Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Én az Energy cég termékét fogyasztom. Abban is egy kapszula 500 mg halolajat tartalmaz, melyből min 18% ,azaz 90mg az EPA. Napi adag 2db 1-3 alkalommal. Vagyis ha 6db a napi adag, akkor össz.: 540 mg.
ez a tetves freeblog egyik percről a másikra nem enged hozzászólni. :-( lenne olyan kedves valaki beírni oda Simon Péternek, hogy deigenis jól számoltam és a tevás Omega3-ban nem 6 db adja ki az 500 mg-ot, hanem 1 db! rajta van a dobozon is, hogy 1 db 699 mg-os kapszulában van 500 mg EPA! a 6 db csak az általuk ajánlott napi mennyiség.
A ponty nagyon finom, de mivel melegvizű hal, nem sok omega 3 olajat tartalmaz, hisz azt tudtommal csak a hidegvizű halak tartalmaznak. Egyébként nyílván egészséges mind a kettő.
láttam egy vizsgálatot friss kaja kontra fagyasztott összehasonlításáról.
és zöldség esetében pl. a tápérték, meg vitamintartalom nem volt lényegesen eltérő. a mirelitet ugyanis leszedés után azonnal fagyasztják, az úgynevezett friss meg sokszornapok óta dekkol a polcon. állagában van inkább különbség. a fagyasztás a beltartalomnak nem árt sokat.
én pl. mivel nem szeretek naponta vásárolni, húst többet veszek egyszerre, és szeletelve vagy darabolva és bepácolva (oliva+fűszerek) le szoktam fagyasztani. semmi bajom a fagyasztással. sőt. nekem a pácolva fagyasztott hús finomabbnak tűnik.
A sóval paloeismereted fényében nem tudom mi bajod, és a fagyasztás sem ízfokozó. Egyetértek a friss-kaja preferenciával elméletben, de nekem sem realizálódik mindig a gyakorlatban. Elsődlegesen pedig a chipsz a kenyérrel együtt menjem a sunyiba.
A tiéd mindekinek ártalmasabb. Sajnálom, de részedről minden ittlétre való indok (a segítőkészség, és ésszerűség és egyáltalán valami együttműködés) egyre kevesebb szikráját sejtem már én is. Majd Évicke jöhet velem méregtelenítő átoklevételre... Azért egy picit gondold már meg; leírás előtt még az idő is több!
Persze, hogy igazad van sok dologban, ahogy másokkal is megesik ez. A jóindulat viszont nem így néz ki.
azt sem tudod, mi a paleo, mit lehet enni és mit nem, pláne azt, hogy én mit eszem - a fagyasztott húson kívül. meg hogy súlyos ízületi betegként el bírok-e menni a piacra + hazacipelni a cuccot onnan, ami nem egy sarokra van stb. stb. úgyhogy megint futottál egy felesleges kört, továbbra is ugyanolyan hiteltelen vagy, mint eddig. nem veszed észre, hogy folyamatosan lyukra futsz, totál tudatlanként adsz tanácsokat és közel sem idevalóak a hsz-eid? egyébként meg nem elmentél már innen??
Gazdag? Pesti? Ugyanmár, egyrészt Budán lakom :-), másrészt nem vagyok gazdag. Az Olimpiában az említett háromfogásos 4900, a hatfogásos (!) halvacsora 7300 forint, amihez ingyen adnak egy csomó kostolót, ez szerintem ez nem a rongyrázós szitu, bár biztos ellenkezni fogsz.
Minden paleo- meg akármilyen elméletet félretéve (vagy mellétéve) az elsődleges szempont az kellene legyen, hogy jó alapanyagokat használj fel, télen ne egyél nyári zöldségeket, ne fagyaszd a húst, ne egyél nagyipari hulladékételt, stb. Ezek még a paleo-módszertannak sem mondanak ellent, sőt, a gluténnél nagyobb terhelést jelent a szervezetre az ízfokozók, tartósítószerek, mindenféle hormonok, térfogatnövelők, só, hidrogénezett zsírok nyakló nélküli használata. Egy csomag csipsz sokkal nagyobb kárt okoz, mint egy szelet kenyér, nem is beszélve arról, hogy arról el lehet vitatkozni, hogy evett-e a paleolit ember kenyeret, de hogy hidrogénezett zsírt ízfokozóval, fehércukorral, tisztított sóval és extrudált krumpliból készült burgonyaszirommal (csipsz) biztos nem. Vagy nem evett napfényt nem látott, csak műtrágyán és növekedési hormonokon nevelt zöldséget (pl. paprika, paradicsom télen).
szerintem meg nem is kell. vitamin- és ásványianyag-veszteség nincs, legfeljebb nem olyan csillagos ötös az íze. egy paleósnak meg úgysem az számít elsősorban. különben is nyáron nem kell fagyasztott zöldséget enni, sőt, télen is ott a többféle káposzta, sárgarépa, ezek olcsók és frissek most is. és lehet szörnyülködni, de én a henteshez se járok naponta, de még hetente sem, úgyhogy legtöbször a húst is fagyasztom. és sem azzal, sem a tengeri hallal nincs semmi bajom. majd biztos direkt az Olimpia étterembe fogok járni Kecskemétről, ezt a baromságot. eh, a legtöbb gazdag pesti azt hiszi, a saját városán kívül nincs élet....
Számomra élvezetes és egyben egészséges dolgokről van itt szó. Becsülete ember vagyok, működő nyálelválasztással, de nem mindig tudom elkerülni a fagyasztott kaját.
persze, hogy nem érted. főleg, ha nem voltál még súlyos beteg. és persze, hogy nem a kulináris élvezetekről van szó elsősorban. különben is akkor a Konyha-kategóriában lennénk. jó reggelt. :-)
Halat lehet fagyasztva és mélyhűtötten vásárolni (a nagy jeges pult a teszkóban, osanban és korában). A lazac az egyik "legbiztonságosabb" tengeri hal, tovább tart (főleg, ha fel van dolgozva, kibelezve, stb.), nem drága (mondjuk a sügérhez képest), egészséges, stb. A fagyaszottal az a baj, hogy a fagyás során rongálódnak a sejtfalak, és megváltozik a hús textúrája, ami a halnál igen lényeges (és nem pozitív) változást hoz. Természetesen lehet friss halat is vásárolni, pl. az Olimpia vendéglő (a hazai csúcskonyha egyik fontos bisztróétterme) hetente egy napon friss halat szolgál fel, amelyet éjszaka/hajnalban fogtak ki Fiumében, és délutánra már a tányéron van. Nyilván nem olcsó, de nem is eget rengetően drága, és hozzá lehet jutni. Persze jó kérdés, miért nem édesvízi halat eszünk Magyarországon, de ezt már csak halkan tenném hozzá. Van Duna-Deltából származó kiváló pontyreceptem is.
Az alábbi receptet azért tettem be, hogy lássam, mennyire pozitív ez az egész paleo-izé, hiszen erre minden becsületes, enni szerető ember nyálelválasztása elindul, de úgy látszik, itt másról van szó, talán alapvető élet-élvezeti kérdésekről, úgyhogy nem egy pályán játszunk, bocs, sziasztok.
mióta elkezdtem, ma voltam először a városban, 2 és fél órát mászkáltam + a délelőtti teendők itthon, igaz, közben 25 percet ültem, míg a buszra vártam, de hazafelé pont olyan frissen, fájdalom nélkül jöttem, mint ahogy elindultam. és ha jól emlékszem, az elmúlt 1 hónap alatt össz. 2 db gyulacsökkentőt/fájdalomcsillapítót vettem be (azelőtt átlag heti 2 volt, de ez a leglight-osabb). pedig már megint annyit görnyedtem gyöngyfűzésileg... máskor szétszakad a hátam, vállam, nem mondom, hogy 0 fájdalmam van, de százszor jobb, mint azelőtt. szóval nálam teljesen szuper minden! :-)
ne használjak fagyasztottat. kösssz. és fizeted nekem az utat a tengerhez, ahol már előhűtve is rendelkezésemre áll? vagy ezeket a lazacféle fircangos halakat? ugyan, hagyjuk már...
Tengeri halat tejbe??? Milyen barbárság ez? A tengeri halat, ha nagyobb, mint a szardínia, akkor kibelezve, kettévágva a gerinc mellett és azt kihúzva, szép, 3-4 ujjnyi szeletekre vágod, olívaolajba rozmaringot és fokhagymát törsz, borsot teszel hozzá, egy icipici csilit, 1-2 szál sáfrányt, őrölt koriandert, és 1 órára (kábé) bepácolod, közben répát vágsz zsülienre (gyufára), paprikát és burgonyát is nagyon apróra, ha lehet, szintén gyufára.
Elkészíted a vinaigrette-mártást, sonkahagymát vágsz nagyobbra (szeletekre), beleteszed egy lezárható üvegbe, töltesz hozzá olívaolajat, mustárt, citromlevet, petrezselyemzöldet aprítva, frissen őrölt borsot, kevés sót, kevés ecetet, lehetőleg balzsam-, vagy vörösborecet (max 2-3 fokost, a többi ecetsav!!!), és jó erősen összerázod.
A halat előveszed, lecsöpögteted az olajat és bedörzsölöd sóval, amíg melegedik a serpenyő, félreteszed. A pácolajból töltesz egy keveset a serpenyőbe, felforrósítod, majd gyorsan, mindkét oldalán max 3-4 percig sütöd a szeleteket, a végén egy locsintás fehérborral fejezve be a sütést (megvárod, amíg elpárolog a bor, és akkor veszed ki a halszeleteket).
Egy másik serpenyőben igen forróra hevítesz viszonylag több olajat, beleszórod a zöldeket, és nagyon nagy tűzön roppanósra sütöd, max 2-3 perc alatt. Kiszeded, ráöntesz a vinaigrette-szószból, ráhelyezed a halszeletet, és serpenyős, hal alatti olajból egy keveset öntesz rá. Elég paleo?
Ha a tengeri hal akkora, mint egy szardínia, akkor kibelezed, fokhagymás-rozmaringos-borsos-sós-petrezselyemzöldes olajjal megtöltöd, kívülről megsózod és spenótlevélba tekered, majd leszorítod két rács közé, és grillen megsütöd. Esetleg kirántod, bár az nem paleo, a liszt miatt. Amikor kész van, kicsomagolod a spenótlevélből, és tálalod, tetszőleges salátával, mondjuk répás céklasalátával (a céklát enyhán sós-fűszeres (kakukkfű, korriander, bors) lében főzöd, szeleteled, reszelt répa, fokhagyma- és hagymadarabokkal kevered, római salátát teszel hozzá. De jó az újhagymás-kapros-ecetes-olajos salátalevéllel is (lehetőleg az is legyen római, az nem keserű).
Az első recepthez (és a másodikhoz) sem jó a hekk, de jó a lazac, ton, sügér, (vörös)márna, dorado, Szentpéter-hal. Alapvetően ne használj fagyasztott halat, a friss hűtött pont elég (bár nyilván nem lesz olyan, mint a tenger mellett).
megint lenne pár főzős kérdésem: tengeri halat tkp. miért is kell tejbe áztatni?? ha mellőzném a tejet, mi lenne a halammal, miközben sütögetem? valami olyasmi rémlik, hogy túl erős halíze maradna... vízbe nem lehet áztatni?
ma vettem zabtejszínt. tejet 610-ért akarták adni 1 literes dobozban és véletlenül megláttam a blogban, hogy Auchanban is lehet kapni, úgyhogy azt majd nagybevásárláskor. nem hűtőpultban volt, mindkettőre azt mondták, ill. az van ráírva, hogy felbontás után hűtőben is csak 4-5 napig áll el. nem tudom, elfogy-e addig, szóval tényleg csak ennyi ideig?