Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143440

Nem a szintenyészet ellen kampányolok csak az egyedi minőségi pálinka megvalósítása iránt érdeklődök. 

,, érzékszervi minősége alapján azonban a spontán erjedés általánosságban, kategorikusan nem minősíthető hátrányosnak a fajélesztős erjesztéssel szemben, sőt számos vélemény szerint a spontán erjesztett borokat (egészséges erjedésmenet esetén) gazdagabb aroma komplexitás jellemzi, mint a tiszta tenyészettel erjesztetteket."

BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK

Kállay Miklós – Rácz László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Felelős kiadó: dr. Czeglédi László

Készült: az Eszterházy Károly Főiskola nyomdájában, Egerben

Spontán erjedés

A spontán erjedés során a must erjesztését a szőlőn eredetileg megtalálható, valamint a mustba a feldolgozás során véletlenszerűen bekerülő élesztőgombák együttesen végzik. E heterogén populációban a különböző fajok és törzsek oxigén- és tápanyagigényük, erjesztési képességük és nem utolsósorban alkoholtoleranciájuk függvényében váltják egymást az erjedés előrehaladtával.

1. Csíraszám alakulása a borkészítés során ( A: nem Sach. élesztők; B: Sach.élesztők; C: Leuconostoc oenos; C:  szennyező élesztők és baktériumok)

Az ép, egészséges szőlőbogyón 103-105 sejt/g nagyságrendű vegyes élesztőpopuláció található, amelyet kizárólag vagy túlnyomórészt nem Saccharomyces fajok, tehát vadélesztők alkotnak. Ezen belül a Kloeckera fajok (elsősorban a K. apiculata) és teleomorf változataik, a Hanseniaspora fajok dominálnak. Gyakran fordulnak elő különböző Candida fajok (főleg a C. pulcherrima. C. stellata), valamint kisebb mennyiségben Pichia, Kluyveromyces, Rhodotorula és Cryptococcus fajok. Régebben a S. cerevisiae különböző változatait is a szőlőbogyó domináns élesztői közé sorolták, de az utóbbi évek vizsgálatai azt mutatják, hogy a S. cerevisiae a szőlőbogyón csak jelentéktelen mennyiségben található, ami nem haladja meg az 50 sejt/g értéket, de ennél lényegesen alacsonyabb is lehet. A szőlő gombás fertőzöttsége az élesztőbiotát jelentősen módosítja. A szürkerothadásos szőlőn a Kloeckera fajok visszaszorulnak, és a C. stellata válik dominánssá. Az aszúsodott szőlőn hasonlóképpen a C. stellata dominál egyéb cukortűrő fajok mellett, a Kloeckera populáció itt is visszaszorul. Az egészséges szőlő mustjában a vegyes élesztőflórában mennyiségileg domináns és viszonylag jó erjesztőképességű Kloeckera, illetve Hanseniaspora fajok indítják meg az erjedést, az egyéb fajok többsége (alkoholtoleranciájától függően) néhány óra vagy néhány nap alatt elpusztul. A spontán erjedés általánosított populáció dinamikája szerint az átlagos összetételű egészséges mustokban a kis sejtű apikulátusz élesztők 4-5 % alkoholtartalom között gyors pusztulásnak indulnak, és a vezető szerepet átadják az igen kis sejtszámról időközben felszaporodó S. cerevisiae-nek.

Analitikailag kimutatható különbségeket elsősorban a borok esetleges maradék cukortartalmában, valamint a másodlagos erjedési termékek (glicerin, acetaldehid, illó észterek, magasabbrendű alkoholok) arányaiban találtak, amelyek mennyisége a spontán erjedéssel készült borokban általában magasabb. A borok érzékszervi minősége alapján azonban a spontán erjedés általánosságban, kategorikusan nem minősíthető hátrányosnak a fajélesztős erjesztéssel szemben, sőt számos vélemény szerint a spontán erjesztett borokat (egészséges erjedésmenet esetén) gazdagabb aroma komplexitás jellemzi, mint a tiszta tenyészettel erjesztetteket.

A spontán erjedés hátránya a fajélesztős erjesztéssel szemben abban jelenik meg, hogy spontán erjedéskor számos, általunk nem befolyásolható tényezőtől függ az induló élesztőközösség fajösszetétele és az adott minőségű szőlőnek kevésbé megfelelő összetétel esetén megnövekszik a hibás, illetve elakadó erjedés veszélye.

Újabban, a kézműves borászok a helyi, egyedi jelleg hangsúlyozása érdekében a természetes élesztőflóra spontán erjesztésével készítik boraikat. A sikeres erjesztés kockázata ekkor nagyobb!

Az erjedési hőmérséklet mellett a héjontartás időtartama is befolyásolja a vörösborok jellegét és minőségét. Az egyszerű, könnyű vörösborokat 7-10 napig, a minőségi borokat 14-21 napig,  a nagytestű prémiumborokat pedig 28-35 napig tartják a törkölyön.

Az alacsony hőmérséklet és a lassú, egyenletes erjedés kétségkívül előnyös a borok aroma-összetétele és az elsődleges aromaanyagok megőrzése szempontjából, ezért az utóbbi két évtizedben a fehérborok erjesztési hőmérséklete fokozatosan lefelé tolódott, és ma többnyire 15-20 °C között van, sőt egyre több országban alkalmazzák a 10 °C körüli, ún. hidegerjesztést.

Előzmény: endrepp (143274)
beetee Creative Commons License 2017.11.07 -1 0 143439

Ez volt már?

mili70 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143438

Dehogy viccelek. Láttam működés közben  GC technikáját, és tényleg (jól)működik. De úgy  gondolom, hogy nem sokan darabolják fel a birset, azért, hogy ellenőrizzék, nincs-e benne magházpenész. :)

Előzmény: Bárk_i (143435)
Yete Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143437

Sziasztok!

Egy kérdés, és kérés!

Sikerült vennem egy c25-ös kazán égőfejet. Az eladó papája használt hasonló célokra, mint amire én is szeretném.

Kicsit megtisztogattam, csövet cseréltem rajta és beüzemeltem(volna)!

A képeken látható őrlángig jutottam csak! Hogyan lehet a rendes erőt előcsalogatni belőle? A termosztát kattan, de nem változik a láng méret!

Kérlek segítsetek rajtam!

Köszönöm!

Nem engedi a többi képet feltenni, talán így látható lesz!

http://indafoto.hu/yete

kardosur Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143436

Green Corner,
Milyen fordulaton jár a keverőd?

Előzmény: Green Corner (143416)
Bárk_i Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143435

Viccelsz!Sokkal gyorsabb mintha késsel faragod. Bár igaz 100 kiló az már  mennyiség.:-)

Előzmény: mili70 (143433)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 143434

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Magánfőzés jogszabályai

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (143409)
mili70 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143433

Mer' a nyuggernek van elég ideje fúrogatni a magházat. :)

Előzmény: Green Corner (143423)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143432

Mármint az enyémnél, anno. Az valóban nagyon vékonyan adta, pedig minden ki lett préselve belőle, ami benne volt.

Előzmény: Törölt nick (143431)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143431

Akkor azért maradt benne az a sok aroma, lehet nem erjedt ki rendesen. Ez is lehetséges. Simán.

Előzmény: Green Corner (143430)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143430

Nem valami vastagon adta. Én a Leskováci  (nem az óriás) fajtából és a Bereczki birsből 70-30%-ban főztem. 100kg + a 6% adott 12l 50-est. Forró vízzel hígítottam, hogy átmelegítsem a cefrét, kellett bele rendesen, mert az egész daráléknak teveszar állaga volt.:)

Előzmény: Törölt nick (143426)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143429

Magyar kajszinál kipróbáltam, az nem ad jót, másod sorban, sőt....Pedig volt barack illat, főzés után, jócskán. Talán jobb az elején beletenni, érzésre, miután kiismerjük a fajta jellemzőit, párlatát.

Ha aromás-extra aromás gyümölcs fajtáról van szó. Mert barack és barack között is van különbség fajtánként. Stb.

A régi fajták jellemzően aromásabbak, sokkal, mint az újabb fajta nemesítések. Többet bírnak. Az új fajtáknál szerintem is max. 3% ami a napfényt illeti. Másképp vacak lesz. No, de a régiek...Azokban még megvan az aroma.

Előzmény: kupeci (143428)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 1 143428

Nem mondom hogy követendő a példa, de hát a végeredmény számít!:)

Előzmény: Törölt nick (143427)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143427

Nem az enyém volt, én úgy csináltam volna. (de lehet akkor sem lett volna olyan jó, mint így, hogy a másod főzött, (megfőzött) birs is részt vett a képletben. Nekem nem kellett pucolgatnom, viszont sajnáltam kidobni, annyira jó illata volt. Jól is tettem.

Előzmény: kupeci (143425)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143426

Kár értük, kiváló birsek voltak.:))) A birs az egy aroma bomba. Nem mindegyik. Amelyik szőrös és kefélni kell, az az aromás. Van valami sima is, az úgy hallottam nem tud közel sem annyit aromában. 

Teljes sztori az úgy volt, hogy volt nekem 150 liter 3-4% napfényes kicsit vizezett birsem, a cukerhoz képest kilónként 5 liter hozzáadott vízzel. Az egészből lett 3,5 liter pálesz, késztermék.

50 ment komposztra, de észbe kaptam és 100-at megtartottam, próbaként. Nem 12 cukker ment bele, hanem 14. Néztem mennyi leve volt a 100-nak, ahhoz igazítottam a cukkert, a plusz vizet.   Kilónként a 6,5 liter víz tetszik nekem ízben, a kilónként 5 az élesztő-szenvedős izű. Kihűlés után újraindítva budafokival, kis enzimet tettem még hozzá. 

Az első anyag, fele,,, még hozzá lett blendelve az újragondolt másod késztermékhez. Elő-utópárlata is felhasználva a finomításhoz. Minden érzésre ment.

Nők megbolondultak utána, ami a végleges másodterméket illeti. A birs igazi aroma bomba. El tudom képzelni, hogy így geist-elve is milyen finom lehet a tiéd. A birsből csak a szesz (cukor) hiányzik, az aroma az túlsúlyban van.

3 Birs fát ültettem is, 2 éve, de még nem teremtek sajnos, nagyon lassan nőnek.

Előzmény: Green Corner (143422)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143425

...és mi történne ha egyből 12-vel indítanál?:)

Előzmény: Törölt nick (143417)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143424

Most hogy mondod, igen. ...és Te keresztben vágod!:)

Előzmény: Green Corner (143423)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143423

Nem tudom észre vetted-e a fészekmaró nyomát?:)

Előzmény: kupeci (143420)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143422

Az összes birset magában + 6% zacskóssal cefréztem, főztem. Tavaly 30-40% almával csináltam, most kíváncsi voltam az aromára, ízre alma nélkül. Nekem sok az aroma, majdnem tolakodó, úgyhogy a tavalyi tiszta almával kevertem 70-30 %-ban. Így jobban tetszik, de azért hagytam tisztán birset majd későbbi kóstolásra.

A cefremoslék cukrozásáról én is olvastam, ki is akartam próbálni, de elfelejtkeztem róla és kertbe került a fák alá.

Előzmény: Törölt nick (143417)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143421

...errefele is bekéne vezetni:)

Előzmény: kupeci (143420)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143420

Így utólag egész jó helyet talált!:)

Előzmény: Green Corner (143419)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143419

Nem. Az asszony rossz helyre dugta a kompótnak valót.:)

Előzmény: kupeci (143418)
kupeci Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143418

Ilyen messziről úgy néz ki mintha elfelejtettél volna cefrézni!:)

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143417

Egyszer régen, főztem birset, nagyon keveset adott, pedig tuti anyag volt. Az üst fedőt felemelve nagyon jó bent maradt aromákat éreztem. Nosza, 100 litert nem a fák alá-mellé tettem komposztnak, hanem felütöttem cukkerral, 12 kilóval, kiegészítettem 150 literre vízzel. 

A kifőzött, cukkerral felütött az volt a bomba. A natúr cefre elő és utópárlatával lett finomítva. Az bomba cucc lett. A natúr az annyira aromás volt, hogy nagyon, egyszerűen túl sok volt benne az aroma. A már kifőzött, újra gondolt birs cefre az pont jó birses, ízletes volt.

Valaki, aki aranyérmet kapott a birs pálinkájára, még kért, ebből az újragondolt anyagból, hogy ez még kell valamennyi az övébe is. (én nem versenyzek) Múltkor valaki írt hasonlót,,észrevettem.   Megvan, Obsitos is írt ilyesmit, igaza is volt.

Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 3 143416

Nem baj, értettem!:) Én végeztem az idei szezonnal, az összegyűlt eup is ki lett főzve.Vegyes pálinka birs beütéssel. Kimondottan finom!

Előzmény: Törölt nick (143415)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143415

Kisebb végnek kell kívül lennie=kisebb végnek kell belül lennie. Elírtam.

Előzmény: Törölt nick (143414)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143414

:)) Végig menetes. Szerelvény boltos azt mondta, hogy a kisebb végnek kell kívül lennie. Szerintem csak szerelési okokból. Mert ugye a csavart kint könnyebb meghúzni, mint a 200 literes hordó belsejében, legalul. Amúgy, szerintem meg, oksa, legyen kívül, lógjon ki ennyire, de amikor már nem lesz mit főzni, tél lesz, akkor vágok le belőle, úgy, hogy a menet ne romoljon el, se kívül, se belül. 

Túl hosszú, így egyenlőre nem lesz olyan szép, csak hasznos.

Most nem kockáztatok a vágással, mert pénteken főzök vele, körtét, meg törkölyt is, a boltban meg csak ez a kettő darab volt,,,rám várt.  Kijön velem a rézműves kollégám, aztán felteszi az i-re a pontot, a füleket forrasztja rá, ott helyben az új sisakra.

Magasítás kelleni fog, a hűtőnek,,,elég sok. Valami 40 cm, biztosan, kb...

Állványom nincsen még,,,bútorlapot pakoltam párat, de az sem lesz elég,,,úgyhogy azt találtam ki, hogy C-osztályos Merci kerekeim vannak felnin, 2 db-ot befogok. 20 cm-t emel darabja, a hordó szélességén meg túlnyúlik 2-2 cm-el, szépen meg is állnak egymáson, kipróbáltam. Tégláim is vannak, de nem szép egyenesek, hanem bontottak, nem állna egyenesen, akkor ez még mindig jobb, szvsz.

Csak nehogy defektet kapjak főzés közben...:-)))) De amúgy a lemezfelni akkor is megtartaná a hordót. Aztán utána felteszem a felesleges alkatrészeket az adok-veszekre. A régi sisakot ma sokat csiszolgattam, kap még a (szerintem) kritikusabb-vékonyabb helyeken extra cinezést, hogy az is használható legyen, ne legyen vele gond.

Előzmény: Green Corner (143413)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143413

Gondolom nem a réz volt a drága.:) Nem akarok beleszólni, de amennyiben van belsőmenet a réz átfolyónak a másik végén, akkor a csapot odaraknám.Nem lógna ki, nem volna útban annyira.

Mikor lesz a főpróba?

Előzmény: Törölt nick (143412)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143412

Ilyet sikerült szerezni, a helyi vízszerelvény boltban. 3200 volt a kettő, kicsit drága, de nem szeretnék a főzőn spórolni. Fél colos csap, a rézszerelvény neve hordó átfolyó, vagy hordó átmenő.

Jó lesz ez, szépen alakul minden. :)

Előzmény: Green Corner (143318)
Ricardo13 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143411

Szia marko07!

Most ősszel vásároltam egy DES 80-as, keverős készüléket és teljesen meg vagyok elégedve vele. Nagyon szeretem a háromszáz literes hűtőjét, egy nap kettőt is tudok vele főzni és még a feléig se melegszik fel. ;)

Előzmény: marko07 (143084)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143410

Szerintem vagyunk páran itt akik, a haverok-barátok nyaggatására néha-néha kifőzzük a cefréjüket. Nekem is a hétvégén áthozta a cimbi a szilváját, tegnap lett is volna időm főzni, megnéztem fehér kis kukacok mászkáltak benne, (gondolom muslica) fogtam és kiöntöttem a kertbe, mivel gondoltam, hogy erősen alkoholos közegben nem éreznék jól magukat ezek a kis élőlények, tehát "ereje" már nem volt az anyagnak. Szóval hiába szórod tele szódabikarbónával, ha alkohol nincsen benne.. Mondjuk ezt neked kell eldönteni, hogy mi az ami belefér, de én 2-3 liter pálinkáért szívességből nem pocsékolom el két délutánomat, vagy egy napomat.

Előzmény: lesliegold (143408)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 143409

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (143374)
lesliegold Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143408

Köszi. Már döntöttem. Nem az enyém, megkértek, hát kifőzöm. Találtam egy 4-5 éves hszt innen, 35-40Lhez tett a kolléga egy zacskó szódabikarbónát, 10 perc keverés és indult a főzés, és jó lett. Előtte azért a kóstolási ötleted alkalmazni fogom, hogy kell e az a zacskó egyáltalán.

Előzmény: Pálinkás Alex (143407)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143407

Mi a cél?

Főzd le, tegyél bele aszalt szilvát, tavaszi munkálatoknál tökéletes erőnlétnövelő lesz.

Mekkora a főződ? Mert ha kicsi, akkor már az első főzetkor tudod, hogy jól döntöttél-e vagy sem!

Ha meg 100L-es, akkor egy főzés és kész! (na meg egy finomítás)

A cefre savas. Ezért minden cefre pezseg elméletileg, ha szóbabikarbónát teszel bele. Azt hogy 100L-be mennyit kellene tenni.... hogy semleges legyen a cerfe... hát, amíg pezseg.

De inkább az a kérdés, hogy ecetes-e vagy sem.

Na már most!

Végy egy butykos üveget!

Szűrj le némi lét szép tisztára és öntsd bele!

Aztán csak úgy spontán kóstoltasd meg másokkal, és Te is igyá' finom nedűböl!

Majd mikor jön a kérdés, hogy mi ez? annyit mondj! Finom szilva bor!

Ha iható, akkor jó, ha nem akkor is jó. Legalább tudjuk.

Teteje gondolom már fekete. Lehetőleg középről, lentről vegyél kóstolási mintát.

Ha te sem innál belőle, akkor is főzd le! Szódabikarbónával, vagy anélkül, de ha van benne alkohol, mert ízre érzed, akkor azt meg lehet menteni.

A főződet jól kipucolja!Nevezzük őszi-téli főzőelpakolás előtti karbantartásnak.
Tehát arra azért kell számítani, hogy nem ez lesz az év pálinkája.
Egyébként is mit csinálnál novemberben, mint hogy tavalyi cefrét főzzél le!

Majd sok sok év múlva, mikor sztorikat mesélsz és véletlenül elmondod, hogy 100 liter szilva cefrét csak azért borítottál a ganéra, mert nem volt merszed lefőzni, s a kihozatal-munkaidő-alkoholhalfon gondolkodtál, akkor milyen véleménnyel leszel magadról?
Na látod! 
Remélem meggyőztelek, de a döntés a te kezedben van! Főzni, vagy nem főzni! Az itt a kérdés!

Előzmény: lesliegold (143392)
kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143406

Ha mindenáron leakarod főzni(amit én nem tennék) készülj fel arra hogy keveset fog adni, az sem lesz finom, és súrolhatod a főződ belső réz felületeit a rézgálictól.(tapasztalatból tudom!:)))

kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143405

Ha nem is szoktál főzőcskézni otthon, most vegyél elő egy üveg ételecetet a spájzból, illata íze ugyan az.

Előzmény: lesliegold (143403)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143404

A penetráns ecetszagról. 

Előzmény: lesliegold (143403)
lesliegold Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143403

Ok. Hogy ismerem fel?

Előzmény: norris53 (143399)
kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143402

Na ha ezek után jön a kóstolás és nem fog ízleni, hát ott süllyedek el:)

Előzmény: norris53 (143401)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143401

Előzmény: kupeci (143400)
kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143400

Tromfolok!: Otelló!:)

Előzmény: norris53 (143398)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143399

A cefrék kivétel nélkűl savasak - a kérdés csupán az milyen sav ? 

Ha gyümölcs savak semmi gond vele söt ..... ám ha ecetsav akkor szerintem jól keverd őssze vessél rá keresztet és őnts ki !

Abból már jó pálinka nem lesz legfeljebb még iható kategoria !!!

norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143398

Kis modosítással de magon érlelt néró törköly pálinka sem lett utolsó :-)

Előzmény: kupeci (143395)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143397

Jó is az irsai csak sok legyen !

Akkor is ha csak tőrkőly jut a szegényembernek :-)

Előzmény: endrepp (143394)
kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143396

"a tetejére ráfújtam és jött vissza az alkahol,"......érdekes, de nem tenném.

kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143395

Amikor megpróbáltam, csak az vezérelt hogy csináljak valami olyan finom és élvezhető pálinkát amivel még nem próbálkozott senki. Egyébként az Írsaiban meg van minden mai kell ( ágyazás nélkül is)

Előzmény: endrepp (143394)
endrepp Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143394

Nincs indíték nálam, hogy az irsaiba gyümölcs kerüljön. :)

Előzmény: kupeci (143391)
kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143393

Körte se kutya, de a daráló!:)

Előzmény: norris53 (143378)
lesliegold Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143392

Sziasztok,

Ki kéne főznöm 100L tavalyi szilvát. Alkohol van benne, a tetejére ráfújtam és jött vissza az alkahol, de kivettem 2 dl-t és beletettem egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Pezsgett ám rendesen hallható módon. Meghallgatnám a tanácsaitokat, illetve hogyan hatna az alszeszre, majd a tisztázott termékre, ha előtte nem javítanék? (Ha megoldás az lesz, hogy szódabikarbóna, akkor hogy határozom meg a mennyiségét?) Köszi!

kupeci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143391

A szőlőmaghoz képest a "gyümölcsíz" kisebb kockázat, de annyival haloványabb is:)

Előzmény: endrepp (143376)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143390

Látványelem, ott van, ahol jól mutat. :)

Előzmény: pacsepa (143388)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143389

Ez a hosszabb fajta mérő, direkt ezt rakattam bele, nem azt a pici végűt, kb. 7-8 cm-es, belóg a gőztérbe, elég szépen. Amúgy, ez nélkül a mérő nélkül meglennék, a másikon sem volt, de azért jól néz ki. 

Az olajhőmérőt szoktam figyelni, a dupla falban, az az ami kell, de valami információt talán ez is szolgáltat majd.

Előzmény: pacsepa (143388)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143388

Csak okoskodás a részemről, de nem adna több információt a hőmérő, ha a sisak tetejére tennéd?

Előzmény: Törölt nick (143387)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143387

Már majdnem kész az új sisak, hűtőcső, elég szépek lettek. :

norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143386

:-)))))

Előzmény: endrepp (143384)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143385

Látszatra egyformák de izre nagyon más :-)

Előzmény: Green Corner (143383)
endrepp Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143384

Hajnalban menj, akkor mélyen alszik! :)

Előzmény: Green Corner (143383)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143383

Jó benéztem, de akkor is elmennék érte!:)

Előzmény: norris53 (143382)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143382

Saját termés :-)

Hardenpont !

Előzmény: Green Corner (143379)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143381

Ami szép, az szép. Viszont ez gyönyörű! :-) 

KGPista Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143380

Köszi szépen!!!!! Ezt kerestem. :)

Előzmény: Figyelget (143373)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143379

Itt van nálunk a Kieffer körte hazája, de ezért képes volnék elmenni 120km-t is. Saját, vagy vetted?

norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143378

Sziasztok !

Pálinkás szép vasárnapot !

Egy kis "szakmázás" :-)

Yjog Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143377

Azt megtartom B tervnek, köszi. Inkább még valami gyümölcsízt képzelnék el pluszba.

Előzmény: endrepp (143376)
endrepp Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143376

Téma volt az utóbbi időben a szőlőmag, mint ágyazási lehetőség a szőlőpálinkához.

Előzmény: Yjog (143375)
Yjog Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143375

Sziasztok!

Valaki próbált már szőlő pálinkát ágyazni? Sajnos az istenért sem találok olyan fehér mazsolát, ami nem lenne olajos. Próbálkozott valaki esetleg más gyümölcs ágyával? Irsairól van szó az esetemben, illatra nagyon mézes-virágos, és arra gondoltam, szívesen próbálkoznék pár literrel, hátha...

sogi01 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143374

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143357)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143373
Előzmény: KGPista (143372)
KGPista Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143372

Sziasztok! 

Régebben kérdeztem / írtam. 

A kérdésem a sütőtökről fog szólni. Tudom! Írjak a keresőbe. Próbáltam. Amit tavaly itt találtam útmutatót nem lelem. Direkt beírtam, de a konkrét hozzászólást nem találom.  Legalábbis a régit nem találom.  Valaki anno leírta mikéntjét. Ezt a leírást nem találom. Most kínálnak 130 Ft körül sütőtököt. Én k.... sokallom. Nem ennyi szokott lenni az ára....  De ez egy külön kérdéskör. ..  Ettől függetlenül szeretnék intézni egy keveset... Szóval: Aki tudna nekem mondani egy olyan cefrézési receptet ami a tapasztalatán nyugszik  meg(ő)rülnék neki.... :) Kedves tapasztalt kollégák! Várom kimerítő válaszotokat! Jó éjt!

Green Corner Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143371

Közben utána nyomoztam a hordó előéletének. Eperfából készült, biztos nem barikolt, állandó csapon volt a kamrában, ebből árulták a pálinkát. Mikor kezdett kifogyni, a pincében levő nagy hordóból után töltötték. Most eladó hagyaték lett belőle. El kellene menni megnézni, megalkudni, 20-25l almát rászánnék, azzal kb. félig lenne.

Előzmény: cloaked (143369)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143370

Természetesen nincs! :-)

Előzmény: mili70 (143367)
cloaked Creative Commons License 2017.11.04 0 2 143369

Ilyen sokat használt hordótól szerintem sem igazán kell félni (főleg, ha akós méret, nem holmi 5 literes díszhordó), csak rendszeresen kóstolgatni kell, mert a szelektív párolgás (is) megeheti lasanként a fajtajelleget, ha az a pálinka nem igazán alkalmas érlelésre.

Ami viszont a hordós pálinka jellegét illeti, nem tudom, hogy a szóban forgó hordó összesen hány évet volt töltött állapotban, de szerintem nem nagyon számíthatsz olyan fajta hordós jellegre, mint ami az aranyszínű szilvapárlatoknak van. Pl. a Szicsek ószilvája is 3 évnél többet tölt (minden bizonnyal nem valami friss) hordókban, és szinte semmi olyan nincs az ízében, ami utalna az érlelésre (mondjuk a színe is egész minimális). A sima szilvájukkal összehasonlítva érezni, hogy kerekebb, és hogy kicsit lefaragta a pálinka éles, lakkos oldalát (bár nem eléggé), meg talán van egy kis plusz szárazság, de ennyi. Ami igazán jó érlelt szilvákkal találkoztam (pl. Jelínek, Zufánek), azok nem túl régi, és érdemben megpörkölt hordókban érhettek. Az „aktív” hordó nemcsak ahhoz szükséges, hogy „fás” ízeket kapjon a párlat (maga a fás íz amúgy is csak egy vékony máz szokott lenni az ízben), hanem ahhoz is, hogy katalizálni tudja az olyan érési folyamatokat, amik a párlat bizonyos kongenereit finomabb aromákká alakítják.

Előzmény: Green Corner (143339)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143368

Vendéggel is meg lehet itatni. ;)

Előzmény: mili70 (143367)
mili70 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143367

" ha magadnak szánod "

Miért, van még más lehetőség? :)

Előzmény: pacsepa (143366)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143366

A szellőztetéshez idő kell. Nem elég átcsorgatni.

Ha van jókora üveg demizsonod, akkor az is megoldás, hogy félig töltöd. Időnként szellőzteted...

Idő kell neki és levegővel érintkező felület.

Saját tapasztal, hogy a pálinkám akkor volt a legaromásabb és legfinomabb, amikor a literes üvegben a maradék 1,5-2 dl állt ledugózva vagy két hónapig. Pedig volt pihentetve, de teli 5 literes üvegekben...

Nem hittem el, milyen csúcs lett a kajszipálinka! Azóta nem töltöm teli az üveget, ha magamnak szánom! :-)

Előzmény: Fo Goj (143365)
Fo Goj Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143365

Ez mit jelent? Elég ha hetente egyszer pár percre kihúzom a dugót az üvegekből? Vagy esetleg csorgatva kellene átszellőztetni?

Előzmény: kopasz szuzukis (143349)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143364

A madár berkenyéről a "sógorokat" kellene megkérdezni, mert ott nagy divat a belőle készült párlat...pedig állítólag nem csak pálesznek jó...olvastam régebben egy cikket, az írója szerint minden kertben kellene egy ilyen fa...a bogyóinak kiváló élettani hatásai vannak, csak nálunk kevésbé ismerik...

Előzmény: 1zsakkrumpli (143362)
barkócza Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143363

Vannak a berkenye pálinkák, meg a "futottak még" pálinkák. :-) A cefrézésben nincs semmi különös, pektinbontó erősen ajánlott.

Előzmény: 1zsakkrumpli (143362)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143362

Madárberkenyéről van valakinek tapasztalata?

Milyen a pálinka belőle?

Cefrézéséről mit kell tudni?

Érdemes vele foglalkozni?

PH?

stb...

rézműves1 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143361

Azzal a két ráforrasztott lemezcsíkkal egyrészt a meneteket is rögzítheted, meg a hordó peremén áthajlítva, nagyon egyszerű, de erős az egész spirál pozicionálása is, avval az egy rövid lemezcsavarral.

A lemezek egy kicsit még a hűtőfelületet is növelik, így jobb a hatásfoka...

......persze hatásfokot így is lehet növelni egy átfolyósnál...ez nagyon bevált...

Előzmény: Törölt nick (143359)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143360

Nekem a 300l-es hűtőben 5.5-6m 5 menetes 28-as spirál van, a hordó 3/4-es magasságáig (ritkára) tekerve. A cefre főzésnél egyszer le kell cserélni a felső 80-100l vizet, tisztázáskor, tele üst esetén kétszer is.

Előzmény: Törölt nick (143358)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143359

Köszi szépen a képeket, nem ezt láttam, hanem egy zöld hordót, amiből 3 ilyen toldat, rajta a gyors csatis cső,,,de nem tudom hogyan oldotta meg a nyitást. Mindegy Green Cornier megmutatta, hogyan lehet műanyag csappal megoldani, illetve, hogy milyen is kell rá. 

Ezek a képek most nagyon jól jöttek, továbbítom is, az én rézművesemnek. A hűtőspirál középen történő rögzítése itt az okosság. Ő is középen akarta tartani, azt mondta, nem jó, ha a széléhez fogatjuk hozzá, mert akkor megint csak nem lesz jó a hűtés, meg valami törés is lenne benne, arra viszont nem nagyon volt tuti bevált tippje, hogy hogyan lehet szépen és főleg erősen rögzíteni ott középen. 2 lécet mondott, az elsőre sem tűnt nekem szimpinek. Így kell ezt megcsinálni.

Előzmény: rézműves1 (143345)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143358

Pedig jól vannak. A kajsziknak még szerdán is zöld lombjai voltak, pedig volt már hajnali fagy. Nem direkt a fa tövére, vagy a feltételezett főbb gyökérzetre irányul a melegvíz, hanem kicsit előrébb, az udvar pedig végig lejt. Mire a fák megkapják, már nem lesz olyan meleg az.

Ez a régi hűtőm kb. 10-12 liter alszeszt bírt ki, aztán csere, 80-100 liter víz. 

Állítólag, ez hiba. Az enyémben 3 méter 22-es rézcső van, pb-palack köré volt tekerve, és nagy a menet emelkedés, jól szét van húzva. Haverét egy rézműves készítette, abban 5 méter 22-es cső van, pb-palack köré tekerve szintén, de sűrű menetes. Az övé nem melegszik ennyire. 2 főzés után is csak a felső 20-25 cm a forró, alatta hideg van. (Mi van?-mondom,,nem akartam elhinni)

Havernak 60 literes a főzője, és 120 literes a hűtője.  

A rézműves ismerős azt mondja, hogy hosszabb cső kell és a lényeg, hogy sűrű legyen a menet, mert úgy tud hűteni. Meglátjuk, valóban sokkal többet fog -e bírni, vagy csak ugyanolyan lesz, mint eddig.

Előzmény: öreg_néne_b (143335)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143357

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143308)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143356

Szerintem a megoldást már eldöntötted, kuka. Csak megerősítést kértél.

Előzmény: pcsaba76 (143347)
kardosur Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143355

Ecetágy is lehetett . Egy ekkora példány nagy érték, de nem a  bor és pálinkakészítésnél.

Előzmény: vick_1899 (143353)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143354

Egészítsd ki azzal hogy ez egy éves cefre volt. 

Előzmény: vick_1899 (143353)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143353

Egy barátomnak sikerült egyszer gondos odafigyeléssel kihozni a cefréjéből, hogy a tetején egy 3-4cm vastag hártya lett amit egybe le lehetett venni róla, olyan volt mint egy marhagyomor :D pálinka nem lett belőle :)

Előzmény: öreg_néne_b (143351)
Jolida Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143352

"Valami önálló létforma alakult ki benne"

Láttad a "The Thing" című filmet? :-)

Előzmény: öreg_néne_b (143351)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143351

Mitől nyálkásodott be a sárgabarack cefre?

Például attól, hogy nem főzted ki időben. Meg gondolom, nem is savaztad. Valami önálló létforma alakult ki benne, ha nem büdös, megpróbálhatod külön kifőzni, de semmiképpen se keverd a többivel.

Előzmény: pcsaba76 (143347)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.03 -1 0 143350

Ne lenne az a sok muslica, levegőztetném éjjel nappal :D

Előzmény: kopasz szuzukis (143349)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143349

Merjed.

Gondoljatok bele: a nagy viszkigyártók is fahordóban érlelik a matériát. 8-13 évig. Ezalatt 20-30% a veszteség, ami a dongákon keresztül elpárolog. Helyette mi kerül a hordóba? Hát levegő. És nem töltögetik utána, hanem úgy hagyják a lefejtésig. Kell az oxigén az éréshez.

Más: tapasztaltam, hogy a rendszeresen levegőztetett pálinka teltebb, kerekebb aromájú lesz, mint az, amelyiket légmentesen lezártam.

Előzmény: Green Corner (143338)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143348

Én valami vizes bázisú lakkot ajánlanék. Az oldószeres parkettalakk  nagyon büdös és beivódik. Az lehet, hogy az oldószer a pálinkában átalakul egy év alatt.  

Előzmény: Yete (143331)
pcsaba76 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143347

Sziasztok,

Mitől nyálkásodott be a sárgabarack cefre?

4 hordóból csak egy lett ilyen...

Nem csak a teteje,ha belekavarok totâl nyálkás az egész.

Ez kuka?

Van valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143346

A gond nem a viaszolás, Elég bután nézne ki egy médium pörkölést viaszolni. Az angyalok jussa 4-6% .

A régi 50 - es nem volt viaszolva.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140598391&t=9007484  

A 25-ös eperfa enyhén pörkölt  enyhén viaszolt.

Előzmény: Tejesemanus (143330)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.03 0 1 143345

..."Valahol a fórumon nagyon régen, láttam olyan megoldást, hogy a hordón gyors csatlakozók voltak, ez nekem szimpatikus megoldás volna"...

...lehet, hogy ilyet láttál?.....ilyen 1/2"-os túlfolyót rakok az 50-es hűtőhordóra ésha itt már látod, hogy meleg a víz,akkor ezt a szintén 1/2"-os kerti csapot kicsit megnyitva, 10-15-lityit le lehet "tolni" a felső forró rétegből...ez a kerticsap ugyan gyárilag tömlővéges, de simán  rá lehet tenni a Gardena gyorscsatit is...

Előzmény: Törölt nick (143317)
DrJackson Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143344

DES 100-al főzök, eddig 1 óra volt a felfűtési idő és kb. 4-5 óra a főzés, 5 liter alszesz kb. 45 perc alatt jött le. Tavaly ugyanabból a szilvából főztünk a kollégámmal, ugyanúgy cefrézve, neki házilag barkácsolt főzője van, nem olyan a kupolája, mint nekem, neki sokkal kisebb a réz felület, így a deflegmáció is. Az ő pálinkája sokkal illatosabb, ízesebb volt. Idén minden alkalommal, amikor cefrét főztem takartam a kupolát jó vastagon, a főzésidőn nem változtattam. Pár napja olvastam valahol, hogy valaki a DES 100-al a főzést lezavarja a felfűtési szakasszal együtt 4 óra alatt. A muskotályos szőlő főzésénél kipróbáltam, fűtöttem alá, mint állat, folyamatosan "dobogó" hangot adott a hűtő, így 5 liter alszesz 35 perc alatt jött le, a kupola most is takarva. A finomítás megvolt takarás nélkül, még nincs bekeverve, kíváncsi leszek a tavalyival összehasonlítva. Nekem anno a nagyszüleim azt tanították, hogy a főzést nem szabad siettetni, csak komótosan, lassan csordogálósan, lehet eddig rosszul csináltam? 

Előzmény: snapszmester (143299)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143343

Tudom. Szeditek a csiperkét.:)

Előzmény: öreg_néne_b (143342)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143342

Hát, ma már meglátogattuk néhányszor a pincét... ;)

Előzmény: Green Corner (143341)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143341

Te megiszod a pálinkádat, én meg gyűjtögetem.:)

Előzmény: öreg_néne_b (143340)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143340

Akkor próbáld ki, egy régóta használt hordó biztosan nem rontja el a pálinkát. Egy-két liter biztosan elvész közben és már a faanyag is kidolgozta magát, de rossz biztosan nem lesz.

Én, ha az összes pálinkámat összeönteném, talán meg tudnék vele tölteni egy ilyen hordót. De nincsenek ilyen terveim. :)

Előzmény: Green Corner (143339)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143339

Tudom én is, de esz a fene a hordós érlelt pálinkáért, amit biztos elcsesznék.:(

Előzmény: öreg_néne_b (143337)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143338

nem merem

Előzmény: Green Corner (143336)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143337

Meg nem romlik a pálinka darabban sem, de biztosan nem ugyanolyan, mint teletöltve. Alapvetően a hordó nem a mi pályánk.

Előzmény: Green Corner (143336)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143336

Éppen a héten ajánlottak két darab egy akós használt pálinkás hordót, az egyikben 20-25 éve csak szilva volt a másikban alma. Nem mertem semmit mondani rá, mert nem tudom darabban lehet-e pálinkát tartani benne, tele tölteni meg merem.

Előzmény: öreg_néne_b (143334)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143335

valamelyik fa sor kapja a vizet

Az ilyen rendszerű hűtőkben csak akkor cserélnek vizet, ha indítani akarják a következő főzést, és nincs idő megvárni, hogy kihűljön. A forró víz viszont nem barátja a fának...

Előzmény: Törölt nick (143320)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143334

A hordócskát tartsd meg dísznek, a pálinkát meg tartsd üvegben. Ha fás ízzel szeretnéd érlelni, arra ott a fachips. 
A hordó egy akónál kezdődik.

endrepp Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143333

Ezt gondolnám és is, hogy viaszosból nem, egy cseh oldalon viszont azt olvastam, hogy a sligovicát viaszos hordókban tárolják, ezek szerint van, aki igen. :)

hucsikoi Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143332

Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.

Yete Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143331

Beszéltem apóssal rákérdeztem!

Azt mondta, hogy a viaszos pálinkából Ő nem inna!

Kívülről lakkozni kell ezeket az érlelő hordókat, először nitrós lakkal, ami hamar szárad és nem ivódik be mélyen a dongába, majd utána parketta lakkal újabb két rétegben!

Ha nyári vágású volt a faanyag, akkor nyitottak a pórusok és olyankor sokkal gyorsabban illan el a pálinka!

Minél fiatalabb a hordó, annál kevesebb ideig kell benne érlelni a pálinkát, és ahogy öregszik, az érlelési idő úgy növekszik!

A kész pálinkát üvegbe kell tölteni, és onnan fogyasztani! :-)

A külső védelmet tárolási helytől, és igénybe vételtől függően 3-4 évente célszerű újra megcsinálni, mivel mozog, szárad, dagad a fa, így mozog és ezáltal a lakk is repedezik!

Hát ennyire emlékszem, de szerintem a lényeg megmaradt!

Előzmény: hucsikoi (143316)
Tejesemanus Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143330

Köszönöm a válaszod. Attól tartok, hogy az a gond, hogy belülről nincs kezelve és azért "tűnt" el a pálinkám. Megpróbálok keresni itt a környéken egy szakembert, aki esetleg tud segíteni. Sajnos én nagyon nem értek hozzá és nem tudom mivel és hogyan orvosolható a gondom.

Előzmény: Törölt nick (143323)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.11.03 0 1 143329

Egy ilyen szerelvénnyel BÁRMILYEN locsolótömlőre rá tudod applikálni:

Ez éppen 1 colos, de van 3/4-es is, és van szűkítőelem is. Műanyagból is.

kgaborovics Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143328

Gyógyszerészként anno sok üvegről kellett leszednünk a cimkéket, azok sima "átázós" papírok voltak. Az sima ügy, mosogatóban pár órás áztatás és a papír szépen lejött. Még könnyebben a régi enyves alapú etikettek jöttek le, amiket még úgy kellett anno "rányalni", mint a bélyegeket. Mondjuk azok meg maguktól is leestek! :) Aztán a mostani szintetikus ragasztók és kezelt papírok anyaga határozza meg, mivel tudjuk legkevesebb erőfeszítéssel eltávolítani. Úgyhogy mindenható módszer nincs, ki kell próbálni az adott címkére valót. Most a legtöbb ragasztó benzinben oldódik, mi is sebbenzinnel szoktuk a papírt átáztatni, aztán szépen egyben lehúzni. (Erre analóg módon láttam a jól bevált WD 40 spray-vel is működik) Vagy egy gőztisztító sugara is lekapja...ott a gőzös felpuhítás és a magas nyomás vakaró ereje kombinálódik és a "fényes" viaszolt papírokon is működik. A gyári PVC alapú műanyag etiketteket érdemes melegíteni (infralámpa, hőlégfúvó, hajszárító) óvatosan, nehogy moegolvadjon, és a sarkánál óvatosan felfeszegetni és egy teljesen hátrafele feszítve lehúzni a címkét. A ragasztómaradvány meg lejön már könnyen (benzin, aceton, WD 40, dörzsi, fémgyapot). Jó kísérletezést! 

Előzmény: raczno (143312)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143327

:-D 

Előzmény: gabor0036 (143314)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143326

:)) Még nem. Egyszer viszont beleesett egy 60-as műanyaghordóba, amibe úgy 40 liter pálinkát hígítottam. Akkor aggódtam én is a maghőmérőért, de semmi baja nem lett. 

Előzmény: Green Corner (143325)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143325

"Az egész hordó meg ráér lefolyni, az ember csinál addig mást."

Még nem ejtettél bele maghőmérőt, közvetlenül a megindulás előtt!:((

Előzmény: Törölt nick (143324)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143324

Szuper, ez lesz az! Az nem baj, ha lassan ürül le, simán szoktam menet közben is vizet cserélni, a fél colos locsolón le szokott folyni úgy saccra kb. 6-8 perc alatt a 80-100 liter, alul úgyis hideg a víz. 

Az egész hordó meg ráér lefolyni, az ember csinál addig mást.

Előzmény: Green Corner (143322)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143323

Nem két  napig kell dagasztani hanem két hétig. És akkor van bedagasztva mikor már több napon keresztül megáll benne a víz. Ha nagyon folyik akkor egy vödör vízbe beleteszed. Az első beavatáskor nehogy a legjobb pálinkádat tedd bele!  

Előzmény: hucsikoi (143310)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 1 143322

Miután belinkeltem, már láttam én is, hogy nincs csapjuk.:( Amit feltettél azt használom én is, de van 1/2"-os is, utána azt teszel hozzá amit akarsz. Én is a felső 80-100l vizet cserélem csak. A leeresztő csap az vékony nálam is, sokára ürül le a hordó.(300l)

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143321

Tuti be lehet, 3/4-es is van nekik. Hétfőn elmegyek a vizes szerelvényboltba, aztán megérdeklődöm a lehetőségeket. Szvsz. ez lesz a nyerő, köszönöm szépen! 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143320

Valami közdarabbal ezt be lehet szűkíteni, hogy egy 1/2 col locsolócső rámenjen?Valami 30-40 méter locsolócső van elvezetve a hűtőtől, aztán, amikor leeresztés van, akkor valamelyik fa sor kapja a vizet, olyankor kell rácsatlakoztatnom a locsoló tömlőt. (gyors csatlakozóval jó lenne, csak rá pattintani, megnyitni, aztán hadd menjen)  A felső 80 litert szoktam leereszteni, de ilyenkor már bejátszik a teljes leeresztés is, fagyok miatt. Rákerestem 1 col, kb-s, kidobott egy ilyet: 

http://www.ontozeswebaruhaz.hu/3211-manyag-golyoscsap-3-4-bb.html  ,amit te linkeltél, ott nem láttam csaposat. Ez van a tiéden is? 

Előzmény: Green Corner (143318)
zr-7 Creative Commons License 2017.11.03 0 1 143319

Green Corner Creative Commons License 2017.11.03 0 1 143318

Nekem 1"-os KPE csappal (kb-s) van megoldva. A hordón belül 1"-os hollanderrel rögzítve. Csináld nagy átmérővel, gyorsabban megoldható a leeresztés,víz csere. KPE-idomból tudsz venni kisebb átmérőt is. Itt is:http://www.megatherm.hu/kpe-idomok-es-csovek

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143317

Sziasztok! Kis segítség kellene. 200 literes műanyaghordóban lesz az új hűtőm, a kivezetéseket viszont nekem kell megoldanom, beszereznem, csak a dörzsárazás lesz megcsinálva hozzá. Valahol a fórumon nagyon régen, láttam olyan megoldást, hogy a hordón gyors csatlakozók voltak, ez nekem szimpatikus megoldás volna.

2 db leeresztőre lenne szükségem, csappal, amire menne a locsolócsövem, gyors csatlakozóval, ez menne a gyümölcsfáimhoz. +1 betápláló, csappal, szintén kerti gyors csatlakozóról kapná a vizet.

Hol árulnak olyat, amin csap is van? (vagy nem is kell rá csap? )

Láttam olyat, hogy gyors stop-os,,lehet ez kéne, legalábbis jól hangzik, de nem jöttem rá a lényegére, az eladó meg nem tudott válaszolni a kérdésemre. Fogalmam sincs, mit vegyek és hol, mi volna a legjobb. 

Valakinek valami jó tipp, esetleg? 

hucsikoi Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143316

Köszönöm szépen a válaszod, nagyon sokat segítettél.

Nos fogalmam sem volt arról, hogy nem mindegy milyen a hordó. Ezek szerint az én hordóm is érlelő hordó. Esetleg így utólag van rá lehetőség, hogy valamilyen módszerrel (viaszolás) tároló hordóvá alakítsam, vagy ezt csak készítéskor lehetséges? A viaszolást meg tudom csinálni utólag, vagy inkább ne próbálkozzak vele?

endreppKöszönöm a válaszod.

Előzmény: Yete (143315)
Yete Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143315

Szia!

Nekem is van eperfa hordóm, 5 literes!

Apósom kádár, tőle kaptam!

Az enyém, és feltételezem a Tiéd is érlelő hordó és nem tároló!

Éppen ezért kevés ideig szabad benne hagyni az érlelni kívánt nedűt! Viszont mindig kell, hogy legyen benne, mivel kiszárad, összeszárad és az abroncsok lehullanak! (sajnos jártam így, apósom megdicsért, de helyre hozta a hibám!)

A tároló hordók belseje forró viasszal van kiöntve és átmozgatva, így a viasz kitölti a dongák illesztését, a fa pórusait, így nincs nagy mértékű párolgás!

A fentiekre Nekem após azt mondta, hogy a hordó megissza a pálinkát! Igaza is van! :-)

A kádár jó tanácsokat adott, az első "üzembe helyezésről" csak a többit felejtette el elmondani!

Remélem tudtam kicsit segíteni!

Ha konkrétabb kérdésed lenne, akkor apósomtól rá tudok kérdezni, ha szükséges!

Üdv!

gabor0036 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143314

Nem én ittam meg, gyüjtötték étteremben. ;)

Előzmény: Figyelget (143309)
endrepp Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143313

2literes hordó dísznek jó, másra nemigen, a térfogatához képest arányosan olyan nagy a felülete, hogy pár nap, 1hét (?) amit benne tudod hagyni íz szempontból, veszteség tekintetében pedig az van, amit tapasztaltál. Belső viaszolás segítene rajta. Nincs személyes tapasztalatom, a szakirodalom, hozzáértők álláspontja ez.

raczno Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143312

Én hőlégbefúvóval próbáltam, de ez a címke marha makacs...

Köszi Mindenkinek a hozzá szólásokat...

Előzmény: barkócza (143311)
barkócza Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143311

Még egy dolog a címkeeltávolítással kapcsolatban. A legtöbb címkét melegítés után (pl. hajszárító) simán le lehet húzni. Persze, csak óvatosan, törtem már el üveget így.

Előzmény: raczno (143275)
hucsikoi Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143310

Jó reggelt kívánok mindenkinek!

Amiben a segítségeteket kérem, az konkrétan nem pálinkafőzés, de szorosan kapcsolódik hozzá. Pálinka tárolásról lenne kérdésem és remélem tudtok segíteni. A nyáron vásároltam két db 2 literes fahordót. Az egyiket megtartottam, a másikat pedig a barátomnak adtam. Mielőtt pálinkát töltöttünk bele, a készítő utasítását követve épp, hogy langyos vízzel öblítettük és két napig hideg vízzel dagasztottuk. Ezek után feltöltöttük pálinkával és vártunk. A minap ránéztem a hordóra és legnagyobb meglepetésemre, a hordó üres volt. Megkérdeztem a barátomat is, hogy nála mi a helyzet? Az eredmény nála is ugyanaz. Valaki esetleg tud segíteni, hogy a hordót hogyan és mivel kell kezelni mielőtt pálinkát töltök bele?

A válaszokat előre is köszönöm.

Figyelget Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143309

Az már szép mennyiség! :) Én csak pár üveggel szórakozok, ezek szerint eddig szerencsém volt. :)

Előzmény: gabor0036 (143304)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 143308

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143265)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143307

Csillaggarázsban volt van, eddig még nem fordult át. Vastag homogén a bunda. A hordó tető le van súlyozva.

Előzmény: endrepp (143274)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143306

Napoca, Clapp kedveltje.

Előzmény: Dav32g (143295)
barkócza Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143305

Sebbenzin. Érdekes módon csak az jó. Se az aromás, se az észter, se az aceton.

gabor0036 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143304

Van olyan címke mint pl a 0.35 Zsindelyes amiből van nekem kb 200db, na azt akár acetonban is áztathatod akkor sem jön fel a címke. Először egy hétig áztattam, de mintha semmi sem lett volna. :) Aztán valaki ajánlotta a nagynyomású mosót, és az leszedte. Persze a ragasztó nyomait már hozta szépen az aceton, de a címke is valami fólia alapú volt. 

Előzmény: Figyelget (143290)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143303

Kiffer még nem volt,de itt úgy emlékszem jókat írtak róla...

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/elelmiszer/gyumolcs/korte-akcio-szolnok-megyeben/h_6803022?ref=2220b26b

Előzmény: Dav32g (143301)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143302

2015-ben nyári kálmánt főzettem,az is finom volt.

Előzmény: Dav32g (143301)
Dav32g Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143301

Ezzel a fajtával gondban vagyok, mivel jópár éve próbálkozok vele, de a környéken( felvidék) csak szenved. Tudnál valami másfajtát ajánlani, ami jó párlatot ad?

Előzmény: zsorsz (143296)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143300

Jó! Olvastam én is, de az Agrárszektorban volt.

Előzmény: snapszmester (143299)
snapszmester Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143299

Egy kis olvasnivaló az agrárinfóból.

A vezéraromákban rejlenek azok a lényeges különbségek, amelyek a kisüsti és az úgynevezett tornyos eljárással készülő pálinkákat megkülönböztethetik. E komponenseket ugyanúgy befolyásolhatja az illékonyság, a megfelelő hely és mennyiség, mint a lepárlás körülményei. A legfontosabb tényező azonban a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. Ennek megfelelő beállításával mindkét módszerrel ugyanolyan ízű és illatú pálinkát készíthetünk ugyanabból a cefréből.

Nem egyértelmű a válasz arra a kérdésre, tényleg eltér-e a kisüsti eljárással, vagyis a hagyományos, kétszeres szakaszos lepárlással készült pálinka ízének, illatának intenzitása és karaktere a tornyos, vagy más néven oszlopos rendszerű berendezésén készült pálinkáétól. A két lepárlási módszer lényegi különbségei a vezéraromákban rejlenek, és abban, hogy ezek a gyümölcsfajra jellemző komponensek milyen mennyiségben kerülnek be a pálinkába. Ezeket számtalan tényező befolyásolja – írja a laboratorium.hu.

Kevés komponens volt a cefrében: Ha a cefrében eleve kevés volt egy fontos komponensből, akkor a pálinkába is nehezebb megfelelő koncentrációba bejuttatni ezt a vezéraromát. Ezért van nagy jelentősége a gyümölcs minőségének, érettségi fokának, a cefrézési körülményeknek és a használt technológiai anyagoknak.

Megfelelő illékonyság: Egy bizonyos komponens a cefréből akkor tud a párlatba átkerülni, ha megfelelően illékony. A cefre a lepárlás során folyamatosan csökkenő alkoholtartalmától is függ, hogy mely komponensek kerülnek a lepárlás adott szakaszában a párlatba.

Rossz helyre kerül a komponens: Ha a lepárlás során nem a középpárlatba, hanem az elő- vagy utópárlatba kerül a komponens egy része, kevésbé lesz érezhető a pálinkában a várt vezéraroma illata és íze. 

A lepárlás körülményei: A fűtés intenzitásának mértéke vagy a berendezés fizikai kialakítása más paraméterekkel együtt befolyásolják, hogy a cefréből a gőzfázisba jutó illékony komponensek milyen mértékben kondenzálódnak vissza a folyadék fázisba. Ezt a részleges kondenzációt nevezzük deflegmációnak. 

A fűtés intenzitásának növelésével a deflegmáció mértéke csökkenthető. Ha nagyon erőteljes a deflegmáció, a fontos vezéraromák csak alacsonyabb koncentrációban tudnak a párlatba kerülni, mintha kisebb mértékű deflegmációval történne a főzés. A kisüsti eljárással készült pálinkáknál például - a berendezés fizikai kialakításából adódóan - jellemzően kisebb mértékű deflegmációt alkalmaznak, a lepárlás végén megjelenő vezéraromák általában nagyobb koncentrációban kerülnek a középpárlatba, mint a tornyos eljárással készült pálinkáknál, ahol ugyanazok a vezéraroma-komponensek még alacsonyabb koncentrációban vannak a gőzfázisban.

Azért érezhetők például a kajszibarack pálinkára jellemző lekváros jegyek is általában intenzívebben a kisüsti pálinkáknál, mert azok az alacsony illékonyságú komponensek, amelyekkel összefüggésbe hozható a lekváros karakter, elsősorban a lepárlás végén dúsulnak a párákban. Ugyanakkor a jellemzően erőteljesebb deflegmációt alkalmazó tornyos módszernél kevesebb kerülhet e karakterekből a pálinkákba.

Mitől pálinka a pálinka?A vízen és az etil-alkoholon kívül minden pálinka tartalmaz még másféle alkoholokat, észtereket és további egyéb összetevőket, amelyek a lepárlás során kerülnek a felforralt cefre gőzeiből a párlatba. A komponensek egy része minden pálinkában megtalálható, más komponensek pedig általában egy-egy terméscsoportra, (pl. csonthéjasok, almatermésűek) gyümölcsfajra, vagy akár gyümölcsfajtára is jellemző összetételben és mértékben találhatók meg a pálinkákban. Elsősorban ezeknek az összetevőknek a mennyiségétől és részben az egymáshoz viszonyított arányától függ, hogy például barackpálinkának érezzük-e azt a pálinkát, amit barackból készítettek.

A kisüsti és a tornyos módszerrel is lehet tehát teljesen hasonló ízű és illatú pálinkát készíteni ugyanabból a cefréből. Ennek egyik oka, hogy számos lehetőség van arra, hogy a tornyos módszernél csökkentsük a szokásosan alkalmazott deflegmáció mértékét, ilyen a fűtés intenzitásának növelése, a deflegmátorba bemenő víz hőmérsékletének emelése, vagy mennyiségének csökkentése, valamint ezek kombinációja. Ugyanakkor a kisüsti módszernél is viszonylag rugalmasan változtatható a deflegmáció mértéke, bár itt már nem olyan széles határok között, mint a tornyos módszernél. 

Az is megállapítható tehát, hogy ugyanabból a cefréből egy berendezésen két különböző beállítású főzés két nagyon különböző érzékszervi tulajdonságú pálinkát is eredményezhet. Ugyanakkor két különböző típusú berendezésen is készíthető közel azonos összetételű pálinka, ha a lepárlási paramétereket célszerűen választjuk meg. Az intenzív illatú és ízű, vagyis a vezéraromákat megfelelő koncentrációban tartalmazó pálinkák akkor készíthetők, ha a lepárlás során nem túlságosan erőteljes a deflegmáció mértéke. Ilyenkor ugyanis csak az alkohol kihozatal lesz kiváló, de a pálinkába kevesebb kerül a fontos aroma komponensekből.

zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143298

Akkor viszont bár nem nyári,de most főzettem bosc kobak-ból,ha betud sárgára érni,brutál aromája van.

Előzmény: 1zsakkrumpli (143297)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143297

Idén a Vilmos is elég gyenge ízben, és illatban is.

Előzmény: zsorsz (143296)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143296

vilmos

Előzmény: Dav32g (143295)
Dav32g Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143295

Sziasztok.

Tanácsra lenne szükségem:  nagy szegfűkörtéből( kis muskotálykörte) főztem pálinkát. Az íze erősen muskotalyos enyhe körte ízzel. Eléggé kevés a szeszkihozatala. Tudnátok tanácsolni, hogy mely NYÁRI körtefajtátákbóll  érdemes (beszereznem) hozzákevernem, hogy KARAKTERESEBBÉ tegye vagy kihangsúlyozza a körte ízt?

A válaszokat előre is köszönöm.

kupeci Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143294

Ez az ötlet szakmailag kifogásolható, mert akkor nem lesz mit kóstolgatni!:)

Előzmény: Green Corner (143271)
mili70 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143293

Megtöltöm a palackot vízzel úgy, hogy ne merüljön el, majd rácsavarom a tetejét. A főzéskor belerakom a hűtőbe. Itt szépen úszkál a víz tetején, a főzés közben pedig a forróvíz (egy-egy felrakás alatt)  általában leoldja a címkét...

Előzmény: vick_1899 (143276)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143292

Kromofág?

Előzmény: zsorsz (143291)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143291

A nitro is jó lehet.

Előzmény: Green Corner (143284)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143290

Nekem is aceton a titkos fegyver. Papír leáztat és a ragacs szépen lejön vele. 

beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143289

Már próbáltam.

Nekem jobban kézre áll a kiskés. Olyan hámozó méretű. Bevált.

Előzmény: Jocó0423 (143288)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143288

A kés helyett próbáld ki a pengét (snicer), sokkal hatásosabb hidd el.

Előzmény: beetee (143279)
gabor0036 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143287

Én nagynyomású mosóval szoktam. Pedig csak egy kicsi hobbi karcher. 

beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143286

Ugye, hogy ugye?... ;)

Előzmény: schlumberger (143285)
schlumberger Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143285

Izopropil-alkohol

Előzmény: raczno (143283)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143284

Én tegnap nitro hígítóval szedtem le a topjoyos  üvegről a ragacsot. Vékony ecsettel többször bekentem, majd kis idő múlva ronggyal ledörgöltem. Volt olyan  amit kétszer, háromszor is be kellett kenni.

Előzmény: raczno (143283)
raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143283

Addig én is eljutottam, hogy áztat, és levakar, de a ragacs ami makacs. Remélem, nem a reklám helye, de a méhes mézes szörpös üveggel bajlódók. Hiába spalkizom le, még minden, ragacsos marad.

Már arra gondoltam, hogy írok nekik, hátha tudják a tutit...

raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143282

EP-vel próbáltam, semmi...

Előzmény: zsorsz (143280)
C5__ Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143281

Ugyanezt tapasztaltam szilvánál és baracknál is.

Még 30 foknál is teljesen jó íze volt, semmi utópárlat hatás. (külön gyűjtöttem, gondoltam arra, hogy "feljavítom" egy kis 80 fokossal)

Előzmény: vick_1899 (143272)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143280

Aceton(körömlemosó)?

beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143279

Pedig beszélni magyart...

Késsel a nagyját le lehet faragni áztatás után a papírt.= Áztatás után késsel le lehet faragni róla a papírt.

Lobogó-forró vizet nem próbáltam, de van néhány típusú ragasztó, ami még nyúlósabb és makacsabb lesz meleg víz hatására. És az helyett, hogy lejönne, inkább kenődik.

Előzmény: beetee (143278)
beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143278

Izopropil alkohol. Meg egy kés, és finiselni acélgyapot.

Késsel a nagyját le lehet faragni áztatás után a papírt. Utána alkohollal átitatott vattával szoktam puhítani.

Közben megint csak késsel le-le húzom.

Ragacs-függő, mennyi macera után, de eddig mindegyik megadta magát.

Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143277

Nekem ami idáig bevált az a vizes áztatás után snicerrel szépen levakarom. Így lejön a ragasztó is.

vick_1899 Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143276

Amennyiben instant, és gyors megoldást akarsz úgy nem tudom melyik lehet a nyerő, de nekem a forróvízben való áztatás mindig bejön.. utána kicsit megcsiszolom dörzsivel és kész is. Dobd bele egy vödörbe az üvegeid, nyomj rá forró vízet, és hagyjad ázni pár órára. Minél tovább annál jobb, utána úgy lejön róla mint a lehelet.

raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143275

Nem tudom, hogy hányan vagyunk úgy, hogy ha kapunk egy üveg valamit, és ha kiürült, akkor az üveg jó lenne

pálinkás üveg nem, saját címkével, vagy címke nélkül... Boros, vagy szörpös üvegeket gondolok.

Én sokat küzdök, nem tudom eltávolítani a ragasztót. Próbáltam már lakkbenzint, nitró hígítót, féktisztítót,

a címkét lekaparva, anélkül. Forró vízzel, szódabikarbónás dörzsölés, stb...

Van valakinek ötlete, bevált gyakorlata?

Fáj a szívem kidobni a sok üveget...

endrepp Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143274

Hány C fokon erjedt? Nekem 15C fokon 5hét múlva még böfögött, neked teljesen befejezte? Kotyogózol? Én 12.5l/50% főztem ki spontán erjesztett 1q szilvából, EP/UP nincs benne.

Ezt találtam: 15fok spontán erjesztett must, 10-15mg/l kénnel 5-6nap alatt indul be, 3-4hét alatt lezajlik a java még fél évet hagyják dolgozni, 10% felett sokszor kluyveromyces azonosítanak, mint alkoholtűrő élesztőt, ami befejezi az erjesztést.

Előzmény: Törölt nick (143273)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143273

A szilva ígéretes lessz az idén, aromában ill. kihozatalban.   Augusztus- szeptember saját flóráján erjesztve /adalék mentes/ 1 hónapja magnélkül tovább erjesztett 45 liter cefre ,  adott: 4,2 liter 73%-os kp. és 7 liter 25%-os eup-ot. Megközelítőleg 10,6%-os volt a magnélküli két hónapos csefre.

Előzmény: endrepp (143243)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143272

Sziasztok!

A tegnapi napon finomítottam a birs alszeszem, és 50 alatt 1.5-2 decinként külön gyűjtöttem. Még 35 nél is nagyon kellemes kompót illata volt, semmi savanykás-kesernyés utópárlat íz ami ilyenkor szokott jelentkezni. Nektek is volt már rá precedens, hogy "merészen" akár 30 ig is engedtétek a kifolyó pálinkát finomításnál?

Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143271

Hagyd rajta, ha nem sikerül ráöntöd az alma alszeszre tisztázáskor!

Előzmény: kupeci (143268)
macokk Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143270

Olyat csinált már valaki, hogy alszesz lepárlásnál rézeleje elvétel után (nem bízva tökéletesen az azonnali kóstolásban) inkább elvett pár decivel több előpárlatot majd a végén - bár még alig érezhető az utópárlat illat/íz, azért inkább külön gyűjtötte azt a kb. litert, ami már UP gyanús, és ebből a kettőből összeöntve nyert valami másodosztályú eredményt? (pl. némi levegőztetés után jövőre diópálinkának vagy ilyesmi) 

Bárk_i Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143269

Off.Röszke felé.

Előzmény: schlumberger (143260)
kupeci Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143268

Az íze sem, a színe sem változott,csak az enyém:)A magon mintha kialakult volna egy erdekes viaszos bevonat. Így aztán ezt most itt ünnepélyesen feladom!:)

Előzmény: Green Corner (143267)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143267

Fogadok, hogy lekóstolgattad a páleszt róla!:) Mi a gond vele? Színe, íze?

Előzmény: kupeci (143263)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143266

Érdekes lenne egy olyan kimutatás, amiből kiolvasható lenne a sikerességi ráta. 

Előzmény: endrepp (143261)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143265

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143239)
mili70 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143264

A szállásra ne legyen gondod, nálam elhéderezhetsz  :)

Már csak a pénzt kell kicsöngetned......

Előzmény: Green Corner (143262)
kupeci Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143263

Nekem meg az almamag:)....feladom:)

Előzmény: Green Corner (143262)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143262

Nekem az aggodalmam a 235000 Ft, meg az 5 éjszaka szállás.:(

Előzmény: Bárk_i (143258)
endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143261

Nem szakértő leszel, hanem okleveles bíráló és nem elég a pénzt befizetni, eredményesen el kell végezni a 80 órás képzést, a végén (gondolom) vizsgázni belőle.

schlumberger Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143260

Csak nem a Bem utcai ojjektumban?

obsitos3 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143259

Kevesen használnak lakásban vagy tökéletesen zárt helyen nagyobb teljesítményű zsámolyt,mint egy szokványos konyhai gáztűzhely ősszes égője együtt.A gáz égéstermékének jó része vízpára,ezt mindenképpen ki kell engedni,a helyére ugyanott jön a friss levegő,ez elégséges,nem?

Előzmény: TINTUS (143257)
Bárk_i Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143258

Bele sem olvastam.Azért van némi "aggodalmam".Simán némi apró pénzért,lehet valaki (szakértő)?

Jeletkezem.Bár az ízlelőbimbómért nem akarnék fizetni ,sehány forintot sem.:-)

Szeged meg a 2-ik edvenc városom.Már csak azért is mert ott voltam katona...........:-)

Előzmény: Green Corner (143255)
TINTUS Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143257

Tulajdonképpen egy ablakot és egy ajtót nyitva tartok főzéskor  akkor ez elég is lehet.

Előzmény: rézműves1 (143241)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143256

Ja-ja, még egyszerűbb...:):):)...

Előzmény: endrepp (143254)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143255

https://www.palinkafozes.com/hirek/20171030_palinka-biraloi-kepzes-indul-szegeden

Akik voltak már Szegeden versenyen, azok gondolom megkapták e-mailben. Kicsit húzósnak találom az árát, bár máshol nem tudom mennyiért csinálják.

endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143254

Vagy egy mágnessel is megállapítható.

Előzmény: rézműves1 (143253)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143253

..."nem tudom eldönteni, hogy horganyzott, vagy saválló"...

Ha van otthon egy kis háztartási sósavad, az megmutatja ha belemártod...vízkőoldó is jó lehet...

Előzmény: vick_1899 (143249)
kupeci Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143252

Gondolunk rájuk, mint mindenkire ilyenkor.

Előzmény: Törölt nick (143247)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143251

..."Rézműves építményénél láttam még Honeywell szelepet. Igazából egyiknél sem tiszta, hogy lehet-e állítani folyamatában a teljesítményt, megcsurranás után, ugye már nem kell teljes teljesítmény"...

Nekem egy teljes kazán belsőt sikerült szereznem, amihez ez a Honeywell szelep tartozott...ez egy alap gázszelep, a 220 (vagyis már 230) Volttal nyit-zár, van termoelemes biztonság és persze őrláng is...de ezt állítólag tudja 25-30-évig üzembiztosan...

...én úgy gondoltam, hogy ennyi kell a biztonságomhoz...viszont a teljesítmény szabályozását evvel a 1/2"-os gázos (zöld karos) golyós csappal oldottam meg...

...a SIT NOVA 800-akárhányas (már nem tudom), amit az egyik fórumtárs 100-as üstje alá csináltam, az már ennél modernebb és a ráépített mágnesszeleppel már modulációs üzemmódban is működhetne, de azt csak a kazán elektronikája tudja vezérelni...viszont az alap biztonsági dolgokat az is tudja és neki is ez volt a lényeg...

A teljesítményt itt is a jól bevált gázos golyós csappal lehet szabályozni...a szikráztató itt is külön van még...

...fő a biztonság...

Előzmény: kri87 (143220)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143250

..."Kérdésem lenne, hogy milyen gázszelepet érdemes rátenni? SIT Nova 820-ról esett szó régebben, Találtam egy 825-öst, de a modulációs tekercs miatt nem vagyok benne biztos, hogy jó lenne.  Rézműves építményénél láttam még Honeywell szelepet"...

Annak ellenére, hogy tudom, hogy többen használják a különböző kisebb nagyobb teljesítményű szőnyegégőket PB-vel is meg földgázzal is egyetlen golyóscsappal, azt mondom igazad van, amikor kicsit félsz...

Nem árt a nagyobb biztonság, pedig még a hivatalos főzdékben is (lehetett) látni csapos megoldást...

...2012. február 11.-én fotóztam ez alatt a cefréző üst alatt, ezt a csőégős gázfűtést, amin csak egy árva golyós csap volt...igaz volt őrláng is...és mindezt a régi SZICSEK főzdében, ahol azért nem egy hete használták...

vick_1899 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143249

Sziasztok!

Van itthon egy fém hálóm amiről nem tudom eldönteni, hogy horganyzott, vagy saválló. Ezt aromakosárnak szeretném használni birs finomításához. Amennyiben horganyzott okozhat gondott? van helye horganyzott acélnak a páratérben?

beetee Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143248

RIP

Előzmény: Törölt nick (143247)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 3 143247

vf1

Feribá51

Fityók

:(

Előzmény: Törölt nick (143229)
beetee Creative Commons License 2017.11.01 0 1 143246

Biztos önleolvasztásra gondolsz mélyhűtő esetében?

A no-frost az más... az alatt nem melegszik fel a fagyasztott tér.

Előzmény: macokk (143244)
endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143245

Írnál erről a módszerről!

Előzmény: macokk (143244)
macokk Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143244

' Havonta legalább egyszer szaporítsuk fel nehogy meghaljon nekünk, sok víz lefolyik a Dunán gyümölcsérésig.'

Vagy: Lehet glicerines módszerrel mélyhűtőben tárolni. (Olyanban, ami nem önleolvasztós)

Előzmény: zsorsz (143242)
endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143243

Sztem. nincs vita, akkor van értelme spontán erjesztéssel foglalkozni, ha konkrét célod van vele, kultúrális, világnézeti, minőségi, terroir, kiváncsíság.

Ahhoz, hogy a spontán erjesztés sikeres kimenetelének esélye magas legyen, egészséges, természetes, vegyszermentes termőhelyre van szükség, persze egészséges gyümölcs, stb. paraméterek mellett.

A spontán erjesztés akkor adhat kiemelkedő eredményt, ha sikerül egy olyan termőhelyet találni, ahol a természetes, összetett mikrokultúra, egyedi jelleget és minőséget ad megbízhatóan a terméknek, ez egy másik műfaj, nem érdemes szembe állítani a fajélesztős erjesztéssel, egy sokkal összetettebb folyamat, ráadásul az évjáratosságot kiterjeszti az erjesztésre is.

Idén nekem a szabolcsi vadon termett nemtudom szilva és egy vegyszermentes feketeribizli spontán elég szépet produkált.

Előzmény: zsorsz (143242)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143242

Végre megtaláltam Pecabubus írását,ami nálam eldöntötte a spontán kontra irányított erjesztés vitát a utóbbi javára.Kicsit talán macerás,de jól érzékelteti mennyire esetleges hogy milyen élesztőt fogunk ki.

"Pecabubus  2015.08.26    0 8 114419

A linkelt cikkben csak kérdésben szerepelt spontán erjedés, nem véletlenül, ugyanis épeszű ember nem a véletlenre bízza a borát vagy cefréjét. Vadélesztő olyan mint a vad, vadászni kell sajátot. Sokféle van belőlük, rengeteg jó és rossz tulajdonsággal. Amikor tavasszal a csípős reggeli hideget felváltja a balzsamosan illatos, gyorsan melegedő reggel, két-háromdecis befőttesüveget kétharmadig töltök pasztőrözött 100% szűretlen almalével, a száját pedig - elsősegély-dobozban lelhető - steril gyorskötöző pólyával fedem be, rágumizom hogy ne másszanak bele bogarak, ne essen bele falevél. Az üvegeket természetesen nagyon alaposan kitakarítom és fertőtlenítem StarSan-nal (habképző anionos-savas élelmiszeripari fertőtlenítővel), de ha nincs más a hypo is jó.

Ezeket az élesztővadász üvegcséket különböző gyümölcsfák törzsére erősítem vagy ágaira lógatom, bogyós gyümölcsök bokrai alá teszem, mindig árnyékos helyre, ne melegedjen túl a napsütéstől. Másnap délelőtt beviszem az üvegeket és lecserélem a fedésüket folpackra: később a folpack megemelkedéséből látszani fog hogy mennyire aktív a széndioxid-képződés, ebből megtudjuk mennyire aktív a vadélesztő. Szobahőmérsékleten tartom az üvegeket a vadélesztő-mintáimmal.

Két-három hét múlva azokat a cefréket amik a folpack púposodásával tisztességes CO2 és ezáltal szeszképzést mutattak fel megillatolom, és (steril) kiskanállal megkóstolom. Amelyek kellemes összbenyomást nyújtanak, mellékízektől és zavaró szagoktól mentesek, valamint nincs rajtuk baktériumfertőzésre utaló fátyol, továbbléphetnek a maradékcukor-teszt szakaszba: pár csepp kierjedt cefrét alufólián szenesedésig melegítek alulról (vihargyújtó öngyújtó jó erre, vagy kézi pb-fáklya), közben buzgón szaglászom, érzek és látok-e karamellt. Ha nincs maradékcukor akkor a minta felszaporítható, pasztörizált 100% szűrt almalében amihez élesztőtápot adunk. Rázzuk fel bőszen mielőtt beoltjuk, kell az oxigén az élesztő szaporodásához.

További két-három hét múlva, az erjedés befejeztével szeretett és féltve nevelt dűlőszelektált házi vadélesztőnket lepihentetjük az üveg aljára, egyszerűen betesszük a hűtőbe üvegestől. Ha a cefréje letisztult és az élesztő lesüllyedt, óvatosan leönthető az almabor róla, és forralt-lehűtött vízzel pótolható. Ilyenkor már sztázisban tartjuk az élesztőt, ezért oxigén- és tápanyagmentes vízben tároljuk. Havonta legalább egyszer szaporítsuk fel nehogy meghaljon nekünk, sok víz lefolyik a Dunán gyümölcsérésig.

Nyáron sajnos azért nem jó élesztőt vadászni mert sokkal több a levegőben a tejsavbaktérium, ősszel a monília, az élesztőnket ekkor már csak petricsészében és agaros tápon tudnánk izolálni. Nem minden tejsavbaktérium ellenség, van azok között is ami kellemes (utó)ízt ad, és van ami kellemetlent. Közülük azok a barátaink amik az erjedés ideje alatt észrevétlenek (nem aktív élesztő-konkurensek) és jelenlétük csak a cefre kierjedése után kb. egy héttel látható a cefre felületén megjelenő fátyollal. Nem kell megvárni, legjobb ha akkor főzzük ki a cefrét amikor tükrösre kierjedt, és azért az eléggé nagy boldogság amikor a saját élesztőnkkel tükrösre erjed a gyümölcsünk."

Előzmény: Bárk_i (143238)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143241

Tintuskám! 

Mindjárt egyszerűbb lesz az, ha a régi vastag kivezető csonkra teszel egy szűkítőt és max 70-80-as flexibilis csővel vezeted ki az égésterméket az ablakon...de lehet, hogy már egy 60-as is elég lenne...és akkor nem kell "könyöközni" füstcsövezni, mert az tényleg macerás lenne...

Több helyen is láttam már, hogy gázkazánoknál és pelletkazánoknál is használnak, viszonylag kis átmérőjű flexi csöveket és jól működnek...sőt az új kondenzációs kazánoknál már két vékony flexi cső megy a régi vastag csőben, az egyiken a levegő jön be, a másikon az égéstermék távozik...így nem használja a szoba levegőjét...

Előzmény: TINTUS (143234)
kupeci Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143240

Na!...:) akkor menjünk tovább.Így utólag úgy gondolom hogy azért érzek most élesztő szagot a nyári vagy koraőszi cefrézéssel szemben, mert ez már egy zárt , a kinti hideg miatt keveset szellőztetett helyiségben történik nálam. Így a benti levegőben szinte felhalmozódik az egyébként kint elillanó élesztő szaga.

Előzmény: obsitos3 (143233)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143239

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143210)
Bárk_i Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143238

Élesztőzöm ,fényezem a cefréimet.Eddig fel sem tűnt,hogy lehet ilyen jellegű "szaga".Jövőre biztosan lesz olyan cefrém amibe nem teszek élesztőt,(kisérleti jelleggel).Szilvával volt az idén is,de blendeltem 5 félét,így nem tudok különbséget tenni .

Előzmény: kupeci (143225)
endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143237

Én résnyire nyitom az ajtót, hogy legyen folyamatos légcsere.

zsorsz Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143236

"Kell-e továbbra is használni a kályhacsöveket "....én használnám.Nem elég hogy zárt helységben az oxigént kajolja,a CO2-t is oda termeli.Vagy szellőztetés többször.

endrepp Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143235

Igazad van, elnéztem.

Előzmény: obsitos3 (143232)
TINTUS Creative Commons License 2017.11.01 0 0 143234

Át lett alakítva a főzőm fűtése gázasra   az üst egy üstházban van aminek van füstelvezető kivezetése mert régebben fával használtam. Már gáz égő van alatta . Kell-e továbbra is használni a kályhacsöveket mert elég bonyeszos 3 méter hosszan kanyarokkal kivezetni a műhelyablakon.????  Üzem közben nem éreztem problémát.

obsitos3 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143233

Mégegyszer,hogy tiszta legyen:a birs cefre annak ellenére élesztő szagú,hogy élesztőt nem,csak spontán erjesztésű,forrásban levő almacefrét kapott.

Előzmény: obsitos3 (143232)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143232

Olvasd el mégegyszer,amit írtam:"spontán indított,forrásban levő almával indítottam tegnap."A birset.Hol itt az ellentmondás?

Előzmény: endrepp (143231)
endrepp Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143231

Semmi extra, csak amit írtál, hogy az almával átoltod, az véleményem szerint nem spontán erjesztés, de nehogy kötözködésnek vedd, nincs nagy jelentősége, csak megakadt rajta a szemem. :)

Előzmény: obsitos3 (143230)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143230

Ezzel mit és kinek akartál a tudomására hozni?

Előzmény: endrepp (143228)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.31 0 4 143229

endrepp Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143228

A spontán erjesztetés azt jelenti, hogy a gyümölcsön lévő kultúrát hagyod dolgozni.

Előzmény: obsitos3 (143226)
kupeci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143227

Tettem.plusz még be is gyújtottam hogy ne húzódjon el az erjedés sokáig.

Előzmény: obsitos3 (143226)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143226

Ha tettél hozzá élesztőt,akkor nem csoda.Én most egy adag birscefrét érzek élesztő szagúnak,pedig spontán indított,forrásban levő almával indítottam tegnap.

Előzmény: kupeci (143225)
kupeci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143225

Reményeim szerint almaízű lesz, de most meglepően élesztő szagú. Bízom benne hogy ez csak átmenetileg lesz így:)

Előzmény: Bárk_i (143224)
Bárk_i Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143224

És ettől a pálinka nem lesz alma ízű? Érdekelne a véleményed. 

Előzmény: kupeci (143223)
kupeci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143223

Viszont az almacefrét egy kicsit túl élesztőzhettem, mert igen csak élesztő szagú!

Előzmény: kupeci (143222)
kupeci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143222

2.-nap, és még mindig semmi.

Előzmény: Green Corner (143207)
raczno Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143221

Olyan gázszerelőt nem fogsz találni, aki neked ezt össze rakná,

max elmondja, hogy ő hogyan csinálná, ha ő csinálná...

Ha figyelsz a szavaira, és van egy kis tehetséged, magad is boldogúlni fogsz. Én is félve álltam neki, de működik...😌

Nekem egy egyszerű Karancs csap van, új mágnes szeleppel és

új lángörrel. Van takarék lángom, a szabályzó csavarokkal lehet állítani a lángok nagyságát. Én PB-vel fűtök, és állítható a nyomáscsökkentő is.

Én lemondtam a szikráztatós gyújtóról, inkább egy odatartott gázgyújtó lángjára engedem rá tartalékon a gázt. Így szépen begyullad, és nem bufog az üstházban a gáz...

kri87 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 143220

Sziasztok,

Köszönöm a fotókat az égőkről. Olyan problémám lenne, hogy mivel földgázról üzemeltetném, nem vagyok elég bátor hozzá, hogy csak egy csapot tegyek rá :D Kérdésem lenne, hogy milyen gázszelepet érdemes rátenni? SIT Nova 820-ról esett szó régebben, Találtam egy 825-öst, de a modulációs tekercs miatt nem vagyok benne biztos, hogy jó lenne. Rézműves építményénél láttam még Honeywell szelepet. Igazából egyiknél sem tiszta, hogy lehet-e állítani folyamatában a teljesítményt, megcsurranás után, ugye már nem kell teljes teljesítmény. Gázos szakember hallani sem akar erről. Bár lehet csak nem jó helyen érdeklődtem.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143219

Nézegetem a sisak képeket, aztán kidobta az enyémet is a net. :( Ezek szerint 6 évet ment el nálam, most nézem. 61444 hsz.-ben lehetett először befogva, akkor még agyag tömítéssel, disznóvágós üstben. 12-13 évesen megvettem, 20 évet pihent, aztán 6 év alatt majdnem vége is lett. 44 liter hasznos térfogatról 85-re, úgy 4 éve lehetett vízzárasítva, 2 éve saválló duplafalúban, szilikoncső páracső tömítés, űrtechnika, pillangószelep,,fatüzelés, gáztüzelés, fatüzelés, vissza gáztüzelésre,,egyik hely-másik hely,,,Hmm... Azért ez nálam megélte a fejlesztéseket, nem unatkozott sokat.

Bár az új is olyan jó párlatot adna majd, mint ez,,,talán a hűtőm sem fog huppogni,,,eddig a régi sosem tette. No jó, inkább iszok egyet-kettőt, félek az újtól kicsit, mennyire fog beválni.

Béke poraira. :( Rézmanó látatlanban megmondta, hogy vékony az anyaga,,,igaza lett.

Phúú, de sajnálom, nagyon megszerettem, mindig azt gondoltam, hogy örök lesz és kiszolgál. Amit most csináltatok, annak fogtam, rendesen súlya van, úgy 5-6x nehezebb lesz. Vagy még többször,,,de nehéz. Anyagárban csak a sisak 46 ezer körüli. Csak finomat adjon.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143218

Szuper, ez jó hír legalább. Köszönöm.

Előzmény: Amphenol (143217)
Amphenol Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143217

IGEN !  Szabadon eladható ,  értékesíthető .  Idén módosították a jövedéki törvényt .

Megszűnt az a kitétel miszerint eladáshoz engedélyt kell kérni a NAV-nál  ( üzletszerűhöz maradt ).

Ha eladtad bejelented az önkormányzatnál , hogy eladtad , ha veszel helyette bejelented , hogy vettél .

Se a régi készüléked vevőjét , se semmi adatát nem kell bejelenteni ... ( mellesleg a TESCO -ban , meg egyéb kiskerboltokban sem rögzítik  ) . A saját bejelentett főződ téged véd esetleges zaklatástól ...

Persze mit hoz a jövő ???

Előzmény: Törölt nick (143214)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143216

Köszi, felteszem majd.

Előzmény: öreg_néne_b (143215)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143215
Előzmény: Törölt nick (143214)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143214

Az én kupolám pénteken lyukadt ki, állásában, 7 helyen. Előtte héten még finomítottam, nem volt baja.

Megcineztük, jó lett, de mikor elvittem ma egy helyi rézműveshez, hogy erősítse meg valamiképpen, lebeszélt a további használatáról.  Nagyon elvékonyodott szegény, mindenhol be lehet kicsit nyomni a rézlemezt. A héten készíti nekem az újat, ki kell nyitni a zsebet. Ez jó vastag anyagból lesz, dómja, 28-as páracsöve és új sűrű menetes 22-es hűtője lesz, feláldozom rá a műanyag 200 literes cefrés hordómat, mert a fém hordóm is 3 éves lett és ilyenkor már szeretnek kilyukadni ezek is. 

Pálinka főző alkatrészeket el lehet adni legálisan, mármint meg szabad hirdetni? Marad a régi kúpom, a páracsövem, a régi hűtőm, mi a fenét csináljak vele, meg hátha pár fityinget visszahozna.

Előzmény: kopasz szuzukis (143188)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143213

Értem, köszi. Nekem idén a barackkal volt az, hogy 45 alatt jött egy brutál illatbomba, aztán 40 után a kellemetlen fazékíz.

Előzmény: kopasz szuzukis (143212)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143212

Semmiben nem különbözik az alszesz finomításától. Pontos határértékeket nem lehet felállítani, mert az átverés lenne. Bízz a szaglásodban, ízlelésedben. 

(Jópár sovány, szegényes ízű pálinkám lett volna, ha szigorúan ragaszkodok az "előírt" vágási pontokhoz.)

Előzmény: vick_1899 (143211)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143211

Sziasztok Mesterek!

Eljött az idő, mert meg lett a főzhető mennyiség az előpárlat és utópárlat gyűjtése során. Mivel még nem finomítottam epup-ot így a kérdésem az lenne, hogy mennyivel másabb a finomítási folyamat mint egy sima finomításnál? Általában mennyivel többet kell elvenni az elején? Gondolom az utópárlat is hamarabb jelentkezik? Kinek mi a tapasztalata, milyen minőségű pálinkára lehet számítani? Legutóbb amikor a főzőmet gőzöltem át elő és utópárlattal a hűtő feltöltésekor ugye szép lassan gőzből, folyékony halmazállapot lett, és igencsak jó gyümölcsös illata volt, kifejezetten tetszett.

sogi01 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143210

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143167)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143209

Azon vagyok,.......lehet ma még nem kellett volna kóstolnom!?:)

Előzmény: Green Corner (143207)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143208

Legközelebb kevesebb ideig kell puhítani. A birs azért jóval keményebb, kövecsesebb.

Előzmény: kupeci (143206)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143207

1-2 nap alatt nem is fog, kóstolgasd, az ízére leszek kíváncsi.

Előzmény: kupeci (143205)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143206

Kipróbáltam a hemzézést a sima almánál is, mukodik. Csak az egy kicsit kicsattant.

Előzmény: Green Corner (143184)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143205

Lehet mások ezt már régen tapasztalták, de az almamag nem színez:(

Arról nem is beszélve hogy Qrvanehéz megmosni, csupa ragacs:(

Előzmény: Green Corner (143184)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143204

okok?

Előzmény: Törölt nick (143198)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143203

SAjnos bármelyik méz alkalmas az erjedésre, ha nem várjuk ki a "lapozódva csurgás" állapotát. A repce mézet ne pazarold el, nagy érték , csokkenti a gyomorsavat, ellentétben a többivel, mert azok növelik. (viszont azonos körülmények kozött lehet a repcének a legnagyobb az affinitása az erjedésre)

Előzmény: 1zsakkrumpli (143182)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143202

Köszönöm rézműves 

Előzmény: rézműves1 (143201)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143201

Akár még lehet is...nem tudhatom, hogy milyen eszközökkel és képességekkel rendelkezel...nem lehetetlen...

De nézz körül, mert állítólag árulnak olcsóbban bográcsot, direkt fül nélkül is...

Előzmény: gyula.uw (143199)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143200

Szerintem nincs olyan nagy áramlás ott benn...ahhoz nagy nyomás is kellene...az meg, hogy esetleg 20-25-évenként sisakot kell cserélni, talán még kibírható...habár a mi (engedélyezett) mennyiségeinkkel, lehet, hogy lesz az 30-év is...:):):)...

Előzmény: zsorsz (143196)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143199

Üdv. 

Az lenne a kérdésem hogy a vörösréz bográcsot oda tudom forasztani a rozsda mentes fazék tetőhöz ? 

Mert találtam egy oldalt ahol 6 litereset kínálnak 14000 ft ért 

https://www.sin-us.hu/review/product/list/id/7441/category/232/#review-form

Előzmény: rézműves1 (143171)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143198

Akkor ez a saját flóráján erjesztett másfél hónapos (adalékmentes),  egy hete nem bolygatott körtecefre megy a ganéra. 

Előzmény: Jocó0423 (142975)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143197

Ahhoz, hogy a gőzkavitáció komolyabb kárt okozzon, igen nagy sebességű áramlás szükséges. Az valószínűleg már letépné az üstfedelet.

Előzmény: zsorsz (143196)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143196

De azért az áramlás is kicsit bejátszik.....vagy totál hülyeség?

zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143195

Így már világos.

Előzmény: Sailer (143194)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143194

ott a pont! :)

Előzmény: zsorsz (143179)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143193

Oké,ez így logikusnak tűnik.

rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143192

Köszi, de majd ő eldönti...

Előzmény: kopasz szuzukis (143190)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143191

Nem is tudtam, hogy ez a töményebbhez tartozik...szabad kézzel szoktam benne matatni...:):)..., de ha nincs seb a kezemen, még csak nem is csíp...pár perc elég a lemeznek, de ezt még a savfürdőben, egy dörzsis szivaccsal szoktam gyorsítani, amíg tiszta nem lesz...utána lúgos (trisós) vízben leöblítem és végül bő tiszta vízzel...

Előzmény: kopasz szuzukis (143186)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143190

Ha már kupolakészítés, akkor inkább az 50 literes ételhordót vegye a kollega. Az 40 centi átmérőjű. Jobban illeszkedik rézműves kollega eszközeihez.

Előzmény: rézműves1 (143171)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143189

Mindenki, aki egy kicsit is figyel,

És réz üstje van... ;)

kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143188

Namégegyszer: 

A rézkupola NEM a gőzáramlástól vékonyodik el, hanem a híg, szerves savak és az oxigén hatásától. 

Ugyebár, mikor bontjuk a készüléket, a kupola gőzterében már savas párlatkomponensek vizes gőze csapódik ki a belső felületre. A kibontáskor meg megkapja az oxigént. 

Mindenki, aki egy kicsit is figyel, tapasztalhatta, hogy a főző belsejében a cefreszint alatt a réz szinte fényes, fémtiszta. A fedél és a sisak belseje pedig barnás-zöldes bevonatú, még nedvesen is. Ez a barnás-zöldes bevonat képződik a szerves sav és az oxigén hatására. Ami a következő főzésnél szintén savi hatásra feloldódik.

zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143187

Ja,hát azon már a dörzsár sem segíthet.

Előzmény: Jocó0423 (143185)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143186

Az akkusav még a töményebb kategória. Inkább passziválja a rézfelületet. Persze, azonnal le kell mosni, és hamar megszárítani.

Előzmény: rézműves1 (143172)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143185

Főleg ha golyós csap :D

Előzmény: zsorsz (143178)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143184

Nem tudom. A mostaniaknál egyedül az üst alja ami vastagabb az oldalánál és a tetőnél, sisaknál. Érdekes, hogy a helyi főzdében is a teteje vékonyodott el hamarabb a 400 l-esnek.

Előzmény: öreg_néne_b (143181)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143183

Szerintem ez olyan mint a homokfúvás,csak finomabban.

Előzmény: Green Corner (143180)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143182

A testvérem méhész, és mesélte, hogy a repce méz képes erjedésre.

Valószínűleg az élesztők jelen vannak benne.

Arra gondoltam, hogy a cefrekészítésnél az élesztőt kicserélném repce mézre.

Szerintetek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143181

Újkorában nem volt vékonyabb a fedő, mint az üst?

Előzmény: Green Corner (143180)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 1 143180

Csak itt az az érdekes, hogy a savas, 3-4pH-s cefre nem bántja ( nem olyan mértékben)a rezet, hanem a semleges pH-s gőzök amik elvékonyították a tetőt.

Előzmény: zsorsz (143178)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143179

Na jó,de egy úriembernek minden helyzetben legyen már tartása!

Előzmény: Sailer (143177)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143178

A gőzök aramlása is 20 év alatt úgy látszik el tudja koptatni.Mint ahogy a csap szeleptányérját a folyadékáramlás is(ki gondolta volna),aztán az ember csodálkozik hogy tömítés csere után is csöpög a csap.Ezért lehet hogy megéri pár ezerért egy szeleptányér dörzsárra befektetni.

Előzmény: Green Corner (143175)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143177

Amilyen az adjon isten...

Előzmény: zsorsz (143176)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143176

Gúnyolódunk,gúnyolódunk!A tiszteletről hogy is volt?......"A kölcsönös tisztelet nálad is meglehetősen alacsony prioritás lehet a rangsorban."

Előzmény: Sailer (143174)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 1 143175

Az előző 100-as DES főzőmet kb 20-22 évet használtam, úgy, hogy én is használtan vettem.Három  éve adtam el, de nem az üst volt elvékonyodva, hanem a tető meg a sisak, de az annyira, hogy már nem volt tartása. Aki megvette az az új tetővel, sisakkal ma is pálinkát főz benne. Még annyit, savazott cefrét sosem látott!

Előzmény: zsorsz (143173)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143174

Lorinc86 ess neki bátran bármivel, a réz mindent kibír. :) Ha mégsem, akkor fordulj zsorsz-hoz bizalommal.

Előzmény: zsorsz (143173)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143173

Persze,abban igazad van hogy minden anyag valamivel különböző mértékben reagál.Az is igaz hogy a réz a cefrében előforduló szerves savakkal,vagy a renkívül híg kénsavval enyhén korrodálhat,amitől 10-20 év mulva kilyukadhat.De ezzel szemben azt állítani hogy "szétkapja mint fioki a lábtörlőt"?!....már engedd meg nekem,ezen akadtam föl(tudom,ez is az én szociális problémám).

Előzmény: Sailer (143169)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143172

..."híg kénsav viszont oldja"...a sima akkusav az ugye hígnak számít?...mert én az ezüstforrasztás után, az erősen elszíneződött lemezeket ebben a híg kénsavban szoktam mosogatni, hogy újból szép legyen...:):)...

Előzmény: kopasz szuzukis (143166)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143171

A kivágott lapos üstfedődbe, például el tudnám képzelni ennek a szimpla 20-literes tisztázó üstnek a hengeres sisakját is...

Igaz még jobb lenne, ha a domború réz üstfedővel együtt kerülne rá, de nem biztos, hogy stimmelne az átmérője...

Előzmény: gyula.uw (143161)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143170

Egyet értek veled, fejezzük be a témát. Én mindössze személyes tapasztalatból próbáltam segíteni. Innentől meghagyom a kémia szakértőnek a dolgot (bár ha jól olvastam amikor pár napja feljöttem, akkor pont az előttem itt ajánlottak lettek végigpróbálva, kielégítő eredmények nélkül) + a flusztrációt a főzőt kitkarítani próbáló kollégának.

Előzmény: kopasz szuzukis (143166)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143169

A véleményemet kifejtettem. Hogy neked mi uncsi az a te egyéni szociális problémád. Én 10 évnyi FMCG tapasztalatból beszélek és azért is nem írtam konkrétumot, mert rengeteg féle szer létezik. Ezen kívül nem az összes összetevő van rajtuk/a biztonsági adatlapon felsorolva. Tehát marad az, hogy tapsztalatból (vagy a gyártó ajánlása szerint) használod a szert. Nem mellesleg, csak hogy még egy kicsit unatkozzál volt olyan szer is, ami pár hónap alatt a rozsdamentes adagolócsövet is szétkapta. Az élet soha sem ideális állapot, 1-1 savval és fémmel, hanem állapotos ideál, komplex rendszerekkel. Mellesleg aki konkrétumot említett, az egyedül én voltam (pl. biztonsági adatlap), nem csak fröcsögtem, hogy a másik hülye meg nem ért hozzá. A kölcsönös tisztelet nálad is meglehetősen alacsony prioritás lehet a rangsorban.

Előzmény: zsorsz (143164)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143168

Én inkább azt mondanám, hogy az ipari tisztítószerekért más boltba kell menni, én is ott veszem. Otthoni használatra, hivatalos duguláselhárító javaslatára, aki elég sokat kűzdött az egyik lefolyónkkal.

Előzmény: kopasz szuzukis (143165)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143167

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143152)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143166

A pontosság kedvéért: a rezet sokminden oldja, csak az adalékok minősége a kérdés. Például oxidálószer jelenlétében a gyenge szerves savak is oldják a rezet. A tömény kénsav passziválja, a híg kénsav viszont oldja. Csak némi oxigén legyen jelen.

A lényeg az, hogy jól belemagyarázzuk a dolgot, hogy a kémiához nem értők bokáig aggódják magukat.

Előzmény: Sailer (143163)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143165

Kedves Sailer

Az ipari tisztítószerek NORMÁLIS esetben nem elérhetők magánemberek számára. Főleg nem a 98%-os kénsav. Nem is ajánlatos "Marinéni" módra használni, mert katasztrófa is lehet belőle. 

A háztartásokban a lefolyódugulások döntően zsír-szappan eredetűek. Ezt a sósav garantáltan nem oldja.

A brutális kémiát meg csak hagyjuk. Bulvárműsor.

Előzmény: Sailer (143156)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143164

Itt a teljes mondatod: "Ellenben az ipari lefolyó tisztítókkal vigyázz, mert nem mindegyik lúgos, van amelyikben komoly savak vannak és az viszont pikk-pakk szétkapja a rezet, mint foxi a lábtörlőt."

Te állitottad hogy a sav marja a rezet.Ezért kérdeztem hogy melyik savra gondoltál(egyébbként sejtettem hogy nem tudod,csak írtál valamit)mert a lef.tiszt.-ban esélyes 98%kénsav is csak forrón oldja.

Ez a tévhit  itt már többször megbukott,kicsit uncsi.

Előzmény: Sailer (143163)
Sailer Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143163

Nos, látom nálad most az a lényeg, hogy kötekedjél.

143150-ben kérdezted, hogy a rezet milyen sav oldja, én válaszoltam neked 143157-ben. Mi köze is van ennek a lefolyó tisztítóhoz???

A tisztítószerekben (különösen az ipariakban) nem csak egy fajta anyag van/lehet hanem több, melyeket általában úgy válogatnak össze, hogy elérjék a kívánt hatást (pl. tisztítás + fertőtlenítés), vagy erősítsék egymás hatását, vagy esetleg megvédjék a tisztítandó anyagot (pl. inhibítorok). Bár ha jól sejtem ezt te is tudod...

Tapasztalataim alapján az ilyen keverék tisztítószerek könnyen tudnak meglepetést okozni, még úgy is, hogy az "adalék anyagok" a tisztítószerben elenyésző mennyiségben vannak jelen. Tehát nem reakció egyenletek és számolgatás alapján beszélek, hanem tapasztalatok alapján. A képletekkel való "vegytiszta tologatást" meghagyom nektek.

Szumma szummárum, valós körülmények között nem csak réz van, meg csak ilyen-olyan sav, hanem még ott pihennek egy páran az adott időben, az adott közegben és nem egy kémcsőben lögybölök össze 1-2 anyagot.

Előzmény: zsorsz (143162)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143162

Szerinted a lefolyótisztítóba van salétromsav,vagy h.peroxid-sósav keverék és a 98% kénsav hány fokon oldja a rezet?.....ahogy írod " pikk-pakk szétkapja a rezet, mint foxi a lábtörlőt"

Előzmény: Sailer (143157)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143161

Köszi az infót rézműves 🤗

A nevéből adódóan gondolom te tudnál gyártani egy sisakot amit a kivágott tetőre tudnék forasztatni. Ha igen légyszives ird már meg privatban. 

Köszönöm. 

Előzmény: rézműves1 (143153)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143160

Köszönöm szépen hogy válaszoltatok.

Igen ez a fazék csak  étel hordó és nem sisak formájú a teteje, és a felhabzással problémák lehetnek ,de a gyári 17 literes főzö is olyan mint egy kukta és azt is csak max 3/4  ig lehet tölteni 

Az meg oldható ha adott egy nagy fazék ami 18/10 anyagu hogy arra valaki tudna készíteni egy méret azonos sisakot,van itt a csoportban olyan aki készítenie csak sisakot elérhető áron? 

Sailer Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143159

bocs, hidrogén peroxid-sósav keveréket akartam írni. LOL

Előzmény: öreg_néne_b (143158)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143158

hidrogén klorid-sósav keveréke

Szerintem inkább ne szólj hozzá kémiához...

Előzmény: Sailer (143157)
Sailer Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143157

Pl. vas-klorid, hidrogén klorid-sósav keveréke, de a kénsav és a salétromsav is tudomásom szerint oldja. Ellenben itt nem csak ezt kell figyelembe vennünk, hanem a réz-oxid, valamint a forrasztásoknál használt egyéb fém ötvözeteket is. Ha nagyon bele akarok menni a sűrűjébe, akkor hozzá teszem hogy a kereskedelemben kapható rézlemezek nem 100%-ban állnak rézből, hanem kisebb-nagyobb mértékben szennyezettek.

Előzmény: zsorsz (143150)
Sailer Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143156

Kedves kopasz szuzukis!

A lefolyó tisztítók NEM mindig lúgosak. Álljon itt példaként, amit én használok otthon: CH start lefolyó tisztító biztonsági adatlap. Javaslom a 2. oldalon az alsó harmadban a "98%-ban kénsavat tartalmaz, Index 016-020-00-8" feliratot. :) Mellesleg a brutális kémia című műsorban is bebizonyították, hogy a tömény sósav hatékonyabb mint a nátron lúg.

Üdv.

Előzmény: kopasz szuzukis (143151)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143155

Sokmindenből lehet pálinkafőző berendezést készíteni. Kérdés, hogy érdemes-e?

A gyári 17 lityis kuktafazékhoz adott hűtő nem igazán lesz jó a 30 literes edényhez. A páracső sem igazán. Mivel síkfedelű, az áthabzás veszélye miatt max 20 liter cefre tölthető bele, az is habzásgátlóval.

Jobban jársz, ha készen veszel egy komplett 30 literes főzőt. Lehetőleg rézből készültet.

Például egy ilyesmit:

Előzmény: gyula.uw (143145)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143154

Szerintem inkább készíts egy nagyobb főzőt. A dupla méretű üsthöz vastagabb páracső és nagyobb hűtő is kellene...

rézműves1 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143153

..."át szeretnék alakítani egy gyári 17 literes pálinka főzött nagyobb edényt szeretnék rá"...

Ezt hogyan kell értsük,---(nagyobb edényt szeretnék rá)---a 17-lityis kukta helyett szeretnél egy másik edényt?

Amit belinkeltél, valószínűleg saválló és nem csak rozsdamentes és a talpa miatt akár még jó is lehet...

Az anyaga az ilyen edényeknek 0,6-0,75mm vastag általában...de a teteje az nem éppen páleszfőzőnek való...

Esetleg ha kivágod a tetejét és ráforrasztasz egy  vörösréz sisakot, ami legalább 5-literes, akkor még akár használható is lehet...persze a tömítést meg kéne nézni, hogy mennyire hőálló, mert ez az edény végül is nem főzésre készült, hanem csak melegítésre, hiszen csak ételhordó...

sogi01 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143152

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143114)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.28 0 0 143151

A lefolyó tisztítók mindíg lúgosak ! Elődleges céljuk a zsírlerakódás eltávolítása. Ahhoz pedig lúg kell. A savaktól csak megkeményedik a zsír.

Előzmény: Sailer (143147)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143150

A rezet milyen sav oldja?

Előzmény: Sailer (143147)
Sailer Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143149

A hordókban 2"x14 tpi BS84-es menet van. :)

Előzmény: KücsükBüyük (143030)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 1 143148

Ha tisztázáskor 30-40 ig engeded a kifolyót, hát az már egy kicsit utópárlatos........vagy valamit nem értek?:)

Előzmény: C5__ (143144)
Sailer Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143147

Hali!

Bocs, hogy ilyen gyors vagyok, de közben elszólított a sors. A magasnyomásút azután vesd be, hogy 1-2 hétig áztattad a lerakódást a lúgban. Szerintem így is vagy 4-5 menetre lesz szükséged, mire sikerülhet leszedned azt a komoly szenet, amit valaki, valamikor ráégetett arra az üstre. Mindenesetre a lúgozás utáni magasnyomásúnál tényleg járj el körültekintően (szemüveg, esetleg lehajtható maszk), mert gyakorlatilag lúgos cuccot fogsz szétveretni, ha előtte leöntöd a maradék oldatot akkor is! Amúgy pelyhet lehet venni gyógyszertárban is, de kérdezősködni fognak, hogy mire kell. Mond a lefolyó tisztítást és azt általában elfogadják. Ellenben az ipari lefolyó tisztítókkal vigyázz, mert nem mindegyik lúgos, van amelyikben komoly savak vannak és az viszont pikk-pakk szétkapja a rezet, mint foxi a lábtörlőt.

Előzmény: Lorinc86 (142918)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143146

Vagy ha tudtok olyat ami alkalmas kérlek linkeljétek már be.

gyula.uw Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143145

Sziasztok mesterek. 

Segítségetekre lenne szükségem át szeretnék alakítani egy gyári 17 literes pálinka főzött nagyobb edényt szeretnék rá kutagodtam a netten és ilyen étel hordót találtam szerintetek ez megfelelne gondolok itt az anyag vastagságra .

https://www.nagykonyhaigepek.hu/termekek/rozsdamentes-edeny/etelhordo/etelhordo-33-literes-szendvics-talpas-2112005/

C5__ Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143144

És ha mondjuk elveszem 30-40 foknál, akkor a többivel mit lehet kezdeni?

Ahogy olvasgattam, általánosan 25 fokig engedik (de lehet rosszul tájékozódtam).

Előzmény: kupeci (143143)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143143

Szívesen.

Van aki 50-nél.

Főzőfüggő.

Természetesen szag, íz figyelése mellett :)

Előzmény: C5__ (143141)
C5__ Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143142

Bocsi, elkerülte a figyelmem, hogy 100-asod van! A 35-öshöz lazán elég, sőt nagyobbat is simán melegítene szerintem (40-50).

Előzmény: Yete (143140)
C5__ Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143141

Na ez egy nyomós érv, és visszagondolva tényleg így volt.

Köszönöm a választ!

Még egy gyors kérdés:

Hány foknál tértek át utópárlatra? (szag, íz figyelése mellet természetesen)

Előzmény: kupeci (143139)
Yete Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143140

Köszi a segítséget!

A 100-as alá ez csak gyertyaláng lenne sajnos! Nekem van egy 5,5 kw-osnak  kikiáltott, de az is csak melengeti!

Elméletileg lesz régi éti gázkazán égő! Ha tényleg lesz, akkor elméletileg azzal nem lehet gond a felfűtés!

Előzmény: C5__ (143137)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 1 143139

Hogy több időd legyen a jó és a rossz részeket külön választani.

Előzmény: C5__ (143138)
C5__ Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143138

Egy gyakorlati kérdés:

- Miért kell a 2. főzésnél az alszeszt 25 fokra fokolni, és úgy főzni? Miért nem maradhat úgy ahogy van 30-35 fokosan?

Köszi!

C5__ Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143137

Nekünk ilyen van:https://www.legjobbmunkaruha.hu/GAZEGO-BOGRACS-ALA-16-CM

Teljesen jó, igaz csináltunk üstöt a főzőnek, így egyenletesen kapja a meleget, a megfelelő távolságot az aljától el kell találni, utána nincs több bajod vele. (mienk 35L-es) Füstcsö is van kivezetve, és üstházban kb nem is történhet olyan, hogy valami mellette kigyulladna.

Előzmény: Yete (143128)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143136

Bármikor.

Előzmény: jani&999 (143135)
jani&999 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143135

Sziasztok!

Ha pektinbontót tettem a cefrébe utána mikor tehetem bele az élesztőt? Ezután a cukrot mikor tehetem bele? Vagy rögtön mehet bele egymás után?

Yete Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143134

Nem disznó perzselő, csak ahhoz hasonlítottam, mivel hatalmas lángja volt!

Azzal megindult a falfűtés, mert előtte csak álldogált a mutató 40 fokon!

Tanultam az esetből az biztos!

Füst csövet is kell vennem, mielőtt folyatom, és kivezetem az égésterméket mindenképp!

Ha ez a problémám megoldódik, szerintem jobb lesz a kihozatalom gáz ügyileg! 😀

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: endrepp (143133)
endrepp Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143133

Nem kifejezetten tudlak követni. Disznóperzselőt említettél, az nem ilyesmire való, egy zsámolyra vagy szőnyegégőre van szükséged.

A kéményt vagy kivezeted a szabadba és pillangószelepet használsz a fojtásához, vagy lezárod teljesen és kitárod a műhelyajtót, az alap, hogy a környékén nincs semmi éghető, vödör oltóvíz a bejárathoz odakészítve.

Én a palackból 250-300kg nyümölcs főzését és finomítását tudom megoldani, 50-es főzőm van, nem DES.

Előzmény: Yete (143132)
Yete Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143132

Sajnos rá kellett jönnöm, mert le volt "fojtva" , de el vettem a lemezt mögüle, és begyújtotta a műhely faszerkezetét!

5 percre hagytam ott, mire visszaértem lángolt a sarok!
De nem gondolnám, hogy a két menet cefrefőzés 1 egész palackba kerülne! Vagy igen?

Előzmény: endrepp (143131)
endrepp Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143131

A füstcsövet el kell zárni, ha gázzal fűtesz, ha mindenképpen szükség van rá (beltér) egy pillangószelepet kell beépítened, a huzat kiviszi a meleget az üstházból.

Előzmény: Yete (143130)
Yete Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143130

Azon kívül, hogy "be kellett fejezni a gyártását" semmi!

Ezek szerint én fogtam ki egy rossz példányt! Nekem majd leesett a kupola főzés közben, és a vízzár nem zárt!

Most zár! Neked szerencséd volt, vagy Nekem nem volt! Nem tudom!

Az égőfejem meg kicsi hozzá állítólag, a cég szerint! Most kipróbáltam egy majdnem pörzsölő szintű melegítőt, azzal jó volt, de 2 főzést bírt ki a palack!

A kazán égő beszerzése folyamatban van, de nem tudom, hogy lesz-e, és mit kell átalakítani rajta!?

Olvasgattam itt a fórumon, majd csak sikerül az alapján!

Előzmény: Tomsza74 (143129)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143129

Felejtős ez az égő. C12 égőtálca vagy valami hasonló. Egyébként nem értem mi a gond azzal a főzővel de mindegy. Én is használok ilyent és én maxmálisan elégedett vagyok vele. Ár-érték arányban szerintem verhetetlen.

Előzmény: Yete (143128)
Yete Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143128

Ez így igaz! Itt kapott tanácsok alapján kellett bele egy 10x20 mm-es szilikon szivacs, illetve plusz két fordító (bajonett zár)!

Így már oké a tömítés!

Most az alá valóval küzdök, mert a felfűtés nagyon nem megy!

Esetleg valakinek van tapasztalata ezzel a melegítővel kapcsolatban?

https://www.primanet.hu/termekek/konyha-fozes/konyhai-edenyek/paella-serpenyok/PWS-018519-01/garcima-l-50-paella-gazego-50-cm-3-koros.html

Előzmény: kopasz szuzukis (143112)
mili70 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143127

Néha már megcsúszik az ékszíj nálam. :)

Előzmény: Tomsza74 (143126)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.27 0 1 143126

Hát én kértem, hogy hozzál egyet az biztos. Itt is írtam meg mailt is írtam. Itt írtad is az árakat amikre rákérdeztél. Gondoltam elfelejtetted. Akkor most bodottá :) Már a kócot meg az élelmiszeripari zsír (brutál grága) oda van készítve, ha netán.. de így nem kell kócolni ha küldöd.

Előzmény: mili70 (143125)
mili70 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143125

A múltkor hoztam plusszot, csak elfelejtettem, hogy  kinek. Lehet, hogy veled beszéltem? :)

Előzmény: Tomsza74 (143124)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143124

Nem akarok ekkora kotlát. 08.26.-án hoztam egy 100-as kalapáltat. Sajna nem volt időm beugrani a DES-hez keverőhöz szimeringért. Ha esetleg… és lehetne… ha arra jársz… hoznál egyet?

Előzmény: mili70 (143123)
mili70 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143123

+vám+ÁFA+speciciós ügyintézői díj+ magánszemélyként nem biztos, hogy behozhatod az 500literest.

Bár az is igaz, hogy ha visszamégy az eladóhoz, akkor visszakapod a PDV-t :)

Előzmény: Tomsza74 (143118)
kardosur Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143122

Birsalmához érdemes lehet keverni?

Előzmény: 1zsakkrumpli (143121)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143121

Megkostoltam, illatához képest az íze elmarad, de ha egyszer tudok annyit szedni akkor csak kipróbálom pálinkának.

Előzmény: endrepp (143107)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143120

Ahhoz képest, hogy "premium", eléggé rondák a réz hegesztések.

Előzmény: Tomsza74 (143118)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143119

:) ha ezek után elbaxintom, ne kerüljek a szemetek elé!:)

Előzmény: Green Corner (143115)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143118

http://www.des-kazani.rs/proizvodi/premium/premium-dwe-500l/

3 249 549 HUF  az 500 literes ára.

Előzmény: foxrudi (143073)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143117

Köszi Neked is!

Előzmény: kopasz szuzukis (143110)
kupeci Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143116

Köszönöm.

Előzmény: rézműves1 (143109)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143115

Kupecinek! A Hemzézést is 80 fokon csinálják!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125319003&t=9007484

sogi01 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143114

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143060)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.27 0 0 143113

Ezekkel a "tudományos dolgozatokkal" kapcsolatban vannak fenntartásaim. Legfőképp a kozmetikai beavatkozásokkal.

Ha nem passzol az eredmény az elképzeléssel, akkor mindjárt beiktatnak egy "K" faktort, K-szorzót. A K-faktor eredetéről, származtatásáról persze mélyen hallgatnak. Nem egy olyan üzemesítésben vettem részt, ahol egy ilyen "szakértői nagydolgozat" megvalósíthatóságát kellett vizsgálni. Sosem sikerült a dolgozatban leírt eljárás alapján a leírt eredményt hozni.

Előzmény: Amphenol (143075)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143112

Sajnos a "vízzáras" DES minősége már nem az igazi. Kicsit kókány a forrasztás, nem kicsit kókány a fedél bajonettzára, nagyon kókány a hűtő. A használhatóság még némi utómunkát igényel. 

Előnye a vegyes fűthetőség.

Előzmény: marko07 (143084)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143111

Van egy bazinagy japánbirs bokrom (is). Nagyon ingadozó mind a termés mennyisége, mind pedig a mérete. A termés illata nem igazán karakteres. Ellenben isteni lekvár főzhető belőle. 1 rész kimagozott japánbirshez 2 rész semleges ízű alma ( Golden, Mutsu). Először az almát főzöm, sűrítem 2/3-ára, majd a feldarabolt japánbirset beleteszem. Kb. 5-6 perc alatt szinte szanaszét fő. Botmixerrel pépesítem, majd cukor ízlés szerint.

Íze kicsit emlékeztet a birsre, viszont van egy sajátságos, nem kellemetlen aromája, erősen savas. 

Az ínyencek egyy marék levendulát is tehetnek bele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (143093)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143110

Én nem kicsit forráztam, hanem teljesen megfőztem. Az üstben, annyi vízben, hogy ellepje. Felraktam a sisakot is, és feltöltöttem a hűtőt. 15 percig rotyogtattam az első párlatcsepp megjelenése után. A főzés végén kiszedtem a főtt almákokat, éskeverőszárral pépesítettem. A vízben megfőztem a következő adagot. Az összes főzés után a főzővízben oldottam a cukkert, és hozzáöntöttem a cefréhez. Pektinbontó, fajélesztő.

Hűvös helyen 2 hét volt a zajos erjedés, és kb. 2 hónap az utóerjedés. Ez esetben már lezárt hordóban, kotyogó nélkül.

A felfogott birsvíz kondenzátumot lefagyasztottam, és később a főpárlat hígítására használtam fel.

Előzmény: kupeci (143076)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143109

Szia Kupeci!

Elmondom én hogy csináltam...

40-literes üstben, jó háromnegyedéig vizet forraltam és amikor elkezdett forrni, levettem a gázt takarékra (hogy a víz ki ne hűljön)...ezután 10-15-darabonként beleszórtam a birset...5-8-perc után már meg is  puhult és szűrővel kivettem, mehetett a forró vízbe az újabb adag...amíg az puhult a vízben, egy kis 30-as hordóban, (kevés golden almával) a Nabiti-féle rettenetessel, lekvárrá pépesítettem...a végén az egész főzővizet hozzáöntöttem...

Egyáltalán nem volt kompótos, sőt nagyon jó lett...

SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143108

sehol. A japánbirset nem a terméséért tartják, jóval hamarabb virágzik a kajszitól is.

Mifelénkegy olyan változat van, aminek szegfűszeg -szerű illata van. Sajnos még sosem termett annyi, hogy kipróbálhassam.

Előzmény: 1zsakkrumpli (143106)
endrepp Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143107

Én a napokban megfőztem egy darabot, de nem hozza azt a tipikus birs ízt, sokkal savanyúbb, bele kéne keverni más fajtába, hogy a citrusosabb illata legyen, magában, a fene tudja. Próbáld ki, főzd meg, edd meg. Jó étvágyat. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (143106)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143106

Japánbirst árulnak valahol?

kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143105

Ha "értetlenül néz rád", abból nem lesz pletyka, mert akkor nem érti:)))

Előzmény: obsitos3 (143104)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143104

Értetlenül néz rád,mivel ha nem eszik belőle eleget,buta marad,azaz nem lesz olyan okos,hogy tudja,mire jó az...

Előzmény: kupeci (143102)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143103

Ok.

Előzmény: obsitos3 (143101)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143102

Tehát ha innentől kezdve valakinek azt mondom hogy "fogyaszthatnál egy kicsivel több almamagot" az szerinted milyen érzelmeket fog táplálni irántam:))))

Előzmény: Green Corner (143099)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143101

A magot,magházat benne hagyom,csak a hibás részeket vágom ki.

Előzmény: kupeci (143100)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143100

Értem köszönöm .És a magjával csinálsz valamit?

Előzmény: obsitos3 (143097)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143099

Szerintem szépít és okosít, pálinkába keverve!:)

Előzmény: kupeci (143098)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143098

Igazából kedvem nekem is lenne , de pillanatnyilag a lustaságom még ezt  legyőzi!:)

Amúgy az almamagnak is vannak ám jótékony hatásai ami előbb utóbb majd csak kipróbáltatja magát:)

Előzmény: Green Corner (143086)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143097

Éreztem,de nem cefrézéskor.Szoktunk lekvárt csinálni birsből,ez a gyümölcs nagyon gyorsan puhul,5-10 perc alatt a lekvár is készre fő,a leve szörpnek első osztályú,na szűrés után a gyümölcs kompótszerű.De,mint mondtam,a cefrézéskor nem főzöm,csak forrás kezdetétől hőn tartom.Ja,és nem az egész mennyiséget,a javát darálom.Mondjuk van,hogy kétszer.

Előzmény: kupeci (143095)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143096

Csak azért forszírozom mert az almakompótot meg szeretem.....

Előzmény: kupeci (143095)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143095

Értem, köszönöm . Egyébként azt az úgynevezett kompótos ízt érezted már? meg az rossz amúgy?

Előzmény: obsitos3 (143092)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143094

Ne légy szomorú,az 1 g cukor 1g pálesz.A fele az tisztaszesz,még hígítani kell,ha visszaolvasol,megtudod,mivel.(:-(:-

Előzmény: Pálinkás Alex (143089)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143093

Japánbirs lelőhelyet tud valaki?

40-50 kg-ra gondoltam

obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143092

Én addig fűtök,amíg forrni nem kezd.Amikor megjelennek az első buborékok,lezárom a gázt,és lefedve hagyom a gőzében állni még vagy fél órát.

mili70 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143091

Marad a vas, ami csak a kifolyó moslékkal érintkezik. Ez okoz valami hátrányt a pálinka minőségére? Azon kívül, hogy a könyök csúnya lesz, rozsdás, stb...

Előzmény: öreg_néne_b (143081)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143090

Ez így rendben is van.Én csak arra lettem volna kiváncsi,hogy Csikky kolega milyen messzemenő következtetéseket vont le abból a linkelt dokumentumból,amiből bemásolt pár sort.Mert ő volt az,aki álomnak nevezte ezt a nevetségesen sovány eredményt.(1 kg cukor/1 L 50 %.)

Pálinkás Alex Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143089

Van egy problémám!

Ezidáig úgy tudtam, hogy ha iszok fél deci pálinkát, akkor az fél deci cukornak felel meg.

Sajnos az élet lemondásokkal jár. Vagy csoki, süti, édesség, vagy napi alkohol. Néha limbó-hintósra lehet édesíteni az életet.

Ma már a jövő se a régi.

Ki kérdőjelezi meg a fél deci pálesz = fél deci kirstálycukor tézist?

Oké olvastam. 

De akkor állítsuk fel az elméleti és gyakorlati határokat, majd tervezzük meg a tesztet.

Szomorú lennék, ha megtudnám, hogy valójában 1g cukorból csak fél g pálesz lenne. 

Indoklás: kétszer annyit is ihattam volna.

Átsiklottunk Figyelget szesztestvérünk akácvirág naplóján!

Ami ha nem is közjegyző előtti hitelesített, de nekem és a májamnak elfogtadható paramétereket produkát. 

Úgy látom itt elvi kérdés kezd kibontakozni.  Vagy már túl is van a kibontakozáson. Gyerünk, én is beszállnék a tesztbe. Dokumentáljuk le az alap  dolgot. De kérlek ne Kabait!!! Kaposvárit, hiszen csak ott van cukker, Kabán már ohne cukker, mert történt ami törtnént, de ezért ne töltsünk töltényt. 

Hol és hogyan cefrézzünk, és kivel-kikkel és hol mikor főzzük le az illegal szeszt?

Télen, sílusosan Mikulás előtt? Elvégre ő a védőszentünk.

kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143088

A szőlő esetében az ötletet az adta, hogy a szőlőmagnak önmagában is van gyógyhatása. Igy beágyazva legalább használ is annyit amennyit árt!:)

Előzmény: Green Corner (143086)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143087

Ez igaz,.... de még megkérdezhetem!:)

Előzmény: beetee (143085)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143086

Későn találtam meg a videót, már le volt cefrézve a birs. Valamennyit megcsináltam volna, hogy kipróbáljam a birspálinkát birsmagon érlelni. Te adtad az ötletet, egy kísérletet megért volna.:)

Előzmény: kupeci (143082)
beetee Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143085

Én megkérdeztem volna mikor ér rá... ;)))

Előzmény: kupeci (143083)
marko07 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143084

Sziasztok! :)

A véleményetekre lennék kíváncsi. Pálinkafőzőt szeretnék venni és a képen látható DES gyártmányút néztem ki. Van valakinek tapasztalata vele? Érdemes beruházni rá? Melyik forgalmazótól érdemes megvenni?  Pozitív és negatív véleményekre is kíváncsi vagyok.

kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143083

Holnap délután tervezem.

Előzmény: Törölt nick (143080)
kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143082

Ó szerintem jó az a mag benne!:)

Előzmény: Green Corner (143079)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143081

a moslék leengedéséhez miért ne lenne jó a horganyzott könyök?

Mert meglehetősen savas és előbb-utóbb lemarja a bevonatot és a csupasz vas marad.

Előzmény: mili70 (143070)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143080

Mikor szeretnéd csinálni?

Green Corner Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143079

Még annyit, hogy a nagyobbakat darabold még nyersen.Magházat is kifaraghatod úgy is ráérsz!:)

Itt a szerszám hozzá!https://www.youtube.com/watch?v=_XRf7LUlm0I

Előzmény: Green Corner (143077)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143078

Az összehúzódás 1:1 nél 3.71.  Nem ez a probléma.

Green Corner Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143077

Kezd el főzni, mikor eléri a 80C-fokot a lé, akkor zárd el a fűtést.Hagyd a levén, mikor megpuhult, akkor zúzzad! Melegen, 25-30 foknál élesztőzz,meg a szokásos pektin duplán.

kupeci Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143076

Üdv Mindenkinek!

Birsnél aki nem darál hanem kicsit forráz , az hány rercig teszi ezt? (én idáig daráltam, de  most ki fogom próbálni a forrázást. Csak nehogy túl kompótosra sikerüljön!:)

Amphenol Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143075

Ismét próbálok értelmezni :

1 kg cukor = 511 g  alkohol  ( a többi  megy a levesbe .. CO2 stb. )

etilalkohol fajsúlya 789 g / liter

elméletileg  511 / .789  = .647 liter  lenne ...

de gyakorlatban   .59 liter  100 %-os alkoholal kell számolni ....

( a töménység vízzel felöntve 1 literig a kontrakció miatt valamennyit megint változni fog , de könyörgöm

ne ..... ) 

Szerintem  ... 

Előzmény: obsitos3 (143074)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143074

És szerinted a lenti szorzószám használatával milyen végeredmény születik?

Előzmény: Csikky (143072)
foxrudi Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143073

Na csak rájöttek,hogy újítani kell!Szebb,modernebb  formák,gondolom az áruk is. :-)

Előzmény: Tomsza74 (143068)
Csikky Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143072

Az értekezés első lapján az alábbi összegzés található....

"Azaz 1 gr cukurból 0,511 g alkohol képződik. Az elméletileg kapott érték mellett a fajlagos sűrűség és a különböző veszteségek figyelembe vételével a térfogatszázalékra [v/v%] vonatkozó átszámítási tényezőként a 0,059 [v/v%/g]–os szorzószámot célszerű alkalmazni. "

Előzmény: endrepp (143065)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143071

Szerintem az egylépcsősőn nincs vízzár

Előzmény: mili70 (143070)
mili70 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143070

Már hogyne használnák. Néhány hete voltam a gyárban és az egyik márkakereskedésükben is. Egy csomó dologra rákérdeztem, és jó néhány alkatrész árat felírtam az kollégáknak, a beszélgetés során nem jeleztek ilyen irányú változtatási szándékod. ( görgess le a második posztjukhoz, és ott van a vízzáras is.... )

Tudjuk, hogy Te maximalista vagy, de a moslék leengedéséhez miért ne lenne jó a horganyzott könyök?

Előzmény: 1zsakkrumpli (143069)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143069

Már nem használják a vízzárat?!

Az a horganyzott könyök... :(((

Előzmény: Tomsza74 (143068)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143068
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143067

A (gyakorlatban) nagy valószínűséggel, a cukrozott cefréből kevesebb elő és utópárlatot vesznek el az érzékszervi bírálat alapján. Mert csak akkor igaz az 1 kg Kabai = 1 liter 50 fokos.

Előzmény: Amphenol (143064)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.26 0 2 143066

És a matekos dolgozott vele többet :) Éljen a borászat :D

Előzmény: Amphenol (143062)
endrepp Creative Commons License 2017.10.26 0 1 143065

Nehogy komolyan vedd, csak oldani akarom ezt a témát, jó ez az anyag, főleg mert leírja konkrétan, hogy kristálycukorról van szó, az eddigiek nagy általánosságban cukorról szóltak, így még inkább lefedett a történet.

Előzmény: Amphenol (143064)
Amphenol Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143064

A cikk többi része ezt a vitát nem érintette , csak a mennyiség ami miatt belinkeltem .   

Persze az is megérne egy misét ...

Előzmény: endrepp (143063)
endrepp Creative Commons License 2017.10.26 0 1 143063

2001-ben még jó volt a cukor, arany háromszöggel kell megkeverni állítólag és akkor jó lesz megint, ez különben se pálinka...;)

Előzmény: Amphenol (143062)
Amphenol Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143062

2 egyetemi dokor 

1 borászati

1 matematikai 

Előzmény: Amphenol (143061)
Amphenol Creative Commons License 2017.10.26 0 3 143061
Előzmény: Csikky (143056)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 143060

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143031)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143059

:))

Előzmény: Csikky (143054)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 1 143058

Tényleg nem tudom mitől lehet különvélemény, el kell végezni a kísérletet dokumentálva. Azok sem értenek egyet, akik csak elméletben, és azok sem, akik gyakorlatban is foglalkoztak vele. A tudományos állításnak van levezetése, a másik oldalon még mindig nincs semmi kézzelfogható.

Előzmény: Csikky (143056)
mili70 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143057

Ezzel most nem nyugtattál meg. :)

Előzmény: Csikky (143054)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143056

Próbálok felállni a szoritásból, bizonyára a "hozzáèrtők" sem összebeszèltek, hogy mondjuk ezt ès hülyitsük a nèpet, majd röhögjünk! :)

Előzmény: endrepp (143055)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143055

Nem tudom, hogy az élesztőgombákat ki fedezte fel és írta le a működésüket jellemző kémiai folyamatot, de az biztos, hogy nem ebben a században volt. Innen szigorúan "viccelődésre" vagyok kapható ebben a témában. :)

Előzmény: Csikky (143052)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143054

Azèrt jólesik, hogy nem leszek egyedül a Hárs-hegyi gumiszobámban! :)

Előzmény: mili70 (143050)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 2 143053

Tudtam, hogy más is igy gondolja! :)

Előzmény: öreg_néne_b (143051)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143052

A tankönyv amit emlitesz mikori kiadású? :)

Előzmény: endrepp (143049)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143051

Igazad van, a Föld lapos, a Hold meg sajtból van. ;)

Előzmény: Csikky (143038)
mili70 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143050

Ha hiányolod, akkor én adhatok még egyet. :)

( bár elvből nem szoktam mínuszolni, mert nem tartom korrektnek, inkább megírom ha más véleményem van. Amúgy meg ebben - is - egyetértünk. )

Előzmény: Csikky (143047)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143049

Ez van, ezen a maradi fórumon a kisebbséghez tartozol a haladó nézeteddel, a többiek a tankönyvi ökörségeknél leragadtak vagy lehet, hogy turbo élesztőt használnak? :)

Én is unom a témát, pedig engem érdekel, mi lehet azokkal, akiket nem is érdekel?

Előzmény: Csikky (143047)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143048

Engem nem kell meggyőznöd, nem kérdőjeleztem meg. :)

Előzmény: obsitos3 (143046)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 -1 0 143047

Csak 1 minusz? :)

obsitos3 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143046

De az 1 kg cukor/1 L iható(50 körül)pálinka nem álom,közepes cefrézéssel,főzéssel hozható.Természetesen nem engedhető meg ecetesedés,biztonsági előpárlat elvétel duplán,triplán,idő előtti up-re váltás,stb.

Előzmény: endrepp (143045)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143045

Igen ezt akartam kifejezni, de belebonyolódtam, tehát az elméletit nem lehet hozni, alatta kell lenni valamivel.

Előzmény: obsitos3 (143043)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143044

Az 1.2-1-3 az L,nem dl.

Előzmény: obsitos3 (143043)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143043

Az elméleti hozam: 1 g cukorból valamivel több mint fél g alkohol lesz.Mivel az alkohol fajsúlya jóval 1 alatt van,az elm. keletkező alkohol kb. 6-6.5 dl.Ebből megintcsak elméletileg 1.2-1.3 dl 50 %-os szesz lesz.És akkor  gyakorlatban miért ne lehetnne kihozni mindenféle hibával együtt 1 L-t?

Előzmény: endrepp (143040)
körte51 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143042

1 kg répacukorból kényelmesen ki lehet főzni, 1liter 50% os alkoholt! 

Előzmény: Csikky (143035)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143041

Miért? 

endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 1 143040

Az 1kg/l 50% illetve valamivel több, az elméleti hozam, ebből lejön a párolgási veszteség és az élesztő fejlődéséhez szükséges cukor mennyisége, főzési veszteség, nem tudjuk még mi.. így ez az érték biztos nem állítható elő.

Ok, hogy nem fogadod el, nyilván nem azért lesz végrehajtva a kísérlet, hogy téged meggyőzzön.

körte51 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143039

A kg az cukor a L az alkohol az tiszta,vagy 50% ? Rendre nem írjátok oda.

Csikky Creative Commons License 2017.10.25 -6 0 143038

Eddig sem és ezután sem fogadom el a 1kg/1L álmot.

Előzmény: endrepp (143037)
endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143037

Eddig megkérdőjelezted a hobbisták eredményét, most elfogadod. A hivatkozott FB hozzászólásban 6.6l-ről van szó, annál ez több. :)

Függesszük fel ezt a kérdést, egy fórumtársunk télen elvégzi a dokumentált kísérletet (ha lesz kedve, ideje..).

Előzmény: Csikky (143035)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143036

A versenyről a birálati lapot minden esetben megkapod, arról sok minden kiderülhet...

Előzmény: Slaja (143008)
Csikky Creative Commons License 2017.10.25 0 1 143035

Azaz gyakorlatban ismét bebizonyosodott és nem működik az itt hetek óta boncolgatott tézis, miszerint 1 kg répacukorból 1L alkohol lesz !!!!     :)

Előzmény: beetee (143027)
barkócza Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143034

Meg kell puhítani, vagy főzéssel, vagy fagyasztással, vagy meg kell várni, amíg magától megpuhul. (Én a legutóbbit használom.) Onnantól olyan, mint minden más gyümölcs. Nézd mega a reggelinket is.

Előzmény: kuntneradamka (143033)
kuntneradamka Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143033

A csipkebogyòt daràlni kell utàna szűrni ? Mennyi vizet adjak hozzà ? A forràshoz kell hozzàadni valamit ? Köszi a segìtsèget

endrepp Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143032

Metrikus menet. 51x1.75, ha jól emlékszem.

2" Tr bilinccsel talán egyszerűbb csatlakozni hozzá.

Előzmény: KücsükBüyük (143030)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143031

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (143005)
KücsükBüyük Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143030

izé akarom mondani 5/4-re tippelek

...késő van már

Előzmény: KücsükBüyük (143029)
KücsükBüyük Creative Commons License 2017.10.25 0 0 143029

Üdv

Valami hozzáértő meg tudná mondani nekem, hogy a sörös keg-ekben milyen menet van?

5/6-ra tippelek... emlékezetből....

...már ha egyáltalán col menetes

Előre is köszönöm a választ!

Üdv

endrepp Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143028

Az is valami (-vel több:).

Előzmény: beetee (143027)
beetee Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143027

Hoppá..

Ott a +3 kg napfény 2,2 liter 50%-os többletet okozott.

:)

Előzmény: endrepp (143026)
endrepp Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143026
Előzmény: kuntneradamka (143025)
kuntneradamka Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143025

Leìrnà valaki nekem a csipkebogyò pàlinka elkèszìtèsi mòdjàt ? Mi szüksèges hozzà ès mennyi ? Köszike !

rézműves1 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143024

Persze azt nem mondtam, hogy a "héját" azt nem főzzük bele, "azt a sasoknak hagyjuk"...:):)...

Előzmény: rézműves1 (143023)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143023

..."Állítólag a narancs pl. úgy beleeszi magát a rendszerbe , hogy a keserű héj íz örökre benne marad.

Nem tudom mi az igazság ebből"...

Ebből semmi sem igaz...én már többször is főztem és ez baromság...még különösen alaposabban sem nagyon kellett elmosni...az erről szóló beszámolóimat megtalálod az alább belinkelt gyűjteményben...

A citrom viszont érdekes kihívás lehet...:):):)...

Előzmény: Törölt nick (143018)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.24 0 1 143022

Több oka is van.  Ebben az esetben (az egész üst saválló), viszonylag kevés  a rézfelület és a páracső is egy léghűtéses deflegmátor a rendszerben...a nagyobb felületével így a katalizációs hatást is növeli és egy közel 100-as üstnél, ahol azért van gőzmennyiség rendesen, nem jó a szűk keresztmetszetű páracső, vagy hűtőcső...

Előzmény: S21LUS (143016)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143021

Köszönöm , a fórumban csak a citromra kerestem rá .....

Előzmény: öreg_néne_b (143019)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.24 0 1 143020

A páracső még az utolsó lehetőség arra, hogy a kevésbé illékony összetevők kicsapódjanak a falon és elinduljanak vissza az üst irányába. Persze, ha viharként fütyül át a vékony csövön, akkor erre nincs lehetőség, az a folyadékfilmet is viszi magával. Nagyobb átmérőjű csőben ugyanaz az anyagmennyiség lassabban áramlik.

Előzmény: S21LUS (143016)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143019
Előzmény: Törölt nick (143018)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143018

Tisztelt Fórumtagok !

Átnéztem sok hozzászólást és netes beírásokat , de erre a kérdésre nem igazán találtam választ.

Citrusfélékből próbálkozott-e már valaki innen főzni ?

Állítólag a narancs pl. úgy beleeszi magát a rendszerbe , hogy a keserű héj íz örökre benne marad.

Nem tudom mi az igazság ebből.

Isten igazából a citromra fájna a fogam.

Próbáltátok már , vagy ahhoz túl drága ?

Milyen arányban kellene cefrésíteni egy 25 literes főzőhöz amibe mondjuk 10 liter a minimum ajánlás a főzés mennyisége.

Mit kellene beletenni a citromon kívül (gondolom napfényt is) , de azon kívül esetleg ?

S21LUS Creative Commons License 2017.10.24 0 1 143017

Az enyém ilyen:

Előzmény: kri87 (142663)
S21LUS Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143016

Miért jobb a nagyobb átmérőjű páracső?

Előzmény: rézműves1 (143015)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143015

Ahogy már a többiek is említették, a 98-literhez legalább 22-es (külső átmérő) páracső kéne, (130-150-centi) de a 28-as sem túlzás...ha a rézsisakba lágyforrasztással van a 3/4"-os fitting begyógyítva, akkor azt viszonylag könnyű kivenni és kicserélni egy nagyobbra...ha viszont keménnyel csinálták, akkor az még szakembernek sem túl egyszerű, de azért nem lehetetlen...

Előzmény: Pinyo. (143006)
Slaja Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143014

Köszönöm, javítottam is!

Előzmény: kopasz szuzukis (143013)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143013

Nem publikus az email címed!

Előzmény: Slaja (143008)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143012

Az 1" az 25,4mm belső csőátmérőt jelent. A külső átmérő függ a cső falának vastagságától. Pl. ha 2mm a falvastagság, akkor a colos cső külső átmérője 29,4mm. Körülbelül.

A saválló csőre menetes tokot AWI-val lehet könnyedén felhegeszteni. Egy közepes képességű AWI-s hegesztőnek ez nem jelent gondot, hiába vékony falú a cső.

A sisak tetején lévő menetes részt is le lehet cserélni, akár házilag is, ha van 1-2 alap szerszámod: csőkulcs, kúpos lépcsős fúró, fúrógép. 

A páracsőnek elegendő a 22-es rézcső is, mivel feltehetően relatíve magas az üstöd. Így nem érdemes "nagy lánggal odakongatni" neki. Hiába duplafalú, a relatíve nagy magasság miatt könnyen odaéghet a cefre.

Előzmény: Pinyo. (143009)
endrepp Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143011

A hűtő saválló csövéhez egy roppantógyűrűs idommal tudsz csatlakozni, ha a hegesztés nem játszik, ilyen idomokkal egyébként az egész csövet fel tudod építeni forrasztás nélkül, de sárgarézből vannak, nem ajánlott túlzásba vinni és az anyagára is megugrik. Egy szakemberrel a 3/4-est ki kéne cseréltetned, aki forrasztással az egész csövet összerakná.

http://www.akciosgepesz.hu/termek.php?product=geniusz_g23318_roppantogyuruscsatlakozo-18-12cbelsomenetes

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143010

Hegesztés vagy keményforrasztás. Igen, az 1" feletti méretre gondoltam, abból olyan, amit tudsz szerezni. Bár a 3/4-es csatlakozó elég jelentős szűkítés ehhez képest.

Pinyo. Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143009

A ¾ col nekem is kevésnek tűnik , de sajna nem tudom cserélni . Az 1 col cső az a 28mm rézcső  lenne? A hűtő spirálcsöve nagyon vékony  nem lehet rá menetet vágni , esetleg hegeszteni de szerintem az sem egyszerű munka . Esetleg milyen megoldás lehet még erre ?

Előzmény: öreg_néne_b (143007)
Slaja Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143008

Sziasztok,

Debrecen/Nyíregyháza környékén lenne egy olyan szakértő fórumtárs, akit ha megkérnék, szakértené a szőlőpálinkámat? Gondolok itt arra, hogy nagy segítség lenne számomra a jövőben, ha adna 1-2 tanácsot kóstolás után, mire figyeljek, mit tapasztalt stb... 

Versenyre ha be is adom, onnan nem jön vissza ilyen "bírálat", meg az nem is erről szól egészen, ezért is lennék kíváncsi itt a közösségből valakinek a véleményére, még ha szubjektív is.

Üdv.

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143007

A százas üsthöz elég karcsú a 3/4" menet, jobb lenne nagyobb. A páracső legyen olyan hosszú, hogy elérjen a hűtőig és emelkedjen. Jó lenne minimum 1". A saválló cső végére is tegyél menetet, akkor könnyű csatlakoztatni.

Előzmény: Pinyo. (143006)
Pinyo. Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143006

Sziasztok! Van egy  98 literes saválló dupla falu főzőm réz kupolával és deflegmátorral  ¾ colos menettel a tetején.

A hűtő egy saválló tartály ,18mm –es  saválló csőkígyóval  Kb. 30 literes  az egész , vízforgatási lehetőséggel .

A kettő közé kellene egy páracső  melynek méretezéséhez kérnék segítséget . Milyen vastagságú és hosszúságú csövet lenne érdemes használnom?  A saválló hűtő csövét hogyan tudnám összekötni a páracsővel?

sogi01 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 143005

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (142957)
vénkecsi Creative Commons License 2017.10.23 0 0 143004

Ahogy mondjátok... ízlések és pofonok. A párom vitt a sógornak kóstolót, állítólag ő meg el volt varázsolva tőle :)  
Végül is a nyersanyag nagyobb része tőle származik, úgyhogy nem fog kárbaveszni .

Előzmény: Figyelget (143003)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.23 0 0 143003

A fügepálinka igazi ínyencség, de elég megosztó ital. Én biztos nem ágyaznám, viszont ha Neked most nem tetszik, később sem fog. Valószínűleg. Amennyiben ágyazod, ne mindet. Lehet úgy még ennyire sem tetszik majd. 

(Egyébként irigyellek érte,felénk elfagyott sajnos.) 

Előzmény: vénkecsi (143000)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 143002

Ha dupla falú,azért nem árt az olajat vagy vizet leengedni annyira,hogy csak a fenékben legyen,de mindenképpen a legalacsonyabb szint alá.Tönkremegy az olaj,felesleges gázfogyasztás.

Előzmény: mátékája (142982)
barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 143001

Van, akinek ízlik a füge, van, akinek nem. Én pl. szeretem, a párom ihatatlannak tartja. Keress olyan ismerőst, akinek a kedvence. Nincs annál jobb dolog, mint egy barátnak örömet szerezni. :)

Előzmény: vénkecsi (143000)
vénkecsi Creative Commons License 2017.10.23 0 0 143000

Sziasztok!

Idén sikerült (a saját megszokott mennyiségeimhez képest) elég sok fügét összeszednem saját, sógor meg ismerős révén.

Sajnáltam volna ha idén is a fán száradt volna, így aztán lett is belőle vagy 6 liter pálinkám.

Kicsit aggódtam az íze miatt, mert korábban itt valaki említette hogy nem igazán zamatos ebből az alapanyagból.

Talán még ajánlotta is hogy almával keverve jobb lett az íze. Sajnos én már nem tettem hozzá almát, így is elég volt a 15L-es főzön lepötyögtetni.

Próbálok barátkozni az ízével, de a korábban főzött meggyhez, mirabellához vagy kajszihoz képest nem lett a szívem csücske :(

Szerintetek ha rendes aszalt fügét, vagy egyéb aszalt ágyást alkalmaznék, segítene a helyzeten? 

Vagy csináljam meg mézesnek jól befűszerezve?

C5__ Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142999

Ez nekem is hasznos volt, köszi!

C5__ Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142998

Köszönöm szépen a részletes válaszod!

Sokat olvasgattam a témában közben, de jó hallani (olvasni) a ti tapasztalataitokat is!

Kb egyáltalán nem fogyasztjuk a bort...

Az idén is lett van 150 L, tavalyi is van kb ennyi... és még ingyen adnának is ismerősök... Csak először szeretnék rájönni érdemes-e foglalkoznom vele.

Mindenesetre szeretném kipróbálni milyen is a borpárlat. (nem kénes, teljesen jó, fogyasztható házibor amúgy, csak senki sem fogyasztja)

Előzmény: raczno (142953)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142997

Köszönöm , ők is a tarsolyban vannak .

Előzmény: C5__ (142996)
C5__ Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142996

Őket tudom ajánlani. (pár ismerős már vásárolt tőlük, mindenki elégedett - én is.

35L-es főző 100-ért nem is olyan rossz szerintem, főleg, hogy nagyon jól "működik".

Nekem megteszi.

Pl 5L-es is van nekik 40-ért

vagy 10-es 55-ért

http://www.hazaipalinka.hu/

Előzmény: Törölt nick (142959)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142995

Az, hogy te mikor főzöd le az a magánügyed, de te is írtad, hogy napok óta  lefordult a bunda és áll az erjedés.

Co lesz a tetején időtlen időkig ha nem macerálod mert oldva is van a cefrében.

Előzmény: Jolida (142993)
Jolida Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142994

Én már 5l alszeszt is tisztáztam a DES100-ban.... bár rendesen megszenvedtem vele, annak ellenére, hogy nyár volt. :-)

Fűteni csak a gázégő elalvás határán lehet, elválasztani találomra (annyira kevés az anyag). Ilyen hidegben szabadban főzésnél az se sokat segít, ha betakargatod az üstöt -ami persze mindenképpen kell-. :-(

Előzmény: mátékája (142989)
Jolida Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142993

Hatodikai cefrézésű császárkörtét szerdán főzöm le. :-)  Még vagy tíz centi CO2 van rajta így is (annak ellenére, hogy nincs bundája, nem édes és a Brix is napok óta "vízszintesen" áll :-p).

Előzmény: Jocó0423 (142990)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142992

http://snapszmester.hu/gyakorlati-palinka-fozes/

A kérdésedre a választ a 11. oldalon találod,de szerintem olvasd el az egészet!

barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142991

Csak vicc. :)

Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142990

Valóban, nálam a körte a leghosszabb ideig erjedő cefre de ha, mint írta a kolléga, pektinbontót használ, élesztővel beoltja és a második harmadik nap adja a napfényt, akkor  a 2 hét a reális, nem az 1-2 hónap :)

Előzmény: kopasz szuzukis (142987)
mátékája Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142989

Tényleg lehet vízzel hígítani, vagy ez csak vicc?

Előzmény: Green Corner (142984)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142988

Én sem elemi kénre gondoltam.

Előzmény: kopasz szuzukis (142985)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142987

Mondjuk attól is elhúzódhat az erjedés, hogy alacsony a hőmérséklet. Vagy túl darabos volt az alapanyag, lassan szabadul ki a cukor. 

Előzmény: Jocó0423 (142975)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142986

Klasszikus érlelés a viszki, konyak, bourbon érlelése. 65-70% alkoholtartalmú párlatot töltenek fahordóba, és 8-12-15 évig relatíve meleg raktárban pihentetik. Ezalatt az alkoholtartalom 40-45% körülire csökken. A fahordón keresztül lassan oxigén is bejut a párlatba. 

Azt kitapasztalták az évek során, hogy ha levegőtlen a raktár, vagy túl hideg, nem lesz igazán jó az itóka. Hiába a legjobb minőségű hordóban tárolták.

A szeszes italok érlelése is a gyakorlati tapasztalatokon alapul. Matematikába nem igazán önthető, inkább kisérletes jellegű.

Nem véletlen, hogy kialakult a pincemesterek, pálinkamesterek szakmája. Ők is elsősorban ízleléssel döntik el, hogy merre vigyék az érlelés folyamatát.

Előzmény: csalántea (142972)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142985

Esetünkben a borban nem elemi kén van, hanem rendszerint metabiszulfit . Ami tovább bomlik, oxidálódik. Végeredményben kénessav vagy kénsav sója lesz a borban. Ha kénessav sója, abból a borkősav, citromsav, almasav képes felszabadítani a kéndioxidot. Na, attól büdös, "kénszagú" a bor.

Előzmény: zsorsz (142980)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.23 0 2 142984

Öntsél hozzá 1l vizet és máris megvan a 10l.:) A fűtés intenzitásával óvatosan!

barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142983

9 litert is lehet. Fűtsed lassan, és az üstöt, sisakot részben takard le valamilyen hőszigetelő dologgal.

mátékája Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142982

Sziasztok!

100 literes főzőm van, és sárgabarack cefre lefőzését követően 9 liter alszeszem lett. Hogyan tudom lefinomítani. Azt mondta a DES forgalmazó, akitől a berendezést vettem, hogy 10-15 liter alszesz a minimum amit bele lehet tölteni finomításnál.

zsorsz Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142981

Az üveget ne töltsd tele,a dugót lazán,időnkét megszagolgatni,aztán jó lesz az.

zsorsz Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142980

Az lehet,de nem a kén.

Előzmény: kopasz szuzukis (142979)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142979

Valamint oxigén jelenlétében a híg, szerves savak, a hidrogén cianid, és még sok más "matéria".

Előzmény: zsorsz (142955)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142978

Szia!

Meglepő, de én is azt tapasztaltam, hogy a szellőztetés gyorsítja az érési folyamatot, és tisztább az illat.

raczno Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142977

Akkor erről a főzőm nem tudott..., 

majd ha oda jutok, teszek fel képet.

Előzmény: zsorsz (142955)
Kokka2 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142976

Köszönö szépen a segítséget!

Előzmény: Jocó0423 (142974)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142975

Ha mint írta, hogy beoltotta élesztővel, akkor mi a fenétől forrna 1-2 hónapig? Ugyan magyarázd el kérlek?

Jó pár éve főzök de 2 hétnél tovább beoltott cefrém még nem forrt!!

És ha naponta kétszer lenyomkodja az nagyon helyes dolog :)

Előzmény: Törölt nick (142962)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142974

Na csak most jutottam fel a fórumra :)

Természetesen kétszer főzöd, mint a gyümölcs cefrét. De lényeges különbség van az elválasztásnál ha Brandy módszert használsz. 75-50°közötti rész lesz a szíve, ezt csinálhatod meg brandynek. Az elő és utópárlatot öntsd össze és kármentésként még egyszer lefőzheted.

A kén egyáltalán nem fog semmit csinálni ha normál a borod, vagyis iható egyébként.

Előzmény: Kokka2 (142948)
endrepp Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142973

Próbáld ki, hogy egy min. 5l-es demizsont 75-80%-ban töltesz meg, lezárod. 2 hét múlva a dugó kihúzásával együtt illatolod, ami távozik az edényből.

Szőlőnél néha érzek egy közepesen büdös, másodpercek alatt távozó valamit, kiszellőzik és összegyűlik az üveg nyakában.

csalántea Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142972

Mi a tapasztalatotok a főzés utáni pálinka kezelésre?

Van aki szerint az üvegeket le kell zárni a főzés végén és hetekig pihentetni, majd fokolni, hogy ne távozzon aroma és oxigéntől elzártan ez a folyamat eredményesebb ...

Mások szerint a főzés után (szigorúan 20 fok celsius alá hűtve a pálinkát) lehet és kell muslica biztos módon levegőztetni és csak egy-két nap múlva lezárni és a pihentetést megkezdeni és később több lépcsőben befokolni ...

A főzés után a sokak által késznek gondolt pálinka még biztosan vegyi átalakuláson megy keresztül, kell ehhez oxigén vagy nem? Használ vagy mindegy vagy árt? Kell a késznek gondolt pálinkából valaminek kiszellőzni? Veszít a szellőztetéskor alkoholt vagy fontos aromát?

Van erre egyértelmű elmélet vagy tapasztalati tudás?

barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142971

Nagy duma. Igen, ez így hülyeség. Nyitott duplafalat olajjal kell használni, pont.

Előzmény: Törölt nick (142970)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142970

Na itt zavarodtam össze !

http://www.palinkafozoust.com/?hu_duplafalu-vorosrez-palinkaf%C5%91z%C5%91k,20

A leírásban az szerepel , hogy ha vízzel töltjük fel a dupl falat akkor nincs alszesz és elég egy menetben főzni.

Ha meg olajjal töltjük fel akkor meg van alszesz és kétszer kell .

Hát nem tudom....

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142969

Igen , a reklám az mindenhol meghatározó .

Köszönöm , megfogadom !

Előzmény: barkócza (142967)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142968

Rendben , köszönöm !

Előzmény: barkócza (142966)
barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142967

Ne hagyd, hogy megtévesszen a rengeteg reklámduma. A pálika íze-illata a gyümölcsből jön, nem a főző csinálja.

Az ilyen-olyan feltétek az alkoholkinyerés hatásfokát javítják, nem a minőséget. Jók, persze, de tapasztalat kell hozzá, érzékenyek a jó beállításokra.

Előzmény: Törölt nick (142965)
barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142966

Ne keverd össze a dolgokat. Az "aromatorony" az egylépcsőshöz tartozik. Egyébként csak egy reklámelnevezés, nem attól lesz aromásabb a pálinka.

Kisüsti eljárásnál vagy duplafalú, vagy keverős szokott lenni a főző, duplafalú keverős kisüstiben nem is nagyon kell. (Ártani nem árt, persze.)

Egyelőre ne kombináld túl a dolgokat, egyszerű duplafalú kisüstit vegyél - ne verd magad fölösleges nagy költségekbe. Pár év tapasztalat után érdemes gondolkodni rajta, hogy továbblépsz-e, vagy maradsz ennél. Először a cefrézést és a főzés alapjait kell megtanulni.

Előzmény: Törölt nick (142964)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142965

Igen , valahogy az "komolyabbnak" tűnik a sok csillogó-villogó kiegészítő miatt , de akkor az ízek miatt csak a hagyományos lenne az igazi (extrákkal) kiegészítve .

Feltéve ha találok olyat amiben minden kívánság megvan.

Aromatorony , keverőmotor , villanyfűtés és 35 liter környéke űrtartalom.

Pénzügyileg sem olyan "veszélyes" mint az egylépcsős.

Előzmény: endrepp (142963)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142964

Köszönöm !

Hajlok a hagyományos kétlépcsős felé , de jó lenne egy villanyfűtéses , dupla falu, keverőmotoros , aromatornyos verzió :-)

Gyárt ilyet valaki ?

Előzmény: barkócza (142961)
endrepp Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142963

Nem írtam, hogy a Dávid-dal nem lehet jót főzni, a gyártó kérésre biztos épít be keverőt. :)

Elég nehéz ügy ez, onnantól, hogy nem kétlépcsőst választasz. Nincs tapasztalatunk, ha valaki használ ilyet, akkor egy fajtát, összehasonlítási alapja nem lesz. Egy biztos, ha veszel egy hagyományost, jó a gyümölcsöd, betartod a technológiát, jó pálinkád lesz. Vásárolsz egy tornyost, rutin és konkrét elvárások nélkül nehezebb lesz kiigazodni, a három karon kívül a deflegmátor és a fűtés paraméterét is be kell lőni, kétlépcsősnél csak a fűtéssel meg lehet mindent oldani. Egy fórum társunk ECO pálinka főzőjében készült kiváló őszibarackot kóstoltam hétvégén. :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142962

Én nem tudom értelmezni az 1-3 hónapos bunda lefordulást :)  úgy kell érteni, ahogyan rézműves írta.

És azt se, hogy nem kell lenyomkodni.  Soha nem mondtam, hogy a bundát nem lell lenyomkodni, ezt írtam:  nem nézegetjük kevergetjük naponta kétszer.

Szeretném, ha nen forgatnátok ki a szavaimat! Az alábbi mondatok nekem úgy jöttek át, hogy addig nyomkokodta a bundát naponta kétszer ameddig át nem fordul.

A bundát naponta 2x lenyomkodom, öngyújtóval ellenőrzöm, hogy hogyan áll a cefre felett a CO2.

Amikor már megáll a forrás és lesüllyed a bunda, megállt a CO2 termelés is, akkor lefőzöm az alszeszt, amelyet 5%-ig szedek.

Nekem az a gyanúm, hogy félreértés áldozata lettem, és Ti is.

Előzmény: Jocó0423 (142942)
barkócza Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142961

A kisüsti eljárás sokkal robusztusabb, alig-alig lehet elrontani vele a főzést. Az egylépcsős bonyolultabb, sokkal érzékenyebb a pontos beállításokra, tapasztalatot igényel. Ráadásul sokkal drágább is. Ezért kezdőnek, különösen kis mennyiségű gyümölcshöz mindig kisüstit ajánlunk. Én is egy harminc literes kisüstivel főzök.

Persze, gyönyörűek a csillogó-villogó készülékek, de a pálinka minősége nem a készüléktől függ, hanem a jó gyümölcstől, és a gondos cefrézéstől. Amivel viszont minden kezdő megszenved, az a leégés, ezért mindenképpen duplafalút érdemes venni. Szimplafalúval kezdtem én is, sokat szenvedtem vele, amióta duplafalút használok, sokkal könnyebb az életem. :)

Előzmény: Törölt nick (142960)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142960

Megvan a kisebbik verzió is.

Nem tudom fel lehet-e valahogy szerelni erre valamilyen módon aromatornyot (vagy az már túlzás lenne) ?

https://www.palinkafozes.com/oktatas/pmk30%20hasznalati.pdf

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142959

Köszönöm a részletes szakszerű választ !

Akkor ezek szerint ebből kellene vennem egy kisebbet ha létezik :

http://www.palinkafozo.org/palinkafozok/palinka-mester-klasszik-kisusti-palinkafozo-98-literes

Előzmény: endrepp (142958)
endrepp Creative Commons License 2017.10.23 0 1 142958

Itt a fórumon kétlépcsős főzőket használunk többnyire, ok az egyszerűbb műszaki felépítésen és a hagyományon kívül, hogy könnyű velük testes párlatot készíteni, hosszú kellemes utóízzel, lekváros jelleggel. Az egylépcsős berendezésekkel az aromaprofil legtöbbször vékonyabb, tisztább, sterilebb, gyakran illatosabb irányba megy el, rövid utóízzel (elméletben ez nem azt jelenti, hogy tornyok csak ilyet tudnak, valamiért a főzdék mégis ebbe az irányba mennek el az egylépcsős technikával).

A berendezés, amit belinkeltél 3szitatányéros, valamilyen módszerrel a tányérok szabályozhatóak a karokkal vagy a túlfolyó magasságát vagy a szitatányér nyitottság mértékét lehet állítani, ezzel a flegmából kialakult folyadékoszlop magasságát lövi be. Ezzel és az oszlopfejbe épített deflegmátorral változtatható a deflegmáció-rektifikáció mértéke, a termék aktuális alkoholfoka. A karokkal a tányérok kikapcsolhatóak, ez az alapvető különbség a másik (Dávid)berendezéshez képest, amikor a jó ízek jönnek a tányérok kiiktathatóak, az elválasztásokhoz egy mozdulattal lehet másik üzemállapotot kapcsolni, a Dávid töltetes oszlop hatásfoka "csak" a deflegmátorral befolyásolható.

A Dávidnak nincs keverője, a szakirodalom szerint az tornyos elválasztás alapvető feltétele, hogy az üstben minden folyadékrész ugyanakkora hőenergiával rendelkezzen.

Előzmény: Törölt nick (142956)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142957

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (142941)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142956

Köszönöm , ezt néztem is , de a felszereltsége szerényebb mint amit belinkeltem. Igaz az ára is kb. fele.

Nem tudom használ valaki konkrétan ezt a típust a fórumozók közül , vagy ismerősénél esetleg használat közben látott-e ?

Előnyeit hátrányait nem igazán írja senki , maximum ha utána olvasok akkor az egylépcsős és a kétlépcsős van összehasonlítva.

Persze minden terméknél az előnyöket emeli ki a forgalmazó vagy a gyártó.

Előzmény: kopasz szuzukis (142954)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142955

"Ha sok a kén, nemcsak a nyálka hártyád megy tönkre, de a főződ

réz alkatrészeit is kikezdi..."

Itt a fórumon,ez is már sokszor le lett játszva hogy nem kezdi ki.A rezet, csak a forró cc.H2SO4 tudja oldani.

Előzmény: raczno (142953)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.23 0 0 142954

Bár reklám, de azért hátha, mégis...:

https://www.hazipalinka.com/palinka-mester-david

Előzmény: Törölt nick (142951)
raczno Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142953

Ezen számok tükrében el leszel egy darabig :-)

90%-ig töltheted az üstöt. Amíg bort főzöl, addig nem árt egy kis habzásgátló. Mivel nem fog leégni, teljes gázzal

fűtheted. Én 5%-nál már befejezem az alszesz gyűjtést. A finomításnál is tele lehet tenni az üstöt, itt már nem kell a 

habzásgátló. 25%-ra hígíts vissza, mehet a fűtés. Az elválasztások, mint a rendes gyümölcspálinkánál, csak itt kevés EP van.

Az UP elválasztás is a nagy könyv szerint történik...

Én is még csak ugatom a pálinka főzést, de majd valaki korrigál engem is, és majd össze rakhatod a tutit...

Milyen fajta bor, és miért kell neki párlattá nemesednie? Ha sok a kén, nemcsak a nyálka hártyád megy tönkre, de a főződ

réz alkatrészeit is kikezdi...

Én a múltkori tapasztalás után már nagyon meggondolom a bor finomítását...

Előzmény: C5__ (142952)
C5__ Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142952

Tudnátok egy kis infót adni nekem is bor - főzésével kapcsolatban?

Eddig csak "sima" cefrét főztem, bort nem.

Hogy csináljam, hogy jó legyen? Adott kb 200 l elég jó bor, és egy 2 lépcsős hazai pálinkafőző 35L-es.

Előre is köszi a segítségeteket!

Előzmény: raczno (142950)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142951

Tisztelt Fórumtagok !

Szeretnék itthon pálinkát főzni , de szigorúan csak hobbi lenne.

(alkoholt nem igazán iszom , de az illatát szeretem és el is ajándékozgatnám családon belül ami jól sikerül.)

A kertben van többféle gyümölcsfa amiből lehetne főzni , illetve ritka gyümölcsökből is szívesen megpróbálnám a főzést.

A terv az, hogy egy kis űrtartalmú , de profi készüléket vennék valamikor március körül lesz meg a helye.

Az alábbi összeállítás tetszik , de túl nagy .

Gyárt-e valaki hasonló felszereltségű 30 liter körüli (vagy kisebb) készüléket , mint a belinkelt ?

Mindenképpen elektromos fűtésű kell.

http://www.palinkafozokazan.hu/egy-lepcsos-igazi-aromatornyos-palinkafozo.html

Köszönöm a hozzáértő válaszokat !

raczno Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142950

Csak óvatosan azzal a borral..., ha magas a kén tartalma, akkor a t és ny együtt fog folyni, ha az elválasztáshoz

szagolgatni fogod..., tapasztalatból mondom. " Az oldott kén is számít?" Ezt egy borász kérdezte :-)

Előzmény: Kokka2 (142945)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142949

Nem, ugyanúgy kell főzni mintha cefrét főznél. Bár jogos a kérdés, hiszen eleve egy iható borról beszélünk, ez annó nálam is felvetődött, de majd meglátod, hogy van különbség az egyszer főzött és a finomított borpárlat között.

Előzmény: Kokka2 (142948)
Kokka2 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142948

De ez csak egy főzés ugye jól értelmezem, a bort tisztázom.

Előzmény: Jocó0423 (142946)
Kokka2 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142947

Köszönöm! 😉

Előzmény: Jocó0423 (142946)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142946

Én éppen most főzök le pár litert :)

Nem kell hígítanod, miért tennéd?

Simán főzd le mint a pálinkát, de ha brandyt akarsz csinálni, akkor a tisztázásnál csak a 75-50 közöttit vedd ki (a szívét), abból lesz a finom konyak :)

Előzmény: Kokka2 (142945)
Kokka2 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142945

Hello mindenki!

Bort szeretnék lefőzni, még nem csináltam. Tudnátok segíteni hogyan csináljam, higítsam e, hogyan szedjem, stb...

Köszönöm.

rézműves1 Creative Commons License 2017.10.22 0 3 142944

..."Nem szeretnélek elszomorítani,de a cefre nem szentkép: nem nézegetjük kevergetjük naponta kétszer. A bunda legjobb esetben 1-3 hónap alatt fordul meg"...

De minket elszomorítasz, amikor ilyeneket írsz...már hogyne kevergetnénk azt a cefrét, bizony hogy keverjük, de főleg csak a legelején, a zajos erjedéskor...utána már inkább csak a feljövő bundát nyomkodjuk a lé alá óvatosan...én amikor a bundát lenyomkodtam, a keverő fejét a lé alatt tartva, még ott is megkeverem, de csak óvatosan...ezt reggel és este is hasznos megtenni...azért a régi öregek nem csak hülyeségeket csináltak...DDD...

Megfigyelték (amiből a mondás is lett), "ahányszor lenyomkodtad a bundát, annyi kupicával több pálinkád lett"...

A bunda megfordulása, meg egy külön tészta...sokszor gyümölcs és cefre függő, hogy egyáltalán megfordul e...

Persze az az igazi, meg szép látvány is, amikor a bunda tényleg lenn marad, "föladja a levét" és tükrös a teteje...

De tudjuk, meg tapasztaljuk, hogy ez nem mindig van így...sokszor akkor is készen lehet, ha még van rajta egy vékony "felöltő", mert az már nem is bunda és már lehet főzni...

Előzmény: Törölt nick (142940)
barkócza Creative Commons License 2017.10.22 0 3 142943

Itt van egy tévedés azzal kapcsolatban, hogy a keverés visz-e be oxigént a cefrébe, vagy sem. Valójában a főerjedés alatt olyan sok széndioxid keletkezik, hogy a cefre oldott széndioxidban erősen túltelítetté válik. Ezért ilyenkor a cefre hiába érintkezik a levegővel, egyszerűen nem tud beleloldódni az oxigén - nincs több hely. Ezért lehet a főerjedés alatt napjában többször is, keményen, durván fölkeverni a cefrét. Igazából még az erjedés leállta után is széndioxiddal túltelített a cefre, ami még mindig védi (nem a széndioxid párna véd igazából, a jelenléte csak jelzi, hogy elég még a széndioxid a cefrében). Ezért kell a kierjedt cefrét úgy tárolni, hogy minél kisebb gáztér legyen fölötte, minél lassabban távozzon el a széndioxid. (A kadarkát pl. hagyományosan nyitott kádban erjesztették, probléma nélkül.)

Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142942

Kedves Körtés kolléga :)

Én nem tudom értelmezni az 1-3 hónapos bunda lefordulást :)

És azt se, hogy nem kell lenyomkodni. Pontosan naponta kétszer az elején mert a bunda teteje kiszárad és elkezd penészedni. Ráadásul a tetején levő gyümölcs cukortartalma sem hasznosul.

Ha pedig beoltom élesztővel, mint a hozzászóló írta, akkor 2 hétnél tovább soha nem kellett erjesztenem :)

sogi01 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 142941

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Benne

Magánfőzés jogszabályai

Előzmény: sogi01 (142924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!