Ha igazan nagy dinnyeket szeretnel... de fugg a talajodtol is .... homokra interspecifikus alany mas... FOLDBE Lagenaria alany.....
En lagenariaval dolgozom.....Istentelen termeseket ad ......szerintem nagyobbb mint az interszpecifikus.... a lagenarianak mejrehatolo gyokerrendszere van
En Top Gun-t termelek, mostmar nem nagy tetelben de nem hajlamos a gyumolcs hus hasadasra, mig az intercpecifikus alanyon IGEN :(
A Titán alany jó választás szerintem, én carnivorra oltom. Közel 20 éve dinnyézem, de a c.crossrol nincsenek tapasztalataim, első ízben oltom. Mi a szabadgyökerű dinnyét 180X100 sor-tőtávval palántázzuk. Az oltottnál 300 cm sortávolsággal dolgoznak sokan, de az én álláspontom szerint ez sok, szerintem a 220-250 elégnek bizonyul, az erős vegetatív habitusu fajtákat lehet nagyobbra is. Véleményem szerint pl. egy interspecifikus tökre oltott suzynál elegendő a 200X100 is. A "dupla" gyökérre nem tudom mit javasoljak, szerintem értelmetlen, én egylszikleveles laterális oltással dolgozom, ott kizárt a dupla gyökér. A carolina crossnál viszont alkalmazz 300 cm. sortávot és akár 150 cm. tőtávot is. Hangsúlyozom ez csak az én szerény véleményem.
Vajon a Titan F1 alany megfelelő lesz a Carolina Cross oltására? Meghagyom a dinnye gyökerét is, így 2 gyökerűként ültetem. Oltatlan Carolina Crossról vannak tapasztalataid? Mekkora terület kell ennek a nagyra növő fajtának oltva vagy oltás nélkül?
Megjött a c.cross magom. Sikerült egy super jó tök alanyt is beszereznem hozzá. Reméllem ugyanolyan jol ered az oltása, mint bármely más hibríd magnak, és akkor reményeim szerint az idei dinnyefesztiválon király leszek. :)) Persze az egyedi technológia elengedhetetlen kelléke a sikernek. :)))
Március 25 körül rakjuk be a dinnyemagokat, viszont csak azokat amiket oltani fogunk. A szabadgyökerűt április 10-15 körül tálcázzuk. Nálunk kb. 20 éve ez a nézet.
Természetesen április közepe környékén a palánta kiültetését alagútfóliába értettem. 5-10 m-es fóliadarabjaim vannak (talajtakaró kb. 80-90 cm, alagútfólia kb. 170 cm széles), amik a kiskertben tökéletesen megfelelnek. Mint a nagyok, csak kicsiben.
Mi május eleje előtt soha sem palántázunk, előtte csak alagút alá javaslom. Persze mindenki minél hamarabb szeretné, de azt ne felejtsük el, hogy sokakat és sokszor megtréfált már a tavaszi kiszámíthatatlan időjárás.
Ahhoz, hogy április közepe felé (15-20) erős palántákat ültessünk, mi március 6-a környékén szoktuk elvetni a magokat. A fűtött fóliában, extrém jó körülmények között akár 3 nap alatt kikelnek a magok. Azonban van aki csak 15-20-a környékén veti el márciusban.
Helyrevetésnél 100. napra szokták megpróbálni, ami április 10-e, de általában a hideg miatt kevés kell ki. Április 20-án újra meg kell próbálni, ha addig nem kelt ki.
Bezzeg, ha írtam volna, hogy van 40 db. Carolina Cross dinnyemagom Kaliforniából (Oroville-ből) az e-bay segítségével, akkor könnyen lehet már válaszoltál volna is. Azonban azok nem eladók. Ez lesz az első próbálkozásom ezzel a fajtával.
Sajnos az a tapasztalatom, hogy ezen az oldalon nem kellően segítőkész emberek vannak (tisztelet a kivételeknek). Legtöbben nem töltik az idejüket e-bayről rendelt dinnyemagok postára adásával, még előre utalás esetén sem. Sajnos ez van.
A tök az nem dinnye :) (a rossz dinnye viszont tök :D)
szóval a tök megél a kukorica között, a dinnyének hely kell, a szüleim úgy vetették a dinnét h úgynevezett fészket csináltak neki: minden dinnyebokornak 1kukoricaszedő kasárnyi istállótrágyát beástak...
Ezt egy kimondott dinnyés könyvből ollóztam. Most már biztos, hogy nem ilyen lesz. Sokkal egyszerűbb az általad készített. Bár azzal a bio dinnyével egy kicsit még kacérkodnék, mivel én nem akarok semmit sem fújkálni, majd meglátjuk mi lesz, sokat úgy sem gondoltam, kísérlet ez az egész. Annyit már a tavalyi spárgatök ültetésből végkövetkeztettem, hogy fontos a töknek a jó talajszerkezet, és a talaj előkészítése. A laza talaj, hogy ne mászkáljak a nyakára, és ne tömörítsem a talajt a közelében. Azért nőnek olyan nagyra a komposzthalomba vetett spárgatökök, sütőtökök vagy éppen cukkinik. A levegős nedves talaj fontos. Ezt próbálom majd én is kivitelezni. Azért majd próbálkozom és majd jelentkezem.
2376-os hsz.első kép. Uborkaháló kell mert a sok indát dugdosva lehet felfele vezetni a dinnyét.Tőtáv 60-70 de inkább 70 centi. jó trágyás talaj kell, ha ilyen nincs akkor inkább menj a balcsira fürödni :)))). Az ágyások között sortávnak is nagyobb kell (nálam 2 méter) hogy besüthessen a nap egész nap. Hol lisztharmat, hol peronosz ellen permetezni kell. Bio dinnye nincs.
Tintus nekem ez a felfuttatásos dolog nagyon tetszik. Idén a magas ágyásom egyik oldalára felfuttatom a sárgadinnyét 150-es magas lesz, és lehet, hogy a futóbabot, és Hokkaido tököt is. Bár ezt lehet, hogy máshol is kipróbálom. Megvan hozzá a léckeret is, csak legyen hozzá jó idő, mivel már több hétvégén is az eső meghiúsította az ásást, pedig egy kicsit mindenképp le szeretném ásni itt a lakótelepen, hogy ne lehessen olyan könnyen elvinni. Biztos, ami biztos alapon. Használt lécekből készül a dolog. Én egy ilyen lehetőséget találtam még:
Sziasztok dinnyések ! Csak családi méretekben vetek-nevelek s csak sárgadinnyét .2015-ben szabadföldön 180 centi magas uborkahálóra felvezettem az indákat, alapból 3 indát vittem fel persze később elbokrosodott . 20 tövem szokott lenni mindösszesen olyan magok amik akármelyik áruházban és gazdaboltban megkaphatók. Én nem akarok oltogatni meg ilyesmi de szívesen megpróbálnék pár profi magot, csak úgy simán hogy azokból mit lehet kihozni. Tud valaki segíteni abban, hogy válaszboritékban küld nekem -persze nem ingyen kívánom -pár fajtát? Köszönöm. Leghamarább április 10 körül szoktam vetni.
Most léptem be a fórumba 20 éve termeszetk otthon és kispiaci mennyiségben dinnyét. Illetve dinnyepalántot eladásra, hibrideket. Jövő tavaszra is megrendeltem a magvakat, de annyit akarok elveti belőle, amennyireigény van, tavaly ugyanis 500 palánta rajtam maradt (Illetve savanytai való dinnye ültetvény lett belőle).
10-11 hibridet termelek, hogy minél teljesebb legyen a szortiment. A jó minőségű magokat 500-1000 szemes kiszerelésben lehet egvenni, néha 0 Ft/szem áron, ez viszont a kistermelőkek saját élra nem éri meg. Tehát ha valaki előzetesen érdeklődik, akkor eszerint állítom be a vetést. Részleteket, árat érdeklődésre megadok, termesztési tanásadásal együtt. Ha időben meg van beszélve, akkor a utaztatás is megoldható innen Szabolcsból.
Jövő évi fajták: Colosseo, Topgun, Karistan,Caravan, Irina(magnélüli) , Adam görögdinnye és Eminenza, MAgnifenza, Jucar,Rymond sárgadinnyék.
Sziasztok ! Jövő tavaszkor szeretném kipróbálni az oltást .Azt szeretném megkérdezni,hogy melyik csipesz fajta a legalkalmasabb hozzá ,ha lehet akkor fotót is mellékeljetek (na és persze hogy,hol lehet megvásárolni).Üdv : Kovi..