Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
Ugyancsak érdekes lenne üzem közbeni fotó a protó Bah 4601-ről, na meg üzemi kocsiként is, de szerintem elég volt mára az álmodozásból. :D
**
A protó kocsi Bah kocsi pályaszáma Bah 4602 volt, nem 4601.
A kocsit 1957. december 19-én adta ki Dunkaeszi, a futópróbákat betontömbökkel szimulált terheléssel Lébény és Öttevény között tartották 1958. január 20-án.
A kocsi szine "MÁV szabványzöld", az összes feljáróajtók kivül-belül "égetett alumínium" színüek voltak.
A kocsi teli ablakain a kereten felü ablakonként 2 db kis befelé dönthető szellőző ablakok voltak
Eddig ha jól értelmeztem, az volt a feltételezés, hogy a távvezérlős kocsik ajtajai voltak zöldet. Hát frászt, és megint csak frászt.. (c) Magilla gorilla :D
Az 1968/69-ben felvett törzslapok szerint már a Bah 4900-4999 és 4500-4514 (Bh 20-26 300-414) kocsik, és egy-kettő a 4800-as (20-26 200-as) sorozat végén is zöld ajtós volt (4894-4899). Azt viszont nem tudom, hogy eleve így épültek, vagy később valamilyen fővizsga alkalmával lettek ilyenek. A két fehér tárcsás Bat-k az bennem így épült vonalat erősítik. Erre utal az is, hogy korábbi kocsiknál nem láttam ilyet, tehát egy adott pályaszám fölött volt.
A külső ajtók bevonatánál külön veszi a külsőt és belsőt. Ez korábban mindkettőnél szürke kalapácslakk, az említett kocsiknál kívül zöld. Van ahol csak simán zöldet ír, van ahol sötétzöldet, de ez szerintem csak a lapot kitöltőkön múlik, én sötétzöldnek veszem mindet. Van pár kocsi, ahol belülre is zöldet ír, ez lehet kitöltési hanyagság is (bambán beírja ugyanazt), de lehetett tényleg ilyen.
Egy kocsinál, a Bah 4872-nél (20-26 272) viszont kívül-belül világos zöld kalapácslakkot ír. Ez lehetett esetleg az első, kísérleti is, mivel a többi zöld ajtósnál korábbi.
Később elkezdtek beszürkülni, jó pár kocsinál a zöld át van húzva, és (más tollal, tehát később) mellé írva a szürke. Majd megnézem a későbbi kocsikat is, hogy volt-e valami változás a gyártás során.
Szóval a lényeg a színnel kapcsolatban: (sötét)zöld kalapácslakk, ha ez segít. :DDD
Már régóta gyűjtögetem a BDt/Bhv fotókat, bár ez utóbbiból még kevés van, ezekre még nem gyúrtam rá annyira. Most megint nézegettem a vezérlő fotókat, és sok hónap/év után csak most szúrtam ki, hogy van pár kocsi, ahol a középső két ajtónál lévő kapaszkodó más. (Ráadásul mintha lenne egy harmadik verzió is.) Ezen felbuzdulva megnéztem az a pár Bhv képet is, de ott eddig csak 82-28 0-ás és 100-as kocsinál láttam ilyet. De még átnézem alaposabban, csak idő kell hozzá, gyakran nagyítgatni kell a fotókat.
Szóval mióta van az új fajta kapaszkodó, és milyen apropóból, megfontolásból? Vagy adott időszak, adott járműjavító?
Az Aahv 1600 > 1800 és Aahv 1601 > 1801 kocsikról létezik fotó? Vagy legalább valami leírás. Mivel 1961-ben készültek a logika azt feltételezné, hogy a Bah kocsihoz hasonló legyen, de az ördög nem alszik. Plusz kavarás, hogy a 1801-ről olyan adat van (valószínűleg már Bahv-ként), hogy nem 80, hanem 88 ülés volt benne, ami később módosult 80-ra. Hacsak nem javított elírás. Ha nem elírás, akkor hogyan jön ki 1. osztályú kocsiként a 2. osztályúnál több ülés?
Ugyancsak érdekes lenne üzem közbeni fotó a protó Bah 4601-ről, na meg üzemi kocsiként is, de szerintem elég volt mára az álmodozásból. :D
Azért zömmel a nosztalgiavonatozásban nem a fapad a divat "tőlünk nyugatra". Nálunk azért terjedt el, mert azt lehetett gyorsan és olcsón megcsinálni. de már akkor 35 évce is tudták, ez egy kényszerpálya, mert a selyemkárpitos 1-2. osztályú kocsi helyreállítása nagyon drága.
Pont hogy a fapados kocsi is az, aminek megvan az a ma már egyáltalán nem létező hangulata sokak szerint - persze emellett valóban a nemes faburkolat, a sárgaréz, a csiszolt üvegek, a szép textíliák is ilyenek. Nagyon sok kis- és nagyvasúton csak harmadosztályú kocsik vannak - illetve ha párnás kocsi akad, az max 1-2 jármű illetve azokon is belül esetleg néhány szakasznyi ülés, és senki sem panaszkodik ezen.
Abban persze teljesen igazad van, hogy ezek a vasutak legfeljebb csak 1, max másfél órás utakra vetik be irányonként az ilyen kocsikat, és van belőlük elég ahhoz, hogy senki se érezze zsúfoltnak, tényleg csak az üljön melléd a fapadra, akivel együtt utazol. Én is tudom, hogy a hazai nosztalgiameneteknél is a turistacsoportok tagjai benéznek a fapadosba, vigyorognak, hogy milyen jópofa, aztán a párnásban, meg az étkezőkben foglalnak helyet.
Nálunk viszont nagyjából egyenlő arányban lettek felújítva párnás és fapados kocsik. Mindent összeadva 5:5,5 az arány (a fél kocsi az az MPV CF 25), az már csak egy csúnya trükközés, hogy a 252-es étkező is ülőkocsinak lett deklasszálva, noha annak semmivel sem kellemesebb, mint a fapadosok.
Az idő persze megoldja a dolgot, de másképp: mivel egyre modernebb járművek érkeznek, így mindenhol felértékelődnek az 1945 után gyártott kocsik, amelyekben az alacsonyabb kocsiosztály is nagyobb komfortot jelent... illetve sokszor az előírások, vagy az alkatrész-utánpótlás híján eleve ezeket lehet csak forgalomba küldeni. Ha viszont itt kimarad ez a "sorvány", akkor elég sokat kell várni ahhoz, hogy a CAF-ok meg az xx 44-es IC-kocsik nosztalgiává érjenek... :-DDD
Az ilyen nincs rá igény hozzáállás miatt nem is értek egyet azokkal akik felmagasztalják és tették ezt még életeben is. A Cak család vasút-és gyartástörtenet szempontjából jelentős de ez neki nem volt szempont. Az 1078 esetében a 1032 felhasználásával ezek szerint lehetőség is lett volna.
Azt hangoztatom, ami a "hivatalos álláspont". Tény, az Aa 1078 utoljára 2011-ben a Mikulásvonat eklektika expresszben közlekedett utoljára.
H-MNOS pályaszámot sosem kértek rá, tehát nem számoltak a közlekedtethetőségével. Valószínűleg a főkeret problémák miatt. Filmezni elvitték ide-oda, de az Rk menetként megoldható volt. Állítólag pedzegettek egy főkeret cserét a celli 1032-essel.
A Cakmü felújítása megrekedt a kocsiszekrény kilakatolása szinten 2000-ben, a "nincs rá igény" jegyében nem "feccölt" energiát a kocsi üzemképessé tételébe a kft. A "nincs rá igény" amúgy nem az én találmányom, Sz.A. mondogatta.
A Bahv kocsira a Dunakeszisek valóban azt mondták hogy rossz állapotú, de szerintem, meg mások szerint is csak ürügyet kerestek, hogy miért ne foglalkozzanak vele - némi készpénzmag hatására megváltozott volna a vélemény.
Ez bíztató de évek óta azt hangoztatod hogy alvázuk korrodáltsága miatt nem újíthatóak fel forgalomképesre, a dunakeszisek szerint is újra kéne gyártani. Ezért nem megy a gyönyörűen megcsinált 1078 sem. De ha nem így van annak rendkívül örülök.
Ebben teljesen igazad van, csak épp jogilag másik cég. Pont ilyen OFFtopik vonalon a Grante Antenna, nem jogutódja a megszűnt Finommechanikai Vállalatnak, még ha 100%-ban az ő dolgozóikból áll, akkor se. De tudnék még tucatnyi példát mutatni.
Főkeretnél meg bárki csinálja, ugyanúgy műbizonylatos anyag kell, minősített hegesztő, 100% röntgen, ultrahang meg penetrációs vizsgálat, nem ettől lenne irreálisan drága.
Aa 1078, Cakmü 4056, Kc 300, Bahv / Bhv 20-26 005-8, Bdbh 151 - úgymond "csak" 5 darab, mivel ennyi van a parkban "kéznél" és még nem "veszett fejsze" állapotú, tehát még nem csillagászati áron helyreállítható
Az Energoszervíz a Debreceni Járműjavító kazánműhelyének dolgozóiból jött létre, és van referenciájuk vasúti téren (242,001 teljes új hosszkazán, ipari célra használt gőzmozdony fűtőkazánok fővizsgáztatása, több keskenynyomközű gőzmozdony komplett fővizsga.)
Kisvasút =/= nagyvasút. Beszállító =/= (nagy)vasúti járműgyártó és -javító beszállítója, de ezt te is tudod.
Előbbi lehet bárki, utóbbi csak olyan akinek legalább a beszállított terméke, ha nem maga a cég tanúsítva van. Metal99, Jármű Zrt, Szakálfém, Kárászy... egyik sem járműgyártó, de rájöttek hogy vasúti járműhöz beszállítani csak tanúsított terméket lehet.
A Rába az üléseivel már inkább lemondott erről, azóta nem is szállít(hat), de nem is akar.
Mivel 21-25 544, Bam 5456, Aa 1032 menthetetlen mint üzemképes kocsi, a berendezéseikkel még új építés nélkül is megoldható jó állapotú pft kocsiból, természetesen azok eredeti pályaszámán.
Köszönöm a törekvésedet. Mely kocsikból állt volna?
A remény hal megy utoljára. Sok, általam is halottnak vélt dolgot csináltak meg számomra is meglepetést okozva csilliárdokért, hátha ez az idő is eljön. Legutóbb pl. a csisztai vonalat.
De én nem az a 15000 utas vagyok, így nyilván a saját álláspontomat hangoztatom.
20-35 évvel ezelőtti dolgokon lovagolsz állandóan, gerjeszted a feszültséget, rég halott, vagy nyugdíjba ment stb. embereket feszítesz keresztre, mert ezredszerre is elmondod ugyanazt
Utasszállításra alkalmas kocsikkal, működött, láttam, egy kocsijában utaztam is. Ez megsemmisült, ennek okozóit valóban elitélem. Az azonos korú, típusú pft kocsik a példák arra hogy ezek is közlekedhetnének még ha azokhoz hasonló módon tartják karban.
Senki nem áldoz gyopárrá rohadt kocsiknál tízmilliókat egy fővizsgára, ami jelen esetben a szinte teljes újragyártást jelenti.
Elég baj az. De ha a fent leírt bánásmódodt kapják, nem rohadnak gyopárrá.
A Startos retrósításnál is a legjobb állapotú selejtérett kocsi kap egy utolsó esélyt a retrófestéssel, és nem az, amit úgy kell gereblyével összeszedni.
2019-ben össze lett állíva egy koncepcióterv egy ilyen vonatra a magyar vasút 175 éves jubileumára (én raktam össze az itteni sirámokat olvasva, csak teliablakos kocsikból egy vonat), bement a vezérigazgatói kabinet elé, és jött a Covid-19 és lehúzták a WC-n. Hát ennyi.
Látom, nem érted: vagytok ti, a 150 fő vasútbarát, akik évente egyszer utaznátok egy ilyen vonattsl.
És van 15000 utas, aki meg egyszer sem.
20-35 évvel ezelőtti dolgokon lovagolsz állandóan, gerjeszted a feszültséget, rég halott, vagy nyugdíjba ment stb. embereket feszítesz keresztre, mert ezredszerre is elmondod ugyanazt, és ezredszerre is elmondom, miért nem működik a dolog.
robertke elég világosan leírta: pénz, pénz, pénz.-
Senki nem áldoz gyopárrá rohadt kocsiknál tízmilliókat egy fővizsgára, ami jelen esetben a szinte teljes újragyártást jelenti.
A Startos retrósításnál is a legjobb állapotú selejtérett kocsi kap egy utolsó esélyt a retrófestéssel, és nem az, amit úgy kell gereblyével összeszedni.
Én meg azt látom, vannak a sötétben bújkáló minuszolgatók, akik természetesen mindenre IS tudják a megoldást, aztán ha olyan helyzetbe kerülnének, hogy dönteni és cselekedni kell, csak tátognának mint a partra vetett hal.
Ha nincs 3. osztály akkor nem adja vissza az egykori vonatok igazi arculatát, nem csak bársony üléses vonatok jártak 60-100 éve. Nem luxus kell hanem a múlt utazásainak a lehetőség szerinti legkorhűbb visszaadása- ha ilyen vonatra jegyet váltok nem csak a kedvezőbb ára miatt választom a fapadost. Természetesen a mgasabb osztályokra is vettem már jegyet mert azt is ki kell próbálni.
Az FKG MÁV cég. Az MRT is. Ha lenne szándék a hosszú időn át jelentős, a MÁV 23,7 m hosszú nagyszámú kocsicsaládjának alapját jelentő típus nosztalgiavonatokban közlekedtetésére akkor ezt cégcsoporton belül biztosan meg lehetne oldani. Az FKG kaphatna egy jobb Bhv-t a most kikopókból. A 100 éves vonat, DV gyorsvonat kocsijai jó része is szakszolgálatiként élt túl. Most már ez a lehetőség de ahogy a pft kocsi is forgalomképes állapotban maradt, az 544-est is lehetett volna ilyen állapotban tartani a Bam 5456-ossal, Aa 1078-cal, WR 225-tel együtt.
Mit hőzöngenek a fapad miatt? A nosztalgiavonatnak pont az a lényege hogy úgy utazzunk ahogy 50-70-80-100 éve lehetett.
Az óbudán álló pft Cak kocsiba beépítve a reménytelen 21-26 544 berendezését remek Cak kocsi lehetne.
**
Azért zömmel a nosztalgiavonatozásban nem a fapad a divat "tőlünk nyugatra". Nálunk azért terjedt el, mert azt lehetett gyorsan és olcsón megcsinálni. de már akkor 35 évce is tudták, ez egy kényszerpálya, mert a selyemkárpitos 1-2. osztályú kocsi helyreállítása nagyon drága.
A 21-26 544 már annyira leharcolt, hogy abból a Cakmü 4056 hiányait lehetne pótolni. Esetleg.
A Pft-sek szerinted "füttyentésre" odaadnák azt a kocsit? Aligha.
Ha el tudtok szakadni a "csak vasúti gyártótól"-mantrától
El lehet szakadni, csak akkor az nem lesz vasúti jármű. Legfeljebb olyan vasúti jármű kinézetű replika amit filmforgatáskor ötödáron össze lehet törni, mint nem sokkal lejjebb a gőzös volt.
"Cak kocsiba beépítve a reménytelen 21-26 544 berendezését"
Félek tőle, hogy az elég kevés lenne hozzá. Az elhanyagolás (meg pár barbár állat miatt) meglehetősen leharcolt állapotban van az a belső. Esetleg a Cakmü belső berendezésével együtt lehetne valamit kezdeni. Persze úgy is kellene nem kevés felújítás.
"sőt van eredeti Cak, ami még fapadosként jött ki a Ganz gyárból"
Melyikre gondolsz? Feltételezem valamelyik szolgálatira.
De mondok mást: a WR 252 mitől kényelmesebb, mint a párnázott Bak / Bam? Egyik alkalommal az ABa 2305 helyett (!!!) tették be a bakonyi gőzösmenetre. (Megmondom: ugyanolyan kényelmetlen volt, ráadásul magasabb áron. Szidtam is a felmenőit annak, aki ezt akkor elkövette a Nosztalicskánál.)
"Ha rossz élménnyel távozik, mert feltöri a sejhaját a faülés, az nem fog még egyszer jegyet váltani."
No, akkor itt az ideje, hogy akár egy Aa 1200-as favázas, vagy az egyetlen megmaradt 1. o. pápaszemes felújításra kerüljön (még eredeti feketészöld színében). [Tudom, bilibe lóg a kezem... :-( ]
A régmúlt idők ma már nem használt eszközeinek a megőrzése és bemutatása eléggé lassan jött divatba. Sokáig csak a művészeti alkotásokat tartották megőrzésre érdemeseknek. Az drága dolog, hogy a már hosszú ideje nem, vagy átalakítva, más célra használt eszközöket visszacsinálják a gyártáskori, vagy legalább az utolsó használati idejének a formájára. De ezzel eleinte meg kellett barátkozni, hiszen évszázadokon át az volt a gyakorlat, hogy a már elavult dolgokat kidobták. De most már fel lehetne ismerni azt, hogy egy-egy jellegzetes eszköznek az elavulása és használatból való kivonásakor az utolsó példányok legkevésbé rossz példányát akár ideiglenes konzerválással célszerű megőrizni. Sőt, addig rendbe tenni, amíg még van hozzá alkatrész, élnek olyan emberek, akik jól ismerik azt a valamit. És ezt nem azért kell megtenni, hogy most valaki hasznot húzzon belőle, hanem azért, mert később nehezebb és drágább lesz ugyanezt megtenni. De tudom, hogy csak a falra hányom a borsót.
A Cak/Bam kocsik három évtizeden át jellegzetes kocsija volt a távolsági vonatoknak, egyes helyeken a mellékvonalaknak is, ezért kellene egy nosztalgia példány. Továbbá ezzel a típussal indult meg a hazai nosztalgia vonatozás, már ennek emlékére is kellene egy ilyen kocsi.
Mit hőzöngenek a fapad miatt? A nosztalgiavonatnak pont az a lényege hogy úgy utazzunk ahogy 50-70-80-100 éve lehetett.
Az óbudán álló pft Cak kocsiba beépítve a reménytelen 21-26 544 berendezését remek Cak kocsi lehetne.
De épp az lenne a lényeg hogy Bam kocsi fusson akkor miért az 1032?
**
Mert a Bam kocsi nem felel meg a mai utasigényeknek.
Igen van a hardcore vasútbarát , aki Bam kocsiban akar utazni, sőt van eredeti Cak, ami még fapadosként jött ki a Ganz gyárból, de erre a rétegre több éves, évtizedes utaztatást nem lehet építeni.
A noszi szolnoki túrája után/sokan morogtak, hogy k.-rva kényelmetlen a fapados Cmn meg a Caü.
Most kínozni akarod a népet, vagy "élményt nyújtani"? Ha rossz élménnyel távozik, mert feltöri a sejhaját a faülés, az nem fog még egyszer jegyet váltani.
És a pár jó kép elkattintásáért bármit elviselő vasútbarát/vasútfotós réteg véges.
"Ne keverd össze a kéttengelyes kocsikkal, ahol valóban 5-en ültek egy sorban."
A rajzok szerint a kéttengelyes kocsik szélesebbek is voltak. Na nem sokkal, csak talán úgy 100mm-rel. Nyilván amiatt, hogy a négy tengelyesek ívben többet lógtak be.
Ha a piros Zsiguliba beül 8 brazil, attól a típus 8 személyes lesz?
Attól, hogy esetleg 3 osztálytárs diák belepréseli magát a 2 személyes Flirt ülésbe, az egy dolog. De az messze nem üzemszerű állapot. Egyébként a feleségem napi szinten jár a Flirttel, de ilyet még nem látott.
Mást mondok: azért igen furcsa lenne, ha valakik mellé odapréselnéd magadat harmadikként. Ugyanígy furcsa lett volna, ha a 4 személyes Bak üléssorba ötödiknek beültél volna.
Fantal topiktárs arról írt, hogy 1 üléssor 5 személyes volt, és ezért milyen kényelmetlen volt benne utazni. Ezt cáfoltuk a műszaki adatokkal.
Egyébként az egész onnan indult ki, hogyan (nem) lehetne rendbehozni egy Bak (Bam) kocsit. Ha esetleg ez mégis lehetséges lenne, akkor (feltételezem), hogy a Nosztalicska MRT nem adna ki 5 helyjegyet a 4 helyre.
De épp az lenne a lényeg hogy Bam kocsi fusson akkor miért az 1032? 4 ülés van egy sorban melyek szélessége megegyezik bármely más 3. (2.) osztályú ülésnek. Ha 5 lenne akkor 110 ülőhely lenne, nem 88.
"a 4 ember szélességú ülésen ötnek kellett nyomorognia"
Nem. 4-nek. Egyszer még az ülésszámozások felvetésénél tett be erről valaki képet is, talán gumidani. De az oktató filmen is csak 4 ember ül egy sorban. https://youtu.be/MC0AC1jULnk?t=164
Aha, és ők gyártanak új főkeretet is? Itt nem Rev kell, hanem a kocsi újjáépításe, és akkor az Aa 1032-é is, mert akárhogy nézzük, a Bam/Bk kocsi nem volt egy kényelmes jószág, a 4 ember szélességú ülésen ötnek kellett nyomorognia
Közös ismerősünk ezt úgy fogalmazta meg egy üzemlátogatáskor: amikor kijelölték a pft járműállományát, azzal konzerválták az akkori műszaki színvonalat, miközben később jóval korszerűbb járműveket selejteztek le.
Nyilván a pft kocsik is selejtre váró személykocsikból lettek, mégis használják a mai napig, tehát a nosztalgia kocsik is életben tarthatóak lettek volna.
A hozzászólások szerint valami filmezéshez használt, átfestett ex NSB kocsi. De azért csúnyán elbántak vele. Mint nálunk a Matuskáról készült filmeknél.
Az esztergomi vonat kocsijai selejtezés elöl lettek kivéve, az Aa-k előtte tiszti kisérőkocsik voltak katonai szállítmányokban, és az amúgy sem túl jó minőslg acélból készült alvázú kocsik semmilyen karbantartást nem kaptak, mert mindenki úgy volt vele, mennek a kohóba azután, hogy 5 évig elegerésznek az esztergomi vonatban
Megfelelő karbantartással persze bármilyen járművet életbe lehet tartani, a közelmúltig voltak még favázas kocsik is pft-ben
Mát megint olyan témába kapaszkodsz bele, ami "elúszott" 31 éve
Mire kész a flotta kb. 10 év lemaradásunk lesz a csehekkel szemben és 30 az osztrákokkal szemben. De a miénk... (magyar gyártású új mozdony nem lesz hozzá).
Óbudán napok óta áll egy szép pft szerelvény egy off Opelln és 2 tartálykocsival, de a lényeg a két Bh alapú kocsi mellett a Rónai forgóvázas Cak kocsiból lett jármű. Igaz hogy ez nem fizető utasokat szállítanak de szétrohadt alvázzal nyilván ez sem közlekedhetne. Tehát ha ezt a legalább 64 éves kocsi megfelelő karbantartás mellett ma is futhat a síneken ugyanígy fenntarthatóak lettek volna az ős esztergomi nosztalgiavonat Bam, Aa, WR kocsijai is és a Rónai forgóváz üzemben tartása sem lehetetlen.
Ennél a "telibe" szövegnél mintha tényleg 86 lenne a legkorábbi, viszont elég sok kocsinál szerepel.
Ezek a főjavítás papírjára vannak ráírva, de utólag, más tollal/ceruzával, más írással. Az írás alapján akár be is lehet lőni, melyik fővizsgán történt. Most nézem, hogy van, ahol a kötőjel utáni is másképp van írva*, de ezt az eredetiken kéne megnézni.
*Pl. a "By-végű" 20-27 499-esnél "Telibe 86-91" szerepel, a "-91" mintha mással lenne írva. Már a 1975-ös fővizsga papíron azúrkék van, a 1981-es főjavításén van az azúrkék mellé írva a telibe... Van egy "Üb Föv" 1983-ban, ezt nem tudom, mit jelent, és fővizsga 1986, 1989, 1991 (mind a négy SL). Akkor telibe kapta 1986-ban, csak pacsmagolás 1989-ben, és megint telibe 1991-ben? Lehet, hogy tényleg csak annyit jelent, hogy az egész kocsit lefestették? Korábbi fővizsgákhoz tényleg említenek foltjavítást vagy csak javítást.
És hogy hívják/jelölik azt, amikor az oldal kékje csak egy sávban megy rá a tetőre? Az mikortól van ill. mikor tűnik el a teljesen szürke tető?
Hallani hallottam erről, de fotót még nem láttam. Ami persze nem jelent semmit, ebből a korból nagyon kevés kép van, a tető meg rendszerint elég koszos.
Telikék fényezésű kocsit ábrázoló fényképet én eddig legkorábbról 1986-ból láttam. Ettől ugye lehetett, csak még én nem láttam.
Jó ideig az egyik fővizsgán telibe fényezést kaptak a kocsik, a következőn foltjavítást, aztán kezdték elölről. Főjavításnál furcsa lenne a foltjavítás, szerintem csak az oldal festésre értették a telibe fújást.
A Bhv/BDt kocsiknál találtam olyat a fényezésnél, hogy pl. azúrkék (a 1979....1981-es főjavításnál), majd kiegészítésként melléírva, hogy "Telibe 8x...", ahol a 8x vagy egy év, pl. Telibe 86, vagy egy tól-ig, pl. Telibe 86-88, 89-90, 87-91. Ez mit jelenthet? (Nekem van egy tippem, de nem akarok senkit se befolyásolni.)
Sziasztok! Az alábbi lista vagonwebes felhasználásra készült, de itt is megosztom, hátha valakit érdekel. Az adatok a hivatalos állománylisták alapján kerültek bele, de számtalan helyen ezek felül lettek írva a valós adatokkal (főleg pontos típus és KREV), így sokkal pontosabb, mint akármelyik MÁV-os lista. Honállomásokat ritkán frissítem, így ezek csak tájékoztató jelleggel szerepelnek. Észrevételt és kritikát bármikor szívesen fogadok. A színek elvileg értelemszerűek, de a jelmagyarázat a végén segíthet.
H-START 51 55 94-91 102-3 Ddmee Rouf állomáson (Athén) a Connecting Europe Express szerelvényében 2021.09.14-én. Jason Zorzos fotója, az ő engedélyével.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a GOSA 61 55 21-91 001-3, illetve 61 55 21-91 011-2-es pályaszámú személykocsik még mind a mai napig futnak? Illetve megfordultak már Sopron vagy Szombathely fele? A válaszokat előre is köszönöm!
De mit szeretnél velük csinálni? :D Csak gyönyörködni, vagy fotózni valami? A 142-es vonalon járnak, lásd a múlt heti fotóimat (most már megint Nyugatiból indul).
Ha 20-07-esre gondolsz, az egész Dunántúl felejtős már ebből a szempontból.
Dombóváron elvileg még ott vannak letámasztva a 2015-ös rendkívüli események alatt szállításra használt példányok - más kérdés, hogy valószínűleg nem publikus területen.
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy Pécsett van-e esélyem Bhv-t fényképezni? Nem találtam állomásítási listát és nem tudom, hogy Pécsre vagy Pécs közelébe láthatok e még. Valaki tudna nekem ebben segíteni?
A 10-27 középszámú kocsi Ap volt, nem By. By nem volt zöldesfekete. A Fuggert ugyan kihozta, de az is a GySEV vezérlő kategória volt (fantázia modell).
Mondom lehet, hogy van hónap, de max egy részénél, lehet, hogy egyiknél sincs. :-) És azzal is munka van, és idő.... Majd meglátom, de a saját dolgaimmal is lassan haladok....
Barnikának egy vezérlőkocsisban még áprilisban előjött témához, de mivel ezek Bhv-k, ide teszem be. A kórházból megígértem, hogy összeszedek egy listát a tucatnyi általam fotózott kocsiról, csak "természetesen" elfelejtkeztem róla, na meg időigényes is... Szóval a felvetés:
Én is csak annyit tudok a gyártásról, amit gumidani is betett, egyikhez sincs első fővizsga dátum. Esetleg egy-két kocsihoz még hónap kiderülhet, de a nap az nem valószínű.
Rev dátumok 1968/69 után vannak, de ezzel te nem vagy kisegítve. Elvileg innentől az összes megvan, csak dolgozni kell vele...
A rovat neve alvázszám, de a járműazonosító számot (VIN) szokás bejegyezni. (Ha van). Ettől még az alváznak, fenékváznak simán lehet egy másik, saját száma. (Ikarus buszok, pl.)
Dunakeszinél elvileg nincs gyári szám, viszont most belefutottam olyanba - na jó, inkább hozzám vágták - hogy van alvázszám. Ez megfelelhet valami gyári számnak? Persze ha csak egy kocsinál ismert a több ezerből, akkor azért nem olyan nagy biznisz... Egy 1967-ben épült kocsinál 1644. Persze egy csomó egyéb alkatrésznek - tartályok, kormányszelep, tengelyek, dinamó stb. - is van száma.
Szerintem a mai napig van olyan remot dácsia, ami tudja a mellékek ajtóit is vezérleni, energiával ellátni azokat. Ebben az esetben csak sima személykocsik, hisz nem a román csodához lettek gyártva. :)
Az tény, hogy a legújabb számozás szerint a motorkocsik 0117 számozása és a mellékkocsik számozása között nincs kapcsolta (a régi számozásból kiderült, hogy azonos utastérrel, azonos elrendezéssel rendelkező személyszállító járművek), de mégis a mototkocsikhoz tartozó mellékkocsikról van szó: az ajtóvezérlést ugyanis (alapesetben) csak erről a motorkocsi tipusról lehet megoldani. Meg a könnyített vonóhorog is erre utal.
Nemangol angolul. :-) Közben már nem aktuális, már túlvagyok rajta, csetelés volt. Végül main revision és overhaul lett, elvileg megértették. Ami a személykocsiknál van, az volt a kérdés, nem véletlenül itt tettem fel. :-)
Egyszer utaztam - 1979. decemberben - a Bhv 20-27 499-es kocsival, akkor még kívül "fekete-zöld" eredeti színben pompázott. Az ülései bordó színűek voltak. Ez a szín megegyezett a BRy kocsi üléseinek színével.
Biztos vagy te ebben? A dunakeszis felvételi lap szerint 1975.11.30-án már azúrkék színben jött ki a járműjavítóból. A bordó ülés stimmel.
Volt átmeneti időszak, az tény. Még 2018 júliusi REV-es kocsik is (nem Bzx) jöttek ki módosítatlan pályaszámmal, amit talán utána egy-két héttel írtak át.
Eddigi kutatásaim szerint(!) az első átszámozott Bzx a 754-es volt 2018.04.20-as REV dátummal. Ezután a főműhelyet megjárt kocsik mind 24-29-ek lettek. Illetve házilag is ezen dátum után kezdték átszámozgatni a mellékeket.
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de szvsz vagy 25 éve 24-29 a középszám, az ülés elrendezés változás óta.
Rosszul, bizony. 2018 közepétől számozgatták át őket, szimplán valamilyen UIC rendszer változás miatt. Ami miatt kb. 15 másik sorozat is kompletten átszámozásra és/vagy betűzésre került
Valaki felokosítana abban, hogy a Bzmot mellékkocsijainak egy része milyen műszaki változtatás következtáben lett 24-28 középszám helyett 24-29 középszámú?
Pótkérdésem az, hogy a kékrefestést követően a fő- és melléksorozatjelük elveszett?
Egy kérdés az ütközőkkel kapcsolatban. A Bhv/Bdt családnál emlegetnek GANZ és gyűrűrugós ütközőket. Ahogy elnézem eleinte GANZ, később a gyűrűrugós volt, és a GANZ ütközőket is lecserélték a másikra. A kérdés, hogy külsőleg van-e különbség ill. mennyire lényeges megjegyzendő, nyilvántartandó adat? (Azt tudom, hogy az ablak nyitó az szignifikáns adat. :D)
Feltétezem, hogy a GANZ a Lánczos könyv 32. oldalán lévő 23-as ábrán lévő GANZ-Rónai csöves ütköző akar lenni.
Nem tudom ki és mikor írta, de ott lehet a bibi, hogy anno az 5985 gyártási éve bizonytalan lehetett. Nálam az 5984-ig 1964, az 5986-tól 1965 van fixen, az 5985-nél 1964 dőlt betűvel, ami azt jelenti, hogy nem tuti (tízensok éves adatok). Most viszont a törzslapon is 1964 van, és közben megnéztem a kocsi beszerzési listát, ott
1964 Bat 5966-5985
...
1965 Bat 5986-5999
1965 BDat 5910
szerepel. Mondjuk érdekes módon nincs benne a Bat 5945-5949, ami szintén 1965-ös. Kérdés, hogy az eredeti forrásból is kimaradt, vagy csak az átírásnál?
Amin szintén régóta rágódtam, hogy hol volt a van WC/nincs WC a vezetőállásban határa az úgy néz ki, hogy a BDat 1944 (1967)/1875 (1969) között volt a váltás.
Amit meg a minap nem tudtam már megnézni a Bahv-nál a vászon/gumihurka átjáró határa, az meg úgy néz ki volt egy kis csiki-csuki, nem egzaktul egy pályaszám. Szóval az alábbit találtam a törzslapokon:
4062 (20-27 262) vászon
4063 (20-27 263) gumi
4064 (20-27 264) gumi
4065 (20-27 265) vászon
4066 (20-27 266) vászon
4067 (20-27 267) vászon (beírva: Cak)
4068 (20-27 268) vászon
4069 (20-27 269) vászon gumi
4070 (20-27 270) gumi
4071 (20-27 271) gumi
4072 (20-27 272) vászon gumi
4073 (20-27 273) gumi
4074 (20-27 274) vászon gumi
275-től már mind gumi. Mivel más kocsiknál sehol nincs áthúzva és átjavítva, ezért feltételezem, hogy lendületből töltötték ki a lapot, aztán utána jöttek rá, hogy elcseszték. Ez alapján:
262-ig vászon
263-264 gumi
265-268 vászon
269-től gumi
Amúgy a 263-asnál a kiszállításnál 1965.08 van, ez eddig csak tippelve volt 1965.07.15-re. A 264-nél meg 1965.07, ami szintén 07.15-re volt tippelve, de lehet, hogy 07.31, mint a már gumis 272-esé. (A törzslapon a kocsik nagy részénél csak az év van beírva.)
Nem vagyok abban biztos, hogy az első kocsi forgóváza Zechmeister. Valahogy nem stimmel a himbarugó. De lehet, hogy csak nem jól látszik. A tengelytáv valóban rövidnek néz ki. A második kocsié elég jól láthatóan az.
Én egy kocsinak a számát ismerem, Du 61289, de ezt a kép szerint eléggé átalakították. Az elején nincs ajtó, a magasított tetőrészt levágták, az ablakokat is átalakították. Szóval nem könnyű a PIKO kocsiból ezt elkészíteni. Az "Utolsó pillanat c. (oktató) filmben látható ez a kocsi. Sajnos valamiért nem tudok képeket feltölteni.
A fortepan104026-os kép is egy ilyen kocsit ábrázol, de a pályaszám nem látszik rajta.
Radeburgnak köszönhetjük a húzott végű faborítású kalauzkocsit, amiből nálunk is tíz futott a háborút követő években, s a feliratozással könnyen magyarítható.
Ezek a kocsik meddig közlekedtek, mi volt a betűjelük illetve a számuk?
Végre megtaláltam a pontos dátumot, 1990. október 17-én éjjel gyújtották fel egy vadonatúj Hernyó szerelvény 1. osztályú kocsiját a Nyugati tárolón. Emlékszem az esetre, de a kocsit nem láttam. Kérdésem, hogy az akkor már állagban lévő 2 Amx kocsiból melyik volt az áldozat?
Látszólag hasonlít az 1912-es gyártású kocsira, de az ablakszám nem stimmel: a Ca° 3. osztályúban 7 és fél utas-osztat volt (+ a WC ablak), itt csak 1 + 6 ablak látszik (kívülről 600 mm + 7 x 800 mm + 600 mm-es ablak). A tető vízszintes behúzása (kerekítése) sem a favázasokra jellemző, mert a képen a peron síkjáig van "bekerekítve".
Az ABCa°sem lehet, mert annak az ablaksora a következő volt: 600mm (WC) 2 x 11000mm (2. osztályú fülke), 1 x 1100 mm (1. osztályú fülke), 3 x 800 mm (3. osztályú egész osztat) + 600 mm (3. osztályú fél osztat) + 600 mm (WC).
Annyira nem és egyszerre 3 kutató mehet. Telefonálj nekik, amikor látod, mikor tudnál menni és akkor beírnak, így biztos a helyed. Vagy közlik, hogy akkor nem jó.
A kép 1978-ban készült, és ahogy nézem, az első kocsi még a III. o. kocsi eredeti állapotát tükrözi: nem egyenesítették ki a peron fölött a tető szélét, az ablakok fent enyhén íveltek az ABak kocsikhoz hasonlóan.
Konkrétan igen. :-) A törzslapon* van egy sor, hogy átjáró típusa (vagy valami ilyesmi), oda van beírva kézzel, hogy "Cak" vagy "vászon" vagy "gumi". Nyilván a Cak és a vászon a harmonika átjáró.
*Most csak pár kocsit néztem meg emiatt célzottan, ezek törzslapjait 196-ben vették fel.
Mindenesetre azon a menesztős filmen, amelynek sok jelenete Veresegyházon készült, egy fekete (MÁV-zöld?) teleablakos vezérlő is látható az egyik jelenetben.
Közben nézegetem a két fűzöld kocsis képet, és feltűnt, hogy a nyugatis képen a vezérlőkocsi vezetőállás felőli részén az osztály jelölés a középajtóktól számított negyedik ablak után jön.
Az aquincumi képen ugyanitt nem látszik ilyen. Igaz, hogy ez a kocsi másik felét ábrázolja. Egymáshoz képest egy ablakkal el lett volna tolva az osztály jelölés a kocsi két oldalán, talán mert emitt a "szolgálati ajtó" van, amott meg a budi? De hisz a másik végen is az utastéri és a budi ablak közt van a számozás!
Avagy, T. 'RhB', biztos, hogy az aquincumi képen vezérlő az a fűződ..? ;-)
A kocsik törzslapjáról és járműjavítós adatlapokról. A Bhv-knél csak az utóbbit néztem, de nem volt mindegyiknél a másik lap. A törzslapot meg nem volt időm megnézni.
Na szóval úgy néz ki, hogy a harmonika/gumihurka váltás a 20-27 268 és 274 (Bahv 4068 és 4074) között volt - a pontosításhoz kellett volna még 5 perc. Mivel a jelenleg meglévő adatok alapján a 272-es 1965.07.31, a 277-es pedig 1965.08.18, én a 273-274 közé tenném, de majd kiderül. ha legközelebb megyek. A lényeg, hogy a "tábornoki" kocsikon belül volt a váltás - erre tippelem, hogy a végzárlámpa is esetleg itt változott.
A vezérlőknél a Bat 5985 (1964, valszeg 06.15) és 5986 (1965, valszeg 11.23) között volt a váltás. Ez a 82-27 085 és 086, de az itt-ott összevissza átszámozás miatt nem olyan egyértelmű a dolog (későbbi kocsik kaptak kisebb sorszámot).
Persze még meg kell nézni, volt-e valami kilengés...
Plusz infó: a vezérlőkre 1973-ban szerelték fel a visszapillantó tükröt, legalábbis amiket néztem.
Érdekes, ez a kép/rendelet nekem is megvan lementve - innen tudtam a 20-27 200-299 dolgot - de ez a sárga elkerülte a figyelmemet. Na meg értelmezni sem tudtam volna, nem tudtam mi és hol sárga. :-)
majdnem ugyanezek megvannak nekem is (picit más pillanatban nyomtam meg a printscreen-t), csak nem tettem be a többi képet. Ez alapján mondtam a 4005-ös pályaszámot.
Most egyelőre elég lett volna két nagy és egy kis doboz. :-) Sőt, most a nagyból is elég egy, a másikból csak hét lapra kellett volna rákukkantani a pontos harmonika/gumihurka váltás miatt...
Mennyire szokott "tele lenni" a hely? A jövő hetet még nem tudom, hogy mikor tudnék menni. Csüt és péntek nem jó.
Elsőre azt hittem, a "szokásos" Közvágóhíd (ez esetben kuriózum lett volna a tábornoki Bhv!), de aztán rájöttem, hogy ez Aquincum! És egy esztergomi vonat! :-)
"...Nem is tudtam ezt a kék "tábornoki" verzióról...."
Itt írnak róla, felső "ábra", 5. pont! A piros sáv vonatkozik a még fekete (MÁV-zöld?) Bhv -kra, a sárga pedig a már kékekre, a kasztni négy sarkában.
"...Ez a beépített zárlámpa is megér egy misét. A Bahv kocsiknál mintha a koraiaknál lenne, osztott ablakosnál csak a "tábornokiaknál" láttam eddig, de ott se mindegyik..."
Beépített zárlámpa: Még Bak/Bam kocsinál is előfordult! (Csak, hogy egyszerűbb legyen összeszedni mindent! ;-)) )
Amúgy meg kezecskét elégedetten dörzsölget. :DDDDD
Jelentem úgy néz ki megvan a harmónika átjáró - gumihurkás átjáró pályaszám váltás a Bahv és a Bat kocsiknál is. :D Ez utóbbinál egyértelműbb, mivel pont ott van egy egy éves "szünet". A Bahv-nál még nézegetni kell, meg kellett volna még 5 perc a pontos belövéshez, csak vége volt a munkaidőnek és kirúgtak. :D
Köszi, szuper! :-) Nem is tudtam ezt a kék "tábornoki" verzióról. Bár akkor ez inkább csak egy "tizedes". :D
Ez a beépített zárlámpa is megér egy misét. A Bahv kocsiknál mintha a koraiaknál lenne, osztott ablakosnál csak a "tábornokiaknál" láttam eddig, de ott se mindegyik. Most továbbgondolva talán itt is harmonika/gumiátjáró váltásnál lenne a változás?
Egyébként gyerekkoromból nekem az rémlik, hogy az esztergomi vonalon szignifikáns többségben épp a "tábornoki" Bhv -kra volt jellemző ez a "konstelláció".
Fenti kép is egy ilyen, már bekékült, de még módosított dinamó hajtás áttételű Bhv -t ábrázol, amire a kocsi alsó sarkain látható világos (színesben: citromsárga) csík utal.
A Ganz motormellékkocsik járműszerkezetileg megegyeztek a motorkocsikkal, a Bz kocsiknál alacsonyabbak voltak, látványra is jól megkülönböztethetőek. A Bz kocsik szekrényének előfutára a Ganztól 1938-ban megrendelt 9,3 m tegelytávolságú Cz sorozat volt mely a Cmn kocsik paramétereivel épült de már 100 km/h sebességre acélvázzal, zárt peronnal. Ezt a kocsiformát alkalmazták a II. vh után Deberecenben és Istvántelken acélvázasított kocsiknál is.
A magyar személykocsik története átólcettig leírva sehol sincs. A Magyar vasúttörténet (7 kötet) és a Vasúthistória évkönyvek (18 kötet) tartalmaz ilyen tárgyú írásokat. Az előbbi az egyes köteteiben az adott korszakban beszerzett kocsikról ír 10-15 oldalas terjedelemben. Az évkönyvekben elszórva lehet találni ide vonatkozó írásokat.
A Fejezetek a 150 éves magyar vasút történetéből c. könyvben Villányi György, Szécsey István és Csiba József egymást követő írásai több, mint 100 oldalon ismeretetik a magyar személy- és teherkocsitörténetet.
Nyilván türelemjáték végigbogarászni ezt a topikot, de szerintem sok érdekes dologra lehet lelni itt is. Persze rendszerezetlenül.
A motormellékkocsik a Ganzban és Győrben készültek. Durván kétféle kivitelben. Az egyik tisztán fapados (Cx, majd Bx), a másik pedig párnás-fapados (BCx, majd ABx) kivitel volt. Ezek mind kályhafűtésűek voltak.
A régi, favázas kéttengelyes személykocsikat (amelyek között volt az előző századfordulón készült is) az 50-es, 60-as években építették át acélvázasra. Gyakorlatilag minden erre alkalmas kocsitípust felhasználtak. Akadt köztük a háború végén itt ragadt idegen kocsi is. A sokféle alapanyagból sokféle Az és Bz kocsi lett. Nem csak a különböző hosszúság okán (5, 6, 7, 8, 9 ablakosak), hanem az idők folyamán változtattak pl. az ablakok típusán (keskeny, vagy széles teljesen lehúzható, illetve függőlegesen osztott), vagy az üléseken (fapados, műbőrüléses).
Ezek elsöprő többségükben gőzfűtésűek voltak, csak kevésszámú volt kályhafűtésű.
A 9 ablakos Cz, utóbb Bz, kocsik között volt egy csoport, amely a 30-as években újonnan épült acélvázasként.
Köszönöm a válaszodat. Gondoltam, hogy "félremegy" a kérdésem, ami valószínúleg abból adódik, hogy semmit nem tudok ezekről a kocsikról. ...és nehéz is bármit olvasni róluk, mert nincs a világhálón semmi ami feldolgozná a történetüket. Legalábbis én nem találtam - ellenben rengeteg oldal ugrik fel a Bzmot és mellékkocsiairól, lehet elveszek ebben a rengetegben.
Konkrétan sem a jellegrajzon sem a fényképen lévőre nem kérdeztem rá, mind a kettőt illusztrációnak raktam be, laikusként nem gondolva arra, hogy ekkora szórás van a régi Bz kéttengelyes kocsik világában is és félrevezető lehet.
A válaszodból leszűrve akkor a kérdésemre a válasz, hogy készültek a Ganz-nál Bcmot motor-mellékkocsiként. Illetve az 1920-as években gyártott fa-szekrényvázas kocsik lettek korszerűsítve az 1950-es évek derekán, melyek az 1970-es évek végéig közlekedtek.
Ez így nyersen, röviden megállja a helyét?
Jelent-e meg könyv, kiadvány bármi ami ezekkel a régi 2T kocsikkal foglalkozik? Esetleg internetes oldal?
Ha 20-27 200 már így épült, akkor max 189 kocsi volt harmonika átjáróval. Mint írtam a 091-es még azzal épült. Szóval a sarkalatos pont hogy a 200-asok eleve így épültek, vagy későbbi átépítések?
A 20-27-esek főjavítása 1977 és 1982 között történt*, a 20-27 0-ások 1977/78, a 100-asok 1978/80, a 200-asok 1979/80 (ha jól látom két kocsi csúszott át 1981-re).
*Csak pár kocsinál van későbbi dátum, de nincs semmi a "beavatkozás"-nál; a többinél ez "főjavítás". (Tkp. 1984-től már nem említi egyik kocsinál sem.)
Bizonyítani semmivel nem tudom, de sejtésem szerint a korai, legkorábbi 20-27-es kocsik épülhettek így ugye ezek 1963-tól jelentek meg. A kép 1980-as, akkor még zajlottak javában az emelt szintű főjavítások (1976-1992). Így itt egy 20-27 0xx számú kocsira tippelnék amik alapból mindig is miskolciak voltak, de bőven belefér egy balatoni nyári kisegítés ahogy a képen is van.
Azt jó lenne tudni melyik pályaszámtól felfelé jöttek hurkával, de szerintem igen kevés ilyen osztott ablakos hurka nélküli kocsi lehetett, így ez kuriózum ami a képen van.
19-05 059 (feltehetőleg) Nyugati. Selejt dátum nincs, viszont az 1998-as állaglista már nem tartalmazza. Mosonmagyaróváron van magántulajdonban, sárgára festve( szerintem láthattál róla képet). Étteremnek akarták, de nem jött be a biznisz. Fogalmam sincs mikor mi okból selejtezték, s hogy került magánkézbe.
Hmmmm, erről a 19-15-ről eddig még nem hallottam... Sőt, szerintem Lovász Gyuri se. Zsoltikarusz és Novotny Karesz tutira nem.
És nekem furcsa az a megoldás, hogy a selejtezett 19-17 134 és 158 esetén a 19-17-es oszlop üres, és ezek a kocsik a 29-05-ös oszlopban vannak. Nekem úgy lenne logikus, hogy a 19-17-es oszlopban szerepelnek, és a többi üres.
Az 50 43 19-17 191-193 -> 50 55 19-17 226-228 -> 50 43 19-05 226-228 is kicsit furcsának tűnik.
Az eddig is tudott volt, hogy volt ilyen, csak vannak eddig megválaszolatlan kérdések.
1) Milyen pályaszámtól épültek gumihurkával?
2) Meddig maradt meg az utolsó nem gumihurkás, azaz mikor építették át. Feltehetően a főjavításkor mindenképpen megkapta. Teliablakos Bh(v) még volt 1978-ban a régivel.
Egy 1973-as fotón egy tábornoki kocsi van 1973-ban gumihurkával, és még régi számmal. Mivel a 20-27 200-299 volt tábornoki, ami két lehetőséget sugall:
a) Már eleve így épült a Bahv 4000-4099 (1965), vagy akár már korábbiak is. (A Bahv 4391 még régi átjárós.)
b) Már 1973 előtt egy esedékes járműjavítói tartózkodás alatt megtörtént az átépítés. A tábornokik az áttétel módosítás miatt tutira bent voltak, akár ekkor is történhetett.
A By-végű gumihurkás Bahv 4599 -> 20-27 499 jóval későbbi.
Nem bántásként írom le, de nem értelmezhető a kérdésed, hogy melyik 2 tengelyes kocsiról szeretnél adatokat.
Inkább válaszolok mindkét lehetőségre.
A betett rajz egy 7,0 m tengelytávú, vasvázasított kocsié, míg a fényképek az egykori (1956 előtt) BCx, majd 56 után ABx, 1968 (de ténylegesen a 70-es évek elejétől) az ABzx sorozatú motormellék-kocsit ábrázolja.
Ha a fényképre kérdezel, arra a válasz: a képen látható motormellék-kocsi (elnevezéséből adódóan) a GANZ által gyártott BC/BCy motorkocsik mellékkocsijai voltak, jellemzően a motorvonatokban közlekedtek, de motorkocsi híján, vonatta a 22 sorozatú (275) gőzös is, majd később amit te is közzétettél, más vonatatójármű is.
A rajzon a 7.0 méteres tengelytávú 2 tengelyes, eredetileg a XX. század első két évtizedében épített fa-szekrényvázas kocsik korszerűsítése által létrejött kocsi látszik. Megjegyzem, hogy az Album fényképe a Bz 52xxx (első 500) pályaszám csoportba sorozott nagy ablakos kocsit mutatja, míg a rajzon a Bz 40xxx pályaszám csoportba tartozó, osztott ablakos kocsit.
Ezeket az átalakításuktól, a 70-es évek végén megtörtént selejtezésükig alapvetően gőzmozdonyok vontatták.
A rajzon látható, osztott ablakos kocsik közül néhányat a 70-es években a Cegléd-Hantháza vonalra csoportosítottak át, széntüzelésű kályhával szerelték fel, mint a motormellék-kocsikat, emiatt Bzx 24-28 000 - 013 pályaszám-csoportba sorolták át, s Cegléden vagy 275-ös gőzős, vagy M28-as dízel vontatta.
Meg tudnátok mondani, hogy a Bz személykocsik mikor voltak forgalomban? Kb évszám szerint tól-ig. Nem találok a neten semmilyen erre vonatkozó információt.
Az 1967-es jellegrajzalbumban pl. látható a szállítási év, de érdekelne meddig közlekedtek közforgalomban. Illetve jellemzően mi továbbította őket? Korabeli fotókon találtam jó pár fotót Bcmot mögé sorozva, de itt visszanézve a topikot van olyan kép is ahol M32-es gép húzza:
De megvan a baki. Nekem az a változat van meg, amit D Carlos tt. beírt, az áthúzott adatokkal. Módosítottam is már régebben, a jó változatra, kivéve ezt az egy kocsit.
A selejtezést/állagból kivonást köszönöm D Carlosnak :) Sajna pont a 2010-es selejt adag nincs meg teljesen, ezért sem bukott ki eddig ez a 335-ös Bhv.
Esetleg valaki ismeri a 010-es villamos fűtőkocsi életútját? Az érdekelne, hogy a '80-as, '90-es években hová volt állomásítva. A 2000-res években Szombathelyen volt, az volt az utolsó honállomása. A választ előre is köszönöm!
Első körben ezt rittyentettem össze, az alaplistához még össze kell gereblyéznem jónéhány selejt-dátumot, valamint az Y-ná vált kocsik sem túl egyértelműek.
Itt nálam eredetnek 20-07 335 szerepel. Elképzelhető, hogy elírtam. Ha tényleg 20-07 535-ből lett mindenki listája szerint is, akkor tudna valaki írni 20-07 335-höz egy selejt dátumot?
Nem hinném, hogy összekeverték volna a 315-öt és a 345-öt*. Az 1993-as üzemi kocsi állagkönyvben egyértelmű a 117 1936-nál az ex-20-27 315. (Köszi a selejt dátumot!)
A 82-28 027 ex-20-27 345 szerepel az anno Czifra Zolitól kapott 82-28 átszámozási listában (txt fájl) és ez van Novotny Karcsinál is (és a 20-27 315-nél is a fenti).
Karesznál a 20-05 582-nél az ex-82-28 027 szerepel, és ez van a neten fent lévő kocsiállag listában** is (azt hiszem Koncz Jani kezelte).
*Kérdés, hogy az én állományomban - aminek egy részét amicus kolléga töltötte fel - hogyan kerül mindkét kocsihoz a végére a 20-05 582-1? Pontosabban a 117 1936 után. Az összekeverés azért valószerűtlen, mert ott van a 315 ill. 345 és a 20-05 582 között egy másik pályaszám.
20-27 315 ť 117-1936-ból, vagy a 82-28 027-ből lett a 20-05 582?
Zűrös, papír szerint az utóbbi, Lovász Gyuri szerint az első, de szerinte a 117-es átszámozás is csak papíron történt meg
117 1936-hoz nálam van egy ilyen feljegyzés: Selejt 2000.12.14.-én. Nyugati honállomású kocsi volt elvileg. Nincs további sorsáról (elbontásáról, átszámozásáról) adatom.
Hosszú fejtegetést kezdtem írni, miért nem is lehet rossz Lovász úr feltételezése (hogy a papír ellenére, a valóságban 20-27 315--->20-05 582 lett), de ez is tényleg zűrösnek néz ki. További adatböngészést igényelne. Egyelőre hagyom ezt a 82-28 027--->20-05 582 adatot.
Lehetséges véletlen elírás is valamikor, valakinél 20-27 315 és 20-27 345 között? Aztán ebből adódik a kavar, amikor a két kocsi utóéletét jegyezte, emiatt rosszul?
"Hmmmm, jó kérdés, nálam mindkettőnél 20-05 580 van. :-) (Ez az, ami az ilyen kérdéseknél bukik ki, átnézve nem vettük észre.) Az évszám segíthet, de most nem állok neki nyomozni éjjel 3-kor. :D
6004 > 20-27 504 > 20-07 382 > 2003: 20-05 580
6030 > 20-27 503 > 20-07 383 > 1999: 20-05 580"
Köszönöm segítséged.
Azt sakkoztam ki, azaz szerény véleményem szerint a 6030-ból lehetett az 580, a 6004-ből pedig a 680.
Elvileg mindnek van előzmény kocsija, de hogy mennyit használtak föl belőle, azt nem tudom.
2)
20-07 vagy 20-27 381-ből lett a 20-05 581?
20-27 381
Zűrös, papír szerint az utóbbi, Lovász Gyuri szerint az első, de szerinte a 117-es átszámozás is csak papíron történt meg
3)
A 20-05 580 a Bahv 6004-gyel vagy a 6030-cal köthető össze?
Hmmmm, jó kérdés, nálam mindkettőnél 20-05 580 van. :-) (Ez az, ami az ilyen kérdéseknél bukik ki, átnézve nem vettük észre.) Az évszám segíthet, de most nem állok neki nyomozni éjjel 3-kor. :D
Most Bhv-s kérdésekkel merészelem bombázni Kendteket.
1.
A 20-05-ös sorozat mely tartománya tekinthető 100%-ban vázcserés felújításnak, azaz melyek azok, amelyek a forgóvázon kívül 0% eredeti anyagot tartalmaznak, tehát nem húzható össze Bahv-val?
2.
20-07 vagy 20-27 381-ből lett a 20-05 581?
3.
A 20-05 580 a Bahv 6004-gyel vagy a 6030-cal köthető össze?
Hivatalos nincs. A vagonweb.cz oldalra ellenben rendszeresen és kellő aktualizáltsággal felkerülnek legalább a távolságinak tekinthető vonatok, és már magyar nyelven is elérhető.
Köszönöm szépen a válaszokat. Ezekből megtudhattam, amit magam is már jórészt tudtam (pl. hogy a balatoni vonatokban halberstadti kocsik járnak). Emellett ország-világ megtudhatta, hogy én egy szerencsétlen hülye vagyok. A kérdéseim többségére nem érkezett válasz. Ezért különösen hálás vagyok.
Akkor az Kanizsai, abban az 5-ös egy Halberstadti.
Vélhetően nem-légkondisat kért, azt is kapott és holnap reggel a kocsi a legideálisabb esetben az is lesz. Remélem nem akkora katasztrófa mint elsőnek látszott.
Szívesen elfelejtem a "rajongói oldalt", de akkor szeretném tudni, hogy hol találok az Interneten aktuális, hivatalos vonatösszeállítási és ülés elhelyezési információt.
Továbbra sem tudok úgy segíteni hogy legalább egy vonatszámot nem mond.
Gondolom hogy 2021-ben nem akar időutazni és nem egy 2018-ban leközlekedett vonatra kért jegyet, így az elavult és hivatalos tájékoztatásként sosem szolgált vonatosszeallitas.hu rajongói weboldalt javaslom felejtse el.
Nem úgy kaptam. Nem lesz légkondis már csak azért sem, mert a végén nem fizettem annyit. A vonatok oldalán nagyon ida kell figyelni, hiszen két vonatot mutat ugyanazokkal a paraméterekkel. Egy "Balaton expresszt" és egy "Balaton Intercityt". Ami persze egy vonat, de ezt csak mi tudjuk. Egy egyszerű utazó számára megtévesztő ez a sajátos magyar gyakorlat és az internetes megjelenítése.
Továbbra sem értem, hogy két különböző jegyet miért nem vehetek egy eljárásban, egy fizetéssel és miért kaptam a helyemet máshova, mint amit a rendszer felajánlott. Persze lehet, hogy a többi hely már foglalt volt, bár több nappal az utazás előtt ez nem nagyon hihető.
Kicsit jobban belenézve, az idézett vonatösszeállítás 2018-as, ma 2021 van. A 20-67-es kocsik azóta 20-44-esek lettek.
Attól függ hogy mely vonatra és mely viszonylatra vett jegyet, az 5-ös kocsi lehet 20-44 vagy egyéb légkondicionált 2.o. személykocsi, lehet Halberstadti, lehet 6815 középszámú KISS betétkocsi, lehet Rába, lehet Schlieren, de még akár 94-80-as D kocsi is (esetében nem valószínű).
Uram, a vonatosszeallitas.hu nem a MÁV weboldala. Ha vásárláskor úgy kapott jegyet az 5-ös kocsiba, hogy azt mondták az légkondis lesz, akkor valószínűleg az is lesz. Ha nem lesz az, visszatérítésre lesz jogosult.
Ráadásul az oldal szerint az 5-ös kocs egy Wifi-s IC kocsi. Viszont nem fizettem pótjegyet. Most akkor az 5-ös kocsi melyik? Lehet, hogy a valóságban másképp számozzák a kocsikat, mint a weboldalon?
Hab a tortán, hogy a jegyvásárlás honlap nem enged egyszerre két, különböző jegyet venni (kedvezménnyel és kedvezmény nélkül). Ezért a kedvezményes jegyet egy másik menetben kellett megvenni. Ott lehetett kérni, hogy a jegyek együtt legyenek. Ki is adta az egyik jegyet a 91-es, a másikat a 101-es helyre. A "kocsik" szerint viszont ezek nem is egy szakaszban vannak! (az már csak hab a tortán, hogy mindkét jegyet ugyanarra a névre adta ki, nem engedte a nevet megváltoztatni - de legalább a fizetéskor nem kellett minden adatot újra beírni)
Még annyi kiegészítés, hogy egy Tipo-n belül eltérő lehet még a fűtés, a légkondi stb. is, és akad köztük egy-két kísérleti is. És közben találtam több olyan fotót is ahol az új fajta ajtón is végigmegy a bordó-szürke festés. Ha minden igaz az új fajta távolról zárható (telechiusura).
Először is a Tipo utáni évszám a megrendelés éve, másrészt egy Tipo nem jelent teljesen azonos kocsikat, csak egyszerre rendelték meg őket. Az UIC-X kocsikon belül van Tipo 1964, 1966-68, 1968, 1970, 1975, 1979 és 1982. Az üléses Az, Bz és ABz kocsik mellett épültek Bcz, BRz, Dz, DUz és Ulz/UMlz típusok is. (U = posta), sőt még 2 db rabszállító kocsi is (cellulari Tipo UIC-X 1978, 50 83 89-70 998-999 K).
Csak példaképpen a Tipo 1964-en belül van 40 db Az, 100 db Bz és 110 db ABz nemzetközi, valamint 95 db Az és 160 db Bz belföldi, plusz 40+30 db Bz > BRz; gyártva 1966-68 között. Még a régi 5-jegyű pályaszámmal jöttek ki, de az utolsó pár nemzetközi Bz már UIC számmal. A forgóváz MD 50 és 140 km/h, később a sebességet megemelték 160-ra és kaptak 24B forgóvázat is. A többibe nem megyek bele...
Nagy vonalakban:
A Tipo 1964...1968 szoknya nélkül, a Tipo 1970-től szoknyával.
A bordás tető a Tipo 1982-től.
Eleinte MD forgóváz, a Tipo 1975 egy részétől Fiat (azaz Tipo-n belüli váltás).
Ajtó...
A Tipo 1964...1968-nál (azaz a szoknya nélkülieknél) az ajtón lévő ablak azonos magasságú a többi ablakkal, fémkeretes és osztott. Ezeknél az ajtó olyan színű, mint a kocsiszekrény, vagyis eleinte szürke, később bordó-szürke. A Tipo 1970-től - és utólag sok korábbin is lecserélve - az ablak kisebb, gumikeretes és nem osztott. Ezeknél az ajtó ezüst/arany színű.
A fentieket csak pár fotó, rajz és adat alapján, de lehet a váltás akár egy Tipo-n belül is, számomra nem derül ki. Ha még rájövök valamire, leírom.
A Balatoni retró hétvége menetrendjénél az egyik szerelvényhez a Bhv mellé By kocsi is van írva. Erről lehet tudni valamit? Végül is 20-17 By március óta nincs forgalomban.
... mondjuk ha jobban belegondolok, a kvázi kifelé nyíló az ízelt ajtón kikönyöklési lehetőséget felkínáló megoldás felvet némi utasbiztonsági kérdést... gondolom ebből kifolyólag, és aztán valami határozat nyomán viszonylag rövid időn belül történhetett meg a csere... kérdés, hogy ez minden esetben ajtócserével történt-e, vagy esetleg cseréltek csak üveget is: a roco modellje pl ez utóbbit hozná, bár őnáluk nyilván az átfestett német alapmodell feljáróajt-kialakítása az ok, amihez vagy volt valós eset vagy nem, erre nem találtam képet... A szoknya kérdésben meg úgy tűnik, hogy valahol 1968 as sorozat után lesz szoknya, ...csak erre még nem találtam írott utalást, csak a képek alapján gyanús...
az 1975R az egy hülyeség a részemről, lendületből mögé írtam az R betűt... (gondolom valami "ricostruito" szócskát rövidíthetnek vele...).
((nem tudom, hogy a rivrossi mikor kezdte el kiadogatni, de most épp a 4245 cikkszámú készlet van a polcokon, ami nekem minden szempontból tetszik... ...aztán valaki árul épp ebayen egy korábbi készletet (4220), amiben az egyik kocsi bordás tetejű (vagyis elvileg ez már tipo 1982, ha jól értettem, mert úgy olvastam, hogy ennél a szériánál tértek át a bordás tetőre), és emiatt különsen nagyon tetszene ez a fajta változatosság... csak sajnos pont ezen az egy kocsi meg már az újabb féle trenitalia logó van, amiben piros az S betű, így ebben a formájában pedig már nemigen járhatott be hozzánk...))
nem teljesen világos még nekem, hogy mitől függ, hogy egynémelyiknek nincs szoknyája, illetve a feljáróajtók is egy érdekes nüansz: készültek acélból és könnyáfémből is (elvileg az arany szín a natur eloxált alumínium színe) de hogy ez mitől függhetett, arra sem jöttem még rá, illetve hogy a feljáróajtó lehúzhatós ablakáról mikor szoktak le (és vajon miért, mert pl a GC-on meghagyták..)
Pár éve már nem is figyeltem, hogy miket adtak ki.
Mi az a Tipo 1975R, a könyvben nem találtam. Olyan van, hogy 1975T, de az belföldi és a többsége ingavonati. Eleve az R-eknél nem az eredeti Tipo szám van, hanem az átépítés megrendelésének éve.
hát az az egy FS kocsi is egy kéttengelyes szürke roco tehervagon, kb 20 évvel ezelőtt vettem, vagy tán kaptam... na de ha minden igaz, akkor valamikor a napokban fog megérkezni két tipo1995R, (az egyik sima, a másik bordás tetővel) (... és közben még egyébként a rivarossi kétkocsis szetjével is szemezek, ami mostanában sokfelé kapható: egy B és egy AB van, mindkettő 1975R, sima tetővel... )
Köszönöm. Igen, valóban impozáns szerelvény volt, illetve nekem is van egy sorozat Roco belőle, de eleddig sajnos nem találtam olyan képet ami idehaza készült pedig bejárós vonat volt.
Egyébként a szerelvény nem egy nagy "wasistdas", van egy csomó Liegewagen, középen meg egy TUI Treff. :-) Itt a vége felé ír a kocsikról és az vonatösszeállításról.
Amivel lehet "játszani" az hogy vannak 160-as és 200-as kocsik, meg a tető egy idő után krémszínűből barna lett - az előbbivel számomra elegánsabb. Persze lehet hozzá keverni más kocsikat is, és ugye gyakorlatilag minden vasút mozdonya húzhatja az adott korból.
Nekem 6 db vajszínű tetős LS Models kocsi van, ebből 4 kocsi 200-as, két Liegewagen pedig 160-as.
A lentebb belinkelt képgyűjteményből csemegézve szóló TUI más vonatban ill. más kocsi TUI vonatban - háló, étkező, Gesellschaftswagen, olasz Self-Service étkező stb... (Nekem is ad jó ötleteket. :D)
Tőlem is úgy kérdezték az összeállítást - nekem van hozzá bőven kocsi. :-))) Ami mégsem olyan bőven. Ezzel a szerelvénnyel még nem nagyon foglalkoztam összeállítás szintjén, mivel terepasztal nincs, nem járnak, a szekrényben állnak egyelőre.
Viszont nemrég vettem elő a magyar "flottát", és szembesültem azzal, hogy bár rengeteg Y kocsim van, iszonyatosan béna az eloszlásuk. Szóval ha nagyon korrektek akarunk lenni, akkor pont a magyar kocsikból van iszonyatos hiány, máshol (másik korszakban) meg iszonyatos bőség.
Szerelvényről nincs - talán egyszer láttam csak a Kelenföld és az összekötő híd között a töltésen - csak a szóló kocsi a Déliben a Lehár végén. Már többször betettem ide, és fent van a Railfaneurope-on is.
pedig ami infót találtam erről, az alpján az 50 / 51 tűnik a legesélyesebb csapásiránynak: az uic-x eknél az ábrácska van fenn a wikin: https://it.wikipedia.org/wiki/Carrozza_UIC-X#/media/File:Livree_UICX.gif (és ami fotót hirtelen a fehéroldalúról láttam, azok 50-esek..., ami nemzetközi gyorsot hirtelen néztem, abban viszont rendre a kék ablakosok vannak...)
De minden egyebet végignézve úgy tűnik, hogy az egész rendszert úgy találták ki, hogy mindig egy egy adott kocsitípushoz, formához, igazodjon a dizájn, miközben azért maga rendszer egységes: Nagyjából egységes a zöld alváz, szürke kocsiszekrény, általában egységesen megjelenik az alváz fölött kicsivel lebegő vékony kék végigfutó szalag is, és aztán erre rakódik mindenféle, a kocsi/vonat formájához igazódó különböző vastagságú, számú kék és/vagy zöld sávozás, ablak fölött, alatt, vagy akár az ablaksávban
Aztán az az előváros/regionális funkciójú járműveknél, rendre megjelenik a külön kiemelésként az egy színre lefestett ajtó, mint hangsúlyos dizájnelem, a távolsági/gyors funkciónál viszont végigfutnak a hosszanti motívumok a teljes kocsin, a vonalak suhanását nem törik meg az ajtókkal...
ebben az elgondolásba pedig jól beleillik a kétféle, nagyon eltérő festésű uic-x is: egy amit elővárosi funkcióra szántak, és másik amit távolságira...
...és valóban "modellezési céllal" :D (((nálam ha tágabban veszem kb 90-től napjainkig tart a korszak, de igazából fő csapás a kétezres évektől van... és most teljesen megtetszett a gondolat hogy kiegészítsem (megduplázzam, sőt, akár megháromszorozzam) az egyébként egy árva kocsiból álló fs flottát... mert amúgy nagyjából minden más adott egy jó kis Veneziáhz)))
A nagy könyvben az eredeti kocsiknál az akkori szürke ill. bordó-szürke festés van, csak az átépített kocsiknál van XMPR. Szóval nem tudom, mikor kezdték átfesteni/fóliázni őket. A 2005-ös kis könyvecskében már mindegyikről 2000 utáni XMPR fotó van. Viszont arra nem jöttem rá, mitől függ, hogy van-e kék ablaksáv? Úgy látom, hogy az ingavonati betétkocsiknál nincs (nA ill. nB sorozatjel), de más kocsinál is előfordul. Az 50 83... ill. 51 83... sem számít. És az se biztos, hogy ha az egy szem fotón éppen ilyen vagy olyan, nincs-e a többi között olyan vagy ilyen? :-)
A Venezia-ban elvileg előfordulhatott bármelyik, elvileg akár még a Tipo 2000R is. Persze ehhez tudni kéne a honosításokat is, mert ha Velencétől több száz kilométerre laknak, akkor kicsi a valószínűsége. :D (Fotók - kis könyv: 2 x Genova, nagy könyv 1995R: Trento, 2000R: Venezia - a honállomás lehet messze is.)
És ugye ahogy az általam lentebb beírt összeállításnál meg BahnScorper által betett fotón is látszik, Z kocsik is bejártak.
köszi az alapos választ. (úgy hittem, hogy az elnevezés valahogy az ezredfordulós típusnévre utal, de akkor ha jól értelek, a tipo 1995R is már a "giubileo" név alá kerül)
az olasz wikipedián azt találtam, hogy 95-től olyan jó olaszos tempóban festegették át a kocsikat xmpr-re, majd 2000-ben felfedezték a fóliázást, és akkort hirtelen nagyon belehúztak: elméletileg tehát a 2000-es évek környékén a Venezia olasz uic-x stokkja akár megfordulhaotott nálunk tarka összeállításban: vegyesen rosso fegato eredeti, xmpr eredeti, és xmpr giubileo1995R?
(amennyit ki tudtam hámozni, a 2000utáni feljavított "giubelo" lennének a tele/bukó ablakosok (?) ) ...a veneziaról talált képeken ez utóbbiakból is szigorúan mindig csak ízelt ajtóst láttam, tolóajtósat nem láttam (esetleg ezek csak később keletkeztek, amikor a venezia már nem járt többé felénk?)
A "Giubileo" sem egyféle típus. Mindkettő a fülke oldalon végig bukó ablakos, a folyosó oldalon 4 bukó, többi teli, és 2. osztályú Tipo 1975, 1979, 1982 kocsikból alakították át.
Tipo 1995 R: 61 83 22-72 800-999 B (200 db 1998-2000 között) - 160 km/h, ízelt ajtós
Tipo 2000 R: 61 83 22-90 000-039 B (40 db 2001-2002 között) - 200 km/h, tolóajtós
A kusettek ("Comfort Notte") is vannak ilyen ablakkal, amelyek 1. osztályú kocsikból lettek átépítve ízelt (160 km/h) és tolóajtóval (200 km/h) is
Ezen felül vannak tolóajtós belföldi kocsik is ugyanezekből (meg korábbi) kocsi sorozatokból átépítve ("Revamping"), 1. és 2. osztályú kocsik is, ezeknek a két végén 2-2 ill. 2-3 fülke, középen meg termesek 2 + 1 ill. 2 + 2 üléselrendezéssel. Van átépített vezérlő is, termes, első harmada lesüllyesztve kerekesszék és bicikli szállítására.
Ezek 1995-ös képek, sajnos a szerelvény többi részét - valószínűleg - nem fotóztam, ezt is az olasz kocsi miatt. (Gondolom anno beszkenneltem volna, ha lenne több kép.)
Van egy kis leírás és rajzos vonatösszeállítás a Drava és Gondoliere vonatokról.
E 243 Drava rajzos, 1998-99, Venezia SL (09:50)- Bp-Keleti (22:48):
E656 + MÁV Ap + WR + B + Bp + Bp (persze mind Z-kocsi)
Fotón látszik:
1999.03.24 nyílt vonalon: E636 + MÁV A + WR... (vége a képnek)
1999.06.24 Venezia SL: E656 + MÁV B? + MÁV B? + SZ (a logó alapján sacc) AB... (vége a képnek)
A leírásban sok minden van, de most nem állok neki kibogarászni...
-------------------------
E 232 Gondoliere rajzos vonatösszeállítás, 1991 nyár, Venezia SL (07:00) - Tarvisio (10:32) - ...
(A típusnál a Z és X jelölve, a MÁV-nál a WL, Bc és AB Y kocsik)
FS E656
ÖBB AB Z (Komfort festés) Trieste - Wien
ÖBB AB Z (Komfort festés) Venezia - Wien
FS B Z (C1 festés) Venezia - Wien
SZD WLAB Roma - Moszkva
MÁV WL Roma - Budapest
MÁV Bc
FS B X (szürke)
MÁV WR
FS B Z (C1 festés)
MÁV AB Venezia - Budapest
FS D 1964 (szürke)
FS U X (bordó-szürke) Venezia - Tarviso (postakocsi)
A fotón 1991 júliusában a MÁV WR fele még látszik, az eltérés annyi, hogy a MÁV Bc helyett AcBc van. A leírás elég rövid.
Szóval ebben Budapestig jött FS X és Z kocsi is (ami a fotón látszik Z kocsi csak Bécsig ment). És elélveznék egy pesti fotótól a Tipo 1964 poggyászkocsitól. :DDD Nyilván az eredetileg Dz 80200-80224* sorozatról van szó, a másik (Dz 83500-83564) az belföldi volt.
*UIC: Dz 51 83 95-40 100-124
1971-73: 51 83 95-80 100-124
1989: 51 83 95-70 800-816
1995: D 51 83 95-70 800-816, 95-80 117-124 > D 50 83 92-78 000-024 szóval 1995-től már csak belföldi
Jártak azok már előbb is. Amíg a Drava volt az olasz eljutás alapja, a nyári szezonban jött vele 1.2. osztályú kocsi (az első ismert adat 1988/89-ből aló) Rómából. 1991-től következett három évig a Gondoliere, abban egy poggyász és egy 2. osztályú kocsi Velencéből és még egy 2. osztály Rómából.
A Venezia kapcsán vannak homályos részek, de többségében az eredeti állapotú kocsik jöttek, még szürke színűek is... és még 2003-ból is emlékszek a bordó kocsikra. Akkoriban jártak tovább Kolozsvárra meg Temesvárra is, mielőtt ezt átvették volna a románok. De már akkoriban is jöttek a kék-fehér színben, egy évvel később meg - amikor Graz felé járt - már légkondicionált kocsiról is van fotó, hogy bekeveredett a szerelvénybe.
2005-től 2008-ig már csak a Forma 1 pesti vendégjátéka idején jöttek erősíteni, arról még kevesebb a forrás, hogy mit küldtek.
A különféle színtervek és felújtási változatok léteztek párhuzamosan, de tolóajtós kocsira én se emlékszek soha Magyarországon.
pár szóban ki tudna valaki oktatni a bejárós olasz kocsikból? a fő kérdésem, hogy kb mikortól meddig és milyen formájukban járkáltak be hozzánk az olasz x kocsik a Veneziaval? főleg már az xmpres korszakuk érdekelne: próbáltam keresgélni neten: és ebből az úgy tűnik, hogy járkáltak be hozzánk a légkondi nélküli, lehúzhatós ablakúak, és voltak légkondis bukóablakos kocsik. () Ami anyagot tláltam, azon ltászólag mindig konzekvensen egyszerre csak az egyik egyféle: Mitől függött ez? előbb volt emez, aztán egyszercsak gyorsan lettek a teleablakosok? vagy esetlag valami évszakfüggő dolog volt? (amennyit ki tudtam hámozni, a 2000utáni feljavított "giubelo" lennének a tele/bukó ablakosok (?) ) ...a veneziaról talált képeken ez utóbbiakból is szigorúan mindig csak ízelt ajtóst láttam, tolóajtósat nem láttam (esetleg ezek csak később keletkeztek, amikor a venezia már nem járt többé felénk?)
mit lehet tudni, mettől meddig, vagy hogyan jártak ezek a lehúzós nem lehúzós ablakosak? jöhettek esetleg vegyesen is? esetleg a modernizált lengőtolóajtós változat is járt/járhatott nálunk mégis?
Kb. akkor. Az én fotóm, mellette narancssárga ajtós kocsi is van. Nagyon régen szkenneltem be, és a képhez nem írtam dátumot, de a papírképre - amit elő kéne kotorni - jó eséllyel rá van írva.
Valaki esetleg nem tudja, hogy a képen lévő kisgyőrinek, AB 025 -nek mi lehetett a honállomása a kép készűltekor? (A fotó valamikor a '80-as évek végén készült).
A Keleti pu. 1948 nagytotál képen is van egy DRG vonatkozású vagon. Mégpedig egy BC4üp- (37~42) a bal szélen, baktól második. Fölismerhető a B fülkés rész fölött libasorban, a C termes vég fölött cikkcakkban elhelyezett szellőzőkről. Na, ennek a tulajdonosáról meséljetek! 1948 nyári menetrend, délutáni induló vonat. És a szerelvény összeállítása (vagonsorrend) kell.
Köszönöm az infót. Cserébe én is szolgálok egy kevéssel.
A 97-20 044 nem Szczupak és csak az ajtókat romanizálták. Szerintem ez egy WL4ü-23, a Mitropa első hálókocsijainak egyike. Eredeti pályaszámcsoport 2101-2120. Ha a román barátaink lemérték a vagont, akkor 21,5 métert kellett kapniuk és 14,45 forgócsaptávot.
Csak egy érdekesség: egy CFR csuka meg a CSD-nél rekedt, és felújították. De a cseheknek fogalmuk sem volt az eredetről, én meg nem tudván csehül, meg nem is regisztrálva oda, nem tudtam ötletet adni nekik. Úgyhogy csehül jártak... :-)
Volt, de azokból hálókocsi lett. (Vagy kusett?) Azt nem tudom, hogy összesen 2 kocsi került-e a CFR tulajdonába, de ha igen, akkor a 2 Magyarországon fotózott kocsi látható már romosabb állapotban a két alsó képen.
Nagy Tamás fotói 1985-ből:
Ezeket meg valamilyen román fórumon találhattam, lehet, hogy itt:
Ha a kocsi első ablakának közép felőli függőleges élét meghosszabbítod, ebből a szögből rendre a csapágyfedélre mutat, így van ez a Gumidani által betett 7 ablakos képen is, de a 10 ablakosokat akárhogy forgatom, vagy nézem az ilyen szögből leadott képeket, mindíg a második ablak alá esik!
Ne menjünk rossz irányba. Gumidani képén nem hét ablakos vagon van, hanem egy tíz ablakos. Hat látszik belőle. Ha ez a vagon csak hétablakos lenne, akkor nagyon rövidke lenne a vagon, amilyet viszont senki sem gyártott. Nézd meg az ablakok méretét. Egyértelműen keskenyebbek mint a hétablakos vagonoké. Ahogy írtam a német fórum alapján a CFR tízablakos vagonokat is vásárolt, amiből egynek ismert a pályaszáma is.
CFR tulajdonú DRG csukáról eddig nem volt információm. De hajlandó vagyok minden újat elfogadni.
Ellenben ez a jószág soha nem volt német. A Hecht-eken kétszárú létrán lehetett a tetőre jutni. Ennek a végén féloldalas hágcsó van. Az említett nő csípőjénél pedig látni vélem a hatalmas román csapágyfedelet.
Tehát ez egy vásárolt halacska. Akkor viszont hét fülkéje van, és nagyon becsapós a perspektíva.
Ui.
A B4ü-22 nyolc teljesen egyforma szakaszt (és ablakot) kapptt.
Pont arról nem vagyok meggyőződve, hogy ez egy DRG eredetű Hechtwgen. Ugyanis a német kocsik ajtajai kifelé nyíltak, a románoké befelé, márpedig a képen nem látható az ajtószárny - csak nem vették le... :-) Meglehetősen valószínűtlen, hogy a háborút követő 1-2 évben nekiálltak volna átbarkácsolni az ajtót.
A CFR vett a németektől Hechtwageneket - némileg eltérőket a DRG-sektől. Ilyen volt az ajtók nyitási iránya, valamint a kocsi két végén a WC-k eltérő mérete. A kocsik 7 fülkések voltak, függetlenül, hogy BCa, vagy ABa, vagy Aa. Ami képet betettem, az egy echte román Hechtwagen. De a Vecsésnél összetört ABALD 30473-as is ilyen volt.
Szerintem is román tulajdonú DRG csuka. Az ajtó mellet van a RIC tábla aztán BCAFLD. A hölgy feje pedig pont kitakarja az osztályjelzést, ami szerintem 2. vagy 3. osztály ezen a végén. A csuka mindenestre egy 10 ablakos C4ü-23. Az ablakok keskenyebbek, mint a hétablakoson láthatóak és szabályos egyforma távolságra vannak egymástól. Nincs másik olyan DRG típusú csuka, ahol hat pontosan egyforma keskenyebb ablak pont azonos távolságra lenne egymástól és csak utána változna az ablak kiosztás. Ezért ennek 10 ablakosnak kell lennie. Szerintem ez a vagon pontosan olyan mint a MÁV Hungária Cau5775 volt. A német fórumokon is téma volt a román illetve a szerb csuka vagon. Ott leírták, hogy a CFR és a CES vásárolt ilyen csuka vagonokat az 1920-as évek közepe-vége felé. Sajnos nem sok adat és szinte semmi kép sem maradt fenn róluk, de egy konkrét CFR pályaszámot említenek: BCAFLD 79108. Talán pont ez van a képen.
Peched van, abból pont egynek se. Hat Bahvé és két Bahvl van csak - ez utóbbiról még soha nem láttam fotót. Mindegyik 1962-es, a Bahvl 4237 az 1962.04.20, tehát ez utániak. Talán másnak van valami adata.
Belül alapvetően fülkés, hálókocsis elrendezés, a közepén két vagy három fülke egybe van nyitva szalonnak, de úgy, hogy a két oldalán megvannak az ágyak. Egyszerű szürkésfehér farostlemez burkolat (az a "spriccelt" típus), vörös csíkos mokett huzatok rémlenek... de én is jó 24 éve jártam benne. Jövő hét közepén megnézem a régi fotóimat, hogy van-e, amin egy kicsit látszik, hogy hol van benne a szalon.
Kutatáshoz talán egy kis segítség lehet, hogy most már - igaz, előfizetés ellenében - már olvashatók/böngészhetők/kereshetők az Arcanumon is a Magyar Államvasutak Hivatalos Lapja 1927-1950 közötti számai:
Segítséget szeretnék kérni !Erről a kocsiról valakinek több képe nincs véletlenül ,főleg a belsejéről, elrendezésről , színek .Próbálom modellbe megcsinálni ehhez kellenének a képek.
Utóbbit biztos nem az utasnak kell csinálni. A 105-ös hely (vélhetően az indulás előtt nem sokkal váltva) azt sejteti hogy a jv tudott részedre másik helyet adni a kocsiban.
Amikor nincs fűtési áram a mozdonytól nem megy a klíma, se a konnektorok (világítás akkumulátorról pár percig igen).
Szóval amikor pl fázishatár miatt ki van kapcsolva a főmegszakító a villanymozdonyodon nem megy a klíma a kocsiban. A dizeles részen elvileg megvan a lehetőség a fűtési áram kikapcsolására a nagyobb vonóerő miatt, de nekem úgy tűnt eddig, hogy a 29-esen nem szükséges.
Így van, de azért a Nyugatitól Miskolcig nem megy olyan gyorsan a vonat, hogy ne lenne idő a rendszer korrigálására... ...mondjuk, a 230 V-os dugaljak áramellátását sem az utasnak kéne ott bekapcsolni.
Úgy legyen bár kevésbé hiszek benne, de az is felújított lesz és nem új, ez a legaprólékosabb felújításnál is kitűnik. Én abba gondoltam bele, milyen lehetett ezeket tényleg újnak látni.
A Bk/Bf kocsik oldalán szerepelt a feliratok között a csavarkapocs teherbírás jelölés. Milyen szám volt utána írva (85 vagy 65 t, esetleg más érték)? A talált képeken sajnos nem látszik.
Most azt a kérdést ne feszegessük, hogy egy Budapest-Balatonfüred vonaton a Bhv mindennapos volt, Púpossal, majd később Csörgővel. A Nohab volt, ami kilógott most a sorból.. :-)
Nem sűrűn járod a vasutat. :) Az összes Ap/Apv átszellemült másodosztályúvá-de azt hiszem, te is tudod, hogy ezek már régen átépültek (bár minden bizonnyal még járhattak a Balaton körül ebben az összeállításban). Ezek közlekednek rendesen. By-ból nem olyan régen búcsúztunk el az utolsótól, aminek még volt fővizsgája.
Ugyebár volt ez a retro Katica sebesvonat Balatonfüredre, NoHAB-bal, ahogy kell.
De Bhv/BDbh/BDbt kocsikkal.
Én úgy emlékszem, a távolsági személyvonatokra/sebesvonatokra az Ap/By kocsi volt jellemző, a Bh sorozat inkább az (elővárosi) személyvonatokban mozgott.
Nem maradt fenn annyi üzemképes Ap/By, amennyivel egy szerelvényt ki lehetne állítani?
A DV (majd DSA) pl. más fékrendszert használt, pl. légűrféket (vákuumféket). A személykocsik ajtajai (hasonlóan a németekhez) kifelé nyíltak. A DV alapvetően osztrák érdekeltségű társaság volt, tehát műszaki paraméterekben sok tekintetben követte az ottani előírásokat, szokásokat. Tehát voltak még eltérések műszaki dolgok tekintetében is.
Na de miért kellet megjelölni ezeket a kocsikat? - Mégse a MÁV tulajdona volt? - Más műszaki paraméterekkel rendelkeztek? -"A határ 50km-es körzetébe nem mehet" szerű jelölés volt?
A facebookon felbukkant egy 1.-.2-.3 osztályú csuka kocsi M.Á.V. (Sud) felirattal.
A kérdés, miért van ott a "(Sud)" felirat a M.Á.V. mögött? Talán akkor még két cég volt?
A kép felirata: "A Simplon-Orient Expressz MÁV (Sud) ABCa 4015 első, másod- és harmadosztályú személykocsija Milano Centrale pályaudvaron Olaszországban 1950-ben" a kép:
A mai naphoz kapcsolódik és úgy vélem, hogy az itt megfordulók közül sokan érdekesnek találhatják ezt az 1933-as újságcikket. Személykocsikról nincs benne szó.
A Bu 53.947 itt van a 63.845-ös hozzászólásban. A 946-os képét Rizi bácsi (rizibacsi) osztotta meg évekkel ezeőtt a "Régi vasúti fotók"-ban. Az ex BCi ugyanott látható, a MÁV Bzu 53.429-nek számozta.
Az 50-91-esek (Bvcmz 248.5) között van ami egyenesen azzá vált 2000 körül és van ami elsőre csak 50-71.3 (Bvcmz 248.7 - vmax 160) lett, majd csak később 248.5.
Nem rendelkezem levéltári kutatási gyakorlattal. A csetlés-botláshoz pedig öreg és lusta vagyok. De, ha valaki a jó eséllyel meglévő listát előadná, annak kielemezésében, és közzétételében szívesen segédkeznék. Közel lakom a levéltárhoz, nyuggerként időm is van, érdekel is a dolog.
Bár az ontopik kérdésre a választ nagyjából megadta division by zero (köszönjük), de én azért nem bánnám, ha valaki az első snittet a váltó előttől a jelző előtti ellovagolásig és a másik jelzőset is ideiglenesen felrakná HD-ben ( a rövid snitt talán nem törvény sértő ily módon felhasználni) - egy kis hatvanas évek végi mellék vonali hangulat...
Izé. Ha megnéztétek volna az általam linkelt jelenetet - és méltóztatattok volna eltekinteni attól, hogy nem látnak rajta leolvasható pályaszámokat - akkor láthattátok volna, hogy ez inkább fővonali hangulat. ;-P
vegyes vonattal és állomással (tudja valaki hol vették fel?). ON
A film végén köszönetet mondanak az Apajpusztai Állami Gazdaságnak. Így adódik Dömsöd vasútállomás.
A filmszerepet alakító második vagon egyértelműen Ci-28 sorozatú Donnerbüchse. Az 53.946-os számú tesójáról már évekkel ezelőtt megosztott valaki egy fényképet.
A DC/DB kocsiról egy (-két) mondat.
Ez az igazi Unikum, nem a Zwack!
Egyik vége Bremen: az A és a B oszlop között nagyobb a táv, mint egyébként. A másik végén azonos az elosztás, tehát Oppeln. A nem lévő tolóajtó fölötti eresz mindkét oldalon a fékes vég felé nyúlik. (Szokatlan.)
Szívesen elnézegetném a gyártási rajzait. Addig viszont Bremen zárt teher vagy Pwghs kallerkocsi alvázra tippelek.
Ha valaki becsengetne a MÁV Irattár ajtaján, jó eséllyel odabent meglenne a "miből mit készítettünk" pályaszám lista.
MÁV Bu57007 - 1969.
Ha meg lenne 6-8 vállalkozó szellemű ember, akár egy könyvet is össze lehetne hozni a MÁV kéttengelyes személykocsijairól 1945-1985 időszakra leszűkítve.
Valamikor 2000 környékén került bevezetésre a KTH feliratozása. Addig csak a honállomás nevét tüntették fel, egy sorban, pont ahogy a szakjegyzet is írja.
Kezdetbe még ilyennel is lehetett találkozni:
Jól látszik a REV dátum. Itt még nem teljesen mai formátumú a feliratozás, de valami elkezdődött.
Igen, ez is hülyén jön ki, hisz nyelvtanilag a telephelyet is egybe írják (ahogy a karbantartót is), de a vasúton elterjedtebb a "telephely" szó használata, mint a sima "hely" szó. (A Th. rövidítést is a telephely szóra használják.) Helyes talán a "Honos KT vagy KH" feliratozás lenne?
A sorkatonai szolgálatom alatt gépjármű-írnok voltam. Ezt a tevékenység a civil helyeken a gépjárműelőadónak, vagy később a gépjármű-ügyintézőnek felelt meg. Mindenféle nyilvántartásokat kellett vezetnem az alakulat néhányszáz gépkocsijáról. Egyszer elküldött a főnököm valami vegyvédelmi főmuftihoz, hogy a gépjárműállományra vonatkozó kérdéseire válaszoljak. Rendre meg is feleltem, csak egy helyen akadtam meg. Kérdezte, hogy mit jelent az EZF. Mondtam, hogy nem tudom, de a járműszám alapján egészen biztosan a bodegás teherautókat jelenti. Az őrnagy, vagy alezredes elvtárs némi fejcsóválással elfogadta a válaszomat. Aztán, amikor visszatértem a helyemre, a főnököm kérdezte, hogy meg tudtam-e felelni a kérdésekre. Elmondtam, hogy igen, csak az EZF-et nem tudtam megmagyarázni. Mire elnevette magát, hogy milyen butuska vagyok, hiszen az igen egyszerű: egységes zárt felépítmény.
OFF Förster: "..Sajnos mifelénk nincsen egyetlen magyar adás sem....van-e a Duna TV-nek valami on-line streamje ?.....Ha valamelyik topictársnak lenne módja az első néhány percet HD formátumban felvenni, majd egy on-line tárhelyen ezt megosztaná, ..."
Bár az ontopik kérdésre a választ nagyjából megadta division by zero (köszönjük), de én azért nem bánnám, ha valaki az első snittet a váltó előttől a jelző előtti ellovagolásig és a másik jelzőset is ideiglenesen felrakná HD-ben ( a rövid snitt talán nem törvény sértő ily módon felhasználni) - egy kis hatvanas évek végi mellék vonali hangulat... vegyes vonattal és állomással (tudja valaki hol vették fel?). ON
Nem, mert a kocsi hosszához képest jókora tengelytávja egyértelműen egy német kocsiénak megfelelő. Milos Grimasz topiktárs szerint a Bu 57113 Oppeln átalakítású. Zsivany2 szerint inkább Bremen. (Szerintem is - az alsó háromszög alakú feszítőmű okán.)
De fura ez a kocsi. Még nem "vasvázasított", de ránézésre rendelkezik az 1920-as években "bádoggal" bevont magyar kocsik jellegzetességeivel. A kocsivég teljesen olyan, az oldallapok szegezett/csavarozott lemezekkel, az ablakok aljának a vonalában pánttal. Az ablakok formája is a korábbi magyar kocsikéra hajaz. Olyan, mintha ezeket a kocsikat a romjaikból a korábbi magyar kocsik mintájára újjáépítették volna.
Az első kérdésre én is várom a megfejtést. Gyanítom, hogy idővel kiszorították onnan a mezei utasokat és kvázi szolgálati szakaszként működhetett. Alkotásu szerint pedig már maguktól is elkerülték a kényelmetlensége miatt.
A képeken DB, illetve DC olvasható. Nyilván a 3. kocsiosztály megszűnése után lett megváltoztatva a C B-re.
Nem hiszem, hogy a fővonalakon sokat szerepeltek volna ezek a kocsik.
Az általam korábban betett képen a DB 63025 a hídépítők egyik villanydarujával csatolva szerepel.
A kalauzkocsi másodosztályú fülkéjébe utasok is felszállhattak, vagy ez csak a kallernak volt fenntartva ? Gondolom a képeken látható BC felirat harmadosztályt jelent. Mitől függött, hogy másod vagy harmadosztályú kallerkocsi volt a vonatban ? Volt valami előírás, hogy pl. fővonalra másodosztály, mellékre meg harmadosztály megy ?
Köszönöm a hírt. Sajnos mifelénk nincsen egyetlen magyar adás sem. Tudja esetleg valaki, hogy van-e a Duna TV-nek valami on-line streamje ? Az első néhány perceben valóban lenne mit nézegetni. Engem igazából a két személyvagon érdekelne, azok közül is a második, de nagyon. Erről alkotásu azt írta, hogy valószínűleg német tehervagon alvázra épült. Én ellenben egy DRG személyvagon típusra gyanakszom, amelynek át-, vagy újraépítették a tetejét és úgy vált olyanná, mint ahogy a filmen is látható. Ehhez jó lenne pár részletet pontosabban megvizsgálni. A youtube-os változaton sajnos ezek az apróságok kivehetetlenek. Ha valamelyik topictársnak lenne módja az első néhány percet HD formátumban felvenni, majd egy on-line tárhelyen ezt megosztaná, az nagyon jó lenne. Előre is köszönet érte.