Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46967

Köszönöm a tippet, de maradok a fűnél. Mert környezetemben, családomban látom: nem kell folyton költeni rá. Egyik rokonom soha semmivel nem szórja, csak locsol és nyír és nagyon szép füve van. Egy nagy városban élek és konkrétan tudom a főkertésztől, hpogy vegyszert, trágyát még egyetlen park sem látott, mégis szép. Füvet akarok, nem térkövet, mert abból is van már elég. Amúgy a kert egy részében magam is szép füvet értem el, szóval megy ez méregdrága anyagok nélkül is. Amúgy a locsolórendszerem komoly, a szivattyú is, erre költöttem, mert én inkább a rendszeres locsolásban és nyírásban hiszek, mint a folyamatos vegyszerezésben, bűvészkedésben. Szeretném leszögezni: nem akarok csodafüvet, vagy golfpályát. De nem akarok gyeptengert sem. Nekem elég, ha mindenhol szép a fű és ehhez tuti nem kell évente százezreket költeni rá. 

Előzmény: darálthús (46959)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46966

Ha ilyen szép és értékes a fűmag lehet,hogy jobb lenne glialkázni a területet és ujravetni.

Előzmény: Vairochana (46964)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46965

Igen ez nagyon érdekes,ha hetekig nem esik az eső,öntözi az ember a füvet,jó szép-szép de ha jön egy kis zápor már akkor egészen másképp néz ki a fű,szebb.

Nekem ásott kutam van,nem sárgítja a füvet,de az esőnél nincs jobb.

Előzmény: darálthús (46963)
Vairochana Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46964
Kedves szakemberek, kerlek segitsetek.
Adva vagyon kb 130 nm tavaszi vetesu fu, amit felig felzabalt a gomba (nem kalapos, csak siman labon elszaradt) , felig pedig elmuharosodott. Adva vagyon egy nehezen szerzett, kethetente hozzanklatogato kertesz, illetve en, aki probalom iranyitani a dolgokat.
Permeteztunk sima amistarral, kertesz dithaneval, nem tul surun, de a gyerek miatt sem akartam eroltetni. A gomba elvitte a fu felet kb. Most osszel szeretnek felulvetni. A puma extrarol idohianyban lecsusztam idenre, de beruhaztam egy zsak bb sport classicra, hadd szoljon. Talajlazitast is tervezek.
Kerdesem: felulvetessel, starterrel egyidejuleg erdemes e, lehet e gombaolot kinyomni? Esetleg egy bumpert? Azt meg nem probaltuk, remelem szabadforgalmu... Kell? Megfertozodhet a friss fu? Osszel szamolnom kell gombasodassal, egyaltalan?
Az oszi telepitesnel napi hany locsolassal szamoljak es mikor?

Koszonom
darálthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46963

Ebben is van valami. Gyakorlatilag így is "készül". A víz elpárolog a talaj felszínéről, de az egyéb anyagok ott maradnak. A levegőből a koszon - poron kívül nem tudom még mit szedhet össze....

Előzmény: yotti (46961)
darálthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46962

Szerintem elég jól porlaszt (nem a 6000 Ft-os eldobható), de inkább biztosra megyek, ill. a keresztirányú permetezéssel próbálom elkerülni, hogy esetleg kimaradjon egy-egy sáv. Ha már bekevertem a cuccot és rászántam az időt,  akkor biztos jó legyen. Persze lehet, hogy egyszer is elég lenne, de így nyugodt a lelkem. :-)

Egyébként a mag szórásnál, műtrágyázásnál is ezt az elvet követem. Felezem a cuccokat és kétszer megyek rá, az egyenletesség elérése érdekében. Eddig mindig bevált. Gondolkoztam szórókocsin, de annyian panaszkodnak rá, hogy nem erőltettem.

Előzmény: sz_attila (46954)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46961

Az esővíz gyakorlatilag desztillált víz.

Előzmény: Törölt nick (46952)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46960

Ez pontosan így van,a fúrt kút mindegy ,hogy hol van szinte mindig vasas és attól inkább sárgulnak a levelek.

Az ásott kút,az szerintem jobb mint a fúrt kút,jó az sem tiszta de legalább a levelek nem sárgulnak mert a vastartalom leülepedik az aljára.

Egy jó ásott kút aranyat ér,viszont nem olcsó mulatság kutat ásatni.

Előzmény: sz_attila (46957)
darálthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46959

Szia!

 

Ez brutális méretű terület a füvesítésre. Harmadold le, ha nem akarsz rá sokat költeni, (bár még úgyis lehet) de mégis szép pázsitot akarsz. Nincsenek kompromisszumok. Vagy megveszed az igényes cuccokat (mag, trágya, eszközök, permet stb..) és ápolod, ahogy kell, (ami nem kis idő) vagy el kell fogadni, hogy olyan, amilyen. (semmilyen) Ekkora területhez rengeteg idő és pénz kell. Hosszú távon, még a térkő is olcsóbb, ha a saját munkaidődet is beszámítod, akkor meg végképp. (de ha régóta olvasod a fórumot, akkor már be kellett volna látnod :-) )

Ha csak a műtrágyát számolod erre a területre, alkalmanként 10-13 eFt a Scotts, amiből évente 4 alkalmat nyugodtan lehet számolni. Ez alá szerintem nem érdemes adni. Erre jönnek az eszközök, permetezőszerek, locsolás stb.... Keggyetlen! Gondolom van öntözőrendszered, mert a nyári kánikulában 800 nm-re 12 m3 víz simán elmegy, mondjuk minden másnap. (15 mm-rel számolva) Ááááááá! Ehhez igen komoly kút és szivattyú kellene, vagy akár több is.

 

Ezeket azért érdemes átgondolni!

 

Az esőben vannak a fű számára hasznos anyagok, de az csak véletlen, hogy pont most indult meg, vagy nem locsoltad eléggé. (ez 800 nm-en könnyen előfordulhat) Valamennyit azért biztos dobott rajta, de anélkül is szépen ki kell, hogy keljen, ha rendesen locsolod.

Előzmény: Törölt nick (46952)
sz_attila Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46958

"A környéken mindenki abból a rétegből locsol és valóban szép gyepek vannak a szomszédban. Tehát nem ezzel lehet a baj."

Nagy tévedés.

Van két kert, amelyeket építettem és gondozom is őket. Szomszédok. A kutak 30 m-re vannak egymástól, ugyanaz a kútfúró brigád fúrta őket, ugyanolyan mélyre. Az egyik vörösre festi a térkövet, a másik egyáltalán nem.

Na erre varrj gombot.

Előzmény: Törölt nick (46956)
sz_attila Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46957

"Lehetséges, hogy az esővízben van valami, ami a kútvízben nincs és brutál gyors növekedésre készteti a növényeket?"

Ennek a kérdésnek a megválaszolására nem kell egyetemet végezni, és profinak sem kell lennie az embernek. A paraszti ész kell csak hozzá.

SEMMILYEN kúti víz nem lehet azonos az esővízzel. A kúti víz úgy jön létre, hogy az esővíz beszívódik a talajba, egyre lejjebb megy, átszűrődik a rétegeken. Minden rétegből valamit visz magával és valamit elhagy magából. Átfolyik a régi szeméttelepen, majd találkozik a szovjet gyártmányú gázolajjal, stb., végül pedig te felszippantod a szivattyúddal. És csodálkozol, hogy miért más, mint az esővíz.

Előzmény: Törölt nick (46952)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46956

Nem mérettem be. A környéken mindenki abból a rétegből locsol és valóban szép gyepek vannak a szomszédban. Tehát nem ezzel lehet a baj. Bár, elég vasas, de hát melyik kútvíz nem az? 30 méterről jön. Különben állítólag a vas jó a növényeknek. Legalábbis, amikor panaszkodtam, hogy barnul a néhány levél itt-ott a növényeken, azt montda egy hozzértő, hogy vashiány. Növeltem a vízmennyiséget és azóta nem is barnul.

Előzmény: gfoto (46953)
sz_attila Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46955

Persze, van akik itthon terítik, azok is Szerbiából hozzák. Tudod, a heroin is külfödről szokott jönni :)))

Előzmény: illex (46946)
sz_attila Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46954

Hát ha 2x mész rajta végig, akkor kell is a 12 liter. Gondolom, kis nyomású a géped, nem porlaszt rendesen, akkor kell is talán. Az enyém gyakorlatilag ködöt képez, alig kell víz a permetezéshez.

Előzmény: darálthús (46935)
gfoto Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46953

beméretted a kutadat? biztos, hogy jó a vize? 

ez majdnem 1500Ft, nálam ez van, szép nagyon: http://www.e-kertmester.hu/index.php?productID=1043

van egy placcom, ahol szárazságtűrőt tettem, na azt fújtam tegnap totálissal. a nádképű előretört, bazi csúnya, foltos miatta, vastagok a levelei a másikhoz képest. Majd két hét múlva újravetem a taposóssal. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (46952)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46952

Sziasztok!

 

Új vagyok itt, bár már csendben régóta figyelem a topicot. Mert én is füvesítettem és most is előtte állok. Persze májusban vetettem. Kettő totális gyomirtózás után. 800 nm-en. Túl nagy reményeim nem voltak, hiszen egykor szeméttelep és szovjet harckocsis gyakorló terület volt a telkünk helyén. De a szomszédoknál szép füvet láttam, hát belevágtam. Azt azonnal tudtam, hogy ekkora területre nem fogok 7-8 ezer/kg-s füvet venni. Egy debreceni cég sport keverékét vettem meg. Elvetettük és vártunk. Lassan indult be, kellett kb 2 hét a kelésig, de végül mindenhol zöldült a kert. Az első vágás után csodáltam azt az élénk zöld színt, amit mutatott a kert. De múlt az idő és gyanús dolgok jöttek. Foltokban kiszáradás, majd még a száraz fű is eltűnt, mintha valami megette volna. Valszeg ez is történt. Közben kimentek a fáim is. Nyár kezdetén pedig cserebogarak hada tűnt föl és láttam a lyukakat is. No, ekkor tudtam, nem én fogok győzni. Sőt, ahogy léptem a fűben, valamilyen muslica szerű apró rovarok szálltrak fel rajokban. Próbáltam permetezni itt olvasott szerekkel, de semmi nem lett belőle. A kert egyik részén talán sikerült megmenteni, de a többi helyen totális irtót kapott, majd beszántottam, ment bele galition és locsoltam jó sokat, hogy ha van még gyom, bújjon ki füvesítés előtt és mehessen rá megint a totális. Közben, ahol csak felül kellett vetnem, ott azt megtettem. Locsoltam is, hogy mindig vizes legyen, de tök érdekes, ma reggelig se csírázás, se gazok. Viszont az éjszakai eső után reggel azt láttam, hogy fél centis az új fű és apró gyomok mindenhol.

 

Lehetséges, hogy az esővízben van valami, ami a kútvízben nincs és brutál gyors növekedésre készteti a növényeket?

 

No, ma ment rá egy újabb totális permet. Megkérdeztem a Gumo-sokat ( itt is van rájuk hivatkozás ), ők azt mondták, hogy totális után 24 órával lehet vetni. Érdekes, mert mindenhol 2-3 hetet írnak. Igaz, találtam olyan írást, ahol azt említik, hogy mire kikel a fű, addigra kb el is telik az a 2 hét, a magnak pedig önmagában nem árt a totális a kiszórás után néhány nappal már.

 

De, amit látok és sajnos bele kell törődnöm, hogy sosem lesz csodaszép füvem, mert ekkora területre ( van már sok térkő és kavics, nem akarok már abból többet, tehát marad a füvesítés ) nem tudom megvenni a 7-8 ezer forintos magot, nem tudom a drága trágyákat és a permeteket, talán még a BB mag beleférne, de pár hét múlva születik a kisfiam és a pénznek volt és van más helye is. Úgyhogy marad az 1000-1200 forintos mag. Nonszensz lenne több százezret most a fűre költeni, minden kiegészítőjével együtt. 

 

Tudtok ajánlani max 1500 forintos füvet, amiből viszonylag szép gyep lehet? A területet sok nap éri és van automata locsolás. A talajba most tyúkszart forgattunk ( Gumo ajánlására ), ebbe menne a mag. Köszi a segítséget!

apci500 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46951

Rendes (=vidéki) gazdabolt mindig tart belőle, ha nem is a polcon. Érdeklődj az eladónál, lehetőleg négyszemközt. 2500 körüli a jó ár. 

Előzmény: illex (46944)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46950
Előzmény: yotti (46949)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46949

A vaterán már régóta nincs.

Előzmény: Törölt nick (46947)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46948

Ha itthon akarsz venni,azt ne ilyen nyílvánosan tedd!

Nem fog válaszolni senki.

Előzmény: illex (46946)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46947

vaterán szoktak küldeni szerbiából.

Előzmény: illex (46944)
illex Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46946

Itthoni lehetőségre gondoltam.Szerbiát én is tudom!

Előzmény: yotti (46945)
yotti Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46945

Szerbia!

Előzmény: illex (46944)
illex Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46944

Szia Attila!

Ha nem titkos,honnan lehet beszerzni?

Előzmény: sz_attila (46886)
rfamp Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46943

Köszi, akkor csak én vagyok nagyon ráizgulva az eredményre...:-) Akkor várok türelmesen. Ilyenkor egy kiadós zápor még tud kárt tenni a vetésben? Mert gondolom az összes mag összetevő még nem kelt ki. Meddig kell kb. imádkoznom hogy ne jöjjön egy kiadós eső ami tönkreteszi az egész vetést?

Előzmény: apci500 (46941)
darálthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46942

Nem tudom. Múlt hétvégén a járdán találtam két bogarat, ami pont úgy nézett ki, mint ami a képeken van, ebből gondolom, hogy azok tevékenykedhetnek. Illetve nálam is a honlapon leírt április és szeptember környékén szokott ilyen lenni a talaj és akkor találkozok is velük. (máskor nem)

Tegnap este 9-11-ig feltártam a lyukakat és megkapta az anyagot + vizet. A lyukak kb. 80 %-át kezeltem. Reggel nem láttam elpusztult jószágokat. Ebből arra következtettem, hogy vagy nem a "nádcukor bogár" tevékenykedett, vagy már lent hazavágta őket a föld alatt.

Majd csinálok képet, de most szétdúrtam majdnem mindet. Legalább 50 helyre tettem le "bombát".

Azért körbeírom, hogy milyenek a lyukak:

A kupac, a föld felszínétől mérve 5-10 mm magasságban dudorodik ki. A feldudorodás átmérője 15 - 30 mm. Alap esetben nem nagyon látszódnak a kis "furatok", csak ha óvatosan leszedem a kis földkupacot, akkor a közepében 3-4 mm átmérőjű lyukat lehet látni. (ez is elgondolkodtató, mert lehet, hogy ez kicsi a bogárnak, bár a macskáról sem gondolná az ember, hogy milyen kis helyekre befér :)) Egyedül 2 helyen találtam nagyobb, 5-6 mm-es lyukakat de azok körül nem volt túrás. Most, hogy így összeszedtem a gondolataimat, mintha a két nagyobb lyuk környékén találtam volna a bogarakat is. Lehet, hogy csak az volt az ő művük, a többi giliszta??

Ettől függetlenül, nagyon idegesítő, mert szinte minden lépésnél lehet érezni a lábunk alatt és sajnos ezeken a helyeken a fű gyökre és sérül kicsit, ill. látszódnak is a nagyobb dúrások.

Ami érdekes, hogy a lyukak feltárásánál, 2 óra alatt semmiféle jószággal nem találkoztam. (sem bogárral, sem gilisztával) Tény, hogy hétfőn reggel locsoltam utoljára és öntözés után jelentkezik leginkább és ott, ahol nedvesebb a talaj, az árnyékos részeken. De ez igaz lehetne a bogárra is, nem?

Teljesen tanácstalan vagyok. Jó lenne lefülelni őket locsolás után, éjszaka.

Előzmény: durkonorbi (46927)
apci500 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46941

Teljesen normális, nálam talán még később kezdett szőrösödni. Türelem, tavasszal nem győzöd majd nyírni, ha megszórod nitrogénnel! 

Előzmény: rfamp (46938)
darálthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46940

Úgy emléxem Samubá írta régebben az Amistarra a 20 ml-t. A többit meg a leírásból szedtem.

Azt viszont nem tudtam, hogy az Amistar-ban van tapadó. Igaz, azt csak 2x lehet kitolni és amikor éppen nincs benne a koktélban akkor jó ha a többihez teszünk.

 

 

Előzmény: -Tsunami- (46936)
kovacsl1976 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46939

Systhane Duplo / Bravo 500 / Topsin-M 70 WDG:

"II-es kategóriájú növényvédőszer, csak zöld és fehér könyvvel vásárolható!"

 

Szóval marad a Dythane...

 

Köszönöm a tippeket a kiméréssel kapcsolatban!

 

 

 

 

Előzmény: sz_attila (46928)
rfamp Creative Commons License 2012.09.06 0 0 46938

Sziasztok!

 

Hát lehet én vagyok a türelmetlen, de ez a bb sport classic nem nagyon akaródzik kelni. Illetve kel, az elején megindult de most nagyon megállt. Nekem úgy tűnik nagyon lassan növöget. 1 hete vetettem, és emlékezeteim szerint más magkeverékek ilyenkor már 2- 3 cm sek és zöldek voltak. 28 - 31. e között lett vetve (nem egy napon... ahogy időm volt, kb. 3 részletben.) Ez most foltokban hol zöld hol vöröses sárga, és kb 1 cm. Startert kapott, jóval a javasolt vetési mennyiség felett lett vetve, kb 100nm re 5 kilo. Pedig locsolom ezerrel, sosem szárad ki sehol. Mennyi idő kell ennek kb. amíg normálisan kikel? 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!