.
Viszont akkor kell a rendszerben lennie egy nyomáskapcsolónak, ami a rendszerben lévő nyomás leesésekor - a csap kinyitásakor - elindítja a szivattyút!
Az attól függ milyen csati van a gépjármű és a lakód között!
Nekem az Angol lakón eleve két 6-os dugvilla volt! Ezekben ki volt hozva az a lehetőség is amit említettél!
Ezt bent a lakóban egy választó kapcsolóval most is megtehetem!
Igaz, már át van kötve egy 13 pólusú csati párra!
Nálam amúgy menet közben az autó tölti a lakó aksiját, hogy a megérkezéskor elég energia legyen benne a mówer (lakókocsi mozgató) működtetéséhez, valamit az autó 12V-ról működik a hűtő a 12V-os üzemmódban! egy két napos görögországi út során menet közben hűt a hűtő!
Felmerült bennem még egy kérdés. Miért jobb nekem, ha a világítást átalakítom 12 voltra? Az lehet, hogy amíg a lakóra van kötve az autó, addig a 12 voltos dolgok működnek a kocsi akksiról?
Hát ez tök jó. Eszembe se jutott, hogy jó lehet egy sima csaptelep is.
Amúgy mivel 230-ra fogok támaszkodni, ezért az elektromos vízmelegítő jó opció, ebayen tényleg nem drága. Na de csak sorjában, holnap jön a gáz tömörség, szerdán pedig az érintésvédelmi ellenőrzés. Valószínűleg ki kell bontanom a hátsó kerítésem, mert a majd 12 méteres szerelvénnyel nem tudok kifordulni a kapun! :-)
Hát igen......sajnos alapban az a megoldás, hogy ha a lakókban egyben van WC/kézmosó és a zuhany, az minden zuhanyozás után teljes takarítást igényel, mert minden vizes lesz!
A zuhanyfüggöny sokat segít, de nem tökéletes........
Egy kempingben érdemes venni a fáradtságot és elmenni a kemping zuhanyzójába, azt nem nekünk kell takarítani........
Nekem ilyen csap/zuhanyfej van a fürdőben, ( ez "mosogató csaptelep", de ehhez egy kicsit komolyabb szivattyú kell, (csak kicsit....) hogy ha átváltod zuhanyra a víznyomás úgy tartsa, vagy nyomod a gombot.......zuhanyozás közben!
- de hogy ez most mitől lett 13000.- Ft........., én úgy 3-4000-ért vettem annó, a praktikerben..!
Van is ilyenből pár eladó az angol eBay-en, éppen ma néztem, ahogy a téma felmerült. 150-200 font körül használtan, nem megfizethetetlen, és a kannás fűtőbetétnél lényegesen jobban használható.
Nekem az "angol lakómban" ilyen van gyárilag! Ez gázos, de lehet bele elektromos ( 220V / 750 W-os fűtőbetétet tenni, én saját magam építettem bele, lévén villamos végzettségű vagyok!
Bocs, de Ő kérdezte az akkumulátor bekötés lehetőségét, de a lakó használati elképzelései alapján én is javasoltam, felejtse el egyenlőre az akkumulátort, mert nem lesz rá szüksége!
( balatoni saját telek....Magyar....Horvát....Olasz kempingek.....minden hol van 220V-os csatlakozási lehetőség! A tápegysége megvan, max a világítást érdemes korszerűbb ledesre alakítania!
Még ehhez a bolyler dologhoz annyit.....kell egy bolyler + kell egy hideg/meleg csap a konyharészre, egy "kihúzhatós" csap/zuhany a WC/zuhanyzóba, és mindehhez ki kell építeni a melegvízes vezetékeket, a bolyler hidegvizes betápját, és mindkét csap melegvizes ellátását!!!!!!! (A zuhany működtetéséhez egy "komolyabb" szivattyú kell...het, nem tudom a tied mit tud...?)
Ja, és még valami. Egy sima műanyag kannában az a víz állandóan, erősen hűlni fog, elég gyakran menni fog a fűtés, ill. ahová teszed a kannát, ott jó meleg lesz egy idő után, ami a nyári melegben nem biztos, hogy a legkellemesebb. A gyárilag szigetelt bojlerekre írnak olyan adatokat, hogy óránként "csak" 10 fokkal hűl benne a víz. Gondold el, hogy akkor mit fog csinálni egy szigeteletlen marmonkannában.
Egy ilyen készülék pl. sokkal alkalmasabb eszköznek tűnik (bár csak villanyos), árban pedig nincs a duplája. 5-6 liter víz egy zuhanyozáshoz éppen elég lehet, ha hideg vízzel duplájára higítod. Nekem 10 literes a bojler, de még sosem fogyott ki alólam a meleg víz egy zuhanyozás alatt (70 fokos vizet csinál).
Persze nem muszáj innen venni, érdemes rákeresni a típusokra, hátha van máshol olcsóbb, vagy esetleg lakókocsi bontásból használt példány sem megvetendő, árban alighanem verhetetlen.
250W-tal bele fog telni kis időbe, mire ott meleg lesz a víz... A Truma nekem 450W-tal dolgozik villanyos módban, úgy kell 70 perc a 70 fokhoz a 10 l-es tartályban. Azt pedig utána még lehet "higítani" hideggel, azaz kb. a duplája mennyiségnek felel meg. Akkor neked kellene vagy 30 l, hogy ketten le tudjatok zuhanyozni. A 36-37 fokos víz meg még kicsit hideg is ehhez, bár ki lehet bírni.
A tökéletes megoldás nyilván egy direkt erre való eszköz, mint pl. egy Truma Ultrastore 10. Az működik vilannyal és gázzal is. Igaz, kicsit drágább is, nagyjából 400 Eurós kategória, plusz valamivel bonyolultabb bekötés.
Valóban, a 230v-os rendszernél nem gondoltam a konnektorokra. Ugye abból jó ha hálózati áram jön.:-)
Meggyőztél egyenlőre az akksis rész tényleg nem a legfontossabb. Nem úgy, mint a melegvíz. Mosogató van, szintén csak hidegvizes csappal. Van zuhanytálca, de tusoló nincs. Tehát kellene egy mosogató csaptelep és egy olyan fürdőszobai, ami kihúzható zuhanykaros. Plusz ami megcsinálja a melegvizet és ennyi?
De kell 220 V-os rendszer is, mert pl a Tv, a számítógép, telefon táp, és a konyhai eszközökhöz kell a 220V!
Én a helyedben letelepíteném a testvéred telkére a lakót, és használat közben kiderül mi az amire szükség van!
Ha később csak kempingekbe akarsz járni, nem feltétlen kell az akkumulátoros rendszer!
Minden kempingben rá tudsz csatlakozni a 220-ra, a trafód meg adja a szükséges 12 V-ot ahova kell!
Fontosabb lenne a hideg-meleg vízrendszer, a főzés és a tisztálkodás miatt is, bár kempingekben van fürdő, mosogató helység! A WC-t is csak éjszaka, és sürgős esetekben kellene használni, hisz annak üzemeltetése is elég maccerás! Egyszerűbb elmenni a kemping WC-jébe!
A fürdőzés, mosogatás után keletkező szenyvizet nem lehet csak úgy kiengedni a lakóból, az egy "moslékos" tartállyal el kell szállítani!!
A frissvíz tartályt pedig fel kell tölteni, oda kell hordani kannával a vizet, hogy legyen mosogató..., kézmosó..., zuhanyzó víz!
Ha később a lakó mozgatásához beruházol egy móverre, ráérsz akkor beépíteni az akkumlátoros részt, mert ahhoz kell!
Ezzel az árán kívül még az is gond, hogy nem alkalmas akkumulátor töltésre!
"A lakóautókban az akkumulátor tehermentesítésére is alkalmazható, azáltal, hogy a terhelést meghatározó fogyasztókat, mint pl. ventilátort és világítást ahhoz csatlakoztatják.
FIGYELEM! AKKUMULÁTOR TÖLTŐKÉNT A KÉSZÜLÉKEK NEM HASZNÁLHATÓK!
A készülékek prioritás kapcsolóval vannak ellátva. A tápfeszültség csatlakoztatásakor (hálózati üzemmód) az integrált transzformátor átveszi a 12 V-os fogyasztók ellátását "
Melegvízre láttam egy olyan megoldást, amit a tartályba téve, felmelegíti a vizet. Ilyen patron szerűség. Leírás szerint 36-37 fokot tud. Ez egyszerűbb, mint egy gázos vízmelegítő.
Nálad most valószínűleg van egy hálózati táp ami ellátja a 12V-os dolgokat ( szivattyúk, stb.) 12V-al.
A lámpák 220V-ról mennek!
Így ha van 220 V, megy minden, ha nincs 220V minden áll!
A hálózati táp nem alkalmas akkumulátor töltésre!
Ha lesz olyan eset, amikor nem lesz 220V, arra az esetre kellene az akkumulátor+töltő.
Ez esetben azonban nem lesz világítás, mert az 220V-os.....?
Ha lesz ilyen.......? akkor kell akkumlátoros üzemben gondolkodni!
1, kell egy akkumulátor
2, kell egy akkumulátor töltő ( javasolt automata/csepptöltős)
3, a világítás izzóit ki kell cserélni ledes 12V-ra, és átkötni a világítás betápját a 12V-os rendszerre, az akkumulátorra!
Ha megmarad a belső táp, akkor kell egy két váltóáramkörös jelfogó ( mágneskapcsoló Pl.VMK6) aminek egyik bemenetére a belső táp 12 V-ját, a másik bemetére az akkumlátoros rendszer 12V-ját kell kötni, kimenete a lakó 12vos berendezései felé adja a 12V-ot!
Ha van 220 V....a jelfogó 220V hatására behúz, és kiadja a belső táp 12V-ját, miközben az akkutöltő tölti az akkumukátort!
Ha nincs 220 V a jelfogó alaphelyzetben zárt érintkezőin keresztül kiadja az akkumulátor 12 V-ját a lakó rendszereinek!
Ez az akkus dolog, hogy van? Valami inverteres megoldás? Vagy van erre egy külön egység, amire rá lehet kötni a 230-at és a 12v-ot is? Mert ugye pl az égők 230v-ossak.
Igen, az a betáp, fi relére már én is gondoltam. A földön az elosztó, az antenna tuti, ott megy fel amúgy egy árbóc a tetőre. Az ágy alatti le van csavarozva, majd délután kiszedem és küldök további képeket.
A nővéreméknek van egy üres telkük a balatonnál, egyenlőre az van belőve uticélnak, mivel pici babánk van. Távolabbi terv a magyar kempingek, olasz, horvát tenger.
Nagyrészt hárman utaznánk, néha esetleg 4 fő.
Ja igen, a víz. Van egy 10 literes tartály szivattyúval, de estére csinálok képeket.
Köszönöm a válaszod, igazából még nem is lakózok, 3 napja hoztuk el. Jelenleg az ismerkedés megy, ahogy az időm engedi. Rengeteg a kérdés bennem, de nem akarok mindent rátok zúdítani, csak szépen sorjában. Legelösször egy nagytakarítás következik, bár nagyon szép tiszta minden belülről, de szeretnénk kicsit magunkévá tenni. Mivel holland a lakó, ezért a papirozás jön. Hétfőn hívom a villanyszerelőt, ill. a gázost a papirok miatt.
Amit idáig tudok:
Rákötöttem a hálózatra, világítás megy, szivattyú megy, konnektorokban van áram.
A hűtőt még nem néztem, majd ma. Az a baj, van egy csomó kapcsoló, aminek csak a fele tiszta számomra. A fűtést még nem próbáltam, ugyan van egy palack benne, de le van kötve. Ezt lehet inkább a gázosra bízom. Van valami doboz kábelekkel az egyik ágy aljában, még ennek sem jártam utána, fogalmam sincs, mi lehet.
Sajnos melegvíz nincs, ez a feleségem miatt fontos, úgyhogy ezt a részt orvosolni kellene, szívesen várom az ötleteket.
Általában a világításokat szoktuk kicserélni ledesre, aztán a vízpumpa, WC öblítő működtetéséhez válhat szükségessé,
( ezeket még egy 220 / 12 V-os tápegység rendben működtetheti,)
Lehet ez meg is van a lakódban....?
Ha "vadkempingezéshez" is használnád a lakót, akkor kell bele az akkumulátor + akkutöltő!
Legtöbbször azonban a mower beszerelésekor válik elengedhetetlenül szükségessé egy 100-120 Ah-s aksi + a hozzá szükséges "csepptöltésre is alkalmas automatikus" töltő berendezés!
Ezeket mind be lehet utólag szerelni ( többen megtettük itt már a fórumtársak közül....!!!!!! Az akkumulátornak is kapható zárható, kifolyásmentességet biztosító doboz, ha a alkóban nincs ilyen gyárilag! )
Elég új vagy itt, ha nem titok mennyi ideje lakózol?
...lényeg, hogy kereszttartót ne vágj el. hanem két tartó kőzé kerüljön be a tetőablak!
kivágod a helyét, plusz körbe egy lécnyit kivágsz még a szigetelésből, ahova a tetőablak méretű keretet kell betenned/ beragasztanod, és ahhoz fogatod oda a tetőablakot!
A kocsiban belül valami műanyagféle tapéta van, mindenesetre a zuhanykabinban is ugyanez van a falon, és láthatóan vízálló. Helyenként viszont az illesztéseket lezáró, ugyanebből az anyagból készült ragasztószalag kezd elengedni. Hol lehet ilyesmit találni? Sima celluxot mégsem raknék oda. :-) Ha a szín nem passzos, az nem érdekes, pl. sima fehér is jó lehetne.
Ahogy Soci is írta, "barkácsolós képesség" kérdése elsősorban!
Azért nem árt, ha van megfelelő szerszám, és egy olyan szerkezet, amivel a lakó szerkezeti stabilitása miatt már beépített, a lakó tetejének vázát alkotó léceket fel tudod térképezni, hogy nehogy elvágj egy főtartót a tetőben!
Kell még lécanyag, a beépítettel egyező méretben, és szigetelő anyag ( valamilyen "sika....." ).
Kijelököd a helyét, kivágod a beépítési méretet, a mennyezetbe beépíted a léckeretet a kivágott
tetőnyílásba, majd behelyezed a szigetelővel lekent tetőnyílásba a tetőablakot felűlről, és az alsó felével együtt becsavarozod!
Olvasgatom a weboldalakat. Otthon elmélet, gyakorlat, majd számítógépes vizsga + rutinvizsga van, kinn .at meg .de csak elméleti tanfolyam, gyakorlati vezetés, de utána semmi vizsga, és kész is.
Egy itt régebben többször megfordult kollèga felesège nemrèg tette le a B96-ot. Ìrt ròla egy beszàmolòt a facèn, miszerint 50 valahàny ezer pènzbe kerūlt ès valamivel rövidebb idő mint a B+E.
Ha van kèzūgyessèged, barkàcsolòs hajlamod ès kedved hozzà akkor nem nagy. Ha mindez hiànyzik akkor olyan lehet mint egy segèdmunkàsnak az agysebèszet. :)
Gy.k. egy 18 kerekű nyerges-pótos vontatmány EU-ban megengedett max. hossza 18,5 m.
Csak a pontosság kedvéért: nyerges 16.50m, pótos 18.75m (plusz 2m-t lehet kitolni az enyémnek a hátulját, meg ami kilóg elöl-hátul... állandóan 21m fölött járunk. Szeretik is a rendőrök az autószállítókat :))
Mekkore munka egy tetőablakot belefaragni a lakókocsiba? Az enyémen csak egy van, és csak résre nyitható. Tennék még egyet, mondjuk a fürdőbe, a kocsi véga felé.
Osztrákoknál 3 elméleti és 4 gyakorlati óra után vizsga nélkül megadják a B96-ot. Ez 400 Euro. A BE ugyanez, de elméleti és gyakorlati vizsga is kell hozzá, így 480 Euro lesz a vége. Persze ezek az árak itt-ott változhatnak, de nagyságrendileg aligha.
Németeknél B96 egynapos oktatás: 2,5 óra elmélet, 3,5 óra gyakorlat, 1 óra vezetés forgalomban, fix 250 Euro. Vizsga nincs.
Papírforma szerint egy lakókocsi legfeljebb 12 m hosszú (vonófejjel együtt), max. 2,5 m széles, és max. 4 m magas lehet. Ha a súlykorlátozásba belefér, akkor ezt egy sima személyautóval is elhúzhatod, gyalog B jogsival. Ehhez még egy 5 m körüli autó, és már elég szép a hossz. :-)
Gy.k. egy 18 kerekű nyerges-pótos vontatmány EU-ban megengedett max. hossza 18,5 m.
Rablás. Drágábbra jön ki mint a B+E (több a gyakorlati óraszám). Annakidején beharangozták, hogy a lakókocsisoknak jobb, olcsóbb, egyszerűbb lesz mint a B+E aztán ugyanazok a vizsgatárgyak vannak, ugyanazok a vizsgadíjak de jóval többet kell vezetni és az az igazán drága.
Én is ezért csináltam meg a B+E-t. Egy könnyű személyautóval húzhatom a lakót de a Terranoval amivel amúgy atomstabil, azzal már nem. Mivel az utódjául egy mégnehezebb Patrolt néztem ki, nem volt kérdés, megcsináltam, cirka százötven rugóba került.
Az fájt, hogy egy csomó mindenből le kellett vizsgáznom amiből már többször vizsgáztam illetve voltak teljesen felesleges dolgok a menetíró, veszélyes anyag szállítás, rakományrögzítés témakörben amelyek már erősen teherautós dolgok.
Jó lehetőség, szó sem róla. Csak az a gond, hogy nem bazinagy szerelvényt akarok összehozni, csak egy egytonnás lakót cibálnék a Vitoval - de ezekszerint legálisan nem megy "B" jogsival. De egy WV Golffal igen. Nesze neked közlekedésbiztonság.
Jól értelmezem a jogszabályt, hogy egy 2800 Kg össztömegű Mercedes Vitoval nem húzhatok egy egytonnás lakót, de egy alig két tonna össztömegű csőtésztával minden további nélkül?
Beszélhetünk mi itt benzines meg dízel nyomatékokról, sehol sem vagyunk: ma jött szembe egy Citroen CV2 (a Kacsa, mind a 18 lóerejével), egy NDK lakókocsit húzva. Ráadásul Svájc felé tartott...
Köszönöm a javaslatokat. Akkor ezeket úgy írtátok hogy mind javasolt és jó helyek? Persze ez egyéntől függ hogy milyen, tesztelni kell és kiderül. :) Hétvégén elmegyünk valahova.
Törökszentmiklós , Gyomaendrőd , Tiszakécske , Bogács , Jászszentandrás ,Jászapáti ,( de ott nem tudom van-e fedett ) Szentes ,Tiszafüred , Dévaványa . Meg amit már előttem is írtak ,meg Te is tudsz .
Üdv! Igen ezek olyanok hogy egyben vannak a kempinggel, vagyis 1 kapu választja el a kempinget a fürdőtől és egész nap ki be járkálhatsz. Természetesen estére ezeket a kapukat bezárják másnap reggelig. Viszont a kutya bevitelére nem tudom hogy milyen szabályok vannak itt.
Ez az " egyben van a fürdővel ..." azt jelenti, hogy lehet ki-be járkálni a kempingrész és a fürdő között fürdeni járni? Nem kell új belépőt venni?
Nekünk eddig azért maradtak ki ezek a termál kempingek, mert van egy kiskutyánk, "akit" nem lehet egyedül hagyni, így nem tudjuk azt megcsinálni, hogy bemegyünk fürdeni, és csak órák múlva jövünk ki hozzá!
Ráadásul így is csak felváltva tudnánk fürödni járni, de így megoldható lenne......? talán!
Kelet Magyarországon tudtok ajánlani olyan kempinget ami egyben van fürdővel és akár fedett fürdője is van? Amit ismerünk: Cserkeszőlő, Berekfürdő, Túrkeve. Valami hasonlót keresnénk ahol még nem jártunk és jó is. ;)
Na, erre írtam korábban, hogy: "Előbb tudni kéne a tömegét és a kerék méretet."
Ilyen "pici" kerék esetében elő fordulhat, hogy nincs akkora terhelhetőségi indexű abroncs a piacon, ami jó lenne... Így nincs más, mint a "C" - s verzió.
Viszont a jó magas oldalfalnak köszönhetően esélyes, hogy még rugózása is megvan valamelyest.
Stabilabb, ok. Ennek a stabilitásnak ára van, mert ez így az össz rugózás kárára megy.
Elméletileg a gumi rugózása is bele van tervezve a futómű összes rugózásába. Tehát stabilabb, de ezzel együtt feszesebb is, mintha sport futómű kerülne alá.
Szerintem az meg nem jó, mert így szét rázza az egyébként elég érzékeny szerkezetet...
Frankón nem értem! Már miért kéne rá "C" - s gumi?
Plö.: 185/70R13C 106N. A 106=950kg.x2=1900kg. Jól hangzik, de minek? Ilyen tömegű cucc nem ekkora keréken van... Csak sár nehéz lesz tőle a gép.
Előbb tudni kéne a tömegét és a kerék méretet. Nem "C" - sben is van olyan terhelhetőségű abroncs, ami simán jó.
Gyári szerelt WEINSBERG 390QD 900kg. - ra a 185/65R14 86T. A 86=530kg.x2=1060kg. Sima ügy.
Vagy másik példa a BÜRSTNER 437tn 1100kg. - ra a 195/70R14 91H. A 91=615kg.x2=1230kg. Szintén sima ügy.
Mindkettő egy tengelyen.
Az, hogy nem egyforma méret, nem egyforma típusú és mintázatú abroncsok vannak fenn, na az nagy baj. Ezek szerint kell rá három darab egyforma (neki) új gumi.
A másik kérdés, hogy nem függőleges a fej el tud fordulni, teljesen normális, mert annak kell forognia, de körben nem tud.
Lógnia sem hosszanti, sem kereszt irányokban nem szabad.
"Több alkalommal volt már itt téma, vita tárgya, hogy egy lakókocsi gumiabroncsaiba mekkora nyomást kell tartani. Találtam egy nagyon egyszerű kalkulátort, ami három adatból megmutatja az ajánlott nyomás értékét.
1. Be kell írni a lakókocsi össztömegét (Caravan MTPLM)
2. Ki kell választani, hogy a lakókocsi egytengelyes (2 wheels/ 1 axle), vagy kéttengelyes (4 wheels/2 axles)
3. ki kell választani a listából ("tyre size-load index") a lakón lévő gumival megegyező méretet és sebesség indexet.
A kapott érték nyilván nem szentírás, de bizonytalanság esetén irányadó lehet. Az írják is, hogy használjuk a gyártók által ,megadott értékeket és azok, hiányában használjuk a kalkulátor által számított éréket. "
Ha egytengelyes a kocsi, akkor alighanem C-s gumi kell rá, erősebb, jobban terhelhető példány. Nézd meg, mennyi a kocsi max. súlya, és olyan gumi kell, aminek a terhelhetősége ennek minimum a fele. Ezek amúgy ilyen 4-4,2-4,4 bart kérnek nyomásból is. Mindenképpen nyárit raknék rá (télen úgysem igen fogod húzni! :-)), és mindenképpen két egyformát. Pótkeréknek meg ugyanakkora kell, nyilván, nem igazán jó ötlet, ha kisebb.
Kéttengelyesnél elég lehet a sima személyautó gumi, merthogy négyfelé oszlik a kocsi súlya.
Hülye kérdés, de biztosan akkora a vonóhorgon a gömb, mint amekkorát a kocsi vonófeje vár? Másképp nehezen tudom elképzelni, hogy "billegjen".
- hat évesnél régebbi, akkor mindenképpen cseréld le
- lakóra C -s gumit szoktunk rakni, a nagyobb terhelés miatt.
- a pótkerék állapotát, korát is ellenőrizd. A méret? Jó lenne ha megegyezne.
Amúgy nem nagyon szokás téli gumit tenni a lakóra, itt is valami kényszer megoldás érezhető! A vonószem miért nem áll függőlegesen? Talán neki ment valaki?
Ellenőrizd le, a belső nem látható részeket is, hamar lehet baj, rozsdásodás, anyagfáradás esetén!
Köszi srácok a hozzászólást, sikerült megvennem egy régi , de jó állapotú lakót, amugy az adásvételi papir alapban 4- példányos indigós 1-2 példány vevőé 3-4. az eladóé. Most két kérdésem lenne, első, hogy a vonószem nem fűggőlegesen áll a vonóhorgon , hanem kicsit jobbra-balra dől. Redesen rákattan. Jó ez így? A másik, hogy nem egy márka és mintázat a két gumiabroncs, mindkettő téli és a méret azonos. A pótkeréknél a méret is kissebb. Erről valaki valamit tud írni?? Köszi.
(namégegyszer, mert eldobta és nem látom a válaszom)
szóval, igen, Junior. Elvileg mechanikus ráfutó fékes, tudtommal vészfékezéskor kellene rásegítenie jobban, de tolatásnál is befékez :(, erőlködve megy a tolatás emiatt guggli kidobott egy megoldást :) de jobb szeretem a gyári dolgokat :) Lehet, hogy nem jó a ráfutó fék mechanikám (?), mást nem tudok elképzelni már.
nem saját kép a megoldásra:
face csoport meg is van, koszönöm szépen! várom a felvétel elfogadását :)
Igen, Junior. mechanikus ráfutófékes. tolatáskor befékez hiába csak vészféknél kéne rásegítenie tudtommal:(, googli csak ilyen megoldást kínált :), nem saját kép :) köszönöm szépen a válaszokat. már várom az elbírálást a face csoportba.
Ha nincs rajta kitámasztási lehetőség, mint a nagyon régi utánfutókon/lakókocsikon, akkor valószínűleg már abban is automatikus a tolatás funkció, nem olyan régen volt róla szó itt. De simán kipróbálhatod, told meg kicsit lendületesebben hátrafelé, és érezni fogod...
Sziasztok! kereső dobta ki, hogy itt volt szó Qek lakókocsiról, így hátha tudtok segíteni! még csak ismerkedem vele, a családban van egy közös, idén elkezdeném használni, nagyon ritkán használja a család, Qek HP 500 (talán) típus. ráfutó fékes. előtte Bastei-ünk volt (nagyon rég :) ) és azon volt egy kar, hogy tolatni lehessen vele, ezen viszont nincs, vagy csak nagyon bamba vagyok :). van erre valami ötletetek? vagy típusból adódóan felejtsem el hogy tolatok vele és akasszam le és toligassam kézzel ? :)
Olvassátok el laki használati útmutatóját, hogy hogyan kell, abban benne van. Nekem eddig három volt, mind a haromhoz megvolt az útmutató. Benne van a kerék nyomástól kezdve a letalpalásig minden infó. És akkor nem kell félinformációkra támaszkodni...
Az, hogy én hogy szoktam csinálni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy úgy is kell.
A hosszanti vízszintet az orrkerékkel állítom be, aztán hátul letappancsolok, beállítom keresztirányban is. Ezután az első tappancsokkal tehermentesítem a rugózást és valamennyire az orrkereket is.
Mosolyognak a kempingben amikor előszedem a vízmértéket és azzal állítok vízszintet.
Az állítható bak azért van nálam, hogy ha nagyok a gödrök és nem bír el velük a tappancsolás, felemelem a csigaházat egy emelővel és az alváznak vagy a tengelynek aláteszem.
A lábakat letekerve kb 1cm-el megemelem a kasztnit azért, hogy stabil legyen, és ne mozogjon egy kicsit sem amikor valaki mászkál benne. A három kerék közül egy sem kerül ettől a levegőbe, de tehermentesül valamennyire. Szerintem ekkor az orrkereket fel is lehetne emelni, bár nem szoktam.
Nekem tavaly lakókocsi bérlésnél kifejezetten azt az instrukciót adták, hogy miután letalpaltam, kicsit emeljem fel az orrkereket, hogy egyáltalán ne nehezedjen rá a lakókocsi, mert az nem állandó terhelésre van kitalálva. Én most a saját lakókocsimat is "gondosan" így használom, mondjuk ezen az alvázon van mind a négy tartó (Knaus). Akkor ezek szerint rosszul csinálom?
Ó, az enyém nem ilyen szofisztikált, hogy villannyal menjen... Csak egy kis kézihajtány a tartály tetején. Majd utánanézek akkor a Neten, hol és hogyan férhető hozzá.
De valami lakik a tartályban, az biztos, mert időnként kisebb fekete izéket köp ki magából. Ide mit kell tölteni, mi az a "rózsaszín" lötty?
Elsődlegesen azt nézd meg, amikor "visít", hogy van-e elég víz a tartályban - nekem olyankor segített az utántöltés, de néha az sem kellett, abbahagyta, ahogy elkezdte. Már nem zavar, mert a szivattyú egyébként jól öblít! Ha mégis érdekel, hogy mi és hol érhető el, vedd ki a WC-papír tartót, de teljesen, ne csak a tekercset tartó tengelyt és akkor feltárul a csoda, egy igenronda, talán algás tartály, de ott a szivattyú és elég könnyen kivehető. Nekem több éve visítozik, de én mindig teletöltöm, minden fekáliás űrítéskor, teszek bele "rózsaszín" vegyszert és egész nyáron remekül működik. Azt is szoktam csinálni, ha megszólal, több rövid szivattyúindítást csinálok - aztán vagy elmúlik, vagy nem :-) Több képet találhatsz a Tethford oldalakon, ez a fórum is mutatott korrekt képeket, talán érdemes visszakeresni. Ja, ha folyamatosan zajong, akkor nincs mese, csere - vagy javítás!
A lakokocsi fékén két helyen lehet állitani.Elöl a kézifék alatt.Középen a bovdenek végén 8as menetes száron.Ha állitasz rajta bakold fel mert ha sokat csavarsz rajta surlodni fog..nem eggy egyszerü mutatvány.Ha már alánézel nézd meg a bovdeneket nem -e rozsdás vagy sérült mert akkor cserés.Csak segiteni probálok,nem oktatni.
"Lábasmáz " fórumtárs írja,hogy nagyon meg kell tépni a kéziféket.Valóban néha látok olyan lakókocsit amelynek függölegesen áll a kézifékkarja.Az elöző lakómon behúzáskor kb. 3-4 kattanás volt és "normálisan" állt a kézifékkar.
A fék jó volt. A mostani lakó fékje jól működik, de tényleg ez sokkal magasabban áll. Nem nyúlok hozzá , de érdekes a felvetés talán.
Általánosságban a honosításkor megnézik hogy van -e itthon Tip. bizonyítványa. Ha nincsen, a kinti forgalmi engedély adatainak megfelelő adatokat emelik át. Az hogy akkor ki látta ezt 4 fősnek, vagy az olasz zsugájában tényleg 4 fő volt beírva, már nem lehet tudni. Az 5-személyes forgalmi azért lehetett meg korábban, mivel a korábbi adás.vételnél vagy müszaki vizsgáknál az adatokat kézzel vitték be a rendszerbe. Ma már a vizsgahelyen is a központi adatbázis tölti ki a vizsgalapot, és a változást ( az én esetemben a vonóhorog ) vezethetik fel. Az okmányiroda a vizsgalap jobb felső részén levő vonalkódot leolvasva emeli át az adatokat az NKH rendszeréből, és a tulajdonos adatait meg a saját rendszerük teszi hozzá. Manuális módosítás kizárt. Úgy hogy mehetek átalakítási engedélyt kérni. Az a szarság, hogy nem tudok a gyártól igazolást kérni arra hogy ez öt személyes, mivel a gyártó megszünt. A jelenlegi gyártója a PLA, akik levélben írták hogy náluk nincsen már adat. Itthon az C-Car kft foglalkozott anno a Giottiline alkatrészeivel, de sosem volt szerződésük a gyárral, tehát az igazolás kiadását megtagadták. Ha volna valamilyen levél vagy dokumentum bármelyik ügynöktől vagy kereskedőtől könnyebb helyzetben lennék. Ma írtam több olasz és német korábbi dealernek, már az egyik olasz vissza is írt hogy az anyacéget keressem, aki megszünt. Róka fogta csuka a helyzetem.
Villamosmérnök vagyok, úgyhogy csak villamost szerelhetek. :-)
A kéziféket hogyan lehet beállítani? Kicsit "magasan" fog, nagyon meg kell tépni. Mennyi köze van ennek a ráfutófékhez? Azt nem szívesen babrálnám el, érthető módon...
Milyen olyan javítás, csere van a kocsin, amit nem csinálhat meg otthon az ember, kötelező valami "hivatalos" papír legyen róla, ill. mi az, amit nem célszerű otthon csinálni, mert valami extra tudást, felszerelést igényel? Vagy mindegy, még akár a vonófejet is lecsavarozhatom róla?
"Távolságban mondjuk max. Split." -ez relatív, attól függ merre mész. Bosznia felől mondjuk Dalmácia sincs messzebb, vagy akár a makarskai riviéra és Dubrovnik környéke sem!
jó későn kapcsoltunk és a Horvátországi kempingek beteltek július végére.
Ismertek esetleg olyan kempinget, amelyik jó minősége ellenére nem annyira felkapott és lehet érkezni foglalás nélkül, vagy még lehet ilyenkor foglalni?
Tegnap levizsgázott a vonóhorog az autón. Az üröm az örömben az, hogy a kocsit visszaminősítették 4 személyesre, mivel a központi nyilvántartásban a honosításkor 4 személyesnek vizsgázott. Pedig az ötödik ülésen ott a csipő öv ! Tud valaki érdemben tanácsot adni, mit csináljak? Nekünk fontos az 5 fős verzió az unokák miatt ! A kocsi egy Giottiline Therry T-45 Ducato alvázon. Bosszantó, hogy a gyári adataiban ott van az 5 fő szállíthatóság. Tud valaki tanácsot adni, mit csináljak ez ügyben?
Tegnap levizsgázott a vonóhorogra az autóm . Az üröm az örömben az, hogy a kocsit visszaminősítették 4 személyesre, mivel a központi nyilvántartásban a honosításkor 4 személyesnek vizsgázott. Pedig az ötödik ülésen ott a csipő öv ! Tud valaki érdemben tanácsot adni, mit csináljak? Nekünk fontos az 5 fős verzió az unokák miatt ! A kocsi egy Ducato-Giottiline Therry T-45-ös. Nem értem a történteket, egy éve volt időszakos vizsgán, nem változott akkor semmi. Amikor 2015-ben vettem az átíráskor sem volt semmi probléma az ülések számával.
Olvasgattam ezt-azt. Csónakokra, ami azután kap vizet rendesen, azt mondták, hogy Bonobit. Ez tulajdonképpen kátrány feloldva fele annyi valamilyen oldószerben (benzinben?). Amíg van oldószer, addig beszívódik, amikor elpárolgott, megköt, mint kátrány, és kész. Ha a csónakon kibírja legalább 1 évig, akkor nekem a lakón, ami nem ázik folyton vízben, örökélet, meg egy nap. Fémre is kenhető, úgyhogy az alváz is kaphat belőle, nem lesz tőle baja.
Rákérdeztem a Sikánál. A 710-es fehér színű változatát "érdeklődés hiánya miatt" pár hónapja kivezették a termékpalettából, csak a fekete marad. Szerencsére még találtam német oldalon belőle.
A Dekaseal 8936 is jó lenne, de nincs fehérben, csak szürke és fekete. Az nem néz ki olyan jól.
korábban egy német oldalon találtam egy nagyon jó "mátrixot", hogy melyik anyagot hová ajánlják (pl. tetőablak, bringatartó ), ragasztani, tömíteni stb.
Namegmégegy... És nem ígérem azt sem, hogy ez lesz az utolsó! :-)
Mi az a nyúlós-ragacsos tömítő izé, amivel mindenfelé kitöltötték a réseket, és ami még most, 16 év elteltével sem keményedett meg, hanem ragacs, mint a friss rágógumi?
Vennék belőle kicsit, itt-ott ráférne egy kis kiegészítés.
A lakókocsi alját, a fát kívülről (alulról) mivel szabad vagy nem szabad lefesteni, kezelni? Mennyire kell a kocsi alja vízálló legyen? Vagy éppenséggel baj, ha vízhatlan és egyben párazáró réteg van rajta alul?
Akármit azért nem állnék neki így főzőcskézni, az biztos, éppen a mondott ok miatt. De jó időben, amikor lehet rendesen szellőztetni, ezt-azt azért nem lehetetlen. :-)
Konkrétan olyan külföldön lakom benne, ahol ugyan vannak jóféle kenyérfélék, de pont olyan, mint otthon, az nincs. Én meg azt szeretem, és ráadásul nem is nagyon bonyi megcsinálni, csak kell hozzá egy rendes sütő. :-)
Gondolom, úgy működik, mint a gázos autónál, kiszereli egy gázos szerelő, ad egy tanúsítványt, a műszaki vizsgán meg kapsz egy adatlapot, ami alapján kivezetik a forgalmiból.
Nem az enyém a kocsi, csak próbálok segíteni a kollégának. De ha jól értettem, ott a probléma, hogy lejárt a beépített tartály, viszont a forgalmiban benne van. Így nem menne át most a műszakin, és mivel beépített, így azt se tudja, hogy kiveszi, oszt jónapot. Ráadásul neki nincs is szüksége a gázra momentán.
Nem vagyok nagy értelmű, de 28 éve van lakóm, ergo kis rálátásom van egy-két dologra. Természetesen mindenki másképp csinálja, de mi ezen kis idő alatt max. melegítést és kávé főzést ejtettünk meg a lakókban, tehát a sütő nekem csak helyfoglaló és büdösítő funkciót töltene be. Egyébként nekünk is van sütőnk is csak kint használjuk.
Ez általában a méret függvénye, nem gyártó, nemzetiség stb. Volt egy alkalmasnak tűnő 370-es is, de abban csak az elejében az ülő-fekvő rész volt. Erre mondtam, hogy az nekem nem elég, nem akarok naponta pakolódni oda-vissza.
Az angol inkább azért, mert több olyan dolguk is van, ami nekem tetszik, pl. rendes sütő van szinte mindben.
Kopp-kopp-kopp, de eddig nekem az enyémmel nincs gondom. Mondjuk én előre alaposan megnéztem, mi a kínálat a piacon, meg is néztem más kocsikat, és utána felállítottam pár alapszabályt, hogy mi kell, és milyen ne legyen. Ezért néztem eleve csak angol kocsit, és olyat, amit nem kell naponta oda-vissza alakítgatni, hogy legyen hol leülni vacsorázni, plusz rendes fürdőszoba, nem egy fülkényi hely mosdóval és WC-vel összezsúfolva. És nem kellett csalódjak, élőben is pont olyan, amilyennek elképzeltem, egy-két dologgal meg még meg is lepett, hogy olyat is tud. :-)
Mindenki éhes manapság. Hát még a kereskedők, azok milyen éhesek. Legyenek azok. Csak mindezt úgy tegyék, hogy a vevőnek is jó legyen. A többit ha van privátban írd.
Akkor nagyon óvatos légy, azok már neccesek, csak akkor vegyél ilyet, ha mindent meg tudsz rajta saját kezűleg csinálni, különben nagyon drága móka lesz.
Teljesen igazad van. Mi is az első lakónkat a Tündétől béreltük. Úgy állapodtunk meg, ha minden ok akkor a bérlés árát beleszámolja a vétel árba. Ez ebben a felállásban nagyon kedvező volt mindkettőnknek.
Mindezt nagy szerencsénkre. Mert így derült ki, hogy számunkra a kiszemelt lakó teljesen élhetetlen, használhatatlan. Kezdőként ott a telepen, eladók árgus szemei előtt -jó lesz az- kérdésekkel tűzdelt noszogatások között nagyon jónak láttuk a kiszemelt kocsit. Ami végül is egyáltalán nem lett ránk tukmálva, hanem mi választottuk ki. Ennek ellenére elosztása, berendezése végett mégsem vállt be a gyakorlatban. Ezért én nagyon hálás vagyok a rugalmasságért, mert névre írás, forgalomba helyezés, újra vevő keresés, mire kijön belőle a pénz, hogy ismét vehess másikat ami jó. Talán még az egész szezon is elment volna a sok szarakodással. Megreszkírozom a dupla bérlés árát is megéri, pláne ha mellé fogsz, nyúlsz.
Ha lehet egy lakókocsit párnak nevezni, akkor azt lakva ismeri meg az ember. Úgy mint régen az asszonyt. El kellett venni feleségül aztán vihetted csak. Hiába szép ha sárkány.
Köszi a választ. Értem én, hogy ilyet bérbeadni már nem annyira üzlet, hiszen a 30 éves technika már fokozott odafigyelést igényel - mégis, csak így lehet tapasztalatot szerezni.
igen, ilyen szorító bilincs kapható külön is a "veranda" vas végére való.
Azt kell még megmérni, hogy az elősátor eleje (eresznél) mennyivel szélesebb (ha szélesebb) mint az előtetető eleje (nem ahol a sátorhoz kapcsolódik !), mert általában ezek az előtetők nem mindíg téglalap hanem inkább trapéz alakúak és az elejük kicsit keskenyebb lehet. Akkor kell a csöveken is kicsit hajlítani vagy megoldani jobbra, balra a mozgathatóságot.
A Brand videóban pl. olyan a tartó amin mozgatható a vízszintes rúd minden irányban.
Ilyen korú lakit bérbe adó cégek nem tartanak fenn, mert bérbeadásnál a cucc sokkal jobban amortizálódik. Ezért ezt a kort nem éri meg a jármű ilyen helyen. Tündénél van most egy ilyen eladó. Próbáld meg rádumálni, hogy adja neked bérbe. Aztán ha megtetszik ez az egész élet stílus, megveszed.
Felmerült a családban, hogy előbb-utóbb lakóautót vennénk, de előtte szeretnénk lepróbálni.
Mivel a keret a kocka Ducato alapú/korú járműveket tenné lehetővé, ezért bérelni is ilyet szeretnénk. Az általam talált bérlős oldalak azonban mind csak csitti-fitti ~új autókat adnak bérbe, olyat azonban nem akarunk, és nem is tudunk venni.
Tudtok olyan helyet, ahol régi, leharcolt lakóautót lehet bérelni? Alkóvos, de rövidebb kasztnis, 25-30 éves kocsit keresünk, első körben pár napra.
Szerintem sokkal hasznosabb tanács a lakók milyenségéről beszélni. annak aki még nem járt hasonló ketyerével. Mint az áráról. El merem képzelni leendő sporttársunknak (vagy soha többet nem spórtársunknak) is a Google a barátja. Így feltételezzük róla, hogy majd oda guggol és megnézi az esetleges árakat. Meg a helyet is megfogja találni, hol lehet bérelni. Azt is megelőlegezzük, hogy az elmúlt évek más irányú nyaralásaival össze tudja majd hasonlítani és szuperül eltudja dönteni mit is szeretne. Hagyjuk öt kifundálni.
Hozzá teszem, minden kezdő lakjósnak ezt javaslom (béreljen először) Sokkal olcsóbban jön ki - még akkor is ha nagyon drága - mintha vesz egyet és nem tetszik mégsem. Nem marad a nyakán.
Nálunk, a mi esetünkben az alkov nagyon bevált. Mert a két lányom kiválóan elvan fent. Ha akar alszik, olvas, vagy csak simán fetreng. Mi is hátul ugyan ezt tudjuk tenni, vagy csak simán TV-zünk. Mígnem középen megmarad az asztal, amit nem kell bolygatni. Lehet asztalként használni, mindentől függetlenül. Ellenben a nem alkovosnál ágyazgatni kell. Ami egy macera. Minden macerát kerülni kell.
Hátránya: Nagyon figyelni kell a magasságra. Pl: 320 - 330 cm, plusz fogyasztás, billegés.
Mindezeket egybe véve, ha 4 személy utazik, jobb az alkovossal kavirnyálni.
Az àltalad említett problèmàkba ugyanùgy belenyùlhat egy luxus lakònak nevezett horror dràga kiruccanàson is. Mennyi az esèlye annak, hogy Ő lesz az első bèrlő ès, hogy a pèldàdnàl maradjunk, nem fingottàk mèg szèt a klozetot 100 szor? Azèrt a full, full ès a klozet között van mèg 1-2 kategòria.
Persze, vegye ès vigye aki szetetnè, de ne felejtsūk el azt se, hogy ez is olyan mint az autò tartàs. Az vegyen x6-os BMV-t akinek nem szàmìt egy többmillàs javìtàs vagy kàrtèrìtès bèrlès esetèn.
Hogy gyerekeink mit unak vagy mit nem, az meg persze tùl azon, hogy magàn ūgy, elgondolkodtatò a mai tàrsadalmi vàltozàsokkal kapcsolatban.
Szia! Én is csak bátorítalak, hogy vágj bele. Azt azért tudd, hogy nagy autóval kis helyeken nehéz manőverezni. A kis hely az relatív. Egy nagy döggel hamar "lekicsinyülnek" a helyek :-)
Az én fiaim is kinőttek már, azt nem tudom pontosan hogy belőlünk vagy a nyaralásainkból, de 19 és 21 évesek és már 2-3-4 éve nem jönnek.
Tökéletesen megértem ezt a VIP verda ügyet. Szarral nem lehet gurítani.
Az embernek tökre elmegy a kedve mindentől, amivel gond van. Főleg, ha nem is szerelemből csinálja, hanem kényszerből. Ki a frásznak hiányzik, hogy a kismilliószor bérbe adott, lefingott klozet (azok qvára nem olyanok, mint a mi dédelgetett sajátjaink) pont akkor adja be a kulcsot (nem jön víz, mert beszart a kapcsoló és nem, hogy nem ért hozzá, de idegenét kéne szétkapni), amikor a két VIP épp élete nagy élményét próbálja megkapni. És még így is két esélyes, hogy fertőzöttek lesznek, vagy soha, még csak kemping közelébe sem mennek...
Sajnálom, ha valakinek nem tetszik, ez csak egy nézőpont...
Ebben az esetben nyilván megfelelő a linkelt Adria is, de gyakorlatilag bármelyik bérelhető lakóautóval ugyanazt az élményt kapjátok (legalábbis szerintem egy nyaralás élményfaktora nem feltétlen a használt eszközön múlik). Inkább azt gondold végig először, milyet szeretnél: az alkóvos felépítményekben van a legnagyobb hely, de közlekedni/parkolni az a legmacerásabb. Félintegrált vagy integrált ilyen szempontból sokkal kényelmesebb, a fogyasztása is jobb. Kicsit szűkösebb ugyan, de úgyis csak kevés időt tölt bent az ember... 4 főnek egy közepes méretű lakóautó is tökéletesen megfelel.
Unjàk a nyaralàzokat? Hm.......meg tudom èrteni őket. Szar lehet. :)
Vegyèl nekik egy-egy autòt sajàt tankolòkàrtyàvalvagy fizesd be őket egy 2 hònapos kaliforniai vakàciòra a baràtaikkal egyūtt, mert jò tàrsasàg nèlkūl az is unalmas lesz.
Bocs de ez kikìvànkozott. Nehèz a mai gyerekek èlete....
Igen a gyerekek életkora lemaradt: 15, 17 évesek két lány és elalszanak 1 franciágyon együtt. Nem flancolásból gondoltuk a lakóautós nyaralást hanem már a gyerekek unják a megszokott nyaralást.
Még nincs semmi sem kőbevésbe, hogy melyiket béreljük, viszont vásárolni nem szeretnénk.
De, ha csupán a gyerekeidet akarod meglepni, biztos vagyok benne, hogy normális családi állapotokban a gyereket nem egy 6-700 ezres lakóautó teszi 20 napra boldoggá, hanem bármi amit a szülőkkel csinálhat.
H2no kolléga elég keményre kerekítette a végét, de igazat kell neki adnom. Ha sok a zseton, vegyél egyet, biztosan nem fogod megbánni. Ha viszont nincs annyi, felesleges és rizikós egy ilyen autóra ennyi pénzt kifizetni.
Kiadásaid mellett még letehetsz vagy fél milliót fedezetnek és ha véletlenül megtöröd, a kár függvényében sok-sok milliódba kerülhet a kártérítés. De a gyerekek is tehetnek kárt a lakóautóban, ami százezrekben fájhat.
Egyszóval tökre ésszerűtlen, de a te dolgod................
"Sajnos 20 nap bérlésére ez a Luxus lakóautó nem kis pénz,"
Ha van közel egymillió pénzed nyaralásra akkor meggondolnám a helyedben egy klassz még jó állapotú lakóautó , vagy lakókocsi vételét .Ilyen árkategória mellett már lehet találni közel megfelelő járművet.
"A cél, hogy a gyerekek számára a legmegfelelőbb lakóautót béreljük."
Biztos, hogy a gyerkőcöknek a luxus lakóautó megfelelőbb kirándulási lehetőség ? Mi van akkor, ha legkisebb kölyök hisztirohamot kap,mert nem tekergetheti egyfolytában a hatszázezres csapot a mosdóban , vagy nem a kedvenc szkájcsenelje szól a tévében ?
"Elhatároztam a nejemmel, hogy lakóautós kirándulást szervezünk a gyerekeknek a nyárra."
Próbáld, meg lebeszélni a nejedet és magadat is a fölösleges flancolásról , ha Te olyan gazdag lennél, hogy minden további nélkül megtehetnéd a luxusautó bérlést akkor nem kérnéd a tanácsainkat , de ha csak a haverjaid előtt akarsz felvágni a lakóautózással akkor az teljesen fölösleges ők úgy sem értik , mi meg jól kiröhögünk a bérelt lakóautóddal együtt .
"mert Magyarországon még nem annyira elterjedt a lakóautó bérlés." - nem csak ezzel van baj, ha nem a jövedelmi viszonyokkal. Ny-Európai 3-4000 eurós bérekhez viszonyítva lehet bérlésben gondolkozni, sőt - ha valaki csak egyszeri nyaralásra használja nem is érdemes megvenni, mert ugye a beszerzési áron kívül vannak még jelentős üzemeltetési költségek, mint pl. műszaki vizsga, kötelező biztosítás, súlyadó, tárolás stb. A normális lakóautó /mint az általad belinkelt, új vagy újszerű/ bérleti díja elég horror és ehhez még számold a jóval magasabb autópálya díjat, nem kevés kemping árakat, parkoló díjakat. Afelől sem legyenek illúzióid, hogy egy ilyen "cucc" 6 literrel beéri, sokszor még a duplájával sem. Mind ehhez még te is vezeted, egy kis közlekedési bírság is könnyen becsúszik! Ha ezek után is látsz fantáziát, vagy kalandot benne, sok sikert hozzá! Ui: vannak 20-30 éves sz@rok is bérelhetőek, nyilván olcsóbbak, ha nem akarsz nagyot csalódni, messziről kerüld el!
Miért pont konkrétan ezt? Szerintem azt döntsd el előbb, hogy milyen ágy-elosztást keresel (főleg a gyerekeknek: emeletes ágy? franciaágy? két külön ágy?), a többi része nagyjából standard. Van kínálat Magyarországon is bőven...
Sziasztok! Nem tudom mennyire illik ide ez a kérdés, de nem találtam lakóautó bérléssel foglalkozó fórumot. Lehet azért, mert Magyarországon még nem annyira elterjedt a lakóautó bérlés. A lényeg:
Elhatároztam a nejemmel, hogy lakóautós kirándulást szervezünk a gyerekeknek a nyárra. A cél, hogy a gyerekek számára a legmegfelelőbb lakóautót béreljük. Sokszor hallgatok a barátaimra és ők ezt az autót ajánlották: https://www.luxuslakoauto.hu/adatlap/ADRIA-CORAL-AXESS-670-SL Sajnos 20 nap bérlésére ez a Luxus lakóautó nem kis pénz, ezért kérném véleményeteket, amennyiben már volt tapasztalatotok, ezzel a lakóautóval.
Régebbi Hobby alatt még Peitz alváz lehet. Abban (Peitz) acél torzió van és nem gumi. Ha van a tengelyen zsírzógomb akkor szinte biztosan. Az lehet, hogy még menthető.
Ma figyeltem fel rá, hogy öreg Hobby 460 Prestige (1986) lakókocsim kissé"féloldalas", mikor a kerekein áll, a jobb oldala lejjebb van 3-4 centivel. Miután hazaértem vele és kitalpaltam, felemeltem odáig, hogy a jobb oldali kerék 2cm-re volt a talajtól, a bal még érintette a talajt (persze vízszintes szilárd felület volt alatta).
Nálam hozzáértőbbek - ilyen személy azért elég sok van - szerint, ezen torziós rugózás van, amin állítani nem lehet. Viszont Kecskeméten van egy utánfutós aki ismeri a problémát és javítja is. Esetleg nem tudja valaki az elérhetőségét? Nem ragaszkodom pont hozzá, ha tudtok más javítóst tanácsolni, aki korrektül megcsinálja, azt is köszönöm. Kempingvilág-hoz nem vinném mert bár maximálisan meg vagyok elégedve a munkájukkal (Truma kályhámat javították), annyi pénzem sajnos most nincs, hogy gyári újra cseréljék amit kell... A kerék nem ér bele a bódéba, sőt állítólag nem is tud mert van valami felkoppanásgátló, de azért na, elég bánatos ahogy félárbócon fut a kocsi mögött.
Keresem azt a személyt, aki lakókocsiját elcserélné egy, a Gödöllő melletti Valkón található gyönyörű kilátással rendelkező 900 m2-es építési telkemre némi ráfizetéssel.
Ha érdekel valakit az ajánlat, harminc, kilencszázhat, huszonnégy, hetvenkilenc.
Egy öreg Hobby Prestige. Elöl-hátul az alváz hosszanti tartóján van a forgáspont és egy kereszttartón a kitámasztók.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ennél fogva lehet emelgetni. Tavaly kissé gödrös volt a placc a kempingben és alá kellett pakolnom az egyik hátsó tartónak. A beton idom amit aláraktam, kifordult és azzal a lendülettel elgörbült a tartó. Pontosabban kifordult oldalra és a kitámasztók görbültek el. Táborbontásnál egy nagykalapács segítségével tudtam csak visszacsukni, itthon aztán lebontottam és kiegyengettem.
Amúgy mindig van a lakóban egy olcsó hidraulikus emelő és egy állítható tartóbak csak azokat a tengelynél használtam mert ott még nagyobb volt a gödör...