Rendben, köszönöm a válaszokat. Amúgy igen a pécsiek, ifj.Kozma Pál termesztették ki ezt is még anno a jázmin, muskotályos és a pamerzs ,vörös szőlővel együtt, de gondolom még annyira nem terjedtek el. Majd próbálkozom. Köszönöm még egyszer. ☺️
Új vagyok itt a csoportban, igazából arról szeretnék érdeklődni tőletek, hogy ismer e valaki olyan forrást, ahonnan hozzá lehetne jutni borsmenta szőlő oltványokhoz? Most vágtam ki két sor izabellát és két sor kormin szőlőt,az egyik helyére szirént ültettem, a másik helyére jázmint, de lenne egy sorom, ahova valami különlegeset szeretnék, ez lenne a borsmenta.
Ha valaki esetlen tudna hozzáférési kontaktot, azt megköszönném.
Ha csak a fém csöveket/oszopokat akarod használni "kvázi" karóként akkor csak a fej vagy bakművelés lehetséges de az nem túl szerencsés a csemegeszőlőhöz (sem)
Amennyiben összekötöd a csöveket/oszlopokat dróttal (támrendszer) kinyílik előtted a világ ;-)
Ésszerű elgondolás, ha pár tőke csemegeszőlő esetén a melléjük elhelyezett 2 méteres fém csövekre futtatom fel őket? Tehát egy szál vesszőt felengedek 1,5-2 m magasra?
Forrás közben igazából nem sok értelme van refraktózni a gázok miatt, az nagyban csökkenti a mérési eredményt, ugyanez igaz a fajsúlymérö úszó fokolóra is.
Nekem volt olyan mustom, amit a 32,5° KMW-ig mérö fokolóm már nem tudott mérni,olyan magas volt a cukortartalma. Persze ehhez olyan fajta kell.
Hét elejéig el sem tudtam képzelni ilyen cukortartalmat mesterséges napfény hozzáadása nélkül ...
A rozi tegnap reggelre mintha elindult volna, kis világos habképződés a barnás-selymes habrétegben bár ez nem csoda mert 14-15°C között van a must hőmérséklete tartva. Valószínűleg télen nem kell forralt bort készíteni mert a 15-ös alkohol (ha kierjed teljesen) "tüzessé" teszi a bort ;-)
A maradék cefre meg erjed rendesen, valószínűleg elérte a zajos erjedés csúcsát mert 24 óra alatt veszített 6 Brix egység cukrot illetve a hőmérséklete felszaladt 22,6 °C-ról 26,2°C-ra.
De ez mind semmi a pincében (előtérben) tapasztalható, mindent belengő szedres/meggyes/fűszeres/lekváros illathoz képest. Megfordult pár kékszőlő a pincében de ilyen mesés illatot még egyik sem adott.
Ha nálunk lenne hegy, az én szőlő szerető és borivó embereim hogy jutának fel dolgozni, mikor reggel először 1+1pohar pálinkával fohászkodunk az égieknek, majd fröccsözés folyik?
Nálam nem olyan híg "homoki" borok vannak mint ami a közvélekedésben bolyong.
Ma nem volt csatak, szerintem köd sem, de a reggeli/délelőtti permetezést bealudtam.
Látod, felénk ezért nem ültettek szölöt a szántóföldre, csak a hegybe, mert az ilyen köd/pára szépen megáll a hegy lábánál. A szántó meg a hegy között meg ott volt a gyepü, kapukkal, amiket zárni lehetett, nehogy valaki akkor akarjon dolgozni, amikor az úr (annak, aki hisz a létezésében: az Úr) tiltotta.
Nevettek csak ti is rajta, de azt hiszem lassan be kell látnotok az igazamat, amikor azt mondom, "nálunk a Nap is másképp süt- az emberek is barnábbak"!
Az alfoldi napsütés vad tüze ott van a szőlőben. Leégette a festéket!
Én géppel mosom el mindig, szétszedve az utolsó porcikájáig. Nálam minden csavar rozsdamentes, ha nálad nem, azt célszerű kicserélni mert ha összerohad, akkor kínlódás lesz szétszedni jövőre.
+célszerű nem a pincében tárolni, hanem valami száraz helyen.
A Néróm még sajnos kint van, de van nálam egy bogyózó, hasonló problémákkal terhes. Mivel feltehetőleg az enyém lesz, gondolkodtam már én is rajta, hogy valamit kell vele csinálni. Van présfesték, kétkomponensű, alapozós, több réteges, de mivel ez lemez, nem biztos, hogy tartós lenne rajta. Van Klórkaucsuk, az talán jó lenne, de még nem vágtam bele...
A gond az, hogy akármilyen festékkel nem festheted le, mert savállónak kell lennie, ill. élelmiszeriparban használhatónak, azaz oldószermentesnek. én a helyedben meggondolnám, hogy mégiscsak inoxra váltsak, ugyanis a nem inox nyers vassal találkozó mustból könnyen lehet fehértöréses bor, amit csak nagyon körülményesen lehet kikezeltetni (csempézett helyiség, megfelelö végzettségü szakember, az utána keletkezö zagy veszélyes hulladék, amit csak körülményes úton lehet eljuttatni a megsemmisítöbe).
Pár nappal ezelőtt Szervezkedő olvtást felhívta a figyelmet az érésben lévő szőlő és az eső lehetséges "kölcsönhatásaira".
Nálam megtörtént...
Néró szőlő (pincében) + eső (odakint) megroppant bogyókat eredményezett, igaz a bogyózó-zúzó áldott tevékenységének köszönhetően ;-)
Hanem, ami már nem okozott felhőtlen örömöt az a ENO3 elektromos meghajtású bogyózó-zúzó fizikai állapota...
Pereg a festék a sz@r felületkezelés miatt, az összes csavar/anya/alátét rozsdásodik.
1. Akinek van lehetősége, vásároljon Inox szerkezetű gépeket még ha qrva drágának is tűnik
2. A csavarokat kitudom cserélni, de mi legyen a festett, rozsdásodó elemekkel? Szedjem szét a gépet és takaríttassam le a lemezeket homokfúvással és színtereztessem le azokat vagy esetleg valami más megoldás is lehet? (új, Inox vásárlásba most nem mennék bele)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, a MATE Tangazdaság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány meghívja Önt és Munkatársait a
2023. szeptember 8-án 10:00 órától tartandó
Szőlőfajta bemutató Szőlészeti – Borászati Szakmai Nap
című rendezvényünkre!
Helyszín: MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepe
Cserszegtomaj, Porkoláb u. 39., GPS koordináta: 46.795283 17.260051
11:30 Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Gyakorlati szőlőfajta bemutató
12:15 AXIÁL Kft. GREGOIRE szőlőkombájn bemutató
13:00 Dr. Szőke Barna, állomásvezető, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint Szládovics László, telepvezető, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft: Borbemutató az egyetem saját nemesítésű fajtáiból
Én nem értek hozzá ilyen szinten, ez már növényorvosi kérdés. (Esetleg meg lehet keresni egyet)
Ha én azt tapasztaltam, hogy egy pontból indulva egy sor elemei elpusztulnak egyik a másik után akkor valószínűleg úgy próbálnám menteni hogy meghatároznék egy szintet ami után ha nem áll meg akkor az egészségesnek tűnő szomszédokat (1-1 vagy 2-2) likvidálnám. Az a baj az ilyen terjedő kórsággal hogy kezelni nem lehet egyiket sem.
A meghatározásában is csak a pusztulás előtti tünetek és az levágott törzs segít de nekem is purcant már ki tőke tünet nélkül.
Sárgabarack éppen nincs, más gyümölcsök vannak a közelben. Orgona is, de az is 20 éve.
De akkor akármitől is van, az ott fog maradni, tehát a többi szőlő is ugyanúgy el tudja kapni, mint ez a kettő. (Jó, nyilván csökkenti a veszélyt egy kicsivel, ha ezek már nem fertőznek.)
A hirtelen (egy-két nap alatti) elszáradás eutipózis lesz, ugyanaz a betegség/gomba, ami a sárgabarackot is kinyiffantja, elsösorban annak a betegsége, ezért nem szerencsés a szölöben a sárgabarack. Amúgy is: ami a szölöben nem szölö, az mind gaz.
Képek hiányában, a leírásod alapján a már említett fás betegség (ESCA/Eutypa Lata...) lehet a ludas. Amit olvasgattam róla: gombák sokasága okozza/okozhatja. Elhalt tőkerészek, korhadó fadarabok a környéken. Szóval a levegőben lévő spórák. Sebzéseken jutnak be, ami lehet a metszés, lehet a drót benövése, vagy rozsdás drót általi kidörzsölődés is... át lehet vinni egyik tőkéről a másikra metszőollóval is akár. Szóval az is lehet, hogy már egy adag tőkéd fertőzött azon a részen. És még az is lehet 10-20 évig tünetmentesek lesznek. Mindenesetre amiben a keringés összeomlik, ki kell vágni, kiásva a gyökereket is alatta, eltüzelni. Szerszámokat fertőtleníteni kell, és metszőollót se árt tőkénként is akár.
Hát, két hónap után beteg lett az első beteg tőke melletti.
A kérdés az, hogy az elsőtől lett beteg, vagy egyszerre fertőződtek meg régebben.
Meg hogy egyáltalán hogy jött oda bármi, mikor, mint írtam, nem egy szőlőtermelő vidék, kicsi az esélye, hogy beteg szőlő legyen a közelben. Egészséges is alig van.
Amit bele kell számolni az az un. világos rügy. Elvileg jól látszik dd számomra sem mindig egyértelmű. Amúgy a 2 nem szentírás, ha olyan a fajta 1 is elég és még a 3 is rövid csap. A világos rügyek nagyok, duzzadtak, kb egyformán.