Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Amellett van ezekben B és E vitamin, persze fehérje is és egy sor ásvány, pl. a mandulában jó sok Ca. (264mg/100g, ami a sajthoz képest még mindig nevetséges, de a növényvilágban nagyon szép.)
szia, én anno 4 és fél éve fél éven belül tünetmentes lettem, de amennyire vissza tudok emlékezni, nekem soha nem voltak rosszak a laborjaim, a gyulladásos értékek is normálisak voltak, süllyedés, rheuma faktor is. Ezt hívják szeronegativitásnak, ami azért gáz, mert nem jelzi semmi a betegséget (esetleg Ig-értékek, de azokról már fogalmam sincs, lévén, hogy először még gyerekkoromban nézegettek labort ezügyben, annak meg már 28 éve :-) ), fájdalmak ugyanakkor vannak és az ízületek is deformálódnak annak rendje és módja szerint... :-S
(Nekem az 1.-2. nyakcsigolyám is ráment (ami egy életveszélyes szövődmény), mert a reumatológusomnak nem esett le, hogy szeronegativitás is létezik, és nem azért adom elő mindig, hogy kurvára fáj a nyakam, mert ezzel szórakozok. De ez csak nyomta bele a Lidocaint az idiótája.... Végül csontizotópos röntgen mutatta ki a testszerte gyulladást, na akkor felírta a mtx-ot, csessze meg, de akkor már késő volt.... - na ennyit a hozzáértő szakorvosokról, úgy kerülöm őket azóta, mint a pestisest, legtöbbje szart se ér, már bocs.)
Na szóval én mindent ettem eleinte, amiben nincs glutén és kazein. Ezekben zéró toleranciát tartottam, viszont ettem zabot és rizst, és akkor még semmifél táplálékkiegészítőt, vitamint! Ennek ellenére szép lassan elfelejtettem a nemsztreoid gyulacsökkentőt is, amit akkor még szedtem. Azelőtt vagy 5-6 évvel fejeztem be egyébként az utolsó bázisterápiát heti 10 mg mtx-tal.
Volt azért eközben olyan, hogy bedurrantak az ízületeim, de pár napon belül magától elmúlt, gyógyszer nélkül. Arra jöttem rá, hogy ez mindig akkor volt, mikor előtte sok zsírosabb sertéshúst és szalonnát ettem. Ez pedig az Omega6, naná, hogy megjelent a gyulladás. Ez még mostanában is előfordul, talán mert nem szedem naponta az Omega3 halolajat, de ha ilyenkor betolok 1-2 ek-lal, plusz még esetleg 95-ös kurkumint is, akkor 1-2 nap alatt eltűnik.
És pont az Omega6 miatt vigyázni kell az olajos magvakkal is, meg a fitáttartalmuk miatt is. Én ezektől puffadok is, úgyhogy duplán kerülöm, különben is nem sok semmi hasznos anyagot tartalmaznak, úgyhogy feleslegesek is, beleértve a kakaót is!
Hízás-fogyás: nekem is hasonló a BMI-m, erre csak a több CH-ot tudom javasolni. Ha nem akarsz rizst, zabot, krumplit enni, akkor egyél több gyümölcsöt, de leginkább sok magas keményítő- ill. ch-tartalmú zöldséget, úgymint sárgarépa, cékla, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, gesztenyeliszt - ez utóbbiban van a legkevesebb fitát, meg a kókuszban (nem a kókuszlisztben!).
Hozzáteszem még, hogy nem tudom, leállt-e valójában az autoimmun folyamat, az viszont biztos, hogy nagyon-nagyon lelassulhatott, mert gyakorlatilag semmilyen rosszabbodást nem veszek észre. De lehet, ez csak azért van, mert a gyulladások elmúltak és mint tudjuk, mindig a gyulladás lezajlása után erodálódik az ízület....
Ja, és mértek azóta valami ANA-értéket, bár nem járok már régóta reumatológushoz, de véletlenül a körzetidokim az, úgyhogy kérés nélkül ráírta a laborbeutalóra, én azt se tudtam, mi az, itt van:
Kedves Evicke!Tanácsodat szeretném kérni a témában: a történet a tiédhez hasonló. Én is Ra-s vagyok, hét éve, 30 évesen diagnosztizáltak. Methotrexat bázisterápiát kaptam fél évig, de folyton más megoldást próbáltam találni. Mivel nem volt még babám, nem akartam gyógyszereket szedni. Kicsi lányunk fél éve született meg és most megint előkerült a kérdés, hogyan is tovább. Három hónapja folytatom a diétát, a véreredményem jó lett, 16os süllyedéssel -- ilyen már rég nem volt!! Viszont egyelőre nem érzek nagy változást. Csak türelmetlen vagyok?Megtennéd nekem, hogy leírsz minden fontosat, ami szerinted kell ahhoz, hogy jól csináljam a diétát (pl vitaminok, paradicsom-paprika fogyasztás, paleo sütiket lehet-e)? Elég sok az info és nehezen dolgozom fel a néha ellentétes híreket. Másik problémám pedig a súlyom - a 170cmhez a 47 kg elég kevés, szóval fogynom nagyon nem kellene és szabadna. Biztosan sok mindenre választ találnék a korábbi bejegyzéseidben, de a már említett fél éves manó bizony nem hagyja, hogy nagyon elmélyedjek.... Előre is köszönöm!
Nyugi, nem haltunk ki, én is gyakran idekattintok, látom, hogy minden rendben, biztosan mindenki nagyon jól van, azért ez a csend, és ennek örülök, mert ha valami baj lenne, akkor kérdezne vagy sivalkodna.
Persze én is jobban örülök, ha pörög a topik, de hát...gondolom, mindenki vadul kertészkedik, kirándul, nyaral, főz, süt, stb: :-)
1.) Azért ha belenézel számtalan más topicba, akkor láthatod hogy egy topic-élet nem csak egy- egy kérdés feltevéséből és az arra adott válaszból áll.
2.) Magam -idős korom és hajlott hátam ellenére- sem gondolom azt, hogy én bármit is a legjobban tudnék. Nincs olyan területe az életnek, amit eléggé ismernék és nincs olyan hogy már tökéletesen tudnék bármit is. Messze nem....
De őszintén szólva tulajdonképpen azért is tettem ezt a bejegyzést, mert a topicra naponta rákattintva mindig csalódást éreztem, mert senki nem jelentkezett újabb hozzászólással.
Na, majd kiváncsi leszek, hogy az édeskrumpliból nektek mennyi lesz. Ha működik, akkor jövőre anyósomékhoz berendelek egy adaggal, föld az van bőven :D
- az elültetett fajtától (pld. egy salátaburgonya kevesebbet, egy tárolási fajta lényegesen többet tud teremni),
- az adott év tenyészidőszakbeli időjárástól,
- attól, hogy mennyire tudod a növény igényeit folyamatosan kielégíteni (vagyis az alkalmazott technológiától: talajmunka, a vetőgumó előhajtatása, öntözés, növényvédelem, stb.)
:-)
Gyakorlatilag ha minden klappol, akkor tövenként számíthatsz 1,5 kg termésre.
Mi apóssal a hétvégén kiültettük a batátát (ásotthalmi vásárolt palánta). Tavaly nagyon jó termés volt, valószínűleg a hosszú, nagy hőség miatt. Pedig semmit se csinált vele apósom csak öntözte ezerrel. Úgy szétterült a szára és a levélzete, hogy tényleg nem kellett kapálni, csak felszedni, hogy ne gyökerezzen le.
Viszont a (lakásban) tárolással gondok vannak, mert mi nem tudjuk úgy hőkezelni a gumókat, mint az Ásotthalmiak. Betakarítás után pár hónap alatt meg kellett enni mindet. Persze mi csak hobbiból ültetünk egy keveset.
"Hú, majd meséld el, hogy sikerült, meg mennyi termett belőle, mert jövőre mi is szeretnénk ültetni anyósoméknál (van pár HA föld, valahova csak elfér :)).
Igen, a krumplinál én is ezt látom. Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, ráadásul ami érdekes lenne, az a magyar krumplifajták vizsgálata, esetleg területi elosztásban, mert hogy egy USA-ban mi van, abból nem feltétlenül kellene következtetéseket levonni."
Szia!
Hát a batáta terméséről egyenlőre még semmit sem tudok mesélni, jelenleg a kis gyökeres- dugvány kezdeményeim csigáktól való megóvása jelenti a legfőbb izgalmat!
A krumplinál azért ez nem egészen így van, mivel a gumóban szintetizálódott alkaloidák a főzés által (hő hatására) nem bomlanak le. A gumóban előforduló alkaloidák mennyisége egyrészt függ az adott fajta genetikai konstrukciójától, másrészt a termőhelytől és az alkalmazott termesztés és tárolás- technológiától. Valamennyi alkaloida a gumók belsejében -húsában- is van, de ez vtulajdonképpen szükséges is hogy legyen, mivel a burgonya kellemes ízét ezek biztosítják. A jóízű burgonyafajták tartalmaznak 15- 20 ppm töménységben alkaloidát. Ha ettől lényegesen kevesebb van a gumóban, akkor vízízűnek érezzük azt, ha több akkor pedig kellemetlen csípős- kaparós érzést kelt. (Ha valaki még emlékszik az 1960- as évekbeli DDT- ízű krumplikra, akkor elképzelheti, mert olyasmi ízük van.) Tudomásom szerint az 1990- es évtized végén Hollandiában vezettek be a világon először a határértéket a burgonya- alkaloidák vonatkozásában: ez a friss fogyasztású (tehát hagyományos házi felhasználásra kerülő) burgonyák esetében 100 ppm, az élelmiszeripari feldolgozásra kerülő tételeknél pedig 200 ppm volt.
Mellesleg anyámtól már óvodás koromban tudtam azt, hogy ahol a burgonya zöld, azt a gumót jó mélyen le kell hámozni, vagy eldobni az egész gumót!
ha nem elég a télen kapható zöldségféle, van mirelitben MINDEN, amit csak el tudsz képzelni, írtam is.
nekem amúgy teljesen elég, nem költök drága mirelitre (+nyáron fagyasztok le télire), 4 éve paleózok, soha egy percig nem éreztem, hogy egyoldalúan táplálkoznék. tudod, hányféleképpen lehet elkészíteni azt a pár zöldséget is? nézz utána, receptgyűjteményt is linkeltem.