Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ha minden igaz, jön a hideg idő, s bár olyan érzésem van, hogy nagyon felfújják ezt az egészet, mégis van tippetek, javaslatotok egy esetleges pár napos áramszünetes, fűtés nélküli variációra?
Mik az alapvető dolgok, amikre figyelni ha kell, nehogy megfagyjanak pl. a fűtés nélkül maradt emberek?
Élelmiszerből mivel érdemes bevásárolni (csoki, keksz, mogyorón, dión kívül)?
Tudom, hogy ez nem a szó szoros értelmében vett túlélés, de talán mégis idevághat.
Amiről Te beszélsz, az a túra/expedíció. A túlélés az más. Ha azt mondod, hogy a túlélő gyakorlat hülyeség, akkor nem értesz hozzá és nem kellene beleszólni. Azért mert egy szál gatyában kijössz Szibériából még nem biztos, hogy tudod mi a túlélés. Mert még lehet olyan helyzet, amiről nem tudsz, mert nem ismered az eshetőségeket.
Szerintem Te Magyarországon nem sok természetes vizet láttál. Ekkora baromságot. Ennek az országnak vannak a legjobb víz adottságai és többnyire ihatóak. Rendszeresen isszuk a bükki források vizét és tuti jobb minőségűbb, mint amit Te valaha is inni fogsz.
,,Azt sosem értettem, mire jók ezek a mindennélküli túlélőgyakorlatok, szerintem csak l'art pour l'art, semmi értelmük."
Anno katonai körökben azok számára voltak kitalálva az ilyen gyakorlatok, akik szöktek a hadifogoly etapokról és táborokból, kilőtt pilóták, hajótöröttek számára, egységeiktől elszakadt katonák számára, és még lehetne sorolni.
Túlélő felszerelés nem mindig adott, és sajnos a civilizáció közepette kevesen tudják elképzelni (még kevesebben megcsinálni), hogy segédeszközök nélkül is túl lehet élni, el lehet jutni A-ból B-be, méghozzá úgy, hogy maga a természet illetve emberi gazdálkodás hulladéka biztosít számodra minden szükségeset.
,,Én inkább azt csinálnám, h adnék az embreknek hálózsákot, sátrat, megfelelő ruházatot, kaját, egy liter vizet, vmi tűzsdzerszámot, aztán kiraknám őket vhol Szibériában többszáz km- re mindne lakott helytől. Rendes lennék, adnék nekik egy műholdas telefont segélykérésre."
Ezt csináljuk már egy ideje. Kezdésnek Szamarszkaja Luka, utána Urál, Altáj, Szaján hegység, vagy 14 évvel ezelőtt volt túlélő gyakorlat a Novaja Zemljan is (azt modnjuk senki sem bírta; szabályos mentés lett belőle). A híradási eszközök természetesen adottak, végszükség esetén lehessen segítséget hívni.
A tűzrakás békeidőben nagyszerű megoldás, viszont a tablettákat kifejezetten háborús körülményekre találták ki, amikor nem gyújthatsz tüzet (elárulhatnak a lángok, füst, stb.).
(Valamikor Magyarországon szereztem pár kellemes percet néhány rambónak, amikor megmutattam, hogy még esőben is lehet tüzet gyújtani, különösebb erőfeszítések nélkül, ugyanis a nyírfakéreg nedvesen is gyönyörűen ég. :D)
P.S.: Azért gondolkodom azon, hogy érdemes lenne itthon is meghonosítani az egyhetes túlélőhetet (eszközök nélkül). Nadrág, zubbony, semmi más... :)
A forraláshoz meg nafta kell, ami sokkal nehezebb a tablettánál vagy gyűjtögetni kell a tüzelőt, ami meg idő. Persze nem a tabletta mellett akarok kardoskodni, mert szerintem a kerámiaszűrő a jó megoldás. Kicsi, szinte zsebben elfér és könnyű (88 gramm). Egy doboz Neomagnol (10 tabletta) 24 gramm.
Kifejezésból tényleg van egy pár. Itt a nagy bajra a SHTF (Shit Hits The Fan) és a WROL (Without Rule Of Law).
Bár a prepper és a túlélő között azért szerintem van valamennyi különbség. Prepper úgy is lehet valaki, hogy semmit nem tud a természetről és el se hagyja a házat.
Az a helyzet, hogy mentálisan sincsenek felkészülve az emberek semmire. Pár hónapja volt itt (tengeren túl) egy hurrikán a keleti parton. Erős szél egy kis esővel. Legalábbis ennyi volt, mire felért a hurrikán New Yorkig. Mégis akkora pánik volt. Pár óra alatt üresek lett a boltok polcai.
Itt ha elkezdt csepegni az eső, akkor máris megszólal a tévében a viharjelző. Ha pár csepp eső esik, akkor azt már viharnak hívják. Mi lesz akkor ha tényleg valami valóban komoly természeti katasztrófa lesz? Ha mondjuk jön egy újabb New Orleansi árvíz, vagy egy erős földrengés?
Hát, semilyen kondiban sincsenek.Elég egy - mondjuk - 24 órás rövidzárlat egy Budapest szintű nagyvárosban - és beüt a káosz. Jóval komolyabb megrázkódtatásokról már nem is beszélve.
"milyen kondícióban vannak a mai magyar "túlélők"?"
Akiket én ismerek - kiváló formában vannak (még a 40 felettiek is!).
Szerintem nem érted a választ. Azért van idézőjelben a túlélők, mert nem azokról van szó, akik most a túlélést gyakorolják, tanulják, hanem arról, amikor, hogy a te szavaiddal éljek, beüt a nagy bazmeg és mindenki túlélővé válik. Na ők azok, akik nincsenek erre felkészülve.
,,hányan tudják, hogy az erdő-mező mely növényei ehetők, miből lehet levest, teát, szükség esetén gyulladáscsökkentő krémet vagy vízhajtó szirupot csinálni?"
Nem feltétlenül kell ismerned minden növényt! Ellenben vannak alapvető szabályok arra, miképpen különböztetjük meg a potenciálisan ehető növényeket a potenciálisan mérgezőktől. Érdemes ismerni legalább tíz alapvető gyógynövényt és legalább ugyan ennyi mérgezőt (általában ezek erős alkoloidákat tartalmaznak, amik nagyon kis mennyiségben fájdalomcsillapítóként vagy nyugtatóként működnek; tudni kell elkészíteni, ennyi). És ez már bőven elég. (Ja, pradon, és még jön vagy tíz-tíz gomba az ehető és mérgező fajtából).
Természetesen érdemes előtte utánajárni és megtudni, hogy a túlélésre potenciálisan szánt terepen mik a domináns növények/gombák.
milyen kondícióban vannak a mai magyar "túlélők"?
Akiket én ismerek - kiváló formában vannak (még a 40 felettiek is!).
El tudnak-e viselni egy vadonban töltött hideg éjszakát?
Azt hittem, hogy ez alap :D Én évek óta (így sikerült) Magyarországon Vadkan barátommal szoktam túrázni. Nálunk eleve haditúrák a kiruccanások. Télen-nyáron-ősszel-tavasszal - hőségben - égszakadásban - sárban-szarban-fagyban - - - tök mindegy. Ha kedvünk van rá - megyünk.
De nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy elhagyod a házat. Hetekig ki se mozdulsz. És ha már túlélés, akkor "prepping". Tartós élelem, ivóvíz, önvédelmi eszközök és minden más hasznos dolog felhalmozása. Ha prepper vagy, akkor nem dzsungelre készülsz, hanem hogy otthon kitarts ameddig csak lehet, hogy nem hagyod el a lakhelyed.
Már annyi kifejezés és válfaj van a ,,túlélősdin" belül, hogy ihaj! :) Az oroszoknál p.l. általánosan bevállt a túlélők között a sajátos D-Day kifejezés - a BP (,,Amikor beüt a BP",,,és ha jön a BP": a rövidítés az orosz ,,bolsoj pizgyec" kifejezésből jön :) Ez magyarul értelemszerűen úgy lenne értelmezhető, mint ,,Nagy bazmeg" (,,Amikor jön a nagy bazmeg", ,,beüt a nagy bazmeg" , stb. :))) NB. :)
(Én jelenleg oktatok ifjúsági katonai klubokban (nem Magyarországon) és itt a túlélő tanfolyam eszközök nélkül megy... Elmondják az alapelveket, természetesen megvan a pár hónapos előképzés, de utána mndenfajta eszköz nélkül kerülsz kia természetbe vizsgázni... Mindent magadnak kell összeszedned. Mindent! És közben készítened kel menedéket, szerezned kell vizet, tüzet kell raknod, lábbelit kell készítened (a ruha az egyetlen, amid van), fegyvert kell készítened, élelmet kell szerezned, be kell tájolnod magad és végül jelezned kell tartózkodási helyed hogy kiemelhessenek... A négynapos határidő általában minden növendéknek elég.
(Eddig csak ketten mondták fel a vizsgát a 21 év alatt: mindkét esetben komoly okuk volt rá - az egyiknál kígyómarás, a másiknál nyílt szilánkos lábtörés volt; a vizsgázók mndegyikénél van rádióriasztó és helymeghatározó.)
Magyarországon is meg lehetne honosítani, csak hát itt nem lenne komoly kihívás: túl közel vannak egymáshoz a települések. Rohadtul könnyű lenne összeszedni minden túléléshez szükségeset a legelső kukánál.
Ha tudnám hogy mi lesz a jövőben, akkor jósként keresném a kenyerem. Úgy gondolj a "túlélésre", hogy holnap, a jövő héten, 2 hónap múlva vagy 2 év múlva bármi megtörténhet. Természeti katasztrófa, egy teljes gazdasági összeomlás, vagy akármi, teljesen mindegy. Ne fagyj meg, legyen mit enned és innod, illetve meg tudd magad védeni -vagy legalább esélyed legyen egy éles helyzetben.
"Miért nem azt mondjuk, hogy munkaeszköz?"
Mert van ami nem feltétlenül munkaeszköz. Egy jókora tőr inkább önvédelmi eszköz.
"hányan tudják, hogy az erdő-mező mely növényei ehetők, miből lehet levest, teát, szükség esetén gyulladáscsökkentő krémet vagy vízhajtó szirupot csinálni?"
Ebben igazad van, biztos nem sokan. Én se vagyok egy szakértő, csak "lelkes amatőr". Olvasgatok, videókat nézek amiben hozzá értők okítanak.
"És akkor az egyik legfontosabbról még nem is esett szó: milyen kondícióban vannak a mai magyar "túlélők"?"
Na igen, nem ártana formába lendülni.
"El tudnak-e viselni egy vadonban töltött hideg éjszakát?"
Ez nekem már megvolt, ráadásul hóban-fagyban, télen. Nem túl kellemes emlék. :)
De nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy elhagyod a házat. Hetekig ki se mozdulsz. És ha már túlélés, akkor "prepping". Tartós élelem, ivóvíz, önvédelmi eszközök és minden más hasznos dolog felhalmozása. Ha prepper vagy, akkor nem dzsungelre készülsz, hanem hogy otthon kitarts ameddig csak lehet, hogy nem hagyod el a lakhelyed.
Szerintem a tablettával csak az a baj, hogy inkább túlélésre, tehát végszükség esetén érdemes használni, mert elég jelentős vegyszert viszel be a szervezetedbe.
Inkább valamilyen kerámia + aktívszenes pumpás ultraszűrő kellene. Ez is van a Katadyn-nél, de elég húzós az ára (25-33 eFt).
Viszont van egy kínai másolat, ami a tesztek szerint tökéletesen tudja, amit kell, igaz, nem 7000, csak 2000 liter vizet tud megtisztítani, de túrázáshoz szerintem ennyi bőven elég évekig.
A gond csak annyi vele, hogy kishazánkban nem találtam ilyet, de az ebay-en lehet kapni 8-9 eFt körül. Ez gazdaságosabb, mint a tabletta és sokkal egészségesebb.
E-bay-ről még nem rendeltem, de ha van tapasztalatod ebben és érdekel ez a cucc, akkor besegíthetnél pár ilyen beszerzésébe, így a posta is olcsóbb lenne.
Tervezek egy túrát nyár elején, mintegy 120 km-t akarok gyalogolni úgy. hogy sem kaját, sem vizet, sem pénzt nem viszek magammal. A túra a Dunavölgyi Főcsatorna mellett, tehát végig víz mellet lesz. Szerintem 5-6 nap, napi kb 20-25 km gyaloglással.
Kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen módszerrel tehető ihatóvá a csatorna vize?
Van olyan tabletta /mert egyszerűbb lenne, mint forralgatni/ amely ihatóvá tisztítja a vizet?
És amely egyenes ágú leszármazottja az 1879-es modellnek, nem egy sima láncfűrész lánc amelyet a szerszámbolti ár duplájáért árulnak mint túlélő fűrészt:)
Azt a medvét meg rászoktatják a rizspálinkára, oszt' már nem lesz olyan békés, kungfuzni fog:)
A medve a nagy ismeretlen: vagy kinyír akkor is ha benne van pár darab 9 Para vagy sértődötten megfordúl és elballag. Viszont az első verzió sokkal valószínűbb:)
Ha majd tart egy bemutatót medvepüfölésből, feliratkozok mint néző.:)